Dijeta za dijabetes ovisan o insulinu: kako smršati? Lično iskustvo

Moje ime je Helen Queen. Ja sam dijabetičar sa preko 20 godina iskustva. S prvom injekcijom inzulina moj život je zahtijevao drastične promjene. Bilo je potrebno stvoriti novu stvarnost, uključujući potrebu za gubitkom kilograma.

Dijabetičari ne mogu bezbrižno slijediti predložene sisteme i dijetu za normalizaciju težine. Bilo kakve promjene u životu trebali bismo uzimati s oprezom.

Dijabetes melitus čini da njegov vlasnik postane doktor sebi i svoj život organizira u dogovoru sa stručnjacima. Želim podijeliti svoju priču o gubitku kilograma i održavanju kilograma.

U 28. godini dijagnosticiran mi je dijabetes tipa I. S visinom od 167 cm i stalnom težinom od 57 kg u vrijeme nedostatka inzulina (do započinjanja liječenja), smršao sam 47 kg. Nakon početka primjene inzulina, počeo sam dramatično dobivati ​​na težini. Za 1 mjesec oporavio sam se za 20 kg! Nakon oporavka od šoka nakon što sam čuo dijagnozu, odlučio sam vratiti uobičajenu težinu. Ljekari su rekli da će biti teško, ali moguće. I počeo sam trasirati put ka mršavljenju inzulina, razgovarajući s endokrinologom o svim mogućim mogućnostima.

Osnova gubitka težine

Shvativši zahtjeve sistema ubrizgavanja i ishrane, liječnik i ja smo odlučili da će mi trebati promjene u:
- ponašanje u ishrani,
- dnevna doza inzulina,
- način ubrizgavanja
Uronio sam u naučnu literaturu, pronašao potrebne informacije, dobio odobrenje lekara i krenuo u prevođenje cilja.

Gdje započeti?

Da biste smršali dijabetes:
1. Isključite „brze ugljene hidrate“ - slatkiše, slatke napitke, peciva i peciva. Ovo je dijabetes, i tako ne bi trebalo biti, samo sam strogo slijedio ovaj zahtjev.
2. Frakcijsku ishranu (6-7 puta dnevno) zamenjujem sa 3-4 obroka dnevno. Postepeno sam isključio doručak iz sistema hrane. Nisam gladan do 11-12 h. Odbio sam doručak.
3. Za grickalice sam tokom sendvičnih sati djelovanja inzulina umjesto sendviča ostavio samo hljeb. Crna, po mogućnosti sa sjemenkama. Uvek me je zaokupilo pitanje: zašto bih trebao doručkovati sendvič, ako je u ovom slučaju značajan samo dio ugljikohidrata u obroku? Otkrio sam da su „ukusne“ komponente u sendviču višak kalorija koje mi nisu potrebne. Isključite!
4. Kreirajte nove „dobrote“ za sebe. Pronašla sam nova zdrava jela i proizvode:
- salate od svježeg i pirjanog povrća i lišća,
- orašasti plodovi i semenke,
- nemasno meso
- hljeb kao neovisan prehrambeni proizvod.
5. Obožavala sam začine: kurkuma, đumbir, crni biber. Učinju čak i najjednostavniju hranu ukusnom, a u sebi su blaga ljekovita svojstva.
6. Zaljubio sam se u vodu. Zamijenila me čajem, kafom, pićima. Kafa je bila samo jutarnja šolja, koja je pomogla da se brže probudite. Ali tek nakon 40 minuta ranije popiću čašu vode (to je prvo što ujutro uđe u moje tijelo).

Prvo mršavljenje

Moje prvo mršavljenje poklopilo se s početkom pravoslavnog korizme. Odlučio sam da pokušam da se ispoštujem.
U kontroli dijabetesa tipa I glavnu ulogu igra proračun ugljikohidrata u hrani. Sekundarna pažnja posvećuje se mastima, njihova količina treba biti minimalna. Protein je uvek potreban, ali inzulin nije uključen u njegovu apsorpciju, njegova količina se ne uzima u obzir.

Tokom pravoslavnog posta, životinjske masti i proteini su isključeni. Oni se slobodno zamjenjuju biljnim sastojcima. Kako bih smanjio težinu, smanjio sam unos visokokaloričnih žitarica, povećavajući udio povrća. Nutricionističke tablice proizvoda koji su predstavljeni u svim knjigama dijabetičara i na specijaliziranim web lokacijama pomogli su mi da izračunam količinu konzumiranih ugljikohidrata. Težinu sam zadao mernom šoljom (tada nije bilo kućnih vaga, sada je to samo uz njihovu pomoć).

Postepeno smanjujući dnevni unos ugljikohidrata, smanjivao sam količinu inzulina koju unosim za 2-4 jedinice dnevno.
Iskreno, bilo je vrlo teško. Ali to su bile psihološke poteškoće povezane s napuštanjem zone udobnosti hrane radi postizanja cilja.
Rezultat me usrećio. Za 7 tjedana posta sam smršala 12 kg!

Moj jelovnik je uključivao:
- kuhano ili pečeno povrće,
- pasulj
- orašasti plodovi i semenke,
- proklijala pšenica
- proizvodi od soje,
- zelje
- smrznuto povrće
- hleb.
Po završetku posta shvatio sam da je moj novi sistem ishrane i terapija inzulinom u redu sa mnom. Ostao sam kod njih, smanjujući dnevnu dozu inzulina i naučio ga upravljati. Ali ja sam osoba koja ponekad sebi dopušta tortu. Tokom zime dodajem 2-3 kg, koju želim izgubiti do ljeta. Stoga i dalje periodično koristim sustav mršave prehrane i tražim nove mogućnosti za korekciju tjelesne težine.

Neprihvatljivi načini gubitka kilograma

Danas se „sušenje tijela“ dijetama bez ugljikohidrata i poste dijabetesima ne mogu koristiti. Bez obzira koliko se trudili smanjiti unos ugljenih hidrata, ne možemo ostati bez njih - inzulin je obavezujući. Takođe nije moguće odbiti inzulin tokom ishrane: tijelu je potreban ovaj hormon. Sve metode gubitka kilograma za dijabetičare trebaju se temeljiti na:
- smanjenje kalorija
- povećavanje mogućnosti za njihovo trošenje.

Fizička aktivnost

Moj uspjeh u prvom dijabetičkom mršavljenju ne bi bio moguć bez povećanih fizičkih napora. U teretanu sam išla za grupne časove pilatesa za obične ljude. Ono što me je razlikovalo od njih je to što sam uvijek uzimao bocu slatkog sode sa sobom u slučaju napada hipoglikemije (to nikad nije došlo u obzir, ali ovo osiguranje je uvijek uz mene).
Vežbala sam 2-3 puta nedeljno. Mjesec dana kasnije primijetio sam prve pozitivne promjene. Pilates mi je pomogao da ojačam mišiće i zategnem tijelo bez napornih, monotonih pokreta. Bavim se i do danas, naizmenično sa hodanjem.

Danas postoje još jednostavniji, ali efikasni načini tjelesne aktivnosti - statičke vježbe. Sasvim su pogodni za dijabetičare. Sada ih vježbam kod kuće.

Podsjetnik za gubitak kilogramax dijabetičari

Svi koji se odluče na promjenu težine trebaju se sjetiti vitalnog postulata: dijabetičar mora uvijek kontrolirati svoje zdravlje kako bi izbjegao opasni napad hipoglikemije. Uključujući promjene u prehrambenom ponašanju i fizičkoj aktivnosti, ovu kontrolu treba pojačati:
1. O početku svih promjena, oštrim fluktuacijama blagostanja i pokazateljima analiza potrebno je razgovarati s endokrinologom koji dolazi.
2. Neprekidno praćenje šećera u krvi s ličnim glukometrom. U prvoj sedmici promjena potrebno je uraditi krvni test:
- ujutro na prazan stomak,
- pre svake primjene insulina,
- prije svakog obroka i 2 sata nakon njega,
- pre odlaska u krevet.
Podaci analize pomoći će vam da se prilagodi količina konzumiranog inzulina i ugljikohidrata. S utvrđenim pokazateljima u novim uvjetima prehrane i fizičke aktivnosti, možete se vratiti svojoj tradicionalnoj kontroli pokazatelja.
3. Uvijek imate pri ruci trenutne ugljikohidrate (slatki soda, šećer, med) kako biste zaustavili mogući napad hipoglikemije.
4. Pomoću test traka provedite test urina na prisustvo ketonskih tijela (aceton). Ako se pronađu, obavijestite liječnika za djelovanje.

Moj prvi doktor, koji me je uveo u svijet dijabetesa, rekao je da DIJABETE NIJE BOLEST, nego LIFESTYLE.
Za sebe sam to prihvatio kao životni moto i stvorio svoj stil života onako kako ja želim. Od tada živim.

Početak prehrane

Ne zaboravite na tekućinu koju konzumirate tokom dana. Moj izbor je bila jednostavna čista voda, koja može zameniti čaj, kafu, soda, sokove i druga pića. Koristila sam farmaceutske biljne čajeve kao alternativu, ali zbog specifičnih karakteristika ukusa ne mogu ih dugo piti. Voda je najbolja opcija koja se bira prema individualnim preferencijama.

Kako smršati dijabetes bez da se ubijete?

makssis 13. februara 2005. 18:14

Katyushka 14. februara 2005. 1:22

Juris 14. februara 2005. 2:11

Maroussia 14. februara 2005. 15:09

tany 14. februara 2005. 15:28

makssis "19. februara 2005. 16:29.

Ruslana 19. februara 2005

makssis.
Probleme s težinom noćne more započeo sam čim sam ubrizgavao. Prvo sam dobila 10 kg., A zatim još više. Razlog za to bila je samo jedna stvar - Perekol.
Sada je prošlo više od godine od kako sam koristio tehniku ​​Jura. Za ovu godinu vratio sam se parametrima koje sam imao kad sam imao 17 godina. Morao sam potpuno promeniti garderobu. Najzanimljivije je da i dalje gubim kilograme. Čak sam morao ići specijalistima .. rečeno mi je da je to zbog činjenice da malo jedem .. Ali uvijek sam jeo ovako prije, ali sam se istovremeno užasno oporavljao.
Stoga revidirajte svoje doze. Imate li gipsa? Koliko često?
I onda, ne smijemo zaboraviti da zapravo jedete. Možda je činjenica da zloupotrebljavate ugljikohidrate i masti .. Napišite na primjer cijeli dan svog jelovnika. Poželjno s dozama i šećerima ..

A ni tvoja težina nije tako velika! To je zapravo gornja granica norme ..

Tabletka 19. februara 2005. 23:39

Maroussia 21. februara 2005. 12:22

makssis 26. februara 2005. 16:56

Maroussia „28. februara 2005. 10:28

makssis 6. marta 2005. 18:37

Ruslana »7. marta 2005. 12.20

Alice "16. aprila 2005. 13:32.

Tabletka "16. aprila 2005. 22:10

Alisa, pa, i ti odrasteš na sve ostalo. Dakle, ono što želite, ne želite, a težina (i visina, respektivno) će se povećavati! Dakle, „čist“ amandman neće biti 20 kg, već puno manje.

Ili želite težiti koliko i sa 11 godina?

Tok bolesti

Dijabetes je endokrina bolest koja se razvija i napreduje s metaboličkim poremećajima. Nastaje kao rezultat uspostavljanja inzulinske rezistencije u tijelu - stanja u kojem ćelije tjelesnih tkiva prestaju apsorbirati inzulin. Razvoj se odvija u nekoliko faza:

  1. Pankreas proizvodi inzulin u normalnim količinama,
  2. Receptori inzulina u tkivima gube sposobnost vezanja na čestice inzulina kao rezultat oštećenja ili uništenja,
  3. Tijelo "vidi" takvu situaciju kao nedostatak proizvodnje inzulina i šalje mozgu signal da mu treba više,
  4. Gušterača proizvodi više inzulina, što još uvijek nema pozitivan učinak,
  5. Kao rezultat toga, kod dijabetes melitusa tipa 2, velika količina "beskorisnog" inzulina nakuplja se u krvi što negativno utiče na organizam tj.
  6. Gušterača djeluje na pojačani način, što dovodi do njenog iscrpljivanja i proliferacije vlaknastog tkiva.

Dakle, što prije se dijagnosticira bolest, veća je vjerojatnost da je gušterača pretrpjela neznatno i njegov rad se normalizira kao rezultat uklanjanja inzulinske rezistencije.

Zašto nastaje?

Razvoj bolesti događa se iz više razloga. Neke od njih su provjerljive.

  • Genetska predispozicija. Ova vrsta bolesti je nasljedna i zbog toga oni koji imaju rođake koji su oboljeli od ove bolesti trebaju redovito nadzirati razinu glukoze u krvi, barem jednom godišnje napraviti test kako bi se utvrdila tolerancija na glukozu, tj.
  • Karakteristike intrauterinog razvoja takođe utiču na verovatnoću bolesti. Najčešće se razvija u one dece koja su rođena težina veća od 4,5 ili manja od 2,3 kg,
  • Nedostatak fizičke aktivnosti usporava metabolizam i uzrokuje njegove neispravnosti. Što više fizičke aktivnosti čovjek svakodnevno doživljava, to je manja vjerovatnost da će razviti bolest ovog tipa,
  • Loše navike (pušenje, alkohol) mogu takođe izazvati metaboličke poremećaje,
  • Gojaznost ili značajna višak kilograma su uzrok bolesti. Većina receptora za inzulin nalaze se u masnom tkivu. Svojim pretjeranim rastom oni se oštećuju ili uništavaju. Pošto je gubitak težine kod dijabetesa važan dio liječenja,
  • Starost također može biti uzrok. S godinama se smanjuje efikasnost receptora.

Iako su neki od faktora nekontrolirani, dijabetičari, bez obzira na uzrok bolesti, moraju značajno promijeniti način života. Odbijanje loših navika, gubitak težine i povećana fizička aktivnost mogu učiniti tretman efikasnijim. U riziku su i ljudi čija rođaka imaju dijabetes, pa moraju i pratiti težinu, odlaziti u teretanu i izbjegavati konzumiranje alkohola i pušenja, jer sve to povećava vjerovatnoću da će razviti bolest.

Bez obzira što uzrokuje bolest, njegovo liječenje treba provesti kvalificirani liječnik. Iako postoje neki popularni recepti za snižavanje razine šećera, oni djeluju samo simptomatski ili uopće ne postoje. Njihova upotreba može biti neposredna opasnost po život i uzrokovati ozbiljne komplikacije.

Ako imate prve znake bolesti, kao što su suha usta, oštro kolebanje težine ili pretjerano dugo zarastanje rana, potrebno je konzultirati liječnika. Nakon potpunog pregleda, uključujući krvni test i neke druge studije, i dijagnozu, liječnik može propisati liječenje i dijetu koja je za svaki slučaj primjerena.

Liječenje lijekovima sastoji se u imenovanju složenih lijekova. Uticaj imaju na tri načina:

  1. Smanjenje glukoze u krvi
  2. Potaknite proizvodnju inzulina
  3. Poboljšajte rad receptora za insulin.

Najčešće je bilo koji lijek sposoban djelovati u sva tri smjera. Liječnik također propisuje neke lijekove za smanjenje razvoja komplikacija. Što prije pacijent ode liječniku, veća je vjerojatnost izlječenja od dijabetesa melitusa tipa 2 ili značajnije normalizacije stanja i produljene remisije.

Život pacijenta

Značajan dio uspješnog liječenja dijabetesa tipa 2 čine mjere koje pacijent može poduzeti kod kuće. Na mnogo načina, životni stil pacijenta utječe na efikasnost liječenja. Bez promene na njemu čak ni terapija lekovima neće biti efikasna.

  • Povećajte fizičku aktivnost. Ovo nije samo dobar način za mršavljenje sa dijabetesom tipa 2 i hipertenzijom, već i sam po sebi ubrzava metabolizam. Kao rezultat naleta, razine šećera neće se pojaviti. Inzulin će se proizvoditi u dovoljnim količinama, a receptori će djelovati aktivnije,
  • Pazite na prehranu. Smanjite količinu proteina i ugljikohidrata i nemojte jesti hranu bogatu monosaharidima i slatkiše. Za mnoge je to i dobar način da smršate kod dijabetesa tipa 2,
  • Ako dvije opisane mjere nisu dovoljne. Uložite dodatne napore da izgubite kilograme. Možda će vam trebati ograničenje unosa hrane ili druge mjere koje liječnik može preporučiti. Smanjenje tjelesne masti dovest će do obnavljanja receptora i manje oštećenja istih,
  • Odričite se loših navika koje mogu utjecati na metabolizam. U osnovi, to je pušenje i pijenje alkohola (što uz to pridonosi pretilosti).

Promjene načina života same po sebi mogu imati pozitivan učinak i značajno smanjiti razinu šećera i nadoknaditi njegove skokove.

Kako ne dobiti na težini?

Uz bolest ovog tipa u većini slučajeva dolazi do povećanja tjelesne težine. Razlog za to može biti zbog dva faktora. Prvi od njih je endokrino oštećenje, promjena metabolizma i metabolizma. To je najnepovoljniji razlog, ali on je puno rjeđi od drugog. Češće se debljanje događa zbog prejedanja, jer osobe oboljele od dijabetesa gotovo uvijek osjećaju snažan osjećaj gladi.

Drugi razlog zašto s ovom bolešću ljudi postaju veći je kršenje filtracije u bubrezima. Kao rezultat toga, voda se zadržava u tijelu i dolazi do oticanja.

No neki se pacijenti pitaju zašto u dijabetesu smršavaju? To se događa samo kada inzulin potpuno ne postoji u tijelu, tj. Kada se uopće ne proizvodi. To se događa tijekom uništavanja beta ćelija gušterače koje ga proizvode kao rezultat patološkog autoimunog procesa, tj. S dijabetesom tipa 1. U drugom su tipu mršavljenja izuzetno rijetki i implicitni.

Gubitak kilograma: dijeta

Najbolji način za gubitak kilograma kod dijabetesa tipa 2 je dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata, koja će pomoći ne samo smanjenju težine, već i normalizaciji razine šećera. Postoje opće preporuke za dijetu. Međutim, ako je bilo koji proizvod u nedoumici, bolje je konzultirati se s liječnikom da li se može koristiti?

Broj kalorija dnevno ne bi trebao prelaziti 1500. Vrijedno je jesti samo prirodnu hranu, kuhanu na pari ili svježu. Odbijte od prerađene hrane i kobasica, u kojima ima puno konzervansa koji mogu povećati razinu šećera. Ne jedite prženu hranu, kao ni proizvode pripremljene uz veliku količinu maslaca (maslaca ili povrća). Potpuno odbacite slatku i škrobnu hranu.

Važnu ulogu igra pravilna učestalost ishrane. Jedite tri obroka dnevno bez zalogaja ili jedite male obroke u pravilnim intervalima. Glavni zahtjev je da takav raspored obroka treba biti svakodnevan.

Gubitak kilograma: vježba

Ne zapostavljajte vežbu. Kao rezultat njih, može doći do značajnog gubitka težine kod dijabetesa tipa 2. Uostalom, tijekom fizičkog napora glukoza koja se nakuplja u tijelu prerađuje se u energiju potrebnu za rad mišića. Čak i nakon manjeg kršenja prehrane, fizička aktivnost može pomoći u izbjegavanju skoka razine šećera.

Intenzitet opterećenja nije toliko bitan koliko njegova pravilnost. Dobar način je hodanje ujutro. Započnite s 30-40 minuta hoda dnevno tokom jedne sedmice. Nakon toga, tijelo će se naviknuti na opterećenje. Sada možete unijeti niz vježbi. Međutim, ne bi trebao biti osjećaj ekstremnog umora i napora. Možete više voljeti plivanje ili vožnju biciklom. Ove metode također potiču gubitak težine kod dijabetesa tipa 2.

Pogledajte video: DIJABETES I DJECA (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar