Gliformin za dijabetes: pregledi o upotrebi lijeka

Hipoglikemijsko sredstvo predviđeno je za oralnu upotrebu.

Gliformin je na radaru (Registar lijekova Rusije).

Dokazana je efikasnost lijeka za dijabetes tipa 1 i 2.

Prije uzimanja tableta Gliformin za dijabetes tipa 2, važno je pročitati upute za uporabu, kao i cijenu, recenzije i analoge.

Pisma naših čitalaca

Moja baka duže vrijeme je bolesna od dijabetesa (tip 2), ali nedavno su komplikacije prešle na njene noge i unutrašnje organe.

Slučajno sam na internetu pronašao članak koji mi je bukvalno spasio život. Telefoni su me besplatno kontaktirali i odgovarali na sva pitanja, rekli kako liječiti dijabetes.

2 sedmice nakon kursa, baka joj je čak promijenila raspoloženje. Rekla je da joj noge više ne bole, a čirevi ne napreduju; sljedeći tjedan idemo u liječničku ordinaciju. Širite vezu na članak

Indikacije za upotrebu

Prije nego što počnete uzimati lijek, važno je proučiti šta je Glyformin 1000/850/500, u kojim je slučajevima dozvoljeno piti tablete.

Tablete su propisane bolesnicima sa šećernom bolešću koja nije ovisna o insulinu. Lijek se propisuje pacijentima u nedostatku terapije tokom terapije dijetama.

Koristi se kao monoterapija ili u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima. U slučaju dijabetesa koji ovisi o insulinu, propisuje se zajedno s insulinskom terapijom.

Preporučuje se piti tablete pacijentima koji su razvili rezistenciju na derivate sulfoniluree.

Obrazac za puštanje

Lijek je dostupan u obliku tableta u različitim dozama. U prodaji su tablete od 500/850/1000 mg.

Prodaje se u polipropilenskoj tegli ili kartonskoj kutiji.

Trošak Gliformina je 182–287 rubalja.

Inovacija u dijabetesu - piti samo svaki dan.

INN Gliformina - METFORMIN. Lijek se proizvodi u Rusiji, gradu Akrikhin.

Glavni aktivni sastojak je metformin (C₄H₁₁N₅).

Gliformin ima i pomoćne komponente. Tu spadaju (C6H9NO) n (povidon), C2nH4n + 2On + 1 - polietilen glikol, Ca3 (PO4) 2 - ortofosfatni kalcijum, CH3 (CH2) 16COOH - stearinska kiselina, C6H14O6 - sorbitol.

Upute za upotrebu

Doziranje lijeka odabire se pojedinačno. Morate znati kako uzimati Gliformin. Uzima se oralno prema propisanoj dozi.

Upute za upotrebu Gliformina:

  • ½ tablete dva puta dnevno tokom 3 dana,
  • zatim ½ tablete tri puta u 24 sata tokom još 3 dana.

Taktika lečenja osmišljena je na 15 dana. Nakon 6 dana, doziranje se prilagođava na osnovu rezultata analize.

Ako odbijete da uzmete lijek, ne treba ga odmah bacati. Potrebno je postepeno smanjivati ​​dozu. Trajat će od 5 dana do 2 sedmice.

Značajke aplikacije

Djeci od 10 godina starosti dozvoljeno je davanje lijeka. Upotreba se praktikuje kao dio složene terapije, nije preporučljivo koristiti monoterapiju.

Čitateljima naše stranice nudimo popust!

Uz oprez, uzimajte lijek pacijentima starijim od 60 godina. U ovom uzrastu rizik od nastanka srčanih bolesti je velik a jaka fizička aktivnost povećava razvoj laktacidoze.

U periodu dojenja potrebno je odbiti upotrebu Gliformina. Preporučuje se odabir drugog lijeka sa sličnim djelovanjem.

Interakcija s drugim lijekovima

Hipoglikemijski efekat se pojačava u kombinaciji sa NSAID, sulfonilureama, MAO i ACE inhibitorima. Ako se ovi lijekovi moraju uzimati, o njima morate obavijestiti svog liječnika da prilagodi dozu.

Prilikom uzimanja lijeka treba odbaciti alkohol i droge koje sadrže alkohol.

Važno je nastaviti pridržavati se dijetne terapije, a ne zanemariti tjelesne aktivnosti.

Kompatibilna je terapija inzulinom i gliformin. Ovakav tretman propisan je za dijabetes tipa 1. Doziranje može značajno varirati tako da ne dođe do hipoglikemijskog efekta.

Ova kombinacija je efikasna za održivi dijabetes melitus, kada je pacijentu potrebno 200 jedinica inzulina.

Kod dijabetesa tipa 2, inzulin nije potreban. Pacijent uzima tablete u dozi koju propiše ljekar.

Nuspojave

Produljenom upotrebom lijeka za liječenje dijabetes melitusa koji nije ovisan o inzulinu, pacijenti primjećuju metalni okus u ustima. Većina preparata biguanida izaziva ovu nuspojavu. Ukazuje na probavne smetnje koje usporavaju apsorpciju glukoze u crevima.

Iz probavnog sistema se pojavljuju mučnina, povraćanje, nadimanje i bol, dispepsija i gubitak apetita.

Ostale nuspojave:

  • osip na koži, urtikarija,
  • razvoj hipoglikemijskog stanja prilikom uzimanja lijeka u neprihvatljivoj dozi,
  • s dugotrajnom upotrebom poremećena je apsorpcija vitamina B12, započinje hipovitaminoza,
  • simptomi laktacidoze.

Kada se pojave nuspojave, prestaje upotreba lijeka, zakazuju se za liječnika.

Kontraindikacije

Lijek je zabranjeno koristiti tokom trudnoće. U tom su slučaju propisani analozi koji nemaju takve kontraindikacije.

Kontraindikacije za uzimanje Gliformina:

  • Početna faza razvoja kome. U medicini se stanje naziva prekomatozno. Karakterizira ga očuvanje boli i refleksna reakcija.
  • Bolesti bubrega i jetre. U prvom slučaju razvija se laktacidoza.
  • Prijem prije operacije i 2 dana nakon operacije.
  • Tablete za pijenje kontraindicirane su u slučaju dehidratacije tijela, praćene drugim patološkim stanjima.
  • Hipokalorična dijeta i zloupotreba alkohola.
  • Zatajenje srca je takođe kontraindikacija za uzimanje lijekova. Kada koristite metformin, to dovodi do razvoja laktacidoze.

Gliformin je takođe kontraindiciran za piće kod bolesti pluća, zatajenja srca i akutnog infarkta miokarda. Na ovom su popisu zarazne bolesti i problemi sa disanjem.

Predoziranje

Slučajno ili namjerno predoziranje lijeka pokazuje da nema ozbiljnih nuspojava, međutim, kod starijih bolesnika rizik je veći.

Upotreba lijeka u velikoj dozi dovodi do razvoja mliječne acidoze. Uz neblagovremeno preduzete mere, nuspojava je preplavljena smrću. Laktacidoza rezultira lošom funkcijom bubrega. Zbog toga se Gliformin ne preporučuje za upotrebu sa oštećenim funkcioniranjem uparenog organa.

U slučaju laktacidemije pacijent je smešten u bolnicu, dijagnoza se razjašnjava i radi hemodijaliza radi uklanjanja laktata.

Svakodnevno prekoračivši maksimalnu dnevnu dozu lijeka, razvija se hipoglikemija. Naučnici i ljekari to su saznali tokom studija na životinjama. Kod ljudi još nisu zabilježeni slučajevi hipoglikemije.

U prisustvu kontraindikacija, otkrivanju nuspojava, lijek se zamjenjuje sličnim lijekom.

  • Siofor. Glavni aktivni sastojak je metformin hidroklorid. U vrijeme liječenja, prestanite dojiti, kontraindicirano je tijekom trudnoće. Uzimajte 500 mg dnevno, postepeno povećavajući dozu dok se ne postigne optimalna terapijska doza.
  • Metfogamma. Jedna pilula sadrži 500/850 mg metformin hidroklorida. Preporučuje se uzimanje dijabetes melitusa koji nije ovisan o inzulinu bez sklonosti ketoacidozi i uz neučinkovitost dijetalne terapije. Pijte 1 tabletu dnevno. Moguće je povećanje doze do 2 tablete. Liječenje je dugo, mnogo nuspojava.
  • Glukofag se prodaje u dozi od 500/850/1000 mg. Lijek savršeno smanjuje težinu, sprečava razvoj hiperglikemije i ne dovodi do hipoglikemije. Odraslim se propisuje 500/850 mg dnevno. Pijte 2-3 puta dnevno. Prestanite uzimati tijekom dijagnostičkih postupaka, ne imenujte bolesnike sa dijabetičkim prekomom.

Analozi imaju sličan princip djelovanja sa Gliforminom. Pripreme se razlikuju samo u dodatnim komponentama, doziranju i trošku.

Glukofag - 150–730 rubalja., Metfogamma - 192–612 rubalja., Siofor - 231–381 rubalja.

Lijek Glyformin uspješno zamjenjuje druge lijekove u liječenju dijabetesa, jer ljekari smatraju učinkovitim. Međutim, recenzije pacijenata su 50% pozitivne i 50% negativne.

Da biste shvatili da li je lijek pogodan za pacijenta ili uzrokuje veliko povećanje kilograma, morat ćete isprobati njegov učinak na sebi.

Gliformin mi je spasio život. Prvi kurs trajao je 20 dana. Za to vrijeme smršavio je 7 kg. Šećer se ne diže na kritični nivo, apetit ima umjeren.

Yaroslav Manuilov, 28, Moskva:

Prva upotreba lijeka završila je s povećanjem tjelesne težine i to za pola godine +10 kg. Prešao sam na upotrebu Glucofage-a, težina je nestala, šećer se vratio u normalu.

Gliformin ne samo da smanjuje glukozu u plazmi, lijek usporava apsorpciju ugljikohidrata, smanjuje težinu, aktivira metaboličke procese. Ako očajnički tražite pravi lijek i odlučite se pozabaviti ovim alatom, važno je znati kako će utjecati na vaše zdravlje i kako ga pravilno uzimati.

Dijabetes uvijek dovodi do fatalnih komplikacija. Prekomjerni šećer u krvi je izuzetno opasan.

Aronova S.M. dao objašnjenja o liječenju dijabetesa. Pročitajte u cijelosti

Čime se sastoji Gliformin, a malo o njegovim troškovima

Doziranje lijeka Gliformin dostupno je u tri oblika:

Glavna aktivna supstanca gliformina je metformin. Njegova količina određuje doziranje tablete.

Učinkovitost upotrebe lijeka može se postići samo kada tijelo i dalje proizvodi vlastiti inzulin ili ako hormon ubrizgava. Sigurno znate ubrizgati inzulin. da bi se postigao maksimalan učinak omn injekcije.

Ako nema inzulina, liječenje metforminom je potpuno iracionalno.

Učinak metformina

  1. Metformin obnavlja ili povećava staničnu osjetljivost na inzulin, na primjer, u perifernim tkivima. Uz to, dolazi do povećanja odnosa hormona s receptorima, dok se brzina povlačenja glukoze povećava u stanicama mozga, jetre, crijeva i kože.
  2. Lijek značajno smanjuje produktivnost glukoze u jetri, što ne može uticati na sadržaj glukoze u krvi, što je vrlo važno za dijabetes melitus tipa 2. U bolesnika s prekomjernom težinom dolazi do njegovog glatkog smanjenja, što pozitivno utječe na dobrobit pacijenta.
  3. Anoreksigeni efekat (gubitak apetita) je još jedna pozitivna karakteristika metformina. Taj se kvalitet pojavljuje kao rezultat direktnog kontakta komponente sa sluznicom želuca i crijeva, a ne od utjecaja na centre mozga. Prirodno je da smanjenje apetita dovodi do smanjenja svakodnevne prehrane i gubitka viška kilograma. Koncentracija glukoze u ovom slučaju se takođe smanjuje.
  4. Zahvaljujući metforminu dolazi do izglađivanja skokova glikemije nakon jela. Do ovog efekta dolazi uslijed smanjene apsorpcije ugljikohidrata iz crijeva, čije stanice povećavaju brzinu iskorištavanja glukoze iz tijela.

Iz navedenog postaje jasno da se metformin može opisati kao antihiperglikemijska supstanca.

Odnosno, ako ne dozvoljavate porast glukoze u krvi, nego smanjenje šećera, ovo su klasične tablete za snižavanje šećera u krvi.

Dodatne komponente gliformina, ovisno o doziranju, mogu biti:

Kalcijum fosfat dihidrat.

  • Sorbitol.
  • Krompirni škrob.
  • Povidone.
  • Stearinska kiselina.

Za proizvodnju ljuske lijeka koristi se:

Ovisno o proizvođaču, dozi, broju tableta u pakovanju, regiji prodaje, cijena lijeka također varira. Mjesečni kurs liječenja procjenjuje se u prosjeku 200-300 rubalja.

Danas gliformin proizvodi nekoliko farmakoloških kompanija. Najpopularniji lijekovi u Rusiji su:

  • GNIISKLS (Rusija).
  • Akrikhin (Rusija).
  • Nycomed (Švajcarska).

Način upotrebe i farmakodinamika

Djelovanje gliformina nastaje zahvaljujući metforminu, čiji efekat ima za cilj:

  • suzbijanje prekomerne proizvodnje glukoze u jetri,
  • smanjenje količine šećera apsorbirane iz creva,
  • povećavajući razgradnju glukoze i drugih ugljenih hidrata,
  • pojačana interakcija inzulina sa tkivima i receptorima,
  • smanjen apetit, gubitak težine

Pojedinačna doza može biti 250, 500 i 850 mg. i 1 g. Endokrinolog ga određuje pojedinačno, ovisno o potrebama tijela za dijabetesom.

U početnoj fazi uzimanja lijeka u prva 3 dana, pokazano je da pacijenti koji nisu ovisni o insulinu imaju dvostruku upotrebu gliformina u 1 g, ili tri puta u 500 mg. Ubuduće se, do kraja drugog tjedna, koristi gliformin 3 puta dnevno po 1 g.

Nadalje, tijek liječenja prilagođava se u skladu s dinamikom glukoze i učinkovitosti lijeka za određenog pacijenta. Najčešće, naknadna terapija ne prelazi dvostruku dozu.

Koja je razlika između lijeka i njegovih analoga

Gliformin ima nekoliko analoga odjednom, među kojima su:

Bilo koja od njih ima slična farmakološka svojstva, usmjerena na iste procese u dijabetes melitusu kao i gliformin. Sličnost njihovih djelovanja nastaje zbog metformina, koji je dio svakog lijeka. A razlike između njih samo su u troškovima i doziranju.

Pogledajte video: Upotreba lijekova i prirodna kozmetika MAMINE DILEME 17 02 2019 (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar