Šećer u pripremi: smeđi ili bijeli?

Neke bi stvari mogle biti gore od toga da počnete praviti savršene kolačiće od čokolade od čokolade i shvatiti da nemate smeđi šećer.

Međutim, postoji nekoliko praktičnih zamjena koje možete koristiti kao krajnje sredstvo - od kojih mnoge možda već imate u vašoj kuhinji.

Evo sa čime možete zamijeniti smeđi šećer.

Kako zamijeniti smeđi šećer - sedam najboljih zamjena

1. Bijeli šećer plus melasa

Kombinacija bijelog šećera i melase vaš je najbolji izbor za zamjenu smeđeg šećera, jer se od ovoga pravi smeđi šećer (1).

Da biste sami napravili svijetlosmeđi šećer, pomiješajte 1 šalicu (200 grama) granuliranog bijelog šećera sa 1 kašikom (15 ml) melase. Ako vam je potreban tamno smeđi šećer, povećajte količinu melase na 2 kašike (30 ml).

Da biste sami napravili smeđi šećer, pomiješajte 1 žlicu (15 ml) melase sa 1 šalicom (200 grama) granuliranog bijelog šećera.

2. Bijeli šećer plus javorov sirup

Tradicionalno se od smeđeg šećera pravi mješavina granuliranog bijelog šećera i melase.

Ako nemate melasu pri ruci, lako je možete zamijeniti javorovim sirupom, što će teško promijeniti konačni proizvod vašeg recepta.

Pomiješajte 1 šalicu (200 grama) granuliranog bijelog šećera sa 1 kašikom (15 ml) čistog javorovog sirupa kako biste napravili zamjenu za smeđi šećer.

Pomiješajte 1 šalicu (200 grama) granuliranog šećera sa 1 kašikom (15 ml) javorovog sirupa kako biste napravili gotovo savršenu zamjenu za smeđi šećer.

3. Kokosov šećer

Kokosov šećer proizvodi se od soka kokosove palme.

Često se prodaje kao zdravija alternativa šećeru jer sadrži vitamine, minerale i vlakna kojih nema u rafiniranijim izvorima šećera (2).

Smeđi šećer možete lako zamijeniti kokosovim šećerom u omjeru 1: 1.

Iako kokosov šećer izgleda i ima ukus vrlo sličan smeđem šećeru, on ne zadržava toliko vlage. To može utjecati na teksturu nekih peciva, što ih može učiniti malo suhim ili gušćim od očekivanog.

Da biste poboljšali sadržaj vlage, pokušajte da u svoj izvorni recept dodate malo dodatne masnoće, poput maslaca ili biljnog ulja. Možete i pokušati otopiti kokosov šećer na štednjaku prije nego što ga dodate svom receptu.

Kokosov šećer može se zamijeniti smeđim šećerom u omjeru 1: 1, ali on može učiniti da peciva postanu gušća ili gušća od očekivane.

4. Med, javorov sirup ili nektar agave

Ako napravite nekoliko jednostavnih promjena svog recepta, smeđi šećer možete zamijeniti medom, javorovim sirupom ili nektarima agave.

Pošto su ove zamjene tečne, morate uzeti u obzir kako dodatna vlaga može utjecati na rezultat vašeg recepta, posebno kada je riječ o pečenju.

Točne mjere mjerenja mogu se razlikovati od recepta, ali možete koristiti ove osnovne savjete za početak:

  • Zamijenite svaku šalicu smeđeg šećera (200 grama) 2/3 šalice (160 ml) tekućeg zaslađivača po vašem izboru.
  • Za svaku 2/3 šalice (160 ml) tekućeg zaslađivača smanjite količinu ostalih izvora tekućine za oko 1/4 šalice (60 ml).
  • Također možete razmotriti smanjenje vremena kuhanja za nekoliko minuta, jer ove vrste nadomjestaka šećera mogu karamelizirati brže od smeđeg šećera.

Za zamjenu smeđeg šećera možete koristiti tekuće zaslađivače poput javorovog sirupa, meda i agavine nektar, ali možda ćete morati prilagoditi svoj recept.

5. Nerafinirani šećer

Nerafinirani šećer, poput turbinada ili demerare, odlična je zamjena za smeđi šećer jer je njegova prirodna svijetlo jantarna boja i mekan ukus karamele sličan smeđem šećeru.

U većini recepata smeđi šećer možete zamijeniti nerafiniranim šećerom u jednakim omjerima ne primjećujući veliku razliku.

Međutim, nerafinirani šećer je znatno sušiji i krupniji od smeđeg šećera, što može utjecati na krajnji rezultat vašeg recepta.

Velike neobrađene zrnca šećera nisu uvijek ravnomjerno raspoređene duž tijesta kao smeđi šećer, ostavljajući zrnatu teksturu. To se posebno odnosi na pečenje s niskim udjelom vlage ili proizvode dizajnirane za vrlo nježnu teksturu.

Ako imate mlin za začine ili mort i peteljke, možete ručno samljeti kristale šećera kako biste ih učinili manjima, čime ćete se lakše integrirati u svoj recept.

Također možete pokušati djelomično rastopiti kristale šećera u maloj količini tople tekućine - poput otopljenog maslaca, biljnog ulja ili vode - prije nego što ih dodate u tijesto.

Nerafinirani šećeri, poput Demerara ili Turbinado, mogu zamijeniti smeđi šećer u jednakim omjerima. Međutim, budući da su nerafinirani kristali šećera vrlo grubi, oni nisu uvijek jednako ravnomjerno raspoređeni po tijestu kao smeđi šećer.

6. Šećer Muscovado

Muscovado šećer je minimalno rafinirani šećer koji je izvrsna zamjena za smeđi šećer jer, poput tradicionalnog smeđeg šećera, sadrži melasu (3).

Međutim, količina melase i vlage u Muscovado šećeru mnogo je veća nego u običnom smeđem šećeru. To ga čini ljepšim i većom tendencijom grudanja.

Smeđi šećer možete zamijeniti muskovado šećerom u jednakim omjerima gotovo u bilo kojem receptu, ali ako ga ispečete, možda ćete ga htjeti prosijati da biste uklonili kvržice prije nego što ste ga miješali sa tijestom.

Također možete pokušati koristiti električni mikser i dodati malo muscovada odjednom kako biste poboljšali njegovu integraciju u vaš recept.

Muscovado šećer je minimalno rafinirani tamno smeđi šećer koji se može koristiti kao uobičajena zamjena za smeđi šećer. On je ljepljiviji od smeđeg šećera, pa će vam biti potreban dodatni rad kako bi bio što bolji u vašem receptu, posebno ako ga koristite za pečenje.

7. Jednostavan bijeli šećer

Ako nemate nijednu od gore navedenih opcija zamjene smeđeg šećera u vašoj kuhinji, možete ga zamijeniti običnim granuliranim bijelim šećerom u jednakim omjerima, bez straha da ćete pokvariti recept.

Šećeru nedostaje isti bogat okus koji dodaje smeđi šećer, ali ovisno o vrsti recepta, uopće nećete primijetiti veliku promjenu ukusa.

Gdje možete primijetiti razliku je u teksturi. Smeđi šećer daje čvrst žvakaći efekt određenim vrstama peciva, kao što su kolačići. Kad se smeđi šećer zamijeni bijelim šećerom, možete dobiti malo lošiji rezultat. Međutim, to nije nužno loše.

Kao krajnje sredstvo, smeđi šećer možete zamijeniti bijelim šećerom, uzrokujući samo male promjene teksture i ukusa.

Smeđi šećer. Vrste i metode primjene

U različitim se zemljama smeđi šećeri različito nazivaju, zbog toga često dolazi do zabune. U zemljama koje govore engleski jezik, definicija „smeđeg šećera“ znači jednostavno nerafinirani šećer od trske, koji se proizvodi duže vrijeme pomoću određene tehnologije. To je tamni nerafinirani šećer s mekom strukturom. U drugim zemljama, koncept „smeđeg šećera“ je općenit i ne prenosi punu raznolikost vrsta ovog šećera.

Evo glavnih vrsta smeđeg šećera:

Demerarra - dovoljno veliki kristali zlatne boje. Pogodan je za čaj i kafu, ali se slabo razlikuje u tijestu i manje je pogodan za pečenje.

Muscovado svjetlo - vlažni smeđi šećer, s nježnim mirisom karamele i kremastim okusom. Upotrebljava se za nježne deserte, maslac, kreme, kreme i slatke umake. Kada se čuva u dobro zatvorenom spremniku, ono se stvrdne i očvrsne.

Muscovado je mrak - Ima izražen miris melase i tamno smeđu boju. Izvrsno za začinjene umake, marinade, glaziranje mesa, a nezamjenjivo je i u tamnim kolačima gdje je potrebna melasa - u prostirkama, začinjenim muffinima, kolačićima od đumbira. Tvrdi se kada se skladišti u pakovanju sa slobodnim zatvaračem.

Kassonade - fini smeđi šećer. Nijansa je križ između tamnog i svijetlog muscovada, ali manje se slijepi za vrijeme skladištenja.

Turbinado ("Turbinado" - prerađuje turbina) - djelomično rafinirani labavi šećer, s velikim kristalima od svijetlo zlatne do smeđe boje. Prilikom proizvodnje šećera s površine uz pomoć pare ili vode uklanja se značajan dio melase. Koristi se za pravljenje čaja i kafe.

Crni Barbados šećer (melasa šećer) - Tanki vlažni šećer s vrlo visokim sadržajem melase i ljepljivom konzistencijom, s crno-smeđom bojom. Koristi se na isti način kao i tamni muscovado.

Koristi i štete smeđeg šećera

Možete raspravljati koji je šećer korisniji za tijelo, ali najbolje je osloniti se na činjenice.

1. Bilo koji šećer se gotovo u potpunosti sastoji od jednostavnih ugljikohidrata (glukoze, fruktoze) i ima visok udio kalorija. Stoga se može konzumirati u malim količinama kako ne bi izazvao pojavu viška kilograma.

2. Smeđi šećer sadrži mnogo više minerala i elemenata u tragovima nego rafinirani bijeli šećer, ali njihova količina još uvijek nije usporediva, na primjer, sa sadržajem tih tvari u prirodnom sušenom voću i medu.

Na temelju tih činjenica možemo zaključiti da smeđi šećer i dalje ne donosi mnogo koristi, ali ako odaberete između bijelog i smeđeg, on je još uvijek malo manje štetan.

Sada na Internetu postoji mnogo savjeta kako prepoznati pravi smeđi šećer i razlikovati ga od lažnog. Međutim, ovi saveti nisu uvek tačni. Na primjer, savjet da umočite smeđe kristale šećera u vodu i provjerite mijenjaju li boju i boju vode. Bez obzira na tehnologiju proizvodnje šećera, grubozrnat šećer (Demerrara, Turbinado) je kristal saharoze u ljusci melase, jer melasa prosijava na površinu kristala. Prirodno, prvo upada u vodu, a kristali šećera posvjetljuju. To nije razlog da se priča o lažnom.

Bolje je jednostavno odabrati šećer poznatih proizvođača i kupovati u velikim trgovinama.

Kulinarska upotreba i mali trikovi

Pored ukusa i aromatičnih svojstava smeđeg šećera, njegove kristalne veličine i topljivosti, koji su spomenuti gore, postoje još neke značajke koje bi trebalo uzeti u obzir pri pripremi jela s smeđim šećerom i pri zamjeni jedne vrste šećera drugom.

1. Za pripremu karamele bolje je koristiti bijeli šećer, jer izostanak nečistoće omogućava da se šećer karamelizira bolje i lakše je procijeniti spremnost karamele prema njegovoj boji.

2. Melasa u smeđem šećeru ima blago kiselu reakciju i reagira u pečenju s sodom, stvarajući ugljični dioksid, koji pomaže tijestu da se digne. Zato strogo slijedite upute recepta, a prilikom zamjene uzeti u obzir omjer kiseline i alkalije u testu. Pri zamjeni bijelog šećera smeđim, koristi se jednaka količina šećera.

3. Tamno smeđi šećer (tamni muscovado, Barbados) može se zamijeniti melasom, koja se koristi u nekim receptima i koja se u Rusiji može teško kupiti. U tom slučaju morate u skladu s tim da smanjite sadržaj drugog šećera u receptu. Općenito, 100 grama šećera odgovara 120 grama melase.

4. Melasa u smeđem šećeru usporava kristalizaciju šećera u gotovom proizvodu, uslijed čega će pečenje biti mekše, s blagim mirisom maslačka i neće duže bojati.

5. Ako se tamno smeđi meki šećer zaprljao i očvrsnuo tokom skladištenja, može se lako omekšati pomoću jedne od sljedećih metoda. Stavite krišku svježe jabuke u posudu sa šećerom, dobro zatvorite i ostavite nekoliko dana, možete staviti u posudu, pokriti vlažnim ručnikom ili ubrusom i ostaviti 15-20 minuta, ili staviti u mikrovalnu na 30 sekundi. Nakon bilo koje od ovih manipulacija, smeđi šećer će ponovno postati mekan, vlažan i mrvljiv.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga sa svojim prijateljima:

Koja je karakteristika proizvoda

Postoje znakovi po kojima se razlikuju braon šećerne sorte - ovo je koncentracija melase i veličina kristala. Oba indikatora su u različitoj mjeri važni za kuhanje. Za recepte s velikom količinom tekućine koriste se veliki kristali koji uključuju termičku obradu. Fini kristalni šećer preporučuje se za pripremu hladnih napitaka, peciva, glazura. Što je tamniji šećer, svjetliji je ukus, aroma.

Bilo koja raznolikost proizvoda sastoji se od jednostavnih ugljikohidrata, njegov kalorijski sadržaj je visok, pa se šećer konzumira u malim količinama. Ako osoba pati od dijabetesa, treba ga u potpunosti napustiti.

Šećer sadrži mnogo elemenata u tragovima i minerala, njih ima mnogo više nego u bijelom šećeru. Međutim, ta se količina ne može uporediti sa korisnim supstancama u prirodnom medu i sušenom voću. Kao što vidite, takav proizvod nije u mogućnosti donijeti posebne koristi, naročito dijabetičarima. Može li se smeđi šećer zamijeniti običnim šećerom? Dosta, ali s hiperglikemijom je to neracionalno, svaki šećer je nepoželjan. Sa čim može zamijeniti smeđi šećer?

Sušeno voće, javorov sirup, med

Dijabetičari i dalje ne bi trebali jesti rafinirani šećer ili smeđi šećer. Umesto toga, možete koristiti sušeno voće, biljne sirupe, steviju, med ili melasu.

Ako je poremećen metabolizam ugljikohidrata, šljive, smokve, suhe marelice, grožđice dopušteno je jesti, ali bez zaboravljanja na doziranje. Plodovi se jedu uz čaj uz čaj, dozvoljeno ih je koristiti za pripremu dijetalnog pečenja. Istina, sušeno voće ima puno fruktoze, pa ima visoki sadržaj kalorija.

Alternativno se koristi javorov sirup. Odlično se koristi kao zamjena za šećer u čaju, slastičarstvu, sirupu, dodaje se jelima od povrća i mesa. U proizvodu je dekstroza, karakterizira ga nizak sadržaj kalorija.

Idealna zamjena za šećer je prirodni med:

  1. sadrži niz vrijednih tvari,
  2. ne povećava glikemiju kod dijabetesa,
  3. poboljšava imunološku odbranu.

Ima mnogo vrsta meda, najpopularnija je lipa, bagrem, heljda i cvijet. Med će zamijeniti šećer, ali u njemu ima puno kalorija, o čemu uvijek treba voditi računa.

Osim toga, nije isključen razvoj alergijskih reakcija.

Jeruzalemski artičoka, maltozni sirup, palmin šećer

Drugi proizvod koji zamjenjuje smeđi i bijeli šećer je jeruzalemski sirup od rižota od artičoke. Možete ih začiniti kolačima, kašom od mlijeka, dodati kafu, čaj, napraviti tečnost od njega.

Ako uzmemo u obzir sva prirodna zaslađivača, sirup ima najniži glikemijski indeks (osim stevije), dijabetičari ga mogu bez straha koristiti. Boja zamjenskog šećera je lijepe smeđe, arome meda. Preporučuje se ne podlijegati visokim temperaturama kako biste sačuvali sve hranjive tvari, vitamine.

Druga velika alternativa šećeru je sirup maltoze, dobiven je iz kukuruzne brašne. Proizvod se široko koristi u prehrambenoj industriji:

  • u proizvodnji dijeta, hrane za bebe,
  • u pivaranju,
  • u vinarstvu

Melasa kod kuće dodaje se bilo kojim proizvodima, tortama i slatkim šipkama.

Nutricionisti mogu preporučiti uključivanje palminog šećera u prehranu, ovaj proizvod se dobiva iz cvjetova palminog drveta. Takav je proizvod što je moguće sličniji smeđem šećeru, a stalno se koristi u kuhinjama Tajlanda, Indije i Vijetnama. Kod nas se smatra prilično egzotičnom, prilično je skupa.

Ljubitelji slatke hrane mogu koristiti fruktozu, ali supstanca ima i nedostatke i prednosti. Pozitivni aspekti proizvoda su nizak glikemijski indeks, povećana energetska vrijednost. Nedostaci se nazivaju sporim osjećajem punoće, povećanom vjerovatnoćom za razvoj srčanih i krvožilnih bolesti i nakupljanjem visceralne masnoće.

Koristeći fruktozu, glikemijski indeksi polako rastu, dugo ostaju na visokoj razini. Tvar se razgrađuje tako polako, gotovo potpuno ga apsorbiraju ćelije jetre, gdje se pretvara u masne kiseline.

Budući da osjećaj punoće dolazi polako, čovjek nema dovoljno slatkoće, počinje konzumirati sve više proizvoda. Kao rezultat toga, dijabetičar je obrastao visceralnom masnoćom, povećava vjerojatnost pretilosti.

Biljka Stevia

Paragvaj se smatra rodnom rodom medene trave, biljka ima jedinstvena svojstva, spolja je neopisana, ali lišće je bogato vitaminima, mineralima i slatko je. Tačnije će biti reći da je stevija mnogo slađa od bijelog i smeđeg šećera, jedinstven ukus pruža supstanca steviozid, ona je daleko najslađa od prirodnih glikozida.

Steviju možete kupiti u različitim oblicima, to mogu biti sušeni listovi, prašak, tablete, ekstrakt ili tinktura. Grm biljke može se uzgajati na njenom prozoru, po potrebi dodati čaju ili pićima.

Listovi medene trave nisu pogodni za kuhanje, u kojem se slučaju koristi ekstrakt ili prašak. U suprotnom, estetika jela je oštećena.

Kao što vidite, raspon proizvoda koji mogu zamijeniti smeđi i bijeli šećer kod dijabetesa je neobično širok. To mogu biti prirodne ili sintetičke tvari, sve ovisi o takvim pokazateljima:

  1. ozbiljnost dijabetesa
  2. stanja pankreasa
  3. nivo glikemije
  4. alergije
  5. preporuke ljekara.

Koristeći analoge rafiniranog šećera, možete jesti ukusna jela, ne uskraćujte se desertima i slatkišima, a da pri tome zadržite bolest i ne patite od simptoma metaboličkih poremećaja.

Ali zamjena za šećer aspartama treba napustiti, njegov jedini plus je nula kaloričnih sadržaja, tu se završavaju pozitivni aspekti. Supstanca povećava rizik od raka, pogoršava dijabetes i prelazi drugu vrstu patologije na prvu.

Neželjene reakcije će biti smanjen vid, oslabljen kvalitet sluha, glavobolja, anksioznost i agresija. Uz duže korištenje, dolazi do nepovratnog oštećenja stanica mozga, peptičnog čira i mentalne retardacije.

Stručnjak u videu u ovom članku govorit će o zaslađivačima.

Šta je korisnije od nerafiniranog šećerne trske ili običnog bijelog rafiniranog šećera?

U stvari, postoji razlika između ovih vrsta šećera, ali nije toliko značajna koliko bi se u početku mogla činiti. Jer, naprimjer, broj kalorija na oba mjesta gotovo je isti.

U smeđem šećeru postoji 377 kalorija i 387 kalorija u običnom rafiniranom šećeru.

U pravom šećeru od trske zaista postoji nekoliko korisnih elemenata u tragovima, ali vrlo ih je malo.

većina smeđeg trsnog šećera na ruskom tržištu je obični bijeli šećer, obojen melasom ili karamelom

Osim toga, značajan dio smeđeg šećera koji se prodaje kod nas ista je bijela, tek obojena karamelom. Broj falsifikata je vrlo velik!

Štaviše, lažni može poslužiti ne samo tonirani šećer iz repe, već i od trske, obični rafinirani šećer od trske.

Kako lažirati bijeli šećer ispod smeđe boje i zašto?

Napomena! Uradite eksperiment kod kuće! Sipajte u prozirnu čašu vode i u nju umočite pola žličice smeđeg šećera ako šećer odmah potamni vodu, a nakon nekog vremena gornji sloj se ispere, znajte da je to obični bijeli šećer obojen karamelom.

To radim vrlo jednostavno! Običan bijeli šećer, upravo mrlje smeđe boje. Srećom, kemijske boje za hranu rijetko se koriste za to.

Najpopularniji sastojak koji proizvođači koriste za pravljenje rafiniranog smeđeg šećera su trska melasa ili melasa. Pomoću ove melase lakše je sakriti hiper.

Sama melasa čak sadrži i neke korisne elemente u tragovima, ali oni se ne raspodjeljuju unutar kristala šećera, kao što bi trebao biti, već su na vrhu i prekrivaju rafinirani rafinirani kristal šećera.

Zašto lažni smeđi šećer?

Sve se radi o cijeni! Cijena pravog nerafiniranog šećera mnogo je puta veća što tjera mnoge proizvođače na varanje.

U potrazi za zdravim životnim stilom i posebnom korisnošću proizvoda, koji su, prema mišljenju stručnjaka Društva za zaštitu prava potrošača Romana Gaidašova, vrlo uvjetno, potrošač je spreman dati dobar novac.

Trošak nerafiniranog šećerne trske je najmanje tri puta skuplji nego inače. Ovo je uglavnom zbog činjenice da raste daleko i donosi je u Rusiju, nije jeftino.

Šećerna vrsta pripada porodici biljaka i pravi je gigant u ovoj porodici. Trave poput drveta bambusa, žitarica i travnate trave pripadaju istoj porodici. U lišću svih ovih biljaka odvija se proces fotosinteze, što doprinosi proizvodnji šećera. Ali u šećernoj trsci se, za razliku od svih ostalih biljaka ove porodice, šećer posebno proizvodi. Akumulira se u vlaknastim stabljikama ove biljke, u obliku slatkog soka.

Šećerna trska - Mala istorija

Šećerna trska je prvi put pronađena u prašumama jugoistočne Azije i Nove Gvineje. Šećerna tvar se uzgajala od davnina Još u Indiji, kad je 327. pr. e. trupe Aleksandra Velikog napale su ovu državu, Grci su napisali da su meštani „žvakali divnu trsku koja je davala med bez pomoći pčela.“ Cvatnja rasta i masovnog uzgoja šećerne trske počela je u 15. veku, kada su zapadnoevropske sile počele da vrše kolonijalne napadaje .

Da li bih trebao kupiti smeđi šećer umjesto bijelog?

Zanimljivo je da je u zemljama u kojima se uzgaja šećerna trska smeđi nerafinirani šećer prilično jeftin. Ništa skuplje od običnog granuliranog šećera u našim trgovinama. Ali imamo potpuno drugačiju cijenu za to. Baš kao i cijena manga, papaje i kokosa ...

Važno je znati - koliko šećera može dnevno? Mnogi nutricionisti preporučuju konzumiranje ne više od 30 g šećera dnevno. To su otprilike 5 žličica.

Dakle, kupovati takav šećer ili ne, uglavnom je potrebno odlučiti iz financijskih troškova, a ne zdravstvenih koristi. Jer ova korist, naravno, jeste, ali ne prelazi mnogo puta od koristi od uobičajenog rafiniranog šećera od bijele repe.

Naravno, trsni šećer izgleda mnogo uglednije od običnog bijelog kockanog šećera. A da i ne spominjemo činjenicu da postoje i šećerni bomboni, šećer u briketima, krupni šećer i mnoge druge vrste šećera, koje pored ukusa kombiniraju i visoka vizualna i estetska svojstva.

Zapamtite da standardi potrošnje šećera ne ovise o njegovoj boji!

Ali ako vam financijska situacija omogućava da sigurno kupujete šećer za svakodnevnu upotrebu, što košta barem tri puta skuplje nego inače, onda je to sjajno! Zašto ne?

Jedino, iako je vrlo važno ne zaboraviti da je konzumiranje šećera, poput lijekova, pretjerano, štetno za zdravlje i boja šećera, ovdje apsolutno nije važno što.

Kako zamijeniti trske i smeđi šećer?

Smeđi šećer je proizvod napravljen od trske. Specifična boja pojavila se zbog činjenice da nije podložna obradi i da se ne čisti. Kvalitetni smeđi šećer, koji se nalazi na policama naših trgovina, ekskluzivno se uvozi iz Australije, Mauricijusa, Latinske Amerike. Trska šećer može biti bijela, što znači da je rafiniran.

Različite sorte takvog šećera često se razlikuju po ukusu, ali zbog tvari melase, trske melasa, proizvod ima ugodnu aromu i ukus karamele. Da biste provjerili kvalitet proizvoda, on se mora otopiti u vodi, dobar šećer neće izgubiti boju. Ako se bijeli kristali slegnu na dnu i voda postane smeđa, to znači da je proizvod falsificiran.

Trsni (smeđi) šećer: koristi i štete. Kako sigurno zamijeniti šećer?

Promatrajući police sa šećerom u trgovini, možete pronaći dvije sorte ovog proizvoda: trsku i običnu. Koja je njihova razlika? Reći ćemo vam kako se smeđi šećer razlikuje od rafiniranog šećera, koje su prednosti i štete od šećerne trske i kako se može koristiti, osim dodavanja u hranu.

Koje su karakteristike šećerne trske

Smeđi šećer nastaje isparavanjem soka trske - žitarice koja sadrži šećer. Ne prolazi kroz štetan proces rafiniranja i zbog toga se smatra korisnijom koliko može biti i šećer. Zbog činjenice da je šećer napravljen od prirodne melase, ima poseban okus karamele.

Moda na smeđi šećer i njegova visoka cijena doveli su do toga da trgovine često prodaju lažne - rafinirani šećer od repe. Lako ga je prepoznati: lagano ga razrijedi vodom, a lagano mrlje vodu u smeđkastu nijansu.

Trsni šećer: koristi i štete

Nutricionisti jednoglasno tvrde da se kalorični sadržaj smeđeg šećera ne razlikuje od bijelog. A natpisi na ambalaži, koji tvrde drugačije, znače da je proizvod dodan štetni zaslađivač aspartam.

Stoga je šteta šećerne trske očigledna. Takođe nepovoljno utječe na tijelo i figuru, kao i drugi slatkiši.

Zloupotreba šećerne trske dovodi do pretilosti, ateroskleroze, srčanih udara i šloga, povećava rizik od dijabetesa.

Međutim, paradoks je da je šećer iz trske i štetan i zdrav! Sadrži dovoljno veliku količinu korisnih supstanci: bakar, cink, magnezijum, gvožđe, natrijum i vitamini B. Nutricionisti preporučuju zamjenu bijelog šećera prirodnim šećerima od trske kako bi dobili više koristi. Umerena upotreba ovog proizvoda pomoći će vam u regulisanju rada jetre i slezine.

Prednosti šećerne trske su što je glukoza koju sadrži neophodna za mozak da funkcioniše. A budući da moderni čovjek sve više opterećuje mozak, treba mu više šećera.

Zamjena za šećer

Ideja za pronalazak zaslađivača pojavila se davno i čovječanstvo je nakupilo puno recepata za zamjenu ovog slasnog proizvoda, mogu ih se podijeliti na sigurne i opasne.

To štetno uključuje:

  • Saharin. Štetan nadomjestak šećerne trske. Ovaj opasni proizvod koji je zabranjen u mnogim zemljama izaziva razvoj raka. U Rusiji možete, na primjer, pronaći sladoled pod imenom E954.
  • Aspartam Štetni slatki proizvod, 200 puta slađi od šećera, u velikim dozama dovodi do smrti moždanih nervnih stanica, kada se zagrijavaju, pretvara se u kancerogen. U Rusiji se često koristi u proizvodnji sokova, gaziranih pića, slatkiša, a na etiketi je označena kao E951.

Sigurni uključuju:

  • Ksilitol i sorbitol. Tvari proizvedene od prirodnih proizvoda: planinski pepeo, ljuske pamuka i sjemenke kukuruza uvjetno su sigurne za ljude. Imaju tendenciju nakupljanja u organizmu i u velikim dozama štetno utiču na rad pankreasa i creva. Ali u dozi od 40 g dnevno, ne nanosi se šteta.
  • Fruktoza. Najkorisnija zamjena za šećer iz trske, apsolutno prirodna. Sadrži se u medu, suhom voću, svježim bobicama i voću. Ali, uz zlouporabu, poput šećera, dovodi do pretilosti i loše je za kardiovaskularni sistem.

Načini upotrebe šećerne trske

Kada je riječ o zdravstvenim i zdravstvenim prednostima šećerne trske, ne možemo ne spomenuti njegove očite ljepote. U kozmetologiji je smeđi šećer neophodan. Postupak poput shugaring-a zasnovan je na sirupu napravljenom od šećerne trske.

Dobro se karamelizira i čvrsto hvata dlačice tijekom depilacije. Shugaring se razlikuje od drugih metoda uklanjanja dlaka hipoalergenošću, relativnom jeftinošću i sigurnošću. Piling sa smeđim šećerom je još jedan način upotrebe ovog proizvoda.

Oni savršeno eksfoliraju stanice kože bez da je ozlijede ili ne izazovu alergije.

Smeđi šećer, naravno, najaktivnije se koristi u kuvanju. Hrani daje ugodan ukus karamele. Profesionalni barista preporučuje dodavanje takvog proizvoda kavi, a to čini piće bogatijim i složenijim.

Kako odabrati šećer: 5 vrsta i njihove prirodne zamjene

Šećer je ime domaćinstva za hemijski element saharoze u vezi sa ugljikohidratima, koji se smatraju vrijednim hranjivim sastojcima koji ljudskom tijelu pružaju potrebnu energiju. Postoji ogroman broj vrsta šećera, ovisno o teritoriji i načinima proizvodnje, prirodi prerade, obliku i još mnogo toga.

Candy šećer

Kandiran ili bombonski šećer proizvod je kristalizacije šećera koji se koristi za pravljenje slatkiša. Dolazi u mnogo različitih oblika i boja, jer se proizvodi i od bijelog i smeđeg šećera.

Da bi se dobio šećer od bombona, kuha se zasićeni sirup od zasićenog šećera dok se lagano ne uzorkuje na kosi i ostavi da se kristalizira vruće na pramenovima ispruženim u posudama na temperaturi od 50-60 °.

Nakon nekog vremena, dobivaju se veliki kristali šećerne kandide kao da su nanizani na niti. Sirup se ocijedi, kristali se isperu vapnenom vodom i osuše.

Ispada da su karameli „šljunak“ nepravilnog oblika koji se mogu koristiti kao slatkiši, a u XVI vijeku je u Engleskoj takav šećer koristi se kao lijek protiv kašlja iritacija grla

Palmin šećer

Palmin šećer dobiva se u Indiji iz soka palme Arenga šećer. Njegova boja može varirati od zlatno smeđe do tamno smeđe.

Takav šećer sadrži minerale, uglavnom predstavljeni željezom, kalcijumom, kalijem i fosforom, kao i vitamine A, C, B1, B2, B6.

U Indiji palmin šećer koristi se čak i u ljekovite svrhe, pomaže kod menstrualnih i stomačnih bolova, u lečenju poremećaja genitourinarnog sistema kod muškaraca, a takođe poboljšava cirkulaciju krvi i probavu.

Sladila

Postoji mnogo prirodnih zamjena za šećer. Po našem mišljenju najkorisnije slatke alternative su:

  • Prirodni med
  • Sirup od datulja
  • Agave sirup
  • Jeruzalemi sirup od artičoke,
  • Javorov sirup
  • Stevia, prirodni nadomjestak šećera bez kalorija.

Kako odabrati šećer?

Da biste odabrali kvalitetan proizvod, morate detaljno pregledajte etiketu: saznajte od kojih sirovina je proizvedena određena vrsta šećera, povežite zemlju porijekla na etiketi s regijom proizvodnje ovog proizvoda i obratite pažnju na nutritivne vrijednosti, datume izrade i pakiranje.

Na pitanje koji šećer odabrati, svaki potrošač naravno će odgovoriti za sebe na osnovu svojih sklonosti, ali lično ćemo vam savjetovati da dajete prednost sirovog šećerakoja sadrži više hranjivih sastojaka, kao i prirodne alternative šećeru.

Trsni šećer - koristi i štete, kako se razlikuje od običnog bijelog šećera i kako provjeriti autentičnost

Sve se više nude alternative kao uobičajena vrsta rafinirane bijelog šećera: nerafinirana, karamela, proizvodi od trske. Nutricionisti i dalje inzistiraju na opasnosti „slatkog otrova“, a prehrambena industrija brzo prelazi na oglašavanje različitih analoga usmjerenih na zamjenu uobičajenog rafiniranog šećera.

Saharoza je ugljikohidrat, važno hranjivo sredstvo koje služi kao izvor energije, toliko potreban za rad mozga. Bijela boja i proizvod dobiven ne samo od repe, već i od trske.

Smeđa boja nastaje postupkom čišćenja bez metode rekristalizacije (rafiniranja sirovina) koja se koristi u preradi šećerne repe.

Ovo je prva razlika između šećerne trske i običnog šećera iz repe, ali oni su u stvari isti.

Šta je smeđi šećer? Tokom tehnološkog pročišćavanja iz saharoze trske, oslobađa se melasa - melase crne boje.

Rezultat je isti granulirani šećer, ali s nešto nižim sadržajem kalorija i drugačijim sastavom mikronutrijenata. Tijelo ne osjeća veliku razliku od konzumiranog proizvoda šećera, bilo da je bijeli ili smeđi.

Još se proučava pretpostavka da melasa sadrži više vitamina i minerala od bijele melase.

Za proizvodnju ove vrste saharoze iz hrane uzgaja se plemenita biljka šećerne trske (Saccharum officinarum ili Saccharum spontaneum).

Pravi šećer od trske na našim policama treba isključivo uvesti: područje uzgajanja trske je Australija, Indija, Brazil, Kuba. Pakiranje proizvoda treba sadržavati podatke o mjestu rasta biljke i ambalaže.

Boja šećera varira od svijetlo do tamno smeđe boje i ovisi o regiji uzgoja i koncentraciji melase: što je više melase, tamnija je nijansa.

Glavne vrste proizvoda od smeđeg šećera:

Muscovado šećer (može ga nazvati i Barbados) dobija se metodom soka prvog vrenja, sadrži 10% melase. Kristali muscovadoa su tamni, ljepljivi na dodir i imaju snažan miris karamele. Kada se dodaju, pečenje dobiva posebnu boju meda, aromu melase i ne zadržava se dugo. Muscovado je pogodan i za dodavanje kavi.

Turbinado šećer je djelomično rafiniran, parno tretiran (turbina), zbog čega je i dobio ovaj naziv. Ovo je visokokvalitetni bio-proizvod: za njegovu proizvodnju ne koriste se kemijski elementi.

Kristali šećera Turbinado suvi su, mrvljivi, od zlatne do smeđe boje, ovisno o vremenu obrade, a koriste se za zaslađivanje pića od čaja i kafe, koktela, kao i za pripremu salata i umaka.

Cane šećer Demerara

U dućanima se češće javlja ova vrsta, koju je Mistral napravio od sirovina sa tropskog ostrva Mauricijusa. To su smeđe-zlatno čvrsti kruti veliki kristali.

Demerara šećer od trske idealan je za čaj, kafu, koktele. Savršeno karameliziran, otkriva u procesu bogat okus i ugodnu aromu.

Takav šećer iz trske ne otapa se dobro u tijestu, ali izgledat će sjajno ispečen na tijestima.

Cane šećer - kalorije

Slatki otrov se sastoji od 88% saharoze. Kalorični sadržaj trske i rafiniranog šećera bitno se ne razlikuje: 377 kcal u odnosu na 387 kcal na 100 g.

Ovaj kalorijski sadržaj iznosi 18% dnevnog unosa na osnovu upotrebe 2000 kcal / dan.

Energetska vrijednost u proporcijama BZHU: 0% proteina / 0% masti / 103% ugljikohidrata, odnosno sadrži puno ugljikohidrata i kalorija - neće vam pomoći da izgubite kilograme!

Kako provjeriti autentičnost šećera od trske

Karakteristična smeđa boja, koja može biti od tamno smeđe do zlatne, ne garantuje autentičnost. Nijansa ovisi o koncentraciji melase i mjestu rasta biljke.

Ali sama melasa koristi se kao boji rafiniranih proizvoda, pa je važno prepoznati lažni da ne biste kupili rafiniranu repu od karamele.

Provjerite autentičnost šećerne trske na sljedeći način:

  • razrijedite sirup i dodajte kap joda, dobivena plava nijansa ukazuje na reakciju škroba koja se nalazi u prirodnom proizvodu,
  • Stavite šećernu traku u toplu vodu, ako voda promijeni boju - kupili ste imitaciju.

Trsni šećer je izvor slatkog života

Dragi čitaoci, mnogi od vas ne mogu zamisliti svoj život bez šećera. Sigurno znate da to može biti ne samo klasična bijela, već i smeđa.

Takav se šećer naziva šećerna trska, a dobiva se iz šećerne trske, koja raste u Indiji i na Kubi. Ima prelepu zlatnu boju i ukus karamele.

Uz šećer od trske, jela vole piti kafu i čaj, mnogi ga dodaju domaćim kolačima kako bi dobili poseban okus.

Danas je moderno kupovati prirodne proizvode, a proizvođači aktivno podržavaju ideju zdrave prehrane, koja je zapalila stanovništvo. To je samo o riziku kupovine falsifikata, nije uobičajeno govoriti.

U supermarketima i na Internetu možete naručiti sve vrste šećerne trske, ali kako razlikovati kvalitetnu robu od nekvalitetnih neiskusnih potrošača? A čemu služi šećer od trske i je li uopće zdrav? Vrijedi li se odreći šećerne repe? Da razumemo ovo teško pitanje. Razgovarajmo o koristima i štetama trske šećera, o njihovim razlikama.

Malo istorije

Ruski potrošači su o šećeru od trske saznali još u 90-ima, kada su ga s Kube aktivno uvozili, a koštao je čak i malo jeftinije od našeg uobičajenog šećera od repe. Njegova domovina je Indija.

Aleksandar Veliki ga je doveo u Evropu. U srednjem vijeku se šećer prodavao u ljekarnama. Petar Veliki otvorio je Šećeranu komoru u Rusiji u 18. veku. U svijetu se proizvodi 60% šećerne trske i 40% običnog šećera.

Vrste šećerne trske

Glavne vrste šećerne trske:

  • Demerara - najčešća sorta trsnog šećera fino samljevenog, ima nježan ukusan okus, pogodan za kavu i kuhanje mesa s ustajalom šećernom glazurom,
  • Muscovado - elitna sorta trsnog šećera, koja je podvrgnuta minimalnoj obradi, ima bogato karakterističan kiseli karamel-vanilin okus,
  • Turbinado - sivi smeđi šećer od trske, koji je podložan djelomičnom pročišćavanju melase vodom i parom,
  • Barbados - ima tamnu nijansu i jaku aromu, sadrži veliki broj melase.

Da vidimo kako izgleda smeđi šećer od trske na fotografiji. Može se izrađivati ​​u obliku rafinirane ili u mrvljenom obliku.

Šećer od trske i cvekle - u čemu je razlika

Kakva je razlika između šećerne trske i običnog šećera? Ovo pitanje posebno brine one koji se pridržavaju principa zdrave prehrane. U čemu je razlika? Glavna razlika, naravno, u sastavu.

Smeđi šećer od trske je nerafinirani, nerafinirani šećer u kojem je pohranjena većina hranjivih sastojaka:

Redovni šećer sadrži manje kalcijuma i drugih hranjivih sastojaka. Ali treba biti svjestan da šećer od trske može biti ne samo smeđi, već i bijeli (rafinirani). Prednost takvog proizvoda je mala. Ako šećer od trske šećerite za zdravlje, onda je bolje odabrati tamne sorte (nerafinirane i nerafinirane). Tada neće biti štete od proizvoda, pod uvjetom njegove umjerene upotrebe.

Klasični smeđi šećer od trske daje jedinstven ukus našim omiljenim pićima - kafi i čaju. Izrađuju i hrskave tijesto, koje se dobijaju zbog prisustva melase.

Koliko šećera iz trske možete pojesti dnevno

Dnevna norma šećera dnevno (ne samo u obliku labavog proizvoda, već i u obliku pečenja) - ne više od 5 žličica.

Višak glukoze može naškoditi tijelu, posebno, prema riječima stručnjaka, čini naša plovila krhkim i doprinosi razvoju ateroskleroze.

Osim toga, nakon unosa šećera u naše tijelo, kalcij se troši za njegovu obradu - glavni element za održavanje zdravih zuba i kostiju.

Koji je šećer slađi - trska ili repa

Po stepenu slatkoće, šećer od repe je bogatiji, zaista je slađi. U ekonomskom je trošenju u svakodnevnom životu. Trsni šećer nije toliko sladak, okus mu je nježniji, a dobro se otkriva u kavi i pecivima.

Posebno ukusni uz njegov dodatak su domaći muffini i kolačići. Ako trebate odabrati šećer točno prema stupnju slatkoće, onda je bolje da kupite cveklu.

Trska se voli upravo zbog kombinacije posebne arome i ukusa.

Prednosti šećerne trske

Glavne korisne komponente šećerne trske su kalcijum, gvožđe, kalijum, magnezijum i vitamini grupe B. U ovom proizvodu ima puno ovih tvari. U 100 g sadrži oko 62 mg kalcijuma, 332 mg kalijuma, 117 g magnezijuma, 2 mg gvožđa. Ali jesti takvu količinu šećera samo radi dobivanja korisnih tvari ne vrijedi - zdravije je i sigurnije dobiti ih iz drugih proizvoda.

Glavna korisna svojstva šećerne trske:

  • jača kosti, sprečava razvoj karijesa i gubitak zuba, inhibira tijek osteoporoze povezane sa godinama,
  • daje korisnu energiju, poboljšava performanse, vraća snagu nakon napornog fizičkog rada i psiho-emocionalnog stresa,
  • povećava imunitet, omogućava tijelu da aktivno odvraća virusne napade, inhibira proces starenja zbog prisustva antioksidanata i B vitamina u sastavu,
  • osigurava normalno funkcionisanje nervnog sistema i mozga,
  • reguliše metaboličke procese u tijelu, podržava hematopoetsku funkciju,
  • normalizuje probavni trakt zbog sadržaja prirodnih vlakana, čisti creva od sluzi i štetnih metaboličkih proizvoda,
  • Zahvaljujući prisutnosti kalijuma, šećer iz trske podržava aktivni rad srčanog mišića, sprečava razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Trska šećer je posebno korisna za one koji rade s mozgom koji trebaju redoviti unos glukoze. Kada jedete slatkiše i visoko kalorična peciva, bolje je dodati komad rafiniranog čaja. Koristit će mozak. Ja i sama volim ne dodavati je u čaj, već piti na zalogaj.

Znate, ni slatkiši ne možete živjeti, ali morate biti u mogućnosti pronaći alternativu štetnim ugljikohidratima. Budući da šećer iz trske sadrži puno kalcijuma, kada se glukoza apsorbuje, njegove vlastite rezerve kalcija trošit će se s nižom brzinom. Mislim da je ovo velika prednost.

Ovaj video opisuje prednosti smeđeg šećerne trske, njegove vrste i moguće efekte na zdravlje.

Koji je šećer bolji - šećer od trske ili repe?

Ovo je tradicionalno pitanje koje brine mnoge potrošače. Rafinirani šećeri svi su jednako štetni. Ali nerafinirana trska - mnogo puta korisnija. Ima 23 puta više kalcijuma od rafiniranog šećera. Barem zbog toga, vrijedi dati prednost šećeru, napravljenom na bazi soka od trske.

Kako razlikovati lažni od originala

Postoji mnogo mitova u vezi s utvrđivanjem kvalitete šećerne trske. Na mreži, mnogi čak provode različite eksperimente kod kuće, ali, nažalost, njihovi rezultati nisu uvijek pouzdani. Neiskusnom potrošaču koji nikad nije kupio takav proizvod teško je razlikovati lažni šećer od trske od originala.

Postoji mišljenje da je najbolji način da se provjeri kvalitet šećera od trske je pokušati ga otopiti u vodi, koja bi, prema mnogima, trebala ostati transparentna. U stvari, takvi eksperimenti se ne mogu shvatiti ozbiljno. Trsni šećer sadrži melasu, koja mrlje tekućinu. Ovo je apsolutno prirodna reakcija.

Skepticizam se treba primijeniti i na eksperiment sa jodom koji bi trebao da oboji škrob sadržan u šećeru od trske. Ali toliko je malo ovog škroba da teško možete vidjeti plavu boju vode.

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine šećerne trske? Ja bih savjetovao da pogledate cijenu. Glavna razlika između šećerne trske i običnog šećera je njegov kvalitativni sastav. Ali dobar proizvod ne može biti jeftin. Stoga, ako su troškovi šećera od trske sumnjivo niski (manji od 250-300 rubalja po kilogramu), to znači da je pred vama, najvjerovatnije, obični obojeni šećer.

Važno je osjetiti i vidjeti granicu između zdravstvenih koristi i štete od šećera od trske. Samo umjerena upotreba proizvoda može biti sigurna za zdravlje.

Trsni šećer je tako osebujna egzotika, poslastica za gurmane i one koji žele smanjiti štetu od konzumiranih ugljikohidrata. Ali to nije voće ili povrće koje je moguće konzumirati gotovo bez ograničenja.

Znam da neki jedu trsni šećer u komadima, a to je i razumljivo: ima jedinstven ukus karamele i samo žele da ga gozbe.

Ali uvijek se prisjetite osjećaja proporcije, koji će vam pomoći u održavanju figure, i krvnih žila, a ne zaraditi otpornost na inzulin iz kojeg mnogi počinju katastrofalno brzo rasti.

Može šećer iz trske kod dijabetesa

Kod dijabetesa je ograničen bilo koji šećer, uključujući i trsku. Uz dozvolu endokrinologa možete konzumirati jednostavne ugljikohidrate.

Kod dijabetes melitusa povećava se rizik od nastanka gojaznosti, kardiovaskularnih bolesti, pa je bolje šećer zamijeniti medom, koji ima više fruktoze nego saharoze, ili koristiti zaslađivače.

Ozbiljnost ograničenja direktno ovisi o težini bolesti. Stoga je u svakom slučaju bolje konzultirati se s liječnikom.

Recept za domaće kolačiće

Želim podijeliti sa vama jedan recept za pravljenje domaćih kolačića s dodatkom smeđeg šećera. Upravo on daje slastičarima fleksibilnost i ugodnu svježinu.

Trebat će vam sljedeći proizvodi:

  • 1 jaje
  • 1/2 šalice šećera od glazure
  • 100 g prosijanog brašna
  • 1/2 šalice šećerne trske
  • 120 g mekog putera,
  • čaša grožđica
  • prstohvat vanilin
  • 1/2 šolje zobene kaše
  • prstohvat soli.

Mešajte maslac sa šećerom u prahu i smeđim šećerom. U smjesu dodajte tučeno jaje, vaniliju, zobene pahuljice i brašno. Zatim sipajte grožđice i sol po ukusu. Smjesu dobro promiješajte, od nje oblikujte uredne kolače, stavite na lim za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 ° C. Pecite kolačiće do zlatno smeđe boje (10-20 minuta).

DIJETKA NAKON UKLJUČIVANJA ŽELJKE UMJETLJIVA

Kako živjeti punim životom bez žučnog mjehura

Slatko uklanjanje dlačica

Smeđi šećer možete koristiti ne samo u kuhanju, već i u kozmetologiji - što čini dobru pastu za shugaring. Uz njegovu pomoć lako se uklanja suvišna dlačica na tijelu. Sirup od trske, šećerne trske, brzo se karamelizira pa se po želji može koristiti i za kućno uklanjanje dlačica.

Za klasične tjestenine trebat će vam: 6 kašika smeđeg šećera, 2 kašike vode, 2 kašike limunovog soka.

Samo pomiješajte sve sastojke (osim limunovog soka), otopite ih na laganoj vatri do stanja karamele, često miješajući.U smjesu stavite limunov sok odmah nakon ključanja šećera, kad je površina prekrivena mjehurićima.

Hladite sastav nekoliko sati. Prije upotrebe, mali komad paste stavite u stanje plastelina.

Kako čuvati

Zbog njegove visoke higroskopnosti, preporučuje se čuvanje šećerne trske u staklenoj ili keramičkoj posudi sa zemljanim poklopcem. Imajte na umu da brzo apsorbira mirise. Ne čuvajte mirisnu, otvorenu hranu u blizini šećerne trske.

Prije kupnje pažljivo pregledajte paket: mora biti netaknut. Tijekom transporta proizvoda, mnogi proizvođači postavljaju otrove između vreća kako bi se spriječilo oštećenje glodara na kontejnerima. Trsni šećer je vrlo higroskopan, brzo upija vlagu i mirise.

Ako je ambalaža oštećena, postoji rizik od propadanja proizvoda.

Moj danas za vas Richard Clyderman - Lunar Tango. Mislim da ćete sebi pružiti trenutke istinskog zadovoljstva.

Džem od grožđa - recepti iz različitih zemaljaKako sniziti šećer u krvi i zašto to trebate učiniti? Simptomi i uzroci visokog šećera u krviKorbani izgarani šećer - ukusan lijekMarmalada - zdrava delicijaŠteća šećera

4. Med, javorov sirup ili nektar agave

Uz nekoliko jednostavnih izmjena recepta, med, javorov sirup ili nektar agave sve su pogodne opcije od zamjene smeđeg šećera.

Pošto su ove zamjene tekuće, morate uzeti u obzir kako dodatna vlaga može utjecati na rezultat vašeg recepta - posebno kada je riječ o pečenju.

Točna mjerenja zamjene variraju ovisno o konkretnom receptu, ali možete koristiti ove osnovne savjete:

  • Zamijenite svaku šalicu smeđeg šećera (200 g) 2/3 šalice (160 ml) tekućeg zaslađivača po vašem izboru.
  • Za svaku 2/3 šalice (160 ml) tekućeg zaslađivača smanjite količinu ostalih izvora tekućine za oko 1/4 šalice (60 ml).

Također možete razmotriti smanjenje vremena kuhanja za nekoliko minuta, jer ove vrste nadomjestaka šećera mogu karamelizirati brže od smeđeg šećera.

Za zamjenu smeđeg šećera možete koristiti tekuće zaslađivače, kao što su javorov sirup, med i agava nektar. Ali možda ćete morati da prilagodite svoj recept.

5. Sirovi šećer

Sirovi šećeri poput turbinada ili Demerara sjajne su alternative smeđem šećeru. Budući da njihova prirodno svijetla jantarna boja i mekan ukus karamele izgledaju kao smeđi šećer.

U većini recepata možete sirovi šećer zamijeniti smeđim šećerom u jednakim omjerima, a da ne primijetite veliku razliku.

Međutim, sirovi šećer je znatno sušiji i krupniji od smeđeg šećera, što može utjecati na krajnji rezultat vašeg recepta.

Velike neprerađene zrnca šećera ne miješaju se uvijek u tijesto ili tijesto jednako ravnomjerno kao smeđi šećer, ostavljajući zrnatu teksturu. To se posebno odnosi na pekarske proizvode sa niskim udjelom vlage ili proizvode dizajnirane za vrlo osjetljivu teksturu.

Ako imate brusilicu začina ili mort i peteljke, možete ručno samljeti kristale šećera u finiju teksturu koju ćete lakše integrirati u svoj recept.

Također možete pokušati djelomično rastopiti kristale šećera u maloj količini tople tekućine - poput otopljenog maslaca ili vode - prije nego što ih dodate u tijesto.

Sivi šećer, poput Demerara ili Turbinado, može se zamijeniti smeđim šećerom u jednakim omjerima. Međutim, budući da su sirovi kristali šećera vrlo kruti, oni se ne miješaju uvijek u tijesto jednako ravnomjerno kao smeđi šećer.

6. Muškatni oraščić - Muscovado

Muscovado šećer je minimalno rafinirani šećer koji je izvrsna zamjena za smeđi šećer jer, poput tradicionalnog smeđeg šećera, sadrži melasu (3).

Međutim, sirup i vlaga Muscovada mnogo su veći od običnog smeđeg šećera. To ga čini ljepšim i većom tendencijom grudanja.

Muscovado šećer može se zamijeniti s smeđim šećerom jednako u gotovo bilo kojem receptu. Ali ako pečete, možda biste je željeli prosijati da biste uklonili kvržice prije nego što ste je miješali sa tijestom.

Također možete pokušati koristiti električni mikser i dodati malo muscovada odjednom kako biste poboljšali njegovu integraciju u vaš recept.

EMuscovado je minimalno rafinirani tamno smeđi šećer koji se može koristiti kao uobičajena zamjena za smeđi šećer. Ljepši je od smeđeg šećera, pa će trebati dodatni posao kako biste ga miješali sa svojim receptom, posebno ako ga koristite za pečenje.

Pogledajte video: VLOGMAS #3. PRIPREME ZA BOŽIĆ - BOŽIĆNI PARTY & KOLAČI! (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar