Glibenklamid analogne tablete

Hipoglikemija (kršenje režima doziranja i neadekvatna prehrana), debljanje, groznica, artralgija, proteinurija, alergijske reakcije (kožni osip, svrbež), dispepsija (mučnina, proliv, osjećaj težine u epigastrijumu), neurološki poremećaji (pareza, poremećaji osjetljivosti) , hemopoeza (hipoplastična ili hemolitična anemija, leukopenija, agranulocitoza, pancitopenija, eozinofilija, trombocitopenija), oslabljena funkcija jetre (kolestaza), kasna kožna porfirija, promene ukusa, poliurija, foto ensibilizatsiya, glavobolja, umor, slabost, vrtoglavicu.

Primjena i doziranje

Doza ovisi o dobi, težini tijeka dijabetesa, koncentraciji glukoze u krvi na glasu i 2 sata nakon jela. Prosječna dnevna doza kreće se od 2,5 do 15 mg. Učestalost primjene je 1-3 puta dnevno 20-30 minuta prije jela. Doze veće od 15 mg / dan ne povećavaju ozbiljnost hipoglikemijskog efekta. Početna doza kod starijih bolesnika je 1 mg / dan.

Pri zamjeni hipoglikemijskih lijekova sličnim djelovanjem propisuje se glibenklamid prema gore navedenoj šemi, a prethodni lijek se odmah poništava. Pri prelasku s bigvanida početna dnevna doza iznosi 2,5 mg, po potrebi dnevna doza se povećava na svakih 5-6 dana za 2,5 mg, dok se ne postigne kompenzacija. U nedostatku kompenzacije u roku od 4-6 tjedana, potrebno je odlučiti o kombiniranoj terapiji.

Posebna uputstva

Potrebno je redovno pratiti nivo glukoze u krvi na prazan stomak i nakon jela, dnevnu krivinu sadržaja glukoze u krvi i urinu.

U slučaju hirurških intervencija ili dekompenzacije dijabetesa, treba razmotriti mogućnost upotrebe inzulinskih pripravaka.

Bolesnike treba upozoriti na povećan rizik od hipoglikemije u slučajevima unosa etanola (uključujući razvoj reakcija sličnih disulfiramu: bol u trbuhu, mučnina, povraćanje, glavobolja), nesteroidna protivnetroterapija i gladovanje.

Tokom liječenja ne preporučuje se dugo ostati na suncu.

Prilagođavanje doze je potrebno za fizičko i emocionalno preopterećenje, promjenu prehrane.

Kliničke manifestacije hipoglikemije mogu se maskirati ako uzimate beta blokatore, klonidin, rezerpin, gvanetidin.

Tijekom razdoblja liječenja morate biti oprezni prilikom upravljanja vozilima i drugih potencijalno opasnih aktivnosti koje zahtijevaju povećanu koncentraciju pažnje i brzinu psihomotornih reakcija.

Interakcija

ACE inhibitori (kaptopril, enalapril), blokatori receptora H2-histamina (cimetidin), antifungalni lekovi (mikonazol, flukonazol), NSAID (fenilbutazon, azapropazon, oksifenbutazon), fibrati (klofibrat, anti-agonamidi, antifibni lekovi) serija, anabolički steroidi, beta blokatori, MAO inhibitori, sulfonamidi dugog djelovanja, ciklofosfamidi, biguanidi, kloramfenikol, fenfluramin, akarboza, fluoksetin, guanetidin, pentoksifilin, tetraciklin, teofilin, blokatori tubula oh lučenje, rezerpin, bromokriptin, disopiramid, piridoksin, inzulin, alopurinol poboljšati učinak.

Oslabiti učinak barbiturata, kortikosteroidi, adrenostimulyatorov (epinefrin, klonidin), antiepileptici (fenitoin), BCCI, inhibitori karboanhidraze (acetazolamid), tiazidni diuretici, hlortalidon, furosemid, triamteren, Asparaginase, baclofen, danazol, diazoksid, izoniazid, morfin, ritodrina, salbutamol, terbutalin, glukagon, rifampicin, hormoni štitnjače, Li + soli, u visokim dozama - nikotinska kiselina, hlorpromazin, oralni kontraceptivi i estrogeni.

Kiseli lijekovi u urinu (amonijum-hlorid, CaCl2, askorbinska kiselina u velikim dozama) pojačavaju učinak smanjujući stepen disocijacije i povećavajući reapsorpciju glibenklamida.

Lijekovi koji inhibiraju hematopoezu koštane srži povećavaju rizik od mijelosupresije.

Dijabetolog: "Za stabilizaciju nivoa šećera u krvi."

Analozi lijeka Glibenklamid

Analog je skuplji od 145 rubalja.

Proizvođač: Pharmstandard (Rusija)
Oblici izdanja:

  • Tab. 2 mg, 30 kom., Cijena od 191 rubalja
  • Tab. 3 mg, 30 kom., Cijena od 272 rubalja
Cijene glimepirida u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Glimepirid je domaći lijek za liječenje dijabetesa tipa 2. Dostupno u obliku tableta koje sadrže istu aktivnu tvar u dozi od 2 do 4 mg po tableti.

Analog je skuplji od 82 rubalja.

Proizvođač: Se razjašnjava
Oblici izdanja:

  • Tab. s MV 30 mg, 30 kom., Cijena od 128 rubalja
  • Tab. 3 mg, 30 kom., Cijena od 272 rubalja
Diabetalong cijene u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Diabetalong je tableta u obliku tableta za liječenje šećerne bolesti tipa 2 na bazi gliklazida u količini od 30 mg. Lijek je propisan sa nedovoljnom efikasnošću fizičke aktivnosti i prehrane. Postoje kontraindikacije i nuspojave.

Analog je skuplji od 73 rubalja.

Proizvođač: Akrikhin (Rusija)
Oblici izdanja:

  • Tablete 80 mg, 60 kom., Cijena od 119 rubalja
  • Tab. 3 mg, 30 kom., Cijena od 272 rubalja
Cijene Glidiaba u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Glidiab je jedan od najpovoljnijih zamjena za gliclazid. Dostupan je i u obliku tableta, ali ovdje je veća doza DV-a, što se mora uzeti u obzir prije početka liječenja. Indiciran je za dijabetes tipa 2 s neučinkovitom prehranom i fizičkom aktivnošću.

Analog je skuplji od 83 rubalja.

Proizvođač: Farmakor (Rusija)
Oblici izdanja:

  • Tablete 30 mg, 60 kom., Cijena od 129 rubalja
  • Tab. 3 mg, 30 kom., Cijena od 272 rubalja
Cijene Diabefarm MV u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Akrikhin (Rusija) Glidiab je jedna od najpovoljnijih zamjena za gliklazid. Dostupan je i u obliku tableta, ali ovdje je veća doza DV-a, što se mora uzeti u obzir prije početka liječenja. Indiciran je za dijabetes tipa 2 s neučinkovitom prehranom i fizičkom aktivnošću.

Analog je skuplji od 81 rubalja.

Proizvođač: Se razjašnjava
Oblici izdanja:

  • Tablete 30 mg, 60 kom., Cijena od 127 rubalja
  • Tab. 3 mg, 30 kom., Cijena od 272 rubalja
Cijene Gliclazide MV u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Gliclazide MV je pripravak u obliku tableta za liječenje šećerne bolesti tipa 2 na bazi iste aktivne komponente u dozi od 30 mg. Propisan je za lošu prehranu i vježbanje. Gliclazid MV je kontraindiciran pacijentima sa dijabetesom tipa 1 (o inzulinu).

Analog je skuplji od 263 rubalja.

Proizvođač: Sanofi-Aventis S.p.A. (Italija)
Oblici izdanja:

  • Tab. 1 mg, 30 kom., Cijena od 309 rubalja
  • Tab. 2 mg, 30 kom., Cijena od 539 rubalja
Amaryl cijene u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Amaryl je tretman dijabetesa tipa 2 u obliku tableta namijenjenih za unutrašnju upotrebu. Kao aktivna supstanca koristi se glimepirid u dozi od 1 do 4 mg. Postoje kontraindikacije i nuspojave.

Analog je skuplji od 93 rubalja.

Proizvođač: Berlin-Chemie / Menarini Pharma (Njemačka)
Oblici izdanja:

  • Tablete od 5 mg, 120 kom., Cijena od 139 rubalja
  • Tab. 2 mg, 30 kom., Cijena od 539 rubalja
Cijene za Maninil 5 u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Lijek u obliku tableta za liječenje dijabetesa na bazi glibenklamida (u mikroniziranom obliku) u dozi od 1,75 mg. Indiciran je za upotrebu kod šećerne bolesti tipa 2 (s neučinkovitošću stroge prehrane).

Analog je skuplji od 140 rubalja.

Proizvođač: Canonpharma (Rusija)
Oblici izdanja:

  • Tab. 2 mg, 30 kom., Cijena od 186 rubalja
  • Tab. 4 mg, 30 kom., Cijena od 252 rubalja
Cene Canon glimepirida u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Glimepirid Canon jedan je od najkorisnijih lijekova za liječenje šećerne bolesti tipa 2 na bazi glimepirida u sličnoj dozi. Propisan je za neučinkovitost ishrane i fizičke aktivnosti.

Analog je skuplji od 164 rubalja.

Proizvođač: Akrikhin (Rusija)
Oblici izdanja:

  • Tab. 1 mg, 30 kom., Cijena od 210 rubalja
  • Tab. 2 mg, 30 kom., Cijena od 319 rubalja
Cijene diamerida u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Canonpharma (Rusija) Glimepirid Canon jedan je od najkorisnijih lijekova za liječenje šećerne bolesti tipa 2 na bazi glimepirida u sličnoj dozi. Propisan je za neučinkovitost ishrane i fizičke aktivnosti.

Analog je skuplji od 256 rubalja.

Proizvođač: Krka (Slovenija)
Oblici izdanja:

  • Tablete 60 mg, 30 kom., Cijena od 302 rubalja
  • Tab. 2 mg, 30 kom., Cijena od 319 rubalja
Cijene Gliclada u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Slovenačka tableta za liječenje dijabetesa tipa 2. Kao aktivna supstanca koristi se gliklazid u dozi od 30 ili 60 mg po tableti. Postoje kontraindikacije i moguće nuspojave.

Analog je skuplji od 350 rubalja.

Proizvođač: Beringer Ingelheim International GmbH (Njemačka)
Oblici izdanja:

  • Tab. 30 mg, 60 kom., Cijena od 396 rubalja
  • Tab. 2 mg, 30 kom., Cijena od 319 rubalja
Cijene Glurenorma u internetskim ljekarnama
Upute za upotrebu

Glurenorm je pripravak u obliku tableta za liječenje šećerne bolesti tipa 2 na bazi glicidona u dozi od 30 mg. Kontraindiciran kod dijabetesa melitusa tipa 1, dojenja, trudnoće, bolesti jetre i bubrega. Potpuni popis kontraindikacija nalazi se u uputama.

Sastav, pakiranje, obrazac za puštanje

U kom obliku se pravi lijek "Glibenklamid"? U priručniku se navodi da je ovaj proizvod dostupan u obliku tableta koje se nalaze u plastičnim posudama (konturne ćelije), odnosno kartonskim kutijama.

Sastav predmetnog lijeka uključuje 5 mg glibenklamida, kao i pomoćne sastojke poput krumpirovog škroba, laktoze monohidrata, magnezijum stearata, kroskarmeloze natrijuma, indigo karmina E 132, koloidni silicijum dioksid i povidon 25.

Akcija lijekova

Šta je lijek "Glibenklamid"? U uputama za uporabu stoji da je to hipoglikemijski učinak kod zdravih ljudi i pacijenata s dijabetesom tipa 2.

Djelotvornost ovog lijeka je posljedica njegove sposobnosti da povećava lučenje inzulina beta ćelijama gušterače zbog svoje stimulacije. Prema riječima stručnjaka, taj efekat lijeka je pojačan uticajem glukoze.

Kinetičke karakteristike oralnog leka

Koje su farmakokinetičke karakteristike karakteristične za lijek Glibenclamide? U uputama za upotrebu stoji da se nakon oralne primjene tableta njihova aktivna tvar brzo i gotovo u potpunosti apsorbira iz probavnog trakta.

Istodobna upotreba hrane dovodi do smanjenja koncentracije glibenklamida u krvnoj plazmi (u usporedbi s postom). Povezanost ove komponente sa albuminom je više od 98%.

U jetri pacijenta glibenklamid se pretvara u sledeće metabolite: 3-cis-hidroksi-glibenklamid i 4-trans-hidroksi-glibenklamid. Izlučuju se jednako putem bubrega i izmetom.

Prosječni poluživot lijeka je 2–3,5 sati. Kod osoba s oslabljenom funkcijom jetre, ovaj se pokazatelj značajno smanjuje.

Zabrane za upotrebu

Postoje li kontraindikacije za Glibenklamid? U uputama za upotrebu stoji da se ovaj alat ne smije propisati pacijentima koji imaju:

  • velike opekotine
  • preosjetljivost na aktivni sastojak, kao i na tiazidne diuretike ili sulfonamide,
  • ketoacidoza,
  • dijabetička komatoza i prekomatozna stanja,
  • razvoj hipoglikemije,
  • hirurške intervencije i druge povrede,
  • pareza opstrukcije stomaka i creva,
  • trudnoća
  • dijabetes tipa 1
  • dojenje.

Lijek "Glibenklamid": upute za upotrebu

Predmetni lijek treba propisati samo iskusni ljekar. Uzimanje ovog lijeka uvijek treba kombinirati sa strogom dijetom. Samo će u ovom slučaju biti efikasno. Režim doziranja ovisi o rezultatima analize pacijenta (šećer u krvi, pokazatelji dobiveni kao rezultat ispitivanja mokraće itd.).

Pa kako treba uzimati lijek "Glibenklamid"? Terapija ovim alatom počinje minimalnim dozama. To se posebno odnosi na ljude sa sklonošću hipoglikemiji i tjelesnoj težini manjoj od 50 kg.

Obično je prva doza lijeka 0,5-1 tableta dnevno. To odgovara 2,5-5 mg aktivne supstance. Uz neučinkovit učinak lijeka, navedena količina može se postepeno povećati na tri tablete dnevno, što odgovara 15 mg aktivnog sastojka. To treba činiti u intervalima od nekoliko dana do jedne sedmice dok se ne postigne željeni rezultat.

Kako prebaciti pacijenta iz drugog lijeka u lijek Glibenklamid? Upotrebu lijekova u ovom slučaju treba provoditi vrlo oprezno. Prvo se pacijentu propisuje 0,5 tableta dnevno, a potom se doza postepeno povećava do najučinkovitije.

Za starije ljude, kao i oslabljene pacijente ili bolesnike s nedovoljnom prehranom i oštećenom funkcijom jetre ili bubrega, preporučljivo je smanjiti održavanje ili početnu dozu lijeka što je moguće više zbog mogućeg razvoja hipoglikemije. Također, pitanje prilagođavanja doze lijeka treba riješiti smanjenjem tjelesne težine pacijenta ili s promjenom njegovog uobičajenog načina života.

Način uzimanja hipoglikemijskih tableta

Kako se koristi Glibenklamid? U uputama za upotrebu (fotografija lijeka je predstavljena u ovom članku) stoji da se dotične tablete moraju uzimati prije obroka, oprati čašom filtrirane vode i ne žvakati.

Uz dnevnu dozu od 2 tablete, preporučuje se lijek podijeliti u 2 doze (ujutro i navečer) u omjeru 2: 1.

Nužno je istodobno koristiti ovaj lijek. Ako preskočite uzimanje lijeka, tabletu ne treba uzimati zajedno sa sljedećom.

Trajanje terapije ovim lijekom ovisi o tijeku bolesti. Tijekom cijelog liječenja potrebno je stalno praćenje pacijentovog metaboličkog stanja.

Nuspojave

Lijek "Glibenklamid", čiji su analozi niže navedeni, može izazvati razvoj neželjenih reakcija koje utječu na nervni, endokrini, periferni i probavni sistem, kao i na hematopoetski. S tim u vezi, pacijent može osjetiti nuspojave poput mučnine, hipoglikemije različitog stepena ozbiljnosti, oslabljene funkcije jetre, proljeva, glavobolje, kolestaze, slabosti, vrtoglavice i umora.

Također treba napomenuti da se tijekom uzimanja ovog lijeka ne isključuje pojava dermatoloških i alergijskih reakcija u obliku fotoosjetljivosti, svrbeža, osipa na koži i drugih neugodnih znakova.

Hipoglikemijsko predoziranje

Koji simptomi se javljaju kod uzimanja velikih doza lijeka "Glibenklamid"? Uputa kaže da kod prekomjerne doze pacijent može razviti hipoglikemiju, moguće u pratnji slabosti, gladi, glavobolje, anksioznosti, pretjeranog znojenja, vrtoglavice, drhtanja mišića, palpitacija, moždanog edema, poremećaja vida i govora.

Terapija takvih stanja uključuje hitnu primjenu lako probavljivih proizvoda koji sadrže glukozu. Na primjer, voćni sok, šećer, kukuruzni sirup, slatki topli čaj ili med.

U težim slučajevima pacijentu se ubrizgava 50% -tna otopina glukoze, Dekstroza, Glukagon ili Diazoksid. Također je potrebna posebna kontrola glikemije, kreatinina, azota uree, elektrolita i pH vrijednosti.

Posebne informacije

Hipoglikemijsko sredstvo koje se razmatra treba primjenjivati ​​s oprezom kod pacijenata koji pate od disfunkcije bubrega i jetre, kao i kod patološkog rada štitnjače i nadbubrežne žlijezde, febrilnih stanja i hroničnog alkoholizma.

Za normalan tretman je potrebno redovno praćenje nivoa glukoze u krvi pacijenta, kao i njegove ekskrecije.

Ako pacijent razvije hipoglikemiju dok uzima lijek, tada se šećer propisuje iznutra (u slučaju da je osoba pri svijesti). U slučaju gubitka svijesti, glukoza se daje intravenski, a glukagon se daje supkutano, intramuskularno ili intravenski. Nakon što pacijent ponovno stekne svijest, odmah mu daju hranu bogatu ugljikohidratima kako bi se izbjegao ponovni razvoj hipoglikemije.

Trošak i analozi (sinonimi) sredstava

Odaberi analoge ovog lijeka treba biti samo iskusan stručnjak. Ljekari navode sljedeće lijekove: „Maninil“, „Manin“, „Maniglide“, „Betanaz“ i „Antibet“.

Također treba napomenuti da u ljekarnama često prodaju sinonime za ovaj lijek. Najčešće se upotrebljavaju kao: Glidanil, Glibex, Glibamide, Gilemal, Glibomet, Glibenclamide. Doziranje ovih sredstava bira se pojedinačno.

Što se tiče cijene lijeka "Glibenklamid", ona se kreće između 280-360 rubalja.

Recenzije lijekova

Sada znate šta je lijek "Glibenklamid". Upute za upotrebu, analozi i oblik otpuštanja ovog sredstva su gore opisani.

Šta potrošači kažu o ovom lijeku? U pravilu se svi izvještaji o tome svode na raspravu o određenim terapijskim režimima koji se preporučuju osobama obolelim od dijabetesa.

Potrošači tvrde da najčešće koriste glibenklamid kao monoterapiju. Iako ima onih pacijenata kojima se lijek propisuje u kombinaciji sa drugim hipoglikemijskim lijekovima.

Prema riječima ljekara, imenovanju spornih lijekova potreban je individualni pristup. U ovom slučaju, specijalista treba da se upozna sa svim rezultatima analiza i drugih studija. Uzimanje "Glibenklamida" pacijentima po njihovom nahođenju izuzetno je opasno za zdravlje i život.

Farmakološko djelovanje glibenklamida

Glibenklamid ima hipoholesterolemijski i hipoglikemijski efekat na ljudsko telo.

Aktivna supstanca je glibenklamid. Pomoćne komponente su laktoza monohidrat, krompir ili kukuruzni škrob, natrij kroskarmeloza, povidon 25, magnezijum stearat, indigo karmin i aerosil.

Prema uputstvu, Glibenklamid ima specifičan stimulativan efekat na beta ćelije otočnog aparata, i utiče na lučenje pankreasa inzulinom. Aktivnost lijeka se očituje uz održavanje inzulinsko-sintetičke funkcije gušterače. Alat pomaže vratiti fiziološku osjetljivost beta ćelija na glikemijska oštećenja.

Lijek pojačava učinak egzogenog i endogenog inzulina povećanjem broja inzulinskih receptora, potiče poboljšanje interakcije inzulinskog receptora i obnavljanje post-receptorskih transdukcija.

Povećanje koncentracije inzulina u plazmi i smanjenje glukoze ne događaju se odmah, već postepeno. Takav tijek procesa značajno smanjuje rizik od hipoglikemijskih stanja.

Primjena glibenklamida ima pozitivan učinak na povećanje osjetljivosti inzulinskih receptora na inzulin u perifernim tkivima, što potiče ekstra pankreasne efekte. Takođe, zbog sastojaka koje se nalaze u preparatu povećava se iskorištenje glukoze u mišićima i jetri, u njima se stimulira stvaranje glikogena (smanjuje se izlaz glukoze iz jetre). Ovaj lijek ima hipolipidemski i antidiuretski učinak, pomaže u smanjenju trombogenih svojstava krvi, sprječava pojavu aritmija.

Učinak lijeka pojavljuje se dva sata nakon primjene, dostiže svoj vrhunac nakon 8 sati, a njegovo djelovanje traje do dvanaest sati.

Glibenklamid se brzo i u potpunosti apsorbuje iz gastrointestinalnog trakta. Nakon gutanja pretvara se u dva neaktivna jednaka metabolita, jedan se izlučuje urinom, a drugi sa žuči iz gastrointestinalnog trakta.

Načini upotrebe glibenklamida i doziranje

Glibenklamid se uzima oralno nakon obroka jednom ili dva puta dnevno. Doziranje lijeka propisuje liječnik pojedinačno, ovisno o težini bolesti. Započnite terapiju sa 2,5 - 5,0 - 10,0 mg dnevno. Nakon što se nivo glukoze u krvi normalizuje, doza održavanja može biti jednaka 5,0 - 7,5 mg dnevno.

Ako u roku od 6 tjedana dnevna doza od 20 mg ne daje farmakološki učinak, lijek nije dovoljno učinkovit za ovog pacijenta. U ovom se slučaju Glibenklamid može kombinirati sa njegovim analogima ili biguanidima. Ako ova kombinacija ne pomogne, potrebno je propisati upotrebu inzulina.

Ako se napravi prijelaz s drugog lijeka koji snižava šećer u krvi, propisana je dnevna doza od 2,5 mg. Ako je potrebno, povećava se svakih 5 dana za 2 mg dok se ne postigne nadoknada. Maksimalna doza je 20 mg.

Ne preporučuje se imenovanje Glibenklamida istovremeno sa butadionom, MAO inhibitorima i derivatima kumarina. Oprez treba biti oprezan tijekom primjene ovog lijeka zajedno s anabolicima, blokatima receptora H3-histamina i kloramfenikolom.

Kontraindikacije

Prema uputama, Glibenklamid se ne smije uzimati uz pomoć kome i prekomatoznog gubitka svijesti, ketoacidoze, oslabljene funkcije bubrega i jetre, leukopeniju, broj trombocita, kao ni u djetinjstvu i adolescenciji.

Upotreba lijeka za žene tijekom trudnoće i dojenja nije preporučljiva.

Ostavite Svoj Komentar