Sukrazit - šteta ili korist, dostojna zamjena za šećer ili slatki otrov?

Čak je i mnogo godina nakon što je Falberg, malo poznati ruski hemičar, slučajno izumio zaslađivač, potražnja za ovim proizvodom i dalje je vrlo zavidna i nastavlja da raste. Sve vrste sporova i nagađanja ne prestaju oko njega: šta je, nadomjestak šećera - šteta ili korist?

Pokazalo se da nisu sve zamjene sigurne koliko lijepa reklama viče o tome. Pokušajmo ustanoviti na koje točno točke morate obratiti pažnju prilikom nabavke proizvoda koji sadrži zaslađivač.

Grupe i vrste nadomjestaka

Prva grupa uključuje zamjenu za šećer prirodnitj. onaj koji naš organizam lako apsorbira i zasićen je energijom na isti način kao i obični šećer. U principu, sigurno je, ali zbog kalorijskog sadržaja, ima svoju listu kontraindikacija, pa shodno tome i posljedica uzimanja.

  • fruktoza
  • ksilitol
  • stevija (analogni - zamjena za šećer "Fit Parade"),
  • sorbitol.

Sintetički zaslađivač naše tijelo ne apsorbira i ne zasićuje ga energijom. Dovoljno će se prisjetiti svojih osjećaja nakon što ste popili bočicu dijetne kola (0 kalorija) ili pojeli dijetalne tablete - apetit se ozbiljno odigra.

Nakon tako slatke i mukotrpne zamjene, jednjak želi da se dobar dio ugljikohidrata "napuni", a vidjevši da ga nema, započinje naporno raditi, zahtijevajući svoju "dozu".

Kako bismo shvatili i shvatili i štetu i prednosti zaslađivača, pokušat ćemo opisati najsvjetlije vrste iz svake grupe.

Sukrazit (sintetički proizvod)

Krenimo od šećera sa supstancom šećera. Recenzije ljekara i nutricionista o njemu manje su više laskave, stoga ćemo temeljnije razmotriti njegova svojstva, korisna i štetna.

Posebno je važno napomenuti da svaka zamjena ima svoju sigurnu dozu, nepoštivanje kojih može dovesti do vrlo katastrofalnih posljedica, zato budite oprezni i prije uzimanja lijeka svakako pročitajte upute.

Sukrazit: šteta i korist

Ovo je jedna od najpopularnijih zamjena u našoj zemlji. Sukrazit je derivat saharoze. Dostupan je u obliku tableta i vrlo je praktičan za upotrebu. Sastoji se od natrijum saharina pomešanog sa regulatorom kiselosti fumarne kiseline i pitke vode.

Imena su daleko od jestivih, ali ne zaustavljaju dijabetičare i one koji žele smršavjeti, pogotovo jer su dvije reklamne komponente ovog nadomjestaka, sukracita - cijena i kvaliteta, na približno istoj razini i sasvim su prihvatljive za prosječnog potrošača.

Primjena

Otkriće nadomjestka šećera oduševilo je cijelu medicinsku zajednicu, jer je liječenje dijabetesa postalo mnogo produktivnije ovim lijekom. Sukrazit je zaslađivač bez kalorija. To znači da se može aktivno koristiti u borbi protiv gojaznosti, što su mnogi nutricionisti usvojili. Ali prvo stvari. Dakle, suracit: šteta i korist.

Argumenti za

Zbog nedostatka kalorija, supstitut ni na koji način ne sudjeluje u metabolizmu ugljikohidrata, što znači da ne utječe na fluktuaciju šećera u krvi.

Može se koristiti za pripremu toplih napitaka i hrane, a sintetička komponenta omogućava zagrijavanje na visoke temperature bez promjene sastava.

Argumenti protiv

Sukrazitis (pregledi ljekara i opažanja tijekom posljednjih 5 godina to potvrđuju) izaziva snažan apetit, a njegova redovita konzumacija održava osobu u stanju "što jesti".

Sukrazit sadrži fumarnu kiselinu, koja ima određeni udio toksičnosti i njeno redovito ili nekontrolisano konzumiranje može dovesti do neželjenih posljedica. Iako Europa ne zabranjuje njegovu proizvodnju, ne vrijedi lijek koristiti na prazan stomak.

Kako biste izbjegli neugodne posljedice, uvijek jasno slijedite upute za uporabu lijeka sukrazit. Šteta i korist su jedno, a nepoštivanje doze ili kontraindikacija može uveliko zakomplicirati život vama i vašim najmilijima.

1 (jedna) tableta surazita ekvivalentna je jednoj žličici granuliranog šećera!

Strogo je zabranjena upotreba lijeka trudnicama i dojiljama.

Maksimalna sigurna doza sukrazita - 0,7 g dnevno.

Sorbitol (prirodni proizvod)

Ovaj nadomjestak šećera veoma je čest u jabukama i marelicama, ali njegova najveća koncentracija zabilježena je u planinskom pepelu. Redovni granulirani šećer je slađi od sorbitola oko tri puta.

U svom hemijskom sastavu to je polihidrični alkohol ugodnog slatkastog ukusa. Dijabetičarima je ova zamjena propisana bez problema i bilo kakvih strahova.

Konzervativna svojstva sorbitola nalaze se u bezalkoholnim pićima i raznim sokovima. Evropa je, naime, Naučni odbor za aditive odredio sorbitol status prehrambenog proizvoda, pa je stoga dobrodošao u mnogim zemljama Evropske unije, uključujući i u našoj zemlji.

Da sumiram

Iz ovog članka saznali ste šta su sorbitol, fruktoza, ciklamat, sukrazit. Šteta i prednosti njihove upotrebe analiziraju se dovoljno detaljno. Jasnim primjerima prikazane su sve prednosti i nedostaci prirodnih i sintetskih zamjena.

Budite sigurni u jedno: svi gotovi proizvodi sadrže određenu količinu zaslađivača, tako da možemo zaključiti da iz takvih proizvoda dobivamo sve štetne tvari.

Naravno, vi odlučujete: šta je za vas zaslađivač - šteta ili korist. Svaki nadomjestak ima svoje prednosti i nedostatke, a ako želite pojesti nešto slatko bez štete zdravlju i obliku, bolje je pojesti jabuku, suho voće ili priuštiti se bobicama. Mnogo je vrijednije za naše tijelo da konzumiramo svježi proizvod nego da ga „prevarimo“ s nadomjescima šećera.

Šta je sukrazit

Sukrazit je umjetno zaslađivač saharin (odavno otkriven i dobro proučen dodatak prehrani). Na tržištu se predstavlja uglavnom u obliku malih bijelih tableta, ali proizvodi se i u prahu i u tekućem obliku.

Široko se koristi ne samo zbog nedostatka kalorija:

  • jednostavan za upotrebu
  • ima nisku cijenu,
  • pravu količinu je lako izračunati: 1 tableta je slatkota jednaka 1 žličici. šećer
  • trenutno topiv i u vrućim i u hladnim tečnostima.

Proizvođači suracita pokušali su mu ukus približiti ukusu šećera, ali postoje razlike. Neki ga ne prihvaćaju, pogađajući "tablet" ili "metalni" ukus. Iako ga mnogi vole.

Izgled

Kompanijske boje zaštitnog znaka Sukrazit su žuta i zelena. Jedno od sredstava za zaštitu proizvoda je plastična gljiva unutar kartonskog paketa na kojoj je na nozi istisnut niskokalorična slatkoća. Pečurka ima žutu nogu i zeleni šešir. Direktno pohranjuje tablete.

Proizvođač

Sukrazit je zaštitni znak porodične izraelske kompanije Biskol Co. Ltd., koju su krajem 1930-ih osnovala braća Levy. Jedan od osnivača, dr. Zadok Levy, star je gotovo sto godina, ali on i dalje, prema službenoj web stranici kompanije, sudjeluje u pitanjima upravljanja. Sukrazit proizvodi kompanija od 1950. godine

Popularno zaslađivač samo je jedno od područja aktivnosti. Kompanija također stvara farmaceutske proizvode i kozmetiku. Ali, umjetni zaslađivač sukrit, čija je proizvodnja započela 1950. godine, donio je kompaniji neviđenu svjetsku slavu.

Predstavnici kompanije Biscol Co. Ltd. sebe nazivaju pionirima u razvoju sintetskih zaslađivača u različitim oblicima. U Izraelu zauzimaju 65% tržišta sladila. Pored toga, kompanija je široko zastupljena u celom svetu, a posebno je poznata u Rusiji, Ukrajini, Belorusiji, baltičkim zemljama, Srbiji, Južnoj Africi.

Kompanija poseduje sertifikate o usaglašenosti sa međunarodnim standardima:

  • ISO 22000, razvijen od strane Međunarodne organizacije za standardizaciju i postavljanje zahteva za sigurnost hrane,
  • HACCP, koji sadrži politike upravljanja rizikom za poboljšanje sigurnosti hrane,
  • GMP, sistem pravila koja reguliraju medicinsku proizvodnju, uključujući aditive za hranu.

Priča o otkriću

Istorija sukrazita počinje otkrivanjem njegove glavne komponente - saharina, koja je označena dodatkom prehrani E954.

Sakharin je slučajno otkrio njemačkog fizičara ruskog porijekla Konstantina Falberga. Radeći pod vodstvom američke profesorice Ire Remsen na proizvodu prerade uglja s toluenom pronašao je slatki aftertast na rukama. Falberg i Remsen izračunali su misterioznu supstancu, dali joj ime, a 1879. objavili su dva članka u kojima su govorili o novom naučnom otkriću - prvom sigurnom zaslađivaču saharinu i načinu njegove sinteze sulfonizacijom.

1884. godine, Falberg i njegov rođak Adolf Liszt prisvojili su to otkriće, dobivši patent za izum aditiva koji je dobiven metodom sulfoniranja, a da u njemu nisu naznačili Remsenovo ime. U Njemačkoj počinje proizvodnja saharina.

Praksa je pokazala da je metoda skupa i industrijski neefikasna. 1950. godine u španskom gradu Toledu, grupa naučnika izumila je drugačiju metodu koja se temelji na reakciji 5 hemikalija. Godine 1967. uvedena je druga tehnika koja se temelji na reakciji benzil hlorida. Omogućila je proizvodnju saharina u rasutom stanju.

1900. godine ovaj zaslađivač počeo su aktivno koristiti dijabetičari. To nije izazvalo radost prodavača šećera. U Sjedinjenim Državama pokrenuta je kampanja za reagiranje, tvrdeći da dodatak sadrži kancerogene tvari koje izazivaju rak, i postavili su zabranu u proizvodnji hrane. Ali predsjednik Theodore Roosevelt, sam dijabetičar, nije nametnuo zabranu zamjene, već je samo naredio natpis na ambalaži o mogućim posljedicama.

Naučnici su i dalje inzistirali na povlačenju saharina iz prehrambene industrije i proglasili njegovu opasnost za probavni sistem. Supstanca je rehabilitirala rat i nestašicu šećera koji je došao s njim. Proizvodnja aditiva narasla je na neviđene visine.

Godine 1991. američko Ministarstvo zdravlja ukinulo je svoj zahtjev za zabranu saharina, jer su opovrgnute sumnje u onkološke posljedice pijenja. Danas je saharin većina država prepoznata kao siguran dodatak.

Upute za upotrebu

Sastav sukracita, široko zastupljenog u postsovjetskom prostoru, prilično je jednostavan: 1 tableta sadrži:

  • soda bikarbona - 42 mg
  • saharin - 20 mg,
  • fumarna kiselina (E297) - 16,2 mg.

Na službenim web stranicama piše da se za proširivanje ukusa ne može koristiti samo saharin, već i čitav niz dodataka slatkoj hrani, od aspartama do sukraloze, kao zaslađivača u sukrazitu. Osim toga, neke vrste sadrže kalcijum i vitamine.

Kalorični sadržaj suplementa je 0 kcal, pa je suracit indiciran za dijabetes i dijetalnu prehranu.

Obrasci za izdavanje

  • Tablete Prodaju se u pakiranjima od 300, 500, 700 i 1200 komada. 1 tableta = 1 kašika kašike šećer.
  • Puder. Pakovanje može biti 50 ili 250 vrećica. 1 vrećica = 2 kašike kašike. šećer
  • Kašičica po kašičici praha. Proizvod se temelji na zaslađivaču sukrazolu. Uporedite sa šećerom volumen potreban za postizanje slatkog ukusa (1 šalica praha = 1 šalica šećera). Posebno je prikladno koristiti suracit u pečenju.
  • Tečnost. 1 desert (7,5 ml), odnosno 1,5 žličice. tečnost, = 0,5 šalica šećera.
  • „Zlatni“ prah. Na osnovu zaslađivača aspartama. 1 vrećica = 1 kašika. šećer.
  • U okusu u prahu. Može imati arome vanilije, cimeta, badema, limuna i krema. 1 vrećica = 1 kašika. šećer.
  • Prah s vitaminima. Jedna vrećica sadrži 1/10 dnevne preporučene doze B vitamina i vitamina C, kao i kalcijuma, gvožđa, bakra i cinka. 1 vrećica = 1 kašika. šećer.

Važni savjeti

Uputa za uporabu kaže da je uključivanje suracita u prehranu indicirano za dijabetičare i ljude koji imaju prekomjernu težinu.

Preporučeni unos SZO nije veći od 2,5 mg na 1 kg ljudske težine.

Dodatak nema posebnih kontraindikacija. Kao i većina lijekova, nije namijenjen trudnicama, dojiljama tijekom dojenja, kao i djeci i osobama s individualnom netolerancijom.

Stanje skladištenja proizvoda: na mjestu zaštićenom od sunčeve svjetlosti na temperaturi ne većoj od 25 ° C. Rok upotrebe ne smije biti veći od 3 godine.

Procijenite korist

O prednostima dodatka s položaja sigurnosti za zdravlje potrebno je govoriti, jer nema hranjivu vrijednost. Sukrazit se ne apsorbuje i potpuno se eliminira iz organizma.

Nesumnjivo je da je koristan za one koji gube kilograme, kao i za one kojima je nadomjestak šećera nužan vitalni izbor (na primjer, dijabetičarima). Uzimajući dodatak, ovi se ljudi mogu odreći jednostavnih ugljikohidrata u obliku šećera, a da pritom ne promijene svoje prehrambene navike i ne dožive negativne osjećaje.

Još jedna dobra prednost je mogućnost upotrebe suracita ne samo u pićima, već i u drugim jelima. Proizvod je otporan na toplinu, stoga može biti dio recepata za topla jela i deserte.

Promatranja dijabetičara koji već dugo uzimaju sukrazit nisu našli štetu za tijelo.

  • Prema nekim izvještajima, saharin, koji je uključen u zaslađivač, ima baktericidna i diuretička svojstva.
  • Palatinoza, koja se koristi za maskiranje ukusa, inhibira razvoj karijesa.
  • Pokazalo se da dodatak odolijeva već formiranim tumorima.

Šteta i nuspojave

Početkom 20. stoljeća eksperimenti na štakorima pokazali su da saharin uzrokuje razvoj malignih tumora u mjehuru. Nakon toga, ovi rezultati su opovrgnuti, jer su štakorima davani saharin u slonovim dozama veće od njihove vlastite težine. No, još uvijek se u nekim zemljama (na primjer, u Kanadi i Japanu) smatra kancerogenom i zabranjen je u prodaji.

Danas se argumenti protiv temelje na sljedećim tvrdnjama:

  • Sukrazit povećava apetit, stoga ne doprinosi gubljenju kilograma, već djeluje upravo suprotno - podstiče vas da jedete više. Mozak, koji nakon uzimanja slatkog nije dobio uobičajenu porciju glukoze, počinje zahtijevati dodatni unos ugljikohidrata.
  • Smatra se da saharin sprečava apsorpciju vitamina H (biotina), koji reguliše metabolizam ugljikohidrata kroz sintezu glukokinaze. Manjak biotina dovodi do hiperglikemije, tj. Do povećanja koncentracije glukoze u krvi, kao i do pospanosti, depresije, opće slabosti, smanjenog pritiska i pogoršanja kože i kose.
  • Vjerojatno, sistematska primjena fumarne kiseline (konzervans E297) koja je dio suplementacije može dovesti do jetrenih bolesti.
  • Neki ljekari tvrde da suracitis pogoršava kolelitijazu.

Mišljenje ljekara

Među stručnjacima, sporovi oko zamjena za šećer ne prestaju, ali na osnovu drugih aditiva, recenzije ljekara o sukracitu mogu se nazvati dobrim. To je dijelom posljedica činjenice da je saharin najstarije, dobro proučeno sladilo i spas za endokrinologe i nutricioniste. Ali s rezervama: ne prelazite normu i zaštitite djecu i trudnice od nje, birajući u korist prirodnih dodataka. U općenitom slučaju, vjeruje se da osoba dobrog zdravlja neće dobiti negativan efekat.

Danas ne postoje naučni dokazi da sukrazitis može izazvati rak i druge bolesti, mada ovo pitanje periodično postavljaju ljekari i štampa.

Ako je vaš zdravstveni pristup toliko ozbiljan da eliminira i najmanji udio rizika, tada treba djelovati odlučno i jednom zauvijek odbiti bilo kakve aditive. Međutim, tada morate postupati i sa šećerom i s nekoliko desetaka ne previše zdravih, već s našim omiljenim namirnicama.

Šta su zaslađivači?

  • fruktoza
  • stevija
  • agavin sirup
  • sorbitol
  • eritritis
  • Jerusalimski sirup od artičoke i drugi.

  • acesulfame K,
  • saharin
  • suracit
  • aspartam
  • ciklamat.

Proizvođačima proizvoda kao što su Fitparad, Sukrazit i slično, kao i slatkiši prirodnih ukusa, tu je gde da se prošeta! Doslovno zarađuju na zdravlju ljudi koristeći njihovu naivnost i lakovjernost.

Na primjer, nedavno sam vidio sir, na kutiji na kojem je bio zasljepljujući natpis: bez šećera.

Međutim, fruktoza je bila na drugom mjestu u liječenju. I ono što nam na Internetu piše - fruktoza je prirodna, slatka, zdrava:

  1. Na primjer, agavin sirup, med, sastoji se upravo od njega. Ali jeste li znali da je kalorijska vrijednost ovog nadomjestka za rafiniranih 100 g - 399 kcal, što je za 1 kcal više od šećera?
  2. Fruktoza je štetna jer je prerađuje samo jetra, što znači da preopterećivanjem radom može dovesti do patologije ovog organa.
  3. Metabolizam ovog sahzama je sličan metabolizmu alkohola, što znači da može izazvati bolesti karakteristične za alkoholičara: bolesti srca, metabolički sindrom i druge.
  4. Kao i uobičajeni pijesak, ovaj se prirodni nadomjestak ne skladišti u obliku glikogena, nego se odmah prerađuje u masti!

„Korisni“ sirupi i konzervi na bazi fruktoze, koje dijabetičari razumiju i gubljenjem kilograma brzinom svetlosti nisu nimalo korisni:

  • kalorija
  • ne sadrže vitamine
  • dovode do povećanja glukoze u krvi (budući da jetra ne obrađuje u potpunosti fruktozu)
  • uzrokovati gojaznost.

Norma fruktoze je 40 g dnevnoali dobit ćete ga od nekoliko plodova! Sve ostalo će se odlagati u obliku masne pregače i dovesti do bolesti sistema i organa.

Sastav Sukrazita, cijena

U osnovi se nalazi saharin: sintetička supstanca slatkog ukusa i strani tijelu (ujedno je baza zaslađivača Mildford).

Ksenobiotik E954 ne apsorbuje se ljudima i izlučuje se putem bubrega, u velikim količinama, i ima negativan uticaj na njih.

  • Zamjenu možete kupiti u bilo kojoj ljekarni po niskoj cijeni.
  • Pakiranje će vas koštati u prosjeku 200 rubalja bez popusta za 300 tableta.
  • S obzirom da je jedna pilula jednaka slatkosti žličice šećera, definitivno imate dovoljno kutija za 150 čajnih žurki!

Sukrazit: šteta i korist

  • Suplementacija može dovesti do hiperglikemije u kombinaciji s hranom koja sadrži šećer.
  • Negativno djeluje na crijevnu mikrofloru.
  • Sprječava apsorpciju vitamina B7.

Uprkos tome, saharin su odobrili WHO, JECFA i Odbor za hranu, uzimajući u obzir dnevnice: 0,005 g na 1000 g težine osoba.

57% tableta Sukkrazita soda bikarbona, što omogućava da se proizvod lako otopi u bilo kojoj tekućini, kao i da se lako pretvara u prah. 16% sastava dodano je fumarnoj kiselini - i tu počinje rasprava o opasnosti nadomjestka.

Štetna fumarna kiselina

Konzervans za hranu E297 je regulator kiselosti koji se takođe koristio za liječenje psorijaze. Ovaj dodatak nema dokazano kancerogeno djelovanje, ali uz redovnu upotrebu može dovesti do toksičnih oštećenja jetre.

Sukrazit: šteta i korist

Prednosti sukrazita

Za dijabetičare i aktivno gube na težini, ovaj lijek ima nekoliko prednosti u odnosu na bijelo rafinirano:

Saharin, soda bikarbona i fumarna kiselina tijelo se ne apsorbiraju, a izlučuju se nepromijenjeni mokraćnim sustavom, što znači da ne dodaju višak kilograma u struk!

Glikemijski indeks je 0!

Lijek ne sadrži ugljikohidrate, što znači da neće izazvati skok inzulina, stoga može pomoći dijabetičarima da uživaju u slatkišima, a da ne naštete organizmu. Djelomično.

Niski troškovi za veliko pakovanje zamjenskih tableta.

Međutim, i pored ogromnih pluseva, alat ima mnogo nedostataka.

Štetni sukcrazit

  1. Može izazvati alergijske reakcije.
  2. Uzrokuje pojačani apetit i dovodi do hroničnog stanja „i šta bih zalogaj pojeo“. Nadomestitelji šećera varaju tijelo slatkim ukusom, tijelo čeka na unos ugljikohidrata - ali nisu! Kao rezultat - slom i vječna želja da nešto pojedete.
  3. Može negativno uticati na imunitet i nervni sistem.

Ko ne bi trebao uzimati Sukrazit?

  1. Lijek je kontraindiciran u trudnica i dojilja, zbog nedovoljno proučenih nuspojava na dijete.
  2. Pacijenti s fenilketonurijom (nasljedna bolest povezana s poremećajem metabolizma aminokiselina).
  3. Ljudi sa intenzivnom fizičkom aktivnošću i profesionalni sportaši.
  4. Pacijenti s bubrežnom bolešću.

Da kupim ili ne?

Recenzije ljekara o Sukrazitu su različite. S jedne strane lijek je pomoćnik pacijentima koji boluju od dijabetesa, a s druge strane donosi mnogo negativnog zdravlja.

Sklon sam da uopće ne koristim sintetičke nadomjestke šećera, jer posljedice nisu 100% shvaćene.

  1. Sukrazit daje hrani neugodan okus sapuna ili sode.
  2. Može dovesti do povećanja kilograma zbog efekata na apetit.
  3. Negativno djeluje na bubrege ako se uzima u velikim količinama.
  4. Loš učinak na apsorpciju određenih vitamina.
Sukrazit: šteta i korist

Kako zamijeniti šećer?

Mnogi ljudi vole slatko, a ograničiti se u njemu za mnoge je ekvivalent depresiji.

Nakon što ste pročitali članak, vjerovatno ste se htjeli zapitati: pa koji je on - najbolji zaslađivač?

Žalim te - nema ih. Međutim, možete zadovoljiti potrebu za dobrima, pribegavajući proizvodima koji oponašaju slatki ukus.

  • Čokoladu možete zamijeniti rogačem. Ovaj prašak od rogača je dobar ukus i poboljšava raspoloženje.
  • Naribanu bananu možete dodati u peciva ili žitarice - popravit će svjež okus jela!
  • Čaj i kafa mogu se zasladiti dodavanjem u nju mesa jednog datuma.
  • Lizalica i slatkiši lako se zamjenjuju suhim voćem bez glazure.

Naravno, lakše je odustati od slatkiša općenito nego tražiti zamjenu, često uz višu cijenu, ali zašto?

Ostavite Svoj Komentar