Dijabetes melitus kod djece: uzroci, dijagnoza, simptomi i liječenje

Glavni uzrok dijabetesa u djece Je genetska predispozicija. Da bi se bolest pojavila, na dijete mora utjecati vanjski ili unutarnji faktor:

  • virus - rubeola, zaušnjaci, citomegalovirus, Coxsackie V, enterovirus, ospice, Epstein-Barr, herpes,
  • hranjenje mešavinama ili kravljim mlekom,
  • prevladavanje ugljikohidrata u prehrani,
  • operacija
  • stres
  • teška patologija unutrašnjih organa, posebno probavnog sistema,
  • česte prehlade
  • upotreba lijekova - prednizon i analozi, levotiroksin, nikotinska kiselina, beta blokatori, interferon, cjepiva i serum, hidroklorotiazid.

Često djeca pronalaze ne samo dijabetes, nego i bolesti s autoimunim mehanizmom razvoja - tiroiditis, reumatoidni artritis, lupus eritematozus, vaskulitis. Dijabetes tipa 2 je rjeđi., skloni su mu djeca s pretilošću, slabom tjelesnom aktivnošću, dijatezom.

Sekundarni pojavljuje se s kršenjima organa endokrinog sustava, može izazvati akutni ili hronični pankreatitis. Često kod pacijenata s genetskim abnormalnostima (Shereshevsky sindromi, Wolfram, Kleinfelter, Down i Lawrence) nastaje istodobna dijabetes melitus.

Novorođenčad ima posebnu vrstu bolesti - neonatalni dijabetes. Pojavljuje se, u pravilu, kod djece sa genetskim mutacijama, primjećuje se odnos s crijevnim infekcijama majke tokom trudnoće. Češće prolazni (privremeni) oblik. Kod djeteta, sa ili bez terapije, simptomi bolesti nestaju do četvrtog mjeseca a laboratorijski pokazatelji se normaliziraju na 7-12 mjeseci.

Neonatalni dijabetes

Još je lošija prognoza za perzistentna (periodična) neonatalna bolest. Javlja se s periodičnim egzacerbacijama i remisijom, zahtijeva pažljivu korekciju inzulinom.

Vrste dijabetesa:

  • Prvo. Zasniva se na izrazitom nedostatku inzulina. To dovodi do brzog početka i izuzetno teškog tečaja u nedostatku odgovarajuće inzulinske terapije.
  • Drugo. Češće se pronalazi u adolescenciji kod pacijenata s pretilošću hrane, slabe motoričke aktivnosti ili s endokrinom patologijom.
  • Imunološki dijabetes za odrasle (MODY). Pojavljuje se kod mladih, nije ovisan o insulinu, odvija se u prilično blagom obliku.

Prvi znakovi mogu se pojaviti u bilo kojem dobu, ali postoje dva perioda kada dijabetes se otkriva češće - od 5 do 8 godina i u adolescenata. Kod djeteta s prvom vrstom bolesti obično razvoju simptoma prethodi infektivni proces - ospice, prehlada, hepatitis. Napad je burna, često ketoacidotska ili hiperglikemijska koma predstavlja priliku za otkrivanje dijabetesa.

Prvi simptomi:

  • učestalo mokrenje, inkontinencija,
  • snažna žeđ, dijete ga ne može utažiti čak ni uz veliku količinu vode,
  • napadi gladi, povećan apetit,
  • gubitak kilograma uz dobru prehranu.

Dolazi do izraženijeg noćnog mokrenja, enureze. U novorođenčadi je prvi znak ukočen, kao da je skrobljena pelena, a urin postaje ljepljiv.

U djece se pojava sekundarnih spolnih karakteristika kasni, menstruacija je poremećena. Često postoje poremećaji srčane aktivnosti, jetra se povećava.

Neonatalni dijabetes se manifestuje kako slijedi: bebe se rađaju neuhranjene, letargične, apetit nizak ili nepromijenjen. Na pozadini normalne prehrane primjećuje se lagani porast tjelesne težine. Dehidratacija i slab miris acetona iz usta su karakteristični.

Za trajni oblik kašnjenje u razvoju nije karakteristično, ali postoji pojačana žeđ, apetit i mokrenje. Hronična dijareja, poremećaji rada štitne žlijezde, bubrega, formiranje kostiju, anemije i mentalna zaostalost mogu se istovremeno otkriti.

Životni uslovi za dijabetes:

  • hipoglikemija (niska koncentracija glukoze),
  • ketoacidoza (nakupljanje acetonskih tela).

Prvi znakovi pada šećera:

  • jaka slabost
  • stanje nesvjestice
  • znojenje
  • telesni tremor
  • glavobolja
  • napad gladi.
Napadi gladi

Ako dijete nije dobilo ugljene hidrate, nastaje koma.

Dijabetes iz djetinjstva je faktor rizika rana ateroskleroza, ishemija miokarda (angina pektoris i srčani udar), oštećenje žila bubrega, mrežnice, živčanog sistema, katarakta.

Najvažniji znak dijabetesa - visoka koncentracija glukoze u krvi (više od 5,5 mmol / l). Nalazi se na prazan stomak i preporučuje se da u toku dana najmanje tri puta odredi indikator. Ako se otkrije hiperglikemija (visok šećer), kompleks obaveznog ispitivanja uključuje krvne pretrage na nivo: inzulina, proinzulina, C peptida, glikoliranog hemoglobina, ketonskih tela.

Urin se provjerava na razinu šećera i ketona; uz predijabetes može biti potreban test tolerancije na glukozu. Ultrazvuk se radi kako bi se utvrdila patologija pankreasa. Kada se utvrđuje predispozicija za dečiju bolest, vrši se imunološka studija antitela na ćelije koje proizvode inzulin i glutamat dekarboksilazu (GAD).

Glavni pravci liječenja djece s dijabetesom - ovo je pravilna ishrana i primjena inzulina u prvom tipu, uzimanje tableta u drugom. Isključite iz prehrane Hrana s visokim glikemijskim indeksom, prije svega bijelo brašno i šećer, uklanjaju životinjske masnoće do maksimuma.

Važno je da doza hormona odražava pojedinačni nivo stresa..

Terapija inzulinom je jedina šansa da se spasi život deteta. Većina djece propisuje lijekove sa produženim oslobađanjem jednom ili dva puta kako bi normalizirali povećanje šećera u početnoj vrijednosti. Uvode se i kratke - pola sata prije obroka.

Alternativa injekcijama je inzulinska pumpanamijenjen za mehaničku primjenu lijeka u dva načina - bolus (prije obroka) i kontinuirani, koji oponaša prirodnu sekreciju hormona između obroka.

U drugoj vrsti se osim ograničenja sastava proizvoda uvodi i kalorijska korekcija radi smanjenja tjelesne težine. Preporučuje se svakodnevna fizička aktivnost dozirana i uzimanje tableta za snižavanje šećera u krvi.

U kritičnoj komi koriste se dodatne injekcije inzulina za ketoacidozu, a za hipoglikemiju svjesno dijete treba da pije sok, slatki čaj, otopi slatkiše ili komad šećera. U nesvjesnom stanju primjenjuje se glukagon ili koncentrirana otopina glukoze.

Pročitajte ovaj članak

Uzroci dijabetesa u djece

Vodeći faktor koji izaziva razvoj bolesti je genetska predispozicija. To se potvrđuje prisustvom bolesti u krvnim srodnicima i pronađenim genima kompatibilnosti tkiva (identificirano je više od 40 vrsta) koji se nalaze kod djece oboljele od dijabetesa.

Da bi se bolest pojavila, na dijete mora utjecati vanjski ili unutarnji provocirajući faktor:

  • virus - rubeola, zaušnjaci, citomegalovirus, Coxsackie V, enterovirus, ospice, Epstein-Barr, herpes,
  • hranjenje mešavinama ili kravljim mlekom,
  • prevladavanje ugljikohidrata u prehrani,
  • operacija
  • stres
  • teška patologija unutrašnjih organa, posebno probavnog sistema,
  • česte prehlade
  • upotreba lijekova - prednizon i analozi, levotiroksin, nikotinska kiselina, beta blokatori, interferon, cjepiva i serum, hidroklorotiazid.
Uzroci dijabetesa

Kada je izložen bilo kojem od provokatora ili iz nepoznatog razloga, detetov imunološki sistem prestaje prepoznavati ćelije otočnog dela gušterače kao svoje. To dovodi do stvaranja antitijela na njihove dijelove i taloženja kompleksa antigen-antitijelo u tkivu koje formira inzulin.

Rezultat je uništavanje funkcionalnih beta ćelija i apsolutni nedostatak inzulina. Manifestacije bolesti javljaju se u vrijeme kada gotovo nema aktivnog tkiva.

Sekundarni dijabetes može nastati s poremećajima endokrinog sustava. U takvim slučajevima, njegov tok u potpunosti ovisi o osnovnoj bolesti: toksični gušter, Itsenko-Cushingov sindrom, feokromocitom, adenom hipofize. Akutni ili hronični pankreatitis takođe može izazvati kršenje metabolizma ugljikohidrata.

Često kod pacijenata s genetskim oštećenjima dolazi do istodobnog dijabetesa melitusa. Najčešće varijante zajedničkog kursa su Shereshevsky, Wolfram, Kleinfelter, Down i Lawrence sindromi.

I ovdje je više o prevenciji komplikacija dijabetesa.

Rođenje djece s dijabetesom

U novorođenčadi postoji posebna vrsta bolesti - neonatalni dijabetes. To je zbog činjenice da ćelije otoka gušterače nisu dovoljno razvijene ili imaju abnormalnu strukturu, proizvode defektni inzulin. Pojavljuje se, u pravilu, kod djece sa genetskim mutacijama, primjećuje se odnos s crijevnim infekcijama majke tokom trudnoće.

Češći prolazni (privremeni) oblik. Kod djeteta, sa ili bez terapije, simptomi bolesti nestaju do četvrtog mjeseca a laboratorijski pokazatelji se normaliziraju na 7-12 mjeseci. Postoji rizik od metaboličkih poremećaja u odrasloj dobi.

Neonatalni dijabetes

Još je lošija prognoza za uporno (periodično) neonatalno oboljenje. Nastaje s periodičnim egzacerbacijama i remisijom, zahtijeva pažljivu korekciju povećanja šećera u krvi inzulinom.

Vrste dijabetesa

Velika većina djece s dijabetesom ima prvu vrstu bolesti. Zasniva se na izrazitom nedostatku inzulina. To dovodi do brzog početka i izuzetno teškog tečaja u nedostatku odgovarajuće inzulinske terapije. Ovu vrstu dijabetesa karakterišu:

  • autoantitijela u krvi,
  • nepovratno uništavanje ćelija koje proizvode inzulin,
  • prisutnost gena glavnog histološkog (tkivnog) kompatibilnog kompleksa,
  • potpuna ovisnost o injekcijama hormona,
  • sklonost razvijanju ketonskih tijela sa nedovoljnom nadomjesnom terapijom ili na pozadini istodobnih bolesti, stresa i razvoja kome.

Drugi tip dijabetesa češće se nalazi u adolescenciji kod pacijenata s pretilošću hrane, slabe motoričke aktivnosti ili s endokrinom patologijom. Postoji oblik dijabetesa koji nije imun na odrasle (MODY). Pojavljuje se kod mladih, nije ovisan o insulinu, odvija se u prilično blagom obliku.

Simptomi bolesti kod male djece

Prvi znakovi mogu se pojaviti u bilo kojoj dobi, ali postoje dva razdoblja kada se dijabetes otkriva češće - od 5. do 8. godine i u adolescenata, to jest tijekom velike brzine metaboličkih procesa i rasta tijela. Kod djeteta s prvom vrstom bolesti obično razvoju simptoma prethodi infektivni proces - ospice, prehlada, hepatitis. Napad je burna, često ketoacidotska ili hiperglikemijska koma predstavlja priliku za otkrivanje dijabetesa.

Prvi znakovi

Sumnja na poremećen metabolizam ugljikohidrata pojavljuje se sa takvim manifestacijama:

  • učestalo mokrenje, inkontinencija,
  • snažna žeđ, dijete ga ne može utažiti čak ni uz veliku količinu vode,
  • napadi gladi, povećan apetit,
  • gubitak kilograma uz dobru prehranu.

Obilno mokrenje povezano je s viškom glukoze u krvi koji tijelo pokušava nadoknaditi, ukloniti ga mokraćom. Postaje proziran, gustoća raste.

Ako glukoza poraste iznad praga za bubrege, otkriva se šećer u urinu. Danju roditelji možda ne obraćaju pažnju na ovaj simptom, noćno mokrenje je izraženije, dolazi do enureze. U novorođenčadi je prvi znak ukočen, kao da je skrobljena pelena, a urin postaje ljepljiv.

Žeđ je manifestacija pojačanog izlučivanja urina i sve veće dehidracije. Djeca se često probude noću i pitaju za piće. Dobar apetit kod dijabetičara popraćen je gubitkom kilograma. To je zbog nedostatka inzulina i njegovih posljedica:

  • dolazni ugljeni hidrati se ne apsorbuju
  • mnogo se šećera gubi u urinu
  • razgrađivanje proteina se ubrzava
  • dolazi do raspada masti

Detaljna klinička slika

Deca koja imaju dijabetes imaju ove karakteristične spoljne znakove:

  • suva koža, sluznica,
    Pyoderma
  • elementi s niskim turgorom (elastičnost),
  • ljuskave noge i ruke
  • zastoj u kutovima usta
  • seboroični osipi na vlasištu,
  • kandidijaza (gnoj) oralne sluznice,
  • svrbež genitalija,
  • osipi, pustule, akne, groznice,
  • gljivičnim infekcijama
  • pelenski osip, crvenilo nabora kože,
  • na obrazima, bradi i čelu tipično rumenilo,
  • crveni jezik.

U djece se pojava sekundarnih spolnih karakteristika kasni, kod djevojčica je narušen menstrualni ciklus. Često postoje poremećaji u srčanoj aktivnosti - sistolni šum, ubrzanje srca i povećanje jetre.

Neonatalni dijabetes

Djeca se rađaju s nedostatkom kilograma, letargičnim, apetitom slabim ili nisu promijenjeni. Na pozadini normalne prehrane primjećuje se lagani porast tjelesne težine. Dehidratacija i slab miris acetona iz usta su karakteristični.

Za trajni oblik zastoj u razvoju nije karakterističan, ali postoji povećana žeđ, apetit i mokrenje. Kod djece se istovremeno mogu otkriti hronična dijareja, poremećaji rada štitne žlijezde, bubrega, formiranja kostiju, anemije i mentalne retardacije.

Posledice neonatalnog dijabetesa

Komplikacije dijabetesa

Ozbiljnost bolesti u djetinjstvu povezana je sa promjenama šećera u krvi. U ovom slučaju se mogu pojaviti opasni uslovi:

  • hipoglikemija (niska koncentracija glukoze),
  • ketoacidoza (nakupljanje acetonskih tela).

Prvo stanje izaziva stres, intenzivnu fizičku aktivnost, unošenje velike doze inzulina, preskakanje obroka ili pogrešno izračunatu količinu ugljikohidrata. Prvi znakovi pada šećera:

  • jaka slabost
  • stanje nesvjestice
  • znojenje
  • telesni tremor
  • glavobolja
  • napad gladi.

Ako dijete nije dobilo ugljene hidrate, nastaje koma. Početno uzbuđenje ustupi mesto ugnjetavanju svesti, javljaju se konvulzije. Koža uz održavanje vlage, temperature i pritiska je normalna.

Dijabetička koma kod djece

Ketoacidoza nastaje zbog nedovoljne terapije inzulinom i upotrebe masti umesto glukoze kao energije. U tom slučaju formiraju se ketonska (acetonska) tijela koja su izuzetno toksična za moždano tkivo. Kod djece nalaze:

  • opća slabost
  • pospanost
  • nizak apetit
  • mučnina
  • jak bol u trbuhu
  • povraćanje
  • miris acetona u ustima.

Ako se ne liječi, ketoacidoza izaziva razvoj kome po danu. Djetetova svijest nestaje, pada krvni pritisak, puls postaje slab i učestao. Disanje je nepravilno, bučno, urin prestaje da se oslobađa. Koma može dovesti do smrti djeteta. Uz nedovoljno liječenje uznapredovalog šećerne bolesti kod djece, pojavljuje se koma sa nakupinom mliječne kiseline ili hiperosmolarna s izuzetno visokim udjelom glukoze.

Dijabetes djece je faktor rizika za ranu aterosklerozu, ishemiju miokarda (angina pektoris i srčani udar), oštećenje krvnih sudova bubrega, mrežnice, živčanog sistema i katarakte.

Dijagnostika

Najvažniji znak dijabetesa je visoka koncentracija glukoze u krvi (više od 5,5 mmol / l). Nalazi se na prazan stomak i preporučuje se da u toku dana najmanje tri puta odredi indikator. Ako se otkrije hiperglikemija (visok šećer), obavezni kompleks ispitivanja uključuje krvne pretrage za nivo:

  • insulin
  • proinsulin
  • Od peptida
  • glikovani hemoglobin,
  • ketonska tela.

Urin se provjerava na razinu šećera i ketona; uz predijabetes može biti potreban test tolerancije na glukozu. Da bi se prepoznala patologija gušterače, propisan je ultrazvuk.

Kada se utvrdi predispozicija za bolest djeteta rođenog u obitelji dijabetičara ili s poteškoćama u postavljanju dijagnoze, provodi se imunološka studija antitijela na stanice koje proizvode inzulin i glutamat dekarboksilazu (GAD).

Kako živjeti sa bolešću

Glavni pravci liječenja djece s dijabetesom su pravilna prehrana i primjena inzulina u prvom tipu, uzimanje tableta u drugom. Iz prehrane treba isključiti proizvode sa visokim glikemijskim indeksom, prije svega bijelo brašno i šećer. Važno je ne koristiti ih u kuhanju i pažljivo proučiti sastav kupljenog. Također, zbog poremećenog metabolizma masti, životinjske masnoće se uklanjaju iz prehrane što je više moguće.

Terapija inzulinom je jedina šansa da se spasi život deteta. Kako se izmišljaju novi oblici doziranja, oni postaju manje opasni i efikasniji. Većina djece propisuje lijekove sa produženim oslobađanjem jednom ili dva puta kako bi normalizirali povećanje šećera u početnoj vrijednosti. Uvode se i kratke - pola sata prije obroka, tako da se ugljikohidrati apsorbuju iz hrane.

Alternativa injekcijama je inzulinska pumpa dizajnirana za mehaničku primjenu lijeka u dva načina - bolusu (prije jela) i kontinuiranom, što oponaša prirodnu sekreciju hormona između obroka.

Uz drugu vrstu bolesti prehrana je još važnija nego s prvom. Osim ograničenja u sastavu proizvoda, uvodi se i korekcija kalorija radi smanjivanja tjelesne težine. Djeci se preporučuje svakodnevna fizička aktivnost dozirana i uzimanje tableta za snižavanje šećera u krvi.

U kritičnoj komi koriste se dodatne injekcije inzulina za ketoacidozu, a za hipoglikemiju svjesno dijete treba da pije sok, slatki čaj, otopi slatkiše ili komad šećera. U nesvjesnom stanju primjenjuje se glukagon ili koncentrirana otopina glukoze.

Predviđanje za djecu s dijabetesom

Prolazni oblik neonatalnog dijabetesa može nestati bez traga po godini ili se manifestira dijabetes prve vrste nakon 25 godina. Trajni dijabetes novorođenčadi je težak, jer postoje oštre fluktuacije šećera u krvi, teško ih je stabilizirati. Uz istodobne genetske poremećaje, prognoza je dvojbena.

Ishod najčešće primjene varijante ovisne o inzulinu u potpunosti je povezan sa učinkovitošću postizanja ciljanog nivoa glikemije (šećera u krvi). Ako se poštuje dijeta, isključuju se kršenja režima davanja inzulina, dijete je pod nadzorom endokrinologa, tada pokazatelji njegovog razvoja i zdravlja nisu previše različiti od prosjeka za vršnjake.

Pogledajte video o dijabetesu kod djece:

Prevencija razvoja

Uprkos naglom porastu stope incidencije i predviđenom povećanju njezine stope, prevencija dijabetesa kod djece nije razvijena. Trenutno samo možete utvrditi rizik od njegove pojave, otkriti predijabetes. Za ovu djecu je važno:

  • izbegavajte kontakt sa bolesnim virusnim infekcijama,
  • pridržavajte se preporuka za ishranu i fizičku aktivnost,
  • odmah kontaktirati pedijatra za bilo kakve tegobe,
  • prate laboratorijske pokazatelje metabolizma ugljikohidrata.
Planiranje trudnoće

Ako obitelj ima pacijente s nasljednim abnormalnostima, tada prije planiranja trudnoće bračni par treba konzultirati medicinsku genetiku.

Dijabetes melitus kod djece uglavnom je uzrokovan autoimunim uništavanjem gušterače. Novorođenče ima prolazne forme zbog nerazvijenosti organa. Bolest počinje smrću gotovo svih stanica koje proizvode inzulin, pa životno ugrožavajuća stanja nastaju bez njenog uvođenja.

A ovdje je više o hormonu somatostatinu.

Glavni znakovi patologije su povećana količina mokraće, žeđ, napadi gladi s gubitkom kilograma. Za dijagnozu se pregledaju krv i urin, propisuje se ultrazvuk gušterače. Kod prvog tipa dijabetesa potreban je inzulin, a u drugom, potrebne su tablete koje su lijekovi za snižavanje šećera.

Šta je bolest?

Dijabetes melitus kod djece zauzima drugo mjesto među svim hroničnim bolestima. Njeni uzroci se kriju u kršenju metabolizma ugljikohidrata. Da biste razumjeli faktore koji pokreću stvaranje dijabetesa, morate razumjeti što je tačno bolest. Šećer koji ulazi u tijelo razgrađuje se do stanja glukoze koja djeluje kao energetska baza potrebna za normalno postojanje čovjeka. Za njegov apsorpciju potreban je inzulin.

Ovaj hormon proizvode stanice gušterače, a ako iz nekog razloga dođe do kršenja ove funkcije, glukoza ostaje u prvobitnom stanju.

Vrste i oblici

Ovisno o uzroku dijabetesa u djece, svrstava se prema vrsti i obliku. Prije svega, bolest se dijeli na tipove 1 i 2. Vrlo je važno razumjeti zašto nastaju, koji su znakovi i liječenje svake vrste.

Dijabetes melitus kod djece tipa 1 temelji se na oslabljenom funkcioniranju imunološkog sistema, kada stanice gušterače počinju doživljavati kao neprijateljske i uništavati ih vlastiti imunitet. Ovaj oblik bolesti često se dijagnosticira i provocira genetska predispozicija, kao i izloženost vanjskim faktorima. Tu spadaju:

  • zarazne bolesti
  • neuhranjenost
  • stresne situacije
  • nagomilavanje otrovnih materija.

Ako je dijete rođeno s dijabetesom, tada je za razvoj bolesti i oslabljenu proizvodnju inzulina potrebno izlaganje jednom ili više vanjskih čimbenika. U latentnom stadiju, imune ćelije veoma sporo uništavaju tkiva koja proizvode inzulin. Ujutro, djetetov šećer ostaje u granicama normale, a nakon što pojede hranu, primjećuju se njegovi skokovi. U ovom stadiju gušterača se još može nositi sa opterećenjem, ali kada 85% ćelija umre, bolest prelazi u aktivnu fazu.

Često to dovodi do činjenice da su djeca hospitalizirana s dijagnozom "ketoacidoza" ili "ketoacidotska koma". Ovo stanje karakterizira činjenica da je razina glukoze značajno viša od normalne. Jednostavno je nemoguće potpuno izliječiti dijabetes od autoimune bolesti, međutim, pravilno poštivanje liječničkih recepata pomoći će u izbjegavanju kriza i preranog uništavanja vaskularnog sustava. Bolesno dijete treba uzimati inzulin cijeli život.

Dugo se dijabetes tipa 2 smatrao bolešću starijih osoba, ali adolescenti su od nje počeli sve više i češće patiti. Suština bolesti je u tome da pankreas proizvodi dovoljno inzulina, ali telo to ne opaža baš sve. Najčešće se događa tijekom puberteta jer u tom razdoblju hormoni počinju inhibirati osjetljivost tkiva na inzulin. Među glavnim uzrocima bolesti mogu se izdvojiti:

  • prekomjerna težina i gojaznost,
  • sjedilački način života
  • uzimanje hormona
  • bolesti endokrinog sistema

Naročito je rizik od razvoja dijabetesa sa nasljednom predispozicijom. Tok bolesti ove vrste uglavnom je asimptomatski i nema posebnih promjena u analizama. Liječenje dijabetesa kod djece temelji se na prehrani i primjeni lijekova koji smanjuju šećer u krvi i reguliraju tijek pridruženih bolesti.

MODY dijabetes uglavnom nalazimo kod djece mlađe od 10 godina. Glavni razlog njegove pojave je oštećenje stanica na genetskoj razini. U osnovi, ova bolest ima nekompliciran tok, u početku dijete radi bez dodatnog inzulina.

Neonatalni dijabetes otkriva se uglavnom kod djece mlađe od 6 mjeseci, vrlo je rijedak i ima nasljednu prirodu.

Uzroci

Dijabetes melitus je hronična bolest koju je vrlo teško liječiti. Postoji nekoliko razloga njegovog razvoja, među kojima je potrebno istaknuti:

  • genetska predispozicija
  • česte prehlade
  • prejedanje
  • pretežak
  • sjedilački način života.

Pojava dijabetesa kod djece može se utvrditi na genetskoj razini, budući da roditelji s ovom bolešću već imaju bolesno dijete. U ovom slučaju se bolest može pojaviti odmah ili nakon nekoliko godina. Vrlo je opasno povećati glukozu u krvi kod žene u trudnoći. Vrijedi napomenuti da on vrlo dobro prolazi kroz placentu i uđe u krvotok bebe, a pošto su potrebe fetusa u ovom periodu minimalne, njegov višak nakuplja se u potkožnoj masti. U ovom slučaju rađaju se djeca s velikom težinom.

Konzumiranje velike količine lako probavljivih ugljikohidrata u hrani dovodi do velikog opterećenja na bebinim stanicama koje proizvode inzulin. Kao rezultat toga, oni vrlo brzo iscrpljuju rezerve i prestaju normalno funkcionirati, što dovodi do naglog pada inzulina u krvi.

Kada velika količina šećera uđe u organizam, višak se ne izlučuje, već se taloži u obliku masti. Molekule masti čine imunološke receptore za obradu glukoze. Kao rezultat toga, čak i s dovoljnom količinom inzulina, količina šećera u krvi se ne smanjuje.

Loš način života vodi do debljanja, što može dovesti do dijabetesa. Uz česte prehlade, imunološki sustav stalno proizvodi antitijela usmjerena na borbu protiv virusa i bakterija. Kao rezultat toga, može početi napadati vlastite stanice, posebno one koje proizvode inzulin. To dovodi do oštećenja gušterače i smanjenja njenog broja.

Glavni simptomi

Općenito, dijabetes se kod djece razvija u predškolskom ili adolescentnom razdoblju, kada se kod djeteta pojave fiziološki skokovi rasta. Budući da je tijelu potrebno puno energije, tada u ovoj fazi postoje klinički simptomi. Među glavnim znakovima dijabetesa kod djece mogu se izdvojiti:

  • nagli gubitak težine
  • stalna žeđ
  • učestalo mokrenje
  • česta glad
  • suva koža, pojava osipa i pustula,
  • znojenje, crveni plak na jeziku,
  • glavobolja, oslabljena svest.

Dijete počinje piti puno tekućine, čak i u hladnoj sezoni, pa čak i ustaje noću kako bi utažio žeđ. Kada konzumirate veliku količinu tekućine, počinje se lučiti puno urina, jer se s njom izlučuje višak šećera. Pored toga, često se primećuje i posuđivanje mokrenja.

Među glavnim znakovima dijabetesa kod djece valja istaknuti nagli pad tjelesne težine, jer glukoza djeluje kao glavni izvor energije. S tokom bolesti smanjuje se količina glukoze koja ulazi u ćelije, što znači da se njihova prehrana značajno pogoršava. Budući da se bebina količina energije smanjuje, postaje letargična, slaba i brzo se umara.

Dijagnostika

Ako sumnjate na bolest, potrebno je izvršiti sveobuhvatnu dijagnozu dijabetesa kod djece, koja uključuje:

  • pregled kod lekara
  • krv i urin testovi na šećer,
  • test tolerancije na glukozu
  • biohemijska kontrola krvi.

Neophodno je proći pregled kod dermatologa, pedijatra, gastroenterologa, optometrista, endokrinologa. Testovi i testovi pomažu u određivanju razine glukoze u krvi i prepoznavanju mogućih abnormalnosti. Možda će biti potreban ultrazvuk unutrašnjih organa.

Opsežna dijagnostika omogućit će postavljanje ispravne dijagnoze i propisivanje pravodobnog sveobuhvatnog liječenja, što uključuje posebnu prehranu, fizičke vježbe, a ako je potrebno, propisana je i inzulinska terapija. Pravovremena dijagnoza pomoći će u izbjegavanju kome i smrti djeteta.

Značajke liječenja

Liječenje dijabetesa u djece u velikoj mjeri ovisi o njegovoj vrsti. Adekvatna terapija propisuje endokrinolog. Liječenje dijabetesa podrazumijeva pridržavanje principa kao što su:

  • higijenu sluznice i kože,
  • bavljenje sportom
  • dijetalna terapija
  • psihološka podrška.

Za liječenje dijabetesa tipa 1 u djece često se koristi zamjenska terapija. Budući da ćelije gušterače ne proizvode dovoljno inzulina, potrebno je nadopuniti njegovu količinu u krvi. U ovom je slučaju potrebno uzeti u obzir posebnost proizvodnje glukoze u skladu s unosom hrane, jer ako tijelo potroši sve zalihe šećera, to će dovesti do energetske gladi.

Zato je neophodno pored upotrebe lekova organizovati pravilnu ishranu deteta, jer je post u potpunosti neprihvatljiv. Takođe treba uzimati grickalice između glavnih obroka.

Obavezno je svakodnevno praćenje glukoze u krvi pomoću posebnih glukometra. Morate voditi poseban dnevnik, u kojem će biti prikazana konzumirana hrana za dan, stresne situacije, jer dovode do povećanja razine glukoze. To će omogućiti ljekaru da odabere pravi tretman.

Druga metoda za liječenje dijabetesa tipa 1 je transplantacija gušterače, jer će vam to omogućiti da normalizirate svoje zdravlje i da se riješite potrebe za cjeloživotnom primjenom inzulina.

Uz dijabetes tipa 2, potrebno je provesti terapiju za osnovnu bolest. To će ukloniti glavne simptome bolesti. Djeca s dijabetesom tipa 2 trebaju slijediti dijetu. U ovom slučaju dijete ima inzulin u tijelu, ali morate biti sigurni da nema naglih skokova glukoze.

Važno je potpuno eliminirati lako probavljive ugljikohidrate iz prehrane i ograničiti unos svih ostalih vrsta. Pored toga, potrebna je upotreba lijekova za snižavanje šećera, posebno poput Amaril, Maninil, Diabeton. Lijekovi su potrebni za podršku jetri, posebno, kao što je Essential Forte N, kao i laneno ulje, koje je izvor masnih kiselina.

Za normalizaciju mikrocirkulacije krvi indicirana je upotreba lijekova poput Trental i Vazinit. Potrebni su i vitaminski kompleksi. Da bi nahranio oči, propisan je Taurin. Ova aminokiselina ima hipoglikemijski efekat, a takođe pomaže u negovanju mrežnice. Djeca s dijabetesom ne mogu se odreći svog uobičajenog načina života, zbog čega ih roditelji trebaju motivirati vlastitim primjerom.

Upotreba inzulina

Liječenje dijabetesa ovisi u kojoj je fazi dijagnosticirano.Ako je dijete u stanju kome ili ketoacidoze, tada se terapija provodi u bolničkom okruženju, gdje se kapljice stavljaju s otopinama koje pomažu u uklanjanju toksina iz tijela, vraćanju kemijskog sastava krvi, te odabire potrebnu dozu inzulina. Za oporavak je indicirana primjena kapljica sa glukozom i inzulinom.

Obavezno slijedite dijetu s dijabetesom kod djece tipa 1, jer doziranje inzulina u velikoj mjeri ovisi o prehrani. Endokrinolog pravi poseban meni, uzimajući u obzir starost, težinu, težinu toka bolesti.

Budući da se liječenje provodi uz pomoć inzulina, vrijedno je razmotriti da je dvije vrste, naime bolus ili bazal. Inzulin kratkog djelovanja može se pripisati kao "Humulin regulator" ili "Humalog". Pored toga, mogu se koristiti proizvodi ruske proizvodnje. Bolus inzulin počinje djelovati gotovo odmah, a maksimalno razdoblje djelovanja je oko 4-8 sati.Namijenjen je za brzu apsorpciju ugljikohidrata koji u organizam unose hranu.

Inzulin dugog djelovanja postaje aktivan 30 minuta nakon injekcije i traje 20-30 sati. Osnovna sredstva uključuju Ultratard-NM, Humulin-NPH, Insuman Bazal i VO-S.

Dijete treba naučiti kako pravilno koristiti i skladištiti inzulin. Važno je da je svjestan svu odgovornost za svoje zdravlje i razumije potrebu za injekcijama, jer ljudski život ovisi o tome.

Ako se količina inzulina pogrešno izračuna, tada se može razviti stanje hipoglikemije. Smanjenje šećera nije samo zbog nepravilno izračunatih doza. Tome može doprinijeti unos hrane s malom količinom ugljikohidrata i prekomjernom fizičkom aktivnošću.

Proračun jedinica za hljeb

Obavezno slijedite određene preporuke za djecu koja imaju dijabetes jer će vam to produžiti život i poboljšati kvalitet. U Europi gotovo svaki proizvod označava sadržaj hljebnih jedinica. To pomaže onima koji imaju dijabetes bez problema da biraju hranu.

Možete samostalno izračunati jedinice za hleb. Sva hrana ima ugljene hidrate. Taj iznos mora biti podijeljen sa 12 i pomnožen s masom naznačenom na pakovanju. Dijeta za dijabetes kod djece podrazumijeva ograničenje unosa ugljikohidrata, jer bilo koje pogreške mogu pokrenuti pogoršanje dobrobiti.

Kontrola glukoze u krvi

Djetetu od dijabetesa potrebno je stalno praćenje šećera u krvi. Za to možete koristiti poseban uređaj - glukometar. Sada postoji mnogo različitih opcija za takav proizvod, tako da ga možete odabrati na osnovu svojih potreba. Budući da se ovaj uređaj koristi prilično često, mora nužno biti kvalitetan i pouzdan.

Kad je dijete malo, roditelji koriste glukometar za mjerenje nivoa glukoze, a kad odraste, može sam koristiti uređaj, pa dizajn treba biti što je jednostavniji. Vrlo povoljan uređaj sa posebnim test trakama. Međutim, datum isteka valja pratiti. Trake kojima je istekao rok trajanja mogu proizvesti pogreške koje mogu biti opasne za dijete s dijabetesom.

Moguće komplikacije

Komplikacije dijabetesa mogu biti akutne i kasne. Akutni poremećaji mogu se pojaviti u bilo kojem periodu bolesti i zahtijevaju trenutnu pomoć. Među njima su:

  • hiperglikemijska koma
  • hipoglikemijska koma,
  • efekat na unutrašnje organe.

Hiperglikemijska koma zasniva se na nedostatku inzulina. Razvija se postepeno i istovremeno se opaža pospanost, slabost, pojačavaju žeđ i mokrenje. Uz to mogu biti bolovi u trbuhu, mučnina i povraćanje. U tom slučaju morate odmah pozvati hitnu pomoć.

Hipoglikemijska koma nastaje prekomjernom dozom inzulina. Kreće naglo, jer koža odmah postaje vlažna, dijete je prekomjerno pobuđeno, zjenice mu se šire, apetit mu se povećava. U tom slučaju trebate ga nahraniti ili ubrizgati intravensku otopinu glukoze. Vrlo često su djeca sa dijabetesom hendikepirana, jer imaju neispravan rad mnogih unutrašnjih organa. Među kasnim komplikacijama bolesti treba istaknuti:

  • oftalmopatija
  • nefropatija
  • artropatija
  • neuropatija
  • encefalopatija.

Kod šećerne bolesti opaža se patološko oštećenje organa vida. To se manifestuje u obliku oštećenja vidnih živaca ili smanjenja oštrine vida. Dolazi i do oštećenja zglobova, koja je karakteristična jakim bolovima i ograničenjem njihove pokretljivosti.

Encefalopatija dovodi do promjene psihe i raspoloženja djeteta, što se odražava na brzu promjenu raspoloženja, neravnotežu i pojavu depresije. Uz to se mogu primijetiti oštećenja bubrega i živčanog sistema. Komplikacije su vrlo opasne, zbog čega morate redovno liječiti, slijediti dijetu, a takođe pratiti šećer u krvi.

Prevencija bolesti

Iako ne postoji efikasna prevencija dijabetesa kod djece, ipak, da biste spriječili pojavu bolesti kod djeteta s genetskom predispozicijom, morate slijediti dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata. Osim toga, morate izbjegavati stres, provoditi kaljenje, primjenjivati ​​vitaminske komplekse.

Važno je pravodobno provesti preventivni pregled kako bi se pravovremeno primijetili mogući kršenja.

Pogledajte video: Hipotireoza: smanjena funkcija štitne žlezde (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar