Jedna tableta sadrži

aktivna supstanca - losartan kalijum 12,5 mg,

upomoćniujoš: celuloza, preželatinizirani škrob, kukuruzni škrob, mikrokristalna celuloza, bezvodni koloidni silicijev dioksid, magnezijum stearat

sastav školjke: hipromeloza, talk, propilen glikol, titanijum dioksid (E171), kinolin žuto (E104)

Ovalne tablete, s blago bikonveksnom površinom, obložene žutim filmom

Farmakološka svojstva

Farmakokinetika

Nakon gutanja, losartan se dobro apsorbira iz gastrointestinalnog trakta, prolazi značajan metabolizam prilikom prvog prolaska kroz jetru, formirajući aktivni metabolit - karboksilnu kiselinu i druge neaktivne metabolite. Sistemska bioraspoloživost losartana iznosi oko 33%. Prosječna vršna koncentracija losartana dostiže se za 1 sat, a njegovog aktivnog metabolita unutar 3-4 sata.

Više od 99% losartana i njegovog aktivnog metabolita veže se na proteine ​​plazme, uglavnom albumin. Zapremina distribucije losartana iznosi 34 litre.

Otprilike 14% losartana, koji se daje oralno, pretvara se u njegov aktivni metabolit.

Plazma klirensa losartana i njegovog aktivnog metabolita iznosi otprilike 600 ml / min, odnosno 50 ml / min. Bubrežni klirens losartana i njegovog aktivnog metabolita je oko 74 ml / min, odnosno 26 ml / min, respektivno. Oralnim davanjem losartana oko 4% doze se izluči nepromijenjeno u urinu, a oko 6% u obliku aktivnog metabolita. Farmakokinetika losartana i njegovog aktivnog metabolita je linearna uz oralnu primjenu losartan kalija u dozama do 200 mg.

Nakon gutanja, koncentracije losartana i njegovog aktivnog metabolita u krvnoj plazmi eksponencijalno opadaju, krajnji poluživot je otprilike 2 sata odnosno 6-9 sati. Kada se uzima doza od 100 mg jednom dnevno, ni losartan, ni njegov aktivni metabolit se ne nakupljaju u plazmi u velikim količinama.

Losartan i njegovi metaboliti izlučuju se putem žuči i mokraće: oko 35% i 43%, izlučuju se mokraćom, a oko 58% i 50%, izlučuju se izmetom.

Farmakokinetikaupojedine grupe pacijenata

U starijih bolesnika s arterijskom hipertenzijom koncentracije losartana i njegovog aktivnog metabolita u krvnoj plazmi ne razlikuju se značajno od onih koje su pronađene u mladih bolesnika s arterijskom hipertenzijom.

U bolesnika sa ženskom arterijskom hipertenzijom, nivo losartana u krvnoj plazmi dva je puta viši nego u bolesnika s muškom arterijskom hipertenzijom, dok se razine aktivnog metabolita u krvnoj plazmi ne razlikuju kod muškaraca i žena.

U bolesnika s blagom do umjerenom alkoholnom cirozom jetre, razina losartana i njegovog aktivnog metabolita u krvnoj plazmi nakon oralne primjene bila je 5, odnosno 1,7 puta viša nego u mladih bolesnika.

U bolesnika s klirensom kreatinina iznad 10 ml / min, koncentracije losartana u plazmi nisu se mijenjale. U usporedbi s bolesnicima s normalnom funkcijom bubrega, u bolesnika na hemodijalizi AUC (površina ispod krivulje koncentracija-vrijeme) za losartan je približno 2 puta veća.

U bolesnika s bubrežnim zatajenjem ili u bolesnika na hemodijalizi, koncentracije aktivnog metabolita u plazmi nisu se promijenile.

Ni losartan, ni aktivni metabolit ne mogu se ukloniti hemodijalizom.

Lorista® - antihipertenzivni lijek, oralni je selektivni antagonist receptora angiotenzina II (tip AT1).Angiotenzin II je aktivni hormon renin-angiotenzinskog sistema i jedan od najvažnijih faktora u patofiziologiji arterijske hipertenzije. Angiotenzin II veže se za AT1 receptore koji se nalaze u raznim tkivima (npr. Glatko mišićno tkivo krvnih žila, nadbubrežne žlezde, bubrega i srca) i uzrokuje niz važnih bioloških efekata, uključujući vazokonstrikciju i oslobađanje aldosterona. Angiotenzin II takođe stimuliše razmnožavanje ćelija glatkih mišića.

Losartan i njegov farmakološki aktivni metabolit E3174 blokiraju sve fiziološke učinke angiotenzina II, bez obzira na izvor i put biosinteze.

Lorista® selektivno blokira AT1 receptore i ne blokira receptore drugih hormona ili ionskih kanala koji su odgovorni za regulaciju kardiovaskularnog sustava. Nadalje, losartan ne inhibira aktivnost enzima koji pretvara angiotenzin (kinaza II), enzima koji je uključen u razgradnju bradikinina.

Jedna doza losartana u bolesnika s blagom do umjerenom arterijskom hipertenzijom pokazuje statistički značajan pad sistolnog i dijastoličkog krvnog pritiska. Njegov maksimalni učinak razvija se 6 sati nakon primjene, terapeutski učinak traje 24 sata, tako da je dovoljno uzimati ga jednom dnevno. Antihipertenzivni učinak razvija se tijekom prve sedmice terapije, a zatim se postepeno povećava i stabilizira nakon 3-6 tjedana

Lorista® je podjednako efikasan kod muškaraca i žena, kao i kod starijih osoba (≥ 65 godina) i mlađih bolesnika (≤ 65 godina).

Prekid primjene losartana u bolesnika s hipertenzijom ne dovodi do oštrog porasta krvnog tlaka. Uprkos izrazitom smanjenju krvnog pritiska, losartan nema klinički značajne efekte na rad srca.

Indikacije za upotrebu

- tretman esencijalne arterijske hipertenzije kod odraslih

- lečenje bubrežnih bolesti kod odraslih pacijenata sa hipertenzijom

šećerna bolest tipa 2 i proteinurija ≥ 0,5 g / dan, kao dio

- lečenje hroničnog zatajenja srca kod odraslih pacijenata

(frakcija izbacivanja lijeve komore ≤40%, klinički stabilna

stanje) kada se upotreba inhibitora konverzije angiotenzina

enzim se smatra nemogućim zbog netolerancije, posebno

s razvojem kašlja, ili kad je njihova svrha kontraindicirana

- smanjeni rizik od moždanog udara u odraslih bolesnika s arterijama

Potvrđena ECT hipertrofijom i hipertrofijom lijeve komore

Šta je valerijana i šta se jede?

Domaće lečenje biljem kod nas je oduvek sa velikim poštovanjem. Sve što je naraslo na seoskoj livadi ili u rodnom vrtu automatski se smatra korisnim, sigurnim i ekološkim. Liječenje teških kroničnih bolesti zajedničkom traumom naravno nije dobra ideja, ali za smirivanje živaca i biljaka mogu vam biti odlični pomoćnici.

Nije slučajno da se korisna svojstva gloga, matičnjaka i božura još uvijek toliko cijene. Da, i valerijana danas - u vođama "umirujuće" prodaje u ljekarnama. A ljekovito bilje se koristi već nekoliko hiljada godina!

Valerian ima gomilu imena - mačji korijen, šumski tamjan, trese travu. A njen efekat je vrlo raznolik. Sigurno ste barem jednom vidjeli kako mirisne biljne kapljice djeluju na domaće mačke, doslovce izluđujući veličanstvenu puricu? Ali utjecaj na osobu upravo je suprotan - smiruju me kao lijepo.

Ali predoziranje efekta valerijane može dati potpuno nepredvidivo. A to u velikoj mjeri ovisi o obliku doziranja biljke. Danas apoteke nude nekoliko lijekova od valerijane:

  • dragee (žute tablete od 20 mg),
  • tinktura (kapi od 25, 40 i 50 ml),
  • rizoma (u rasutom stanju i u filter kesama).

Oblici oslobađanja i sastav lijeka

Proizvod se proizvodi u tabletama žućkaste boje i ovalnog bikonveksnog oblika, obloženih.

U kartonskim kutijama su tri, šest ili devet blistera, po 10 tableta.

Lorista N sastoji se od:

  • losartan kalijum - 50 mg,
  • hidroklorotiazid - 12,5 mg.

Sastav takođe sadrži pomoćne komponente:

  • želatinizirani škrob,
  • mikrokristalna celuloza,
  • laktoza monohidrat,
  • magnezijum stearat.

Školjka je napravljena od:

  • talk u prahu
  • hipromeloza,
  • makrogol 4000,
  • žuta boja.

Upute za upotrebu i doziranje

Lijek uzimajte ujutro, jednom dnevno, oralno, bez obzira na unos hrane. U pravilu se liječenje kombinira s drugim lijekovima koji su dizajnirani za snižavanje krvnog tlaka. Pijte tabletu sa malom količinom tečnosti.

Počnite uzimati s minimalnom dozom od 50 mg. Maksimalni učinak lijeka počinje nakon 3-6 tjedana stalne upotrebe.

Ako je potrebno, povećajte dozu na 100 mg, koje se uzimaju ili u jednoj dozi ili u dvije doze - ujutro i navečer.

Ako je liječenje praćeno primjenom diuretika, tada je početna doza Lorista N 25 mg.

U slučaju zatajenja srca, lijek se počinje uzimati sa 12,5 mg, a doza se postepeno povećava na 50 mg. Na primjer, tokom prve sedmice pacijent uzima 12,5 mg lijeka jednom dnevno, drugi tjedan se doza povećava na 25 mg, a u trećoj sedmici na 50 mg.

Kako bi se smanjio rizik od šloga, lijek započinje s 50 mg, a nakon dvije sedmice doziranje se povećava na 100 mg. Isti raspored uzimanja lijekova propisan je pacijentima koji imaju dijabetes tipa 2.

Za terapiju za održavanje lek se može propisati doživotno.

Kontraindikacije

Kao i mnogi drugi antihipertenzivni lijekovi, i Lorista N ima mnogo kontraindikacija. Ne koristite lijek sa:

  • nizak krvni pritisak
  • povećani kalijum u plazmi (hiperkalemija),
  • dehidracija
  • netolerancija na laktozu,
  • galaktozemije,
  • teške bolesti jetre i bubrega,
  • trudnoća i dojenje,
  • mlađi od 18 godina
  • pojedinačna netolerancija na komponente lijeka.

Tokom trudnoće lijek je strogo zabranjeno uzimati. Čim se utvrdi činjenica trudnoće, terapiju lijekovima treba odmah prekinuti. Naročito rizik za nerođeno dijete je kada se koristi losartan u 2. i 3. tromjesečju trudnoće. Uzimanje lijekova u ovom periodu može čak izazvati smrt ploda.

Nema podataka o dodjeli losartana s majčinim mlijekom, tako da ako postoji vitalna potreba za liječenjem Lorista N kod dojilje, odmah trebate prestati dojiti kako biste izbjegli ozbiljne posljedice za bebu.

Droga je i nespojiva sa alkoholom. Lorista N moćan je lijek protiv hipertenzije, a istodobnom upotrebom alkohola povećava se vjerovatnost moždanog udara i srčanog udara, kao i srčanog zastoja. Ima slučajeva kada su pacijenti prilikom kombinacije losartana i alkohola zapali u komu i umrli.

Lijek propisuje strogo liječnik. Samo-lijek je izuzetno opasan po život.

Nuspojave

Općenito, lijek dobro podnosi pacijent, međutim, kada se uzima, mogu se pojaviti neželjene efekte koji se manifestuju:

  • glavobolje, migrene i vrtoglavica,
  • mučnina i povraćanje
  • anksioznost i poremećaji spavanja,
  • astenija
  • umor i pospanost,
  • depresija i poremećaji pamćenja,
  • kršenje osjetljivosti u udovima,
  • drhtavi prsti i nožni prsti,
  • poremećaj srčanog ritma (aritmije, tahikardija, bradikardija, palpitacije),
  • nazalna kongestija,
  • pojava bronhitisa i kašlja,
  • bolovi u trbuhu, nadimanje, proliv ili zatvor,
  • anoreksija
  • suha usta
  • zubobolje
  • grčevi
  • bolovi u grudima i leđima
  • zveckanje u ušima, oslabljen ukus i vid,
  • anemija
  • konjuktivitis,
  • gihta
  • pojačan znoj
  • razne alergijske manifestacije (svrbež, urtikarija, osip, oticanje usana, grkljan, jezik) itd.

Ako se pojavi jedan ili više gore navedenih simptoma, odmah morate prestati uzimati lijek i obratiti se liječniku.

Cijena lijeka 50 mg u internetskim ljekarnama je:

  • 90 tableta - 641 rubalja,
  • 60 tableta - 435 rubalja,
  • 30 tableta - 281 rubalja.

Doza od 100 mg može se kupiti po sljedećoj cijeni:

  • 90 tableta - za 769 rubalja,
  • 30 tableta košta 355 rubalja.

Cijena lijeka može se neznatno razlikovati, ovisno o regiji i ljekarničkoj mreži.

Postoje mnogi lijekovi slični Loriste N s istim sastavom i djelovanjem. Nema smisla nabrajati sve njih, jer su međusobno slične po djelu i sastavu. U nastavku će biti spomenuti samo najpopularniji od njih.

Analogna droga Lorista N Koja je razlika Cijena, rub
Gizaar (američka proizvodnja)Lijek je identičan po sastavu i djelovanju s lijekom Lorista N. Neke razlike postoje i u sastavu ljuski ovih proizvoda, kao i u lijekovima različitih proizvođača.447
Losartan n-kanonPo sastavu i delovanju - lekovi su slični. Razlika u pomoćnim komponentama koje se nalaze u njima. Losartan N-Canon proizvodi se u Rusiji, za razliku od Lorista N. Otuda niska cijena lijeka.125
Lozap PlusPraktično nema razlike u sastavu proizvoda. Pregledi pacijenata sugeriraju da Lorista N djeluje mekše, izaziva manje nuspojava, a učinak njegove upotrebe postiže se nešto brže.872
Presartan NIndijska droga ima isti sastav i dejstvo slično kao Lorista N. Razlika u proizvođaču i cijeni.286
Vasotens N

Nema razlike, osim cijene i proizvođača, između lijekova.332

Iz gornje tablice se vidi da jeftiniji analozi lijeka Lorista N nisu ništa lošiji, a razlike se primjećuju samo u cijeni i proizvođaču.

Predoziranje

Predoziranje leka se manifestuje:

  • nagli pad krvnog pritiska,
  • tahikardija
  • aritmija
  • bradikardija
  • dehidracija organizma.

U slučaju trovanja lijekovima, potrebno je odmah izazvati gag refleks i pozvati hitnu pomoć.

Stranica sadrži upute za upotrebu Loristi . Dostupan je u raznim oblicima doziranja lijeka (12,5 mg, 25 mg, 50 mg i 100 mg tablete, N i ND plus s diuretičnim hidroklorotiazidom), a također ima niz analoga. Stručnjaci su potvrdili ovu napomenu. Ostavite svoje povratne informacije o korištenju Lorista, što će pomoći drugim posjetiteljima stranice. Lijek se koristi za razne bolesti (za smanjenje pritiska u arterijskoj hipertenziji). Alat ima niz nuspojava i karakteristike interakcije s drugim tvarima. Doze lijeka variraju za odrasle i djecu. Postoje ograničenja za upotrebu leka tokom trudnoće i tokom laktacije. Liječenje Loristom može propisati samo kvalificirani ljekar. Trajanje terapije može varirati i ovisi o specifičnoj bolesti.

Upute za upotrebu i doziranje

Lijek se uzima oralno, bez obzira na obrok, učestalost primjene - 1 put dnevno.

Kod arterijske hipertenzije prosječna dnevna doza je 50 mg. Maksimalni antihipertenzivni učinak postiže se u roku od 3-6 tjedana terapije. Moguće je postići izraženiji efekat povećanjem doze lijeka na 100 mg dnevno u dvije doze ili u jednoj dozi.

Za vrijeme uzimanja diuretika u velikim dozama, preporučuje se započeti terapiju Lorista-om s 25 mg dnevno u jednoj dozi.

Stariji pacijenti, bolesnici sa oštećenom funkcijom bubrega (uključujućipacijenti na hemodijalizi) početno prilagođavanje doze nije potrebno.

U bolesnika s oštećenom funkcijom jetre lijek treba propisati u manjoj dozi.

Kod hroničnog zatajenja srca početna doza lijeka je 12,5 mg dnevno u jednoj dozi. Da bi se postigla uobičajena doza održavanja od 50 mg na dan, dozu je potrebno povećavati postupno, u razmacima od 1 tjedna (na primjer, 12,5 mg, 25 mg, 50 mg dnevno). Lorista se obično propisuje u kombinaciji sa diureticima i srčanim glikozidima.

Da bi se smanjio rizik od moždanog udara u bolesnika s arterijskom hipertenzijom i hipertrofijom lijeve klijetke, standardna početna doza je 50 mg dnevno. U budućnosti se hidroklorotiazid može dodati u malim dozama i / ili se doza Lorista može povećati na 100 mg dnevno.

Za zaštitu bubrega kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2 sa proteinurijom, standardna početna doza Lorista je 50 mg dnevno. Doza lijeka može se povećati na 100 mg dnevno, uzimajući u obzir smanjenje krvnog pritiska.

Tablete 12,5 mg, 25 mg, 50 mg i 100 mg.

Lorista N (dodatno sadrži 12,5 mg hidroklorotiazida).

Lorista ND (dodatno sadrži 25 mg hidroklorotiazida).

Losartan kalijum + pomoćne tvari.

Kalijum losartan + hidroklorotiazid + pomoćne tvari (Lorista N i ND).

Lorista - Selektivni antagonist receptora angiotenzina 2, tip AT1, neproteinske prirode.

Losartan (aktivna supstanca lijeka Lorista) i njegov biološki aktivni karboksi metabolit (EXP-3174) blokiraju sve fiziološki značajne učinke angiotenzina 2 na AT1 receptore, bez obzira na put njegove sinteze: dovodi do povećanja aktivnosti renina u plazmi i smanjenja koncentracije aldosterona u krvnoj plazmi.

Losartan posredno uzrokuje aktiviranje AT2 receptora povećanjem razine angiotenzina 2. Losartan ne inhibira aktivnost kininaze 2, enzima koji je uključen u metabolizam bradikinina.

Smanjuje OPSS, pritisak u plućnoj cirkulaciji, smanjuje opterećenje, ima diuretski učinak.

On ometa razvoj hipertrofije miokarda, povećava toleranciju na vježbanje kod pacijenata sa kroničnim zatajenjem srca.

Prijem Lorista jednom dnevno dovodi do statistički značajnog pada sistoličkog i dijastoličkog krvnog pritiska. Tokom dana, losartan ravnomjerno kontrolira krvni tlak, dok antihipertenzivni učinak odgovara prirodnom cirkadijanskom ritmu. Pad krvnog pritiska na kraju doze leka bio je otprilike 70-80% dejstva na vrhuncu leka, 5-6 sati nakon primene. Sindrom povlačenja se ne opaža, a losartan nema klinički značajan uticaj na rad srca.

Losartan je efikasan kod muškaraca i žena, kao i kod starijih osoba (≥ 65 godina) i mlađih bolesnika (≤ 65 godina).

Hidroklorotiazid je tiazidni diuretik čiji je diuretski učinak povezan s kršenjem reapsorpcije natrija, hlora, kalija, magnezijuma, vodenih jona u distalnom nefronu, odlaže izlučivanje kalcijevih jona, mokraćne kiseline. Ima antihipertenzivna svojstva, razvija se hipotenzivni učinak zbog širenja arteriola. Gotovo da nema efekta na normalan krvni pritisak. Diuretski učinak se javlja nakon 1-2 sata, dostiže maksimum nakon 4 sata i traje 6-12 sati.

Antihipertenzivni efekat javlja se nakon 3-4 dana, ali može potrajati 3-4 sedmice da se postigne optimalan terapeutski efekat.

Farmakokinetika losartana i hidroklorotiazida uz istodobnu upotrebu ne razlikuje se od njihove zasebne primjene.

Dobro se apsorbuje iz probavnog trakta. Uzimanje lijeka s hranom nema klinički značajan utjecaj na njegove koncentracije u serumu. Skoro da ne prodire kroz krv-mozak (BBB). Oko 58% leka se izlučuje u žuči, a 35% - u urinu.

Nakon oralne primjene, apsorpcija hidroklorotiazida iznosi 60-80%.Hidroklorotiazid se ne metabolizira i brzo se izlučuje bubrezima.

  • arterijska hipertenzija
  • smanjeni rizik od moždanog udara u bolesnika sa arterijskom hipertenzijom i hipertrofijom leve komore,
  • hroničnog zatajenja srca (kao dio kombinirane terapije, s netolerancijom ili neefikasnošću terapije ACE inhibitorima),
  • zaštita funkcije bubrega kod bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 sa proteinurijom kako bi se smanjila proteinurija, smanjilo napredovanje oštećenja bubrega, smanjio rizik od razvoja terminalnog stadija (sprečavanje potrebe za dijalizom, vjerovatnoća povećanja serumskog kreatinina) ili smrti.

  • arterijska hipotenzija,
  • hiperkalemija
  • dehidracija
  • netolerancija na laktozu,
  • sindrom malabsorpcije glukoze / galaktoze ili galaktozemije,
  • trudnoća
  • dojenje
  • starosna dob do 18 godina (efikasnost i sigurnost kod djece nisu utvrđene),
  • preosjetljivost na losartan i / ili druge komponente lijeka.

Pacijenti sa smanjenom količinom cirkulirajuće krvi (na primjer, tijekom terapije velikim dozama diuretika) mogu razviti simptomatsku arterijsku hipotenziju. Prije uzimanja losartana potrebno je otkloniti postojeće prekršaje ili započeti terapiju s malim dozama.

U bolesnika s blagom i umjerenom cirozom jetre, koncentracija losartana i njegovog aktivnog metabolita u krvnoj plazmi nakon oralne primjene veća je nego u zdravih. Stoga pacijentima koji imaju povijest bolesti jetre treba dati manju dozu terapije.

U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, i sa i bez dijabetesa, često se razvija hiperkalemija, što treba imati na umu, ali samo u rijetkim slučajevima kao posljedica toga liječenje je zaustavljeno. Tokom perioda liječenja potrebno je redovito nadzirati koncentraciju kalija u krvi, posebno kod starijih pacijenata s oštećenom funkcijom bubrega.

Lijekovi koji djeluju na renin-angiotenzinski sustav mogu povećati serumsku ureaju i kreatinin kod pacijenata s bilateralnom stenozom bubrežne arterije ili jednostranom stenozom arterije jednog bubrega. Promjene u funkciji bubrega mogu biti reverzibilne nakon prekida terapije. Tokom liječenja potrebno je u pravilnim intervalima redovno pratiti koncentraciju kreatinina u serumu u krvi.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Nema podataka o utjecaju Lorista na sposobnost upravljanja vozilima ili drugih tehničkih sredstava.

  • vrtoglavica
  • astenija
  • glavobolja
  • umor
  • nesanica
  • zabrinutost
  • poremećaj sna
  • pospanost
  • poremećaji pamćenja
  • periferna neuropatija,
  • parestezija
  • hipostezija
  • migrene
  • drhtavica
  • depresija
  • ortostatska hipotenzija (ovisno o dozi),
  • otkucaji srca
  • tahikardija
  • bradikardija
  • aritmije,
  • angina pektoris
  • začepljen nos
  • kašalj
  • bronhitis
  • oticanje nosne sluzokože,
  • mučnina, povraćanje,
  • proliv
  • bolovi u stomaku
  • anoreksija
  • suha usta
  • zubobolja
  • nadutost
  • zatvor
  • nagon za mokrenjem
  • oštećena funkcija bubrega,
  • smanjen libido
  • nemoć
  • grčevi
  • bol u leđima, grudima, nogama,
  • zveckanje u ušima
  • kršenje ukusa
  • oštećenje vida
  • konjuktivitis
  • anemija
  • Shenlein-Genoch ljubičasta
  • suva koža
  • pojačano znojenje
  • alopecija
  • gihta
  • urtikarija
  • osip na koži
  • angioedem (uključujući oticanje grkljana i jezika, izazivajući začepljenje dišnih puteva i / ili oticanje lica, usana, ždrijela).

Nisu primijećene klinički značajne interakcije lijekova s ​​hidroklorotiazidom, digoksinom, indirektnim antikoagulansima, cimetidinom, fenobarbitonom, ketokonazolom i eritromicinom.

Za vrijeme istodobne primjene rifampicina i flukonazola primijećeno je smanjenje razine aktivnog metabolita losartan kalija.Kliničke posljedice ovog fenomena su nepoznate.

Istodobna primjena diuretika koji štede kalijum (na primjer, spironolakton, triamteren, amilorid) i pripravaka kalija povećava rizik od hiperkalemije.

Istodobna primjena nesteroidnih protuupalnih lijekova, uključujući selektivne inhibitore COX-2, može umanjiti učinak diuretika i drugih antihipertenzivnih lijekova.

Ako se Lorista propisuje istovremeno s tiazidnim diureticima, smanjenje krvnog tlaka je približno aditivne prirode. Pojačava (uzajamno) efekat drugih antihipertenzivnih lekova (diuretici, beta blokatori, simpatilitizi).

Analozi lijeka Lorista

Strukturni analozi aktivne tvari:

  • Blocktran
  • Brozaar
  • Vasotens,
  • Vero Losartan
  • Zisakar
  • Cardomin Sanovel,
  • Karzartan
  • Cozaar
  • Lakea
  • Lozap,
  • Lozarel
  • Losartan
  • Losartan kalijum,
  • Losacor
  • Lotor
  • Presartan
  • Renicard.

Trudnoća i dojenje

Nema podataka o upotrebi Lorista tokom trudnoće. Bubrežna perfuzija fetusa, koja ovisi o razvoju sistema renin-angiotenzin, počinje funkcionirati u 3. tromjesečju trudnoće. Rizik za plod povećava se tijekom uzimanja losartana u 2. i 3. tromjesečju. Kada se uspostavi trudnoća, terapiju losartanom treba odmah prekinuti.

Nema podataka o dodjeli losartana s majčinim mlijekom. Stoga treba zaustaviti pitanje prekida dojenja ili otkaza terapije losartanom uzimajući u obzir njegovu važnost za majku.

Posljednje ažuriranje od strane proizvođača 27.09.2017

Farmakodinamika

Lorista ® N je kombinirani pripravak čiji sastojci imaju aditivni hipotenzivni učinak i uzrokuju izrazitiji pad krvnog tlaka u odnosu na njihovu zasebnu upotrebu. Zbog diuretičkog efekta, hidroklorotiazid povećava aktivnost renina u plazmi, izlučivanje aldosterona, smanjuje kalijum u serumu i povećava nivo angiotenzina II u krvnoj plazmi. Losartan blokira fiziološke učinke angiotenzina II i, zahvaljujući inhibiciji izlučivanja aldosterona, može čak i izbaciti gubitak kalijevih jona uzrokovanih diuretikom.

Losartan ima uricosuric efekat. Hidroklorotiazid uzrokuje umjereno povećanje koncentracije mokraćne kiseline, uz primjenu losartana istovremeno s hidroklorotiazidom, smanjuje se hiperuricemija uzrokovana diuretikom.

Antihipertenzivni učinak kombinacije hidroklorotiazid / losartan traje 24 sata.Uprkos značajnom smanjenju krvnog pritiska, primjena kombinacije hidroklorotiazid / losartan nema klinički značajan utjecaj na rad srca.

Kombinacija hidroklorotiazid / losartan je djelotvorna kod muškaraca i žena, kao i kod bolesnika mlađeg (mlađeg od 65 godina) i starijeg (od 65 godina i starijih) godina.

Losartan je antagonist receptora angiotenzina II za oralno davanje ne-proteinske prirode. Angiotenzin II je moćan vazokonstriktor i glavni hormon RAAS. Angiotenzin II se veže na AT 1 receptore koji se nalaze u mnogim tkivima (npr. Glatki mišići krvnih sudova, nadbubrežne žlezde, bubrega i miokarda) i posreduju različite biološke efekte angiotenzina II, uključujući vazokonstrikciju i oslobađanje aldosterona. Pored toga, angiotenzin II potiče razmnožavanje ćelija glatkih mišića.

Losartan selektivno blokira AT 1 receptore. In vivo i in vitro losartan i njegov biološki aktivni karboksi metabolit (EXP-3174) blokiraju sve fiziološki značajne učinke angiotenzina II na AT 1 receptore, bez obzira na put njegove sinteze. Losartan nema agonizam i ne blokira ostale hormonske receptore ili ionske kanale koji su važni u regulaciji CCC-a. Losartan ne inhibira aktivnost ACE (kininaza II), enzima koji je uključen u metabolizam bradikinina. Prema tome, ne izaziva porast učestalosti neželjenih efekata posredovanih bradikininom.

Losartan posredno uzrokuje aktiviranje AT2 receptora povećanjem razine angiotenzina II u krvnoj plazmi.

Suzbijanje regulacije izlučivanja renina angiotenzinom II mehanizmom negativnih povratnih informacija tijekom liječenja losartanom uzrokuje povećanje aktivnosti renina u plazmi, što dovodi do povećanja koncentracije angiotenzina II u krvnoj plazmi. Međutim, antihipertenzivni učinak i suzbijanje sekrecije aldosterona i dalje traju, što ukazuje na efikasnu blokadu receptora angiotenzina II. Nakon otkazivanja losartana, aktivnost renina u plazmi i koncentracija angiotenzina II smanjuju se na početne vrijednosti u roku od 3 dana.

Losartan i njegov glavni aktivni metabolit imaju značajno veći afinitet prema AT 1 receptorima u odnosu na AT2 receptore. Aktivni metabolit u aktivnosti premašuje losartan u 10-40 puta.

Učestalost razvoja kašlja uporediva je kod upotrebe losartana ili hidroklorotiazida i mnogo je niža nego kod upotrebe ACE inhibitora.

U bolesnika s arterijskom hipertenzijom i proteinurijom koji ne boluju od dijabetesa, liječenje losartanom značajno smanjuje izlučivanje proteinurije, albumina i IgG. Losartan podržava glomerularnu filtraciju i smanjuje filtracijsku frakciju. Losartan smanjuje serumsku koncentraciju mokraćne kiseline (obično manju od 0,4 mg / dl) tokom terapije. Losartan nema efekta na autonomne reflekse i ne utiče na koncentraciju norepinefrina u krvnoj plazmi.

U bolesnika s insuficijencijom lijeve komore, losartan u dozama od 25 i 50 mg ima pozitivne hemodinamičke i neurohumoralne učinke, karakterizirane porastom srčanog indeksa i smanjenjem tlaka zaglavljenja plućnih kapilara, OPSS, srednjim krvnim tlakom i srčanom frekvencijom te smanjenjem koncentracije aldosterona i norepinefrina u plazmi. Rizik od razvoja arterijske hipotenzije u bolesnika sa zatajenjem srca ovisi o dozi losartana.

Upotreba losartana jednom dnevno kod pacijenata s blagom do umjerenom esencijalnom hipertenzijom uzrokuje značajno smanjenje SBP-a i DBP-a. Antihipertenzivni učinak traje 24 sata uz održavanje prirodnog cirkadijanskog ritma krvnog pritiska. Stupanj smanjenja krvnog pritiska na kraju intervala doziranja je 70-80% u usporedbi s hipotenzivnim učinkom 5-6 sati nakon uzimanja losartana.

Losartan je efikasan kod muškaraca i žena, kao i kod starijih bolesnika (65 i stariji) i mlađih bolesnika (mlađih od 65 godina). Povlačenje losartana u bolesnika s arterijskom hipertenzijom ne dovodi do naglog porasta krvnog tlaka (nema sindroma povlačenja lijeka). Losartan nema klinički značajan uticaj na rad srca.

Tiazidni diuretik, čiji mehanizam hipotenzivnog efekta nije konačno uspostavljen. Tiazidi mijenjaju reapsorpciju elektrolita u distalnom nefronu i povećavaju izlučivanje jona natrijuma i klora približno jednako. Diuretski učinak hidroklorotiazida dovodi do smanjenja Bcc, povećanja aktivnosti renina u plazmi i izlučivanja aldosterona, što dovodi do povećanja izlučivanja kalijevih jona i bikarbonata putem bubrega i smanjenja sadržaja kalija u serumu. Odnos renina i aldosterona posreduje angiotenzin II, pa istodobna upotreba ARA II inhibira gubitak kalijum jona u lečenju tiazidnim diureticima.

Nakon oralne primjene, diuretski učinak se javlja nakon 2 sata, dostiže maksimum nakon otprilike 4 sata i traje 6-12 sati, antihipertenzivni učinak traje 24 sata.

Farmakokinetika

Farmakokinetika losartana i hidroklorotiazida dok se uzimaju ne razlikuje se od one ako se koriste zasebno.

Usisavanje. Losartan: nakon oralne primjene, losartan se dobro apsorbira i metabolizira tijekom početnog prolaska kroz jetru uz stvaranje aktivnog karboksi metabolita (EXP-3174) i neaktivnih metabolita.Sistemska bioraspoloživost iznosi oko 33%. C max u krvnoj plazmi losartana i njegovog aktivnog metabolita postižu se nakon 1 sata, odnosno 3-4 sata. Hidroklorotiazid: nakon oralne primjene apsorpcija hidroklorotiazida iznosi 60-80%. C max hidroklorotiazida u krvnoj plazmi postiže se 1-5 sati nakon uzimanja.

Distribucija. Losartan: više od 99% losartana i EXP-3174 veže se na proteine ​​u plazmi, uglavnom sa albuminom. V d losartana je 34 litre. Vrlo loše prodire kroz BBB. Hidroklorotiazid: komunikacija s proteinima plazme je 64%, prelazi se kroz placentu, ali ne preko BBB i izlučuje se u majčinom mlijeku.

Biotransformacija. Losartan: približno 14% doze losartana, koja se daje iv ili oralno, metabolizira kako bi se stvorio aktivni metabolit. Nakon oralne primjene i / ili iv primjene 14 C-losartana kalijuma, cirkulirajuća radioaktivnost krvne plazme uglavnom je određena losartanom i njegovim aktivnim metabolitom.

Pored aktivnog metabolita, nastaju neaktivni metaboliti, uključujući dva glavna metabolita koja nastaju hidroksilacijom butilne skupine u lancu, i manji metabolit - N-2-tetrazol glukuronid.

Uzimanje lijeka s hranom nema klinički značajan utjecaj na njegove koncentracije u serumu.

Hidroklorotiazid: ne metabolizira.

Uzgoj. Losartan: plazemski klirens losartana i njegovog aktivnog metabolita je 600 i 50 ml / min, bubrežni klirens losartana i njegovog aktivnog metabolita je 74, odnosno 26 ml / min. Nakon oralne primjene, samo oko 4% uzete doze izlučuje se nepromijenjeno bubrezima, a oko 6% u obliku aktivnog metabolita. Farmakokinetički parametri losartana i njegovog aktivnog metabolita kada se uzima oralno (u dozama do 200 mg) linearni su.

T 1/2 u terminalnoj fazi losartana i aktivnog metabolita je 2 sata, odnosno 6-9 sati, respektivno. Ne dolazi do nakupljanja losartana i njegovog aktivnog metabolita ako se koristi u dozi od 100 mg jednom dnevno.

Izlučuje se uglavnom crevima sa žuči - 58%, bubrezima - 35%.

Hidroklorotiazid: brzo se izlučuje putem bubrega. T 1/2 je 5,6-14,8 sati, Oko 61% gutane doze izluči se nepromijenjeno.

Pojedinačne grupe pacijenata

Hidroklorotiazid / losartan. Plazemske koncentracije losartana i njegovog aktivnog metabolita i hidroklorotiazida u starijih bolesnika s arterijskom hipertenzijom nisu se značajno razlikovale od onih u mladih bolesnika.

Losartan. U bolesnika s blagom i umjerenom alkoholnom cirozom jetre nakon uzimanja losartana, koncentracije losartana i aktivnog metabolita u krvnoj plazmi bile su 5 i 1,7 puta veće nego u mladih dobrovoljnih muškaraca.

Losartan i njegov aktivni metabolit se ne uklanja hemodijalizom.

Trudnoća i dojenje

Primjena ARA II u prvom tromjesečju trudnoće nije preporučljiva.

Lijek Lorista ® N se ne smije primjenjivati ​​tijekom trudnoće, kao ni kod žena koje planiraju trudnoću. Pri planiranju trudnoće preporučuje se prelazak pacijenta na alternativnu antihipertenzivnu terapiju uzimajući u obzir sigurnosni profil. Ako se potvrdi trudnoća, prestanite uzimati Lorista ® N i, ako je potrebno, prebacite pacijenticu na alternativnu antihipertenzivnu terapiju.

Lijek Lorista ® N, kao i drugi lijekovi koji imaju direktan učinak na RAAS, može izazvati neželjene efekte u ploda (oslabljena bubrežna funkcija, odgođena kosturavanje kostiju lubanje fetusa, oligohidramnios) i neonatalne toksične efekte (zatajenje bubrega, arterijska hipotenzija, hiperkalemija). Ako ste i dalje koristili lijek Lorista ® N u II-III tromjesečju trudnoće, potrebno je obaviti ultrazvuk bubrega i kostiju fetalne lubanje.

Hidroklorotiazid prelazi preko placente.Kada se tiazidni diuretici koriste u II-III tromjesečju trudnoće, moguć je smanjenje utero-placentnog protoka krvi, razvoj trombocitopenije, žutica i poremećaj vodno-elektrolitne ravnoteže u ploda ili novorođenčeta.

Hidroklorotiazid se ne smije koristiti za liječenje gestoze u drugoj polovini trudnoće (edem, arterijska hipertenzija ili preeklampsija (nefropatija)) zbog rizika od snižavanja bcc i smanjenja uteroplacentnog protoka krvi u nedostatku povoljnog utjecaja na tok bolesti. Hidroklorotiazid se ne smije koristiti za liječenje esencijalne hipertenzije u trudnica, s izuzetkom rijetkih slučajeva kada alternativna sredstva nisu moguća.

Novorođenčad čije su majke uzimale Lorista ® N tijekom trudnoće treba nadgledati, kao mogući razvoj arterijske hipotenzije kod novorođenčadi.

Nije poznato da li se izlučuje losartan sa majčinim mlijekom.

Hidrohlorotiazid u malim količinama prelazi u majčino majčino mlijeko. Tiazidni diuretici u velikim dozama izazivaju intenzivnu diurezu i tako inhibiraju laktaciju.

Hipertenzija: uzroci, vrste, karakteristike

Šta kombinira dijabetes i pritisak? Ono kombinira oštećenja organa: srčani mišić, bubrezi, krvne žile i mrežnicu oka. Hipertenzija kod dijabetesa je često primarna, a prethodi bolesti.

Vrste hipertenzijeVerovatnoćaRazlozi
Osnovno (primarno)do 35%Razlog nije utvrđen
Izolovani sistolnido 45%Smanjena vaskularna elastičnost, neurohormonalna disfunkcija
Dijabetička nefropatijado 20%Oštećenja bubrežnih žila, njihova sklerotizacija, razvoj zatajenja bubrega
Bubrežnido 10%Pijelonefritis, glomerulonefritis, polikitoza, dijabetička nefropatija
Endokrinado 3%Endokrine patologije: feokromocitom, primarni hiperaldosteronizam, Itsenko-Cushingov sindrom

Tokom trudnoće i dojenja

Ne postoje pouzdane informacije o mogućnosti upotrebe lijeka tokom trudnoće. Bubrežna perfuzija fetusa, ovisno o renin-angiotenzinskom sistemu, djelovat će tek u trećem tromjesečju trudnoće. Stoga možemo reći da se rizici za nerođeno dijete povećavaju od drugog tromjesečja. Ako se provede terapija Lorista i uspostavi trudnoća, bolje je odmah prekinuti liječenje.

Nema podataka o dodjeli lijeka majčinom mlijekom, stoga će se morati donijeti odluka o smanjenju laktacije, ukidanju terapije s potrebnim značenjem za pacijenticu.

Trudnoća je apsolutna kontraindikacija imenovanju lijeka

Nema podataka o aplikaciji. Kada dođe do trudnoće, prekinuti liječenje.

Nuspojave

Klasifikacija učestalosti nuspojava SZO:

vrlo često ≥1 / 10, često od ≥1 / 100 do QT (rizik od razvoja ventrikularne tahikardije tipa pirouette),

Klasa IA antiaritmičkih lekova (npr. Kinidin, disopiramid),

Antiaritmički lijekovi klase III (npr. Amiodaron, sotalol, dofetilid).

Neki antipsihotici (na primer, tioridazin, hlorpromazin, levomepromazin, trifluoperazin, sulfpirid, amisulprid, tiaprid, haloperidol, droperidol).

Ostali lijekovi (npr. Cisaprid, difenil metil sulfat, eritromicin za iv primjenu, halofantrin, ketanserin, misolastin, sparfloksacin, terfenadin, vincamin za iv primjenu).

Vitamin D i kalcijeve soli: istodobna upotreba tiazidnih diuretika sa vitaminom D ili kalcijevim solima povećava sadržaj kalcijuma u serumu, kao izlučuje kalcijum. Ako trebate koristiti preparate kalcijuma ili vitamina D, trebali biste kontrolirati sadržaj kalcija u serumu u krvi i, eventualno, prilagoditi dozu ovih lijekova,

Karbamazepin: rizik od razvoja simptomatske hiponatremije. Potrebno je kontrolirati kliničke i biološke pokazatelje.

Hidroklorotiazid može povećati rizik od razvoja akutnog zatajenja bubrega, posebno uz istodobnu upotrebu visokih doza kontrastnih sredstava koje sadrže jod. Prije upotrebe potrebno je vratiti bcc.

Amfotericin B (za intravensku primjenu), stimulansi laksativi ili amonijum-glicirizzin (dio slatkog slatkiša): hidroklorotiazid može povećati neravnotežu vode i elektrolita, posebno hipokalemiju.

Doziranje i primjena

Unutra bez obzira na obrok, piće puno vode jednom dnevno. Lijek Lorista ® N može se uzimati istodobno s drugim antihipertenzivnim lijekovima.

Arterijska hipertenzija. Kombinacija hidroklorotiazid / losartan je indicirana za bolesnike koji, uz odvojenu upotrebu hidroklorotiazida ili losartana, ne pružaju odgovarajuću kontrolu krvnog pritiska.

Prije premještanja pacijenta na terapiju Lorista ® N. preporučuje se titriranje doze losartana i hidroklorotiazida, ako je potrebno (s neadekvatnom kontrolom krvnog tlaka), može se razmotriti pitanje prebacivanja pacijenta s terapijom Lorista ® (losartan) na terapiju Lorista ® N.

Početna i doza održavanja je 1 tableta. Lorista ® N (hidroklorotiazid 12,5 mg i losartan 50 mg). Maksimalni hipotenzivni učinak postiže se u roku od 3 tjedna od terapije. Da bi se postigao izraženiji efekat, moguće je povećati dozu Lorista ® N. Maksimalna dnevna doza je 2 tablete. lijek Lorista ® N 1 put dnevno.

Posebne grupe pacijenata

Pacijenti sa oštećenom funkcijom bubrega ili na hemodijalizi. U bolesnika s umjerenom oslabljenom funkcijom bubrega (Cl kreatinin 30-50 ml / min), početno prilagođavanje doze nije potrebno.

Prije početka liječenja Lorista ® N, diuretik treba prekinuti, obnoviti sadržaj BCC i / ili natrijum jona.

Stariji pacijenti. Prilagođavanje doze obično nije potrebno.

Smanjenje rizika od kardiovaskularnog morbiditeta i smrtnosti kod pacijenata sa arterijskom hipertenzijom i hipertrofijom lijeve komore

Standardna početna doza losartana je 50 mg / dan. Pacijenti koji nisu uspjeli postići ciljne razine krvnog tlaka dok uzimaju losartan od 50 mg / dan, zahtijevaju liječenje kombinacijom losartana i niskih doza hidroklorotiazida (12,5 mg). Ako je potrebno, povećajte dozu losartana na 100 mg / dan istovremeno s hidroklorotiazidom u dozi od 12,5 mg / dan, u budućnosti povećajte na 2 tablete. Lorista ® N (samo 25 mg hidroklorotiazida i 100 mg losartana dnevno) jednom dnevno. Ako je potrebno, dodatnom sniženju krvnog pritiska treba dodati druge antihipertenzivne lijekove.

Posebna uputstva

Angioneurotski edem. Pacijenti s angioedemom (lice, usne, grkljan i / ili grkljan) trebali bi imati blisku povijest praćenja.

Arterijska hipotenzija i hipovolemija (dehidracija). U bolesnika s hipovolemijom (dehidracijom) i / ili smanjenim udjelom natrija u krvnoj plazmi tijekom diuretičke terapije, ograničenjem unosa soli, proljevom ili povraćanjem može se razviti simptomatska hipotenzija, posebno nakon uzimanja prve doze Lorista ® N. Prije upotrebe lijeka treba ga obnoviti BCC i / ili natrijuma u plazmi.

Kršenja vode-elektrolitne ravnoteže. Poremećaji vodno-elektrolitne ravnoteže često se nalaze kod pacijenata s oštećenom funkcijom bubrega, posebno protiv šećerne bolesti. S tim u vezi, potrebno je pažljivo nadzirati sadržaj kalija u krvnoj plazmi i klirensu kreatinina, posebno kod bolesnika sa zatajenjem srca i Cl kreatinina 30-50 ml / min.

Ne preporučuje se istodobna primjena diuretika koji štede kalijum, kalijevih pripravaka, zamjena soli koja sadrže kalijum ili drugih sredstava koja mogu povećati sadržaj kalija u krvnoj plazmi (npr. Heparin).

Poremećena funkcija jetre. Koncentracija losartana u krvnoj plazmi značajno raste kod bolesnika s cirozom, stoga se lijek Lorista ® N treba primjenjivati ​​s oprezom u bolesnika s blagom ili umjereno oslabljenom funkcijom jetre.

Poremećena bubrežna funkcija. Moguće je oštećenje bubrežne funkcije, uključujući zatajenje bubrega, uslijed inhibicije RAAS-a (posebno kod pacijenata čija bubrežna funkcija ovisi o RAAS-u, na primjer, s teškim zatajenjem srca ili povijesnom bubrežnom disfunkcijom).

Stenoza bubrežne arterije. U bolesnika s bilateralnom stenozom bubrežne arterije, kao i arterijskom stenozom jedinog bubrega koji djeluje, lijekovi koji utječu na RAAS, uključujući i ARA II, mogu reverzibilno povećati koncentraciju uree i kreatinina u krvnoj plazmi.

Losartan treba primjenjivati ​​s oprezom u bolesnika s bilateralnom stenozom bubrežne arterije ili s jednom stenozom bubrežne arterije.

Transplantacija bubrega. Nema iskustva s primjenom Lorista ® N kod pacijenata koji su nedavno podvrgnuti transplantaciji bubrega.

Primarni hiperaldosteronizam. Pacijenti s primarnim hiperaldosteronizmom otporni su na antihipertenzivne lijekove koji utječu na RAAS, pa se primjena Lorista ® N ne preporučuje takvim pacijentima.

IHD i cerebrovaskularne bolesti. Kao i svaki antihipertenzivni lijek, prekomjerno sniženje krvnog tlaka kod bolesnika s koronarnom arterijskom ili cerebrovaskularnom bolešću može dovesti do razvoja infarkta miokarda ili moždanog udara.

Zatajenje srca. U bolesnika čija bubrežna funkcija ovisi o stanju RAAS-a (na primjer, klasifikacija NYHA funkcionalne klase III-IV CHF, sa ili bez oštećenja bubrega), terapija lijekovima koji utječu na RAAS može biti praćena jakom arterijskom hipotenzijom, oligurijom i / ili progresivnim azotemija, u rijetkim slučajevima, akutno zatajenje bubrega. Nemoguće je isključiti razvoj ovih poremećaja zbog supresije aktivnosti RAAS-a kod pacijenata koji su primali ARA II.

Stenoza aortnog i / ili mitralnog zaliska, GOKMP. Lijek Lorista ® N, poput ostalih vazodilatatora, treba primjenjivati ​​s oprezom u bolesnika s hemodinamički značajnom stenozom aortnog i / ili mitralnog zaliska, ili GOKMP.

Etničke karakteristike. Losartan (kao i drugi lijekovi koji utječu na RAAS) ima manje izražen hipotenzivni učinak u bolesnika negroidne rase u usporedbi s predstavnicima drugih rasa, vjerojatno zbog veće incidencije hiporeninemije kod ovih bolesnika s arterijskom hipertenzijom.

Arterijska hipotenzija i poremećen metabolizam vode i elektrolita. Potrebno je kontrolirati krvni tlak, kliničke znakove poremećenog metabolizma vode i elektrolita, uključujući dehidracija, hiponatremija, hipokloremična alkaloza, hipomagnezimija ili hipokalemija, koja se može razviti na pozadini dijareje ili povraćanja.

Elektrolite iz seruma treba povremeno nadgledati.

Metabolički i endokrini efekti. Oprez je potreban kod svih bolesnika koji su primljeni na liječenje hipoglikemijskim sredstvima za oralnu primjenu ili inzulin, jer hidroklorotiazid može oslabiti njihov učinak. Tijekom terapije tiazidnim diureticima može se očitovati latentni dijabetes melitus.

Tiazidni diuretici, uključujući hidroklorotiazid, mogu uzrokovati neravnotežu vode i elektrolita (hiperkalcemija, hipokalemija, hiponatremija, hipomagnezijemija i hipokalemička alkaloza).

Tiazidni diuretici mogu smanjiti izlučivanje kalcijuma putem bubrega i uzrokovati privremeni i blagi porast kalcijuma u krvnoj plazmi.

Teška hiperkalcemija može biti znak latentnog hiperparatireoidizma. Prije provođenja studije o funkciji paratireoidnih žlijezda, tiazidni diuretici se moraju otkazati.

Tijekom liječenja tiazidnim diureticima moguće je povećanje koncentracije kolesterola i triglicerida u krvnom serumu.

Terapija diuretikom tiazida kod nekih pacijenata može pogoršati hiperuricemiju i / ili pogoršati tok gihta.

Losartan smanjuje koncentraciju mokraćne kiseline u krvnoj plazmi, stoga njegova primjena u kombinaciji s hidroklorotiazidom eliminira hiperuricemiju uzrokovanu tiazidnim diuretikom.

Poremećena funkcija jetre. Tiazidne diuretike treba primjenjivati ​​s oprezom u bolesnika s oštećenom funkcijom jetre ili progresivnim jetrenim bolestima, jer mogu izazvati intrahepatičnu kolestazu, pa čak i minimalne poremećaje u vodno-elektrolitnoj ravnoteži mogu doprinijeti razvoju jetrene kome.

Lijek Lorista ® N je kontraindiciran kod pacijenata s teško oštećenom funkcijom jetre, jer nema iskustva s primjenom lijeka kod ove kategorije pacijenata.

Akutna miopija i sekundarni akutni glaukom zatvaranja kuta. Hidroklorotiazid je sulfonamid koji može izazvati idiosinkratsku reakciju koja dovodi do razvoja prolazne akutne miopije i akutnog glaukoma za zatvaranje kuta. Simptomi uključuju: nagli pad vidne oštrine ili bol u očima, koji se obično pojavljuje u roku od nekoliko sati ili tjedana od početka terapije hidroklorotiazidom. Ako se ne liječi, akutni glaukom koji zatvara ugao može dovesti do trajnog gubitka vida.

Liječenje: prestanite uzimati hidroklorotiazid što je prije moguće. Ako IOP ostane nekontroliran, može biti potrebno hitno medicinsko liječenje ili operativni zahvat. Čimbenici rizika za nastanak akutnog glaukoma sa zatvorom kuta jesu: povijest alergijske reakcije na sulfonamid ili benzilpenicilin.

U bolesnika koji uzimaju tiazidne diuretike, reakcije preosjetljivosti mogu se razviti i u prisutnosti i u nedostatku povijesti alergijske reakcije ili bronhijalne astme, ali vjerojatnije su ako imaju povijest.

Postoje izvještaji o pogoršanju sistemskog eritematoznog lupusa tokom upotrebe tiazidnih diuretika.

Posebne informacije o pomoćnim tvarima

Lijek Lorista ® N sadrži laktozu, zbog čega je lijek kontraindiciran bolesnicima s nedostatkom laktaze, netolerancijom na laktozu, sindromom malapsorpcije glukoze i galaktoze.

Uticaj na sposobnost obavljanja potencijalno opasnih aktivnosti koje zahtijevaju posebnu pažnju i brze reakcije (na primjer, vožnja, rad sa pokretnim mehanizmima). Na početku terapije, lijek Lorista ® N može uzrokovati pad krvnog pritiska, vrtoglavicu ili pospanost, pa posredno utječu na psihoemocionalno stanje. Iz sigurnosnih razloga, prije nego što započnu aktivnost koja zahtijeva povećanu pažnju, pacijenti bi trebali prvo procijeniti svoj odgovor na liječenje.

Delovanje na telo

Jeste li znali da je drevni grčki doktor Dioskorid vjerovao da mačji korijen kontrolira misli čovjeka? Perzijski iscjelitelj Avicenna savjetovao je parenjem šumskim tamjanom za jačanje mozga, a u Europi renesanse ovom se biljkom liječi ... epilepsija.

Uprkos dugoj istoriji lijekova, oni se i dalje proučavaju. Naučnici još uvijek nisu saznali koji specifični kemijski spoj u korijenu smiruje naše živce i pomaže da mirno spavamo.

Ali specifičan učinak valerijane na ljudski organizam (kao i svojstva matičnjaka, božura i sličnog bilja) odavno su poznati:

  1. Pokreće inhibitorne procese u središnjem živčanom sistemu koji pomažu da mirno i brzo zaspite.
  2. Umiruje živce i srce, pomaže u mirnom podnošenju neugodnih situacija i rješavanju svakodnevnih stresova.
  3. Djeluje kao antispazmodik: ublažava grčeve mišića probavnog trakta.
  4. Uz duže korištenje, značajno smanjuje pritisak.

Simptomi trovanja

Znakovi trovanja valerijanom lijekom se ne mogu pojaviti odmah. Ako mjesecima pijete sedativnu tinkturu ili tablete (čak i u dozvoljenoj dozi), može doći do sate X kada se počne ispoljavati toksično djelovanje lijeka.

Glavni simptomi trovanja šumskim tamjanovim preparatima su:

  • mučnina i povraćanje
  • problemi sa stomakom i crevima (bol, žgaravica,),
  • napadi glavobolje
  • pad pritiska
  • pogoršanje hroničnih tegoba,
  • smanjene performanse
  • pospanost i letargija,
  • apatiju i ravnodušnost prema onome što se događa okolo.

Ponekad korijen valerijane djeluje nestandardno na osobu i ima upravo suprotan učinak (podsjetite se reakcije mačaka). U tom će slučaju biti jaka razdražljivost, groznica i znoj, pritisak će poskočiti. Ponekad se bilježe bolovi u srcu, osjećaj bezrazložnog straha i nesanice.

Prva pomoć

Što se dogodi ako pijete puno valerijane? Ako na vrijeme uhvatite, onda neće biti ništa - opasne posljedice se lako mogu smanjiti.

  1. Najbolje od svega je ako primijetite simptome predoziranja i utvrdite uzrok prva 2 sata nakon tableta ili kapljica. Čak i ispiranje želuca kod kuće može pomoći ovdje.
  2. To se postiže vrlo jednostavno - morate popiti puno tople vode odjednom (2-2,5 litara) i izazvati povraćanje pritiskom na korijen jezika.
  3. Ako je prošlo više vremena ili se stanje osobe nakon takve fitoterapije brzo pogoršava, mora se pozvati hitna pomoć. Trebat će mu ispiranje želuca u stacionarnim uvjetima i restorativnu terapiju.
  4. Ako primijetite samo određene sumnjive simptome tijekom liječenja tresenjem trave, bolje je smanjiti dozu ili je čak zamijeniti drugim lijekom. Tako ćete izbjeći ozbiljne posljedice.
  5. Znakovi alergije na šumski tamjan mogu se ukloniti konvencionalnim antihistaminicima.

A koliko tableta valerijane možete popiti odjednom? Ova brojka je različita za sve. Za neke su preporučena 2 komada već maksimalna doza, a za nekoga 10 tableta neće donijeti nikakvu štetu ili uočljiv učinak.

Kako uzeti korijen valerijane?

Trovanje valerijanskim tabletama ili kapljicama prilično je rijetka pojava. Ali nikad se ne zna kako će tijelo reagirati na bezopasnu valerijanu - reakcija na biljne ekstrakte uvijek je vrlo individualna. Minimiziranje svih rizika je vrlo jednostavno, samo slijedite jednostavna pravila umirujućeg tretmana korijena mačjih korova.

  1. Ne zaboravite - korijen valerijane djeluje veoma sporo, ponekad je potrebno tjedan dana da se lijek nagomila u tijelu i počne djelovati efikasno. Ako vam treba brza akcija, potražite drugi sedativ. Barem matičnjaka.
  2. Pažljivo odaberite oblik doziranja. Tablete djeluju sporije, ali tinktura je kontraindicirana ljudima koji imaju predispoziciju za alkoholizam.
  3. Nikada ne prekoračite dozu, čak i ako imate osjećaj da lijek ne djeluje savršeno. Povećani dio mačjeg korijena može dovesti do živčane uzbudljivosti, a tada će se još teže smiriti i zaspati. Bolje je konsultirati se s ljekarom, a on će vam odabrati drugi lijek.

Unatoč popularnosti biljnih lijekova, predoziranje valerijane može ozbiljno naštetiti zdravlju i izazvati živčane poremećaje. Izbjegavanje ovih problema je vrlo jednostavno, glavna stvar je promatrati doziranje i napraviti pauze između kurseva liječenja.

Članak za stranicu pripremila je Nadežda Žukova.

KRKA KRKA dd Krka dd, Novo mesto / Krka-RUS, LLC Krka dd, Novo mesto Krka, dd, Novo mesto, JSC KRKA-RUS, LLC

Opis oblika doziranja

  • Filmsko obložene tablete Tablete, filmom obložene žuto-žutom bojom zelenkaste boje, ovalne su, blago dvokonveksne, s rizikom s jedne strane. Tablete, filmom obložene od žute do žute boje sa zelenkastim nijansama, su ovalne, blago bikonveksne.

Posebni uslovi

  • 1 tab losartan kalijum 100 mg hidroklorotiazid 25 mg Pomoćne tvari: preželatinizirani škrob - 69,84 mg, mikrokristalna celuloza - 175,4 mg, laktoza monohidrat - 126,26 mg, magnezijum stearat - 3,5 mg.Sastav filmske membrane: hipromeloza - 10 mg, makrogol 4000 - 1 mg, boja kinolino žuta (E104) - 0,11 mg, titanov dioksid (E171) - 2,89 mg, talk - 1 mg. losartan kalijum 100 mg hidroklorotiazid 12,5 mg Pomoćne tvari: preželatinizirani škrob, mikrokristalna celuloza, laktoza monohidrat, magnezijev stearat. Sastav školjke: hipromeloza, makrogol 4000, hinolino žuto bojilo (E104), titanov dioksid (E171), talk. losartan kalij 100 mg hidrohlorotiazid 25 mg Pomoćne tvari: preželatinizirani škrob, mikrokristalna celuloza, laktoza monohidrat, magnezijev stearat. Sastav školjke: hipromeloza, makrogol 4000, hinolino žuto bojilo (E104), titanov dioksid (E171), talk. kalijum losartan 50 mg hidroklorotiazid 12,5 mg Pomoćne tvari: preželatinizirani škrob, mikrokristalna celuloza, laktoza monohidrat, magnezijev stearat Sastav školjke: hipromeloza, makrogol 4000, kinolino žuto bojilo (E104), titanov dioksid (E171), tal. losartan kalij 50 mg hidroklorotiazid 12,5 mg Pomoćne tvari: preželatinizirani škrob, mikrokristalna celuloza, laktoza monohidrat, magnezijev stearat. Sastav školjke: hipromeloza, makrogol 4000, hinolino žuto bojilo (E104), titanov dioksid (E171), talk.

Lorista N kontraindikacije

  • Preosjetljivost na losartan, na lijekove dobivene iz sulfonamida i drugih komponenti lijeka, anurija, teško oštećenje bubrega (klirens kreatinina (CC) manji od 30 ml / min.), Hiperkalemija, dehidracija (uključujući velike doze diuretika) teška disfunkcija jetre, vatrostalna hipokalemija, trudnoća, laktacija, arterijska hipotenzija, dob ispod 18 godina (efikasnost i sigurnost nisu utvrđeni), nedostatak laktaze, galaktozemija ili sindrom malapsorpcije glukoze i gal Aktoze. S oprezom: poremećaji ravnoteže vode-elektrolita (hiponatremija, hipohloremična alkaloza, hipomagneziemija, hipokalemija), bilateralna stenoza bubrežne arterije ili stenoza jedne bubrežne arterije, dijabetes melitus, hiperkalcemija, hiperuricemija i / ili gihta, pogoršani nekim alergijskim neurološkim anemonom razvijen ranije s drugim lijekovima, uključujući i inhibitore AP

Lorista N nuspojave

  • Na dijelu krvi i limfnog sistema: rijetko: anemija, Shenlane-Genokha purpura. Sa strane imunološkog sistema: retko: anafilaktičke reakcije, angioedem (uključujući oticanje grkljana i jezika, izazivajući začepljenje dišnih puteva i / ili oticanje lica, usana, ždrijela). Sa strane centralnog nervnog sistema i perifernog nervnog sistema: često: glavobolja, sistemska i nesistematična vrtoglavica, nesanica, umor, rijetko: migrena. Iz kardiovaskularnog sistema: često: ortostatska hipotenzija (ovisna o dozi), palpitacije, tahikardija, rijetko: vaskulitis. Iz respiratornog sistema: često: kašalj, infekcija gornjih disajnih puteva, faringitis, oticanje nosne sluznice. Iz gastrointestinalnog trakta: često: proliv, dispepsija, mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu. Iz hepatobilijarnog sistema: rijetko: hepatitis, oslabljena funkcija jetre. Iz kože i potkožnog masnog tkiva: rijetko: urtikarija, svrab na koži. Iz mišićno-koštanog sustava i vezivnog tkiva: često: mijalgija, bolovi u leđima, rijetko: artralgija. Ostalo: često: astenija, slabost, periferni edemi, bol u grudima. Laboratorijski pokazatelji: često: hiperkalemija, povećana koncentracija hemoglobina i hematokrita (nije klinički značajna), rijetko: umjereno povećanje urea i kreatinina u serumu, vrlo rijetko: povećana aktivnost enzima jetre i bilirubina.

Narodni lijekovi za hipertenziju

Lorista je indiciran za prevenciju kardiovaskularnih katastrofa kod pacijenata s povećanim nivoom rizika:

  1. sekundarna arterijska hipertenzija,
  2. od visokog krvnog pritiska
  3. hroničnog zatajenja srca
  4. smanjena proteinurija u patologijama bubrega kod ljudi sa dijabetesom tipa 2.

Dozvoljeno je uzimanje tableta Lozap s drugim lijekovima koji snižavaju razinu tlaka. Lijek se proguta, nakon čega se može isprati dovoljnom količinom kuhane ili pročišćene vode.

Sa arterijskom hipertenzijom početna doza bit će 1 tableta Lorista N 50 / 12,5 mg jednom dnevno. Pacijentima kod kojih je takav obim sredstava neučinkovit treba propisati 2 tablete dnevno. U idealnom slučaju, droga se uzima ujutro nakon doručka. Maksimalni hipotenzivni učinak može se postići nakon 3-4 tjedna od početka terapije.

Da bi se smanjila vjerojatnost kardiovaskularne bolesti i smrti kod pacijenata kojima je dijagnosticirana hipertenzija, hipertrofija lijeve komore započinje s liječenjem s 50 g lijeka jednom dnevno.

Do danas nisu primijećene opasne interakcije lijeka Lorista, Lorista plus sa lijekovima:

  • Hidroklorotiazid,
  • Cimetidin
  • Digoksin
  • Ketokonazol,
  • Phenobarbital,
  • Eritromicin.

Međutim, tijekom zajedničke terapije rifampicinom, flukonazolom, može se primjetiti smanjenje stupnja aktivnosti metabolizma kalijuma losartana. Nema podataka o kliničkim posljedicama ovog fenomena.

Paralelno liječenje amiloridom, triamterenom, spironolaktonom (diuretici koji čuvaju kalijum) i kalijumom pripravcima povećava vjerovatnoću za razvoj hiperglikemije nekoliko puta.

Kada se uzimaju istodobno s nesteroidnim protivnetnim lijekovima (uključujući nesteroidne protuupalne lijekove), uključujući selektivne inhibitore, može se primijetiti smanjenje učinkovitosti:

  1. diuretici
  2. ostali antihipertenzivi.

Kada se Lorista propisuje zajedno sa tiazidnim diureticima, normalizacija krvnog pritiska će biti aditivne prirode, povećat će se učinak drugih antihipertenzivnih lijekova. Stoga je bolje izbjegavati takve kombinacije, ako se to može.

u kombinaciji sa antihipertenzivnim lijekovima drugih grupa dovodi do pojačanog učinka.

Istodobna primjena Lorista i flukonazola ili rifampicina može dovesti do smanjenja koncentracije aktivnih metabolita losartana.

Kombinovano imenovanje preparata Lorista i kalijuma, diuretika koji čuvaju kalijum ili fizioloških rastvora može dovesti do povećanja nivoa kalijuma u krvi.

Uz istodobnu upotrebu s NSAID-om, hipotenzivni učinak lijeka može se smanjiti.

Arterijska hipertenzija uzrokuje kršenje metabolizma ugljikohidrata u 50-70% slučajeva. U 40% bolesnika, arterijska hipertenzija razvija dijabetes tipa 2. Razlog je inzulinska rezistencija - inzulinska rezistencija. Dijabetes melitus i pritisak zahtijevaju trenutno liječenje.

Liječenje hipertenzije narodnim lijekovima za dijabetes trebalo bi započeti uz poštivanje pravila zdravog načina života: održavati normalnu težinu, prestati pušiti, piti alkohol, ograničiti unos soli i štetne hrane.

Uzimam oralno, bez obzira na obrok, pijem puno čiste vode. Preporučuje se uzimanje Lorista ujutro.Za arterijsku hipertenziju prosječna dnevna doza je 50 mg. Maksimalni antihipertenzivni učinak postiže se u roku od 3-6 tjedana terapije.

Moguće je postići izraženiji efekat povećanjem doze lijeka na 100 mg / dan.

1. sedmica (1. - 7. dan) - 1 tab. Lorista 12,5 mg / dan, 2. sedmica (8-14. Dan) - 1 tableta. Lorista 25 mg / dan, 3 tjedna (15-21 dan) - 1 tableta. Lorista 50 mg / dan, 4. sedmica (22.-28. Dan) - 1 tableta. Lorista 50 mg / dan.

Zbog pozadine uzimanja diuretika u visokim dozama, preporučuje se započinjati s terapijom Lorista s 25 mg na dan.Maksimalni antihipertenzivni učinak postiže se u roku od 3 tjedna od terapije.

U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega (CC 30-50 ml / min), korekcija početne doze Lorista nije potrebna.

Da bi se smanjio rizik od kardiovaskularnih patologija i smrtnosti u bolesnika s arterijskom hipertenzijom i hipertrofijom lijeve komore, koristi se početna i održavajuća doza losartana - 50 mg 1 put / dan (1 tableta Lorista 50).

Ako tijekom liječenja nije bilo moguće postići ciljanu razinu krvnog tlaka prilikom primjene Lorista N 50, potrebna je korekcija terapije. Ako je potrebno, moguće je povećanje doze (Lorista 100) u kombinaciji sa hidroklorotiazidom u dozi od 12,5 mg / dan.

Preporučena doza lijeka Lorista® N 100 -1 tab. (100 mg / 12,5 mg) 1 put / dan.

Maksimalna dnevna doza je 1 tab. lijek Lorista N 100.

U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, prilagodba doze nije potrebna.

Kod starijih bolesnika prilagođavanje doze nije potrebno.

U bolesnika s oštećenom funkcijom jetre, dozu Lorista treba smanjiti. Kod CHF početna doza je 12,5 mg / dan. Zatim se doza postepeno povećava dok se ne postigne standardna terapijska doza. Povećanje se javlja jednom tjedno (na primjer, 12,5 mg, 25 mg, 50 mg / dan). Takvim bolesnicima Lorista tablete obično se propisuju u kombinaciji sa diureticima i srčanim glikozidima.

Za zaštitu bubrega kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2 sa proteinurijom, standardna početna doza Lorista je 50 mg na dan. Doza lijeka može se povećati na 100 mg / dan, uzimajući u obzir smanjenje krvnog pritiska. Povećanje veće od 1 tablete Lorista® N 100 dnevno nije preporučljivo i dovodi do povećanih nuspojava.

Istodobna primjena losartana i ACE inhibitora narušava bubrežnu funkciju, pa se ova kombinacija ne preporučuje.

Primjena kod pacijenata sa smanjenjem volumena intravaskularne tekućine - prije primjene losartana potrebna je korekcija nedostatka volumena tekućine.

Obrazac za puštanje

U ovom članku možete pročitati upute za upotrebu lijeka Lorista . Pruža povratne informacije od posjetitelja stranice - potrošača ovih lijekova, kao i mišljenja medicinskih stručnjaka o korištenju Lorista u njihovoj praksi. Veliki je zahtjev aktivno dodavati svoje kritike o lijeku: lijek je pomogao ili nije pomogao da se riješi bolesti, koje su komplikacije i nuspojave primijećene, proizvođač ih možda nije naznačio u napomeni. Analozi Lorista u prisustvu dostupnih strukturnih analoga. Primjena za liječenje visokog krvnog pritiska kod odraslih, djece kao i u trudnoći i dojenju.

Lorista - Selektivni antagonist receptora angiotenzina 2, tip AT1, neproteinske prirode.

Losartan (aktivna supstanca lijeka Lorista) i njegov biološki aktivni karboksi metabolit (EXP-3174) blokiraju sve fiziološki značajne učinke angiotenzina 2 na AT1 receptore, bez obzira na put njegove sinteze: dovodi do povećanja aktivnosti renina u plazmi i smanjenja koncentracije aldosterona u krvnoj plazmi.

Losartan posredno uzrokuje aktiviranje AT2 receptora povećanjem razine angiotenzina 2. Losartan ne inhibira aktivnost kininaze 2, enzima koji je uključen u metabolizam bradikinina.

Smanjuje OPSS, pritisak u plućnoj cirkulaciji, smanjuje opterećenje, ima diuretski učinak.

On ometa razvoj hipertrofije miokarda, povećava toleranciju na vježbanje kod pacijenata sa kroničnim zatajenjem srca.

Prijem Lorista jednom dnevno dovodi do statistički značajnog pada sistoličkog i dijastoličkog krvnog pritiska. Tokom dana, losartan ravnomjerno kontrolira krvni tlak, dok antihipertenzivni učinak odgovara prirodnom cirkadijanskom ritmu. Pad krvnog pritiska na kraju doze leka bio je otprilike 70-80% dejstva na vrhuncu leka, 5-6 sati nakon primene.Sindrom povlačenja se ne opaža, a losartan nema klinički značajan uticaj na rad srca.

Losartan je efikasan kod muškaraca i žena, kao i kod starijih osoba (≥ 65 godina) i mlađih bolesnika (≤ 65 godina).

Hidroklorotiazid je tiazidni diuretik čiji je diuretski učinak povezan s kršenjem reapsorpcije natrija, hlora, kalija, magnezijuma, vodenih jona u distalnom nefronu, odlaže izlučivanje kalcijevih jona, mokraćne kiseline. Ima antihipertenzivna svojstva, razvija se hipotenzivni učinak zbog širenja arteriola. Gotovo da nema efekta na normalan krvni pritisak. Diuretski učinak se javlja nakon 1-2 sata, dostiže maksimum nakon 4 sata i traje 6-12 sati.

Antihipertenzivni efekat javlja se nakon 3-4 dana, ali može potrajati 3-4 sedmice da se postigne optimalan terapeutski efekat.

Losartan kalijum + pomoćne tvari.

Kalijum losartan + hidroklorotiazid + pomoćne tvari (Lorista N i ND).

Farmakokinetika losartana i hidroklorotiazida uz istodobnu upotrebu ne razlikuje se od njihove zasebne primjene.

Dobro se apsorbuje iz probavnog trakta. Uzimanje lijeka s hranom nema klinički značajan utjecaj na njegove koncentracije u serumu. Skoro da ne prodire kroz krv-mozak (BBB). Oko 58% leka se izlučuje u žuči, a 35% - u urinu.

Nakon oralne primjene, apsorpcija hidroklorotiazida iznosi 60-80%. Hidroklorotiazid se ne metabolizira i brzo se izlučuje bubrezima.

  • arterijska hipertenzija
  • smanjeni rizik od moždanog udara u bolesnika sa arterijskom hipertenzijom i hipertrofijom leve komore,
  • hroničnog zatajenja srca (kao dio kombinirane terapije, s netolerancijom ili neefikasnošću terapije ACE inhibitorima),
  • zaštita funkcije bubrega kod bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 sa proteinurijom kako bi se smanjila proteinurija, smanjilo napredovanje oštećenja bubrega, smanjio rizik od razvoja terminalnog stadija (sprečavanje potrebe za dijalizom, vjerovatnoća povećanja serumskog kreatinina) ili smrti.

Tablete 12,5 mg, 25 mg, 50 mg i 100 mg.

Lorista N (dodatno sadrži 12,5 mg hidroklorotiazida).

Lorista ND (dodatno sadrži 25 mg hidroklorotiazida).

Upute za upotrebu i doziranje

Lijek se uzima oralno, bez obzira na obrok, učestalost primjene - 1 put dnevno.

Kod arterijske hipertenzije prosječna dnevna doza je 50 mg. Maksimalni antihipertenzivni učinak postiže se u roku od 3-6 tjedana terapije. Moguće je postići izraženiji efekat povećanjem doze lijeka na 100 mg dnevno u dvije doze ili u jednoj dozi.

Za vrijeme uzimanja diuretika u velikim dozama, preporučuje se započeti terapiju Lorista-om s 25 mg dnevno u jednoj dozi.

Stariji pacijenti, bolesnici s oštećenom funkcijom bubrega (uključujući bolesnike na hemodijalizi) ne moraju prilagođavati početnu dozu lijeka.

U bolesnika s oštećenom funkcijom jetre lijek treba propisati u manjoj dozi.

Kod hroničnog zatajenja srca početna doza lijeka je 12,5 mg dnevno u jednoj dozi. Da bi se postigla uobičajena doza održavanja od 50 mg na dan, dozu je potrebno povećavati postupno, u razmacima od 1 tjedna (na primjer, 12,5 mg, 25 mg, 50 mg dnevno). Lorista se obično propisuje u kombinaciji sa diureticima i srčanim glikozidima.

Da bi se smanjio rizik od moždanog udara u bolesnika s arterijskom hipertenzijom i hipertrofijom lijeve klijetke, standardna početna doza je 50 mg dnevno. U budućnosti se hidroklorotiazid može dodati u malim dozama i / ili se doza Lorista može povećati na 100 mg dnevno.

Za zaštitu bubrega kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2 sa proteinurijom, standardna početna doza Lorista je 50 mg dnevno. Doza lijeka može se povećati na 100 mg dnevno, uzimajući u obzir smanjenje krvnog pritiska.

  • vrtoglavica
  • astenija
  • glavobolja
  • umor
  • nesanica
  • zabrinutost
  • poremećaj sna
  • pospanost
  • poremećaji pamćenja
  • periferna neuropatija,
  • parestezija
  • hipostezija
  • migrene
  • drhtavica
  • depresija
  • ortostatska hipotenzija (ovisno o dozi),
  • otkucaji srca
  • tahikardija
  • bradikardija
  • aritmije,
  • angina pektoris
  • začepljen nos
  • kašalj
  • bronhitis
  • oticanje nosne sluzokože,
  • mučnina, povraćanje,
  • proliv
  • bolovi u stomaku
  • anoreksija
  • suha usta
  • zubobolja
  • nadutost
  • zatvor
  • nagon za mokrenjem
  • oštećena funkcija bubrega,
  • smanjen libido
  • nemoć
  • grčevi
  • bol u leđima, grudima, nogama,
  • zveckanje u ušima
  • kršenje ukusa
  • oštećenje vida
  • konjuktivitis
  • anemija
  • Shenlein-Genoch ljubičasta
  • suva koža
  • pojačano znojenje
  • alopecija
  • gihta
  • urtikarija
  • osip na koži
  • angioedem (uključujući oticanje grkljana i jezika, izazivajući začepljenje dišnih puteva i / ili oticanje lica, usana, ždrijela).

  • arterijska hipotenzija,
  • hiperkalemija
  • dehidracija
  • netolerancija na laktozu,
  • sindrom malabsorpcije glukoze / galaktoze ili galaktozemije,
  • trudnoća
  • dojenje
  • starosna dob do 18 godina (efikasnost i sigurnost kod djece nisu utvrđene),
  • preosjetljivost na losartan i / ili druge komponente lijeka.

Trudnoća i dojenje

Nema podataka o upotrebi Lorista tokom trudnoće. Bubrežna perfuzija fetusa, koja ovisi o razvoju sistema renin-angiotenzin, počinje funkcionirati u 3. tromjesečju trudnoće. Rizik za plod povećava se tijekom uzimanja losartana u 2. i 3. tromjesečju. Kada se uspostavi trudnoća, terapiju losartanom treba odmah prekinuti.

Nema podataka o dodjeli losartana s majčinim mlijekom. Stoga treba zaustaviti pitanje prekida dojenja ili otkaza terapije losartanom uzimajući u obzir njegovu važnost za majku.

Pacijenti sa smanjenom količinom cirkulirajuće krvi (na primjer, tijekom terapije velikim dozama diuretika) mogu razviti simptomatsku arterijsku hipotenziju. Prije uzimanja losartana potrebno je otkloniti postojeće prekršaje ili započeti terapiju s malim dozama.

U bolesnika s blagom i umjerenom cirozom jetre, koncentracija losartana i njegovog aktivnog metabolita u krvnoj plazmi nakon oralne primjene veća je nego u zdravih. Stoga pacijentima koji imaju povijest bolesti jetre treba dati manju dozu terapije.

U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, i sa i bez dijabetesa, često se razvija hiperkalemija, što treba imati na umu, ali samo u rijetkim slučajevima kao posljedica toga liječenje je zaustavljeno. Tokom perioda liječenja potrebno je redovito nadzirati koncentraciju kalija u krvi, posebno kod starijih pacijenata s oštećenom funkcijom bubrega.

Lijekovi koji djeluju na renin-angiotenzinski sustav mogu povećati serumsku ureaju i kreatinin kod pacijenata s bilateralnom stenozom bubrežne arterije ili jednostranom stenozom arterije jednog bubrega. Promjene u funkciji bubrega mogu biti reverzibilne nakon prekida terapije. Tokom liječenja potrebno je u pravilnim intervalima redovno pratiti koncentraciju kreatinina u serumu u krvi.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Nema podataka o utjecaju Lorista na sposobnost upravljanja vozilima ili drugih tehničkih sredstava.

Nisu primijećene klinički značajne interakcije lijekova s ​​hidroklorotiazidom, digoksinom, indirektnim antikoagulansima, cimetidinom, fenobarbitonom, ketokonazolom i eritromicinom.

Za vrijeme istodobne primjene rifampicina i flukonazola primijećeno je smanjenje razine aktivnog metabolita losartan kalija. Kliničke posljedice ovog fenomena su nepoznate.

Istodobna primjena diuretika koji štede kalijum (na primjer, spironolakton, triamteren, amilorid) i pripravaka kalija povećava rizik od hiperkalemije.

Istodobna primjena nesteroidnih protuupalnih lijekova, uključujući selektivne inhibitore COX-2, može umanjiti učinak diuretika i drugih antihipertenzivnih lijekova.

Ako se Lorista propisuje istovremeno s tiazidnim diureticima, smanjenje krvnog tlaka je približno aditivne prirode. Pojačava (uzajamno) efekat drugih antihipertenzivnih lekova (diuretici, beta blokatori, simpatilitizi).

Analozi lijeka Lorista

Strukturni analozi aktivne tvari:

  • Blocktran
  • Brozaar
  • Vasotens,
  • Vero Losartan
  • Zisakar
  • Cardomin Sanovel,
  • Karzartan
  • Cozaar
  • Lakea
  • Lozap,
  • Lozarel
  • Losartan
  • Losartan kalijum,
  • Losacor
  • Lotor
  • Presartan
  • Renicard.

U nedostatku analoga lijeka za aktivnu tvar, možete kliknuti na donje veze na bolesti kod kojih odgovarajući lijek pomaže i vidjeti dostupne analoge za terapijski učinak.

Lorista N je kombinirani antihipertenzivni lijek koji sadrži selektivni blokator receptora za angiotenzin (tip AT1) losartan i tiazidni diuretik hidroklorotiazid. Krajnji cilj terapije hipertenzije je sprečavanje razvoja cerebrovaskularnih poremećaja, kardiovaskularnih događaja, zatajenja bubrega i smanjenje rizika od kardiovaskularne smrti. S obzirom na nesretnu činjenicu da se monoterapija u većini slučajeva ne nosi sa zadatkom postizanja ciljanog nivoa krvnog pritiska, posljednjih godina kardiolozi se sve više oslanjaju na kombinirane antihipertenzivne lijekove. Kombinacija „blokator receptora za angiotenzin (sartan) + tiazidni diuretik“ trenutno se smatra jednim od najperspektivnijih. Imajući općenito sličan mehanizam djelovanja sa kombinacijom "inhibitor angiotenzin-pretvarajućeg enzima (ACE inhibitor) + tiazidni diuretik", ova farmakološka "mješavina" ima brojne nesporne prednosti u odnosu na prvu. Stoga, za razliku od ACE inhibitora, sartani pružaju potpuniju blokadu "ćelijskih" efekata renin-angiotenzin-aldosteronskog sistema. Oni i imaju bolju toleranciju, a da ne izazovu, za razliku od ACE inhibitora, iscrpljujući suhi kašalj i angioedem zbog nakupljanja viška bradikinina u tijelu. Rezultati multicentričnih randomiziranih kliničkih ispitivanja pokazali su visoku efikasnost losartana u hipertenziji. Sartanci danas zauzimaju jedno od ključnih položaja u međunarodnim preporukama za lečenje ove bolesti, jer su lijekovi prve linije pogodni za kontinuiranu farmakoterapiju. Lorista N iz slovenačke farmaceutske kompanije Krka pojavila se u našoj zemlji 2008. godine i do sad je već uspjela da zadobije poštovanje ljekara i povjerenje pacijenata. Mehanizam djelovanja lorista N zasnovan je na sposobnosti losartana (za sada ostavimo hidroklorotiazid) da blokira pristup angiotenzina II svojim "ličnim" receptorima, zbog čega realizuje svoj potencijal vazopresor.

Kao rezultat toga, lijek uzrokuje opuštanje zidova krvnih žila, smanjuje pre i naknadno opterećenje miokarda, opći periferni otpor krvnih žila i sprečava hipertrofiju lijeve komore. Za razliku od drugih antihipertenzivnih lijekova, Lorista N ima uricosuric efekat, ne utječe negativno na erektilnu funkciju, pokazuje protuupalna i antiagregantna (antitrombotska) svojstva, te poboljšava kognitivne (kognitivne) funkcije. Učinkovitost i povoljan sigurnosni profil Lorista N potvrđeni su ne samo u kliničkim ispitivanjima, nego i tijekom ispitivanja nakon stavljanja lijeka u promet, tj. nakon što je lijek ušao na tržište.Nakon oralne primjene, losartan se brzo apsorbira u gastrointestinalnom traktu. Njegova sistemska bioraspoloživost iznosi 33%, što je povezano s učinkom prvog prolaska kroz jetru. Najviša koncentracija losartana u krvi zabilježena je 1 sat nakon primjene. Lorista N se može koristiti bez obzira na unos hrane. Druga komponenta lijeka - tiazidni diuretik hidroklorotiazid - sprječava obrnutu apsorpciju u udaljenom nefronu jona natrijuma i klora, kao i jona vode i kalijuma, magnezijuma i kalcijuma. Njegov antihipertenzivni učinak nastaje zbog ekspanzije arteriola. Diuretički učinak primjećuje se 1-2 sata nakon uzimanja lijeka, dostiže svoj maksimum nakon 4 sata i traje do 12 sati. Početna (takođe podržavajuća) doza lorista N za arterijsku hipertenziju je 1 tableta 1 puta dnevno. Maksimalni terapeutski učinak treba očekivati ​​tijekom prve 3 sedmice farmakoterapije. Uz nedovoljnu efikasnost lijeka, ova se doza može povećati na 2 tablete. Lorista N se odlično slaže s drugim antihipertenzivnim lijekovima. Stariji pacijenti ne trebaju prilagođavanje doze. Prisutnost hidroklorotiazida u preparatu povećava rizik od arterijske hipotenzije i poremećaja u ravnoteži vode i soli.

Farmakologija

Kombinovani antihipertenzivni lijek.

Losartan je selektivni antagonist receptora angiotenzina II tipa II AT neproteinske prirode.

In vivo i in vitro, losartan i njegov biološki aktivni karboksi metabolit (EXP-3174) blokiraju sve fiziološki značajne učinke angiotenzina II na AT 1 receptore, bez obzira na put njegove sinteze: dovodi do povećanja aktivnosti renina u plazmi i smanjenja koncentracije aldosterona u krvnoj plazmi.

Losartan posredno izaziva aktivaciju AT2 receptora povećavajući nivo angiotenzina II. Losartan ne inhibira aktivnost kininaze II, enzima koji je uključen u metabolizam bradikinina.

Smanjuje OPSS, pritisak u plućnoj cirkulaciji, smanjuje opterećenje, ima diuretski učinak.

On ometa razvoj hipertrofije miokarda, povećava toleranciju na vježbanje kod pacijenata sa kroničnim zatajenjem srca.

Uzimanje losartana 1 put / dan dovodi do statistički značajnog pada sistolnog i dijastoličkog krvnog pritiska. Tokom dana, losartan ravnomjerno kontrolira krvni tlak, dok antihipertenzivni učinak odgovara prirodnom cirkadijanskom ritmu. Pad krvnog pritiska na kraju doze leka bio je otprilike 70-80% dejstva na vrhuncu leka, 5-6 sati nakon primene. Sindrom povlačenja se ne opaža, a losartan nema klinički značajan uticaj na rad srca.

Losartan je efikasan kod muškaraca i žena, kao i kod starijih osoba (≥ 65 godina) i mlađih bolesnika (≤ 65 godina).

Hidroklorotiazid je tiazidni diuretik čiji je diuretski učinak povezan s kršenjem reapsorpcije natrija, hlora, kalija, magnezijuma, vodenih jona u distalnom nefronu, odlaže izlučivanje kalcijevih jona, mokraćne kiseline. Ima antihipertenzivna svojstva, razvija se hipotenzivni učinak zbog širenja arteriola. Gotovo da nema efekta na normalan krvni pritisak. Diuretski učinak se javlja nakon 1-2 sata, dostiže maksimum nakon 4 sata i traje 6-12 sati.

Antihipertenzivni efekat javlja se nakon 3-4 dana, ali može potrajati 3-4 sedmice da se postigne optimalan terapeutski efekat.

Interakcija

U kliničkim studijama nije otkrivena klinički značajna farmakokinetička interakcija losartana sa hidroklorotiazidom, digoksinom, varfarinom, cimetidinom, fenobarbitonom, ketokonazolom i eritromicinom.

Rifampicin i flukonazol smanjuju nivo aktivnog metabolita (klinički ta interakcija nije proučavana).

Kombinacija losartana sa diureticima koji čuvaju kalijum (spironolakton, triamteren, amilorid), aditivima koji sadrže kalijum ili kalijevim solima mogu dovesti do hiperkalemije.

NSAID, uključujući selektivni inhibitori COX-2 mogu smanjiti efikasnost diuretika i drugih antihipertenzivnih lekova, uključujući losartan.

U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, liječenih NSAID-ovima (uključujući COX-2 inhibitore), liječenje antagonistima receptora angiotenzina II može dovesti do daljnjeg oštećenja bubrežne funkcije, uključujući akutno zatajenje bubrega, što je obično reverzibilno.

Antihipertenzivni učinak losartana, kao i drugih antihipertenzivnih lijekova, može se smanjiti kada uzimate indometacin.

Istodobna primjena s tiazidnim diureticima, etanol, barbiturati i lijekovi mogu pojačati rizik od ortostatske hipotenzije.

Uz istovremeno korištenje s hipoglikemijskim lijekovima (za oralnu primjenu i inzulin), možda će biti potrebno prilagođavanje doze hipoglikemijskih sredstava.

Kada se uzima u kombinaciji s drugim antihipertenzivnim lijekovima, aditivan učinak.

Kostiramin i kolestipol ometaju apsorpciju hidroklorotiazida.

Istodobnom primjenom s GCS-om, ACTH, primjećuje se značajno smanjenje nivoa elektrolita, naročito hipokalemija.

Hidroklorotiazid smanjuje ozbiljnost odgovora na presovane amine (npr. Epinefrin, norepinefrin).

Hidroklorotiazid pojačava učinak mišićnih relaksana nedepolarizirajućih vrsta djelovanja (na primjer tubokurarin).

Diuretici smanjuju bubrežni klirens litijuma i povećavaju rizik od toksičnih učinaka litijuma (istodobna upotreba se ne preporučuje).

NSAID (uključujući COX-2 inhibitore) mogu smanjiti diuretičke, natriuretičke i hipotenzivne efekte diuretika.

Zbog učinka na metabolizam kalcijuma, primjena tiazidnih diuretika može iskriviti rezultate istraživanja o funkciji paratireoidnih žlijezda.

Uputa za upotrebu Lorista N, doziranje

Lijek se uzima oralno, bez obzira na obrok. Lorist H 12,5 mg + 50 mg. može se kombinovati sa drugim sredstvima za smanjenje pritiska.

Početna i održavajuća doza - 1 tableta 1 put dnevno. U starijih bolesnika i bolesnika s umjerenim zatajivanjem bubrega, uključujući one na dijalizi, nije potrebno početno prilagođavanje doze.

Da bi se postigao izraženiji efekat, moguće je povećati dozu lijeka na 2 tablete Lorista N (50 / 12,5 mg) 1 put dnevno.

Maksimalna dnevna doza je 2 tablete lijeka.

Arterijska hipertenzija i hipertrofija lijeve komore

Kako bi se smanjio rizik od kardiovaskularnih patologija i smrtnosti, losartan se propisuje u početnoj dozi od 50 mg jednom dnevno. Ako se ciljni krvni pritisak ne može postići tijekom uzimanja losartana u dnevnoj dozi od 50 mg, potrebno je odabrati dozu kombiniranjem s malim dozama hidroklorotiazida (12,5 mg dnevno).

Ako je potrebno, dnevnu dozu losartana treba povećati na 100 mg u kombinaciji s hidroklorotiazidom u dozi od 12,5 mg, a u budućnosti povećati dnevnu dozu Lorista N na 2 tablete.

Prema kardiolozima, poželjno je uzimati Lorista N za kardiovaskularni rizik ako monoterapija losartanom ne bi pomogla u postizanju ciljanog nivoa krvnog pritiska.

Uslovi skladištenja

  • čuvajte na sobnoj temperaturi 15-25 stepeni
  • držati podalje od djece
Navedene informacije

Ljudski vaskularni sistem je vitalni dio funkcioniranja cijelog organizma. Bilo koja patološka stanja dovode do pogoršanja ljudskog zdravlja, a u nekim slučajevima uzrokuju smrt. Učinak lijeka Lorista N temelji se na aktivnim supstancama iz sastava, komponente sprečavaju hipertrofiju miokarda, vjerovatnost moždanog udara. Takav učinak se u medicini naziva antihipertenzivno djelovanje.

Lijek Lorista N

Lijek je uključen u skupinu antihipertenzivnih lijekova, ima kombinirani sastav. Loristaov lijek uključuje aktivnu tvar losartan, koja je antagonist selektivnih receptora, ima neproteinsku prirodu. Zahvaljujući ovom sastojku, Lorista N omogućava efikasno i brzo blokiranje svih manifestacija receptora angiotenzina II AT1, koji imaju snažan uticaj na sve fiziološke procese u ljudskom telu.

Sastav i oblik oslobađanja

Tablete imaju ovalni bikonveksni oblik, žute (ponekad s zelenkastim tonom) boje, s jedne strane postoji rizik. Svaka tableta lijeka sadrži:

Kao pomoćne tvari za lijek se koriste:

  • magnezijum stearat,
  • preželatinizirani škrob
  • laktoza monohidrat,
  • mikrokristalna celuloza,
  • talk u prahu
  • titanijum-dioksid
  • makrogol 4000,
  • kinolino žuto bojilo.

Lorista N - upute za upotrebu

Lijek može biti dio složene terapije ili djelovati kao neovisan lijek. Jelo ne utiče na apsorpciju lijeka. Sljedeća pravila za primjenu razlikuju se u skladu s uputama Lorista N:

  1. AH (arterijska hipertenzija). U pravilu je doza 50 mg, ista količina dovoljna je za terapiju održavanja. Maksimalna dnevna doza je 100 mg. Maksimalni antihipertenzivni efekat primećen je nakon 3-6 nedelja lečenja. Početna doza za osobe sa disfunkcijom jetre ili pacijentima sa hipovolemijom je 25 mg.
  2. Hronična srčana insuficijencija. Preporučuje se u ovom slučaju postepeno povećavanje doze, potrebno je započeti s 12,5 mg za tjedan dana, zatim bi već sljedeći trebao uzimati 25 mg, a sa trećim koristiti normaliziranu dozu od 50 mg dnevno.
  3. Prevencija kardiovaskularnog sustava kod visoko rizičnih bolesnika: početna doza je 50 mg, ako je potrebno, može se povećati na 100 mg.

Interakcija lijekova

Potrebno je uzeti u obzir učinak koji može nastati kao rezultat kombinacije tableta Lorista N i drugih lijekova. Postoje sljedeći podaci:

  1. Nema klinički značajnih promjena tijekom uzimanja Warfarin, Cimetidine, Hydrochlorothiazide, Digoxin i drugih lijekova sa sličnim učinkom.
  2. Pokazatelj aktivnog metabolita značajno se smanjuje u kombinaciji sa flukonazolom, rifampicinom.
  3. Znakovi hiperkalemije razvit će se tijekom uzimanja diuretika s kalijem ili njegovim aditivima, solima.
  4. NSAID i selektivni inhibitori mogu značajno oslabiti učinak antihipertenzivnih lijekova ili diuretika.
  5. Kombinacija s NSAID uzrokuje smanjenje bubrežne funkcije, što dovodi do pojave simptoma nepovratnog zatajenja bubrega.
  6. Hipotenzivni učinak Lorista N smanjuje indometacin.
  7. Ortostatska hipotenzija razvija se kod kombinovanja lijekova sa barbituratima, tiazidnim diureticima, opojnim supstancama.
  8. Pojava aditivnog učinka izazvat će istodobnu primjenu lijeka s antihipertenzivnim lijekovima.

Uslovi prodaje i skladištenja

Lorista N se prodaje u bilo kojoj ljekarni bez recepta, prema uputama potrebno je proizvod skladištiti na mjestu sa umjerenom temperaturom bez pristupa sunčevoj svjetlosti. Rok trajanja lijeka je 3 godine.

Ako je potrebno, može se provesti terapija diuretikom sličnog sastava, poput Lorista N. U ovoj fazi su sljedeće opcije analozi ovog lijeka, koji daju učinke angiotenzina:

  • Blocktran GT,
  • Gizaar
  • Losartan
  • Vazotens N,
  • Cardomin Plus Sanovel,
  • Gizortan
  • Simartan H,
  • Lozap Plus,
  • Lozarel plus
  • Lakea N.

Cijena Lorista N

Lijek se prodaje u ljekarnama bilo kojeg grada, lijek možete naručiti s interneta s kućnom dostavom. Cijena u internetskim trgovinama obično je niža, trošak i dalje ovisi o regiji prodaje, kompaniji proizvođača.Procijenjeni trošak preparata Lorista N je sljedeći:

Lorista tablete - od čega pomažu? Lijek ima hipotenzivna svojstva. Lijek "Lorista" u uputstvu za upotrebu propisuje da se uzima s visokim krvnim pritiskom, zatajenjem srca.

Lorista tablete: od čega pomažu

Indikacije za upotrebu uključuju:

  • arterijska hipertenzija
  • zatajenje srca koje se javlja u hroničnom obliku (u kombinaciji sa drugim lekovima),
  • hipertrofija lijeve komore (lijek je propisan da smanji vjerojatnost moždanog udara),
  • nefrologija, razvija se u pozadini dijabetesa tipa 2.

Lijek "Lorista N" propisan je za slične indikacije, zajedno sa antihipertenzivnim i diuretičkim lijekovima.

Lijek "Lorista": upute za upotrebu

Tablete se uzimaju oralno, ispiraju vodom, jednom dnevno. Pri visokom pritisku koji prijeti moždanom udaru, kao i kod nefrologa kod dijabetičara indicirano je 50 mg lijeka. Možda dvostruko povećanje doze. Trajanje lečenja traje 3-5 nedelja. Kada se koristi u kombinaciji sa diureticima, propisano je 25 mg. Uz bolesti jetre, smanjuje se volumen lijeka.

Kao deo kompleksnog lečenja hroničnog srčanog zastoja uzimaju se sledeće tablete. Prve sedmice piju 12,5 mg dnevno. U naredne 3 sedmice doza se povećava za 12,5 mg svakih 7 dana. U završnoj fazi uzima se 50 mg. Ovo je doza održavanja.

Lijek "Lorista N": upute za upotrebu

Za liječenje hipertenzije trebate piti 1 tabletu. Ako je potrebno, propisujte 2 kapsule dnevno. Sa smanjenim volumenom cirkulacije krvi, terapija započinje s 25 mg lijeka. Liječenje srca lijekom "Lorista N" provodi se neučinkovitošću uobičajenih sredstava. Uzima se u količini od 1-2 tablete.

Nuspojave

Lijek "Lorista", upute i pregledi pacijenata daju takve informacije, dobro podnosi pacijent. Međutim, nuspojave su i dalje vjerovatne. Prolaze brzo i nisu izraženi. Alat može uzrokovati:

  • umor, hipotenzija, kašalj, proliv,
  • infekcije mokraćnih puteva, impotencija,
  • grčevi, promjena ukusa, anemija, suva koža, osip,
  • glavobolja, oticanje nosne sluznice, bronhitis, dispepsija,
  • smanjena privlačnost, artralgija,
  • oštećenje vida, fotosenzibilnost, giht,
  • svrbež, vrtoglavica, palpitacije, faringitis,
  • bol u trbuhu, mijalgija, zujanje u ušima, znojenje,
  • anksioznost, mučnina, crvenilo, angioedem,
  • poremećaj sna, bol u telu.

Lijek "Lorista" ima sljedeće analoge:

Što kažu pacijenti i ljekari

O tabletama "Lorista" recenzije daju raznolike. Neki pacijenti kažu da im je samo ovaj lijek pomogao u normalizaciji krvnog pritiska. Međutim, alat nije prikladan za sve. Neki kažu da nema učinka, drugi potvrđuju neželjene reakcije. Najčešće se manifestuju kašljem i urtikarijom.

Liječnici daju povratne informacije o tabletama Lorista. Tvrde da je za postizanje pozitivnog rezultata potrebno pažljivo pristupiti određivanju doze.

Arterijska hipertenzija (pacijentima kojima je prikazana kombinirana terapija). Smanjenje rizika od kardiovaskularnog morbiditeta i smrtnosti kod pacijenata s arterijskom hipertenzijom i hipertrofijom lijeve komore.

Doziranje i primjena Lorista N tablete 12,5 mg + 50 mg

Unutra, bez obzira na obrok. Lijek se može kombinirati sa drugim antihipertenzivnim lijekovima. Arterijska hipertenzija. Početna i održavajuća doza je 1 tableta lijeka (50 / 12,5 mg) 1 put dnevno. Maksimalni antihipertenzivni učinak postiže se u roku od tri tjedna od terapije. Da bi se postigao izraženiji efekat, moguće je povećati dozu lijeka na 2 tablete (50 / 12,5 mg) jednom dnevno. Maksimalna dnevna doza je 2 tablete lijeka.U bolesnika sa smanjenom količinom cirkulirajuće krvi (na primjer, dok uzimaju velike doze diuretika), preporučena početna doza losartana u bolesnika s hipovolemijom je 25 mg jednom dnevno. S tim u vezi terapija se mora započeti nakon ukidanja diuretika i korekcije hipovolemije. U starijih bolesnika i bolesnika s umjerenim zatajivanjem bubrega, uključujući one na dijalizi, nije potrebno početno prilagođavanje doze. Smanjenje rizika od kardiovaskularnog morbiditeta i smrtnosti kod pacijenata s arterijskom hipertenzijom i hipertrofijom lijeve komore. Standardna početna doza losartana je 50 mg 1 put dnevno. Pacijenti koji nisu uspjeli postići ciljne razine krvnog tlaka dok uzimaju losartan od 50 mg / dan, zahtijevaju liječenje kombinacijom losartana i niskih doza hidroklorotiazida (12,5 mg), a po potrebi povećavaju dozu losartana na 100 mg u kombinaciji s hidroklorotiazidom u dozi od 12,5 mg / dan, u budućnosti - povećati na 2 tablete lijeka ukupno 50 / 12,5 mg (100 mg losartana i 25 mg hidroklorotiazida dnevno jedanput).

Pogledajte video: Najbolja sačmara na svetu? Vepr-12" (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar