Rusija će u 2018. godini testirati novu tehnologiju za liječenje dijabetesa

Predsjednik Ruske Federacije naložio je vladi da razmisli o poboljšanju postupka za medicinski i socijalni pregled. Dakle, on mora prepoznati slučajeve kada će se invaliditet prilikom prvog posjeta utvrditi na neodređeno vrijeme, omogućiti mu da se promijeni program rehabilitacije bez pregleda grupe ili termina, a također razmijeniti potrebne dokumente liječnicima bez sudjelovanja pacijenta.

Registracija na portalu

Daje vam prednosti u odnosu na redovne posjetioce:

  • Takmičenja i vrijedne nagrade
  • Komunikacija sa članovima kluba, konsultacije
  • Vijesti o dijabetesu svake sedmice
  • Forum i prilika za diskusiju
  • Tekstualni i video chat

Registracija je veoma brza, traje manje od jednog minuta, ali koliko je sve korisno!

Informacije o kolačićima Ako nastavite koristiti ovu web stranicu, pretpostavljamo da prihvatate upotrebu kolačića.
U suprotnom, napustite stranicu.

Izvući zaključke

Ako pročitate ove redove, možete zaključiti da ste vi ili vaši najmiliji bolesni od dijabetesa.

Proveli smo istragu, proučavali gomilu materijala i najvažnije provjerili većinu metoda i lijekova za dijabetes. Presuda je sljedeća:

Da su dobili sve lijekove, to je bio samo privremeni rezultat, čim je prestao unos, bolest se naglo pojačala.

Jedini lijek koji je dao značajan rezultat je Difort.

Trenutno je to jedini lek koji može potpuno izlečiti dijabetes. Naročito snažno djelovanje Difort pokazalo se u ranim fazama dijabetesa.

Zatražili smo od Ministarstva zdravlja:

A za čitatelje naše stranice sada postoji prilika
dobiti nelagodu BESPLATNO!

Pažnja! Slučajevi prodaje lažne droge Difort postali su sve učestaliji.
Ako narudžbu koristite na gore navedenim vezama, zajamčeno vam je da ćete dobiti zvanični proizvod od službenog proizvođača. Osim toga, prilikom narudžbe na službenoj web stranici, dobivate jamstvo povrata novca (uključujući troškove prijevoza) u slučaju da lijek nema terapeutski učinak.

Rusija će u 2018. godini testirati novu tehnologiju za liječenje dijabetesa

Ministrica zdravlja Veronika Skvortsova izjavila je da će se u 2018. u Rusiji početi upotrebljavati stanične tehnologije za liječenje dijabetesa što će naknadno omogućiti odustajanje od ubrizgavanja inzulina.

Nakon sudjelovanja na globalnoj konferenciji WHO o nezaraznim bolestima, šef Ministarstva zdravlja dao je intervju Izvestii o razvoju medicine u našoj zemlji. Konkretno, radilo se o borbi protiv dijabetesa. Upitana o inovativnim načinima liječenja ove bolesti, Skvortsova je napomenula: „Ćelijske tehnologije za liječenje dijabetesa. Zapravo možemo zamijeniti stanice gušterače koje proizvode inzulin. Integrišu se u matriks žlezde i počinju sami proizvoditi hormon. "

Ne postoji tematski video za ovaj članak.
Video (kliknite za reprodukciju).

Ministar je naglasio da, iako nije riječ o pojedinačnoj primjeni lijeka, potpuno eliminira potrebu ubrizgavanja inzulina pacijentima. „Ima još posla: još je teško u eksperimentu razumjeti koliko će te ćelije trajati. Možda će to biti kurs “, dodala je.

Čak i ako trebate podvrgnuti se nekom tečaju, ovo je veliki pomak u liječenju dijabetesa, tako da ćemo pratiti daljnje vijesti o ovoj temi i stalno vas obavještavati.

Ako pročitate ove redove, možete zaključiti da ste vi ili vaši najmiliji bolesni od dijabetesa.

Proveli smo istragu, proučavali gomilu materijala i najvažnije provjerili većinu metoda i lijekova za dijabetes. Presuda je sljedeća:

Da su dobili sve lijekove, to je bio samo privremeni rezultat, čim je prestao unos, bolest se naglo pojačala.

Jedini lijek koji je dao značajne rezultate je Dianormil.

Trenutno je to jedini lek koji može potpuno izlečiti dijabetes. Dianormil je pokazao posebno snažan učinak u ranim fazama dijabetesa.

Zatražili smo od Ministarstva zdravlja:

A za čitatelje naše stranice sada postoji prilika
dobiti dianormil BESPLATNO!

Pažnja! Slučajevi prodaje lažnog Dianormila postali su sve učestaliji.
Ako narudžbu koristite na gore navedenim vezama, zajamčeno vam je da ćete dobiti zvanični proizvod od službenog proizvođača. Osim toga, prilikom narudžbe na službenoj web stranici, dobivate jamstvo povrata novca (uključujući troškove prijevoza) u slučaju da lijek nema terapeutski učinak.

Dijabetes melitus je bolest endokrine sfere koja remeti metabolizam ugljikohidrata, uobičajeni rad cjelokupnog probavnog sustava čovjeka zaluta, unutrašnji organi pate, razvijaju se teške komplikacije u obliku popratnih bolesti oka, kardiovaskularnog, živčanog i genitourinarnog sustava.

Naučnici iz cijelog svijeta ne miruju i ulažu mnogo napora kako bi stvorili lijek koji čovječanstvo može spasiti od ove opasne bolesti, a koja godišnje odnese milione života.

U 2018. godini zajednički istraživački tim endokrinologa s medicinskog centra u Cincinnatiju (SAD) i japanskog Državnog univerziteta Yokohama napravili su pravi pomak u razvoju potpuno nove metode liječenja dijabetesa tipa 1. Naučnici nisu stvorili novi lijek koji se mora uzimati svakodnevno na osnovu injekcija inzulina. Koračali su mnogo dalje i pronašli način da saniraju oštećeno žljezdano tkivo.

Odvojeni odjeli gušterače, koji se nazivaju otočićima Langerhansa, odgovorni su za sintezu inzulina u ljudskom tijelu, koja je uključena u metabolizam ugljikohidrata i razbijanje molekula glukoze u energiju hrane. Kada tkiva tijela zaustave proizvodnju hormona, dolazi do povećanja šećera u krvi s pojavom odgovarajućih simptoma. Prema rezultatima pregleda, čovjeku je dijagnosticiran dijabetes s imenovanjem zamjenske terapije.

Naučnici koji su riješili problem liječenja dijabetesa, sproveli su eksperiment, čija je suština bile sljedeće akcije:

  1. U posebnom laboratorijskom kapacitetu otočići Langerhansa uzgajani su iz matičnih ćelija.
  2. Obnovljeno žljezdano tkivo transplantirano je u eksperimentalne miševe koji su patili od dijabetesa tipa 1.
  3. Životinje koje su bile podvrgnute operaciji transplantacije dijela gušterače bile su podvrgnute obnovi i bile su pod non-stopnim nadzorom naučnika.

Rezultati laboratorija nadmašili su sva očekivanja. Otoci gušterače navikli na zajednička žlezdana tkiva gušterače i organizam pokusnih miševa počeo je samostalno proizvoditi inzulin, održavajući normalnu razinu glukoze u krvi.

10 DIJABETA U 2018. NA T1D RAZMJENI

T1D burza identificirala je prvih deset finalista koji su prezentirali inovacije u skrbi o dijabetesu u 2018. godini. Vrlo je zanimljivo znati kako inovacije telemedicine pomažu u poboljšanju stanja oboljelih od dijabetesa.

Dakle, 24. travnja 2018. godine održano je natjecanje u organizaciji T1D koje ističe široki spektar dostignuća u zdravstvu i telemedicini za osobe s dijabetesom.

Neprofitna istraživačka organizacija sa sjedištem u Bostonu predstavila je 10 2018. finalista usmjerenih na pacijenta. Najavljen kao „Svjetski konkurs za identifikaciju i promociju inovativnih naučnih i kliničkih rješenja za dijabetes“, nudi 250 000 USD i informativnu podršku za razvoj proizvoda nekoliko sudionika.

"Inovativni pristup lečenju dijabetesa vidimo kao ključnu strategiju koja ima za cilj fokusirati najbolje umove za napredak i napredak u savetovanju, dijagnozi i, možda, čak i lečenju jednog od najneugodnijih problema u medicini sa kojim se suočavamo", rekao je Dana Ball, izvršni direktor i suosnivač T1D Exchange-a, kada je konkurs pokrenut 2016. godine. „Važnost pojave novih strategija liječenja i sprečavanja komplikacija za poboljšanje kvaliteta života osoba s dijabetesom i za smanjenje većeg rizika od moždanog udara, bolesti srca i bubrega, sljepoće i amputacije ne može se preuveličati.“

Podijeljen u četiri kategorije, konkurs pokazuje kako se nove digitalne zdravstvene tehnologije koriste kako bi se pomoglo otprilike 1,25 milijuna Amerikanaca koji trenutno žive s dijabetesom tipa 1.

Za njih se razvijaju automatizirani uređaji za inzulin ili umjetni gušterača. Mobilni medicinski uređaji mogu zamijeniti gušteraču, koji je inertan kod osoba koje imaju dijabetes tipa 1 i ne proizvodi inzulin potreban za preživljavanje. U ovu kategoriju spadaju tehnologije koje pomažu u razgradnji glukoze, nosača inzulina i tehnologije na ćelijskom nivou.

Finalisti u jednoj kategoriji razvijaju autonomne i kontrolne sisteme koji sadrže dijabetes koji oponašaju zdrav pankreas. Takav uređaj je ultra tanki, fleksibilni flaster s prugama koji djeluje poput pumpe i osigurava isporuku nekoliko lijekova uz minimalne troškove. Drugi razvoj: Micromedics je prenosivi umjetni pankreas. Mikrotehnologija omogućava uređaju da simulira gušteraču.

Druga kategorija je dijagnoza dijabetesa. Ovo je razvoj novih jeftinih testova za istraživanje i skrining, ranu dijagnozu i prevenciju. Testovi otkrivaju autoantitijela, c-peptide i druge markere za dijagnosticiranje dijabetičkih komplikacija. Finalista u ovoj kategoriji bio je Bonbouton, koji je radio na tehnologiji za otkrivanje signala koji bi mogli dovesti do čira na stopalima i amputacije ekstremiteta kod pacijenata s dijabetesom. Drugi nominirani uveo je VOTIS supdermalne tehnologije snimanja potrebne za pomoć u njezi stopala.

Treća kategorija uključuje metode liječenja zasnovane na pametnim inzulinama, glukagonu, imunomodulirajuću terapiju, regeneraciju beta ćelija i liječenje dijabetičkih komplikacija.

Finalisti u ovoj kategoriji tehnologije Protomer, koja je uvela uređaj koji mjeri šećer u krvi. Ne samo da mjeri važan parametar, već i po potrebi ubrizgava glukagon. U ovoj kategoriji predstavljen je tečaj terapije korištenjem inovativnih oralnih lijekova za liječenje dijabetesa tipa 2 selektivnim smanjivanjem tjelesne masti. Naučnici sa Univerziteta Južna Kalifornija predložili su uređaj za mjerenje i održavanje nivoa kisika u krvnim žilama oka, sprječavajući sljepoću - ozbiljnu posljedicu dijabetesa.

Četvrta kategorija, razvoj tehnologija liječenja bolesti, posvećena je novim i revolucionarnim pristupima upotrebi informatičkih i komunikacijskih tehnologija za podršku liječenju dijabetesa. Dvojica finalista su ovdje: Capillary Biomedical, koji radi na mekom multi-portnom kateteru za ubrizgavanje. Drugi finalista: Integrirani medicinski senzori, koji razvija 30-dnevni bežični senzor glukoze koji pacijent može umetnuti.

„Ovogodišnji takmičarski radovi odlikuju se visokim nivoom rada, a posebno radom finalista. Odlično je “, rekao je Jay More, predsjednik i izvršni direktor tvrtke Dirigo Therapeutics i član odbora za razmjenu T1D, u nedavnom saopćenju za javnost. „Drago nam je što ovim inovatorima možemo pružiti priliku da promovišu svoje ideje i pokažu svoje napore da zadovolje potrebe ljudi koji žive sa dijabetesom.“

Prijave za sudjelovanje na konkursu podnijelo je oko 60 akademskih istraživačkih grupa i mladih kompanija iz 17 zemalja. Komisija stručnjaka smanjila je ovu listu na 30 polufinalista prije nego što je odabrala 10 finalista koji će svoje prijedloge predstaviti odabranom žiriju na javnom događaju 21. maja u Royal Sonesta Boston u Cambridgeu, Massachusetts. Tada će biti proglašeni pobjednici u svakoj kategoriji - zajedno sa pobjednikom „Publike Choice Award“ odabranim tokom on-line glasanja.

Ovu inicijativu podržavaju dobrotvorna fondacija Leona M. i Harry B. Helmsley, fondacija za istraživanje dijabetesa za djecu, američka udruga za dijabetes, Eli Lilly and Company i Lexicon Pharmaceuticals.

Naučnici širom svijeta traže efikasno liječenje dijabetesa. A u aprilu 2018. sa Instituta za razvojnu biologiju po N.K. Koltsova je stigla dobra vest. Prvi put su ruski naučnici uspeli da dobiju ćelije pljuvačke za proizvodnju inzulina. Uz pozitivne rezultate predkliničkih studija, sljedeće godine će početi testiranja na volonterima.

Postojanje našeg tijela je nemoguće bez unosa glukoze u svaku ćeliju. To se događa samo u prisustvu hormona ─ inzulina. Veže se za posebni površinski receptor i pomaže molekuli glukoze da uđe unutra. Ćelije gušterače sintetišu inzulin. Nazivaju se beta ćelijama i sakupljaju se u otočićima.

Hormon glukagon takođe sudjeluje u razmjeni glukoze. Proizvode ga i stanice gušterače, ali ima suprotan učinak. Glukagon podiže šećer u krvi.

Dijabetes melitus je dvije vrste. U prvoj vrsti se inzulin uopće ne proizvodi. Do toga dolazi zbog autoimunog oštećenja beta ćelija. Zbog toga sva glukoza cirkuliše u krvi, ali ne može proći u tkiva. Ova vrsta bolesti pogađa djecu i mlade.

Kod dijabetesa tipa 2 proizvodi se inzulin. Međutim, receptori na površini ćelija gube osjetljivost na hormon. Vezivanje inzulina na receptor nije signal za prodiranje glukoze u ćeliju. Krajnji rezultat je i gladovanje tkiva i višak šećera u krvi. Bolest je uobičajena među ljudima starijim od 40 godina koji imaju višak kilograma.

Krajnji cilj je snižavanje glukoze u krvi. To ovisi o mnogim faktorima, uključujući tjelesnu težinu. Što je veći, to je veći šećer u krvi na glasu i nakon jela.

Dobar rezultat može se postići gubitkom kilograma. Postoje slučajevi kada je pacijent sa tek dijagnosticiranom bolešću strogo slijedio dijetu i smanjio svoju težinu. Ovo je bilo dovoljno za stabilnu normalizaciju nivoa šećera u krvi i povlačenje lijekova.

Liječenje dijabetesa tipa 2 započinje tabletama. Prvi propisani metformin povezuje lijekove iz skupine sulfoniluree. Nedavno su se pojavile dvije fundamentalno nove klase lijekova.

Prva klasa su lijekovi gliflozinske grupe. Mehanizam njihovog djelovanja temelji se na povećanom izlučivanju glukoze u urinu. To dovodi do nižeg šećera u krvi. Kao rezultat toga, aktivira se proizvodnja inzulina od sopstvenih beta ćelija. Dugotrajna upotreba gliflozina dovodi do gubitka težine kod mnogih pacijenata.

U praktičnoj medicini se već koristi lijek ove grupe. Aktivna supstanca je dapagliflozin. Obično se koristi kao lijek druge linije s neučinkovitošću tradicionalnog liječenja.

Druga klasa su inkretinski mimetici, odnosno tvari koje ih oponašaju. Inkreti su posebni hormoni koje proizvode ćelije crevne stijenke nakon jela. Pomažu u smanjenju razine glukoze nakon obroka. Kod dijabetesa je njihova prirodna sekrecija smanjena. Najvažniji od njih je peptid sličan glukagonu (GLP-1).

U ovoj klasi postoje dvije podskupine.Jedna podskupina onesposobljava enzime koji uništavaju njihove vlastite inkretene. Stoga djelovanje ovih hormona traje duže nego inače. Ti se lijekovi nazivaju gliptini.

Oni imaju sledeće efekte:

  1. Potaknite proizvodnju inzulina. Štoviše, to se događa samo ako je razina glukoze viša nego na prazan stomak.
  2. Suzbiti lučenje hormona glukagona, koji povećava nivo glukoze u krvi.
  3. Doprinosi razmnožavanju beta ćelija pankreasa.

Svi ovi mehanizmi dovode do smanjenja šećera u krvi. U našoj zemlji registrovani su lekovi sa aktivnom supstancom sitagliptin, vildagliptin i saksagliptin. Endokrinolozi ih već koriste kao lijekove druge linije.

Druga podgrupa su agonisti GLP-1 receptora. Lijekovi djeluju na peptidne receptore poput glukagona i oponašaju njegovo djelovanje. Osim glavnog učinka, usporavaju pražnjenje želuca i crijeva. Takođe doprinosi smanjenju glukoze u krvi i smanjenju apetita. Stalna upotreba ovih lijekova dovodi do gubitka kilograma.

Na ruskom tržištu predstavljen je samo jedan lek iz ove grupe. Njegova aktivna supstanca je eksenatid, dostupan je u obliku otopine za injekciju. Međutim, lijek se još uvijek nije široko koristio zbog visoke cijene.

U suvremenom svijetu bariatrična hirurgija postaje sve češća. Liječenje dijabetesa u ovom se slučaju svodi na borbu protiv pretilosti operativnim zahvatom. U našoj zemlji takva se metoda retko koristi.70% takvih operacija obavlja se u Moskvi. Suština intervencije je smanjenje volumena želuca ili smanjenje apsorpcijske površine crijeva. To dovodi do trajnog gubitka težine, dijabetes se lakše ili potpuno izliječi.

Pregled takvih pacijenata pet godina nakon intervencije pokazao je da se trećina njih riješila bolesti, a trećini pacijenata povučena inzulina.

Uz svu raznolikost novih lijekova i metoda, osnova liječenja dijabetesa je promatranje kompetentnog liječnika i stalno samopregled pacijenta.

Tradicionalno dijabetes tipa 1 liječi se primjenom inzulina izvana. Vrlo je prikladno to učiniti uz pomoć inzulinske pumpe koja vam je stalno pod kožom. To može značajno smanjiti broj injekcija.

Ali tretman inzulinom ne štedi vas od komplikacija. U pravilu se razvijaju s trajanjem bolesti od nekoliko desetina godina. Ovo je lezija bubrega, očiju, živčanih debla. Komplikacije značajno smanjuju kvalitetu života i mogu dovesti do smrti pacijenta.

Nova metoda odnosi se na ćelijsku terapiju. Naučnici su prisiljavali stanice žlijezda slinovnica da proizvode inzulin. U normalnim uvjetima luče malu količinu ovog hormona.

Eksperiment je proveden na glodarima kod kojih je dijabetes bio umjetno formiran. U eksperimentu su izolirane ćelije pljuvačnih žlijezda kod životinja i uzgajane u posebnim uvjetima. Istovremeno su stekli sposobnost proizvodnje iste količine inzulina kao i beta ćelije gušterače. Njegova količina ovisila je o razini glukoze u krvi, kao što se događa u zdrave osobe. Tada su ove ćelije uvedene u trbušnu šupljinu.

Nakon nekog vremena pronađeni su u gušterači eksperimentalnih životinja. Nisu pronađene ćelije pljuvačnih žlijezda u ostalim organima trbušne šupljine. Nivo šećera u štakoru brzo se spustio na normalnu razinu. Odnosno, u eksperimentu je liječenje dijabetesa ovom metodom bilo uspješno.

Dobro je jer se koriste njegove vlastite ćelije. Za razliku od presađivanja tkiva donora, reakcija odbacivanja potpuno je isključena. Ne postoji rizik od razvoja tumora koji naučnici primijećuju dok rade sa matičnim ćelijama.

Izum se trenutno međunarodno patentira. Značaj ovog otkrića teško je precijeniti. To daje nadu da će dijabetes tipa 1 biti izlečiv.

U Rusiji su stvorile ćelije za borbu protiv dijabetesa

MOSKVA, 22. februara - RIA News. U Rusiji su stvorene ćelije koje proizvode inzulin koje će pomoći u borbi protiv dijabetesa, rekla je ministrica zdravlja Veronika Skvortsova na sajmu Amazing in Russian Healthcare.

"Zapravo smo već u periodu kada možemo iz autolognih ćelija formirati ekvivalente organa i sistema ljudskih organa ... Stvorili smo autolognu uretru, stvorili smo elemente tkiva hrskavice ... Imamo metode za stvaranje sintetičke kože i višeslojnu kožu, Prava živa osoba ... Naravno, iskorak je stvaranje ćelija koje proizvode inzulin, koje su, kada se uvedu u krv osobe sa dijabetesom tipa 2, zapravo nadomjesna terapija ", rekla je Skvortsova.

U listopadu 2017. ministar je najavio da će se u narednoj godini ruski pacijenti moći upoznati s staničnim tehnologijama za liječenje dijabetesa što će im u budućnosti omogućiti da napuste redovne injekcije inzulina.

MUP „Rusija danas“ deluje kao generalni informativni partner foruma.

2050. godine dijabetes će biti samo smetnja

Slatka krv

Do 2050. godine dijabetes neće biti ništa gori od propadanja zuba danas. Genska terapija, umjetni gušterača, pa čak i reprogramirane stanice jetre dizajnirani su za borbu protiv neprijatelja kojeg bi čovjek mogao sam pobijediti.

Broj pacijenata s dijabetesom u svijetu tijekom 30 godina porastao je za gotovo četvrtinu. Predviđa se da će 1030. godine svaka deseta odrasla osoba oboleti od dijabetesa. U isto vrijeme ogromna većina pacijenata se razboljela jer sebi nisu uskraćivali ukusnu i nezdravu hranu.

Međutim, zahvaljujući nauci, oni se mogu nastaviti prepuštati bezvoljnosti - čak se i danas dijabetes može kontrolirati, ne dopuštajući razvoj komplikacija. A ako se lijekovi nastave stvarati istim tempom kao danas, onda će dijabetes u 2050. biti samo neugodna smetnja.

Dodatni molekuli

Dijabetes se razvija kad se mehanizam unosa glukoze pokvari u tijelu. Ugljikohidrati iz sladoleda, krompira i bilo koje druge hrane razgrađuju se na jednostavne molekule šećera. Najvažnija od njih je glukoza, nezamjenjivo gorivo za rad mozga, mišića i drugih tkiva. Normalno, jednom kada crijevo uđe u krvotok, glukoza se prilično brzo distribuira u stanice kojima je to potrebno. Ali bez inzulina ćelije će ostati gladne i neće moći preuzeti niti jedan molekul šećera, čak i ako se krv pretvori u sirup.

1889 god. Otkrivanje veze između regulacije gušterače i šećera.

1922. godine. Prva injekcija inzulina izoliranog iz gušterače gušterače

1923. godine. Nobelova nagrada za otkriće inzulina i razvoj metoda za njegovo pročišćavanje.

1952 godine. Metformin, prvi lijek za dijabetes tipa 2, pokazao se efikasnim.

1958 godine. Nobelova nagrada za dekodiranje strukture inzulina.

1978 godine. Stvaranje genetski modificirane bakterije koja proizvodi ljudski inzulin.

1993 god. Ispitivanje mehanizma razvoja komplikacija zbog povišene razine glukoze.

2006 god. Početak aktivnog ulaganja u razvoj automatskih inzulinskih pumpi.

2013. godina. Predložena je genska terapija za liječenje dijabetesa tipa 1 kod pasa.

2020: Automatske inzulinske pumpe dostižu klinička ispitivanja.

2030 godine. Lijekovi će biti stvoreni kako bi zaustavili autoimuno uništavanje ćelija.

2040 godine. Stanična tehnologija brzo će vratiti bazen beta ćelija.

2050 godine. Uzgajat će se ljudski pankreas.

Pankreas proizvodi inzulin, i ako iz nekog razloga njegove ćelije ne mogu proizvesti pravu količinu hormona, tada osoba razvija dijabetes tipa 1. Ako se hormon sintetiše, ali ćelije se prestanu osećati, tada se govori o dijabetesu tipa 2. U oba slučaja ćelije ne primaju energiju, a glukoza se nakuplja u krvi. Višak šećera dovodi do ozbiljnih posljedica dijabetesa. Višak molekula glukoze veže se za proteine ​​koji čine školjke krvnih žila, pa ih na kraju pokvari: zidovi gube fleksibilnost, a lumen žile se smanjuje. Nekoliko godina bez liječenja - i nepovratno je poremećen dotok krvi u sve organe. Da bismo spasili organizam od oštećenja, pacijentu se ubrizgava inzulin, a doza se mora izračunati na osnovu količine glukoze koja je ušla u organizam. Umjetno uneseni hormon pomaže ćelijama da uzmu šećer iz krvi, sprječavajući taloženje glukoze na žilama.

Dijabetes tipa 1

Ova se bolest najčešće razvija kada se imuni sistem raspada i počne napadati one stanice gušterače koje proizvode inzulin, nazivaju se beta ćelijama. Barem se u nekim slučajevima bolest nasljeđuje, a prvi simptomi se javljaju u djetinjstvu. Naučnici su razvili nekoliko strategija suzbijanja bolesti.

Naučite imunitet

Glavna poteškoća sa "povlačenjem" imunološkog sistema je uklanjanje zaštitnih ćelija od napada gušterače, ali istovremeno ne narušava njihovu sposobnost borbe protiv infekcija, tumorskih ćelija i drugih neprijatelja tijela. Posljednjih godina naučnici su se približili rješavanju ove dileme. Na primjer, stručnjaci švedske kompanije Dyamid Medical pripremaju se za početak kliničkih ispitivanja takozvane antidijabetičke vakcine. Rezultati koji su prethodno dobijeni na životinjama su zadivljujući: jedna injekcija zaustavlja uništavanje beta ćelija skoro tri godine.

Lijek ima jednu manu: da bi bio učinkovit, dijabetes se mora otkriti na samom početku, kada višak šećera još nije učinio svoje prljavo djelo. Često u tako ranoj fazi pacijenti nemaju nikakve simptome, a ni razine šećera u krvi i urinu nisu povišene. Ako se bolest malo započne, vakcina neće pomoći.

Umetnite robota glačalo

Većina laboratorija danas traži način da ne izliječi dijabetes, već da olakša život onima koji ga već pate. Glavni zadatak je osigurati da ljudi ne moraju razmišljati o razini glukoze u krvi svakog minuta. Najočitiji način je zamjena gušterače umjetnim. Mehanički organ je prilično jednostavan: to je pumpa koja ubrizgava inzulin u krv kao odgovor na promjenu nivoa glukoze.

Glavni problem modela koji su danas na tržištu je taj da se senzor glukoze ne može integrirati u krvotok bez rizika od stvaranja krvnih ugrušaka. Kao rezultat toga, mehanička žlijezda presporo reagira na promjene razine šećera, a ipak treba vremena da inzulin djeluje. Vještački organ dobro funkcionira kada osoba spava ili samo sjedi, ali kada jede, pumpa prestaje da se bori.

„Istraživači i dalje razvijaju brzo djelujući inzulin koji će pumpe približiti potpunoj autonomiji,“ kaže Aaron Kowalski, potpredsjednik američke Fondacije za istraživanje dijabetesa JDRF. - Očekujemo da će se sistem koji automatski isporučuje inzulin stvoriti u narednih 3-5 godina. U budućnosti će ih većina ljudi sa dijabetesom tipa 1 moći koristiti, ali prije toga dugi postupak odobravanja tek treba biti završen. “

Reprogramirajte jetru

Nova gušterača bila bi idealan lijek za dijabetes, no njegovo stvaranje još je pitanje daleke budućnosti. Sada mnoge laboratorije rade na reprogramiranju pojedinih ćelija. Na primjer, istraživači iz Medicinskog centra Chaim Sheba u Izraelu više od desetljeća pokušavaju pridobiti jetru da preuzme funkciju gušterače. Naučnici aktiviraju gene u stanicama jetre koji su odgovorni za sintezu inzulina. To samo po sebi nije teško, mnogo je teže naučiti stanice jetre da proizvode inzulin u pravo vrijeme i u pravim količinama. Postoje prvi rezultati testova na životinjama, ali prerano je prenijeti metodu na ljude.

Drugi način je transplantacija beta ćelija od davatelja do pacijenta, a u dalekoj budućnosti od životinja. Da bi zaštitili spasilačke, ali strane ćelije od napada imunološkog sistema, istraživači ih stavljaju u posebne membrane za maskiranje. Uz maskiranje, kapsula napravljena od takve membrane mora brzo proći glukozu i inzulin proizveden kao odgovor na nju.

Jedan od zagovornika ovog trenda, profesor Emmanuel Opara sa Instituta za regenerativnu medicinu Wake Forest, kaže: „Pacovi s dijabetesom, kojima su presadili inkapsulirane beta ćelije, osjećaju se bolje u našim eksperimentima nego ako bismo im samo ubrizgali inzulin. Vjerujemo da je to posljedica proizvodnje C-peptida takvih stanica, nusproizvoda proizvodnje inzulina, za koji se misli da sprečava dijabetesne komplikacije. Ako sad dobijemo sredstva za provođenje eksperimenata na primatima, za tri godine možemo doći do kliničkih ispitivanja. "

Unesite željeni gen

Najkontroverzniji, ali ujedno i najperspektivniji pristup liječenju dijabetesa tipa 1 je genska terapija. Ideja je jednostavna: uvesti pacijentov fragment u ćelije pacijenta, koji je odgovoran za proizvodnju inzulina. Ali kada pokušate to učiniti, postoje mnoge poteškoće: na primjer, ako se genetski materijal izgradi na pogrešan način, stanica može postati kancer. Osim toga, GM ćelije moraju proizvesti pravu količinu inzulina u svakom trenutku, što znači da je potrebno i stvoriti mehanizam za povratnu informaciju.

Ipak, rad u ovom pravcu je u punom jeku. U 2013. godini, profesorica Fatima Bosch i njene kolege sa Autonomnog univerziteta u Barseloni objavili su rezultate četverogodišnjih promatranja pasa s dijabetesom, u čije je ćelije ubačena takva „terapijska” DNK. Za četiri godine, životinje nisu primale drugi tretman, ali su proizvodile inzulin kao zdrave. Tokom eksperimenta, naučnici nisu primijetili komplikacije karakteristične za dijabetes. Autori ne predlažu da tehniku ​​ljudi odmah koriste, ali uvjereni su da se ona može lako provesti u veterinarskoj praksi.

Dijabetes tipa 2

Dijabetes tipa 1, koji naučnici toliko vole, čini oko 10% slučajeva. Preostalih 90% je dijabetes tipa 2, koji je gotovo uvijek povezan sa povećanjem kilograma.

Niskokalorična hemija

„Različita tkiva imaju različitu osjetljivost na inzulin“, objašnjava Yuri Filippov, zaposlenik istraživačkog centra za endokrinologiju u Moskvi. - Mozak uzima glukozu iz krvi, čak i ako uopšte nema inzulina, mišićima i jetri ne treba toliko, ali masno tkivo je glavni potrošač. Svaka masna ćelija, da bi sebi obezbedila glukozu, troši gotovo 100 puta više inzulina od mišićnih vlakana. Uz višak masnog tkiva, gušterača se prestaje nositi s teretom. Inzulin nije dovoljan, nivo glukoze u krvi se stalno povećava, a to štetno za same ćelije gušterače, pa počinju umirati. Ako se bolest ne kontrolira u samom početku, tada će nakon nekoliko godina biti nemoguće održati normalnu razinu glukoze bez injekcija inzulina.

Naravno, vjerovatnost razvoja dijabetesa tipa 2 ovisi o genetskoj predispoziciji, ali sve drugo je jednako, što više viška kilograma imate, veći je rizik. "

Dijabetes tipa 2 razvija se polako i vremenom otkrivanja može se kontrolirati. „Postoji čak i statistika da u SAD ljudi sa dijabetesom tipa 2 žive 5-7 godina duže od onih koji nemaju ovu bolest, jer bolje vode računa o svom zdravlju“, dodaje Jurij Filippov. Mnogo je lijekova koji snižavaju razinu glukoze u krvi, a djeluju na različite načine. Neki lijekovi povećavaju osjetljivost tkiva na inzulin, drugi povećavaju njegovu sintezu u gušterači, drugi povećavaju izlučivanje glukoze u urinu ili suprotstavljaju glukagonu, hormonu koji povećava glukozu u krvi oslobađajući unutrašnje rezerve tijela.

Ali najefikasniji način liječenja dijabetesa tipa 2 je gubitak kilograma. Za one koji se nisu spremni odreći prejedanja, stvoreni su niskokalorični analozi štetnih tvari. „Danas postoji mnogo zamena za šećer i masti“, kaže hemičar prehrambene industrije Sergej Belkov. - Ovakvi čips je jednostavan za izradu: dijetalna vlakna i modificirani nemasni škrob kao bazu, za ukus - zamjena za masti, glutamat i arome. To nije stvar pet minuta, ali za nekoliko dana možete razviti dobar recept. Međutim, potrošači se plaše hemije, posebno hrane, i ne kupuju takve proizvode. "

U liječenju dijabetesa tipa 1 sve ovisi o znanosti, a prognoza je prilično optimistična. Najvjerovatnije, u 2020.-2020. Imat ćemo umjetnu gušteraču - inzulinsku pumpu koja samostalno može donositi odluke o brzini i količini isporuke hormona. Tada dolazi red na umjetno uzgojene organe. Paralelno s tim razvijaće se lijekovi koji sprečavaju imunološki sustav da napada pankreas, a ćelijska i genska terapija dobijaju na značaju. Vjerojatno će se sve te tehnologije morati primijeniti za liječenje dijabetesa tipa 2, jer je čovječanstvu mnogo lakše izumiti umjetni pankreas nego prestati jesti hamburger. Ipak, tokom evolucije Homo sapiensa prednost su imali oni koji su dobro mislili, a ne oni koji su malo jeli.


  1. Boris, Moroz i Elena Khromova Besprekorna hirurgija u stomatologiji kod pacijenata sa šećernom bolešću / Boris Moroz i Elena Khromova. - M .: LAP Lambert Academic Publishing, 2012. - 140 str.

  2. Akhmanov, Mihail Dijabetes. Najnovije vijesti / Mikhail Akhmanov. - M .: Krylov, 2007. - 700 str.

  3. Kasatkina dijabetesa kod djece i adolescenata. Moskva, 1996.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Pogledajte video: Transhumanizam, promjena genetike čovjeka, što nam donosi budućnost (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar