Tricor tablete: indikacije za upotrebu, analozi i cijena

Tricor je hipolipidemični lijek koji ima uricosuricni i antiagregativni učinak. Smanjuje ukupni holesterol u krvi za 20-25%, TG u krvi za 40-45%, a uricemia za 25%. Aktivna supstanca je Fenofibrate.

Umanjuje trigliceride u krvi i (u manjoj mjeri) holesterol. Pomaže u smanjenju sadržaja VLDL-a, LDL-a (u manjoj mjeri), povećava sadržaj anti-aterogenih HDL-a. Mehanizam djelovanja nije potpuno shvaćen.

Učinak na nivou TG uglavnom je povezan s aktiviranjem enzima lipoprotein lipaze. Očito, fenofibrat takođe remeti sintezu masnih kiselina, doprinosi povećanju broja LDL receptora u jetri, poremetajući sintezu holesterola.

Tijekom kliničkih studija primijećeno je da upotreba Tricor-a smanjuje ukupni kolesterol za 20-25%, a trigliceride za 40-55% s porastom HDL-C za 10-30%. U bolesnika s hiperholesterolemijom, kod kojih je razina Chs-LDL smanjena za 20-35%, primjena fenofibrata dovela je do smanjenja udjela: ukupni Chs / Chs-HDL, Chs-LDL / Chs-HDL i apo B / apo AI, koji su markeri aterogenog rizika.

Tijekom upotrebe lijeka, ekstravaskularni talozi kolesterola (tetiva i gomoljasti ksantomi) mogu se značajno smanjiti, pa čak i potpuno nestati.

Dodatna prednost za osobe sa hiperuricemijom i dislipidemijom je urikozuricni ucinak aktivne supstance, koji dovodi do smanjenja koncentracije mokracne kiseline za oko 25%.

Postoje dokazi o smanjenju agregacije trombocita uzrokovanog adenozin difosfatom, epinefrinom i arahidonskom kiselinom.

Indikacije za upotrebu

Šta pomaže Tricoru? Prema uputama, lijek je propisan u sljedećim slučajevima:

  • Hiperholesterolemija i hipertrigliceridemija izolirana ili pomiješana (dislipidemija tip IIa, IIb, III, IV, V) s neučinkovitošću terapija koje nisu lijekovi (gubitak težine, povećana fizička aktivnost), posebno u prisustvu faktora rizika povezanih s dislipidemijom - arterijskom hipertenzijom i pušenjem,
  • Sekundarna hiperlipoproteinemija, u slučajevima kada hiperlipoproteinemija traje, uprkos efikasnom lečenju osnovne bolesti (na primer, dislipidemija u šećernoj bolesti).

Lijek je propisan u kombinaciji sa dijetom protiv holesterola i kao dio složene terapije.

Uputa za upotrebu Tricor 145 mg, doziranje

Tricor 145 mg tableta uzima se oralno, bez obzira na obrok (cijelu), ispire se čistom vodom. Lijek u dozi od 160 mg uzima se s hranom.

Standardna doza prema uputama za upotrebu je 1 tableta Tricor-a 145 mg 1 put dnevno. Lijek je propisan dugo vremena, dok je dijeta.

Doze za djecu određuje ljekar, standardna doza se izračunava na osnovu tjelesne težine djeteta - 5 mg / kg dnevno.

Pacijenti koji uzimaju 1 tabletu Fenofibrata 160 mg 1 put dnevno mogu preći na uzimanje TRICOR 145 mg bez dodatnog prilagođavanja doze.

Starije osobe ne trebaju prilagođavanje doze. Kod zatajenja bubrega propisuje se smanjena doza.

Posebna uputstva

U nedostatku zadovoljavajućeg efekta, nakon 3-6 mjeseci uzimanja lijeka, može se propisati istodobna ili alternativna terapija.

Preporučuje se nadzirati aktivnost „jetrenih“ transaminaza svaka 3 meseca u prvoj godini terapije, privremeni prekid lečenja ako se njihova aktivnost poveća i isključenje hepatotoksičnih lekova iz istovremenog lečenja.

U ljudi sa hiperlipidemijom koji se liječe estrogenim lijekovima ili uzimaju oralne hormonske kontraceptive, uključujući estrogene, trebalo bi utvrditi primarni ili sekundarni uzrok stvaranja hiperlipidemije, jer je moguće povećati razinu lipida uslijed unosa estrogena.

Nuspojave

Uputa upozorava na mogućnost razvoja sljedećih nuspojava prilikom propisivanja Tricor-a:

  • Limfni / krvožilni sistem: rijetko - porast sadržaja bijelih krvnih zrnaca i hemoglobina,
  • Probavni sistem: često - bolovi u trbuhu, povraćanje, mučnina, nadimanje i umjerena dijareja, ponekad - slučajevi pankreatitisa,
  • Mišićno-koštani sistem i vezivno tkivo: retko - miozitis, difuzna mijalgija, slabost, grčevi u mišićima, vrlo retko - rabdomioliza,
  • Jetra: često - umjereno povećanje koncentracije serumskih transaminaza, ponekad - stvaranje žučnih kamenaca, vrlo rijetko - epizode hepatitisa (u slučaju simptoma - žutica, svrbež - potrebni su laboratorijski testovi, u slučajevima potvrde dijagnoze lijek se otkazuje),
  • Nervni sistem: retko - glavobolja, seksualna disfunkcija,
  • Kardiovaskularni sistem: ponekad - venska tromboembolija (tromboza dubokih vena, plućna embolija),
  • Koža i potkožna masnoća: ponekad - svrbež, osip, reakcije fotoosjetljivosti, urtikarija, rijetko - alopecija, vrlo rijetko - fotosenzibilizacija koja se javlja s eritemom, stvaranje nodula ili žuljeva na područjima kože izloženih umjetnom UV zračenju ili suncu (u u pojedinačnim slučajevima - nakon duže upotrebe bez razvoja bilo kakvih komplikacija),
  • Respiratorni: vrlo retko - intersticijska pneumopatija,
  • Laboratorijske studije: ponekad - povećani nivo uree i kreatinina u serumu.

Kontraindikacije

Kontraindicirano je propisivanje Tricor-a u sledećim slučajevima:

  • Teška bolest jetre, praćena oslabljenom funkcijom organa,
  • Zatajenje jetre
  • Teško zatajenje bubrega,
  • Akutna upala pankreasa ili hronični pankreatitis,
  • Bolesti žučnog mjehura sa njegovom hipofunkcijom,
  • Trudnoća i dojenje,
  • Mlađi od 18 godina
  • Pojedinačna preosjetljivost na komponente lijeka.

Propisuje se s oprezom osobama s jetrenim i / ili zatajenjem bubrega, s hipotireoidizmom, pacijentima koji zloupotrebljavaju alkohol, starijim pacijentima, s povijesnim nasljednim mišićnim bolestima, uz uzimanje oralnih antikoagulansa, inhibitora HMG-CoA reduktaze.

Predoziranje

Simptomi predoziranja nisu opisani u uputama. Trenutno nema kliničkih podataka o predoziranju lijekom.

Protuotrov je nepoznat. Terapija je simptomatska. Hemodijaliza nije efikasna.

Analozi Tricor-a, cijena u ljekarnama

Ako je potrebno, Tricor možete zamijeniti analogom aktivne tvari - to su lijekovi:

  1. Fenofibrate Canon (od 320,90 rubalja),
  2. Lipantil (od 845,00 rub),
  3. Lipantil 200 M (od 868,80 rubalja).

Slično u akciji:

Prilikom odabira analoga važno je razumjeti da se upute za upotrebu Tricor 145 mg, cijena i pregledi ne primjenjuju na lijekove sličnog djelovanja. Važno je dobiti konsultaciju s ljekarom i ne izvršiti neovisnu promjenu lijeka.

Cijena u ljekarnama u Moskvi i Rusiji: Tricor 145 mg 30 tableta - od 864 do 999 rubalja, prema 729 ljekarni.

Čuvati na suhom mjestu na temperaturi do 25 ° C. Čuvati van dohvata dece. Rok trajanja je 3 godine.

Uslovi izdavanja iz ljekarni se izdaju na recept.

3 komentara za “Tricor 145 mg”

Tricor 145 mi nije odgovarao, nakon što sam ga uzimao dva mjeseca, pojačala se bol u parezi tijela, pojavila se opća slabost mišića (imala sam hemoragični moždani udar prije 8 godina, desna bočna pareza i dalje traje), ne dolazi do poboljšanja, samo strašna slabost u cijelom tijelu i letargija.

Efekat leka se oseti. Neki nemir u cijelom tijelu. Na kraju prijema sve prolazi. Rezultat kojeg sam, uz pomoć Tricorra, trebao da postignem - postigao sam. Izbjegnuta je recidiv hemoftalmusa (intraokularnog krvarenja)

Nisam im poklanjala povjerenje u ove tablete - za vrijeme primjene osjeća se nemir.

Oblik i sastav izdavanja

Tricor je dostupan u sljedećim doznim oblicima:

  • filmom obložene tablete, 145 mg: duguljasti, bijeli, s logotipom kompanije na jednoj strani tableta i natpisom „145“ na drugoj (10 kom u blisterima, u kartonu 1, 2, 3, 5, 9 ili 10 blisteri, 14 kom u blisterima, u kartonskom pakovanju 2, 6 ili 7 blistera, za bolnice - 10 kom u blisterima, u kartonskoj kutiji 28 ili 30 blistera),
  • filmom obložene tablete, 160 mg: duguljasti, bijeli, s logotipom kompanije na jednoj strani tableta i natpisom „160“ na drugoj (10 kom u blisterima, u kartonskoj kutiji 1, 2, 3, 4, 5, 9 ili 10 blistera, 14 kom u blisterima, u kartonskoj ambalaži 2, 6 ili 7 blistera).

Svako pakovanje sadrži i upute za upotrebu Tricor-a.

Sastav po filmsko obloženoj tableti:

  • aktivna tvar: fenofibrat (mikroniziran u obliku nanočestica) - 145 mg ili 160 mg,
  • pomoćne komponente: natrijum lauril sulfat, natrijum stearil fumarat, krospovidon, koloidni silicijum dioksid, dokumat natrijum, saharoza, laktoza monohidrat, mikrokristalna celuloza, hipromeloza, magnezijum stearat, povidon,
  • omotač filma: Opadry OY-B-28920 (titanov dioksid, talk, ksantanska guma, polivinil alkohol, sojin lecitin).

Farmakodinamika

Fenofibrat se odnosi na derivate fibroinske kiseline. Mehanizam njegovog djelovanja povezan je s aktiviranjem RAPP-alfa (alfa receptora aktiviranih proliferatorom peroksizoma). Zbog aktivacije RAPP-alfe pojačava se lipoliza aterogenih lipoproteina i ubrzava njihovo izlučivanje iz plazme. To takođe dovodi do povećanja sinteze apoproteina A-1 i A-2 (Apo A-1 i Apo A-2). Kao rezultat ove akcije, smanjuje se sadržaj frakcije LDL (lipoproteini niske gustine) i VLDL (lipoproteini vrlo male gustoće) i povećava se sadržaj frakcije HDL (lipoproteini visoke gustoće). Fenofibrat povećava brzinu izlučivanja LDL i snižava sadržaj malih i gustih čestica LDL-a, čiji se porast primjećuje kod bolesnika s aterogenim lipidnim fenotipom (posebno često se takvi poremećaji javljaju kod osoba koje su izložene riziku od koronarne bolesti srca).

Kao rezultat kliničkih studija, pokazano je da fenofibrat smanjuje koncentraciju triglicerida za 40–55%, a ukupnog holesterola za 20–25%, s povećanjem holesterola i HDL-a za 10–30%. U bolesnika sa hiperholesterolemijom sa sniženim holesterolom i LDL-om (za 20–35%) tokom upotrebe fenofibrata, sledeće vrste odnosa su smanjene: „LDL-holesterol / HDL-holesterol“, „ukupni holesterol / HDL-holesterol“, „Apo B / Apo A-1 "(navedeni omjeri su markeri aterogenog rizika).

Budući da Tricor značajno utječe na razinu triglicerida i LDL kolesterola, njegova uporaba u hiperholesterolemiji, praćenoj i ne praćenom hipertrigliceridemijom (uključujući sekundarnu hiperlipoproteinemiju, na primjer, dijabetes melitus tipa 2), u potpunosti je opravdana.

Tijekom upotrebe fenofibrata moguće je značajno smanjenje, pa čak i potpuni nestanak ekstravaskularnih naslaga kolesterola (gomoljasti i ksantomi tetiva). U osoba s visokom razinom fibrinogena, opaženo je značajno smanjenje ovog pokazatelja pod utjecajem fenofibrata (kao kod bolesnika s povećanom koncentracijom lipoproteina). Nivo drugog markera upale, C-reaktivni protein, takođe se smanjuje s terapijom fenofibratom.

Između ostalog, Tricor ima uricosuric efekat i smanjuje koncentraciju mokraćne kiseline za oko 25%, što predstavlja dodatnu prednost za bolesnike s hiperuricemijom i dislipidemijom.

U eksperimentima na životinjama, kao i u kliničkom ispitivanju lijeka, pokazano je da smanjuje agregaciju trombocita uzrokovanu epinefrinom, arahidonskom kiselinom i adenozin-difosfatom.

Farmakokinetika

Tablete Tricor u dozi od 160 mg imaju veću bioraspoloživost od ranijih oblika doziranja fenofibrata.

Maksimalna koncentracija u plazmi postiže se nakon 2–4 sata (tablete 145 mg) ili 4–5 sati (tablete 160 mg). Ne ovisi o unosu hrane i uz produljenu upotrebu lijek ostaje stabilan bez obzira na individualne karakteristike pacijenta.

Nakon uzimanja lijeka Tricor, početni fenofibrat u krvnoj plazmi nije otkriven. Hidrolizira ga esteraza. Glavni metabolit lijeka u plazmi je fenofibrojska kiselina koja se više od 99% vezuje za proteine ​​u plazmi (albumin). Fenofibrat nije uključen u mikrosomalni metabolizam i nije supstrat enzima CYP3A4.

Poluvrijeme života je oko 20 sati. Glavni put izlučivanja je s urinom (u obliku konjugata glukuronida i fenofibrojske kiseline). Fenofibrat se gotovo u potpunosti eliminira u roku od 6 dana. U starijih ljudi ukupni klirens fenofibrojske kiseline se ne mijenja.

Kumulativni efekat se ne primjećuje kako nakon jednokratne doze lijeka, tako i kao rezultat duže upotrebe. Hemodijaliza za uklanjanje fenofibrata je nepraktična (zbog visokog vezanja na proteine ​​u plazmi).

Kontraindikacije

  • zatajenje bubrega bilo koje težine,
  • indikacije anamneze žučne kesice,
  • zatajenje jetre (uključujući trajni hepatitis nepoznatog porijekla i bilijarnu cirozu),
  • akutni ili hronični pankreatitis, osim u slučaju akutnog pankreatitisa usled teške hipertrigliceridemije,
  • povijest kikirikijevog putera, sojinog lecitina, kikirikija ili srodnih proizvoda u anamnezi (zbog rizika od preosjetljivosti),
  • nedostatak enzima laktaze, urođena galaktozomija, malapsorpcija galaktoze i glukoze (jer tablete sadrže laktozu),
  • nedostatak enzima izomaltaza / suharaza, urođena fruktozemija (budući da je saharoza dio tableta),
  • istorija fototoksičnosti ili fotosenzibilizacije u tretmanu ketoprofenom ili fibratima,
  • dojenje
  • djeca i adolescenti mlađi od 18 godina,
  • preosjetljivost na fenofibrat, kao i na druge komponente lijeka.

Relativno (Tricor se koristi s oprezom):

  • hipotireoza
  • opterećena povijest genetskih bolesti mišića,
  • istodobna primjena inhibitora hidroksimetilglutarila koenzima A reduktaze (HMG-CoA reduktaza) ili oralnih antikoagulansa,
  • zloupotreba alkohola
  • starije dobi
  • period trudnoće.

Tricor: upute za upotrebu (doziranje i metoda)

Tricor treba uzimati oralno, bez obzira na vrijeme obroka. Tabletu treba progutati cijelu bez žvakanja, i ispirati s dovoljnom količinom vode.

Potrebno je nastaviti pridržavati se posebne hipoholesterolemijske prehrane, koja je propisana prije početka liječenja lijekom.

Preporučena doza je jedna tableta (145 mg ili 160 mg) jednom dnevno. Pacijenti koji su prethodno uzimali fenofibrat u kapsulama od 200 mg ili tabletama 160 mg, jednoj kapsuli ili jednoj tableti jednom dnevno, mogu preći na uzimanje jedne tablete Traicor 145 mg ili 160 mg bez dodatnog prilagođavanja doze.

Za starije osobe (sa normalnom funkcijom bubrega) lijek se propisuje u normalnim dozama.

Učinkovitost liječenja treba ocjenjivati ​​koncentracijom triglicerida, holesterola i LDL u serumu.Ako nakon višemjesečne terapije (obično nakon tri mjeseca) nema rezultata, potrebno je odlučiti o prikladnosti liječenja i propisati istodobnu ili alternativnu terapiju.

Nuspojave

Neželjene nuspojave lijeka Traicor otkrivene tokom placebo kontroliranih ispitivanja:

  • probavni sistem, jetra i žučni trakt: često - simptomi i znakovi gastrointestinalnih poremećaja (povraćanje, mučnina, bol u trbuhu, nadimanje, proliv), povećane transaminaze jetre, rijetko - kolelitijaza, pankreatitis, rijetko - hepatitis,
  • kardiovaskularni sistem: rijetko - tromboza dubokih vena donjih ekstremiteta, plućna tromboembolija,
  • nervni sistem: rijetko - glavobolja, retko - vrtoglavica, povećan umor,
  • mišićno-koštani sistem: rijetko - oštećenje mišića (miozitis, slabost mišića, difuzna mijalgija, grč u mišićima),
  • reproduktivni sistem: rijetko - impotencija,
  • limfni sistem i krv: rijetko - smanjenje nivoa hemoglobina, smanjenje broja bijelih krvnih zrnaca,
  • imunološki sistem: retko - preosjetljivost,
  • koža i potkožne masnoće: rijetko - osip, svrbež, urtikarija, rijetko - fotoosjetljivost, patološki gubitak kose,
  • laboratorijska ispitivanja: rijetko - porast kreatinina u serumu, rijetko - porast koncentracije azota u urezi u krvi.

Neželjene reakcije Traicor-a zabilježene tokom upotrebe nakon stavljanja lijeka u promet:

  • jetra i žučni putevi: komplikacije holelitijaze (holangitis, holecistitis, bilijarne kolike), žutica,
  • respiratorni sistem: intersticijska bolest pluća,
  • mišićno-koštani sistem: rabdomioliza,
  • koža i potkožna masnoća: jake kožne reakcije (toksična epidermalna nekroliza, multiformni eritem).

Posebna uputstva

Prije početka fenofibrata potrebno je provesti odgovarajući tretman kako bi se otklonio uzrok sekundarne hiperholesterolemije kod bolesti poput hipotireoze, disproteinemije, nekontrolirane šećerne bolesti tipa 2, nefrotskog sindroma, opstruktivne bolesti jetre kao i alkoholizma i posljedica liječenja lijekovima.

U bolesnika s hiperlipidemijom, uzimajući hormonske kontraceptive ili estrogene koji sadrže estrogen, porast razine lipida može biti posljedica unosa estrogena, stoga je prvo potrebno utvrditi prirodu hiperlipidemije (primarne ili sekundarne).

Tokom prve godine, svaka 3 mjeseca i periodično tijekom daljnjeg liječenja, preporučuje se nadzirati nivo jetrenih enzima. U slučaju povećanja aktivnosti transaminaza više od 3 puta u usporedbi s VGN-om (gornja granica norme), primjenu Tricor-a treba prekinuti. Za simptome hepatitisa moraju se provesti odgovarajuća laboratorijska ispitivanja i, ako se dijagnoza potvrdi, lijek prekinuti.

Jedna od nuspojava fenofibrata je razvoj pankreatitisa, čiji su mogući uzroci izravno izlaganje Tricoru, nedovoljna efikasnost lijeka u bolesnika s ozbiljnom hipertrigliceridemijom, sekundarni efekti (sediment ili prisustvo kamenja u žučnim kanalima, što stvara začepljenje zajedničkog žučnog kanala).

Učestalost rabdomiolize tijekom liječenja lijekovima povećana je u bolesnika s poviješću bubrežnog zatajenja ili hipoalbuminemijom. Kada se simptomi toksičnog djelovanja na mišićno tkivo (miozitis, difuzna mijalgija, grčevi, mišićni grčevi, porast razine kreatin fosfokinaze više od 5 puta u usporedbi s VGN), terapiju fenofibratom treba prekinuti.

Istodobna primjena Tricor-a s drugim fibratima ili inhibitorima HMG-CoA reduktaze povećava vjerovatnoću ozbiljnih toksičnih učinaka na mišiće, posebno ako je pacijent već imao liječenje mišićnih bolesti prije liječenja. Iz tog razloga, kombinirana primjena lijeka sa statinima dopuštena je samo u slučaju teške miješane dislipidemije i povećanog rizika od kardiovaskularnih komplikacija kod pacijenata s povijesnim mišićnim bolestima, kao i pod budnim nadzorom usmjerenom na rano otkrivanje znakova toksičnog oštećenja mišića.

Ako se tijekom razdoblja liječenja koncentracija kreatinina poveća za više od 50% od VGN-a, primjenu Tricor-a treba prekinuti. Vrijednost klirensa kreatinina preporučuje se redovito pratiti tokom prva 3 mjeseca, kao i periodično tokom daljnje terapije.

Trudnoća i dojenje

Podaci o upotrebi lijeka u trudnica nisu dovoljni. U eksperimentima na životinjama nisu otkriveni teratogeni efekti. Uočena je embriotoksičnost primjenom fenofibrata tijekom pretkliničkog ispitivanja doza toksičnih za žensko tijelo. Upotreba Tricor-a tijekom trudnoće moguća je samo nakon procjene omjera koristi za majku / rizik za plod.

Podaci o prodiranju fenofibrata ili njegovih metabolita u majčino mlijeko nisu dovoljni, pa je upotreba lijeka tijekom laktacije kontraindicirana.

Interakcija lijekova

Tricor treba oprezno kombinovati sa sledećim lekovima i supstancama:

  • antikoagulansi za oralnu primjenu: fenofibrat pojačava terapeutski učinak antikoagulansa i može povećati rizik od krvarenja (preporučuje se smanjiti početnu dozu antikoagulansa za oko trećinu i naknadno postepeno povećavati),
  • ciklosporin: teško je oštećenje bubrega (reverzibilno) pa je kod ovakvih bolesnika potrebno nadzirati stanje bubrega, tj.
  • Inhibitori HMG-CoA reduktaze (statini), drugi fibrati: povećava se rizik od ozbiljnog toksičnog oštećenja mišića,
  • derivati ​​tiazolidindiona (rosiglitazon, pioglitazon): moguće je reverzibilno paradoksalno smanjenje koncentracije HDL holesterola u HDL-u (preporučuje se nadzirati koncentraciju HDL holesterola u HDL-u i otkazati fenofibrat sa značajnim padom ovog pokazatelja).

Analozi Tricor-a su Lipantil 200 M, Lipofen SR, Eclip, Trilipix, Lopid, Fenofibrat Canon, itd.

Recenzije o Tricor

Prema recenzijama, Tricor se odlično nosi s glavnim zadatkom - snižavanjem holesterola i triglicerida. Tijekom liječenja lijekom, pacijenti su primijetili normalizaciju šećera u krvi i LDL i HDL, smanjene bolove u nogama, gubitak tjelesne težine. Međutim, vrlo često u svojim porukama korisnici opisuju nuspojave fenofibrata, poput mučnine, bolova u trbuhu i težine, nadutosti, opće slabosti, bolova u mišićima, distrakcije, tromosti i smanjenja krvnog pritiska. Još jedan nedostatak lijeka, pacijenti smatraju njegovu visoku cijenu.

Pogledajte video: How to Normalize your serum Triglyceride (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar