Šećer u krvi tokom trudnoće

Tokom trudnoće, ženino tijelo doživljava jak stres i podvrgava se promjenama. Zbog toga je potrebno stalno pratiti zdravstveno stanje, uključujući nivo šećera u krvi. Njegovo povećanje može negativno uticati na stanje majke i razvoj buduće bebe. Da biste pravilno izvršili kontrolu, potrebno je zapamtiti standarde šećera u krvi nakon jela.

Koja je normalna razina šećera za trudnice?

Koncentracija glukoze u krvi trudnica može varirati tokom dana. Njeni skokovi mogu se vidjeti i nakon jela. Ako je buduća majka zdrava, tada bi se indikatori trebali smjestiti u sljedećim intervalima:

  1. Ako se analiza provodi ujutro na prazan stomak, tada je norma interval intervala od 3,9 do 5,1 mmol.
  2. Neko vrijeme prije jela: 4 - 6,1 mmol.
  3. Sat vremena nakon jela, norma je pokazatelj i do 7,0 mmol.
  4. Ako su prošla dva sata nakon obroka, tada vrijednost šećera ne smije biti veća od 6,7 mmol.
  5. Merenje treba obaviti sat vremena prije spavanja. U ovom trenutku glukoza bi trebala biti u rasponu od 6,0 ​​do 7,1 mmol.
  6. Ako ste se probudili noću, možete izvršiti kontrolno mjerenje. U tom periodu norma je 4 - 5,1 mmol.

Za potpunu procjenu zdravstvenog stanja žena potrebno je izvršiti dva mjerenja dnevno: na prazan stomak i sat vremena nakon obroka. Ovo je posebno važno za trudnice s predispozicijom za dijabetes. Vrijedno je zapamtiti da se ova bolest često nasljeđuje i može se pojaviti upravo u toku očekivanja bebe. Dijabetes može poslužiti kao reakcija na promjene u hormonskom sistemu.

Simptomi povećanog šećera u trudnice

Tokom trudnoće hormonska pozadina žena se mijenja. Ponekad tijelo može reagirati na to podizanjem razine glukoze u krvi. Zbog toga je potrebno pomno pratiti vaše dobrobit. Među alarmantnim simptomima mogu se razlikovati sljedeći:

  1. Pojava problema sa mokrenjem.
  2. Postoji stalna želja.
  3. Velika žeđ koja ne gasi ni nakon pijenja.
  4. Povećan krvni pritisak.

Ako se pronađu takvi znakovi, potrebno je posavjetovati se sa stručnjakom i proći odgovarajuće testove. Ako se ustanovi povišena razina šećera, bit će potrebno liječenje i stalno praćenje stanja.

Najčešće ljekari preporučuju darivanje krvi šećerom, makar i bez vidljivog razloga. To se radi između 24. i 28. tjedna gestacije. Ako odstupanje od norme nije značajno, onda ne brinite.

Kako izmjeriti šećer kod kuće?

Da biste kontrolirali nivo šećera kod žena kod kuće, trebat će vam specijalizirani uređaj - glukometri. Omogućuje da se analiza vrši vrlo brzo i jednostavno. U modernim ljekarnama predstavljen je širok spektar takvih naprava. Trebali biste odabrati model kojemu su test trake stalno dostupne. Noviji modeli opremljeni su memorijskom funkcijom. Uz njegovu pomoć, bit će moguće pratiti odstupanja razine glukoze od normalnih na prazan želudac i unutar sat vremena nakon jela nekoliko dana. Ovo može biti vrlo korisno za trudnicu.

Koji god uređaj odabrali, glavna stvar je pravilno koristiti. Za tačne rezultate, slijedite ove upute:

  1. Prije svega, potrebno je temeljito oprati i osušiti ruke. Nemoguće je probiti mokru kožu.
  2. Pripremite uređaj za rad. Da biste to učinili, instalirajte iglu u ručicu. Podesite potrebnu dubinu uboda ovisno o debljini vaše kože. Treba imati na umu da što je manja dubina prodora, to će postupak bezbolnije proći.
  3. Uključite brojilo i sačekajte malo. Umetnite testnu traku u nju.
  4. Prije uboda, prst se mora tretirati antiseptikom kako bi se spriječila infekcija u rani. Stavite olovku na prst i pritisnite dugme.
  5. Iscijedite malu kap krvi i nanesite je na test traku. Na ekranu uređaja pojavljuje se broj koji karakteriše nivo šećera u krvi.

Ako uređaj prvi put pogriješi, mjerenje će se morati ponoviti. Odaberite pravo mjesto za probijanje. Najbolje ako je to prstom. Takođe možete koristiti područje na trbuhu ili podlaktici.

Ako ste kupili novi glukometar, najbolje je potvrditi njegovo svjedočenje prolaskom testova u laboratoriju. Tako će biti moguće točno odrediti pogrešku instrumenta i uzeti ga u obzir u kasnijim mjerenjima.

Tačan broj mjerenja za žene tokom dana mora se utvrditi zajedno sa dežurnim ljekarom na osnovu individualnih karakteristika tijela. Ali ako već imate dijabetes, tada ćete morati mjeriti barem tri puta dnevno. Prvu analizu treba obaviti ujutro na prazan stomak, drugu sat vremena nakon jela, a treću sat vremena prije večere.

Ako se primijete ozbiljna odstupanja od norme, tada će frekvencija mjerenja morati biti povećana do 8 puta dnevno. Štaviše, morat će se testirati i noću. To je jedini način da se razvije kompetentna metodologija lečenja.

Šta učiniti ako je šećer veći od normalnog?

Ako je trudnicama dijagnosticirano povećanje glukoze u krvi, tada će prije svega morati preispitati dijetu. Da biste to učinili, koristite sljedeće preporuke:

  1. Isključite iz izbornika sve namirnice koje imaju visok broj ugljikohidrata.
  2. Vrijedno je potpuno napustiti bilo kakve poslastice.
  3. Zaboravite masnu i prženu hranu.
  4. Masnoća u punom mlijeku, masni sir, kisela pavlaka i sir mogu također nanijeti štetu.
  5. Iz prehrane uklonite voćne sokove i voće koji sadrže previše šećera, poput grožđa.
  6. Možete jesti kruh, ali morate dati prednost proizvodima s mekinjama ili od ražene integralne brašne.
  7. Bolje je odbiti masno meso. Zamijenite ga dijetalnom piletinom, teletinom ili kunićem.
  8. Jedite što više povrća. Koristi pasulja takođe će imati koristi.
  9. Ako hitno trebate sniziti šećer, onda jedite više peršuna, rotkvice, kupusa, mrkve, rajčice, špinata, zobi i ječma.
  10. Ne zaboravite na bobice. Za trudnice su posebno korisne limunice, dunja i ogrozd.

Fizička aktivnost utječe i na razinu šećera u žena. Ako nema direktnih kontraindikacija, pokušajte više hodati svježim zrakom i uraditi posebnu gimnastiku za trudnice.

Unesite hladnu kupku ili kontrastni tuš. Ovakvi postupci mogu efikasno smanjiti šećer u krvi kod žena.

Upamtite da ste tokom trudnoće odgovorni ne samo za sebe već i za bebu. Stoga budite pažljivi prema svom blagostanju i redovno provjeravajte razinu šećera u krvi na prazan stomak i sat vremena nakon jela.

Važeći brojevi

Norma šećera u krvi tijekom trudnoće ne uklapa se malo u opće prihvaćene standarde. Preporučene vrijednosti (u mmol / l):

  • pre nego što hrana uđe u organizam - ne viša od 4,9,
  • 60 minuta nakon jela - ne više od 6,9,
  • 120 minuta nakon jela - ne više od 6,2.

Normalni šećer tokom razvoja gestacijskog dijabetesa (u mmol / l):

  • na prazan stomak - ne viši od 5,3,
  • 60 minuta nakon jela - ne više od 7,7,
  • 120 minuta nakon jela - ne više od 6,7.

Nivo glikoziliranog hemoglobina (prosječna glukoza u posljednjem kvartalu) ne smije prelaziti 6,5%.

Razina glikemije može varirati u oba smjera. Sa smanjenim stopama govore o hipoglikemiji. Ovo je opasno ne samo za majku, već i za dijete koje ne prima potrebnu količinu energetskih resursa.

Veliki broj ukazuje na hiperglikemiju. Može biti povezan sa dijabetes melitusom, koji je počeo još prije začeća bebe, ili s gestacijskim dijabetesom. Drugi oblik je tipičan za trudnice. Po pravilu, nakon rođenja djeteta, pokazatelji glukoze vraćaju se u prihvatljive granice.

Zašto šećer puže?

Glikemija se povećava tokom trudnoće zbog gubitka tjelesne sposobnosti da sintetiše potrebnu količinu inzulina (hormona gušterače). Ova hormonalno aktivna supstanca neophodna je za pravilan raspored šećera, njegov ulazak u ćelije i tkiva. Bez dovoljno inzulina, povećavaju se vrijednosti glukoze u tijelu.

Osim toga, hiperglikemiju uzrokuju placentni hormoni koji su karakteristični za trudnoću. Glavni antagonist inzulina smatra se placentnim somatomammotropinom. Ovaj hormon je sličan hormonu rasta, aktivno sudjeluje u procesima metabolizma majke i potiče sintezu proteinskih tvari. Somatomammotropin pomaže bebi da dobije dovoljno glukoze.

Faktori rizika

Najčešće, nivo glikemije raste prema sljedećim faktorima koji doprinose:

  • gestacijski dijabetes tokom prvih trudnoća,
  • istorija pobačaja
  • rođenje beba s makrosomijom (težina preko 4 kg),
  • patološka tjelesna težina
  • genetska predispozicija
  • prisustvo preeklampsije (pojava proteina u urinu) u prošlosti,
  • polyhidramnios
  • starost žene je preko 30 godina.

Zašto je glukoza normalna?

Razinu šećera u krvi treba održavati tokom cijelog razdoblja gestacije, jer je to neophodno kako bi se spriječio rizik od spontanog pobačaja, kako bi se smanjila vjerojatnost prevremenog porođaja, a također i da bi se spriječila pojava urođenih anomalija i oštećenja kod beba.

Kontrola glukoze pomoći će u održavanju visine i težine bebe u prihvatljivim granicama, spriječiti pojavu makrosomije, a također će zaštititi majku od različitih komplikacija u drugoj polovini trudnoće.

Ako žena pati od hiperglikemije, dijete se može roditi s velikom količinom hormona inzulina u tijelu. To se događa u obliku kompenzacijske reakcije dječijeg gušterače. U procesu odrastanja moguća je sklonost hipoglikemijskim stanjima.

Iz ovog članka možete saznati više o normi šećera u krvi kod djece.

Gestacijski dijabetes i njegove manifestacije

U početku je bolest asimptomatska, a žena opaža male promjene kao fiziološke procese, povezujući ih sa svojim „zanimljivim“ položajem.

Patologija se razvija nakon 20. tjedna trudnoće. To je posljedica maksimalne aktivacije hipotalamo-hipofiznog sistema i stvaranja hormona nadbubrežne žlijezde. Oni se takođe smatraju antagonistima hormonski aktivne supstance gušterače.

Sa živopisnom kliničkom slikom, pacijenti se žale na sljedeće manifestacije:

  • stalna želja za pićem,
  • povećan apetit
  • patološki povećana količina izlučenog urina,
  • svrbež kože
  • prekomjerno debljanje
  • oštećenje vida,
  • značajan umor.

Učinak hiperglikemije na bebu

Gestacijski dijabetes ne uzrokuje malformacije u plodu, kao što je tipično za dijabetes tipa 1, jer se formiranje organa i sistema događa u prvom tromjesečju, a pojava gestacijskih oblika patologije od 20. do 24. tjedna.

Nedostatak korekcije glukoze može dovesti do dijabetičke fetoppatije. Bolest se manifestuje kršenjem gušterače, bubrega i krvnih sudova kod beba. Takvo se dijete rodi s velikom tjelesnom težinom (do 6 kg), njegova koža ima crveno-bordo nijansu, a vidljiva su i krvarenja u malim točkama.

Koža je obilno aromatizirana bijelim mastima, otečena. Na pregledu se jasno vide velike veličine trbuha, relativno kratki udovi. Beba može imati respiratorne tegobe zbog nedostatka surfaktanata (supstance koja je odgovorna za osiguravanje da se alveoli u plućima ne lijepe zajedno).

Takve komplikacije mogu se sprečiti korekcijom glikemijskih indeksa u majčinom telu uz pomoć dijetalne terapije i lekova (obično inzulina).

Metode kontrole glikemije u trudnoći

Kapilarna krvna slika, testiranje biohemije i tolerancija na glukozu smatraju se standardnim studijama.

Krv se uzima iz prsta prema općenito prihvaćenim pravilima. Žena ga daje ujutro prije ulaska u tijelo. Ne možete oprati zube pastom, jer može imati šećer u sebi, i koristite žvakaće gume. Norma šećera u krvi u trudnica navedena je gore.

Test tolerancije na glukozu provodi se u slučajevima kada je izvedba prethodnih analiza veća od dopuštenih granica. Međutim, nedavno je odlučeno da se ova dijagnostička metoda propiše svim trudnicama nakon 24. - 25. tjedna.

Za test nije potrebna posebna priprema. 48 sati prije uzimanja materijala, žena bi se trebala ponašati prirodno, nema potrebe za smanjenjem količine ugljikohidrata u prehrani. Ujutro morate odbiti doručak, čaj, možete piti samo vodu.

U laboratoriji se uzima krv ili vene. Zatim trudnica pije poseban slatki rastvor na bazi glukoze u prahu. Nakon 2 sata, provodi se dodatno uzimanje krvi, i to na isti način kao i prvi put. Tokom perioda čekanja ispitanik ne bi trebao jesti i piti ništa osim vode. Dešifriranje rezultata u tabeli.

Drugo važno istraživanje je analiza mokraće radi utvrđivanja glukozurije. Prvo urin ujutro ne treba sakupljati, sipati ga. Naknadni postupci mokrenja trebali bi biti praćeni prikupljanjem analiza u jednom velikom spremniku koji se čuva na hladnom mjestu. Sljedećeg jutra protresite posudu i sipajte oko 200 ml urina u zaseban spremnik. Dostaviti u laboratoriju na 2 sata.

Lažni rezultati

Postoje slučajevi lažno pozitivnih rezultata kada žena nije bolesna, ali iz nekog razloga joj pokazatelji glikemije prelaze dopuštene granice, kako je navedeno u rezultatima analize. To se može dogoditi zbog sljedećih uvjeta:

  • stresne situacije - žene za vrijeme trudnoće najesencijalnije su i podložne su takvom utjecaju,
  • nedavne infekcije infektivne prirode,
  • Kršenje pravila za uzimanje testova - trudnica može pojesti nešto ili piti čaj prije uzimanja materijala, smatrajući da „to neće malo škoditi“.

Korekcija šećera

Koju dijetu treba slijediti, koliko tjelesne mase je dopušteno dobiti, kako samostalno kontrolirati razinu glikemije - s takvim se pitanjima trudnica može obratiti svom akušeru-ginekologu ili endokrinologu.

Opće preporuke svode se na sljedeće točke:

  • jesti često, ali u malim porcijama,
  • odbijati prženo, slano, dimljeno,
  • kuhana hrana, paprika, pečenje,
  • uključuju dovoljnu količinu mesa, ribe, povrća i voća, žitarica (po preporuci ljekara),
  • kako je namenjeno - insulinska terapija,
  • adekvatna fizička aktivnost, povećavajući osjetljivost tjelesnih stanica na inzulin.

Stalno praćenje glikemije i pridržavanje stručnih savjeta pomoći će da se šećer održi u prihvatljivim granicama i minimizira rizik od komplikacija kod majke i ploda.

ROĐENJE i GDM:

Termin i način porođaja određuju se individualno za svaku trudnicu.Ne kasnije od 38 tjedana trudnoće, akušer-ginekolog provodi završni pregled majke i djeteta i raspravlja o izgledima porođaja s pacijenticom. Produljenje trudnoće duže od 40 tjedana s GDM-om opasno je, posteljica ima nekoliko rezervi i možda ne može podnijeti opterećenje kod porođaja, pa su poželjna ranija rađanja. Gestacijski dijabetes melitus sam po sebi NIJE indikacija za carski rez.

GDM nakon porođaja:

  • dijeta 1,5 mjeseca nakon porođaja,
  • terapija inzulinom se otkazuje (ako postoji),
  • kontrola šećera u krvi u prva tri dana (normalan šećer u krvi nakon porođaja: na prazan stomak 3,3 - 5,5 mmol / l, 2 sata nakon jela do 7,8 mmol / l),
  • 6-12 tjedana nakon rođenja - konsultacija endokrinologa za dijagnostičke testove kako bi se razjasnilo stanje metabolizma ugljikohidrata,
  • žene koje su podvrgnute GDM-u uključene su u rizičnu skupinu za razvoj GDM-a u sljedećim trudnoćama i dijabetesu tipa 2 u budućnosti, stoga žena koja je podvrgnuta GDM-u mora:
  • - slijedite dijetu koja ima za cilj smanjenje tjelesne mase s viškom,
  • - proširiti fizičku aktivnost,
  • - planirati naknadne trudnoće,
  • djeca majki s GDM-om tijekom života imaju povećan rizik od razvoja pretilosti i dijabetesa tipa 2, stoga im se preporučuje uravnotežena prehrana i dovoljna tjelesna aktivnost, promatranje kod endokrinologa.

Ako se otkrije GDM, pacijenti bi trebali potpuno odustati od upotrebe:

  • svu slatku hranu (to se odnosi i na šećer i med, sladoled, slatka pića i slično),
  • bijelog hljeba, peciva i proizvoda od brašna (uključujući tjesteninu),
  • kaša
  • poluproizvodi
  • dimljeno meso
  • proizvodi brze hrane
  • brza hrana
  • visoko kalorično voće
  • bezalkoholna pića, sokovi u vrećama,
  • masno meso, sok, mast,
  • konzervirana hrana, bez obzira na vrstu,
  • alkohol
  • kakao
  • žitarice, dijetni hljeb,
  • all bean
  • slatki jogurt.

Također ćete morati značajno ograničiti upotrebu:

  • krompira
  • puter
  • pileća jaja
  • pečenje od tijesta od zobene kaše.
  • Proizvodi s liste zabranjenih trebaju biti potpuno isključeni iz prehrane. Čak i mala potrošnja njih može dovesti do negativnih posljedica. Dopuštene su vrlo ograničene količine krumpira, maslaca, jaja i peciva od peciva

Što trudnice mogu jesti s gestacijskim dijabetesom?Navedeni proizvodi se mogu zamijeniti:

  • tvrdi sirevi
  • skuta s kiselim mlijekom,
  • prirodni jogurti
  • masna krema
  • plodovi mora
  • zeleno povrće (mrkva, bundeva, repa, za razliku od krastavaca, luka i kupusa, potrebno je konzumirati u ograničenim količinama),
  • gljive
  • soja i proizvodi od nje (u malim količinama),
  • sok od paradajza
  • uz čaj.

Nekoliko je dijetnih opcija koje se mogu slijediti kod gestacijskog dijabetesa, ali isključena je dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata.

To je zbog činjenice da će s nedovoljnim unosom ugljikohidrata iz hrane tijelo početi sagorijevati masnu rezervu za energiju.

Dijeta mora sadržavati sljedeće proizvode:

  • integralni hljeb
  • bilo koje povrće
  • grah
  • gljive
  • žitarice - poželjno proso, biserni ječam, zob, heljda,
  • pusto meso
  • riba
  • pileća jaja - 2-3 kom. / tjedan.,
  • mliječni proizvodi
  • kiselo voće i bobice,
  • biljna ulja.

U većini slučajeva liječnici svojim pacijentima propisuju dijetu koja sadrži više ugljikohidrata i umjerene ugljikohidrate. Prednost se daje nezasićenim mastima, čija upotreba, međutim, mora biti ograničena. Zasićene masti su u potpunosti isključene iz prehrane.

Skriveni test za dijabetes u trudnoći

Latentni dijabetes karakterizira odsustvo manifestacije tipičnih simptoma bolesti. U većini slučajeva gestacijski dijabetes pojavljuje se između 24. i 28. tjedna gestacije. Ako je utvrđena činjenica hiperglikemije (višak šećera), tada se propisuju ponovljeni testovi tokom trudnoće i unutar 2-3 mjeseca nakon porođaja. Sličan pristup je potreban za pravovremeno praćenje i praćenje bilo kakvih promjena. Budući da povećana razina glukoze tokom trudnoće prijeti majci i bebi.

Važno: manifestacija gestacijskog dijabetesa ukazuje na veliku vjerojatnost pojave dijabetesa tipa 2 u budućnosti, čak i ako je bolest nestala nakon porođaja.

Postoje slučajevi kada je rodnost djeteta postala odlučujući faktor za nastanak dijabetesa i njegovih manifestacija u budućnosti.

Obično se dijabetes tipa 2 razvija kada tkiva više ne primjećuju učinke inzulina, uprkos njegovoj normalnoj razini u krvi. Za ranu fazu terapije dovoljna je kompetentna prehrana, korekcija načina života i dozirana tjelesna aktivnost. Ako je potrebno, liječenje se nadopunjuje lijekovima za snižavanje šećera.

Norma šećera u krvi kod trudnica prema novim standardima

Postoji nekoliko vrsta testova na glukozu. Razlikovati:

  • standardni heksokinazni test - jednokratna zbirka biomaterijala (iz vene ili prsta) na prazan stomak enzimatskom UV metodom,
  • test glukoze u krvi za šećer - mjerenje provodi pacijent neovisno 24 sata na prazan stomak i nakon jela. Indikatori brojila bilježe se s vremenom mjerenja. Učestalost mjerenja određuje liječnik i ovisi o vrsti dijabetesa, težini i ciljevima dijagnoze tj.
  • trosatni oralni test - pacijentovom polju šećera na testu daje se rastvor glukoze (doza glukoze otopljena u vodi zavisi od telesne težine pacijenta), a zatim se njegov sadržaj meri u frekvenciji od 1 sata.

Norma šećera u krvi u trudnica za sve vrste analiza predstavljena je u tablici.

Normalna trudnoća šećer

Pojedinačni test heksokinaze

Venska krvKapilarna krv Na prazan stomak4,0 - 5,5 mmol / L3,5 - 5,0 mmol / L Na prazan stomak4,2 - 5,5 mmol / L4 - 5 mmol / l

Tročasovni oralni test (vrednuje se samo venska krv)

Na prazan stomakNe više od 5,1 mmol / l Nakon 1 sataNe više od 10 mmol / l Nakon 2 sataNe više od 8,5 mmol / l

Valja napomenuti da su za sva ispitivanja dopuštena manja odstupanja od norme ne više od 0,5 mmol / l. To je zbog pogreške instrumenta i dnevnih kolebanja laboratorijskog kriterija.

Normalne vrijednosti glikemijskog profila nakon jela ne smiju prelaziti 8,25 mmol / L. U ovom slučaju se može isključiti manifestacija gestacijskog dijabetesa i prijetnja hiperglikemije plodu.

Na kojoj se razini šećera u krvi dijagnosticira dijabetes?

Dijagnoza gestacijskog dijabetesa tijekom trudnoće postavlja se pacijentu ako parametri analize dosljedno prelaze 10 mmol / L. U tom slučaju žena manifestuje tipične simptome bolesti.

Kad se parametar nalazi na gornjoj granici norme, ženi se dodjeljuju ponovljeni testovi dok se ne vrate u normalu. U tom slučaju liječnik daje preporuku za prilagođavanje prehrane i povećanje fizičke aktivnosti.

Treba naglasiti da mjerenje glikiranog hemoglobina za trudnice nije preporučljivo. Budući da indikator odražava nivo glukoze u određeno vrijeme prije 2-3 mjeseca. Ova analiza može se provesti kod pacijenata s dugotrajnom dijabetes melitusom (negestacijski).

Razlika u krvi za šećer iz vene i s prsta, koja analiza je tačnija?

Tačniji podaci se mogu dobiti mjerenjem nivoa glukoze u krvi iz vene. To je zbog toga što je sastav kapilarne krvi promenljiv. Uz to, moderne tehnike uzimanja biomaterijala iz vena sugeriraju sterilnost za razliku od skupljanja prstiju.

Upotreba vakuumskih sustava za jednokratnu upotrebu sa iglama leptira sprečava interakciju biomaterijala s okolinom. Ovo uklanja rizik od infekcije, kao i slučajni kontakt sa zaposlenikom laboratorija.

Za uzimanje krvi s prsta koriste se mikrotubice, na čijem dnu se nalazi antikoagulant. Tehnika prikupljanja uključuje slobodno protok kapljica krvi u epruvetu. Međutim, u praksi je praktički nemoguće dobiti biomaterijal bez stiskanja prsta ili nanošenja epruvete na mjesto uboda.

Krv iz prsta se uzima po potrebi, brza dijagnoza u slučaju manifestacije znakova hiperglikemije kod buduće majke.

Posledice povećanog šećera tokom trudnoće za dete

Stanje hiperglikemije opasno je po majku i dijete, jer može dovesti do:

  • povećanje težine fetusa i do 4,5-6 kg, što dovodi do potrebe za carskim rezom. U budućnosti će dijete biti sklono gojaznosti i ranom početku dijabetesa,
  • abnormalnosti u razvoju ploda: patologije nervnog sistema i srca, nenormalni razvoj unutrašnjih organa,
  • sticanje volumena amnionske tečnosti, što kasnije može uzrokovati prekid trudnoće,
  • kvar u procesu zamene placente,
  • ne nosi dete,
  • povrede djeteta i matičnog rodnog kanala za vrijeme porođaja (zbog velike mase ploda),
  • asfiksije novorođenčeta,
  • razvoj sindroma respiratornog distresa kod novorođenčadi,
  • cerebrovaskularna nesreća kod novorođenčeta,
  • razvoj teške gestoze kod majke,
  • teška hiperglikemija i hiperinzulinizam kod novorođenčadi,
  • razvoj policitemije kod novorođenčadi,
  • manifestacije hroničnog dijabetesa melitusa, češće - 2 vrste itd.

Stupanj rizika od manifestacije malformacija kod djeteta ili komplikacija nakon porođaja direktno je proporcionalan nivou hiperglikemije u buduće majke.

Tijekom navale šećera, vjerovatnoća propuštene trudnoće ili postporođajnih komplikacija znatno se povećava. Zbog toga je važno ne samo pratiti vrijednost pokazatelja, nego i poštovati sve preporuke liječnika za korekciju prehrane ili dnevnog režima. U nekim je slučajevima potrebna hospitalizacija radi svakodnevnog praćenja.

Zašto dolazi do povećanja indikatora?

Nakon začeća djeteta, žena koči funkcionalnu aktivnost pankreasa u proizvodnji inzulina. Hormon regulira metabolizam ugljikohidrata, povećavajući aktivnost proteina koji prenose glukozu u stanice. Smanjenje inzulina proporcionalno dovodi do povećanja sadržaja šećera.

Paralelno s tim postupkom dolazi i do stvaranja placentnih hormona. Somatomammotropin je glavni antagonist inzulina. To znači sposobnost somatomammotropina da oslabi učinak inzulina na tkiva. Neophodna je za normalan metabolizam trudnice i regulaciju procesa unošenja glukoze u plod u razvoju.

Kako sniziti šećer u krvi tijekom trudnoće?

Prije svega, žena mora prilagoditi prehranu i jelovnik. Obroci su ravnomjerno raspoređeni tokom dana u malim porcijama. Ovo neće izazvati oštre promjene šećera u tijelu.

U potpunosti se isključuju lako probavljivi ugljikohidrati: šećer, slatkiši, peciva, brza hrana i gazirana pića. Bilo bi optimalno uskladiti vaš jelovnik s dijetetičarom koji će pravilno odabrati potrebne veličine porcija i raznoliko jelo.

Od posebnog je značaja fizička aktivnost tokom trudnoće. Važno je izbjegavati fizičko preopterećenje, posebno u prvom tromjesečju, kada su bebi unutrašnji organi.

Razvijeni su posebni programi joge, fitnesa, trčanja i pilatesa za trudnice. Nastavu nadgleda trener. U trećem tromjesečju preferira se plivanje. To vam omogućava da opustite mišiće leđa, smanjite opterećenje na kičmi i trenirate različite mišićne grupe.

Svakodnevne šetnje svježim zrakom korisne su ne samo za opće zdravlje, već pomažu i snižavanju šećera u krvi kod trudnica. Održavanje aktivnog načina života omogućava ženama u položaju da sagorijeju višak kalorija i ubrzavaju metaboličke procese. Što je dobro za zdravlje bebe i buduće majke.

Kada su potrebne injekcije insulina i lijekovi?

Stabilno visoke razine šećera, koje nisu regulisane dijetalnom terapijom i aktivnom fizičkom aktivnošću, zahtijevaju odabir kompetentne terapije lijekovima. Pitanje potrebe propisivanja injekcija inzulina i njegove doze odlučuje isključivo liječnik. Ne treba se bojati takvih privremenih mjera i samostalno donositi odluke o njihovom ukidanju.

Važno: ubrizgavanje inzulina ne izaziva ovisnost, tako da njihovo povlačenje ne uzrokuje komplikacije.

Redovna merenja glukoze vrše se radi praćenja efikasnosti odabranih metoda i doza. U tom slučaju žena redovito samostalno mjeri kod kuće, zapisujući pokazatelje u poseban dnevnik. Tijekom posjete klinici treba pokazati liječniku dnevnik.

Pravovremene i kompetentne metode terapije hiperglikemije tijekom trudnoće značajno smanjuju vjerojatnost razvoja abnormalnosti u plodu i razvoja dijabetesa tipa 2.

Ukratko, treba naglasiti:

  • norma glukoze u krvi trudnica na prazan stomak ne smije prelaziti 5,5 mmol / l,
  • hiperglikemija zahtijeva trenutnu korekciju,
  • visok šećer povećava rizik od abnormalnog razvoja fetusa i spontanog pobačaja,
  • gestacijski dijabetes može se pojaviti bez obzira da li je žena imala dijabetes prije trudnoće ili ne,
  • dijetalna terapija i optimalna tjelesna aktivnost održavaju šećer normalnim i smanjuju vjerojatnost razvoja dijabetesa tipa 2.

Julia Martynovich (Peshkova)

Diplomirala je 2014. godine sa odlikovanjem na Federalnoj državnoj budžetskoj obrazovnoj ustanovi za visoko obrazovanje na Državnom univerzitetu Orenburg sa diplomom mikrobiologije. Diplomirani postdiplomski studij FSBEI HE Orenburg State Agrarian University.

U 2015. godini Institut ćelijske i intracelularne simbioze Uralnog ogranka Ruske akademije nauka prošao je dodatnu obuku u okviru dodatnog stručnog programa "Bakteriologija".

Laureat All-Russian konkursa za najbolji naučni rad u nominaciji "Biološke nauke" 2017. godine.

Opći šećer u krvi (glukoza)

Jedna od biohemijskih komponenti ljudske krvi je glukoza koja sudjeluje u procesima energetskog metabolizma. Njegov nivo kontrolira hormon inzulin, koji proizvodi u pankreasu takozvane beta ćelije. Normalna razina za djecu:

  • prije dobi od 1 mjeseca: 2,8 - 4,4 milimola / litra,
  • počevši od 1 mjeseca do 14 godina starosti: 3,3 - 5,5 mmol / l.

  • kod muškaraca i ne-trudnica glukoza na post: 3,4 - 5,5 mmol / l - u kapilarnoj krvi (uzeta iz prsta) i od 4 do 6 mmol / l - u venskoj,
  • kod ljudi starijih od 60 godina: 4,1 - 6,7 mmol / l.

Indikator tokom dana može varirati, ali uzimajući u obzir hranu, san, emocionalni, fizički, mentalni stres. Međutim, njegova gornja granica ne smije prelaziti 11,1 milimola / litra.

Normalne stope trudnoće

U krvi trudnica, granice glukozne norme postaju manje "razbacane" - donji prag se diže na 3,8 mmol / L, gornji prag smanjuje na 5 mmol / L. Nivo šećera mora se pažljivo pratiti tokom cijelog razdoblja trudnoće. Analize se daju kada prvi put kontaktirate predporodnu kliniku. Preporučljivo je izvršiti analizu u dobi od 8-12 tjedana gestacije. Ako pokazatelji odgovaraju normama trudnica, sljedeća studija predviđena je za 24 - 28 tjedana. Krvni test za šećer daje se s prsta ili iz vene. Venska krv omogućava vam da odredite nivo šećera u plazmi. U ovom slučaju, normalni indikatori biće veći nego kod kapilarne ograde - od 3,9 do 6,1 milimol / l.

U trećem tromjesečju trudnoće gušterača proizvodi veliku količinu inzulina, s čime se žensko tijelo mora nositi. Ako se to ne dogodi, razvoj dijabetes melitusa (DM) u trudnica, takozvani gestacijski dijabetes, vrlo je vjerojatan. Manifestacije bolesti mogu biti latentne, asimptomatske i s normalnom glukozom natašte. Zbog toga se u periodu od 28 tjedana trudnice testiraju na glukozu (test vježbanja).

Test tolerancije na glukozu (test tolerancije glukoze, GTT) pomaže otkriti ili isključiti prisustvo gestacijskog dijabetesa. Sastoji se u davanju krvi prvo na prazan stomak, a zatim - nakon gutanja glukoze (opterećenja). Za trudnice se vrši trostruki test. Nakon uzimanja testa na prazan stomak, ženi se daje 100 grama glukoze otopljene u prokuhanoj vodi. Ponovljeni testovi uzimaju se jedan, dva i tri sata nakon prvog. Rezultati se smatraju normalnim:

  • nakon 1 sata - 10,5 mmol / l ili manje,
  • nakon 2 sata - 9.2 i niže,
  • nakon 3 sata - 8 i niže.

Prekoračenje ovih pokazatelja može ukazivati ​​na prisustvo gestacijskog dijabetesa melitusa, što zahtijeva daljnje promatranje i liječenje od endokrinologa. Sve vrijednosti glukoze u krvi tijekom trudnoće prikazane su u tablici:

Pad performansi

Niže od normalnih razina šećera u trudnica mogu biti povezane s neuravnoteženom i neadekvatnom prehranom, povećanom konzumacijom slatkiša, pretjeranim fizičkim naporom, kao i s prisustvom bilo koje kronične bolesti. Pad glukoze u krvi jednako je nepoželjan (hipoglikemija) kao i porast (hiperglikemija).

Za nagli pad šećera karakterističan je osjećaj nesvjestice, drhtanje u tijelu, vrtoglavica, obilno znojenje i osjećaj straha. Hipoglikemija je opasna u komi koja prijeti životu žene i ploda koja razvija gladovanje kisikom. Važno je spriječiti razvoj hipoglikemije, pravilno organizirati prehranu i samo izvedivu fizičku aktivnost. Ako postoji somatska patologija, o tome trebate obavijestiti svog opstetričara-ginekologa.

Poboljšanje performansi

Sama trudnoća je faktor rizika za nastanak dijabetesa. To je zbog nestabilnosti proizvodnje inzulina. Sljedeći simptomi mogu ukazivati ​​na porast normalne razine glukoze u krvi:

  • stalni osjećaj žeđi i suvoće u usnoj šupljini,
  • stalna glad
  • učestalo mokrenje,
  • pojava opće slabosti i umora,
  • brzo debljanje uz adekvatnu ishranu,
  • metalik ukus u ustima
  • ustajalo disanje redovitim četkanjem
  • skokovi krvnog pritiska, više nagore,
  • šećer u mokraći više puta (normalno bi trebao biti odsutan).

Pri ponavljanju hiperglikemijskih stanja potrebna je dijeta sa smanjenom količinom jednostavnih ugljikohidrata. Treba isključiti konzumaciju šećera i slastičarskih proizvoda, bijelog hljeba, slatkog voća, bobica i sokova, krompira, kiselih krastavaca. Ne preporučuje se upotrebu prženih, masnih i dimljenih jela i proizvoda. Pratite svoje fluktuacije glukoze u krvi u bilo koje doba dana pomoći će vašem kućnom mjeraču glukoze u krvi. Ako jedna dijeta za prilagodbu pokazatelja na normalnu nije dovoljna, endokrinolog je moguće propisati injekciju odgovarajućih doza inzulina.

Ako se gestacijski dijabetes i dalje razvija, to ne znači da će bolest nakon porođaja nužno prijeći u kronični oblik. Pridržavanje svih preporuka liječnika, dovoljna tjelesna aktivnost, stroga dijeta, koja se sastoji od zdravih jela koja se mogu pripremiti prilično ukusna - vjerni pomagači na putu prevencije dijabetesa.

Pogledajte video: Pitamo strucnjaka : Secer u trudnoci (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar