Sajt o vrtu, vikendici i sobama

Stevija, med ili slatka trava - jedinstvena je biljka koja pripada porodici Asteraceae. Čini se da je višegodišnja trava sa bijelim cvjetovima bliska rođaka obične kamilice.

Biljka dolazi iz Južne Amerike. U prijevodu s drevnog jezika, stevija (stevia) znači "dušo". Postoji legenda da je Stevija ime devojčice koja je žrtvovala svoj život radi svog naroda. Viša bića su ovu travu davala ljudima u znak sećanja na nju. Od tada svi Indijanci povezuju trajnicu sa srećom, vječnom ljepotom i snagom.

Trenutno je medna trava prirodna zamjena za šećer. Možete kupiti sušene ili svježe lišće biljke, uz pomoć kojih pripremaju čajni napitak. Proizvod se takođe prodaje u tabletama, sirupu, u obliku ekstrakta / praha.

Stevija je trideset puta slađa od običnog granuliranog šećera, zbog glikozida prisutnih u sastavu. Konzumiranje slatke trave kod dijabetesa pomaže normalizaciji metabolizma ugljikohidrata u tijelu i smanjenju tjelesne težine u pretilosti.

Načini uzgoja meda

U prirodnim uvjetima, stevija meda razmnožava se sjemenom, raslojavanjem, reznicama, a također zahvaljujući dijeljenju grma. Kako jedinstvena biljka nije prilagođena zimskim uvjetima, u umjerenoj klimi uzgaja se sjemenom ili reznicama.

Oko sredine proljeća trebate posaditi sjeme da biste dobili sadnice. Za to se bira materijal u skladu s oknom. Drugim riječima, sa visine od pedeset centimetara sjeme se baca na zemlju. Ako padne na pod, onda se smatra pogodnim za rast, kada se dugo vrti i tek onda pada, odbacuje se.

Seme biljke je malih dimenzija, pa ih nije preporučljivo saditi duboko u zemlju. Posuda u koju je posijano sjeme mora se zatvoriti staklom ili filmom, a zatim staviti tamo gdje je toplo.

Nakon otprilike sedam dana možete posmatrati nastanak biljke. Kada su se pojavili prvi klice, spremnici su preuređeni na dobro osvijetljeno i toplo mjesto. Stevia je biljka iz tropika, pa voli visoku vlažnost vazduha - za dobre sadnice, klice se povremeno prskaju vodom. Sakupljanje se vrši kada su se na stabljici pojavili jedan i dva lišća. Dozvoljeno je saditi biljku u lonac i uzgajati u uvjetima na prozoru.

Produktivnija metoda razmnožavanja trave raste uz pomoć reznica. U rano ljeto trebate pripremiti reznice koje imaju tri ili pet međunožja. Korijene grane u običnoj vodi sa šećerom. Kontejner je zatvoren crnim filmom ili materijalom guste strukture.

Donji internodi su u vodi. Za reznice se stvara efekt staklenika, koji povremeno treba prskati. Nakon otprilike 7 dana, pojavljuju se korijeni.

Dve nedelje nakon njihove pojave, biljku možete posaditi u lonac, staklenik ili otvoreno tlo.

Uslovi uzgoja i pravila nege

Prema opisu, stevija je prilično otporna biljka, nepretenciozna u skrbi, ali joj treba stvoriti ugodne uvjete za aktivan rast. Za tlo se koristi čisti pijesak s dodatkom humusa.

Dozvoljeno je saditi biljku na otvorenom terenu kada je najmanje 15 stepeni topline napolju. Ako se sadi na nižim temperaturama, tada se cvijet stevije neće vidjeti jer će biljka umrijeti.

U zemlji se pravi mala rupa, stavlja se jedna biljka. Sljedeće se mora zasaditi na udaljenosti od trideset centimetara. Mjesto slijetanja treba biti dobro osvijetljeno, jer medna trava ne voli hladovinu.

Osnovna pravila o nezi:

  • Vodu i prskajte biljkom najmanje dva puta nedeljno,
  • Dva puta mjesečno hrane se gnojivima s dodatkom minerala. Dozvoljena je upotreba infuzije mulleina,
  • Nakon zalijevanja obavezno otpustite tlo pored trave,
  • Korov znatno usporava rast stevije, pa je potrebno stalno korenje.

Da bi se formirali grm, uklanjaju se dugi izdanci, a vrh se zašiljava.

Za zimsko razdoblje potrebno je iskopati korijen biljke, staviti na hladno mjesto da bi se na proljeće ponovo zasadilo na otvoreno tlo.

Korisna svojstva

Ljekovita svojstva slatke biljke odavno su poznata. Indijci su koristili biljke za razne bolesti. Liječili su jetrene kolike, žgaravicu, prehladu itd. Početkom 18. vijeka trava je privlačila pažnju španskih konkvistadora.

Listovi stevije su slađi od običnog šećera više puta jer sadrže steviozid koji im osigurava tu slatkoću. Sastav biljke uključuje mnoge korisne tvari za ljudsko tijelo.

To su cink, fosfor, gvožđe, kalcijum, magnezijum. Takođe su uključeni vitamini grupe B, karoten, aminokiseline, esencijalna ulja, askorbinska kiselina i pektini. Jedinstvenost biljke je u tome što ima izuzetno sladak okus, dok ne utiče na šećer u krvi, tjelesnu težinu.

Terapeutski učinak upotrebe stevije je sljedeći:

  1. Redovno konzumiranje biljnih izdanaka pomaže smanjenju koncentracije "opasnog" kolesterola u tijelu, pomaže pročišćavanju krvnih sudova i normalizira krvni tlak.
  2. Pozitivno djeluje na probavni i gastrointestinalni trakt.
  3. Trava aktivira proces uklanjanja otrovnih komponenti, soli teških metala, radionuklida iz tijela, što poboljšava opće dobro.
  4. Zahvaljujući slatkoj alternativi, možete prevladati psihološku ili fiziološku ovisnost o slatkoj hrani.
  5. Smanjeni apetit, što je posebno važno kod osoba koje imaju povijest prekomjerne težine ili se pridržavaju zdrave prehrane. Ovo svojstvo je takođe od značaja za dijabetičare tipa II.
  6. Pozitivno utječe na stanje imunološkog sustava zahvaljujući vitaminima i mineralima, povećava tjelesne funkcije prirodnih barijera.
  7. Ima antibakterijsko dejstvo, zato je često deo pasta za zube i ispiranje usta.
  8. Poboljšava rad pankreasa, genitourinarnog sistema, jetre, žučnog mjehura, crijeva i želuca.

Mnogi ljudi primjećuju da sjeme stevije daje energičnost i snagu, podiže energiju, povećava efikasnost. Ekstrakt medene trave povećava mišićni tonus, ublažava umor, pa se preporučuje osobama koje se profesionalno bave sportom i osobama koje vode aktivni život.

Primjećuje se blagotvoran učinak na kožu i kosu. Sirup sa stevijom ima regenerativno djelovanje, izjednačava natečenost i upale, usporava rast i razmnožavanje mikroba, pa se koristi za alergijske reakcije, atopijski dermatitis, dijatezu, akne.

Ako u šampon dodate malu količinu sirupa, tada se otkriva jačanje kose, one postaju jake i sjajne, manje ispadaju.

Kontraindikacije i štetnost slatke trave

U slučaju predoziranja, slatka trava može naštetiti organizmu. Provedene su različite studije o utjecaju stevije na ljudski organizam, nažalost o tome nije bilo konsenzusa. Na primjer, američka Uprava za hranu i lijekove ne prepoznaje biljke i proizvode koji sadrže steviozid.

Ljekovitom svojstvu suprotstavlja se vjerovatnost poremećaja reproduktivnog sustava, što dovodi do neplodnosti. Postoji legenda da se u ranim danima čajni napitak sa prahom uzimao kao lijek koji sprečava trudnoću.

Naučnici su proveli mnoge eksperimente na životinjama i otkrili da takav efekat traje. Ali samo pod jednim uvjetom - ako dugo konzumirate čaj s jedinstvenom biljkom, u velikim dozama.

Smrtonosna doza za tijelo je 15 g praška / ekstrakta, računato na jedan kilogram ljudske tjelesne težine. To iznosi 300 kg običnog granuliranog šećera. Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije izvukli su sigurnu normu od 2 mg po kilogramu mase ili 40 g dnevno za odraslu osobu.

Ostale kontraindikacije uključuju organsku netoleranciju na proizvod, vrijeme gestacije, dojenje. Nije preporučljivo koristiti one koji imaju povijest alergijske reakcije na obitelj Asteraceae, na primjer, maslačak ili kamilica.

Stevija u kuvanju

Biljka je dopuštena za upotrebu u kuhanju gdje god se koristi obični šećer. Trava nakon toplinske obrade ne postaje manje slatka, što omogućava njezinu upotrebu za pečenje - kolača, peciva.

Trava se odlikuje niskim kalorijskim sadržajem - samo 18 kilokalorija na 100 g. U smislu dopuštene količine za osobu možemo reći da kalorije uopće ne stižu. Glikozidi prisutni u sastavu ostavljaju tijelo nepromijenjen i ne apsorbiraju se u krvotok.

Svježi listovi daju više slatkoće, ako se ne potapaju u vruću, ali hladnu vodu. Ako piću date malo vremena za kuhanje, onda će biti slađe. Medna trava dobro ide uz kiselo voće - narandžu, limun. Kada se zamrzne, stevija ne gubi svojstva.

Zaslađivač se može kupiti u ljekarni ili trgovini. Prodaje se u obliku koncentriranog sirupa, tableta koje se dobro rastvaraju u bilo kojoj tekućini, prahu i ekstraktu (koncentratu). Cijena ovisi o obliku oslobađanja, na primjer, sirup od 50 ml košta oko 200 rubalja, a 1200 tableta košta 2000 rubalja.

Kako uzgajati steviju

Ovo je višegodišnja zeljasta biljka visine oko 65 cm na plodnim tlima i može narasti do 1,8 m. Cvatnja nastaje kada se smanji dužina dnevne svjetlosti. Za sadnju je poželjno odabrati sunčano mjesto: u sjeni ove biljke cvjetaju i rastu. Stevia preferira rastresita, dobro drenirana tla (na primjer, blago kisela ilovasta i pjeskovita). U glinenim tlima se moraju dodati pijesak i humus.

Na temperaturama ispod +20 ° C i dnevnom svjetlu kraćem od 12 sati, stevija prestaje rasti. U moskovskoj oblasti ne može zimi na otvorenom, pa se uzgaja kao godišnjak ili kao zatvorena kultura i unosi u kuću na zimu.

Da biste to učinili, krajem septembra - početkom oktobra, biljka se kopa s grudom zemlje, presađuje u lonac i čuva na temperaturi od + 8 ... + 15 ° C i visokoj vlažnosti.

Istina, pri slabom svjetlu izbojci su još uvijek vrlo izduženi. U proleće, kada opasnost od mraza prođe, biljka se sadi u vrtu i koristi kao matična biljka za reznice.

Razmnožavanje stevije sjemenom

Za sjetvu se koristi smjesa tla koja se sastoji od jednakih dijelova travnjaka, humusa i pijeska. Krajem marta - početkom aprila, sjeme se sije ravnomjerno, bez produbljivanja, u dobro navlaženu supstrat. Ploča za sjetvu prekrivena je staklom ili filmom i postavljena na toplo mjesto. Tlo mora uvijek ostati vlažno. Za klijanje sjemena potrebna je temperatura od + 20 ... + 25 ° C i dobro osvjetljenje. Nakon 5-7 dana izlazi najviše sjemenki nakon čega se čaša (film) uklanja. Sadnice rastu vrlo sporo. U uzrastu od 15-20 dana biljke se, bez prskanja korijena, presađuju u čaše.

Za dobar rast, sadnice trebaju osvjetljenje, redovno pažljivo zalijevanje i temperaturu oko +25 ° C.

U dobi od 6-7 tjedana, sadnice se sadi u otvoreno tlo, obično krajem maja - početkom juna, kada prijeti mraz. Sadi se uzdužima 45-60 cm i razmakom između biljaka u nizu 25-30 cm. Klijanje sjemena je često vrlo malo, manje od 50% (obično zbog loših performansi).

Sadnice su slabe - preživljava samo polovina zasijanih. Da bi se dobilo održivo seme, cveće se mora oprašiti polena iz druge biljke. Sjeme je najbolje čuvati na 0 ° C, ali nakon 3 godine njihovo klijanje i dalje je prepolovljeno.

Reznice stevije

Reznice se režu od kraja februara do kraja juna.

Potrebno je odrezati gornji dio izdanka sa četiri međuprostora, ukloniti donje listove, stabljiku staviti u perlit ili pijesak, u kutiju za sadnice, na dubinu od 3-6 cm i prekriti je prozirnim poklopcem ili polietilenom.

Potrebno je za održavanje visoke vlažnosti i povremeno navlažiti reznice iz pištolja za prskanje. Na temperaturi od +25 ° C i visokoj vlažnosti, oni se brzo ukorijene i spremni su za sadnju za 2-3 tjedna.

Stevia raste sporo, na početku rasta potrebno je pažljivo korenje.

Dobro reagira na redovno zalijevanje i orošavanje, posebno u suhim, vrućim vremenima. Svake 3-4 nedelje trebate napraviti složena mineralna đubriva od 15-20 g / m2. m

Sakupljanje i berba stevije

Berba sirovina vrši se u fazi pupoljavanja, kada je količina stevioglikozida u lišću najveća.

Biljke se seku na nivou 5-10 cm od zemlje, a zatim se suše na suncu ili u sušilici. Na suhom i vrućem suncu, tanki sloj rezanih biljaka se osuši za 9-10 sati.

Brzim sušenjem dobivaju se najkvalitetniji listovi.

Ako se biljke duže vrijeme drobe ili suše, kvaliteta sirovine se pogoršava uslijed oksidacije: do trećine stevioglikozida izgubi se u tri dana. Nakon sušenja listovi se odvajaju od stabljika.

Sorte stevije

Danas naučnici znaju oko 20 hiljada vrsta zeljastih biljaka, a svake se godine otkrivaju nove sorte. U Rusiji je uzgajano oko 10 sorti biljaka:

  • Ramonskaya slatka,
  • Detskoselskaya,
  • Radost,
  • Sofija i drugi.
sadržaj ↑

Sadnja medene trave

Da raste biljka može biti kod kuće i na otvorenom tlu. Njega u ovom slučaju nije bitno drugačija. Zapamti! Domovina stevije su tropi, biljka neće preživjeti zimu i smrzava se.

Prije početkom mraza (u septembru, dok temperatura ne padne na +10 stepeni), travu treba prebaciti u kuću ili staklenik, pazeći da ne oštetite zemljanu grudu i korijenje za brzi razvoj biljke na novom mjestu.

Početak sjetve biljke - april. Sjemenke se stavljaju u jednokratne čaše i nakon 1,5 mjeseca se stevi na stalno mjesto rasta.

Pri slijetanju bilje kod kuće na balkonu ili prozorskom pragu, morate se pridržavati sljedećih preporuka:

  • odaberite lonac zapremine od najmanje 2 litre,
  • obavezno uredite odvodnju 2-3 cm,
  • za tlo je pogodno 50% tresetnog komposta pomiješanog s četvrtinom grubog pijeska i obične zemlje iz vrta,
  • napunite lonac na pola zemlje,
  • posaditi sadnice ili stabljike uzgojene iz sjemena,
  • postepeno sipajte zemlju u lonac kako biljka raste.

Po postizanju biljka visoka 20 cm zahtijeva obrezivanje glavnog stabljika koje se nalazi u sredini, 5 cm od vrha, u sredini međuprostora kako bi se povećala kruna i broj lišća. Ovaj izrezani deo može se koristiti kao stabljika i posađen u loncu.

Nadalje Njega stevije - formiranje grma skraćivanjem izdanaka za 1/3 ili 1/5 svakih šest mjeseci. Istovremeno bi trebala ostati najmanje 3 para listova. Područja sječenja za bezbolne biljke preporučuje se podmazati vrtnom var ili svinjskom masnoćom.

Posle rade se obrezivanja:

  • staklenik se pravi od plastične boce ili vrećice,
  • lonac s biljkom uklanja se sa mjesta direktne sunčeve svjetlosti,
  • na početku rasta svježih grančica, staklenik se uklanja nekoliko sati dnevno,
  • biljku treba izvoditi na suncu postepeno da se isključi stvaranje opekotina na lišću (bolje je početi s djelomičnom sjenom).

U ljetno vrijeme možete biljku posaditi na gredice u zemlji ili kopati saksije u zemlju. Dubina rupa je oko 10-15 cm s razmakom od 50 do 50 cm.

Zalijevanje biljke

Stevia zahtijeva pravovremeno zalijevanje, često bez dopuštanja isušivanja zemlje. Opasnost je za mednu travu i zamrzavanje. Korijenje može brzo početi trulež, a biljka će umrijeti. Preporučuje se zalijevanje trave 1-2 puta nedeljno.

Prskanje - Jedan od postupaka za steviju.

Hranjenje mednom travom

1 put Savjetuje se primjenu mineralnih đubriva na tlo tjedno. Stanje stevije poboljšava se hranjenjem stajskog gnoja sa količinom od 1 litre po kanti vode ili svježeg keljta.

Izvedite Postupak se preporučuje 1 put u 2 nedelje. Za svaki grm daje 0,5 litara gnojiva. Zanimljivo! Vrhunski preljev povećava broj lišća za 80%.

O ljekovitostima peteljke Kalanchoe pripremili smo zanimljiv članak.

Cvjetovi pasiflore trebaju malo njege. Ovo je detaljnije.

Odabir mjesta za slijetanje

Jedan glavnih uvjeta za ugodno postojanje i aktivni rast stevije je dobro osvjetljenje i toplina na mjestu rasta. Idealna temperatura + 22 + 28 stepeni.

Optimalna mjesta za sadnju medene trave: prozori okrenuti prema jugu i jugozapadu, kod kuće, smjer kreveta od sjevera prema jugu i njihov položaj na južnim i zapadnim padinama za uzgoj u zemlji, na otvorenom tlu.

U vrtu Za sadnju stevije optimalno je mjesto na kojem se uzgajaju mahunarke.

Bolesti, štetočine i liječenje stevijom

Stevia je stabilna do raznih bolesti i štetočina. Danas se medena trava uzgaja širom svijeta. Razlozi njegove popularnosti su atraktivan izgled biljke i mnoštvo korisnih svojstava, kao i mogućnost upotrebe za djecu, odrasle i starije osobe.

A za najinteresantnije predlažemo da pročitaju video o Steviji

Uzgoj stevije: lično iskustvo

Pacijenti sa dijabetesom koriste ga kao zamjenu za šećer

To se zna gotovo svima. Ali "terapeutski raspon" stevije je mnogo širi. Naš lokalni ljekar rekao mi je o korisnim svojstvima biljke. Ispada da su osušeni listovi i stabljike efikasni u liječenju čira uz njihovu pomoć u normalizaciji krvnog pritiska.

Listovi stevije sadrže esencijalna ulja koja pomažu u ublažavanju upala i zacjeljivanju rana.

Kažu, pravilno koristeći biljku možete čak i smanjiti žudnju za duhanom i alkoholom!

Stevia mi je prišla u malom posjeku. Ukorenim ga i već 2 godine gledam biljku, pokušavam da je sačuvam zimi.

Na otvorenom polju grm raste vrlo brzo, tlo je potrebno sa visokim udjelom dušika. A s obzirom da steviju koristim u ljekovite svrhe, u zemlju ne dodavam mineralna gnojiva. Koristim samo organske. Krajem maja zasadim grmlje u otvoreno tlo na udaljenosti 20 cm jedna od druge. Dva tjedna se biljke prilagođavaju, a zatim (uz redovno zalijevanje) rastu.

Na slobodi rastu mnogo moćnije nego u kući, a lišće na otvorenom suncu pohranjuje više šećera. Kad se počnu pojavljivati ​​pupoljci, odrezala sam prizemni dio i položila na tamno, dobro prozračeno mjesto da se osuši.

Nakon obrezivanja, biljke hranim napuhanim organskim sastojcima (odmrznuta trava i stajski gnoj), koje sam razrijedila 1:10.

Setvia zimovanje

S početkom hladnog vremena otkopavam grmlje, posadim ih u posude i stavim na hladno i svijetlo mjesto.

Ponekad, kada se zemlja komora osuši, zalijevam je.

Očuvanje stevije nije lako: neki slučajevi umiru odmah. U ovom trenutku rast Stevije se usporava, a počinje period odmora.

STEVIA: SWEET HOTEL

O Steviji (slatkoj travi) u posljednje vrijeme puno se priča i piše. Interesovanje za nju naglo je poraslo nakon što je 1990. godine na svjetskom simpozijumu u Kini stevija prepoznata kao jedna od najcjenjenijih biljaka koja može poboljšati zdravlje i produžiti život. Ova trava je poznata i u Ukrajini. Unatoč izuzetnoj toplini Stevije, neki vrtlari, uključujući i mene, ipak su uspjeli uzgajati je na svojim parcelama.

Napitak od meda

Možda nijedna biljka na svijetu nije doživjela takve poroke sudbine poput stevije. Suzbiti i žvakati svoje zdravlje - tako je bilo shvaćeno od davnina u Paragvaju, u domovini ove biljke. Lokalni stanovnici upravo su to učinili, održavajući jednu od najnižih stopa dijabetesa na svijetu. Prvi izvještaji o slatkoj travi koju su Indijci koristili za zaslađivanje hrane potiču iz 1887. godine. Upravo je ove godine južnoamerički prirodni naučnik Antonio Bertoni otkrio steviju. Opisao je, proučavao, klasificirao biljku kao botaničaru i dao joj ime Stevia Rebaudiana - u čast Ovidija Rebaudija, naučnika koji je prvi napravio hemijsku analizu slatkog soka od stevije. Tada je ponovo otvorena ili zaboravljena ...

Nakon atomskog bombardiranja Hirošime i Nagasakija, Japanci su ušli na novu stranicu u evidenciji Stevije. U žurbi su počeli tražiti adaptogen (lijek koji povećava otpornost tijela na štetne učinke) biljnog porijekla. Izbor je pao na južnoameričke biljke koje su počele aktivno koristiti za poboljšanje nacije.

Na tržištu Zemlje izlazećeg sunca ova biljka je počela da zauzima više od 80% svjetske kolekcije i 90% potrošnje suhog lišća. Ogromna sredstva korištena su za uzgoj i kupovinu njegovih sirovina u drugim zemljama. Donedavno je među nama stevija bila poznata samo stručnjacima. No nakon tragedije u Černobilu, popularnost biljke naglo je porasla, potražnja za ljekovitim sirovinama od stevije povećala se desetostruko. Naučnici i ljekari počeli su razgovarati o njoj; članci su se pojavljivali u novinama i časopisima.

Suvih listova stevije je 30, a sastojak zaslađivača (steviozid) 300 puta slađi od šećera. Ali ne samo to je biljci donijelo svjetsku slavu. Glavna prednost stevije je ta što pruža energiju čovjeku bez pomoći inzulina, što je posebno važno dijabetičarima i onima koji imaju visok šećer u krvi.

Osim toga, biljka pomaže jačanju krvnih žila, inhibira rast neoplazmi, pomaže kod bolesti gastrointestinalnog trakta, ubrzava iskorištavanje lošeg kolesterola i radionuklida iz tijela. Uz stalnu upotrebu ekstrakata iz suvog lišća, tijelo se pomlađuje, koža na licu postaje glatka i podatna, bore se izglađuju. Priprema takve kapuljače kod kuće je jednostavna. Za to, 1,5-2 žlice. kašike suvog lista stevije preliju se sa 1 čašom vode, prokuhaju 6-8 minuta, a potom insistiraju 45 minuta.

Ovaj se ekstrakt dodaje čaju i svim jelima u kojima se šećer tradicionalno koristi.

Uzgoj stevije nije lako. Ne može izdržati zimu i umire.

Ova biljka podnosi samo male mrazeve. Razmnožavati slatku travu mogu biti reznice, raslojivanje, dijeljenje grma, sjemenke. Isprobavši sve metode, odlučio sam se za razmnožavanje sjemenki stevije. Međutim, ovdje postoje neke nijanse. S obzirom da je sjeme stevije jako malo, a klijavost je mala, čak i mala odstupanja od poljoprivredne tehnologije dramatično smanjuju prinos sadnica. Ja, na primjer, to i učinim. Vlažna smjesa tla koja se sastoji od sode i humusa u jednakim dijelovima i 20-25% pijeska savršeno je poravnana. Kondenzujem i vodu. Treset se ne može koristiti, jer će bakterije u njemu dovesti do smrti sadnica. Sjemenke namočite 30 minuta u toploj vodi uz dodatak kalijevog permanganata (0,5 g na 1 litru vode), zatim osušite i ravnomjerno sijte na navlaženu površinu tla.

Za bolji kontakt sa tlom, pritisnem sjeme dlanom i po vrhu lagano posipam tlom, ili bolje rečeno, prašinom. Ako su sjemenke u potpunosti prekrivene tlom, neće klicati. Zalijevam usjeve, sprječavajući ispiranje sjemena i prekrivam filmom. Tlo pod filmom uvek treba biti vlažno. U tom je razdoblju važno zaštititi usjeve od direktne sunčeve svjetlosti, na primjer, zasijati ih novinama. Za sada stavljam sadnice na najtoplije mjesto. Nakon 6-8 dana pojavljuju se klice stevije i korov. Razlikovati ih je vrlo jednostavno: korov se povlači, nema stevije. Najbolje je sijati sjeme 20-25. Februara.

Nakon nicanja sadnica, presadim kutiju sadnica na najsvjetlije i najtoplije mjesto. Sadnice rastu vrlo sporo. Tokom ovog perioda važno je redovito prskati sadnice (najmanje 6-8 puta dnevno) i pratiti temperaturu i vlažnost. Biljka tokom cijelog perioda sadnice treba biti pod filmom. Kad se pojave dva ili više istinskih listova, sadnica se presadi zajedno sa gnojem zemlje u zasebne saksije. Uobičajena nega sadnica - zalijevanje, dorada.

Posadim steviju na otvoreno tlo u trećoj dekadi maja, kada prijeti mraz. Ako postoji film ili agrofiber, biljke se mogu saditi dvije sedmice ranije. U svaku rupu unosim 0,3-0,5 kg parazita ili humusa i 2 žlice. žlice pepela. Shema sadnje: razmak u redovima između biljaka iznosi 35-40 cm, razmak redova je 60 cm.

Uvjeren sam da biljke rastu i bolje se razvijaju na otvorenom terenu ako su prekrivene filmom ili agrofiberom najmanje 2-3 tjedna. Pod zaklonom možete izvesti listopadno oblačenje biljaka s pilećim izmetom. Da biste to učinili, napunite 2/3 kante svježeg pilećeg stajskog gnoja vodom iznad nivoa stajskog gnoja. Leglo će se početi razgraditi, a ugljični dioksid će dramatično ubrzati rast i razvoj stevije.

Nakon sadnje biljke treba redovno zalijevati, posebno u sušnim godinama. Kad stevija procvjeta, to je signal da je vrijeme za berbu ljekovitog lišća. U tom se razdoblju u lišću nakuplja najveća količina steviozida. Biljke sam izrezao na visini od 10-15 cm od tla u sjeni. Sjemenke stevije uklonim krajem avgusta - septembra, kada se biljci postanu crne u biljkama. Potrebno je pažljivo pratiti sazrijevanje sjemena, ako se ne uklone na vrijeme, one će se raspasti.

Uzgoj stevije u vrtu prilika je da riješite svoje zdravstvene probleme bez pribjegavanja lijekovima. Zahvaljujući ovoj biljci koja ima jedinstvena ljekovita svojstva, u našoj obitelji su mnoge bolesti zaboravljene. Savetujem vam da se sklonite prijateljima sa stevijom.

Odličan recept sa stevijom

KULICH SA STEVIJOM

Jogurt - 300 g, brašno - 220 g, skuta - 100 g, vanilin šećer - 8 g, prašak za pecivo - 4 kašike, limunova korica - 2 kašike, ekstrakt stevije po ukusu, grožđice - 100 g.

Pomiješajte jogurt sa praškom za pecivo i ostavite 10 minuta. Isperite, osušite i pomešajte sa 1 kašikom brašna. Naribajte koricu jednog limuna. Pomiješajte sir, vanilin šećer, limunovu koricu i steviju. Sipajte jogurt i tucite mikserom. Dodajte prosijano brašno i grožđice, izmešajte. Kalup za tortu napunite 2/3 tijesta. Pecite u rerni oko 1 sat.

Biljke stevije - zdravo slatko

Savjetuje iskusni vrtlar i travar Nikita Iljič KOTOVSKY

Vjerovatno su mnogi od nas razmišljali o tome da li je šećer štetan ili zdrav. Štoviše, sukobljene informacije o ovoj temi stalno se pojavljuju u medijima i reklamiranju raznih slatkiša. Jedna od glavnih komponenti takvih nadomjestaka je stevija. O ovoj biljci će se danas razgovarati.

Vredi probati steviju!

Listovi stevije sadrže ogroman broj vitamina (A, C, D, E, P, PP), elemente u tragovima (kalcijum, kalijum, cink, selen, fosfor, gvožđe, kobalt i drugi), glukozide, aminokiseline, esencijalna ulja, vlakna. Stoga će ga uzgoj na vlastitoj web stranici biti vrlo korisno. Međutim, to nije tako jednostavno.

Činjenica je da malo je vjerojatno da ćete naći sadnice Stevia, a klijavost sjemena je samo 5%. Ali ipak vrijedi pokušati.

Prvo treba uzgajati sadnice. Da biste to postigli, kupite sjeme stevije s maržom. Pripremite zemlju i saksije za sadnju. Zemlja treba da bude mješavina humusa, travnjaka i pijeska u jednakim omjerima. Napunite posude zemljom. Začinite sjemenke tanjirom i ulijte malo tople vode pola sata. Potom ih izvadite i osušite. Sipajte zemlju u saksiji toplom vodom. Sjeme posijajte na dubinu od 3-5 mm. Svaki lonac prekrijte plastičnom kesom i stavite na toplo mjesto. Pucnjevi bi se trebali pojaviti za 5-10 dana.

Budući da je stevija biljka koja voli toplinu i vlagu, potrebno ju je ne samo zalijevati, već i prskati. Otprilike 1 puta u 7-10 dana dodajte kompleksno mineralno đubrivo u vodu za navodnjavanje.

A sada, u zemlju

Steviju treba saditi na otvoreno tlo u junu, kada je prosječna dnevna temperatura već prilično visoka. Mjesec dana ranije, na mjestu koje je izabrano za sadnju (trebalo bi biti sunčano i bez zastoja vlage), sav korov mora se ukloniti, a zemlja pomiješati sa humusom i pijeskom u jednakim omjerima.

Steviju treba zalijevati svakodnevno (ako nema kiše), korov i 2 puta mjesečno hraniti stajskim gnojem (1 kg stajskog gnoja po kanti vode na 1 kvadrat tla). Ako je iznenada tlo oko biljaka prekriveno bijelim premazom, tada se takav dlan dlana mora zalijevati slabom otopinom kalijevog permanganata.

Stevija obično cvjeta početkom avgusta. Upravo je u ovo vrijeme bilo potrebno beriti njeno lišće. Morate ih izrezati, odstupiti od vrha 20-30 cm. Zatim ih položiti na papir u prozračenu sobu (ne pod suncem!).

Zimske pripreme

Stevia je termofilna biljka, stoga je zimovanje na otvorenom terenu isključeno. A da ne bi morali ponovo uzgajati ga iz sjemena, potrebno je sačuvati postojeće biljke. Da biste to učinili, izrezujte stabljiku biljke krajem septembra, tako da će od zemlje ostati samo 2-3 lista. Nježno iskopite biljku zajedno s grozdom zemlje i presadite u lonac. Voda jednom sedmično. Čim proljetno sunce počne zagrijavati sobu, prenesite steviju na sunčani prozor i započnite s češće zalijevanjem, pripremajući se za transplantaciju u tlo.

Ljekovita biljka

Stevija osim slatkoće ima i mnoga druga korisna svojstva - protuupalna, antimikrobna i diuretska. Korisna je kod bolesti gastrointestinalnog trakta, kardiovaskularnog sistema, povećava imunitet, snižava krvni pritisak i pomaže u smanjenju težine, poboljšava rad žučnog mjehura i jetre.

Steviju možete koristiti kao terapeutsko sredstvo u 2 vrste - kao dodatak čaju (kafi) i kao neovisno piće.

Steviju je lako napraviti. Uzmite nekoliko svježih listova, prelijte ih kipućom vodom i ostavite da vari 5-7 minuta. Upotreba takvog napitka dovodi do normalizacije težine i poboljšane probave.

Kao dodatak 8 čaju možete koristiti drobljene i osušene listove stevije ili njenu infuziju. Da biste pripremili infuziju, uzmite 1 kašiku. l isjeckano lišće, sipajte 1 šolju kipuće vode i stavite na vatru. Kuvajte 5-7 minuta. Potom infuziju uklonite s vatre i ostavite 5 minuta. Zatim sipajte u termos - ostavite da vari 8 sati. Nakon toga, procijedite i dodajte 1-2 kašike kašike. vašim omiljenim pićima. Infuziju čuvajte u hladnjaku najviše tri dana.

Opis i korisna svojstva stevije

Stevia pripada višegodišnjim kulturama porodice Astrov. Na malom grmu jednostavni su ovalni listovi raspoređeni u paru. Cvjetovi biljke su mali bijeli.

Postoji više od tristo vrsta ove biljke, ali stevia rebaudin ima korisna svojstva.

Stevia pripada višegodišnjim kulturama porodice Astrov

Proizvodi dobiveni iz ove slatke biljke su bezopasni ako se duže vrijeme koriste u hrani. Za vrijeme rata u 20. stoljeću, stevija je bila uključena u prehranu vojnika američke i engleske vojske.

Zahvaljujući korisnim supstancama koje se nalaze u njemu, medna trava koristi se u raznim oblastima medicine:

Za pacijente sa dijabetesom upotreba biljaka pomaže poboljšanju metabolizma ugljikohidrata.

Uključivanje hrane koja sadrži steviju u prehranu gojaznih osoba pomaže izgubiti težinu.

Pomoć u uklanjanju toksina i radionuklida iz ljudskog tijela je još jedna misija tropske biljke.

Ako su zubi uništeni slatkišima, to se ne odnosi na steviju: bezopasna je.

Mnogi su istraživači potvrdili da konzumiranjem obroka i pića uz dodatak slatke trave možete povećati nivo svoje bioenergije i produžiti mladost.

Ponekad jednostavna, neprimjetna biljka, poput stevije, može čovjeku donijeti mnogo koristi.

Južnoameričke metode uzgoja vanzemaljaca

U prirodnim uvjetima biljka se razmnožava sjemenom, i raslojavanjem, reznicama i podjelom grma.

Kako stevija ne može preživjeti teške zimske uvjete, uzgaja se sjemenkama u umjerenoj klimi bilo sjemenom ili reznicama.

Sredinom proljeća sjeme biljaka se sadi na sadnice. Za to se sjemenski materijal bira prema windage-u: sjeme se baca s visine ne veće od pola metra: ako brzo padne na tlo, tada je pogodno za sadnju, kada se dugo vrti, onda ne.

Zbog činjenice da je sjeme medene trave vrlo malo, ne bi ih trebalo duboko ugurati u tlo. Kontejneri s posađenim materijalom zatvoreni su staklom ili filmom i na toplom mjestu. Nakon nedelju dana pojavljuju se prvi izdanci, a zatim se kutije sa njima postavljaju na dobro zagrejano i vedro mesto. Pošto je stevija tropska biljka, voli vlagu, pa se sadnice moraju često prskati.

Pick se vrši kada se na stabljici pojave dva ili više lišća. Biljku možete sijati odmah u loncima i potom uzgajati kod kuće.

Uzgoj uz pomoć zelenih reznica najefikasnija je metoda razmnožavanja biljaka. Početkom ljeta pripremaju se reznice sa tri do pet međunožja. Korijenje bolje pripremljenih grana u vodi s dodatkom šećera u posudi prekrivenoj crnim filmom ili materijalom. Donji internodi moraju morati da budu u tečnosti. Za reznice stvorite efekt staklenika, pokrivajući ih staklenkom i stalno prskajući. Korijeni na klice će se pojaviti za tjedan dana. I nakon dva - možete saditi u stakleniku, saksiji ili na otvorenom terenu.

Uslovi uzgoja trave

Iako je stevija nepretenciozna za uzgoj i njegu, treba stvoriti ugodne uvjete za rast. Najbolje tlo za njega uglavnom je sastavljen od čistog pijeska s dodatkom humusa. Na otvorenom terenu sadi se sadnica ili reznice kada se zrak zagrije na temperaturu od najmanje 15 stepeni Celzijusa. Najbolje vrijeme slijetanja je u večernjim satima ili u lošem vremenu.

Jedna biljka se postavlja u plitku rupu, a druga na udaljenosti od 30 centimetara. Mjesto slijetanja odabrano je dobro osvijetljeno, bez propuha, sa vlažnim tlom.

Stevia uz dobru njegu

Stevia će se osjećati savršeno ako je vlaga u svemu: u zraku i u tlu, kao u tropima, odakle dolazi.

Pravila za njegu Stevije

Osnovna pravila za brigu o medenoj travi uključuju sljedeće:

Zalijevanje i prskanje biljke potrebno je što je češće moguće, barem dva puta sedmično. Ne podnosi sušu ili stagnaciju vode.

Dva puta mjesečno grmlje se hrani mineralnim đubrivima. Oni toleriraju i unošenje infuzije mulleina.

Nakon zalijevanja obavezno je labavljenje zemlje oko stabljike biljke.

Stevija slabo raste među korovom: potrebno je stalno korenje.

Da bi se formirao grm, mogu se ukloniti duge izbojke i zabiti vrh.

Zimi kradu korijen stevije i stavljaju ga na hladno mjesto da bi ga na proljeće ponovo zasadili.

Imam veliki vrt i povrtnjak, nekoliko staklenika. Volim moderne metode uzgoja biljaka i muljenje tla, dijelim svoje iskustvo.

Tlo mora biti neutralno, ili blago kiselo. U teškim tlima preporučujemo dodavanje vlažnog tla, osim pijeska i humusa. Važno je da tlo nije naseljeno. Treset u mješavinu tla je bolje ne dodavati, može inhibirati biljku.

Možete saditi biljku i u djelomičnoj sjeni, ali to će utjecati na kvalitetu dijelova iz zraka, naime, količina šećera će se smanjiti. Treba napomenuti da stevija ne podnosi sušu baš dobro, tako da morate pratiti stanje tla u blizini biljke.

Što se tiče bolesti, ova biljka je prilično otporna na ove probleme u odrasloj dobi. No, pri uzgoju sadnica na sadnice može utjecati crna noga - gljivična infekcija.

Da se ništa slično ne dogodi, morate sigurno očistiti tlo. Najefikasnija termička obrada. Zemlja mora biti pečena u pećnici na maksimalnoj temperaturi. Osim toga, ne preporučujemo uzimanje tla sa vašeg mjesta, bolje je malo provesti u šumi.

Ako se unatoč poduzetim mjerama bolest i dalje pojavi, preporučujemo da odmah uklonite pogođene primjerke, a preostale biljke prelijete u posudu s otopinom mangana, Previkur-a ili mješavinom vode i borne kiseline. Nakon sedmicu dana, trebate ponoviti tretman.

Tijekom ronjenja, vrijedno je pažljivo ispitati korijenje kako biste odbacili zaražene primjerke.

Tako da biljka dobro podnosi zimu, trebate kopati rizome s velikim gomilom zemlje. Dalje, morate ih staviti u kontejner, a na vrhu posipati vlažnom zemljom. Iznad površine bi nakon posjekotina trebali biti vidljivi ostaci zračnog dijela.

Dalje, korijenje možete staviti u podrum (neko drugo hladno mjesto) ili posaditi Steviju kao kućnu biljku. Ako je druga opcija prikladnija, tada morate spremnik prekriti filmom, naliti ga vodom i osigurati osvjetljenje.

Biljka će se neko vrijeme probuditi u hibernaciji, a potom će opet početi povećavati svoju vegetativnu masu. Dolaskom proljeća može se opet spustiti na sito.

Načini prerade medene trave

Korisni, sadrže steviozide, listovi se sakupljaju tokom pojave pupoljaka. Odsecanjem stabljika biljke postavljaju se u prostoriju koja je dobro prozračena i svetla za sušenje.

Zdrave biljke spremne za upotrebu.

Osušeni med dodaje se u čaj ili druga pića, kao i jela sa desertima.

Mletite listove biljke u mlincu za kafu, dodajte ih čaju umjesto šećera.

Lovor alkoholno lišće ili zeleni stevia u prahu, nabavite biljni ekstrakt.

Uzdržava se tokom dana na tamnom mjestu ili se ispari na laganoj vatri bez ključanja.

U drugom slučaju dobiva se zdrav sirup, koji se koristi za pečenje pita, kolača i deserta, a dodaje se pićima.

Dok gledate video saznat ćete o uzgoju stevije.

Listovi slatke stevije odavno se jedu u većini zemalja sveta. Posebno su popularni među narodima Japana i Paragvaja: imaju mali postotak dijabetes melitusa. Ali ovu biljku možete uzgajati i kod kuće i na nalazištu i na taj način osigurati sebi vrijedan proizvod koji zamjenjuje šećer i donosi samo dobrobiti ljudskom tijelu.

Jeste li primijetili grešku? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enterda nas obavestite.

Uzgoj stevije iz sjemena

Optimalna temperatura tla i zraka za rast i razvoj medove stevije je 15..30 ° C topline.

U našoj zemlji steviju je poželjno rasti kao godišnja biljka. Prvo se pripremaju sadnice (sjeme se sije do sredine maja), zatim se u stakleniku postavljaju dvomjesečne biljke. Međutim, radije sijem steviju odmah na stalno mesto - u saksije. Na dnu lonca treba biti rupa, osim toga posudu sam slojio 3 cm šljunka, a zatim pijesak. Sastavljam tlo za steviju iz vrtnog tla i humusa ili nizinskog treseta (3: 1), pH 5,6-6,9 (neutralan).

Sjemenke stevije su vrlo sitne, dužine 4 mm, širine 0,5 mm. Zbog toga ih ne zatvaram, već jednostavno položite na površinu navlaženog tla, a zatim ih zalijevate. Posude pokrivam sjetvom prozirnom staklenom posudom, plastičnom bocom ili filmom i postavim na toplinu (20..25 ° C). U takvim uvjetima stevija se pojavljuje nakon 5 dana. Sadnice čuvam na svjetlu, ali pod konzervom. Poslije 1,5 mjeseci nakon klijanja, postepeno uklanjam staklenku neko vrijeme, tokom sedmice podučavam biljke da žive bez zaklona. Jačanje sadnica bez zaklona prebacujem na prozorski prozor osvijetljen suncem.

Nakon što uklonim sklonište sa biljaka, pazim da se tlo ne osuši (uvijek mora biti jako vlažno). Da bi zrak bio vlažan, prskam biljke vodom sobne temperature dva do tri puta dnevno. Kad biljke porastu, presadim lonce u staklenik. Počevši od drugog mjeseca nakon pojave sadnica stevije, hranim ih svake dvije sedmice, naizmjenično mineralnim i organskim gnojivima. Potrošnja po 10 l: 10 g svakog od 34% amonijum nitrata i 40% kalijeve soli, 20 g dvostrukog superfosfata. Mullein sam uzgajati u omjeru 1:10. Do jeseni biljke dostižu 60-80 cm.

Razmnožavanje stevije reznicama

Ako ne možete kupiti svježe sjeme, onda definitivno ostavljam za zimu nekoliko posuda sa stevijom, koje držim kod kuće i koristim kao maternica za rezanje zelenih reznica.

Zelena stabljika dio je mladog izdanka s pupoljcima i lišćem. Ja ih berem iz dobro razvijenih, zdravih biljaka stevije, čija je starost najmanje dva mjeseca. Najbolje vrijeme za rezanje reznica je od sredine maja do početka juna.

Izrežem izbojke tako da ostane stabljika sa dva ili četiri lista na maternici stevije. Tada iz pupoljaka smještenih u osovinama lišća, do jeseni 2-4 stabljike narastu do 60-80 cm, čije lišće se može koristiti za hranu.

Za ukorjenjivanje, zelena stabljika Stevia trebala bi imati tri do pet međunožja, od kojih je vrh s lišćem, a dno bez njih. Reznice stevije korijem u staklenoj ili emajliranoj posudi s vodom ili 1% otopinom šećera (jedna čajna kašika na 1 litru vode). Staklenku zatvaram crnim materijalom kako sunčeve zrake ne bi pale u nju: u mraku se reznice bolje ukorijene. Stavio sam karton na limenku s rupama u koje sam ubacio reznice, tako da je donji međuprostor bez lišća uronjen u vodu, a njegovi listovi nisu dirali i ostali u zraku. Reznice prekrivam prozirnom teglom veće veličine ili dijelom plastične boce.

Vodu menjam nakon 3 dana, a za bolje ukorjenjivanje tri puta na dan, poškropim listove stevije vodom ili 1% otopinom šećera. Na temperaturi od 18..25 ° C, korijenje raste u roku od tjedan dana. A kad dosegnu 5-8 cm (za dvije sedmice), posadim Steviju na krevet u plasteniku ili u saksiji i tjedan dana čuvam sadnice pod filmom. Tlo mora biti vlažno prije ukorjenjivanja reznica.

Odrasle biljke nakupljaju glikozid na suncu. Međutim, mlada stevija i nekorijenjeni reznice umiru pod njenim zrakama. Stoga krevet zasjenim gazom ili drugim materijalom. Koristim tlo i čuvam ukorijenjenu steviju na isti način kao što je uzgojena iz sjemena. Zalijevanje po potrebi, ali barem jednom sedmično. 3 mjeseca nakon ukorijenjenja zelenih reznica, izdanci Stevije dosežu dužinu od 60-80 cm.

Prelijte kipućom vodom preko svježe i osušene u hladu lišća stevije i inzistirajte 2-3 sata, a infuziju koristim za spravljanje voća, kafe, žitarica, konditorskih proizvoda.

O prednostima stevije

Listovi stevije su 300 puta slađi od šećera i sadrže više od 50 supstanci korisnih za ljudsko tijelo: mineralne soli (kalcijum, magnezijum, kalijum, fosfor, cink, željezo, kobalt, mangan), vitamine P, A, E, C, beta-karoten, aminokiseline, esencijalna ulja, pektini.

Jedinstvenost stevije leži u kombinaciji vitamina i minerala s visokom slatkoćom i niskim kalorijskim sadržajem. Zbog toga se pića i proizvodi sa stevijom koriste za kontrolu tjelesne težine u slučaju dijabetesa.

Kao zaslađivač naširoko se koristi u Japanu, a u SAD-u i Kanadi koristi se kao dodatak prehrani. Medicinske studije pokazuju dobre rezultate uz upotrebu stevije za liječenje gojaznosti i hipertenzije.

Mit o opasnosti od stevije

Na Internetu se često navodi studija iz 1985. godine u kojem se navodi da steviozidi i rebaudiozidi (sadržani u steviji) navodno uzrokuju mutacije i kao rezultat toga su kancerogeni.

Međutim, nisu provedene mnoge detaljne i sveobuhvatne studije koje bi potvrdile ovu tvrdnju. Konkretno, 2006. godine Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) provela je sveobuhvatnu procjenu eksperimentalnih studija provedenih na životinjama i ljudima i donijela slijedeći zaključak: „steviozidi i rebaudiozidi nisu toksični, genotoksičnost steviola i neki njegovi oksidativni derivati ​​nisu pronađeni in vivo“ . Izvještaj takođe nije našao dokaze o kancerogenosti proizvoda. Izvještaj kaže i da su korisna svojstva: „steviozid je pokazao izvjesni farmakološki učinak kod pacijenata s hipertenzijom i kod pacijenata s dijabetesom tipa 2“.

Korišteni materijal za uzgoj stevije: G. Vorobyova

Pogledajte video: Horor filmovi sa prevodom - Vreća kostiju 2011 (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar