Šta je dislipidemija i kako liječiti bolest: uzroci, znakovi i simptomi

Dislipidemija (DL) je patološki sindrom povezan s oštećenim metabolizmom lipida i lipoproteina, tj. promena u njihovoj koncentraciji u krvi. Jedan je od glavnih faktora rizika za aterosklerozu ovisnih bolesti.

Lipidi i lipoproteini jedan su od izvora energije potrebne ljudskom tijelu. Oni su organska jedinjenja slična masti. Lipidi su dio lipoproteina.

Uzroke dislipidemije možemo podijeliti u nepromjenljiv (endogeni) i mutable (egzogeni).

Prve uključuju dob, spol, hormonalnu pozadinu i nasljednu predispoziciju.

Grupa promjenjivih faktora rizika za DL je mnogobrojnija. Glavni razlozi uključuju:

  • loša prehrana (prekomjeran unos kalorija, zasićenih masti, jednostavni ugljikohidrati),
  • pušenje duvana
  • prekomjerna težina (visceralna pretilost),

  • dijabetes melitus
  • zloupotreba alkohola
  • visok krvni pritisak
  • dugotrajni stres
  • sjedilački način života
  • sistematski fizički stres,
  • hronična subklinička upala.

Takođe, uzroci DL mogu biti različite bolesti, patološki sindromi i uzimanje određenih lijekova.

Sadržaj masnih tvari poput hilomikrona i triglicerida u krvi ovisi više o vanjskim faktorima. Do 80% lipoproteina holesterola niske gustine sintetizira se u tijelu, uglavnom u jetri, i u manjoj mjeri ovisi o vanjskim faktorima. Porodično-genetski oblici DL-a u potpunosti ovise o nasljednim faktorima.

Uzroci bolesti

Dislipidemija može nastati pod različitim uvjetima, na primjer, s poremećajima praćenim aktiviranjem sinteze masti i prekomjernim unosom masti iz hrane.

Pored toga, neravnoteža u odnosu čestica tjelesne masti može biti uzrokovana patologijom njihovog odvajanja i povlačenja. To je moguće čak i s malim unosom masnoća u organizam s hranom.

U skladu s patogenetskim mehanizmom razvoja dislipidemičke neravnoteže, postoji nekoliko oblika etiopatogenetske dislipidemije. Apsolutno svi nasljedni tipovi dislipidemije pripadaju primarnim oblicima i dijele se na monogene i poligene.

  1. Monogeni oblici karakteriziraju razvoj dislipidemije kao rezultat primanja djeteta oštećenog gena od jednog od roditelja koji pate od ove patologije ili od oba istovremeno.
  2. Poligeni razvoj dislipidemije određuje se ne samo nasljeđivanjem neispravnog gena, već i negativnim utjecajem okoline.

Važno! Najteže je dijagnosticirati sekundarni oblik dislipidemije, jer je pojava ove patologije posljedica bilo koje kronične bolesti koju pacijent ima.

Glavne bolesti koje mogu izazvati ovaj ili onaj oblik patogenetske dislipidemije su:

  • dijabetes melitus
  • hipotireoza
  • sve vrste difuznih bolesti jetre.

Dijagnoza alimentarne dislipidemije zasniva se na dokazanoj činjenici prekomjernog unosa holesterola zajedno s hranom. Slična varijanta dislipidemije može biti prolazna, u kojoj kolesterol raste samo kratko vrijeme, i to zbog jedne upotrebe velike količine masne hrane.

U većini slučajeva dislipidemija se dijagnosticira samo produženim porastom frakcija holesterola u krvotoku. I to uprkos činjenici da značajan dio ljudi širom svijeta ima patologiju.

Simptomatologija

Dislipidemija se dijagnosticira isključivo u laboratoriji. Iz tog razloga, bolest se može prepoznati samo na osnovu laboratorijskih svjedočenja. Zbog toga klinički simptomi ne zauzimaju vodeću poziciju.

Iskusni stručnjaci, međutim, čak i vizualnim pregledom pacijenta koji već duže vrijeme pati od dislipidemije, mogu posumnjati na bolest. Takvi specifični klinički markeri uključuju ksantome - male plombe na koži. Omiljeno mjesto za lokalizaciju ksantoma su:

  1. potplat stopala,
  2. zglobovi koljena i ruke
  3. integriteta leđa.

Prekomjerno nakupljanje holesterola, koje se izražava u obliku različitih frakcija, praćeno je pojavom ksantelazme. To su žute neoplazme različitih veličina, smještene na kapcima. Ksantelasmi imaju gustu strukturu, a njihov unutarnji sadržaj je holesterol.

Uz nasljednu prirodu dislipidemije, javlja se lipoidni luk rožnice. Ovo je bjelkasti obod smješten na vanjskoj ivici rožnice.

Unatoč siromaštvu kliničkih manifestacija, moguće je dijagnosticirati dislipidemiju čak i na ambulantnoj osnovi. Ovaj kompleks uključuje istraživanja u različitim oblastima.

Najpopularnija laboratorijska analiza danas, na osnovu koje specijalista očekuje prilikom postavljanja dijagnoze dislipidemije, jeste lipidni profil pacijenta. Pod ovim pojmom se podrazumijeva:

  • određivanje koncentracije različitih frakcija holesterola,
  • određivanje vrednosti aterogenosti.

Oba ova pokazatelja ukazuju na visok rizik od aterosklerotske bolesti kod pacijenta. Zbog činjenice da je najveći broj kliničkih oblika dislipidemije nasljedna patologija, danas je genetski pregled pacijenata s definicijom seta neispravnih gena standardni pregled. Osim toga, instrument možete koristiti za mjerenje holesterola i mjerenje kod kuće.

Vrste bolesti

Međunarodna klasifikacija oblika bolesti razvijena je na osnovu podataka o tome koji se određeni udio masti povećava u pacijentovom krvotoku. Sve dislipidemije dijele se na izolirane i kombinirane.

  1. Izolovani su oni kod kojih su povećani pokazatelji lipoproteina, koji su frakcije holesterola.
  2. U kombinaciji - s ovom dislipidemijom se osim holesterola primjećuje i porast triglicerida.

Šira mogućnost razlikovanja dislipidemije je klasifikacija Fredriksona prema kojoj je ova patologija podijeljena u pet tipova:

  • Nasljedna primarna hiperhilomikronemija, različita dislipidemija tipa 1. Bolest prati samo porast stope hilomikrona koji se sastoje od 90% triglicerida i 10% holesterola. Ohrabrujuća je činjenica da ova varijanta dislipidemije nikad ne može postati glavna za razvoj aterosklerotskih lezija srca i krvnih žila.
  • Drugi tip dislipidemije karakterizira samo povećanje pokazatelja lipoproteina niske gustine koji se odnose na frakcije holesterola s visokim stupnjem aterogenosti. Ova vrsta bolesti je poligenska, jer pojava dislipidemijske neravnoteže zahtijeva kombinaciju nasljednih neispravnih gena i nepovoljnih faktora okoline. Karakteristična karakteristika dislipidemije tipa 2 je činjenica da kod pacijenta raste ne samo nivo lipoproteina niske gustine, već i nivo triglicerida.
  • Treću vrstu dislipidemije karakterizira pojava u bolesnika visokog pokazatelja lipoproteina vrlo male gustoće, što je praćeno velikom vjerovatnoćom arteriosklerotičnih vaskularnih lezija.
  • Sa četvrtim tipom, dolazi i do povećanja nivoa lipoproteina vrlo niske gustine. Ali u ovom se slučaju stanje razvija ne zbog nasljednih faktora, već zbog endogenih razloga.
  • Peti tip dislipidemije predstavlja porast broja hilomikrona u krvi, što se kombinira sa povećanjem broja lipoproteina vrlo male gustoće.

Zbog raznolikosti laboratorijskih tipova dislipidemijskih poremećaja u međunarodnoj klasifikaciji, postoji nekoliko vrsta ove patologije. Međutim, za 10 mcb dislipidemija ima jednu šifru E78.

Terapeutske i preventivne mjere usmjerene na uklanjanje simptoma bolesti vrlo su raznolike. Oni se sastoje ne samo u korekciji lekova, već i u skladu sa uputstvima nutricioniste, u promeni načina života.

Obratite pažnju! Preporuke koje ne upućuju na lijekove treba poštivati ​​i kod nasljednih vrsta bolesti (kako bi se spriječio napredak), kao i sa sekundarnim oblicima. Za liječenje sekundarne dislipidemije potrebno je eliminirati početni uzrok njezine pojave, odnosno hroničnu patologiju.

Glavni popis lijekova koji imaju za cilj snižavanje holesterola i svih vrsta njegovih frakcija su sekvestracije žučnih kiselina i statina, tablete holesterola. Za ispravljanje visokih nivoa lipoproteina vrlo niske gustine i triglicerida koriste se fibrati i nikotinska kiselina.

Lijekovi koji su dio statinske skupine su monokalinski antibiotici, čiji se učinak proteže na specifično inhibiciju aktivnosti enzima, čime se povećava proizvodnja holesterola u jetri.

Lijekovi Atorvastatin, Lovastatin, Pravastatin, koji su dio statinske grupe, danas se razvijaju i mikrobiološkim i sintetskim metodama. Liječenje dislipidemije statinima prati dugoročno stabilno smanjenje kolesterola ne samo općenito, nego i kolesterol niske gustoće. To igra veliku ulogu u prevenciji arterioskleroze.

Prednost upotrebe statina nastaje i zbog činjenice da takav tretman nema samo učinak na smanjenje lipida, već i pleiotropne efekte, u vidu poboljšanja funkcije suzbijanja upalnih procesa u žilama.

Ako monoterapija statinima ne donese pozitivan rezultat, propisana je složena terapija primjenom sekvestranata žučnih kiselina, na primjer, Kolestipola ili kolestiraminom u dozi od 4 g. dnevno oralno.

Ova grupa lijekova ima direktan uticaj na sintezu holesterola. To se događa povećanjem izlučivanja žučnih kiselina iz tijela i njihovim daljnjim stvaranjem iz frakcija holesterola.

Značajna hipertrigliceridemija i hronični kolitis potpune su kontraindikacije za upotrebu sekvestranata žučne kiseline. Kod izolovane hipertrigliceridemije koriste se fibrati, na primer, ciprofibrat - 100 mg / dan.

Zbog činjenice da ova grupa lijekova može prouzrokovati kamenje holesterola u šupljini žučnog mjehura, svi pacijenti koji duže vrijeme uzimaju fibrate trebali bi redovito podvrgavati ultrazvuk.

Pored toga, ako je dislipidemija tipa 5 praćena pankreatitisom, prikladno je koristiti nikotinsku kiselinu - 2 g / dan.

Ali ova supstanca ima nuspojavu koja ne dozvoljava široku upotrebu nikotinske kiseline u borbi protiv dislipidemije. Reakcija se izražava crvenilom kože u gornjem dijelu tijela i na glavi.

Prehrambene preporuke

Uvođenje prilagođavanja prehrani pacijenta koji pati od bilo kojeg oblika dislipidemije ima za cilj:

  • uklanjanje rizika od pojave i napredovanja vaskularnih i srčanih patologija,
  • normalizacija nivoa glukoze u krvi,
  • poboljšanje lipida,
  • profilaksa tromboflebitisa.

Glavna rizična skupina za dislipidemiju uključuje ljude s pojačanom prehranom, stoga je prvi prioritet tretman normalizacija pacijentovog prehrambenog ponašanja. Prehrambene smjernice navode da svakodnevna prehrana pacijenta s dislipidemijom treba dramatično ograničiti unos životinjskih masti.

Mesne proizvode dopušteno je uključiti u prehranu samo jednom tjedno, a kako biste obogatili organizam proteinima, morsku ribu treba konzumirati u prihvatljivim količinama. Jelovnik bolesnika sa dislipidemijskim poremećajima treba biti bogat jelima od voća i povrća koja sadrže važna hranjiva i vlakna.

Opće informacije o bolesti

Ako je nivo lipida pretjerano povišen, tada se patologija naziva hiperlipidemija. Na razvoj bolesti utječu način života, prehrana, uzimanje određenih lijekova, nedostatak aktivnosti i loše navike.

Dislipidemija ukazuje na kršenje ravnoteže masnih elemenata. Ova jedinjenja male molekulske težine sintetiziraju se u jetri uz naknadni transport do svih staničnih i tkivnih struktura lipoproteini - složeni kompleksi sastava lipidnih proteina. Mogu se svrstati tri vrste kod kojih je niska, visoka ili vrlo niska gustina.

LDL i VLDL su velike strukture koje imaju izraženu sposobnost taloženja u sedimentu holesterola. Oni izazivaju bolesti vaskularnog kreveta i srca, a ovaj holesterol je "loš". LDL provocira stvaranje plakova na endoteliju, koji smanjuje vaskularni lumen.

HDL je molekul koji se rastvara u vodi i pomaže uklanjanju holesterola, sprečavajući njegovo taloženje u žilama. U jetri se mogu pretvoriti u žučne kiseline, a tijelo napusti kroz crijeva.

Aterogena vrijednost (koeficijent) je odnos zbroja LDL i VLDL prema komponentama velike gustoće. Hiperholesterolemija je višak broja takvih elemenata u ljudskoj krvi.

Na pozadini ovih problema, kao i dislipidemiji može doći do ateroskleroze, koja uzrokuje hipoksiju tkiva. Da biste prepoznali ovo stanje, dovoljno je analizirati uzorke krvi i procijeniti metabolizam lipida.

O neravnoteži kažu kada:

  • Holesterol (ukupni) prelazi 6,3 mmol / L.
  • KA prelazi 3.
  • TG više od 2,5 mmol / L
  • LDL prelazi 3 mmol / L.
  • HDL manja od 1 mmol / L za muškarce i ispod 1,2 mmol / L za žene.

Čimbenici patologije

Uzroke nastanka bolesti možemo podijeliti u nekoliko skupina:

  • Nasljedna predispozicija. Primarna dislipidemija uglavnom se prenosi od roditelja koji u svom DNK imaju nenormalan element koji je odgovoran za sintezu holesterola.
  • Pronađeni su faktori koji uzrokuju sekundarnu dislipidemiju:
    1. Sa hipotireozom, kada je funkcionalnost štitne žlijezde smanjena.
    2. Kod pacijenata sa šećernom bolešću kada je poremećena obrada glukoze.
    3. Ako postoji bolest jetre u stanju opstrukcije, kada je poremećen odliv žuči.
    4. Uz primjenu određenih lijekova.
  • Greške u ishrani. Ovdje se razlikuju dva oblika: prolazni i stalni. Prvo karakterizira pojava hiperholesterolemije odmah ili dan nakon značajnog konzumiranja masne hrane. Uočena je stalna alimentarna patologija kod osoba koje redovno konzumiraju hranu s velikom količinom životinjskih masti.

Grupa rizika

Treba imati na umu da su faktori koji provociraju napredovanje ateroskleroze uključeni u nastanak dislipidemije. Oni se mogu podijeliti na promjenjive i neizmjenjive. Postoji rizična skupina ljudi koji su najosjetljiviji na razvoj bolesti.

  • Nepravilna prehrana, u kojoj prevladava hrana iz masnog kolesterola.
  • Sjedilački način života.
  • Prisutnost stresa.
  • Loše navike: alkohol, pušenje.
  • Gojaznost
  • Povišen krvni pritisak.
  • Dekompenzacija dijabetesa.

Ovi faktori podliježu korekciji ako pacijent želi.

Nepromenjeni razlozi se ne mogu promijeniti. Karakteristični su za muškarce starije od 45 godina.Osobe sa porodičnom anamnezom koje su imale slučajeve ranog početka ateroskleroze, dislipidemije, srčanog udara, moždanog udara, iznenadne smrti takođe su podložne bolestima.

Znaci bolesti

Vanjski simptomi se mogu manifestirati kao:

  • Xanthomas. Ovo su noduli uski na dodir, koji sadrže čestice holesterola. Smješteni su iznad slojeva tetiva. Najčešće se mogu pronaći na rukama, ređe se pojavljuju na dlanovima i stopalima, leđima ili drugim područjima kože.
  • Xanthelasma Pojavljuju se u nakupljanju holesterola ispod nabora vjeđa. Po izgledu podsećaju na nodule žućkaste nijanse ili normalne boje kože.
  • Lipoidni luk rožnice. Izgled je obruč koji se odlaže uz ivicu rožnice oka. Bijela je ili siva. Ako se problemi pojave kod pacijenata koji još nemaju 50 godina, onda to sugerira da je uzrok bolesti nasljedna dislipidemija.

Bolest ima osobinu da se ne pojavljuje dugo, kada su već učinjene značajne štete u tijelu. U ranoj fazi patologije može se utvrditi problem prilikom prolaska lipidne analize.

Poremećaji su na osnovu metaboličkog sindroma, općenito je riječ o kompleksu kvarova između metabolizma masti i normalizacije krvnog tlaka. Karakteristične manifestacije mogu biti promjena količine lipida u krvnom testu, hipertenzija, hiperglikemija, pogreške u hemostazi.

Klasifikacija bolesti

Na osnovu količine lipida razlikuju se ove vrste patologije:

  • Izolovana hiperholesterolemija kada je povišen holesterol, koji je deo lipoproteina.
  • Mješovita hiperlipidemija, kada analiza otkriva porast kolesterola i triglicerida.

Dislipidemija po mehanizmu nastanka može biti primarna (to uključuje nasledne patologije) ili sekundarna, koja se pojavila pod uticajem nepovoljnih faktora.

Osim toga, postoji klasifikacija prema Fredricksonu, u kojoj vrste oboljenja ovise o vrsti povišenog lipida. U većini slučajeva bolest može dovesti do ateroskleroze. Razlikuju se sledeći oblici:

  • Nasljedna hiperhilomikronemija. Razlikuje se po tome što su u krvnom testu povišene samo hilomikroni. Ovo je jedina podvrsta u kojoj je rizik od razvoja ateroskleroze minimalan.
  • 2a pogled - ovo je nasledna hiperholesterolemija ili nastaje pod uticajem nepovoljnih spoljnih faktora. U isto vrijeme povećavaju se LDL indikatori.
  • 2b tip, to uključuje kombiniranu hiperlipidemiju, kada se povećavaju lipoproteini vrlo niske i niske gustine, kao i trigliceridi.
  • Treći tip je nasljedna disbeta lipoproteinemija, kada je LDL povišen.
  • Tip 4 naziva se endogena hiperlipidemija, dok je nivo lipoproteina vrlo niske gustine povišen.
  • Posljednjih 5 vrsta uključuje nasljednu hipertrigliceridemiju u kojoj se povećavaju hilomikroni i lipoproteini vrlo male gustoće.

Dijagnostika

U većini slučajeva dislipidemija se može otkriti sprovođenjem niza specijalnih pregleda. Konačna dijagnoza se postavlja nakon:

  • U toku je inicijalni pregled sa zbirkom žalbi i anamneza. Doktor pokušava identificirati karakteristične znakove bolesti u pacijenta, a također proučava podatke o nasljednim i prenesenim patologijama.
  • Otkriva se ksantelazma, ksantom i lipoidni luk rožnice.
  • Dajte krv i urin na analizu.
  • Uzima se lipidni profil. Pomaže u određivanju koeficijenta aterogenosti.
  • Otkriveni su imunoglobulini klase M i G u krvi.

Liječenje bolesti

Da bi se normalizirao metabolizam masti, doktori mogu propisati posebne lijekove, dijetalnu hranu, aktivni način života i metode tradicionalne medicine.

Medikamentozni način liječenja je:

  • Statini su lijekovi koji pomažu u smanjenju biosinteze holesterola u ćelijama jetre. Ovi lijekovi imaju protivupalno djelovanje. Najčešći su atorvastatin, lovastatin, fluvastatin.
  • Fibrati propisani za povišene trigliceride. Liječenje pridonosi povećanju HDL-a što sprječava pojavu ateroskleroze. Najefikasnija je kombinacija statina i fibrata, međutim mogu se pojaviti ozbiljne neprijatne posljedice, poput miopatije. Iz ove grupe koriste se klofibrat, fenofibrat.
  • Nikotinska kiselina u sastavu niacin, Enduracin. Ovi lijekovi imaju svojstvo smanjenja lipida.
  • Polinezasićene masne kiseline, omega-3. Mogu se naći u ribljem ulju. Ovaj tretman pomaže u smanjenju holesterola u krvi, lipida, LDL i VLDL. Takvi lijekovi su antiaterogeni, mogu poboljšati reologiju krvi i inhibirati stvaranje krvnih ugrušaka.
  • Inhibitori apsorpcije holesterola koji pomažu zaustaviti apsorpciju u tankom crijevu. Najpoznatija droga je Ezetimibe.
  • Smole za povezivanje žučnih kiselina: Kolestipol, holestiramin. Ovi lijekovi su potrebni kao monoterapija za hiperlipidemiju ili kao dio složenog liječenja drugim hipoholesterolemijskim lijekovima.

Kućne metode

Narodni lijekovi pomažu u snižavanju holesterola i poboljšavaju stanje krvnih sudova. Oni se mogu koristiti kao dodatna pomoć.

Najčešće metode su:

  • Prijem soka od krompira. Mora se piti svakodnevno na prazan stomak. Da bi se to postiglo, sirovi krompir se oguli, opere i protrlja, sadržaj se iscedi. Dobiveni napitak pije se svjež.
  • Mješavina limuna, meda, biljnog ulja. Potrebno je piti takav lijek duže vrijeme, barem 2-3 mjeseca.
  • Melissa čaj. Smiruje i tonizira, poboljšava krvne žile mozga i srca.
  • Posude sa koprivama. Za to se svježe sječena biljka stavlja u vruću kupku. Insistirajući pola sata, dovode do potrebne temperature, a stopala su uronjena u ovu vodu. To pomaže zaustaviti aterosklerozu u donjim ekstremitetima.

Načela prehrane za bolesti

Dijeta s ovom patologijom je neophodna za snižavanje kolesterola. Izbalansirana prehrana pomaže da se smanji višak kilograma i normalizira glukoza u krvi.

Kad se primijeti dislipidemijski sindrom, pacijent bi se trebao suzdržati od velike količine konzumiranih životinjskih masti.

Iz prehrane treba izuzeti lug, kiselo vrhnje, žumanjke, maslac, masno meso, kobasice, kobasice, uzgajiće, škampe, lignje, kavijar, sir s više od 40% masti.

Kako biste osigurali da prehrana ostane kompletna, životinjske masti možete zamijeniti biljnim mastima. Pacijentima će biti korisno uzimati kukuruzno, suncokretovo, pamučno sjeme, laneno, sojino ulje.

Uz to, potrebno je uvesti i drugu hranu biljnog porijekla, i to:

  • Voće, bobice, povrće, mahunarke. Sve ove supstance sadrže dijetalna vlakna, za što je potrebno najmanje 30 g dnevno.
  • Ulje uljane repice i soje, koje sadrži stanole. Njihova dnevna količina treba biti 3 g.
  • Svježe šljive, marelice, breskve, crna ribizla, repa, mrkva. Ovi su proizvodi bogati pektinima. Tokom dana morate pojesti oko 15 g takve hrane.

Glavne preporuke prehrane kod dislipidemije su poštivanje niza pravila:

  • Redovan unos voća, povrća, bobica.
  • Upotreba polinezasićenih masti, mono - i zasićenih treba se javljati u omjeru 1: 1: 1.
  • Ograničenje mliječnih proizvoda sa visokom masnoćom.
  • Smanjite potrošnju jaja na 3 u 7 dana.

Zlouporaba alkohola je kontraindicirana, međutim, suho crno vino, uzimano u malim količinama prije obroka, korisno je za pacijente.

Komplikacije patologije

Sve negativne posljedice bolesti mogu se podijeliti u akutne i hronične. Prvi uključuju moždani udar, infarkt miokarda. Patologija se brzo razvija i vrlo često je fatalna.

Hronične komplikacije uključuju krvne ugruške, aritmiju, hipertenziju, stenozu aortnog ventila, zatajenje bubrega, anginu pektoris, trofične čireve, sindrom intermitentne klaudikacije.

S obzirom na to gdje se opaža oštećenje krvožilnog sustava zbog nakupljanja aterosklerotskih plakova, razlikuje se ateroskleroza:

  • Aorta Izaziva arterijsku hipertenziju, a u nekim slučajevima može provocirati i srčane mane, insuficijenciju aortnog zaliska, stenozu.
  • Posude srca. Može dovesti do infarkta miokarda, zastoja srčanog ritma, srčanih bolesti ili zatajenja srca.
  • Cerebralne žile. Istovremeno se pogoršava aktivnost organa. Može doći do začepljenja vena, što izaziva ishemiju i moždani udar.
  • Bubrežne arterije. Manifestira se hipertenzijom.
  • Crijevne arterije. Često dovodi do crevnog infarkta.
  • Posude donjih ekstremiteta. Može izazvati povremene klaudikacije ili ulceracije.

Liječenje bez lijekova

Nije preporučljivo liječiti dislipidemiju lijekovima bez korištenja metoda koje nisu lijekovi. Na kraju krajeva, prilagođavanjem prehrane, rada i odmora kao i fizičke aktivnosti možete postići jako dobar terapijski efekat. Da biste to učinili, morate:

  • smanjite količinu životinjskih masti u svakodnevnoj prehrani, a ponekad ih potpuno odustanete,
  • normalizirati tjelesnu težinu
  • povećati fizičku aktivnost koja odgovara snazi ​​i mogućnostima pacijenta,
  • prebacite se na uravnoteženu, obogaćenu i frakcijsku prehranu,
  • oštro ograničiti ili potpuno odustati od upotrebe alkohola, što povećava količinu triglicerida u krvi pacijenta, pomaže zadebljanju zidova krvnih žila i ubrzava razvoj ateroskleroze.
  • pušenje takođe igra važnu ulogu u razvoju ove bolesti.

Dijetalna terapija

Kao što je već spomenuto, dijeta protiv dislipidemije jedan je od glavnih faktora za efikasno lečenje. Dijeta nije privremena pojava, već način života i prehrana na kojima počiva prevencija ateroskleroze. Dijeta ove bolesti usmjerena je prema pacijentu i ima nekoliko principa:

  • ograničiti upotrebu masnih sorti mesa, ribe, sala, kozica, maslaca, masnih sorti mliječnih proizvoda, industrijskih sireva, kobasica i kobasica,
  • obogatite svoju prehranu mastima, biljnog porijekla, povrća, voća, nemasnim sortama peradi i ribe,
  • obrano mlijeko je također indicirano za ovu vrstu bolesti,
  • , u malim porcijama u pravilnim intervalima.

Ekstrakorporalan tretman

Takav tretman se koristi za promjenu svojstava i sastava krvi izvan ljudskog tijela. Teška aterogena dislipidemija indikacija je za upotrebu ove metode. Zaista, aterogena dislipidemija je faktor koji doprinosi razvoju komplikacija u obliku kardiovaskularnih bolesti.

Moguće komplikacije i posljedice

Bolest se liječi, ali taj je postupak prilično dugotrajan i zahtijeva od pacijenta disciplinu i snagu volje. Ali ti su napori vrijedni sprječavanja složenih i opasnih zdravstvenih komplikacija u vidu:

  • ateroskleroza,
  • koronarna bolest srca
  • srčani udar
  • moždani udar
  • poremećaji srčanog ritma,
  • arterijska hipertenzija i
  • crevna ateroskleroza,
  • ateroskleroza donjih ekstremiteta.

Prema mehanizmu razvoja, sve komplikacije se mogu podijeliti u dvije grupe:

  • oštar
  • hronični.

Komplikacije mogu biti od ateroskleroze do moždanog udara.

Akutne komplikacije su pojava stenoze (kompresije) žile i kidanje tromba sa njegovog mjesta pričvršćivanja. Jednostavno rečeno, krvni ugrušak potpuno ili djelomično zatvara lumen žile i dolazi do embolije. Takva patologija često ima smrtni ishod. Hronične komplikacije su postepeno sužavanje lumena neke posude i stvaranje ugruška u njoj, što dovodi do kronične ishemije područja koje se opskrbljuje ovom posudom. Prognoza za dislipidemiju zavisi od:

  • težina i vrsta bolesti,
  • lokalizacija fokusa ateroskleroze,
  • stopa razvoja patološkog procesa,
  • blagovremena dijagnoza i lečenje.

Prevencija

Ovu bolest je, kao i sve druge, lakše spriječiti nego kasnije dugo i teško liječiti. Zbog toga, dislipidemija može biti nekoliko vrsta:

  1. Primarna prevencija - skup mjera usmjerenih na sprečavanje nastanka i razvoja bolesti. U tu svrhu se preporučuje:
  2. Sekundarna prevencija - mjere usmjerene na sprečavanje razvoja komplikacija i napredovanje bolesti. Ova vrsta profilaksa koristi se za već dijagnosticiranu dislipidemiju. U tu svrhu možete podnijeti zahtjev:
    • normalizacija tjelesne težine
    • aktivan način života
    • izbegavanje stresa
    • racionalna raspodjela vremena za rad i slobodno vrijeme,
    • redovan lekarski pregled sa obaveznim pretragama krvi i urina, kao i merenjima krvnog pritiska,
    • dijetalna terapija
    • profilaksa lijekova,
    • ne-lijekovi na uzroke bolesti.

Kada se pojave prvi alarmantni simptomi, potražite kvalificiranu medicinsku pomoć.

Pravovremena prevencija, dijagnoza i liječenje mogu produžiti i sačuvati pacijentov život i njegovu kvalitetu. Jedini glavni uvjet takve prognoze je disciplina i pažljiv odnos prema nečijem zdravlju.

Dislipidemija je glavni i, možda, predisponirajući faktor rizika za razvoj aterosklerotske kardiovaskularne bolesti (ASC), koji se javlja prije nego što se drugi važni faktori rizika počnu manifestirati. Epidemiološki dokazi takođe ukazuju da su hiperholesterolemija i eventualno koronarna ateroskleroza sami faktori rizika za razvoj ishemijskog moždanog udara. Prema podacima, od 2009. do 2012. godine više od 100 miliona odraslih Amerikanaca starih ≥20 godina ima ukupni holesterol (holesterol) ≥200 mg / dl, a gotovo 31 milion ljudi ima nivo ≥240 mg / dl.

Sve je više dokaza da je takav faktor rizika za periferne vaskularne bolesti, ishemijski moždani udar, kao i ACSB, poput inzulinske rezistencije, čiji ozbiljnost dovodi do povećanja razine triglicerida (TG), lipoproteina niske gustine (LDL) i smanjenja koncentracije lipoproteina visoke gustoće (HDL) ) u krvnoj plazmi.

S tim u vezi, 23. travnja 2017. časopis Endocrine Practice objavio je medicinske preporuke za praktikante koje su razvili Upravni odbor Američkog udruženja kliničkih endokrinologa (AACE) Odbor direktora i Upravni odbor Američkog koledža za endokrinologiju (američki Nadzorni odbor koledža za endokrinologiju (ACE), koji se udovoljavaju prethodno objavljenim AACE protokolima za standardizirano pružanje smjernica kliničke prakse.

Još jedan od razloga za razvoj ove smjernice bili su, kako se navodi, kontroverzne preporuke Američkog udruženja za kardiologiju / American College of Cardiology iz 2013. godine koje su eliminirale ciljeve za snižavanje razine LDL-a i umjesto toga preporučile promjenu intenziteta terapije statinom.

Zapravo je ta smjernica sustavno razvijena poruka namijenjena pružanju pomoći zdravstvenim radnicima u donošenju medicinskih odluka za specifične kliničke slučajeve, ali, kako autori navode, oni ni na koji način nisu zamjena za neovisnu prosudbu medicinskog stručnjaka i ne trebaju se tumačiti kao vodič.

Programeri preciziraju da se većina sadržaja ovih preporuka temelji na pregledima literature, a u dubioznim su aspektima autori koristili profesionalnu prosudbu.Te su smjernice radni dokument koji odražava stanje ovog područja u vrijeme objave, ali pošto se očekuju brze promjene u ovom području, periodične revizije su neizbježne. Zdravstvene radnike se ohrabruje da te informacije upotrebljavaju u kombinaciji s boljom kliničkom procjenom, a ne kao zamjenu, a predstavljene preporuke možda nisu prihvatljive u apsolutno svim situacijama. Svaka odluka praktičara za primjenu ovih smjernica trebala bi se donositi u svjetlu lokalnih mogućnosti i pojedinačnih okolnosti.

Sažetak ovog dokumenta sadrži 87 preporuka, od kojih 45 (51,7%) pripada klasi A, 18 (20,7%) - B, 15 (17,2%) - C i 9 (10,3%) - do razreda D. Ove detaljne preporuke zasnovane na dokazima omogućuju donošenje kliničkih odluka uzimajući u obzir nijanse koje pokrivaju mnoge aspekte medicinske skrbi u stvarnim uvjetima. Ovo ažuriranje sadrži 695 izvora, od kojih 203 (29,2%) ima dokaze o visokoj kvaliteti, 137 (19,7%) ima dokaze umerenog kvaliteta, 119 (17,1%) slabo, a 236 (34,0%) a) slučajeve da nema kliničkih dokaza.

Čimbenici rizika za razvoj ASHB-a, autori su naveli sljedeće uvjete. Glavni su: porast starosti, visoka razina serumskog i LDL kolesterola, porast holesterola koji nije HDL (HDL-holesterol), smanjenje HDL-a, prisutnost dijabetes melitusa, arterijske hipertenzije, hronične bolesti bubrega, pušenje, opterećena porodična anamneza. O ASB-u. Primjećeni su dodatni faktori rizika: pretilost, opterećena porodična hiperlipidemija, porast LDL-a, hipertrigliceridemija na glavi i nakon jela, sindrom policističnih jajnika, dislipidemična (lipidna) trijada (kombinacija hipertrigliceridemije, visoki LDL-C i niski kolesterol). Autori su također identificirali netradicionalne rizične faktore, poput povećanja razine lipoproteina (a), porasta aktivnosti faktora koagulacije krvi, koncentracija markera zapaljenja, razine homocisteina, mokraćne kiseline i TG.

Sve mlade osobe s dijabetesom trebaju biti pregledane na lipidni profil u trenutku postavljanja dijagnoze. Ako je LDL unutar prihvatljivog nivoa rizika (3,0 mmol / L,

Identificirati kršenje pomaže genetska analiza, imunološka istraživanja, ispitivanja krvi i urina. Ispod je klasifikacija ovisno o mehanizmu razvoja:

  • primarno (nije zbog bolesti)
  • monogen - nasljedan oblik,
  • homozigot je rijedak oblik koji se razvija uslijed primanja neispravnih gena od oba roditelja,
  • heterozigot - oblik razvijen u pozadini neispravnog gena jednog od roditelja koji se prenosi djetetu,
  • poligenski oblik - nasljednost, vanjski faktori,
  • prehrambeni oblik nastaje zbog neuhranjenosti,
  • dislipoproteinemija - oblik koji se razvija pod uticajem aterogenih faktora,
  • sekundarna dislipidemija posljedica je bolesti.

Uz to, postoji klasifikacija prema nivou lipida u kojoj vrste dislipidemije izgledaju ovako:

  1. Izolovana hiperholesterolemija je porast holesterola koji dolazi u sastavu proteinskih kompleksa.
  2. Kombinovana hiperlipidemija - porast broja TG (estera s masnim kiselinama) i holesterola.

Fredriksonova klasifikacija dislipidemije

Poznati naučnik je to stanje podijelio na lipide. Slijedi klasifikacija dislipidemije prema Fredricksonu:

  1. Hiperlipoproteinemija tipa I je nasljedna hiperhilomikronemija, kod koje je povećan broj hilomikrona. Ova vrsta ne uzrokuje aterosklerozu (ICD oznaka E78.3).
  2. Hiperlipoproteinemija tipa II dalje je podijeljena u dvije grupe. Šta je hiperlipidemija tipa IIa? Ovo je vrsta kod koje je primjećen povećani apoV. To se objašnjava utjecajem vanjskog okruženja i nasljednošću. Tip IIb je kombinirani oblik u kojem su povećani LDL, TG i VLDL.
  3. Hiperlipoproteinemija tipa III, prema Fredricksonu, je nasljedna disbeta-lipoproteinemija sa povećanjem LDL-a i TG-a.
  4. Hiperlipoproteinemija tipa IV nastala je porastom VLDL u krvi. Drugi naziv forme je endogena hiperlipemija.
  5. Posljednji tip prema Fredricksonu je nasljedna hipertrigliceridemija. Uz hiperlipoproteinemiju tipa V, hilomironi i VLDL povećavaju se u krvi.

Većina pacijenata koji vide ovu dijagnozu na svojoj kartici ne razumiju dislipidemiju - šta je to i iz kojih razloga se razvija. Možda postoji nekoliko faktora. Glavni uzroci dislipidemije su:

  • Manjak LDL receptora
  • opstruktivne bolesti jetre,
  • arterijska hipertenzija
  • dijabetes melitus
  • genetske mutacije (primarna hiperlipoproteinemija, poligena hiperholesterolemija),
  • trbušna pretilost,
  • smanjena lipoprotein lipaza,
  • hipotireoza
  • dugoročno liječenje antibioticima,
  • sjedilački način života
  • loše navike.

Dislipidemija - simptomi

Analiza anamneze, fizički pregled pacijenta i krvni testovi (imunološka analiza, lipidni profil, aterogeni indeks, biohemijski test krvi) pomažu u prepoznavanju ovog poremećaja i postavljanju dijagnoze. Simptomi dislipidemije mogu se pojaviti na sljedeći način.

Dislipidemija je kršenje metabolizma lipida, što se sastoji u promjeni koncentracije lipida u krvi (smanjenju ili povećanju) i odnosi se na rizične faktore za razvoj brojnih patoloških procesa u tijelu.

Holesterol je organski spoj koji je, između ostalog, dio ćelijskih membrana. Ova supstanca nije rastvorljiva u vodi, ali topiva u mastima i organskim otapalima. Oko 80% kolesterola proizvodi sam organizam (jetra, crijeva, nadbubrežne žlijezde, bubrezi i spolne žlijezde sudjeluju u njegovoj proizvodnji), a preostalih 20% unosi u tijelo hranom. Intestinalna mikroflora aktivno sudjeluje u metabolizmu kolesterola.

Funkcije holesterola uključuju osiguranje stabilnosti ćelijskih membrana u širokom temperaturnom rasponu, sudjelovanje u sintezi vitamina D, nadbubrežnih hormona (uključujući estrogen, progesteron, testosteron, kortizol, aldosteron), kao i žučnih kiselina.

U nedostatku liječenja, ateroskleroza žila razvija se na pozadini dislipidemije.

Transportni oblici lipida u tijelu, kao i strukturni elementi ćelijskih membrana, su lipoproteini koji su kompleksi koji se sastoje od lipida (lipo-) i proteina (proteina). Lipoproteini se dijele na slobodne (lipoproteini krvne plazme, topivi u vodi) i strukturne (lipoproteini ćelijskih membrana, mijelinska ovojnica nervnih vlakana, netopljivi u vodi).

Najviše proučavani slobodni lipoproteini su lipoproteini u plazmi, koji su klasifikovani prema njihovoj gustini (što je veći sadržaj lipida, niža je gustina)

  • lipoproteini vrlo male gustine,
  • lipoproteini male gustine,
  • lipoproteini velike gustine,
  • hilomikroni.

Holesterol se u hipermikare transportira do perifernih tkiva, lipoproteini vrlo niskog i niskog gustina, a lipoproteini visoke gustoće prenose se u jetru. Tijekom lipolitičke razgradnje lipoproteina vrlo niske gustine, koji nastaju pod djelovanjem enzima lipoprotein lipaza, formiraju se lipoproteini srednje gustoće. Uobičajeno, lipoproteine ​​srednje gustoće karakteriše kratak životni vijek u krvi, ali mogu se nakupiti s nekim poremećajima metabolizma lipida.

Dislipidemija se odnosi na glavne faktore rizika za nastanak ateroskleroze, koji je sa svoje strane odgovoran za većinu patologija kardiovaskularnog sistema koje se javljaju u starosti. Aterogeni poremećaji metabolizma lipida uključuju:

  • porast triglicerida i lipoproteina niske gustine,
  • smanjenje lipoproteina visoke gustoće.

Razlozi za razvoj dislipidemije mogu biti prirođeni (pojedinačne ili višestruke mutacije koje uzrokuju hiperprodukciju ili oštećenja oslobađanja triglicerida i lipoproteina niske gustine ili hipoprodukcija ili prekomjerno izlučivanje lipoproteina visoke gustoće), ili stečene. Najčešće, dislipidemija nastaje zbog kombinacije više faktora.

Liječenje dislipidemije kod djece provodi se tek nakon 10 godina.

Glavne bolesti koje doprinose razvoju ovog patološkog procesa uključuju difuzne bolesti jetre, hronično bubrežno zatajenje, hipotireozu. Dislipidemija se često javlja kod pacijenata s dijabetesom. Razlog je tendencija takvih bolesnika na aterogenezu u kombinaciji s povećanom koncentracijom triglicerida niske gustine i lipoproteina niske gustine u krvi i istodobnim padom razine lipoproteina visoke gustoće. Pacijenti s dijabetesom tipa 2 izloženi su velikom riziku od dislipidemije, posebno u kombinaciji s niskom kontrolom dijabetesa i teškom pretilošću.

Ostali faktori rizika uključuju:

  • prisutnost dislipidemije u porodičnoj anamnezi, tj. nasljedne predispozicije,
  • loša prehrana (posebno prejedanje, prekomjerna konzumacija masne hrane),
  • nedostatak fizičke aktivnosti
  • prekomjerna težina (posebno pretilost trbuha),
  • loše navike
  • psiho-emocionalni stres,
  • uzimanje određenih lijekova (diuretski lijekovi, imunosupresivi itd.),
  • stariji od 45 godina.

Vrste dislipidemije

Dislipidemija je podijeljena na kongenitalnu i stečenu, kao i izoliranu i kombiniranu. Nasljedna dislipidemija je monogenska, homozigotna i heterozigotna. Stečena može biti primarna, sekundarna ili alimentarna.

Dislipidemija je u osnovi laboratorijski pokazatelj koji se može utvrditi samo rezultatima biohemijskog ispitivanja krvi.

Prema klasifikaciji dislipidemije (hiperlipidemija) prema Fredricksonu, koju je Svjetska zdravstvena organizacija prihvatila kao međunarodnu standardnu ​​nomenklaturu poremećaja metabolizma lipida, patološki proces je podijeljen u pet tipova:

  • dislipidemija tipa 1 (nasljedna hiperhilomironemija, primarna hiperlipoproteinemija) - karakterizira porast nivoa hilomikrona, ne spada u glavne uzroke razvoja aterosklerotičnih lezija, učestalost pojave u općoj populaciji iznosi 0,1%,
  • dislipidemija tipa 2 (poligena hiperholesterolemija, nasljedna hiperholesterolemija) - povećanje nivoa lipoproteina niske gustine, učestalost pojave je 0,4%,
  • dislipidemija tipa 2 (kombinovana hiperlipidemija) - povećanje nivoa lipoproteina niske gustoće i triglicerida niske gustoće, dijagnostikovanih u oko 10%,
  • dislipidemija tipa 3 (nasljedna disbeta-lipoproteinemija) - povećanje nivoa lipoproteina srednje gustoće, velika vjerovatnoća za razvoj aterosklerotskih lezija krvnih žila, učestalost pojave je 0,02%,
  • dislipidemija tipa 4 (endogena hiperlipemija) - povećanje nivoa lipoproteina vrlo niske gustine, pronađeno u 1%,
  • dislipidemija tipa 5 (nasljedna hipertrigliceridemija) - povećanje nivoa hilomikrona i lipoproteina vrlo male gustoće.

Simptomi dislipidemije

Budući da je DL laboratorijski sindrom, njegove manifestacije povezane su sa aterosklerozom arterija onih organa i tkiva kojima se opskrbljuju:

  • cerebralna ishemija
  • koronarna bolest srca
  • ateroskleroza obliterans arterija donjih ekstremiteta itd.

Koronarna bolest srca - najčešća i groznija bolest povezana sa aterosklerozom. Od njega umire više ljudi nego od svih vrsta raka. Najčešće se ova bolest očituje u obliku angina pektoris ili infarkt miokarda.

Angina pectoris nekada se nazivala "angina pektoris", što tačno karakterizira simptome bolesti - pritiskanje ili komprimiranje osjeta iza sternuma u visini fizičkog ili emocionalnog stresa, koji traju nekoliko minuta i zaustavljaju se nakon prekida opterećenja ili uzimanja nitroglicerina.

Infarkt miokarda povezana s rupturom aterosklerotskog plaka u srčanoj arteriji i stvaranjem krvnih ugrušaka na plaku. To dovodi do brzog zatvaranja arterije, akutne ishemije, oštećenja i nekroze miokarda.

Mozak može patiti od hronične i akutne ishemije, koja se očituje vrtoglavicom, gubitkom svijesti, gubitkom govora i motoričkih funkcija. Ovo je ništa drugo do moždani moždani udar ili stanje pre moždanog udara - prolazni ishemijski napad. Obliterirajućom aterosklerozom donjih ekstremiteta dolazi do smanjenog dovoda krvi u nogama. Vrijedi napomenuti da dulje vrijeme ateroskleroza ostaje asimptomatska, kliničke manifestacije počinju suženjem arterije za 60-75%.

Porodično-genetska dislipidemija može se pojaviti sa stigmatima, poput ksantoma kože i ksantelasmi očnih kapaka.

Značajan porast koncentracije triglicerida u krvi (više od 8 mmol / l) može dovesti do akutnog pankreatitisa koji je praćen jakim bolovima u gornjem dijelu trbuha, mučninom, povraćanjem, palpitacijama srca i općom slabošću.

Patogeneza dislipidemije

Glavni lipidi u plazmi su:

  • holesterol (holesterol) - preteča žučnih kiselina, polnih hormona i vitamina D,
  • fosfolipidi (PL) - glavne strukturne komponente svih ćelijskih membrana i spoljni sloj čestica lipoproteina,
  • trigliceridi (TG) - lipidi stvoreni iz masnih kiselina i glicerola, koji se gutaju hranom, zatim transportiraju u masne depoe ili se ugrađuju u lipoproteine.

Masne kiseline (LC) krvna plazma - izvor energije i strukturni element TG i PL. Zasićene su i nezasićene. Zasićeni LCD su dio životinjskih masti. NezasićeniLCD čine biljne masti i dijele se na mono- i polinezasićene masne kiseline. Nezasićeni FA se nalaze u velikim količinama u maslinovom ulju, a polinezasićeni FA u ribljem ulju i drugim biljnim uljima. Vjeruje se da su sve ove masti potrebne čovjeku, njihova izbalansirana količina treba iznositi do 30% dnevnog unosa kalorija u hrani i raspodijeljena je u približno tri jednaka dijela između mono-, polinezasićenih i zasićenih FA.

Kombinacija masti s proteinima naziva se lipoproteini ili lipoproteini.

Kako sprečiti bolest

Prevencija dislipidemije je:

  • Normalizirajte težinu.
  • Vodio aktivan stil života.
  • Isključivanje stresnih situacija.
  • Prolazak preventivnih pregleda.
  • Pravilna prehrana.
  • Postizanje kompenzacije za kronične patologije poput dijabetesa. Treba ih liječiti pravovremeno, izbjegavajući komplikacije.

Najopasnija komplikacija s kojom se pacijent može susresti je razvoj ateroskleroze, srčani udar, moždani udar, zatajenje srca.

Tretman se sastoji uglavnom u korekciji metabolizma masti, propisani su statini, fibrati, nikotinska kiselina, inhibitori apsorpcije holesterola, smole za vezanje žučne kiseline, polinezasićene masne kiseline.

Lipidne frakcije i dislipidemija

Osoba uči o dislipidemiji primajući rezultate krvnih pretraga. U većini slučajeva pacijent uopće ne sumnja o onome što je, jer se patološko stanje ne pokazuje na bilo koji način.

Ljudskom tijelu su potrebne masti i tvari slične masnoći za normalno funkcioniranje. Jedan od njih je i holesterol. Glavni udio ovog spoja nastaje u jetri a samo petina dolazi s hranom.Svim ćelijama je potreban holesterol. Učestvuje u izgradnji membrane, ali ne može proći u tkiva s protokom krvi, jer je nerastvorljiv u plazmi. Za isporuku holesterola ćelijama potrebni su proteini nosači. U kombinaciji s lipidom formiraju lipoproteinske komplekse sljedećih vrsta:

  • VLDLP (vrlo niske gustine),
  • LDL (niska gustina),
  • LPPP (srednja gustina),
  • HDL (visoka gustina).

Što je manja gustoća lipoproteina, on se lakše razgrađuje, oslobađajući holesterol. VLDL i LDL dostavljaju lipid iz jetre do stanica, a što je veća koncentracija tih frakcija, to je veća vjerovatnoća da će "izgubiti" kolesterol na putu ". On se, zauzvrat, taloži na zidovima krvnih žila, ograničavajući protok krvi i formirajući aterosklerotsku ploču.

HDL je stabilniji. Omogućuju obrnuti transport holesterola do jetre, gdje se iz njega formira žuč. Sav višak lipida treba normalno izlučiti, ali to se ne događa uvijek. Kada lipoproteini niske gustine povećavaju u krvi i koncentracija HDL padne, to je jedan od znakova dislipidemije.

Ljekari djeluju na pokazatelju kao što je aterogeni koeficijent. To je omjer ukupnog kolesterola i HDL sadržaja, smanjen za jedan. Ako je vrijednost indeksa aterogenih veća od 3, tada govore o dislipidemiji.

Uz to, ovo patološko stanje prati prekomjerna koncentracija triglicerida i hilomikrona u plazmi. Prvi su esteri glicerola i masnih kiselina. Cijepanjem daju stanicama energiju - ovo je jedna od njihovih najvažnijih funkcija. Povećanje koncentracije triglicerida (TG) u krvnoj plazmi još je jedan znak dislipidemije. Kao i holesterol, ovi spojevi putuju po tijelu u kompleksu s proteinima. Ali višak slobodnog TG-a prepun je visokog rizika od ateroskleroze.

Međutim, povećane koncentracije drugog transportnog oblika - hilomikrona - takođe se primjećuju kod nekih oblika dislipidemije.

Povećanje koncentracije "štetnog" holesterola (LDL i VLDL) predstavlja rizik od ateroskleroze. Međutim, ova se bolest ne manifestira na bilo koji način niti daje izbrisane simptome dok ne dođe do potpune blokade bilo kojeg velikog žila i pripadajućeg oštećenja ishemijskog tkiva (nekroza, srčani udar, moždani udar).

Međutim, u nekim slučajevima može se uočiti i dislipidemija. Njeni živopisni znakovi su karakteristična ležišta holesterola: ksantomi i ksantelasma, lipoidni luk rožnice.

Ksantomi se obično formiraju iznad tetiva. To su gusti čvorići, a njihova omiljena područja rasta su područja stopala, dlanova, ruku, rjeđe leđa.

Ksanthellasma se lako vidi na licu. Ovo su žućkaste formacije napunjene holesterolom. Smještene su na kapcima i čine kozmetičke nedostatke. Nema smisla liječiti ih dok se ne normalizuje ravnoteža lipida u krvi.

Kod pacijenata čija je starost veća od 50 godina, ponekad možete primijetiti lipoidni luk oko rožnice. Ima sivkastu ili bijelu boju. Lipoidni luk nije ništa drugo nego višak holesterola.

Razlozi i oblici

Razlozi za kršenje lipidnog profila su brojni, pa u skladu s njima postoji takva klasifikacija dislipidemije:

Primarni oblik je nezavisna patologija. Nije povezana s bilo kojom bolešću ili drugim faktorima. Primarna dislipidemija određena je mutacijama u jednom ili više gena odgovornih za stvaranje holesterola:

  • heterozigotni oblik (samo 1 roditelj je prošao neispravan gen),
  • homozigotni oblik (oba roditelja su mutacijom prešla na potomstvo 1 gena).

Homozigotna porodična dislipidemija javlja se 2 puta manje nego heterozigotna: u prosjeku 1 od milijun osoba. Ali to je stanje teže.

Međutim, često se nedostaci u genetskom materijalu prekrivaju na okolnim faktorima koji izazivaju poremećaje metabolizma. U ovom slučaju oni govore o poligenu dislipidemiju. To je najčešći oblik patološkog stanja. Ako su samo genske mutacije uzrokovale poremećaje metabolizma lipida, dislipidemija se smatra monogenom.

Za razliku od primarnog, sekundarni oblik se razvija na pozadini bolesti:

  • dijabetes melitus
  • hipotireoza
  • patologija jetre
  • nedostatak estrogena (žene),
  • gihta
  • gojaznost
  • žučni kamenci.

Sekundarna dislipidemija takođe može izazvati neke lijekove:

  • hormonski (kontraceptivni) lijekovi,
  • lijekovi za pritisak.

Fiziološki sekundarni oblik dislipidemije prihvatljiv je tokom trudnoće. Nakon rođenja metabolizam masti se vraća u normalu.

Nemoguće je potpuno poraziti primarni oblik patologije, jer neispravni genetski materijal ne može promijeniti moderna medicina. Sekundarnu dislipidemiju može se riješiti samo ako se preuzme kontrola osnovne bolesti. Ali alimentarni oblik je najlakše liječiti. Ovakvi poremećaji nastaju zbog prekomjernog unosa holesterola u organizam s hranom. Ako prilagodite prehranu, lipidni profil se normalizira i nije potrebno liječenje lijekovima.

Fredrickson klasifikacija

U medicinskoj praksi razlikuju se vrste dislipidemije ovisno o tome koja frakcija lipida u krvi preovlađuje. Po ovom principu sastavlja se klasifikacija prema Fredericksonu. U skladu s njim postoji 5 glavnih grupa.

Dislipidemija tipa 1 je nasljedna. Povezani su s prekomjernim nakupljanjem hilomikrona u krvi, ali ne smatraju se aterogenima.

Dislipidemija 2a, za razliku od prve, je opasnija i poligenija. U ovom se slučaju LDL sadrži prekomjerno u krvnoj plazmi. Ako se pored toga, poveća sadržaj VLDLP i / ili triglicerida, kaže se da je tip 2b.

Još je veći rizik od ateroskleroze sa dislipidemijom 3. U tom slučaju koncentracija VLDL raste. Iste frakcije nakupljaju se u četvrtoj vrsti dislipidemije, ali za razliku od 3-ih ona nije nasljedna, nego je provocirana unutarnjim uzrocima. Peti tip poremećaja genetski je određen i manifestuje se prekomjernom nakupljanjem VLDL-a, triglicerida i hilomikrona.

Dislipidemija tipa 2a i sve naredne vode do ateroskleroze. Ovi se uslovi ne mogu zanemariti!

Razvoj aterogene dislipidemije

Aterogena dislipidemija se bilježi ako se poremeti ravnoteža između LDL i HDL, odnosno povećava se koncentracija "lošeg" kolesterola i smanjuje "dobar". Kvantitativno, ovo se izražava povećanjem aterogenog indeksa na 3 ili više jedinica.

Dodatni faktori rizika su životne karakteristike:

  • nedostatak vježbanja
  • redovna konzumacija alkohola
  • pušenje
  • stres
  • ljubav prema brzoj hrani.

Sve ove točke mogu potaknuti patološke promjene kodirane genetski ili pogoršati tijek već razvijenog stanja. Na pozadini ovih faktora formira se asteno-vegetativni sindrom. Manifestira se poremećajima autonomnog nervnog sistema, što može negativno utjecati na bilo koji organ.

Često se asthenovegetativni poremećaji razvijaju s hipertenzijom, dijabetes melitusom, aterosklerozom. I u takvim je slučajevima izuzetno teško shvatiti šta je tačno bio okidač.

Dislipidemija kod dece

Poremećaji metabolizma lipida zabilježeni su ne samo kod odraslih. Utječu na djecu i adolescente. Najčešće imaju dislipidemiju primarnu, odnosno nasljednu. U 42% slučajeva dijagnosticira se oblik 2b. Istovremeno, do pete godine života, dijete razvija ksantome, znakove oštećenja srca i vegetativno-astenske poremećaje.

Sekundarna dislipidemija kod djece najčešće se opaža kod patologija gastrointestinalnog trakta. Bolesti dvanaestopalačnog creva i bolesti želuca, jetre i gušterače mogu poremetiti ravnotežu lipida u dečijem organizmu. Smanjenje stvaranja žučnih kiselina je prirodno praćeno povećanjem LDL koncentracije.

Uz to se dislipidemija uvijek primjećuje kod pretilosti, dijabetesa. Postoje oblici povezani sa ugljikohidratima. Nepravilna prehrana s prevladavanjem brze hrane, slatkiša, muffina, masne i pržene hrane u dječjoj prehrani, posebno ako se dijete ne bavi sportom, voli sjediti pred televizorom ili provesti puno vremena za računalom, izravan je način prekomjerne težine.

Ako se dijalipidemija dijagnosticira kod odrasle osobe ili djeteta, liječenje neće nužno biti lijek. Taktike terapije određuju se zanemarivanjem procesa, prisutnošću i stepenom aterosklerotskih promjena, povezanim patologijama. Pristupi snižavanju „lošeg“ holesterola u krvi mogu biti sljedeći:

  • promjena životnog stila
  • dijeta
  • lečenje lekovima
  • ekstrakorporaalna terapija.

Pristup bez droge

Male promjene u lipidnom profilu u pravilu ne zahtijevaju terapiju lijekovima. Suočavanje s njima pomaže u prilagođavanju prehrane i načina života. Sa visokim holesterolom, morat ćete napustiti ove proizvode:

  • brza hrana
  • kobasice, paste, poluproizvodi,
  • masno meso
  • maslac i mliječni proizvodi s visokim udjelom masti,
  • brzi ugljikohidrati (trgovina konditorskih proizvoda),
  • alkohol

Sva hrana koja sadrži životinjske masti je zabranjena, ali su dopušteno biljno ulje i morski plodovi, s izuzetkom škampi. Plodovi mora bogati su nezasićenim omega masnim kiselinama koje mogu sniziti razinu "lošeg" kolesterola. Biljne masti koje se nalaze u orasima i lanenim sjemenkama imaju isto svojstvo. Ovi se proizvodi mogu konzumirati bez straha - ne podižu kolesterol.

Pored toga, kod dislipidemije, važno je u prehranu uključiti svježe ili pirjano, pečeno, kuhano povrće. Efikasno veže holesterol vlakana sadržan u mekinjama. Dobar izvor proteina su riba i nemasno meso:

Međutim, ne treba se ograničavati samo na dijetu. Važno je preispitati način života, odreći se nikotina (pušenje), alkohola, grickalica. Ako imate prekomjernu težinu, trebate se nositi s tim. Uz nasljednu i sekundarnu dislipidemiju potrebno je umjereno opterećenje, važno je redovito vježbati, ali ne i iscrpljivati ​​organizam. Destruktivni genetski program može se pokrenuti nepoštivanjem režima rada i odmora, pojačanom nervnom napetošću, redovitim stresima. Važno je na to obratiti posebnu pažnju.

Metode tradicionalne medicine

Kada pristup bez lijekova nije dovoljan - pacijentu je značajno porastao “loš” holesterol, razvija se ateroskleroza, postoje vidljivi znakovi hiperholesterolemije - ne možete bez lijekova. U tu svrhu se obično propisuju lijekovi sljedećih grupa:

  • statini
  • fibrati
  • sekvestrans žučnih kiselina,
  • inhibitori apsorpcije holesterola,
  • omega-3 PUFA (polinezasićene masne kiseline),
  • nikotinska kiselina.

Najčešće se propisuju statini i sekvestranti žučnih kiselina. One pojačavaju poremećaj lipida, inhibiraju njihovu sintezu u jetri i, osim toga, poboljšavaju stanje unutrašnje obloge (intime) krvnih žila i daju protuupalni učinak. Najefikasniji su atorvastatin, rosuvastatin, simvastatin, lovastatin.

Ako lijekovi prve grupe ne uzrokuju smanjenje „lošeg“ holesterola, dodaju im se sekvestracije žučnih kiselina. Takva terapija je veoma efikasna, ali daje ozbiljne sporedne efekte. Sekvestracije žučne kiseline ne utiču direktno na metabolizam masti i proizvodnju holesterola. Žučuju žučne kiseline u lumenu creva i intenzivno ih uklanjaju. Jetra kao odgovor na to počinje aktivno sintetizirati novu žuč, za koju troši holesterol. Dakle, nivo ovog lipida se smanjuje. Koriste se takve sekvestrane žučnih kiselina:

Ako je nivo triglicerida u krvi visok, propisani su fibrati. Ovi lijekovi povećavaju nivo HDL-a koji imaju antiaterogeni učinak. Grupa uključuje klofibrate, ciklofibrate, fenofibrate.

Efikasno snižavaju "loš" kolesterol i omega-3 PUFA, kao i nikotinsku kiselinu (niacin) i druge vitamine B. Riblje ulje je bogato nezasićenim omega kiselinama. Možete ih dobiti u velikim količinama jedući morsku ribu.

Drugi lijekovi izbora za dislipidemiju su inhibitori apsorpcije holesterola. Imaju ograničenu efikasnost, jer ne utječu na sintezu kolesterola u tijelu, već samo vežu i uklanjaju masnoće iz hrane. Jedini ovlašteni član grupe je Ezithimibe.

Međutim, ne pomažu svi lijekovi navedenih skupina, a neki su pacijenti (djeca, trudnice) potpuno kontraindicirani. Tada je za borbu protiv dislipidemije potrebna ekstrakorporativna terapija. Izvedite ga sledećim metodama:

  • NLO krv
  • hemosorpcija
  • krioprecipitacija,
  • plazmafereza
  • ultrafiltracija.

Sve ove metode su hardverski. Oni znače "obradu" krvi izvan pacijentovog tela koja ima za cilj filtriranje, uništavanje ili vezivanje i uklanjanje holesterola i drugih frakcija lipida.

Bez obzira na prirodu pojave dislipidemije, važno je zapamtiti prevenciju. To će pomoći da se spriječi ili odgodi i ublaži tijek ovog patološkog stanja. Važno je pravilno sastaviti dijetu, izbjegavati loše navike i stres, ne zaboravite na fizički odgoj.

Nepravilna prehrana i fizička neaktivnost

To su dvije strane iste kovanice.

Alimentarni faktor: pacijenti nemaju vremena da u potpunosti i pravilno jedu, kuhaju. Koriste se konzervirana hrana, brza hrana, praktična hrana i ostali sumnjivi proizvodi modernog „industrijskog kuhanja“, koji se u principu teško mogu nazvati hranom.

Otuda prekomerni unos masti u organizam. Štaviše, hranjiva vrijednost je izuzetno mala s ogromnim brojem lipida. Otuda neprestani osjećaj gladi, potreba za ponavljanjem obroka.

Krug se zatvara. Nastala količina masti doprinosi proizvodnji energije. Ali nigdje ga nema, pogotovo uz stalan sjedeći način života.

Otuda višak cirkulacije u krvotoku, a zatim skladištenje u obliku mase.

Kršenje sopstvenog metabolizma masti u organizmu

Drugi značajan faktor. Manifestira se nepravilnim radom transportnih proteina koji prenose lipide u tijelu i problemima sa skladištenjem (taloženjem).

Ove noseće tvari su izuzetno krhke, lako se oksidiraju i uništavaju, ostavljajući kolesterol iza sebe.

Čak i uz pravilno kretanje spojeva, na pozadini aktivne apsorpcije, postoje problemi sa nivoom čitave grupe tvari.

To je obično nasljedni postupak, ali moguće je njegovo sticanje. Najčešće takvi problemi idu osobi koja ima dijabetes, hormonalnu neravnotežu.

Oba mehanizma igraju primarnu ulogu kao temelj.

Zatim se postupak pomiče po jednom obrascu.

Višak masnih materija cirkuliše u krvotoku. Lipidi se naseljavaju na zidovima arterija. Učvrstite i formirajte čitave komplekse. Takozvane plakove. Ne uvek holesterol. Postoji nekoliko drugih vrsta masnih jedinjenja.

Nadalje, poremećen je normalan protok krvi, organi pate od nedostatka kisika i hranjivih sastojaka. Otuda problemi sa radom mozga, srca i povišenim krvnim pritiskom.

Rizik od opasnih stanja, uključujući srčani udar i moždani udar, znatno raste.

Poznavanje mehanizma je potrebno za razumevanje procesa razvoja. Bez toga ne može biti kvalitetnog liječenja.

Oblici dislepidemije

Možemo razlikovati oblike dislipidemije na osnovu tri kriterija. Vrijedi započeti s time da patologija postane faktor.

  • Primarni oblik. Ona postaje rezultat opterećene nasljednosti. Opet, čak i ako postoje rođaci s takvim problemom, uz pravilnu prevenciju moguće je izbjeći ponavljanje negativnog scenarija.
  • Sekundarni oblik.razvija se kao stečeno, na pozadini normalne, ne više od ostalih tendencija. Na primjer, kao rezultat dijabetesa, hipotireoza (problemi sa štitnom žlijezdom). Prevencija stavlja točku na problem, iako je gotovo nemoguće shvatiti šta je postalo glavni razlog. Čitav kompleks kršenja igra ulogu.

Drugi kriterij klasifikacije je trajanje i priroda patologije:

  • Prolazni ili prolazni prikaz. Privremeni problemi. Nakon prestanka povećanog unosa masti, sve se eliminira samo od sebe. Bez lekarske pomoći.
  • Trajni tip. Mnogo složenije. Obično se povezuje s tijekom patološkog procesa. Zahtijeva liječenje, intenzivnu upotrebu lijekova.

U zaključku

Dislipidemija je metabolički poremećaj. Konkretno, pate od različitih vrsta metabolizma masti.

Većina tih odstupanja dovodi do ateroskleroze, a preko nje indirektno do patologija srca, krvnih sudova, mozga i drugih organa.

Pokrenuti slučajevi prijete neposrednom smrću ili smrću. Stoga, ne zapostavljajte redovne preventivne konsultacije.

Barem jednom svakih 6 mjeseci morate posjetiti terapeuta, uzeti opći test krvi i biohemiju.

  • Europsko društvo za kardiologiju (EOK) i Europsko društvo za aterosklerozu (EOA) radna skupina za dijagnozu i liječenje dislipidemije. Kliničke preporuke.
  • M.V. Ezhov (Moskva), I.V. Sergienko (Moskva), D.M. Aronov (Moskva), G.G. Arabidze
    (Moskva), N.M. Akhmedžanov (Moskva), S.S. Bazhan (Novosibirsk). Dijagnoza i korekcija poremećaja metabolizma lipida u cilju sprečavanja i liječenja ateroskleroze. Ruske preporuke VI revizija.
  • PREPORUKE EVROPSKOG DRUŠTVA KARDIOLOGA I EVROPSKOG DRUŠTVA ATEROSKLEROZE ZA LIJEČENJE DIZLIPIDEMIJE. Racionalna farmakoterapija u kardiologiji 2012, prijava br. 1.

Pogledajte video: Poličistični jajnici PCOS Sindrom policističnih jajnika (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar