Značajke zdravstvene njege bolesnika sa šećernom bolešću

Prilikom skrbi o bolesnicima sa šećernom bolešću potrebno je promatrati odgovarajući omjer između dovoljne tjelesne aktivnosti, ugljikohidrata koji su primljeni u tijelu i količine inzulina (ili tableta za snižavanje šećera)

Možete smanjiti unos ugljikohidrata i općenitu kontrolu unosa kalorija uvođenjem dijetalne terapije, mada je to dodatna metoda.

Uz bilo koju vrstu dijabetesa, važno je odrediti šećer u krvi.

Kod prvog tipa to se vrši češće: ujutro jednom sedmično, a po potrebi i prije svakog obroka i dva sata nakon toga. U drugoj vrsti vrijednosti šećera mjere se nekoliko puta mjesečno. Bolje je to učiniti glukometrom.

Takođe je važno odrediti sadržaj šećera u urinu. Učinite to uz pomoć test traka. Svi podaci moraju se unijeti u dnevnik promatranja pacijenta s datumom, vremenom, nazivima propisanih lijekova, uz navođenje doze potrošnje.

Pri propisivanju supkutane primjene inzulina moraju se poštovati određena pravila. Dakle, injekcije se rade u desnu i lijevu stranu trbuha, vanjsku stranu ruke iznad lakta, vanjsku i unutrašnju stranu bedara. Učestalom primjenom inzulina pokušajte promijeniti područje ubrizgavanja. Uz istodobnu primjenu dvije vrste inzulina, morate koristiti zasebnu štrcaljku za svako i odvojeno mjesto ubrizgavanja. Nakon uvođenja, potrebno je zamoliti pacijenta da se malo pomakne, pa će inzulin brže ući u krv. Pola sata nakon injekcije pacijent treba jesti.

Prilikom skrbi o pacijentima s dijabetesom posebnu pažnju treba obratiti na ličnu higijenu. Ta se pažnja udvostručuje ako pacijenta leži u krevetu. Potrebno je izvršiti potpunu prevenciju čireva od pritiska, oprati pacijenta nakon svake fiziološke primjene, jer povišen šećer u krvi jako iritira kožu i izaziva svrab. Nakon pranja, koža se obriše suhom i tretira puderom.

Kod dijabetes melitusa, posebna pažnja zaslužuje četkanje zuba, što bi se trebalo izvesti posebnom pastom s protuupalnim učinkom. Činjenica je da takve bolesnike karakterišu česte bolesti oralne sluznice i desni u obliku gingivitisa i stomatitisa. Osim četkanja usta, isperite biljnim infuzijama i zubnim eliksirima.

Bilo kakve promjene u režimu pacijenta mogu dovesti do po život opasne prekomjerne težine ili nedostatka šećera u krvi. Stoga, prilikom izlaska iz kuće, pacijent mora imati dozu inzulina, nekoliko komada šećera i napomenu koja ukazuje na dozu inzulina.

Postoje posebni znakovi pomoću kojih možete pogoditi da li pacijent pati od nedostatka (hipoglikemije) ili viška (šećera) hiperglikemije. Dakle, hipoglikemiju karakteriše iznenadna slabost, glavobolja, vrtoglavica i grčevi mišića. Možda akutni osjećaj gladi, obilno znojenje, oštro mentalno uzbuđenje. Ovo se stanje, obično potaknuto uživanjem alkohola, razvija vrlo brzo i karakteristično je, uglavnom, za pacijente s dijabetesom tipa 1. U tom slučaju pacijentu se daje 4-5 komada šećera, slatkiša, slatkog toplog čaja ili slatke vode s plinom.

Hiperglikemija (prekomjerna prekomjerna količina) šećera u krvi razvija se postepeno (od sat do nekoliko dana) i izražava se pojavom mučnine, povraćanjem, nedostatkom apetita, pojavom akutnog osjećaja žeđi, suhe kože, nedostatka daha. Pacijent postaje letargičan, inhibiran. Ovo stanje može biti potaknuto stresom ili pogoršanjem hronične bolesti. Kod hiperglikemije daje se injekcija inzulina i pije se piće. Kada se brine o pacijentima, redovno se vrše mjerenja šećera svaka dva sata, a inzulin se redovno daje dok se glukoza u krvi ne normalizuje. Ako nivo šećera ne padne, pacijenta mora odmah hospitalizirati.

Najvažnije dostignuće dijabetologije u posljednjih trideset godina bila je sve veća uloga medicinskih sestara i organizacija njihove specijalizacije za dijabetes, takve medicinske sestre pružaju kvalitetnu skrb pacijentima sa šećernom bolešću, organiziraju interakciju bolnica, liječnika opće prakse i ambulante, te obučavaju pacijente.

Odgovornosti medicinskih sestara specijaliziranih za skrb o dijabetesu vrlo su slične onima koje imaju savjetnici.

Da bi poboljšala kvalitetu života pacijenata sa dijabetesom, medicinska sestra mora:

  • ? Objasnite uzroke razvoja bolesti i njenih komplikacija.
  • ? Iznesite principe liječenja, počevši od jednostavnih osnovnih pravila i postupno proširujući preporuke za liječenje i promatranje, pripremite pacijente za neovisnu kontrolu bolesti.
  • ? Omogućite pacijentima detaljne preporuke za pravilnu prehranu i promjene načina života.
  • ? Preporučiti pacijentima potrebnu literaturu.

Značajka liječenja dijabetesa je ta što pacijent mora samostalno provoditi kompleksni tretman za život. Da bi to učinio, mora biti svjestan svih aspekata vlastite bolesti i biti u mogućnosti mijenjati liječenje ovisno o konkretnoj situaciji - i medicinska sestra bi mu trebala pomoći u tome.

Procjena kvalitete života pacijenata s dijabetesom mora se provesti pri planiranju bilo kojih terapijskih mjera.

Komplikacije kod dijabetesa najviše pogoršavaju kvalitetu života, intenzivne taktike za poboljšanje glikemijske kontrole kvalitete života se ne smanjuju.

Na kvalitetu života pozitivno utječe pružajući pacijentu mogućnost da samostalno upravlja bolešću. Ova mogućnost ovisi o pružateljima zdravstvene zaštite, politici dijabetesa i hroničnoj medicini. Pacijenti sami mogu razviti prave politike ako medicinsko osoblje sluša pacijentov glas. Iskustvo takvog rada postoji, ono se izvodi uz pomoć psihologa.

Etiologija, patogeneza, razvojni stadiji i simptomi bolesti. Metode liječenja, preventivna rehabilitacija, komplikacije i hitna stanja bolesnika sa šećernom bolešću. Osnovni principi prehrane i terapije lijekovima. Prednosti fizičke aktivnosti.

HeadingMedicina
Pogledseminarski rad
JezikRuski
Datum dodavanja26.10.2014

Poglavlje 1. Pregled literature o temi istraživanja

1.1 Dijabetes tipa I

1.2 Klasifikacija dijabetesa

1.3 Etiologija dijabetesa

1.4 Patogeneza dijabetesa

1.5 Faze razvoja dijabetesa tipa 1

1.6 Simptomi dijabetesa

1.7 Liječenje dijabetesa

1.8 Hitna stanja za dijabetes

1.9 Komplikacije dijabetesa i njihova prevencija

1.10 Vježbanje dijabetesa

Poglavlje 2. Praktični deo

2.1 Mesto studija

2.2 Predmet proučavanja

2.3 Metode istraživanja

2.4 Rezultati istraživanja

2.5 Iskustvo "Škole dijabetesa" u GBU RME DRKB

Dijabetes melitus (DM) je jedan od vodećih medicinskih i socijalnih problema suvremene medicine. Rasprostranjena raširenost, rana invalidnost pacijenata i visoka stopa smrtnosti bili su temelj stručnjaka WHO-a da dijabetes smatraju epidemijom posebne nezarazne bolesti, a borba protiv toga smatra se prioritetom nacionalnih zdravstvenih sustava.

Posljednjih godina u svim visoko razvijenim zemljama primjetan je porast incidencije dijabetesa. Financijski troškovi liječenja bolesnika sa šećernom bolešću i njegovih komplikacija dosežu astronomske brojke.

Šećerna bolest tipa I (ovisna o insulinu) jedna je od najčešćih endokrinih bolesti u djetinjstvu. Među pacijentima djeca čine 4-5%.

Skoro svaka država ima nacionalni program dijabetesa. 1996. godine, u skladu s dekretom predsjednika Ruske Federacije „O mjerama državne podrške osobama sa šećernom bolešću“, usvojen je Savezni program „Dijabetes melitus“, koji uključuje posebno organizaciju dijabetološke službe, pružanje lijekova za pacijente i prevenciju dijabetesa. 2002. godine opet je usvojen federalni ciljni program "Dijabetes".

Relevantnost: problem dijabetesa predodređuje značajna prevalencija bolesti, kao i činjenica da je osnova razvoja složenih popratnih bolesti i komplikacija, rane invalidnosti i smrtnosti.

Svrha: proučiti karakteristike zdravstvene njege bolesnika sa šećernom bolešću.

1. Proučiti izvore podataka o etiologiji, patogenezi, kliničkim oblicima, metodama liječenja, preventivnoj rehabilitaciji, komplikacijama i hitnim stanjima bolesnika sa šećernom bolešću.

2. Utvrditi glavne probleme bolesnika sa šećernom bolešću.

3. Pokazati potrebu za obrazovanjem bolesnika sa šećernom bolešću u školi dijabetesa.

4. Razviti preventivne diskusije o osnovnim tehnikama dijetalne terapije, samokontrole, psihološke prilagodbe i tjelesne aktivnosti.

5. Ispitajte podatke razgovora među pacijentima.

6. Razviti memorandume za povećanje znanja o njezi kože, prednostima fizičke aktivnosti.

7. Upoznati se sa školom šećerne bolesti GBU RME DRKB.

Poglavlje 1. Pregled literature o temi istraživanja

1.1 Dijabetes tipa I

Šećerna bolest tipa I (IDDM) je autoimuna bolest koju karakterizira apsolutni ili relativni nedostatak inzulina uslijed oštećenja b-stanica pankreasa. U razvoju ovog procesa važne su genetska predispozicija, kao i faktori okoliša.

Vodeći faktori koji doprinose razvoju IDDM-a kod djece su:

virusne infekcije (enterovirusi, virus rubeole, zaušnjaci, virus coxsackie B, virus gripe),

intrauterine infekcije (citomegalovirus),

nedostatak ili skraćenje trajanja prirodnog hranjenja,

različite vrste stresa

prisustvo toksičnih agenasa u hrani.

Kod dijabetesa tipa I (ovisnog o inzulinu), jedini tretman je redovita primjena inzulina izvana u kombinaciji sa strogom dijetom i dijetom.

Dijabetes tipa I javlja se u dobi između 25-30, ali može se pojaviti u bilo kojoj dobi: u dojenačkoj dobi, i u četrdeset i u 70.

Dijagnoza šećerne bolesti postavlja se prema dva glavna pokazatelja: nivo šećera u krvi i urinu.

Normalno se glukoza odloži filtracijom u bubrezima, a šećer u mokraći se ne otkrije, jer bubrežni filter zadržava svu glukozu. I s razinom šećera u krvi većoj od 8,8--9,9 mmol / L, bubrežni filter počinje propuštati šećer u mokraću. Njegova prisutnost u urinu može se utvrditi pomoću posebnih test traka. Minimalna razina šećera u krvi kod koje počinje otkrivati ​​u urinu naziva se bubrežni prag.

Povećanje glukoze u krvi (hiperglikemija) na 9-10 mmol / L dovodi do njenog izlučivanja u urinu (glukozurija). Izlučujući mokraćom, glukoza sa sobom nosi veliku količinu vode i mineralnih soli. Kao rezultat nedostatka inzulina u tijelu i nemogućnosti ulaska glukoze u stanice, potonje, koje su u stanju energetske gladi, počinju koristiti tjelesne masti kao energent. Proizvodi raspada masti - ketonska tijela, a posebno aceton, akumuliraju se u krvi i urinu, što dovodi do razvoja ketoacidoze.

Dijabetes melitus je hronična bolest, a nemoguće je osjećati se bolesno tokom cijelog života. Stoga je za vrijeme treninga potrebno napustiti riječi poput „bolest“, „bolestan“. Umjesto toga, treba naglasiti da dijabetes nije bolest, već način života.

Posebnost upravljanja pacijentima sa šećernom bolešću je ta što se glavna uloga u postizanju rezultata liječenja dodjeljuje pacijentu. Stoga mora biti svjestan svih aspekata vlastite bolesti kako bi prilagodio režim liječenja ovisno o konkretnoj situaciji. Pacijenti u mnogim aspektima moraju preuzeti odgovornost za svoje zdravstveno stanje, a to je moguće samo ako su odgovarajuće obučeni.

Roditelji imaju veliku odgovornost za zdravstveno stanje bolesnog djeteta, jer ne samo njihovo zdravlje i dobrobit trenutno, već i cijela njihova životna prognoza ovisi o njihovoj pismenosti u dijabetesu i pravilnom ponašanju djeteta.

Trenutno dijabetes više nije bolest koja bi pacijentima uskratila priliku da normalno žive, rade i igraju sport. Ako slijedite dijetu i pravilan režim, uz savremene mogućnosti liječenja, život pacijenta se ne razlikuje mnogo od života zdravih ljudi. Edukacija pacijenata u sadašnjem stadiju razvitka dijabetologije nužna je komponenta i ključ uspješnog liječenja bolesnika s dijabetesom zajedno s terapijom lijekovima.

Savremeni koncept upravljanja dijabetesom tretira ovu bolest kao specifičan način života. Prema trenutno postavljenim zadacima, postojanje efikasnog sistema nege dijabetičara omogućava postizanje ciljeva kao što su:

potpuna ili gotovo potpuna normalizacija metaboličkih procesa za uklanjanje akutnih i hroničnih komplikacija dijabetesa,

poboljšanje kvaliteta života pacijenta.

Rešavanje ovih problema zahteva mnogo napora od strane radnika primarne nege. Pozornost na obuku kao efikasno sredstvo za poboljšanje kvaliteta zdravstvene nege pacijenata sve je veća u svim regionima Rusije.

1.2 Klasifikacija dijabetesa

I. Klinički oblici:

1. Primarno: genetska, esencijalna (sa pretilošću ili bez gojaznosti).

2. Sekundarni (simptomatski): hipofiza, steroid, štitnjača, nadbubrežna, pankreasna (upala pankreasa, lezija tumora ili uklanjanje), bronza (sa hemohromatozom).

3. Dijabetes trudnica (gestacijski).

II. Po težini:

3. teški kurs.

III. Vrste dijabetes melitusa (priroda tečaja):

Tip 1 - inzulinski ovisan (labilan sa sklonošću acidozi i hipoglikemiji, uglavnom mlade),

Tip 2 - neovisna o insulinu (stabilna, dijabetes melitus starijih osoba).

IV. Status kompenzacije metabolizma ugljikohidrata:

1.3 Etiologija dijabetesa

SD-1 je bolest sa nasljednom predispozicijom, ali njen doprinos razvoju bolesti je mali (određuje njen razvoj otprilike 1/3) - Usklađenost kod identičnih blizanaca u SD-1 iznosi samo 36%. Verovatnoća razvoja CD-1 kod deteta sa bolesnom majkom je 1--2%, oca - 3-6%, brata ili sestre - 6%. Jedan ili više humoralnih markera autoimunog oštećenja b ćelija, koji uključuju antitijela na pankreasne otočiće, antitijela na glutamat dekarboksilazu (GAD65) i antitijela na tirozin fosfatazu (IA-2 i IA-2c), nalaze se u 85-90% bolesnika . Ipak, glavna važnost u uništavanju b-stanica dobiva se faktori ćelijske imunosti. CD-1 je povezan s HLA-haplotipovima kao što su DQA i DQB, dok neki HLA-DR / DQ aleli mogu predisponirati razvoj bolesti, dok su drugi zaštitnički. Sa povećanom učestalošću, CD-1 se kombinira s drugim autoimunim endokrinim (autoimuni tireoiditis, Addisonova bolest) i ne-endokrinim bolestima kao što su alopecija, vitiligo, Crohnova bolest, reumatske bolesti.

1.4 Patogeneza dijabetesa

CD-1 se manifestuje uništavanjem 80-90% b-ćelija autoimunim procesom. Brzina i intenzitet ovog procesa mogu značajno varirati.Najčešće, s tipičnim tijekom bolesti u djece i mladih, taj se proces odvija prilično brzo praćen nasilnom manifestacijom bolesti pri kojoj samo nekoliko tjedana može proći od pojave prvih kliničkih simptoma do razvoja ketoacidoze (do ketoacidotske kome).

U drugim, puno rjeđim slučajevima, po pravilu, kod odraslih starijih od 40 godina bolest se može pojaviti latentno (latentni autoimuni dijabetes odraslih - LADA), dok je u početku bolesti takvim pacijentima često dijagnosticiran DM-2, a nekoliko godina kompenzacija za dijabetes može se postići propisivanjem preparata sulfonilureje. Ali u budućnosti, obično nakon 3 godine, postoje znakovi apsolutnog nedostatka inzulina (gubitak težine, ketonurija, teška hiperglikemija, uprkos uzimanju tableta za snižavanje šećera).

Patogeneza dijabetes melitus-1, kao što je naznačeno, temelji se na apsolutnom nedostatku inzulina. Nemogućnost glukoze da uđe u tkiva ovisna o inzulinu (masna i mišićna) dovodi do manjka energije, zbog čega se pojačavaju lipoliza i proteoliza, koji su povezani sa gubitkom kilograma. Povećanje glikemije uzrokuje hiperosmolarnost, što je praćeno osmotskom diurezom i teškom dehidracijom. U uvjetima nedostatka inzulina i nedostatka energije, proizvodnja kontransularnih hormona (glukagon, kortizol, hormon rasta) je inhibirana, što usprkos povećanju glikemije uzrokuje stimulaciju glukoneogeneze. Pojačana lipoliza u masnom tkivu dovodi do značajnog povećanja koncentracije slobodnih masnih kiselina. S nedostatkom inzulina potiskuje se liposintetska sposobnost jetre, a slobodne masne kiseline počinju uključivati ​​u ketogenezu. Akumulacija ketonskih tijela dovodi do razvoja dijabetičke ketoze, a u budućnosti - ketoacidoze. S progresivnim porastom dehidracije i acidoze, razvija se koma, koja u nedostatku terapije inzulinom i rehidrataciji neminovno završi smrću.

1.5 Faze razvoja dijabetesa tipa 1

1. Genetska predispozicija za dijabetes povezana s HLA sistemom.

2. Hipotetički startni okretni moment. Oštećenje b-ćelija različitim dijabetogenim faktorima i pokretanje imunoloških procesa. Pacijenti već u malom titru imaju antitijela na stanice otočića, ali izlučivanje inzulina još ne pati.

3. Aktivni autoimuni inzulin. Titar antitijela je visok, smanjuje se broj b-ćelija, smanjuje se izlučivanje inzulina.

4. Smanjena sekrecija inzulina stimuliranog glukozom. U stresnim situacijama pacijent može otkriti prolazno oslabljenu toleranciju na glukozu (NTG) i oslabljenu glukozu u plazmi natašte (NGF).

5. Klinička manifestacija dijabetesa, uključujući i moguću epizodu "medenog meseca". Izlučivanje inzulina je naglo smanjeno, jer je umrlo više od 90% b-stanica.

6. Potpuno uništenje b-ćelija, potpuni prestanak lučenja inzulina.

1.6 Simptomi dijabetesa

visoki šećer u krvi

osjećaj nezamislive žeđi

gubitak kilograma nije uzrokovan promjenom prehrane,

slabost, umor,

oštećenje vida, često u obliku "bijelog vela" pred očima,

ukočenost i trnce u udovima,

osjećaj težine u nogama i grčevi telećih mišića,

sporo zarastanje rana i dug oporavak od zaraznih bolesti.

1.7 Liječenje dijabetesa

Samokontrola i vrste samokontrole

Samokontrolom kod dijabetesa naziva se neovisno učestalo određivanje šećera u krvi i šećera u urinu, vodeći dnevni i tjedni dnevnik samokontrole. Posljednjih godina stvorena su mnoga visokokvalitetna sredstva za brzo određivanje šećera u krvi ili urina (test trake i glukometri). U procesu samokontrole dolazi do ispravnog razumevanja nečije bolesti i razvijaju se veštine upravljanja dijabetesom.

Postoje dvije mogućnosti - samoodređivanje šećera u krvi i šećera u urinu. Šećer u mokraći određuje se vizualnim test trakama bez pomoći instrumenata, jednostavnim upoređivanjem mrlja sa mokrom trakom mokraće s ljestvicom boja dostupnom na pakovanju. Što je intenzivnije bojenje veće, veći je sadržaj šećera u urinu. Urin je potrebno pregledavati 2-3 puta sedmično dva puta dnevno.

Postoje dvije vrste sredstava za određivanje šećera u krvi: takozvane vizualne test trake koje djeluju isto kao trake urina (usporedba bojenja s obojenom ljestvicom), i kompaktni uređaji - glukometri, koji daju rezultat mjerenja razine šećera kao broja na ekranu- displej. Mora se izmjeriti šećer u krvi:

svaki dan prije spavanja

prije jela, fizička aktivnost.

Osim toga, svakih 10 dana potrebno je kontrolirati šećer u krvi cijeli dan (4-7 puta dnevno).

Mjerač također radi pomoću test traka, pri čemu svaki uređaj ima samo svoju "traku". Stoga je prije kupovine uređaja potrebno prije svega voditi računa o daljnjem pružanju odgovarajućih test traka.

Najčešće greške pri radu s test trakama:

Obrišite prst obilno alkoholom: njegova primjena može utjecati na rezultat analize. Dovoljno je da operete ruke toplom vodom i obrišete suhom, posebne antiseptike nije potrebno koristiti.

Proboj se vrši ne na bočnoj površini distalne falange prsta, već na njegovom malom jastuku.

Nastaje nedovoljno velika kap krvi. Veličina krvi tokom vizualnog rada s test trakama i kod rada s nekim glukometrima može biti različita.

Razmažite krv na testnom polju ili "kopajte" drugu kap. U ovom je slučaju nemoguće precizno zabilježiti početno referentno vrijeme, zbog čega rezultat mjerenja može biti pogrešan.

Kada radite sa vizuelnim test trakama i glukometrima prve generacije ne promatrajte vrijeme izlaganja krvi na test traci. Morate precizno pratiti zvučne signale brojila ili imati sat drugom rukom.

Nedovoljno brišite krv s testnog polja. Krv ili pamuk koji su ostali na ispitnom polju prilikom upotrebe uređaja smanjuju tačnost mjerenja i kontaminiraju fotoosjetljivi prozor uređaja.

Pacijenta treba samostalno osposobiti, uzeti krv, koristiti vizualne test trake, glukometr.

Uz lošu nadoknadu za dijabetes, u čovjeku se može stvoriti previše ketonskih tijela, što može dovesti do ozbiljne komplikacije dijabetesa - ketoacidoze. Uprkos sporoj razvijenosti ketoacidoze, treba težiti za snižavanjem šećera u krvi ako je prema rezultatima krvi ili urina povišen. U sumnjivim situacijama trebate utvrditi postoji li aceton u urinu uz pomoć posebnih tableta ili traka.

Smisao samokontrole nije samo periodično provjeravanje razine šećera u krvi, već i pravilno procjenjivanje rezultata, planiranje određenih radnji ako se ne postignu ciljevi za pokazatelje šećera.

Svaki pacijent s dijabetesom treba steći znanje iz područja svoje bolesti. Kompetentni pacijent uvijek može analizirati razloge pogoršanja pokazatelja šećera: možda su tome prethodile ozbiljne pogreške u prehrani i, kao rezultat, debljanje? Možda postoji kataralna bolest, groznica?

Međutim, nije važno samo znanje, nego i vještine. Sposobnost donošenja ispravne odluke u bilo kojoj situaciji i početak ispravnog ponašanja već je rezultat ne samo visokog nivoa znanja o dijabetesu, već i sposobnosti upravljanja vašom bolešću uz postizanje dobrih rezultata. Povratak pravilnoj prehrani, gubitak kilograma i poboljšanje samokontrole znači istinski kontrolu dijabetesa. U nekim je slučajevima ispravna odluka bila odmah konzultirati liječnika i odbiti neovisne pokušaje izlaženja na kraj sa situacijom.

Raspravljajući o glavnom cilju samokontrole, sada možemo formulisati njegove pojedinačne zadatke:

procjena utjecaja prehrane i fizičke aktivnosti na šećer u krvi,

procjena kompenzacije dijabetesa

upravljanje novim situacijama tokom toka bolesti,

* prepoznavanje problema koji zahtijevaju medicinsku njegu i promjene liječenja.

Program samokontrole je uvijek individualan i mora voditi računa o mogućnostima i načinu života djetetove porodice. Međutim, broj općih preporuka može se ponuditi svim pacijentima.

1. Rezultate samokontrole uvijek je bolje zabilježiti (s datumom i vremenom), razgovarati s liječnikom kako biste koristili detaljnije napomene.

2. Zapravo se režim samokontrole treba približiti sljedećoj shemi:

za određivanje razine šećera u krvi na prazan stomak i za 1-2 sata nakon jela 2-3 puta tjedno, pod uvjetom da pokazatelji odgovaraju ciljanim razinama, zadovoljavajući rezultat je odsutnost šećera u urinu,

odrediti razinu šećera u krvi 1-4 puta dnevno, ako je kompenzacija za dijabetes nezadovoljavajuća (paralelno - analiza situacije, ako je potrebno, konzultacija s liječnikom). Isti način samokontrole potreban je čak i sa zadovoljavajućim razinama šećera, ako se provodi inzulinska terapija,

odrediti šećer u krvi 4-8 puta dnevno tokom razdoblja popratnih bolesti, značajne promjene u načinu života,

periodično razgovarati o tehnici (po mogućnosti s demonstracijom) samokontrole i njenom režimu, kao i korelirati svoje rezultate s gliciranim hemoglobinom.

Pacijent unosi rezultate samokontrole u dnevnik, stvarajući tako osnovu za samoliječenje i njegovu daljnju raspravu s liječnikom. Određujući šećer konstantno u različito vrijeme tijekom dana, pacijent i njegovi roditelji koji imaju potrebna znanja mogu promijeniti dozu inzulina ili prilagoditi prehranu, postižući prihvatljive vrijednosti šećera koji mogu spriječiti razvoj ozbiljnih komplikacija u budućnosti.

Mnogi pacijenti s dijabetesom vode dnevnike u kojima doprinose svemu što je povezano s bolešću. Dakle, vrlo je važno povremeno procjenjivati ​​svoju težinu. Te bi podatke trebalo bilježiti svaki put u dnevnik, tada će biti dobra ili loša dinamika tako važnog pokazatelja.

Nadalje, potrebno je razgovarati o takvim uobičajenim problemima kod pacijenata sa dijabetesom kao što su povišen krvni pritisak, visok holesterol u krvi. Pacijenti trebaju kontrolu tih parametara, prikladno je zabilježiti ih u dnevnicima.

Trenutno je jedan od kriterijuma za kompenzaciju dijabetesa normalna razina krvnog pritiska (BP). Povećanje krvnog pritiska je posebno opasno za takve bolesnike, kao kod njih se AH razvija 2-3 puta češće od prosjeka. Kombinacija hipertenzije i dijabetesa dovodi do obostranog opterećenja obje bolesti.

Stoga medicinska sestra (medicinska sestra) mora objasniti pacijentu potrebu za redovitim i neovisnim nadzorom krvnog pritiska, naučiti ispravnu metodu mjerenja tlaka i uvjeriti pacijenta da se na vrijeme posavjetuje sa stručnjakom.

Bolnice i klinike sada istražuju sadržaj takozvanog glikiziranog hemoglobina (HbA1c), ovaj test omogućava vam da razjasnite kakav je šećer u krvi u posljednjih 6 tjedana.

Pacijentima sa dijabetesom tipa I preporučuje se određivanje ovog pokazatelja jednom u 2-3 mjeseca.

Indeks glikoziranog hemoglobina (HbA1c) ukazuje na to koliko dobro pacijent upravlja svojom bolešću.

Što kaže pokazatelj glikoziranog hemologlobina (HLA1 s)

Manje od 6% - pacijent nema dijabetes ili se savršeno prilagodio životu s bolešću.

6 - 7,5% - pacijent je dobro (zadovoljavajuće) prilagođen za život s dijabetesom.

7,5 -9% - pacijent se nezadovoljavajuće (slabo) prilagodio životu s dijabetesom.

Preko 9% - pacijent je vrlo slabo prilagođen životu s dijabetesom.

S obzirom da je dijabetes hronična bolest koja zahtijeva dugotrajno ambulantno praćenje pacijenata, njegova učinkovita terapija na modernom nivou zahtijeva obavezno samo-praćenje. Međutim, mora se imati na umu da samo praćenje ne utječe na razinu nadoknade ako obučeni pacijent ne koristi svoje rezultate kao polazište za adekvatnu prilagodbu doze inzulina.

Osnovni principi dijetalne terapije

Prehrana bolesnika sa šećernom bolešću tipa I uključuje stalno praćenje unosa ugljikohidrata (jedinica kruha).

Hrana sadrži tri glavne grupe hranjivih sastojaka: bjelančevine, masti i ugljikohidrate. Hrana sadrži i vitamine, mineralne soli i vodu. Najvažnija komponenta svih ovih su ugljikohidrati, jer samo oni odmah nakon jela povećavaju šećer u krvi. Sve ostale komponente hrane ne utječu na razinu šećera nakon obroka.

Postoji takva stvar kao što je sadržaj kalorija. Kalorija je količina energije koja se stvara u ćeliji tijela tokom "sagorijevanja" u njoj neke tvari. Mora se razumjeti da nema izravne veze između sadržaja kalorija u hrani i povećanja šećera u krvi. Samo hrana bogata ugljikohidratima podiže vaš šećer u krvi. Dakle, razmatrat ćemo samo ove proizvode u ishrani.

Kako mogu izračunati ugljene hidrate koji se unose u hranu?

Radi praktičnosti izračunavanja probavljivih ugljikohidrata koriste se konceptom poput jedinice za hljeb (XE). Opće je prihvaćeno da je 10-12 g probavljivih ugljikohidrata potrebno za jedan XE, a XE ne bi trebao izraziti nijedan strogo definiran broj, već služi za praktičnost brojanja ugljikohidrata konzumiranih u hrani, što vam u konačnici omogućava odabir odgovarajuće doze inzulina. Poznavajući XE sistem, možete napustiti naporno vaganje hrane. XE vam omogućava da izračunate količinu ugljenih hidrata po oku, neposredno prije obroka. To uklanja mnoge praktične i psihološke probleme.

Nekoliko općih prehrambenih smjernica za dijabetes:

Za jedan obrok, za jednu injekciju kratkog inzulina, preporučuje se jesti ne više od 7 XE (ovisno o dobi). Riječima "jedan obrok" ​​podrazumijevamo doručak (prvi i drugi zajedno), ručak ili večeru.

Između dva obroka možete pojesti jedan XE, a da pri tome ne ubodite inzulin (pod uvjetom da je šećer u krvi normalan i stalno se nadzire).

Jednom XE je potrebno oko 1.5-4 jedinice inzulina za njegovu asimilaciju. Potreba za inzulinom na XE može se utvrditi samo pomoću dnevnika za samonadgledanje.

XE sistem ima svoje nedostatke: odabir prehrane prema samoj XE nije fiziološki, jer u prehrani moraju biti prisutne sve vitalne komponente hrane: ugljikohidrati, proteini, masti, vitamini i mikroelementi. Preporučuje se raspodjela dnevnog sadržaja kalorija u hrani na sljedeći način: 60% ugljikohidrata, 30% proteina i 10% masti. Ali ne morate posebno izračunavati količinu proteina, masti i kalorija. Samo jedite što manje ulja i masnog mesa i što više povrća i voća.

Evo nekoliko jednostavnih pravila koja treba slijediti:

Hranu treba uzimati u malim obrocima i često (4-6 puta dnevno) (obavezni ručak, popodnevna užina, druga večera).

Pridržavajte se ustaljene prehrane - pokušajte ne preskakati obroke.

Ne prejedajte - jedite onoliko koliko je preporučio ljekar ili medicinska sestra.

Koristite integralni hleb ili hleb hleb.

Jedite povrće svaki dan.

Izbjegavajte uporabu masti i šećera.

U slučaju dijabetesa melitusa ovisnog o inzulinu (dijabetes tipa I), unos ugljikohidrata u krv treba biti ujednačen tijekom dana i u količini koja odgovara insulinemiji, tj. doza inzulina.

Liječenje dijabetesa provodi se cijelog života pod nadzorom endokrinologa.

Pacijenti moraju znatida je inzulin hormon koji proizvodi gušterača, koji snižava šećer u krvi. Postoje vrste pripravaka inzulina koji se razlikuju po porijeklu, trajanju djelovanja. Pacijenti bi trebali znati akcije kratkih, produženih, kombiniranih djelovanja inzulina, trgovačke nazive najčešćih inzulinskih pripravaka na ruskom tržištu, s naglaskom na zamjenjivost lijekova s ​​istim trajanjem djelovanja. Pacijenti uče da vizualno razlikuju "kratki" inzulin od "dugog", upotrebljivog od pokvarenog, pravila čuvanja inzulina, najobičnije sisteme za primenu inzulina: šprice - olovke, inzulinske pumpe.

Trenutno je u toku intenzivna terapija inzulinom kod koje se inzulin s dugotrajnim djelovanjem primjenjuje 2 puta dnevno, a inzulin kratkog djelovanja daje se prije svakog obroka s tačnim proračunom ugljikohidrata koji su s njim primljeni.

Indikacije za terapiju insulinom:

Apsolutno: dijabetes melitus tipa I, koma i koma.

Relativno: šećerna bolest tipa II, ne koriguje se oralnim preparatima, s razvojem ketoacidoze, teškim povredama, hirurškim intervencijama, zaraznim bolestima, teškim somatskim bolestima, iscrpljenošću, mikrovaskularnim komplikacijama dijabetesa, masnom hepatozom, dijabetičkom neuropatijom.

Pacijent mora svladati vještine pravilne primjene inzulina kako bi u potpunosti iskoristio sve prednosti modernih inzulinskih pripravaka i uređaja za njihovu primjenu.

Sva djeca i adolescenti koji pate od dijabetesa tipa I trebaju biti opremljeni injektorima inzulina (olovke za špriceve).

Stvaranje olovki za špriceve za davanje insulina značajno je olakšalo primenu leka. Zbog činjenice da su ove olovke za špriceve potpuno autonomni sustavi, nema potrebe za skupljanjem inzulina iz bočice. Na primjer, u olovci za injekciju NovoPen 3 uložak koji se zove Penfill sadrži količinu inzulina koja traje nekoliko dana.

Ultra tanke igle prevučene silikonom čine ubrizgavanje inzulina gotovo bezbolnim.

Olovke za štrcaljke mogu se čuvati na sobnoj temperaturi tokom trajanja njihove upotrebe.

Značajke primjene inzulina

Kratko djelujući inzulin treba davati 30 minuta prije obroka (ako je potrebno 40 minuta).

Ultra kratko djelujući inzulin (humalog ili Novorapid) daje se neposredno prije obroka, ako je potrebno - za vrijeme ili odmah nakon obroka.

Injekcije inzulina kratkog djelovanja preporučuju se u potkožno tkivo abdomena, inzulin srednjeg trajanja - potkožno u bedra ili stražnjicu.

Svakodnevno se preporučuje promjena mjesta ubrizgavanja inzulina unutar istog područja kako bi se spriječio razvoj lipodistrofije.

Pravila davanja lekova

Prije nego što započnete. Prvo na što treba voditi računa je čistoća ruku i mjesta ubrizgavanja. Jednostavno perite ruke svakodnevno sapunom i tušem. Pacijenti dodatno liječe mjesto ubrizgavanja antiseptičkim otopinama za kožu. Nakon tretmana mesto planirane injekcije treba osušiti.

Trenutno korišteni inzulin treba čuvati na sobnoj temperaturi.

Prilikom odabira mjesta ubrizgavanja, potrebno je zapamtiti najprije dva zadatka:

1. Kako osigurati potrebnu brzinu apsorpcije inzulina u krvi (iz različitih područja tijela inzulin se apsorbira različitim brzinama).

2. Kako izbjeći prečesto ubrizgavanje na istom mjestu.

Stupanj usisavanja. Apsorpcija inzulina zavisi od:

od mjesta njegove primjene: kad se unese u želudac, lijek počinje djelovati za 10-15 minuta, u ramenu nakon 15-20 minuta, u bedru nakon 30 minuta. Preporučuje se ubrizgavanje inzulina kratkog djelovanja u trbuh, a inzulina dugog djelovanja u bedra ili stražnjicu,

od fizičke aktivnosti: ako je pacijent ubrizgao inzulin i vježbe, lijek će ući u krv mnogo brže,

tjelesna temperatura: ako je pacijentu hladno, inzulin će se sporije apsorbirati, ako je upravo uzeo toplu kupku, onda brže,

od medicinskih i zdravstvenih postupaka koji poboljšavaju mikrocirkulaciju krvi na mjestima ubrizgavanja: masaža, kupka, sauna, fizioterapija pomažu u ubrzavanju apsorpcije inzulina,

Distribucija mjesta ubrizgavanja Treba voditi računa da injekciju napravite na dovoljnoj udaljenosti od prethodne. Izmjena mjesta ubrizgavanja će izbjeći stvaranje brtvi ispod kože (infiltrata).

Najprikladnija područja kože su vanjska površina ramena, potkoljenična regija, prednja vanjska površina bedara i bočna površina trbušnog zida. Na tim mjestima koža je dobro uhvaćena u naboru i nema opasnosti od oštećenja krvnih žila, živaca i periosta.

Priprema za ubrizgavanje

Prije nego što napravite injekciju inzulina dugog djelovanja, potrebno je dobro izmiješati. Za to se olovka za štrcaljku sa napunjenim uloškom okreće i spušta najmanje 10 puta. Nakon miješanja, inzulin bi trebao postati ravnomjerno bijel i zamućen. Inzulin kratkog djelovanja (bistra otopina) nije potrebno miješati prije injekcije.

Mjesta i tehnike ubrizgavanja inzulina

Insulin se obično daje subkutano, osim u posebnim situacijama kada se daje intramuskularno ili intravenski (obično u bolnici). Ako je sloj potkožnog masnog tkiva previše tanak na mestu ubrizgavanja ili je igla preduga, inzulin može ući u mišić tokom davanja. Unošenje inzulina u mišić nije opasno, međutim, inzulin se apsorbira u krv brže nego kod potkožne injekcije.

1.8 Hitna stanja za dijabetes

Tokom predavanja, vrijednosti normalne razine šećera u krvi na prazan stomak i prije jela (3,3-5,5 mmol / L), kao i 2 sata nakon jela (

Slični dokumenti

Proučava se utjecaj čokolade na sadržaj šećera, ukupnu razinu kolesterola, tjelesnu težinu, krvni pritisak, rad srca. Analiza profesionalne uloge medicinske sestre u njezi bolesnika sa dijabetesom tipa 2.

teza 2,2 M, dodano 16.06.2015

Medicinski aspekti problema dijabetesa. Psihološke karakteristike ličnosti pacijenata sa dijabetesom. Opće odredbe za psihološku pomoć osobama s psihosomatskim poremećajima. Principi psihoterapije za psihosomatske bolesti.

teza 103,6 K, dodana 17.03.2011

Dijabetes kao jedan od globalnih problema našeg vremena. Izbor istorija slučajeva pacijenata sa šećernom bolešću za 2005-2007. Razina samokontrole kod pacijenata sa šećernom bolešću. Vjerovatnoća komplikacija. Količina holesterola u hrani.

zbornik radova 529,4 K, dodano 3.11.2009

Nega kao osnova praktične zdravstvene zaštite. Karakterizacija dijabetesa. Organizacija rada bolnice i njege djece koja boluju od dijabetesa na somatskom odjeljenju. Kategorije intervencije medicinskih sestara.

zbornik radova 470,2 K, dodan 07.10.2015

Karakterizacija dijabetesa kao globalni problem. Proučavanje klasifikacije i faze razvoja bolesti. Značajke procesa dojenja kod dijabetesa. Tehnologija nege pacijenata. Prva pomoć kod hipoglikemijskog stanja.

seminarski rad 509,8 K, dodan 17.08.2015

Dijabetes melitus, njegove vrste i uzroci. Statistička procjena i analiza pokazatelja incidencije dijabetesa uz pomoć paketa STATISTIKA. Analiza korelacije i korelacije kašnjenja, izgradnja višestrukog regresijskog modela.

seminarski rad 1000,6 K, dodan 07.06.2008

Studija i analiza provedbe državne politike u oblasti medicinske i socijalne zaštite građana koji imaju dijabetes na Primorskom teritoriju. Prijedlozi za poboljšanje preferencijalne ponude lijekova za Prioritetni nacionalni zdravstveni program.

teza 82,9 K, dodano 14.5.2014

Simptomi i tijek dijabetes melitusa, moguće komplikacije. Organizacija tjelesne aktivnosti kod djece s dijabetesom. Mogućnosti za razvoj hipoglikemijskih stanja. Prehrana za bolesno dijete. Pružanje zdravstvene njege u bolnici somatskog odjela.

teza 509,5 K, dodato 01.08.2015

Klasifikacija dijabetesa. Šećerna bolest ovisna o insulinu. Neinzulinski ovisan dijabetes melitus. Etiologija. Patogeneza. Klinička slika. Dijabetička kardiopatija Šećerna koma kod dijabetesa. Hiperglikemijska koma.

Sažetak 41.6 K, dodano 6. aprila 2007

Struktura molekula insulina. Uloga i značaj gušterače u probavi. Mehanizam delovanja ovog hormona kroz proteinski receptor. Raširena upotreba inzulina za liječenje bolesnika sa šećernom bolešću. Bolesti povezane sa djelovanjem inzulina.

Sažetak 175,0 K, dodano 04.12.2015

Uloga higijene pacijenta sa dijabetesom. Opće preporuke za njegu usne šupljine, nogu i ritma u svakodnevnom životu. Vrijednost racionalne psihoterapije. Tehnike i metode samokontrole za dugotrajnu procjenu kvaliteta liječenja dijabetesa.

HeadingMedicina
Pogledapstraktno
JezikRuski
Datum dodavanja26.03.2010
Veličina datoteke14.3 K

Podnošenje vašeg dobrog rada u bazu znanja je jednostavno. Koristite donji obrazac

Studenti, diplomirani studenti, mladi naučnici koji u svom radu i radu koriste bazu znanja biće vam vrlo zahvalni.

Organizacija domabolnicaalikad se brine o bolesnom saharnydIbet

Higijena je važna u životu bilo koje osobe, ali ona ima osobito veliku ulogu kod pacijenata sa šećernom bolešću. To ne uključuje samo osobnu higijenu, održavanje higijene u kući, higijenu odjeće, ishranu, već i razvoj dozirane fizičke aktivnosti, komplekse fizikalne terapije, otvrdnjavanje i uklanjanje loših navika.

Kako bi se izbjegao razvoj hipoglikemijskih stanja kod pacijenata koji ujutro primjenjuju inzulin, injekciju treba obaviti nakon jutarnjih vježbi, nakon kontrole nivoa glikemije.

Izvođenje fizičkih vježbi i naknadnih vodenih postupaka (trljanje, brisanje, tuširanje ili kupanje) dobro temperiraju tijelo, povećavajući otpornost na bolest.

Oralna higijena

Kod dijabetes melitusa bolesti zuba i desni razvijaju se češće i teže, stoga nezi usne šupljine treba posvetiti veliku važnost. Pacijent s dijabetesom trebao bi redovno (1 put u 6 mjeseci) posjetiti stomatologa, pravovremeno liječiti zubni kamen, uklanjati zubni kamen.

Opasnost od oštećenja stopala kod dijabetesa vrlo je velika. Postoji čak i koncept sindroma dijabetičkog stopala. S oštećenjem perifernih živčanih završetaka, krvnih žila, naglo se smanjuje osjetljivost i opskrba krvlju udaljenim donjim ekstremitetima. U tim slučajevima uobičajena obuća može izazvati deformaciju stopala, ulceracije i razvoj dijabetičke gangrene. Deformacija stopala dovodi do stvaranja područja pojačanog pritiska na površini plantara. Kao rezultat toga, dolazi do upalne lezije mekih tkiva stopala, nakon čega slijedi stvaranje peptičnog čira. Uz to, svako oštećenje kože s povećanom razinom glikemije i slabim opskrbom krvlju dovodi do masovne infekcije širenjem na ligamentni i osteoartikularni aparat. Liječenje dijabetičkog stopala je složen i dugotrajan proces. Ali bolesti i komplikacije mogu se izbjeći provođenjem pojedinačnih preventivnih mjera za njegu stopala.

Važan faktor održavanja zdravlja je održavanje ritmičnosti u svakodnevnom životu. Prije svega govorimo o izmjeni posla i odmora, budnosti i spavanja. Među svim vrstama rekreacije najvažniji je san. Poremećaji spavanja značajno slabe efikasnost njege dijabetesa. Da biste osigurali brzo spavanje i dubok san, preporučuje se:

posljednji obrok najmanje 2 sata prije spavanja (izuzetak je dopušten samo za bolesnike koji koriste inzulin s produženim djelovanjem i skloni su hipoglikemijskim stanjima - preporučljivo je takvim pacijentima uzeti laganu dodatnu večeru 30-40 minuta prije spavanja - voće, kefir),

30-minutna večernja šetnja na svežem vazduhu,

spavati u dobro prozračenom prostoru

zauzmite udoban, poznat položaj, opustite se,

koristeći auto-prijedlog za opuštanje mišića.

Pitanje potrebe za primjenom tableta za spavanje i sedativa odlučuje pojedinačno liječnik.

Dijabetes melitus je doživotna bolest, stoga za mnoge postavljanje takve dijagnoze uzrokuje depresiju, gubitak interesa za vanjski svijet. Endokrinolog bi trebao stalno provoditi psihoterapijske razgovore s pacijentima i članovima njegove obitelji, naglašavajući da uz pravilan režim i liječenje pacijent može voditi normalan način života, ispunjavati profesionalne dužnosti i ne osjećati se inferiorno.

Pacijent mora savladati auto-trening, ako je potrebno, u liječenje treba biti uključen psihoterapeut ili psihijatar.

Veoma je važno stvoriti povoljnu psihološku situaciju za pacijenta na poslu, u porodici, da se okružite razumijevanjem, pažnjom.

Sustav treninga i samokontrole je od velike važnosti, jer vam omogućuje održavanje stanja kompenzacije i sprečavanje razvoja teških angiopatija i neuropatija. Obuka i samokontrola uključuju:

upoznavanje sa suštinom bolesti, mehanizmima njenog razvoja, prognozom, principima liječenja,

poštovanje ispravnog načina rada i odmora,

organizacija pravilne medicinske ishrane,

stalna kontrola vaše telesne težine,

proučavanje klinike kome i mere za njihovo sprečavanje, kao i pružanje hitne pomoći,

proučavanje tehnika ubrizgavanja insulina.

samo nadgledanje pokazatelja u krvi i urinu (pomoću indikatorskih traka, glukometra). Sledeće metode se koriste za procenu srednjoročne i dugoročne regulacije šećera u krvi.

Određivanje razine HbA1 ili HbA1c koristi se za dugoročno (3 mjeseca) za procjenu kvalitete liječenja dijabetesa. Ove vrste hemoglobina nastaju vezanjem šećera u krvi na molekul hemoglobina. Takvo vezivanje dešava se i u tijelu zdrave osobe, ali pošto je povišen šećer u krvi, njegovo vezanje za hemoglobin je intenzivnije. Uobičajeno je da je do 5-6% hemoglobina u krvi zbog šećera. Štoviše, što je viša razina šećera u krvi, više HbA1 ili HbA1c se formira. U početku je ta veza „slaba“, tj. reverzibilna, ali kada povišena razina šećera u krvi potraje nekoliko sati, ta veza postaje „jaka“ - traje dok se crvena krvna zrnca koja nose hemoglobin ne raspadnu u slezini. Budući da životni vijek eritrocita iznosi oko 12 tjedana (ili 3 mjeseca), razina hemoglobina u vezi s šećerom (HbA1 ili HbA1c) odražava metaboličko stanje pacijenta s dijabetesom za ovo razdoblje, tj. tri meseca. Procent hemoglobina koji je povezan s molekulom glukoze daje predstavu o stupnju povećanja šećera u krvi: što je veći, to je viša razina šećera u krvi i obrnuto. Do velike fluktuacije nivoa HbA1 dolazi s nestabilnim (labilnim) šećerom u krvi, što je posebno kod djece s dijabetesom ili mladih pacijenata. Ali kada je šećer u krvi stabilan, s druge strane, postoji direktna veza između dobre ili loše stope metabolizma i niskih ili visokih vrijednosti HbA1 ili HbA1c.

Danas je neosporno dokazano da je visoki šećer u krvi jedan od glavnih razloga razvoja štetnih učinaka dijabetesa, takozvane kasne njegove komplikacije. Stoga su visoke razine HbA1 indirektan znak mogućeg razvoja kasnih komplikacija dijabetesa.

Kriteriji za kvalitet liječenja dijabetesa u pogledu HbA1 i HbA1c su: normalan metabolizam - 5,5-7,6%, 3,5-6,1%, dobra ili vrlo dobra nadoknada metabolizma - 7,0-9,0%, 6, 0-8,0%, zadovoljavajuća nadoknada za razmjenu - 9,0-10,5%, 8,0-9,5%, nezadovoljavajuća nadoknada razmjene 10,5-13,0%, 9,5-12,0%, dekompenzirano metabolizam 13,0-15%, 12-14%.

Gornje vrijednosti su indikativne, posebno jer njihov raspon ovisi o metodi određivanja i samo se ti pokazatelji koji su dobiveni jednom metodom mogu usporediti jedni s drugima.

Druga metoda za procjenu kvaliteta liječenja dijabetes melitusa je određivanje sadržaja fruktozamina u krvi, a to je albumin u krvi vezan za glukozu. Razine fruktozamina odražavaju prosječnu razinu šećera u krvi u posljednje 2-3 tjedna. Imajte na umu da fruktozamin nema nikakve veze s fruktozom.

Budući da se značajna promjena u sadržaju fruktozamina u krvi pojavljuje za 2-3 tjedna, u usporedbi s HbA1, njegova razina omogućava vam da se liječite kao liječenje u kraćem intervalu (6-8 tjedana). Stoga, uspješna regulacija šećera u krvi dovodi do prilično brzog smanjivanja inicijalno visokog sadržaja fruktosamina u krvi. S tim u vezi, proučavanje fruktozamina posebno je dragocjeno za novo dijagnosticirani dijabetes, kad se učinkovitim liječenjem razina šećera brzo normalizira i poželjno je dobiti opću predstavu o stupnju kompenzacije dijabetesa u posljednja 2-3 tjedna liječenja.

Fruktozamin - normalna razina205-285 mmol / L

Značajke njege dijabetesa

Glavne mjere za dijabetes usmjerene su na stvaranje adekvatnog omjera između apsorbiranih ugljikohidrata, tjelesne aktivnosti i količine injiciranog inzulina (ili tableta za snižavanje šećera).

Dijetalna terapija - smanjenje unosa ugljikohidrata, kontrola količine konzumirane ugljikohidratne hrane. To je pomoćna metoda i efikasna je samo u kombinaciji sa liječenjem lijekovima.

Fizička aktivnost - osiguravanje adekvatnog načina rada i odmora, osiguranje smanjenja tjelesne težine na optimalnu za određenu osobu, kontrola potrošnje energije i potrošnje energije.

Zamjenska inzulinska terapija - odabir početne razine produženih inzulina i zaustavljanje porasta glukoze u krvi nakon jela sa kratkim i ultra kratkim inzulinom.

Terapija lijekovima za pacijente s dijabetesom tipa II uključuje veliku grupu lijekova koje liječnik odabere i propiše.

Pacijentu koji ima dijabetes potrebno je stalno praćenje vitalnih znakova.

Definicija šećera u krvi mora se vršiti kod dijabetesa tipa 1: jednom tjedno ujutro. Ako je potrebno, tokom dana: prije svakog obroka i 2 sata nakon obroka, rano ujutro i noću.

Kod dijabetesa tipa 2, dovoljno je vršiti mjerenja nekoliko puta mjesečno u različito doba dana. Ako se ne osećate dobro - češće.

Radi praktičnosti vodite dnevnik u koji bilježite ne samo očitanja šećera u krvi, vrijeme i datum, već i doze uzimanih lijekova i dijetu.

Preciznija i modernija metoda provodi se glukometrom. Dovoljno je staviti kap krvi na jednokratnu pločicu s indikatorima povezanu s biosenzorskim aparatom glukozida oksidaze, a nakon nekoliko sekundi poznata je razina glukoze u krvi (glikemija).

Promjena tjelesne težine Potrebno je svakodnevno vagati pacijenta radi praćenja učinkovitosti liječenja i izračunavanja doza inzulina.

Određivanje šećera u urinu. Mjerenje se vrši pomoću test traka. Za analizu se koristi bilo urin prikupljen dnevno ili porcija od pola sata (nakon mokrenja u toaletu morate popiti čašu vode i urinirati u posudu za analizu pola sata kasnije).

Indeks glikoliziranog hemoglobina provodi se jednom tromjesečno prema biohemijskom testu krvi.

(!) Kako pravilno davati injekcije insulina.

Ako količina šećera izlučenog urinom dnevno prelazi 10% ugljikohidrata dobivenih iz hrane, propisuje se potkožno davanje inzulina.

Ako su kod dijabetesa tipa II pilule i dijeta neučinkovita, u slučaju pogoršanja bolesti ili prilikom pripreme za operaciju, propisuje se i potkožni inzulin.

Trenutno postoji veliki broj inzulinskih pripravaka, koji se razlikuju u trajanju djelovanja (ultra kratka, kratka, srednja, produžena), u pogledu pročišćenja (monopik, monokomponent), specifičnosti vrsta (ljudski, svinjski, goveđi, genetski modifikovani itd.)

Liječnik može istovremeno propisati različite kombinacije dvije vrste inzulinskih pripravaka: kratkotrajnog djelovanja i srednjeg ili dugog djelovanja.

Obično se pripravak inzulina kratkog djelovanja daje 3 puta dnevno (prije doručka, ručka i večere). Pripravak inzulina dugog djelovanja - 1 ili 2 puta dnevno.

Pripravci inzulina doziraju se u jedinicama djelovanja ili u mililitrima 0,1 ml = 4 jedinice.

Insulin se čuva na sobnoj temperaturi. Ako vas odjel čuva u hladnjaku, tada prije injekcije trebate zagrijati ampulu u rukama.

Za injekciju:

  • posebne inzulinske šprice, čija matura omogućava promatranje doze do 2 jedinice.
  • olovka za šprice - "penfil", za unošenje visoko koncentrovanog preparata inzulina (penfil, 0,1 ml = 10 ED)
  • Inzulinska pumpa je mali elektronički uređaj koji je pričvršćen na odjeću pacijenta. Pumpa svakodnevno isporučuje male doze inzulina kroz kateter. To smanjuje rizik od noćnih komplikacija, oslobađa pacijenta od potrebe za višestrukim mjerenjima i injekcijama.

Mesta za injekcije insulina:

    • Desna i lijeva strana trbuha, iznad ili ispod struka (izbjegavajte područje od 5 cm oko pupak)
    • Prednja i vanjska strana bedara (10 cm ispod stražnjice i 10 cm iznad koljena)
    • Spoljna strana ruke je iznad lakta.
      1. odmah pozovite hitnu pomoć
      2. položi pacijenta na ravnu površinu, okrene glavu na svoju stranu,
      3. posmatrajte svoje disanje, krvni pritisak i puls,
      4. ne može biti prisiljena da jede ili pije
      5. ako je moguće, dajte subkutanu injekciju: otopite 1 mg glukagon hidroklorida u 1 ml otapala.
      • Izmjerite šećer u krvi.
      • Pitajte pacijenta zadnji put kada mu je ubrizgavao insulin ili pio tabletu.
      • Ako odjeljenje ima učestalo i obilno mokrenje, pijte ga kako biste izbjegli dehidraciju.
      • Ako pacijent razvije komu: potpunu ravnodušnost prema onome što se događa, zadržavanje mokraće, miris acetona (natopljene jabuke) iz usta, snižavanje krvnog pritiska, duboko bučno disanje (dugotrajno udisanje i kratki izdah), oslabljenu svijest, odmah pozovite hitnu pomoć.
      • Unosite supkutano pripravak inzulina kratkog djelovanja brzinom 0,3 PIECES / kg, tj. 15-21 PIECES za osobu tešku 70 kg.

Svake nedelje menjajte područje ubrizgavanja da biste sprečili ožiljke i otekline.

Unutar istog područja odaberite različite točke za injekcije kako ne biste oštetili kožu.

Ako trebate unijeti dvije vrste inzulina istovremeno, koristite zasebnu štrcaljku i mjesto ubrizgavanja za svaku (ne možete ih miješati).

Ako pacijent ima priliku da se kreće nakon injekcije, pitajte ga o tome. Inzulin će brže ući u krvotok.

Imajte na umu da 20-30 minuta nakon injekcije odjeljenje treba pojesti količinu hrane koju je odredio ljekar.

Opasni uvjeti za pacijenta s dijabetesom.

Svako kršenje režima može dovesti do nestašice (hipoglikemije) ili prekomjerne zalihe (hiperglikemije) šećera u krvi, što je opasno po život.

Ako vaše odjeljenje napusti kuću, pobrinite se da u džepu ima bilješku koja pokazuje bolest, propisanu dozu komada inzulina i šećera. Pacijent koji prima inzulin mora jesti komade šećera na prvi znak hipoglikemije.

Kako razlikovati nedostatak od viška šećera u krvi:

Vrtoglavica, iznenadna slabost, glavobolja. Drhti po cijelom tijelu, grčevi mišića

Stalna mučnina i povraćanje

Koža je hladna, vlažna, obilno se znoji.

Gruba, suva koža. Hrskave usne.

Oštar osjećaj gladi.

Nenadoknadiva žeđ, nedostatak apetita.

Respiracija je normalna ili plitka.

Iznenadna mentalna uznemirenost (razdražljivost, želja za raspravom, sumnjičavost, milina).

Umor, letargija, letargija.

Stanje se brzo razvija za nekoliko minuta.

Razvija se postepeno od 1 sata do nekoliko dana.

Često se razvija noću, jer je potreba tijela za inzulinom maksimalna u rano jutro.

Pacijenti sa dijabetesom tipa 1 su podložniji.

Upotreba alkohola izaziva napad.

Izaziva stres, akutnu bolest ili pogoršanje hronične bolesti.

Hitna pomoć kod hipoglikemije.

Dajte odeljenju šećera (4-5 komada u suhom obliku ili u obliku sirupa), meda, slatkiša, vrućeg slatkog čaja, voćnog soka, slatke gazirane vode. Nakon 5-10 minuta simptomi bi trebali nestati.

Ako je pacijent izgubio svijest:

Nakon 10-15 minuta odeljenje bi trebalo da povrati svest. Ako se to ne dogodi, ponovite injekciju.

Pogledajte video: Humanost odlika svake medicinske sestre (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar