Džem bez šećera za dijabetičare tipa 2: recepti za pravljenje džema

Džem od jabuka bez šećera odlična je opcija za ljude koji žele napraviti žetvu kako bi ih kasnije koristili u kuhanju. Ovaj je recept popularan i kod oboljelih od dijabetesa - umjesto da u trgovini kupujete specijalizirani džem, možete ga sami kuhati.

Savjet: da li vam kuhane i ribane jabuke izgledaju previše kiselo? Za dijabetičare pekmez se često priprema s drugim zaslađivačima - uključujući fruktozu, steviju i sorbitol.

Šećer je prirodni konzervans zbog kojeg se radni sloj mnogo sporije propada. Limunska kiselina koja ujedno služi i kao odličan konzervans, najčešće se dodaje jabuku od jabuka bez šećera, što vam omogućava da pripremite desert za zimu.

Jabuke su najsnažnije voće koje je dopušteno jesti za bilo koju vrstu dijabetesa. Naravno, ne možete ih jesti ni nekontrolirano, ali džem od fruktoze iz jabuka vrlo je zdrav i ukusan, ne samo za osobe koje imaju dijabetes. U takvoj slastici nema toliko ugljikohidrata kao u običnom pekmezu, a oštećenja na zubima nisu tako jaka.

Džem od maline

Džem za dijabetičare iz malina izlazi prilično gust i aromatičan, nakon dužeg kuhanja bobica zadržava svoj jedinstveni okus. Desert se koristi kao zasebno jelo, dodaje se u čaj, koristi se kao osnova za kompote, kiselu.

Izrada marmelade oduzima puno vremena, ali isplati se. Potrebno je uzeti 6 kg malina, staviti je u veliku tavu, s vremena na vrijeme dobro protresti za sabijanje. Bobice se obično ne peru kako ne bi izgubili dragocjeni i ukusni sok.

Nakon toga morate uzeti emajlirano kantu, staviti komad tkanine nekoliko puta presavijen na njegovo dno. Na tkaninu se stavlja kontejner s malinama, u kantu se ulije topla voda (kantu trebate napuniti na pola). Ako se koristi staklena posuda, ne treba je stavljati u previše vruću vodu, jer može doći do puknuća zbog temperaturnih promjena.

Kašika se mora staviti na štednjak, dovesti vodu do vrenja i onda se plamen smanjiti. Kada se priprema džem bez šećera za dijabetičare, postepeno:

  1. sok se ističe
  2. bobica se taloži na dnu.

Zbog toga je povremeno potrebno dodavati svježe bobice dok kapacitet ne bude pun. Pecite džem sat vremena, potom ga umotajte, zamotajte u ćebad i ostavite da vari.

Na temelju ovog načela priprema se džem od fruktoze, jedina razlika je u tome što će proizvod imati malo drugačiji glikemijski indeks.

Džemper za noć

Za dijabetičare tipa 2, doktor preporučuje pravljenje džema od suncokreta, nazivamo ga noćasti. Prirodni proizvod imat će antiseptički, protuupalni, antimikrobni i hemostatski učinak na čovjekovo tijelo. Takav se pekmez priprema na fruktozi s dodatkom korijena đumbira.

Potrebno je temeljito oprati 500 g bobica, 220 g fruktoze, dodati 2 kašike nasjeckanog korijena đumbira. Senku treba odvojiti od krhotina, šapama, a zatim iglom probiti svaku bobicu (da ne bi došlo do oštećenja tokom kuvanja).

U sljedećoj fazi kuha se 130 ml vode, zaslađivač se u njemu rastvara, sirup se ulije u bobice, kuha se na laganoj vatri, povremeno miješajući. Ploča se isključuje, džem se ostavi 7 sati, a nakon tog vremena dodaje se đumbir i ponovo kuha nekoliko minuta.

Gotov džem možete jesti odmah ili ga prebaciti u pripremljene staklenke i čuvati u hladnjaku.

Pekmez od mandarina

Od mandarina možete napraviti i džem, agrumi su neophodni za dijabetes ili višak kilograma. Džem od mandarine pomaže jačanju imunološkog sustava, smanjenju koncentracije kolesterola u krvi niske gustine, pomaže poboljšanju probave i kvalitativno snižava šećer u krvi.

Možete pripremiti poslastica za dijabetičare na džemu od sorbitola ili fruktoze, glikemijski indeks proizvoda će biti nizak. Za pripremu uzmite 1 kg zrelih mandarina, isto toliko sorbitola (ili 400 g fruktoze), 250 ml čiste vode bez plina.

Plod se prvo opere, prelije kipućom vodom, a koža se odstrani. Uz to, ne boli uklanjanje bijelih vena, meso izrežite na male kriške. Kopriva će biti jednako važan sastojak džema, a izrezana je i na tanke trakice.

Mandarine se stavljaju u šerpu, prelije se vodom, kuhaju 40 minuta na najslađoj vatri. Ovo je voće dovoljno za:

  • postaju mekani
  • višak vlage prokuhan.

Kad je spremno, džem bez šećera skine se sa šporeta, ohladi, sipa u blender i dobro nasjecka. Smjesa se ponovo vrati u šerpu, doda se zaslađivač i dovede do vrenja.

Takav džem od dijabetesa može se odmah sačuvati ili jesti. Ako postoji želja za pripremanjem džema, on se još vruće izlije u sterilne staklene staklenke i razvalja.

Konzervirani džem može se čuvati u hladnjaku godinu dana, i konzumira se sa šećernom bolešću prve i druge vrste.

Džem od jagoda

Uz dijabetes tipa 2, džem bez šećera može se pripremiti od jagoda, ukus takve poslastice ispostavit će se bogat i svijetao. Kuhajte džem prema ovom receptu: 2 kg jagoda, 200 ml soka od jabuke, sok pola limuna, 8 g želatine ili agar-agar.

Prvo se jagode namoče, opere, stabljike se uklanjaju. Pripremljenu bobicu stavite u lončić, dodajte sok od jabuke i limuna, prokuhajte 30 minuta na laganoj vatri. Dok ključa, uklonite pjenu.

Otprilike 5 minuta prije kraja kuhanja morate dodati želatinu, prethodno otopljenu u hladnoj vodi (trebalo bi biti malo tečnosti). U ovoj je fazi važno pažljivo promiješati zgušnjivač, jer će se u protivnom pojaviti kvržice u pekmezu.

  1. sipati u šerpu
  2. dovesti do ključanja,
  3. prekinuti vezu.

Proizvod možete čuvati jednu godinu na hladnom mjestu, dozvoljeno je jesti ga uz čaj.

Džem od brusnica

Na fruktozi za dijabetičare priprema se džem od brusnica, poslastica će povećati imunitet, pomoći u suzbijanju virusnih bolesti i prehlade. Koliko marmelada od brusnica je dozvoljeno jesti? Kako ne biste naštetili sebi, trebate koristiti nekoliko kašika deserta dnevno, glikemijski indeks pekmeza omogućava vam da ga često jedete.

Džem od brusnica može biti uključen u dijetu bez šećera. Štaviše, jelo će pomoći u smanjenju šećera u krvi, normalizuje probavne procese i ima blagotvoran učinak na gušteraču.

Za pekmez morate pripremiti 2 kg bobica, izdvojiti ih od lišća, smeća i svega suvišnog. Potom se bobice operu pod tekućom vodom, odbace se u drugar. Kad voda proključa, brusnice se stavljaju u pripremljene staklenke, pokrivaju i kuhaju koristeći istu tehnologiju kao i džem od maline.

Mogu li dati džem za dijabetes? Ako nema alergijske reakcije, dozvoljeno je konzumiranje džema od svih kategorija dijabetičara, što je najvažnije, prebrojite jedinice kruha.

Džem od šljiva

Nije teško napraviti džem od šljiva i za dijabetičare recept je jednostavan, ne treba puno vremena. Treba uzeti 4 kg zrelih, čitavih šljiva, oprati ih, ukloniti sjemenke, grančice. Pošto je šljive u kršenju metabolizma ugljikohidrata dopušteno konzumirati, pekmez se može jesti i.

Voda se kuha u aluminijskoj posudi, u nju se stavljaju šljive, kuhaju se na srednjem plinu, uz stalno miješanje. U ovu količinu voća mora se sipati 2/3 šalice vode. Nakon 1 sata, trebate dodati zaslađivač (800 g ksilitola ili 1 kg sorbitola), promiješati i kuhati dok se ne zgusne. Kada je proizvod spreman, doda se malo vanilin, cimet za ukus.

Je li moguće jesti džem od šljive odmah nakon kuhanja? Naravno, moguće je, po želji, i beriti se za zimu, te se u tom slučaju još vruće šljive prelijevaju u sterilne staklenke, valjaju i hlade. Desert za dijabetičare čuvajte na hladnom mjestu.

Generalno, možete pripremiti džem za pacijente sa dijabetesom od bilo kojeg svježeg voća i bobica, glavni uvjet je da plodovi ne bi trebali biti:

Ako u receptu nije drugačije navedeno, voće i bobice temeljito se operu, uklone se jezgra i stabljike. Kuhanje je dozvoljeno na sorbitolu, ksilitolu i fruktozi, ako se ne dodaje zaslađivač, morate odabrati voće koje može osloboditi puno vlastitog soka.

Kako napraviti džem od dijabetičara reći će stručnjak u videu u ovom članku.

Zašto jabuke?

Kao što znate, jabuke su tačno ona vrsta voća koja se može konzumirati sa bilo kojom vrstom dijabetesa. Naravno, puno ovisi o pojedinoj sorti (neke su slađe, druge manje), pa zato morate biti oprezni. Istovremeno, preporučljivo je uzeti u obzir i trenutne pokazatelje nadoknade šećera i dijabetesa općenito, tako da je bilo koja vrsta džema od fruktoze za dijabetičare 100% korisna. Dakle, jedenje jabuka može ukrasiti bilo koji dijabetički stol. To vrijedi ne samo za svježe predmete, već i za džemove, konzerve, sokove i druge spojeve. Zato se toplo preporučuje obratiti pažnju na značajke pripreme pekmeza, koje će biti potrebno promatrati kod dijabetesa tipa 1 i 2.

Pravljenje pekmeza za dijabetičare

Prije svega, treba razumjeti da džem za dijabetičare treba uključivati ​​isključivo zamjene šećera. To može biti ksilitol, sorbitol, fruktoza i, naravno, stevija.

Osim toga, ne treba zaboraviti ni poseban zgušnjivač, dizajniran posebno za osobe sa dijabetesom tipa 1 i 2 - Sladis.

Želeo bih da skrenem pažnju na takve karakteristike procesa kao što su:

  • da biste napravili džem, toplo se preporučuje upotreba sorbitola ili polovine sorbitola s ksilitolom. Pretpostavimo da prilikom upotrebe jednog kg zrelog voća treba koristiti 700 g. sorbitol, ili 350 gr. sorbitol i ksilitol, fruktoza i drugi predmeti,
  • jabuke koriste isključivo slatko i kiselo i elastično
  • plodovi se moraju oguliti i isjeći na tanke kriške. Treba imati na umu da će izgled džema na steviji ili fruktozi, kao i njegov ukus, u velikoj mjeri ovisiti o preciznosti rezanja.
  • Prije svega kuha se gusti sirup - trebat će koristiti jedan kg zaslađivača na kg jabuke,
  • a zatim sipajte oko 160 ml vode i dovedite u fazu ključanja.

Tada se toplo preporučuje da pripremljene kriške voća spustite u kipuću slatku masu i prokuhajte ih temeljito miješajući. Veoma je važno ne masati ih, već ravnomjerno miješati dok ne budu prozirni. U ovom slučaju će priprema biti što korektnija.

Stupanj spremnosti pekmeza može se kontrolirati na ovaj način: kapnite malu količinu sirupa na čistu tanjur. Ako se stvrdne i ne širi, onda možemo reći da je džem spreman. Štoviše, već u pripremljenom džemu kriške jabuke neće isplivati, one će se ravnomjerno rasporediti u već pripremljenom sirupu.

Za dodatnu aromu pekmeza u nekim se slučajevima na kraju kuhanja koriste komponente poput vanilin, mljeveni cimet ili, na primjer, limunova korica.

Ako se za pripremu takvog recepta kao što je džem od fruktoze koristi prezrela imena izrazito slatkih sorti, tada će biti potrebno dodati sličnu količinu brusnica na svaki kilogram voća - od 150 do 200 grama. U ovom slučaju za dijabetičare recept će biti najkorisniji, i za bolesti tipa 2 i 2.

Kako napraviti džem od jabuka?

Posebno se ističu osobine izrade džema, što je također više nego prihvatljivo za dijabetičare. Govoreći o osobitostima pripreme, toplo se preporučuje obratiti pažnju na potrebu upotrebe takvih sastojaka kao što su srednje velike zelene jabuke (10 komada), svježe cijeđeni sok od pola limuna. Takođe, ne treba zaboraviti i na jednu kašiku žličice. ekstrakt vanilije, jedna prstohvat soli, nadomjestci šećera. Treba razumjeti da je, poput marmelade s fruktozom, u ovom slučaju dopušteno koristiti steviju, sorbitol i druga imena.

Primjećujući značajke procesa kuhanja, imajte na umu da se jabuke najbolje upotrebljavaju u zelenom. Oni se prethodno isperu pod tekućom vodom, preliju kipućom vodom, kore se odrežu i jezgra se odstrani. Nakon toga, isjecite na oko šest do osam kriški i prebacite u tavu. Zatim dodajte limunov sok, sol, vaniliju. Sve ove kompozicije prelijte s malom količinom vode, ali uz nju je veoma važno promatrati dovoljnu količinu - nije prevelika, jer u suprotnom kompot može ispasti. Nakon toga bit će potrebno:

  • kuhajte sastav na laganoj vatri tačno sve dok plod ne omekša i konzistencija je puno gušća,
  • džem se hladi, usitnjava mikserom ili se usitnjava do najjednoličnijeg stanja u procesoru za hranu,
  • da biste dali veći stupanj slatkoće, dopušteno je koristiti niskokaloričnu zamjenu za šećer, na primjer, steviju,
  • Prije upotrebe nadomjestaka za šećer, preporučuje se pažljivo pročitati upute. Jer, na primjer, ako sipate značajnu količinu, ukus će se pogoršati, a džem će biti gorak - to vrijedi i za slučaj kada se priprema džem od fruktoze.

Ostali recepti s jabukama

Od jabuka će biti od koristi ako ih koristite ne samo u obliku džema ili džema, već i kao dio ostalih predmeta. Na primjer, iskorištavanje zamrzavanja. Kada govorimo o tome, treba razumjeti da je praktički sve dopušteno smrzavanje, i to povrće, voće, bobice, pa čak i zelje. Međutim, preliminarno se preporučuje jabuke za ispiranje i sušenje, stavljanje u jedan sloj na najobičnije pladanj i zamrzavanje. Potom bi ih trebalo spakovati u malim porcijama. Džem od fruktoze ili džem od sorbitola ne smiju se pripremati na ovaj način.

Dozvoljena je i berba jabuka u vlastitom soku, naravno, bez dodatka šećera. Recept je krajnje jednostavan i sastoji se u sljedećem: bit će potrebno pripremiti najobičniju vodenu kupelj: voda se sipa u lonac znatne veličine, u nju se stavlja staklenka napunjena jabukama. Kad se plodovi zagreju što je više moguće, oni će se slegnuti, pa će biti moguće dodati još jabuka, drugi pristup. Tako da će biti moguće ponoviti dva ili više puta. A kao rezultat toga, jabuke će morati biti ravnomjerno prekrivene sokom. Nakon toga, zatvoreni su poklopljenim poklopcem i čuvaju na hladnom mjestu.

Dakle, kuhanje džema ili fruktoznog džemata za dijabetičare je više nego prihvatljivo. Međutim, preporučuje se proučavanje recepata za pekmez od fruktoze i s drugim nadomjestkom šećera kako biste postigli što ispravniji algoritam kuhanja. Ne treba zaboraviti i prikladnost upotrebe nezaslađenih jabuka.

Mesari su ispričali celu istinu o dijabetesu! Dijabetes će nestati za 10 dana ako ga pijete ujutro. »Pročitajte više >>>

Kako kuhati džem od jabuka:

  1. Najbolje je uzimati jabuke zelene boje, iz iskustva je ova sorta ukusnija. Isperite ih pod tekućom vodom, prelijte kipućom vodom, odrežite koru, izvadite jezgru. Izrežite na 6-8 kriški.
  2. Prebacite u šerpu, dodajte limunov sok, sol, vaniliju, čajne vrećice (preferiram crne).Zalijte s malom količinom vode (ne pretjerujte, u suprotnom ćete dobiti kompot).
  3. Kuhajte na laganoj vatri dok jabuke ne omekšaju i tekstura ne postane gušća.
  4. Zatim uklonite čaj, ohladite marmeladu, tucite mikserom ili samljejte dok ne postane glatko u pećnici.
  5. Da biste dodali više slatkoće, možete dodati nehranjivu zamjenu za šećer, poput stevije.
  6. Prije dodavanja, pažljivo pročitajte upute. Sipajte - pokvarite ukus, jelo će biti gorko.

Dobar apetit! Trebali biste dobiti 20 porcija. Pogotovo se ne naslanjaj, pojedi malo. Nemate velike porcije odjednom.

Ne zaboravite računati kalorije i pratiti nivo šećera u krvi.

Energetska vrijednost (po obroku):

Kalorije - 41
Proteini - 0 g
Masti - 0 g
Ugljikohidrati - 11,2 g
Vlakna - 2,5 g
Natrijum - 5,3 mg

Moraju li se dijabetičari odreći slatkiša?

Ljekari snažno preporučuju osobama oboljelim od dijabetesa da smanje upotrebu pekmeza na minimum. Zbog visokog glikemijskog indeksa, džem koji sadrži šećer sadrži previše kalorija. Ali vrijedi li sebi uskratiti malo zadovoljstva? Naravno da ne. Vrijedno je zamijeniti uobičajeni način kuhanja džema bez šećera.

Za izradu džema ili konzervi bez šećera obično se koriste zaslađivači poput fruktoze, ksilitola ili sorbitola. Pozitivne i negativne kvalitete svakog od njih prikazane su u donjoj tablici.

Tabela svojstava zaslađivača:

Ime

Pros

Cons

Fruktoza

Dobro se apsorbira bez pomoći inzulina, smanjuje rizik od karijesa, tona i daje snagu koja je dvostruko slatka od šećera, zato mu je potreban manje od šećera, lako se uočava za vrijeme gladiPolako se tijelo apsorbuje, prekomjerna konzumacija pridonosi pretilosti

Sorbitol

Dobro se apsorbira u tijelu bez pomoći inzulina, smanjuje koncentraciju u tkivima i ćelijama, ketonskim tijelima, ima laksativni učinak, koristi se kod bolesti jetre, uklanja višak tekućine iz tijela, nosi se sa edemima, poboljšava crijevnu mikrofloru, pomaže u stabilizaciji intraokularnog pritiskaUz predoziranje, može započeti žgaravica, mučnina, osip, neugodan okus željeza, vrlo kaloričan

Ksilitol

U stanju je eliminirati karijes, pomaže obnavljanje zuba, ima choleretic i laksativni učinak.Predoziranje doprinosi probavni smetnji.

Prilikom odabira zaslađivača, pacijenti s dijabetesom tipa 2 uvijek se trebaju konzultirati sa svojim liječnikom i saznati optimalnu dozu.

Kako napraviti džem bez šećera?

Princip kuhanja džema bez šećera praktično se ne razlikuje od tradicionalne metode.

No, postoji nekoliko nijansi pomoću kojih je lako pripremiti vrlo ukusno, i što je najvažnije, zdravo slatko:

  • iz svih bobica i voća, malina je jedina bobica koju nije potrebno oprati prije pravljenja pekmeza,
  • sunčani i oblačni dani najbolje su vrijeme za berbu bobica
  • bilo koje voće i bobičasto voće u vlastitom soku nisu samo vrlo zdravi, već su i nevjerojatno ukusni - glavno je znati kako ih pravilno kuhati,
  • nisko voće se može razrijediti sokom od bobica.

Recept od maline u vlastitom soku

Kuhanje džema od maline traje prilično dugo. Ali krajnji rezultat će udovoljiti ukusu i nadmašiti sva očekivanja.

Sastojci: 6 kg zrele maline.

Način kuhanja. Trebat će kantu i posudu (koja stane u kantu). Jagode maline postepeno se stavljaju u lončić, a dobro se kondenziraju. Obavezno stavite komad tkanine ili krpe na dno kante. Napunjenu posudu stavite u kantu i prazninu između posude i kante napunite vodom. Stavite na vatru i dovedite vodu da prokuha. Zatim smanjuju plamen i gnjave oko sat vremena. Za to vrijeme, dok se bobice slegnu, dodajte ih ponovo.

Gotove maline bacaju se s vatre, sipaju u staklenke i umotaju u ćebad. Nakon potpunog hlađenja, džem je spreman za kušanje. Čuvajte desert od maline u hladnjaku.

Jagoda sa pektinom

Džem od jagoda bez šećera nije lošiji ukusu od običnog šećera. Dobro prilagođen dijabetičarima tipa 2.

  • 1,9 kg zrele jagode,
  • 0,2 l prirodnog soka od jabuke,
  • ½ soka od limuna
  • 7 gr. agar ili pektin.

Način kuhanja. Jagode su temeljno oguljene i dobro oprane. Ulijte bobicu u lončić, prelijte sokom od jabuke i limuna. Kuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta, povremeno miješajući i uklanjajući film. U međuvremenu se zgušnjivač razrjeđuje u vodi i insistira prema uputama. Izlijte ga u gotovo gotov džem i ponovo ga prokuhajte.

Rok trajanja džema od jagoda je oko godinu dana. No treba ga čuvati u hladnjaku ili hladnoj prostoriji kao što je podrum.

Džem od višnje kuha se u vodenoj kupelji. Stoga je prije pokretanja postupka potrebno pripremiti dva spremnika (veći i manji).

Način kuhanja. Potrebna količina opranih i oguljenih trešanja stavite u malu tavu. Stavite u veliki lonac napunjen vodom. Šalje se na vatru i kuha po sljedećoj šemi: 25 minuta na jakoj vatri, zatim sat prosječno, zatim sat i pol na tihoj. Ako vam je potreban džem sa debljom konzistencijom, možete povećati vrijeme kuhanja.

Gotove poslastice od trešanja ulijte u staklene staklenke. Neka se ohladi.

Iz crne noćne sjene

Sunčanica (po našem mišljenju crna noćurka) divan je sastojak džema bez šećera. Ove male bobice ublažavaju upalne procese, bore se protiv mikroba i poboljšavaju koagulaciju krvi.

  • Noćasti venac 0,5 kg,
  • 0,22 kg fruktoze,
  • 0,01 kg sitno sjeckanog korijena đumbira,
  • 0,13 litre vode.

Način kuhanja. Jagode su dobro oprane i očišćene od krhotina. Također je potrebno napraviti iglu u svakoj bobici iglom, kako ne bi došlo do eksplozije tokom kuhanja. U međuvremenu, zaslađivač se razrjeđuje u vodi i kuha. Nakon toga se oguljena noćurka ulije u sirup. Kuvajte oko 6-8 minuta, povremeno mešajući. Gotov džem se ostavlja za sedmočasovnu infuziju. Nakon što prođe vrijeme, tava se opet šalje na vatru i, dodajući sjeckani đumbir, kuhajte još 2-3 minute.

Gotov proizvod čuva se u hladnjaku. Za dijabetičare tipa 2 ovo je jedna od najboljih slatkih namirnica.

Brusnice bez šećera

Korištenjem fruktoze dobiva se odličan džem od brusnica. Štaviše, dijabetičari ga mogu jesti dovoljno često, a sve zato što ovaj desert ima vrlo nizak glikemijski indeks.

Sastojci: brusnica 2 kg.

Način kuhanja. Oni čiste smeće i peru bobice. Zaspite u tavi, povremeno se tresući, tako da se bobice slažu vrlo čvrsto. Uzmu kantu, polože krpu na dno i stave posudu s bobicama na vrh. Između tave i kante sipajte toplu vodu. Zatim se kanta pošalje u vatru. Nakon ključanja vode, temperatura štednjaka je postavljena na minimum i zaboravite na nju oko sat vremena.

Nakon nekog vremena, još vrući džem se umota u staklenke i umota u ćebad. Nakon potpunog hlađenja, poslastica je spremna za jelo. Veoma dug proces, ali vrijedan toga.

Desert od šljive

Da biste pripremili ovaj džem, treba vam najviše zrelih šljiva, čak možete i zreli. Vrlo jednostavan recept.

  • Odvod 4 kg
  • 0,6-0,7 l vode,
  • 1 kg sorbitola ili 0,8 kg ksilitola,
  • Stup vanilin i cimet.

Način kuhanja. Šljive se operu, a iz njih ukloni kamenčiće, prepolovi se. Voda u tavi dovede do vrenja i tamo se sipaju šljive. Kuhajte na srednje jakoj vatri oko sat vremena. Zatim dodajte zaslađivač i kuhajte dok se ne zgusne. Gotovom džemu dodaju se prirodne arome.

Džem od šljiva čuvajte na hladnom mjestu u staklenim staklenkama.

Džem za pacijente sa dijabetesom može se pripremiti od bilo kojeg bobica i voća. Sve ovisi o preferencijama ukusa i mašti. Uostalom, ne možete da samo napravite monoraciju, već i pripremite razne smjese.

Pogledajte video: PŠENIČNI GRIZ IMA 7 DOBROBITI ZA DIJABETIČARE (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar