Tabela holesterola iz hrane

Tablica sadržaja kolesterola u hrani pomoći će u zaštiti od loše hrane. Višak komponente u tijelu dovodi do bolesti kardiovaskularnog sistema. Zato bi svi trebali znati koja hrana sadrži puno. Imajući ideju gdje ga ima puno, moguće je smanjiti količinu u organizmu bez pomoći lijekova.

Zašto znati nivo lipida u krvi?

Holesterol je organski spoj koji proizvodi tijelo i prisutan u hrani. U prosjeku, norma u krvi iznosi od 3,6 do 5,2 mmol / l, dok je „štetni“ LDL kod muškaraca 2,25-4,82, u žena - do 3,5. "Dobar" HDL - kod jačeg spola 0,7-1,7, slab - 0,9-1,9. Kada se uoči višak lošeg holesterola, u žilama se formiraju plakovi i postepeno začepljuju lumen. Ova se bolest naziva ateroskleroza, a holesterolske formacije nazivaju aterosklerotični plakovi. Kad su vene i arterije zatvorene, krv slabo teče do organa i tkiva, a mozak i srce se slabo opskrbljuju. Rad čitavog organizma je poremećen, postavlja se hipoksija.

Poznavanje holesterola pomaže u sprečavanju bolesti, a ako su već započele, tada započnite liječenje u ranim fazama, mijenjajući način života i prehranu. Tako možete izbjeći ozbiljne posljedice i komplikacije, kao i produžiti život.

Na visoku razinu holesterola utječu štetni faktori. Lista jezgre:

  • Strast prema lošim navikama.
  • Prisutnost gojaznosti kod ljudi.
  • Vodi sjedilački način života.
  • Bolesti endokrinog sistema, hormonalna pozadina.
  • Nepravilna prehrana.
Vratite se na sadržaj

Supstanca u hrani

Vratite se na sadržaj

Povrće i holesterol

Prednost biljne hrane je u tome što ona sadrži vitamine, elemente u tragovima, ugljene hidrate, vlakna. Koriste se u različitim oblicima - sirovim, pečenim. Uz redovnu upotrebu, oni imaju dobar učinak na zdravlje i pomažu u smanjenju rizika od razvoja bolesti. Količina holesterola u povrću nije prisutna. Zbog toga možete jesti u velikim količinama. Korisno zelje (kopar, peršun). Ima ljekovita svojstva soje.

Koliko ima u mesu

Svinjetina, mljeveno meso, masna govedina, patka trebaju biti manje prisutni u hrani. Vrlo visok holesterol u mesu (40-110 mg / 100 grama). Prije svega - u uzgajanoj prehrani (pureća jetra, u pilećim stomacima, srcima, bubrezima). Morate jesti jetru, tu su glavni potrebni vitamini i ferrum. Mesni proizvodi sa niskim holesterolom - kuniće meso i ćuretina. Kuvane i dimljene kobasice sadrže puno holesterola. Pileći stomaci uključuju vitamine i minerale, ali šteta je što su to hrana koja sadrži holesterol. Zapremina kašike je od 150 do 2000 mg na 100 grama.

Količina holesterola u ribi i plodovima mora

Ova hrana sadrži dobar holesterol. Tunjevina, sardina, pastrmka, skuša sadrže veliku količinu omega - 3. Treba jesti 1-2 puta sedmično. Umjereno je prisutan holesterol u rakovima, kozicama, ribama i plodovima mora. Rakovi štapići sadrže 20 mg holesterola i preporučuje se konzumiranje u malim količinama. Imaju holesterol visoke gustoće, smanjuju rizik od razvoja ateroskleroze.

Broj u orasima

Količina holesterola u ovom proizvodu je 0 mg. Korisna je, preporučuje se za redovnu upotrebu, ali u malim količinama. To se posebno odnosi na orahe. Njihove koristi nisu manje od ribe. Brazilski orasi, indijski orah, bademi su hrana koja sadrži holesterol. Zato nemojte jesti prečesto. Orašasti plodovi jedu samostalno jelo i začine za žitarice, jogurte, povrće, fermentirano pečeno mlijeko.

Žitarice i holesterol

Dijeta bez holesterola uključuje upotrebu raznih žitarica, žitarica. Popis namirnica koje sadrže mnogo vlakana i elemenata u tragovima pomažu snižavanju lošeg holesterola - zobene kaše, jaja i kaše od žitarica. Oni moraju u skladu s tim biti svakodnevno u prehrani i biti cjelovite žitarice. Ovsena kaša je na prvom mjestu. Snižava loš kolesterol, razinu šećera, a čak je prisutan i u dijetama kod gubitka kilograma, poput dijeta sa najnižim holesterolom. Zobena kaša je bogata esencijalnim supstancama, ima sposobnost da omota želudac, pa se koristi u hrani za bolesti gastrointestinalnog trakta.

Gljive i zdravlje

Upotreba šampinjona, maslaca, gljiva kamenica:

  • Ovi su proizvodi bez kolesterola, ali bogati vitaminima i mineralima s malim udjelom kalorija.
  • Jedenjem je moguće smanjiti frakcije holesterola za 10%.
  • Prisutnost vlakana doprinosi normalnoj probavi bez taloženja masti.
Vratite se na sadržaj

Holesterol u mliječnim proizvodima

Hrana sa visokim holesterolom uključuje mlijeko, vrhnje, kefir, fermentirano pečeno mlijeko, posebno visok sadržaj masti. U njemu je puno sira, pa ga je potrebno koristiti u malim količinama. Ako popijete čašu ražanjka na dan, to ne vodi problemima. Holesterol u mlijeku (kravlje) - 20 mg / 100 grama. Posno - 5 mg, sojino mlijeko - 0 mg, odnosno ne sadrži uopće.

Ostala hrana

Hrana za stalnu upotrebu:

  • Hrana koja sadrži velike količine holesterola: hljeb, konditorski proizvodi, mliječni proizvodi, životinjske masti, jaja. U hljebu, kolačima, sličnim proizvodima, štetna komponenta je palmino ulje koje se tamo dodaje.
  • Mlijeko i holesterol su međusobno povezani.
  • Kavijar tikvice dobar je proizvod, poboljšava crevnu pokretljivost i metabolizam. Indiciran je osobama s visokim holesterolom.
  • U sjemenkama bundeve postoji obilje korisnih tvari i one uklanjaju višak.

Detaljno o prehrani za probleme s količinom lipida u krvi opisani u njezinu radu m n. sec Laboratorija za endokrinologiju NIIKEL SB RAMS Pikalova N. N. Uchenaya pojasnila je da je cilj prehrane zbog hiperlipidemije smanjiti unos LDL i zasićenih masnih kiselina uz istovremeno povećanje potrošnje nezasićenih masnih kiselina, vlakana i lakih ugljikohidrata.

Hrane bez holesterola ne postoji. Dijeta je odabrana tako da ne eliminira izvore glavnih tvari koje su tijelu potrebne. Norma holesterola je 250 mg dnevno. Uslov je ograničenje upotrebe jela u kojima je sadržaj holesterola u hrani visok, odnosno hrane životinjskog porijekla. Jednako je važno izračunati kalorije. To je glavna faza u prevenciji bolesti kardiovaskularnog sistema.

Tabela holesterola iz hrane

Holesterol je organska supstanca koja je alkohol topiv u masti. Oko 80% holesterola sintetiše se u jetri, ostatak uglavnom ulazi u organizam iz hrane. Sadrži se u životinjskim proizvodima. Tijelo se koristi kao materijal za izgradnju zidova krvnih žila i staničnih membrana, a osim toga ono sudjeluje u sintezi vitamina i masnih kiselina, steroida i spolnih hormona.

Štetnost visokog holesterola

Glavno svojstvo koje je holesterolu većinom poznato je sposobnost da učestvuje u stvaranju aterosklerotskih plakova. Većina ljekara vjeruje da je on odgovoran za smrt stotina hiljada ljudi širom svijeta. Ali je li tako?

Ispostavilo se da mehanizam nastanka ateroskleroze još uvek nije do kraja razjašnjen. Postoji nekoliko verzija nakupljanja plakova na žilama, a nemaju svi oni koji kolesterol igraju ključnu ulogu. Na primjer, rašireno je vjerovanje da uzrok takvih plakova nije višak kolesterola, nego neravnoteža lipoproteina LDL i HDL ili metabolizam lipida.

Uprkos tome, dokazana je ovisnost povećanja kolesterola i rizika od razvoja kardiovaskularnih patologija. Stoga je još uvijek potrebno pratiti nivo lipida i pokušati ne zloupotrebljavati proizvode koji povećavaju kolesterol. Pored proizvoda, postoje i drugi faktori koji uzrokuju njegovo povećanje:

  • niska fizička aktivnost
  • loše navike, posebno pušenje,
  • potrošnja male količine vode,
  • pretežak
  • prisutnost određenih bolesti: kršenje proizvodnje hormona štitnjače, alkoholizam, dijabetes i druge.

Kako sniziti holesterol? Osnovna pravila su hrana bez holesterola, zdrav način života, fizička aktivnost, nedostatak viška kilograma, prestanak pušenja. Dobro je znati koja hrana sadrži puno holesterola, a gdje uopće.

Visoko u holesterolu

Koji proizvodi ga najviše sadrže? Tabela holesterola u hrani:

Holesterol (mg) na 100 g proizvoda

Svinjska kašika

Govedina (jetra, bubrezi, srce)

Kravlje meso (jetra, bubrezi, srce)

Hrana sa visokim holesterolom.

Holesterol (mg) na 100 g proizvoda

Sardine u ulju

Riba srednje masnoće (do 12% masti)

Riba s niskim udjelom masnoće (tuna, smuđ, štuka, krsti šaran, štuka, plavulja, miris)

Masna riba (šargarepa, šaran, kapelin, ružičasti losos, losos, skuša, haringa, jesetra, haringa, papka)

Govedina i teletina

Holesterol u mliječnim i mliječnim proizvodima.

Holesterol (mg) na 100 g proizvoda

Sir (2–18% masti)

Sirovo kozje mlijeko

Pavlaka 30% masnoće

Pavlaka 10% masnoće

Kravlje mlijeko 6%

Holesterol u siru.

Krem sir sa udjelom masti 60%

Emmental sir 45%

Kremni sir 60%

Camembert, Edam, Tilsit 45%

Dimljena kobasica, Kostroma

Camembert, Tilsit, Edam 30%

Romadur, Limburg 20%

Najčešće, količina holesterola u hrani direktno ovisi o njihovom udjelu masti. Međutim, uprkos sadržaju masti u biljnim proizvodima, nemaju holesterol. Biljne masti umjesto toga sadrže analog sitosterola. Djeluje na tijelo malo drugačije: umjesto da krši metabolizam lipida, to ga normalizira.

Razlog povećanja kolesterola u tijelu nije samo njegova konzumacija hranom, toksinima, slobodnim radikalima i trans masnoćama.

Uz to, među životinjskim proizvodima, kao i među biljnim proizvodima, postoje i oni koji snižavaju holesterol.

Niži holesterol

Problem sa visokim holesterolom u krvi može se riješiti na dva načina: sniziti ukupni nivo holesterola ili povećati nivo lipoproteina visoke gustoće (HDL). Štaviše, prvo bi se trebalo pojaviti zbog nižih nivoa lipoproteina niske gustine (LDL).

Hrana koja može povećati dobar holesterol ili smanjiti loš holesterol:

  • Korijenski usjevi, na primjer, mrkva. Jedenje dva usjeva korijena dnevno smanjuje LDL za 15% u dva mjeseca.
  • Paradajz Paradajz utječe na ukupni holesterol.
  • Beli luk. Kao sredstvo u borbi protiv holesterola češnjak je odavno poznat. Svakodnevno konzumiranje toga pomaže u čišćenju žila od postojećeg holesterola iz plaka. Međutim, postoji jedan uvjet: potrebno ga je koristiti samo u sirovom obliku. Kuvani češnjak gubi sva korisna svojstva. Može se dodati na kraju procesa kuhanja.
  • Sjemenke i orašasti plodovi. Studije su pokazale da za 5% nivo ukupnog holesterola može smanjiti potrošnju 60 g bilo kojeg oraha dnevno. U isto vrijeme, HDL raste sve više, a LDL opada.
  • Grašak. Za 20%, količina LDL smanjuje se za dvije porcije dnevno u toku mjeseca.
  • Sušeno voće, povrće, bobice, voće. Ovi proizvodi sadrže pektin, vlakno topivo u mastima, veže holesterol u probavnom traktu i uklanja ga iz tijela.
  • Biljna ulja i masna riba. Ova hrana sadrži nezasićene masne kiseline koje pomažu snižavanju holesterola.
  • Cjelovite žitarice. Bogata vlaknima.

U posljednje vrijeme ljekari i naučnici skloni su vjerovanju da je holesterol, koji u organizam ulazi iz hrane, mnogo manje štetan od onog koji organizam sam proizvodi. Budući da je glavna funkcija kolesterola proizvodnja vitamina i zaštita stanica i krvnih žila, njegova proizvodnja nastaje kao odgovor na uporabu nezdrave hrane, slabu tjelesnu aktivnost i bolesti. Zbog toga je samo dijeta teško riješiti problem. Pristup bi trebao biti sveobuhvatan.

Tamo gde je holesterol

Za snižavanje holesterola, ako prelazi normu, postoji posebna dijeta. Ovo vam omogućava da se nosite sa mogućim bolestima bez pilula. Sastoji se od proizvoda koji vrše spuštanje ovog elementa. Visok sadržaj tvari primijećen je u:

Važno je ne samo isključiti hranu koja povećava holesterol, već i uzeti u obzir način pripreme ostatka jelovnika. Ne treba pržiti meso, nego kuhati ili pare, životinjske masti zamijenite biljnim mastima. Takav tretman je najefikasniji za snižavanje holesterola s malim viškom norme. Inače ga treba kombinirati sa terapijom lijekovima.

Tabela proizvoda sa holesterolom

Različiti proizvodi koji sadrže holesterol imaju vlastiti pokazatelj količine ove tvari u sastavu u odnosu na masu. Ovisi o tome koliko trebate smanjiti potrošnju određenih sastojaka ili odbiti hranu. Količina tvari navedena je u mg na 100 g proizvoda. Treba shvatiti da će masna pržena hrana biti najštetnija, a bjelančevine i ugljikohidrati ne spadaju u elemente za podizanje holesterola.

Dijeta za snižavanje holesterola

Prilikom sastavljanja prehrane za snižavanje holesterola trebali biste se voditi po popisu iz tablice holesterola u namirnicama. Suština takve prehrane je potreba da se zasićene masti zamijene nezasićenim. Kuhajte bilo koja jela - u skladu s osnovnim pravilima: minimalno soli, šećera, isključite začinjene začine, ne pržite. Prilikom pripreme dijeta, pridržavajte se sljedećih preporuka zdrave prehrane:

  1. Povećajte unos orašastih plodova. Sadrže puno kalorija, a ako se 20% ukupnog unosa kalorija dobije na takav način, tada će se sadržaj lošeg kolesterola smanjivati ​​za 10% mjesečno.
  2. Avokado i losos pomoći će smanjenju kolesterola u obliku plakova za 3-8%.
  3. Izbjegavajte konzumiranje svih masnih mliječnih proizvoda.
  4. Probajte u potpunosti eliminirati puter.
  5. Jaja možete pojesti ako vam se reši žumanjka.
  6. Zamijenite masnu hranu s hranom bogatom složenim ugljikohidratima. Ima ih puno u pekarni, tjestenini, grašku i grahu.
  7. Obavezno uvrstite u svoju prehranu svježe povrće i voće, koji ne samo da ne omogućavaju porast holesterola, već su bogati i vitaminima E, C, B, beta-karotenom.
  8. Najbolji doručak je kaša. Heljda, pšenica, zob, ali uvijek pripremljeni sa vodom ili mlijekom sa malo masti.
  9. Ne koristite opcije prehrane sa holesterolom s oštrim ograničenjem masti. Ako ih se promatra, tijelo prestaje primati potrebne elemente, poremećuje se ravnoteža prehrane što može provocirati razvoj drugih gastrointestinalnih bolesti.
  10. Isključite bilo kakav alkohol osim suhog crnog vina. Ne dozvoljava „lošem“ holesterolu da se promijeni u lipoproteine ​​niske gustine, koji uzrokuju blokade i sužavanje lumena krvnih žila.

Mnogi su zainteresirani koliko je potrebno pridržavati se takve prehrane da bi se postigao željeni učinak. U pravilu učinak nastaje u roku od 8-12 tjedana nakon dijeta. Nakon 3 mjeseca, možete uraditi drugi test krvi na kolesterol kako biste pratili učinak. U ovoj fazi to bi već trebalo biti uočljivo. Na temelju toga treba odlučiti hoćemo li se dalje pridržavati takve prehrane.

Hrana sa visokim holesterolom

Nekontrolirana konzumacija hrane s visokim sadržajem kolesterola, štetne tvari (trans masti, slobodni radikali, toksini) oštećuju tkiva organa, zidove arterija, potičući povećanu proizvodnju organskih spojeva u jetri.

Mesna jela sadrže veliku količinu minerala, enzima, vitamina, zasićenih masti i holesterola. Uz aterosklerozu, povišena razina LDL, dijetalno meso smatra se najsigurnijim: zec, piletina, ćurka bez kože. Posuđe iz njih preporučuje se konzumirati ne više od 3 puta tjedno.

Mesni proizvodi

Industrijski prerađeni mesni proizvodi sadrže puno štetnih tvari: nitriti, policiklički ugljikovodici, pojačivači ukusa, trans masti. Njihova redovita upotreba povećava nivo holesterola, negativno utječe na rad kardiovaskularnog sustava, povećava rizik od razvoja hipertenzije, patologija gastrointestinalnog trakta.

Riba, morski plodovi

Morska riba, poput mesa, sadrži holesterol, ali sadrži i veliku količinu polinezasićenih masnih kiselina (omega-3). Ne izaziva rizik od razvoja ateroskleroze, već ima preventivni efekat: uništava, uklanja štetne lipoproteine ​​iz organizma. Stoga se riblja jela mogu konzumirati barem svaki dan.

Preporuke za kuhanje ribe: kuhanje, kuvanje na pari ili pečenje u rerni bez stvaranja zlatne kore.

Mlijeko, mliječni proizvodi

Različite vrste mliječnih proizvoda na svoj način utječu na stanje srca, krvnih žila, proizvodnju LDL / HDL jetre. Najviši nivo holesterola nalazi se u kozjem mlijeku. Ali, vrlo se lako apsorbira, sadrži mnogo fosfolipida. Ove tvari zaustavljaju taloženje masnih čestica na zidovima krvnih žila, pa se kozje mlijeko može konzumirati sa hiperholesterolemijom, aterosklerozom.

Mliječni proizvodi se konzumiraju ne više od 4 puta tjedno. Masne sorte sira, vrhnja, nerafinirano domaće mlijeko treba odbaciti.

Jaja ne treba potpuno isključiti iz prehrane, samo što žumance sadrži veliku količinu holesterola (otprilike 210 mg).

Jaje bijelo može se konzumirati bez ograničenja, žumance se smije konzumirati ne više od 1 puta tjedno. Ako je razina LDL previsoka, u potpunosti je isključite iz prehrane.

Ulja, masti

Kod hiperholesterolemije su iz prehrane potpuno isključeni maslac, palmino ulje, margarin.

Margarin je hidrogenizirana masnoća. Kada se rastopi, nastaju trans masti, koje se ne nalaze u biljnom ili maslačku. Te su tvari u ljudskom tijelu strane. Oni narušavaju procese razmjene između stanica, povećavaju razinu opasnih lipoproteina niske gustine. Margarin se ne preporučuje čak ni potpuno zdravim ljudima, treba ih u potpunosti isključiti iz prehrane pacijenata.

Palmino ulje - odnosi se na biljne masti, ne sadrži holesterol, ali se 50% sastoji od zasićenih masti, ima visoku talište. Posljednja činjenica dovodi do činjenice da tijelo ovu komponentu ne apsorbuje u potpunosti. Jednom kada se nađu u kiselom okruženju stomaka, masti postaju ljepljiva masa. Neki se upijaju. Zahvaljujući svojstvu čvrstog prianjanja za bilo koju površinu, masne čestice talože se na zidovima arterija, postepeno se nakupljaju, pretvarajući se u masne plakove.

Proizvodi bez holesterola

U ovu skupinu spada velika količina zdrave hrane bogate vitaminima koja pomaže u održavanju normalne razine LDL-a i brzo uklanjaju njihov višak iz tijela.

Lista najkorisnijih proizvoda:

  • Voće, povrće, bobice. Osnova uravnotežene, zdrave prehrane. Proizvodi su bogati vlaknima, pektinom. Normalizira metabolizam, poboljšava probavu i pomaže u smanjenju lipoproteina niske gustine. Dobra su prevencija kardiovaskularnih bolesti.
  • Gljive. Bogat je proteinima, makro i elementima u tragovima. Vrlo hranjiva, odlična alternativa mesu. Usporite napredovanje ateroskleroze, smanjite nivo lipoproteina niske gustine.
  • Biljna ulja. Ne sadrže zasićene masti, holesterol, bogate su vitaminima, mineralima, imaju antioksidativno dejstvo i uklanjaju višak LDL iz organizma. Najkorisnija hladno prešana ulja: maslinovo, nerafinirano suncokretovo, laneno sjeme.
  • Proizvodi od soje. Povećavaju nivo HDL-a, poboljšavaju metaboličke procese u tijelu. Povoljno djeluju na stanje krvnih žila, sprečavajući oštećenje njihovih zidova, stvaranje aterosklerotskih plakova.
  • Orasi. Opasni lipoproteini prirodno se dobivaju. Sadrže veliku količinu magnezijuma, folne kiseline, stirena. Preporučuje se jesti orašaste plodove svaki dan, ali ne više od 50 g.
  • Žitarice. Doprinosi normalizaciji varenja. Heljda, zobena kaša, riža - sadrže veliki broj posebnih tvari, glukana, koji brzo uklanjaju lipoproteine ​​niske gustine iz tijela.

Korisni savjeti

S visokim nivoom holesterola važan je sastav proizvoda, način pripreme:

  • Prvi kursevi. Bogate, začinjene supe, masne mesne juhe, povrtni roštilji - isključeni su sa menija. Preferiraju se lagani povrtni, riblji ili pileći brokoli. Perad se kuha bez kože, uklanjajući višak masnoće. Spremne obroke ne preporučuje se začiniti kiselom pavlakom ili majonezom.
  • Drugi kursevi. Prženi krompir, pilaf, mornarska tjestenina, brza hrana - sve masno, prženo strogo je zabranjeno. Najbolja opcija su prilozi od žitarica, kuhano ili pirjano povrće.
  • Piće. Nepoželjno je piti čaj, kafu, kakao s dodatkom vrhnja. Alkohol je u potpunosti isključen. Najkorisnije je piti zeleni ili đumbir čaj sa medom, mineralnom vodom, sokovima.

Optimalna količina dnevnog unosa holesterola je oko 300 mg. Sljedeći meni pomoći će vam da napravite pravi izbornik.

Holesterol u hrani: cjelovita tablica

Proizvod koji sadrži holesterol - 100 gKoličina (mg)
Meso, mesni proizvodi
Mozak800 — 2300
Bubrega300 — 800
Svinjsko meso110
Svinjska kašika380
Svinjski kolac360
Svinjska jetra130
Svinjski jezik50
Masna govedina90
Lean govedina65
Teleća teletina sa malo masti99
Goveđa jetra270-400
Goveđi jezik150
Venison65
Roe meso leđa, noge, leđa110
Konjsko meso78
Jagnjetina sa malo masti98
Janjetina (ljeto)70
Zečje meso90
Pileće tamno meso bez kože89
Pileće bijelo meso bez kože79
Pileće srce170
Pileća jetra492
Brojleri kategorije 140 — 60
Piletina40 — 60
Turska40 — 60
Patka bez kože60
Patka sa kožom90
Gusyatina86
Teleća jetrna kobasica169
Jetrena pašteta150
Dimljena kobasica112
Kobasice100
Kobasice u bankama100
Minhenska bijela kobasica100
Dimljena mortadela85
Salami85
Bečke kobasice85
Cervelat85
Kuhana kobasicado 40
Masna kuhana kobasicado 60
Riba, morski plodovi
Pacifična skuša360
Zvjezdana jesetra300
Sipe275
Šaran270
Natoteniya mermer210
Ostrige170
Jegulja160 — 190
Skuša85
Dagnje64
Kozice144
Sardine u ulju120 — 140
Pollock110
Haringa97
Skuša95
Rakovi87
Pastrmka56
Svježa tuna (konzervirana)55
Mollusks53
Rak45
Morski jezik50
Štuka50
Konjska skuša40
Bakalar30
Riba srednje masnoće (do 12% masti)88
Riba s niskom masnoćom (2 - 12%)55
Jaje
Jaje prepelice (100 g)600-850
Pileće jaje (100 g)400-570
Mlijeko i mliječni proizvodi
Sirovo kozje mlijeko30
Krema 30%110
Krema 20%80
Krema 10%34
Pavlaka 30% masnoće90 — 100
Pavlaka 10% masnoće33
Kravlje mlijeko 6%23
Mlijeko 3 - 3,5%15
Mlijeko 2%10
Mlijeko 1%3,2
Masni kefir10
Jogurt8
Jogurt bez masti1
Kefir 1%3,2
Masni sir40
Skuta 20%17
Skuta bez masti1
Whey2
Sir
Gouda - 45%114
sadržaj kremaste masti 60%105
Chester - 50%100
Edam - 45%60
Edam - 30%35
Emmental - 45%94
Tilsit - 45%60
Tilsit - 30%37
Camembert - 60%95
Camembert - 45%62
Camembert - 30%38
Dimljena kobasica57
Kostroma57
Limburški - 20%20
Romadur - 20%20
ovca - 20%12
fuzija - 60%80
obrađen ruski66
fuzija - 45%55
fuzija - 20%23
doma - 4%11
doma - 0,6%1
Ulja i masti
Ghee280
Svježi puter240
Maslac "seljak"180
Goveđa mast110
Svinjska ili ovčetina mast100
Rastopljena guska mast100
Svinjska mast90
Biljna ulja0
Biljne masne margarine0

Građa koju su pripremili autori projekta
prema uređivačkoj politici stranice.

Pogledajte video: 14 zdravih namirnica za dijabetičare (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar