Mikardis plus uputstva za upotrebu leka

Opis važan za 24.08.2014

  • Latinsko ime: Micardisplus
  • ATX kod: C09DA07
  • Aktivna supstanca: Hidroklorotiazid + Telmisartan (Hydrochlorothiaz>

Jedna tableta Micardis Plus sadrži 40 ili 80 mg telmisartan i 12,5 mg hidroklorotiazid.

Pomoćni sastojci: natrijum hidroksid, meglumin, povidon, sorbitol, magnezijum stearat, laktoza monohidrat, gvožđe oksid crveno mikrokristalna celuloza, natrijum karboksimetil škrob,kukuruzni škrob.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Farmakodinamika

Mikardis Plus je kombinacija telmisartan (blokator receptora angiotenzin drugi tip) i hidroklorotiazid (diuretik tiazidni tip). Kombinovana upotreba ovih komponenata izaziva jače antihipertenzivni efekatnego ih koristi pojedinačno. Uzimanje lijeka 1 puta dnevno dovodi do izraženog postepenog pada pritiska.

Telmisartan - blokator selektivnih receptora angiotenzindrugi tip. Ima visoki afinitet prema receptorima podvrsta angiotenzina II AT1. On se istiskuje angiotenzin II od receptora. Vezivanje je dugoročno. Telmisartan ne blokira ostale receptore (uključujući AT2 tipreceptori) angiotenzin. Telmisartantakođe smanjuje sintezu aldosteron.

U osoba sa arterijska hipertenzija 80 mg telmisartan dnevno potpuno suzbija efekte angiotenzinII. Početak djelovanja događa se tri sata nakon uzimanja lijeka. Akcija traje jedan dan. Stalni antihipertenzivni efekat fiksirano mjesec dana nakon redovnog korišćenja telmisartan.

Hidroklorotiazid je diuretik tiazidni tip. Utječe na reverznu apsorpciju elektrolita u tubulima bubrega, direktno povećavajući izlučivanje natrijuma i klorida. To uzrokuje smanjenje volumena krvi u cirkulaciji, povećanu aktivnost reninpovećavaju sintezu aldosteron.

Nakon nanošenja hidroklorotiazid diureza raste nakon dva sata, a maksimalan učinak postiže se nakon četiri sata i traje 6-12 sati.

Farmakokinetika

Telmisartan.Brzo se apsorbuje iz probavnog trakta. Maksimalna koncentracija telmisartandolazi u roku sat vremena. Bioraspoloživost je 50%.

Odgovor sa proteinima u krvi - više od 99,5%. Metabolizira se interakcijom sa glukuronska kiselina. Derivati telmisartan farmakološki neaktivan.

Poluvrijeme života je oko 20 sati. Izlučuje se izmetom u svom izvornom obliku i bubrezima - do 2%.

Farmakokinetika telmisartanu starijih osoba ne razlikuje se od pacijenata mlađe životne dobi. Odabir doze nije potreban.

Hidroklorotiazid. Nakon oralne primjene hidroklorotiazid maksimalna koncentracija postiže se nakon 1-2 sata. Bioraspoloživost dostiže 60%.

Odgovor sa proteinima u plazmi - 64%. Ne metabolizira se i izlučuje se putem bubrega nepromenjeno.

Farmakokinetika


Telmisartan

Dok uzimate lijek unutra, on se iz gastrointestinalnog trakta apsorbuje u krv za kratko vrijeme. Neophodno je jasno razlikovati lijekove i hranu. Ako se ove dvije radnje kombiniraju, korisno gubi se kvaliteta lijeka, efikasnost se smanjuje za pedeset posto. Koncentracija dostiže potrebnu razinu tri sata nakon što je tableta popila.

Nakon nekog vremena, droga je prikazano izlučuje se kroz creva nepromenjeno.

Prilagođavanje doze se ne vrši ovisno o dobi pacijenta. U tijelu muškaraca i žena u studijama se opaža različita koncentracija tvari, a to može ovisiti o toleranciji sastojaka i brzini apsorpcije.

U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega lijek se izlučuje mnogo sporije nego kod ostalih. Ali može postojati i različita koncentracija ljekovitih tvari u muškim i ženskim organizmima.

Dodeljeno Mikardis medicina je obično u otkrivanju poremećaja kao što su:

  • Arterijska hipertenzija,
  • Poremećaji srčanog ritma,
  • Da bi se smanjila kardiovaskularna bolest i smrtnost kod pacijenata koji su prešli prag šezdeset godina.

Kontraindikacije

Droga Mikardis ne imenuju za lečenje u takvim slučajevima:

  • Ako je pacijentu dijagnosticirana akutna netolerancija na glavne ili pomoćne komponente lijeka,
  • Trudnoća i dojenje kod žena,
  • Pacijenti mlađi od osamnaest godina
  • Ako su otkriveni opstruktivni bronhitis ili druge slične bolesti,
  • S oslabljenom funkcijom jetre,
  • Ako se otkrije intolerancija na fruktozu,
  • Sa primarnim aldosteronizmom.

Mikardisom se s oprezom koristi kršenja:

  • Funkcija jetre
  • Bilateralna stenoza bubrežne arterije,
  • Visoki kalijum
  • Manjak natrijuma
  • Hronična srčana insuficijencija
  • I mnogi drugi poremećaji tjelesnih funkcija.

Način primjene

Mikardis tablete uzimaju se oralno. Optimalna doza lijeka je jedna tableta, s koncentracijom od 40 mg jednom dnevno. Ako to nije dovoljno, količina lijeka može se udvostručiti, ali ne više. Efekat od liječenja, koja se možda neće postići odmah, tako da ne žurite sa povećanjem doze. Najprije morate pričekati određeno razdoblje liječenja, a to je od četiri do osam tjedana.

Pacijenti koji su stalno podvrgnuti postupcima hemodijalize ne moraju ni u kojem slučaju prekoračiti dozu koju je odabrao ljekar.

U bolesnika s umjerenim i blagim poremećajima jetre, dnevna doza ne prelazi više od 40 mg dnevno.

Za starije ljude količina lijeka treba biti minimalna kako ne bi naštetila.

Oblik i sastav izdavanja

Mikardis Plus se proizvodi u obliku tableta - dvokonveksni, ovalni, dvoslojni:

  • doziranje 40 / 12,5 mg i 80 / 12,5 mg - jedan sloj ružičasto-bež boje, drugi - bijela boja s mogućim isprekidanom ružičasto-bež bojom, na bijeloj površini ostavlja se utisak „H4“ (40 / 12,5 mg) ili „H8” (80 / 12,5 mg), i logotip kompanije (7 kom u blisteru, u kartonskom snopu od 2, 4 ili 8 blistera),
  • doziranje 80/25 mg - jedan sloj je bijele boje, s mogućim mrljama žut, drugi je žut, na bijeloj površini je otisak „H9“ i logotip kompanije (7 svaki u blister pakiranju, u kartonskom snopu od 1, 2 ili 4 blistera).

1 tableta sadrži:

  • aktivne tvari: telmisartan - 40/80 mg + hidroklorotiazid - 12,5 mg ili telmisartan - 80 mg + hidroklorotiazid - 25 mg,
  • dodatne komponente: povidon, natrijum hidroksid, meglumin, magnezijev stearat, sorbitol, mikrokristalna celuloza, laktoza monohidrat, kukuruzni škrob, natrijum karboksimetil škrob, željezni oksid crveni (40 / 12,5 i 80 / 12,5), željezo-oksid žuti ( 80/25).

Telmisartan

Telmisartan je specifični antagonist (blokator) A-II receptora (AT)1 podtip) demonstrirajući antihipertenzivno dejstvo oralnom upotrebom. Ima visok afinitet prema AT-u1 podvrsta A-II receptora, kroz koju se vrši djelovanje potonjih. Ne vrši nikakvo agonističko dejstvo na receptor, iz koga se raseljava A-II. Aktivna supstanca selektivno se veže na AT1 podtipu A-II receptora, a nema afinitet za AT2 podvrsta, kao i ostali angiotenzinski receptori. Funkcionalni značaj ovih receptora i rezultat njihove moguće prekomjerne aktivacije zbog utjecaja A-II, čija se razina povećava telmisartanom, nisu proučavani. Aktivna komponenta uzrokuje pad koncentracije aldosterona u krvi, ne blokira ionske kanale i ne suzbija razinu renina u krvnoj plazmi. Telmisartan također ne inhibira enzim koji pretvara angiotenzin (ACE) - kininazu II, koji uništava bradikinin, stoga se ne očekuje povećanje rizika od neželjenih reakcija uslijed bradikinina.

Uz prisustvo arterijske hipertenzije, uporaba telmisartana u dozi od 80 mg u potpunosti inhibira hipertenzivni učinak A-II. Antihipertenzivna aktivnost tvari nakon njene prve oralne primjene očituje se u roku od 3 sata. Učinak lijeka traje 24 sata i ostaje značajan do 48 sati. Obično je moguće postići izraženi hipotenzivni efekat 28 dana nakon početka kursa, pod uslovom da se Mikardis Plus redovno uzima.

U bolesnika s arterijskom hipertenzijom, telmisartan smanjuje i sistolički i dijastolički krvni tlak bez promjene srčanog ritma (HR). Ako je potrebno naglo otkazati tvar, krvni tlak se postepeno vraća u prvobitne vrijednosti bez rizika od sindroma povlačenja.

U studijama telmisartana, ocjenjivani su slučajevi kardiovaskularne smrtnosti, nefatalni moždani udar, nefatalni infarkt miokarda ili hospitalizacija zbog hroničnog zatajenja srca (CHF). Bolesnici stariji od 55 godina s moždanim udarom, koronarnom arterijskom bolešću, oboljenjem perifernih arterija ili šećernom bolešću s istodobnim oštećenjem ciljnih organa (hipertrofija lijeve komore, retinopatija, povijest makro- ili mikroalbuminurije) pokazali su smanjenje kardiovaskularne morbidnosti i smrtnosti.

Hidroklorotiazid

Hidroklorotiazid je tiazidni diuretik. Supstanca, kao i drugi predstavnici ove klase antihipertenzivnih sredstava, utiče na mehanizam reapsorpcije elektrolita u bubrežnim tubulima, direktno povećavajući izlučivanje natrijuma i hlorida (otprilike, u jednakim količinama). Rezultat diuretičke aktivnosti lijeka je smanjenje volumena cirkulirajuće krvi (BCC), povećanje razine renina u plazmi u krvi, porast proizvodnje aldosterona i posljedično povećanje sadržaja kalijuma i bikarbonata u urinu, što dovodi do smanjenja koncentracije kalija u krvnoj plazmi.

Uz kombiniranu upotrebu tvari s telmisartanom, moguće zbog blokade renin-angiotenzin-aldosteronskog sustava (RAAS), smanjuje se gubitak kalija povezan s ovim diuretikom. Nakon oralne primjene hidroklorotiazida primjećuje se povećana diureza nakon 2 sata, a maksimalan učinak je nakon oko 4 sata. Diuretička aktivnost Mikardis Plus se opaža tokom otprilike 6-12 sati.

Produljena upotreba hidroklorotiazida smanjuje rizik od komplikacija kardiovaskularnih lezija i smrtnosti od njih.

Antihipertenzivni učinak Mikardis Plus u pravilu dostiže najviše 4-8 tjedana nakon početka liječenja.

Predoziranje

Slučajevi predoziranja Mikardis Plus tabletama nisu fiksni.

Simptomi predoziranja aktivnim sastojcima lijeka mogu biti:

  • telmisartan: bradikardija, tahikardija, izrazito sniženje krvnog pritiska,
  • hidroklorotiazid: hipokalemija, hipokloremija i ostali poremećaji vodno-elektrolitne ravnoteže krvi, smanjenje BCC-a, što izaziva mišićne grčeve i / ili pogoršava poremećaje kardiovaskularnog sistema (aritmije zbog istodobne primjene srčanih glikozida ili nekih drugih antiaritmičkih lijekova).

S razvojem ovih reakcija propisana je simptomatska terapija, telmisartan se ne uklanja iz krvi primjenom hemodijalize. Hidrohlorotiazid se izlučuje iz tijela hemodijalizom, međutim, stepen njegovog uklanjanja nije utvrđen. Potrebno je redovno pratiti nivo ravnoteže kreatinina i elektrolita u krvnom serumu.

Posebna uputstva

U nekim slučajevima, kao rezultat inhibicije aktivnosti RAAS-a tijekom terapije lijekom, uglavnom uz istodobno liječenje lijekovima koji utječu na ovaj sustav, bubrežna aktivnost je oslabljena (uključujući razvoj akutnog zatajenja bubrega). Kao rezultat, liječenje praćeno dvostrukom blokadom RAAS-a (na primjer, kombinacijom Mikardis Plus-a s ACE inhibitorima ili aliskiren-om) treba provoditi strogo pojedinačno, uz sustavno pažljivo praćenje bubrežne funkcije (uključujući praćenje razine kalija i kreatinina u serumu u krvi).

U bolesnika sa koronarnom srčanom bolešću (CHD) i dijabetes melitusom, dok uzimaju antagoniste A-II receptora, moguć je povećan rizik od fatalnog infarkta miokarda i iznenadne kardiovaskularne smrti. Budući da u prisutnosti dijabetes melitusa, koronarna bolest srca može biti nedijagnosticirana zbog asimptomatskog tečaja, za njegovo otkrivanje i liječenje prije liječenja Mikardis Plus zahtijeva odgovarajuću dijagnostiku (uključujući test s fizičkom aktivnošću).

Hidroklorotiazid je derivat sulfonamida i može izazvati razvoj idiosinkratske reakcije, što se očituje u obliku akutnog glaukoma i zatvaranja kuta te akutne prolazne miopije. Simptomi ovih komplikacija uključuju bol u očima ili naglo smanjenje oštrine vida, što se u većini slučajeva javlja od nekoliko sati do nekoliko tjedana nakon pokretanja Mikardis Plus. U nedostatku terapije, razvijeni akutni glaukom zatvaranja kuta može uzrokovati gubitak vida. Za liječenje ove reakcije prvo je potrebno odmah prestati uzimati hidroklorotiazid. Ako intraokularni tlak ostane nekontroliran, može biti potrebno hitno konzervativno ili kirurško liječenje. Čimbenici rizika za akutni glaukom zatvaranja kuta može biti istorija alergija na penicilin ili sulfonamide.

Hidroklorotiazid, kao i drugi tiazidni diuretici, može dovesti do poremećaja vodno-elektrolitne ravnoteže i acidobaznog stanja (hiponatremija, hipokalemija i hipokloremična alkaloza). Znakovi ove komplikacije mogu uključivati ​​žeđ, suha usta, opću slabost, anksioznost, pospanost, slabost mišića, mijalgiju ili konvulzivno trzanje mišića tele (crumpi), izrazito smanjenje krvnog pritiska, mučninu, povraćanje, tahikardiju, oliguriju.

Prijetnja hipokalemije povećava se uglavnom kod pacijenata s cirozom jetre, na pozadini povećane diureze, prehranom bez soli i u slučaju kombinacije Mikardis Plus s gluko- i mineralokortikosteroidima ili kortikotropinom.

Unatoč činjenici da nije zabilježena klinički značajna hiperkalemija tijekom liječenja Mikardis Plusom, treba imati na umu da faktori rizika za njegovu pojavu uključuju dijabetes melitus, zatajenje srca i / ili bubrega.

Informacije koje potvrđuju sposobnost Mikardis Plus-a da smanji ili spriječi razvoj hiponatremije uzrokovane unosom diureticima nisu dostupne. Hipokloremija je, u pravilu, beznačajna i ne zahtijeva liječenje.

Tiazidni diuretici povećavaju vjerojatnost smanjenog izlučivanja kalcija bubrezima i pojavu prolaznog i blagog povećanja razine kalcija u serumu. Razvoj teške hiperkalcemije može biti simptom latentnog hiperparatireoidizma. Ako je potrebna procjena rada paratireoide, tiazidni diuretici moraju biti obustavljeni.

Djelovanje Mikardis Plus-a manje je efikasno kod pacijenata rane Negroid.

Nuspojave

  • Iz respiratornog sistema: kratkoća daha, respiratorni distres sindrom.
  • Iz krvožilnog sistema: tahikardija, aritmije, bradikardija, snažan pad pritiska.
  • Iz nervnog sistema: nesvest, parestezijavrtoglavica nesanicaanksioznost depresijarazdražljivost, glavobolja.
  • Iz probavnog sistema: nadimanje, proliv,suha usta, bol u trbuhu, zatvorgastritis, hiperholesterolemija, hiperglikemija, pankreatitis,žutica dispepsija.
  • Na dijelu kože: znojenje.
  • Iz mišićno-koštanog sistema: grčevi mišića, artralgija, mijalgija, artrozabol u grudima.
  • Iz hemopoetskog sistema: leukopenija, eozinofilija, anemija, neutropenija, trombocitopenija, trombocitopenija.
  • Iz genitourinarne sfere: zatajenje bubrega, nefritis, glukozurija.
  • Iz očiju: oštećenje vida, glaukom, ksantopija, akutna miopija.
  • Infekcije: sepsarespiratorne infekcije (faringitis, bronhitis, sinusitis), upala pljuvačnih žlijezda.
  • Metabolički poremećaji: povećanje kreatinin, jetreni enzimi, kreatin fosfokinaza, mokraćna kiselina u krvi hipertrigliceridemija, hiperkalemija, hipokalemija, hipoglikemija, hiponatremija, pad hemoglobin.
  • Alergijske reakcije: svrbež kože, angioedemosip eritem, anafilaktičke reakcije, ekcem, sistemski vaskulitis, nekrotični vaskulitis.

Interakcija

Prilikom deljenja telmisartan sa:

  • ostali antihipertenzivi - moguće je povećanje snage antihipertenzivni efekat,
  • lijekovi litijuma - moguće je privremeno povećanje sadržaja litijuma u krvi
  • nesteroidni protuupalni lijekovi - moguća pojava akutno zatajenje bubrega kod pacijenata sa smanjenom količinom krvi u cirkulaciji,
  • digoksin - moguće je povećanje koncentracije digoksin u krvi za 20%.

Uz istovremeno korištenje hidroklorotiazid sa:

  • barbiturati, etanol ili opioidni lijekovi protiv bolova - razvoj je moguć ortostatska hipotenzija,
  • Metformin - razvoj je moguć laktacidoza,
  • hipoglikemijska sredstvai insulin - potrebno je prilagođavanje doze hipoglikemijski lekovi,
  • kolestiramin i kolestipol- moguća je inhibicija apsorpcije hidroklorotiazid,
  • ne-depolarizacijski mišićni relaksanti - moguće je pojačati njihov efekat,
  • srčani glikozidi - razvoj je moguć hipokalemijaili hipomagnezijemija,
  • sredstva protiv gihta - moguće povećanje sadržaja mokraćna kiselina u krvi.
  • preparati kalcijuma- moguć porast koncentracije kalcijuma u krvi zbog inhibicije njegovog izlučivanja bubrezima.
  • amantadin- moguć je povećan rizik od razvoja neželjenih efekata amantadin,
  • m-antiholinergični blokatori(atropin, biperiden) - moguće slabljenje crevne pokretljivosti, povećana bioraspoloživost tiazidni diuretici,
  • nesteroidni protuupalni lijekovi - moguće slabljenje diuretik i antihipertenzivni efekat.

1. Uputstvo za prijem

U članku možete pronaći podatke o indikacijama, načinu primjene ili potrebnoj dozi (ako je potrebno, kako treba izračunati), sastavu, obliku u kojem se ovaj lijek može proizvesti, kombinaciji ovog lijeka s drugim lijekovima, uvjetima u kojima je neprihvatljivo uzimanje lijeka, raspona cijena, analoga kao i pregleda pacijenata koji uzimaju ovaj lijek.

Uz to, ovdje možete pronaći i podatke o tome što učiniti ako iznenada imate predoziranje. Sve ove informacije treba pažljivo proučiti kako se ne bi suočili sa negativnim posljedicama.

Nuspojave

Tokom lečenja Mikardisom, takvim kolateralna efekti:

  • Centralni nervni sistem - depresija, vrtoglavica, anksioznost, nesanica, nesvjestica,
  • Infekcije - cistitis, infekcije gornjih disajnih puteva, sepsa,
  • Krvožilni sistem - trombocitopenija, anemija, oštar pad nivoa hemoglobina,
  • Vizija - može se pojaviti zamagljena percepcija slika ili drugih poremećaja,
  • Digestivni sistem - suha usta, bol u trbuhu, povraćanje, mučnina,
  • Mišići i kosti - bolovi u leđima, mijalgija, oštri bolovi u mišićima i zglobovima, konvulzivna stanja,
  • I druge reakcije se mogu pojaviti, na primjer, opća slabost, pospanost ili bol u određenim dijelovima tijela.

Kompatibilnost s drugim lijekovima

Aktivna supstanca lijeka Mikardis može povećati učinak drugih lijekova što zauzvrat snižava krvni tlak.

A isto tako se povećava i koncentracija digoksina u tijelu, zbog čega je potrebno stalno pratiti testove.

s produljenom uporabom lijeka Mikardis, stope inhibicije mogu se mijenjati vazokonstriktor lijekovima, a takođe mijenja provođenje nervnih reakcija u tijelu.

Uslovi skladištenja

Lijek treba čuvati izvan dohvata djece. Možete ga imati u prostoriji u kojoj temperatura ne prelazi trideset stepeni toplote. Tablete, ako nisu pokvarene, njihovo pojedinačno pakiranje čuva se oko tri godine, nakon čega se koristi ne preporučuje se.

Još u fazi odabira lijeka, rečeno mi je da Mikardis ima aktivni terapeutski učinak. Odlučio sam da to pokušam na sebi, pogotovo jer su dokazi bili značajni. Uzmite tablete, liječnik je propisao nekoliko tjedana da maksimizira njihov učinak. I liječenje je počelo. Naravno da je cena bila visoka za mene, ali odlučio sam da analozi možda neće imati isti efekat kao sam Mikardis i popili su original. U roku od tjedan dana osjećao sam se puno bolje. Hvala ljekarima i Mikardisu.

Kad je moja majka bila bolesna, isprobali smo veliki broj lijekova, pokušavajući stabilizirati njeno stanje, ali dugo nisu pomagali. Nakon konsultacija s liječnikom u klinici, odlučili smo isprobati jeftin analog Mikardisa. Iznenađujuće, lijek je počeo aktivno djelovati gotovo odmah. Svidjelo mi se što je cijena bila prihvatljiva i sastav aktivnih tvari je u potpunosti odgovarao našim pokazateljima. Hvala svima koji su utjecali na naš izbor ovog lijeka.

Doktor mi je propisao da uzmem lijek Mikardis plus. Nakon čitanja različitih recenzija o njenim nuspojavama na tijelo, odlučio sam isprobati analoge. Činilo mi se da manje šteti svom već slabom tijelu. Ali nakon nekog vremena, terapeutski učinak je bio minimalan i odlučeno je da se ipak koristi lijek s oznakom mikardis. Postalo je mnogo bolje.

Sastav i farmakološki efekti lijeka

Glavni aktivni sastojak lijeka je telmisartan. Jedna tableta ove komponente sadrži 80, 40 i 20 miligrama. Pomoćne tvari lijeka koji poboljšavaju apsorpciju glavne komponente su: meglumin, natrijum hidroksid, polividon, sorbitol i magnezijum stearat. Ovaj lijek osim telmisartana sadrži dodatnih 12,5 miligrama hidroklorotiazida - supstance koja predstavlja diuretik. Kombinacija diuretika i antagonista angiotenzina omogućava postizanje većih hipotenzivnih efekata. Diuretski efekat se javlja otprilike dva sata nakon uzimanja tablete.

Mikardis Plus je antagonist receptora za hormon angiotenzin. Ovaj hormon povećava tonus vaskularnih zidova, što dovodi do smanjenja čišćenja krvnih sudova. Telmisartan je po hemijskoj strukturi identičan podvrstu angiotenzinskih receptora.

Nakon ulaska u tijelo, ovaj lijek formira vezu s receptorima, što dovodi do premještanja angiotenzina, eliminirajući na taj način glavni razlog povećanja krvnog tlaka. Telmisartan dovodi do smanjenja sistolnog i, pored toga, dijastoličkog pritiska, ali ova supstanca ni na koji način ne mijenja svoju snagu brojem kontrakcija srčanog mišića. Što nam govori priručnik Mikardis Plus?

Već prva upotreba lijeka dovodi do postepene stabilizacije pritiska: polako se smanjuje za nekoliko sati. Antihipertenzivni efekat nakon uzimanja tableta primećuje se najmanje jedan dan. Dakle, da bi se pritisak održao normalnim i bio pod kontrolom, potrebno je piti lijek samo jednom dnevno. Maksimalno, a istovremeno i trajno smanjenje pritiska događa se mjesec dana kasnije od početka liječenja predstavljenim lijekom. U slučajevima kada se lijek naglo poništi, ne dolazi do efekta povlačenja, odnosno pritisak se ne vraća oštro u prvotni pokazatelj, ali u pravilu se to dešava za nekoliko tjedana.

Sve komponente Mikardis Plus-a, ako se uzima oralno iz crijeva, apsorbiraju se prilično brzo, bioraspoloživost lijeka dostiže gotovo pedeset posto. Maksimalna koncentracija aktivne komponente u plazmi određuje se nakon tri sata. Proces metabolizacije nastaje reakcijom telmisartana sa glukuronskom kiselinom. Nastali metaboliti su neaktivni. Poluživot lijeka je više od dvadeset sati. Prerađeni lijek izlučuje se izmetom. Što se tiče urina, manje od dva odsto lijeka izlazi s njim.

Mikardis Plus tablete dostupne su u tri verzije: 80, 40 i 20 miligrama telmisartana. Bez obzira na količinu aktivnog sastojka, sve tablete imaju izduženi oblik i bijelu boju. Graviranje firme ispisano je na jednoj strani tableta. 40 miligramske tablete takođe imaju utisnute 51N. Oni od 80 miligrama svaki su ugravirani u vrijednosti 52N. U jednom pakovanju je od dva do osam blistera, od kojih svaki sadrži sedam tableta.

Kada trebate koristiti lijek?

Prema uputama, Mikardis Plus (80 + 12,5 mg) je razvijen za lečenje hipertenzije. Neki ljekari propisuju ovaj lijek pacijentima starijim od pedeset i pet godina za koje je otkriveno da imaju povećan rizik od teških kardioloških patologija koje su povezane sa arterijskom hipertenzijom. Vrijedi napomenuti da je lijek propisan u slučaju kada nije moguće postići potrebno smanjenje pritiska uzimanjem uobičajenog oblika ovog lijeka.

Ne preporučuje se propisivanje ovog lijeka za sebe i odabir njegove doze, jer samo liječnik može utvrditi sve kontraindikacije ispravnim procjenom pacijentovih analiza. Vjerovatnoća nuspojava ovisi i o tome koliko je pravilno odabran režim liječenja.

Kada se lijek smatra kontraindiciranim?

Liječenje lijekom se ne smije izvoditi u sljedećim slučajevima:

  • U situacijama kada postoji preosjetljivost na glavne ili dodatne tvari ovog lijeka.
  • Ovaj lijek nije prikladan za žene koje su u položaju, ali, osim toga, ako se vrši dojenje.
  • Lijek nije prikladan čak i ako pacijenti imaju patologije bilijarnog trakta koje utječu na njihovu ukupnu propusnost.
  • Uz prisustvo ozbiljnih poremećaja u funkcionisanju bubrega i jetre.
  • U situacijama kada postoji nasledna netolerancija na fruktozu.

U liječenju hipertenzije kod djece ili adolescenata trebaju biti odabrani analozi. Ovo je prije svega zbog činjenice da nije utvrđen učinak telmisartana na organizam koji se još nije u potpunosti formirao. Uputa za uporabu s Mikardis Plus pokazuje da, pored svih gore navedenih kontraindikacija, ne može se propisati pacijentima koji pate od vatrostalne hiperkalcemije, a osim toga, nije prikladan za hipokalemiju, nedostatak zbog netolerancije na galaktozu i laktozu.

Relativne kontraindikacije daju se i na lijek Mikardis Plus (80 mg). Na primjer, liječnici trebaju biti posebno oprezni i propisati liječenje malim dozama u slučajevima kada u povijesti hipertenzivnih bolesnika postoje sljedeće patologije:

  • Razvoj hiponatremije ili hiperkalemije.
  • Prisutnost srčane ishemije kod pacijenata.
  • Razvoj različitih bolesti srca, na primjer, u obliku hronične insuficijencije, stenoze ventila ili kardiomiopatije.
  • Pojava stenoze obe arterije bubrega. U situacijama kada pacijent ima samo jedan bubreg, posebno treba paziti tokom davanja leka, kada postoji stenoza jedine arterije koja obavlja funkciju opskrbe krvlju.
  • Razvoj dehidracije koji je uzrokovan bolestima popraćenim povraćanjem ili prolivom.
  • Prethodna terapija diureticima.
  • Oporavak pacijenata nakon transplantacije bubrega.

Pored gore navedenih bolesti, uz imenovanje Mikardis Plus-a, treba biti posebno oprezan ukoliko pacijenti imaju dijabetes i giht.

Moguće nuspojave tokom primjene

Recenzije o "Mikardis Plus" ne odlikuju se uvijek pozitivnom ocjenom. Neki pacijenti prijavljuju pojavu različitih neugodnih promjena u njihovom dobrobiti. Treba odmah naglasiti da razvoj neželjenih efekata direktno ovisi o doziranju lijeka, a osim toga, o dobi pacijenata i prisutnosti pratećih patologija. Dakle, često je moguće primijetiti sljedeće promjene dok uzimate ovaj lijek:

  • Pojava periodične vrtoglavice, glavobolje, umora i anksioznosti zajedno s depresivnim stanjem, nesanicom i, u rjeđim slučajevima, konvulzijama nisu isključeni.
  • Značajno povećanje osjetljivosti respiratornog sustava na infektivne patogene, što zauzvrat postaje glavni uzrok faringitisa, sinusitisa, bronhitisa, paroksizmalnog kašlja i slično.
  • Pojava dispeptičnih poremećaja u obliku mučnine, kolika i, pored toga, proliva. Kod nekih pacijenata testovi mogu pokazati i povećanje jetrenih enzima.
  • Pojava hipotenzije - bol u predelu grudnog koša. Takođe, razvoj tahikardije ili, obrnuto, bradikardija nije isključen.
  • Pojava bolova u mišićima i artralgija. Pojava boli u lumbalnoj regiji.
  • Razvoj zaraznih lezija genitourinarnog trakta zajedno sa zadržavanjem tečnosti u tijelu.
  • Pojava alergijskih reakcija u obliku kožnih osipa, urtikarije, zajedno s angioedemom, svrbežom ili eritemom.
  • U sklopu laboratorijskih ispitivanja može se otkriti hiperkalemija sa znakovima anemije.

U okviru predkliničkih studija lijeka "Mikardis Plus" utvrđeno je fetotoksično djelovanje lijeka. S obzirom na ovaj faktor, nepoželjno je uzimati ovaj lijek tokom trudnoće. U slučaju da je planirano začeće, tada bi žena, prema preporuci ljekara, trebala preći na manje opasne antihipertenzivne lijekove. U slučajevima začeća upotreba ovog lijeka se odmah prekida.

Značajke upotrebe

Lijek "Mikardis Plus" treba propisati isključivo ljekar. Može se koristiti samostalno ili s drugim farmaceutskim pripravcima čiji je učinak usmjeren na poboljšanje funkcioniranja kardiovaskularnog sustava. Proizvođač lijeka preporučuje da dnevni unos Mikardis Plus bude ograničen na jednu tabletu s dozom od 40 miligrama aktivne tvari.Istodobno, važno je uzeti u obzir da se kod pacijenata koji pate od blagog oblika hipertenzije može postojati uporni hipotenzivni učinak dok uzimaju dozu od dvadeset miligrama.

Odabir terapijske doze provodi se najmanje četiri sedmice. Potrebno je toliko vremena da ovaj lijek pokaže svoje puno terapijsko djelovanje. U slučaju da tijekom ovog vremena željeni rezultat nije postignut, pacijentu se savjetuje da uzima Mikardis Plus u dozi od 80 miligrama. Uz prisustvo težih oblika hipertenzije dopuštena je primjena lijeka u količini od 160 miligrama telmisartana, odnosno, stoga su potrebne dvije tablete od 80 miligrama. Treba napomenuti da se zbog diuretika koji je dio Mikardis Plus (80 + 12,5 mg) tlak u pacijenata smanjuje mnogo brže i bolje nego kod uzimanja uobičajene verzije ovog lijeka.

Tako doktor bira dozu kombinovanog leka na osnovu težine toka hipertenzije. Recenzije o "Mikardis Plus" često potvrđuju njegovo izraženo hipotenzivno djelovanje. Predstavljeni lijek uzima se apsolutno u bilo koje doba dana. U ovom slučaju uporaba hrane ne utječe na probavljivost tvari droge. Ukupno trajanje prijema određuje liječnik, ovisno o pacijentovom stanju, liječnik može preporučiti prelazak na dozu održavanja od 20 miligrama.

Pacijentima koji imaju povijest oštećenja bubrega nije potrebno davati pojedinačnu dozu. U slučaju da postoje umerene patološke promene u funkciji jetre u anamnezi, potrebna je samo doza „40“. Treba napomenuti da svako povećanje doze dovodi do pogoršanja u radu tijela. Što se tiče starijih pacijenata, njima nije potrebno prilagođavanje doze.

Uticaj aktivne komponente lijeka na sposobnost pacijenata da kontrolira mehanizme

U prilogu upute za uporabu lijeka "Mikardis Plus" (40 i 80 miligrama) stoji da nisu provedena posebna ispitivanja učinka lijeka na koncentraciju pažnje, kao ni na brzinu reakcije. No, svejedno, dok uzimate lijekove s hipotenzivnim učinkom izlaganja, uvijek treba imati na umu da farmaceutski pripravci ove kategorije mogu uzrokovati pospanost s periodičnom vrtoglavicom. U slučaju da radnici koji su povezani sa servisnim mehanizmima imaju slične simptome, tada im se trebaju dodijeliti analozi Mikardis Plus (80 ili 40 mg).

Značajke skladištenja lijeka i njegova cijena

Lijek se mora čuvati tamo gdje je isključena dostupnost djeci. Temperatura u skladištu ne bi trebalo da pređe trideset stepeni. U pravilu se tablete s dozom od 40 i 80 miligrama mogu čuvati bez narušavanja integriteta blistera najviše četiri godine od trenutka njihove proizvodnje. 20 miligramskih tableta ima kraći rok trajanja od tri godine. Cijena lijeka "Mikardis Plus" u ljekarni direktno ovisi o doziranju aktivnog sastojka u lijeku:

  • Lijek možete kupiti za 40 miligrama, u kojem ima četrnaest tableta, za oko petsto rubalja.
  • Mikardis Plus 80 miligrama sa dvadeset i osam tableta u ljekarni košta u prosjeku devet stotina i pedeset rubalja.
  • Trošak lijeka od dvadeset i osam tableta počinje od osam stotina pedeset rubalja.

Istina, ove informacije nisu u uputama za upotrebu s Mikardis Plus.

Analozi lijeka

Recenzije o lijeku uglavnom su pozitivne, jer ljudi koji su koristili ovaj lijek primjećuju rijetku pojavu nuspojava i navode da je ovaj lijek dobar, i što je najvažnije, brzo smanjuje pritisak. Istina, mnogi od kupovine ovog alata zaustave njegova prilično visoka cijena. Odmah treba reći da liječnik treba odabrati jeftinije analoge lijeka Mikardis Plus. Dakle, sljedeći lijekovi spadaju u najpoznatije lijekove sa sličnim učinkom i učinkom na tijelo: Telmisartan, Teveten, Teseo, Hipotel i Pritor.

Cijena analoga "Mikardis Plus" izravno ovisi o njihovom proizvođaču, a osim toga, i o sastavu tableta. Po manje ili više niskoj cijeni možete kupiti, na primjer, takve lijekove kao što su Angiakand, Valz i Blocktran. Također treba proučiti upute za upotrebu analoga, jer će omogućiti otkrivanje svih kontraindikacija s nijansama uporabe.

Trudnoća i dojenje

Trudnice koje koriste Mikardis Plus su kontraindicirane. Ne preporučuje se primanje antagonista A-II receptora u prvom tromjesečju trudnoće. U slučaju potvrde trudnoće, upotrebu ovih lijekova treba odmah prekinuti. Ako je potrebno, pacijentima se propisuju alternativni antihipertenzivi koji imaju utvrđen sigurnosni profil tokom trudnoće.

U II - III tromjesečju terapija blokatorima A-II receptora je kontraindicirana, jer je tijekom pretkliničkih studija utvrđeno da tijekom tih razdoblja trudnoće mogu kod osobe izazvati fetotoksičnost (odloženo osificiranje lubanje, oligohidramnion, oslabljena bubrežna aktivnost), kao i neonatalnu toksičnost (hiperkalemija, hipotenzija, zatajenje bubrega). Ako je liječenje antagonistima A-II receptora propisano u drugom tromjesečju trudnoće, u ploda treba obaviti ultrazvučni pregled kostiju lubanje i bubrežne funkcije. Novorođenčad čije su majke uzimale lijekove ove klase trebaju se pažljivo nadgledati zbog arterijske hipotenzije.

Iskustvo sa primjenom hidroklorotiazida u trudnica, posebno u prvom tromjesečju, ograničeno je. Poznato je da ta supstanca prolazi kroz placentnu barijeru i, uzimajući u obzir farmakološki mehanizam svog djelovanja, može se očekivati ​​da uzimanje Mikardis Plus u II - III trimestru trudnoće može izazvati kršenje fetoplacentne perfuzije i izazvati neželjene efekte u embrionu / plodu, poput trombocitopenije, tj. žutica, neravnoteža elektrolita. Hidroklorotiazid se ne smije koristiti za arterijsku hipertenziju i edeme zbog trudnoće, za preeklampsiju (uslijed pogoršanja prijetnje smanjenja volumena plazme i smanjenja perfuzije placente), te u nedostatku pozitivnog učinka u tim kliničkim situacijama.

Za liječenje esencijalne hipertenzije u trudnica, hidroklorotiazid se može propisati samo u izuzetno rijetkim slučajevima, kada je nemoguće koristiti drugi tretman.

Prijem Mikardis Plus za vrijeme dojenja je kontraindiciran.

Studije utjecaja lijeka na plodnost kod ljudi nisu provedene.

Recenzije ljekara

Prema riječima stručnjaka, ovaj lijek je veoma efikasan. Pomaže brzo, rijetko izaziva štetne reakcije tijela. Postoje, naravno, i jeftiniji analozi. Ali ako procijenite omjer cijene i kvalitete, tada se opisani lijek u tom pogledu u potpunosti opravdava.

Pregledali smo upute za upotrebu i recenzije za Mikardis Plus.

Sa oštećenom funkcijom bubrega

U slučaju teškog oštećenja bubrega (CC ispod 30 ml / min), Mikardis Plus je kontraindiciran.

S oprezom se preporučuje upotreba hipotenzivnog sredstva protiv pozadine stenoze arterija jednog bubrega ili bilateralne stenoze bubrežne arterije i u stanju nakon transplantacije bubrega. U bolesnika s blagim / umjerenim oštećenjem bubrega (CC iznad 30 ml / min), prilagođavanje doze Mikardis Plus nije potrebno, ali bi oni trebali povremeno nadzirati bubrežnu aktivnost.

S oslabljenom funkcijom jetre

U slučaju teških povreda jetre (klasa C na skali Child-Pugh), primjena Mikardis Plus je kontraindicirana.

Bolesnici s funkcionalnim poremećajima jetre ili progresivnim bolestima jetre (Child i Pugh klasa A i B) trebaju koristiti lijek s oprezom, jer čak i s malim promjenama vodno-elektrolitne ravnoteže, povećava se rizik od razvoja jetrene kome. U slučaju oštećenja funkcije jetre blagog / umjerenog stupnja, maksimalna dnevna doza Mikardis Plus ne smije prelaziti 40 / 12,5 mg.

Mikardisplyus oblik oslobađanja, pakovanje lijeka i sastav.

Tablete su ovalne, bikonveksne, dvoslojne (jedan sloj je ružičasto-bež boje, drugi je bijele boje s mogućim isprepletanjem ružičasto-bež boje), oznaka je "H4", a logotip tvrtke na bijeloj površini. 1 tab telmisartan 40 mg hidroklorotiazid 12,5 mg
Pomoćne tvari: povidon, meglumin, natrijum hidroksid, sorbitol, magnezijev stearat, mikrokristalna celuloza, crveni željezni oksid, natrijev škrob glikolat, laktoza monohidrat, kukuruzni škrob.
7 kom - blisteri (2) - pakovanja od kartona.
7 kom - blisteri (4) - pakovanja od kartona.
7 kom - blisteri (8) - pakovanja od kartona.
7 kom - blisteri (12) - pakovanja od kartona.
Tablete su ovalne, dvokonveksne, dvoslojne (jedan sloj je ružičasto-bež, drugi je bijeli s mogućim isprepletanjem ružičasto-bež), na bijeloj površini je oznaka "H8" i logotip kompanije. 1 tab telmisartan 80 mg hidroklorotiazid 12,5 mg
Pomoćne tvari: povidon, meglumin, natrijum hidroksid, sorbitol, magnezijev stearat, mikrokristalna celuloza, crveni željezni oksid, natrijev škrob glikolat, laktoza monohidrat, kukuruzni škrob.
7 kom - blisteri (2) - pakovanja od kartona.
7 kom - blisteri (4) - pakovanja od kartona.
7 kom - blisteri (8) - pakovanja od kartona.
7 kom - blisteri (14) - pakovanja od kartona.

Opis lijeka temelji se na službeno odobrenim uputama za upotrebu.

Farmakološko djelovanje Mikardisplyus

Antihipertenzivni lijek. To je kombinacija telmisartana (antagonista receptora za angiotenzin II) i hidroklorotiazida - tiazidnog diuretika. Istodobna upotreba ovih komponenata dovodi do većeg antihipertenzivnog učinka od upotrebe svake od njih zasebno. Prijem MikardisPlyus 1 put / dan dovodi do značajnog postepenog smanjenja krvnog pritiska.
Telmisartan je specifični antagonist receptora angiotenzina II. Ima visok afinitet prema podtipu AT1 receptora angiotenzina II, kroz koji se ostvaruje djelovanje angiotenzina II. Telmisartan izbacuje angiotenzin II iz njegovog vezivanja na receptor, nedostajući mu dejstvo agonista u odnosu na ovaj receptor. Telmisartan se veže samo na podtipu AT1 receptora angiotenzina II. Vezivanje je kontinuirano. Telmisartan nema afinitet za ostale receptore (uključujući AT2 receptore) angiotenzina. Funkcionalni značaj ovih receptora, kao i učinak njihove moguće prekomjerne stimulacije angiotenzinom II, čija se koncentracija povećava imenovanjem telmisartana, nisu proučavani. Telmisartan dovodi do smanjenja nivoa aldosterona u krvi. Telmisartan ne blokira renin u krvi i ionskim kanalima, ne blokira ACE, ne inaktivira bradikinin.
U bolesnika s arterijskom hipertenzijom, telmisartan smanjuje sistolički i dijastolički krvni pritisak, a da ne utječe na rad srca.
Telmisartan u dozi od 80 mg u potpunosti blokira hipertenzivni učinak angiotenzina II. Njegovo djelovanje traje više od 24 sata, uključujući posljednja 4 sata prije uzimanja sljedeće doze. Primjeri hipotenzivnog djelovanja bilježe se u roku od 3 sata nakon prve primjene telmisartana. U slučaju naglog otkazivanja telmisartana, krvni pritisak se postepeno vraća na prvobitni nivo bez razvoja sindroma povlačenja.
Hidroklorotiazid je tiazidni diuretik. Tiazidni diuretici utiču na reapsorpciju elektrolita u bubrežnim tubulima, direktno povećavajući izlučivanje natrijuma i klorida (otprilike u ekvivalentnim količinama). Diuretski učinak hidroklorotiazida dovodi do smanjenja Bcc, povećanja aktivnosti renina u plazmi, povećanja izlučivanja aldosterona i praćen je porastom kalija i bikarbonata u urinu, kao i hipokalemijom. Istodobnom primjenom telmisartana postoji tendencija zaustavljanja gubitka kalijuma uzrokovanog ovim diureticima, vjerojatno zbog blokade renin-angiotenzin-aldosteronskog sustava.
Dugotrajna upotreba hidroklorotiazida smanjuje rizik od komplikacija kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti od njih.
Nakon uzimanja hidroklorotiazida, diureza se povećava nakon 2 sata, a maksimalan učinak primjećuje se nakon otprilike 4 sata. Diuretički učinak lijeka traje oko 6-12 sati.
Maksimalni antihipertenzivni učinak MikardisPlus-a obično se postiže 4 tjedna nakon početka liječenja.

Doziranje i način primjene lijeka.

MikardisPlus treba uzimati oralno 1 put / dan, bez obzira na unos hrane.
Mikardis Plus 40 / 12,5 mg može se propisati pacijentima kod kojih upotreba Mikardisa u dozi od 40 mg ili hidroklorotiazida ne vodi adekvatnoj kontroli krvnog pritiska.
Mikardis Plus 80 / 12,5 mg može se propisati pacijentima kod kojih primjena Mikardisa u dozi od 80 mg ili Mikardis Plus 40 / 12,5 mg ne dovodi do adekvatne kontrole krvnog pritiska.
S blagom ili umjereno oslabljenom funkcijom bubrega, promjene doze nisu potrebne. U takvih bolesnika treba nadzirati bubrežnu funkciju.
U bolesnika s blagom ili umjereno oslabljenom funkcijom jetre, MikardisPlus se ne smije primjenjivati ​​u dnevnoj dozi većoj od 40 / 12,5 mg.
Promjene režima doziranja kod starijih pacijenata nisu potrebne.

Mikardisplyus:

Neželjeni efekti koji se očekuju od iskustva s telmisartanom
Iz respiratornog sistema: infekcije gornjih disajnih puteva (uključujući bronhitis, faringitis, sinusitis), nedostatak daha.
Iz kardiovaskularnog sistema: bradikardija, tahikardija, izrazito sniženje krvnog pritiska, bol u grudima.
Sa strane centralnog nervnog sistema i perifernog nervnog sistema: uzbudljivost, osjećaj straha, depresije, vrtoglavica, nesvjestica i nesanica.
Iz probavnog sistema: suha usta, nadutost, povraćanje, oslabljena funkcija jetre.
Iz mokraćnog sistema: akutno zatajenje bubrega.
Iz endokrinog sustava: gubitak kontrole razine hipoglikemije u šećernoj bolesti, oslabljena tolerancija na glukozu.
Iz hemopoetskog sistema: eozinofilija, smanjeni hemoglobin, trombocitopenija.
Iz mišićno-koštanog sistema: artralgija, artroza, bolovi u leđima, bol u donjem dijelu nogu, mialgija, konvulzivno trzanje tečnih mišića (krampi), simptomi slični tendonitisu, slabost.
Iz osjetila: oslabljena oštrina vida, vrtoglavica.
Sa strane metabolizma: hiperholisterinemija, hiperuricemija, hipokalemija, hiperkalemija, hiperkalcemija, povećani nivo mokraćne kiseline, kreatinin, jetreni enzimi, krvni CPK.
Alergijske reakcije: ekcem, eritem, pruritus, angioedem, urtikarija i druge slične reakcije (kao u slučaju upotrebe antagonista angiotenzina II).
Ostalo: simptomi nalik gripu, pojačano znojenje, smanjena potencija.
Neželjeni efekti koji se očekuju od iskustva sa hidroklorotiazidom
Iz respiratornog sistema: dispneja, respiratorni distres sindrom (uključujući upala pluća i plućni edem).
Iz kardiovaskularnog sistema: aritmije, ortostatska hipotenzija, nekrotični angiitis.
Sa strane centralnog nervnog sistema: uzbudljivost, osjećaj straha, depresije, osjećaj anksioznosti, posrtanje pri hodu, parestezija.
Iz probavnog sistema: bolovi u trbuhu, proliv, dispepsija, gastritis, anoreksija, gubitak apetita, sialadenitis, zatvor, pankreatitis, oslabljena funkcija jetre, žutica (hepatocelularni ili holestatski).
Iz endokrinog sustava: gubitak kontrole razine hipoglikemije u šećernoj bolesti, oslabljena tolerancija na glukozu.
Iz senzornih organa: prolazno zamagljen vid, ksantopija, vrtoglavica.
Na delu metabolizma: hiperkoholisterinemija, hiperuricemija, hipokalemija, hiponatremija, smanjenje BCC-a, poremećen metabolizam elektrolita, hiperglikemija, porast triglicerida, glukozurije.
Iz hemopoetskog sistema: aplastična anemija, hemolitička anemija, inhibicija hematopoeze koštane srži, leukopenija, neutropenija, agranulocitoza, trombocitopenija.
Iz mokraćnog sistema: infekcije mokraćnog sistema, intersticijski nefritis, oslabljena bubrežna funkcija.
Iz mišićno-koštanog sistema: slabost, grč u mišićima.
Alergijske reakcije: anafilaktičke reakcije, ekcem, lupusne reakcije, vaskulitis, reakcije fotoosjetljivosti, osip, pogoršanje kožnih manifestacija SLE-a, toksična epidermalna nekroliza, angioedem, urtikarija i druge slične reakcije (kao u slučaju upotrebe antagonista angiotenzina II).
Ostalo: simptomi nalik gripu, vrućica, smanjena potencija.

Posebna uputstva za upotrebu Mikardisplyusa.

U bolesnika s oštećenom funkcijom jetre ili progresivnim jetrenim bolestima, MikardisPlus treba primjenjivati ​​s oprezom, jer čak i male promjene u vodno-elektrolitnoj ravnoteži mogu doprinijeti razvoju jetrene kome.
U bolesnika s bilateralnom stenozom bubrežne arterije ili arterijskom stenozom jedinog bubrega koji djeluje, primjena telmisartana povećava rizik od teške arterijske hipotenzije i zatajenja bubrega.
Nema iskustva s MikardisPlusom kod pacijenata s ozbiljnim oštećenjem bubrežne funkcije ili kod pacijenata nakon transplantacije bubrega. Budući da je iskustvo upotrebe MikardisPlus-a kod pacijenata s malim do umjerenim oštećenjem bubrežne funkcije, u takvim se slučajevima preporučuje periodično određivanje nivoa kalija u serumu i vrijednosti kreatinina. Primjena hidroklorotiazida u bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega može dovesti do azotemije. Preporučuje se periodično praćenje rada bubrega.
Pacijenti sa smanjenim BCC i / ili hiponatremijom koji su rezultat masivne diuretičke terapije, ograničenja unosa soli, proljeva ili povraćanja mogu razviti klinički tešku arterijsku hipotenziju, posebno nakon uzimanja prve doze lijeka. Prije upotrebe MikardisPlus-a neophodna je korekcija ovih poremećaja.
U slučajevima kada vaskularni tonus i bubrežna funkcija uvelike ovise o aktivnosti renin-angiotenzin-aldosteronskog sustava (na primjer, u bolesnika s teškim kroničnim zatajenjem srca ili pratećim bubrežnim bolestima, uključujući stenozu bubrežne arterije), primjena lijekova i sl. koji utiču na stanje ovog sistema, može biti praćen razvojem akutne arterijske hipotenzije, hiperazotemije, oligurije ili, u rijetkim slučajevima, akutnog zatajenja bubrega.
U bolesnika sa primarnim aldosteronizmom, antihipertenzivni lekovi, čiji je mehanizam dejstva da inhibira aktivnost sistema renin-angiotenzin-aldosteron, obično nisu efikasni. U takvim slučajevima ne preporučuje se imenovanje MikardisPlus-a.
U bolesnika s aortnom ili mitralnom stenozom ili opstruktivnom hipertrofičnom kardiomiopatijom, upotreba MikardisPlus-a (kao i drugi vazodilatator) zahtijeva posebnu njegu.
Upotreba tiazidnih diuretika može smanjiti toleranciju na glukozu.
U bolesnika sa šećernom bolešću mogu biti potrebne promjene doze inzulina ili oralni hipoglikemijski agensi. Tijekom liječenja hidroklorotiazidom može se očitovati latentni oblik dijabetesa.
U nekim slučajevima primjena hidroklorotiazida može razviti hiperuricemiju i giht.
Pri korištenju MikardisPlusa potrebno je periodično određivanje nivoa elektrolita u serumu u krvi.
Tiazidni diuretici, uklj. hidroklorotiazid, može uzrokovati poremećaje u ravnoteži elektrolita i KShchR (hipokalemija, hiponatremija i hipokloremična alkaloza). Simptomi ovih poremećaja su suha usta, žeđ, opća slabost, letargija, pospanost, anksioznost, mijalgija ili trzanje žičnih mišića, slabost mišića, arterijska hipotenzija, oligurija, tahikardija, mučnina ili povraćanje.
Pri korištenju hidroklorotiazida može se razviti hipokalemija, ali istovremeno telmisartan može smanjiti ovaj poremećaj. Rizik od hipokalemije najveći je u bolesnika sa cirozom, povećanom diurezom, neadekvatnom oralnom kompenzacijom elektrolita, kao i u slučaju istodobne upotrebe GCS-a ili ACTH-a. Telmisartan, koji je dio MikardisPlusa, naprotiv, može dovesti do hiperkalemije zbog antagonizma na angiotenzin II receptore. Iako nije zabilježena klinički značajna hiperkalemija s primjenom Mikardis Plus-a, treba imati na umu da faktori rizika za njegov razvoj uključuju bubrežni i / ili srčani zastoj i dijabetes melitus.
Nema dokaza da MikardisPlus može smanjiti ili spriječiti hiponatremiju uzrokovanu diureticima. Manjak hlorida je obično mali i ne zahteva lečenje.
Hidroklorotiazid može smanjiti izlučivanje kalcijuma i izazvati (u nedostatku poznatih metaboličkih poremećaja ovog jona) prolazan i neznatan porast nivoa kalcijuma u serumu. Značajnija hiperkalcemija može biti znak latentnog hiperparatireoidizma. Prije određivanja funkcije paratireoidnih žlijezda, tiazidne diuretike treba poništiti.
Pokazano je da hidroklorotiazid povećava izlučivanje magnezijuma u urinu, što može dovesti do hipomagnezemije.
U bolesnika s ishemijskom kardiopatijom ili koronarnom srčanom bolešću, bilo koji antihipertenzivni lijek u slučaju prekomjernog snižavanja krvnog tlaka može dovesti do infarkta miokarda ili moždanog udara.
Preporučena dnevna doza Mikardis Plus 40 / 12,5 ili 80 / 12,5 sadrži 169, odnosno 338 mg sorbitola, respektivno. Zbog toga je lijek kontraindiciran kod pacijenata sa nasljednom netolerancijom na fruktozu.
Mogu se javiti reakcije preosjetljivosti na hidroklorotiazid, posebno kod pacijenata s alergijom ili bronhijalnom astmom.
MikardisPlus se po potrebi može koristiti u kombinaciji s drugim antihipertenzivnim lijekom.
U kombinaciji s Mikardis Plus, diureticima koji sadrže kalijum, laksativima, kortikosteroidima, ACTH, amfotericinom, karbenoksolonom, penicilinom G (natrijumovom soli), salicilnom kiselinom i njenim derivatima, preporučuje se redovno praćenje kalija u krvnoj plazmi.
Uz kombiniranu upotrebu Mikardis Plus-a i diuretika koji štede kalijum, preparate s kalijem, druge lijekove koji mogu povećati udio kalija u serumu u krvi (na primjer natrijev heparin) ili prilikom zamjene natrijum-klorida kalijumovim solima preporučuje se redovito praćenje razine kalija u krvnoj plazmi.
Ako želite koristiti preparate s kalcijem, trebali biste redovito pratiti koncentraciju kalcija u krvi i, ako je potrebno, mijenjati dozu ovih lijekova.
Pedijatrijska upotreba
Učinkovitost i sigurnost upotrebe MikardisPlus-a kod djece i adolescenata mlađih od 18 godina nisu utvrđene.
Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima
Posebno istraživanje utjecaja lijeka na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa mehanizmima nije provedeno. Ipak, tijekom vožnje automobila i rada sa mehanizmima treba imati na umu mogućnost razvoja vrtoglavice i pospanosti prilikom upotrebe lijeka MikardisPlus.

Farmakologija

Mikardis Plus je kombinacija telmisartana i hidroklorotiazida. Njihovom istodobnom primjenom razvija se snažno antihiertoničko djelovanje. Kao rezultat toga, opaža se smanjenje pritiska.

Telmisartan je selektivni blokator receptora angiotenzina tipa 2. Vezivanje je kontinuirano. Pored toga, ova komponenta takođe može smanjiti sintezu aldosterona.

Hidroklorotiazid je diuretik tipa tiazida. Utječe na obrnutu apsorpciju elektrolita u tubulima bubrega, direktno povećavajući izlučivanje natrijum-hlorida iz tijela. Ovo značajno smanjuje volumen cirkulacije krvi, povećava sintezu aldosterona, povećava aktivnost renina.

Nakon oralne primjene hidroklorotiazida, diureza raste nekoliko puta, a maksimalan učinak postiže se nakon nekoliko sati i traje do 12 sati.

Interakcija lijekova

Interakcije koje su moguće uz kombiniranu upotrebu telmisartana sa drugim ljekovitim supstancama / sredstvima:

  • hidroklorotiazid, varfarin, digoksin, simvastatin, glibenklamid, amlodipin: nije nađeno klinički značajna interakcija, nije ustanovljeno povećanje prosječne koncentracije digoksina u krvi u krvi za oko 20%, a kombiniranom primjenom telmisartana i digoksina preporučuje se periodično određivanje razine potonjeg u krvi,
  • Litijumski pripravci: u rijetkim je slučajevima moguće reverzibilno povećanje sadržaja litija u krvi, postupanje s toksičnim učincima, u vezi s tim da se mora pratiti njegova koncentracija u serumu,
  • ostali antihipertenzivi: antihipertenzivni učinak se može povećati, uz kombinaciju telmisartana i ramiprila, uočeno je povećanje AUC0-24 i Cmaks potonjeg i njegovog metabolita (ramiprilat) 2,5 puta, klinički značaj ove interakcije nije poznat,
  • nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID), uključujući acetilsalicilnu kiselinu, koji se koriste kao protuupalno sredstvo (u dnevnoj dozi ne većoj od 3 g): neselektivni NSAID i inhibitori ciklooksigenaze-2 (COX-2) kod pacijenata sa smanjenim BCC mogu dovesti do razvoja akutnog zatajenja bubrega , agensi koji utiču na RAAS mogu pokazivati ​​sinergistički efekat, kombinacijom telmisartana i NSAID-a na početku terapije potrebno je nadoknaditi bcc i kontrolirati bubrežnu funkciju, s tim da ova kombinacija također inhibirajući prostaglandina vazodilatator akciju telmisartana, smanjenje efekta u kombinaciji s paracetamolom i ibuprofen klinički značajan učinak se ne otkriva.

Moguće su interakcije s kombiniranom primjenom hidroklorotiazida s drugim ljekovitim tvarima / sredstvima:

  • antidijabetička oralna sredstva i inzulin: prilagođavanje doze ovih lijekova može biti potrebno,
  • barbiturati, opioidni analgetici, etanol: prijetnja ortostatskoj hipotenziji je pogoršana,
  • kolestiramin, kolestipol: apsorpcija hidroklorotiazida je poremećena,
  • metformin: povećava rizik od laktacidoze,
  • presovani amini (uključujući norepinefrin): slabljenje djelovanja ovih sredstava je moguće,
  • srčani glikozidi: povećava se rizik od razvoja hipomagneziemije / hipokalemije uslijed tiazidnih diuretika, kao i pojave aritmija uzrokovanih primjenom srčanih glikozida
  • nedepolarizacijski mišićni relaksanti (uključujući tubokurarin hlorid): moguće je pojačati djelovanje ovih sredstava,
  • preparati kalcijuma: nivo kalcijuma u serumu može se povećati zbog smanjenog izlučivanja putem bubrega, a ovom kombinacijom potrebno je redovno nadzirati koncentraciju kalcijuma u krvi i, ako je potrebno, mijenjati njegovu dozu,
  • sredstva protiv gihta: moguće je povećanje razine mokraćne kiseline u serumu u krvi, što može zahtijevati prilagođavanje doze uricosuric agensa, može se primijetiti porast učestalosti reakcija preosjetljivosti na alopurinol,
  • biperidin, atropin i drugi m-antiholinergički lijekovi: gastrointestinalna pokretljivost je oslabljena, povećava se bioraspoloživost tiazidnih diuretika,
  • diazoksid, beta blokatori: mogu povećati hiperglikemiju uzrokovanu tim lijekovima,
  • laksativi, diuretici koji uklanjaju kalijum, gluko- i mineralokortikosteroidi, amfotericin B, kortikotropin, benzilpenicilin, karbenoksolon, derivati ​​acetilsalicilne kiseline i drugi lekovi koji dovode do izlučivanja kalijuma i razvoja hipokalemije: pojačava se hipokalemija, a efekat hipokalije Telmisartan
  • NSAID: moguće slabljenje antihipertenzivnih i diuretičkih efekata,
  • kalijevi preparati, diuretici koji čuvaju kalijum i druga sredstva koja dovode do povećanja nivoa kalija u serumu u krvi (heparin), zamjena natrijuma u natrijum hloridu kalijevim solima: može se pojaviti pojava hiperkalemije, treba provoditi periodično praćenje koncentracije kalija u plazmi u krvi,
  • citotoksični agensi (npr. ciklofosfamid, metotreksat): bubrežna ekskrecija ovih sredstava se smanjuje i pojačava se njihov mijelosupresivni učinak,
  • glicirizna kiselina (korijen sladića): moguće je smanjenje nivoa kalijuma u serumu u krvi (razvoj hipokalemije),
  • amantadin: povećava se rizik od neželjenih efekata uzrokovanih ovom supstancom.

Analozi Mikardis Plus su: Telzap Plus, Telsartan N, Telpres Plus, itd.

Način primjene i doziranje

Uputa za uzimanje preporučuje uzimanje ovog lijeka po jednu tabletu jednom dnevno. Jedenje nije važno, ali na prazan stomak, efekat se postiže nekoliko puta brže.

Maksimalni učinak u pravilu se postiže u roku od jednog do dva mjeseca nakon početka lijeka. Ako postoji takva potreba, uzimanje lijeka može se nadopuniti s drugim lijekovima koji pomažu u snižavanju krvnog tlaka u kratkom vremenu.

Pacijentima kojima je dijagnosticirana teška hipertenzija, doktor može povećati dozu na 160 mg dnevno.

Pažnja! Hidroklorotiazid može nepovoljno utjecati na daljnje stanje osobe kojoj je ranije dijagnosticirano teško oštećenje bubrega. S ovom bolešću najbolje je pribjeći diureticima petlje.

4. Kombinacija s drugim sredstvima

Uz istovremeno kombiniranje ovog lijeka sa:

  1. Antihipertenzivni lijekovi - može se primijetiti porast antihipertenzivnih efekata,
  2. Litijumski preparati - može se primetiti privremeno povećanje ove komponente u krvi,
  3. Digoksin - može se primijetiti privremeno povećanje koncentracije posljednje komponente u krvi za čak 20%,
  4. Kod NSAID-a primjećuje se akutni oblik zatajenja bubrega kod pacijenata s oštećenom količinom krvi u cirkulaciji,
  5. Kod barbiruta se opaža opioidna lijek protiv bolova - ortostatska hipotenzija,
  6. Može se javiti metformin - laktacidoza
  7. Primećena je kolestipol i kolestiramin - inhibicija apsorpcije hidroklorotiazida,
  8. Inzulin ili hipoglikemijski lijekovi - porast djelovanja posljednjih sredstava,
  9. Lijekovi protiv gihta - može doći do povećanja sadržaja mokraćne kiseline u krvi čovjeka,
  10. Ne-depolarizacijski mišićni relaksanti - povećava se njihova efikasnost,
  11. Preparati sa kalcijumom - možete primetiti porast koncentracije kalcijuma u krvi,
  12. M-antikolinergici, na primjer, biperiden ili atropin - mogu povećati bioraspoloživost tiazidnih diuretika.

Kako uzimati ovaj lijek tokom trudnoće?

Tokom trudnoće, treba isključiti oralnu primjenu Mikardis Plus-a.

To je zbog činjenice da aktivne tvari mogu prodrijeti u mali organizam, vršeći negativan utjecaj na njega. Osim toga, može da utiče i na opšte stanje majke.

Prilikom dojenja također biste trebali isključiti mogućnost uzimanja lijeka. Ako je prijem i dalje potreban, a nijedan od mogućih poreza nije prikladan, tada dojenje treba prekinuti.

7. Skladištenje lijeka

Ovaj lijek je najbolje staviti u tamnu prostoriju koja će biti zaštićena od vlage i direktne sunčeve svjetlosti. Idealno mjesto bi moglo biti ormar. Uz to, morate osigurati i da lijek ne padne u ruke male djece.

Ovaj lijek treba čuvati najviše tri godine. Ako je ovaj lijek istekao, njegova daljnja upotreba strogo nije dopuštena.

Cijena ovog alata može se značajno razlikovati ovisno o regiji. U članku su prosječne cijene u Moskvi i Kijevu.

U Ukrajini morate platiti 450 grivna za ovaj lijek.

Treba imati na umu da se sam liječnik mora baviti odabirom analoga, ali ne i pacijenta.

Ovaj lijek se može zamijeniti takvim sredstvima kao što su Diocor, Valzap Plus, Gizaar, Teveten Plus, Co-Diovan, Valsacor, Atakand Plus, Valz N, Lorista N, Lisinopril, Ibertan, Tareg, Blocktran, Cardosten, Vazotens, Losacor, Valsacor, Kandek , Norotivan, Lozarep, Renikard, Angiakand.

Ako imate lično iskustvo upotrebe ovog proizvoda, ostavite recenziju ovog lijeka.

Recenzije kardiologa o lijeku Mikardis Plus imaju uglavnom pozitivnu konotaciju. Ako ne kršite doziranje i podvrgnete se ispitivanju na postojanje bolesti koje mogu biti kontraindikacija uzimanju Mikardis Plus-a, prije početka doze, učinak neće dugo doći.

U ovom su slučaju nuspojave izuzetno rijetke. Kardiolozi bilježe minimalan učinak na rad srca. Čak se i kod hronične hipertenzije primjećuje pozitivan učinak. Produljeni efekat traje oko 48 sati.

Recenzije pacijenata su također dobre o lijeku. Jedini nedostatak ovog lijeka je njegova cijena. Činjenica je da nisu svi spremni platiti toliki novac za ovaj alat.

Oslobađanje oblika i sastava

Lijek se izrađuje u obliku tableta, u kojima se nalaze 2 aktivna spoja - telmisartan i hidroklorotiazid.

Kao dodatne komponente koje poboljšavaju brzinu i potpunost apsorpcije su:

  • kukuruzni škrob
  • mliječni šećer
  • mikrokristalna celuloza,
  • natrijum hidroksid
  • boje željezovog oksida,
  • povidone
  • sorbitol
  • meglumin.

Tablete su izrađene ovalno sa dvostrukom konveksnom površinom. Antihipertenzivno sredstvo se ne proizvodi u obliku spreja, gela ili parenteralne otopine.

Lijek se izrađuje u obliku tableta, u kojima se nalaze 2 aktivna spoja - telmisartan i hidroklorotiazid.

Centralni nervni sistem

S depresijom središnjeg živčanog sustava i razvojem mentalnih poremećaja kod osobe, model ponašanja se mijenja - depresivno stanje, javlja se osjećaj anksioznosti.

Mogu se javiti vrtoglavica, glavobolja, parestezija, opća slabost, poremećaji spavanja.

Uticaj na sposobnost upravljanja mehanizmima

Lijek ne utječe na funkcioniranje živčanog sustava i sitne motoričke sposobnosti. Istovremeno, potrebno je pridržavati se mjera opreza pri radu sa složenim mehanizmima i pri upravljanju vozilom, jer je moguće izgubiti svijest, pojavu nuspojava (pospanost, vrtoglavica). Negativni učinci mogu uzrokovati smanjenje koncentracije pažnje i brzinu psihomotornih reakcija potrebnih za vožnju.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Ženama tijekom trudnoće zabranjeno je uzimati Mikardis u vezi s mogućim rizikom od fetalnih abnormalnosti.

U procesu embrionalnog razvoja može se oštetiti polaganje kardiovaskularnog i mokraćnog sistema.

Prilikom podvrgavanja terapiji lijekovima potrebno je prekinuti dojenje.

Kada se podvrgava terapiji lijekovima, Mikardis Plus mora prestati dojiti.

Kardiolozi

Elena Bolšakova, kardiolog, Moskva

Obavila sam studiju u sklopu disertacije o učinku lijeka, tako da sa pouzdanjem mogu govoriti o efikasnosti Mikardisa. Lijek pomaže stabilizaciji pritiska na centralnom portalu i smanjuje brzinu širenja srčanih talasa, koji provociraju razvoj kardiovaskularnih bolesti. Lijek je efikasan i za mlade i za starije osobe. Nuspojave koje bi zahtijevale zamjensku terapiju u praksi se nisu ispunile. Lijek ne utječe na koncentraciju.

Sergej Mukhin, kardiolog, Tomsk

Mislim da je lijek efikasan način za smanjenje visokog krvnog pritiska. Ako se uzima jednom dnevno, terapeutski učinak traje jedan dan. Cijena je visoka. Veliki popis kontraindikacija. Ali lijek je efikasan za dijabetes tipa 2, stabilnu koronarnu bolest srca. Zabranjena je upotreba kod pacijenata sa hroničnim zatajenjem srca. Alergijske reakcije se rijetko primjećuju u mojoj kliničkoj praksi.

Mikardis Plus se može zamijeniti s Pritor, koji se čuva na mjestu izoliranom od ultraljubičastog zračenja na temperaturi od + 8 ... + 25 ° C.

Dmitrij Gavriilov, 27 godina, Vladivostok

Započela je arterijska hipertenzija, zbog koje je u večernjim satima bilo lošeg zdravlja, stalnog nedostatka zraka i aritmije. Ljekari su propisali Mikardis tablete. Droga je počela djelovati prvog dana. 3 sata nakon uzimanja tableta, pritisak se stabilizirao narednih 20 sati. U ovom je slučaju važno uzimati druge lijekove koji bi pomogli u održavanju ovog efekta. Preporučujem savjetovanje sa liječnikom o paralelnoj terapiji dijetama s vitaminskim kompleksima.

Aleksandra Matveeva, 45, Sankt Peterburg

Suočen s hipertenzijom nakon operacije štitne žlijezde. Kardiolog je propisao MikardisPlus tablete produženog djelovanja. Svidio mi se lijek, lagano snižava krvni pritisak. Učinak lijeka ne utječe na organizam i ne izaziva štetne, anafilaktičke reakcije. Tlak je dostigao 130/80 i ostaje na ovoj razini. Savjetujem vam da prilikom uzimanja lijeka napravite pauze od 2 tjedna.

Ostavite Svoj Komentar