Gljive za dijabetes

Dijabetes se nalazi na listi neizlječivih endokrinih bolesti. Kad se potvrdi dijagnoza, osobi je propisana doživotna terapija, uključujući promjenu ponašanja u prehrani. Terapijska dijeta je glavni način kontrole razine šećera i općeg blagostanja pacijenta. Svi prehrambeni proizvodi grupiraju se prema principu njihovog utjecaja na koncentraciju glukoze u krvi.

U prvu grupu spadaju sigurna hrana, druga - hrana koja se može konzumirati u ograničenim količinama, a treća - hrana koja podliježe apsolutnoj zabrani. Gljive za dijabetes ubrajaju se u prvu (sigurnu) kategoriju namirnica. Pravilno odabrane i pripremljene uzimajući u obzir karakteristike prehrane dijabetičara, gljive mogu ne samo diverzificirati prehranu dijabetičara, nego i značajno podržati zdravlje.

Gljive su jedinstven proizvod koji spaja svojstva životinja i biljnih organizama. Nije slučajno što su u botanici izdvojeni kao zasebno kraljevstvo divljih životinja. Energetska vrijednost i postotak hranjivih sastojaka (proteina, masti, ugljikohidrata) u gljivama nisu konstantne vrijednosti. Na kalorijske vrijednosti i količinu BJU utječe

  • sorta gljiva
  • njihovo doba
  • način kuhanja.

Vitaminska i mineralna vrijednost za dijabetičare

Organizmi gljiva nemaju izuzetnu vitaminsku vrijednost, poput voća i povrća. Ipak, sadrže potrebnu količinu mikro-, makroćelija i vitamina.

Elementi u tragovimaVitaminiMakrohranjiva
gvožđeergokalciferol (D2)kalijuma
cinkaskorbinska kiselina (C)fosfor
manganniacin (B3 ili PP)kalcijuma
bakarretinol (A)magnezijum
tokoferol (E)natrijuma
riboflavin (B2)sumpor
pantotenska kiselina (B5)

Među vitaminima, askorbinska kiselina, niacin i pantotenska kiselina zauzimaju najveći postotak. Ove supstance pomažu dijabetičarima da ojačaju imunitet, vrate elastičnost kapilara, uklone "loš holesterol" iz organizma (zasluga vitamina C), aktiviraju cirkulaciju krvi i kontrolišu rad miokarda (vitamin B3), regulišu funkcije centralnog nervnog sistema (centralnog nervnog sistema), nadbubrežne žlijezde i mozga (vitamin B)5).

Prehrambene činjenice za dijabetes

Prehrambena vrijednost organizma gljive važniji je aspekt od njegovog vitaminskog i mineralnog sastava. Jelo gljiva protiv dijabetesa izuzetno je korisno zbog izvanrednog sadržaja hranjivih sastojaka.

Svježe gljive su 85–90% vode, dok je ostatak od 3 do 5, 4% proteina. Kada se proteinska komponenta pretvara u suhu materiju, ona će zauzeti 50% (za poređenje: u govedini ovaj pokazatelj ne prelazi 18%). Stoga u suvim gljivama ima više čistog proteina. Po sadržaju esencijalnih aminokiselina protein gljiva se može pripisati proteinima životinjskog porekla. Tijelo ne sintetiše esencijalne aminokiseline, ali ne može funkcionirati bez njih.

Gljive sadrže gotovo sve esencijalne aminokiseline za održavanje života:

  • lizin - reguliše ravnotežu dušika, održava snagu kostiju i mišićnih vlakana,
  • histidin - sudjeluje u procesu metabolizma i opskrbi tkiva kisikom,
  • arginin - smanjuje rizik od srčanih i moždanih udara, uklanja anemiju (anemiju),
  • triptofan - stabilizira psiho-emocionalno stanje, uklanja simptome disanija (poremećaja spavanja),
  • valin - reguliše šećer u krvi, obnavlja oštećeno mišićno tkivo, uklanja toksični otpad iz jetre,
  • metionin - je sprečavanje ateroskleroze i bolesti hepatobilijarnog sistema,
  • Leucin - sudjeluje u metaboličkim procesima, potiče regeneraciju kože, štiti mišićno tkivo.

Ugljikohidratni sastav gljivičnih organizama apsolutno je siguran za dijabetičare. Sadrže:

  • laktoza - sporo probavljajući mliječni šećer koji održava zdravu crijevnu mikrofloru,
  • trehaloza - disaharid sa niskim glikemijskim indeksom koji usporava proces starenja ćelija,
  • vlakno - dijetalna vlakna koja poboljšavaju probavni sistem,
  • hitin je polisaharid koji može vezati i ukloniti toksični otpad, teške metale i kancerogene tvari iz tijela.

Gljive se odlikuju velikim sadržajem fosfolipida, sterola, voska. Ti lipidi sudjeluju u procesima diobe ćelija, prenosu živčanih impulsa, sintezi hormona i žučnih kiselina te zaštiti i fiksaciji unutarnjih organa. Kada se osuši, povećava se količina masnoće u proizvodu. Od fosfolipida je najdragocjeniji lecitin koji sprečava stvaranje kolesterola na unutrašnjoj stijenci krvnih žila.

Sadržaj kalorija i glikemijski indeks

Prilikom odabira dijabetičnih proizvoda glavni je parametar glikemijski indeks (GI), inače brzina stvaranja i apsorpcije glukoze u sistemsku cirkulaciju. Pacijentima dijabetičarima dozvoljena je hrana indeksirana od 0 do 30 jedinica, proizvodi s GI od 30 do 70 su ograničeni, hrana s indeksom većim od 70 jedinica je zabranjena. Gljive pripadaju prvoj kategoriji, apsolutno prihvatljivoj za dijabetes. Čak i kod kuhanja, njihov glikemijski indeks ne prelazi 21 jedinicu.

Način kuhanjaGI
svež10–15
slani, kiseli10
kuhana15
pržena20–21

Energetska vrijednost gljiva ovisi o njihovoj vrsti, ali ovaj pokazatelj pripada kategoriji niske kalorije. Ovo udvostručuje vrijednost proizvoda za dijabetičare tipa 2 koji su pretili. Jela od gljiva dio su mnogih dijeta za mršavljenje. Treba napomenuti da kada se gljive osuše, vlaga isparava, a njihov kalorični sadržaj postaje 8–9 puta veći nego što je bio izvorni.

Jedenje gljiva korisno je ne samo za dijabetes. Koriste se kao adjuvantna terapija i za prevenciju anemije (anemije), onkoloških procesa mliječnih žlijezda kod žena, erektilne disfunkcije kod muškaraca. Jela sa gljivama preporučuju se za smanjenje imuniteta i CFS (sindrom hroničnog umora).

Značajke upotrebe kod dijabetesa

Kraljevstvo gljiva je vrlo mnogobrojno. Izbor sorte proizvoda u potpunosti ovisi o individualnom ukusu. Vjeruje se da će kod dijabetesa najviše koristi imati:

  • puter, gljive med, russula - imaju manje vrijednosti šećera, ugljikohidrata na 100 g. proizvod je 1,5–2 g.,
  • šampinjoni - vođe porodice gljiva u pogledu proteina,
  • lisičarke - prvaci su među braćom u sadržaju askorbinske kiseline i vitamina B3.

Svježe gljive gljiva imaju najveću hranjivu i vitaminsko-mineralnu vrijednost. Pri korištenju proizvoda dijabetičari se moraju pridržavati sljedećih pravila. Ne kombinirajte sa škrobnim ugljikohidratima. Prvo, krumpir je u ograničenoj mjeri dozvoljen u ishrani dijabetičara. Drugo, takva hrana nosi previše naprezanja na gušterači oslabljenoj dijabetesom.

Ne koristite kulinarski način prženja. Uz dijabetes, bilo koja pržena hrana isključena je iz jelovnika. Odbacite slane i kisele gljive. Prekomjerna sol izaziva porast krvnog pritiska, a u marinadi je prisutan šećer. Dijabetičari tipa 2, ne prelaze sedmičnu porciju gljiva, jednaku 200-300 grama (jednom - ne više od 100 gr). U slučaju bolesti tipa 1, potrebno je konzultirati tabelu XE (jedinice za hljeb) sadržane u određenoj sorti proizvoda.

Na osnovu činjenice da je 1 XE = 12 gr. ugljikohidrati, ovaj pokazatelj sadrži sljedeći broj različitih vrsta gljiva:

SvježOsušen
boletus i boletus –342 gbijela - 115 g
Russula - 600 gboletus - 32 g
lisičarke - 520 gboletus - 36 g
ulje - 360 g
agarice sa medom i beli - 800 g

Otrovanje otrovnim gljivama jedno je od najtežih stanja opijenosti. Prema statističkim podacima, svake godine u Rusiji se beleži 800–1200 slučajeva trovanja, od kojih se 6 do 8% završi smrtno. Ako postoji i najmanja sumnja u jestivost gljivice, od nje se mora napustiti.

Prilikom obrade trofeja "tihog lova" morate pažljivo pratiti kvalitetu proizvoda. Gljive, poput spužve, upijaju štetne tvari i nakupljaju ih tokom rasta. Stoga se ne mogu sakupljati u blizini autocesta, željeznica, postojećih pogona i tvornica.

Kontraindikacije i nuspojave

Uz sve svoje neosporne prednosti, jela od gljiva mogu prouzrokovati neugodne posljedice njihove upotrebe: intenzivna proizvodnja plina, alergijske reakcije, dispepsija (teško, bolno probavljanje). Zbog poteškoće u probavi i sporog asimilacije, proizvod se ne jede za večeru. Apsolutne kontraindikacije su hronični pankreatitis (posebno u periodu recidiva), giht, hronična bolest jetre.

Neobavezno

Medicinski tretman dijabetesa podržava tradicionalna medicina. Jedan od alternativnih lijekova je infuzija breze čage. Drvena gljiva uspijeva sniziti nivo glikemije (šećera u krvi). Da biste pripremili proizvod, čaga se mora osušiti i samljeti u prah.

Alat se priprema dva dana brzinom 240 g praha na 1200 ml vode. Vodu treba zagrijati, ali ne ključati, sipati čaga, inzistirati dva dana u mraku. Potom, filtrirajte, i uzimajte tri puta dnevno po jelo, 200 ml. Najbolje je brati chaga, u proljeće ili jesen, u periodu aktivnosti hranljivih sastojaka. Prije nego što započnete liječenje čaga, potrebno je konzultirati endokrinologa.

Heljda heljda za dijabetičare u laganoj šporet

Zbog dijetalnih ograničenja, briket i agresivno pečenje povrća isključeni su iz tradicionalnog recepta heljde na bojnički način. Šumske gljive prvo je treba prokuhati s malom količinom soli. U šerpu sipajte 3 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja i dodajte jedan luk, kockice.

Dodajte 150 g kuvanih gljiva, sve dobro izmiješajte i pošaljite u zdjelu sa multikukarom. Jednu mrkvu srednje veličine, naribati na krupnoj rerni, sjediniti sa smešom od luka i gljiva. Ulijte 240 g oprane heljde, prelijte pola litre hladne vode. Posolite malo, stavite list lovora i začine (po ukusu). Podesite uređaj na režim "riža, žitarice" ili "heljda". Kuhajte pre signala.

Prvi kurs

Najviše mirisna i najukusnija supa od gljiva dobiva se od svinjskih gljiva. Krompir u prvom obroku preporučuje se dodavati samo uz stabilnu nadoknadu za dijabetes. Ogulite i isperite sveže gljive svinjetine. Sameljno nasjeckajte, ulijte hladnu vodu i stavite tavu na ploču za kuhanje. Luk prokuhajte četvrt sata.

Zatim, stavite lovorov list, dodajte koren peršuna, crne paprike, opran biserni ječam. U duboku tavu dodajte luk i mrkvu sa maslinovim uljem. Kad se ječam skuva, juhu treba posoliti, a povrće upariti. Kuvajte još 10 minuta. Preporučuje se jelo posipati biljem, a začiniti 10% kiselom pavlakom.

Dijabetičarima prvog i drugog tipa dozvoljeno je jesti gljive. U skladu s pravilima upotrebe, proizvod neće naštetiti zdravlju, obogatiti tijelo korisnim tvarima i diverzificirati dijabetičku prehranu.

Pogledajte video: Lekovite gljive šta leče, kako se upotrebljavaju (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar