Kako uzimati Augmentin 500 125 za odrasle i djecu

Augmentin je trenutno poznati kombinirani antibiotik obdaren širokim spektrom djelovanja. Ovo terapeutsko sredstvo može da uništi mnoge patogene mikroorganizme koji su preosjetljivi na amoksicilin i klavulansku kiselinu. S pravim lijekovima može uništiti gotovo sve vrste mikroorganizama koji pripadaju različitim skupinama. Zahvaljujući glavnim aktivnim komponentama, lijek je u stanju pružiti sveobuhvatan terapeutski učinak, pomoću čega će biti moguće obnoviti zdravstveno stanje pacijenta, kao i riješiti se neugodnih simptoma bolesti.

Farmakodinamika i farmakokinetika lijeka

Zbog jedinstvenog sastava lijeka, osigurava se brzo uništenje patogena. Amoksicilin izaziva uništavanje strukturnog dijela ćelije, uslijed čega nema sposobnost daljnjeg razvoja u pacijentovom tijelu. I uz pomoć klavulanske kiseline moguće je spriječiti razmnožavanje patogena, što mu ne daje šansu da opstane u ljudskom tijelu.

Obje aktivne tvari lijeka u stanju su uništiti mnoge viruse i bakterije koje imaju osjetljivost na njih. Ali da bi se to postiglo, potrebno je pravilno uzimati lijek, jer će nepoštivanje doze uzrokovati pogoršanje zdravstvenog stanja, a može pogoršati i tijek bolesti.

Pronalaženje klavulanske kiseline u nekom lijeku neophodno je da bi se amoksicilin zaštitio od njegovog ranog uništavanja u tijelu. Uz to, zahvaljujući ovoj komponenti, moguće je uništiti veći broj mikroorganizama koji su otporni na ostale cefalosporine, peniciline i ostale skupine lijekova. Pored toga, neki patogeni mogu uzrokovati rezistenciju na amoksicilin - kao rezultat, terapija će biti neupotrebljiva za pacijenta.

Augmentin ima oblik doziranja koji potiče sporo oslobađanje glavnih aktivnih tvari. Razlikuje se od standardnih tableta, obdarenih antibakterijskim djelovanjem, od drugih farmakokinetičkih vrijednosti. Zahvaljujući tome, moguće je povećati osjetljivost lijeka na one sojeve u kojima se ponekad može primijetiti otpornost na glavnu aktivnu komponentu.

Obje aktivne komponente gotovo su potpuno otopljene u probavnom traktu, posebno ako pacijent uzme tabletu sa čašom tekućine.

Nakon rastvaranja ljuske tablete, aktivne komponente lijeka se brzo apsorbuju u krvotok. Da bi se postigao brži terapeutski učinak na organizam, poželjno je da pacijent pije tablete prije jela. Ubrzo nakon uzimanja lijeka, njegove aktivne komponente nakupljaju se u raznim organima, biološkim tekućinama i nekim tkivima, naime:

  • urin
  • koža
  • pluća
  • žuč
  • tkanine
  • trbušne šupljine
  • ispljuvak
  • prisutnost gnoja u tijelu.

Amoksicilin, kao i drugi lijekovi penicilina, može se izlučiti zajedno s majčinim mlijekom, jer se apsorbira u gotovo sve biološke tekućine prisutne u tijelu.

Ali ipak, farmaceuti i ljekari nisu utvrdili tačan rizik za novorođenčad kada uzimaju majčino mlijeko ako se majka liječi ovim antibiotikom. Najnovija istraživanja pokazala su da Augmentin 500 125 nije u stanju da ima agresivan i negativan efekat na fetus, pa lijek mogu uzimati trudnice, ali to se mora činiti pod strogim nadzorom liječnika.

Amoksicilin se izlučuje iz pacijentovog tijela putem bubrega, a klavulanska kiselina - kroz mokraćne organe i vanrenalne mehanizme (na primjer, putem žuči ili izmeta). Oko 20% lijeka napušta tijelo sa urinom - ostatak se izlučuje drugim metodama.

Kada liječnik pacijentima propisuje liječenje antibioticima

Augmentin 500 125 u uputstvu za upotrebu tablete navodi da je upotreba lijeka potrebna za tijek zaraznih bolesti koje izazivaju upalu. Tu spadaju:

  • sinusitis, otitis, tonzilitis,
  • bronhopneumonija, uznapredovali bronhitis, upala pluća uočena u plućnim režnjevima,
  • bolesti mokraćnih organa i putova koji uključuju cistitis, uretritis, bubrežne bolesti, infekcije koje napadaju genitalije kod žena, gonoreju itd.,
  • bolesti zaraznog tipa kože i mekih tkiva - na primjer, osteomijelitis,
  • druge mješovite infekcije, koje uključuju septički pobačaj, akušersku sepsu i druge.

Augmentin je predstavljen u obliku malih pilula, prekrivenih tankom membranom tipa filma. Doziranje lijeka je 250, 500 i 875 mg.

Lijek se proizvodi i u obliku suspenzije za oralnu primjenu i intravenske otopine, međutim takvi oblici lijeka su manje traženi od strane liječnika i najčešće se koriste kada je pacijent u bolnici.

Suspenzija koja se uzima oralno ima dozu od 125, 200 i 400 mg, a intravenska otopina ima 500 i 1000 mg. Vrsta terapijskog sredstva direktno zavisi od svedočenja lekara, kao i od težine patologije i njene vrste. Ako se složeni tretman provodi kod kuće, u pravilu će pacijentu biti propisana upotreba tableta.

Upute za lijek

Kao što je ranije spomenuto, lijek se mora uzimati oralno samo prema propisu liječnika. U ovom se slučaju doza Augmentina postavlja za svaki slučaj pojedinačno, što ovisi o mnogim nijansama, naime:

  • tjelesna težina pacijenta
  • starosna kategorija
  • težina toka infekcije,
  • rad bubrega pacijenta i tijek bilo kakvih bolesti uparenog organa.

Da bi se postigla optimalna apsorpcija, kao i da bi se izbjegao razvoj nuspojava u organima za probavu, lijek se mora uzimati prije obroka. U suprotnom, pacijent će morati pričekati terapijski učinak od Augmentina.

Minimalni kurs liječenja bolesti je 5 dana. Ako pacijent uzima lijek 2 tjedna, liječnik će morati procijeniti njegovo opće zdravstveno stanje, kao i razumjeti kliničku situaciju - to će omogućiti liječniku da odluči hoće li nastaviti tečaj lijekom Augmentin ili ga potpuno otkazati. U prosjeku se zarazne bolesti kod odraslih liječe 5-7 dana, a kod djece 7-10 dana. Međutim, na temelju individualnih karakteristika tijela trajanje složene antibiotske terapije može biti različito.

Ako je potrebno, liječnik pacijentu može propisati korak terapiju. To znači da će prvo pacijent primiti intravensku primjenu lijeka, a zatim će preći na upotrebu tableta. Obično je takav režim liječenja propisan starijim pacijentima koji moraju brzo ukloniti neugodne simptome bolesti da bi poboljšali svoje zdravlje.

Augmentin, čija je doza 500 mg + 125 mg, potrebno je uzimati ne više od 2 tjedna bez drugog kursa.

Djeca i odrasli čija je dob veća od 12 godina i težina veća od 40 kilograma potrebno je uzimati 1 tabletu nekoliko puta dnevno (doza lijeka je 500 mg + 125 mg).

Djeci čija je težina manja od 40 kilograma, doziranje ovog lijeka bez odlaganja mora propisati liječnik. U pravilu to iznosi 1-2 tablete, koje se moraju piti tokom dana. Starije osobe ne trebaju prilagoditi dozu tijekom složene terapije, jer neće moći naštetiti pacijentovom zdravlju.

Prilikom uzimanja tableta važno je pridržavati se svih preporuka i savjeta liječnika, jer će samo prava terapija pomoći terapeutski učinak na zdravlje, kao i ukloniti neugodne simptome bolesti.

Nuspojave lijeka i njegove kontraindikacije

Tako da nuspojave ne napadaju pacijentovo tijelo, on treba pravilno uzimati Augmentin. Međutim, ponekad se nuspojave i dalje pojavljuju - one su:

  • urtikarija
  • vrtoglavica
  • angioedem,
  • glavobolja
  • anafilaksija,
  • osip na koži
  • alergijski vaskulitis,
  • proliv
  • bilo koja vrsta hepatitisa
  • kandidijaza sluznice (jezik, genitalije, itd.),
  • dispepsija
  • mučnina i povraćanje (najčešće se primećuju samo kada se uzima velika doza lijeka),
  • intersticijski nefritis.

Ako se otkriju takve nuspojave, potrebno je pratiti vaše zdravstveno stanje - ako se nuspojave jave 3 ili više dana, svakako biste trebali posjetiti liječnika kako bi on prilagodio doziranje Augmentina ili zamijenio ovaj antibiotik s analogom.

Kao i druga terapijska sredstva, Augmentin ima kontraindikacije, i to:

  • žutica
  • oštećeno funkcioniranje jetre, što nastaje uzimanjem lijeka u anamnezi,
  • visoka osjetljivost tijela na antibakterijske lijekove tipa beta blokatora.

Uz to, zabranjeno je uzimati Augmentin tokom razvoja ili tijeka mononukleoze, jer u tom slučaju bolest može uzrokovati osip na koži, što ponekad komplicira dijagnozu.

Tijekom trudnoće pijenje lijeka nije zabranjeno, jer mnoga istraživanja pokazuju da lijek nije u stanju negativno djelovati na rastuće dijete u maternici. No, ipak, Augmentin se treba uzimati samo kad ga je propisao ljekar. Obično se daje antibiotik ako žena ima značajan rizik za razvoj komplikacija ili infekcije fetusa.

Ali prirodno hranjenje ne treba prekidati, jer nije pronađen negativan uticaj na zdravlje djeteta.

Važna nijansa je da je prije propisivanja lijeka od strane liječnika potrebno prikupiti kompletnu anamnezu, utvrditi osjetljivost tijela na peniciline i cefalosporine. U suprotnom, pacijent može razviti alergijsku reakciju.

Ako je pacijentu iz bilo kojeg razloga zabranjeno uzimati Augmentin, on se može zamijeniti sljedećim analogima:

Međutim, također ih mora propisati liječnik nakon potpuno postavljene dijagnoze.

Prosječna cijena lijeka je 150-200 rubalja, tako da gotovo svaki pacijent može priuštiti liječenje Augmentinom.

Pogledajte video: Amoxicillin 500mg Capsule dosage and side effects (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar