Dijetalne salate za pankreatitis

Ljudi kojima je dijagnosticiran pankreatitis trebali bi jesti zdravu prehranu do kraja života. Ali to ne znači da će se čovjek morati ograničiti u svemu i jesti ne ukusno. Postoje recepti za dijetalna jela za pankreatitis, koji su prilično jednostavni za pripremu, a istovremeno su nevjerovatno ukusni.

Recepti za pankreatitis su štedljivi. Sadrže najviše korisnih tvari, vitamina, čine dijetu raznovrsnom i bogatom, ne preopterećuju probavne organe.

Koje recepte za pankreatitis možete koristiti, bolje je da pitate svog ljekara, jer su neka jela zabranjena za vrijeme pogoršanja bolesti.

Pileća supa

Trebat će vam pileća prsa ili piletina (ne piletina). Pogodno za pankreatitis, meso indola, zeca, teletina, govedina, prepelica, fazan. Koža i masnoća uklanjaju se s trupa. U ovim dijelovima se nalazi mnogo aktivnih sastojaka, hormona, hemikalija, antibiotika. Isperite meso u vodi, stavite da prokuha. Ocijedite i napunite novu porciju. Kod pankreasnog pankreatitisa glavno pravilo za pripremu mesnih supa je drugo brašno. Da bi čorba bila ukusnija dodajte luk, lovorov list, malo soli. 40 minuta nakon ključanja dodajte narezani krompir, šargarepu, luk. Nakon još 10 minuta - riža ili tjestenina (bolje je davati vermicelli grubim ocjenama). Juha će biti ukusnija ako je uzmete s kremom sa malo masti. Možda napravite čorbu od povrća.

Ako se juha kuha s rižom, možete dodati tvrdi sir (na primjer, porozni sir tofu). Sirna supa zabranjena je za vrijeme pogoršanja.

Juha od škampa

Na sitno listiće naribajte dva sitna krompira i tikvice (oguljene od sjemenki i kore). Prethodno 300 g kozica prelijte kipućom vodom 3-4 minute. Zatim ogulite i izgnječite mikserom. Prokuhajte čašu mlijeka, dodajte povrće i meso škampa, peršun. Kuvajte 5 minuta. Veoma je ukusno jesti ovu supu sa krekerima od bijelog hljeba.

Bolje je pitati doktora o tome što možete jesti sa pankreatitisom od morskih plodova.

Možete kuhati riblje čorbe od srebrnog oslića, štuke, štuke, bakalara, šafrana bakalara ili brancina. Riba je odvojena od kostiju i peraje, glave i repa. Komadi se operu u vodi. Kuhajte uho na drugoj juhi. Nakon ključanja dodati nasjeckani krompir, šargarepu, luk, lovorov list, sol, korijen peršuna. Neki savjetuju da gotovu juhu usitnite mikserom nakon kuhanja kako biste napravili pire od supe. Uho je dozvoljeno samo kod hroničnog pankreatitisa u remisiji.

Uz pankreatitis, zabranjen je standardni bogati borš. Stoga se treba pripremiti s takvom dijagnozom, poštujući neke zahtjeve: trebate napustiti bogati juhu, prženje, začine. Za kuhanje vam je potrebno nemasno meso - govedina ili teletina. Priprema se borsch na drugom juhu. Vrijeme kuhanja čorba je sat i pol. Rajčice opalite kipućom vodom i ogulite, isecite na čaše. Rajčice se solju i pirjaju u maloj tavi 15 minuta. Cveklu i mrkvu oguliti, narezati na rešetku.

Dodajte nasjeckano povrće paradajzu i pirjajte još 10 minuta. Krompir i luk narezati na kockice, prokuvajte u čorbi. Dodajte pirjano povrće i sjeckani kupus, nasjeckani peršun. Borsch kuhajte još 10 minuta nakon ključanja. U fazi egzacerbacije kupus je kontraindiciran, to jest, borsch sa pankreatitisom se može jesti kada započne razdoblje remisije.

Drugi kursevi

Prehrana za pankreatitis mora se dogovoriti sa stručnjakom.Vaš liječnik će vam pomoći da uspostavite tačan popis dijetalnih namirnica za pankreatitis koje možete jesti koje neće naštetiti vašem zdravlju.

Ne zaboravite da bolest napreduje različito u svakom pojedinačnom slučaju. Dijeta za pankreatitis ovisi o općem stanju organizma, stadijumu oštećenja gušterače.

Riblje mesne okruglice

  • file oslića od oslića (300 g),
  • kaša od bijelog kruha (120 g),
  • luk - 1 kom,
  • jaje - 1 kom.

Celuloza kruha je natopljena u mlijeku. Riblji file, luk i kaša prolaze kroz mlin za meso. Dodaje se jaje i sol. Masa se dovede do homogene konzistencije. Formiraju se male kuglice veličine. Donesite 1,5 l vode da prokuha, naizmenično spustite mesne okruglice. Preduvjet je u kipućoj vodi. Vrijeme kuhanja - 15 minuta. Poslužite ovo jelo uz rižu, pečeni krompir.

Zapečeni pileći sufle

  • pileća prsa - 500 g,
  • obrano mlijeko - 250 ml,
  • jaje - 1 kom.

Bijelo pileće meso samljeti u mlincu za meso, dodati mleko, sol, jaje. Dobro promiješajte. Podmažite oblik biljnim uljem, sipajte dobiveni sastav. Na prethodno zagrejanom na 1800 C staviti u kalup i peći 25 minuta.

Kašu od bundeve

Bundeva je oguljena, narezana na kockice. Postavlja se u vodu i pirja na laganoj vatri 20 minuta. Dodajte kuhanu bundevu u omjeru 2: 1 riže. Odnosno, dva dijela bundeve, 1 dio riže. Ulijte vodu dva prsta veća od dobijene mase. Kuhajte dok se riža ne skuva. Možete jesti sa kašičicom meda, osim ako, naravno, doktor to dozvoli, i nema alergije na pčelarske proizvode. Ovo jelo dopušteno je pacijentima s pankreatitisom, tijekom pogoršanja i u remisiji.

Vermiselli mesna posuda za meso

  • tanka tjestenina - 350 g,
  • 400 ml mleka
  • 400 ml vode
  • 350 g govedine / pileće prsa / teletina,
  • jaja - 2 kom.,
  • so.

Meso se kuha, prolazi kroz mlin za meso. Tjestenina se kuha dok se napola ne skuva u mlijeku i vodi. Makaroni, meso i jaja se mešaju dok ne postanu glatki. Posudu za pečenje namazati biljnim uljem. Tjestenina pomiješana sa mljevenim mesom stavite u kalup. Vrijeme pečenja - 25 minuta. Kada je bolest u remisiji, možete dodati naribani sir 5 minuta prije spremnosti. Jediti sa pavlakom i peršunom.

Charlotte s jabukama

Umutite jaje sa šećerom (1 kašika L.). Dodajte 300 ml kefira, brašno sa sodom, 5 g soli i 50 g kaše. Dovesti do homogene mase. Testo bi trebalo da bude konzistencije palačinki. Slatke jabuke ogulite i narežite na kriške. Posudu za pečenje obložite pergamentnim papirom. Stavite jabuke, izlijte testo. Pecite 30-40 minuta.

Možete kuhati ukusna i jednostavna jela s pankreatitisom. Posebno je korisna hrana kuhana u sporom šporetu. To mogu biti kotlete, lijena peciva od kupusa, knedle, goveđi stroganoff, mesne okruglice, žitarice i mnoga druga jela. Svi vitamini su sačuvani.

Jela dopuštena kod pankreatitisa

Pankreatitis može biti akutni i hronični. Vrijeme remisije je prilično odano i ne zahtijeva posebna ograničenja prehrane. Jedino je odustati od pržene, masne hrane. Pikice, marinade, salata, povrće se mogu konzumirati, ali u malim količinama. Kao što znate - sve je korisno umjereno.

U akutnom stadiju bolje je napustiti sve štetne proizvode, alkohol i koristiti dijetnu hranu za pankreatitis. Tokom ovog perioda, prednost bi trebalo davati povrtnim juhama, pečenom, kuvanom povrću, mesu i ribi. Za desert je bolje jesti žele, dijetalne kolačiće, marmeladu. Od pića - čaj, juha od šipka.

Glavna stvar je frakcijska prehrana u malim porcijama i dijetalni recepti. Posljednji obrok je 2 sata prije spavanja.

Dijeta za upalu gušterače jedna je od glavnih metoda liječenja. Samo pridržavanje pravilne ishrane može produžiti razdoblje remisije i izbjeći pogoršanje.

Salata s lignjama i jabukama za pankreatitis

U usporedbi s vinjegrom, blagotvornija je salata od palačinki s lignjama i jabukama. Jednostavnost recepta i profinjen ukus čine ga dostojnim predstavnikom dnevnog i svečanog jelovnika.

  • Oguljene svježe smrznute lignje - 2 komada.
  • Pileća jaja - 2 komada.
  • Sir - 100 grama.
  • Jabuka slatke vrste - 1 komad.
  • Kiselo vrhnje 10% masnoće - 5,5 žlica.
  • Sol

Prvi korak je kuhanje trupaca. Da bismo to učinili, skupimo vodu u posudu, stavimo je na vatru, dodamo sol i čekamo da proključa. Stavite lignje, smanjite gorionik i kuhajte 2,5-3 minute. Dobijemo kuhanu lignju, stavimo je na tanjir i ostavimo da se ohladi. Nakon što ih narežemo na kolutove.

Sir bez začina i plijesni trlja se na krupnoj rerni.

Tvrdo kuhana jaja 7-12 minuta. Nakon čišćenja samljeti na velikoj strani rerne.

Oguljena jabuka također se podvrže mljevenju pomoću krupne rerne.

Pomiješajte sastojke. Kisela pavlaka je pogodna kao preljev. Možete dodati malo soli za ukus.

Ova salata sadrži lako probavljivi protein životinjskog porijekla, vitamine (A i D), minerale (kalcijum, jod i gvožđe), pektin.

Opasnost može biti u netoleranciji kisele pavlake i lošoj probavljivosti pilećih žumanjka. Stoga se uvođenje zelene salate u prehranu događa postepeno, počevši od malih porcija. Preporučljivo je voditi računa da nijedna komponenta ne izazove napadaje i da ih tijelo dobro podnosi.

Visok sadržaj masti u većini sastojaka, kiselost voća i gustoća lešina ne dopuštaju uživanje ove salate u akutnom toku bolesti ili kod pogoršanja hroničnog oboljenja. Ovo jelo dopušteno je uz postojanu remisiju i uz produženo odsustvo simptoma.

Optimalna učestalost upotrebe je jednom svake dvije sedmice. Posluživanje ne smije biti veće od 125 grama.

Salata protiv pankreatitisa s piletinom i Adyghe sirom

Kod kroničnog pankreatitisa, raznolikost jela pomoći će izuzetno jednostavnoj pripremi salate od piletine i Adyghe sira, koji životinjskim proteinima opskrbljuju organizam.

  1. Pola pilećih prsa.
  2. Adyghe sir - 100 grama.
  3. Kopar zelje - 50 grama.
  4. Kisela pavlaka bez masnoće ili kefir - 2,5 kašike.
  5. Sol

U posudu sa vodom stavite opranu pileća prsa. Nakon ključanja nutricionisti preporučuju ispuštanje tekućine i ulijevanje nove vode. Kuhajte 30-40 minuta.

Svježi kopar dobro operimo i sitno nasjeckamo.

Ručno naribajte sir.

Kuhanu piletinu narežemo na male kockice.

Ostaje samo dodati malo soli i začiniti salatu kefirom ili pavlakom sa minimalnim procentom sadržaja masti.

Ljubav Kostyleva:

Jako loša bolest, ali moj prijatelj mi je savjetovao liječenje pankreatitisa, pored onoga što mi je doktor naredio da uzmem ...

U društvu sastojaka, zelena kopar najopasnija je. Salata u cjelini je poznata po dobroj toleranciji. Možete ga uključiti u ishranu uz pristanak lekara i podložno toleranciji na proizvode koji ga čine.

Dijeta Olivier

Mnogo voljena salata koja se tradicionalno pravi za Novu godinu može se pripremiti iz sljedećih proizvoda:

  • tvrdo kuhana jaja (samo proteini),
  • kuvana piletina ili bilo koje nemasno meso,
  • kuvani krompir i šargarepa.

Pomiješajte sve sastojke, isjeckajte na kockice, dodajte sol po ukusu i začinite malo kisele pavlake ili jogurta.

Ako želite, možete dodati pola ne-kisele jabuke, oguljene. Za ljubitelje ribljih salata, meso ili piletinu mogu se zamijeniti bilo kojom ribom s niskim udjelom masti, a umjesto jabuke, stavite nemasni i blagi sir, ribani na sitnoj rerni. Salatu možete ukrasiti grančicama kopra ili peršuna.

Listova zelena salata ima mnoga korisna svojstva, ali može se koristiti u hroničnom obliku pankreatitisa u maloj količini i ne više od dva puta tjedno.

Koriste se salate s neutralnom kiselinom (rukavica i kreč ne preporučuju se).

Napraviti takvu korisnu vitaminsku salatu sasvim je jednostavno: izrezati strmo pileće jaje na četvrtine, dodati salatu razrezanu rukom, lagano soljeni masni sir (kockice) i začiniti s nekoliko kapi maslinovog ulja, žlicom nemasne kisele pavlake ili jogurta. Osim toga, možete koristiti svježe krastavce ili rajčice, pulpu od avokada.

Ukusna i lijepa grčka salata je ukras bilo kojeg stola. Uz pankreatitis, može se konzumirati ako se pripremi iz tradicionalnog niza proizvoda, ali bez dodatka limunovog soka.

Uzmite 2 krastavca, rajčice i paprike različitih boja i isjecite na velike kockice. Na vrh stavite nasjeckani feta sir sa niskim udjelom masti ili feta sir (150 g), polovine koštica maslina (70 g) i malo sjeckanog zelenila. Sipajte 1 kašiku maslinovog ulja bez miješanja salate.

Sa kuhanom repe i mrkvom

Ljubitelji tradicionalne vinjegre ne bi trebali jesti kisele krastavce i kiseli kupus koji su uključeni u njegov sastav. Stoga se takva salata može napraviti samo od kuhanog povrća. Da biste to učinili, trebate kuhati repe, krumpir i mrkvu u kore dok ne omekšaju, pa ohladiti, isjeći na kockice, dodati malo soli i začiniti biljnim uljem.

Voće i povrće

Zdrava salata koja sadrži potrebne vitamine može se pripremati od povrća i voća koji su dozvoljeni za pankreatitis. Salati od mrkve i jabuke potrebne su slatke jabuke i kuvana mrkva. Oguljene oprane jabuke naribajte na sitnoj rerni i pomiješajte sa sjeckanom mrkvom. Dresing možete napraviti od nemasne kisele pavlake ili jogurta s dodatkom male količine granuliranog šećera.

Od kineskog kupusa

Ljubitelji korejskih zalogaja mogu napraviti salatu od pekinškog kupusa i korejske mrkve. Za kuhanje trebat će vam:

  • 1 mala glava pekinškog kupusa,
  • 200 g korejske mrkve,
  • 300 g kuhane piletine ili nemasne govedine,
  • 3 kuhana jaja,
  • šaka oraha.

Kupus, meso i jaja narežemo na trakice, dodamo mrkvu i nasjeckane orahe, sol po ukusu i izmiješamo. Obucite s malo masne kisele pavlake.

Sa krastavcima i sirom

  • 200 g kuhanog pilećeg fileta,
  • 2 tvrdo kuhana jaja
  • 2 sveža oguljena krastavca
  • 50 g krekera od bijelog hljeba,
  • sjeckani zeleni.
  • maslinovo ulje, prstohvat soli (za začin).

Sve isječemo na velike trake, posipamo krekerima i začinskim biljem, posolimo i prelijemo uljem.

Od ostataka povrća

Povrće ostalo nakon kuhanja drugih jela može se koristiti za salatu. Ovo jelo je za ljude kreativne mašte. Povrće različitih boja rezati se ravnomjerno (kockice ili slamke) ili protrljati na krupnu rernu. Rasporedite na jelo koje im nije potrebno u obliku smjese, već u naizmjeničnim redovima, krugovima ili slojevima.

Rijedak stol nudi cezar salatu. Da biste ga pripremili za pacijente sa pankreatitisom, uzmite sljedeće sastojke:

  • štapići od bijelog hljeba iste veličine od pola hljeba,
  • nekoliko ispranih i osušenih listova zelene salate,
  • 200 g kuhane piletine,
  • 50 g mljevenog parmezana
  • 10 polovina cherry rajčice.

Umak se radi na ovaj način: u blenderu izmiksajte 2 strma žumanjka, 0,5 šalica maslinovog ili biljnog ulja, 2 kašike. limunov sok i 0,25 kašike kašike soli. Potrebno je napraviti krekere od štapića od bijelog hljeba, namazanih maslacem (u mikrotalasnoj, rerni ili u tavi). Na tanjir stavite lišće salate, narezanu piletinu i krekere, pospite parmezanom. Začinite sosom, ukrasite polovicama cherry rajčice i začinskim biljem.

Sa pankreatitisom i holecistitisom

Dijeta br. 5 za kolecistinopankreatitis preporučuje odabir hrane s povećanim sadržajem proteina i smanjenom količinom masti i ugljikohidrata. Životinjske masti mogu se konzumirati samo iz maslaca. Za salate koristite samo pileća bjelanjka, piletinu s malo masti i meso u kuvanom ili pečenom obliku.Sve kiselo voće je isključeno, a limunov sok za preljev je ograničen.

Salate za pacijente s pankreatitisom

U slučaju bolesti gušterače, prehrana treba biti štedljiva. U vezi s tim, za salate se postavljaju sljedeći zahtjevi:

  • ne stavljaju luk, špinat, rotkvice, repa, paprike,
  • kuhajte povrće ili pecite u foliji bez ulja,
  • povrće se kombinira sa mesom i ribom,
  • začinjeno maslinovim ili suncokretovim uljem, pavlakom 15%, prirodnim jogurtom,
  • zabranjeni majonez, hren, senf i sirće,
  • začinjeno vrlo malom količinom kisele pavlake ili biljnog ulja,
  • salate se ne pripremaju za budućnost, već ih treba jesti odmah.

Iz navedenog možemo rezimirati koje se salate mogu jesti s pankreatitisom gušterače. Ovo su jednostavna jela od svježih krastavaca i paradajza, voća, salate poput grčke, vinjegre i drugih.

Koje može

Salate su odavno prepoznate kao sastavni dio prehrane mnogih ljudi. Mogu djelovati kao zasebna zalogaja ili kao dodatak glavnom jelu (prilog, meso, riba itd.). Mnogobrojne opcije mogu se pripremiti od jednostavnih proizvoda koji se nalaze u svakodnevnoj prehrani svake osobe, a druge opcije za salate djeluju kao grickalice na praznicima.

Pacijent s pankreatitisom tijekom razdoblja prehrane napokon ne bi trebao uvesti tabu za takva jela, ali pacijent treba znati način pravljenja salata i popis sastojaka kako ne bi izazvali napade pankreatitisa. Koja je hrana dozvoljena za salate? Dijeta bolesnicima sa pankreatitisom omogućava konzumiranje hrane koja se koristi za pripremu salata:

  • Meso nemasnih sorti (zec, piletina, ćuretina, govedina),
  • Riba s malo masnoće (bijelo meso),
  • Riža
  • Kuhano ili parno voće i povrće,
  • Skuhani sir, pavlaka sa niskim procentom masti,
  • Biljno ulje.

Popis ovih proizvoda dopušteno je koristiti pojedinačno i kao salate. Koja je hrana zabranjena za salate?

Popis zabranjenih proizvoda koje morate ukloniti iz vlastite prehrane:

  • Masno meso (janjetina, svinjetina),
  • Masna riba
  • Mliječni proizvodi s visokim udjelom masti,
  • Sir
  • Orasi
  • Majonez
  • Pasulj, grašak i druge mahunarke,
  • Pileća žumanjka,
  • Čips, krekeri, začinjene začine.

Znajući ovu listu zabranjene hrane, pacijent može samostalno promišljati kombinaciju proizvoda u pripremi salata, mijenjati tradicionalne recepte.

Mora se imati na umu da sljedeći proizvodi moraju biti isključeni iz prehrane:

Kao preljev za salatu, savršeni su:

  • Maslinovo ulje
  • Masna besplatna pavlaka
  • Prirodni nezaslađeni jogurt.

Jelo salate kod pankreatitisa dopušteno je kao zasebno jelo i kao dodatak glavnom prilogu.

Povrće za pankreatitis: koji su mogući a koji nisu

Možda će se neko složiti da je povrće najčešći i najpopularniji proizvod. Jednostavno je nemoguće zamisliti hranu bez svakodnevnog uključivanja povrća u jelovnik, jer je svaka sorta ukusna i zdrava na svoj način, čak i luk. Povrće je u mogućnosti da prehrana osobe postane raznolika, uvijek je treba jesti i daje puno korisnih tvari:

  • ugljeni hidrati
  • vitamini
  • masti
  • elementi u tragovima
  • biljni protein.

Postoji puno sorti povrća i svaka je vrsta uistinu jedinstvena. No, vrijedi napomenuti da ih nisu svi ljudi sposobni koristiti kao hranu, jer ako se nepravilno koriste, povrće postaje neprijatelj, pogotovo onima koji pate od upale gušterače, pa je važno znati koje povrće se može jesti s pankreatitisom, a koje je bolje ne koristiti.

Također, iz ovog jednostavnog razloga, potrebno ih je odabrati što pažljivije i svjesnije, a da pri tome ne zaboravite ispravnu tehnologiju kuhanja.Ovo je potrebno kako biste se zaštitili i spriječili vjerojatnost pogoršanja tijeka pankreatitisa.

Kako odabrati?

Prije svega, povrće treba pregledati vizualno.

Izbor treba biti zreo i mekan, ali nikako pregrijan, pri čemu posebno treba obratiti pažnju na nepostojanje truleži i plijesni na njihovoj površini, primjerice ako je to luk.

Što god povrće bilo, ne treba ga zamrzavati nakon mraza, odnosno ne smrznuti. Ako se pronađu manje pukotine ili povrede plodova, to onda neće postati znak nekvalitetne robe.

Svaki pacijent s pankreatitisom mora znati da je povrće koje je previše oštro, začinjeno ili s dovoljno visokom razinom vlakana, kategorično kontraindicirano. Bolje je odabrati škrobne sorte.

Prevladavajuća količina povrća zahtijeva termičku obradu prije jela, iako se mnogi, poput luka, mogu jesti sirovi. Za početak, ogulite ih i po potrebi riješite sjemena.

U slučaju pripreme juha na bazi povrća i njihovog prekomjernog konzumiranja, aktivnost gušterače naglo će se povećati i počet će stimulacija proizvodnje viška enzima. To je zbog prilično visoke, pa čak i pretjerane aktivnosti voća, bez obzira na to što se povrće koristi.

Špinat i zelena salata

Odvojeni proizvodi nalaze se na granici popisa s dozvoljenim i nevažećim proizvodima. Razlog je sastav korisnih tvari i onih koje se smatraju opasnim za upalu gušterače. Na primjer, lišće špinata i zelena zelena salata.

Špinat uključuje veliku listu vitamina i minerala. Biljka sadrži značajnu količinu oksalne kiseline, koja iritira oboljen pankreas. Uz pankreatitis, nutricionisti preporučuju jesti isključivo svježe, meke, mlade listove povrća.

Svježi listovi zelene salate korisni su za zdravu osobu i osobu koja boluje od pankreatitisa. Zbog visokog sadržaja askorbinske kiseline, ne preporučuje se povrće uključiti u jelovnik češće od dva puta tjedno.

Korist ili šteta?

Naravno, ne trebate koristiti uobičajeni sastav salata kod pankreatitisa. Uz ovu bolest, salate moraju uključivati ​​isključivo odobrene proizvode. Zbog toga će biti potrebno izuzeti brojne sastojke koji se često koriste u običnim kuhinjama. Samo u ovom slučaju, salate će donijeti korist tijelu, a rezultirajuća šteta svesti će se na nulu.

Da biste bili sigurni da je salata dozvoljeno koristiti za pankreatitis, bolje je uzeti vodič za svoj ukus i promijeniti omiljena jela u skladu s potrebama dijetne hrane. U tom će slučaju promjene prehrane biti lakše, hrana će ostati poznatija, ali primijetit će se uvjeti štedljive i zdrave prehrane.

Pacijenti će se morati pridržavati određenih općih načela:

  1. Salate je potrebno konzumirati samo svježe, umjereno. Možda je neugodno, uznemirujuće i skupo, ali za pacijente s pankreatitisom to je vrlo neophodno.
  2. Izuzetno je zabranjeno ostavljati salatu u hladnjaku da bi jeli kasnije ili previše prejesti da ne bi ostavili ili bacili hranu. Skladištenje hrane već mijenja kvalitet, a prekomjerna količina hrane pojede povećava opterećenje na gastrointestinalnom traktu.
  3. Koristite za salate potrebno vam je najmanje začina i začina, bolje je koristiti samo malu količinu soli.
  4. Masnoće moraju biti ograničene i zbog toga prelivi mogu biti samo jogurti, kefir, kiselo vrhnje s malo masti, mala količina maslinovog ili suncokretovog ulja.
  5. Preferira se toplotna obrada svih proizvoda. Dopušteno je koristiti samo povrće i voće s dopuštene liste u malim količinama.
  6. Prilikom rezanja salate treba znati da dopuštena količina povrća za rezanje ne bi trebala prelaziti glavu divljači.To znači da sve mora biti isječeno vrlo sitno. Bolje je mljeti sve putem rerne ili miksera.
  7. Da se brzo nosite sa vlastitom prehranom, kada trebate postaviti stol za praznik i imate dosta posla, moguće je osnovne sastojke za praznične salate koristiti u malom obliku, ali istovremeno mijenjati određene proizvode sa spiska zabranjenih. Proizvodi čiji učinak na pacijentovo tijelo nije testiran ne treba dodavati u salatu. U tom slučaju može doći do pogoršanja bolesti.
  8. Neke salate koriste konzervirano povrće (zeleni grašak, pasulj). Te proizvode mogu koristiti osobe koje imaju remisiju pankreatitisa i to samo u malim porcijama.

Dijete salate protiv pankreatitisa

Morate biti posebno pažljivi na vlastito zdravlje i dobrobit. Prije nego što se odlučite za diverzifikaciju prehrane, potrebno je da se posavjetujete sa svojim zdravstvenim stručnjakom kako dodani proizvodi donose samo korist, a ne štetu. Liječnik će vam reći koji se proizvodi mogu koristiti, a koje je bolje ne koristiti. Doista, u slučaju pankreatitisa, jelo ne treba biti samo ukusno, već i korisno.

Za svaki dan

Shvaćajući kakve se salate mogu pripremiti s pankreatitisom za svaki dan, potrebno je napomenuti da svaki pacijent ima vlastitu osjetljivost i osjetljivost na određene namirnice. Jedan te isti proizvod može kod različitih pacijenata izazvati različitu reakciju probavnog trakta. Na primjer, jedna osoba lako može jesti rajčicu kao dio salata, dok će druga osoba izazvati bol u trbuhu.

Ispravno bi bilo konzultirati se sa stručnjakom oko unošenja određenih namirnica u prehranu koje su u nedoumici. Salate s pankreatitisom za svaki dan mogu biti vrlo različite. Imajući listu dozvoljenih proizvoda u arsenalu, možete sami pripremiti različite varijacije salate.

Salata od cvekle

Za pripremu takve salate potrebno je kuhati povrće 2 sata dok ne budu spremne. Nadalje, repe treba sitno nasjeckati (dopušteno je je samljeti), malo soli i začiniti sa malom količinom maslinovog ili suncokretovog ulja. Unatoč činjenici da ovo povrće ima korisne i povoljne kvalitete za tijelo, trebate ga koristiti s oprezom, jer repa ima vlakna, što mogu stvoriti dodatno opterećenje gušterače.

Iz tog razloga treba zapamtiti mjeru i da se salata priprema odjednom. Varijacija ovog jela može biti salata s dodatkom kuhane šargarepe. Prije upotrebe ga također treba mljeti. Neki ljudi mogu dodati malo naribane jabuke u salatu.

Salata od krastavca

Lako je napraviti takvu salatu. Isperite i narežite 100 grama krastavaca (svežih) na kolutove. Sitno nasjeckajte kopar, posolite salatu, dodajte biljno ulje (suncokretovo ili masline). Pored toga, takvu salatu možete začiniti kiselim vrhnjem. U ovom utjelovljenju krastavca je oguliti od kore i isjeći na kockice. Ne zaboravite da povrće treba konzumirati samo u periodima trajne remisije. Ako je bolest prešla u fazu pogoršanja, tada se povrće može jesti samo u kuhanom ili parnom stanju.

Salata od krastavca i paradajza

Tradicionalna ljetna salata u kojoj mnogi uživaju. Kako je biti s pacijentima s pankreatitisom? Ako već imate stabilnu remisiju, onda možete koristiti takvu salatu. Za to je potrebno rajčice oguliti, sitno nasjeckati. Krastavci se mogu oguliti i sitno nasjeckati. Salatu možete začiniti nemasnom pavlakom, biljnim uljem, dodati prstohvat soli.

Pekin kupus ima neutralan ukus i ne izaziva stvaranje plinova, pa je to dopušteno u dijetalnoj prehrani.Kupus se sitno nasjecka, pomiješa sa pšeničnim krekerima (koji se kuhaju kod kuće) i sjeckanim svježim krastavcima. Začinite jogurtom pomešanim sa nasjeckanim koprom.

Jedna smrznuta lignja se kuha: uroni u kipuću vodu i kuha se ne duže od 3 minute, kako ne bi postala tvrda. Nakon hlađenja isecite na kolutove. Sitno nasjeckajte ili izgnječite jednu tvrdo kuhanu jaja i sir sir. Jabuka se trlja na rernu. Obučeni kiselom pavlakom sa udjelom masti 10%.

Voćne i povrtne salate

Idealni suputnici povrća u njima su mrkva i bundeva. Mrkva se obično koristi sirova, a bundeva se prethodno peče ili kuha na pari.

U jednakim delovima uzmite meso dinje i bundeve (po 100 g svakog) i po jednu jabuku. Prokuhajte bundevu, sve komponente narežite na kockice. Začinite salatu s jogurtom.

Pankreatitis Olivier Salad

Sastojci za dijetni olivier uzimaju se u istim omjerima kao i za običnu. Krompir i mrkva (u istoj količini) se kuhaju u kore. Potrebno je i kuhati piletinu i tvrdo kuhana jaja.

Nakon toga sve se iseče na male kockice iste veličine i začini kiselom pavlakom niskog sadržaja masti. Sol se zahtijeva prilično malo. Po želji u salatu možete dodati i malu svježu koru bez krastavaca.

Kao preljev koristite laganu kremu s niskim sadržajem masti. Ovo je jedan od najboljih recepata za salatu protiv pankreatitisa za Novu godinu.

Dijetalne mogućnosti salatama kod bolesti gušterače mogu se svakodnevno dodavati u prehranu, jer se smatraju ne samo ukusnim, nego i korisnim. Da biste skuhali „mimozu“, trebate kuhati tvrdo kuhana 3 jaja, 250 g ribljeg fileta (pollock ili bilo koju drugu ribu s niskim udjelom masnoće), krupnu mrkvu i 3 srednja krumpira 20 minuta. Zatim treba započeti s stvaranjem slojeva salate.

Na dno tanjira prvo stavite ribu koju prvo morate narezati na sitne komade. Zatim mrkvu narezati na rernu. Sljedeći sloj je mala porcija sira s niskim udjelom masti. Zatim naribani jaja i naribani krompir. Svi slojevi moraju biti premazani kiselom pavlakom sa sadržajem masti ne većom od 10%. Zaključno, salata se može ukrasiti grančicom kopra ili peršina.

Ova salata trebat će krekere. Trgovine nisu prikladne, pa ih sami kuhamo. Pšenični kruh se isječe na male kockice ili kockice. Začinite maslinovim uljem i sušite u mikrotalasnoj pećnici oko 5 minuta. Listovi salate narezati su na jelo, pileći file, sir, jaje, krastavce isjeći na kockice. Dodajte krekere. Začinite sa kiselim vrhnjem ili maslinovim uljem.

Ovo mediteransko jelo izgleda odlično i potiče probavu. U klasičnoj verziji, sastav uključuje limunov sok, ali s pankreatitisom se mora isključiti. Uz to, grčka salata je nemoguća bez paprike, koja je kod upale gušterače zabranjen proizvod. Kao kompromis možete spremati jelo u maloj količini i promatrati reakciju tijela. Uobičajeni osjećaj proporcije održat će zdravlje.

Komponente: zelena salata,

  • feta sir ili feta - 100 g,
  • masline - 5-6 komada,
  • krastavac, paradajz,
  • paprika - polovina,
  • maslinovo ulje
  • bosiljak, peršun,
  • so.

Oprani listovi zelene salate stavljaju se u zdjelu za salatu, paradajz se isječe na 6-8 dijelova, krastavac i biber se režu na kockice srednje veličine. Povrće se lijepo položi na lišće (ne miješati). Povrće povrća pospite sirom, narezanim na kockice. Potom stavite masline, narezane na kolutiće, na salatu. Začinite maslinovim uljem.

Listovi zelene salate Iceberg izgledaju poput glave mladog kupusa. Bogati su vitaminima i mineralima. Među njima su natrijum, gvožđe, fosfor, selen, kalijum. Ovo bilje je dobro za bubrege i jetru, vid i krvotok.Uz pankreatitis, salata se može konzumirati samo u periodu remisije - bogata je vlaknima i može dovesti do pogoršanja i kod odraslih i kod djece.

Pileći brijeg

U foliji pecite pileći file, preliven maslinovim uljem, i bundevom (odvojeno). Piletina se isjecka na duguljaste kriške, kockice bundeve. Lišće se sjecka ručno. Velika rezana rajčica. Začinite maslinovim uljem i lagano izmešajte.

Kuvani pileći file. Paradajz se isječe na kriške, feta sir na kockice. Pileće meso - u malim kockicama. Pekin kupus sitno se iseckati. Sastojci su izmiješani. Obučen biljnim uljem - maslinovim ili sezamovim.

Haringa ispod krznenog kaputa

Sovjetska klasika nije dosadna. Uz to, salata je korisna, kuhano povrće u svom sastavu djeluje na crijeva poput mekog krpe, ispirajući naslage šljake. Za pacijente s pankreatitisom izvode se amandmani - začinjeni kiselom pavlakom. Polovinu slane haringe pažljivo rastavite s kostiju, isjeckajte na komade. Tanki sloj kuhanog krompira utrljava se u zdjelu salate. Na njemu se raširi sjeckana haringa. Premazan kiselim vrhnjem. Zatim protrljajte kuhanu mrkvu, sljedeća je naribana jabuka. Kuhanu repu namočite na vrh, namažite kiselim vrhnjem i pospite žumanjkom.

Jednostavne salate

Ljudi kojima je dijagnosticiran pankreatitis moraju cijeli život pridržavati se stroge prehrane koja će iz prehrane isključiti masnu i začinjenu hranu i hranu koja je pretjerano bogata ugljikohidratima. Pacijentica štedljiva prehrana mora sadržavati ograničenje broja korisnih elemenata i vitamina, što se može lako postići dodavanjem glavnih jela salatama. Kuhanje zamršenih salata oduzima puno vremena. Koje jednostavne salate za pankreatitis možete pripremiti?

Listna zelena salata

Postoje različiti recepti za salatu za hronični tok pankreatitisa. U to se ubraja i list zelene salate, koji uz dijetu može da se unese u jelovnik ne više od 2 puta nedeljno. Možete pripremiti jelo na sljedeći način: listove zelene salate s neutralnom kiselinom potrebno je temeljito oprati pod vodom, a zatim ukloniti svu suvišnu vlagu.

Unaprijed prokuhajte jaje i narežite ga na 8 jednakih dijelova i dodajte listovima salate. Drugi element salate je tvrdi sir u malim komadima. Svi sastojci salate moraju se začiniti s malom količinom biljnog ulja.

Salata od jabuke i mrkve

Takva mast je odlična opcija za vitaminski desert protiv bolesti gušterače. Kuhati se lako Mrkvu treba prokuhati, oguliti i izrezati. Svježu jabuku također treba oguliti, zdrobiti rernom. Salata se može začiniti prirodnim jogurtom ili malo kisele pavlake.

Tako jednostavnu salatu možete kuhati u dvije varijacije. Prva opcija je da se miješa blagi i nemasni tvrdi sir. Dodajte mu sitno seckani kopar. Salatu možete napuniti žlicom kefira. Druga opcija - na 100 grama skutenog sira dodajte žličicu sitno sjeckanog zelenila. Začinimo i kefirom.

Opcija sa piletinom

Prije svega, za kuhanje takvih salata trebat će vam kuhani pileći file. Treba je sitno nasjeckati. Zatim uzimamo žlicu sitno naribanih oguljenih tikvica i jednu kašiku Adyghe sira. Sir mora biti nariban, salata od soli. Koristite jogurt kao preljev, pomiješajte sve sastojke.

Piletina i zelena salata

Za pripremu salate skuhajte pileći file i isecite ga na sitne komade. U meso dodajte listove zelene salate koje treba isjeći na sitne komade. U salatu možete dodati zeleni grašak ili kuhana jaja. Začinite salatu biljnim uljem ili malo kisele pavlake, dodajte prstohvat soli.

Salate za pankreatitis i holecistitis

Diverzificirati prehranu moguće je kombinacijom voća i povrća.Ono što salate miješaju voće i povrće nesumnjivo se može koristiti za pankreatitis: postoji nekoliko opcija recepata:

Prvi recept zahtijeva kuhanu šargarepu i nekoliko slatkih jabuka. Jabuke se moraju oguliti i naribati. Salatu treba začiniti jogurtom s malo masti, kojem je dozvoljeno dodati kap meda ili žličicu šećera.

Još jedna dobra opcija za voćnu salatu: pomešati 300 g dinje, 2 jabuke, 300 g bundeve. Bundevu treba pariti, a jabuke oguliti. Sastojci salate moraju se isjeći na kockice. Dresing je prirodni jogurt sa minimalnim udjelom masti. Za ukus je dopušteno dodati malu količinu šećera.

Za treću verziju voćne salate trebate uzeti breskve, banane, bundevu u jednakom omjeru (treba je pari). Sve komponente salate potrebno je oguliti, nasjeckati na sitne štapiće i izmiješati. Dresing je jogurt ili kisela pavlaka sa niskom masnoćom.

Klasična vinaigrette

Vinaigrette je klasična salata na stolu ruske osobe. Salata pripremljena prema tradicionalnom receptu uz korištenje kiselog kupusa i kiselih krastavaca nije dopuštena osobama oboljelim od gušterače. Možete kuhati samo dijetalnu vrstu salate, koja ne šteti zdravlju. Treba uzeti krompir, cveklu, mrkvu u istoj količini. Isperite ih i dobro prokuhajte, bez ljuštenja.

Kuhano povrće treba ohladiti i iseći na kockice, izmiješati i začiniti biljnim uljem. Možete dodati prstohvat soli. Takva vinaigretta dozvoljeno je da se bez straha pijete zbog gušterače.

Kontraindikacije

Uz pankreatitis, kontraindicirano je piti alkohol i pušiti na prazan stomak. Što se tiče salata kod bolesti gušterače, postoje i njihove nijanse. Šta je kontraindicirano dodavati salatama:

  • Bijeli kupus, kiseli kupus,
  • Jetra, bubrezi, mozak za pravljenje salata,
  • Sorrel
  • Kisele krastavce, paradajz,
  • Kobasice
  • Majonez

Lista kontraindikacija može biti velika. Obavezno konzumirajte takve salate samo u fazi održive remisije pankreatitisa.

Koji su mesni recepti dopušteni za pacijente s pankreatitisom?

Kao glavni sastojak salata možete koristiti meso. Koje su sorte dozvoljene? Samo niske masnoće: zec, govedina ili piletina.

Povrće, na primjer, zelena salata i, naravno, krekeri pripremljeni bez upotrebe začina i masti, pomoći će u nadopunjavanju jela.

Zahvaljujući tome zajamčena je da će slična salata oboljeti od pankreatitisa ugoditi i istovremeno neće stvoriti dodatno opterećenje gušterače.

Vrijedi napomenuti da recepti za dijetu salate, koje su dopuštene pacijentima s pankreatitisom, često nisu vrlo raznolike.

A sve zato što je dijeta onih koji pate od ove bolesti stroga i jako ograničena.

Međutim, mijenjajući benzinske pumpe i nadopunjavajući poznato jelo s novim, dozvoljenim sastojcima, možete ukusno jesti s pankreatitisom, ne samo zadovoljavajući glad, već i zaista uživati ​​u kuvanoj hrani.

Salate, i mesne i povrtne, odlična su prilika za raznoliku prehranu pacijenata s pankreatitisom, čineći je elegantnijom i, što je najvažnije, raznovrsnijom. Štoviše, čak i s ograničene liste dijetalnih proizvoda možete kuhati stvarno ukusne salate.

Možda jedno od najzdravijih jela. I ne samo s ovom bolešću. Nije ni čudo što je toliko popularan u Europi. Salata (naučno ime - špinat) ima bogat sastav. Sadrži vitamin A, B, C, E, beta - karoten. Pored toga, sadrži ogroman broj elemenata u tragovima.

No, istovremeno je u njemu prisutna velika količina oksalne kiseline koja, ako se redovito koristi, može izazvati iritaciju sluznice probavnih organa.Stoga se u svježem obliku i kod neograničenog broja pacijenata s kroničnim pankreatitisom ne može konzumirati lišća salate.

Kako biste tijelo zasitili korisnim sastojcima koji se nalaze u njemu, ali istovremeno neutralizirali štetne učinke oksalne kiseline, trebali biste jesti isključivo svježi špinat. Zrelo lišće, prvo ga morate namočiti u vrućem mlijeku 10 - 15 minuta.

Ovo će ukloniti oksalnu kiselinu.

Kao i bilo koje drugo zelenilo, zasićeno je s mnogim korisnim elementima, koji, oslabljeni bolešću i specifičnom hranom, tijelo posebno trebaju. Stoga bi uključivanje ove vrste trebalo biti obavezno. Ali samo svježe povrće je vrijedno tijelu. Sadrže maksimalnu količinu elemenata u tragovima i vitamina.

Međutim, u ovom proizvodu, vitamin C štetno djeluje i na upaljeni pankreas, a da biste smanjili njegov sadržaj, listovi salate prvo se namoče u vruću vodu. I tek nakon takve termičke obrade, sastojak se uključuje u jelovnik.

Uz pankreatitis možete jesti kao svježu zelenu salatu i uključiti je u druga jela. Jednom ili dva puta sedmično dopuštena je upotreba lišća začinjenih jogurtom ili kiselim vrhnjem s niskim udjelom masnoće.

Salata od cvekle sa pankreatitisom

Izuzetno koristan za zdravu osobu i repe. Ali, povećan sadržaj vlakana u njemu, obvezuje ljude sa bolešću gušterače da konzumiraju povrće s oprezom.

Prije svega, povrće treba temeljno prokuhati (najmanje 2 sata). Nakon toga, nasjeckajte voće što je više moguće. Kada pripremate salatu od repe od pankreatitisa, ni u kojem slučaju ne koristite sirće, limunov sok, češnjak prilikom kuhanja.

Jed možete začiniti sa samo nekoliko kapi kvalitetnog maslinovog ulja.

Lista povrća za upalu gušterače

Postoji veliki broj tog povrća koje nepovoljno utječe na zdravstveno stanje pacijenata s pankreatitisom bilo koje faze, a njihovo konzumiranje se ne preporučuje u velikim količinama. Tu spadaju:

  • rotkvica, daikon, rotkvica
  • kiseli špinat, salata,
  • luk, vlasac, beli luk,
  • hren
  • bela paprika
  • repa
  • rabarbara.

Osim toga, ljekari preporučuju ograničavanje konzumacije određenog povrća, ali bez potpunog poricanja: mlade mahunarke (grašak, pasulj, kukuruz),

  • noćurka (rajčica, patlidžan),
  • šparoge
  • bijeli kupus,
  • celer, kopar, peršun,
  • krastavci.

Definitivno se može koristiti u hrani:

Koje povrće mogu sebi da priuštim da jedem sa akutnim pankreatitisom?

U akutnom toku bolesti, otprilike 3 ili 4 dana, pacijent može pokušati da u svoj jelovnik uključi krompir ili mrkvu. Pire od krumpira priprema se na bazi ovog povrća, ali šećer, sol, maslac i mlijeko su isključeni.

Na primjer, nakon 7 dana akutni bilijarni pankreatitis se nekako smiruje, a već je dozvoljeno dodati žitaricama i luku ovom povrću, ali ne zaboravite na obavezu mljevenja jela, izuzev sitnih komada.

Uz pozitivan trend u liječenju, može se dopustiti proširenje asortimana dozvoljenih proizvoda. Sasvim je normalno da tijelo opaža cvjetove repe, bundeve, tikvice i kupusa.

Mjesec dana nakon pogoršanja bolesti možete preći na upotrebu polu-tečnog homogeniziranog pire krumpira i dodati mu oko 5 grama prirodnog putera.

Hronična ishrana

Nakon prelaska iz pogoršanja u stanje remisije, moguće je kvalitativno diverzificirati prehranu bolesnika s pankreatitisom. Međutim, to se ne odnosi na količinu povrća, već na načine njihove prerade. Izuzetno je važno ne žuriti sa eksperimentima i jesti samo hranu koja je „sigurna“ za gušteraču, koja, o ovome u ovom članku.

Na njihovoj osnovi možete kuhati ne samo pire od krumpira, već i laganu čorbu. Nadalje, tijekom oporavka dopušteno je jesti povrće u parnom, pečenom stanju ili na pari.Bilo bi opravdano napuniti takva jela kremom, povrćem ili maslacem.

Proces uporne remisije može uključivati ​​pažljiv ulazak u jelovnik drugih vrsta povrća: rajčice, zelenog graška i mladog graha.

To treba učiniti otprilike 1 žličicu, a novo povrće treba biti i u obliku pire krumpira.

Ako je tijelo normalno prenijelo novost, tada se količina hrane pojede može postepeno povećavati, ali ne vrijedi biti ljubomorno. Biće dovoljno konzumirati 80 grama takvog povrća tjedno.

U skladu s odličnim zdravljem, dozvoljeno je koristiti sirovo povrće. Ovo može biti naribana šargarepa, nekoliko kriški krastavca i par grančica kopra sa peršunom. Morat ćete odabrati i znati tačno šta možete jesti sa bolešću gušterače, ali istovremeno ćete se osjećati odlično.

Solanaceous, na primjer, rajčica i patlidžan ne bi trebali biti na pacijentovom stolu češće od 1 puta u 7 dana. Uz to ih je potrebno kuhati (kuhati ili pirjati) bez kožice. Dalje se povrće pažljivo usitni kroz sito da bi se uklonile male sjemenke.

Bijeli kupus je uključen u juhe ili pire krumpir najviše 1 puta tjedno.

Ako slijedite ove preporuke, onda je sasvim moguće ne samo da počnete potpuno jesti, već i da kvalitativno poboljšate bolesnu i oslabljenu gušteraču.

Povrće salate

Uključivanje povrća i povrtne salate omogućava vam raznolikost hrane. Povrće salate izvor je vitamina, minerala, elemenata u tragovima.

Međutim, ako imate pankreatitis, ne zaboravite na preporuke dijetalne terapije.

Tokom perioda uporne kliničke remisije, salate od naribanog povrća ili

isjeckan. A ako imate razdoblje prijelaza od pogoršanja do faze stabilne remisije, tada se povrće samo prokuha i pire. Bolje se suzdržite od salata. Osim toga, mora se imati na umu da nije svako povrće dopušteno dijetalnom terapijom.

Koje povrće može biti uključeno u povrće salate, koje povrće da se suzdrži od jela, koje jede - pročitajte u bilješci o pankreatitisu

Krastavci sa koprom i biljnim uljem

sastojci:

  • krastavci - 100 g
  • kopar - 3 g
  • biljno ulje - 7 g

Tehnologija kuhanja:

  1. Pere krastavce, reže na krugove.
  2. Ležimo na ravnom tanjuru u obliku zmije (vidi sliku)
  3. Posolite, začinite biljnim uljem i pospite sitno sjeckanim začinskim biljem.

Kalorije - 77,29 Kcal

  • Proteini - otprilike, 86 g
  • Masti –7,1 g
  • Ugljikohidrati - 2,61 g
  • B1 - 0,03 mg
  • B2 -0,04 mg
  • C - 9,45 mg
  • Ca- 31 mg
  • Fe - 0,62 mg

Napomene.Salata od krastavca možete napraviti sa pavlakom. Za ovu salatu krastavce - 100g treba dobro oprati, oguliti i sitno nasjeckati na kockice. Pomiješati sa sjeckanim koprom - 10g. Začinite pavlakom

Salata od mrkve i jabuke sa pavlakom:

Sastojci

  • Nekiselinska jabuka - 100 g (prosječna jedna jabuka)
  • Mrkva - 60 g (1 usjev korijena, srednji)
  • Kiselo vrhnje sa malo masti - 10 g (1 kašika kašike)

Za tačniji prijevod masa proizvoda u kvantitativne mjere, upotrijebite tablicu „Težine i mjere nekih proizvoda“.

Tehnologija kuhanja:

  1. Sirova mrkva i jabuke ogulite i narežite na trakice. ili na rešetki. Korejsku salatu bolje je naribati šargarepu (ako ne, onda na običnu)
  2. Izmešajte, dodajte pavlaku.
  3. Premjestimo u zdjelu za salatu i ukrasimo.

Kalorije - 97,09 Kcal

  • Proteini - 1,48 g
  • Masti –4,2 g
  • Ugljikohidrati - 13,28 g
  • B1 - 0 mg
  • B2 -0 mg
  • C - 0 mg
  • Ca - 0 mg
  • Fe - 0 mg

Napomene. Ako imate nestabilno zdravstveno stanje, onda ovaj recept nije prikladan za vas. Ako imate stanje uporne remisije, onda se pohvalite! Međutim, zapamtite da se ne smiju jesti kisele jabuke, ne jesti jabuke sa nepročišćenim kore.

Ovoj salati možete dodati isparene, a zatim osušene grožđice.

Koje povrće se može jesti kod pankreatitisa?

Upotreba povrća je neophodna da ljudsko tijelo održava normalnu funkcionalnu aktivnost svih organa i sistema.

Ali postoje bolesti kod kojih morate pažljivo pristupiti odabiru dijetalnih proizvoda, jedna od njih je pankreatitis.

Uz njega, nije preporučljivo da u jelovnik spadaju hrana s visokim sadržajem vlakana, sirovo povrće i pržena hrana. Bilo koje povrće za akutni pankreatitis je također zabranjeno.

Osnovna pravila za upotrebu

Prilikom odabira morate dati prednost zrelom, ali ne prezrelom povrću s gustom kožom, nije prihvaćeno. Oni bi trebali biti potpuno bez tragova kvarenja, truleži, plijesni. Prezrelo ili ne cijelo (izrezano) voće također nije vrijedno kupovati.

Postoje neke opće preporuke za jelo biljnih jela za upalu gušterače.

  1. Osobe s ovom dijagnozom nikada ne bi trebale jesti povrće sa kiselim ukusom, konzerviranu i slanu hranu, začinjenu hranu (na primjer korejska mrkva),
  2. Škrobno povrće treba biti uključeno u jelovnik, najbolje u kuvanom obliku,
  3. Ne možete jesti povrće na prazan stomak,
  4. Ne preporučuje se jesti hranu koja nije bila kuhana i ne možete ih pržiti ili pržiti (samo kuhati ili peći),
  5. Sve povrće se kuha bez kože, neko se uklanja pre upotrebe, semenke,
  6. Ne možete jesti povrtne dekocije, jer aktiviraju lučenje enzima pankreasa.

Šta je dozvoljeno ili zabranjeno

  1. Strogo zabranjeno s povrćem protiv pankreatitisa:
    • lisnati (kelj, zelena salata, špinat),
    • korijen (repa, rotkvica, daikon, rotkvica, češnjak, hren),
    • sirovi luk,
    • rabarbara
    • iako gljive ne pripadaju povrću, i dalje ih vrijede spomenuti na popisu namirnica zabranjenih zbog pankreatitisa.
  2. S pažnjom Treba uzeti u obzir sljedeće namirnice:
  3. Kakvo povrće može se koristiti bez straha:
    • krompira
    • jela od bundeve i tikvice,
    • mrkva
    • karfiol
    • repe.

Načini kuhanja povrća za pankreatitis

Ljudima s dijagnozom upale gušterače preporučuju se tri načina pripreme jela od povrća. Razmislite kako ih možete pripremiti za pacijenta čija je bolest prešla u remisiju.

  1. Kuhanje
    Svako dozvoljeno povrće temeljito se opere pod tekućom vodom, očisti se i potpuno se stavi u tavu. Zatim ih treba preliti kipućom vodom i kuhati dok ne omekšaju na srednjoj vatri, a na kraju kuhanja voda se ocijedila. Možete jesti povrće u obliku malo zasoljenog pire krumpira, dodajući malo ulja (10-15 gr.) Ili mlijeka (1-2 kašike).
  2. Gašenje
    Pripremljeno voće se iseče na velike kockice i sloji u slojeve sa debelim stijenkama i blago posolji, a zatim se doda malo količine kisele pavlake (mleka) i vode. Nakon ključanja, pirjati dok se ne kuha na laganoj vatri, povremeno miješajući. Kada koristite rajčicu, patlidžan ili tikvice, sjeme se mora u potpunosti ukloniti iz njih.
  3. Pečenje
    Pripremite povrće kao u prethodnom slučaju, stavite u duboku posudu za pečenje, obložite formu folijom i stavite u rernu. Periodično vilicom provjerite spremnost povrća. Druga metoda pripreme peče se u potpunosti u pećnici - za to ih je potrebno očistiti, staviti na lim za pečenje i peći dok ne skuhaju, a prije upotrebe izvadite sjeme s patlidžana ili tikvice.

Kako jesti povrće u akutnom stadijumu bolesti

Tokom prva 2-4 dana nakon početka napada akutnog ili pogoršanja hronične upale gušterače, pacijentu je propisana dijeta protiv gladi. Nakon tog vremena možete početi unositi povrće u jelovnik. Morate ih jesti u obliku nezaslađenog homogenog pireja bez dodatka mliječnih proizvoda i biljnog ulja.

Koja se hrana prvo uvodi? Prvo, to će biti krumpir i šargarepa, nakon nekoliko dana dozvoljeno im je da se dodaju kuvani luk, cvjetača, bundeva i repe.

Tikvice se jedu samo u sezoni zrenja, čak ni zdravi ljudi ne bi trebali jesti vansezonsko povrće.

Barem 30 dana možete jesti homogeni tekući pire u koji je, nakon dvije sedmice od početka bolesti, dozvoljeno dodati ne više od 10 grama prirodnog putera kako biste poboljšali ukus.

Upotreba povrća u remisiji

Ako je bolest prešla u fazu remisije, možete malo diverzificirati prehranu pacijenta s ljudskim pankreatitisom. Ali to ne znači da će jelovnik sadržavati više proizvoda, osim kuhane hrane dozvoljeno je jesti pečenu i pirjanu hranu.

Koja se jela osim pire krumpira mogu pripremiti u remisiji? Juhe, račići ili kasike od povrća preporučene za upalu gušterače učinit će prehranu bolesne osobe mnogo raznolijom.

Prilikom pripreme dozvoljeno je dodavanje malo putera, vrhnja ili mlijeka.

Ako je prošlo najmanje mjesec dana od početka remisije, u malim obrocima možete dodati proizvode sa liste za ograničenu upotrebu. Vrijedno je zapamtiti da takvo povrće trebate jesti u maloj količini, ne više od dva puta tjedno.

Uz upornu remisiju, male količine sirovog povrća dopuštene su u ishrani. Preporučljivo je koristiti ih sitno naribane ili sjeckane. Paradajz, patlidžan možete jesti ne više od jednom sedmično, dok ih ljuštite i uklanjate sjemenke. Kupus je dozvoljen samo kuhani u pire krumpiru ili juhi.

Za svakog pacijenta s pankreatitisom, liječnik mora odabrati pojedinačnu prehranu, vodeći računa o svim popratnim bolestima, stanju organizma i mogućim alergijskim reakcijama.

Pažnja! Članci na našoj web stranici su samo u informativne svrhe. Ne pribjegavajte samoliječenju, opasno je, pogotovo kod bolesti gušterače. Obavezno se posavetujte sa svojim lekarom! Možete se zakazati putem interneta i vidjeti liječnika putem naše web stranice ili odabrati liječnika u katalogu.

Salate za pankreatitis: što možete jesti, dozvoljeni sastojci

Sav materijal na web stranici je u informativne svrhe.
Potrebna je stručna konsultacija.

Kod bolesti gastrointestinalnog trakta pacijenti su prisiljeni ozbiljno razmišljati o ishrani.

U jednom slučaju proizvodi povoljno djeluju na pogođene organe, doprinose boljem radu i brzom ozdravljenju, u drugom - događa se suprotan učinak.

Pankreatitis spada u kategoriju bolesti, gdje prehrana postaje važan dio terapije. Tijekom razdoblja pogoršanja preporučuje se post, nakon nekoliko dana dozvoljena je mala količina štedljive hrane.

U sljedećim mjesecima pacijentima se propisuje posebna dijeta koja omogućava unos odabrane hrane. U većini slučajeva ljudi koji su suočeni sa bolešću prisiljeni su da se pridržavaju dijeta tokom svog života. Da vidimo je li dozvoljeno jesti salate za pankreatitis.

Koje salate mogu jesti kod pankreatitisa

Salate su već odavno postale sastavni dio jelovnika u većini porodica. Služe kao zasebna zalogaja ili kao dodatak prilog, mesnim i ribljim jelima.

Mnoge su mogućnosti pripremljene od jednostavnih i pristupačnih proizvoda, prisutne su u svakodnevnoj prehrani, ostale djeluju kao blagdanske grickalice.

Pacijent s pankreatitisom tokom dijete ne treba u potpunosti napustiti takva jela, ali pacijent mora znati način pripreme salate i popis sastojaka za sigurnu upotrebu.

Raspravljat ćemo o dozvoljenim i neprihvatljivim proizvodima u salatama.

Dopušteni sastojci

Dijeta bolesnicima sa pankreatitisom omogućava upotrebu proizvoda koji se koriste za pripremu salata:

  • nemasno meso (zec, ćuretina, piletina, govedina),
  • riba s niskom masnoćom
  • pirinčane kaše
  • voće i povrće kuhano, kuvano na pari ili pečeno,
  • sir, nemasna pavlaka,
  • biljna ulja.

Navedene proizvode je dozvoljeno jesti pojedinačno i kao dio salata.

Zabranjeni proizvodi

Popis namirnica koje je potrebno isključiti iz ishrane. Zabranjeno je dodavati u salate:

  • masno meso (svinjetina, janjetina),
  • masna riba
  • mliječni proizvodi s visokim udjelom masti,
  • sir
  • orahe
  • pasulj, grašak, ostale mahunarke,
  • žumanjke
  • majonez
  • čips i krekeri s ljutim začinima i hemijskim dodacima.

Znajući imenovani spisak, pacijent dobija priliku da samostalno izmisli kombinaciju proizvoda u pripremi salata, da modificira tradicionalne recepte.

Recepti za salatu za pacijente s pankreatitisom

Koristeći recepte u nastavku, pacijenti s pankreatitisom proširit će izbornik bez odstupanja od prehrane.

Vinaigrette je jedna od tradicionalnih i omiljena salata na stolu ruske osobe. Jelo pripremljeno prema klasičnom receptu, kiseli kupus i kiseli krastavci zabranjeno je bolesniku s pankreatitisom, upalnim gušteračom, kisela hrana je kontraindicirana.

Dopušteno je pripremiti dijetalnu opciju koja ne nanosi štetu. Krompir, mrkva i repa uzimaju se u približno istoj količini, povrće će trebati dobro oprati i prokuhati sa kore. Gotovi proizvodi se ohlade, iseku na kockice, pomiješaju i začine biljnim uljem. Takvu je pankreasnu vinigrettu dozvoljeno jesti, bez straha od pogoršanja!

Omiljena salata koja se uobičajeno kuha na prazničnom stolu - Olivier. Jelo se priprema uzimajući u obzir karakteristike prehrane: kuhajte jaja, pileća prsa, krompir i mrkvu u koru, ohladite.

Očistimo jaja, odvojimo žumance, ne možete ga dodati u salatu. Povrće očistimo, sastojke narežemo na kockice, izmiješamo, začinimo s malo masne kisele pavlake. Pileća prsa zamjenjuju se drugim dozvoljenim kuhanim mesom.

Takva dopuštena verzija Oliviera nije inferiorna u odnosu na original!

Salata od cvekle

Cvekla se smatra korisnim povrćem, dijeta za pankreatitis ne isključuje korijenske usjeve, ali zbog visokog sadržaja vlakana, povrće je dopušteno koristiti isključivo u gotovom obliku. Preporučeno vrijeme termičke obrade (kuhanje ili pečenje) je najmanje dva sata.

Da biste pripremili salatu, gotove repe meljemo na sitno rernu i začinite kiselom pavlakom ili biljnim uljem. Proizvod se odlično slaže s kuhanom mrkvom, salata se priprema od dva povrća po sličnom principu. Zabranjeno je dodavati majoneze, limunov sok, sirće, začinjene začine.

Dijetalni "Mimoza"

Tradicionalna Mimoza pravi se od konzervirane ribe, krompira, šargarepe, jaja, luka, sira i majoneza. Nažalost, u ovom obliku salata sadrži niz zabranjenih sastojaka.

Da biste „prilagodili“ jelo bolesniku s pankreatitisom, konzerviranu hranu zamijenite kuhanom morskom ribom s niskim udjelom masnoće (na primjer, pollock), treba ukloniti luk, sir, žumanjke, umjesto majoneze koristite lagano kiselo vrhnje.

Ispada da je dijetalna, zdrava i zadovoljavajuća salata.

Opće preporuke

Pravilna priprema različitih salata protiv pankreatitisa diverzificira pacijentovu ishranu, ubrzava proces ozdravljenja i puni tijelo rezervama hranjivih sastojaka.

Ne možete ograničiti dijetu samo na salate, važno je zapamtiti da dijetalna hrana mora ostati raznolika i hranjiva. Kao i druga jela, i salate ne treba jesti vruće ili previše hladne, porcije trebaju biti male, obroci često.

Podsjetimo, pankreatitis je ozbiljna bolest koja zahtijeva pravilno liječenje, uključujući i pravilnu prehranu. Nemoguće je sami postaviti takvu dijagnozu, jer su simptomi slični drugim patologijama probavnog trakta.

To ukazuje da ako se pojave znakovi bolesti, morate se obratiti gastroenterologu koji će pomoću medicinskih postupaka postaviti tačnu dijagnozu i propisati potrebnu terapiju.

Nije potrebno samostalno propisati dijetu za sebe i samovoljno odlučiti hoćete li koristiti određene proizvode - takva pitanja su u nadležnosti liječnika.

(Još nema ocjene)

Najpopularniji i najefikasniji recepti za pankreatitis

S pankreatitisom morate slijediti strogu dijetu, ali želite jesti i ukusno i dobro za tijelo, recepti za pankreatitis pomoći će u tome.Prehrana je veoma važna komponenta života bilo koje osobe, jer ne samo da zasićuje naše tijelo korisnim vitaminima i mineralima, nego je sposobna pružiti ljekovita svojstva.

Hipokrat, najpoznatiji doktor, rekao je da hrana treba ozdraviti tijelo, a obrnuto, tijelo treba tretirati hranom. Da biste shvatili sva ljekovita svojstva hrane tijekom liječenja pankreatitisa, morate slijediti jasan plan i biti sigurni da iz prehrane isključite hranu koja je neprihvatljiva za konzumaciju s ovom bolešću.

Recepti za pankreatitis su vrlo specifični i razlikuju se od svakodnevne hrane zdravih ljudi.

No pacijenti s disfunkcijom gušterače moraju se pridržavati najstrože prehrane dugi niz godina, pa svi žele svoju prehranu učiniti ukusnijom i hranljivijom.

Prehrana za pankreatitis treba biti frakcijska, zabranjeno je jesti hranu koja pojačava rad pankreasa.

Pankreatitis i simptomi njegovog razvoja u ljudskom tijelu

Pankreatitis je grupa oboljenja inflamatorne prirode. Upalni proces utiče na gušteraču.

Kada dođe do upale gušterače, enzimi koji sintetiziraju njegova tkiva ne izlučuju se u dvanaesnik, a njihova aktivacija događa se direktno u žlijezdi, što dovodi do oštećenja tkiva gušterače, dolazi do vlastite probave.

Kao rezultat samo probave oslobađaju se enzimi i toksini koji, upadajući u krvotok, dovode do pojave poremećaja u radu organa cijelog organizma, do oštećenja tkiva.

Kliničke manifestacije akutnih i hroničnih oblika bolesti su različite. Vrlo često se, nakon akutnog oblika pankreatitisa, u ljudskom tijelu otkriva prisutnost pseudociste gušterače.

Najtipičniji simptom bolesti je pojava bola u epigastričnoj regiji, koja su nagla, jaka i oštra. Možda pojava bola, koja je stalna u gornjem dijelu trbuha. Uz to, kod pacijenta se pojavi neumoljivo povraćanje pomiješano s žuči. Povraćanje ne donosi olakšanje.

Kod pacijenta s razvojem pankreatitisa moguća je pojava opstruktivne žutice koja je praćena požutenjem kože i obojanjem urina.

Dijeta za pankreatitis i holecistitis

Tijekom egzacerbacije pankreatitisa i holecistitisa u prva 3 dana pacijenti bi se trebali pridržavati gladne prehrane, odnosno ne jesti nikakvu hranu, već piju samo mineralnu vodu i brod od šipka. Takva dijeta u prva 3 dana pomaže da se smanji upala gušterače.

Od 4 dana do 6, možete malo diverzificirati prehranu i u hranu dodati krekere, dijetalne juhe i pire od žitarica.

Nakon tjedan dana pankreatitis se nadopunjuje s sirom i maslacem, pire krompirom. Izvrsno rješenje za raznovrsnu prehranu bit će priprema povrća s juhama s pankreatitisom.

Sutradan možete jesti nemasno meso i proizvode na pari.

Tijekom perioda oporavka ili u razdoblju nakon pogoršanja, pacijentu se preporučuje pridržavati dijetu za pankreatitis i holecistitis.

Sva hrana koju pacijent uzima dobrog raspoloženja apsorbuje se mnogo bolje od one koja se uzima u depresivnom stanju. Stoga emocionalna komponenta ima ogroman utjecaj na tijelo pacijenata.

Moderna dietetika namijenjena je povećanju efikasnosti mjera, uklanjanju nuspojava lijekova na tkivo gušterače, normalizaciji svih tjelesnih funkcija i pomaganju u rješavanju problema koji je nastao u tkivima pankreasa. Nutricionisti su razvili recepte za dijetsku hranu za pankreatitis koji se preporučuje stalno jesti. Jela povoljno djeluju na gušteraču.

Zabranjena i dozvoljena hrana za pankreatitis

Dijeta za pankreatitis uključuje upotrebu hrane kao što su:

  1. Hleb Nužno je juče raženi hljeb, kolačići neisplativi. Pečenje je strogo zabranjeno.
  2. Meso. Pacijent može jesti meso s niskim udjelom masti u kuhanom stanju ili na pari. Možete jesti nasjeckano ili pire meso.
  3. Riba. Preporučuje se jesti ribu s niskim udjelom masti. Obavezno isključite opciju prženja. Pariti ribu ili kuhati.
  4. Jaja. Možete ih koristiti kao samostalno jelo, na primjer, u obliku parne omlete. Upotreba je isključena u drugim jelima.
  5. Mlijeko Preporučuje se upotreba skute, mlijeka, pravih pudinga. Isključite masnu hranu.
  6. Masnoća Od masne hrane preporučuje se maslac i malo rafiniranog u drugim jelima.
  7. Žitarice. Preporučuje se jesti pire od žitarica kuhanih u vodi ili mlijeku.
  8. Povrće. Od povrća liječnici preporučuju proizvode za kuhanje na pari, pirjanje i kuhanje poput krompira, tikvica, mrkve, cvjetače, uvijek pire u krumpiru.
  9. Juha Možete jesti mesnu krem ​​čorbu, sluzave supe sa kašom. Iz prehrane je potrebno isključiti juhe od bujona, juhe od kupusa, okrošku i mliječne supe.
  10. Slatka hrana. Možete piti kompot, žele, žele. Preporučuje se jesti jabuke, može se peći. Moguće je jesti male količine nemasnog voća.
  11. Umak i začine. Možete jesti voćnu poluslatku kašu.
  12. Piće. Juha od šipka, nezaslađeni čaj.

Dijeta za pankreatitis i holecistitis kategorički isključuje iz prehrane sljedeće namirnice:

  • bilo koju vrstu alkoholnih pića, čak i piva,
  • začini i začine,
  • orasi, čips,
  • shawarma, hot dogovi, pizza, pomfrit i druga brza hrana.

Preduslov strogog pridržavanja dijeta za pankreatitis je točno pridržavanje režima konzumiranja hrane.

Jednodnevni dijetalni recepti

Za doručak se preporučuje jesti kuhano meso uz prilog pire krompir, čaj ili zobene kaše.

Način pripreme: kako meso ne bi bilo suho, ali sočno, preporučuje se dodavanje već u prokuhanu vodu. Prvu juhu treba procijediti kako bi se smanjio učinak ekstraktivnih tvari sadržanih u mesu na gušterači. Nakon što se prvi juha ocijedi, meso se ponovo uroni u kipuću vodu i kuhajte dok ne omekša na laganoj vatri.

Da biste spremili ukusan pire od krumpira, morate odabrati prhke sorte krompira. Obavezno kuhajte krumpir u potpunosti tako da se u kuvanom jelu ne nalaze čvrsti komadi. U gotov krompir trebate dodati malo kipućeg mleka i putera. Nakon čega se krompir dobro isječe.

Preporučuje se da u prehranu ručka uključite pečenu jabuku i skuti sir s malo masnoće.

Jabuke se peku u rerni, ali obavezno odaberite tvrde jabuke za ove svrhe. Možete ih jesti i hladno i vruće, a prije posluživanja, možete na njih naliti malo meda. Jer ne možeš se lišiti svih radosti.

Posuđe za ručak i večeru

Za ručak se preporučuju sljedeći recepti:

  • herkulova supa
  • vermicelli od mesa,
  • voćna žele
  • ovsena žele.

Da biste pripremili sufle, namočite kruh u mlijeko. Izvadimo jaja, odvojimo protein od žumanca i dobro izbijemo protein. Pomičite skuta sa govedinom u mlincu za meso i dodajte šlag i kruh u dobijeno mleveno meso. Podmažite oblik biljnim uljem i širite dobivenu masu u njega. Vrh s naribanim sirom i začinskim biljem. Stavimo u rernu ili u rernu polako na pola sata.

Za užinu u pola jutra, nutricionisti savjetuju jesti proteinski omlet i dekociju od šipak.

Bolje je kuhati proteinski omlet u dvostrukom kotlu ili sporom štednjaku, ali za takve svrhe možete koristiti vodenu kupelj.

Za kuhanje uzimamo bjelanjke, dodamo im malo mlijeka i zelenila, pobiberimo i smjesu stavimo u dvostruki kotao. Nakon 15 minuta, omlet će biti spreman.

Potrebno je unaprijed napraviti dekokt od širovice, kako bi imao vremena za insistiranje. Da biste pripremili čorbicu, šipak se prelije kipućom vodom i kuhajte 10 minuta na laganoj vatri. Nakon čega ostavljamo da insistiraju na jedan dan.

Za večeru se preporučuje kuhanje skušenog pudinga, čaja ili zobene kaše.

Da biste pripremili sufle, promućite sir kroz sito ili prođite kroz mlin za meso, dodajte mu kiselo vrhnje, kašu, žumanjke i dobro promućkajte. Dobijena masa se stavi u kalup prethodno podmazan maslacem i ostavi da se pirja pola sata.

Prije odlaska u krevet možete popiti čašu jogurta ili drugog fermentiranog mliječnog proizvoda.

Zobene pahuljice i salate od povrća

Mnogi doktori i specijalisti na polju liječenja pankreatitisa odavno su dokazali da je zobena kaša jedna od najboljih tradicionalnih lijekova koja pomaže u borbi protiv pankreatitisa i ima terapeutski učinak na gastrointestinalni trakt i cijelo tijelo.

Kuhati ovsene kaše žele je vrlo jednostavno, ne trebate biti sjajan kuhar. Ovo jelo je lako za pripremu i zdravo je i za odrasle i za djecu.

Tako sjajno i ljekovito piće ne treba raditi svaki dan, dokazano je da fermentirana zobena kaša nije manje korisna i ima jednaka ljekovita svojstva kao upravo kuhana.

Stoga, ako je zobeno brašno stagniralo, tada ne možete brinuti, to je apsolutno bezopasno i može mirno lutati 3 dana.

Jelovnik za pankreatitis mora biti raznolik i sadržavati potrebnu količinu vitamina, proteina i masti.

Da biste sebi napravili normalan jelovnik s pankreatitisom, morat ćete pokušati jer nećete morati samo uzeti u obzir pojedinačne karakteristike tijela, već ćete slijediti i memorandum koji ukazuje na potrebnu hranu pogodnu za jelo i koja ne iritira želudac.

Prilikom odabira dijetalnih jela za pankreatitis, potrebno je pridržavati se ne samo vlastitog ukusa, već i u prehranu uvrstiti hranu koja pomaže želucu da se izbori sa bolešću, koja igra važnu ulogu u procesu ozdravljenja. Na primjer, upotreba takvog narodnog lijeka kao što je zobena kaša od mlijeka pomoći će brzo suzbijanju bolesti i normalizaciji rada gastrointestinalnog trakta.

Dijeta za pankreatitis će biti učinkovita samo ako pacijent točno poštuje sve propise liječnika i pravilno jede. Ne propustite ovaj savjet jer postupak vašeg oporavka direktno ovisi o tome šta jedete.

Zabranjeni proizvodi

Pogledajmo pobliže ogledni popis zabranjenih proizvoda:

  • sve sorte masne ribe i mesa, posebno janjetina sa svinjetinom,
  • mliječni proizvodi s visokim udjelom masti,
  • orasi i sirevi,
  • kisela hrana
  • rakovi štapići
  • zelena salata
  • sve mahunarke, posebno grašak i grah,
  • žumanjak
  • sos od majoneza
  • krekeri i čips od aromatiziranja.

Na temelju ove liste proizvoda koju treba isključiti iz recepata poznatih salata, pacijenti imaju priliku smisliti nova jela kombinirajući dopuštene sastojke i stvorivši novi neobičan ukus.

Listovi zelenila

Među brojnim sortama lisnatog zelenila, koje se smatraju pravim skladištem hranljivih sastojaka, vitamina i elemenata u tragovima, ima i onih koje se vrlo često koriste u pravljenju salata, ali istovremeno stoje na rubu između liste dozvoljene hrane za bolest gušterače i spiska namirnica zabranjenog spektra.To je zbog činjenice da ovi sastojci sadrže i korisne komponente i opasne tvari za oboljelu parenhimsku žlijezdu. Jedna od ovih sorti zelja su listovi špinate i zelene salate.

List listova špinata sadrži u svom sastavu ogroman broj korisnih vitaminskih kompleksa i elemenata u tragovima. Ali pored ovoga, sadrži i oksalnu kiselinu koja izaziva iritaciju sluzokožnih površina parenhimske žlijezde. Stoga, s razvojem patologije pankreasa, liječnici preporučuju korištenje samo svježih i mladih listova ovog povrća kao hrane.

Zelena salata može se jesti ne samo zdravim ljudima, već i pacijentima koji imaju razvoj bolesti pankreasa. Ali, pošto sadrži veliku koncentraciju askorbinske kiseline, preporučuje se je jesti ne više od 2 puta sedmično.

Recepti za salatu protiv pankreatitisa

Razmotrimo detaljnije najzanimljivije recepte za ukusne salate, koje se mogu pripremiti za bilo koji praznik, a koji se razvijaju s patologijom gušterače radnim danom, bez kršenja okvira prehrane.

Olivier se smatra sastavnim atributom na novogodišnjoj i božićnoj trpezi, a radnim danom ih rado gozbe.

Prilikom pripreme ove salate ne preporučuje se upotreba:

  • žumanjak
  • majonez
  • razni začini
  • kiseli krastavci ili kiseli krastavci,
  • masne sorte mesa ili kobasice.

Zbog toga je kao izvrsna alternativa pacijentima oboljelim od gušterače prikladan sljedeći jednostavan recept za pripremu ovog jela:

  1. Mrkva i krompir se kuhaju u kore dok se potpuno ne skuhaju, nakon čega se ohlade, ogulite i narežite na kockice.
  2. Meko kuhana jaja odvajaju se od žumanca, nakon čega se protein zdrobi i doda sjeckanom povrću.
  3. Pileća prsa ili file se kuhaju, sjeckaju nožem ili u mlincu za meso i šalju na salatu.
  4. Zatim slatku jabuku trebate odvojiti od oguliti i nasjeckati, kombinirati s povrćem i mesom, začiniti sitno sjeckanim grančicom peršina i dodati žlicu jogurta.

Ova će salata biti savršen dodatak bilo kojem svečanom stolu i cijenit će ga ne samo odrasli, već i dijete.

Dijetalna vinaigrette


Vinaigretta s pankreatitisom, pripremljena po tradicionalnom receptu, strogo je zabranjena. To je zbog činjenice da se kiseli ili kiseli krastavci, koji su klasificirani kao kisela hrana koja je strogo zabranjena u patologiji gušterače, obično dodaju u njen sastav. Štaviše, ovoj salati se često dodaju kiseli kupus i povrće od niza mahunarki, koje se takođe ne preporučuju kod ove bolesti.

Za pripremu dijetalne vinigrete trebate kuhati iste proporcije od repe, mrkve i krumpira u neoljubljenom obliku. Bolje je kuhati repe u posebnoj tavi jer će trebati puno vremena da postignete stanje njene pune spremnosti. Krompir i mrkva kuhaju se brže, pa ih možete kuhati u jednoj posudi.

Ogulite sve i narežite na kockice, salatu možete napuniti običnim suncokretovim uljem.

Za novu godinu

Prilikom pripreme salata za pankreatitis morate obratiti pažnju na to da su salate s kiselim povrćem zabranjene u vrijeme pogoršanja bolesti. Pored toga, vinoigrette je u prehranu moguće uključiti samo uz stabilnu remisiju.

Tradicionalni Olivier

Sastojci za olivier treba uzimati u istim omjerima kao i za pripremu običnog olivijera. Krompir, mrkva se kuhaju u kore. Pored njih trebate kuhati pileći file i jaja. Tada ga treba isjeći na kockice, začiniti pavlakom sa niskim sadržajem masti. Po želji se takvom oliviju može dodati nekoliko svježih oguljenih krastavaca.

Nemasni jogurt možete koristiti i kao preljev.Ovakva salata biće najbolji recept za pankreatitis za Novu godinu.

Mimoza

U prehranu se svakodnevno mogu dodavati prehrambene opcije salatama oboljelim od pankreasa, jer se smatraju ne samo ukusnim, nego i korisnim. Da biste skuhali „mimozu“, trebate kuhati tvrdo kuhana 3 jaja, 250 g ribljeg fileta (pollock ili bilo koju drugu ribu s niskim udjelom masnoće), krupnu mrkvu i 3 srednja krumpira 20 minuta.

Zatim treba započeti s stvaranjem slojeva salate. Na dno tanjira prvo stavite ribu koju prvo morate narezati na sitne komade. Zatim mrkvu narezati na rernu. Sljedeći sloj je mala porcija sira s niskim udjelom masti. Zatim naribani jaja i naribani krompir.

Svi slojevi moraju biti premazani kiselom pavlakom sa sadržajem masti ne većom od 10%. Zaključno, salata se može ukrasiti grančicom kopra ili peršina.

Pogledajte video: Cezar salata - dijetalna varijanta - recept (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar