Sir za dijabetes tipa 2 - kako odabrati i koga jesti

  • 8. avgusta 2018
  • Endokrinologija
  • Ksenia Stepanishcheva

Kod dijabetesa osoba ne bi trebala jesti mnogo hrane koja može negativno uticati na stanje osobe. S ovom dijagnozom morate biti pažljivi u svom načinu prehrane. Stoga je važno znati je li moguće jesti sir za dijabetes? Ovo je opisano u članku.

Stručnjaci smatraju da mlade prehrambene sireve treba uključiti u prehranu dijabetičara. U tim namirnicama ima puno proteina, fosfora, vitamina B, aminokiselina, pa su dobre za organizam. Sirevi uključuju samo 2,5-3% šećera, njihova upotreba ne utječe na razinu glukoze u krvi, pa pogoršanje bolesti ne može biti.

Šta biste trebali znati o siru?

Proizvode se 3 vrste sireva:

Veliki sirevi imaju velike rupe. Takvi su proizvodi pogodni za prevenciju bolesti usne šupljine. Ovi sirevi omogućavaju vam da se oslobodite tjeskobe, stresa, obnovite nervni sistem, poboljšate opće zdravlje, smanjite pritisak. Meki sirevi raspoređeni su na hljebu i konzumiraju se kao međuobrok.

Proizvod poboljšava apetit, pozitivno djeluje na kožu, vid. Hranjiva vrijednost i korisna svojstva upotpunjeni su prekrasnom aromom i sjajnim ukusom.

Šta savjetuju stručnjaci?

Mogu li jesti sir sa dijabetesom? Ljekari i nutricionisti preporučuju:

  • jesti sir za dijabetes, pogotovo ako trošite puno kalorija,
  • jesti 150 grama svakog dana kako biste dobili dnevni unos mineralnih soli.

Ako postoji povijest upale gušterače, tada će previše masnog, slanog, dimljenog, začinjenog sira izazvati stvaranje enzima, što će pogoršati funkciju ovog organa.

Najbolje ocjene za dijabetes

Kakve vrste sireva mogu biti kod dijabetesa tipa 2? Preporučljivo je odabrati sljedeće vrste: rusku, Adyghe, Neuchatel, Swiss, Roquefort, Camembert i druge sorte za dugoročno skladištenje.

Mogu li jesti sir za druge oblike dijabetesa? Uz takvu bolest, gore navedene vrste proizvoda će biti korisne jer neće izazvati pogoršanje bolesti. Njihova redovna upotreba biće od koristi. Da li je moguće jesti sir s kobasicama kod dijabetesa? Ovaj je proizvod nepoželjan zbog bolesti.

Prednosti mladih mliječnih sireva

Mladi sir od dijabetesa biće vrlo koristan zbog sljedećih prednosti:

  • niskokalorična hrana (na primjer, u 100 g Adyghe sira, samo 240 kcal,
  • bogata fosforom, kalijumom, kalcijumom,
  • skoro ne uključuju ugljene hidrate, ali sadrže aminokiseline.

Iako su kremasti sirevi zdravi, trebalo bi ih jesti pažljivo. Ljekari preporučuju da jedete najviše 1 komad proizvoda s dijabetičkim hljebom. Ova stopa je dizajnirana za 1 dan. Pacijenti s dijabetesom mogu jesti sir samo nakon obroka ili kao ručak.

Kremni sir

Da li se kod dijabetesa može prerađivati ​​sir? Ovom prilikom mišljenja stručnjaka se razlikuju. Ovaj proizvod sadrži puno kazeina, polinezasićenih kiselina, vitamina topljivih u mastima i samo 2% laktoze. Zahvaljujući ovom sastavu sir je zdrav. Ali najnovija proizvodna tehnologija uključuje uporabu štetnih sintetičkih aditiva (mlijeko u prahu, fosfati, limunska kiselina), koji se ne mogu upotrijebiti za hipertenziju, čireve, gastritis, dijabetes.

Pa ipak, da li je moguće jesti topljeni sir kod dijabetesa? Stručnjaci savjetuju da se upoznate s sastavom proizvoda i pobrinite se da sadrži korisne komponente. Možete jesti takav sir, ali u malim količinama - 1 komad za 1-2 dana. Tada neće biti štete zdravlju.

Predostrožnost

Kada kupujete tvrdi sir, morate obratiti pažnju na sastav. Proizvod ne smije sadržavati:

  • brašno od krompira
  • sintetički dodaci koji ubrzavaju zrenje sira,
  • bijeli hljeb.

Mogu li jesti sir za dijabetes? Samo ljekar to može utvrditi nakon ljekarskog pregleda. Obično se pacijentima propisuju kremaste mlade sorte proizvoda u malim količinama. Tada će biti moguće izbjeći komplikacije bolesti.

Ovaj proizvod nije univerzalan, tako da s dijabetesom nije moguće svima. Sirevi su zabranjeni za gastritis i čir na želucu u akutnom stadiju. Masne sorte ne bi trebalo konzumirati sa visokim holesterolom u krvi, kao ni kod ateroskleroze krvnih sudova. Kod takvih tegoba treba da odaberete sireve sa sadržajem masti ne većim od 20%.

Da li je moguće jesti sir s viškom kilograma? Ako je pretilost 2. ili 3. stupnja, onda je poželjno izuzeti proizvod, jer je u kalorijama vrlo visok, iako je njegov glikemijski indeks nizak. Prekomjerna težina nutricionisti preporučuju pripremu sireva od obranog mlijeka i niskokaloričnog sira. Neke sorte imaju mikroorganizme koji uzrokuju listeriozu. Plemeniti plijesni sirevi obogaćeni su triptofanom koji uzrokuje migrene, nesanicu i povećani pritisak. Treba imati na umu da u tim proizvodima ima soli, pa je, kada se koristi u drugim jelima, ovu komponentu bolje ne dodavati.

Koji proizvod odabrati tako da nije štetan za zdravlje? Treba obratiti pažnju na sastav sira. Ne bi trebalo da ima aditive koji doprinose ubrzanju sazrijevanja. Ali čvrste vrste bez plijesni mogu, ali to bi trebale biti mlade sorte.

Prilikom odabira obratite pažnju na:

  • Boja. Kvalitetan proizvod ima jednoličnu nijansu, bez mrlja i bijelog nabora.
  • Integritet forme. Na površini sira ne smije biti pukotina ili oštećenja, jer to vodi razvoju plijesni i bakterija.
  • Elastičnost glave ili komada. Normalni proizvod malo se proda, nakon čega bi se trebao vratiti u prijašnji položaj.
  • Miris. Proizvod ne bi trebao mirisati na amonijak, čak i ako je sorta sa plijesni.

U svom je čistom obliku proizvod težak, pa nutricionisti savjetuju pripremu različitih jela s dodatkom sira. Čak i u malim količinama, daje pikantnost hrani, kremastom aftertasteu. Meke sorte dopuštene su za prve obroke, ali dugotrajnom termičkom obradom gube se korisna svojstva i hranjiva vrijednost. Ako je mliječni proizvod u sastavu vrućeg jela, tada stvara mirisnu tanku koru. U tom obliku sir se može konzumirati svakodnevno, samo trebate prebrojati jedinice hljeba i kontrolirati šećer.

  • Tvrde sireve čuvajte u frižideru sa temperaturom od -4 do +8 stepeni. S vlagom od 90%, rok trajanja je 4 mjeseca.
  • Meke sorte se takođe nalaze u hladnjaku, ali na temperaturi od 0 do +8 stepeni. Čuvaju se nekoliko dana.
  • Kiseli sirevi se čuvaju od 0 do +6 stepeni najduže 2 nedelje.
  • Sorte slane vode nalaze se u fiziološkoj otopini na +5 stepeni. Ovakvi uslovi drže proizvod 1-2 mjeseca.
  • Prerađeni sirevi čuvaju se duže od ostalih. Ako je temperatura od -4 do +4 stepena, onda ih se ostavlja u hladnjaku do 2 mjeseca.

Preporučljivo je da proizvod stavljate u foliju, a ne u foliju ili plastičnu kesicu. Također su prikladni voštani papir ili drveni pribor.

Od sira se pripremaju razna jela. Na primjer, povrća salate i supe. Meso možete ispeći koristeći ovaj proizvod, što će biti korisno za dijabetes bilo koje vrste. Termičkom obradom gube se štetna svojstva sira. Preporučljivo je ispeći ga, jer je u ovakvom obliku proizvod vrlo koristan. Ispada da će sir biti potreban kod dijabetesa, samo ga trebate pravilno odabrati, pridržavati se pravila pripreme i upotrebe.

Glikemijski indeks i kalorije

Kod dijabetesa se hrana s visokim glikemijskim indeksom (GI) ne može jesti. Pomaže razumjeti kako se brzo mijenja nivo šećera u krvi nakon konzumiranja proizvoda. Za dijabetičare, GI u proizvodu ne bi trebao biti veći od 55. Takva hrana sadrži malo kalorija i ne izaziva skokove inzulina. Zasićenje dolazi brzo, a glad dolazi polako.

Procent masti

Svaki sir sadrži zasićene masti. Na umjerenom doziranju za dijabetes tipa 2, neće naštetiti. Međutim, visok postotak zasićenih masti može utjecati na kolesterol i rad srca. 1

Birajte sireve čiji je udio masti manji od 30%. Držite se jedne porcije sira dnevno - 30 g. 2

Izlučite slane sireve protiv dijabetesa da biste izbjegli srčane tegobe. Natrijum podiže krvni pritisak i dovodi do neispravnog rada srca i krvnih sudova. Birajte nesoljene sorte.

Na primjer: u 30 gr. Feta sir sadrži 316 mg. natrijuma, dok u mocareli samo 4 mg.

Umjereni sirevi od soli:

Sirevi zabranjeni za dijabetes tipa 2 zbog sadržaja soli:

Koji su sirevi dobri za dijabetes tipa 2

Za dijabetes obratite pažnju na sireve sa minimalnim brojem kalorija i procentom sadržaja masti.

To je italijanski tvrdi sir. Italijanski farmeri prave kravlji sir. Proizvod karakteriše smanjen sadržaj masti, specifičnu aromu i viskoznu konzistenciju.

Prehrambeni sastav 100 gr. kao postotak dnevne norme:

  • protein - 14%
  • kalcijum - 21%
  • Vitamin B2 - 7%
  • riboflavin - 5%.

Provolone je koristan za centralni nervni sistem i jača imunitet.

Kalorični sadržaj sira Provolone iznosi 95,5 kcal na 100 g. Preporučena norma za dijabetičare nije veća od 30 grama. dnevno.

Način pripreme Provolone je sladak i kremast, začinjen ili dimljen.

Sir Provolone kombinira se sa svježim povrćem, jajima i crvenim vinom. Za dijabetes dodajte ga svježim salatama s rotkvicama ili maslinama. Bolje je da ne provocirate toplotnu obradu.

Ovo je skuti sir od prerađene soje. Tofu je bogat biljnim proteinima, zbog čega ga cijene vegetarijanci. Ne sadrži gotovo nikakve zasićene masti. Energetska vrijednost proizvoda je 76 kcal na 100 g.

Tofu je bogat kalcijumom, kalijumom i vitaminom A, koji su dobri za srce i krvne sudove.

Sir se lako probavlja i ne ostavlja osjećaj težine. Snižava šećer u krvi zbog hranjive vrijednosti proizvoda i niskog GI - 15. Ruska dijetalna asocijacija preporučuje jesti tofu za dijabetes tipa 1 i 2.

Tofu sir je svestran u kuvanju. Pržite, prokuhajte, pirjajte, kiseli krastavac, dinstajte, dodajte salatama i umacima. Tofu gotovo da i nema ukusa. Tijekom termičke obrade, on postaje viskozan i poprima orašasti okus.

Adyghe sir

Priprema se na osnovi ostataka fermentacije sirovog kravljeg mlijeka. Ima začinjen fermentirani mliječni okus i miris, nedostatak soli i nizak sadržaj zasićenih masti.

Kalorični sadržaj Adygea sira je 226 kcal na 100 g. Kod dijabetesa se ne preporučuje više od 40 grama. sir dnevno.

Adyghe sir koristan je za probavni trakt - prirodni je probiotik. Sir sadrži puno vitamina B koji su potrebni za pravilan rad crijeva, srca i metabolizam. 4

Kod dijabetesa, Adyghe sir je koristan u kombinaciji sa povrćem i biljem.

Ovo je mediteranski sir koji se pravi od obranog kozjeg ili ovčjeg mlijeka. Proizvod ima osjetljiv kremasti ukus, meku vlažnu teksturu i zrnatu strukturu.

Rikota je dobar za dijabetes zbog visoke hranjive vrijednosti i niskog sadržaja masti. 5

Kalorična rikota - 140 kcal na 100 g. Preporučena doza za dijabetes je 50-60 g. dnevno. Rikota sadrži puno proteina, kalcijuma i B vitamina.

Pomoću dijabetesa, Ricotta jača imunološki, kardiovaskularni sistem, poboljšava rad mozga i organa vida.

Rikotu je dobro jesti ujutro zbog visoke hranjive vrijednosti. Kombinujte sir s povrćem, začinskim biljem, dijetalnim hljebom, crvenom ribom, avokadom i jajima.

Riječ je o italijanskom tvrdom siru, porijeklom iz grada Parme. Ima krhku teksturu i blagi ukus. Parmezan ima izraženu aromu i okus lješnjaka.

Prehrambeni sastav 100 gr. Parmezan

Kalorije parmezana - 420 kcal na 100 g. 6

Parmezan se dobro apsorbuje - koristan je kod dijabetesa. Sadrži samo 30% vode, ali 1804 mg. natrijuma. Preporučena norma za dijabetes nije veća od 30 grama. dnevno.

Bolje je jesti sir za ručak. Dodajte ga u povrtne salate, piletinu i ćuretinu.

Ovo je polutvrdi sir prusko-švicarskog porijekla. Domovina - grad Tilsit. Kod dijabetesa ovaj se sir preporučuje zbog niskog postotka ugljikohidrata i 25% sadržaja masti.

Kalorični sadržaj Tilsitera - 340 kcal na 100 g. Norma za dijabetes nije veća od 30 grama. dnevno.

Sir sadrži puno fosfora, kalcijuma, organskih kiselina, vitamina grupa B, A, E, PP i C. Kod dijabetesa je fosfor potreban za zasićenje krvi kiseonikom. Kalcijum - za rad mozga i mišićno-koštanog sistema.

U salate dodajte sir. Naglašava ukus povrća i bilja.

Proizvod fermentiranog mlijeka ili proizvoda od sirila. Ljudi nazivaju Čechil "pigtail sir". Priprema se po tradicionalnom armenskom receptu od svježeg kravljeg, ovčjeg ili kozjeg mlijeka s niskim udjelom masti. Dodatno izloženi pušenju. Okus je blizak Sulugunijevom siru.

Za dijabetičare, chechil sir je pravo otkriće. Sadrži minimalni udio masti od 5-10%, a nizak sadržaj natrijuma 4-8%.

Kalorije Čehila - 313 kcal. na 100 gr.

Čečil je koristan u sadržaju proteina, kalcijuma i fosfora, koji su neophodni za ishranu ćelija kiseonikom, snagu kostiju, noktiju, kose, centralnog nervnog sistema i zaštitu od stresa. Preporučena norma za dijabetes je 30 g. dnevno.

Jedite kao neovisan obrok za užinu sa svježim povrćem.

Filadelfija

Ovo je krem ​​sir koji je prvi put napravljen u Americi. Napravljen je od svježeg mlijeka i vrhnja. Ima slatkast, osjetljiv ukus. Proizvod zadržava maksimalna korisna svojstva zbog minimalne prerade mlijeka. Sadržaj masti je nizak - 12%, što je važno uzeti u obzir za dijabetes.

Kalorijski sir Philadelphia - 253 kcal na 100 g. Sir sadrži puno proteina, što je korisno za dijabetes. Izvor je energije i brzo se zasiti bez oslobađanja inzulina.

Preporučena norma za dijabetes je 30 g. dnevno. Proizvod je kaloričan, uprkos minimalnom procentu natrijuma i zasićenih masti.

Odaberite "laku" verziju sira. Skuvajte kasike, umućena jaja, peciva, grickalice s hljebom i dodajte ih povrćnim salatama. Filadelfija daje originalan okus kada se doda ribi i mesu.

Sjetite se da je s netolerancijom na laktozu, sir zabranjeno jesti.

Sir je nezaobilazan izvor proteina, makro- i mikroelemenata. Proizvod će ojačati imunitet, zaštititi organizam od bakterija iz kvasca i poboljšati rad crijeva. Da biste održali svoje tijelo sa dijabetesom tipa 2, dozvolite sebi da pojedete preporučenu količinu sira.

Kombinirajte niskokalorični sir s niskim kalorijama s povrćem korisnim za dijabetes.

Koji sir mogu jesti kod dijabetesa?

Među mladim krem ​​sirom, sortu Adyghe poželjno je uključiti u jelovnik dijabetičara. Sadrži esencijalne aminokiseline i elemente u tragovima za tijelo. Ovaj sir karakterističan je po niskom kaloričnom sadržaju - oko 250 kcal.

Kremni sir za dijabetes je prihvatljiv, ali proizvod mora biti kvalitetan.

Dijabetičari mogu jesti i tvrde sireve, ali je njihovu prisutnost u ishrani bolje minimizirati i uključivati ​​u prehranu ne svaki dan.

Među tvrdim sirevima, vaš izbor treba biti ograničen na sorte kao što su:

  • Švajcarski
  • Roquefort
  • Ruski
  • Gorgonzola
  • Camembert
  • Neuchatel
  • Provolone
  • Cheddar

Prilikom odabira sira za dijabetičku prehranu, važno je imati na umu da što duže sazriva, niži je njegov sadržaj šećera.

Koliko sira mogu jesti dijabetičari?

Iako su neke vrste sira dopuštene kod dijabetesa, količina konzumiranog proizvoda i dalje treba biti ograničena.

Uz prosječni izračun broja dozvoljenih namirnica dijabetičarima moguće je 25 grama tvrdog sira dnevno.Ako govorimo o prvom uvođenju sira u prehranu nakon dijagnoze, tada biste trebali početi s jednom kriškom.

Kod dijabetesa je važno imati na umu da norma konzumiranja masti i šećera ima stroga ograničenja, pa svakoga dana cijela prehrana mora biti napravljena u njihovom okviru. Bolje je ne prelaziti količinu nijednog proizvoda, već konzumirati sve u malim količinama.

Treba imati na umu da je dijabetičarima dozvoljeno da u prehranu unose 45-60 grama masti dnevno. Na primjer, kriška 35 grama tvrdog ruskog sira sadrži čak 10 grama masti. Ove pokazatelje je važno znati pri sastavljanju prehrane.

Upotreba sira najbolje je ograničiti na malu krišku pri jednom obroku. Sir možete jesti s hljebom ili u njegovom čistom obliku, dodavati ga drugim jelima, uključujući dozvoljeno pečenje. Najbolje je jesti krišku sira nakon obroka ili umjesto drugog doručka s kriškom hljeba.

Adyghe sir u dijabetičkoj ishrani može se konzumirati u gotovo bilo kojoj količini.

Važno je znati taj sir nizak glikemijski indeks, odnosno oslobađa glukozu polako, tako da ne izaziva značajne promjene u krvi.

Kako su dozvoljene porcije sira za dijabetes ograničene, vrijedi ga dodati u neka jela kako biste malu porciju nadoknadili ukusom. Vrijedno je uzeti u obzir da se korisna svojstva sireva smanjuju tijekom toplinske obrade, pa ga treba izbjegavati.

Korisna svojstva dozvoljenih sireva

Prema nekim pokazateljima, sir (dozvoljene sorte!) Je čak i koristan za dijabetes.

Sir je bogat izvor proteina. Upotreba ovog proizvoda čak i u malim količinama daje osjećaj sitosti, što je vrlo važno za dijabetičare. Vrijedno je jesti sir za ručak ili ručak.

  • Šipka 30 grama sira Provolone dozvoljena za dijabetes sadrži dnevni unos kalcijuma.
  • Cheddar sir sadrži probiotike potrebne tijelu, odnosno korisne bakterije. Oni smanjuju rizik od problema s kardiovaskularnim sistemom, normaliziraju crijeva i štite od infekcije kvasca (to nije neuobičajeno kod dijabetesa).
  • Neuchatel sir ima ukus kremaste sorte, ali njegov sadržaj masti je tri puta manji.
  • Adygea sir, koji je najpoželjniji kod dijabetesa, sadrži vitamine kategorije B, aminokiseline i fosfor.

Gotovo svi sirevi odobreni za dijabetes sadrže vitamine kategorije B, A, E, askorbinsku kiselinu, fosfor i kalcijum.

Kako odabrati sir?

Dijabetičari trebaju pažljivo proučiti naljepnicu prilikom kupovine bilo kojeg proizvoda. Kod ove bolesti važno je uzeti u obzir sastav hrane i njenu hranjivu vrijednost, pri čemu se mora poštovati potrebni omjer BJU. Pored sadržaja masti i soli, trebali biste obratiti pažnju i na ostale sastojke.

Ako sir sadrži bijeli hljeb, krumpirovo brašno ili kemikalije koje ubrzavaju zrenje proizvoda, tada je kod dijabetesa takav sir zabranjen.

Koje sireve i zašto ne možete jesti s dijabetesom?

Dijabetičari moraju potpuno ukloniti iz svoje prehrane gotovo sve vrste tvrdih sireva (osim nekoliko dozvoljenih). Sadrže previše soli i drugih štetnih sastojaka u dijabetesu, posebno druge vrste:

  • Ni u kojem slučaju ne smijete koristiti sirne štapiće i pigtail sir. Ovi proizvodi neće donijeti nikakvu korist.
  • Ako dijabetes prati čir, gastritis ili hipertenziju, tada bi se prerađeni sir trebao uključiti na popis zabranjenih proizvoda.
  • Prerađeni sirevi neodgovarajuće kvalitete mogu sadržavati limunsku kiselinu, mlijeko u prahu i različite hemijske dodatke. Takve proizvode također treba odbaciti.
  • Kod dijabetesa morate napustiti i sireve s visokim udjelom soli. Tu spadaju Feta, Halumi i Edam.

U masnom siru postoji višak holesterola. Štetno je za zdrave ljude, a o dijabetičarima nema potrebe govoriti. Posebno je vrijedno izbjegavati takav proizvod kod dijabetesa drugog tipa, kompliciranog pretilošću, arterijskom hipertenzijom ili aterosklerozom.

Ako dijabetes prate poremećaji poput pretilosti ili problema sa krvnim žilama i srcem, onda treba tvrdo sireve potpuno napustiti. Takvi proizvodi sadrže previše soli, koja zadržava vodu u tijelu.

Dijabetes nije razlog da se odreknete sira. Važno je odabrati pravi proizvod, s obzirom na njegovu ocjenu i sastav. Također je vrijedno pamtiti dozvoljenu količinu sira dnevno. Pridržavanje pravila ishrane pomoći će da se izbjegnu komplikacije bolesti.

Pogledajte video: 6 Best Secrets To Reverse Insulin Resistance Naturally & Change Your Life (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar