Neoslađeno nasljedstvo

Svaki roditelj sanja da njegova beba raste i razvija se potpuno zdravo. No kako dijete odrasta, gušterača mu postaje ranjivija. Kritično razdoblje je između 5 i 12 godina, a onda, sa pojavom hormonskog naleta, problem postepeno nestaje. Ali ni jedno dijete nije sigurno od nastanka dijabetesa. Rizik je posebno velik za onu djecu čiji roditelji ili neposredna rodbina pate od ove bolesti. Kako zaštititi dijete od dijabetesa?

Glavni uzroci bolesti u djece

Dijabetes tipa 1 je bolest povezana sa nedostatkom inzulina koji proizvodi gušterača. Bolest ima nasljedne korijene jer se prenosi autosomno dominantnim tipom. To znači da ako je barem jedan roditelj bolestan od dijabetesa tipa 1, tada će se bolest prenijeti na bebu s vjerojatnošću od najmanje 75%. Patologija se obično razvija upravo u djetinjstvu, stoga je izuzetno važno isključiti utjecaj predisponirajućih čimbenika na dijete.

Dijabetes tipa 2 je bolest povezana s relativnim nedostatkom inzulina. Drugim riječima, gušterača može prilično dobro funkcionirati sa svojim funkcijama, ali stanice tkiva su slabo osjetljive na hormon. Bolest se često razvija kod odraslih, ali ovdje postoji vlastita "muha u mast". Bolest se prenosi i dominantnim tipom, što znači da je vjerovatnost njenog razvoja tokom života veća koliko i kod dijabetesa tipa 1. Zbog toga je u djetinjstvu jednako važno izbjegavati utjecaj provocirajućih faktora, jer dijabetes melitus tipa 2 neprestano postaje sve mlađi.

U nastavku su navedeni najrelevantniji uzroci razvoja bolesti u djetinjstvu.

  • Povrede trbuha. Velika većina djece vodi aktivan način života, koji je često praćen padovima, slučajnim udarcima u gušteraču. Kao rezultat toga, u njemu se formiraju mikrohematomi koji zarastaju, a da ne uzrokuju ozbiljnu brigu za dijete. Međutim, tkivo organa počinje sa oštećenjem nakon samo nekoliko traumatičnih epizoda.
  • Prehlade infekcije. Virusi imaju sposobnost da direktno utječu na gušteraču, što za nekoliko tjedana, a ponekad i odmah, dovede do dijabetesa. Ali veća je verovatnoća da će fatalno oštetiti ćelije gušterače, što duže raste telesna temperatura deteta.
  • Autoimuni efekti. Bilo koji infektivni uzročnik igra ulogu - virusi, bakterije, gljivice. Na pozadini produžene bolesti ili hroničnih žarišta reprodukcije mikroorganizama (u krajnicima, bubrezima, želucu) imunitet pati. Kao rezultat toga, nastaje situacija kada se ćelije gušterače percipiraju kao neprijateljske, što prisiljava oslabljeni obrambeni sistem na razvoj imunoloških kompleksa (autoantigena). Oni oštećuju stanice gušterače, uzrokujući dijabetes.
  • Opasne virusne bolesti. Postoje zarazne bolesti čiji virusi uvijek štetno djeluju na otočiće Langerhansa (ćelije koje direktno proizvode inzulin) gušterače. To su zaušnjaci (zaušnjaci), rubeola i hepatitis A. Bolesti nestaju bez traga, nisu fatalne, ali kod djece koja imaju nasljednu predispoziciju za dijabetes tipa 1, bolest se razvija u 95% slučajeva.
  • Prejedanje. Ovo je indirektno provocirajući faktor. Opterećenje otočića Langerhansa povećava se, zbog čega se iscrpljuju. Stalni višak hrane koji dovodi do pretilosti, na pozadini sjedilačkog načina života, sjedenje za računarskim monitorom neminovno će dovesti do dijabetesa. Jedino je pitanje vremena, ali mogu se oblikovati i bolesti tipa 1 i druge.

Kombinacija provociranja uzrokuje povećan rizik za razvoj dijabetesa u djeteta. Zbog toga je izuzetno važno ne čekati pojavu opasnih simptoma u vidu ljepljive mokraće ili neizdržive žeđi, a već od rođenja djeteta spriječiti razvoj ozbiljne bolesti.

Kako izbjeći dijabetes u djetinjstvu

Glavni provokator bolesti je nasljednost, tako da nakon što se dijete rodi, promjena to neće uspjeti. Prije planirane trudnoće, poželjno je posjetiti centre za genetičko savjetovanje kako bi se smanjio rizik od predispozicije za dijabetes. Sve ostale preventivne mjere u rukama roditelja.

U nastavku su navedene glavne mjere ograde.

  • Izbegavajte infekcije prehlade. Dovoljno je da tokom epidemije ne posjetite prepuna mjesta ili da djetetu ne dajete antivirusne lijekove u ovom trenutku. Radi se strogo o lijekovima koji imaju sposobnost suzbijanja replikacije virusa u tijelu djeteta (oseltamivir, zanamivir, algir). Ne treba uzimati stimulanse interferona - u većini situacija će biti neučinkoviti. Ako dođe do bolesti, aktivno je liječite tako da se oporavak dogodi što je brže moguće.
  • Smanjite temperaturu, naročito iznad 39 stepeni, svim dostupnim metodama za bilo koje infekcije. To je izuzetno važno za djecu koja imaju povijest dijabetesa. Pri febrilnoj temperaturi rizik od oštećenja tkiva gušterače nesrazmerno je veći.
  • Borba protiv hroničnih bolesti. Da bi se lečio karijes, tonzilitis i posebno gastritis na vreme i do kraja, pošto bakterija - pilorični Helicobacter postoji (stalno se množi) u želucu.
  • Odgovaraju na bilo kakvu povredu trbuha. Upozorite dijete na njihovu opasnost.
  • Izbjegavajte zaraze opasnim infekcijama. Strogo se pridržavajte karantinskih mjera, pratite ličnu higijenu djeteta.
  • Jedite dobro. Što manje masne jetre, bolje gušterača će funkcionirati.

Slijedeći jednostavna preventivna pravila, rizik od dijabetesa možete umanjiti na minimum. Ali s razvojem prvih sumnjivih simptoma bolesti, glavna stvar je ne odgađati posjet specijalistu. Rani tretman pomoći će da se u potpunosti nadoknadi problem, a dijete će živjeti dug i sretan život.

Ne bježite od genetike?

Nasljedni faktor razvoja ove bolesti smatra se dokazanim, ali još uvijek nije glavni. Uostalom, ta djeca koja u svojoj obitelji nikada nisu imala ljude s takvom bolešću, imaju dijabetes. A s nepovoljnom nasljednošću rizik i nije tako velik. Dakle, prema statistici, dijabetes se prenosi od bolesnog oca samo u 6% slučajeva. Od majke čak i manje - u 3,6% slučajeva (a ako je majka rodila dijete mlađe od 25 godina - onda samo 1,1%). Od braće i sestara bolest se nasljeđuje u ne više od 6,4% slučajeva, pa čak i ako su oboljeli prije 20 godina. A ako kasnije, tada se rizik za braću i sestre smanjuje na 1,1%. Zaista visok rizik od oboljenja (rizik iznad 20%) postoji samo za djecu ako oba roditelja imaju dijabetes. Ali dijabetes tipa 2, koji se javlja u pravilu kod odraslih, nasljeđuje se mnogo češće. U slučaju kada su i mama i tata patili od te bolesti, rizik da se razboli tokom života djeteta je i do 80%.

Nažalost, posljednjih godina sve je više tinejdžera koji su stekli bolest tipa 2, što se smatra posljedicom nezdravog načina života (nedostatak fizičke aktivnosti, korištenje obilne i nekvalitetne hrane).

Brani se!

Iako nauci tačni uzroci dijabetesa nisu jasni, već je jasno da su korijeni bolesti u složenoj interakciji nasljedne predispozicije, virusne infekcije i imunoloških poremećaja. Nije slučajno što najčešće bolest započne nakon virusne infekcije. Ili nakon jakog stresa (i mentalnog i fizičkog, na primjer, jakog fizičkog napora ili operacije). Najčešće se dijabetes javlja kod rizične dece koja su pretrpela zaušnjake, rubeolu, ospice, herpes, rotavirus. Stoga se takva djeca moraju cijepiti. Uz to, djetetu od rane dobi treba usaditi higijenske vještine, jer uzročnici mnogih bolesti ulaze u tijelo iz prljavih ruku.

Osim toga, razumno otvrdnjavanje može donijeti koristi - smanjuje učestalost prehlada, koje su takođe nesigurne.

I naravno, važno je pružiti djetetu povoljnu emocionalnu pozadinu kod kuće i u dječijem timu. Doista, stresovi za 3-5% povećavaju rizik od razvoja bolesti. Činjenica je da adrenalin (hormon stresa) može uništiti inzulin. Kod kuće ne bi trebalo biti skandala i svađa, a dijete ne bi trebalo ići u vrt i školu izpod štapa, ali ako je to moguće sa užitkom.

Od hrane do nevolje

Prehrambeni faktor je jako važan. Ali činjenica da se dijabetes može razviti u bilo kojem djetetu jednostavno od viška slatkiša je mit, jer zahtijeva posebne uvjete. Iako je, naravno, prejedanje kolačima i slatkišima pogrešno s bilo koje točke gledišta. Ipak, rizik nije samo slatka, već i svaki višak, kao i nekvalitetna hrana i nedostatak režima unosa hrane.

Gojaznost i neuhranjenost povećavaju verovatnoću razvoja dijabetesa za 10-15%. Napokon, masno tkivo je imuno na inzulin, odnosno glukoza se nakuplja u tkivima, a inzulin do njih ne može doći. Zbog toga, da bi se spriječila bolest, posebno među onima koji su joj predisponirani, nužno je pratiti ishranu. Treba biti izbalansiran u sadržaju proteina, masti i ugljikohidrata. Monotona, uglavnom ugljikohidratna i masna hrana su opasan faktor. Velika količina masti mijenja inzulinske receptore, a ne dolazi do normalne apsorpcije glukoze od strane stanica. Zbog toga je bolje ne jesti svinjetinu, umake, masne mliječne proizvode i kolače. Slana hrana takođe nije dobra. Treba jesti često, šest puta dnevno, i malo po malo. Važno je da je hrana prirodna: povrće, riba, mliječni proizvodi, nemasno meso, žitarice, voće, orašasti plodovi.

Kako biti sa sportom

Vježbanje u odnosu na dijabetes može biti i zaštitni faktor i provocirati. Redovna i umjerena fizička aktivnost odličan je lijek! Vježbanje povećava osjetljivost tjelesnih tkiva na inzulin i smanjuje šećer u krvi. Ali pretjerana nekontrolirana tjelesna aktivnost kategorično je zlo, posebno za djecu s drugim faktorima rizika za razvoj dijabetesa. Stoga prije nego što profesionalnog sportaša napravite od svog djeteta, procijenite njegovu nasljednost. Možda nije vrijedno rizika?

I naravno, djeca i odrasli u riziku zahtijevaju redovno praćenje glukoze u krvi i glikoziliranog hemoglobina (jednom godišnje).

Pridržavanje takvog načina života značajno smanjuje šanse da dijete (čak i s nepovoljnom nasljednošću) dobije dijabetes.

Primjećeno je da je dijabetes tipa 1 češći kod ljudi, što dalje žive od ekvatora. Većina pacijenata u skandinavskim zemljama (20 prvih oboljelih na 100 hiljada godišnje). Prosječna stopa incidencije u Sjedinjenim Državama, Holandiji, Novom Zelandu, Rusiji (imamo 13,4 novih pacijenata na 100 hiljada godišnje). Relativno malo dijabetičara je u Poljskoj, Italiji, Izraelu (manje od 7 ljudi na 100 hiljada godišnje). I najniža incidencija u zemljama jugoistočne Azije, Čileu, Meksiku (manje od 3 osobe na 100 hiljada godišnje).

ŠTA UDARUJE DIJABETE?

Postoje dijabetes melitus tip 1 i tip 2.

Dijabetes tipa 1 rjeđe, najčešće se razvija u djetinjstvu i adolescenciji. Njegov glavni razlog je prestanak proizvodnje hormona pankreasa koji luči hormon inzulin koji je uključen u sve metaboličke procese u tkivima u tijelu. To je posljedica smrti beta ćelija na otočićima Langerhans zbog genetskih poremećaja, kao i štetnog djelovanja toksina i virusa, uključujući takve zarazne bolesti kao što su ospice, rubeola, zaušnjaci, kozice.

Dijabetes tipa 2 obično se razvija u srednjoj i staroj dobi, mada je u posljednje vrijeme postala vrlo mlađa. To je najčešći oblik bolesti u kojoj gušterača, iako i dalje proizvodi inzulin, ćelije masnog tkiva, mišići i jetra prestaju pravilno reagirati na nju. Glavni uzroci dijabetesa tipa 2 su pretilost, fizička neaktivnost i emocionalni stres.

U oba oblika dijabetesa, zbog nedostatka inzulina u ljudskoj krvi, zabilježen je visoki nivo glukoze (šećera), što s vremenom, posebno uz neadekvatnu kontrolu bolesti, može dovesti do krajnje negativnih posljedica:

disfunkcije mozga, moždani udari,

oštećenja perifernih pečata, što dovodi do gubitka osjetljivosti udova, uslijed čega se često razvija gangrena, koja zahtijeva amputaciju,

nedovoljno snabdijevanje krvlju svih tkiva i organa uslijed gubitka elastičnosti krvnih žila, što zauzvrat, dovodi do ateroskleroze, aritmija, koronarne bolesti srca,

oštećenje vida, do njegovog potpunog gubitka,

kršenje svih funkcija jetre,

stvaranje neurotrofičnih čireva na koži,

seksualna disfunkcija kod muškaraca i neplodnost kod žena,

bolesti usne šupljine i zuba itd.

Pa ipak, glavna stvar koju trebate znati o dijabetesu je da je svaki od nas u stanju spriječiti njegov razvoj, posebno dijabetes drugog tipa. To je moguće pod uvjetom da postoji jasno razumijevanje strašnih posljedica ove bolesti za zdravlje i činjenica da se dijabetes ne može izliječiti, ali sasvim je moguće spriječiti. Bolesti od dijabetesa moraju se bojati, moraju ga se zaštititi, odgovorno slijedeći niz ne tako kompliciranih pravila i preporuka.

Mogu li izbjeći dijabetes tipa 1?

Što se tiče dijabetesa prvog tipa, u ovom slučaju, zbog velike uloge genetske predispozicije posta (nasljednosti), možemo govoriti samo o maksimalnom smanjenju rizika od razvoja bolesti. U tom smislu, izuzetno je važno za sve bebe u riziku od prvih dana života osigurati:

dojenje najmanje 6 meseci,

doslovno pridržavanje higijenskih pravila i rasporeda preporučenih vakcinacija protiv ozbiljnih zaraznih bolesti,

  • visokokvalitetna uravnotežena prehrana bogata proteinima i mastima životinjskog i biljnog porijekla (čemu treba dati prednost), složenim ugljikohidratima, vitaminima, aminokiselinama, cijelim spektrom mikro i makro elemenata i drugim vrijednim hranjivim tvarima,
  • pažljiva, a po potrebi i stroga kontrola težine,
  • redovna motorička aktivnost.
  • PREVENCIJA DIJABETA TIPA 2

    Zaštita sebe i svojih najbližih od dijabetes melitusa drugog zuba također nije previše teško.

    Održavanje optimalne vodene ravnoteže. Nije uzalud da se liječnici svih specijalnosti ne umaraju ponavljati: 2-3 litre pijane čiste mirne vode dnevno ključ su blagostanja, dobrog zdravlja i dugovječnosti. Ne zaboravite da u svakoj ćeliji našeg tijela je 75% vode, koja igra presudnu ulogu u metabolizmu i radu svakog organa. To se u potpunosti odnosi na gušteraču, koja pored inzulina proizvodi vodenu otopinu bikarbonata koja je potrebna za neutralizaciju prirodnih kiselina u tijelu. Za to je gušterači potrebna voda. Neka to bude svako jutro na prazan stomak, a zatim pijte 1-2 čaše čiste vode (po mogućnosti tople) 1-2 puta dnevno, 20-30 minuta prije svakog obroka.

    Uravnotežena prehrana. Jedite barem 4-5 puta dnevno u malim porcijama (kako biste izbjegli pretjerani stres na gušterači), preferirajući biljnu hranu i minimizirajući upotrebu rafiniranog šećera, muffina, slatkih gaziranih pića, brze hrane, pržene, masne, dimljene, konzervirane , visokokalorična hrana, žestoka pića, kafa. Najefikasnija hrana protiv šećerne bolesti i šećera je grah, agrumi, zeleno lisnato povrće, rajčica, slatka paprika, orasi - ne zaboravite da ih uključite u svoju prehranu.

    Kontrola telesne težine Zapamtite: svaki višak kilograma korak je do ruba ponora koji se naziva šećerna bolest. Stalno pratite težinu, sprečavajući naglo povećanje i izgladnjivanje. Optimalna tjelesna težina, uzimajući u obzir sve pojedinačne karakteristike, pomoći će vam da izračunate, a zatim podržite nutricionista.

    Emotivna stabilnost. Kad god je to moguće, pokušajte izbjeći stresa, posebno trajne. Ako je potrebno, posavjetujte se s psihologom, naučite meditativne prakse i auto-trening. Učenjem da održavate duševni mir i adekvatno odgovorite na životne teškoće i šokove zaštitit ćete se ne samo od dijabetesa, nego i od svih bolesti u cjelini. Odbijanje loših navika. Ne zloupotrebljavajte alkohol, jaku kafu i crni čaj. Ne bavite se liječenjem - uzimajte lijekove (uključujući narodne lijekove) samo prema uputama liječnika. A nikad ni u ruke ne uzimajte cigarete i bilo kakve opojne supstance.

    Zdravstvena kontrola. Doktori su vaši dobri prijatelji i pomagači u održavanju zdravlja, zato nemojte deseti put obilaziti njihove ordinacije. Za bilo kakvu sumnjivu ili dugotrajnu bolest, obratite im se za savjet. I napravite pravilo jednom godišnje da se podvrgava potpunom ljekarskom pregledu sa svim testovima, uključujući nivo glukoze u krvi. Rana dijagnoza, pravovremeno propisan optimalni tretman i, kao rezultat, brzo i efikasno otklanjanje zdravstvenih problema vrijede trošiti vrijeme.

    Prehrana za prevenciju dijabetesa

    Malo ljudi zna da se taloženje masti u većoj mjeri ne događa zbog kaloričnih količina u konzumiranim proizvodima, već zbog njihove niske kvalitete i štetnosti. Dakle, da biste spriječili razvoj dijabetesa, prvo što morate promijeniti prehranu.

    U tu svrhu potrebno je minimizirati potrošnju brzih ugljikohidrata koji imaju visoki glikemijski indeks (pokazuje brzinu unosa ugljikohidrata u krv i vrijeme njihove transformacije u glukozu). Zbog toga je potrebno iz dnevnog menija isključiti slatka gazirana pića, šećer, med, slatkiše, lepinje, beli hleb.

    Ako je GI visok, to ukazuje na brzu asimilaciju hrane, pa se takva hrana ne smatra korisnom. Sa niskim GI, ugljikohidrati se probavljaju postepeno, a glukoza polako ulazi u krvotok, pa će gušterača imati vremena za lučenje inzulina.

    Ali nije uvijek moguće pravilno jesti. Na primjer, mnogim ljudima je teško odustati od slatkiša. U ovom slučaju, bolje je koristiti zaslađivače (na primjer, steviju), a čokoladne šipke i slatkiše bolje je primijetiti s marshmallows, marmeladom, želeom i drugim manje štetnim desertima.

    Složeni ugljikohidrati koji se polako apsorbuju u probavnom traktu uključuju grubo brašno, razne žitarice, nešto povrća, mekinja i drugu hranu bogatu vlaknima. Mnogi ljudi znaju da je svježe povrće i voće skladište vitamina, minerala i ključ lijepe vitke figure. Ali sa tendencijom prekomjerne težine i rizikom od kronične hiperglikemije, banane, jagode, marelice, grožđe, krompir, dinje, lubenice i šargarepa i dalje treba konzumirati u ograničenim količinama. Treba poštovati i druga važna pravila:

    1. Proizvode je bolje kuhati u pećnici ili kuhati, a prilikom prženja potrebno je koristiti samo biljne masti.
    2. Sve životinjske masti moraju se zamijeniti biljnim mastima.
    3. Crnom čaju treba dati prednost pred zelenom čaju, a kafi nad radiju.
    4. Treba odabrati prehrambeno meso i ukloniti kožu peradi.
    5. Tokom dana treba biti najmanje 5 obroka male porcije hrane.
    6. Ne biste trebali jesti samo da bi vas razveselili.
    7. Ne možete gladovati, jer to vodi snažnom smanjenju koncentracije šećera.
    8. Morate jesti polako, temeljito žvačući hranu.
    9. Nema potrebe da jedete preostalu hranu ako se osećate puni.
    10. Ne biste trebali ići u trgovinu gladni.

    Da biste spriječili prejedanje, prije jela morate razmisliti je li zaista postojala glad. U ovom slučaju trebate što manje probati hranu tijekom kuhanja.

    Sa slabim osjećajem gladi, prvo morate pojesti nešto zdravo i niskokalorično. To može biti jabuka, krastavac, kupus ili trešnja.

    Kako se zaštititi od dijabetesa s proizvodima?

    Malo ljudi zna da grah, borovnica, špinat, beli luk, celer, luk i kiseli kupus doprinose proizvodnji inzulina i poboljšavaju rad gušterače.

    Razlozi: zašto trudnice postaju dijabetičari?

    Dijabetes je bolest toliko rasprostranjena da se mjerači glukoze u krvi oglašavaju na kanalima federalne televizije. Ali to nije uvijek očigledno i posebno je hronično. Prema stručnjacima, u prosjeku 3 do 10% trudnica pati od gestacijskog dijabetesa, asimptomatske bolesti koja se razvila nakon začeća i može proći bez traga nakon porođaja.

    Među uzrocima šećerne bolesti najčešće se naziva nasljednost, a faktori rizika uključuju prekomjernu tjelesnu težinu, starije od 40 godina, pušenje i puno više. Ali s trudničkim dijabetesom, situacija je nešto drugačija. Razvija se na pozadini hormonskog poremećaja koji smanjuje osjetljivost ćelija na inzulin koji proizvodi tijelo - takozvana inzulinska rezistencija. Glukoza je neophodna za fetus i placentu. Stoga, kako bi se nadomjestila opskrba, gušterača buduće majke proizvodi višak inzulina. Ako se ne bori, žena razvija gestacijski dijabetes.

    Simptomi: kako shvatiti je li buduća majka bolesna?

    Trudnica kod doktora

    Ljekari kažu da trudnica može osjetiti suha usta i stalnu žeđ, mučninu i povraćanje, brzo se umoriti i obično češće odlazi u toalet. Ali svi su ovi simptomi mogući kod normalne trudnoće kod apsolutno zdrave žene. Mnogo očitiji pokazatelj je velika težina rođenja prethodne djece i prekomjerno brzo razvijajući se plod, što će postati poznato rezultatima ultrazvučnog pregleda.

    "U našim precima, velika težina novorođenčeta smatrala se znakom zdravlja -" heroj će rasti! "- govori Natalija Konanova, endokrinolog Centra za reprodukciju i planiranje porodice "MEDICA", specijalista za dijagnostiku i liječenje endokrinih patologija u trudnica. — Međutim, savremena medicina dokazala je da su bebe s prekomjernom težinom, naprotiv, obuzete ozbiljnim posljedicama, a u nekim su slučajevima rezultat gestacijskog dijabetesa kod majke. Često čujem od svojih pacijenata koji su saznali za ovu dijagnozu: „Ali ja se odlično osećam!“ Ali, to je slučaj kada biste prvo trebali poslušati doktora, a ne svoje tijelo. ".

    Liječnik će usmjeriti ženu da prouči razinu šećera u krvi. Normalno ne prelazi 5,1 mmol / L. Zato je toliko važno registrirati se u ranoj trudnoći i stalno biti pod nadzorom ljekara. Napokon, prva analiza glukoze provodi se u 22-24 tjedna, a ako njeni rezultati premaše normu, buduću majku će endokrinolog promatrati do kraja trudnoće.

    Natalia Konanova posvećuje posebnu pažnju: „Voditi pacijenticu sa gestacijskim dijabetes melitusom, kao i ženu kojoj je dijagnosticirana ova bolest pre trudnoće, trebalo bi da bude lekar specijalizovan za ovaj problem, a to nije svaki endokrinolog. Obavezno utvrdite da li vaš ljekar ima iskustvo rada posebno sa trudničkim dijabetesom. ".

    Posljedice: što prijeti dijabetesu za majku i dijete?

    Najočiglednija opasnost gestacijskog dijabetesa je ta što se glukoza u fetus dostavlja u višku, za njegovu obradu on proizvodi vlastiti inzulin, pa bi tek rođeno dijete moglo bolovati od dijabetesa, koji će ga pratiti do kraja života. Uz to, višak glukoze doprinosi razvoju pretilosti ne samo kod odraslih i djece, već čak i kod intrauterinog razvoja.

    „Dijete počinje rasti brže nego što bi trebalo, i što je najvažnije, ne zbog povećanja, na primjer, glave, nego zbog tijela, ramenog pojasa- komentari za posljedice Endokrinolog Medicinskog centra Atlas, dr. Med Jurij Poteshkin. - Ovo je nesrazmjeran rast. Naravno, ovo će komplikovati proces u budućnosti. "

    Endokrinolog Centra za porodičnu reprodukciju i planiranje "MEDICA", specijalista za dijagnostiku i liječenje endokrinih patologija u trudnica Natalija Konanova skreće pozornost na mogući razvoj drugih patologija: „Prodiranje majčinske krvi s visokim udjelom šećera kroz placentu do ploda povećava rizik od srčanih oštećenja, bolesti jetre i slezine, što dovodi do nezrelosti mozga i pluća. Gestacijski dijabetes melitus može izazvati buduću gojaznost, dijabetes, hipertenziju, koronarnu bolest srca kod majki i djece. ".

    Gestacijski dijabetes prijeti budućoj majci kasnom toksikozom, oticanjem, povišenim pritiskom, oštećenom funkcijom bubrega, čak i prijevremenim rođenjem i pobačajem.

    Osiguranje: može li se spriječiti dijabetes?

    Trudne mjere šećer u krvi

    Čak i u fazi planiranja trudnoće, vrijedi uzeti krvne pretrage kako biste otkrili da li buduća majka nema običan dijabetes prvog ili drugog tipa. Tako ćete bar ukloniti mnoge rizike. Ali sama trudnoća snažan je faktor razvoja bolesti.

    „Trudnoća izaziva najjače promjene u tijelu, uključujući aktiviranje hormonalnih procesa, a to prijeti endokrinim poremećajima- komentari endokrinolog, specijalista za dijagnostiku i liječenje endokrinih patologija u trudnica, Centar za reprodukciju i planiranje porodice "MEDICA" Natalija Konanova. — Da bi se ta pretnja smanjila, ženu, posebno u riziku - prekomerna težina, „složeno“ nasledstvo (neko od rođaka je imao dijabetes) ili koja je imala ovu bolest tokom prethodnih trudnoća - trebalo bi ispitati u fazi planiranja trudnoće endokrinolog. Ako se prema njegovim rezultatima otkrije rizik od razvoja gestacijskog dijabetesa, pacijentu se propisuje terapija. U pravilu se ženi preporučuje promjena načina života, prehrane, dodavanje tjelesne aktivnosti, kontrola šećera u krvi i druge mjere. Na osnovu rezultata liječenja endokrinolog će donijeti odluku o mogućoj sigurnoj trudnoći za majku i dijete».

    Međutim, promatrajući dijetu tokom trudnoće, treba imati na umu da svakodnevno za normalan razvoj fetusa trebate konzumirati oko 2500 kilokalorija. Glavna stvar je smanjiti skokove šećera u krvi i ravnomjerno rasporediti ugljikohidrate sadržane u određenim jelima, u skladu s vremenom prijema, istovremeno dajejući prednost proizvodima s niskim glikemijskim indeksom. Budući da se inzulin ujutro sporije oslobađa, bolje je ograničiti hranu koja sadrži ugljikohidrate tokom doručka. Vlakna koja se nalaze u integralnim žitaricama, voću i povrću pomoći će smanjiti rizik od gestacijskog dijabetesa.

    Liječenje: što preživjeti trudna s dijabetesom?

    Dijeta je neophodan pratilac trudnica koje nisu mogle izbjeći razvoj dijabetesa. Osim toga, liječnik može propisati doziranu tjelesnu aktivnost.

    „Do trenutka rođenja, buduća majka bi trebala da kontroliše nivo šećera u krvi na prazan stomak svaki dan i sat vremena nakon jela, koristeći glukometar- napominje endokrinolog, Centar za porodičnu reprodukciju i planiranje "MEDICA", specijalista za dijagnostiku i liječenje endokrinih patologija u trudnica Natalija Konanova. — Važno je da se prilikom oštrog skoka glukoze odmah posavetujete sa lekarom. Paralelno s tim morate voditi dnevnik hrane i zabilježiti kako tijelo reagira na određenu hranu. U istom dnevniku, koji će redovno pregledavati endokrinolog specijalizovan za gestacijski dijabetes, navode se težina i krvni pritisak. Ako govorimo o značajkama liječenja bolesnih trudnica, onda u pravilu one dodatno podvrgavaju dopplerometriju fetusa svakih 10 dana i ultrazvučni skrining».

    Ponekad su samo ove mjere dovoljne da se riješi problem dijabetesa u trudnica, ali ponekad su potrebni lijekovi za snižavanje šećera u krvi. Štoviše, bilo koji lijek u tabletama strogo je zabranjen tijekom gestacije i dojenja. Važno je znati o tome, kako ne biste naštetili detetu.

    Endokrinolog Medicinskog centra Atlas, dr. Sc. Jurij Poteshkin skreće pažnju na činjenicu da je jedini apsolutno siguran hipoglikemijski lijek tijekom trudnoće inzulin: "Istovremeno, način njegove primjene može se razlikovati ovisno o potrebama: nekome će trebati uobičajene olovke za špriceve, a nekome će trebati inzulinska pumpa."

    U svakom slučaju dijabetes trudnica nije razlog za paniku, već za pažljivo praćenje njihovog zdravlja. Čak i ako simptomi dijabetesa nestanu odmah nakon rođenja, kao što je slučaj u većini slučajeva, prerano se opustiti. Bolest se može ponovno vratiti tijekom sljedeće trudnoće ili čak razviti se u dijabetes tipa 2 desetljeća nakon rođenja. Stoga je nakon dva do tri mjeseca vrijedno provesti prvi test, a zatim redovito pregledavati najmanje jednom godišnje. Ovo će zahtijevati mnogo manje vremena, truda i finansija nego naknadno liječenje mame i bebe.

    Ostavite Svoj Komentar