Učinak dijabetesa na koštano tkivo: česti prijelomi i metode njihovog liječenja

Sažetak A razlog je povećanog rizika od prijeloma kostiju

Komplikacije dijabetes melitusa i frakture kostiju zbog osteoporoze su neki od najvažnijih uzroka pobola i smrtnosti kod starijih bolesnika i imaju mnoga obilježja, uključujući genetsku predispoziciju, molekularne mehanizme i faktore iz okruženja. Povezanost između ove dvije hronične bolesti omogućava da neki antidijabetički tretmani mogu utjecati na metabolizam kostiju.

I glikemijska i koštana homeostaza su pod kontrolom općih regulatornih faktora, koji uključuju inzulin, nakupljanje krajnjih produkata glikacije, gastrointestinalni hormoni, osteokalcin itd. Ova pozadina omogućava pojedinim farmakološkim agensima utjecaj na metabolizam kosti kao dio antidijabetičke terapije, zbog njihova neizravnog utjecaja na metabolizam koštanog tkiva. diferencijacija stanica i proces remodeliranja kostiju. Na temelju toga važno je razmotriti koštane lomove zbog njihove krhkosti kao još jednu komplikaciju dijabetesa i detaljnije razgovarati o potrebi adekvatnih probirnih i preventivnih mjera.

Dijabetes tipa 2 povezan je s povećanim rizikom od frakture kostiju, iako na mineralnu gustoću koštanog tkiva, na neke naučnike, ne utječe niti je veći kod pacijenata s dijabetesom. Ova uzročnost nastaje zbog vjerojatnosti kombinacije simptoma, uključujući trajanje dijabetes melitusa, neadekvatnu kontrolu glikemije, veći rizik od pada zbog hipoglikemije, osteopenije, oštećenu mineralnu gustoću kostiju i nuspojave lijekova, što može dovesti do većeg rizika od lomljivosti i lomova kostiju.

Nažalost, trenutno nedostaje naučnih saznanja o učincima dijabetesa i većine antidijabetičkih tretmana na koštano tkivo i riziku od prijeloma kostiju. S tim u vezi, brazilski znanstvenici proveli su pregled kako bi proučili učinak dijabetesa tipa 2 na metabolička i mehanička svojstva koštanog tkiva i rizik od prijeloma kostiju, čiji su rezultati objavljeni 19. listopada 2017. u časopisu Diabetology & Metabolic Syndrome.

Prevalencija dijabetesa povećavala se s rastom epidemije pretilosti, uglavnom zbog promjena životnog stila koje nameću moderni uvjeti. Pacijenti sa slabo kontroliranim dijabetesom melitusa tipa 2 izloženi su povećanom riziku od razvoja komplikacija ove bolesti, uključujući makrovaskularne bolesti, retinopatiju, nefropatiju, neuropatiju itd. U posljednje vrijeme neki znanstvenici smatraju da povećani rizik od prijeloma kostiju zbog njihove krhkosti predstavlja još jedan ozbiljan komplikaciju šećerne bolesti. .

Prema rezultatima studije u Roterdamu, osobe sa šećernom bolešću tipa 2 pokazale su povećan (za 69%) rizik od lomova kostiju u usporedbi sa zdravim ljudima. Iako je, paradoksalno, napomenuto da je kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 povećana mineralna gustoća koštanog tkiva vrata femura i lumbalne kralježnice.

Osteoporoza je jedan od najvažnijih razloga za smanjenje mineralne gustoće kostiju, dijagnosticirana je kod oko 200 miliona žena širom svijeta. Ženska populacija starija od 50 godina čini više od 8,9 miliona slučajeva prijeloma kostiju godišnje. Oba šećerna bolest tipa 2 i osteoporoza su hronične bolesti koje značajno napreduju s godinama, s mogućim istodobnim tečajem, čija prevalenca se brzo povećava širom svijeta.

Neki naučnici primjećuju da dijabetes tipa 2 negativno utječe na čvrstoću kostiju, bez obzira na mineralnu gustoću kostiju. Viši rizik od frakture pokazan je u jednom istraživanju, koje pokazuje da relativni rizik od frakture kostiju iznosi 1,64 (95% interval pouzdanosti 1,07–2,51) kod pacijenata sa šećernom bolešću u poređenju sa zdravim ljudima, čak i nakon mineralne korekcije gustina kostiju i dodatni faktori rizika za njihov lom.

U jednoj od unakrsnih studija koja je uključivala bolesnike sa šećernom bolešću tipa 2, periferna kvantitativna računalna tomografija visoke rezolucije i snimanje magnetnom rezonancom otkrila su oštećenja na kortikalnim i trabekularnim kostima. Prepravlja se i koštano remodeliranje koštanog tkiva, što potvrđuje njegova histomorfometrijska analiza i dodatni je faktor povećanja rizika od prijeloma kostiju zbog njihove krhkosti kod bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2.

Ti isti pacijenti imaju povećan rizik od svih kliničkih vrsta prijeloma kostiju, posebno za afroameričku i latinoameričku populaciju. Starenje, povijest preloma kostiju, upotreba glukokortikosteroida, duže trajanje dijabetesa i loša kontrola glikemije samo su neki od mnogih mogućih faktora. Obe komplikacije popratnih bolesti i dijabetičke komplikacije, poput senzorne neuropatije i oštećenja vida, predstavljaju veći rizik od pada. Osim toga, rizik od pada može se povezati, barem dijelom, s povećanjem incidencije hipoglikemije, posturalne arterijske hipotenzije i vaskularnim bolestima, što doprinosi povećanom riziku od loma kostiju zbog njihove krhkosti.

Ispitivan je utjecaj razine vitamina D u krvi na kontrolu glikemije i mineralnu gustoću kostiju kod žena s dijabetesom tipa 2 u postmenopauzi. Vitamin D igra temeljnu ulogu u metabolizmu kostiju i može utjecati kako na rizik od dijabetesa tipa 2, tako i na efikasnost liječenja pacijenata s ovom bolešću. Neke studije navode obrnutu vezu između nivoa glikoziliranog hemoglobina u serumu i vitamina D, dok su drugi naučnici otkrili da povećanje razine D vitamina u krvi poboljšava kontrolu glikemije u bolesnika sa dijabetesom tipa 2.

Izgleda da vitamin D potiče ekspresiju inzulinskih receptora, zbog čega je nedostatak ovog vitamina povezan s otpornošću na inzulin. Naučnici su pokušali procijeniti utjecaj razine vitamina D u krvi na kontrolu glikemije i metabolizam kostiju, ali nisu uspjeli pokazati jasnu vezu između nivoa ovog vitamina i kontrole glukoze ili frakture kostiju zbog osteoporoze, iako je objavljeno da su pacijenti s niskom kontrolom glikemije imali niže razine vitaminom D od pojedinaca u kontrolnoj grupi.

Glukozno ovisni inzulinotropni polipeptid i glukagonu slični peptidi 1 i -2 su hormoni koje otpuštaju crevne enteroendokrine K stanice u dvanaestopalačnom crijevu, proksimalni jejunum i iz L ćelija smještenih u udaljenom ileumu i poprečnom debelom crijevu. Glukozno ovisan inzulinotropni polipeptid i peptid-1 sličan glukagonu izlučuju se odmah nakon obroka. Oni odmah ulaze u krvotok u svom aktivnom hormonskom obliku i stupaju u interakciju s receptorima koji vežu G-proteine ​​koji su prisutni u nekim ciljnim ćelijama i tkivima. Međutim, bioaktivnost ova dva hormona ograničena je brzom razgradnjom i inaktivacijom enzima dipeptidil peptidaza-4, koji je prisutan u krvnoj plazmi i izražava se u mnogim tkivima.

Glukozno-ovisni inzulinotropni polipeptid i peptid-1 sličan glukagonu stimuliraju oslobađanje inzulina iz p-stanica pankreasa kako bi se inhibirala proizvodnja glukagona od α-ćelija. Ovi hormoni aktivno utiču na metabolizam kostiju, jer čim hrana uđe u organizam, potiskuje se resorpcija kostiju. Tijekom unosa energije i viška hranljivih sastojaka, ravnoteža teži formiranju koštanog tkiva, dok u nedostatku energije i hranjivih sastojaka, njegova resorpcija se pojačava.

Na osnovu toga, insulinotropni polipeptid ovisan o glukozi i, vjerojatno, peptidi slični glukagonu-1 i -2, mogu objasniti odnos između unosa hranjivih sastojaka i supresije resorpcije ili stimulacije formiranja koštanog tkiva. Studije pokazuju da peptid-2 sličan glukagonu može utjecati na metabolizam kostiju, djelujući ponajprije kao antiresorptivni hormon, dok glukozno ovisni inzulinotropni polipeptid može djelovati kao antiresorptivni i anabolički hormon.

Dodatni pristup proučavanju utjecaja dijabetesa na metabolizam kostiju je procjena markera koštanog metabolizma u krvnom serumu, posebno osteokalcina i amino-terminalnog propeptida kolagena tipa I, čija se razina u krvi smanjuje kod pacijenata s dijabetesom i obrnuto je povezana s razinom glukoze u krvi količinu masnog tkiva. Ovaj koncept podržava ideju da su biohemijski pokazatelji formiranja kosti niži kod pacijenata s dijabetesom.

Navedeno je da i osteokalcin igra značajnu ulogu u energetskom metabolizmu. U svom specifičnom obliku potiče lučenje inzulina i povećava osjetljivost masnog tkiva i na inzulin. Dokazana je obrnuta veza između razine osteokalcina u krvi i metaboličkog sindroma, što ukazuje da njegova niža razina može utjecati na patofiziologiju dijabetesa tipa 2.

Sklerostin izražen osteocitima je takođe negativan regulator koštanog metabolizma. Napominje se da pacijenti s dijabetesom tipa 2 imaju višu razinu skleroze u serumu, što je povezano s povećanim rizikom od prijeloma kostiju. Studije također pokazuju da su razine sklerostina izravno povezane kako sa trajanjem šećerne bolesti tipa 2, tako i s nivoom glikoziliranog hemoglobina, a obrnuto su proporcionalne razinama markera koštanog metabolizma.

Rezimirajući rezultate pregleda, autori su zaključili da pacijenti s dijabetesom tipa 2 imaju povećan rizik od prijeloma kostiju zbog svoje krhkosti, koji nisu predviđeni mjerenjem mineralne gustoće kostiju. Taj veći rizik je vjerovatno multifaktorski. Uprkos ovim značajkama, trenutno ne postoje preporuke u vezi ciljanog rutinskog probira ili upotrebe profilaktičkih lijekova za osteoporozu kod pacijenata sa šećernom bolešću.

Adekvatna kontrola glikemije smanjuje taj rizik, kao i rizik od razvoja mikro i makro-vaskularnih komplikacija, što može smanjiti proizvodnju krajnjih proizvoda glikacije, smanjiti oštećenja krvnih žila uopšte i posebno koštanog tkiva, kao i smanjiti rizik od pada. Zabilježena je bliska povezanost koštanog i energetskog metabolizma, a ta se veza razvija od trenutka diferencijacije adipocita i osteoblasta iz istih mezenhimskih matičnih stanica.

U bolesnika s hiperglikemijom inhibira se proces stvaranja kostiju, a svi opisani mehanizmi doprinose lošijem stvaranju i „kvaliteti“ koštanog tkiva, što povećava rizik od prijeloma kostiju. Prema naučnicima, trenutno je važno razmotriti koštane lomove zbog njihove krhkosti kao dodatnu komplikaciju dijabetesa i potrebno je prepoznati bolest kostiju kod dijabetesa kao specifičnu patologiju, kao i detaljnije razgovarati o potrebi adekvatnog skrininga i preventivnih mjera.

Osteopenija i osteoporoza kod dijabetesa tipa 1 i 2

Osobe sa dijabetesom treba paziti da izbjegavaju bilo kakve ozljede, jer na pozadini bolesti razvijaju osteoporozu i osteopeniju.

Obje bolesti narušavaju čvrstoću kostiju. Uz osteoporozu, tkivo postaje porozno. S vremenom, kostur gubi sposobnost zadržavanja velikog tereta.

Zdrave kosti i osteoporoza

Osteopeniju karakterizira i smanjenje koštane komponente. Ali nije tako sjajno. Zbog toga se kod osteoporoze češće javljaju prelomi.

S godinama će ove dijabetičke komplikacije napredovati kako kosti postaju krhke. Bilo koja ozljeda može uzrokovati lom.

Prijelom kuka u starijih osoba s dijabetesom

Ovo oštećenje je posljedica traume glavnog potpornog zgloba - kuka.

Prijelom kuka uobičajena je pojava kod starijih ljudi. Razlog je osteoporoza.

Oslabljene kosti mogu se slomiti čak i kada pokušavate ustati iz kreveta. Žene nakon 60 godina trpe takvu povredu tri puta češće od muškaraca. Opasnost od takvih oštećenja kod starijih osoba je da je proces liječenja vrlo dug, a kosti se slabo rastu.

Osoba je ležana u krevetu, što znači da je neaktivan. Kao rezultat, njegovo blagostanje se pogoršava. Razvija se tromboembolija, zatajenje srca ili upala pluća. A s dijabetesom postoji rizik od propadanja kostiju.

Šta je uzrok lomova kod dijabetesa?

Glavni uzrok prijeloma kod dijabetesa je nedostatak inzulina. Utječe na obnavljanje koštane strukture.

Posledice visokog nivoa šećera u lomovima su:

  • nedostatak inzulina usporava proizvodnju kolagena mladim ćelijama - osteoblastima odgovornima za stvaranje koštanog tkiva,
  • loša regeneracija
  • povišen šećer u krvi povećava broj osteoklasta, što rezultira povećanom resorpcijom kosti,
  • dijabetes narušava metabolizam kostiju i stvara nedostatak u sintezi vitamina D. Kao rezultat toga, kalcijum se gotovo ne apsorbira,
  • kao rezultat disfunkcije ćelija krvnih žila, poremećaj ishrane kostiju je poremećen,
  • ozbiljno mršavljenje povlači za sobom trošenje svih tjelesnih tkiva, uključujući kosti,
  • hronične bolesti na pozadini dijabetesa, na primjer, neuropatija, uništavaju nervna vlakna i ne proizvode impulse. Stopala postaju neosjetljiva
  • postoji neuralgija bedrenih i išijastičnih živaca. Poremećaji motoričkih udova rjeđe su. Ako se dogodi nepotpuna paraliza, može se brzo liječiti posebnom terapijom. U slučaju potpune paralize dijagnosticira se atrofija mišića: odsutni su tetivi refleksa, noge se brzo umaraju,
  • nedostatak inzulina izaziva intoksikaciju tijela. Povećava se kiselost u krvi zbog poremećenog metabolizma. To dovodi do destruktivnih promjena u centralnom nervnom sistemu.

Ko je u riziku?

U adolescenciji u stvaranju kostiju dominira resorpcija. Sa godinama, naprotiv, uništavanje prevladava nad stvaranjem novih ćelija. Češće se taj proces opaža kod žena nakon 50 godina.

Rizik od puknuća može doći ako:

  • postojali su i ranije prijelomi koji su uzrokovali stanjivanje koštane supstance,
  • postoji velika vjerovatnost infekcije otvorenim prijelomom: bakterije mogu ući u ranu,
  • visoki šećer kod dekompenziranog dijabetesa uništava koštane stanice,
  • nizak imunitet
  • poremećen metabolizam inhibira regeneraciju ćelija,
  • genetska predispozicija za osteoporozu,
  • starost Što je osoba starija, to je veći rizik od preloma,
  • mala pokretljivost pacijenata. Posebno kod dijabetesa, kad često imate prekomjernu težinu,
  • dugotrajna upotreba glukokortikoida ili preparata koji sadrže aluminij,
  • nedovoljna težina (mršavost).

Dijagnostičke mjere

Ako se sumnja na lom, važna je točka ispravna dijagnoza. Zbog toga pregled i buduću terapiju treba obaviti traumatolog.

Prvo, pacijent prolazi kroz kliničko ispitivanje. Pacijenta se pregledava, palpira se i tapka oštećeno područje.

Provjerite osjetljivost i pokretljivost zgloba, njegovu mišićnu snagu. Sledeći korak: rentgenski pregled. Slika daje detaljnu sliku preloma i lokaciju njegove lokacije. Po potrebi se može propisati i računalna tomografija.

Konzervativne metode

Ove metode čine 84% svih ozljeda. Izvode se u slučaju zatvorenog preloma i uz pomicanje fragmenata.

Zadatak lekara je da pravilno izleči fragmente oštećene kosti (repozicija), a zatim bolno mesto da fiksira žbuku.

Ako je prijelom nestabilan (područje bedara ili potkoljenice), koristi se kosturna vuka. U ovom se slučaju tegovi koriste za spajanje fragmenata. Koriste se i ortoze, igle za pletenje i zavoji. U blažim slučajevima propisan je kurs fizioterapijskih vežbi.

Hirurška intervencija

Oni čine 16% slučajeva. Hirurško liječenje uključuje sljedeće metode:

  • otvorena repozicija. Namjena: izlaganje oštećenog područja, uklanjanje suzdržanog tkiva, pravilno podudaranje koštanih fragmenata, šivenje prošivanog tkiva i nanošenje gipsa. Ova metoda ne daje pouzdanu fiksaciju: fragmenti tokom sljedeće operacije lako se premještaju,
  • osteosinteza. Svrha: spajanje fragmenata operativnim zahvatom upotrebom učvrsnih struktura do konačnog spajanja.

Pored toga, takvu terapiju prate obavezne mjere:

  • jačanje imuniteta uz pomoć mineralnih i vitaminskih preparata,
  • poštivanje sterilnosti. Posebna se pažnja posvećuje otvorenim lomovima: redovito se liječe antimikrobnim sredstvima,
  • postoperativna rehabilitacija.

Endoprostetika kao metoda lečenja

Princip ove terapije zasnovan je na zamjeni oštećenih zglobnih elemenata implantatima. Ako se zamijene sve komponente kosti, kažu o totalnoj endoprotetici, ako su jedne - o polu-protetičari.

Endoprostetika kuka

Danas je ova tehnologija prepoznata kao najučinkovitija za obnavljanje izgubljenih funkcija udova. Naročito se koriste endoproteze zglobova ramena, koljena i kukova.

Načela prve pomoći

Obavezno pozovite hitnu pomoć.

U slučaju otvorenog preloma (vidljiv je ulomak kostiju i rana krvari), oštećenja treba dezinficirati (sjajno zeleno, alkohol ili jod). Zatim napravite tijesan preljev da izbjegnete gubitak krvi.

Ljekari koji dolaze će primijeniti injekciju anestetika i pravilno primijeniti prasak. Za uklanjanje edema možete hladnicu nanijeti na ranu i dati tabletu Analgin. Ako žrtva smrzne, pokrijte ga.

Ali ako nije moguće pozvati hitnu pomoć, morat ćete sami obaviti autobus. Koristite bilo koji materijal koji pronađete: skijaške palice, palice, daske.

Prilikom izrade gume pridržavajte se sljedećih pravila:

  • trebao bi zahvatiti zglobove iznad i ispod prijeloma,
  • zamotajte držač mekom krpom ili pamukom
  • guma mora biti čvrsto pričvršćena. Ako koža postane plava, zavoj treba olabaviti.

Popravite oštećeni ud u položaju u kojem se nalazi.

Period rehabilitacije

Ovo su mjere usmjerene na potpunu obnovu izgubljenih funkcija.

Program rehabilitacije se sastoji od:

  • fizioterapijske vežbe. Glavni uvjet: vježbanje ne bi trebalo biti bolno,
  • masaža. To može biti ručni ili hardverski,
  • fizioterapija: blato i hidroterapija, elektroforeza. Postoje kontraindikacije!

Prelomi su bolji kod djece i zdravih ljudi. Osim toga, priroda štete je od velikog značaja. Ako je broj fragmenata tokom povrede mali i lako ih je ispraviti, prognoza je dobra. S teškom fragmentacijom, potrebna je ozbiljna terapija.

Sprečavanje ozljeda

Za jačanje kostiju preporučuje se:

  • dobra prehrana bogata kalcijumom i vitaminima. Proteinska hrana je potrebna u ishrani,
  • češće biti na suncu
  • u proizvodnji i svakodnevnom životu važno je pridržavati se mjera opreza,
  • Ne ostanite predugo kod kuće, više se krećite.

Srodni videozapisi

Zašto se kod dijabetesa često javljaju prijelomi? Kako obnoviti područje vrata femura i ostalih udova? Odgovori u videu:

Kod dijabetesa rizik od prijeloma je vrlo velik i može biti opasan po život. Stoga, promovirajte zdravlje kostiju vježbanjem i ne zaboravite na kontrolu šećera u krvi.

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Saznajte više. Nije droga. ->

Registracija na portalu

Daje vam prednosti u odnosu na redovne posjetioce:

  • Takmičenja i vrijedne nagrade
  • Komunikacija sa članovima kluba, konsultacije
  • Vijesti o dijabetesu svake sedmice
  • Forum i prilika za diskusiju
  • Tekstualni i video chat

Registracija je veoma brza, traje manje od jednog minuta, ali koliko je sve korisno!

Informacije o kolačićima Ako nastavite koristiti ovu web stranicu, pretpostavljamo da prihvatate upotrebu kolačića.
U suprotnom, napustite stranicu.

Pogledajte video: очищение кишечника семенами льна: 9 способов как очистить кишечник семенами льна дома! (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar