Meatball dijeta supa: Sastojci i recept

  • 3-4 krompira
  • Mrkva 1 kom
  • Luk 1 kom
  • So ukus
  • Za mesne okruglice: piletina 200 g
  • Svinjska mast 50 g
  • Luk 1 kom
  • So ukus
  • Trebat će vam: 30-60 minuta
  • Geografske posude:Ruski
  • Glavni sastojak:Krompir
  • Vrsta jela:Ručak

Prvo trebate skuhati mljeveno meso: u mlincu za meso izgnječite pileći file, salatu i luk. Solite, pomešajte.
U šerpu sipajte vodu, dodajte sol i prokuhajte.
Povrće ogulite, sve isecite na kockice, krompir je veći, ostatak je manji.
Čim voda proključa, bacamo povrće

od mljevenog mesa mokrim rukama oblikujemo kuglice i ubacimo u supu

dovesti do vrenja, nakon čega trebate napraviti minimalnu vatru, pokriti juhu poklopcem i kuhati 20 minuta.
da biste dobili prozirnu i lijepu čorbu - morate je kuhati na laganoj vatri ispod poklopca.

Nakon 20 minuta, juhu isključite i ostavite da kuha 30 minuta. Bolje je da ne otvarate poklopac (ne puštajte vitamine, neka ostane u juhi).
Prilikom posluživanja juhe, zeleno nasjeckajte na tanjir. (Kuhano zelje je bez vitamina.)
Dobar apetit!

Korisna svojstva

Dijetna supa od mesa je dio mnogih sistema zdrave prehrane.

Hrana ne sadrži puno kalorija. Međutim, sadrži puno tvari neophodnih za normalno funkcioniranje tijela. Stručnjaci preporučuju jelo uključiti u ishranu pacijenata sa upalom gušterače, čirima na želucu, crevu i gastritisom. Uz to, jelo je odlično za hranjenje djece. Kuhanje je prilično jednostavno. Čak se i neiskusni kuhar može nositi s tim zadatkom. Prema riječima mnogih domaćica, mesna supa najukusnija je supa koju vole i odrasli i djeca. Međutim, kako biste napravili takvo jelo, morate se pridržavati nekoliko preporuka.

Jedna od bitnih komponenti hrane je mljeveno meso. Kulinarski stručnjaci preporučuju da mljeveno meso ne koristite za dijetalne supe s mesnim okruglicama, već domaći proizvod. Doista, u ovom slučaju, domaćica sigurno zna da sastojak ima koristan sastav. Uz to, treba dati prednost nemasnoj govedini, pilećim ili purećim dojkama, mršavim ribama (poput oslića ili bakalara). Kako biste napravili nadjev, morate koristiti mljevenje za meso ili druge uređaje (kombajn, blender). Sastojak se kombinira sa kuhinjskom soli, lukom ili češnjakom, biljem, začinima. Kako mesne okruglice ne izgube oblik, u gredicu se doda sirovo jaje.

Prvi kurs s goveđim mesom

Sastav jela uključuje:

  1. Tri litre vode.
  2. Dvije luk glave.
  3. Mrkva (1 usjev korijena).
  4. 2 krompira.
  5. 300 grama nasjeckane govedine.
  6. Pola glave karfiola.
  7. Slatka paprika.
  8. Malo soli.
  9. 20 g zelenila.
  10. 2 lista lovora.
  11. Malo crnog papra.

Da biste napravili dijetalnu supu od mesnih okruglica, u tepsiju morate staviti 3 litre vode. U tavu se stavlja prethodno očišćena glava luka. Takođe morate baciti lovorov list i papar u njega. Voda se stavlja na štednjak i dovodi do ključanja. Zelenilo i luk se isperu i nasjeckaju nožem ili mikserom. Te komponente treba kombinirati s unaprijed pripremljenim mljevenim mesom. U dobijenu masu se stavi sol. Sve su komponente pomiješane. Krompir i mrkvu treba oguliti i nasjeckati. Slatku papriku narežite na kvadrate. Kupus je podijeljen u cvasti. Kad tekućina u tavi dosegne ključ, trebate napraviti kuglice od mesa i staviti ih u posudu. Nakon nekog vremena tamo se bacaju korijenski usjevi i sol. Kuvajte još pet minuta. Tada morate staviti kupus i kriške paprike u njega. Luk luka mora se izvaditi iz posude. Deset minuta kasnije, lovorov list se uklanja. Dijetalna supa s mesnim okruglicama od goveđeg mesa isjeckanog nasjeckanim biljem.

Tada možete probati.

Prvi kurs s ribljim fileom

Da biste napravili ovo jelo, potrebni su vam ovi proizvodi:

  1. Dve litre vode.
  2. Jaje.
  3. Mršavi riblji file (oslić ili bakalar) - 400 grama.
  4. Luk glava.
  5. Mrkva (1 usjev korijena).
  6. 3 velike kašike kaše.
  7. Sol.
  8. 2 perja luka zeleno.
  9. Lovorov list.
  10. Začini.

Dijetalna supa s ribljim mesnim okruglicama priprema se ovako. Trup oslića ili bakalara mora se oprati, očistiti od kože i kostiju.

Kožu i grebene treba kuhati u vodi sa lovorovim listom do ključanja. Višak tečnosti uklanja se iz fileta. Kašu treba usitniti pomoću miksera. U ovu masu stavite sol, kašu i jaje. Sastojci se moraju dobro izmiješati. Pena se uklanja s juhe. Na štednjaku se drži 15 minuta. Od riblje mase treba formirati kuglice male veličine. Postavljaju se na drvenu dasku. Mrkva i luk ogulite i nasjeckajte. Koža i kosti moraju biti uklonjeni iz vode. Tečnost pronesite kroz sito. Mrkva se stavlja u tavu. Posudu treba držati na štednjaku 10 minuta. Kad tečnost dostigne stanje ključanja, u nju se utapaju knedle i malo soli. Nakon pola sata možete ukloniti lovorov list i maknuti tavu sa vatre. Jelo je prekriveno sjeckanim biljem.

Prvi kurs s pilećim mesnim okruglicama

Ispod je recept dijetalne supe s pilećim mesnim okruglicama. Za pripremu jela morate:

  1. Četiri jaja.
  2. 200 g paradajza.
  3. Neke zelje.
  4. 5 češnja belog luka.
  5. Dvije šargarepe.
  6. 200 g luka.
  7. Kilogram piletine.
  8. Lovor sa četiri lista.
  9. Crni biber (10 graška).
  10. Sol.

Potrebno je očistiti meso filmova i samljeti miješalicom zajedno s češnjovima bijelog luka. U ovu masu se dodaju tvrdo kuhana jaja i sol. Komponente su pomiješane. Operite luk, šargarepu, bilje i paradajz. Ove sastojke je potrebno nasjeckati. Od piletine se formiraju male kuglice. Pripremaju se u vodi s lovorovim listom otprilike četvrt sata. Na listiće se stavljaju luk, rajčica, bilje, mrkva, paprika. Jelo se drži na vatri 15 minuta.

Tada se može izvaditi iz šporeta.

Turska meso

To uključuje:

  1. Jedan i po litra vode.
  2. Mala kašika kuhinjske soli.
  3. Dva krompira.
  4. Mrkva - 1 usjev korijena.
  5. Oko 200 grama pureće kaše.
  6. 100 g tjestenine.
  7. Malo zelenog kopra.

Za pripremu dijetalne supe s purećim mesnim okruglicama, kašu dva puta usitniti mikserom. Krompir se oguli, isprati, sjeckati kvadratima. Ista je stvar potrebno učiniti s mrkvom. Sol i sjeckani korijen povrća stavljaju se u posudu sa vodom. Treba ih kuhati oko 5 minuta. Iz pulpe ćuretine formiraju se male kuglice. Mesne kuglice treba staviti u posudu. Tada se tjestenina baca tamo. Hrana se mora kuhati još 5 minuta.

Tada se u njega stave sjeckane zelene plodove.

Prvi kurs bez upotrebe prženja

Sastav jela uključuje:

  1. Otprilike 100 g suhog graha.
  2. Kilogram nasjeckane piletine.
  3. Luk glava.
  4. 1 paradajz
  5. Mrkva - 1 povrće korijena.
  6. Svježe zelje.
  7. 100 g kiselog kupusa.
  8. Korijen peršuna - 1 komad.
  9. 20 grama sušene leće.

Za dijetalnu supu sa mesnim okruglicama bez prženja, grah morate staviti u hladnu vodu. Čuvajte proizvod u tečnosti oko 3 sata. Učinite isto s lećama. Pileću kašu treba usitniti mikserom, kombinirati sa solju i biberom. Da bi masa bila mekana, pomiješamo je sa sjeckanom lećom u zgnječenom obliku. Pasulj se stavlja u posudu sa hladnom vodom i kuha se na vatri do ključanja. Kuglice se formiraju od mesa. Treba ih staviti u istu tavu. Kupus, prethodno pire od rajčice i malo tople vode stavite u drugu posudu. Pirjajte hranu 10 minuta. Zatim im se doda seckana šargarepa, luk i koren peršuna. Nakon što grah omekša, povrće se mora staviti u tavu. Sastojci se miješaju i posipaju nasjeckanim svježim biljem. Juha s mesnim okruglicama - najukusnija supa, ako se pravilno skuva.

Raznovrsni recepti omogućavaju vam da napravite neobična i zdrava jela.

Recept za niskokaloričnu juhu od mesne mesne juhe

Govedina je jedna od najniže kaloričnih vrsta crvenog mesa. Uprkos tome, ona ima hranjiva svojstva za tijelo. Za pripremu supe za mršavljenje s mesnim okruglicama bit će potrebni sljedeći sastojci:

  • govedina - 350-400 g,
  • jaja - 1 kom,
  • biber (bugarski) - 200 g,
  • kupus (cvjetača) - 200 g,
  • zelje
  • grašak crni biber - 12 kom.,
  • lovorov list - 5-6 kom.,
  • luk - 100 g
  • začin za meso,
  • sol - 0,5 tsp. (fakultativno).

Govedinu ne treba prati prije kuhanja - to ga neće spasiti od vanjskih mikroba, nego će samo povećati rizik od njihovog širenja. Uz to, pranje mesa tekućom vodom negativno utječe na njegov ukus.
Od govedine je potrebno kuhati mljeveno meso pomoću brusilice za meso. Konačna mesna masa mora biti položena u posudu s dubokim dnom. Umutite jaje, sol, biber, dodajte začine. Sada možete mljeti mesne okruglice od mljevenog mesa.
Beli biber, bilje, karfiol i luk moraju se temeljito oprati. Iz paprike izvadite jezgru, isečenu na trakice. Zeleno nasjeckajte zelje. Oljuštite luk, isjecite na pola kolutića i nasjeckajte kupus.
Ulijte vodu u lončić i stavite na vatru. Nakon vrenja možete mesne okruglice i povrće spustiti u vodu. Posolite, popaprite, dodajte začine.
Kuhajte supu na laganoj vatri 10 minuta. Dodajte nasjeckanu zelje i sklonite supu sa vatre.
Niskokalorična supa za mršavljenje je spremna.

Dijetalna pileća supa od mesa

Piletina je najnježnija vrsta mesa. Njegova je upotreba u dijetnoj hrani vrlo česta. Za pravljenje supe s pilećim mesnim okruglicama pripremite sastojke poput:

  • pileće meso (file) - 500 g,
  • jaja (piletina) - 4 kom.,
  • paradajz - 200 g,
  • zelje (peršun, kopar),
  • beli luk - 3-5 češnjaka,
  • velika mrkva - 2 kom.,
  • luk - 200 g
  • lovorov list - 4-6 kom.,
  • crna paprika (u obliku graška) - 10 kom.,
  • sol - 0,5 tsp

Bez pranja mesa tekućom vodom, nožem ga treba očistiti od masnog filma. Zatim samljeti zajedno s oguljenim češnjakom češnjaka pomoću mlinca za meso i staviti u posudu sa dubokim dnom.
Kuhana pileća jaja ogulite, sitno nasjeckajte. U mleveno meso dodajte jaja, posolite. Mešajte dok ne postane glatko.
Mrkvu, luk, kopar, peršun i paradajz temeljito operite. Ogulite mrkvu, isecite na kockice. Nasjeckajte luk na pola prstena i pržite u malo maslinovog ulja dok ne nastane zlatna boja. Sitno nasjeckajte zelje, a rajčicu narežite na pola kriške.
Od mljevenog mesa napravite male mesne okruglice.
Kuhajte mesne okruglice s lovorovim lišćem na srednje jakoj vatri, vrijeme kuhanja ne smije prelaziti 20 minuta. Zatim u supu dodajte luk, šargarepu, crni biber, sjeckano bilje i paradajz. Juhu kuhajte još 10-15 minuta, a zatim uklonite toplotu i ostavite da odstoji neko vreme. Juha za mršavljenje je spremna.

Sastojci

  • pileća ili pureća dojka - 500 g,
  • mrkva - 1 kom.,
  • cvjetača ili brokoli - 400 g,
  • paprika - 1 velika ili 2 mala,
  • paradajz - 1-2 kom.,
  • voda - 1,5 l
  • zelje - 50-100 g.

Vrijeme kuhanja: 1 sat

Servis po kontejneru: 6.

Opcija 1: Klasični recept za supu od dijeta sa mesom

Hrana treba biti ne samo ukusna, nego i zdrava. Dijetalna supa s mesnim okruglicama jedna je od opcija za ručak koji neće samo zasititi, već i energizirati.

Sastojci

  • tri litre vode za piće,
  • začini
  • 300 g mljevene govedine,
  • pet graška crnog bibera,
  • dvije male glavice luka
  • dva lovorova lista
  • jedna šargarepa
  • 20 g zelenila,
  • dva krompira
  • paprika za papriku,
  • ½ mala glava karfiola.

Korak po korak recept za juhu od mesnih dijeta

U dovoljno veliku posudu s pitkom vodom umočite cijelu oguljenu glavu luka, lovorov list i biber. Stavite na vatru i prokuhajte.

2. korak:
Ogulite drugi luk. Isperite zelje. Sve sitno usitnite ili nasjeckajte mikserom.

U mljeveno meso dodajte zelje i luk, posolite i temeljito promiješajte. Odložite. Ogulite mrkvu i krompir. Krompir narežite na kriške, a mrkvu - na kolutiće ili na koštice. Isperite opranu cvjetaču na cvatnje. Uklonite stabljiku s paprike paprike, očistite sjeme i pregrade. Povrće usitnite na male kockice.

Od mljevenog mesa napravite mljevene kuglice. Potopite ih u kipuću vodu jednu po jednu. Promiješati Čim voda proključa, isključite toplotu, uklonite pjenu i kuhajte dok ne isplivaju na površinu. Sada u tavu pošaljite krompir i mrkvu. Posolite i kuhajte oko pet minuta. Dodajte papriku i karfiol. Uklonite luk. Kuhajte čorbu desetak minuta.

Za dijetalnu juhu kuvajte mljeveno meso od peradi, nemasna svinjetina i govedina. Preporučljivo je da to učinite sami kako biste bili sigurni u kvalitetu proizvoda. Uz pileća prsa, potrebno je obrezati kožu.

Opcija 2: Brzi recept za supu od dijeta sa mesom

Dijetna supa od mesne jagode brzo je i jednostavno napraviti. Dovoljno je da imate najpovoljnije proizvode i malo vremena da nahranite porodicu ukusnom i zdravom večerom.

Sastojci:

  • mrkva - 100 g:
  • 100 g svježeg paradajza
  • dva jaja
  • 25 g svježeg peršuna,
  • 250 g piletine
  • 10 g crnog bibera,
  • 15 g belog luka
  • tri lovorova lista
  • 100 g luka.

Kako brzo napraviti suhu od dijeta od mesa

Ogulite, operite i sitno izmrvite mrkvu. Pileće filete i vene očistite. Razvaljajte ga u mlincu za meso sa oguljenim češnjakom češnjaka. U jaja dodajte jaja. Solite i gnječite rukama, lagano tukući.

Ogulite i operite luk. Nasjeckajte ga na kolutiće i pržite dok ne postane zlatno.

Vlažne ruke, uzmite malu količinu mljevenog mesa i napravite kuglice. Umočite jednu po jednu u lonac kipuće vode. Stavite lovorov list. Kuhajte mesne okruglice 20 minuta na umerenoj vatri.

Prženi luk stavite u tavu i začinite mljevenim paprom. Rajčice narežite na tanke kriške. Sitno nasjeckajte peršun. Sve dodajte čorbi. Nakon 15 minuta, uklonite posudu sa vatre.

Mleveno meso najbolje je kuhati od pilećih prsa. Smatra se dijetalnim dijetom ptice. Prilikom posluživanja dodajte nasjeckani zeleni luk na tanjir tako da zadrži sve svoje vitamine i ukus.

Opcija 5. Dijetalna supa s mesnim okruglicama od ribe

Mesne okruglice se mogu pripremiti ne samo od mljevenog mesa. Ništa manje ukusna supa dobije se s mesnim okruglicama od ribljeg fileta.

Sastojci:

  • 2 litre filtrirane vode
  • začini
  • 400 g bakalara ili fileta oslića,
  • dva lovorova lista
  • pileće jaje
  • 75 g kaše,
  • mali luk
  • mrkva
  • tri perja zelenog luka.

Kako kuhati

Ribu operite, izvadite. Režite repove i peraje. Odvojite filete od kostiju, skinite s njega kožu i ponovo je isperite. Ulijte vodu u tepsiju i u nju stavite riblje grebene i kožu. Stavite lovorov list. Donesite kuhati.

Riblje filete iscijedite i usitnite ga blenderom ili mlinom za mljeveno meso. U dobijenu masu dodajte jaje i malo soli. Dobro izmešajte. U sitne porcije dodajte kašu mljevenu, svaki put miješajući.

Skinite pjenu iz ribljeg bujona i kuhajte još četvrt sata. Od mljevene ribe napravite mljevene mesne okruglice i položite ih na postolje. Mrkvu ogulite, isecite na tanke krugove. Zeleni luk operite i izmrvite u male kolutove.

Izrezujući kašikom uklonite obloge i kožu s tave. Procijedite juhu kroz sito i vratite u tavu. U nju stavite mrkvu i kuhajte oko sedam minuta. Umočite jednu mesnu kuglu u kipuću juhu, posolite. Smanjite toplotu na minimum i kuhajte čorbu još pola sata.

Prilikom pripreme dijetalne juhe, savjetuje se da povrće ne pržite, već da ih odložite sirove u bujonu. Prije kuhanja mljevenog mesa pažljivo pregledajte riblji file na sitne kosti.

Ostavite Svoj Komentar