Diabefarm MV 30 - lijek za snižavanje šećera u krvi

Dijabetes tipa 2 je metabolička bolest u kojoj raste šećer u krvi. Bolest napreduje zbog smanjenja osjetljivosti tkiva na učinke inzulina (hormona kojeg luči gušterača).

Dijabetes tipa 2 karakteriše jaka hiperglikemija. U tom slučaju raste nivo glukoze u krvi. Zbog toga se liječenje bolesti svodi na uporabu lijekova koji imaju hipoglikemijski učinak.

Dobar lijek iz ove grupe je Diabefarm MV 30 mg. Lijek proizvodi ruska farmaceutska kompanija Farmakor. Cijena lijeka u ljekarnama ne prelazi 120-150 rubalja. Diabefarm MV je dostupan u obliku tableta. Kada kupujete lijek, morate predočiti recept.

Farmakološko djelovanje lijeka

Diabefarm MV je derivat sulfoniluree druge generacije. Aktivna komponenta lijeka je gliklazid. Ova supstanca je aktivni stimulator inzulina. Kada koristite tablete, proizvodnja inzulina od strane gušterače se povećava.

Takođe, Diabefarm MV tablete povećavaju osjetljivost perifernih tkiva na učinke inzulina. Zbog ovih faktora nivo šećera u krvi se postepeno smanjuje, a s vremenom se stabilizira na oko 5,5 mmol l.

Takođe, Diabefarm tablete pomažu:

  1. Normalizirati vaskularnu propustljivost. Zbog toga se smanjuje rizik od tromboze i hronične ateroskleroze tokom liječenja.
  2. Obnova proces fiziološke fibrinolize (parietalne).
  3. Smanjite rizik od pojačane reakcije na epinefrin mikroangiopatijama.
  4. Vratiti rani vrh lučenja inzulina.
  5. Smanjenje holesterola u krvi.

Primjetno je da se kod upotrebe Diabefarma tjelesna težina ne povećava. Zbog toga se lijek može kombinirati sa dijetalnom terapijom.

Takođe razlikovna karakteristika lijeka je da ne uzrokuje hiperinsulinemiju.

Upute za upotrebu lijeka

Ako je propisana Diabefarma MV, upute za upotrebu su obavezne. U kojim je slučajevima preporučljivo koristiti ovaj lijek? Opis lijeka ukazuje da se može koristiti samo za dijabetes melitus tipa 2 (tip koji nije ovisan o insulinu).

Preporučljivo je koristiti tablete za dijabetes melitus tipa 2 umjerene težine, koji je praćen početnim znakovima dijabetičke mikroangiopatije. Uputa također kaže da se Diabefarm može koristiti kao profilaktički lijek za kršenje mikrocirkulacije krvi.

Kako uzimati lijek? Uputa kaže da je početna dnevna doza 80 mg. Nakon 2-3 tjedna, doza se može povećati na 160 mg ili do 320 mg. Višestruko uzimanje lijeka je 2 puta dnevno. Trajanje terapije lijekovima postavlja se pojedinačno.

Kontraindikacije za upotrebu leka:

  • Šećerna bolest tipa 1 (o inzulinu ovisna).
  • Ketoacidoza.
  • Dijabetička koma. Također, ne možete uzimati lijek u prisustvu prekomatoznog stanja.
  • Poremećaji u jetri, naročito akutno ili hronično zatajenje jetre.
  • Disfunkcija bubrega. Pregledi ljekara ukazuju na to da je lijek opasan u prisustvu bubrežne insuficijencije.
  • Alergija na sastavne proizvode.
  • Trudnoća
  • Period dojenja.
  • Dečje doba. Diabefarm nije propisan pacijentima mlađim od 18 godina.
  • Manjak laktaze, malapsorpcija glukoze i galaktoze, netolerancija na laktozu.

Tokom terapije terapijom, preporučuje se kontrola nivoa glukoze. Prilikom upotrebe tableta strogo je zabranjeno piti alkohol i lijekove, koji uključuju etilni alkohol.

U suprotnom se povećava rizik od razvoja hipoglikemijskog napada. Diabefarm se može konzumirati u periodu dijetalne terapije, što omogućava smanjenje količine ugljikohidrata u prehrani.

Kod upotrebe tableta mogu se pojaviti sljedeće nuspojave:

  1. Iz organa gastrointestinalnog trakta: gubitak apetita, mučnina, proliv, epigastrični bol. U težim slučajevima povećava se nivo aktivnosti jetrenih enzima. Postoji i mogućnost razvoja hepatitisa i žutice.
  2. Iz organa hematopoetskog sistema: anemija, granulocitopenija, pancitopenija, trombocitopenija, leukopenija.
  3. Alergijske reakcije. U slučaju predoziranja, vjerovatno je da ćete razviti alergijski vaskulitis.
  4. Smanjena oštrina vida.
  5. Na dijelu organa kardiovaskularnog sistema: povišen krvni pritisak, bol u sternumu, bradikardija, aritmija.
  6. Iz živčanog sistema: smanjena koncentracija, glavobolja, umor, razdražljivost, poremećaji spavanja, pojačano znojenje.

Za vrijeme liječenja ne preporučuje se rad sa potencijalno opasnim mehanizmima ili vožnjom vozila, jer Diabefarm tablete smanjuju brzinu reakcije.

Najbolji analog Diabefarma

Ako je Diabefarm kontraindiciran, tada se koriste grupni analozi za liječenje dijabetesa tipa 2. Koji je lijek najbolja alternativa? Prema ljekarima, umjesto Diabefarma potrebno je koristiti analoge koji pripadaju grupi sulfonilureje 2 generacije.

Jedan od najefikasnijih lekova u ovoj grupi je Maninil. Cijena ovog lijeka je 160-200 rubalja. Lijek je u obliku tableta za unutrašnju upotrebu.

Maninil je preporučljivo koristiti u liječenju dijabetesa tipa 2. Takođe, ovaj alat se koristi u kombinovanoj terapiji inzulinom. Aktivna supstanca lijeka potiče lučenje inzulina i povećava osjetljivost tkiva na ovaj hormon. Važno je napomenuti da hipoglikemijski učinak traje 12 sati nakon uzimanja tableta.

Maninil takođe pomaže:

  • Niži holesterol u krvi.
  • Kako bi se usporio proces lipolize u masnom tkivu
  • Smanjite trombogena svojstva krvi.

Kako uzimati lijek? Prosječna dnevna doza je 2,5-15 mg. U ovom slučaju trebate koristiti lijek s višekratnošću 2-3 puta dnevno. U liječenju dijabetesa tipa 2 u starijih osoba dnevna doza se smanjuje na 1 mg.

Kontraindikacije za upotrebu Manije:

  1. Dijabetes tipa 1. Takođe kontraindikacija je koma ili prekomatozno stanje uzrokovano ovom bolešću.
  2. Zatajenje jetre i bubrega.
  3. Prisutnost velikih opeklina.
  4. Trudnoća
  5. Period dojenja
  6. Dečje doba.
  7. Leukopenija
  8. Pareza želuca.
  9. Bolesti koje prate malapsorpcija hrane.
  10. Nadbubrežna insuficijencija.
  11. Bolesti štitnjače, posebno hipotireoza i tirotoksikoza.

Kada koristite tablete, nuspojave se pojavljuju samo kod predoziranja. Nepravilan režim liječenja može dovesti do razvoja poremećaja u radu probavnog trakta, nervnog, hematopoetskog i kardiovaskularnog sistema.

U videu u ovom članku predloženo je nekoliko načina kako se bez dijabetesa postiže tretman dijabetesa.

Princip lijeka

Djelovanje lijekova koji se koriste kod dijabetesa trebalo bi biti u skladu s patofiziologijom ove bolesti. Prvi poremećaji ugljikohidrata najčešće se izražavaju u inzulinskoj rezistenciji, pa se pacijentima propisuju tablete čiji je cilj da ih smanje. Najefikasniji lijek u tom pogledu je metformin (Siofor, Glucofage i analozi). Također, pacijente karakterizira pojačana glukoneogeneza: glukozu proizvodi jetra u većim količinama nego ranije. Metformin se također nosi s ovim prekršajem.

U drugoj fazi dijabetesa počinje smanjenje funkcije pankreasa. Prvo, promjene se događaju u prvoj fazi izlučivanja: brzina oslobađanja inzulina u krv smanjuje se nakon što se glukoza apsorbira u nju. Postepeno, prva faza potpuno nestaje, a tokom dana šećer u krvi ostaje na stalno povišenom nivou. U ovom se trenutku šećer u krvi može smanjiti na dva načina: ili smanjiti unos ugljikohidrata koristeći strogu dijetu koja je praktično bez ugljikohidrata, ili se pridržavati prethodne prehrane i dodati Diabefarm ili njegove analoge u režimu liječenja.

Diabefarm utiče na ćelije gušterače, forsirajući ih da proizvode inzulin. U stanju je vratiti izgubljenu prvu fazu, zbog koje se smanjuje vrijeme između oslobađanja glukoze u krvi i početka izlučivanja hormona, a glikemije nakon jela raste sve manje. Pored glavne akcije, Diabefarm se može boriti protiv inzulinske rezistencije, ali manje efikasan od metformina. Da bi se bolje nadoknadio dijabetes, ovi lijekovi su propisani kao par.

Također u lijekovima je pronađena dodatna akcija i ogleda se u uputama, koja nije povezana sa padom šećera, ali je vrlo korisna za pacijente s dijabetesom. Lijek sprečava stvaranje krvnih ugrušaka u krvnim žilama, poboljšava prirodne procese njihove resorpcije. Ovaj efekt omogućava vam da usporite razvoj retinopatije i drugih vaskularnih komplikacija. Kod dijabetičke nefropatije uzimanje Diabefarma dovodi do smanjenja nivoa proteina u urinu.

Indikacije za upotrebu

Diabefarm je propisan samo onim pacijentima koji su sačuvali sintezu inzulina, ali on nije dovoljan za normalan šećer u krvi. Dijabetičari tipa 2 udovoljavaju tim zahtjevima u prosjeku 5 godina nakon početka bolesti. Potvrditi nedostatak hormona mogu krvni testovi na C-peptid ili inzulin.

Za vrijeme liječenja lijekom, ograničenja u prehrani su obvezna: tablica s 9 ili više krutih dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata. Slastice treba isključiti, a ugljikohidrate ograničiti iz ostale hrane: žitarice, nešto povrća i voća. Takođe, pacijentima se pokazuju redovne fizičke aktivnosti. Ako dijeta, vježbanje, metformin i Diabefarm u maksimalnoj dozi ne umanjuju dovoljno šećer, dijabetičari zahtijevaju inzulinsku terapiju.

Oblik izdavanja i doziranje

U registru lijekova lijek je registrovan u 2 vrste: Diabefarm i Diabefarm MV.

Razlike u tabletamaDiabefarmDiabefarm MV
Unos aktivne supstance u krvOdmah nakon gutanja.Postepeno, u malim porcijama kako se oslobađa tableta.
Rizik od hipoglikemijeVisoko u prvim satima nakon uzimanja tablete.Smanjena zbog odsustva maksimalne koncentracije gliklazida u krvi.
Doziranje daje sličan učinak snižavanja šećera80 mg30 mg
Učestalost prijemaDozu iznad 80 mg treba podijeliti u 2 doze.Bilo koja doza se uzima jednom dnevno.
Pravila prijemaU uputama za uporabu nema zahtjeva za integritet tableta.Da bi se očuvala proširena svojstva, tableta mora ostati netaknuta, ne može se žvakati ili trljati.
Maksimalna doza320 mg (4 tablete)120 mg (4 tablete)
Cijena, rub.109-129140-156
Datum isteka, godine23

Uobičajeni oblik (trenutno oslobađanje) je zastarjeli oblik ispuštanja, teško ga je naći u ljekarnama. Lako je razlikovati lijek u dozi od 80 mg.

Diabefarm MV ima dozu od samo 30 mg. Ovo je modifikovano ili produženo oslobađanje. Ovaj oblik omogućava vam da smanjite učestalost primjene i doze, eliminirate iritantni učinak aktivne tvari na probavni trakt, smanjite rizik od nuspojava. Prema uputama, koncentracija gliklazida ostaje gotovo konstantna tijekom dana nakon uzimanja Diabefarma MV. Prema dijabetičarima, vjerovatno je da će novi lijek izazvati hipoglikemiju nego njegov prethodnik. Ljekari se slažu s pacijentima, studije su dokazale prednost produženog gliklazida u odnosu na konvencionalne.

Upute za upotrebu

Oni piju Diabefarm MV 30 istodobno s doručkom. S početkom upotrebe lijeka, morate prehranu organizirati u skladu s preporukama liječnika: jedite često i malo po malo, ne preskačite obroke, ravnomjerno rasporedite ugljikohidrate tijekom dana.

Kako započeti liječenje:

  1. Bez obzira na nivo hiperglikemije, Diabefarm započinje s 1 tabletom od 30 mg. Za naredne 2 sedmice povećanje doze je zabranjeno. Ovo je vrijeme neophodno kako bi se djelovanje Gliklazida potpuno razvilo, a tijelo ima vremena da se navikne na lijek.
  2. Ako se šećer nije vratio u normalu, doza se povećava na 60 mg. Prema recenzijama, ova je doza dovoljna za većinu dijabetičara.
  3. Ako je potrebno, može se postepeno povećati na 120 mg (4 tablete), ali ne više.

U starijih ljudi, bolesnika s blagim do umjerenim zatajivanjem bubrega, Diabefarm nadoknađuje šećernu bolest jednako učinkovito, pa im nije potrebno prilagođavanje doze. Povećanje doze Diabefarma ili drugih hipoglikemijskih sredstava uzetih zajedno s njim treba kombinirati s čestim nadzorom glukoze u krvi, jer je u tom razdoblju rizik od hipoglikemije veći. Upute za upotrebu omogućavaju imenovanje lijeka zajedno s metforminom, akarbozom i inzulinom.

Neželjeni efekti lijeka

Najveća opasnost od uzimanja Diabefarme je hipoglikemija. Najčešće je prate teški simptomi poznati svima koji imaju dijabetes: drhtanje, glad, glavobolja, umor, apatija ili razdražljivost, vrtoglavica.

Doktor medicinskih nauka, šefica Instituta za dijabetologiju - Tatyana Yakovleva

Dijabetes studiram već duži niz godina. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes melitus. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 98%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje visoku cijenu lijeka. U Rusiji dijabetičari do 18. maja (uključivo) možeš dobiti - Za samo 147 rubalja!

Uzrok hipoglikemije može biti:

  1. Predoziranje lijeka ili njegova zajednička primjena s lijekovima sličnog učinka: sulfonilurejom, inhibitorima DPP-4 i analogima GLP-1.
  2. Pogreške u prehrani: preskakanje obroka ili naglo smanjenje količine ugljikohidrata bez istovremenog smanjenja doze Diabefarma.
  3. Prijem s drugim lijekovima koji pojačavaju učinak gliklazida: antihipertenzivnim, antifungalnim, anti-tuberkulozama, hormonskim, protuupalnim.

Kao i bilo koji drugi lijek, Diabefarm može izazvati probavne smetnje. Mučnina, proliv, osjećaj težine u stomaku mogu se izbjeći ako lijek pijete s hranom, kao što savjetuju upute. Postoji i mali rizik od alergija, obično osip i svrbež. Ako se pojavi alergija na Diabefarm, vjerovatnost iste reakcije na sve lijekove iz ove skupine je velika.

Uz istodobnu upotrebu s alkoholom, moguća je reakcija slična disulfiramu. Ovo je nagomilavanje u organizmu produkata raspada etanola, što se manifestuje u obliku povraćanja, problema sa disanjem, povećanog rada srca i pada pritiska. Što više alkohola popijemo, jači su simptomi. Takva se reakcija može razviti u bilo kojem trenutku. Ako vam jednom kombinacija alkohola s Diabefarmom nije donijela štetu, to ne znači da sljedeći put neće biti problema.

Kome je Diabefarm kontraindiciran

  • preosjetljivost na gliklazidne ili grupne analoge,
  • oštećena funkcija bubrega ili jetre,
  • manjak apsorpcije creva,
  • razdoblje liječenja akutnih komplikacija dijabetesa, velikih ozljeda, opekotina i drugih opasnih stanja,
  • leukopenija
  • trudnoća, hepatitis B,
  • pacijenti mlađi od 18 godina.

Kako zameniti

Diabefarm jedna je od mnogih generacija tvrtke Diabeton.Original se proizvodi u Francuskoj, cijena mu je 2-3 puta veća od cijene domaćih preparata s istim sastavom. Takođe, generička grupa Diabeton-a i analozi Diabefarma su:

  • Gliklazid MV, MV Pharmstandard, SZ, Canon, Akos,
  • Golda MV,
  • Gliklada
  • Diabetalong
  • Glidiab MV,
  • Diabinax
  • Dijatici.

Prema pregledima, najpopularniji s ove liste su originalni Diabeton, kao i ruski Gliklazid i Glidiab.

Analozi lijeka Diabefarm MV

Analog je jeftiniji od 2 rubalja.

Gliclazide MV je pripravak u obliku tableta za liječenje šećerne bolesti tipa 2 na bazi iste aktivne komponente u dozi od 30 mg. Propisan je za lošu prehranu i vježbanje. Gliclazid MV je kontraindiciran pacijentima sa dijabetesom tipa 1 (o inzulinu).

Analog je jeftiniji od 10 rubalja.

Glidiab je jedan od najpovoljnijih zamjena za gliclazid. Dostupan je i u obliku tableta, ali ovdje je veća doza DV-a, što se mora uzeti u obzir prije početka liječenja. Indiciran je za dijabetes tipa 2 s neučinkovitom prehranom i fizičkom aktivnošću.

Analog je skuplji od 158 rubalja.

Ruska tableta za liječenje dijabetesa. Aktivna supstanca: gliklazid u dozi od 60 mg po tableti. Indiciran je za liječenje dijabetesa tipa 2 i u profilaktičke svrhe.

Analog je skuplji od 62 rubalja.

Proizvođač: Pharmstandard (Rusija)
Oblici izdanja:

  • Tab. 2 mg, 30 kom., Cijena od 191 rubalja
  • Tab. 3 mg, 30 kom., Cijena od 272 rubalja
Cijene glimepirida u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Glimepirid je domaći lijek za liječenje dijabetesa tipa 2. Dostupno u obliku tableta koje sadrže istu aktivnu tvar u dozi od 2 do 4 mg po tableti.

Analog je jeftiniji od 1 rub.

Proizvođač: Se razjašnjava
Oblici izdanja:

  • Tab. s MV 30 mg, 30 kom., Cijena od 128 rubalja
  • Tab. 3 mg, 30 kom., Cijena od 272 rubalja
Diabetalong cijene u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Diabetalong je tableta u obliku tableta za liječenje šećerne bolesti tipa 2 na bazi gliklazida u količini od 30 mg. Lijek je propisan sa nedovoljnom efikasnošću fizičke aktivnosti i prehrane. Postoje kontraindikacije i nuspojave.

Analog je jeftiniji od 83 rubalja.

Proizvođač: Valenta (Rusija)
Oblici izdanja:

  • Tablete od 5 mg, 50 kom., Cijena od 46 rubalja
  • Tab. 3 mg, 30 kom., Cijena od 272 rubalja
Cijene glibenklamida u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Glibenklamid je jeftiniji ruski lijek za liječenje dijabetesa s istim aktivnim sastojkom u sastavu. Doziranje ovisi o dobi pacijenta i ozbiljnosti liječenja dijabetesa.

Analog je skuplji od 180 rubalja.

Proizvođač: Sanofi-Aventis S.p.A. (Italija)
Oblici izdanja:

  • Tab. 1 mg, 30 kom., Cijena od 309 rubalja
  • Tab. 2 mg, 30 kom., Cijena od 539 rubalja
Amaryl cijene u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Amaryl je tretman dijabetesa tipa 2 u obliku tableta namijenjenih za unutrašnju upotrebu. Kao aktivna supstanca koristi se glimepirid u dozi od 1 do 4 mg. Postoje kontraindikacije i nuspojave.

Analog je skuplji od 10 rubalja.

Proizvođač: Berlin-Chemie / Menarini Pharma (Njemačka)
Oblici izdanja:

  • Tablete od 5 mg, 120 kom., Cijena od 139 rubalja
  • Tab. 2 mg, 30 kom., Cijena od 539 rubalja
Cijene za Maninil 5 u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Lijek u obliku tableta za liječenje dijabetesa na bazi glibenklamida (u mikroniziranom obliku) u dozi od 1,75 mg. Indiciran je za upotrebu kod šećerne bolesti tipa 2 (s neučinkovitošću stroge prehrane).

Analog je skuplji od 57 rubalja.

Proizvođač: Canonpharma (Rusija)
Oblici izdanja:

  • Tab. 2 mg, 30 kom., Cijena od 186 rubalja
  • Tab. 4 mg, 30 kom., Cijena od 252 rubalja
Cene Canon glimepirida u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Glimepirid Canon jedan je od najkorisnijih lijekova za liječenje šećerne bolesti tipa 2 na bazi glimepirida u sličnoj dozi. Propisan je za neučinkovitost ishrane i fizičke aktivnosti.

Analog je skuplji od 81 rubalja.

Proizvođač: Akrikhin (Rusija)
Oblici izdanja:

  • Tab. 1 mg, 30 kom., Cijena od 210 rubalja
  • Tab. 2 mg, 30 kom., Cijena od 319 rubalja
Cijene diamerida u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Canonpharma (Rusija) Glimepirid Canon jedan je od najkorisnijih lijekova za liječenje šećerne bolesti tipa 2 na bazi glimepirida u sličnoj dozi. Propisan je za neučinkovitost ishrane i fizičke aktivnosti.

Analog je skuplji od 173 rubalja.

Proizvođač: Krka (Slovenija)
Oblici izdanja:

  • Tablete 60 mg, 30 kom., Cijena od 302 rubalja
  • Tab. 2 mg, 30 kom., Cijena od 319 rubalja
Cijene Gliclada u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Slovenačka tableta za liječenje dijabetesa tipa 2. Kao aktivna supstanca koristi se gliklazid u dozi od 30 ili 60 mg po tableti. Postoje kontraindikacije i moguće nuspojave.

Farmakološko djelovanje

To je derivat druge generacije sulfonilureje. To znači da osim što smanjuje šećer, što se postiže povećanjem sekrecije inzulina beta ćelijama u gušterači, pomaže povećavanju osjetljivosti tkiva na inzulin. Dolazi i do stimulacije nekih unutarćelijskih enzima. Smanjuje se vrijeme od trenutka prehrane do početka proizvodnje inzulina. Lijek pomaže da se obnovi rani vrh lučenja hormona i uravnoteži učinak nakon jela. Također normalizira stanje krvnih žila, povećavajući im propusnost.

Farmakokinetika

Apsorpcija se vrši iz gastrointestinalnog trakta. Maksimalna koncentracija je nakon 4 sata. Metabolizacija se događa u jetri, formira se osam metabolita. Poluvrijeme eliminacije iznosi oko 12 sati. Izlučuje se bubrezima u obliku metabolita i u nepromijenjenom obliku.

Dijabetes tipa 2 kod odraslih.

Također se koristi za sprečavanje vaskularnih komplikacija.

Kontraindikacije

  • Dijabetes tipa 1
  • Hipoglikemija,
  • Dijabetička ketoacidoza
  • Netolerancija na laktozu,
  • Preosjetljivost na komponente,
  • Zatajenje jetre i bubrega i drugi poremećaji njihovog rada,
  • Istorija kome
  • Uzimam neke droge.

Predoziranje

Može se razviti hipoglikemija. Njeni simptomi: slabost, blijeda koža, osjećaj gladi, mučnina, povraćanje, oslabljena svijest, do kome. Lagani oblik se uklanja jedenjem slatke hrane. Umjereno i teško - ubrizgavanje otopine glukagona ili dekstroze. Nakon što mu se čovjek osvijestio, trebao bi ga unijeti obrok bogat ugljikohidratima. Ubuduće, obavezno se obratite liječniku za podešavanje doze lijeka.

Interakcija lijekova

Uticaj leka je pojačan:

  • derivati ​​pirazolona,
  • antibakterijski sulfonamidni lijekovi,
  • salicilati,
  • antifungalni lekovi
  • kumarinski antikoagulansi,
  • beta blokatori,
  • kofein
  • ciklofosfamid,
  • fenilbutazon
  • kloramfenikol,
  • fluoksetin
  • Blokatori receptora histaminskih H2,
  • fibrati
  • lekovi protiv TBC
  • teofilin
  • MAO i ACE inhibitori,
  • ostali hipoglikemijski lijekovi.

Učinak lijeka može oslabiti:

  • GKS,
  • estrogeni i progestini,
  • simpatomimetičari
  • različite vrste diuretika
  • blokatori „sporih“ kalcijumovih kanala,
  • hlortalidona
  • baklofen
  • furosemid
  • danazol
  • triamteren
  • diazoksid
  • asparaginase
  • glukagon,
  • hormoni štitnjače,
  • difenin
  • izoniazid
  • morfij
  • rifampicin
  • litijumove soli
  • barbiturati
  • kombinovani estrogen-progestogeni lekovi,
  • rifampicin.

Neželjeno je koristiti zajedno s beta-adrenergičkim blokatorima, gliklazidom, akarbozom, cimetidinom - hipoglikemija i druge negativne posledice.

Posebna uputstva

Tokom cjelokupnog tijeka liječenja važno je redovito uzimati testove i pratiti stanje bubrega, jetre i cijelog tijela. Ako se jave ozbiljne reakcije, obratite se stručnjaku. Pacijent treba znati simptome hipoglikemije i biti u mogućnosti pružiti prvu pomoć.

Sledeći faktori mogu dovesti do hipoglikemije:

  • post
  • stres
  • promena vremenskih zona,
  • teški fizički napor,
  • neke bolesti
  • unos etanola itd.

Tablete se mogu upotrebljavati samo u kombinaciji sa niskokaloričnom dijetom.

Uz hirurške intervencije, neke bolesti hronične i zarazne prirode, trudnoću, preporučljivo je prebaciti pacijenta na inzulin.

Ne treba ga koristiti sa Cimetidinom. Uz Verapamil i Acarbose potrebno je pažljivo praćenje stanja.

Izdaje se samo na recept!

Upotreba u djetinjstvu i starosti

Neželjena je upotreba za liječenje pacijenata mlađih od 18 godina zbog nedovoljnih podataka o reakciji tijela na sulfonilureju.

Nema naznaka zabrane starijih osoba. Međutim, treba ih češće testirati i pažljivo nadzirati razinu tijela i šećera u krvi. Ako osoba ima nepravilnosti u radu bubrega i jetre, tada Diabefarm nije propisan.

Usporedba s analogima

Diabefarm ima niz analoga i po sastavu i po svojstvima. Bilo bi korisno razmotriti ih za poređenje.

"Diabeton MV". Lijek na bazi gliklazida Proizvodna kompanija - "Servier", Francuska. Cijena je oko 300 rubalja po paketu. Uobičajene kontraindikacije i popis nuspojava. Ne preporučuje se starijim osobama.

Diabetalong. Cijena je 120 rubalja. Firma - Synthesis Acomp, Rusija. Takođe je derivat sulfoniluree. Glavna komponenta je gliklazid. Ima produžen efekat.

Glidiab. Slična aktivna tvar. Izdaje rusku kompaniju "Akrikhin." Cijena - od 140 rubalja (60 tableta). Lijek je dostupan sa popustom. Zabranjeno je djeci, s pažnjom - starijim osobama.

Gliclazide Tablete na bazi gliklazida Dve kompanije u Rusiji proizvode Ozon i Pharmstandard. Trošak - oko 130 rubalja (30 komada). Slično djelotvorna svojstva, sličan učinak u pogledu trajanja i mehanizma. Dešava se kao redovna akcija, i produžena (jednom dnevno). Nemoguće je to djeci i trudnicama, starijim osobama - s oprezom.

Maninil. Lijek na bazi glibenklamida. Proizvodi "Berlin Chemie", Njemačka. Cijena je 120 rubalja po pakovanju od 120 tableta. Najjeftiniji analog. Međutim, nisu svi pacijenti prikladni. Standardna lista zabrana prijema: trudnice i dojilje, djeca.

Glyurenorm. Trošak - od 450 rubalja. Proizvodi grčka kompanija Beringer Ingelheim Ellas. Glavna supstanca je glicidon, derivat sulfoniluree. Tablete imaju kratak efekat. Postoje mnoge kontraindikacije.

Prelazak na drugi lijek provodi samo specijalist. Samo-lijek je zabranjen!

Općenito, dojmovi dijabetičara koji imaju iskustva s lijekovima su pozitivni. Primjećuje se stabilan učinak, brzo djelovanje. Malo podataka o nuspojavama. Često se koristi u kombinaciji sa metforminom. Lijek nije prikladan za neke ljude.

Oleg: „Ranije sam kupovao Diabeton. Tada je završilo u ljekarni, a savjetovali su mi da isprobam Diabefarm. Ljekar je potvrdio da su slična svojstva. Pokazalo se da je lijek još efikasniji! Šećer se brzo izravnao, osjećam se odlično, ništa ne smeta. Preporučujem. "

Eugene: „Već nekoliko meseci lečim Dabefarmom. U početku su bile neke nuspojave, uglavnom sa želucem. Ispravljali su dozu i dijetu, a zdravlje im se odmah popravilo. Po svojstvima je vrlo efikasno sredstvo. Sviđa mi se kako to počinje brzo raditi. "

Irina: „Nekada sam sjedila na metforminu, ali tada su počeli neki alergijski problemi. Ljekar je propisao Diabefarm. U početku me je uplašilo da je to ruski lijek - nisam navikao vjerovati domaćem proizvođaču. Ali je iskoristila šansu. Uzalud sam se brinuo, efekat tableta nije ništa bolji od stranih. Dakle, ja se sada liječim od njih. Što je pogodno - ako se ovaj obrazac završi u ljekarni, tada možete uzeti isti "Diabeton" ili neki drugi generički. U nekretninama su potpuno isti. "

Valery: „Propisali su mi Diabefarm. U početku se liječio, sve je bilo u redu. Još jednom je počeo davati krv - pao je hemoglobin. Lekar je odmah prebačen na drugi lek. Ispada da postoje i takve nuspojave. Teško je živjeti sa dijabetesom. "

Denis: „Prebacio sam sa skupljih lekova na ruski pandan sa gliklazidom u sastavu. Što mogu reći: efikasan alat, jeftin, pristupačan. Nisam zabilježio nikakve nuspojave. Naprotiv, postajalo je aktivnije. Prikladno je koristiti se zajedno s drugim hipoglikemikama. "

Oblik i sastav

Oblici doziranja Diabefarma MV:

  • tablete sa modifikovanim otpuštanjem: pločaste cilindrične boje, bijele boje sa sivkasto-žućkastim nijansama, s pregibom i poprečnim rizikom (u kartonskom pakovanju 1 boca s 60 tableta ili 3 ili 6 blistera za 10 tableta),
  • tablete za trajno oslobađanje: ovalne bikonveksne, gotovo bijele ili bijele sa sivkasto žutim nijansama, s obje strane s rizikom (u blister pakiranjima: u pakiranju od kartona 5 pakiranja po 6 kom. ili 3, 6, 9 pakiranja od 10 ili 5, 10 pakovanja od 12 kom., ili 2, 4, 6, 8 paketa po 15 kom.).

Svako pakovanje sadrži i upute za upotrebu Diabefarma MV.

Sastav 1 tableta:

  • aktivna supstanca: gliklazid - 30 ili 60 mg,
  • pomoćne komponente: magnezijum stearat, hipromeloza, koloidni silicijum dioksid, mikrokristalna celuloza.

Farmakodinamika

Gliklazid - aktivna supstanca Diabefarma MV, jedan je od oralnih hipoglikemijskih lekova koji potiču iz sulfonilureje druge generacije.

Glavni efekti gliklazida:

  • stimulacija izlučivanja insulina od strane β-ćelija pankreasa,
  • pojačana sekretorna dejstva glukoze,
  • povećana osjetljivost perifernih tkiva na inzulin,
  • stimulacija aktivnosti unutarćelijskih enzima - mišićne glikogenske sintetaze,
  • smanjivanje intervala od trenutka jedenja do početka izlučivanja inzulina,
  • obnavljanje ranog vrha lučenja inzulina (ovo je razlika između gliklazida i drugih derivata sulfoniluree, koji imaju efekat uglavnom tokom druge faze izlučivanja),
  • smanjenje postprandijalnog povećanja nivoa glukoze

Osim što utječe na metabolizam ugljikohidrata, gliklazid poboljšava mikrocirkulaciju: smanjuje agregaciju i adheziju trombocita, sprečava pojavu ateroskleroze i mikrotromboze, normalizira vaskularnu propusnost i obnavlja fiziološku parietalnu fibrinolizu.

Također, učinak tvari usmjeren je na smanjenje osjetljivosti vaskularnih receptora na adrenalin i usporavanje početka dijabetičke retinopatije u neproliferativnom stadiju.

U uvjetima dugotrajne primjene Diabefarma MV u bolesnika s dijabetičkom nefropatijom značajno se smanjuje ozbiljnost proteinurije. Učinak ima uglavnom na rani vrhunac izlučivanja inzulina, stoga ne vodi povećanju tjelesne težine i ne izaziva hiperinzulinemiju, dok pridržavanje odgovarajuće prehrane u bolesnika s pretilošću pomaže u smanjenju tjelesne težine.

Diabefarm MV, upute za upotrebu: metoda i doziranje

Diabefarm MV uzima se oralno, ujutro tokom doručka, 1 put dnevno. Preporučuje se gutanje tablete ili pola tablete (ako je potrebno, dijeljenje tablete s dozom od 60 mg) cijele, bez drobljenja i žvakanja.

Doza se bira pojedinačno, to ovisi o kliničkim manifestacijama bolesti, kao i o nivou glukoze natašte i 2 sata nakon jela.

Preporučena početna dnevna doza (uključujući starije bolesnike) je 30 mg, ako je potrebno, u budućnosti se doza može povećati s pauzom od najmanje 14 dana. Maksimalna doza je 120 mg dnevno.

Pacijenti koji uzimaju Diabefarm mogu ga zameniti Diabefarm CF.

Lijek se može koristiti u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim agensima: inzulinom, biguanidima ili inhibitorima α-glukozidaze.

Nuspojave

Upotreba Diabefarma CF na pozadini neadekvatne prehrane ili kršenja režima doziranja može dovesti do razvoja hipoglikemije. Ovaj se poremećaj očituje glavoboljom, osjećajem umora, agresivnosti, jakom slabošću, glađu, znojenjem, tjeskobom, nepažnjom, razdražljivošću, nemogućnošću koncentracije, odloženom reakcijom, depresijom, smanjenim vidom, afazijom, drhtajem, bespomoćnošću, smetnjama senzora, gubitkom samokontrole, vrtoglavicom , delirijum, hipersomnija, konvulzije, gubitak svijesti, bradikardija, plitko disanje.

Ostali mogući štetni događaji:

  • probavni organi: dispepsija (koja se manifestuje u obliku mučnine, proliva, osjećaja težine u epigastrijumu), anoreksija (težina ovog poremećaja se smanjuje uzimanjem lijeka tokom jela), oslabljena jetrena funkcija (pojačana aktivnost jetrenih transaminaza, holestatska žutica),
  • hematopoeza: trombocitopenija, anemija, leukopenija,
  • alergijske reakcije: makulopapularni osip, urtikarija, pruritus.

Ostavite Svoj Komentar