Gimnastika za dijabetičare

Dijabetes se razvija kao rezultat oštećenog unosa glukoze i nedostatka hormona inzulina, što dovodi do razvoja hiperglikemije - trajnog povećanja šećera u krvi. Bolest se odvija kronično i prati je kršenje svih metaboličkih procesa. Metabolizam proteina, masti, ugljenih hidrata, minerala je težak. Manjak inzulina izaziva razvoj dijabetesa tipa 1. Dijabetes tipa 2 nastaje kod oslabljene interakcije inzulina sa ćelijama tijela. Uz druge metode liječenja, terapeutske vježbe i vježbe fizioterapije, kako s dijabetesom tipa 2, tako i sa oblikom ovisnim o inzulinu, ima pozitivan terapeutski učinak.

Korisna svojstva terapije vježbanjem

Prema mnogim ljekarima, terapijska gimnastika kod dijabetesa nalazi se na drugom mjestu kada je u pitanju učinkovitost nakon dijeta. Hronična hiperglikemija razvija se u pozadini metaboličkih poremećaja. Gimnastika za dijabetičare je posebno odabrani skup vježbi za vraćanje metaboličkih procesa u normalu. Glavna korisna svojstva terapije za vježbanje:

  • restorativni učinak na tijelo,
  • gubitak kilograma
  • poboljšana opskrba krvlju,
  • sprečavanje oštećenja vaskula,
  • normalizacija metaboličkih procesa,
  • snižavanje holesterola u krvi,
  • povećana otpornost na stres,
  • jačanje mišića
  • normalizacija krvnog pritiska.

Gimnastika je posebno korisna za dijabetes tipa 2. Ovaj oblik bolesti neslužbeno se naziva "pretilim dijabetesom". Motorna aktivnost pomaže smanjiti količinu masnog tkiva, povećavajući na taj način osjetljivost tijela na inzulin.

Kontraindikacije

Prije početka nastave, potrebno je posavjetovati se sa stručnjakom jer postoje određena ograničenja. Glavne kontraindikacije za časove:

  • krvni pritisak iznad 140/90 mm RT. Čl.,
  • otkucaji srca
  • srčane bolesti
  • zatajenje bubrega
  • teški oblik retinopatije (bolest mrežnice očne jabučice),
  • opsežni trofični čir.

Prije nego što počnete provoditi terapiju s vježbanjem, morate biti u mogućnosti samostalno mjeriti rad srca. Ako ovaj pokazatelj u mirnom stanju dosegne 90 otkucaja u minuti (ili više), treba napustiti gimnastičke treninge. Intenzivnom vježbom, otkucaji srca mogu porasti na 120 otkucaja u minuti. Vježba koja provocira porast broja otkucaja srca iznad 140 otkucaja može biti štetna za organizam. Da biste isključili srčane bolesti, obavezno je napraviti elektrokardiogram. Prekomjerna prehlada može razviti opasno stanje - hipoglikemiju. Stoga, ako tijekom vježbanja postoje uznemirujući simptomi poput kratkoće daha, palpitacija, vrtoglavice ili jakog umora, sjednicu treba odmah završiti.

Vježbe fizičke obrade

Kompleks fizičkih vježbi, kako za bolesnike sa dijabetesom tipa 1, tako i za dijabetičare tipa 2, može biti profilaktički ili poseban, za liječenje postojećih komplikacija. Postoje i različite vrste gimnastike namijenjene poboljšanju stanja različitih organa i sistema tijela. Ispod su glavne vrste terapije za vježbanje dijabetesa.

Opće vježbe jačanja

Ova vrsta terapije za vježbanje jednostavna je vježba za svaki dan. Takve vježbe uključuju sljedeće vježbe:

  1. Okreće glavu u različitim smjerovima.
  2. Rotacijsko kretanje ramena.
  3. Nagib slučaja u različitim smjerovima.
  4. Zamahni pokreti s pravim nogama.

Svakodnevne jutarnje vježbe pozitivno djeluju na krvotok i povećavaju proizvodnju inzulina. Lekcija se može započeti trljanjem vrata i ramena peškirom namočenim u toplu ili hladnu vodu. Korisno je naizmjenično izmjenjivati ​​vježbe disanja. Ne treba disati na poseban način. Preporučljivo je udahnuti tako da vam bude ugodno, vježbama disanja možete pratiti pokrete za opuštanje. Krv će biti zasićena kisikom, samo je poželjno da je zrak u sobi svjež, pa je potrebno prozračiti sobu. Još je bolje disati napolju ili u prirodi - u šumi, planinama, na obali mora, gdje je zrak zasićen ne samo kiseonikom, već i četinarskim smolama, morskim solima, to će pomoći poboljšati stanje tijela i oporavak.

Vježbe terapija za poboljšanje rada crijeva

Gimnastika za bolesnike sa šećernom bolešću, normalizira rad gastrointestinalnog trakta, ubrzava metaboličke procese, jača kardiovaskularni sistem i mišiće trbušne šupljine i pritiska, te potiče crijevnu pokretljivost. Vježbe:

  1. Ruke su savijene na grudima. Potrebno je polako sjediti, ne podižući noge s poda i vratiti se u početni položaj.
  2. Dlanovi su na stomaku, dubok je udah, mišići pritiska istovremeno nadilaze otpor ruku. Nakon toga, morate zadržati dah, nastavljajući da vršite lagani pritisak na stomak rukama, a zatim polako izdahnite.
  3. Noge su udaljene, s okretanjem udesno. Okrećući se, morate podići ruku do stropa. Tada se vježba ponavlja, ali s okretanjem na drugu stranu.
  4. Ležeći na desnoj strani potrebno je saviti i odvojiti desnu nogu, pritiskajući koljeno na grudi. Isto treba ponoviti na lijevoj strani.

Početni položaj:

  1. Noge u širini ramena, ruke ispružene prema naprijed. Da biste udisali, morate napraviti okret tijela udesno i povući ruku što je više moguće natrag. Na izdisaju morate se vratiti u početni položaj. Zatim se radnje ponavljaju okretanjem ulijevo.
  2. Prsti u bravi. Okretanje tijela udesno i ulijevo uz otmicu ruku u odgovarajućem smjeru.
  3. Ruke podignute do ramena, a lakti ispruženi. Savijajući desnu nogu, morate je podići i dodirnuti koljeno lijevim laktom, nakon čega se morate vratiti u početni položaj. Sve akcije se ponavljaju za lijevu stranu.
  4. Izvodeći vježbe, trebate promatrati umjerenost i postupnost. Počevši s nekoliko ponavljanja, postepeno povećavajte njihov broj na 10.

Gimnastika za noge sa dijabetesom

Gimnastika za donje ekstremitete efikasna je prevencija i liječenje mnogih komplikacija, uključujući dijabetičko stopalo. Gimnastika za noge preporučuje se svako veče. Vježbe izvedene iz polaznog položaja dok sjedite na stolici:

  1. Naizmjenično stisnite i ispravite nožne prste.
  2. Podignite nožni prst pritiskom na petu na pod, a zatim spustite nožni prst. Podignite i spustite petu.
  3. Stojeći na petama, morate podići čarape i razdvojiti ih. Zatim je čarape potrebno spustiti na pod i kliziti ih zajedno.
  4. Treba ispraviti nogu i istegnuti čarapu. Tada je stopalo smješteno na pod, a prste treba povući. Vježba se izvodi naizmjenično za svaku nogu.
  5. Ispružite nogu prema naprijed, dodirnuvši podnožje poda, trebate povući prste prema sebi. Spustite nogu. Vježba se prvo izvodi za svaku nogu posebno, a zatim istovremeno.
  6. Noge su u težini, savijanje i savijanje u gležnju.
  7. Prsti stopala moraju biti opisani u zračnim konturama brojeva od 0 do 9.
  8. Prsti se pritisnu na pod, pete se podižu, a zatim se razdvajaju. Nakon toga, pete se moraju spustiti na pod i kliziti zajedno.
  9. Čarape treba ukloniti prije ove vježbe. Obje noge trebate zgužvati veliki papirni list, na primjer, novine, u tijesnu kuglu. Potom morate papir ispraviti nogama i razdvojiti. Komadići prstiju prenose se u drugu novinu. Svi zajedno opet su se uvalili u grudvicu.

Važno je zapamtiti da je nemoguće provoditi časove uz ograničenje mogućnosti, jer će u suprotnom samo korisno naštetiti organizmu. Ako svakodnevno bavite gimnastikom, možete smanjiti tjelesnu težinu i značajno poboljšati metabolizam. Tjelesni odgoj kod dijabetesa aktivira cirkulaciju krvi i spriječava pojavu različitih komplikacija.

Pogledajte video: Dijabetes i tjelovježba (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar