Kako koristiti lijek Tresiba?

Prvo, pomoću inzulina morate odabrati tačnu dozu. Ovo može trajati određeno vrijeme.

Tresiba je inzulin dugog djelovanja. Ako liječnik odabere ispravnu dozu, tada se za 5 dana formira stabilna ravnoteža, što dodatno daje slobodu upotrebe Tresiba.

Proizvođači tvrde da se lijek može koristiti u bilo koje doba dana. Ali, liječnici i dalje preporučuju da se pridržavaju režima lijeka kako ne bi narušili "ravnotežu".

Tresiba se može koristiti supkutano, ali zabranjeno joj je ući u venu, zbog toga razvija se duboko smanjenje glukoze u krvi.

Zabranjen je ulazak u mišić, jer vrijeme i količina apsorbirane doze variraju. Potrebno je ući jednom dnevno u isto vrijeme, najbolje ujutro.

Prva doza inzulina: šećerna bolest tipa 2 - prva doza od 15 jedinica, a potom odabir njegove doze, dijabetes melitus tipa jedan - koji se primjenjuje jednom dnevno s inzulinom kratkog djelovanja, koji uzimam s hranom, a nakon toga i odabir moje doze.

Mjesto unosa: područje bedara, na ramenu, abdomenu. Obavezno promijenite mjesto ubrizgavanja, što je posljedica razvoja lipodistrofije.

Pacijent koji prethodno nije uzimao inzulin, u skladu s uputama za upotrebu Tresiba, mora se primjenjivati ​​jednom dnevno u 10 jedinica.

Ako je osoba prebačena iz drugog lijeka u Teshibu, tada pažljivo analiziram količinu glukoze u krvi tijekom prijelaza i prvih tjedana uzimanja novog lijeka. Možda će biti potrebno prilagoditi vrijeme primjene, dozu pripravka inzulina.

Pri prelasku na Tresibu, potrebno je uzeti u obzir da je inzulin na kojem je pacijent prethodno imao osnovni put primjene, tada se pri odabiru količine doziranja mora poštivati ​​princip "jedinica do jedinice" s naknadnim neovisnim odabirom.

Pri prelasku na inzulin sa dijabetesom melitusa tipa 1, primjenjuje se i princip „jedinica na jedinicu“. Ako je pacijent na dvostrukoj primjeni, tada se inzulin odabire neovisno, vjerojatno će smanjiti dozu sljedećim pokazateljima šećera u krvi.

Bolesno je potrebno kopati jednom dnevno, po mogućnosti u isto vrijeme. Osobe s drugom vrstom dijabetesa trebaju kombinirati uporabu s hipoglikemijskim lijekovima, a pacijenti s prvom vrstom dijabetesa imaju dugu formu u kombinaciji s kratkom. Ovisno o specifičnoj situaciji pacijenta, liječnik odabire odgovarajuću dozu lijeka.

Tokom trudnoće i dojenja

Trudnice i dojilje treba da koriste lijek pod strogom kontrolom.

Kontraindikacije i mere predostrožnosti

Netolerancija ili pojedinačna preosjetljivost.

Međusobno interakcije lijekova

Lijekovi koji povećavaju potrebu za inzulinom: štitnjačni hormoni, kortikosteroidi, ženski spolni hormoni kao dio kombiniranih oralnih kontraceptiva i anaboličkih androgenih steroida. Tvari koje smanjuju potrebu za hormonom gušterače: lijekovi za snižavanje šećera u krvi, inhibitori monoamin oksidaze, beta blokatori, salicilati, sulfonamidi.

Obično se manifestiraju u obliku alergija, simptoma hipoglikemije, rjeđe - lipodistrofije.

Predoziranje

Kontraindikacije

  • Pacijent mlađi od 18 godina.
  • Period cele trudnoće.
  • Period dojenja.
  • Netolerancija prema samom insulinu ili dodatnim komponentama u lijeku Tresib. Nakon uvođenja lijeka, počinje djelovati za 30-60 minuta. Učinak lijeka traje 40 sati, a nije jasno je li dobar ili loš, iako proizvođači kažu da je to velika prednost. Preporučuje se unositi svaki dan u isto doba dana. Ali ako ga bolesnik ipak uzima svaki drugi dan, mora znati da lijek koji je primijenio neće trajati dva dana, a također može zaboraviti ili zbuniti se ako je injekciju učinio u određeno vrijeme. Inzulin je dostupan u olovkama za jednokratnu upotrebu i u spremnicima koje su umetnute u olovku za štrcaljke. Doziranje lijeka je 150 i 250 jedinica u 3 ml, ali može varirati ovisno o državi i regiji.

Glavna indikacija za upotrebu ovog lijeka je dijabetes kod odraslih. Ostali lijekovi se koriste za djecu.

U početku je Tresiba (trgovački naziv Degludeka) rađena za dijabetes tipa 2, ali potom je nakon istraživanja bilo dopušteno da se koristi za tip 1 dnevno.

Ovaj se lijek razlikuje od ostalih lijekova po svom dugoročnom učinku. To omogućava pacijentima da spriječe rizik od hipoglikemije.

To se događa zbog činjenice da se male čestice hormona, po svom hemijskom sastavu što je sličnije ljudskom inzulinu, mogu sjediniti u jednu veliku molekulu. Ujedinjenje nastaje nakon injekcije u kožu osobe.

Stvara se određena opskrba supstancom za pacijenta. U procesu aktivnosti u organizmu dolazi do postepenog rasipanja ove zalihe.

Kao rezultat toga, osobi se neprestano pruža ova tvar do sledeće injekcije.

Također, inzulin Degludek (zvan Tresiba) omogućava vam da spriječite nagli porast šećera tokom dana. Održava performanse na približno istom nivou.

Ovim lijekovima vaš liječnik može postići niže razine šećera u vašem liječenju. To vam omogućava da poboljšate kvalitetu života pacijenata i kao rezultat produžuje njihov život.

Uostalom, stalni veliki nivoi šećera u krvi utječu na sve unutrašnje organe čovjeka.

Kao i svaki lijek, i insulin Degludec ima svoje kontraindikacije. Lijek se ne može koristiti u sljedećim slučajevima:

  • Ako žena nosi dijete ili ga hrani, u tom slučaju je propisana doza i lijek uzimajući u obzir mali život nekoliko ljekara.
  • Ako pacijent nije navršio 18 godina. Ostali lijekovi se koriste za djecu.
  • Ako pacijenti imaju alergijsku reakciju na aktivnu supstancu ili dodatne komponente lijeka. Ljekar zakazuje još jedan sastanak u svjetlu ovih okolnosti.

Ne možete koristiti lijek intravenski, dopuštena je samo potkožna primjena.

Upute za upotrebu

Farmakološko djelovanjeKao i druge vrste inzulina, Treciba se vezuje za receptore, čini da ćelije hvataju glukozu, potiču sintezu proteina i odlaganje masti i blokiraju gubitak kilograma. Nakon ubrizgavanja, pod kožom se stvaraju „kvržice“ iz kojih se postepeno oslobađaju pojedinačni molekuli inzulina degludec. Zbog ovog mehanizma, efekat svake injekcije traje do 42 sata.
Indikacije za upotrebuDijabetes tipa 1 i 2, koji zahtijeva liječenje inzulinom. Može se propisati djeci od navršene 1 godine. Da biste održali razinu glukoze stabilnom i normalnom, pročitajte članak „Liječenje dijabetesa tipa 1“ ili „Inzulin za dijabetes tipa 2“. Takođe saznajte na kojim nivoima insulina šećera u krvi počinje da se ubrizgava.

Kada ubrizgavate preparat Trecib, kao i bilo koji drugi tip inzulina, trebate slijediti dijetu.

KontraindikacijeDegludec intolerancije na inzulin. Alergijske reakcije na pomoćne sastojke u sastavu injekcije. Nema rezultata kliničkih studija za djecu mlađu od 1 godine, kao ni za trudnice.
Posebna uputstvaPročitajte članak o tome kako stres, zarazne bolesti, fizička aktivnost i ostali faktori utječu na doziranje inzulina. Pročitajte kako kombinirati dijabetes s inzulinom i alkoholom. Tresibove injekcije mogu se kombinovati sa uzimanjem tableta metformina (Glucofage, Siofor), kao i drugih lijekova za dijabetes tipa 2.



DoziranjeOptimalna doza inzulina, kao i raspored injekcija, moraju se odabrati pojedinačno. Kako to učiniti - pročitajte članak „Proračun doze dugog inzulina za injekcije noću i ujutro“. Službeno se preporučuje primjena lijeka Tresib jednom dnevno. No, dr. Bernstein savjetuje da se dnevna doza podijeli u 2 injekcije. Na taj ćete način smanjiti tragove šećera u krvi.
NuspojaveNajčešća i najopasnija nuspojava je nizak šećer u krvi (hipoglikemija). Ispitajte njegove simptome, metode prevencije, protokol hitne pomoći. Tresiba inzulin nosi niži rizik od hipoglikemije nego Levemir, Lantus i Tujeo, a još više lijekovi kratkog i ultrazlog djelovanja. Mogući su svrab i crvenilo na mjestu ubrizgavanja. Teške alergijske reakcije su rijetke. Može se pojaviti lipodistrofija - komplikacija zbog kršenja preporuke za alternativno mjesto ubrizgavanja.

Mnogi dijabetičari koji su liječeni inzulinom nemoguće je izbjeći nagle hipoglikemije. Zapravo, nije tako. Možete zadržati stabilno normalan šećer čak i s teškom autoimunom bolešću. I još više, sa relativno blagim dijabetesom tipa 2. Nema potrebe umjetno povećavati razinu glukoze u krvi kako biste se osigurali od opasne hipoglikemije. Pogledajte video u kojem dr. Bernstein raspravlja o ovom pitanju. Naučite kako uravnotežiti prehranu i doze inzulina.

Treshibin princip rada

Za dijabetičare tipa 1, nadoknada nedostajućeg inzulina ubrizgavanjem umjetnog hormona je obavezna. Uz produženi dijabetes tipa 2, terapija inzulinom je najefikasniji, lako podnosiv i najisplativiji tretman. Jedini značajan nedostatak pripravaka inzulina je visoki rizik od hipoglikemije.

Pad šećera posebno je opasan noću, jer se može otkriti prekasno, pa sigurnosni zahtjevi za duge inzuline neprestano rastu. Kod dijabetes melitusa, što je duže i stabilnije, što je manje promjenjivo djelovanje lijeka, to je manji rizik od hipoglikemije nakon njegove primjene.

Insulin Tresiba u potpunosti ispunjava ciljeve:

  1. Lijek pripada novoj grupi ekstra-dugačkih inzulina, jer djeluje znatno duže od ostalih, 42 sata ili više. To je zbog činjenice da se modificirane molekule hormona "lijepe" pod kožom i puštaju se u krv vrlo sporo.
  2. Prva 24 sata lijek ravnomjerno ulazi u krv, a zatim se učinak vrlo neometano smanjuje. Vrhunac djelovanja je potpuno odsutan, profil je gotovo ravan.
  3. Sve injekcije djeluju isto. Možete biti sigurni da će lijek djelovati isto kao i juče. Učinak jednakih doza sličan je kod pacijenata različite dobi. Promjenjivost djelovanja u Tresibi je 4 puta manja nego kod Lantusa.
  4. Tresiba izaziva 36% manje hipoglikemije od dugih analoga inzulina u razdoblju od 0:00 do 6:00 sati s dijabetesom tipa 2. Kod bolesti tipa 1 prednost i nije tako očigledna, lijek smanjuje rizik od noćne hipoglikemije za 17%, ali povećava rizik od hipoglikemije tokom dana, za 10%.

Aktivni sastojak Tresibe je degludec (u nekim izvorima - degludec, engleski degludec). Ovo je humani rekombinantni inzulin u kojem se mijenja struktura molekule. Kao i prirodni hormon, spojen je na stanične receptore, pospješuje prolazak šećera iz krvi u tkiva i usporava proizvodnju glukoze u jetri.

Zbog svoje pomalo izmijenjene strukture, ovaj inzulin je sklon formiranju složenih heksamera u ulošku. Nakon unošenja pod kožu, formira neku vrstu depoa, koji se apsorbira polako i konstantnom brzinom, što osigurava ravnomjeran unos hormona u krv.

Obrazac za puštanje

Lijek je dostupan u 3 oblika:

  1. Treciba Penfill - uložaka sa otopinom, koncentracija hormona u njima je standardna - U Insulin se može upisati špricom ili umetnuti patrone u NovoPen olovke i slične.
  2. Tresiba FlexTouch s koncentracijom U100 - olovke za brizgalice u koje je ugrađen uložak od 3 ml. Olovka se može koristiti sve dok insulina u njoj ne istekne. Nije predviđena zamena kertridža. Korak doziranja - 1 jedinica, najveća doza za 1 uvod - 80 jedinica.
  3. Tresiba FlexTouch U200 - stvoreni kako bi zadovoljili povećanu potrebu za hormonom, obično su to bolesnici sa šećernom bolešću s ozbiljnom inzulinskom rezistencijom. Koncentracija inzulina se udvostručuje, tako da je količina otopine koja se unosi pod kožu manja. Olovkom štrcaljke možete jednom unijeti do 160 jedinica. hormon u koracima od 2 jedinice. Kartuše sa visokom koncentracijom degludeca Ni u kojem slučaju ne možete da izvadite originalne olovke za štrcaljku i umetnete ih u druge, jer će to dovesti do dvostrukog predoziranja i teške hipoglikemije.

Obrazac za puštanje

Koncentracija inzulina u otopini, jedinice u mlInzulin u 1 ulošku, jedinica
mljedinica
Penfill1003300
FlexTouch1003300
2003600

U Rusiji su registrovana sva 3 oblika lijeka, ali u ljekarnama nude uglavnom Tresib FlexTouch uobičajene koncentracije. Cijena za Treshiba veća je nego za ostale duge uvrede. Pakovanje sa 5 olovki za špriceve (15 ml, 4500 jedinica) košta od 7300 do 8400 rubalja.

Osim degludeka, Tresiba sadrži glicerol, metakrezol, fenol, cink acetat. Kiselost rastvora bliska je neutralnoj zbog dodatka klorovodične kiseline ili natrijum-hidroksida.

Indikacije za imenovanje Tresibe

Lijek se koristi u kombinaciji s brzim insulinama za nadomjesnu hormonsku terapiju za obje vrste dijabetesa. Kod bolesti tipa 2 u prvoj fazi može se propisati samo dugački inzulin. U početku su ruska uputstva za upotrebu omogućavala upotrebu Treshibe isključivo odraslim pacijentima. Nakon studija koje su potvrdile njegovu sigurnost za rastući organizam, promijenjene su upute i sada dopušta da se lijek primjenjuje kod djece od 1. godine života.

Utjecaj degludeka na trudnoću i razvoj beba do godinu dana još nije proučen, stoga Tresib inzulin nije propisan za ove kategorije bolesnika. Ako je dijabetičar prethodno uočio teške alergijske reakcije na degludec ili druge komponente otopine, preporučuje se suzdržati se od liječenja Tresibom.

Nuspojava

Moguće negativne posljedice Tresibinog liječenja dijabetes melitusa i procjene rizika:

NuspojavaVjerojatnost pojave,%Karakteristični simptomi
Hipoglikemija> 10Tremor, blijeda koža, pojačano znojenje, nervoza, umor, nemogućnost koncentracije, jaka glad.
Reakcija u području administracije30 ° C). Nakon ubrizgavanja, izvadite iglu iz olovke štrcaljke i zatvorite uložak poklopcem.

Pogledajte video: Новый Мир Next World Future (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar