Solcoseryl - upute za upotrebu

Kapi za oči Solcoseryl se koristi u oftalmologiji za liječenje različitih lezija oka i rožnice. On djeluje aktiviranjem metaboličkih procesa koji se događaju u stanicama. Vraća normalan metabolizam, promiče brzu regeneraciju oštećenih tkiva, sprječava stvaranje ožiljaka. Izvrsno za različita hemijska ili mehanička oštećenja. Propisan je u postoperativnom periodu za brzi oporavak i obnavljanje vidnih sposobnosti.

Preparat sadrži aktivnu supstancu - standardizovani dijalizat, koji potiče duboku penetraciju u ćelije i normalizaciju metabolizma. Kapi su predstavljene u obliku gela, a kad se ubrizgaju, ravnomjerno su raspoređene po sluznici, pružajući pouzdan učinak.

Kapi za oči Solkoseril ima brz i efikasan efekat, doprinosi povećanoj regeneraciji tkiva, kiseonik počinje bolje da cirkuliše. Nema toksičnost i jake nuspojave. Propisan je za zarastanje rana različite prirode.

Lijek pomaže zacjeljivanju rana od takvih lezija kao što su:

  • spali
  • mehanički utjecaj stranih predmeta (kontakt s strugotinama od metala i drveta, pijeskom, staklom itd.),
  • čir na očima
  • keratokonjunktivitis.

Lijek Solcoseryl

Prema farmakološkoj klasifikaciji, lijek Solcoseryl spada u skupinu lijekova koji poboljšavaju trofizam i potiču regeneraciju tkiva. Dostupno je u više oblika - za vanjsku lokalnu, parenteralnu primjenu i oralnu primjenu. Za liječenje bolesti koriste se različiti formati, koje propisuje liječnik ovisno o pacijentovom stanju.

Sastav i oblik oslobađanja

Ukupno postoji šest oblika oslobađanja solkocerila: mliječ, mast, gel, otopina za intramuskularnu i intravensku primjenu, dražeja za oralnu primjenu, zubna pasta za liječenje stomatoloških problema. Detaljan sastav svakog lijeka:

Koncentracija deproteinizovanog dializata iz seruma teleće krvi

Krema Solcoseryl (mast)

Bijeli vazelin, holesterol, metil i propil parahidroksibenzoat, voda, cetil alkohol

Homogena masna masa bijelo-žute boje, blagi miris čorbi i vazelina

20 g u aluminijskim cijevima i kartonskim snopovima s uputama

Natrijum karmeloza, voda, propilen glikol, metil i propil parahidroksibenzoat, kalcijev laktat pentahidrat

Homogena, bezbojna, prozirna, gusta, s blagim karakterističnim mirisom

Infuzijski rastvor

Voda za injekcije

Žuto prozirno

2 ili 5 ml u ampulama od tamnog stakla, žuljevima

Karmeloza natrijum, kristalizirani sorbitol, benzalkonijum hlorid, voda za injekcije, dinatrijev edetat dihidrat

Bezbojna ili žućkasta, tekuća

5 g u aluminijskim epruvetama

Pakovanje od 20

Zubna pasta za površinsku obradu sluznice

Suva zrnasta konzistencija formira film

Farmakološko djelovanje

Solkoceril je deproteinizovani hemodijalizat koji sadrži širok spektar niskomolekularnih sastojaka ćelijske mase i seruma krvi mlečnih teladi molekulske mase 5000 D, čija se svojstva trenutno samo delimično proučavaju hemijskim i farmakološkim metodama.

U testovima in vitro , kao i tokom pretkliničkih i kliničkih studija, ustanovljeno je da Solcoseryl:

- povećava reparativne i regenerativne procese,

- doprinosi aktiviranju aerobnih metaboličkih procesa i oksidativnoj fosforilaciji,

- povećava potrošnju kisika in vitro i stimulira transport glukoze do ćelija pod hipoksijom i metabolično iscrpljenim ćelijama,

- povećava sintezu kolagena ( in vitro ),

- stimulira proliferaciju i migraciju ćelija ( in vitro ).

Solkosirilni gel ne sadrži masti kao pomoćne komponente, što olakšava ispiranje. Potiče stvaranje granulacijskog tkiva i eliminaciju eksudata.

Od pojave svježih granulacija i isušivanja rane preporučuje se upotreba solkocerilne masti koja sadrži masti kao pomoćne komponente i formiranje zaštitnog filma na površini rane.

Farmakokinetika

Provođenje studija o apsorpciji, distribuciji i izlučivanju lijeka primjenom standardnih farmakokinetičkih metoda nije moguće, jer aktivna komponenta lijeka (deproteinizovani hemodijalizat) ima farmakodinamičke efekte karakteristične za molekule različitih fizikalno-hemijskih svojstava.

Indikacije Solcoseryl ®

Injekcija solkoserila.

Bolesti perifernih okluzija perifernih arterija u stupnjevima III - IV prema Fontaineu kod pacijenata sa kontraindikacijama / netolerancijom na druge lijekove,

hronična venska insuficijencija, praćena trofičnim poremećajima (Ulcera cruris), u slučajevima njihovog upornog tijeka,

poremećaji cerebralnog metabolizma i cirkulacije krvi (ishemijski i hemoragični moždani udar, traumatične ozljede mozga).

Solcoseryl gel, mast.

Manja oštećenja (ogrebotine, ogrebotine, posekotine).

Opekline 1 i 2 stepena (opekotine od sunca, termičke opekotine).

Teško zacjeljuju rane (uključujući trofične čireve i čireve pod pritiskom).

Kontraindikacije

Injekcija solkoserila.

Ustanovljena preosjetljivost na dijalizate krvi teleta,

budući da ubrizgavanje solkoserila sadrži derivate parahidroksibenzojeve kiseline (E216 i E218) koji se koriste kao konzervansi, kao i količine slobodne benzojeve kiseline u tragovima (E210), lijek se ne smije upotrebljavati ako postoji alergijska reakcija na te komponente,

podaci o sigurnosti upotrebe injekcije solkoserila u djece nisu dostupni, stoga se lijek ne smije propisivati ​​djeci mlađoj od 18 godina,

Injekcije solkoserila ne smiju se miješati sa drugim lijekovima, osim izotonične otopine natrijum-hlorida i 5% otopine glukoze.

Solcoseryl gel, mast.

Preosjetljivost na jednu od komponenti lijeka.

S pažnjom - sa predispozicijom za alergijske reakcije.

Trudnoća i dojenje

Unatoč nedostatku podataka o teratogenom učinku solkocerila, lijek se treba koristiti oprezno tijekom trudnoće. Nema podataka o sigurnosti upotrebe injekcije solkokosela tokom laktacije. Ako trebate koristiti lijek, preporučuje se prekid dojenja.

Nuspojave

Injekcija solkoserila.

U rijetkim slučajevima mogu se razviti alergijske reakcije (urtikarija, hiperemija i edemi na mjestu ubrizgavanja, groznica). U tom je slučaju potrebno prekinuti upotrebu lijeka i propisati simptomatsko liječenje.

Solcoseryl gel, mast.

U rijetkim slučajevima, na mjestu primjene solkocerila, alergijske reakcije mogu se razviti u obliku urtikarije, marginalnog dermatitisa. U tom slučaju morate prestati koristiti lijek i obratiti se liječniku.

Na mjestu primjene solkoserilnog gela može se pojaviti kratkotrajan osjećaj pečenja. Ako izgaranje duže vrijeme ne nestane, potrebno je odbaciti upotrebu solkocerilnog gela.

Interakcija

Ubrizgavanje solkoserila ne treba mešati sa drugim lijekovima, posebno sa fitoekstraktima.

Utvrđena je farmaceutska nespojivost solkoserila u obliku otopine za injekciju s parenteralnim oblicima:

ekstrakt Ginkgo biloba,

Kao otopine za razrjeđivanje injekcije solkoserila, treba koristiti samo izotoničnu otopinu natrijum-hlorida i 5% otopinu glukoze.

Interakcija Solcoseryla s drugim lijekovima za lokalnu upotrebu nije utvrđena.

Doziranje i primjena

Injekcija solkoserila:ulaz / ulaz ili in / m.

U liječenju bolesti periferne arterijske okluzije u fazama III - IV prema Fontaineu - iv 20 ml dnevno. Možda intravenozno ukapavanje u izotoničnu otopinu natrijum-hlorida ili 5% otopinu glukoze. Trajanje terapije je do 4 tjedna i određuje se kliničkom slikom bolesti.

U liječenju hronične venske insuficijencije, praćene trofičnim poremećajima (Ulcera cruris) - iv 10 ml 3 puta tjedno. Trajanje terapije nije veće od 4 tjedna i određuje se kliničkom slikom bolesti. Važna dodatna mjera usmjerena na sprječavanje perifernog venskog edema je nanošenje zavoja pod pritiskom pomoću elastičnog zavoja.

U prisustvu lokalnih poremećaja trofičnog tkiva preporučuje se istodobna terapija solkozerilnom želeom, a potom i solkoserilnom mazivom.

U liječenju ishemijskih i hemoragičnih šloga u teškom i krajnje teškom obliku kao glavno jelo - u / u 10 ili 20 ml, dnevno, 10 dana. Po završetku glavnog jela - u / m ili u / u 2 ml tokom 30 dana.

Traumatska ozljeda mozga (jaka kontura mozga) - iv 1000 mg dnevno tokom 5 dana.

Ako iv primjena lijeka nije moguća, lijek se može primijeniti IM, obično 2 ml dnevno u nerazrijeđenom obliku.

S uključenjem / u upotrebi nerazređenog lijeka, mora se davati polako, jer je hipertonična otopina.

Solcoseryl gel, mast:lokalno.

Nanesite direktno na površinu rane nakon prethodnog čišćenja rane dezinficijensom.

Prije liječenja trofičnih čira, kao i u slučaju gnojne infekcije rane, neophodno je prethodno kirurško liječenje.

Solcoseryl gel se nanosi na svježe rane, rane sa vlažnim iscjedakom, čireve sa pojavama vlaženja - tanki sloj na očišćenu ranu 2-3 puta dnevno. Područja sa epitelizacijom koja je započela preporučuje se da se mažu solkoserilom. Upotreba Solcoseryl gela nastavlja se sve dok se na oštećenoj površini kože ne stvori izraženo granulacijsko tkivo i rana se ne osuši.

Solkocilna mast koristi se prvenstveno za liječenje suvih (ne vlažnih) rana.

Solcoseryl mast se nanosi u tankom sloju na očišćenu ranu 1-2 puta dnevno, može se koristiti pod oblogama. Tijek liječenja Solcoseryl mastom nastavlja se dok se rana u potpunosti ne zacijeli, njenom epitelizacijom i stvaranjem elastičnog ožiljnog tkiva.

Za liječenje teških trofičnih ozljeda kože i mekih tkiva preporučuje se istodobna uporaba parenteralnih oblika solkoskrila.

Posebna uputstva

Solcoseryl (gel, mast) ne smije se nanositi na kontaminiranu ranu, jer ne sadrži antimikrobne komponente.

Primjena solkocerila, kao i svih ostalih lijekova, nepoželjna je tijekom trudnoće i dojenja, a moguća je samo ako je apsolutno neophodno i pod nadzorom liječnika.

U slučaju bolova, crvenila kože u blizini mjesta primjene Solcoseryla, izlučevine iz rane, groznice, odmah morate potražiti liječnika.

Ako se liječenje zahvaćenog područja u roku od 2-3 tjedna ne primijeti uz primjenu Solcoseryla, potrebno je konzultirati liječnika.

Nuspojave

Odmah nakon instalacije može doći do laganog peckanja. Ovaj neželjeni efekat nestaje nakon kratkog vremena, pa ne treba preduzimati mere kako bi se otklonile.

U osoba sa preosjetljivošću na komponente primijećen je razvoj alergijske reakcije, koji je bio praćen:

  • svrbež
  • ozbiljno crvenilo
  • oticanje kapka
  • osip
  • obilna lakriminacija.

Da ne biste izazvali negativne reakcije, morate pažljivo pročitati opis i sastav lijeka, kao i konzultirati liječnika prije upotrebe kapi.

Osip - mogući nuspojave

Cijena i analozi

Prosječna cijena lijeka je 280 rubalja.

Postoje mnogi alati sličnih sastava ili indikacija za upotrebu. Takvi analozi uključuju:

Prije zamjene originala konzultirajte stručnjaka.

Veliki broj recenzija o ovom alatu je pozitivan. Lijek je više puta pomogao da se izbori s ozbiljnim ranama i oštećenjima rožnice. Često kapi doprinose brzom privikavanju na kontaktne leće.

Među negativnim recenzijama otkriveno je da komponente uključene u sastav mogu izazvati alergijsku reakciju i blagi osjećaj pečenja odmah nakon instalacije. Da biste spriječili ove neugodne posljedice, preporučuje se pažljivo pročitati upute za uporabu i poslušati savjete ljekara. Ni u kojem slučaju ne smijete donositi neovisne odluke o doziranju i načinu liječenja.

Oporavak je složen proces koji se ne može postići bez propisivanja lijekova različitim grupama. Ako je patologija povezana s trofičnim poremećajem, usporavanjem metaboličkih procesa, tada će u oporavku pomoći preparati solkoserila, koji su dostupni u različitim oblicima doziranja. Svaki od njih prikladan je za upotrebu kod određenih patologija: na primjer, solkoserilni gel propisan je za bolesti očiju i mekih tkiva, otopine za zarastanje rana, ubrzavanje metabolizma.

Sastav i efekti lijeka

Bez obzira na oblik doziranja, bilo da se radi o Solcoseryl gelu ili otopini, aktivni sastojak i pomoćna tvar (ili ih može biti nekoliko) su uključeni u sastav. Glavni aktivni sastojak je ekstrakt iz krvi teladi, tačnije dijalizat koji je pročišćen iz proteina, što isključuje slučajeve alergijskih reakcija.

Lijek ima sljedeća pozitivna terapijska dejstva:

Mast i solkoserilni gel obnavljaju zarastanje sluzokože oka nakon ozljeda različite prirode (na primjer, nakon opekotina, povreda itd.).

Lijek je dostupan u sljedećim vrstama:

  • mekani oblici doziranja: gel (10% i 20%), mast (5%), zubna pasta,
  • tečni oblici doziranja: rastvor u ampulama,
  • čvrsti oblik doziranja: dražeje, tablete.

Gel Solcoseryl nema boju, ujednačen je strukture, ima miris mesnog juha. Dostupno u epruvetama od 20 g. Gel za oči Solcoseryl je tekuća masa, bezbojna ili s blagim žućkastim nijansama. Ima blijedi, specifični miris, poput jednostavnog gela.

Mast se razlikuje od baze gela, a to je često vazelin. On je taj koji daje karakterističan miris. Zbog vazelina, mast ima masnu, gustu konzistenciju. Dostupno u epruvetama od 20 g.

Otopina koja se koristi kao injekcija je žućkasta, bistra tekućina koja miriše na mesni juh. Pomoćno sredstvo - sterilna voda za injekcije. Dostupno u ampulama zatamnjenog stakla, malog volumena od 2 i 5 ml. Otopina je predviđena za unošenje u mišićno tkivo, kao i u krvotok.

Bež pasta sa mirisom nane dostupna je u epruvetama kapaciteta ne većim od 5 g. Tablete (ili dražeje) dostupne su u različitim dozama od 0,04 do 0,2 g.

Očni solcoseryl ima efikasniji učinak na sluznicu očiju s mehaničkim oštećenjima ne samo rožnice, nego i konjunktivne vreće. Preporuke za upotrebu govore da se ožiljno tkivo nakon operacija pod utjecajem lijeka brže otapa.

Uz to, oftalmički solkoceril u obliku kapi propisan je za upalu sluznice oka različite prirode (i virusne, gljivične i bakterijske), nakon opekotina, prethodnih hirurških intervencija, uključujući liječenje katarakte, glaukoma itd.

Kapi za oči u obliku solkoserila efikasne su u kombinaciji sa drugim agentima kod sljedećih očnih patologija:

  • rožnica distrofija različite prirode,
  • keratokonjunktivitis.

Lijek se koristi i pri nošenju kontaktnih sočiva, što je praćeno suhom i iritacijom očne sluznice. U istu je svrhu propisano i Solcoseryl oftalmološka mast.

Lijek se široko koristi u kozmetologiji. Kako trebam nanositi Solcoseryl protiv bora oko očiju? Preporučuje se dodati ga u kozmetičku kremu ili masku.

Glavne prednosti solkoserilne maske:

  • niska cijena
  • efikasnost - rezultat je uočljiv ubrzo nakon nanošenja,
  • mala vjerovatnoća nuspojava, a samim tim i sigurnost.

Maske dobro rade s finim borama na licu. Kombinezon postaje lakši, pa izgleda mlađe. Znakovi umora nestaju. Mast ili gel mogu se nanositi sami, umjesto prikladnog kozmetičkog proizvoda, ali ne više od 2 puta u 10 dana.

Prednosti gela u odnosu na masti su što se brže apsorbuje bez ostavljanja masnih tragova.

Prije upotrebe proizvoda trebate proučiti upute za upotrebu Solcoseryl gela, jer unatoč pozitivnim svojstvima i dostupnosti lijek ima nuspojave i kontraindikacije.

Solcoseryl gel za oči, kao i drugi oblici doziranja, nisu dodaci prehrani, već lijekovi, zbog čega se treba pridržavati doze koju je preporučio ljekar.

Lijek u obliku otopine i tableta treba s velikom pažnjom koristiti sa sljedećim patologijama:

  • hiperkalemija (prekomerni kalijum u krvi), kao i uzimanje lekova koji sadrže kalijum,
  • zatajenje bubrega
  • prekidi u radu srčanog mišića,
  • plućni edem,
  • malo ili nimalo urina.

Masti ili solkoserilni gel prema uputama za upotrebu treba primijeniti na sljedeći način:

  1. Pripremite male sterilne maramice i gel, operite ruke.
  2. Koristite sterilnu krpu da prstom ovijete donji kapak.
  3. Utisnite malo gela u konjunktivnu vrećicu, raspodijelivši ga iz vanjskog kuta oka prema unutrašnjem.
  4. Zatvorite oko nekoliko minuta i pričekajte da se proizvod distribuira po sluznici.

Ako morate koristiti kapljice Solcoseryl za oči, upute za njihovu upotrebu bit će sljedeće:

  1. Potrebno je pripremiti kapljice Solcoseryl i sterilne maramice, dobro oprati ruke.
  2. Lagano nagnite glavu nazad.
  3. Premještajući nabor konjunktive, ukapajte u njega 1-3 kapi solkoserila. Ne preporučuje se umetanje više od tri kapi, jer se još uvijek uklanjaju u trenutku zatvaranja kapka.
  4. Zatvorite oči, nakon nekoliko minuta lijek će se početi apsorbirati i imati terapeutski učinak.
  5. Na dan se preporučuje umetanje kapi do 4 puta i nastavak liječenja sve dok znaci patologije ne nestanu.
  6. Ako se uz kapi propisuju i druge kapi za oči, tada se treba uzimati Solcoseryl 10-15 minuta nakon prve.

Kao i bilo koji lijekovi, kapi za oči, kao i Solcoseryl mast za oči imaju svoje kontraindikacije i nuspojave. Otopina leka se ne preporučuje za upotrebu u sledećim slučajevima:

  • preosjetljivost ili potpuna netolerancija na barem jednu komponentu koja je dio lijeka,
  • trudnoća i dojenje,
  • razdoblje novorođenčadi i novorođenče.

Dopušteno je koristiti kremu za oči, gel i kapi tijekom trudnoće lokalno, odnosno izravno ih utjecati na sluznicu očiju.

U uputama za upotrebu kapi solkozerrila navedene su neželjene reakcije koje se mogu javiti kod pacijenta i to: alergija u obliku crvenila, svrbeža, suzenja.

Opća reakcija je izuzetno rijetka i manifestuje se u obliku općih simptoma alergije, promjena osjetljivosti ukusa. Na mjestu ubrizgavanja može se pojaviti oticanje, kao i porast tjelesne temperature.

Prije uvođenja lijeka, čak i nakon imenovanja liječnika, potrebno je proučiti njegov opis. Ako se očituje jedna od nuspojava na gelu za oči Solcoseryl, prema uputama za upotrebu, potrebno je odbiti daljnju upotrebu. Ako se simptomi nastave, obratite se liječniku koji će preporučiti liječenje.

Lijek nema analoga. Međutim, postoje lijekovi koji imaju sličnu strukturu i djelovanje. Među njima su najpoznatiji: Actovegin, Tykveol, ulje širokoura, Aloe itd.

Čak i ako planirate da upotrebljavate Solcoseryl protiv bora oko očiju u kozmetičke svrhe, preporuka lekara je i dalje potrebna. Samo specijalista ima pravo odlučivati ​​o zamjeni lijeka, vodeći računa o različitim faktorima - od individualnih karakteristika tijela do povlaštenih cijena.

Lijek je besplatno dostupan iz ljekarne bez recepta i ima nisku cijenu. Gel ili krema čuvaju se u hladnjaku najviše mjesec dana nakon otvaranja epruvete.

Solcoseryl za oftalmološke preparate prodaje se u obliku gela ili masti i primjenjuju se u slučajevima potreba ubrzanje i stimulacija procesa zacjeljivanja oka nakon povrede ili bolesti.

Lijek je efikasan kod bilo kakvih oštećenja konjunktivnog sloja i rožnice.

Solcoseryl gel - grupni lijek regenerativna terapijska sredstvakoja propisana za bilo koje oftalmičke patologije zbog kojih oštećenja na vanjskom sloju oka.

Obratite pažnju! U sastavu takvog gela ili masti nema antitijela i proteina koji bi mogli negativno i destruktivno djelovati na aminokiseline, glikolipide i ostale korisne komponente.

Stoga efikasnost lijeka je mnogo veća nego kod analoga, primarne sirovine za proizvodnju kojih ne prolaze isti temeljit postupak obrade i čišćenja.

Lijek rađen na bazi telećeg seruma, sadržaj alergena u sastavu lijeka je blizu nule.

Lijek spada u skupinu biogenih stimulansa i potiče aktiviranje regenerativnih procesa u tkivima okaPored toga, komponente gela potiču proizvodnju kisika u tkivima, što ubrzava isporuku hranjivih sastojaka u ćelije oka.

Solkocilin u obliku gela ili masti nanosi se direktno na oštećena područja oka, nakon čega sastav pokriva rožnicu ujednačenim tankim slojem i ne samo da ga štiti od vanjskih faktora, već i apsorbira u tkiva, pojačavajući procese u stanicama.

Treba znati! Učinak lijeka počinje otprilike pola sata nakon davanja lijeka, nakon što se u naredna tri sata aktivnost lijeka smanjuje.

Aktivnost lijeka nastaje zahvaljujući aktivnom sastojku - dializatu, koji pomaže u aktiviranju staničnog metabolizma i pojačava procese unutarstanične iskorištavanja.

Kao rezultat, povećava se energetski resurs ćelija, koji su izloženi lijeku.

Tvar brzo prekriva površinu rožnice zbog prisustva natrijum karmeloze, što doprinosi stvaranju ravnomjernog zaštitnog sloja.

Iz ovog sloja hranjive tvari ulaze u stanice tkiva dok se ovaj premaz ne rastopi.

U oftalmičke svrhe koristi se solkoceril. u obliku gela i masti.

Za referencu! Gel je dostupan u aluminijumskim tubama od pet grama čija je zapremina 5 grama. Sastav takvog gela uključuje:

Glavna komponenta masti je takođe i dijalizat, dodatne komponente su:

  • voda za ubrizgavanje
  • propil parahidroksibenzoat,
  • bijeli vazelin,
  • kolerol
  • metil parahidroksibenzoat,
  • cetil alkohola.

Solcoseryl gel za oči predviđeno za vanjsku upotrebu.

Prema uputama za upotrebu gela pokopan do četiri puta dnevno jedna kap po konjunktivnoj vrećici.

Ako bolest napreduje u teškom obliku, u dogovoru sa lekarom, instilacija se može obaviti svakog sata na sat.

Lijek se preporučuje koristiti ne samo za liječenje, već i kao sredstvo koje olakšava prilagodbu na

U tim se slučajevima primjena gela vrši prije stavljanja u kontaktnu optiku i nakon uklanjanja.

Mast se stavlja četiri puta na dan u količini od jedne trake 1 cm za svako oko.

Gel ili mast koriste se sve dok se simptomi bolesti ne uklone u potpunosti, a u svakom slučaju trajanje liječenja pojedinačno odredi liječnik.

U oftalmologiji solkoceril se koristi za sljedeće indikacije:

  • bilo koji mehanička oštećenja tkiva rožnice,
  • zračenje, hemijske i termičke opekotine,
  • erozije rožnice,
  • konjuktivitis,
  • ulceracija rožnice,
  • plastični rožnata distrofija,
  • keratitis.

Također, lijek se propisuje nakon operacije na organima vida kako bi se ubrzao proces ozdravljenja.

Imajte na umu! Kontraindikacije za upotrebu takvog gela uključuju pojedinačnu netoleranciju na komponente lijeka, starost pacijenata do jedne godine, kao i period trudnoće.

Kao nuspojave mogu se javiti blage alergijske reakcije i peckanje nakon primjene gela, ali u drugom slučaju nema razloga za otkazivanje lijeka, jer ovaj simptom nestaje za nekoliko minuta.

Proizvod se mora skladištiti na sobnoj temperaturi i zaštititi od direktne sunčeve svjetlosti.

Zatvorena cijev se može čuvati tri godine od datuma proizvodnje, otvoreni alat mora se koristiti u narednih mjesec dana.

Solcoseryl gel za oči ima nekoliko analoga:

  1. Actovegin.
    Stimulirajući metaboličke procese u tkivima, lijek koji poboljšava regenerativna svojstva ćelija tokom liječenja.
    Kao i solkoseril, ovaj se proizvod dobija i preradom krvi teladi.
  2. Kornergel.
    Supstanca dekspantenol koristi se kao osnova sredstva.
    Osim toga, vitamini potrebni za normalno funkcioniranje organa vida uključeni su u sastav lijeka.
    Lijek ima pozitivan učinak na sluzokože očiju, ubrzavajući proces ozdravljenja i regeneraciju tkiva.
    Uz to, sredstvo ima protuupalni učinak.
    Kad se nanese na organe vida, takav gel formira viskoznu gustu školjku, koja pruža najduži mogući kontakt aktivne aktivne tvari sa sluznicom.
    Lijek ne prodire u opći krvotok i meka tkiva oka.

U ruskim apotekama cijena lijeka može biti u prosjeku 270-300 rubalja. U nekim trgovačkim lancima (posebno u glavnom gradu) troškovi gela mogu doseći 350 rubalja.

Kao i bilo koji drugi

koji sadrži konzervans benzalkonijum-hlorida, ovaj se gel ne može koristiti bez prethodnog uklanjanja kontaktnih sočiva, jer ova supstanca negativno utiče na materijale od kojih su napravljene leće.

Lijek može se koristiti zajedno sa drugim oftalmološkim agensima, ali istovremeno nije isključena interakcija različitih lijekova iako na ovom području nije bilo zasebnih studija.

Nakon uvođenja gela kod nekih pacijenata kratko vrijeme dolazi do smanjenja jasnoće vida.

Stoga je u narednih 15-20 minuta nakon upotrebe proizvoda bolje suzdržati se od rada i radnji koje zahtijevaju povećanu koncentraciju vida i pažnje (uključujući vožnja vozila i složene mehanizme).

„Prošlog ljeta mi je pijesak udario na plažu, a tokom dana sam ga uspio sam usitniti oko tako da on pocrvenjeo i natečen.

Na dobar način trebalo je odmah ukloniti strano tijelo, ali pošto je prošlo puno vremena između dobijanja pijeska u oči i posjete oftalmologu, tj. specijalista koji savjetuje da se ubaci solkocerilni gel a ako nakon par dana simptomi ne nestanu, kontaktirajte ga ponovo.

Lijek je pomogao: svrab, peckanje i bol u upaljenom oku nestali su već idućeg jutraa zrnca pijeska koja bi mogla ostati na konjunktivi su najvjerovatnije izašla sama. "

Igor Karpov, Elista.

„Čuo sam da je ovaj gel je dobar za bilo koje povrede okaali nisam mislila da će i u mom slučaju takav lijek biti koristan.

Radio sam kao zavarivač dugi niz godina, a posljednjih godina počeo sam se brinuti konjuktivitisto se događa bukvalno svake godine.

Liječnici to objašnjavaju troškovima struke: kažu da je takva bolest hronična i da nastaje zbog kršenja zaštitnih sistema oka.

Za otklanjanje simptoma i sprečavanje pogoršanja takvih upalnih procesa, I preporučio ubacivanje solkocerilnog gela kod prvih znakova kršenja.

Mogu to reći lijek zaista pomaže ublažavanju iritacije i bolia konjuktivitis sada prolazi brzo i ne tako bolno. "

Kirill Gromov, 45 godina.

Ovaj videozapis nudi detaljan opis lijeka solcoseryl:

Solcoseryl nije predviđeno za samo-lijek i pušta se u ljekarnama samo na recept od dežurnog lekara.

Primjena takvog lijeka bez prethodnog savjetovanja s oftalmologom ne može naštetiti pacijentu, međutim, možda neće donijeti nikakvu korist potrebno je koristiti takve lijekove samo prema rasporedu liječenja koji je sačinio specijalist.

Solkoseril je lijek dizajniran da aktivira metaboličke procese u tkivima organa vida. Ovaj lijek omogućava vam da ubrzate i stimulirate procese koji su povezani sa obnavljanjem oštećenog očnog tkiva (konjunktiva, rožnica).

Sorkoseril je aktivator metaboličkih procesa u tkivima. Njegova glavna supstanca je standardizovani dijalizat koji se dobija iz ćelija mlečnih teleta. Terapeutski učinak ovog lijeka je da:

  • normalizirati procese aerobnog metabolizma,
  • stimulišu regeneraciju ćelija,
  • ubrzati procese oporavka u tkivima oka poboljšavajući metabolizam,
  • sprečiti hipoksiju u ćelijama,
  • ubrzati zaceljivanje zahvaćenih tkiva,
  • smanjuje vjerojatnost konveksnih ožiljaka na konjunktivi ili rožnici.

Na taj način može povećati otpornost tkiva vidnog organa na gladovanje kisikom i povećati iskorištavanje unutar ćelije. Kao rezultat toga, metabolizam se ubrzava i povećavaju se energetski resursi ćelija.

Zbog svoje gel-konzistencije, proizvod ima izvrsna ljepljiva svojstva i dugotrajno ravnomjerno prekriva rožnicu, doprinoseći brzom zacjeljivanju zahvaćenog područja.

Proizvodi se sredstvo u obliku gela za oči, koje ima gustu i bezbojnu konzistenciju. Navodi se lijek u epruvetama, čija je zapremina 5 g. Aktivna supstanca u njemu je deproteinizirani krvni dijalizat mliječnih teladi, a dodatni su benzalkonijum klorid, natrijum karmeloza, dinatrijev edetat dihidrat, sorbitol, voda.

Lijek je propisan za:

  • ozljede konjuktivije i rožnice (uključujući erozu),
  • opekotine različitog porekla (hemijske, UV, toplotne itd.),
  • keratitis
  • čir i distrofija rožnice,
  • "Suvi" keratokonjunktivitis,
  • kseroza rožnice s lagoftalmusom.

Gel se koristi i nakon operacija očiju radi bržeg zacjeljivanja ožiljaka. Može se propisati i za rano prilagođavanje leća.

Oftalmolog propisuje doziranje ovog lijeka za svakog pacijenta pojedinačno. Ali obično koriste gel pri prvoj kapi 3-4 puta dnevno. Tijek terapije traje do potpunog izlječenja.

Ako je bolest prilično složena, tada se prijave treba obaviti svaki sat. Prilikom prilagođavanja leća postupak se provodi prije instaliranja leća i nakon uklanjanja leća.

Ne koristite ovaj gel:

  • osobe sa preosjetljivošću na komponente lijeka,
  • trudnice
  • djeca mlađa od 1 godine.

Upotreba ovog alata može izazvati neželjene efekte. Mogu se pojaviti alergijske reakcije i lagano peckanje organa vida, što ipak ne služi kao razlog za prekid upotrebe gela. Vizija takođe može nakratko pasti.

Nije bilo slučajeva povezanih sa predoziranjem ovog lijeka. Međutim, ne preporučuje se njegova upotreba iznad doze koju je propisao ljekar. Solkoseril se također treba koristiti samo nakon savjetovanja s liječnikom.

Sorkoseril se može koristiti zajedno sa mnogim oftalmičkim agensima. Ali važno je promatrati odmor između instilacija. Nakon upotrebe drugog oftalmičkog sredstva, ovaj gel za oči može se nanositi nakon 15-20 minuta. Ali trebali biste biti svjesni da lokalni gel metaboliti mogu smanjiti učinkovitost lijekova kao što su Idoxuridine i Acyclovir.

Ovaj gel ne treba koristiti dok nosite leće, jer sadrži benzalkonijum-hlorid, koji može oštetiti leće. Budući da je moguće smanjiti vid prilikom upotrebe ovog lijeka, preporučuje se voziti automobil ili raditi sa mehanizmima koji zahtijevaju pojačanu pažnju, 15-20 minuta nakon upotrebe Solcoseryla.

Ne možete koristiti gel trudnicama, dojiljama i djeci, jer nema podataka o učinku lijeka na organizam ove kategorije ljudi. Trajanje upotrebe Solcoseryla ne bi trebalo biti veće od 8-11 dana.

Arkadij, 43 godine

„Moj rad je povezan sa drvetom i jednom mi je čip pogodio oko. Isprao je oko toplom vodom, ali ništa nije pomoglo, komad drveta ostao je na svom mjestu. Otišao sam ravno doktoru. Rekao je da mi je oštećena rožnica. Doktor je izvadio strano tijelo i propisao liječenje. Na mojoj listi bio je solkoserilni gel. Pročitao sam upute, kaže se šta se koristi za mehanička i hemijska oštećenja rožnice. Lijek je pomogao. Od nedostataka mogu primijetiti da gel nije jeftin. "

Victoria, 27 godina

„Gel mi je pomogao da se naviknem na sočiva. Čitao sam na raznim forumima i web mjestima da se nije lako prilagoditi očnim lećama. To može biti neprijatno i bolno. Ali sve je proteklo u redu, nisam bolovao kada stavljam leće, jer sam prije toga koristio solcoseryl gel. "

Sledeći lekovi mogu biti slični ovom gelu:

Zamijenite proizvod s sličnim samo po preporuci liječnika. Ne radite to sami ne preporučuje se.

Trošak ovog lijeka u ruskim ljekarnama varira od 260 do 280 rubalja.

Indikacije za upotrebu

Prema uputama za upotrebu, lijek je propisan ovisno o problemu prema sljedećim indikacijama:

  • masti i mliječi: gnojne rane, ogrebotine, ogrebotine, posjekotine, sunčane i toplotne opekotine faza 1 i 2, promrzline, teško zacjeljuju rane, trofični čirevi, bedreni,
  • rešenje: poremećaji periferne cirkulacije, bolesti periferne arterijske okluzije, hronična venska insuficijencija, ishemični ili hemoragični moždani udar, traumatske ozljede mozga,
  • oftalmički gel: mehaničke i opekline ozljeda rožnice, konjuktiva, zacjeljivanje ožiljaka nakon operacije, čireva, keratitis, distrofija, kseroza, suvi keratokonjunktivitis, skraćivanje vremena prilagodbe leći,
  • zubna pasta: stomatitis, gingivitis, gingivostomatitis, parodontalna bolest, izlječenje nakon ozljede vilice, hirurško liječenje oralne sluznice,
  • žele grah: liječenje čireva pod pritiskom, opekotina, povreda glave, moždanog udara, srčanog udara.

Doziranje i primjena

Ovisno o propisanom obliku i prema naznakama uputa, Solcoseryl se primjenjuje topikalno ili se primjenjuje interno. Jelly se koristi za liječenje svježih rana s bogatim vlažnim pražnjenjem, plačem i eksudatom. Mast se koristi u liječenju suvih rana. Potrebno je ubaciti Solcoseryl u obliku očnog gela u konjunktivnu vrećicu, otopina se daje parenteralno. Zubna pasta nanosi se u tankom sloju bez trljanja u desni, a na vrhu se može koristiti ljekoviti preljev.

Mast Solcoseryl

Za liječenje rana koristi se Solcoseryl mast koja se nanosi u tankom sloju i do dva puta dnevno. Rana je prethodno očišćena dezinfekcijskom otopinom. Mast je dopušteno koristiti pod oblogama, u kombinaciji sa parenteralnim oblicima lijekova za liječenje teških trofičnih oštećenja kože i mekih tkiva. Tijek liječenja, prema uputama, nastavlja se dok se čirevi potpuno ne zacjele, epitelizacijom rane i stvaranjem cicikularnog elastičnog tkiva.

Žene mogu koristiti Solcoseryl mast u kozmetičke svrhe - nanesite je na lice umjesto kreme ili pomešajte sa Dimeksidumom kao maskom. Prema pregledima, lijek ima sljedeća svojstva:

  • izglađuje bore
  • kožu čini zategnutom, baršunastom, mat i podatnom,
  • evens ten
  • smanjuje manifestacije starenja, uklanja umor.

Injekcije solkoserila

Prema uputama, lijek se daje intravenski, razrijeđen sa 250 ml fiziološke fiziološke otopine ili 5% glukoze ili dekstroze. Ako je indicirano intramuskularno davanje ili intravenski spor, razrijedite u omjeru 1: 1. Doziranje ovisi o vrsti bolesti:

  • sa okluzivnim bolestima perifernih arterija - intravenozno 20 ml rastvora dnevno tokom mesec dana,
  • kod hronične venske insuficijencije sa trofičnim lezijama - intravenski 10 ml tri puta nedeljno u trajanju od četiri nedelje,
  • sa traumatskim ozljedama mozga - intravenski 10-20 ml dnevno tokom 10 dana, nakon 2 ml intramuskularno, u trajanju do 30 dana,
  • ako intravenska primjena rastvora nije moguća, on se daje intramuskularno, 2 ml dnevno.

Gel Solcoseryl

Prema uputama, očni oblik gela se ubrizgava u kapima u konjuktivnu vrećicu do četiri puta dnevno, dok simptomi potpuno ne nestanu. Teški slučajevi dopuštaju upotrebu lijeka jednom na sat. Kada se kombinira gel s drugim kapi za oči, nanosi se zadnji, ne ranije od 15 minuta nakon kapiranja. Za prilagođavanje leće, proizvod se koristi prije ugradnje i nakon uklanjanja sočiva. Prilikom ubrizgavanja ne dirajte pipetu rukama.

Prema uputama, gel oblik solcoseryl želele nanosi se u tankom sloju na svježe rane s mokrim iscjedakom, na čireve s plačanjem. Preparat se nanosi na očišćenu ranu do tri puta dnevno. Ako je započela epitelizacija, suha područja namažite mazivom. Tok primjene žele traje do pojave izraženog granulacijskog tkiva na zahvaćenom mjestu, isušivanja tkiva.

Da biste nastavili započeti tijek liječenja parenteralnom otopinom ili kao dodatno sredstvo u liječenju lokalno korištenim lijekovima, koristite dražeje. U skladu sa uputama, tablete treba piti 0,1 g tri puta dnevno kursom koji odredi liječnik. Bolje ih je piti nakon jela, piti puno čiste vode (oko čaše). Promjenu doze propisuje ljekar.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Glavna komponenta Solcoseryl preparata je frakcije teleće krvi s njihovim sastavnim prirodnim tvarima male molekulske mase, čija molekularna masa ne prelazi 5 tisuća daltona.

Do danas su njegova svojstva samo dijelom proučena. In vitro testovi, kao i pretklinička i klinička ispitivanja, pokazali su da ekstrakt krvi iz teleta:

  • promoviše oporavak i / ili održavanje aerobni metabolizam i procese oksidativne fosforilacije, a također omogućuje obnavljanje stanica koje ne dobivaju dovoljno prehrane, visokoenergetskih fosfata,
  • in vitro pojačava korištenje kisika i aktivira transport glukoze u patnji od hipoksija i metabolički oštećena tkiva i ćelije,
  • doprinosi poboljšanju procesi popravka i regeneracije u oštećena tkiva koja ne dobivaju dovoljno prehrane,
  • inhibira razvoj ili smanjuje ozbiljnost sekundarna razgradnja i patološke promjeneu reverzibilno oštećenim ćelijama i ćelijskim sistemima,
  • u in vitro modelima aktivira sintezu kolagena,
  • ima stimulativan uticaj na proliferacija ćelija (reprodukcija) i njihove migracija (in vitro modeli).

Tako Solcoseryl štiti tkiva u stanju gladovanja od kisika i nedostatka prehrane, ubrzava procese njihovog oporavka i ozdravljenja.

Solcoseryl oftalmički gel je oblik doziranja koji je posebno razvijen za liječenje oštećenja. satrombi rožnice.

Konzistentnost proizvoda poput gela osigurava ravnomjernu raspodjelu na njega rožnica, a dobra svojstva ljepila omogućavaju mu da ostane na njemu dugo vremena. Upotreba gela za oči ubrzava obnovu oštećenih tkiva i sprječava njihovo ožiljak.

Brzina i opseg apsorpcije, distribucije, kao i brzina i način izlučivanja aktivne supstance iz pacijentovog tela ne mogu se odrediti konvencionalnim farmakokinetičkim metodama, ekstrakt teleće krvi bez proteina Ima farmakodinamičke efekte karakteristične za molekule različitih hemijskih i fizikalnih svojstava.

U procesu proučavanja farmakokinetičkih karakteristika otopine Solcoseryla kod životinja utvrđeno je da se nakon bolusne injekcije lijek razvija u roku od pola sata. Efekat traje tri sata nakon primene rastvora.

Zašto masti i mliječi Solcoseryl?

Upotreba masti i mliječa preporučljiva je za liječenje manje povrede (npr. ogrebotine ili posjekotine), promrzline, opekotine I i II stepena (toplotni ili solarni), teško zaceljujuće rane (npr. trofični poremećaji kože venske etiologije ili posteljice).

Rastvor za injekcije: uputstva za upotrebu

U slučajevima kada stanje pacijenta dopušta, preporučuje se upotreba lijeka u obliku otopine za injekciju u razrjeđivanju ne manjem od 50:50 s fiziološka otopina ili rastvor glukoze.

Solkoseril u ampulama namijenjen je za sporu primjenu u obliku iv injekcija ili infuzija. Ako intravenska primjena nije moguća, dozvoljeno je ubrizgavanje lijeka u mišić.

Budući da je lijek u svom čistom obliku hipertonička otopina, treba ga primjenjivati ​​polako.

Za iv infuziju, lijek treba prethodno razrijediti sa 0,25 L 0,9% NaCl rastvor ili 5% rastvor glukoze. Otopina solkoserila primenjuje se intravenski. Brzina primjene ovisi o hemodinamičkom statusu pacijenta.

Pacijenti sa bolest periferne arterijske okluzije treći ili četvrti stepen prema Fontaine klasifikaciji pokazuje svakodnevno unošenje u venu 0,85 g (ili 20 ml nerazrijeđene otopine) solcoseryla.

Trajanje upotrebe u pravilu je do četiri tjedna i ovisi o kliničkoj situaciji.

Pacijenti sa hronična venska insuficijencija, što je praćeno stvaranjem rezistentnih na terapiju trofični čir, intravenska primjena 0,425 g (ili 10 ml nerazrijeđene otopine) solkoserila prikazana je tri puta tjedno.

Trajanje tečaja liječenja ne smije biti veće od četiri sedmice (određuje se ovisno o prirodi tijeka bolesti).

Da bi se sprečila pojava periferni venski edem, terapija se nadopunjava primjenom zavoja pod pritiskom pomoću elastičnog zavoja. Ako je dostupan trofični poremećaji kože liječenje se provodi kombiniranjem injekcija ili infuzije otopine Solcoseryla s želeom, a zatim mazivom.

Pacijenti koji su u toku ishemijskailihemoragični moždani udar u teškom ili vrlo teškom obliku, kao glavno jelo propisano je svakodnevno uzimanje 0,425 ili 0,85 g solkoserila (10 ili 20 ml nerazređene otopine). Trajanje glavnog jela je 10 dana.

Daljnji tretman uključuje dnevnu primjenu 85 mg (ili 2 ml nerazrijeđene otopine) Solcoseryla tokom jednog mjeseca.

U težim oblicima kontuzije mozga propisana je dnevna primjena 1000 mg solkoserila (što odgovara 23-24 ml nerazrijeđene otopine) tijekom 5 dana.

Intramuskularno se lijek primjenjuje nerazrijeđen u dozi od 2 ml dnevno.

Željc i masti Solcoseryl: upute za upotrebu

Krema i mast namijenjeni su za nanošenje direktno na ranu površinu. Prije upotrebe ovih oblika za doziranje rana se prvo čisti pomoću dezinfekcijske otopine.

Pacijenti sa trofični čirkao i u slučaju gnojna infekcija ranaPrije liječenja potrebno je prethodno kirurško liječenje.

Koristeći mliječ i masti od, promrzlinekao i za lečenje čirevi na koži i ozljede, važno je imati na umu da se za liječenje oštećenih područja trebaju koristiti samo sterilni preljevi.

Gel je predviđen za nanošenje na svježe (uključujući vlažne)rane i čireve. Sredstvo se nanosi u tankom sloju na prethodno očišćenu površinu rane dva ili tri puta dnevno.

Za liječenje područja koja su započela s epitelizacijom, indicirana je upotreba masti. Upotreba mlijeka je poželjna sve dok na oštećenoj površini kože ne počne da se formira izraženo granulacijsko tkivo i rana ne počne da se suši.

Mast se koristi prvenstveno za liječenje suve (bez vlaženja) rana. Alat se nanosi u tankom sloju na prethodno očišćenu površinu rane jednom ili dva puta dnevno. Ako je potrebno, obrađena površina prekrivena je zavojem.

Kurs liječenja lijekom u ovom doznom obliku nastavlja se dok se rana ne zalije i u potpunosti ne zaliječi elastičnim tkivom.

Pacijenti sa ozbiljna trofična oštećenja kože i mekih tkiva, preporučuje se kombinirati mliječ i masti s injekcijskim oblikom solkocerila.

Iskustvo sa mlijekom i mastima za djecu je ograničeno.

Lijek nema takav oblik oslobađanja kao supozitorije. Međutim, u složenoj terapiji hronični kolitis (upala debelog creva) mikroklizatori sa želeom Solcoseryl se često propisuju.

Prije upotrebe, mliječ koji se nalazi u epruveti (svih 20 g) dodaje se u 30 ml tople vode i nakon postupka klistiranja, koji se provodi radi čišćenjacrevaprimenjuje se svakodnevno u toku 10 dana.

Solcoseryl gel za oči: upute za upotrebu

Osim ako dežurni ljekar nije drugačije naznačio, unosi se gel za oči konjunktivna šupljina jednu kap tri ili četiri puta na dan. Preporučuje se upotreba lijeka svakodnevno do potpunog izlječenja.

U posebno teškim slučajevima, dozvoljeno je nanositi očne kapke na sat. Ako se pacijentu istodobno propisuju kapi za oči i Solcoseryl gel za oči, gel bi trebao koristiti oko pola sata nakon kapiranja.

Tokom prilagođavanja kontaktnim sočivima, lek se ubrizgava u njega konjunktivna šupljina neposredno prije instaliranja leća i odmah nakon uklanjanja leća.

Solcoseryl u kozmetologiji: za lice, ruke, grube laktove i pete, za kožu oko očiju

U medicini se pripravci solkoserila koriste za ubrzavanje zarastanja oštećene kože, dok se u kućnoj kozmetologiji koriste kao lijek protiv akni, strija i bora.Koriste se za omekšavanje kože, povećanje njenog turgora, poboljšanje tena i uklanjanje tragova akne.

Mast u kozmetologiji može se upotrebljavati kao neovisno sredstvo (nanosi se tačno na problematična područja, u obliku maske jednom tjedno prije spavanja i dva do tri puta tjedno na koži oko očiju), te u kombinaciji s drugim sredstvima, posebno s lijekom Dimeksid. Razmislite o načinu zajedničkog korištenja ovih lijekova.

Za lice Dimeksid a Solcoseryl se koristi na sljedeći način: otopina se nanosi na prethodno očišćena sredstva za ljuštenje (alkalni piling se također može učiniti pomoću katranskog sapuna, soli i sode), otopina se nanosi na lice, vrat i dekolte Dimeksidum s vodom, pripremljenom u omjeru 1:10 (samo razrijedite 5 ml (žličica)) Dimeksidum u 50 ml vode), sve dok proizvod nije imao vremena da se natapa, nanosi se solkoserilna mast s debelim slojem.

Ako se gel koristi u kozmetologiji, tada masku treba povremeno prskati termalnom vodom (moguće je i s običnom vodom kroz sprej). Maska na licu ostavlja se oko pola sata ili sat, nakon toga se ispere i na kožu nanese lagana hipoalergenska krema.

Prema ženama koje su isprobale ovaj recept maski na sebi, Solcoseryl mast je ugodnija za lice od gela (nakon nanošenja ne možete je isprati, samo uklonite preostali ubrus s njom). Pored toga, maska ​​sa gelom nije preporučljivo koristiti češće od jednom mjesečno.

Korištena kao lijek protiv bora oko očiju, Solcoseryl mast se etablirala kao vrlo učinkovit lijek. Primjenjujući ga kao redovnu kremu, nakon tjedan dana možete vidjeti da se smanjio broj bora i bora, koža se zategnula i zagladila, a njegova boja postala je svježijom i zdravijom.

Dimeksid i solkoseril protiv bora nisu ništa manji, ali, možda, čak i efikasniji. To je zbog sposobnosti Dimeksidum pojačavaju prodor aktivne tvari lijekova duboko u tkivo. Nakon upotrebe ovih proizvoda u kombinaciji, nestaju neravnine i nesavršenosti kože, a efekat maske uporediv je sa efektom Botox.

Gel i mast mogu se koristiti i za omekšavanje grube kože na laktovima i petama. Najbolje ih je primijeniti na problematična područja prije spavanja.

Analozi solkoserila

Analozi solkoserila: Aekol, Acerbin, Bepanten, Shostakovsky balzam, Vundehil, Depanthol, Contractubex, Pantecrem, Pantexol Yadran, Pantenol, Pantestin, Hepiderm Plus, EhinacinMadaus.

Recenzije o Solcoseryl

Gotovo sve recenzije o injekcijama, gelu za oči, želeu i masti Solcoseryl ostavljenim na forumima su pozitivne. Rijetke negativne kritike uglavnom su posljedica činjenice da je droga provocirala alergijske reakcijepovezan s netolerancijom na njegovu aktivnu komponentu.

Pregledi Solcoseryl gela i preparata za masti omogućuju nam da zaključimo da se ovi lijekovi učinkovito nose ne samo s manjim ogrebotinama i manjim opekotinama, već također pomažu u izliječenju teško zacjeljujuće rane i čirevi.

Prosječna ocjena lijeka na web lokacijama na kojima ljudi dijele svoje dojmove o određenim lijekovima je 4,8 na skali od 5 bodova.

Učinkovitost masti u kozmetologiji takođe je visoko cenjena. Recenzije Solcoseryl masti za lice govore da je ovo zaista nezaobilazno sredstvo za one koji se žele brzo riješiti bora, akni i jednostavno poboljšati boju i tonus kože.

Geli i bora nisu manje efikasni, ali kozmetolozi smatraju da se on ne može previše često koristiti u maskama (optimalno - jednom mjesečno). Masti se mogu koristiti kao obična krema.

Učinkovitost Solcoseryla protiv bora povećava se u kombinaciji s Dimeksidom, što se događa zbog sposobnosti potonjeg da poboljša prodor aktivne tvari dublje u kožu.

Trošak lijeka u Rusiji

Cijena injekcija Solcoseryla u ruskim ljekarnama varira od 400 do 1300 rubalja (ovisno o količini ampula i njihovom broju u pakovanju). Cijena Solcoseryl gela (koji se može koristiti kao gel protiv bora) je 180-200 rubalja. Cijena gela za oči je 290-325 rubalja. Podaci o cijenama ljekarničkih tableta dostupni su na zahtjev.

Oblik i sastav izdavanja

  • rastvor za intravensku (i / v) i intramuskularnu (i / m) primjenu: tečnost od blago žućkaste do žute boje, prozirna, sa slabim specifičnim mirisom mesnog juha (2 ml u ampulama tamnog stakla, u pakiranju u mjehuriće od 5 jedinica, u paketi kartona 1 ili 5 paketa),
  • gel za vanjsku upotrebu: homogena, gotovo bezbojna, prozirna supstanca guste konzistencije, sa slabim specifičnim mirisom mesnog juha (svaka 20 g u aluminijskim epruvetama, 1 tubica u kartonskom pakovanju),
  • masti za vanjsku upotrebu: jednolika, masna masa od bijele do bijelo-žućkaste boje sa slabim specifičnim mirisom vazelina i mesnog juha (svaka 20 g u aluminijskim cijevima, u pakovanju od kartona 1 tubica),
  • oftalmički gel: bezbojna ili blago žućkasta, blago opalescentna, tečna supstanca, bez mirisa ili sa blagim karakterističnim mirisom (5 g svaka u aluminijskim epruvetama, u pakovanju od kartona, 1 epruveta).

1 ml rastvora sadrži:

  • deproteinizirani dijalizat iz krvi zdravih mliječnih teladi (u smislu suve tvari) - 42,5 mg,
  • pomoćne komponente: voda za ubrizgavanje.

1 g gela za spoljnu upotrebu sadrži:

  • deproteinizirani dijalizat iz krvi zdravih mliječnih teladi (u smislu suve tvari) - 4,15 mg,
  • pomoćne komponente: propil parahidroksibenzoat, metil parahidroksibenzoat, natrijum karmeloza, kalcijev laktat pentahidrat, propilen glikol, voda za injekcije.

1 g masti za vanjsku upotrebu sadrži:

  • deproteinizirani dijalizat iz krvi zdravih mliječnih teladi (u smislu suve tvari) - 2,07 mg,
  • pomoćne komponente: propil parahidroksibenzoat, metil parahidroksibenzoat, beli vazelin, holesterol, cetil alkohol, voda za injekcije.

1 g gela za oči sadrži:

  • deproteinizirani dijalizat iz krvi zdravih mliječnih teladi (u smislu suve tvari) - 8,3 mg,
  • pomoćne komponente: sorbitol 70% (kristaliziran), benzalkonijum hlorid, dinatrijev edetat dihidrat, natrijum karmeloza, voda za injekcije.

Rastvor za intravensku i intramuskularnu primenu

  • poremećaji periferne cirkulacije (arterijske ili venske): Fontaine III - IV stadij bolesti periferne arterijske okluzije, hronična venska insuficijencija sa trofičnim poremećajima,
  • poremećaji cerebralne cirkulacije i metabolizma: hemoragični moždani udar, ishemijski moždani udar, traumatične ozljede mozga.

Gel / mast za spoljašnju upotrebu

  • površinska mikrotrauma (ogrebotine, ogrebotine, posekotine),
  • promrzline
  • sagoreva 1, 2 stepena (solarno, termalno),
  • teško zacjeljuju rane (bedrens, trofični čir).

Solcoseryl gel se preporučuje koristiti u početnoj fazi terapije na svježim ranskim površinama, ranama sa mokrim iscjedakom, čirima s plačem.

Solkocilna mast koristi se uglavnom za liječenje suvih (ne vlažnih) rana.

Prije primjene lijeka za trofične lezije tkiva različitog porijekla, potrebno je ukloniti nekrotična tkiva s rana.

Gel za oči

  • mehaničke povrede konjuktiva i rožnice oka (erozije, traume),
  • hirurške intervencije na rožnici i konjunktivi (keratoplastika, ekstrakcija katarakte, operacije protiv glaukoma) - ubrzanje procesa zarastanja ožiljaka u postoperativnom periodu,
  • ulcerozni keratitis rožnice virusne, bakterijske, gljivične etiologije (uključujući neuroparalitičku), u fazi epitelizacije - kompleksna upotreba sa antivirusnim i antifungalnim lijekovima, antibioticima,
  • opekotine rožnice: termička, hemijska (kiseline i lužine), zračenje (ultraljubičasto, rendgensko i druga zračenja),
  • rožnatu distrofiju različitog porekla, uključujući buloznu keratopatiju,
  • suvi keratokonjunktivitis,
  • kseroftalmija rožnice zbog lagoftalmosa.

Na početku nošenja tvrdih i mekih kontaktnih sočiva, upotrebljava se ofkotički gel Solcoseryl kako bi se smanjilo vrijeme prilagodbe i poboljšala tolerancija sočiva.

Pravila i uslovi skladištenja

Čuvajte van domašaja dece, poštujući sledeće uslove:

  • rastvor: na mestu zaštićenom od svetlosti, na temperaturi do 25 ° C,
  • gel / mast: na temperaturama do 30 ° C,
  • oftalmički gel: na temperaturi od 15 do 25 ° C, od trenutka otvaranja epruvete, gel je pogodan za upotrebu tokom mesec dana.

Rok trajanja je 5 godina.

Solcoseryl: cijene u internetskim ljekarnama

Solcoseryl gel oftalmički gel za oči 5 g 1 kom.

Solcoseryl ljepljiva pasta za zube za upotrebu u stomatologiji 5 g 1 kom.

Solcoseryl (gel) gel za vanjsku upotrebu 20 g 1 kom.

SOLKOSERIL 10% 20g gela

Solkocilna mast za vanjsku upotrebu 20 g 1 kom.

SALCOSERIL 5% 20g masti

Solcoseryl gel 20 g

Solcoseryl gel 10% 20g n1

Solkocilna mast 20 g

SOLKOSERIL DENTAL 5% 5g paste

SOLKOSERIL 5ml 5 kom. rastvor ampula

Stomatolog sa solkoserilnom dentom. 5g

Solcoseryl gel 4.15mg / g 20g

Solcoseryl (za injekcije) 42,5 mg / ml otopina za intravenozno i ​​intramuskularno davanje 5 ml 5 kom.

Injekcija solkoserila 5 ml 5 amp

Otopina solkorizrila d / ubrizgati 5ml br. 5

Otopina solkoryrila d / in. 42,5 mg / ml 5 ml n5

Podaci o lijeku su generalizirani, daju se u informativne svrhe i ne zamjenjuju službena uputstva. Samo-lijek je opasan za zdravlje!

Karijes je najčešća zarazna bolest na svetu sa kojom se čak ni grip ne može boriti.

Većina žena može dobiti više užitka od razmišljanja o svom lijepom tijelu u ogledalu nego od seksa. Zato, žene, težite harmoniji.

Milioni bakterija rađaju se, žive i umiru u našem crijevu. Mogu se vidjeti samo pri velikim uvećanjima, ali kad bi se udružili, uklopili bi se u običnu šalicu kafe.

U nastojanju da izvuku pacijenta, doktori često idu predaleko. Tako je, na primjer, izvjesni Charles Jensen u periodu od 1954. do 1994. preživjelo je više od 900 operacija uklanjanja neoplazme.

Naši bubrezi mogu očistiti tri litre krvi u jednoj minuti.

Ljudske kosti su četiri puta jače od betona.

Čak i ako čovjekovo srce ne tuče, tada može dugo živjeti, kao što nam je pokazao norveški ribar Jan Revsdal. Njegov „motor“ zaustavio se 4 sata nakon što se ribar izgubio i zaspao u snegu.

Prema istraživanju WHO-a, svakodnevni polusatni razgovor na mobitelu povećava vjerovatnoću za razvoj mozga za 40%.

Kada se ljubavnici poljube, svaki od njih izgubi 6,4 kcal u minuti, ali istovremeno razmjenjuju gotovo 300 vrsta različitih bakterija.

74-godišnji australijski stanovnik James Harrison postao je darivatelj krvi oko 1.000 puta. Ima rijetku krvnu grupu, čija antitijela pomažu novorođenčadi koja boluje od teške anemije u preživljavanju. Tako je Australijanac spasio oko dva miliona djece.

Najrjeđa bolest je Kuru. Samo su predstavnici plemena Fore u Novoj Gvineji bolesni od nje. Pacijent umire od smijeha. Vjeruje se da je uzrok bolesti jedenje ljudskog mozga.

Ljudska krv "teče" kroz žile pod ogromnim pritiskom, a ako joj se naruši integritet može pucati i do 10 metara.

Težina ljudskog mozga je oko 2% ukupne tjelesne težine, ali on troši oko 20% kisika koji ulazi u krv. Ta činjenica čini ljudski mozak izuzetno osjetljivim na oštećenja uzrokovana nedostatkom kisika.

Prvi vibrator izumljen je u 19. vijeku.Radio je na parnom stroju i trebao je liječiti žensku histeriju.

Lijek protiv kašlja „Terpincode“ jedan je od lidera u prodaji, uopće ne zbog svojih ljekovitih svojstava.

Svako se može suočiti sa situacijom kada izgubi zub. To može biti rutinski postupak koji obavljaju stomatolozi ili posljedica povrede. U svakom i.

Oblici oslobađanja, nazivi i sastav solkocerila

Trenutno je Solcoseryl dostupan u sljedećim doznim oblicima:

  • Gel za spoljnu upotrebu,
  • Mast za vanjsku upotrebu,
  • Gel za oči
  • Rastvor za ubrizgavanje
  • Zubna ljepljiva pasta.

Oftalmički gel se često naziva i "solkoseril oftalmički", uklanjajući naznake oblika doziranja. Međutim, ime je prilično tačno, zbog čega se može shvatiti tačno o čemu pacijenti razgovaraju, i farmaceuti, i ljekari. Otopina za injekciju obično se naziva injekcijama ili ampulama solkoserila. Zubna ljepljiva pasta naziva se "Solcoseryl Dental", "Solcoseryl Paste" ili "Solcoseryl Adhesive".

Sastav svih oblika doziranja solkoserila kao aktivnog sastojka uključuje deproteinizirani dijalizat iz krvi zdravih mliječnih teladi standardizovano hemijski i biološki. Da bi se dobila od zdravih mliječnih teladi koje se isključivo hrane mlijekom, urađeno je uzorkovanje krvi. Nadalje, cijela krv je dijalizirana, odnosno svi veliki molekuli podijeljeni su u male dijelove. Nakon toga izveli su postupak deproteinizacije - uklanjanje velikih molekula proteina koji nisu bili fragmentirani u male dijelove tokom procesa dijalize. Rezultat je poseban sastav malih masa i veličine aktivnih tvari koje imaju sposobnost aktiviranja metabolizma u bilo kojem tkivu, ali ne sadrže potencijalne alergene (velike bjelančevine).

Ova krvna dijaliza mliječnih tela standardizirana je prema sadržaju određenih vrsta tvari, stoga sve one, iako su dobivene od različitih životinja, sadrže istu količinu aktivnih sastojaka i imaju isti intenzitet terapijskog učinka.

Različiti oblici doziranja solkoserila sadrže sljedeću količinu aktivnog sastojka:

  • Gel - 10%
  • Mast - 5%,
  • Gel za oči - 20,
  • Rastvor za injekcije - 42,5 mg u 1 ml,
  • Zubna lepilna pasta - 5%.

Zubna ljepljiva pasta također sadrži 10 mg kao aktivni sastojak polydocanol - tvari sa analgetskim (analgetskim) učinkom.

Solcoseryl mast i gel - upute za upotrebu

I gel i Solcoseryl mast koriste se za liječenje rana koje se nalaze na površini kože kako bi se ubrzalo njihovo zacjeljivanje. Međutim, zbog prirode svog sastava, gel i mast koriste se u različitim fazama zacjeljivanja iste rane ili s različitom prirodom ranskih površina.

Dakle, solkocerilni gel ne sadrži masnoću, pa se vrlo lako ispere i doprinosi stvaranju granulacija (početnoj fazi zacjeljivanja) uz istovremeno sušenje mokrog pražnjenja (eksudata). Odnosno, gel se koristi za liječenje rana s bogatim pražnjenjem.

Mast Solcoseryl sadrži masti u svom sastavu, zbog kojih formira zaštitni film na površini rane. Zbog toga se preporučuje upotreba masti za liječenje suvih rana bez odvojivih ili već osušenih površina rana s dobivenim granulacijama.

Budući da će svaka svježa rana prvo biti mokra s prisustvom iscjedaka, a tek nakon nekog vremena sušiti, preporučuje se upotreba Solcoseryl gela u početnim fazama liječenja, a nakon sušenja i zaustavljanja lučenja eksudata, pređite na upotrebu masti.

Solcoseryl gel treba nanositi samo na prethodno očišćenu ranu iz koje se uklanja sve mrtvo tkivo, gnoj, eksudat itd.Gela ne možete primijeniti na prljavu ranu, jer ne sadrži nikakve antimikrobne komponente i neće moći suzbiti početak infekcijskog procesa. Zato prije nanošenja gela treba isprati i liječiti ranu antiseptičkom otopinom, na primjer, hidrogen peroksidom, klorheksidinom itd. Ako u rani ima gnoj, onda je potrebno hirurško uklanjanje zaraženih tkiva, a tek nakon toga može se primijeniti solkoserilni gel.

Gel se nanosi na rane tekućinom koja se odvaja ili ih oplakuje u tankom sloju 2 do 3 puta dnevno. Prevlaka preko gela se ne nanosi, ostavljajući ranu na otvorenom. Gel se koristi sve dok rana više nije vlažna i na njoj se ne pojavi suha granulacija vidljiva oku (neravna površina na dnu rane, što ukazuje na početak procesa zacjeljivanja). Mjesta rane na kojima je započeo proces ozdravljenja treba tretirati mastima. Preostala područja na kojima proces epitelizacije još nije započeo treba umazati gelom. Tako se i gel i mast mogu nanijeti na površinu iste rane, ali u različitim područjima.

Obično se vlažne rane počnu potpuno gelirati. Potom se nakon 1-2 dana sveže formirani epitel na ivicama rane razmazuje masti, a središnji dio rane se dalje tretira gelom. Kako se volumen epitelizacije povećava, područje tretirano mastima postaje veće, a manje gelom. Kad cijela rana postane suha, maže se samo mazivom.

Solkocilna mast primjenjuje se na suhe rane tankim slojem 1 - 2 puta dnevno. Prije upotrebe masti, ranu je također potrebno očistiti i tretirati antiseptičkom otopinom, na primjer, hidrogen peroksidom ili klorheksidinom itd. Preko masti se može nanijeti tanki zavoj od sterilnog zavoja. Masti se mogu upotrebljavati do potpunog zarastanja rana ili do stvaranja trajnog ožiljka.

Ako je potrebno liječenje teških trofičnih ulkusa na koži i mekim tkivima, tada se preporučuje upotreba Solcoseryl gela i masti u kombinaciji sa ubrizgavanjem otopine.

Ako se prilikom nanošenja gela ili masti na području rane pojave solkoseril, bol i iscjedak, koža pored nje pocrveni i podiže se tjelesna temperatura, to ukazuje na infekciju. U tom slučaju odmah trebate prestati koristiti Solcoseryl i obratiti se liječniku. Ako se, unatoč pozadini upotrebe solkocerila, rana ne zaraste u roku od 2 do 3 tjedna, tada je također potrebno konsultirati liječnika.

Upute za upotrebu gela za oči Solcoseryl

Gel se mora unositi u konjunktivnu vrećicu jednu kap 3-4 puta na dan, dok neugodni simptomi bolesti potpuno ne nestanu. Ako je stanje ozbiljno i simptomi se vrlo slabo podnose, tada se solcoseryl gel može unositi u oči svakih sat vremena.

Ako se pored Solcoseryl gela za oči istodobno nanose i bilo kakve kapi, tada ih treba umetati u korake. Štoviše, solkoserilni gel se uvijek primjenjuje zadnji put u očima, nakon svih ostalih lijekova. To jest, prvo se na oči dodaju kapi, a najmanje 15 minuta kasnije Solcoseryl gel. Svakako treba paziti na interval od najmanje 15 minuta između kapi i gela. Isto tako, ne mijenjajte redoslijed primjene lijekova na oko, tj. Prvo kapljite gel, a potom kapi.

Kako bi se ubrzala prilagodba na tvrde kontaktne leće i poboljšala njihova tolerancija, potrebno je uvesti gel za oči neposredno prije instaliranja uređaja i odmah nakon uklanjanja.

Pri stavljanju gela držite vrh mlaznice-pipete bočice na udaljenosti od 1 - 2 cm od površine oka, da slučajno ne biste dodirnuli konjuktivu, kapke ili trepavice. Ako vrh pipete dodiruje površinu oka, trepavica ili kapka, tu epruvetu treba odbaciti gelom i otvoriti novu.Odmah nakon nanošenja gela u oči pažljivo zatvorite epruvetu.

Prije nanošenja gela u oči potrebno je oprati ruke sapunom kako slučajno ne biste na konjuktivu unijeli patogene ili uvjetno patogene bakterije koje mogu izazvati razvoj zaraznog i upalnog procesa.

Uputa za upotrebu Ubrizgavanje solkoserila

Otopina solkoncerila prodaje se u zatvorenim ampulama spremnim za upotrebu. Otopina se može davati intramuskularno ili intravenski.

Intravenska primjena može se provesti mlazno (otopina se ubrizgava iz ampule u venu špricom) ili kapanjem (kapaljkom). Za intravensku kapaljku (kapaljku) solkoserila potreban broj ampula se razblaži u 250 ml infuzione otopine (fiziološka otopina, 5% rastvora dekstroze) i daje se brzinom od 20 do 40 kapi u minuti. U roku od jednog dana ne možete unijeti više od 200 - 250 ml otopine infuzije Solcoseryl.

Solcoseryl se ubrizgava intravenski konvencionalnom štrcaljkom, čija se igla ubacuje u venu. Za takav uvod uzima se potrebni broj ampula solkokosrila, a otopina istih se miješa sa fiziološkom otopinom u omjeru 1: 1. Tako pripremljena razrijeđena otopina solkoserila daje se intravenski polako, najmanje 1 do 2 minute.

Za intramuskularnu primjenu solkoserila, potrebnu količinu otopine se najprije razrjeđuje fiziološkom otopinom u omjeru 1: 1. Tada se pripremljena razrijeđena otopina solcoseryla ubrizgava polako u mišić. Za intramuskularnu injekciju ne smije se koristiti više od 5 ml nerazrijeđene otopine Solcoseryla. Ako je potrebno unijeti više od 5 ml otopine, tada se trebaju napraviti dvije injekcije u različite dijelove tijela.

Doziranje otopine Solcoseryla i trajanje terapije određuju se prema vrsti bolesti i brzini razvoja pozitivnih promjena.

Dakle, za liječenje okluzivnih bolesti arterija i vena (na primjer, obliterantni endarteritis itd.) Solcoseryl se daje intravenski u 20 ml nerazrijeđene otopine svaki dan u trajanju od 2 do 4 tjedna. Otopina se zaustavlja da se daje nakon stalnog poboljšanja blagostanja i stanja.

Za liječenje kronične venske insuficijencije sa trofičnim čirima, Solcoseryl se daje intravenski u 10 ml nerazrijeđene otopine 3 puta tjedno. Trajanje liječenja je 1 do 4 tjedna i određuje se pojedinačno za svaki slučaj, ovisno o brzini poboljšanja. Tijekom terapije solkoserilom, kako bi se povećala njegova učinkovitost, preporučuje se nanošenje tlačne zavoje od elastičnih zavoja do ekstremiteta kako bi se spriječio edem. Takođe se preporučuje, osim uvođenja rastvora za podmazivanje trofičnih čireva gelom ili mazilom Solcoseryl, što će ubrzati njihovo zarastanje.

Kod moždanog udara Solcoseryl se daje intravenski u 10 ml ili 20 ml nerazrijeđene otopine svakog dana u toku 10 dana. Zatim nastavite s unošenjem 2 ml nerazrijeđene otopine intravenozno ili intramuskularno dnevno tokom jednog mjeseca.

S teškom ozljedom mozga, 100 ml nerazrijeđene otopine daje se intravenski svaki dan u trajanju od 5 dana.

U slučaju umjerene ili blage traumatične ozljede mozga, kao i vaskularnih ili metaboličkih bolesti mozga, Solcoseryl se ubrizgava intravenski dnevno sa 10 - 20 ml nerazrijeđene otopine u toku 10 dana. Zatim nastavite s unošenjem 2 ml nerazrijeđene otopine intravenozno ili intramuskularno dnevno tokom jednog mjeseca.

Za opekotine se svakodnevno intravenski daje 10 do 20 ml nerazređene otopine solkoserila. Kod teških opekotina možete povećati količinu otopine Solcoseryl na 50 ml dnevno. Trajanje upotrebe određuje se pojedinačno, ovisno o stanju rane.

Kod dugih i slabo zacjeljujućih rana daje se 6-10 ml nerazrijeđenog rastvora dnevno, 2-6 tjedana dnevno.

U svim slučajevima, intravenska primjena solkoserila je poželjnija od intramuskularne primjene. Stoga se intramuskularna otopina primjenjuje samo u slučajevima kada je nemoguće uraditi intravensku injekciju. To je posljedica snažnih iritantnih svojstava otopine koja se vrlo slabo podnosi intramuskularnom primjenom.

Ako na pozadini upotrebe otopine Solcoseryla osoba razvije alergijske reakcije, tada biste trebali odmah prestati koristiti lijek.

Upute za upotrebu zubne ljepljive paste Solcoseryl

Prije nanošenja paste potrebno je dobro osušiti sluznicu usne šupljine vatom ili gazom. Zatim se otprilike 5 mm paste istisne iz epruvete i nanese u tankom sloju bez trljanja na zahvaćeno područje oralne sluznice. Zatim prstom ili pamučnim štapićem lagano navlažite površinu nanesene paste čistom vodom.

Pasta se nanosi na sluznicu 3-5 puta dnevno nakon jela i prije odlaska u krevet. Trajanje terapije ovisi o brzini oporavka i zacjeljivanju oštećenja. Preporučuje se nanošenje paste dok se sluznica potpuno ne zacijeli.

Ako se dekubitusni čirevi tretiraju zubnim protezama, tada se pasta mora nanijeti na suhu, prethodno dobro ispranu površinu proteze koja je u kontaktu sa sluznicom usta. Tada se pasta takođe malo navlaži vodom, a proteza se odmah postavlja u usnu šupljinu.

Zubna ljepljiva pasta ne smije se unositi u ranu koja je nastala nakon vađenja zuba, kao ni resekcija vrha zuba (apikotomija) ako se rubovi rane zašije.

Solkocilna pasta ne sadrži antimikrobne komponente, pa je s razvojem zarazne i upalne lezije oralne sluznice potrebno tretirati pogođena područja antibioticima, antisepticima i protuupalnim lijekovima.

Solkocilna pasta može se koristiti kod starijih ljudi i djece.

Solkoseril tokom trudnoće i dojenja

Otopina, gel za oči, kao i mast i gel za spoljnu upotrebu, Solcoseryl se tokom trudnoće treba upotrebljavati s oprezom, samo prema indikacijama i pod nadzorom lekara. U principu, tijekom nekoliko desetljeća upotrebe Solcoseryla nije zabilježen niti jedan slučaj malformacije fetusa ili njegovog negativnog utjecaja na trudnoću, ali bez obzira na to, zbog nedostatka specijaliziranih studija lijekovi se ne preporučuju tijekom rađanja.

Zubna ljepljiva pasta teoretski nema kontraindikacija za upotrebu tijekom trudnoće, ali također nisu provedena specijalizirana istraživanja o njenoj sigurnosti. Zbog toga stomatolozi preporučuju da se suzdržite od upotrebe paste tokom trudnoće.

Tokom perioda dojenja, zabranjeni su za upotrebu sve oblike doziranja solkoserila.

Uticaj na sposobnost upravljanja mehanizmima

Svi oblici solkoserila, osim gela za oči, ne utječu na sposobnost upravljanja mehanizmima, uključujući automobil.

Oftalmički gel u prvih 20 do 30 minuta nakon nanošenja može izazvati zamagljen vid, stoga je tokom ovog perioda potrebno suzdržati se od različitih aktivnosti vezanih za upravljanje mehanizmima. Ostalo vrijeme oftalmološki gel takođe ne utječe na sposobnost upravljanja mehanizmima.

Solkoseril za lice (za bore, u kozmetologiji)

Solcoseryl mast je trenutno široko korištena u kozmetologiji i programima njege kože lica kao komponenta maske ili umjesto kreme.To je zbog činjenice da solkoseril zasiti ćelije kože kisikom, aktivira metabolizam, jača membrane, povećava sintezu kolagena, normalizira protok krvi i podržava opskrbu ćelijskih struktura potrebnom količinom energetskih supstrata. Kao rezultat toga, mast ima niz pozitivnih efekata na kožu lica, kao što su:

  • Zaglađuje sitne bore i smanjuje dubinu i vidljivost velikih,
  • Zateže kožu, čineći je podatnom
  • Stvara glatku, zdravu kožu s efektom unutrašnjeg sjaja,
  • Daje baršun i dosadnost
  • Eliminira znakove starenja i iscrpljenosti kože.

Opšti efekat solkocerila na kožu lica može se okarakterisati jednom rečju - anti starenje. Navedeni efekti postižu se gotovo uvijek nakon jedne aplikacije Solcoseryla na kožu, međutim, mast se može upotrebljavati 2 do 3 puta tjedno, ako je potrebno.

Ulje se može koristiti umjesto kreme, nanosi se tankim ravnomjernim slojem na prethodno očišćenu kožu lica uveče, prije spavanja i bez pranja do jutra. Mast se može nanositi i na područje oko očiju i usta. Pomoću masti morate ići u krevet, a ujutro lice isprati hladnom ili blago toplom vodom bez sapuna ili drugih sredstava za pranje. Mast se ne smije češće koristiti 3 puta sedmično.

Osim toga, u maski možete nanijeti Solcoseryl koji savršeno izglađuje bore. Da biste pripremili masku, potrebno je da pomiješate jednu žličicu Solcoseryl masti i uljne otopine vitamina A i E. Gotova mješavina se nanosi na kožu debelim slojem, ostavi 30 minuta, a zatim je ukloni suhom krpom i namoči je duž linija za masažu lica. Da biste postigli izražen efekat pomlađivanja i izglađivanja bora, preporučuje se raditi ovu masku dva puta nedeljno u toku jednog meseca. Drugi kurs se može obaviti za 2 mjeseca.

Dimeksid i solkoseril

Kako bi pojačao anti-age efekat Solcoseryla, kao i za značajno povećanje turgora i elastičnosti kože, u lice se dodaje otopina Dimexida. Sam dimeksid savršeno aktivira procese oporavka i regeneracije u svim slojevima kože, pospješuje rast novih krvnih žila, poboljšavajući opskrbu krvlju i prehranu stanica.

Međutim, jedinstvenost otopine Dimeksidum leži u činjenici da je u stanju prodirati duboko u tkiva i zajedno sa sobom donijeti druge aktivne tvari u njih. To jest, zahvaljujući Dimeksidumu, osigurava se prodiranje komponenata Solcoseryl masti u duboko ležeća tkiva kože do bazalnog sloja. To vam omogućuje da utječete na kožu iznutra, aktivirate procese oporavka, sintezu kolagena, metabolizam i oksigenaciju, što omogućava pomlađivanje, izglađivanje bora, povećanje tonusa i pojavu unutarnjeg sjaja i baršuna.

Dimeksid sa Solcoserylom za zatezanje, izglađivanje i glađenje zrele kože lica koristi se u obliku maske koja se nanosi na lice tjedno ili jednom u dvije sedmice. Za pripremu maske razrijedite Dimeksid prokuhanom vodom u omjeru 1:10. Odnosno, uzima se 10 kašika vode na jednu kašiku dimeksiduma. Razblaženim Dimeksidumom navlažite se pamučnim jastukom ili tamponom i lice se temeljito trlja duž linija za masažu. Zatim, sve dok se otopina ne osuši, Solcoseryl mast se nanosi na kožu direktno na njenu površinu dovoljno debelim slojem. Maska se ostavlja na licu 30 do 40 minuta, povremeno se vlaži vodom i sprečava isušivanje gornjeg sloja masti. Zatim se maska ​​pažljivo uklanja vlažnim pamučnim brisom, nakon čega se lice ne opere.

Ako je koža ljuskava, sa puno bora, preporučuje se upotreba maske Solcoseryl + Dimeksid jednom tjedno. Ako na koži postoje male bore, onda se maska ​​treba raditi jednom u dvije sedmice.
Više informacija o lijeku Dimeksidum

Solkoseril - analozi

Solkoseril na farmaceutskom tržištu nema sinonime koji sadrže isti aktivni sastojak. Injekcija solkoserila nema analogne preparate koji bi sadržavali drugu aktivnu tvar, ali imali su slične terapijske efekte. Za svaku određenu svrhu možete odabrati analogni rastvor Solcoseryl koji ima bilo koji terapeutski učinak potreban u ovoj situaciji. Ali lijekovi s istim nizom terapijskih učinaka kao otopina Solcoseryl ne postoje na farmaceutskom tržištu.

Međutim, gel, masti, gel za oči i zubna pasta imaju analogne pripravke koji imaju sličan terapeutski učinak, ali sadrže i druge aktivne sastojke.

Sljedeći lijekovi su analozi gela i masti za vanjsku upotrebu solkocerila:

  • Actovegin gel, masti i krema,
  • Apropolis mast,
  • Vulnuzan mast,
  • Desoxinate rješenje za vanjsku upotrebu,
  • Kamadol ekstrakt za lokalnu i vanjsku upotrebu,
  • Metiluracilna mast,
  • Pyolysin mast,
  • Regencourt granule za spoljnu upotrebu,
  • Redecilna mast,
  • Preparatna mast,
  • Stizamet mast
  • Turmanidze mast.

Sljedeći lijekovi su analozi ofkotalnog gela Solcoseryl:
  • Adgelon kapi,
  • Glekomen rastvor,
  • Keracol u prahu,
  • Cornegel gel,
  • Lacrisifi kapi
  • Taurinske kapi i rastvor,
  • Taufon kapi i folije,
  • Emoxipin kapi,
  • Kapi Etadex-MEZ,
  • Etaden kapi.

Sljedeći lijekovi su analogi zubne solkoserilne paste:
  • Vitadent Gel
  • Dicloran Denta Gel,
  • Dologel ST gel,
  • Mundizal gel,
  • OKI rešenje
  • Proposol sprej,
  • Salvin rastvor
  • Stomatofitni tečni ekstrakt,
  • Tantum Verde rješenje,
  • Tenflex rešenje
  • Holisal gel.

Ostavite Svoj Komentar