Hipolipidemični lijek Tricor 145 mg: analozi, cijena i pregledi pacijenata

Tricor 145 je oralni hipolipidemični agent koji se koristi u kliničkoj praksi za smanjenje visokog holesterola i triglicerida. Eliminacija hiperholesterolemije potrebna je kako bi se smanjio rizik od razvoja ateroskleroze i sprečio nastanak aterosklerotičnih plakova na zidovima žila. Lijek smanjuje rizik od pojave krvnih ugrušaka uslijed suzbijanja nakupljanja trombocita u krvi.

Oslobađanje oblika i sastava

Lijek je dostupan u bijelim tabletama za oralnu primjenu. Svaka jedinica lijeka sadrži 145 mg aktivnog spoja - nanočestice fenofibrata. Sledeće komponente se koriste za povećanje brzine i potpunosti apsorpcije u kombinaciji sa aktivnom supstancom:

  • crospovidone
  • hipromeloza,
  • mikrokristalna celuloza,
  • lauril sulfat i dokukat natrijum,
  • mliječni šećer, saharoza,
  • koloidni dehidrirani silicijum dioksid,
  • magnezijum stearat.

Tricor 145 dostupan je u bijelim tabletama za oralnu primjenu i sadrži 145 mg aktivnog spoja - nanočestice fenofibrata.

Tablete su prekrivene filmskom membranom, koja se rastvara pod djelovanjem crevnih esteraza. Film se sastoji od polivinil alkohola, titanovog dioksida, talka, sojinog lecitina, ksantanske gume.

Farmakološko djelovanje

Lijek hipoglikemija pripada grupi fibrata. Mehanizam djelovanja aktivnog spoja zasnovan je na aktiviranju alfa receptora. Kao rezultat povećanja njihove funkcionalne aktivnosti pojačavaju se lipoliza i izlučivanje lipoproteina sa visokim trigliceridima.

Fenofibrat se sintetiše iz vlakana, koja je u stanju da utiče na nivo lipida u ljudskom telu zahvaljujući aktivaciji alfa receptora. Zbog postizanja terapeutskog efekta, koncentracija lipoproteina niske gustine (LDL) opada i povećava se frakcija visoke gustoće (HDL). Predklinička ispitivanja otkrila su smanjenje ukupnog kolesterola za 25%, trigliceride za 45-55% i povećanje koncentracije HDL za 10-30%.

Tijekom razdoblja konzervativne terapije, smanjuje se rizik od razvoja aterosklerotskih promjena u vaskularnom endotelu i smanjuje se vjerojatnost stvaranja kolesteroloških plakova na zidovima krvotoka. S produljenom uporabom lijeka smanjuje se broj markera upale. U slučaju hiperuricemije, pacijenti dobijaju dodatnu prednost u vidu 25-postotnog smanjenja razine mokraćne kiseline.

Tricor 145 - hipoglikemijski lijek pripada grupi fibrata.

Farmakokinetika

Kada uđu u crijeva, tablete hidroliziraju esteraze da bi formirale fenofibrobnu kiselinu. Lijek se širi u krvotok, gdje dostiže maksimalne vrijednosti u roku od 2-4 sata. Aktivni metabolički produkt se apsorbira u crijevnu stijenku u obliku nanočestica, tako da paralelna upotreba hrane ne utječe na brzinu apsorpcije i potpunost bioraspoloživosti. U krvnim žilama 99% aktivne fenofibrojske kiseline formira kompleks s albuminom u plazmi.

Ljekovite tvari ne prolaze transformaciju u stanicama jetre. Poluživot aktivnog metabolita je 20 sati. Lijek napušta tijelo sa urinom u roku od sedmicu dana.

Indikacije za upotrebu

Lijek se koristi za povišen kolesterol i trigliceride ili miješanu dislipidemiju s niskom učinkovitošću dijetalne terapije, povećanom tjelesnom aktivnošću i drugim netrgovačkim metodama u borbi protiv prekomjerne težine. Posebno u prisustvu arterijske hipertenzije i loših navika.

U kliničkoj praksi, lek se može koristiti za uklanjanje metaboličkog sindroma i sekundarne hiperlipoproteinemije samo ako povećana razina lipoproteina traje ako tretman primarnog patološkog procesa nije efikasan.

Tricor 145 koristi se za povišen holesterol i trigliceride ili miješanu dislipidemiju s lošom dijetnom terapijom.

Kontraindikacije

Lijek je strogo kontraindiciran u sljedećim slučajevima:

  • s ozbiljnom galaktozomijom, nedostatkom laktaze i fruktoze, sindromom galaktoze i glukoze, malapsorpcijom saharoze-izomaltaze,
  • prisutnost povećane osjetljivosti na svjetlost, na strukturne komponente Tricor-a,
  • zatajenje jetre i bubrega,
  • fototoksičnost tokom liječenja Ketoprofenom, fibratima,
  • patološki proces u žučnoj kesici,
  • anafilaktičke reakcije na kikiriki, soju i maslac od kikirikija.

S pažnjom

Potrebno je pratiti stanje pacijenta kada je propisano u pozadini sledećih bolesti:

  • blaga do umjerena bubrežna i jetrena insuficijencija,
  • hronični alkoholizam,
  • starije dobi
  • nasljedni oblik bolesti skeletnih mišića,
  • paralelna terapija indirektnim antikoagulansima i blokatorima HMG-CoA reduktaze.

Potrebno je pratiti pacijentovo stanje kada se propisuje na osnovu hroničnog alkoholizma.

Kako uzimati Tricor 145 mg

Tablete se moraju uzimati oralno, bez žvakanja. Oštećenja membrane filma mogu dovesti do smanjenja transformacije fenofibrata u aktivnu fenofibrobnu kiselinu. Lijek se može uzimati tokom dana, bez obzira na obrok. Odrasli pacijenti trebaju piti 1 tabletu od 145 mg jednom dnevno.

Učinak smanjenja lipida učinkovit je kada se dijeta nastavi i u uvjetima povećane fizičke aktivnosti. Pacijentima koji su liječeni sa 160 mg lijeka ne treba postepeno smanjivanje doze na 145 mg.

Gastrointestinalni trakt

Poremećaji probavnog sistema izražavaju se u obliku epigastrične boli, povraćanja, stvaranja gasova i umjerene dijareje. Može se javiti pankreatitis.

Pacijenti sa šećernom bolešću ne zahtijevaju prilagođavanje doze inzulina i hipoglikemijskih lijekova.

Na dijelu kože i potkožnog masnog tkiva

Pojava alergijskih kožnih reakcija, koje karakteriziraju pojava osipa, urtikarije, jakog svrbeža. U nekim slučajevima povećava se osjetljivost na svjetlost na koži, osoba počinje gubiti kosu. Fotosenzibilnost može biti praćena eritemom, pojavom žuljeva.

Na dijelu jetre i žučnih puteva

U većini slučajeva aktivnost raste i povećava se koncentracija jetrenih aminotransferaza u krvnom serumu. U nekim slučajevima se razvija kolelitijaza, moguće periodične upale jetre. Ako se znakovi hepatitisa pojave u obliku žutice i svrbeža, preporučuje se podvrgavanje laboratorijskim pretragama za potvrdu dijagnoze. Nakon primanja pozitivnih rezultata, upotreba fenofibrata se otkazuje.

Posebna uputstva

Prije početka liječenja lijekovima potrebno je otkloniti etiološke uzroke sekundarne hiperholesterolemije, koja se može javiti na pozadini šećerne bolesti tipa 2, alkoholizma. Učinkovitost liječenja preporučuje se ocjenjivati ​​laboratorijskim pokazateljima nivoa masti u serumu. U nedostatku djelovanja za snižavanje lipida u roku od 3 mjeseca, potrebno je posavjetovati se s liječnikom o zamjeni lijeka.

U nekim slučajevima, na pozadini liječenja lijekovima, moguć je razvoj upalnog procesa u gušterači.

U nekim slučajevima, na pozadini liječenja lijekovima, moguć je razvoj upalnog procesa u gušterači. Uzroci pankreatitisa mogu biti kamenci i zagušenje žuči u žučnoj kesici, nedovoljan terapeutski učinak na pozadini teške hipertrigliceridemije.

Uticaj na sposobnost upravljanja mehanizmima

Lijek nije doping ni psihotropan, ne utječe negativno na rad centralnog i perifernog nervnog sistema. Zbog toga je za vrijeme liječenja Triicorom dopušteno kontrolirati složene mehanizme i automobil, što zahtijeva povećanu koncentraciju i brzu reakciju.

Propisivanje TRICOR 145 mg djeci

Oralno hipolipidemično sredstvo zabranjeno je uzimati do 18 godina života zbog nedostatka podataka o učinku fenofibrojske kiseline na razvoj ljudskog tijela u predškolskom i adolescentnom razdoblju.

Predoziranje

Specifično sredstvo za suzbijanje nije razvijeno. To je zbog nedostatka slučajeva predoziranja. Jednom primjenom velike doze tableta hipotetski je moguće povećati nuspojave i povećati njihovu učestalost pojavljivanja. Ako sumnjate na znakove predoziranja, morate potražiti medicinsku pomoć. Lijek se ne izlučuje hemodijalizom.

Strogo je zabranjeno piti alkohol tijekom terapije Trikorom.

Kontraindicirane kombinacije

Fenofibrobna kiselina pojačava terapijski efekat antikoagulansa za oralnu upotrebu. Zbog ove kombinacije može doći do unutrašnjeg krvarenja. Negativni učinak nastaje zbog oslobađanja antikoagulansa s mjesta vezivanja proteina plazme.

Na početku liječenja lijekom fenofibratom preporučuje se posavjetovati se s liječnikom o potrebi smanjenja dnevne doze antikoagulansa za ⅓. Naknadni odabir doze provodi se u skladu s normama INR.

Jednom primjenom velike doze tableta hipotetski je moguće povećati nuspojave i povećati njihovu učestalost pojavljivanja.

Kombinacije koje zahtijevaju oprez

Preporučuje se konstantno nadzirati funkcionalnu aktivnost bubrega dok propisivate Tricor s ciklosporinom ili antibioticima. Kada se kombinuju, postoji rizik od ozbiljnog zatajenja bubrega. S jakim promjenama u laboratorijskim parametrima, morate prestati uzimati Tricor.

Lijek se može zamijeniti jednim od sljedećih analoga:

Tablete Tricor: od čega i cijena lijeka

Lijek Tricor propisan je isključivo za:

  • hiperholesterolemija sa neučinkovitom dijetom,
  • hipertrigliceridemija s dijetom koja ima malo učinka,
  • sekundarna hiperlipoproteinemija.

Cijena pakiranja tableta Tricor 145 mg iznosi oko 800-900 rubalja.

Način primjene

Lijek Tricor uzima se isključivo iznutra, bez žvakanja, dok pije puno tekućine.

Unos lijeka ne ovisi o vremenu i zato ga možete koristiti u bilo koje doba dana, također bez obzira na obrok. Uzmi 160 miligrama.

Odraslim se propisuje jedna tableta svaka 24 sata, ova doza propisana je i za ljude i starije osobe. Uzimanje lijeka za pacijente koji pate od zatajenja bubrega dopušteno je u smanjenoj dozi, međutim, to se može propisati tek nakon konsultacije s liječnikom.

Nuspojave

Kao i bilo koji drugi lijek, i droga Tricor ima neželjene reakcije koje se manifestuju u različitim sistemima:

  • bol u trbuhu često je praćena mučninom i povraćanjem, ali ti se simptomi mogu promatrati odvojeno,
  • proliv
  • slučajevi pankreatitisa su veoma retki,
  • epizode hepatitisa,
  • miozitis
  • difuzna mijalgija,
  • mišićni grčevi i slabost,
  • retko - stvaranje žučnih kamenaca u jetri,
  • nekroza skeletnih mišića (izuzetno rijetko)
  • venska tromboembolija,
  • povećani hemoglobin,
  • povećanje bijelih krvnih zrnaca,
  • seksualna disfunkcija
  • glavobolja
  • osipi na koži,
  • svrbež
  • urtikarija
  • alopecija
  • stvaranje plikova na koži.

Međutim, većina ljudi žali se na nuspojave ovog lijeka u obliku mučnine i bolova u trbuhu, što se primijeti već prvog dana uzimanja lijeka.

Većina onih koji su se susreli s ovim problemom napominju da su nuspojave kratkotrajne, a s učinkom koji lijek na kraju ima, možete se nositi s njima.

Analozi lijeka Tricor 145 imaju sljedeće:

Lijek Innogem smanjuje koncentraciju triglicerida, holesterola, lipoproteina u krvi. Najosnovniji mehanizam djelovanja ovog lijeka je aktiviranje lipoprotein lipaze.

Ovaj lijek je propisan za primarnu hiperlipidemiju. Koristi se u uobičajenoj dozi za odrasle, četiri kapsule dnevno, što iznosi 1200 miligrama. Potrebno je uzimati ove kapsule u dvije doze - ujutro i uveče 30 minuta prije jela.

Kada se koristi lijek Innogem, primjećuju se najčešći nuspojave:

  • mučnina, ponekad praćena povraćanjem,
  • nadutost
  • suha usta
  • česti zatvor
  • bolovi u stomaku
  • glavobolja
  • oštećenje vida
  • osip na koži kao alergija,
  • bolovi u mišićima
  • anemija
  • mijalgija
  • parestezija
  • hipokalemija
  • alopecija
  • promjena krvne slike.

Ovaj lijek ima fibrinolitičku aktivnost, što utječe na činjenicu da dugotrajno uzimanje potiče lizu fibrina i uzrokuje regresiju ksantoma tetiva.

Ovaj postupak podrazumijeva suzbijanje hiperholesterolemije. Ovaj lijek može povećati efikasnost ishrane koja ima za cilj snižavanje holesterola.

Lijek se uzima isključivo oralno, po 100 miligrama jednom dnevno, što je jedna kapsula, međutim, trebali biste znati da se upotreba ovog lijeka s umjerenim zatajivanjem bubrega mora smanjiti na 100 miligrama dnevno.

Tokom primjene Lipanor-a mogu se primijetiti sljedeće nuspojave:

  • česte glavobolje
  • vrtoglavica
  • povećana pospanost
  • mučnina
  • boli povraćanja
  • proliv
  • opća slabost i slabost mišića,
  • depresivno stanje
  • kolestaza
  • mijalgija
  • nemoć
  • alopecija
  • osipi na koži,
  • svrbež
  • urtikarija.

Ovaj lijek je sredstvo za snižavanje lipida. Propisan je za hiperholesterolemiju i hipertrigliceridemiju pacijentima koji ne reagiraju na druge mjere liječenja bez lijekova.

Koristi se isključivo iznutra, bez obzira na unos hrane. Za odrasle i djecu doziranje se propisuje jednom dnevno ne više od 10 mg. Doziranje se može povećavati jednom u četiri tjedna, ali ne više od 18 mg dnevno.

  • mučnina
  • nadutost
  • zatvor
  • proliv
  • dispepsija
  • glavobolja
  • astenija
  • nesanica
  • mijalgija.

Ovaj lijek je indiciran za upotrebu kao dodatak ishrani, kao i druge metode liječenja bez lijeka, na primjer, fizičke vježbe, kao i gubitak kilograma.

Uzimajte lijek jednu kapsulu, koja sadrži 250 mg, jednom dnevno dok jedete. Lijek se koristi prilično dugo.

Lijek Lipofen 200 mg i 67 mg

Nuspojave koje se mogu javiti tokom upotrebe ovog lijeka:

  • niži nivo hemoglobina,
  • preosjetljivost
  • glavobolja
  • mučnina popraćena povraćanjem,
  • proliv
  • nadutost
  • žutica
  • osip na koži i svrbež,
  • seksualna disfunkcija.

Srodni videozapisi

Kako ne biste kupili lijek Tricor i njegove analoge, provedite prevenciju ateroskleroze:

Tricor je lijek namijenjen liječenju hiperlipoproteinemije, hiperholesterolemije. Ima mnogo zamjena, tako da neće biti teško odabrati analog Tricor ruski ili uvozni.

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Saznajte više. Nije droga. ->

Pogledajte video: PRP- plazma obogacena trombocitima - Neomedica dr Jovan Rakic (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar