Principi upotrebe inzulina kratkog djelovanja i dugog djelovanja inzulina

Inzulin je hormon koji luče ćelije gušterače. Njegov glavni zadatak je regulacija metabolizma ugljikohidrata i „suzbijanje“ rastuće glukoze.

Mehanizam rada je sljedeći: osoba počinje jesti, nakon otprilike 5 minuta proizvodnje inzulina, on uravnotežuje šećer, povišen nakon jela.

Ako gušterača ne radi pravilno i hormon se ne luči dovoljno, razvija se.

Blagi oblici narušene tolerancije na glukozu ne zahtijevaju liječenje, u drugim slučajevima ne možete bez nje. Neki se lijekovi ubrizgavaju jednom dnevno, a drugi svaki put prije jela.

Pisma naših čitalaca

Predmet: Bakin šećer u krvi vratio se u normalu!

Za: Administrativno mjesto

Christina
Moskva

Moja baka duže vrijeme je bolesna od dijabetesa (tip 2), ali nedavno su komplikacije prešle na njene noge i unutrašnje organe.

Inzulin kratkog djelovanja počinje djelovati 30-40 minuta nakon uzimanja, nakon čega pacijent mora jesti. Preskakanje obroka nije prihvatljivo.

Trajanje terapeutskog efekta je do 5 sati, otprilike toliko vremena je potrebno da tijelo probavi hranu. Djelovanje hormona značajno premašuje vrijeme povećanja šećera nakon jela. Za uravnoteženje količine inzulina i glukoze, dijabetičarima se nakon 2,5 sata preporučuje lagani zalogaj.

Brzi inzulin obično se propisuje pacijentima koji naglo rastu nakon jela. Prilikom njegove primjene potrebno je uzeti u obzir neke suptilnosti:

  • veličina posluživanja uvijek treba biti približno ista
  • doza lijeka izračunava se uzimajući u obzir količinu pojedene hrane kako bi se nadoknadio nedostatak hormona u tijelu pacijenta,
  • ako se količina lijeka ne daje dovoljno,
  • prevelika doza izazvat će hipoglikemiju.

I hipo- i hiperglikemija izuzetno su opasne za pacijenta koji boluje od dijabetesa jer mogu izazvati ozbiljne komplikacije.

  • Potreba sačeka 30 do 40 minuta prije jela. U nekim je situacijama to izuzetno teško. Na primjer, na putu, na proslavi.
  • Terapeutski učinak se ne pojavljuje odmah, što znači da takav lijek nije pogodan za trenutno olakšanje hiperglikemije.
  • Budući da takav inzulin ima produljeni učinak, dodatni lagani zalogaj potreban je 2,5-3 sata nakon injekcije za stabilizaciju razine šećera.

U medicinskoj praksi postoje dijabetičari s dijagnosticiranim sporim pražnjenjem želuca.

Ovim se pacijentima treba ubrizgati brzi inzulin 1,5 sat prije jela. U mnogim slučajevima to je krajnje nezgodno. U ovom slučaju jedini je izlaz upotreba hormona ultra brzog djelovanja.

U svakom slučaju, samo liječnik može propisati ovaj ili onaj lijek. Prelazak s jednog na drugi lijek također bi se trebao odvijati pod liječničkim nadzorom.

Trenutno je izbor brzih inzulinskih pripravaka prilično širok. Najčešće, cijena ovisi o proizvođaču.

Tabela: „Brzo delujući insulini“

Naziv lijekaObrazac za puštanjeZemlja porijekla
"Biosulin P"Indija
Apidra3 ml stakleni uložakNemačke
Gensulin RStaklena ampula od 10 ml ili uložak od 3 mlPoljska
Nevorapid Penfill3 ml stakleni uložakDanska
Rosinsulin RBoca od 5 mlRusija
Humalog3 ml stakleni uložakFrancuska

"" Je analog ljudskog insulina. Bezbojna tečnost dostupna u čašama od 3 mililitara stakla. Prihvatljiv način primjene je subkutano i intravenski. Trajanje akcije je do 5 sati.Ovisi o odabranoj dozi i osjetljivosti tijela, pacijentovoj tjelesnoj temperaturi kao i mjestu ubrizgavanja.

Ako vam je unošenje bilo ispod kože, onda će maksimalna koncentracija hormona u krvi biti za pola sata - sat vremena.

Humalog se može davati prije jela, kao i odmah nakon njega. Subkutano upravljanje provodi se u ramenu, trbuhu, stražnjici ili bedru.

Djelatna tvar lijeka Novorapid Penfill je inzulin aspart. Ovo je analogan ljudskom hormonu. To je tečnost bez boje, bez sedimenta.Takvi lijek dozvoljen je djeci starijoj od dvije godine. Uobičajeno, dnevna potreba za inzulinom kreće se od 0,5 do 1 JEDINICE, ovisno o tjelesnoj težini dijabetičara.

"Apidra" je njemački lijek, čija je aktivna supstanca insulin glulisin. Ovo je još jedan analog ljudskog hormona. Budući da ispitivanja učinka ovog lijeka nisu provedena na trudnicama, njegova upotreba za takvu skupinu bolesnika je nepoželjna. Isto vrijedi i za žene koje doje.

Rosinsulin R je lijek ruske proizvodnje. Aktivna tvar je genetski inženjerski humani inzulin. Proizvođač preporučuje primjenu malo prije jela ili 1,5-2 sata nakon njega. Prije upotrebe potrebno je pažljivo ispitati tečnost na prisustvo zamućenosti, sedimenta. U ovom slučaju, hormon se ne može koristiti.

Glavna nuspojava brzih inzulinskih preparata je hipoglikemija. Njegov blagi oblik ne zahtijeva prilagođavanje doze lijeka i medicinsku njegu. Ako je nizak šećer prešao na umjeren ili kritičan stupanj, potrebna je hitna medicinska pomoć. Pored hipoglikemije, pacijenti mogu osjetiti lipodistrofiju, pruritus i urtikariju.

Nikotin, COC, hormoni štitnjače, antidepresivi i neki drugi lijekovi slabe učinke inzulina na šećer. U ovom slučaju morate prilagoditi dozu hormona. Ako neki lijek svakodnevno uzimaju pacijenti, on o tome mora obavijestiti liječnika.

Kao i svaki lijek, i brzi pripravci inzulina imaju svoje kontraindikacije. Tu spadaju:

  • neke srčane bolesti, posebno oštećenje,
  • akutni žad
  • gastrointestinalne bolesti
  • hepatitis

U prisustvu takvih bolesti, režim liječenja odabire se pojedinačno.

Za osobu sa apsolutnim nedostatkom hormona inzulina, cilj liječenja je najbliže moguće ponavljanje prirodne sekrecije, i osnovne i potaknute. Ovaj članak će vam reći o ispravnom odabiru doze baznog inzulina.

Među dijabetičarima popularan je izraz "zadrži ravnomjernu pozadinu", za to je potrebna odgovarajuća doza inzulina s produženim djelovanjem.

Dugotrajni inzulin

Da bi mogli oponašati bazalnu sekreciju, koriste inzulin s produženim djelovanjem. U dijabetičkom slengu dijabetičara postoje izrazi:

  • „Dugi insulin“
  • "Osnovni inzulin",
  • "Basal"
  • Prošireni inzulin
  • "Dugi inzulin."

Svi ovi izrazi znače - inzulin dugog djelovanja. Danas se koriste dvije vrste dugo djelujućih inzulina.

Inzulin srednjeg trajanja - njegov efekat traje do 16 sati:

  1. Biosulin N.
  2. Insuman Bazal.
  3. Protafan NM.
  4. Humulin NPH.

Ultra dugotrajni inzulin - djeluje više od 16 sati:

Levemir i Lantus se od ostalih inzulina razlikuju ne samo po različitom trajanju djelovanja, već i po svojoj vanjskoj apsolutnoj transparentnosti, dok prva skupina lijekova ima bijelu mutnu boju, a prije aplikacije ih je potrebno valjati po dlanovima, tada otopina postaje jednolično zamućena.

Ova razlika je posljedica različitih načina proizvodnje preparata inzulina, ali o tome više kasnije. Lijekovi prosječnog trajanja djelovanja smatraju se vršnim, to jest u mehanizmu njihovog djelovanja vidljiv je ne previše izražen put, kao kod inzulina kratak, ali ipak postoji vrhunac.

Ultra dugotrajni inzulini smatraju se vrhunskim.Pri odabiru doze baznog lijeka, ova značajka mora se uzeti u obzir. Međutim, opća pravila za sve uvrede ostaju ista.

Važno! Doza inzulina dugog djelovanja treba biti odabrana tako da koncentracija glukoze u krvi između obroka ostane normalna. Dopuštena su mala kolebanja u rasponu od 1-1,5 mmol / l.

Drugim riječima, s pravom doziranjem glukoza u krvotoku ne bi se trebala smanjivati ​​ili, obrnuto, povećavati. Indikator bi trebao biti stabilan tokom dana.

Potrebno je pojasniti da se ubrizgavanje inzulina dugog djelovanja radi u bedro ili zadnjicu, ali ne i u stomak i ruku. To je jedini način da se osigura glatka apsorpcija. Kratko djelujući inzulin ubrizgava se u ruku ili abdomen kako bi se postigao maksimalan vrhunac, koji bi se trebao podudarati sa razdobljem apsorpcije hrane.

Dugi inzulin - doza noću

Izbor doze dugog inzulina preporučuje se započeti s noćnom dozom. Pacijent s dijabetesom trebao bi pratiti ponašanje glukoze u krvi noću. Da biste to učinili, svaka 3 sata potrebno je mjeriti nivoe šećera, počev od 21. sata i završavajući 6. ujutro sljedećeg dana.

Ako se u jednom od intervala primete značajne fluktuacije koncentracije glukoze prema gore ili, obrnuto, prema dolje, to ukazuje da je doza lijeka odabrana pogrešno.

U sličnoj situaciji, ovaj vremenski dio potrebno je sagledati detaljnije. Na primjer, pacijent odlazi na godišnji odmor s glukozom od 6 mmol / L. U 24:00 indikator raste na 6,5 ​​mmol / L, a u 03:00 naglo raste na 8,5 mmol / L. Osoba se upoznaje ujutro s velikom koncentracijom šećera.

Situacija ukazuje na to da noćna količina inzulina nije bila dovoljna i dozu treba postepeno povećavati. Ali postoji jedno "ali"!

Uz postojanje takvog povećanja (i više) noću, ne može uvijek značiti i nedostatak inzulina. Ponekad se pod tim manifestacijama krije hipoglikemija, što čini svojevrsni „povratak“, koji se manifestuje povećanjem nivoa glukoze u krvotoku.

  • Da bi se razumio mehanizam povećanja šećera noću, interval između mjerenja razine mora se smanjiti na 1 sat, odnosno mjeri se svaki sat između 24:00 i 03:00 h.
  • Ako se na ovom mjestu primijeti smanjenje koncentracije glukoze, sasvim je moguće da je riječ o maskiranom „savijanju“ s povratnim potezom. U tom slučaju dozu osnovnog inzulina ne treba povećavati, već smanjivati.
  • Pored toga, hrana koja se jede na dan takođe utiče na efikasnost osnovnog inzulina.
  • Stoga, da bi se pravilno procijenio učinak bazalnog inzulina, iz hrane ne bi trebalo biti glukoze i inzulina kratkog djelovanja u krvi.
  • Da bi se to postiglo, večera koja prethodi ocjeni treba preskočiti ili odgoditi ranije.

Samo tada obrok i kratki inzulin koji se uvode s ovim neće utjecati na jasnoću slike. Iz istog razloga preporučuje se za večeru koristiti samo namirnice sa ugljikohidratima, ali izuzeti masti i proteine.

Ovi se elementi apsorbiraju mnogo sporije i posljedično mogu povećati razinu šećera, što je krajnje nepoželjno za ispravnu procjenu djelovanja bazalnog noćnog inzulina.

Dugi inzulin - dnevna doza

Provjera bazalnog inzulina tokom dana također je prilično jednostavna, jednostavno morate malo ogladniti i svakih sat vremena provoditi mjerenja šećera. Ova metoda će vam pomoći da utvrdite u kom periodu dolazi do povećanja, a u kojem - smanjenju.

Ako to nije moguće (na primjer, kod male djece), rad osnovnog inzulina treba periodično pregledavati. Na primjer, prvo treba preskočiti doručak i mjeriti svaki sat od trenutka kada se probudite ili od trenutka kada unesete osnovni dnevni inzulin (ako vam je propisan) do ručka. Nekoliko dana kasnije obrazac se ponavlja ručkom, a još kasnije i večerom.

Većina insulina dugog djelovanja moraju se davati 2 puta dnevno (osim Lantusa, ubrizgava mu se samo jednom).

Obratite pažnju! Svi gore navedeni preparati inzulina, osim Levemira i Lantusa, imaju vrhunac sekrecije, koji se obično javlja 6-8 sati nakon injekcije.

Zbog toga, tijekom ovog razdoblja, može doći do smanjenja razine glukoze za što je potrebna mala doza "jedinice za hljeb".

Kada mijenjate dozu baznog inzulina, preporučuje se ponoviti sve ove radnje nekoliko puta. Najvjerojatnije će 3 dana biti sasvim dovoljna za osiguravanje dinamike u jednom ili drugom smjeru. Daljnji koraci se poduzimaju u skladu s rezultatom.

Kada se procjenjuje osnovni dnevni inzulin, najmanje 4 sata treba proći između obroka, idealno 5. Za one koji koriste kratki inzulin, a ne ultrazvuk, taj bi interval trebao biti mnogo duži (6-8 sati). To je rezultat specifičnog djelovanja tih uvreda.

Ako je dugi inzulin odabran pravilno, možete nastaviti s izborom kratkog inzulina.

Terapija inzulinom odnosi se na upotrebu inzulinskih pripravaka u medicinske svrhe. Ova metoda se široko koristi ne samo u liječenju šećerne bolesti, već i u psihijatrijskoj praksi, u patologiji jetre, iscrpljenosti, furunculoze i bolesti štitne žlijezde. Postoji ogroman broj sintetičkih lijekova koji su podijeljeni u grupe ovisno o vremenu nastanka učinka i njegovom trajanju.

Inzulin kratkog dejstva jedan je od „učesnika“ u režimu lečenja. Prilično je popularan u upotrebi, jer vam omogućava brzo smanjenje glukoze u krvi. Savremeni lijekovi imaju maksimalan terapeutski efekat uz minimalne nuspojave. Dalje, koji je najbolji kratki inzulin i njegove karakteristike.

Razlike u lijekovima

Na početku akcije, početku „vrha“ i trajanju dejstva, razlikuju se sledeće vrste lekova:

  • Inzulin kratkog djelovanja naziva se i inzulin hrane. U stanju je zaustaviti vrhove i ima učinak od 10 do pola sata nakon injekcije. U ovu grupu spadaju lijekovi ultrazlog i kratkog djelovanja.
  • Produljene insuline - drugo ime je "bazalno". To uključuje srednjoročne i lijekove dugog djelovanja. Svrha njihovog uvođenja temelji se na održavanju normalne količine inzulina u krvi tokom dana. Njihov efekat može se razviti od 1 do 4 sata.

Jedenje i primjena kratkog inzulina međusobno su povezani elementi liječenja dijabetesa

Pored brzine reakcije, postoje i druge razlike između grupa lijekova. Na primjer, kratki inzulin ubrizgava se u područje prednjeg trbušnog zida kako bi se procesi apsorpcije brže odvijali. Dugotrajni inzulini najbolje se daju u bedrima.

Sredstva za kratko i kratko djelovanje stalno su vezana za vrijeme prijema hrane u tijelo. Primjenjuju se prije obroka za smanjenje razine glukoze neposredno nakon konzumiranja hrane koja u svom sastavu ima ugljene hidrate. Lijekovi dugog djelovanja upotrebljavaju se strogo prema rasporedu ujutro i navečer. Nemaju vezu s obrokom.

Važno! Nemoguće je prekršiti navedena pravila, jer to može dovesti do akutne komplikacije bolesti. Režim terapije inzulinom bira specijalista koji se pojedinačno liječi.

Kratki inzulin

Svaki lijek ima određene karakteristike sastava i učinke na ljudsko tijelo, što bi trebalo razmotriti detaljnije.

Upute za upotrebu lijeka govore da je ovaj alat analog ljudskog inzulina. Njegova struktura ima obrnut redoslijed ostataka određenih aminokiselina u molekuli. Od svih kratko djelujućih inzulina, ovaj ima najbrži početni i krajnji učinak.Smanjenje glukoze u krvi događa se u roku od 15 minuta nakon injekcije, traje do 3 sata.

Indikacije za imenovanje Humaloga:

  • tip dijabetesa koji zavisi od insulina,
  • individualna netolerancija na druge lekove na bazi hormona,
  • hiperglikemija koja nastaje nakon jela, koja se ne ispravlja drugim sredstvima,
  • neinzulinski zavisan tip sa rezistencijom na tablete za snižavanje šećera u tabletama,
  • neinzulinski ovisan oblik dijabetesa u kombinaciji s operativnim zahvatom ili pratećim bolestima koje povećavaju manifestacije "slatke bolesti".

Doza kratkog inzulina bira se pojedinačno. Humalog u bočicama može se davati ne samo supkutano, već i u mišić, u venu. U patronama - isključivo potkožno. Lijek se primjenjuje prije uzimanja hrane (do 6 puta dnevno), u kombinaciji s dugim insulinama.


Humalog - "kratki" lijek, dostupan u patroni i bočicama

Nuspojave primjene mogu biti neznatno smanjenje šećera u krvi, u obliku prekoma, kome, vidnih patologija, alergijskih reakcija, lipodistrofije (smanjenje potkožnog sloja masti na mjestu česte primjene).

Važno! Humalog se čuva u hladnjaku, ali ne dozvoljava smrzavanje, jer u tom slučaju proizvod gubi svoju efikasnost.

Naziv lijeka (NM) ukazuje da je njegova aktivna tvar biosintetski ljudski inzulin. Actrapid NM smanjuje glukozu nakon pola sata, trajanje - do 8 sati. Lijek je propisan za „slatku bolest“ ovisnu o insulinu, kao i za bolest tipa 2 u kombinaciji sa sljedećim stanjima:

  • gubitak osjetljivosti na hipoglikemijske tablete,
  • prisutnost intercurrentnih bolesti (onih koje pogoršavaju tok osnovne bolesti),
  • hirurške intervencije
  • period rađanja deteta.

Actrapid NM je indiciran za hiperglikemijska stanja (ketoacidoza, hiperosmolarna koma), preosjetljivost na životinjske proizvode, na pozadini ćelijske transplantacije otočića Langerhans-Sobolev.

Unošenje kratkog inzulina moguće je od 3 do 6 puta dnevno. Ako je pacijent na ovaj lijek prebačen iz drugog humanog inzulina, doziranje se ne mijenja. U slučaju prenosa s lijekova životinjskog porijekla, dozu treba smanjiti za 10%.


Actrapid NM - lijek koji ima brzo djelovanje, ali drži ga dosta dugo

Važno! Actrapid NM nije propisan za nizak nivo glukoze u krvi i u prisustvu hormona gušterače koji izlučuje hormon (insulinoma).

Insuman Rapid

Sastav uključuje hormon koji je po strukturi sličan ljudskom insulinu. Soj Escherichia coli uključen je u njegovu sintezu. Efekat inzulina kratkog dejstva javlja se u roku od pola sata i traje do 7 sati. Insuman Rapid dostupan je u bočicama i spremnicima za olovke za špriceve.

Indikacije za imenovanje lijeka su slične onima Actrapid NM. Injektira se supkutano 20 minuta prije unosa hrane u organizam, svaki put mijenjajući mjesto ubrizgavanja. Insuman Rapid se može kombinovati sa produženim inzulinama, koji sadrže protamin kao supstancu koja formira depo.

Homorap 40

Još jedan predstavnik kratkog inzulina, čiji se efekat očituje u roku od pola sata, a može dostići i 8 sati. Trajanje akcije ovisi o sljedećim faktorima:

  • doza leka
  • put administracije
  • mesto ubrizgavanja
  • pojedinačne karakteristike pacijentovog tela.

Alat dobro zaustavlja manifestacije hitnih stanja (dijabetička koma, prekoma), propisuje se tokom hirurških intervencija. Homorap 40 je indiciran za pacijente u djetinjstvu i adolescenciji, u periodu rađanja djeteta.

Injekcije lijeka rade se do 3 puta na dan, pojedinačno odabirom doze. Može se davati pomoću inzulinskih pumpi ili u istoj štrcaljki s nizom produženog inzulina.

Važno! Kod "kombiniranih" injekcija, kratki inzulin prvo se uvlači u štrcaljku, a zatim sredstvo dugog djelovanja.

U slučaju glukokortikosteroida, beta blokatora, antidepresiva i kombiniranih oralnih kontraceptiva, potrebno je prilagoditi dozu hormonskog lijeka.

U srži je rekombinantni humani inzulin. Dostupno u spremnicima i bocama. Osiguravaju se potkožno (ramena, bedra, prednji trbušni zid), intramuskularno i intravenski davanje. Mjesto ubrizgavanja treba stalno mijenjati tako da se ista zona ne ponavlja češće nego jednom u 30 dana.


Humulin regular - jedan od lekova koji se može propisati od rođenja

  • snižavanje šećera u krvi
  • lokalne alergijske manifestacije (crvenilo, oteklina i svrbež na mjestu ubrizgavanja),
  • sistemska alergija
  • lipodistrofija.

Humulin Regular se može uzimati od rođenja. U ovom slučaju doza lijeka izračunava se na osnovu tjelesne težine pacijenta.

Berlinsulin HU-40

Dostupno u više oblika. Tablica inzulina i njihove karakteristike razmatraju se u nastavku.

Imena insulina Sastav Broj faza u pripremi Količina aktivne tvari u 1 ml Trajanje akcije
H normalan U-40InzulinJedan40 jedinicaDo 8 sati (početak za 15 minuta)
H bazalni U-40Insulin i protaminJedan40 jedinicaDo 20 sati (početak za 40 minuta)
H 10/90 U-40Insulin i protaminDva4 jediniceDo 18 sati (početak nakon 45 minuta)
H 20/80 U-40Insulin i protaminDva8 jedinicaDo 16 sati (početak nakon 40 minuta)
H 30/70 U-40Insulin i protaminDva12 jedinicaDo 15 sati (početak za 40 minuta)
H 40/60 U-40Insulin i protaminDva16 jedinicaD 15 sati (početak nakon 45 minuta)

Ispravljanje doze terapije insulinom opisanim lekovima je neophodno za bolesti infektivne geneze, hirurške intervencije u periodu gestacije, patologiju štitne žlezde, bubrežnu i nadbubrežnu insuficijenciju i „slatku bolest“ u starijih osoba.

Važno! Bilo koji oblik Berlsulina ne treba miješati sa ostalim proizvodima na bazi inzulina. Ovi se oblici mogu međusobno miješati.

Sljedeće skupine lijekova mogu pojačati hipoglikemijski učinak lijekova, na što treba uzeti u obzir pri odabiru režima liječenja:

  • antidepresivi
  • beta blokatori,
  • sulfonamidi,
  • kombinirani oralni kontraceptivi,
  • lijekovi na bazi testosterona
  • antibiotici (tetraciklin grupa),
  • Proizvodi na bazi etanola
  • heparin
  • diuretici
  • Litijumski preparati
  • lijekovi za štitnjaču.

Bodybuilding kratke glume

U modernom svijetu primjena kratkih inzulina široko se primjenjuje u području bodibildinga, budući da je učinak lijekova sličan djelovanju anaboličkih steroida. Suština je da hormon prenosi glukozu u mišićno tkivo, što rezultira njegovim povećanjem volumena.


Izgradnja kratkog inzulina za izgradnju mišića - metoda koja bi se trebala dogoditi tek nakon potpunog pregleda i ljekarskog savjeta

Dokazano je da se takva upotreba treba odvijati "mudro", jer funkcija inzulina uključuje prijenos monosaharida ne samo na mišiće, već i na masno tkivo. Neefikasni treninzi mogu voditi ne izgradnji mišića, već uobičajenoj pretilosti. Stoga se doziranje lijekova za sportaše, kao i za bolesne osobe, bira pojedinačno. Preporučljivo je napraviti pauzu od 4 mjeseca nakon 2 mjeseca injekcije.

Morate obratiti pažnju na pravila skladištenja inzulina i njegovih analoga. Za sve su vrste iste:

  • Bočice i ulošci treba čuvati u hladnjaku (ne u zamrzivaču!). Preporučljivo ih je staviti na vrata.
  • Lijekove treba isključivo zatvoriti.
  • Nakon što se lijek otvori, može se koristiti u roku od 30 dana.
  • Proizvod se mora prevoziti tako da ne dođe do direktnog kontakta sa suncem. Ovo uništava molekule hormona i smanjuje njegovu efikasnost.

Prije upotrebe lijeka, obavezno provjerite odsutnost mutnoće, sedimenata ili ljuspica u otopini, rok trajanja, uvjete skladištenja.

Pridržavanje savjeta stručnjaka ključ je visoke kvalitete života pacijenata i sposobnosti sprječavanja razvoja komplikacija osnovne bolesti.

Pripreme za terapiju inzulinom variraju u trajanju djelovanja kratko, srednje, dugo i kombinirano. Dugi inzulin osmišljen je da ravnomjerno održava početnu razinu ovog hormona, kojeg inače proizvodi gušterača. Koristi se za dijabetes melitus tipa 1 i 2, kao i za uvjete gdje je potrebna kontrola šećera u krvi.

Mehanizam delovanja

Dugi inzulin je lijek produljenog djelovanja, neophodan za dugotrajno održavanje razine fiziološke glukoze. Imitira proizvodnju bazalnog inzulina pomoću gušterače i sprječava razvoj glukoneogeneze.

Aktivacija produženog hormona uočena je otprilike 4 sata nakon injekcije. Vrhunski sadržaj je blag ili ga nema, a stabilna koncentracija leka se primećuje tokom 8–20 sati. Nakon oko 28 sati nakon primjene (ovisno o vrsti lijeka), njegova aktivnost smanjuje se na nulu.

Dugi insulin nije dizajniran da stabilizuje klice šećera koje nastaju nakon jela. On oponaša fiziološki nivo lučenja hormona.

Vrste lijekova

Trenutno se koriste dvije grupe lijekova dugog djelovanja - srednjeg i ultra dugog trajanja. Insulini srednjeg trajanja imaju vršno razdoblje, iako nisu tako izraženi kao lijekovi kratkog djelovanja. Ultra-dugo djelujući insulini su bez vrha. Ove se osobine uzimaju u obzir pri odabiru doze bazalnog hormona.

Upotreba inzulina dugog djelovanja preporučuje se za sljedeće indikacije:

  • dijabetes tipa 1
  • dijabetes tipa 2
  • imunitet na oralne lijekove za snižavanje koncentracije glukoze u krvi,
  • priprema za operaciju
  • gestacijski dijabetes.

Način primjene

Dugo djelujući inzulin dostupan je u obliku suspenzija ili otopina za injekcije. Kada se daje supkutano, lijek neko vrijeme ostaje u masnom tkivu, gdje se polako i postepeno apsorbira u krv.

Količinu hormona određuje ljekar pojedinačno za svakog pacijenta. Nadalje, pacijent može samostalno izračunati dozu na temelju svojih preporuka. Prilikom prelaska sa životinjskog inzulina na ljudsku dozu, potrebno je ponovo odabrati. Prilikom zamjene jedne vrste lijeka drugom, neophodna je kontrola ljekara i češće provjere koncentracije šećera u krvi. Ako je tokom tranzicije primijenjena doza prešla 100 jedinica, pacijenta se šalje u bolnicu.

Pripravke dugog inzulina ne treba miješati ili razrjeđivati.

Injekcija se izvodi supkutano, svaki put na različito mjesto. Injekcija inzulina može se obaviti u mišić tricepsa, u predelu blizu pupka, u gornjem vanjskom kvadrantu glutealnog mišića ili u gornjem anterolateralnom dijelu bedara. Pripravke inzulina ne treba mešati ili razrjeđivati. Šprica se ne sme tresti pre injekcije. Potrebno ga je uvrnuti između dlanova, kako bi sastav postao jednolikiji i malo se zagrijao. Nakon ubrizgavanja, iglica se ostavlja ispod kože nekoliko sekundi kako bi se droga u potpunosti primijenila, a zatim uklonila.

Izračun doze

Zdrava osoba sa normalnom funkcijom gušterače proizvodi 24–26 IU inzulina dnevno, odnosno oko 1 IU na sat. Ovo određuje razinu početnog ili produženog inzulina koju je potrebno davati. Ako se tijekom dana očekuju operativni zahvati, glad, psihofizički stres, dozu treba povećati.

Da bi se izračunala doza osnovnog inzulina, izvodi se test praznog stomaka. Trebali biste odbiti hranu 4-5 sati prije ispitivanja. Preporučuje se početak izbora doze dugog inzulina preko noći. Da bi rezultati izračuna bili precizniji, potrebno je da večerate rano ili preskočite večernji obrok.

Svakog sata se šećer mjeri glukometrom. Tokom perioda ispitivanja ne bi trebalo da dođe do povećanja ili smanjenja glukoze za 1,5 mmol. Ako se razina šećera značajno promijenila, potrebno je korigirati inzulin.

Predoziranje

Prekomjerna količina lijekova može dovesti do hipoglikemije. Bez medicinske pomoći dovodi do ozbiljnih komplikacija. Pojavljuju se konvulzije, nervni poremećaji, hipoglikemijska koma nije isključena, u teškim slučajevima stanje može dovesti do smrti.

Uz hipoglikemiju hitno je uzimati brze ugljikohidrate, što će povećati nivo glukoze u krvi. Ubuduće će vam trebati kontrola doktora, korekcija ishrane i ubrizgane doze inzulina.

Kontraindikacije

Produljeni inzulin nije dozvoljen za sve grupe bolesnika. Ne može se koristiti za hipoglikemiju i preosjetljivost na komponente lijeka. Kontraindiciran je trudnicama i djeci mlađoj od 6 godina.

Lijek se može koristiti na preporuku stručnjaka, ako očekivana korist premašuje rizik od mogućih komplikacija. Liječnik uvijek mora izračunati dozu.

Nuspojave

Pri korištenju inzulina dugog djelovanja treba imati na umu da prekoračenje doze može izazvati hipoglikemiju, komu i komu. Alergijske reakcije, crvenilo i svrbež na mjestu ubrizgavanja nisu isključeni.

Produljeni inzulin namijenjen je samo kontroli glukoze, ne pomaže kod ketoacidoze. Za uklanjanje ketonskih tijela iz tijela koristi se kratki inzulin.

Kod dijabetesa tipa 1, produženi inzulin kombinira se s lijekovima kratkog djelovanja i djeluje kao osnovni element terapije. Kako bi koncentracija lijeka bila ista, mjesto ubrizgavanja svaki put se mijenja. Prijelaz sa srednjeg na dugi inzulin treba provesti pod nadzorom liječnika i uz redovno mjerenje razine glukoze u krvi. Ako doza ne zadovoljava potrebe, morat će se prilagoditi drugim lijekovima.

Da bi se izbjegla noćna i jutarnja hipoglikemija, preporučuje se smanjenje koncentracije dugog inzulina i povećanje doze kratkog. Izračun volumena lijekova provodi liječnik.

Kako bi se glukoza zadržala na ciljnoj razini tijekom dijabetes melitusa i osigurala njena normalna koncentracija na prazan stomak na prazan stomak u toku dana, koristi se inzulin s produljenim djelovanjem. Njegov je cilj približavanje hormona u krvi njegovoj prirodnoj bazalnoj sekreciji. Dugi insulin obično se kombinira sa kratkim, koji se ubrizgava prije svakog obroka.

Važno je znati! Novost koju savjetuju endokrinolozi za Kontinuirano praćenje dijabetesa! Potrebno je samo svaki dan.

Doze su strogo individualne, možete ih odabrati isključivo eksperimentalnim putem. Kako bi se spriječila hipoglikemija, početna količina hormona namjerno se čini previsokom, a zatim je postepeno smanjuje dok se glukoza u krvi ne normalizira.

Adekvatno odabrana doza dugog inzulina značajno ublažava komplikacije dijabetesa i omogućava pacijentu da ostane aktivan dugi niz godina.

Izbor produženog insulina

Fiziološko oslobađanje inzulina u krv ne zaustavlja se non-stop, bez obzira na prisustvo ili odsustvo hrane. Noću i danju, kada je jedna porcija hrane već asimilirana, a druga još nije stigla, zadržava se pozadinska koncentracija hormona. Neophodan je za razgradnju šećera, koji ulazi u krv iz zaliha glikogena. Da bi se osigurala ujednačena, stabilna pozadina, neophodno je unošenje dugog inzulina. Na osnovu prethodnog jasno je da bi dobar lijek trebao imaju dug, ujednačen efekat , nemaju izražene vrhove i nasipe.

U ove svrhe se koriste:

Dijabetes i porast pritiska bit će prošlost

Dijabetes je uzrok gotovo 80% svih moždanih udara i amputacija. 7 od 10 ljudi umire zbog začepljenih arterija srca ili mozga. U skoro svim slučajevima, razlog ovog strašnog kraja je isti - visoki šećer u krvi.

Šećer se može i treba srušiti, inače ništa. Ali to ne liječi samu bolest, već samo pomaže u borbi protiv istrage, a ne uzrok bolesti.

Jedini lijek koji se službeno preporučuje kod dijabetesa i koji ga endokrinolozi koriste u svom radu je flaster Ji Dao protiv dijabetesa.

Učinkovitost lijeka, izračunata prema standardnoj metodi (broj pacijenata koji su se oporavili na ukupan broj pacijenata u grupi od 100 ljudi koji su bili podvrgnuti liječenju) bio je:

  • Normalizacija šećera - 95%
  • Eliminacija tromboze vena - 70%
  • Eliminacija snažnog otkucaja srca - 90%
  • Oslobađanje od visokog krvnog pritiska - 92%
  • Jačanje dana, poboljšanje sna noću - 97%

Proizvođači Ji Daoa nisu komercijalna organizacija i financira ih država. Zbog toga sada svaki stanovnik ima priliku nabaviti lijek sa popustom od 50%.

Lijek Značajka Akcija
Ljudski inzulin dopunjen protaminomTo su takozvani NPH, ili srednji inzulin, najčešći od njih: Protafan, Insuman Bazal, . Zahvaljujući protaminu, efekat se znatno produžava. Prosječno radno vrijeme je 12 sati. Trajanje djelovanja direktno je proporcionalno dozi i može biti do 16 sati.
Dugi analozi inzulinaOva sredstva su dobro proučena i naširoko se koriste za sve vrste dijabetesa ovisnog o insulinu. Predstavnici: Lantus, Tujeo, Levemir.Odnosi se na najprogresivniju grupu i omogućava da se osigura maksimalan fiziološki učinak hormona. Smanjite šećer dnevno i gotovo da nema vrhunca.
Izuzetno dugo delujućiDo sada je u grupu uključen samo jedan lijek - Tresiba. Ovo je najnoviji i najskuplji analog inzulina.Omogućuje 42 sata ravnomjernog bezvičnog djelovanja. Kod dijabetesa tipa 2 dokazana je njegova nesumnjiva superiornost u odnosu na druge inzuline. Kod bolesti tipa 1 njegove prednosti i nisu tako očite: Tresiba pomaže u smanjenju šećera rano ujutro, istovremeno povećavajući rizik od hipoglikemije tokom dana.

Za izbor produženog inzulina odgovoran je lekar. Uzima u obzir pacijentovu disciplinu, prisutnost zaostalog izlučivanja vlastitog hormona, sklonost hipoglikemiji, težinu komplikacija, učestalost hiperglikemije u postu.

Kako odabrati dugo djelujući inzulin:

  1. U većini slučajeva prednost se daje analogima inzulina, kao najefikasnijim i proučavanijim.
  2. Protaminski agensi se obično koriste ako alternativa nije dostupna. NPH inzulini mogu pružiti dovoljnu nadoknadu za dijabetes tipa 2 na početku terapije insulinom, kada je potreba za hormonom još uvijek mala.
  3. Tresiba se može uspješno koristiti kod dijabetičara tipa 1, koji nisu skloni oštrim padima šećera u krvi i počinju osjećati simptome hipoglikemije na samom početku. Kod dijabetesa tipa 2, Tresib je neprikosnoveni lider na tržištu inzulina, jer se dobro kombinira s oralnim hipoglikemijskim sredstvima, ima stalan učinak i smanjuje učestalost noćne hipoglikemije za 36%.

Dnevna količina produljenog inzulina dijeli se na jutarnju i večernju primjenu, njihova doza je obično različita. Potreba za lijekom ovisi o težini dijabetesa. Za njegovo izračunavanje razvijeno je nekoliko metoda. Svi oni zahtijevaju višestruka mjerenja šećera u krvi. Odabir doze traje neko vrijeme, jer se početno izračunata količina dugog inzulina podešava uzimajući u obzir karakteristike apsorpcije i razgradnje hormona u tijelu određenog pacijenta.Imenovanje početne doze "očima" dovest će do duže i ozbiljnije dekompenzacije šećerne bolesti, pogoršavajući komplikacije bolesti.

Kriterij za ispravno odabranu dozu je normalna glikemija na testu, minimalizacija pluća i odsutnost teške hipoglikemije. Tokom dana bi fluktuacija šećera prije obroka trebala biti manja od 1,5 mmol / l -.

Proračun večernje doze

Prvi koji je odabrao dozu produženog inzulina trebao bi osigurati ciljanu razinu glukoze noću i ujutro nakon buđenja. Kod dijabetes melitusa često se primjećuje fenomen „jutarnje zore“. Ovo je porast glikemije u ranim satima, uzrokovano povećanjem izlučivanja hormona koji slabe učinak inzulina. U zdravih ljudi oslobađanje inzulina povećava se za to vrijeme, tako da glukoza ostaje stabilna.

Kod dijabetes melitusa, ove fluktuacije mogu se eliminirati samo preparatima inzulina. Nadalje, uobičajeno povećanje doze može sniziti šećer u krvi ujutro na normalu, ali dovesti do preniske glikemije u početku i sredinom noći. Kao rezultat toga, dijabetičar pati od noćnih mora, povećava mu se otkucaji srca i znojenje, pati njegov živčani sistem.

Da biste riješili problem hiperglikemije ujutro, bez povećanja doze lijekova, možete koristiti raniju večeru, idealno - 5 sati prije uvođenja dugog inzulina. Za to vrijeme sav će šećer iz hrane imati vremena prijeći u krv, djelovanje kratkog hormona će prestati, a produljeni inzulin samo će morati neutralizirati glikogen iz jetre.

  1. Da biste pravilno odredili količinu lijeka za večernju injekciju, potrebni su glikemijski brojevi nekoliko dana. Morate rano večerati, izmjeriti šećer prije spavanja, a potom ujutro odmah nakon ustajanja. Ako je jutarnja glikemija bila veća, mjerenja nastavljaju još 4 dana. Dani na koje se ispostavilo da večera kasni isključeni su s popisa.
  2. Da bi se smanjio rizik od hipoglikemije, odabira se najmanja razlika između dva mjerenja iz svih dana.
  3. Izračunava se faktor osjetljivosti na inzulin. Ovo je veličina smanjenja glikemije nakon unošenja jedne jedinice hormona. U osobi težine 63 kg, 1 jedinica produljenog inzulina snižavat će glukozu u prosjeku za 4,4 mmol / L. Potreba za lijekom raste direktno u proporciji s težinom. PSI = 63 * 4.4 / stvarna težina. Na primjer, s težinom od 85 kg, PSI = 63 * 4,4 / 85 = 3,3.
  4. Izračunava se početna doza, jednaka je najmanjoj razlici između mjerenja prije spavanja i ujutro, podijeljena s PSI. Ako je razlika 5, unesite prije spavanja 5 / 3.3 = 1.5 jedinica.
  5. Nekoliko dana mjeri se šećer nakon buđenja i na temelju tih podataka podešava se početna količina inzulina. Bolje je mijenjati dozu svaka 3 dana, svaka korekcija ne smije biti veća od jedne jedinice.

Kod dijabetesa tipa 2 šećer može biti ujutro niži nego prije spavanja. U ovom slučaju, produženi inzulin se ne ubrizgava uveče. Ako se glikemija nakon večere poveća, oni čine korektivni jastuk brzog hormona. Dugi inzulin za ove svrhe ne može se koristiti, on se daje u istoj dozi.

Ako prilagodba doze ne uspije

Hipoglikemija noću može biti sakrivena, odnosno pacijent u snu ne osjeća ništa i ne zna za njihovu prisutnost. Da bi se otkrilo skriveno smanjenje šećera u krvi, mjerenja se provode nekoliko puta dnevno: u 12, 3 i 6 sati. Ako se u 3 ujutro glikemija približi donjoj granici norme, sljedeći dan se mjeri na 1-00, 2-00, 3-00. Ako je barem jedan pokazatelj podcijenjen, ukazuje na predoziranje

Neki dijabetičari kojima je potrebno malo inzulina suočeni su s činjenicom da djelovanje hormona ujutro slabi, a nije dovoljno za uklanjanje fenomena jutarnje zore. Povećanje doze u ovom slučaju dovodi do noćne hipoglikemije. Ovaj efekat se može primijetiti ako se koriste ne samo zastarjeli NPH-inzulin, već i Lantus, Tujeo i Levemira.

Načini za rješenje problema: dodatna primjena 1-2 jedinice produženog inzulina u 2-00 ili korektivni poplit od 0,5-1 jedinica kratkog pripravka u 4-00.

Ako postoji financijska prilika, možete razgovarati o potrebi za dugotrajnim inzulinom sa svojim liječnikom. Postupci Treshibe dovoljni su za cijelu noć, tako da će ujutro šećer u krvi biti normalan bez dodatnih injekcija. Tokom prijelaznog razdoblja potrebna je češća kontrola glikemije kako bi se spriječilo njeno smanjenje u poslijepodnevnim satima.

Većina endokrinologa preporučuje prelazak na Treshibu samo radi indikacija. Dijabetičarima, kojima dokazani uzročnici pružaju normalnu nadoknadu za bolest, savjetuje se da se suzdrže od novog inzulina sve dok proizvođač ne provede dovoljan broj studija i stekne iskustvo s lijekom.

Izbor jutarnjih doza

Dugi dnevni inzulin potreban je za snižavanje šećera kada se hrana već probavlja. Ugljikohidrati iz hrane nadoknađuju se kratkim hormonom. Tako da njegov učinak ne ometa odabir prave količine produženog inzulina, morat ćete gladovati dio dana.

Doktor medicinskih nauka, šefica Instituta za dijabetologiju - Tatyana Yakovleva

Dijabetes studiram već duži niz godina. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes melitus. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 98%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje visoku cijenu lijeka. U Rusiji dijabetičari do 4. aprila (uključivo) možeš dobiti - Za samo 147 rubalja!

Algoritam za izračunavanje dnevne doze:

  1. Odaberite potpuno slobodan dan. Večeraj rano. Izmjerite šećer u krvi nakon buđenja, nakon sat vremena, a zatim još tri puta svaka 4 sata. Sve ovo vrijeme ne možete jesti, dozvoljena je samo voda. Nakon zadnjeg mjerenja možete jesti.
  2. Odaberite najmanju razinu šećera u danu.
  3. Izračunajte razliku između ove razine i cilja, za koju je uzeto 5 mmol / l.
  4. Izračunajte dnevni inzulin: razliku podijelite s PSI.
  5. Nakon tjedan dana, ponovite mjerenja na prazan stomak, ako je potrebno, prilagodite dozu na temelju podataka

Ako je za dijabetičare zabranjeno dugo post, mjerenja se mogu provesti u nekoliko faza: prvo preskočite doručak, sljedeći dan - ručak, sljedeći dan - večeru. Od prehrane do mjerenja šećera treba proći 5 sati ako pacijent ubrizga kratke analoge inzulina prije jela, te oko 7 sati ako se koristi ljudski inzulin.

Klasifikacija hormona

Jednostavan inzulin izvađen je iz pankreasa životinja prije otprilike pola vijeka. Od tada se primjenjuje u liječenju dijabetesa pa sve do danas. Sada naučnici mogu samostalno proizvoditi pripravke od inzulina, bez pribjegavanja ekstrakciji hormona iz pankreasa životinja. To su takozvana rekombinantna sredstva. Tokom tog vremena stvorene su mnoge varijante ovih hormonskih lijekova. Imaju različito trajanje djelovanja, sastav i druge karakteristike.

Insulini kratkog djelovanja podijeljeni su u dvije vrste:

  1. Preparati za kratki inzulin - Actrapid NM, Humodar R, Monodar, Biogulin R, Actrapid MS, Monosuinsulin MK, itd.
  2. Ultra kratki inzulin - Humalog i Apidra.

Što se tiče dugog insulina, oni uključuju srednje dugotrajne i vrlo duge inzuline. To su inzulin-cink, inzulin-izofan i drugi lijekovi.

Primjer izračuna

Pacijentu dijabetesa tipa 2 težine 96 kg nije dovoljno lijekova za snižavanje šećera, pa mu je propisana inzulinska terapija. Da bismo izračunali dnevnu dozu dugog inzulina, izmerimo:

Minimalna vrijednost je 7,2. Razlika sa ciljanom razinom: 7,2-5 = 2,2. PSI = 63 * 4,4 / 96 = 2,9. Potrebna dnevna doza = 2,2 / 2,9 = 0,8 jedinice, ili 1 jedinica. podložno zaokruživanju.

Ispravan izračun doze dugog inzulina noću

Da bi održao normalan način života, pacijenta treba naučiti kako pravilno izračunati dozu Lantusa, Protafana ili Levemira noću, tako da se nivo glukoze na glavi održava na 4,6 ± 0,6 mmol / l.

Da biste to učinili, tokom sedmice trebate izmjeriti nivo šećera noću i ujutro na prazan stomak. Zatim biste trebali izračunati vrijednost šećera ujutro minus minus jučerašnje vrijednosti i izračunati porast, to će dati pokazatelj minimalne potrebne doze.

Na primjer, ako je najmanji porast šećera 4,0 mmol / l, tada 1 jedinica produženog inzulina može smanjiti ovaj pokazatelj za 2,2 mmol / l kod osobe koja ima težinu od 64 kg. Ako je vaša težina 80 kg, tada koristimo sljedeću formulu: 2,2 mmol / L * 64 kg / 80 kg = 1,76 mmol / L. Doza inzulina za osobu tešku 80 kg trebala bi biti 1,13 jedinica, taj se broj zaokružuje na najbližu četvrtinu i dobivamo 1,25E.

Treba napomenuti da se Lantus ne može razrijediti, stoga ga treba ubrizgati s 1ED ili 1,5ED, ali Levemir se može razrijediti i ubrizgati potrebnom vrijednošću. U sljedećim danima morate pratiti kako će biti šećer na glasu i povećavati ili smanjivati ​​dozu. Odabran je ispravno i ispravno ako u roku od tjedan dana šećer na post ne bude veći od 0,6 mmol / l, ako je vrijednost veća, pokušajte povećati dozu za 0,25 jedinica svaka tri dana.

Upotreba lijekova kratkog djelovanja protiv dijabetesa

Kratko delujući inzulin uzima se pola sata prije obroka. Kada ga primenite, pacijent mora jesti, inače će razina šećera u krvi naglo pasti, što može čak dovesti i do gubitka svijesti. Svaki pacijent samostalno određuje vrijeme primjene kratkog inzulina, ovisno o rasporedu obroka.

Zbog činjenice da kratki inzulin ima jasan privremeni vrhunac aktivnosti, vrlo je važno da se on primjenjuje tako da se taj vrh podudara sa maksimalnom količinom šećera u krvi nakon konzumiranja hrane. Ako hormon unosimo u nedovoljnoj količini, doći će do hiperglikemije (višak glukoze u krvi), ako u prekomjernoj - hipoglikemija (odnosno, nedostatak). Obje su situacije opasne za pacijenta.

Ljekari propisuju injekcije kratkog inzulina onim dijabetičarima koji imaju oštar porast šećera u krvi nakon jela. Upotreba ove vrste hormona trebala bi biti odgovorna, jer pripravci inzulina kratkog djelovanja traju duže od porasta vrijednosti šećera u krvi. A to znači da nakon nekoliko sati nakon uzimanja nečega drugog za jelo i eliminiramo manifestaciju hipoglikemije.

Usporedba pravila za izračunavanje jutarnjih i večernjih doza

Pokazatelj Potrebna količina produženog inzulina
na dan za noć
Potreba za uvodomAko je dnevna glikemija uvijek veća od 5.Ako je glikemija na glavi veća nego prije spavanja.
Osnova za izračunRazlika između minimalne i ciljne dnevne glikemije na testu.Minimalna razlika u glikemiji na testu i prije spavanja.
Određivanje faktora osetljivostiSlično je u oba slučaja.
Podešavanje dozePotrebno je ako opetovana mjerenja pokazuju nepravilnosti.

Uz dijabetes tipa 2, nije potrebno imati i kratki i produženi inzulin u terapiji. Može se ispostaviti da se gušterača sama nosi s normalnom bazalnom pozadinom, a dodatni hormon nije potreban. Ako se pacijent drži strogog, možda neće biti potrebe za kratkim inzulinom prije jela. Ako dijabetičaru treba dugi inzulin i za dan i za noć, dnevna doza je obično manja.

Pri debiju dijabetesa tipa 1 obično se odabire vrsta i količina lijeka u bolnici. Gornja pravila izračuna mogu se koristiti za podešavanje doze ako je prvotno prestalo davati dobru kompenzaciju.

Inzulin kratkog djelovanja, njegove vrste i značaj u liječenju dijabetesa

Temeljni izvor energije za ljude su ugljeni hidrati koji su uključeni u većinu metaboličkih procesa u ćelijama tijela. Unatoč svim prednostima, njegov suvišak je prepun poremećaja metabolizma raznih vrsta.

Posljedica toga su nepovratne promjene u unutrašnjim organima i funkcijama koje ih obavljaju. Kvaliteta života značajno se pogoršava, a provođenje svakodnevnih aktivnosti postaje nemoguć zadatak. Slični problemi pojavljuju se kao posljedica nepravilnog funkcioniranja gušterače, u složenim slučajevima njene potpune disfunkcije.

Beta ćelije organa nisu u stanju da proizvedu potreban hormon u koncentraciji dovoljnoj za održavanje očitanja glukoze, uzimajući u obzir opšte prihvaćene norme prihvatljive za tijelo. Stručnjaci nazivaju ovaj proces insulinskom terapijom.

Za terapiju dijabetesa ovisnog o inzulinu, liječnik može propisati inzulin dugog djelovanja i inzulin kratkog djelovanja, čija će imena i proizvođači biti predstavljeni u članku.

Inzulin je odgovoran za snižavanje šećera u krvi.

U isto vrijeme, ostalo vrijeme (van obroka) tijelo samostalno održava potrebnu koncentraciju. Kod dijabetesa, osoba je sama primorana da održi ovu ravnotežu korištenjem lijekova.

Važno je. Ispravna doza različitih vrsta inzulina bira se prema preporuci lekara na osnovu pacijentovih individualnih karakteristika, istorije bolesti, laboratorijskih ispitivanja i načina života.

Potpuno funkcioniranje gušterače kod zdrave osobe omogućava tijelu da tokom dana regulira metabolizam ugljikohidrata u mirnom stanju. A također i da se nose s teretom ugljikohidrata prilikom jela ili zaraznim i upalnim procesima u bolestima.

Zbog toga je za održavanje glukoze u krvi umjetno potreban hormon sličnih svojstava, ali s različitom brzinom djelovanja. Nažalost, trenutno nauka nije našla rješenje za ovaj problem, ali složeno liječenje dvije vrste lijekova kao što su dugi i kratki inzulin postao je spas za dijabetičare.

Tabela broj 1. Tabela razlika u vrstama inzulina:

Pored navedenog, postoje i kombinirani proizvodi inzulina, odnosno suspenzije, koje istovremeno sadrže oba hormona. S jedne strane, to značajno smanjuje broj injekcija potrebnih dijabetičaru, što je veliki plus. Međutim, u ovom je slučaju teško održavati ravnotežu metabolizma ugljikohidrata.

Pri korištenju takvih lijekova potrebno je strogo regulirati količinu konzumiranih ugljikohidrata, fizičku aktivnost, način života općenito. To je zbog nemogućnosti odabira tačne doze trenutno potrebne vrste inzulina.

Često se hormon dugog djelovanja naziva i pozadina. Njegov unos pruža organizmu inzulin duže vrijeme.

Apsorbirajući se iz potkožnog masnog tkiva postepeno, aktivna supstanca vam omogućava da održavate nivo glukoze u granicama normale tokom dana. U pravilu nisu dovoljne tri injekcije dnevno za to.

Prema trajanju akcije dijele se u tri vrste:

  1. Srednje trajanje. Hormon počinje djelovati nakon 1,5 najviše 2 sata nakon primjene lijeka, dakle ubrizgavajte ga unaprijed. U tom slučaju maksimalni učinak tvari javlja se najkasnije za 3-12 sati. Vrijeme općeg djelovanja sredstva sa srednjim djelovanjem je od 8 do 12 sati, pa će ga dijabetičar morati koristiti 3 puta tokom 24 sata.
  2. Produženo izlaganje. Upotreba ove vrste produženog hormonskog rješenja može osigurati pozadinsku koncentraciju hormona dovoljnu za zadržavanje glukoze tokom dana. Trajanje njegovog djelovanja (16-18 sati) je dovoljno kada se lijek primjenjuje ujutro na prazan stomak i navečer prije spavanja.Najviša vrijednost lijeka je od 16 do 20 sati od trenutka ulaska u tijelo.
  3. Super duga gluma. Naročito je pogodno za starije osobe i osobe s invaliditetom s obzirom na trajanje djelovanja tvari (24-36 sati) i, posljedično, smanjenje učestalosti njegove primjene (1 str. Za 24 sata). Akcija započinje za 6-8 sati, a vrhunac izlaganja je u periodu od 16-20 sati nakon ulaska u masno tkivo.

Terapija inzulinom uključuje oponašanje prirodnog lučenja hormona upotrebom lijekova. Nažalost, nemoguće je postići efikasne pokazatelje koristeći samo jednu od vrsta sredstava koja sadrže hormone. Zato inzulini kratkog djelovanja nisu manje važni.

Naziv ove vrste hormona govori sam za sebe.

Za razliku od lijekova dugog djelovanja, kratki su dizajnirani da uzvrate oštar porast glukoze u tijelu uzrokovan faktorima kao što su:

  • jesti
  • prekomjerna vježba
  • prisutnost zaraznih i upalnih procesa,
  • jak stres i slične stvari.

Upotreba ugljenih hidrata u hrani povećava njihovu koncentraciju u krvi čak i dok uzimaju osnovni inzulin.

Prema trajanju izlaganja, brzo djelujući hormoni se dijele na dvije vrste:

  1. Kratko. Pripravci inzulina kratkog djelovanja nakon primjene počinju djelovati u roku od 30-60 minuta. Uz visoku brzinu resorpcije, vrhunac maksimalne efikasnosti postiže se 2-4 sata nakon gutanja. Prema prosječnim procjenama, učinak takvog lijeka traje najviše 6 sati.
  2. Ultra kratki inzulin. Ovaj modificirani analog ljudskog hormona jedinstven je po tome što je u stanju da djeluje brže od inzulina koji se nalazi u prirodi. Već 10-15 minuta nakon injekcije, aktivna supstanca započinje svoj efekat na organizam s vrhuncem koji se javlja 1-3 sata nakon injekcije. Efekat traje 3-5 sati. Brzina kojom se otopina ultrazvučnog lijeka apsorbira u tijelo, omogućava vam da ga uzimate prije jela ili odmah nakon.

Važno je. Početak djelovanja antidijabetičkog sredstva trebao bi se podudarati s vremenom razgradnje hrane i apsorpcijom ugljikohidrata iz nje. Treba prihvatiti vrijeme primjene lijeka, uzimajući u obzir odabranu vrstu inzulina i opterećenje tijela ugljikohidratima.

Odabir hormona pogodnog za upotrebu strogo je individualan, jer se zasniva na laboratorijskim testovima, stepenu bolesti osobe koja ima dijabetes, potpunu istoriju, način života. Nije nevažan faktor i cena lijeka, s obzirom na učestalost njegove upotrebe. U pravilu se proporcionalno povećava, srazmjerno složenosti proizvodnje lijeka, zemlji proizvodnje, ambalaži.

Inzulin dugog djelovanja: kada je propisan i kako se koristi

Ne postoje apsolutni lijekovi za dijabetes u svijetu. Ali upotreba produženog lijeka može smanjiti broj potrebnih injekcija i značajno poboljšati kvalitetu života.

Koliki je značaj inzulina dugog djelovanja u ljudskom tijelu? Lijekovi srednjeg i dugog djelovanja dijabetičari ih primjenjuju 1-2 puta dnevno (ujutro i uveče) i osnovni su. Vrhunska efikasnost dugog inzulina javlja se nakon 8-10 sati, ali smanjenje šećera primjećuje se nakon 3-4 sata.

Kako odabrati dozu inzulina dovoljnu za osobu: male količine (ne više od 10 jedinica) djelotvorne su oko 12 sati, veća količina lijeka - do dnevno. Ako je produljeni inzulin propisan u dozi koja prelazi 0,6 jedinica na 1 kg mase, tada se injekcija provodi u nekoliko faza na različitim mjestima (rame, bedro, želudac).

Principi upotrebe kratkog inzulina

Postoje određena pravila za upotrebu ultra kratkotrajnog (ili kratko delujućeg) inzulina. Oni su kako slijedi:

  • unos hormona treba obaviti prije glavnog obroka,
  • ultra kratki inzulin djeluje najbolje ako se uzima oralno,
  • isključite masažu mjesta ubrizgavanja prije njenog unošenja, jer to može izazvati neravnomjernu apsorpciju hormona,
  • broj jedinica inzulina za svakog pacijenta izračunava se pojedinačno u rasponu od 8-24 za odrasle i do 8 za djecu dnevno.

Doziranje hormona za sebe prilično je jednostavno izračunati. Da biste to učinili, morate znati koliko je glukoza u krvi prekoračena u vrijeme gladi, kao i koliko jedinica hljeba će biti prisutna u hrani koja će biti konzumirana. Na primjer, ako pacijent ima nivo glukoze od 11,4 mmol / l s praznim želucem, potrebno mu je uzimati 2 jedinice inzulina kako bi se šećer vratio u normalu, kao i još nekoliko jedinica za preradu šećera iz hrane.

Nedostaci NPH-inzulina

U usporedbi s Levemirom i Lantusom, NPH-inzulini imaju niz značajnih nedostataka:

  • pokazuju izražen vrhunac djelovanja nakon 6 sati, stoga slabo simuliraju pozadinsko lučenje, koje je konstantno,
  • neravnomerno uništeno, tako da efekat može biti različit u različitim danima,
  • vjerovatnije će izazvati alergije kod dijabetičara. Rizik od anafilaktičkih reakcija povećava se antibioticima, radioaktivnim supstancama, NSAID-ima,
  • Oni su suspenzija, a ne rješenje, pa njihov učinak ovisi o temeljitom miješanju inzulina i poštivanju pravila njegove primjene.

Moderni dugi inzulini lišeni su ovih nedostataka, pa se preferira njihova upotreba u liječenju dijabetesa.

Obavezno naučite! Mislite li da je cjeloživotna primjena tableta i inzulina jedini način da se šećer drži pod kontrolom? Nije istina! To možete sami potvrditi počevši s korištenjem.

Značajke izbora inzulina kratkog djelovanja. Najpopularniji lijekovi

Iz materijala u prethodnom odjeljku članka, jasno je što je kratki inzulin, ali nije važno samo vrijeme i brzina izlaganja. Svi lijekovi imaju svoje karakteristike, analog ljudskog hormona gušterače nije iznimka.

Popis karakteristika lijeka na koje morate obratiti pažnju:

  • izvor primitka
  • stepen pročišćavanja
  • koncentraciju
  • pH leka
  • proizvođač i svojstva mešanja

Tako se, na primer, analog životinjskog porekla proizvodi tretiranjem pankreasa svinje i zatim čišćenjem. Za polusintetičke lijekove uzima se isti životinjski materijal kao osnova, a metodom enzimske transformacije dobiva se inzulin blizu prirodnom. Ove tehnologije se obično koriste za kratke hormone.

Razvoj genetskog inženjeringa omogućio je ponovno stvaranje stvarnih ćelija humanog inzulina proizvedenih iz Escherichia coli s genetski modificiranim promjenama. Ultra kratki hormoni obično se nazivaju preparatima humanog inzulina zasnovanih na genetičkom razvoju.

Rješenja koja su najteža za proizvodnju su visoko pročišćena (monokomponentna). Što je manje nečistoća to je veća efikasnost i manje je kontraindikacija za njegovu upotrebu. Rizik od alergijskih manifestacija upotrebom analoga hormona je smanjen.

Pripreme različitih načina proizvodnje, stope izloženosti, poduzeća, marke, mogu se predstaviti različitim koncentracijama. Zbog toga ista doza inzulinskih jedinica može zauzeti različite količine u štrcaljki.

Poželjna je upotreba lijekova s ​​neutralnom kiselinom, čime se izbjegavaju neugodne senzacije na mjestu ubrizgavanja. Međutim, cijena takvih sredstava mnogo je viša od kisele.

Budući da je nauka u inostranstvu znatno ispred domaće nauke, opšte je prihvaćeno da su lijekovi iz razvijenih zemalja bolji i efikasniji. Uvozna roba poznatih proizvođača u skladu s tim je skuplja.

Važno je.Većeg značaja u terapiji inzulinom nije zemlja proizvođača, svojstva lijeka i njihova moguća kompatibilnost kada se koriste i dugi i kratki hormoni.

Vrste kratkog insulina

U ljekarnama možete kupiti razne kratke insuline. To su Humulin, Actrapid, Insuman Rapid, Homoral i gore navedeni lijekovi. Svi oni imaju svoje osobine koje se moraju uzeti u obzir pri odabiru određenog lijeka. Tako preparati svinjskog pankreasa često uzrokuju nuspojave zbog pacijentovog odbijanja ovog proizvoda.

Kako bi se minimizirali nuspojave potrebno je uvesti jasnu dozu lijeka, ne propustiti vrijeme primjene, odabrati nova mjesta ubrizgavanja i pravilno pohraniti hormon.

Šta daje takav tretman?

Inzulin dugog djelovanja potreban je za održavanje glukoze na testu. Samo specijalista, na osnovu pacijentove samokontrole, može utvrditi da li je pacijentu potrebna injekcija kratko delujućeg leka pre svakog obroka, srednjeg i dugog delovanja.

Važno je. Inzulin dugog djelovanja potpuna je zamjena za bazni hormon koji izlučuje gušterača. Takođe usporava smrt beta ćelija.

Kako davati kratki inzulin ako je visok šećer

Različiti su razlozi povećanja glukoze u krvi. U svakom slučaju, ako je kod bolesnika sa šećernom bolešću taj nivo veći od 10 mmol / l, potreban je kratki inzulin. Vrlo je jednostavno izračunati potrebnu dozu lijeka na nivou šećera od oko 10 mmol / L; daje se 1 jedinica, pri 11 mmol / L - 2 jedinice, itd.

Ali donošenje žurnih odluka i nesmotreno davanje hormona nije vrijedno toga. Potrebno je razumjeti zašto je šećer u krvi porastao, a potom se lijek treba davati polako i u tačnoj dozi. Inače, ako ga ima puno u krvi, drastično će smanjiti količinu glukoze i tada će se opet snažno povećati. Takvi skokovi neće dovesti do ničega dobrog.

Maksimalni broj jedinica koje se mogu unijeti je 7, čak i ako je razina glukoze iznad 16 mmol / L. Nakon četiri sata analiza se ponavlja i ako je potrebno, ostatak hormona daje se ponovo. U nedostatku terapijskog efekta (ako je dugo, uprkos uzimanju lijekova, pokazatelji šećera i dalje visoki), morate otići u bolnicu, gdje će uraditi analizu na ketonskim tijelima. Izvrsnu analizu možete provesti i pomoću test traka Uriket i Uriglyuk.

Kratki inzulin i aceton u urinu

Ako tijelo prima malo ugljikohidrata, mora ih dobivati ​​iz masti. Tokom ovih biohemijskih transformacija nastaje aceton koji se zatim otkriva u urinu. Nije važno koja je razina ugljikohidrata prisutna u krvi. Često ga čak i spuštaju.

U slučaju kada se otkrije aceton u mokraći i povišen šećer u krvi, donosi se zaključak o nedostatku inzulina. Rekonstruira se brzinom od 20% dnevne doze kratkog oblika hormona. Tri sata kasnije, analiza se ponavlja, a ako sve bude još uvijek, ponovite postupak.

Kao što znate, aceton nepovoljno djeluje na molekule ovog hormona. Uništava ih i sprečava ih da rade. A ako se ne primijete kapi glukoze tijekom injekcije, on se primjenjuje dok se indikatori ne normaliziraju. Takođe je potrebno sačekati dok aceton ne napusti organizam. Ali istovremeno nastavljaju pratiti pokazatelje šećera kako bi bili normalni.

Kako izračunati dozu tokom vežbanja

Vježba doprinosi povećanju šećera u krvi. Mišićima je potrebno više energije, pa jetra oslobađa vezane molekule glukoze i oslobađa ih u krv. Stoga, ako analiza pokazuje prisutnost šećera u koncentraciji od 16 mmol / L ili većoj, svako je opterećenje zabranjeno dok se ovaj pokazatelj ne vrati u normalu. I tek nakon toga možete nešto učiniti.

Ako je razina šećera manja od 10 mmol / L, vježbanje može čak pomoći smanjenju njegove količine.Ovdje također trebate promatrati mjeru kako ne biste napravili stanje hipoglikemije. Ako je fizička aktivnost kratka, ne možete prilagoditi dozu. Da biste to učinili, dovoljno je da nahranite telo brzim ugljenim hidratima na svakih 30 minuta.

U slučaju dužeg vježbanja, doza hormona se smanjuje za 10-50% u skladu s trajanjem vježbe i težinom opterećenja. Ponekad čak i prilagođavaju doziranje dugih inzulina.

Poznati dugi lijekovi sa inzulinom

Druga grupa hormona koja se daje dijabetičarima je mnogo dugih inzulina. Njihovo uvođenje je vrlo važno. Uostalom, tijelo najprirodnije opaža tu terapiju, koja je slična njegovoj prirodnoj životnoj aktivnosti. Hormon u zdravom tijelu ne proizvodi se odjednom - njegov nivo u krvi se održava na odgovarajućoj razini. Inzulin dugog djelovanja omogućava vam da povećate vjerojatnost nadomjesne terapije u ovom slučaju. Dijabetičari ovaj cilj nazivaju i izrazom "zadržati nivo pozadine".

Noćna i jutarnja akcija

Ljudi kojima je dijagnosticirana gotovo uvijek imaju šećer ujutro. To znači da noću tijelu nedostaje dugi inzulin. No, prije nego što zatraži imenovanje produženog hormona, liječnik treba provjeriti kada osoba posljednji put jede. Ako se obrok dogodi pet ili manje sati prije spavanja, tada lijekovi koji djeluju dugotrajno neće pomoći stabiliziranju šećera.

Stručnjaci loše objašnjavaju i fenomenom "jutarnje zore". Neposredno prije buđenja, jetra brzo neutralizira hormone, što dovodi do hiperglikemije. Čak i ako prilagodite dozu, i dalje se osjeća taj fenomen.

Učinak ovog fenomena određuje način ubrizgavanja: injekcija se vrši osam ili manje sati prije približnog trenutka buđenja. Nakon 9-10 sati, produženi inzulin je mnogo slabiji.

Lijek dugog djelovanja ne može ujutro održavati razinu šećera. Ako se to dogodi, onda je liječnik propisao prekomjernu količinu hormona. Višak lijeka je prepun hipoglikemije. U snu, usput, može se manifestirati u obliku tjeskobe i noćnih mora.

Da biste izbjegli ovo stanje, možete to učiniti: četiri sata nakon injekcije trebate se probuditi i izmjeriti nivo glukoze. Ako je pokazatelj manji od 3,5 mmol / l, preporučljivo je ubrizgati produženi inzulin u dvije faze - neposredno prije spavanja i nakon još 4 sata.

Korištenje ovog načina omogućuje vam da smanjite dozu na 10-15%, kontrolirate fenomen „jutarnje zore“ i probudite se sa savršenim šećerom u krvi.

Uobičajeni lekovi dugog delovanja

Među hormonima dugog djelovanja najčešće se pojavljuju sljedeća imena (prema radaru):

Poslednja dva uzorka su okarakterisana kao da imaju najjednakiji uticaj na glukozu. Takav produženi inzulin ubrizgava se samo jednom dnevno i ne provocira razvoj hipoglikemije noću. Smatra se perspektivnim u području inzulinske terapije.

Dugotrajni učinak Lantus inzulina (oblik oslobađanja glargina) može se objasniti vrlo sporom apsorpcijom supkutanom primjenom. Istina je da biste održali ovaj učinak svaki put kad trebate odabrati novo mjesto ubrizgavanja.

Doza Lantus inzulina propisana je za dugoročnu stabilizaciju glukoze u tijelu (do jednog dana). Proizvod je dostupan u spremnicima i olovkama za špriceve s volumenom od 3 ml i bocama s 10 ml lijeka. Trajanje akcije je od 24 do 29 sati. Istina, utjecaj tokom dana u velikoj mjeri ovisi o fiziološkim karakteristikama osobe.

Kod prve vrste dijabetesa kao glavni se propisuje Lantus inzulin s produženim djelovanjem, u drugom se može kombinirati s nizom drugih lijekova koji smanjuju šećer.

Kada se prvih dana prelazi sa kratkih i srednjih uzoraka na produženi inzulin, prilagođava se doza i raspored injekcija.Uzgred, posljednjih godina se pojavila određena tendencija prema kojoj se pacijenti pokušavaju prebaciti na ultraduge lijekove kako bi smanjili broj injekcija i poboljšali kvalitetu života.

Izuzetno dug efekat

Gore opisani insulini dugog djelovanja su najefikasniji. Apsolutna transparentnost ih takođe razlikuje: nije ih potrebno tresti, valjati u ruke kako bi se osigurala ravnomjerna raspodjela taloga. Uz Lantus, Levemir je najstabilniji lijek, njegove karakteristike su slične za dijabetičare s obje vrste bolesti.

Vrijedi napomenuti da dugi oblici i dalje imaju blagi vrhunac u svojoj aktivnosti. Zauzvrat, ovih lijekova nema. A posebnost se mora uzeti u obzir u procesu prilagodbe doze.

Bazalni lijek izračunava se na osnovu sposobnosti održavanja stalne i stabilne razine šećera u krvi. Dozvoljena kolebanja nisu veća od 1,5 mmol / l. Međutim, to se načelno ne bi trebalo dogoditi u roku od dana nakon injekcije. U pravilu se produljeni lijek ubode u bedro ili zadnjicu. Ovde sloj masti usporava apsorpciju hormona u krv.

Često neiskusni dijabetičari pokušavaju zamijeniti kratki dugim inzulinom, što ne može. Uostalom, svaka vrsta hormona je neophodna za obavljanje strogo definirane funkcije. Stoga je pacijentov zadatak strogo pridržavanje propisane inzulinske terapije.

Samo ako se pravilno koristi, inzulin s produljenim djelovanjem moguće je postići stalno normalnu stopu.

Dugo delujući inzulin i njegovo ime

Dijabetes melitus karakterizira nesposobnost tijela da razgrađuje glukozu, uslijed čega se ta taloži u krvi, uzrokujući različite poremećaje u funkcionalnosti tkiva i unutrašnjih organa. To se događa zbog nedovoljne proizvodnje inzulina od strane gušterače.

Da bi nadoknadili ovaj hormon u tijelu, ljekari svojim pacijentima propisuju inzulin koji dugo djeluje. Šta je to i kako djeluju ovi lijekovi? O ovome će se razgovarati sada.

Zašto su potrebne injekcije insulina?

Insulin sa produženim oslobađanjem omogućava kontrolu glukoze na gladovanje nakon posta. Ove lijekove propisuje samo liječnik kada neovisna ispitivanja krvi pacijenta glukometrom tokom sedmice uoče značajna kršenja ovog pokazatelja ujutro.

U ovom slučaju mogu se propisati kratke, srednje ili dugo djelujuće insuline. U tom pogledu, najefikasniji su, naravno, lijekovi dugog djelovanja. Koriste se za liječenje dijabetesa tipa 1 i 2. Uvodi se intravenski 1-2 puta dnevno.

Treba napomenuti da se produženi inzulin može propisati čak i u slučajevima kada je dijabetičar već dao injekcije kratkog djelovanja. Takva terapija omogućava vam da pružite tijelu potrebnu podršku i spriječi razvoj mnogih komplikacija.

Važno! Davanje inzulina s produženim djelovanjem nastaje kada postoji potpuna disfunkcija pankreasa (prestaje proizvoditi hormon) i primijeti se brza smrt beta ćelija.

Dugi inzulin počinje djelovati 3-4 sata nakon primjene. U tom slučaju dolazi do smanjenja šećera u krvi i značajno poboljšanje pacijentovog stanja. Maksimalni učinak njegove upotrebe uočava se nakon 8-10 sati. Postignuti rezultat može trajati od 12 do 24 sata, a ovisi o doziranju inzulina.

Minimalni učinak omogućava vam postizanje doze inzulina u količini od 8010 jedinica. Djeluju 14-16 sati. Inzulin u količini od 20 jedinica. i više u stanju da održavaju razinu šećera u krvi otprilike jedan dan. Treba napomenuti da ako se lijek propisuje u dozama većim od 0,6 jedinica. po 1 kg mase, tada se odmah postave 2-3 injekcije u različite dijelove tijela - bedro, ruku, stomak itd.

Važno je pravilno koristiti produženi inzulin. Ne koristi se za stabilizaciju glukoze u krvi nakon jela, jer ne djeluje tako brzo, kao na primjer inzulin kratkog djelovanja. Štaviše, injekcije insulina moraju biti zakazane.

Ako preskočite vrijeme injekcije ili produžite / skratite jaz ispred njih, to može dovesti do pogoršanja općeg stanja pacijenta, jer će razina glukoze stalno „preskakati“, što povećava rizik od komplikacija.

Dugo delujuće insuline

Supkutane injekcije dugog djelovanja omogućuju dijabetičarima da se oslobode potrebe uzimanja lijekova nekoliko puta dnevno jer omogućuju kontrolu nad šećerom u krvi tijekom dana. Ovo djelovanje je uzrokovano činjenicom da sve vrste inzulina dugog djelovanja sadrže kemijske katalizatore koji produžavaju njihovu učinkovitost.

Pored toga, ovi lijekovi imaju i drugu funkciju - usporavaju proces apsorpcije šećera u tijelu i na taj način poboljšavaju opće stanje pacijenta. Prvi efekat nakon injekcije već se primjećuje nakon 4-6 sati, dok može trajati 24-36 sati, ovisno o težini tijeka dijabetesa.

Naziv lijekova koji dugo djeluju inzulinom:

Ove lijekove treba propisati samo liječnik, jer je riječ o vrlo važnom lijeku, koji će izbjeći nuspojave nakon injekcije. Lijek se daje supkutano u stražnjicu, bedra i podlaktice.

Treba čuvati ove lijekove na temperaturi od minus 2 stepena (moguće je u hladnjaku). Tako ćete izbjeći oksidaciju lijeka i pojavu granulirane smjese u njemu. Prije upotrebe, bocu se mora protresti tako da njen sadržaj postane homogen.

Nove dugo djelujuće insuline odlikuju se trajanjem učinka i sastavom. Oni su uslovno podijeljeni u dvije grupe:

  • identično ljudskim hormonima,
  • životinjskog porekla.

Prvi se dobijaju iz gušterače goveda i dobro ih podnosi 90% dijabetičara. A razlikuju se od inzulina životinjskog porijekla samo po broju aminokiselina. Takvi lijekovi su skuplji, ali imaju puno prednosti :

  • da bi se postigao maksimalan terapeutski efekat, potrebno je unošenje manjih doza,
  • lipodistrofija nakon njihove primjene opaža se mnogo rjeđe,
  • ovi lijekovi ne izazivaju alergijske reakcije i lako se mogu koristiti za kontrolu razine šećera u krvi osoba koje imaju alergiju.

Dosta često neiskusni dijabetičari samostalno zamjenjuju lijekove kratkog djelovanja s lijekovima dugog djelovanja. Ali to je apsolutno nemoguće učiniti. Uostalom, svaki od ovih lijekova obavlja svoje funkcije. Zbog toga, radi normalizacije šećera u krvi i poboljšanja vaše dobrobiti, ni u kojem slučaju ne možete samostalno prilagoditi tretman. Samo lekar to treba učiniti.

Kratki pregled

Lijekovi, čija će imena biti opisana u nastavku, ni u kojem slučaju ne smiju se upotrebljavati bez liječničkog recepta! Nepravilna upotreba istih može dovesti do ozbiljnih posljedica.

Lijek se daje supkutano, ne više od 1 puta dnevno. Preporučuje se davati injekcije pred spavanje istovremeno. Upotreba Basaglara često je praćena pojavom nuspojave među kojima su najčešći:

  • alergije
  • oticanje donjih ekstremiteta i lica.

Ovo je jedan od najboljih lijekova, koji je analog ljudskog inzulina. 90% pacijenata se dobro podnosi. Samo kod nekih dijabetičara, njegova upotreba izaziva pojavu alergijske reakcije i lipodistrofije (uz produženu upotrebu).

Tresiba je inzulin koji dugo djeluje, a koji može održavati kontrolu šećera u krvi do 42 sata. Ovaj lijek se daje 1 put dnevno istovremeno. Njegova doza se izračunava pojedinačno.

Ovako dugo trajanje ovog lijeka nastaje zbog činjenice da njegovi sastojci doprinose povećanju procesa prerade inzulina od strane stanica tijela i smanjenju brzine proizvodnje ovog elementa od strane jetre, što omogućava značajno smanjenje razine šećera u krvi.

Ali ovaj alat ima svoje nedostatke. Mogu ga koristiti samo odrasli ljudi, odnosno kontraindiciran je za djecu. Uz to, njegova upotreba za liječenje dijabetesa nije moguća kod žena tijekom laktacije jer to može negativno utjecati na zdravlje nerođene bebe.

Takođe je analog ljudskog insulina. Daje se supkutano, 1 put dnevno istovremeno. Počinje djelovati 1 sat nakon primjene i ostaje na snazi ​​24 sata. Ima analog - Glargin.

Posebnost Lantusa je da se može koristiti stariji od 6 godina. U većini slučajeva dobro se podnosi. Samo neki dijabetičari izazivaju pojavu alergijske reakcije, oticanje donjih ekstremiteta i lipodistrofiju.

Kako bi se spriječio razvoj lipodistrofije uz produljenu upotrebu ovog lijeka, preporučuje se periodična promjena mjesta ubrizgavanja. Možete to raditi u ramenu, bedrima, želucu, stražnjici itd.

To je rastvorljivi bazni analog ljudskog insulina. Vrijedi 24 sata, što se događa zbog izraženog samo-povezivanja molekula detemir inzulina u području ubrizgavanja i vezanja molekula lijeka na albumin u lancu masnih kiselina.

Ovaj lijek se daje supkutano 1-2 puta dnevno, u zavisnosti od potreba pacijenta. Može izazvati i pojavu lipodistrofije, pa se stoga mjesto ubrizgavanja mora neprestano mijenjati, čak i ako se injekcija postavi u isto područje.

Zapamtite da su insulini dugog djelovanja moćni lijekovi koji se moraju koristiti strogo po shemi, ne propuštajući vrijeme ubrizgavanja. Upotrebu takvih lijekova pojedinačno propisuje liječnik, kao i njihovo doziranje.

Dobar dan svima! Kao što sam već napisao u svom nedavnom članku "Hormon inzulin - prva violina metabolizma ugljikohidrata", ljudski inzulin se proizvodi 24 sata. Izlučivanje inzulina može se podijeliti na bazalno i stimulirano.

U osobe s apsolutnim nedostatkom inzulina, cilj terapije je približiti fiziološku sekreciju što je moguće bliže, i bazalnu i stimuliranu. U ovom članku ću vam reći kako odabrati pravu dozu bazalnog inzulina. Među nama dijabetičarima koristi se izraz "zadrži razinu u pozadini", a za to mora postojati odgovarajuća doza inzulina s produljenim djelovanjem.

Noćna doza inzulina s dugotrajnim djelovanjem

Preporučuje se započeti odabir doze dugog inzulina preko noći. Ako to još niste učinili, pogledajte kako se glukoza u krvi ponaša noću. Započnite mjerenja svaka 3 sata - u 21:00, 00:00, 03:00, 06:00. Ako u određenom vremenskom periodu imate velike fluktuacije pokazatelja glukoze u krvi u smjeru smanjenja ili, obrnuto, povećanja, to znači da doza inzulina nije baš dobro odabrana.

U ovom slučaju morate pogledati ovaj odjeljak detaljnije. Na primjer, noću izlazite sa šećerom 6 mmol / L, u 00:00 - 6,5 mmol / L, a u 3:00 naglo se povećava na 8,5 mmol / L, a ujutro dođete sa visokim nivoom šećera. Situacija je takva da noćni inzulin nije bio dovoljan i potrebno ga je polako povećavati. Ali postoji jedna poanta. Ako je takav porast i veći tokom noći, onda to ne znači uvijek i nedostatak inzulina.U nekim slučajevima može biti latentna hipoglikemija, koja je dala takozvani povratni udar - povećanje glukoze u krvi.

Da biste shvatili zašto šećer raste noću, trebate paziti na ovaj interval svakog sata. U opisanoj situaciji trebate gledati šećer u 00:00, 01:00, 02:00 i 03:00 h. Ako dođe do pada razine glukoze u ovom intervalu, vjerovatno je da je to bilo skriveno „savijanje“ s povratnim potezom. Ako je tako, dozu osnovnog inzulina treba smanjiti naprotiv.

Osim toga, složit ćete se sa mnom da hrana koju jedete utječe na procjenu osnovnog inzulina. Dakle, da bi pravilno ocijenili rad bazalnog inzulina, ne bi trebalo da postoje inzulin i glukoza kratkog djelovanja, koji dolaze s hranom u krv. Stoga, prije procjene noćnog inzulina, preporučuje se preskočiti večeru ili večeru ranije kako napravljeni obrok i kratki inzulin ne bi izbrisali jasnu sliku.

Zbog toga se za večeru preporučuje jesti samo ugljikohidratnu hranu, uz izuzeće proteina i masti. Budući da se ove tvari apsorbiraju mnogo sporije i do određene mjere mogu naknadno povećati razinu šećera, što može ometati i pravilnu procjenu funkcioniranja noćnog baznog inzulina.

Dnevna doza inzulina dugog djelovanja

Kako proveriti "bazalnu" popodne? To je takođe vrlo jednostavno. Potrebno je isključiti obrok. U idealnom slučaju morate da gladujete tokom dana i uzimate šećer u krvi svakih sat vremena. Ovo će vam pokazati gdje je povećanje, a gdje smanjenje. Ali najčešće to nije moguće, posebno kod male djece. U ovom slučaju pogledajte kako osnovni inzulin djeluje u periodima. Na primjer, prvo preskočite doručak i odmjerite svaki sat od trenutka kad se probudite ili ubrizgavate dnevni dnevni inzulin (ako ga imate), pa sve do ručka, nakon nekoliko dana preskočite ručak, a zatim i večera.

Želim reći da se gotovo sve insuline produljenog djelovanja moraju ubrizgavati 2 puta dnevno, izuzev Lantusa, koji se radi samo jednom. Ne zaboravite da sve gore navedene insuline, osim Lantusa i Levemira, imaju osebujan vrh u izlučivanju. U pravilu, vrhunac se javlja u 6-8 sati djelovanja lijeka. Stoga u takvim trenucima može doći do smanjenja glukoze što mora biti podržano malom dozom XE.

Također želim reći da ćete, kad promijenite dozu baznog inzulina, morati ponoviti sve ove korake nekoliko puta. Mislim da su 3 dana dovoljna da osiguramo da se efekt dogodio u bilo kojem smjeru. I ovisno o rezultatu, poduzmite sljedeće korake.

Prilikom procjene dnevnog bazalnog inzulina iz prethodnog obroka trebalo bi proći najmanje 4 sata, a najbolje 5 sati. Onima koji koriste kratke inzuline (Actrapid, Humulin R, Gensulin R itd.), A ne ultra kratki (Novorapid, Apidra, Humalog), interval bi trebao biti duži - 6-8 sati, jer je to zbog osobitosti djelovanja ovih uvreda, o kojima ću definitivno razgovarati u sljedećem članku.

Nadam se da sam jasno i lako objasnio kako odabrati dozu dugog inzulina. Ako imate bilo kakvih pitanja, slobodno ih pitajte. Nakon što ste pravilno odabrali doze inzulina dugog djelovanja, možete krenuti u odabiru doze inzulina kratkog djelovanja. I tada započinje zabava, ali o tome više u sljedećem članku. U međuvremenu - zbogom!

S toplinom i pažnjom endokrinolog Dilara Lebedeva

Pripreme za terapiju inzulinom variraju u trajanju djelovanja kratko, srednje, dugo i kombinirano. Dugi inzulin osmišljen je da ravnomjerno održava početnu razinu ovog hormona, kojeg inače proizvodi gušterača. Koristi se za dijabetes melitus tipa 1 i 2, kao i za uvjete gdje je potrebna kontrola šećera u krvi.

Izbor doze inzulina noću

Ako vam se pokaže uporaba dugih inzulina, prvo biste trebali odabrati dozu za noć. Za to je neophodno saznati kako se glukoza u krvi trenutno ponaša. Postupak je jednostavan, ali nezgodan, jer se svaka 3 sata, počev od 21:00, trebaju probuditi i uzeti mjerenja šećera do 6 ujutro.

Za svo ovo vrijeme nivo glukoze u krvi s unošenjem dugog tipa hormona trebao bi biti isti. Ako se primijete bilo kakve fluktuacije, potrebno je prilagoditi dozu u smjeru povećanja ili smanjenja.

Obratite pažnju na vremenski odjeljak tokom kojeg je došlo do odstupanja. Na primjer, kada pacijent krene u krevet, nivo šećera mu je 6 mmol / L, u ponoć - 6,5 mmol / L, ali u 03:00, on već raste na 8,5 mmol / L. To znači samo jedno - noću se ubrizgava premalo, a pacijent će se probuditi već precijenjenom brzinom. Zbog toga se doza mora prilagoditi prema gore. No, postoje i neki izuzeci.

U nekim slučajevima porast razine ugljikohidrata uopće ne može ukazivati ​​na nedostatak hormona koji reguliraju njihovu razinu. Događa se da je takav skok povezan s hipoglikemijom, pa noću tijelo pokušava reproducirati situaciju i poveća nivo glukoze da nadoknadi nedostatak u drugo vrijeme.

U ovom slučaju, nekoliko savjeta sugerira sam sebe:

  • Ako sumnjate u razloge povećanja šećera noću, vrijedno je preispitati određeno razdoblje (u našem slučaju 24: 00-3: 00), ali s učestalošću analiza od 1 sata. Ako u tom intervalu postoje trenuci kada koncentracija glukoze padne ispod stabilne razine, sasvim je moguće zaključiti da se tijelo pokušava povući natrag. Tada se količina hormona mora smanjiti.
  • Potrebno je voditi računa o hrani koja se jede dnevno, jer ona takođe utiče na efikasnost lečenja dugim oblicima hormona.
  • Za ispravnu procjenu reakcije krvi na noćni inzulin, isključeno je prisustvo kratkog inzulina i zaostale glukoze iz hrane. Da biste to postigli, najbolje je preskočiti večeru ili je provesti mnogo ranije nego inače.
  • Preporučuje se kreiranje menija za večeru na takav način da uključuje samo proizvode koji sadrže ugljene hidrate, jer prisustvo masti i obilje proteina mogu uticati na rezultat studije. Kao što znate, metabolizam masti i proteina je mnogo sporiji od ugljikohidrata, pa njihova prisutnost u krvi može povećati razinu šećera i učiniti da je učinkovitost produženih oblika inzulina lažna.

Top pet najpopularnijih inzulinskih lijekova kratkog djelovanja

S obzirom na to da je svaki organizam individualan i osjetljivost na lijekove određene marke može se razlikovati. Koristeći režim inzulinske terapije, u kojem se lijek primjenjuje tri puta dnevno prije jela, dijabetičari najčešće koriste kratka imena inzulina, koja su predstavljena u tablici.

Tabela br. 2. Popis antidijabetičkih lijekova koje najčešće propisuju specijalisti.

Odabirom dnevne doze dugog inzulina

Dnevna doza bazalnog (dugog) inzulina određuje se na isti način kao i noćna. Zbog toga oni gladuju cijeli dan i svaki sat rade analize. Zahvaljujući ovom pristupu, možete saznati u kojem vremenskom okviru postoji porast vrijednosti glukoze, a u kojem - pad.

Ali postoje pacijenti (na primjer, mala djeca) koji se ne mogu podvrgnuti tako radikalnoj studiji. Tada oni ne gladuju, a krv se uzima iz njih samo u određenim intervalima. Na primjer, jedan dan možete preskočiti doručak i obaviti jutarnja mjerenja, drugi - ručak, a treći - večeru.

Produljeni inzulini obično se daju 2 puta dnevno, a moderniji lijek Lantus - samo jednom.

Kao što je već spomenuto, većina lijekova je vrhunska. To znači da će nakon 6-8 sati nakon injekcije u krvi biti najviše ovog hormona, tako da morate pojesti nešto u količini hljeba, tako da se hipoglikemija ne razvije.

Treba imati na umu da ako se iz nekog razloga doza baznog inzulina mora promijeniti, studije se ponavljaju kako bi se osiguralo da su izvršeni svi proračuni i da bismo bili sigurni da je to doza koja tijelu treba. Čim je odabrana količina dugog tipa hormona, određuje se doza kratkih oblika.

Dakle, razvijene su dvije vrste inzulina - dugi i kratki. Prvo je potrebno za stalno održavanje nivoa hormona u krvi na odgovarajućoj razini. Drugo je tijelo da se brzo suoči sa povećanom glukozom nakon jela. U oba slučaja je važno odabrati pravu dozu, radeći to eksperimentalno. Ovaj korak je vrlo važan, jer održavanje razine glukoze u granicama normale garancija je da se dijabetes neće razviti i pogoršati.

Pregled najboljih vrsta inzulina dugog djelovanja sa tabelom

Insulini dugog djelovanja sposobni su održavati normalnu razinu glukoze u krvi tijekom dana, u bilo kojem stupnju dijabetičkog stanja. U ovom se slučaju smanjuje koncentracija šećera u plazmi zbog njegove aktivne apsorpcije tjelesnim tkivima, posebno jetrom i mišićima. Izraz "dugi" inzulin jasno pokazuje da je trajanje učinka takvih injekcija u usporedbi s drugim vrstama lijekova za snižavanje šećera duže.

Inzulin dugog djelovanja oslobađa se u obliku otopine ili suspenzije za intravenozno i ​​intramuskularno davanje. U zdravoj osobi ovaj hormon kontinuirano proizvodi gušterača. Produljeni hormonalni sastav razvijen je da oponaša sličan proces kod ljudi koji imaju dijabetes. Ali injekcije produljenog tipa su kontraindicirane pacijentima u dijabetičkoj komi ili prekomatoznom stanju.

Trenutno su uobičajeni dugoročni i ultra-dugotrajni proizvodi:

Aktivira se nakon 60 minuta, maksimalan efekat postiže se nakon 2-8 sati, Regulira nivo glukoze u krvi 18-20 sati.

Suspenzija proširena tipa za ispitivanje sc. Prodaje se u bocama od 4-10 ml ili ulošcima od 1,5-3,0 ml za olovke za špriceve.

Počinje sa radom u roku od 1-1,5 sati.Maksimalna efikasnost se manifestuje nakon 4-12 sati i traje najmanje 24 sata.

Suspenzija za uvođenje s / c. Pakirano u 3 ml patrone, 5 kom u pakiranju.

Aktivira se nakon 1-1,5 sati. Efektivno 11-24 sata, maksimalni efekat se javlja u periodu od 4-12 sati.

Prošireni inzulin za sc davanje. Dostupno u patronama od 3 ml, u bočicama od 5 ml i ulošcima od 3 ml za olovke za špriceve.

Produljeni inzulin se aktivira u roku od 1,5 sata. Vrhunac aktivnosti javlja se između 3-10 sati. Prosječno razdoblje djelovanja je dan.

Znači s / na aplikaciju. Realizira se u spremnicima za olovke za štrcaljke od 3 ml, u bocama od 10 ml.

Ona počinje djelovati 60 minuta nakon injekcije, regulira koncentraciju šećera u krvi barem dan.

Uložak je običan i sa olovkama od 3 ml u špricama, u bočicama od 10 ml za ispitivanje sc.

Vrhunac aktivnosti događa se nakon 3-4 sata. Trajanje efekta produženog sredstva je 24 sata.

Produljeni inzulin ostvaruje se u špricama od 3 ml.

Naziv hipoglikemijske supstance i način upotrebe inzulina s produženim djelovanjem može preporučiti samo liječnik.

Uz to, osobe koje pate od dijabetesa ne bi trebale samostalno zamijeniti produženo sredstvo njegovim analogom. Hormonska supstanca produljenog tipa treba se propisati s medicinskog stanovišta razumno, a liječenje njom treba provoditi samo pod strogim nadzorom liječnika.

Inzulin dugog djelovanja, ovisno o vrsti dijabetesa, može se kombinirati sa sredstvom za brzo djelovanje, koje se radi kako bi se ispunila njegova osnovna funkcija, ili se može koristiti kao pojedinačni lijek. Na primjer, kod prvog oblika dijabetesa, inzulin produljenog tipa obično se kombinira sa kratkim ili ultra kratkim lijekom. U drugom obliku dijabetesa lijekovi se koriste odvojeno. Na listi oralnih hipoglikemijskih spojeva, sa kojima je hormonska supstanca obično kombinirana, su:

  1. Sulfonilurea.
  2. Meglitinidi.
  3. Biguanides.
  4. Tiazolidindioni.

Inzulin dugog djelovanja može se uzimati kao jedan uređaj, kao i drugi lijekovi

U pravilu se koristi sastav za snižavanje šećera s produljenim tipom da bi se zamijenili lijekovi sa prosječnim trajanjem izlaganja. Zbog činjenice da se radi postizanja bazalnog učinka prosječni sastav inzulina daje dva puta dnevno, a dugi - jednom dnevno, promjena terapije tokom prvog tjedna može izazvati pojavu jutarnje ili noćne hipoglikemije. Možete popraviti situaciju smanjenjem količine produženog lijeka za 30%, što djelomično nadoknađuje nedostatak produženog hormona primjenom inzulina kratkog tipa s hranom. Nakon toga podešava se doziranje produžene supstance inzulina.

Bazalni sastav se daje jednom ili dva puta dnevno. Nakon ulaska u tijelo putem ubrizgavanja, hormon počinje da pokazuje svoju aktivnost tek nakon nekoliko sati. Istovremeno, vremenski okviri izlaganja za svaku produženu supstancu za snižavanje šećera prikazani u tablici različiti su. Ali ako je potreban produženi inzulin, unesite količinu veću od 0,6 jedinica po 1 kg težine osobe, tada se navedena doza dijeli na 2-3 injekcije. Istovremeno, kako bi se isključila pojava komplikacija, injekcije se rade u različite dijelove tijela.

Razmislite o tome kako izbjeći nuspojave terapije inzulinom.

Bilo koji inzulinski lijek, bez obzira na trajanje izlaganja, može izazvati nuspojave:

  • Hipoglikemija - nivo glukoze u krvi pada ispod 3,0 mmol / L.
  • Opće i lokalne alergijske reakcije - urtikarija, svrbež i sabijanje na mjestu ubrizgavanja.
  • Kršenje metabolizma masti - karakterizira nakupljanje masti, ne samo ispod kože, već i u krvi.

Inzulin sporijeg djelovanja daje bolju šansu za sprečavanje komplikacija dijabetesa tipa 1 i 2. Osim toga, dug inzulin čini liječenje dijabetesa prikladnijim. Da bi se isključila manifestacija ovih nuspojava, dijabetičari moraju svakodnevno slijediti prehranu koju je propisao liječnik i stalno mijenjati mjesto ubrizgavanja.

Na farmaceutskom tržištu za liječenje odraslih pacijenata s dijabetesom nedavno su lansirane dvije nove, dugotrajne formulacije koje je odobrila FDA:

  • Degludek (tzv. Tresiba).
  • Ryzodeg FlexTouch (Ryzodeg).

Tresiba je novi lijek koji je odobrio FDA

Inzulin dugog djelovanja Degludec namijenjen je supkutanoj primjeni. Trajanje regulacije glukoze u krvi je oko 40 sati. Koristi se za liječenje dijabetičara s prvim i drugim oblikom složenosti bolesti. Kako bi se dokazala sigurnost i efikasnost novog lijeka s produljenim oslobađanjem, provedeno je niz studija u kojima je sudjelovalo više od 2.000 odraslih pacijenata. Degludec se koristi kao dodatak oralnom tretmanu.

Do danas je upotreba lijeka Degludec dozvoljena u EU, Kanadi i SAD-u. Na domaćem tržištu se pojavio novi razvoj pod imenom Tresiba. Sastav se realizira u dvije koncentracije: 100 i 200 U / ml, u obliku olovke za šprice. Sada je moguće normalizirati razinu šećera u krvi uz pomoć super-sredstva dugog djelovanja primjenom otopine inzulina samo tri puta tjedno.

Opisali smo preparat Ryzodeg. Sredstvo Ryzodeg s produljenim oslobađanjem je kombinacija hormona, čija su imena dobro poznata dijabetičarima, kao što su bazni inzulin Degludec i brzo djelujući Aspart (omjer 70:30). Dvije tvari slične inzulinu na specifičan način komuniciraju s endogenim receptorima inzulina, zbog čega ostvaruju vlastiti farmakološki učinak sličan učinku ljudskog inzulina.

Sigurnost i djelotvornost novorazvijenog lijeka dugog djelovanja dokazana je kliničkim ispitivanjem u kojem je sudjelovalo 360 odraslih dijabetičara.

Ryzodeg je uzet u kombinaciji s drugim obrokom za snižavanje šećera. Kao rezultat toga, postignuto je smanjenje šećera u krvi do razine koja je ranije mogla biti postignuta samo primjenom inzulinskih pripravaka dugog djelovanja.

Hormonski lijekovi dugog djelovanja Tresiba i Ryzodeg kontraindicirani su osobama s akutnom komplikacijom dijabetesa. Pored toga, ove lijekove, kao gore spomenute analoge, treba propisati samo liječnik, jer se u protivnom ne mogu izbjeći nuspojave u obliku hipoglikemije i različitih vrsta alergija.

Inzulin kratkog djelovanja je specifični hormon koji je neophodan za regulisanje nivoa glukoze u krvi. Aktivira rad pojedinih odjeljaka gušterače u kratkom periodu i ima veliku rastvorljivost.

Tipično je inzulin kratkog djelovanja propisan osobama kod kojih ovaj endokrini organ i dalje može samostalno proizvoditi hormon. Najviša koncentracija lijeka u krvi primjećuje se nakon 2 sata, on se u potpunosti eliminira iz tijela u roku od 6 sati.

U ljudskom tijelu su pojedinačni otočići gušterače odgovorni za proizvodnju inzulina. Vremenom, ove beta ćelije ne nose se sa svojim funkcijama, što dovodi do povećanja koncentracije šećera u krvi.

Kad inzulin kratkog djelovanja uđe u tijelo, pokreće reakciju, koja aktivira preradu glukoze. To pomaže pretvoriti šećer u glukogene i masti. Takođe, lijek pomaže da se uspostavi apsorpcija glukoze u tkivu jetre.

Imajte na umu da takav oblik lijeka u obliku tableta neće donijeti nikakav rezultat kod šećerne bolesti tipa 1. U tom slučaju će se aktivne komponente potpuno raspasti u stomaku. U tom su slučaju potrebne injekcije.

Za praktičnu upotrebu instalirane su špriceve, olovke za ubrizgavanje ili inzulinske pumpe. Inzulin kratkog djelovanja namijenjen je liječenju dijabetesa u početnim fazama.

Da bi terapija inzulinom kratkog djelovanja bila što korisnija, treba se pridržavati niza određenih pravila:

  • Injekcije su potrebne samo prije jela.
  • Injekcije se daju oralno radi sprečavanja nuspojava.
  • Da bi se inzulin apsorbovao ravnomjerno, mjesto ubrizgavanja mora se masirati nekoliko minuta.
  • Imajte na umu da izbor doze aktivne tvari mora isključivo liječnik.

Svaku dozu inzulina kratkog djelovanja treba izračunati pojedinačno. Da bi se to postiglo, pacijenti bi se trebali upoznati s pravilom. 1 doza lijeka namijenjena je za preradu hrane koja je po vrijednosti jednaka jedinici hljeba.

Također pokušajte slijediti ove smjernice:

  1. Ako je koncentracija šećera u krvi normalna, tada će količina lijeka za smanjenje biti nula. Doza aktivne tvari uzima se na osnovu koliko jedinica hljeba treba preraditi.
  2. Ako je razina glukoze značajno viša od normalne, tada za svaku jedinicu hljeba treba postojati 2 kocke inzulina. U tom slučaju morate ih unijeti prije jela.
  3. Tijekom zaraznih bolesti ili u upalnom procesu doziranje inzulina povećava se za 10%.

U posljednje vrijeme ljudima se ubrizgava isključivo sintetički inzulin koji je potpuno sličan ljudskom djelovanju. Mnogo je jeftinije, sigurnije, ne izaziva nikakve nuspojave. Ranije korišteni životinjski hormoni - dobiveni iz krvi krave ili svinje.

Kod ljudi su često izazivali ozbiljne alergijske reakcije. Inzulin kratkog djelovanja dizajniran je za ubrzavanje proizvodnje prirodnog inzulina pankreasa.U tom slučaju osoba mora obavezno pojesti dovoljno hrane kako ne bi izazvala nagli pad koncentracije glukoze u krvi.

Nemoguće je nedvosmisleno reći koji je inzulin kratkog djelovanja bolji. Samo jedan liječnik treba odabrati ovaj ili onaj lijek. To će učiniti nakon dužeg dijagnostičkog pregleda. U ovom slučaju potrebno je uzeti u obzir starost, spol, težinu, težinu bolesti.

Prednost inzulina kratkog djelovanja je činjenica da počinje djelovati u roku od 15-20 minuta nakon primjene. Međutim, djeluje nekoliko sati. Najpopularniji lijekovi su Novorapid, Apidra, Humalag.

Inzulin kratkog djelovanja djeluje 6-8 sati, sve ovisi o proizvođaču i dozi aktivne tvari. Njegova maksimalna koncentracija u krvi javlja se 2-3 sata nakon primjene.

Razlikuju se sledeće grupe inzulina kratkog delovanja:

  • Genetski inženjering - Rinsulin, Actrapid, Humulin,
  • Polusintetički - Biogulin, Humodar,
  • Monokomponenta - Monosuinsulin, Actrapid.

Nemoguće je nedvosmisleno reći koji je inzulin kratkog djelovanja bolji. Specifični lijek u svakom slučaju treba propisati lekar. Štoviše, svi imaju različite doze, trajanje djelovanja, nuspojave i kontraindikacije.

Ako trebate da miješate insuline različitog trajanja djelovanja, trebate odabrati lijekove istog proizvođača. Tako će biti efikasnije ako se koriste zajedno. Ne zaboravite jesti nakon primjene lijekova kako biste spriječili razvoj dijabetičke kome.

Obično se inzulin propisuje za potkožno davanje u bedru, stražnjici, podlaktici ili u abdomenu. U izuzetno rijetkim slučajevima indicirano je intramuskularno ili intravenozno davanje. Najpopularniji su posebni ulošci s kojima je moguće supkutano unijeti određenu dozu lijeka.

Subkutane injekcije treba obaviti pola sata ili sat prije obroka. Kako se ne bi ozlijedila koža, mjesto ubrizgavanja stalno se mijenja. Nakon ubrizgavanja masirajte kožu da biste ubrzali proces primjene.

Pokušajte učiniti sve pažljivo kako aktivne tvari ne bi ušle u krvne žile. To će dovesti do izuzetno bolnih senzacija. Ako je potrebno, inzulin kratkog djelovanja može se pomiješati sa istim hormonom produženog djelovanja. U tom slučaju dežurni ljekar treba odabrati tačnu dozu i sastav injekcija.

Odrasli koji pate od dijabetesa uzimaju od 8 do 24 jedinice inzulina dnevno. U tom se slučaju doza određuje ovisno o obroku. Ljudi koji su preosjetljivi na komponente ili djeca mogu uzeti ne više od 8 jedinica dnevno.

Ako vaše tijelo ne opaža ovaj hormon dobro, tada možete uzeti više doza lijeka. Imajte na umu da dnevna koncentracija ne smije prelaziti 40 jedinica dnevno. Učestalost upotrebe u ovom slučaju je 4-6 puta, ali ako se razrijedi inzulinom s produženim djelovanjem - oko 3.

Ako osoba već dugo uzima inzulin kratkog djelovanja, a sada postoji potreba da ga prebaci na terapiju istim hormonom produženog djelovanja, šalje se u bolnicu. Sve bi promjene morale biti pod budnim nadzorom medicinskog osoblja.

Činjenica je da ovakvi događaji lako mogu izazvati razvoj acidoze ili dijabetičke kome. Ovakve mjere su posebno opasne za ljude koji pate od zatajenja bubrega ili jetre.

Inzulin kratkog djelovanja u svom je kemijskom sastavu gotovo identičan onome koji proizvodi ljudsko tijelo. Zbog toga takvi lijekovi rijetko uzrokuju alergijske reakcije.U izuzetno rijetkim slučajevima, ljudi osjećaju svrab i iritaciju na mjestu ubrizgavanja aktivne tvari.

Mnogi stručnjaci preporučuju ubrizgavanje inzulina u trbušnu šupljinu. Tako on počne djelovati mnogo brže, a vjerovatnost da će ući u krv ili živac je izuzetno mala. Imajte na umu da nakon 20 minuta nakon injekcije sigurno morate pojesti nešto slatko.

Sat vremena nakon injekcije trebao bi biti cjelovit obrok. U suprotnom, vjerovatnoća za razvoj hipoglikemijske kome je velika. Osoba kojoj se daje inzulin mora jesti pravilno i potpuno. Njegova prehrana trebala bi se temeljiti na proteinskoj hrani koja se konzumira s povrćem ili žitaricama.

Ako sebi unesete previše inzulina, postoji i rizik od razvoja hipoglikemijskog sindroma na pozadini naglog pada koncentracije glukoze u krvi.

Njegov razvoj možete prepoznati po sljedećim manifestacijama:

  • Akutna glad
  • Mučnina i povraćanje
  • Dizzy
  • Zatamnjenje u očima
  • Dezorijentacija
  • Pojačano znojenje
  • Srčana palpitacija
  • Osjećaj anksioznosti i razdražljivosti.

Ako primijetite da imate barem jedan simptom predoziranja inzulinom kratkog djelovanja, odmah treba piti što više slatkog čaja. Kada su simptomi malo oslabljeni, konzumirajte veliku porciju proteina i ugljikohidrata. Kad se malo oporavite sigurno ćete poželjeti zaspati.

Imajte na umu da uporaba inzulina kratkog djelovanja zahtijeva poštivanje određenih pravila.

  1. Lijekove morate čuvati u frižideru, ali ne u zamrzivaču,
  2. Otvorene bočice ne podliježu skladištenju,
  3. U posebnim boksovima dopušteno je čuvanje otvorenog inzulina 30 dana,
  4. Strogo je zabranjeno ostavljati inzulin na otvorenom suncu,
  5. Ne miješajte lijek s drugim lijekovima.

Prije primjene lijeka provjerite da li se pojavio talog, ako je tečnost postala zamućena. Također stalno pratite poštivanje uvjeta skladištenja, kao i datum isteka. Samo to će pomoći u očuvanju života i zdravlja pacijenata, a također neće dozvoliti razvoj bilo kakvih komplikacija.

Ako postoje neke negativne posljedice od upotrebe, potrebno je odmah konzultirati liječnika, jer odbijanje upotrebe inzulina može dovesti do izuzetno ozbiljnih posljedica.

Često se inzulin kratkog djelovanja koristi u bodybuildingu. Povećava performanse i izdržljivost čovjeka, a upotrebljava se i za vrijeme sušenja. Među nesumnjivim prednostima takvih lijekova može se izdvojiti to što niti jednim doping testom ne može biti utvrđena ova supstanca u krvi - ona se odmah rastvara i prodire u gušteraču.

Imajte na umu da je strogo zabranjeno propisivati ​​ove lijekove za sebe, to može dovesti do ozbiljnih posljedica, poput pogoršanja dobrobiti ili smrti. Ljudi koji uzimaju inzulin moraju stalno davati krv radi praćenja njihove koncentracije glukoze.


  1. Neymark M.I., Kalinin A. P. Perioperativni period u endokrinoj hirurgiji, Medicina - M., 2016. - 336 str.

  2. Kalits, I. Pacijenti sa šećernom bolešću / I. Kalits, J. Kelk. - M .: Valgus, 1983. - 120 str.

  3. Cheryl Foster Diabetes (prevedeno s engleskog). Moskva, Izdavačka kuća Panorama, 1999.
  4. Shevchenko V. P. Clinical Dietetics, GEOTAR-Media - M., 2014.. - 256 str.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Pogledajte video: Kako se mjeri razina šećera u krvi? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar