Dijabetička angiopatija

Većina pacijenata oboljelih od dijabetesa imaju sve vrste popratnih bolesti koje pogoršavaju stanje čovjeka i pogađaju sve žile i organe. Jedna od ovih bolesti je dijabetička angiopatija.

Suština ove bolesti je da je zahvaćen čitav vaskularni sistem. Ako su oštećena samo mala žila, onda se bolest klasificira kao dijabetička mikroangiopatija.

Ako su napadnuti samo veliki žile sistema, bolest se naziva dijabetička makroangiopatija. Ali to nije jedini problem koji može imati pacijent s dijabetesom. Uz angiopatiju utječe i homeostaza.

Karakteristični znakovi dijabetičke mikroangiopatije

Kada se razmatraju glavni znakovi mikroangiopatije, ističu se tri glavna faktora, koja se nazivaju trijada Virchow-Sinako. Koji su ovi znakovi?

  1. Zidovi posuda podliježu promjenama.
  2. Koagulacija krvi je oslabljena.
  3. Brzina krvi se smanjuje.

Kao rezultat povećane aktivnosti trombocita i povećane gustine krvi, ona postaje viskoznija. Zdrave posude imaju posebno mazivo koje ne dopušta da se krv pridržava zidova. To osigurava pravilan protok krvi.

Poremećene posude ne mogu proizvoditi ovo mazivo i dolazi do usporavanja kretanja krvi. Sva ova kršenja dovode ne samo do uništavanja krvnih sudova, već i do stvaranja mikrotuba.

U procesu razvoja dijabetes melitusa, ova vrsta transformacije uključuje još veći broj žila. Često je glavno područje oštećenja:

  • organi vida
  • miokarda
  • bubrezi
  • perifernog nervnog sistema
  • kožni integritet.

Posledica ovih kršenja po pravilu su:

Ali prvi simptomi se pojavljuju na donjim ekstremitetima, što nastaje zbog kršenja krvnih žila na ovom području. Registracija takvih slučajeva je oko 65%.

Neki ljekari često tvrde da mikroangiopatija nije odvojena bolest, odnosno da je simptom dijabetesa. Pored toga, vjeruju da je mikroangiopatija posljedica neuropatije, koja se javlja i prije.

Drugi naučnici tvrde da ishemija živaca uzrokuje neuropatiju, a ta činjenica nije povezana s oštećenjem krvožilnog sustava. Prema ovoj teoriji, dijabetes melitus izaziva neuropatiju, a mikroangiopatija nema nikakve veze s tim.

Ali postoji i treća teorija, čiji pristaše tvrde da će kršenje nervne funkcije kvari krvne žile.

Dijabetička mikroangiopatija dijeli se na nekoliko tipova koji nastaju zbog stupnja oštećenja donjih ekstremiteta.

  • Sa nultim stepenom oštećenja kože na ljudskom tijelu su odsutni.
  • Prvi nivo - na koži postoje mali nedostaci, ali oni nemaju upalne procese i usko su lokalizirani.
  • Na drugoj razini se pojavljuju primjetnije lezije na koži koje mogu produbiti tako da oštete tetive i kosti.
  • Treću razinu karakteriziraju čir na koži i prvi znakovi smrti tkiva na nogama. Takve komplikacije mogu nastati zajedno sa upalnim procesima, infekcijama, edemima, hiperemijom, apscesima i osteomijelitisom.
  • Na četvrtom nivou počinje da se razvija gangrena jednog ili više prstiju.
  • Peta razina je cijelo stopalo, odnosno veći dio zahvaćen je gangrenom.

Karakteristične karakteristike makroangiopatije

Glavni faktor visoke smrtnosti bolesnika sa šećernom bolešću je dijabetička makroangiopatija. To je makroangiopatija koja se najčešće javlja kod pacijenata s dijabetesom.

Prije svega, zahvaćaju se velike posude donjih ekstremiteta, od kojih pate koronarna i cerebralna arterija.

Makroangiopatija se može razviti u procesu povećanja stope razvoja aterosklerotske bolesti. Bolest je podijeljena u nekoliko faza razvoja.

  1. U prvoj fazi, u jutarnjim satima pacijent je povećao umor, pretjerano znojenje, slabost, pospanost, osjećaj hladnoće u udovima i njihovu laganu ukočenost. To signalizira kompenzaciju u perifernom cirkulaciji.
  2. U drugom stadiju, čovjekove noge počinju opadati, jako se smrzava, površina noktiju počinje se lomiti. Ponekad se u ovoj fazi pojavljuje jadnost. Tada dolazi do bolova u udovima, kako pri hodanju, tako i u mirovanju. Koža postaje blijeda i tanka. Primjećuju se poremećaji u zglobovima.
  3. Posljednja faza su stopala, prsti i potkoljenica.

Kako liječiti angiopatiju

Makro i mikroangiopatija kod dijabetesa tretiraju se približno isto. Prvo što pacijent treba učiniti je dovesti metaboličke procese u tijelo u normalno stanje. Metabolizam ugljikohidrata treba obnoviti jer je hiperglikemija glavni razlog razvoja ateroskleroze krvnih žila.

Jednako je važno u procesu liječenja praćenje stanja metabolizma lipida. Ako se razina lipoproteina s pokazateljima niske gustine naglo poveća, a razina triglicerida, naprotiv, smanji, to govori da je vrijeme da se u liječenje uključe hipolipidni lijekovi.

Govorimo o statinima, fibratima i antioksidansima. Makro- i mikroangiopatija kod dijabetes melitusa liječi se obaveznim uključivanjem terapijskih lijekova metaboličkog djelovanja, na primjer, trimetazidina.

Takvi lijekovi doprinose procesu oksidacije glukoze u miokardu, koji nastaje zbog oksidacije masnih kiselina. Tijekom liječenja oba oblika bolesti pacijentima se propisuju antikoagulansi.

Riječ je o lijekovima koji pomažu u rješavanju ugrušaka u krvotoku i oslabljuju funkciju trombocita kad im se dijagnosticira makroangiopatija.

Zahvaljujući tim tvarima krv ne dobiva gustu konzistenciju i ne stvaraju se uvjeti za začepljenje krvnih žila. Antikoagulansi uključuju:

  • Acetilsalicilna kiselina.
  • Tiklid.
  • Vazaprostan.
  • Heparin.
  • Dipiridamole.

Važno! Budući da je hipertenzija gotovo uvijek prisutna kod dijabetes melitusa, potrebno je propisati lijekove koji normaliziraju krvni pritisak. Ako je ovaj indikator normalan, preporučuje se stalno nadzirati ga.

Kod šećerne bolesti optimalne vrijednosti su 130/85 mm Hg. Takve mjere kontrole pomoći će pravovremenom sprječavanju razvoja nefropatije i retinopatije, značajno smanjuju rizik od moždanog i srčanog udara.

Među tim lijekovima razlikuju se antagonisti kalcijevih kanala, inhibitora i drugi lijekovi.

Tijekom liječenja potrebno je normalizirati pokazatelje autonomne homeostaze. Za to, ljekari propisuju lijekove koji povećavaju aktivnost sorbitol dehidrogenaze. Jednako je važno provoditi aktivnosti koje promoviraju antioksidacijsku zaštitu.

Naravno, najbolje je na početku sprečiti bolest. Da biste to učinili, morate voditi pravi način života i stalno pratiti svoje zdravlje. No ako se ipak pojave znakovi dijabetesa, odmah trebate kontaktirati medicinsku ustanovu.

Moderne metode liječenja dijabetesa i preventivna podrška pomoći će čovjeku da izbjegne teške posljedice poput makro- i mikroangiopatije.

U bolesnika sa šećernom bolešću znakovi dijabetičke angiopatije često se manifestuju kada su pogođena mala plovila. Dijabetička angiopatija donjih ekstremiteta najčešće se dijagnosticira, dok se komplikacija ove vrste javlja kod dijabetičara s patologijom tipa 1 ili tipa 2. Ako se kirurško ili konzervativno liječenje dijabetičke angiopatije ne provede na vrijeme, moguće su ozbiljne komplikacije s oštećenjem mnogih organa.

Kakva bolest?

Za dijabetičku angiopatiju je karakteristično oštećenje malih i velikih žila i arterija. Šifra bolesti za MBK 10 je E10.5 i E11.5. U pravilu se primjećuje dijabetička bolest stopala, ali moguće je i oštećenje žila drugih dijelova tijela i unutrašnjih organa. Uobičajeno je angiopatiju kod dijabetesa podijeliti na 2 tipa:

  • Mikroangiopatija. Karakteriše ga poraz kapilara.
  • Makroangiopatija Primjećuju se arterijske i venske lezije. Ovaj oblik je rjeđi, a pogađa dijabetičare koji su bolesni 10 ili više godina.

Često se zbog razvoja dijabetičke angiopatije opće dobro pacijenta pogorša, a životni vijek smanjuje.

Glavni uzroci dijabetičke angiopatije

Glavni razlog razvoja dijabetičke angiopatije su redovito povišene razine šećera u krvi. Utvrđeni su sljedeći uzroci koji vode ka razvoju dijabetičke angiopatije:

  • produljena hiperglikemija,
  • povećana koncentracija inzulina u krvi,
  • prisutnost inzulinske rezistencije,
  • dijabetička nefropatija kod koje dolazi do bubrežne disfunkcije.

Faktori rizika

Nemaju svi dijabetičari takvu komplikaciju, postoje faktori rizika kada povećava vjerojatnost oštećenja krvnih žila:

  • produženi tok dijabetesa,
  • starosna kategorija starija od 50 godina,
  • pogrešan način života
  • pothranjenost, s pretežnošću masnih i prženih,
  • usporavanje metaboličkih procesa,
  • višak kilograma
  • prekomjerna konzumacija alkohola i cigareta,
  • arterijska hipertenzija
  • aritmija srca,
  • genetska predispozicija.

Ciljni organi

Teško je predvidjeti pojavu dijabetičke angiopatije. Češće se primjećuje angiopatija donjih ekstremiteta, obzirom da su jako opterećeni dijabetesom. Ali moguće su vaskularno, arterijsko, kapilarno oštećenje drugih dijelova tijela. Razlikuju se ciljni organi koji češće od ostalih pate od angiopatije:

Simptomi patologije

Rana dijabetička angiopatija možda ne pokazuje neke posebne znakove, a osoba možda nije svjesna bolesti. Kako se progresija očituje, različiti su patološki simptomi koje je teško ne primijetiti. Simptomatske manifestacije ovise o vrsti i stadijumu vaskularne lezije. U tabeli su prikazani glavni stadiji bolesti i karakteristične manifestacije.

Dijagnostika

Dijabetička angiopatija žila donjih ekstremiteta otkriva se laboratorijskim i instrumentalnim istraživanjima.

Preporučuje se da se za savet obratite endokrinologu, nefrologu, neurologu, optometristu, kardiologu, ginekologu, angiološkom hirurgu, podijatru ili drugim specijalistima. Sledeća ispitivanja su propisana za dijabetes:

  • opšta analiza urina i krvi,
  • biohemija krvi za šećer, holesterol i ostale lipide,
  • elektrokardiografija
  • Ultrazvuk sudova mozga i vrata, nogu, srca i drugih ciljnih organa,
  • merenje krvnog pritiska
  • analiza glikovanog hemoglobina,
  • test tolerancije na glukozu

Lečenje patologije

Kod dijabetičke angiopatije potrebno je složeno liječenje, koje uključuje uzimanje lijekova različitih grupa i pridržavanje stroge prehrane i režima. Prije liječenja patologije, trebali biste napustiti konzumaciju alkohola i droga, što negativno utječe na žile. Farmakoterapija dijabetičke angiopatije je uzimanje sljedećih lijekova:

  • Snižavanje šećera:
    • Siofor
    • Diabeton
    • Glukofag.
  • Lijekovi za snižavanje holesterola:
    • Lovastatin
    • "Simvastatin."
  • Razrjeđivači krvi:
    • Trombone,
    • Tiklopidin
    • Warfarin
    • Clexane.
  • Sredstva koja poboljšavaju cirkulaciju krvi i mikrocirkulaciju:
    • Tivortin
    • Ilomedin
    • "Pestazolum".

Ibuprofen je propisan protiv bolova koji muče pacijenta.

Osim toga, liječnik će preporučiti liječenje vitaminom E ili nikotinskom kiselinom. Ako je pacijenta zabrinuta jaka bol kod dijabetičke angiopatije, tada su naznačeni lijekovi protiv bolova: Ibuprofen, Ketorolac. Ako se pridružila sekundarna infektivna lezija, tada su naznačeni antibakterijski lijekovi: Ciprinol, Ceftriaxone.

Dijabetička angiopatija odnosi se na komplikacije dijabetesa i manifestuje se neuhranjenošću tkiva udova što dovodi do njihove nekroze. Kod dijabetičke angiopatije zahvaćeni su sudovi različitih kalibra, ali uglavnom najmanji i srednji. Nisu pogođeni samo udovi, već i unutrašnji organi.

Oštećenja na malim žilama kod dijabetičke angiopatije

Kad su pogođeni mali žile, nastaju promjene na njihovom zidu, prekida se koagulacija krvi i protok krvi usporava. Sve ovo stvara uslove za stvaranje krvnih ugrušaka. Uglavnom su pogođeni mala žila bubrega, mrežnice, srčanih mišića i kože. Najranija manifestacija dijabetičke angiopatije je oštećenje donjih ekstremiteta.

Procesi koji se događaju u žilama su dvije vrste: zadebljanje stijenke arteriola i vena ili zadebljanje kapilara. U početku se pod utjecajem toksičnih proizvoda koji nastaju tijekom nepotpunog iskorištavanja glukoze unutarnji sloj krvnih žila nabubri nakon čega se sužavaju.
Prve manifestacije dijabetičke angiopatije su manja krvarenja ispod ploče nokta velikog nožnog prsta. Pacijent osjeća bol u ekstremitetima, primjećuje da koža postaje blijeda, na njoj se pojavljuju mrlje, nokti postaju krhki, mišići nogu “presušuju”. Puls na glavnim arterijama donjih ekstremiteta ne mijenja se, ali na stopalu može biti slab.

Promjene arterija mrežnice mogu se otkriti i može se pojaviti protein u urinu. Specifičan bezbolan mjehur ispunjen krvavom tekućinom pojavljuje se na koži stopala. Leči sam, dok ožiljak ne formira, međutim, mikroorganizmi mogu ući u tkivo i izazvati upalu.

Za dijagnosticiranje dijabetičke angiopatije koriste se sljedeće metode istraživanja:

  • kapilaroskopija
  • infracrvena termografija
  • uvođenje radioaktivnih izotopa,
  • laserska fluometrija
  • polarografija ili oksihemografija.

Oštećenja velikih žila kod dijabetičke angiopatije

Uz dijabetičku angiopatiju mogu biti pogođeni srednja i velika žila. U njima se unutrašnja ljuska zadebljava, odlažu kalcijumove soli i stvaraju se aterosklerotski plakovi.

Manifestacija bolesti u ovom slučaju je slična onima koja se javljaju s lezijama malih arterija. Bol u stopalima je uznemirujući, oni postaju hladni i blijedi, prehrana tkiva koja vremenom odumire, poremećena je. Razvija se gangrena prstiju, a zatim i stopala.
Dijabetička angiopatija unutrašnjih organa

Kod šećerne bolesti, patološki proces najčešće su pogođeni sudovi mrežnice i unutrašnji organi. To se događa zbog stvaranja toksičnih produkata s nepotpunim "sagorijevanjem" glukoze. Skoro svi pacijenti s visokom glukozom u krvi imaju bolest retine koja se naziva retinopatija. Kod ove bolesti prvo se smanjuje oštrina vida, a potom krv izliva u mrežnicu i ona eksfolira. To dovodi do potpunog gubitka vida.

Drugi ciljni organ, na čije su sudove pogođeni dijabetes, su bubrezi - razvija se nefropatija. U početnim fazama bolest se ne manifestira, promjene se mogu otkriti samo tijekom pregleda pacijenta. Pet godina kasnije oštećena je funkcija bubrega, a protein se pojavljuje u urinu. Ako se promjene prepoznaju u ovoj fazi, onda još mogu biti reverzibilne. No u slučaju kada se ne provodi liječenje, patološki proces u žilama bubrega napreduje i nakon deset godina pojavljuju se vidljivi znakovi bolesti.Prije svega, velika količina proteina počinje se izlučivati ​​mokraćom. Postaje manje u krvi, a to dovodi do nakupljanja tekućine u tkivima i oticanja. U početku su edemi vidljivi ispod očiju i na donjim ekstremitetima, a zatim se tečnost nakuplja u grudnim i trbušnim šupljinama tijela.

Tijelo počinje koristiti vlastite proteinske tvari za život, a pacijenti vrlo brzo gube na težini. Imaju slabost, glavobolju. Također u ovom trenutku raste krvni tlak koji tvrdoglavo drži i pod visokim brojevima i ne opada pod utjecajem lijekova.

Krajnji rezultat dijabetičke bubrežne angiopatije je završni stadij zatajenja bubrega. Bubrezi gotovo u potpunosti nedostaju, ne obavljaju svoju funkciju, a mokraća se ne izlučuje. Dolazi do trovanja organizma metabolizmom proteina.

Dijabetička angiopatija Liječenje u različitim fazama bolesti

Uspješno liječenje dijabetičke angiopatije moguće je samo kada je moguće normalizirati razinu glukoze u krvi. To rade endokrinolozi.

Da bi se spriječili nepovratni procesi u tkivima i organima, potrebno je:

  • kontroliraju šećer u krvi i urin
  • pazite da krvni pritisak ne prelazi 135/85 mm. Hg. Čl. kod pacijenata bez proteina u urinu i 120/75 mm. Hg. Čl. kod pacijenata čiji je protein određen,
  • kontroliraju procese metabolizma masti.

Da bi održali krvni pritisak na pravoj razini, pacijenti s dijabetesom trebaju promijeniti način života, ograničiti unos natrijum-hlorida, povećati fizičku aktivnost, održavati normalnu tjelesnu težinu, ograničiti unos ugljikohidrata i masti i izbjegavati stres.

Prilikom odabira lijekova koji snižavaju krvni pritisak morate obratiti pažnju na to da li utječu na metabolizam masti i ugljikohidrata i imaju li zaštitni učinak na bubrege i jetru. Najbolji lijekovi za ove bolesnike su kaptopril, verapamil, valsartan. Beta blokatore se ne treba uzimati, jer mogu doprineti napredovanju dijabetesa.
Pacijentima koji imaju dijabetičku angiopatiju prikazano je uzimanje statina, fibrata, kao i lijekova koji poboljšavaju metabolizam masti. Da bi održali normalnu razinu glukoze u krvi, potrebno je uzimati glicidon, repaglimid. Ako dijabetes napreduje, pacijente treba prebaciti na inzulin.

Dijabetička angiopatija zahtijeva stalno praćenje nivoa glukoze, metabolizma masti i vaskularnog statusa. Kada se rade nekroze tkiva udova, izvode se operacije za njihovo uklanjanje. U slučaju hroničnog zatajenja bubrega, jedini način da se produži život pacijenta je „umjetni“ bubreg. Uz odvajanje mrežnice kao rezultat dijabetičke angiopatije, može biti potrebna operacija.

Glavni razlog pojave bilo kakvih komplikacija dijabetesa je štetan utjecaj glukoze na tkiva tijela, posebno živčana vlakna i vaskularne zidove. Poraz vaskularne mreže, dijabetička angiopatija, određuje se kod 90% dijabetičara već 15 godina nakon početka bolesti.

Važno je znati! Novost koju savjetuju endokrinolozi za Kontinuirano praćenje dijabetesa! Potrebno je samo svaki dan.

U teškim fazama slučaj se završava invalidnošću zbog amputacija, gubitka organa, sljepoće. Nažalost, čak i najbolji ljekari mogu samo malo usporiti napredovanje angiopatije. Samo sam pacijent može spriječiti komplikacije dijabetesa. Za to će biti potrebna željezna volja i razumijevanje procesa koji se događaju u tijelu dijabetičara.

Dijabetes i porast pritiska bit će prošlost

Dijabetes je uzrok gotovo 80% svih moždanih udara i amputacija. 7 od 10 ljudi umire zbog začepljenih arterija srca ili mozga. U skoro svim slučajevima, razlog ovog strašnog kraja je isti - visoki šećer u krvi.

Šećer se može i treba srušiti, inače ništa. Ali to ne liječi samu bolest, već samo pomaže u borbi protiv istrage, a ne uzrok bolesti.

Jedini lijek koji se službeno preporučuje za liječenje dijabetesa, a koristi ga i endokrinolog u svom radu.

Učinkovitost lijeka, izračunata prema standardnoj metodi (broj pacijenata koji su se oporavili na ukupan broj pacijenata u grupi od 100 ljudi koji su bili podvrgnuti liječenju) bio je:

  • Normalizacija šećera - 95%
  • Eliminacija tromboze vena - 70%
  • Eliminacija snažnog otkucaja srca - 90%
  • Oslobađanje od visokog krvnog pritiska - 92%
  • Jačanje dana, poboljšanje sna noću - 97%

Proizvođači nisu komercijalna organizacija i financiraju se uz podršku države. Dakle, sada svaki stanovnik ima priliku.

Unutrašnji zid posuda je u direktnom dodiru s krvlju. Predstavlja endotelne ćelije koje pokrivaju cijelu površinu u jednom sloju. Endotel sadrži upalne posrednike i proteine ​​koji potiču ili inhibiraju koagulaciju krvi. Djeluje i kao barijera - propušta vodu, molekule manje od 3 nm, selektivno druge tvari. Taj proces omogućava protok vode i ishranu u tkiva, čisti ih metaboličke produkte.

Kod angiopatije najviše pati patnji endotel, njegove funkcije su oslabljene. Ako dijabetes ne držite pod kontrolom, povišena razina glukoze počinje uništavati vaskularne stanice. Između endotelnih proteina i šećera u krvi nastaju posebne kemijske reakcije - glikacija. Proizvodi metabolizma glukoze postepeno se nakupljaju u zidovima krvnih žila, zgušnjavaju se, nabubre, prestaju raditi kao barijera. Zbog kršenja procesa koagulacije krvni ugrušci počinju se formirati, kao rezultat - smanjuje se promjer posuda i usporava se kretanje krvi u njima, srce mora raditi s povećanim opterećenjem, diže se krvni tlak.

Najmanja posuda su najviše oštećena, poremećaj cirkulacije u njima dovodi do prestanka kiseonika i ishrane u tjelesnom tkivu. Ako na područjima koja imaju ozbiljnu angiopatiju na vrijeme ne dođe do zamjene uništenih kapilara novim, ta tkiva atrofiraju. Manjak kiseonika sprečava rast novih krvnih sudova i ubrzava prerastanje oštećenog vezivnog tkiva.

Ovi su procesi posebno opasni u bubrezima i očima, njihovo djelovanje se ugrožava do potpunog gubitka njihovih funkcija.

Dijabetičku angiopatiju velikih žila često prate aterosklerotski procesi. Zbog poremećenog metabolizma masnoća, holesterolski plakovi se talože na zidovima, lumen žila se sužava.

Čimbenici razvoja bolesti

Angiopatija se razvija kod pacijenata s dijabetesom tipa 1 i tipa samo ako je šećer u krvi duže vrijeme povišen. Što je duža glikemija i što je viša razina šećera, brže započinju promjene u žilama. Ostali faktori mogu samo pogoršati tok bolesti, ali ne i prouzrokovati.

Čimbenici razvoja angiopatije Mehanizam uticaja na bolest
Trajanje dijabetesaVjerovatnoća angiopatije povećava se s iskustvom dijabetesa, jer se s vremenom nakupljaju promjene u žilama.
StarostŠto je stariji pacijent, veći je rizik od razvoja bolesti velikih žila. Mladi dijabetičari češće pate od oslabljene mikrocirkulacije u organima.
Vaskularna patologijaIstovremene vaskularne bolesti povećavaju ozbiljnost angiopatije i doprinose njegovom brzom razvoju.
DostupnostPovišena razina inzulina u krvi ubrzava stvaranje plakova na zidovima krvnih žila.
Kratko vrijeme koagulacijePovećava vjerojatnost uginuća krvnih ugrušaka i kapilarnih mreža.
Višak kilogramaSrce se istroši, razina kolesterola i triglicerida u krvi se podiže, žile se brže sužavaju, kapilare smještene daleko od srca gori su krvlju.
Povišen krvni pritisakPojačava uništavanje zidova krvnih žila.
PušenjeOn ometa rad antioksidanata, smanjuje nivo kisika u krvi, povećava rizik od ateroskleroze.
Stand-up rad, krevet u mirovanju.I nedostatak vježbi i pretjerani umor nogu ubrzavaju razvoj angiopatije u donjim ekstremitetima.

Koji su organi pogođeni dijabetesom

Ovisno o tome koja posuda najviše pati od utjecaja šećera kod nekompenziranog dijabetesa, angiopatija se dijeli na vrste:

  1. - predstavlja poraz kapilara u glomerulima bubrega. Ova žila među prvima stradaju, jer rade pod stalnim opterećenjem i prolaze ogromnu količinu krvi kroz sebe. Kao rezultat razvoja angiopatije dolazi do zatajenja bubrega: filtriranje krvi iz metaboličkih proizvoda se pogoršava, tijelo se ne oslobađa u potpunosti toksina, mokraća se izlučuje u malom volumenu, u cijelom tijelu se stvaraju edemi, sužujući organi. Opasnost od bolesti leži u nedostatku simptoma u početnim fazama i potpunom gubitku funkcije bubrega u konačnoj. Šifra bolesti prema klasifikaciji ICD-10 je 3.
  2. Dijabetička angiopatija donjih ekstremiteta - najčešće se razvija kao posljedica utjecaja dijabetesa na sitne žile. Poremećaji cirkulacije koji vode do trofičnih čira i gangrene mogu se razviti čak i s manjim poremećajima u glavnim arterijama. Ispada paradoksalna situacija: dolazi do krvi u nogama, a tkiva gladuju, budući da je kapilarna mreža uništena i nema vremena za oporavak zbog stalno visokog šećera u krvi. Angiopatija gornjih ekstremiteta dijagnosticira se u izoliranim slučajevima, jer ruke ljudi rade s manje opterećenja i nalaze se bliže srcu, pa su posude u njima manje oštećene i brže se oporavljaju. Kod za ICD-10 je 10.5, 11.5.
  3. - dovodi do oštećenja posuda mrežnice. Poput nefropatije, ona nema simptoma sve do ozbiljnih stadija bolesti, koji zahtijevaju liječenje skupim lijekovima i laserskim operacijama na mrežnici. Rezultat vaskularne destrukcije na mrežnici je zamagljen vid zbog edema, sive mrlje ispred očiju zbog krvarenja, odvajanje mrežnice praćeno sljepoćom zbog ožiljaka na mjestu oštećenja. Inicijalna angiopatija koja se može otkriti samo u ordinaciji oftalmologa izliječi se samostalno dugoročnom kompenzacijom dijabetesa. Šifra H0.
  4. Dijabetička angiopatija srčanih žila - dovodi do angine pectoris (oznaka I20) i glavni je uzrok smrti od komplikacija dijabetesa. Ateroskleroza koronarnih arterija izaziva gladovanje srčanog tkiva na koje on reagira pritiskom, kompresivnim bolom. Uništavanje kapilara i njihovo naknadno izraslina vezivnim tkivom narušavaju rad srčanog mišića, javljaju se poremećaji ritma.
  5. - kršenje dovoda krvi u mozak, u početku se manifestuje glavoboljom i slabošću. Što je duža hiperglikemija, veći je nedostatak mozga sa kisikom i više na njega utiču slobodni radikali.

Simptomi i znakovi angiopatije

U početku je angiopatija asimptomatska. Iako je uništenje nekritično, tijelo uspijeva uzgajati nove posude kako bi zamijenilo oštećene. Na prvom, pretkliničkom stadiju, metabolički poremećaji mogu se utvrditi samo povećanjem holesterola u krvi i povećanjem vaskularnog tonusa.

Prvi simptomi dijabetičke angiopatije javljaju se u funkcionalnoj fazi, kada lezije postaju opsežne i nemaju vremena za oporavak. Tretman započet u ovom trenutku može preokrenuti proces i potpuno vratiti funkciju vaskularne mreže.

  • bol u nogama nakon dugog opterećenja -,
  • ukočenost i trnce u udovima,
  • grčevi
  • hladna koža na nogama
  • protein u urinu nakon vježbanja ili stresa,
  • mrlje i zamagljen vid,
  • slaba glavobolja, koju ne ublažavaju analgetici.

Dobro definirani simptomi pojavljuju se u posljednjem, organskom, stadijumu angiopatije. U ovom trenutku promjene na pogođenim organima već su nepovratne, a liječenje lijekovima može samo usporiti razvoj bolesti.

  1. Konstantna bol u nogama, lijenost, oštećenje kože i noktiju zbog nedostatka prehrane, oticanje stopala i teladi, nemogućnost dužeg stajanja u stojećem položaju s angiopatijom donjih ekstremiteta.
  2. Visok, ne podložan terapiji, krvni pritisak, oticanje na licu i tijelu, oko unutrašnjih organa, intoksikacija nefropatijom.
  3. Snažan gubitak vida s retinopatijom, magla pred očima kao posljedica edema kod dijabetičke angiopatije centra mrežnice.
  4. Vrtoglavica i nesvjestica zbog aritmije, letargije i nedostatka daha zbog zatajenja srca, bolova u grudima.
  5. Nesanica, oslabljena memorija i koordinacija pokreta, smanjenje kognitivnih sposobnosti u angiopatiji mozga.

Simptomi vaskularnih lezija u udovima

Simptom Razlog
Blijeda, hladna koža stopalaPoremećaj kapilara se još uvijek liječi
Slabost mišića noguNeadekvatna prehrana mišića, pojava angiopatije
Crvenilo na nogama, topla kožaUpala zbog pridruživanja infekciji
Nedostatak pulsa na udovimaZnačajno sužavanje arterija
Dugotrajni edemiTeška oštećenja krvnih žila
Smanjivanje teladi ili mišića bedara, zaustavljanje rasta dlaka na nogamaDugo gladovanje kisikom
Ne zaceljujuće raneVišestruka oštećenja kapilara
Vrhovi crne bojeVaskularna angiopatija
Plava hladna koža na udovimaTeška oštećenja, nedostatak cirkulacije krvi, početak gangrene.

Unutrašnji sloj

Takođe, ovaj sloj obično izlučuje endotelni opuštajući faktor. Uz nedostatak ovog faktora (što se opaža kod dijabetesa ) lumen endotela se sužava i otpornost žila se povećava. Dakle, zahvaljujući sintezi različitih bioloških tvari, unutarnji zid posuda obavlja niz važnih funkcija.

  • sprečava stvaranje krvnih ugrušaka u krvnim žilama,
  • reguliše propusnost vaskularnog zida,
  • reguliše krvni pritisak
  • obavlja funkciju zapreke, sprečava prodiranje stranih supstanci,
  • sudjeluje u upalnim reakcijama, sintetišući upalne posrednike.
Uz dijabetes ove su funkcije oštećene. Povećava se propusnost vaskularne stijenke, a glukoza prodire kroz endotel u stijenku suda. Glukoza izaziva pojačanu sintezu glikozaminoglikana, glikozilaciju proteina i lipida. Kao rezultat toga, vaskularna stijenka nabubri, njen se lumen sužava, a brzina cirkulacije krvi u žilama se smanjuje. Stupanj smanjenog protoka krvi izravno ovisi o težini dijabetesa. U teškim slučajevima cirkulacija krvi u žilama je toliko smanjena da prestaje hraniti okolna tkiva i u njima se razvija gladovanje kisikom.

Mehanizam oštećenja krvožilnog sustava kod dijabetesa

Također, kao rezultat oštećenja vaskularnog zida, aktivira se proces koagulacije (krvnih ugrušaka ), jer je poznato da kapilarni endotel stvara faktor zgrušavanja krvi. Ova činjenica dodatno pogoršava cirkulaciju krvi u žilama. Zbog kršenja strukture endotela prestaje lučiti endotelni opuštajući faktor, koji normalno regulira promjer žila.
Tako se s angiopatijom opaža Virchow-ova trijada - promjena vaskularne stijenke, kršenje sistema koagulacije i usporavanje protoka krvi.

Zbog gore navedenih mehanizama, krvni sudovi, posebno mali, sužavaju se, njihov lumen se smanjuje, a protok krvi opada dok se ne zaustavi. U tkivima u kojima opskrbljuju krv uočava se hipoksija (gladovanje kiseonikom ), atrofija, i kao rezultat povećane propusnosti i edema.

Manjak kiseonika u tkivima aktivira fibroblaste ćelije koji sintetišu vezivno tkivo.Stoga je hipoksija uzrok razvoja vaskularne skleroze. Prije svega, trpe najmanja žila - kapilare bubrega.
Kao rezultat skleroze ovih kapilara, bubrežna funkcija je oslabljena i bubrežno zatajenje.

Ponekad su male posude začepljene ugrušcima krvi, dok kod drugih male aneurizme formiraju (izbočeni vaskularni zid ) Sama posuda postaju krhka, krhka, što dovodi do čestih krvarenja (najčešće na mrežnici ).

Simptomi dijabetičke angiopatije

Vrste dijabetičke angiopatije:

  • dijabetička retinopatija (oštećenje vaskularne mrežnice ),
  • dijabetička nefropatija (oštećenje bubrega ),
  • dijabetička angiopatija s oštećenjem kapilara i koronarnih arterija srca,
  • dijabetička angiopatija donjih ekstremiteta,
  • dijabetička encefalopatija (cerebrovaskularna bolest ).

Simptomi dijabetičke retinopatije

Struktura očiju
Oko se sastoji od očne jabučice, optičkog živca i pomoćnih elemenata (mišićne kapke ) Sama očna jabučica sastoji se od vanjske ljuske (rožnice i sklere ), srednja - vaskularna i unutarnja - mrežnica. Retina ili „mrežnica“ ima svoju kapilarnu mrežu koja je meta dijabetesa. Predstavljen je arterijama, arteriolama, venama i kapilarima. Simptomi dijabetičke angiopatije dijele se na kliničke (one koje je predstavio pacijent ) i oftalmoskopske (onih koji se otkriju tokom oftalmoskopskog pregleda ).

Klinički simptomi
Oštećenja na žilama mrežnice kod dijabetes melitusa su bezbolna i u početnim fazama gotovo su asimptomatska. Simptomi se pojavljuju tek u kasnijim fazama, što je objašnjeno kasnim posjetom liječniku.

Žalbe pacijenta oboljelog od dijabetičke retinopatije:

  • smanjenje oštrine vida,
  • tamne mrlje pred očima
  • iskre, bljeskovi pred očima,
  • veo ili zavjesa pred očima.
Glavni simptom dijabetičke angiopatije je smanjenje oštrine vida do sljepoće. Osoba gubi sposobnost razlikovanja sitnih predmeta, vidjeti na određenoj udaljenosti. Ovaj fenomen prati izobličenje oblika i veličine predmeta, zakrivljenost ravnih linija.

Ako je retinopatija komplicirana staklastim krvarenjima, tada se očituje prisutnošću tamnih plutajućih mrlja pred očima. Te mrlje zatim mogu nestati, ali vid se može nepovratno izgubiti. Budući da je staklasto tijelo normalno prozirno, prisustvo akumulacije krvi u njemu (uslijed rupture krvnih sudova ) i izaziva pojavu tamnih mrlja u vidnom polju. Ako se osoba nije na vrijeme posavjetovala s liječnikom, onda se između staklastog tijela i mrežnice formiraju štapići koji povlače mrežnicu, što dovodi do njezinog odvajanja. Odvajanje mrežnice očituje se naglim padom vida (do sljepoće ), pojava bljeskova i iskre pred očima.

Takođe, dijabetička retinopatija može nastati s razvojem edema mrežnice. U ovom slučaju pacijent ima osjećaj vela pred očima, gubitak jasnoće slika. Neprekidni veo pred očima ili lokalni oblak mjesto je izbočenja edema ili eksudata na mrežnici.

Oftalmoskopski simptomi
Ovi se simptomi otkriju tokom oftalmoskopskog pregleda koji se sastoji u vizualizaciji fundusa pomoću oftalmoskopa i sočiva. U procesu ove studije, liječnik ispituje žile mrežnice, živce. Simptomi oštećenja vene na mrežnici pojavljuju se mnogo ranije nego pritužbe pacijenta.

Istovremeno se na fundusu vizualiziraju sužene arterije i na mjestima se otkrivaju mikroaneurizme. U središnjoj zoni ili duž velikih vena ima malo krvarenja u obliku točkica. Edem je lokaliziran duž arterija ili u centru makule. Na mrežnici se primjećuju i više mekanih eksudata (nakupljanje tečnosti ) U isto vrijeme su vene proširene, napunjene velikom količinom krvi, sinuaste i njihov je obris jasno istaknut.

Ponekad su u staklastom tijelu vidljiva brojna krvarenja. Nakon toga se između nje i mrežnice formiraju vlaknasti štapići. Disk optičkog nerva prodire kroz krvne žile (optička neovaskularizacija ) Ti simptomi su obično praćeni oštrim padom vida. Vrlo često se samo u ovoj fazi pacijenti koji zanemaruju rutinske fizičke preglede savjetuju sa ljekarom.

Simptomi dijabetičke nefropatije

Struktura bubrega
Funkcionalna jedinica bubrega je nefron, koji se sastoji od glomerula, kapsule i tubula. Glomerulus je nakupina mnogih kapilara kroz koje teče krv tijela. Iz kapilarne krvi u tubulima se filtriraju svi vitalni proizvodi tijela, a stvara se i urin. Ako je oštećen zid kapilara, ova funkcija se krši.

Simptomi dijabetičke nefropatije uključuju pritužbe pacijenta, kao i rane dijagnostičke znakove. Dugo vremena je dijabetička nefropatija asimptomatska. Opći simptomi šećerne bolesti dolaze do izražaja.

Uobičajeni simptomi dijabetesa:

  • žeđ
  • suha usta
  • svrbež kože
  • učestalo mokrenje.
Svi ovi simptomi nastaju zbog povećane koncentracije glukoze u tkivima i u krvi. Na određenu koncentraciju glukoze u krvi (više od 10 mmol / l ) počinje prolaziti bubrežnu barijeru. Izlazeći s urinom, glukoza nosi vodu sa sobom, što objašnjava simptom učestalog i obilnog mokrenja (poliurija ) Intenzivno oslobađanje tekućine iz tijela uzrokuje dehidraciju kože (uzrokuju svrbež kože ) i stalna žeđ.

Žive kliničke manifestacije dijabetičke nefropatije pojavljuju se 10 do 15 godina nakon dijagnoze dijabetesa. Prije toga postoje samo laboratorijski znakovi nefropatije. Glavni takav znak je protein u mokraći (ili proteinurija ), koji se može otkriti prilikom rutinskog medicinskog pregleda.

Normalno, količina proteina u dnevnoj mokraći ne smije biti veća od 30 mg. U početnim fazama nefropatije količina proteina u urinu dnevno kreće se od 30 do 300 mg. U kasnijim fazama, kada se pojave klinički simptomi, koncentracija proteina prelazi 300 mg dnevno.

Mehanizam ovog simptoma je oštećenje bubrežnog filtra (povećava se njegova propusnost ), kao rezultat toga prvo prelaze male, a potom i velike proteinske molekule.

Kako bolest napreduje, simptomi bubrežne insuficijencije počinju se pridruživati ​​općim i dijagnostičkim simptomima.

Simptomi nefropatije kod dijabetesa:

  • visok krvni pritisak
  • opći simptomi intoksikacije - slabost, pospanost, mučnina.
Oticanje
U početku se edem lokalizuje u periorbitalnoj regiji (oko očiju ), ali kako bolest napreduje, počinju se formirati u tjelesnim šupljinama (trbušne, perikardne ) Edemi s dijabetičkom nefropatijom su blijedi, topli, simetrični, pojavljuju se ujutro.

Mehanizam nastanka edema povezan je s gubitkom proteina u krvi, koji se izlučuju zajedno s urinom. Normalno, proteini u krvi stvaraju onkotski pritisak, odnosno zadržavaju vodu unutar vaskularnog dna. Međutim, gubitkom proteina tečnost se više ne zadržava u žilama i prodire u tkiva. Unatoč činjenici da pacijenti s dijabetičkom nefropatijom gube kilograme, izvana izgledaju edematozno, zbog masivnog edema.

Povišen krvni pritisak
U kasnijim fazama pacijenti sa dijabetičkom nefropatijom imaju povišen krvni pritisak. Povećani krvni pritisak se smatra kada sistolni pritisak prelazi 140 mmHg, a dijastolički tlak prelazi 90 mmHg.

Mehanizam povećanja krvnog pritiska sastoji se od nekoliko patogenetskih veza. Prije svega, to je zadržavanje vode i soli u tijelu. Drugi je aktiviranje renin-angiotenzinskog sistema. Renin je biološki aktivna supstanca koju proizvode bubrezi i koja pomoću složenog mehanizma reguliše krvni pritisak. Renin se počinje aktivno proizvoditi kada bubrežno tkivo osjeti gladovanje kisikom. Kao što znate, kapilare bubrega kod dijabetes melitusa su sklerotične, uslijed čega bubreg prestaje primati potrebnu količinu krvi, a s njim i kisik. Kao odgovor na hipoksiju, prekomjerni renin počinje se stvarati. A on, sa svoje strane, aktivira angiotenzin II, koji sužava krvne sudove i potiče lučenje aldosterona. Poslednje dve tačke su ključne za razvoj hipertenzije.

Uobičajeni simptomi intoksikacije - slabost, pospanost, mučnina
Slabost, pospanost i mučnina kasni su simptomi dijabetičke nefropatije. Razvijaju se zbog nakupljanja toksičnih metaboličkih proizvoda u tijelu. Normalno, vitalni proizvodi tijela (amonijak, urea ) izlučuju se bubrezima. Međutim, porazom kapilara nefrona, izlučna funkcija bubrega počinje patiti.

Ove tvari prestaju izlučivati ​​bubrezima i nakupljaju se u tijelu. Akumulacija uree u tijelu daje pacijentima koji imaju dijabetičku nefropatiju specifičan miris. Međutim, najopasnije je nagomilavanje toksičnog amonijaka u tijelu. Lako prodire u centralni nervni sistem i oštećuje ga.

Simptomi hiperammonemije (visoka koncentracija amonijaka ):

  • mučnina
  • vrtoglavica
  • pospanost
  • grčevi ako koncentracija amonijaka u mozgu dosegne 0,6 mmol.
Jačina intoksikacije metaboličkim produktima u tijelu ovisi o stupnju smanjenja izlučujuće funkcije bubrega.

Dijabetička angiopatija donjih ekstremiteta

Simptomi dijabetičke angiopatije donjih ekstremiteta:

  • osjećaj ukočenosti, hlađenja, goosebumps,
  • bol, grčevi u nogama i isprekidano klaudiranje,
  • distrofične promjene na koži udova,
  • trofični čir.
Osjećaj ukočenosti, hlađenja, nagluza
Osjećaj ukočenosti, hladnoća i grčevi u nogama prvi su simptomi dijabetičke angiopatije donjih ekstremiteta. Mogu se pojaviti na različitim područjima - u području stopala, potkoljenice, mišića mišića.

Mehanizam razvoja ovih simptoma prvenstveno je posljedica nedovoljne opskrbe krvlju tkivima, kao i oštećenja živaca. Hladnoća, hladnoća u nogama zbog slabe cirkulacije krvi, posebno kod produženog fizičkog napora. Goosebumps, peckanje, ukočenost nastaju oštećenjem perifernih živaca (dijabetička neuropatija ), kao i vazospazam.

Bol, grčevi u nogama i isprekidano klaudiranje
Bol se razvija kada mišići nogu počinju dugo osjećati nedostatak kisika. To je posljedica značajnog sužavanja lumena krvne žile i smanjenog protoka krvi u njima. U početku se bol pojavljuje kod hodanja, što prisiljava osobu da prestane. Ove privremene bolove nazivamo povremenom klaudikacijom. Prati ga osjećaj napetosti, težine u nogama. Nakon prisilnog zaustavljanja, bol odlazi.

Grčevi u nogama nastaju ne samo prilikom hodanja, nego i u mirovanju, najčešće tokom spavanja. Oni nastaju zbog smanjene koncentracije kalijuma u organizmu. Hipokalemija se razvija kod šećerne bolesti uslijed učestalog mokrenja, jer se kalijum intenzivno izlučuje urinom.

Distrofične promjene na koži udova
U ranim fazama koža postaje blijeda, hladna, kosa pada na njoj. Ponekad koža postane plavkast. Nokti usporavaju, deformiraju se, postaju debeli i krhki.
Promjene se razvijaju zbog dugotrajne neuhranjenosti tkiva, jer krv tkiva opskrbljuje ne samo kisikom, nego i raznim hranjivim tvarima. Tkivo, ne primajući potrebne tvari, počinje atrofirati. Dakle, kod ljudi koji imaju dijabetičku angiopatiju potkožna masnoća se najčešće atrofira.

Trofični čir
Trofični ulkusi nastaju u dekompenziranim oblicima dijabetes melitusa i posljednji su stadij dijabetičke angiopatije donjih ekstremiteta. Njihov razvoj povezan je sa smanjenom otpornošću tkiva, općim i lokalnim padom imuniteta. Najčešće se razvijaju na pozadini djelomične obliteracije posude.

Razvoju čireva u pravilu prethodi nekakva ozljeda, hemijska ili mehanička, ponekad može biti elementarna ogrebotina. Budući da su tkiva slabo opskrbljena krvlju i njihova prehrana je poremećena, ozljede se ne liječe dugo. Mjesto ozljede nabubri, povećava se u veličini. Ponekad joj se pridruži infekcija koja usporava zacjeljivanje još više. Razlika između trofičnih čira na šećernoj bolesti je njihova bezbolnost. To je razlog za kasni posjet ljekaru, a ponekad sami pacijenti duže vrijeme ne primjećuju njihov izgled.

Najčešće, čirevi su lokalizovani u stopalu, donjoj trećini nogu, u predelu starih mozgova. Kod dekompenziranih oblika dijabetesa trofični ulkusi mogu preći u gangrene ekstremiteta.

Dijabetičko stopalo
Dijabetičko stopalo je kompleks patoloških promjena stopala koje se javljaju u kasnim fazama dijabetesa, uslijed napredovanja dijabetičke angiopatije. To uključuje trofične i osteoartikularne promjene.

Sa dijabetičkim stopalom opažaju se duboki čirevi koji dosežu tetive i kosti.
Pored trofičnih čira, dijabetičko stopalo karakteriziraju patološke promjene na kostima i zglobovima. Razvoj dijabetičke osteoartropatije (Charcotovo stopalo ), što se očituje dislokacijama i lomovima kosti stopala. Naknadno to dovodi do deformacije stopala. Takođe, dijabetičko stopalo prati Menkebergov sindrom, koji se sastoji u skleroziranju i kalcifikaciji žila ekstremiteta na pozadini uznapredovalog dijabetesa.

Simptomi dijabetičke encefalopatije

Simptomi dijabetičke encefalopatije razvijaju se vrlo sporo. Sve započinje općom slabošću i povećanim umorom. Pacijenti su često zabrinuti zbog glavobolje koja ne reagira na lijekove protiv bolova. Nakon toga se pridružuju poremećaji spavanja. Encefalopatiju karakteriziraju poremećaji spavanja noću, a istovremeno i dnevnu pospanost.
Nadalje, razvijaju se poremećaji pamćenja i pažnje - pacijenti postaju zaboravni i rastrojeni. Uočeno je sporo, kruto mišljenje, smanjena sposobnost fiksacije. Fokalni simptomi se dodaju cerebralnim simptomima.

Fokalni simptomi kod dijabetičke angiopatije moždanih žila:

  • poremećaj kretanja,
  • drhtavo hodanje
  • anisocoria (različiti promjer zjenice ),
  • poremećaj konvergencije
  • patološki refleksi.

Preostali azot u krvi

Urea
U krvi zdravih ljudi koncentracija uree se kreće od 2,5 do 8,3 mmol / litra. Kod dijabetičke nefropatije koncentracija uree značajno se povećava. Količina ureje direktno ovisi o fazi bubrežne insuficijencije kod dijabetesa. Tako koncentracija uree veća od 49 mmol / litra ukazuje na ogromno oštećenje bubrega. U bolesnika s kroničnim zatajivanjem bubrega uslijed dijabetičke nefropatije koncentracija uree može doseći 40-50 mmol / litra.

Kreatinin
Poput uree, koncentracija kreatinina govori o funkciji bubrega. Normalno, njegova koncentracija u krvi kod žena je 55-100 mikromol / litra, a kod muškaraca - od 62 do 115 mikromola / litra. Povećanje koncentracije iznad ovih vrijednosti jedan je od pokazatelja dijabetičke nefropatije.U početnim fazama dijabetičke nefropatije nivo kreatinina i uree se blago povećava, međutim, u posljednjem, nefrosklerotičnom stadijumu, njihove koncentracije naglo se povećavaju.

Lipidni spektar u krvi

Koncentracija holesterola kod različitih ljudi varira na različite načine. Dvojeznačno mišljenje o tom pitanju među stručnjacima. Neki preporučuju da ne prekoračite holesterol iznad 7,5 mmol po litri. Općenito prihvaćena norma danas nije veća od 5,5 mmol po litri. Povećanje holesterola iznad 6 mmol smatra se rizikom od razvoja makroangiopatije.

Instrumentalne metode za proučavanje dijabetičke angiopatije:

  • sveobuhvatni oftalmološki pregled, koji uključuje direktnu oftalmoskopiju, gonioskopiju, pregled fundusa, stereoskopsku fotografiju mrežnice i optičku koherencijsku tomografiju (OKT ).
  • elektrokardiogram
  • ehokardiografija
  • koronarna angiografija,
  • dopplerografija donjih ekstremiteta,
  • arteriografija donjih ekstremiteta,
  • ultrazvuk bubrega
  • Dopplerografija sudova bubrega,
  • magnetska nuklearna rezonanca mozga.

Dopplerografija donjih ekstremiteta

Metoda je obavezna kod osoba koje imaju dijabetičko stopalo, trofične čireve ili gangrene donjih ekstremiteta. Procjenjuje opseg svih ozljeda i daljnju taktiku liječenja. Ako nema potpune blokade krvnih žila, i prokrvljenost se može obnoviti, tada se donosi odluka u korist konzervativnog liječenja. Ako se tijekom dopplerografije otkrije potpuna okluzija žila, bez mogućnosti obnove krvotoka, to govori u prilog daljnjem kirurškom liječenju.

Uzroci angiopatije

Dugim tokom dijabetesa melitusom, pod utjecajem velikog broja šećera koji prolaze kroz žile, uništavaju se zidovi arterija, vena i malih kapilara. Na nekim mjestima postaju tanji i deformirani, na drugim se debljaju, ometajući normalan protok krvi i metabolizam između tkiva. S tim u vezi nastaje hipoksija (gladovanje kisikom) okolnih tkiva i pogađa mnoge organe pacijenta.

Među velikim žilama najčešće su zahvaćene noge (u 70% svih angiopatija) i srce. Većina tereta se odnosi na ove dijelove tijela, pa je ovdje postupak mijenjanja posuda ubrzan. Među mikroangiopatije najčešće uočena lezija fundusa (retinopatija). Ova komplikacija se razmatra odvojeno.

Uz produženi tijek angiopatije donjih ekstremiteta i nepostojanja odgovarajućeg liječenja mogu se pojaviti komplikacije koje vode osobama s invaliditetom.

Simptomatologija

Simptomi dijabetičke angiopatije ovise o veličini pogođenih žila i stepenu ove lezije.

Mikroangiopatija je podeljena na 6 stepeni:

  • 0 stepen. Pacijent ne pokazuje pritužbe, međutim, preventivnom dijagnozom liječnik otkriva početne promjene u žilama
  • 1 stepen. Koža nogu je blijeda, hladna na dodir. Možete otkriti male površinske čireve koji nemaju upalna područja, manje su bolni
  • 2 stepena. Čirevi se produbljuju. Može utjecati na mišiće i kosti, mučiti pacijenta od boli
  • 3 stepena. Na ivicama i na dnu čira nalaze se područja nekroze (smrti) u obliku crnih fragmenata. Postoji oteklina ovog mjesta, crvenilo. Mogu se javiti osteomielitis (upala koštanog tkiva i koštane srži), apscesi i flegmon (gnojne bolesti kože i ispod slojeva)
  • 4 stepen. Nekroza se proteže izvan čira (na prstu ili na početku stopala)
  • 5 stepen. Nekroza zauzima gotovo cijelo stopalo. Amputacija je tada neizbježna

Makroangiopatija je podijeljena u faze:

  • 1. faza. Pacijenta brine umor u nogama, ukočenost tokom prvih pokreta ujutro, utrnulost u nožnim prstima, zadebljanje noktiju. Noge ovih pacijenata lako se smrzavaju, jako se znoje. Prekidna klaudifikacija može se pojaviti u intervalima do 0,5-1 km.
  • 2a pozornica. Pacijenta brine otečenost stopala, noge se smrzavaju čak i ljeti. Koža nogu je blijeda, pretjerano znojenje. Međusobno klaudifikacija se javlja u kraćim intervalima - od 200 do 500 m.
  • 2b pozornica. Pritužbe se i dalje muče isto, ali jadikovanje se javlja i nakon 50-200 m.
  • 3a pozornica. Bol u nogama, gori noću, grčevi u nogama, pridružite se prijašnjim pritužbama. Izgleda da koža na nogama gori ili peče. U sklonom položaju koža poprima izraženo blijedu boju, a u produljenom položaju s nogama prema dolje (sjedi, stoji) prsti poprimaju plavu boju. Koža je suva i ljuskava. Hromost se javlja na udaljenosti manjoj od 50 m.
  • 3b pozornica. Bolovi u nogama su trajni. Noge nabreknu. Možete pronaći pojedinačne ili višestruke čireve sa područjima nekroze.
  • Faza 4. Karakteristično je ispadanje prstiju ili čak cijelog stopala. Prati je jaka slabost, groznica (pridružuje se infekcija).

Liječenje dijabetičke angiopatije

U početku je potrebno uravnotežiti nivo šećera u krvi.

Specifični tretmani uključuju:

  • Statini - atorvastatin, simvastatin.
  • Antioksidanti - Vitamin E (prirodni antioksidans koji dobro deluje na krvne sudove).
  • Metabolički lijekovi - trimetazidin, blagoronat, tiatriazolin.
  • Razrjeđivači krvi - klopidogrel, heparin, fraksiparin, kardiomagnil.
  • Angioprotektori - parmidin, dobesilat, anginin, diklon.
  • Biogeni stimulansi - staklasto tijelo, aloja, FiBS.
  • Amputacija nekrotičnog dijela stopala ili noge (u prisustvu gangrene).

Pravovremenim i pravilnim tretmanom moguće je ne dobiti gangrenu stopala. Međutim, ako se ne poštuju preporuke liječnika, gangrena se razvija u roku od 5 godina od početka angiopatije kod 90% svih bolesnika s ovom patologijom. Zauzvrat, otprilike 10-15% umire od trovanja krvi toksinima iz nekroze, a ostatak ostaje invalid.

Ultrazvuk bubrega

Dijabetičku nefropatiju karakteriše difuzna i nodularna nefroskleroza. U prvom slučaju rastu vezivnog tkiva nasumično se vizualiziraju. Na drugom mjestu se primjećuje skleroza u obliku nodula. Na ultrazvuku su ta mesta skleroze vidljiva u obliku hiperehoičnih žarišta (svjetlosne strukture su vidljive na ekranu ).

Naknade za drogu

Zbirka broj 2
Infuzija na ovu zbirku biljaka treba piti u roku od jedne sedmice, nakon čega je potrebna pauza. Morate koristiti decokciju za trećinu čaše (65 mililitara ) deset minuta prije jela.

Sastojci za pripremu kolekcije:

  • laneno sjeme - deset grama,
  • korijen eklapan - 20 grama,
  • lišće koprive - 30 grama,
  • konjski lonac - 30 grama.

Bez obzira na sastav biljnog sakupljanja koji se koristi za pripremu kupke, nakon vodenih postupaka moraju se poštovati sljedeća pravila:

  • isključite fizičku aktivnost u roku od dva sata nakon kupke,
  • izbegavajte jesti hladnu hranu ili pića posle postupka,
  • isključite upotrebu štetnih i toksičnih proizvoda u roku od 24 sata nakon kupke.
Kupka od pšenične trave
50 grama suhog korijena pšenične trave puzeće kipuće vode (jedna do dve litre ) i držite na vatri deset do petnaest minuta. Izlijte juhu u kadu napunjenu vodom, čija temperatura ne prelazi 35 stepeni. Trajanje postupka nije više od petnaest minuta. Tijek kupanja je svaki dan tokom dvije sedmice, nakon čega je potrebna sedmična pauza.

Kada sa bijelim korijenom
50 grama biljke napunite vodom (dve do tri čaše ) i insistiraju na nekoliko (dva do tri ) sati. Zatim infuziju stavite na vatru i ostavite da stoji na maloj vatri dvadesetak minuta. Procijedite juhu i dodajte u kupku s vodom (35 - 37 stepeni ) Ovaj vodeni postupak treba obaviti prije spavanja deset do dvanaest dana.

Kupka sa jeruzalemskim artičokom
Za pripremu kupke s jeruzalemskom artičokom pripremite jedan i pol kilograma mješavine vrha, cvijeća, gomolja (svježe ili suvo ) Jeruzalemsku artičoku prelijte jednom kantom ključale vode (deset litara ) i stavite na malu vatru. Nakon deset do petnaest minuta malog prokuha, uklonite sa vatre i ostavite da se kuva dvadesetak minuta. Procijedite juhu i dodajte je u vodenu kupelj (35 - 40 stepeni ) Kupite se sa jeruzalemskim artičokom jednom u dva dana u trajanju od dvije do tri sedmice.

Djetelinska kupka
Uzmite 50 grama suhe livadske djeteline i napunite je litrom (4 šolje ) topla voda. Nakon dva sata infuzije, dodajte u kupku, čija temperatura vode ne smije prelaziti 37 stepeni. Postupke je potrebno uraditi prije spavanja dvije sedmice. Trajanje kupke je od deset do petnaest minuta.

Biljni preljevi
Da biste pripremili oblog, samljeti sastojak u receptu i nanijeti na čireve. Masa se fiksira zavojem od gaze. Prije nanošenja sastava stopala, operite toplom vodom. Nakon što uklonite zavoj, isperite noge i obucite čiste pamučne čarape. Učestalost biljnih kompresa je dva do tri puta dnevno.

Komponente za komprese:

  • iseckano i sveže sveže lišće nevena,
  • usitnjeno lišće i gotovo lipa u obliku srca,
  • suva kopriva lišće mljevenja u prašinu.
Uljni kompresovi
Komprimirani na bazi ulja, ljekovitog bilja i drugih korisnih komponenti imaju ljekovito djelovanje na trofične čireve, omekšavaju kožu i smanjuju bol.

Sastojci za medeni oblog:

  • rafinirano biljno ulje - 200 grama,
  • smola bora ili smreke - 50 grama (smolu treba kupiti u ljekarnama ili specijalnim prodavaonicama ),
  • pčelinji vosak - 25 grama.
Stavite ulje u keramičku posudu na vatru i dovedite ključ. Dodajte vosak i smolu i držite na vatri još 5 do 10 minuta. Ohladite sastav na sobnu temperaturu, stavite gazu na gazu. Zaključajte ranu i ostavite dvadeset do trideset minuta. Postupak treba provoditi svakodnevno.

Kontrola šećera u krvi

Nakon dijagnoze dijabetesa, prevencija ima za cilj sprečavanje komplikacija. Razina kolesterola u krvi je pokazatelj koji mora biti praćen, s obzirom da njegovo povećanje izaziva vaskularnu patologiju i razaranje tkiva. Kada nivo šećera poraste iznad 10 mmol / litra, on prodire u bubrežni filter i pojavljuje se u mokraći. Zbog toga se preporučuje ne dopustiti povećanje glukoze naglo iznad 6,5 mmol / litra. U isto vrijeme, ne može se dopustiti nagli porast i pad nivoa glukoze, jer upravo fluktuacije glikemije oštećuju krvne sudove.

Parametri kojih se mora pridržavati kod dijabetičke angiopatije:

  • glukoza na post: 6,1 - 6,5 mmol / l,
  • glukoza dva sata nakon obroka: 7,9 - 9 mmol / litra,
  • glikozilirani hemoglobin: 6,5 - 7,0 posto ukupnog hemoglobina,
  • holesterol: 5,2 - 6,0 mmol / litra,
  • krvni pritisak: ne više od 140/90 mmHg.
Ako je dijabetička angiopatija komplicirana razvojem koronarne srčane bolesti ili čestim hipoglikemijskim stanjima, tada se ti parametri neznatno razlikuju.

Parametri kojih se mora pridržavati kod dijabetičke angiopatije komplicirane koronarnom srčanom bolešću, kao i čestih hipoglikemijskih stanja:

  • glukoza na post: 7,8 - 8,25 mmol / litra,
  • glikozilirani hemoglobin: 7 do 9 posto,
  • fluktuacije glikemije u roku od najviše 10 - 11 mmol / litra.

Odnos hrane

Pravila ishrane za prevenciju dijabetičke angiopatije:

  • isključiti upotrebu pržene i dimljene hrane,
  • povećati količinu luka (pečeni ili kuhani ),
  • povećati količinu konzumiranog sirovog voća i povrća,
  • kuhana hrana, pečena ili kuvana hrana trebala bi prevladavati u prehrani
  • masno meso (janjetina, svinjetina ) treba zamijeniti vitkim (piletina, ćuretina, teletina ),
  • prilikom kuvanja peradi kožu treba ukloniti s mesa,
  • konzervirana hrana i dodaci prehrani trebaju biti svedeni na minimum
  • da bi poboljšali proces probave masti mora se dodavati začini hrani (osim ljute paprike ).
Uz veliku želju za slatkim, čokoladom i proizvodima iz nje možete je zamijeniti marmeladom ili marshmallows. Kompot i druga pića možete zasladiti kornišonom, kupinom, malinom. U prodaji su i posebni konditorski proizvodi u kojima je šećer zamijenjen sintetičkim ili prirodnim zaslađivačima. Treba imati na umu da su velike količine analoga sintetičkog šećera štetne za zdravlje.

Hrana za prevenciju dijabetičke angiopatije:

  • proizvodi od brašna od integralnog brašna,
  • riža, heljda i ječam, kaše,
  • zob, pšenica, riža, ražene mekinje,
  • krompir i druga hrana bogata vlaknima.
Za varenje složenih ugljikohidrata potrebno je više vremena od ostalih namirnica. Kao rezultat toga, glukoza polako ulazi u krvotok, a gušterača ima dovoljno vremena da proizvede inzulin i tijelo uspijeva da ga apsorbira. Postoji veliki broj namirnica koje snižavaju šećer u krvi, pospješuju proizvodnju inzulina i pozitivno utiču na funkcionisanje gušterače.

Proizvodi koji stimulišu pankreas:

  • kiseli kupus,
  • borovnice
  • zeleni grah
  • špinat
  • celer.
Voda ravnoteža
Održavanje zdrave ravnoteže vode jedna je od važnih preventivnih mjera u razvoju dijabetičkih komplikacija. Dovoljna količina vode stimulira proizvodnju inzulina i njegovu apsorpciju u tijelu. Da biste stanicama obezbedili potrebnu količinu vlage, dnevno morate piti oko dvije litre tečnosti (osam čaša ) Preferirajte mineralnu mirnu vodu, nezaslađene biljne i voćne čajeve. Za prevenciju dijabetičke angiopatije korisno je uzimati sok od šipak, svježi krastavac, sok od šljive.
Unos tečnosti treba biti ograničen u slučaju zatajenja bubrega, arterijske hipertenzije.

Njega stopala

Pravila za njegu stopala kod dijabetičke angiopatije donjih udova:

  • svake večeri noge treba prati toplom vodom sa kalijum permanganatom i sapunom za bebe,
  • nakon vodenih postupaka noge obrišite peškirom, nanesite baktericidnu kremu i kožu između prstiju namažite alkoholom,
  • nokte trebate rezati jednom sedmično pod pravim uglom,
  • izuzeti postupke pare i omekšavanja kože nogu,
  • ne držite noge u blizini vatre, kamina ili drugih uređaja za grijanje,
  • ne mjeri nove cipele na bosim nogama,
  • ne koristite tuđe cipele, čarape, peškire za noge,
  • na javnim mjestima (hotel, bazen, sauna ) koristite jednokratne cipele.
Ako primijetite urasli nokat, pukotine ili rane na nogama, ako osjetite bol prilikom hodanja i potpun ili djelomični gubitak osjetljivosti stopala, trebate kontaktirati stručnjaka.

Fizička aktivnost

Vrste fizičkih aktivnosti kod šećerne bolesti:

  • šetnje parkovima, trgovima,
  • poseta bazenu
  • biciklizam
  • hodanje stepenicama umjesto lifta,
  • smanjenje ruta koje koriste prijevoz u korist pješačenja,
  • planinarenje šumom.
Tokom boravka na svježem zraku, metabolizam u tijelu se poboljšava, ažurira se sastav krvi. Masne ćelije se prirodno uništavaju, a glukoza u njima ne stagnira. Ako postoje opipljivi problemi sa prekomjernom težinom, trebate posvetiti trideset minuta dnevno sportu. Preporučeni sport i vrsta opterećenja treba odabrati u zavisnosti od općeg fizičkog stanja, uz konsultaciju sa ljekarom.

Pogledajte video: Лечение? Как вылечить метаболический синдром, диабет, подагру, гипертонию, гепатоз по методу Скачко? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar