Novorapid inzulin: Flekspen, Penfill, upute i pregledi, koliko?

NovoRapid ima hipoglikemijski učinak i pripada novoj generaciji preparata koji sadrže insulin, jer zajedno sa drugim vrstama lijekova sličnog djelovanja doprinosi momentalnom smanjenju razine šećera u krvi. Karakteriše ga brza probavljivost. Njegova upotreba obično nije povezana s vremenima obroka. Proizvode se u obliku bezbojne otopine namijenjene supkutanim i intravenskim injekcijama.

VAŽNO DA ZNATE! Čak se i napredni dijabetes može izliječiti kod kuće, bez operacije ili u bolnicama. Samo pročitajte što kaže Marina Vladimirovna. pročitajte preporuku.

Razlika u lijekovima

U borbi protiv dijabetesa koriste se dva oblika lijeka. NovoRapid Penfill je predstavljen uložakom (zamenljivim) napravljenim od hidroliznog stakla prve klase, 5 komada u blisteru, upakovanom u kutiju. NovoRapid Flexpen dostupan je u 5 olovki za jednokratnu upotrebu u jednom pakovanju. Uprkos različitom obliku, sadržaj lijekova je identičan - bezbojna tečnost, čiji 1 ml sadrži inzulin aspart u količini od 100 PIECES. Jedan takav mali kontejner sadrži 300 jedinica. (3 ml) tečnost.

Šećer se smanjuje odmah! Dijabetes s vremenom može dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi s vidom, stanje kože i kose, čirevi, gangrena pa čak i kancerozni tumori! Ljudi su poučavali gorko iskustvo da normaliziraju nivo šećera. čitaj dalje.

Indikacije i kontraindikacije

Lijek je propisan i za inzulinske bolesnike i za bolesnike koji nisu ovisni o insulinu. Razlozi za odbijanje upotrebe:

  • hipoglikemija,
  • netolerancija na aspart inzulin ili druge komponente lijeka,
  • djeca mlađa od 2 godine (zbog nedostatka podataka o istraživanju koji mogu potvrditi sigurnost NovoRapida za ovu dobnu kategoriju).
Vratite se na sadržaj

Primjena

Uvođenje „Flexpen” i „Penfill” provodi se primjenom dvije metode - intravenskom i subkutanom injekcijom. Lekar odabire određenu dozu za svakog dijabetičara. Zbog činjenice da je NovoRapid brzi inzulin, koristi se zajedno s agensom dugog djelovanja. U svakom slučaju, potrebno je kontrolirati razinu šećera i prilagoditi količinu primijenjenog lijeka. Dnevna doza je 0,5-1 jedinica. po 1 kg tjelesne težine. Ako ubrizgavate lijek prije jela, tada inzulin može osigurati tijelu 50 do 70%, ostatak čini analog koji dugo djeluje.

Potreba za prilagođavanjem doze javlja se u slučaju povećane fizičke aktivnosti, uz promjenu prehrane ili pridružene bolesti. "Flexspen" i "Penfill" koriste se supkutano, birajući najčešće za ubrizgavanje područje prednjeg trbušnog zida (u ovom trenutku dolazi do brze apsorpcije komponenata lijeka). Kako bi se izbjegao razvoj lipodistrofije, potrebna je promjena mjesta ubrizgavanja. Intravenska injekcija je dozvoljena samo posebno obučenom medicinskom osoblju.

NovoRapid se ne sme davati intramuskularno.

Tijekom postupka treba imati na umu da ispod kože igla mora biti najmanje 6 sekundi. Držite pritisnut gumb dok ga ne uklonite. Ovo je potrebno za primanje lijeka u cijelosti, kao i za sprečavanje ulaska krvi u iglu ili posudu s lijekom. Kontejner se ne može napuniti insulinom.

Značajke skladištenja

Lijekove "FlexPen" i "Penfill" morate čuvati izvan dohvata djece, podalje od izvora toplote, na temperaturi 2-8 ° C.Držite u frižideru dalje od zamrzivača, lijek se ne smije zamrzavati. Zaštititi od svetlosti (lek mora ostati u kutiji). Na dršci se mora nositi kapa. Rok trajanja je 30 meseci. Otvorene posude i već korištene olovke za špriceve više se ne mogu stavljati u hladnjak. U ovom obliku mogu se čuvati najviše 28 dana pri temperaturama do 30 ° C.

Nuspojave

Brzi inzulin može izazvati neželjenu reakciju, naime pojavu hipoglikemije. Njegove manifestacije:

  • pojačano znojenje
  • blanširanje kože,
  • neobjašnjiva tjeskoba
  • drhtanje nogu i ruku
  • odvlačenje pažnje
  • loša orijentacija u prostoru,
  • slabost
  • vrtoglavica
  • mučnina
  • glavobolje
  • oštećenje vida,
  • palpitacije srca,
  • pojava pojačanog apetita.
S naglim padom šećera u krvi, pacijent se može onesvijestiti.

Glikemiju prate i konvulzije, gubitak svijesti, oslabljena moždana aktivnost i mogu izazvati fatalan ishod. Možda pojava kvarova u probavnom traktu i alergijske manifestacije. Ponekad dolazi do smanjenja pritiska. Povremeno koža na mestu ubrizgavanja postane crvena i natečena, javlja se svrab. Sve su ove manifestacije nedosljedne i izazivaju ih izlaganjem lijeka dijabetičarima ovisnim o dozi.

Izbor alata

Dijabetičari tipa 1 radije koriste Penfill jer će prva 4 sata nakon jela lijek sniziti razinu glukoze zbog droge. U slučaju davanja lijeka direktno ispod kože, nakon 10 minuta, aktivna tvar počinje djelovati. Daljnja 2 sata, učinak lijeka dostiže svoj vrhunac, a nakon još 4 sata trebate ga ponovo unijeti. Uprkos istom sadržaju, neki pacijenti ukazuju da je lijek u spremnicima prikladniji za upotrebu od FlexPen, čiji uređaj olovke štrcaljke može postati neupotrebljiv u najnepovoljnijem trenutku. Izbor određenog lijeka ovisi o individualnim preferencijama pacijenata.

Čini li se da je još uvijek nemoguće izliječiti dijabetes?

Sudeći po tome što sada čitate ove redove, pobjeda u borbi protiv visokog šećera u krvi još nije na vašoj strani.

I jeste li već razmišljali o bolničkom lečenju? Razumljivo je, jer je dijabetes vrlo opasna bolest, koja, ako se ne liječi, može rezultirati smrću. Konstantna žeđ, ubrzano mokrenje, zamagljen vid. Svi su ti simptomi poznati iz prve ruke.

No, je li moguće liječenje uzroka, a ne posljedica? Preporučujemo čitanje članka o trenutnim tretmanima dijabetesa. Pročitajte članak >>

Insulin Novorapid Penfill i Flekspen: značajke primjene, troškovi i recenzije

Neispravnosti u metabolizmu uzrokovane hormonskim poremećajima mogu dovesti do kritičnog pogoršanja dobrobiti.

Kako bi se nadoknadio nedostatak hormona, već su izmišljena mnoga sredstva koja imaju različita svojstva, farmakološki oblik oslobađanja i značajke primjene.

Ne tako davno, pojavio se novi lijek za podršku dijabetičarima - Novorapid. Koje su njegove karakteristike i da li je pogodan za upotrebu?

Farmakološki oblici i svojstva

Novorapid sadrži glavni aktivni sastojak - inzulin aspart (u količini od 100 PIECES) i pomoćne komponente (cink hlorid, metakrezol, fosfat dehidrat, voda). Glavna komponenta se dobiva rekombinacijom DNK mikroorganizma kvasca Saccharomyces cerevisiae.

Inzulinski Novorapid Penfill

Ovaj lijek omogućava smanjenje proizvodnje glukoze, pojačava njenu probavljivost, smanjujući šećer u krvi. Izaziva porast stvaranja glikogena i proces lipogeneze. Molekule hormona karakteriše vrlo brza apsorpcija i visoka efikasnost.

Nedavno je proizveden vrlo prikladan oblik lijeka, Flexpen.Ovaj uređaj je olovka za štrcaljku napunjena rastvorom. Točnost mjerenja je vrlo visoka i kreće se od 1 do 60 jedinica.

Kada kupujete Novorapid, svakako biste se trebali upoznati s uputama koje se nalaze u prilogu lijeka.

Značajke primjene i doziranje

Unos Novorapida preporučuje se prije jela ili nakon njega. Alat počinje pokazivati ​​aktivnost nakon 10 minuta, a maksimum se postiže u roku od 1-3 sata.

Nakon otprilike 5 sati razdoblje izlaganja završava. To vam omogućuje upotrebu istodobno s drugim lijekovima koji sadrže inzulin (s dužim trajanjem djelovanja).

Primijećeno je da upotrebu Novorapida odmah nakon obroka karakterizira visoka učinkovitost iskorištavanja glukoze. Učinkovitost njegove primjene veća je čak i od upotrebe ljudskog inzulina.

Početna doza za izračun je 0,5-1 JEDINICA po kilogramu mase. Ali liječnik mora razviti pojedinačnu dozu.

Ako je odabrana premala doza, tada se hiperglikemija može postepeno razviti tokom nekoliko sati ili dana. Ako se prekorači potrebna doza, razvijaju se hipoglikemijski simptomi.

Pri promjeni prehrane, promjena prehrane može zahtijevati dodatno prilagođavanje doze.

Preporučuje se ubrizgavanje otopine bilo u struk ili u površinu bedara ili ramena, potkožno. Štoviše, svaki put trebali birati novi dio tijela kako biste spriječili stvaranje infiltrata.

U nekim slučajevima liječnik preporučuje intravensku primjenu Novorapida infuzijom fiziološke otopine, ali tu metodu primjene provodi samo zdravstveni radnik.

Treba napomenuti da je prilikom ubrizgavanja takvog rješenja potrebna redovita provjera razine šećera. Istodobnom primjenom s ACE inhibitorima, ugljičnom anhidrazom i MAO, kao i s piridoksinom, fenfluraminom, ketokonazolom, sredstvima koja sadrže alkohol ili tetraciklinima pojačava se učinak Novorapida.

Kada se kombinuju hormoni štitnjače, heparin, nikotin, fenitoin, diazoksid, primjećuje se suprotan učinak. Lijekovi koji sadrže sulfit i agensi s tiolom izazivaju uništavanje molekula inzulina.

Prije upotrebe Novorapid-a, provjerite:

  • odabrana je prava doza,
  • rastvor inzulina nije zamućen
  • olovka nije oštećena
  • Ova patrona se ranije nije koristila (namijenjeni su samo za jednokratnu upotrebu).

Ako se inzulin, koji je dio Novorapid-a, koristi za liječenje pacijenta prvi put (na početku liječenja ili prilikom izmjene lijeka), liječnike treba strogo nadzirati prve injekcije otopine radi pravovremenog otkrivanja i liječenja vjerojatnih negativnih učinaka i prilagođavanja doze.

Nevorapid Penfill i Flekspen - u čemu je razlika? Insulin Novorapid Penfill u osnovi je uložak koji se može umetnuti u olovku za špricu koja se može puniti, dok je Flexspen ili Quickpen olovka za jednokratnu upotrebu sa već postavljenim uloškom.

Pravila za davanje lijeka treba strogo poštivati ​​kako bi se izbjegle komplikacije zbog kršenja sanitarnih standarda.

Nuspojave i predoziranje

Najčešći slučajevi nuspojava primjećeni su u početnoj fazi upotrebe i u pravilu su povezani s potrebom prilagođavanja doze. Izražavaju se pretjeranim padom šećera u krvi (hipoglikemija). Pacijent razvija slabost, dezorijentaciju, smanjenu vidnu sposobnost, bol i neispravnost srčane aktivnosti.

Vjerovatne nuspojave:

  • osip
  • hiperemija na mjestu ubrizgavanja,
  • anafilaktičke reakcije,
  • oticanje
  • kratkoća daha
  • pad pritiska
  • probavni poremećaji
  • u nekim slučajevima problemi sa refrakcijom.

Ako je doziranje znatno prekoračeno, mogu se pojaviti sljedeći simptomi:

  • grčevi.
  • gubitak svijesti.
  • kvarovi mozga.
  • u ekstremnim slučajevima smrt.

Samokontroliranje doze lijeka nije samo štetno, već je i opasno, jer su hipo- i hiperglikemija ozbiljna odstupanja u pacijentovom stanju, što može dovesti do kome i smrti.

Cijena i analozi

Za inzulin Novorapid Penfill prosječna cijena je 1800-1900 rubalja po pakovanju. Flekspen košta oko 2.000 rubalja.

I što može zamijeniti Novorapid s insulinskom terapijom na bazi pumpe? Najčešće se lijek zamjenjuje Humalogom ili Apidrom, ali bez odobrenja liječnika takve se manipulacije ne smiju provoditi.

Važno je znati! Problemi s razinom šećera s vremenom mogu dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi s vidom, kožom i dlakom, čirevi, gangrena pa čak i kancerozni tumori! Ljudi su naučili gorko iskustvo da normaliziraju nivo šećera uživaju ...

Recenzije o Novorapidu pokazuju da je ovaj lijek:

  • je vrlo efikasan i najčišći proizvod koji sadrži insulin,
  • zahtijeva poseban temperaturni režim, stoga treba posvetiti veću pažnju uvjetima skladištenja,
  • može djelovati prebrzo, posebno kod djece, a istovremeno izaziva nagle poraste šećera,
  • može zahtijevati produženu ovisnost s prilagođavanjem doze,
  • To nije toliko pristupačno za stanovništvo zbog visokih troškova.

Recenzije o lijeku su uglavnom pozitivne, ali ovaj se lijek ne može koristiti po savjetu prijatelja bez liječničkog recepta.

Kako dobiti Novorapid Penfill iz olovke za šprice:

Novorapid je prikladno sredstvo za normalizaciju stanja dijabetičara, ali njegovoj upotrebi treba pristupiti krajnje oprezno.

Pažljiviji nadzor tokom njegove upotrebe može biti potreban u ranoj dobi, tokom planiranja porodice, u trudnoći, dojenju i na početku lečenja.

Ako se uzmu u obzir sva pravila i nema kontraindikacija, to zaista može pomoći u rješavanju problema s visokim šećerom.

Moderna generacija koristi djelotvorni lijek NovoRapid

NovoRapid je lijek protiv dijabetesa koji može nadoknaditi nedostatak prirodnog inzulina. NovoRapid injekcije insulina snižavaju šećer u krvi. Ovaj novi lijek ima mnogo prednosti u odnosu na analoge.

Brzo se i lako apsorbuje, šećer se odmah normalizira. Možete ga koristiti u bilo koje vrijeme, bez obzira prije ili nakon obroka, jer spada u skupinu ultrazlog inzulina. Tijelo se ne navikne na ovaj lijek, bilo kada ga možete prebaciti ili prebaciti na neki drugi lijek.

Dokaz njegove sigurnosti je da je to dozvoljeno čak i tokom trudnoće.

Farmakološka svojstva

Novorapid ® FlexPen ® je analog ljudskog inzulina kratkog djelovanja.

Djelovanje NovoRapid ® FlexPen ® javlja se ranije od topljivog ljudskog inzulina, dok nivo glukoze u krvi postaje niži tokom prvih 4 sata nakon jela. Uz potkožnu injekciju, trajanje djelovanja NovoRapid ® FlexPen ® je kraće u odnosu na topljivi ljudski inzulin.

Učinak lijeka NovoRapid ® FlexPen ® se javlja 10-20 minuta nakon potkožne primjene. Maksimalni učinak se razvija između 1 i 3:00 nakon injekcije. Trajanje akcije je od 3 do 5:00.

Kada se izračunava doza u molovima inzulina aspart, ekvipotencijalno topljivi ljudski inzulin.

Odrasli . U kliničkim ispitivanjima na pacijentima s dijabetesom tipa I, pokazano je da je s primjenom NovoRapid ® FlexPen ® razina glukoze nakon obroka niža nego kod unošenja humanog inzulina. Dva duga otvorena ispitivanja bolesnika sa dijabetesom tipa I uključivala su 1070 i 884 pacijenta, respektivno. Novorapid® je smanjio glikozilirani hemoglobin za 0,12% i 0,15% u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom, što je nejasan klinički značaj.

Stariji. U istraživanju farmakodinamike i farmakokinetike inzulina aspart i topljivog ljudskog inzulina, relativne razlike u farmakodinamici starijih osoba s dijabetesom tipa II bile su iste kao kod zdravih pojedinaca i mlađih bolesnika.

Djeca i tinejdžeri. U djece liječene NovoRapidom, djelotvornost dugotrajnog praćenja glukoze u krvi bila je ista kao i kod topljivog ljudskog inzulina.

U kliničkoj studiji farmakodinamički profil aspart inzulina kod djece u dobi od 2 do 17 godina i odraslih bio je isti.

U kliničkim ispitivanjima koja su uključivala bolesnike s dijabetesom tipa I pokazalo se da je primjenom inzulina aspart rizik od razvoja hipoglikemije noću manji nego kod korištenja topljivog ljudskog inzulina, a nije bilo značajne razlike u učestalosti hipoglikemije tijekom dana.

Trudnoća U kliničkim ispitivanjima koja su uključivala 322 trudnice s dijabetesom tipa I, uspoređene su sigurnost i djelotvornost inzulina aspart i humanog inzulina. U tom slučaju nije otkriven negativan učinak inzulina aspart na ženu ili na plod / novorođenče u usporedbi s onim kada se koristi topljivi ljudski inzulin.

Uz to, istraživanje na 27 trudnica sa šećernom bolešću pokazalo je sličnu razinu sigurnosti ovih inzulinskih pripravaka, kao i značajno poboljšanje kontrole glukoze u prehrani u grupi aspart.

Supstitucija aminokiseline prolina u položaju B-28 molekula insulina aspartanskom kiselinom u preparatu NovoRapid ® FlexPen ® smanjuje stvaranje heksamera uvođenjem topljivog humanog inzulina.

Vrijeme postizanja maksimalne koncentracije u prosjeku je upola kraće nego za topljivi ljudski inzulin. Maksimalna koncentracija inzulina u krvi pacijenata s dijabetesom tipa I - 492 ± 256 pmol / l - postiže se 40 minuta nakon supkutane primjene NovoRapid ® FlexPen ® u dozi od 0,15 U / kg tjelesne težine. Nivo inzulina vraća se na početnu vrijednost 4-6 sati nakon primjene. Brzina apsorpcije je nešto niža kod pacijenata sa dijabetesom tipa II. Stoga je maksimalna koncentracija inzulina u njima nešto niža - C maks (352 ± 240 pmol / L) - a dostiže se kasnije - nakon 60 minuta. Uvođenjem NovoRapid ® FlexPen ® vrijeme postizanja maksimalne koncentracije kod istog pacijenta znatno je kraće, a maksimalna razina koncentracije duža je od uvođenja humanog topljivog inzulina.

Djeca i tinejdžeri . Farmakokinetika i farmakodinamika NovoRapid ® FlexPen ® proučavana je kod djece i adolescenata sa dijabetesom tipa I. Aspart inzulina brzo se apsorbuje u obe starosne grupe, dok je vreme za postizanje maksimalne koncentracije u krvi bilo isto kao u odraslih. Međutim, maksimalna razina koncentracije bila je različita kod djece različite dobi, što ukazuje na važnost pojedinačnog odabira doza NovoRapid ® FlexPen ®.

Stariji pacijenti. U bolesnika sa šećernom bolešću tipa II, relativne razlike u farmakokinetikama između inzulina aspart i topljivog humanog inzulina bile su iste kao u zdravih pojedinaca i bolesnika s mladim dijabetesom. U bolesnika starije dobne skupine brzina apsorpcije smanjuje se, što dokazuje duže vrijeme do postizanja maksimalne koncentracije inzulina (t maks ) - 82 min, dok je vrijednost njegove maksimalne koncentracije (C maks ) bili su isti kao kod mlađih dijabetesa tipa II i nešto niži nego kod bolesnika sa dijabetesom tipa I.

Poremećena funkcija jetre. U bolesnika s oštećenom funkcijom jetre t maks povećana do 85 min (kod osoba s normalnom funkcijom jetre t maks = 50 min) AUC vrijednost, C maks i CL / F u bolesnika s oštećenom funkcijom jetre bili su isti kao i u osoba s normalnom funkcijom jetre.

Poremećena bubrežna funkcija . U 18 osoba s različitim stanjima bubrežne funkcije (od normalne do teške insuficijencije) utvrđena je farmakokinetika dijelova inzulina nakon njegove pojedinačne primjene. Na različitim nivoima klirensa kreatinina nije bilo značajnih razlika u vrijednostima AUC, C maks i CL / F inzulina aspart. Podaci o pacijentima s umjerenim i teškim oštećenjem bubrežne funkcije bili su ograničeni. Pacijenti sa zatajenjem bubrega koji su bili na dijalizi nisu pregledani.

Liječenje dijabetesa kod odraslih i djece starijih od 2 godine.

Značajke lijeka

Glavni aktivni sastojak lijeka je inzulin aspart, on ima snažan hipoglikemijski učinak, analog je kratkom inzulinu, koji se proizvodi u ljudskom tijelu. Ova tvar se dobija upotrebom rekombinantne DNK tehnologije.

Lijek dolazi u kontakt s vanjskim citoplazmatskim membranama aminokiselina, formira kompleks inzulinskih završetaka, započinje procese koji se odvijaju unutar stanica. Nakon smanjenja šećera u krvi primjećuje se:

  1. povećan intracelularni transport,
  2. povećanje probavljivosti tkiva,
  3. aktivacija lipogeneze, glikogeneza.

Uz to, moguće je postići smanjenje brzine stvaranja glukoze u jetri.

NovoRapid bolje apsorbira supkutanu masnoću nego rastvorljivi ljudski inzulin, ali trajanje efekta je mnogo manje. Djelovanje lijeka se javlja u roku od 10-20 minuta nakon injekcije, a njegovo trajanje je 3-5 sati, maksimalna koncentracija inzulina primjećuje se nakon 1-3 sata.

Medicinske studije bolesnika sa dijabetesom tipa 1 pokazale su da sustavna primjena NovoRapida smanjuje vjerojatnost noćne hipoglikemije odmah nekoliko puta. Pored toga, postoje dokazi o značajnom smanjenju postprandijalne hipoglikemije.

Lijek NovoRapid preporučuje se pacijentima oboljelim od dijabetesa melitusa prvog (neinzulinski ovisnog) i drugog (neinzulinski ovisnog) tipa. Kontraindikacije za upotrebu biće:

  • prekomjerna osjetljivost tijela na komponente proizvoda,
  • djeca mlađa od 6 godina.

Lijek je dopušteno koristiti za liječenje intercurrentnih bolesti.

Upute za upotrebu lijeka

Da bi se postigao optimalan rezultat, ovaj hormon se mora kombinirati sa inzulinom s produženim i srednjim djelovanjem. Za kontrolu razine glikemije prikazano je sistematsko mjerenje šećera u krvi, prilagođavanje doze lijeka ako je potrebno.

Često dnevna doza inzulina za dijabetičare varira između 0,5-1 jedinica po kilogramu težine. Jedna injekcija hormona omogućava pacijentovoj dnevnoj potrebi za inzulinom za oko 50-70%, ostatak je inzulinom dugog djelovanja.

Postoje dokazi za pregled preporučenog iznosa obezbeđenih sredstava:

  1. povećana fizička aktivnost dijabetičara,
  2. promjene u njegovoj prehrani,
  3. progresija pratećih bolesti.

Insulin NovoRapid Flekspen, za razliku od topljivog ljudskog hormona, djeluje brzo, ali kratkotrajno. Navedeno je da se lijek koristi prije jela, ali dopušteno je to učiniti odmah nakon jela, ako je potrebno.

Zbog činjenice da lijek djeluje na tijelo kratko vrijeme, vjerovatnoća za razvoj noćne hipoglikemije značajno se smanjuje. Ako se lijek koristi za liječenje dijabetičara u poodmakloj dobi, s jetrenim ili bubrežnim zatajenjem, potrebno je češće kontrolirati šećer u krvi, pojedinačno odabrati količinu inzulina.

Potrebno je ubrizgati inzulin u prednji dio trbuha, stražnjice, brahijalne, deltoidne mišiće.Za sprečavanje lipodistrofije potrebno je promijeniti područje u koje se lijek daje. Ali trebali biste znati da uvođenje u prednji dio trbuha omogućava najbržu apsorpciju lijeka, u usporedbi s injekcijama u druge dijelove tijela.

Na trajanje učinka inzulina direktno utiču:

  • doziranje
  • mesto ubrizgavanja
  • nivo aktivnosti pacijenta
  • stepen protoka krvi
  • telesna temperatura.

Preporučuju se dugotrajne potkožne infuzije za neke dijabetičare, što se može učiniti posebnom pumpom. Uvođenje hormona prikazano je u prednjem trbušnom zidu, ali kao i u prethodnom slučaju, mjesta se moraju promijeniti.

Koristeći inzulinsku pumpu, ne miješajte lijek s drugim inzulinama. Pacijenti koji primaju sredstva korištenjem takvog sustava trebali bi imati rezervnu dozu lijeka u slučaju kvara uređaja. NovoRapid je pogodan za intravensku primjenu, ali takav snimak treba dati samo liječnik.

Tijekom liječenja morate redovito donirati krv za testiranje na koncentraciju glukoze.

Kako izračunati dozu

Da biste precizno izračunali količinu lijeka, morate znati da je hormon inzulin ultra kratko, kratko, srednje, produženo i kombinirano. Da bi se šećer u krvi vratio u normalu, pomaže kombinirani lijek koji se daje na prazan stomak sa šećernom bolešću prvog ili drugog tipa.

Ako je jednom pacijentu prikazan samo produženi inzulin, tada je, ako je potrebno, da se spriječe nagle promjene skokova šećera, NovoRapid isključivo indiciran. Za liječenje hiperglikemije mogu se istovremeno koristiti kratki i dugi inzulini, ali u različitom vremenu. Ponekad je za postizanje željenog rezultata prikladan samo kombinirani pripravak inzulina.

Prilikom odabira liječenja, liječnik uzima u obzir neke aspekte, na primjer, zahvaljujući djelovanju samo dugog inzulina moguće je zadržati glukozu i učiniti bez injekcije lijeka kratkog djelovanja.

Izbor produženog postupka potreban je na ovaj način:

  1. mjeri se šećer u krvi prije doručka,
  2. 3 sata nakon ručka napravite još jedno mjerenje.

Daljnja istrazivanja treba sprovoditi svakih sat vremena. Prvog dana odabira doze morate preskočiti ručak, ali večerati. Drugog dana mjerenja šećera obavljaju se svakog sata, uključujući i noću. Trećeg dana, mjerenja se provode na takav način, hrana nije ograničena, ali oni ne unose kratki inzulin. Idealni jutarnji rezultati: prvi dan - 5 mmol / l, drugi dan - 8 mmol / l, treći dan - 12 mmol / l.

Treba imati na umu da NovoRapid smanjuje koncentraciju šećera u krvi jedan i pol puta jači od svojih analoga. Stoga trebate ubrizgati 0,4 doze kratkog inzulina. Tačnije, doziranje se može utvrditi samo eksperimentom, uzimajući u obzir težinu dijabetesa. U suprotnom, razvija se predoziranje, što će izazvati niz neugodnih komplikacija.

Glavna pravila za određivanje volumena inzulina za dijabetičara:

  • dijabetes u prvoj fazi - 0,5 komada / kg,
  • ako se dijabetes promatra više od godinu dana - 0,6 U / kg,
  • komplicirani dijabetes - 0,7 U / kg,
  • dekompenzovani dijabetes - 0,8 U / kg,
  • dijabetes na pozadini ketoacidoze - 0,9 komada / kg.

Pokazalo se da će trudnice u trećem tromjesečju davati 1 U / kg inzulina. Da biste saznali jednu dozu neke tvari, potrebno je pomnožiti tjelesnu težinu s dnevnom dozom, a zatim podijeliti s dvije. Rezultat je zaokružen.

NovoRapid Flexpen

Uvođenje lijeka vrši se pomoću olovke za šprice, ima raspršivač, kodiranje u boji. Zapremina inzulina može biti od 1 do 60 jedinica, korak u štrcaljki je 1 jedinica. U NovoRapidu koristi se 8 mm Novofine igla Novofine.

Pomoću olovke za šprice za unošenje hormona morate ukloniti naljepnicu s igle, zaviti je u olovku. Svaki put kada se nova igla koristi za injekciju, to pomaže u sprečavanju rasta bakterija.Igla je zabranjena za oštećenje, savijanje, prenošenje na druge pacijente.

Olovka za špricu može sadržavati malu količinu zraka unutra, tako da se kiseonik ne akumulira, doza je uneta tačno, pokazano je da poštuje takva pravila:

  • birajte 2 jedinice okretanjem selektora doziranja,
  • stavite olovku za štrcaljku s iglom prema gore, malo dodirnite uložak prstom,
  • pritisnite tipku za pokretanje do kraja (selektor se vraća na 0).

Ako se kap izulina ne pojavi na igli, postupak se ponavlja (ne više od 6 puta). Ako otopina ne teče, to znači da olovka za štrcaljku nije prikladna za upotrebu.

Prije postavljanja doze, selektor treba biti u položaju 0. Nakon toga bira se željena količina lijeka, prilagođavajući selektor u oba smjera.

Zabranjeno je postavljanje norme iznad propisane, koristiti ljestvicu za određivanje doze lijeka. Sa unošenjem hormona pod kožu, tehnika koju preporučuje ljekar je obavezna. Da biste izvršili injekciju, pritisnite tipku za pokretanje, ne otpuštajte je dok izbornik nije na 0.

Uobičajena rotacija indikatora doziranja neće pokrenuti protok lijeka, nakon ubrizgavanja iglu je potrebno držati ispod kože još 6 sekundi, držeći tipku za pokretanje. To će vam omogućiti da unesete NovoRapid u potpunosti, kako je propisao ljekar.

Igla se mora izvaditi nakon svake injekcije, ne smije je čuvati štrcaljkom, u protivnom lijek će procuriti.

Neželjeni efekti

NovoRapid inzulin u nekim slučajevima može izazvati brojne štetne reakcije na tijelu, može biti hipoglikemija, njeni simptomi:

  1. blijeda koža,
  2. pretjerano znojenje
  3. drhtanje udova,
  4. bezrazložna anksioznost
  5. mišićna slabost
  6. tahikardija
  7. boli mučnine.

Ostale manifestacije hipoglikemije biće oslabljena orijentacija, smanjeno trajanje pažnje, problemi sa vidom i glad. Razlike u glukozi u krvi mogu uzrokovati napadaje, gubitak svijesti, ozbiljna oštećenja mozga, smrt.

Alergijske reakcije, naročito urtikarija, kao i poremećaj probavnog trakta, angioedem, kratkoća daha i tahikardija su rijetki. Lokalne reakcije treba nazvati nelagodnost u zoni ubrizgavanja:

Ne isključuju se simptomi lipodistrofije, oslabljena refrakcija. Ljekari kažu da su takve manifestacije čisto privremene prirode, da se manifestuju kod bolesnika ovisnih o dozi, a koje nastaju djelovanjem inzulina.

Analozi, pregledi pacijenata

Ako se dogodilo da NovoRapid Penfill inzulin iz nekog razloga nije odgovarao pacijentu, liječnik preporučuje uporabu analoga. Najpopularniji proizvodi su Apidra, Gensulin N, Humalog, Novomiks, Rizodeg. Njihov trošak je približno isti.

Mnogi pacijenti su već uspjeli procijeniti lijek NovoRapid, napominju kako učinak dolazi brzo, neželjene reakcije su rijetke. Lijek je izvrstan za liječenje šećerne bolesti prvog i drugog tipa. Većina dijabetičara smatra da je alat prilično zgodan, pogotovo šprice za olovke, oni eliminiraju potrebu za kupnjom šprica.

U praksi se inzulin koristi na pozadini tijeka dugog inzulina, on pomaže da se glukoza u krvi održi na optimalnoj razini tijekom dana, smanji glukoza nakon jela. NovoRapid je prikazan nekim pacijentima isključivo na samom početku bolesti.

Manjak sredstava može se nazvati oštrim padom glukoze u djece, kao rezultat toga pacijenti se mogu osjećati loše. Kako bi se spriječili takvi problemi, potrebno je prijeći na inzulin na duži period izlaganja.

Također dijabetičari napominju da se pogrešnim odabirom doze razvijaju simptomi hipoglikemije i pogoršava se zdravstveno stanje. Videozapis u ovom članku nastavit će temu Novorapid inzulina.

Značajke NovoRapida

NovoRapid se smatra izravnim analogom prirodnog ljudskog inzulina, ali mnogo je snažniji u pogledu svog djelovanja.Njegova glavna komponenta je inzulin aspart koji ima kratak hipoglikemijski učinak. Zbog činjenice da se kretanje glukoze unutar ćelija povećava, a njeno nastajanje u jetri usporava, razina šećera u krvi značajno pada.

Nakon smanjenja količine šećera u krvi, pojavljuju se sljedeći procesi:

  • Pojačan metabolizam unutar ćelija,
  • Poboljšanje apsorpcije svih tkiva u tijelu,
  • Pojačana aktivnost lipogeneze i glikogeneze.

NovoRapid rastvor može se davati supkutano ili intravenski. Ali primjena pod kožom se preporučuje, tada se NovoRapid efikasnije apsorbuje i djeluje mnogo brže u usporedbi s topljivim inzulinom. Međutim, trajanje djelovanja nije dugačko nego topivi inzulin.

NovoRapid se aktivira gotovo odmah nakon injekcije - nakon 10-15 minuta, veća efikasnost primetna je nakon 2-3 sata, a trajanje će biti 4-5 sati.

Pacijenti tokom razdoblja upotrebe ovog ljekovitog rješenja primjećuju manji rizik od razvijanja noćne hipoglikemije. Osim toga, ne biste trebali brinuti da će NovoRapid inzulin postati ovisnik organizma, lijek uvijek možete otkazati ili promijeniti.

Indikacije za upotrebu NovoRapida

Lijek je propisan za sljedeće bolesti:

  1. Dijabetes melitus prvog tipa (inzulinski ovisan),
  2. Dijabetes melitus drugog (neinzulinskog nezavisnog) tipa,
  3. Kako bi se povećala efikasnost sportskih vježbi,
  4. Da bismo normalizirali težinu,
  5. Kao prevencija hiperglikemijske kome.

NovoRapid je kontraindiciran sledećim pacijentima:

  • Imajući povećanu osjetljivost tijela na komponente lijeka,
  • Kada se koncentracija glukoze u krvi smanji,
  • Pijenje lijekova istovremeno s alkoholom
  • Djeca mlađa od šest godina.

Insulin NovoRapid je odobren za kontrolu dijabetesa kod žena tokom trudnoće i tokom dojenja.

Ponekad se s injekcijama NovoRapid pojave neželjene reakcije:

  • Alergija u obliku urtikarije, edema, kraste, osjetljivosti na zrake sunca,
  • Periferna neuropatija i anksioznost bez razloga,
  • Gubitak orijentacije
  • Degeneracija mrežnice, oštećenje vida,
  • Poboljšanje znojenja,
  • Grčevi nogu
  • Mišićna slabost, gubitak snage,
  • Tahikardija
  • Mučnina ili glad
  • Smanjeni raspon pažnje,
  • Među vidljivim reakcijama: svrbež, crvenilo ili blanširanje kože, edemi.

U situaciji predoziranja u tijelu pojavit će se takve reakcije:

  1. U nesvijesti
  2. Hipotenzija,
  3. Blanširanje kože.

NovoRapida Production

Proizvodna kompanija NovoRapida - Novo Nordisk, država - Danska. Međunarodno ime je insulin aspart.

NovoRapid je dostupan u dva oblika:

  1. Spremne šprice Flexpen olovka,
  2. Zamenljivi ulošci Penfill.

Sam lijek je kod ovih vrsta isti - bistra, bezbojna tekućina, 100 ml aktivne komponente je u 1 ml. U sklopu olovaka i uloška od 3 ml inzulina.

Proizvodnja NovoRapid inzulina provodi se prema posebnoj tehnologiji zasnovanoj na soju Saccharomyces cerevisiae, aminokiselina se zamjenjuje aspartanskom kiselinom, zbog čega se dobija receptorski kompleks, on aktivira procese koji se događaju u stanicama, kao i kemijski spoj glavnih komponenata (glikogen sintetaza, hekokinaze, piruvat kkinaze).

Razlika između vrsta NovoRapid FlexPen i NovoRapid Penfill isključivo je u obliku oslobađanja: prvi tip je olovka za štrcaljke, a drugi su zamjenjivi ulošci. Ali tamo se sipa isti lek. Svaki pacijent ima priliku odabrati koji oblik inzulina će mu se više koristiti.

Obje vrste lijekova mogu se kupiti u apotekama na malo samo na recept.

Upute za upotrebu NovoRapida

Za borbu protiv dijabetesa tipa 1 ili tipa 2, poželjno je ubrizgati potkožno u bedro, stražnjicu, prednji trbušni zid ili rame prije jela na prazan stomak.

Izbor lijeka se preporučuje na osnovu sljedećih izračunavanja količine inzulina:

  • U ranoj fazi bolesti prvog tipa - 0,5 komada / kg,
  • U slučaju bolesti koja traje više od jedne godine - 0,6 PIECES / kg,
  • Sa komplikacijama dijabetesa - 0,7 PIECES / kg,
  • Kod dekompenziranog dijabetesa - 0,8 U / kg,
  • Sa bolešću na pozadini ketoacidoze - 0,9 PIECES / kg,
  • Žene tokom trudnoće - 1 jedinica / kg.

Da biste odredili dozu lijeka odjednom, trebate pomnožiti tjelesnu masu s dnevnom dozom, a zatim podijeliti sa dva. Zaokružite dobiveni rezultat.

Prosječna potreba pacijenta za inzulinom dnevno trebala bi biti od 0,5 do 1 JEDINICE / kg težine. To je 60-70% kompenzirano unošenjem lijeka prije obroka, a preostala količina inzulina dužeg djelovanja.

NovoRapid Flexpen je napunjena olovka za brizgalice. Radi praktičnosti, na raspolaganju je dispenzer i kodiranje u boji. Za injekcije inzulina koriste se igle dužine 8 mm sa kratkom zaštitnom kapicom NovoFayn ili Novotvist, a na njihovoj ambalaži treba biti simbol "S".

Ovom špricom možete unijeti od 1 do 60 jedinica lijeka s točnošću do 1 jedinice. Potrebno je voditi se uputama za uporabu uređaja. Olovka FlexPen špric se izdaje za ličnu upotrebu i ne može se ponovo puniti ili prenijeti na druge osobe.

  1. Korak 1. Pažljivo proučite naziv da biste bili sigurni da je vrsta inzulina pravilno odabrana. Uklonite spoljni poklopac sa šprice, ali ne odbacujte. Sanitizirajte gumenu ploču. Skinite vanjski zaštitni premaz sa igle. Stavite iglu na olovku štrcaljke dok se ne zaustavi, ali ne upotrebljavajte silu. Druga igla se konstantno koristi za injekcije, što sprečava pojavu bakterija. Igle ne treba slomiti, saviti, da bi je mogli koristiti drugi.
  2. Korak 2. U olovci štrcaljke može se pojaviti mala količina vazduha. Tako da se tamo ne sakuplja kiseonik, a doza je tačna, trebate birati 2 jedinice okretanjem mjernog selektora. Zatim okrenite štrcaljku s iglom prema gore, nježno je dodirnite štrcaljkom kažiprstom. Ne možete postaviti normu iznad granice, pomoću skale saznajte svoju dozu. Temperatura primenjenog leka treba da bude sobne temperature.
  3. Korak 3. Pritisnite dugme do kraja sve dok pokazivač ne dostigne oznaku "0". Ako na kraju igle kapljica tekućine ne strši, morate učiniti sve ponovo, ali ne više od šest. Ako rezultat nije postignut, tada se FlexPen ne može koristiti.
  4. Korak 4. Ako je uređaj u dobrom stanju, pritisnite tipku "Start" sve dok se pokazivač ponovo ne vrati na oznaku "0". Zatim ubrizgavajte inzulin u potkožnu masnoću bedara, stražnjice, prednjeg trbušnog zida ili ramena. Lijek se neće započeti ako ne pritisnete gumb još 5-6 sekundi nakon što umetnete iglu ispod kože. To je jedini način da se lijek u potpunosti unese, što preporuči liječnik. Gumb Start mora se pritisnuti dok igla ne bude izvađena ispod kože. Mjesta na tijelu pri svakoj injekciji moraju se mijenjati. Nakon ubrizgavanja, igle se moraju ukloniti i ne držati u blizini šprice, kako tečnost ne bi procurila.
  5. Korak 5. Umetnite iglu u vanjski poklopac bez dodirivanja poklopca. Kad igla uđe u poklopac, pričvrstite ga i odvijte iglu iz šprice. Ne dirajte vrh igle. Odložite iglu u usku posudu, a potom je odbacite prema uputstvima lekara. Stavite poklopac na štrcaljku. Morate ga čuvati na sobnoj temperaturi, nemojte ga ispustiti, izbjegavajte udarce, ne perite, već spriječite da prašina uđe. Novu bočicu treba čuvati u hladnjaku, ali nemojte je zamrzavati i ne stavljati u blizinu zamrzivača! Ako je izložen suncu, lijek će izgubiti efikasnost. Otvorena boca može se čuvati 28 dana na sobnoj temperaturi.

Pacijenti koji propuste dozu moraju provjeravati koncentraciju glukoze u krvi, a zatim se vraćaju u normalu jednom dnevno. Ni u kojem slučaju nakon preskakanja ne možete unijeti dvostruku dozu kako biste nadoknadili zaboravljeno!

Tijek liječenja često je dug, pa je teško odrediti određene datume. Na trajanje lijeka utječe primijenjena doza, mjesto ubrizgavanja u tijelo, brzina protoka krvi, temperatura i stupanj fizičke aktivnosti.

NovoRapid Penfill je dostupan u obliku patrona koje se koriste za ubrizgavanje inzulina.

Proizvedene od strane NovoNordisk, uključene su igle NovoFine.

  1. Korak 1. Pažljivo pregledajte naljepnicu kako biste bili sigurni da je odabrana prava vrsta inzulina. Neophodno je obratiti pažnju na naziv inzulina i je li mu istekao rok trajanja. Lagano trljajte desni pamučnom vunom ili ubrusom namočenim u medicinskom alkoholu. Lijek se ne može koristiti ako je uložak pao odatle, oštećen na bilo koji način ili je slomljen, jer je u tom slučaju vjerovatno gubitak inzulina, kao i ako je inzulin postao zamućen ili je stekao drugu nijansu.
  2. Korak 2. Umetnite iglu u potkožno masno tkivo bedara, ramena, stražnjice i prednjeg trbušnog zida. Nakon što se igla umetne pod kožu, ona treba ostati tamo još 5-6 sekundi. Gumb mora biti pritisnut dok igla ne bude izvučena. Nakon svih injekcija morate ga odmah ukloniti. Ne možete ponovo napuniti isti uložak inzulinom.

Novorapid inzulin: Flekspen, Penfill, upute i pregledi, koliko?

Lijek NovoRapid je alat nove generacije koji može nadoknaditi nedostatak ljudskog inzulina. Ima nekoliko prednosti u odnosu na druga slična sredstva, lako se i brzo apsorbuje, trenutno normalizira šećer u krvi, može se koristiti bez obzira na unos hrane, jer je to ultrahortni inzulin.

NovoRapid se proizvodi u 2 vrste: gotove olovke Flexpen, zamjenjive patrone Penfill. Sastav lijeka je u oba slučaja isti - bistra tekućina za injekcije, jedan ml sadrži 100 IU aktivne tvari. Uložak, poput olovke, sadrži 3 ml inzulina.

Cijena 5 NovoRapid Penfill kertridža sa inzulinom u prosjeku će biti oko 1800 rubalja, FlexPen košta oko 2 hiljade rubalja. Jedno pakovanje sadrži 5 olovki za špriceve.

Liječnici recenziju o Novorapidaeflexspene

Ocjena 5.0 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Super kratkotrajni inzulin iz danske kompanije Novo Nordisk! Učinak ima u prosjeku 15 minuta nakon primjene, što omogućava pacijentima da ga primjenjuju neposredno prije jela i odmah nakon (ovisno o situaciji i nivou glikemije). Pogodno za višestruke injekcije kao i za terapiju insulinom s pumpom. U svojoj praksi uvijek dajem prednost ovom inzulinu nego njegovim analogima (Humalog, Apidra).

Praktičnost olovke za jednokratnu upotrebu (flekspen) omogućava vam izbacivanje olovke nakon upotrebe i ne smetate se izmeni uloška.

Ocjena 5.0 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Nemoguće je ne voljeti Novorapid. Izuzetno kratko djelovanje, koje vam omogućuje da primjenu inzulina idealno 10-15 minuta prije obroka, ali isto tako omogućuje uvođenje neposredno prije, za vrijeme ili neposredno nakon obroka, ujedno znatno pojednostavljuje život, omogućujući vam da se ne prilagođavate dijabetesu u hitnim situacijama, već da ga prilagodite sebi .

Pregledi pacijenata o novorapidaeflexspene

Pozdrav, imam dijabetes od 18 godina. Prije toga, ubrizgan je Actrapid inzulin, šećer je skočio i bio je visok. Sada ubod "Levemira" je dugačak inzulin, a "Novorapid" je kratak. Novorapid je odličan inzulin, meni jako dobro odgovara. Hvala proizvođaču na takvom kvalitetnom inzulinu. Preporučujem svima koji imaju dijabetes tipa 1.

Kratak opis

NovoRapid Flexpen je inzulin kratkog dejstva, analog ljudskog porekla.U svojoj molekuli pirolidin-alfa-karboksilna kiselina na položaju 28 zamijenjena je aminobutandioičnom kiselinom, koja sprečava stvaranje molekularnih heksamera, kao što je to slučaj sa uobičajenim inzulinom. Potiče transport glukoze u ćeliju s njenim naknadnim iskorištavanjem. Stimulira proces pretvaranja acetil-CoA (intermedijarnog stupnja metabolizma jednostavnih šećera) u masne kiseline. Usporava brzinu stvaranja glukoze u jetri. Lijek se apsorbira kroz hipodermis brže od humanog inzulina, odnosno, počinje djelovati brže. Trajanje djelovanja je niže od humanog inzulina. Doza lijeka određuje se pojedinačno, na osnovu njihove razine šećera u krvi. Lijek je odobren za upotrebu u djece i adolescenata, počevši od dvije godine, a široko se koristi u liječenju dijabetes melitusa neovisnog o inzulinu i neozulinom ovisnog o pacijentu ove dobne kategorije. Terapija potonjeg kod dece i adolescenata ima niz karakterističnih karakteristika i zahteva posebnu pažnju. Visoki zahtjevi za korištene lijekove određuju brojni faktori, uključujući obrazac spavanja i prehrane, visoki stupanj osjetljivosti perifernih tkiva na inzulin, nepredvidivost u povećanju i padu motoričke aktivnosti, česte virusne i bakterijske infekcije, ograničeni broj mogućih mjesta ubrizgavanja inzulina (u ranim dob), potrebu za aktivnim uključivanjem roditelja u proces ozdravljenja i sl. NovoRapid Flexpen kratkog djelovanja inzulin može osigurati fleksibilan režim terapije inzulinom zahvaljujući farmakokinetičkim i farmakodinamičkim parametrima. Lijek se može koristiti kao sredstvo za pumpnu terapiju (u pumpnim sistemima) u kontinuiranoj potkožnoj infuziji. Uvođenje lijeka u ovom slučaju se vrši u regiji prednjeg trbušnog zida. Slična metoda upotrebe lijeka ima niz značajnih prednosti.

Prije svega, primjena lijeka pomoću sustava za djelovanje pumpi omogućava strožiju metaboličku kontrolu i pozitivno utječe na usklađenost (pridržavanje liječenja) mlađih pacijenata, kao uključuje automatsku primjenu inzulina. Drugo, pumpni sustavi su prijenosni uređaji male veličine koji su pričvršćeni ispod vanjske odjeće i skriveni su od očiju drugih. Treće, u kliničkim studijama dokazano je da slična metoda primjene inzulina poboljšava kvalitetu života. Moguće neželjene reakcije prilikom uzimanja lijeka: hipoglikemija (znakovi - hiperhidroza, blijeda koža, pogoršana reakcija, nisu vanjski manji signali, drhtanje prstiju, povećana anksioznost, slabost, dezorijentacija, gubitak pažnje, vrtoglavica, glad, prolazne poremećaje vida, ceflgija, pozivi na povraćanje, palpitacije), alergijske manifestacije (kožni osipi, urtikarija, lokalne reakcije koje se javljaju tokom daljnje terapije insulinom). U početnoj fazi liječenja u rijetkim slučajevima može se oblikovati edem. Neadekvatno mala doza inzulina ili prekid terapije inzulinom, u prvom redu - sa dijabetesom melitusom ovisnim o inzulinu, povećava rizik od hiperglikemije. Njegovi znakovi pojavljuju se za nekoliko sati ili dana. Tu spadaju: nagon za povraćanjem (uključujući produktivne), hipersomnija, sušenje kože, hiperurija, loš apetit, žeđ, miris acetona iz usta. Bez adekvatnih terapijskih mjera hiperglikemija može biti fatalna. Hipoglikemijski učinak lijeka pojačani su antidijabetičkim tabletama, kaptoprilom, enalaprilom i drugim ACE inhibitorima, acetazolamidom, dorzolamidom, brinzolamidom i drugim inhibitorima ugljičnog anhidrata, propranololom, sotalolom, pindololom i drugim neselektivnim beta blokatorima,stimulator centralnih i perifernih dopaminskih receptora D2 bromokriptin, tetraciklinski antibiotici.

Farmakologija

Hipoglikemijski lijek, analog ljudskog inzulina kratkog djelovanja, proizveden rekombinantnom DNK biotehnologijom upotrebom soja Saccharomyces cerevisiae u kojem se prolin aminokiseline na položaju B28 zamijeni aspartanskom kiselinom.

Interakcija je sa specifičnim receptorom na vanjskoj citoplazmatskoj membrani ćelija i formira kompleks receptora inzulina koji stimulira unutarćelijske procese, uključujući sinteza niza ključnih enzima (hekokinaza, piruvat kinaza, glikogen sintetaza). Smanjenje glukoze u krvi je zbog povećanja njezinog intracelularnog transporta, povećane apsorpcije tkivima, stimulacije lipogeneze, glikogenogeneze i smanjenja brzine stvaranja glukoze u jetri.

Supstitucija aminokiseline prolina na položaju B28 aspartanskom kiselinom u inzulinu aspart smanjuje sklonost molekula da stvaraju heksamere, što je uočeno u rastvoru običnog inzulina. U vezi s tim, inzulin aspart mnogo se brže apsorbira iz potkožne masti i počinje djelovati mnogo brže od topljivog ljudskog inzulina. Insulin aspart smanjuje glukozu u krvi jače u prva 4 sata nakon obroka nego rastvorljivi ljudski inzulin.

Trajanje djelovanja inzulina aspart nakon primjene sc kraće je nego kod topljivog ljudskog inzulina.

Nakon sc primjene, efekat lijeka počinje u roku 10-20 minuta nakon primjene. Maksimalni efekat se opaža 1-3 sata nakon injekcije. Trajanje lijeka je 3-5 sati.

Klinička ispitivanja koja su uključivala bolesnike sa dijabetesom tipa 1 pokazala su smanjeni rizik od noćne hipoglikemije s inzulinom aspart u odnosu na topljivi ljudski inzulin. Rizik od dnevne hipoglikemije nije se značajno povećao.

Insulin aspart je ekvipotencijalno rastvorljiv ljudski inzulin na osnovu njegove molarnosti.

U kliničkim istraživanjima koja su uključivala odrasle bolesnike sa šećernom bolešću tipa 1, pokazano je da se primjenom inzulina aspart primjećuju niže postprandijalne razine glukoze u krvi u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom.

Provedeno je randomizirano, dvostruko slijepo, poprečnog presjeka farmakokinetike i farmakodinamike inzulina aspart i topljivog humanog inzulina kod starijih bolesnika s dijabetesom tipa 2 (19 bolesnika u dobi od 65-83 godine, prosječna dob 70 godina). Relativne razlike u farmakodinamičkim svojstvima između inzulina aspart i topljivog humanog inzulina u starijih bolesnika bile su slične onima u zdravih dobrovoljaca i u mlađih bolesnika sa šećernom bolešću.

Kada se koristi inzulin aspart kod djece i adolescenata, prikazani su slični rezultati za dugotrajno praćenje razine glukoze u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom. Klinička studija koja je koristila rastvorljivi ljudski inzulin prije jela i inzulin aspart nakon obroka provedena je kod djece u dobi od 2 do 6 godina (26 pacijenata), a farmakokinetička / farmakodinamička studija s jednom dozom provedena je na djeci 6-12 godina i adolescenti 13-17 godina. Farmakodinamički profil aspartina inzulina kod djece bio je sličan onome u odraslih pacijenata.

Kliničke studije uporedne sigurnosti i efikasnosti insulina aspart i humanog inzulina u liječenju trudnica sa šećernom bolešću tipa 1 (322 pacijenta: 157 je primilo inzulin aspart, 165 je primilo humani inzulin) nisu otkrile nikakve negativne učinke inzulina aspart na trudnoću ili zdravlje ploda / novorođenče.Dodatne kliničke studije na 27 žena sa gestacijskim dijabetes melitusom koje su primale inzulin aspart (14 pacijenata) i humani inzulin (13 pacijenata) pokazale su uporedivost sigurnosnih profila zajedno sa značajnim poboljšanjem postprandijalne kontrole glukoze i liječenja inzulinom aspart.

Farmakokinetika

Nakon sc primjene inzulina aspart Tmaks u plazmi, u prosjeku, 2 puta manje nego nakon primjene topljivog ljudskog inzulina. Cmaks u krvnoj plazmi, u prosjeku iznosi 492 ± 256 pmol / l, a postiže se 40 minuta nakon s / c primjene u dozi od 0,15 U / kg tjelesne težine pacijentima sa dijabetesom tipa 1. Koncentracija inzulina vraća se na prvobitnu razinu nakon 4-6 sati nakon primjene lijeka. Stopa apsorpcije je nešto niža kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2, što dovodi do niže Cmaks (352 ± 240 pmol / L) i kasnije Tmaks (60 min) Unutar-individualna varijabilnost Tmaks značajno niži kod primjene inzulina aspart u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom, dok je naznačena varijabilnost u vrijednosti Cmaks za aspart inzulin više.

Farmakokinetika u posebnim kliničkim slučajevima

Djeca (6-12 godina) i adolescenti (13-17 godina) sa šećernom bolešću tipa 1: apsorpcija inzulina aspart se brzo pojavljuje u obje starosne skupine s Tmaksslično kao kod odraslih. Međutim, postoje razlike Cmaks u dvije dobne skupine što naglašava važnost pojedinačnog doziranja lijeka.

Starije osobe: relativne razlike u farmakokinetikama između inzulina aspart i topljivog humanog inzulina u starijih bolesnika (stari 65-83 godina, prosječna dob 70 godina) šećerne bolesti tipa 2 bile su slične onima kod zdravih dobrovoljaca i mlađih bolesnika sa šećernom bolešću. U starijih bolesnika zabilježeno je smanjenje brzine apsorpcije, što je dovelo do usporavanja Tmaks (82 (varijabilnost: 60-120 min)), dok je Cmaks bila je ista kao kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2 i nešto manje nego kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1.

Nedostatak funkcije jetre: farmakokinetička studija provedena je s jednom dozom aspart inzulina kod 24 pacijenta čija je funkcija jetre bila u rasponu od normalnog do teškog oštećenja. U bolesnika s oštećenom funkcijom jetre, stopa apsorpcije inzulina aspart smanjena je i više varijabilna, što je rezultiralo usporavanjem Tmaks od oko 50 min kod osoba sa normalnom funkcijom jetre do oko 85 min kod osoba sa oštećenom funkcijom jetre umjerene i ozbiljne težine. AUC, Cmaks i ukupni klirens lijeka bili su slični kod osoba sa smanjenom i normalnom funkcijom jetre.

Bubrežno zatajenje: provedeno je istraživanje farmakokinetike inzulina aspart kod 18 pacijenata čija se bubrežna funkcija kretala u rasponu od normalnog do teškog oštećenja. Nema očiglednog efekta klirensa kreatinina na AUC, Cmaks, Tmaks insulin aspart. Podaci su bili ograničeni na one sa umjerenim i teškim oštećenjem bubrega. Osobe sa zatajenjem bubrega koje zahtijevaju dijalizu nisu bile uključene u studiju.

Pretklinički podaci o sigurnosti:

Predklinička ispitivanja nisu otkrila nikakvu opasnost za ljude na temelju podataka opće prihvaćenih studija farmakološke sigurnosti, toksičnosti ponovljene upotrebe, genotoksičnosti i reproduktivne toksičnosti.

In vitro testovi, uključujući vezivanje na receptore za inzulin i inzulinu sličan faktor rasta-1, kao i učinak na rast ćelije, ponašanje inzulina aspart vrlo je slično onome ljudskog inzulina. Studije su također pokazale da je disocijacija vezivanja inzulina kao dijela inzulinskog receptora ekvivalentna onoj za humani inzulin.

Obrazac za puštanje

Rješenje za sc / iv primjenu je prozirno, bezbojno.

1 ml
insulin aspart100 komada (3,5 mg)

Pomoćne tvari: glicerol - 16 mg, fenol - 1,5 mg, metakrezol - 1,72 mg, cink hlorid - 19,6 µg, natrijum hlorid - 0,58 mg, natrijum hidrogen fosfat dihidrat - 1,25 mg, natrijum hidroksid 2M - oko 2,2 mg, hlorovodonična kiselina 2M - oko 1,7 mg, voda d / i - do 1 ml.

3 ml (300 komada) - stakleni ulošci (1) - olovke za jednokratnu upotrebu u višestrukim injekcijskim olovkama za višestruke injekcije (5) - pakovanja od kartona.

NovoRapid ® FlexPen ® je brzo delujući analog inzulina. Dozu NovoRapida ® FlexPen ® određuje liječnik pojedinačno u skladu s potrebama pacijenta.

Lijek se obično koristi u kombinaciji sa srednjovjekovnim ili dugotrajnim inzulinskim preparatima, koji se primjenjuju najmanje 1 puta dnevno. Da bi se postigla optimalna kontrola glikemije, preporučuje se redovno mjerenje koncentracije glukoze u krvi i prilagođavanje doze inzulina. Obično je pojedinačna dnevna potreba za inzulinom kod odraslih i djece od 0,5 do 1 U / kg tjelesne težine. Kada se lijek daje prije jela, NovoRapid ® FlexPen ® može osigurati potrebu za inzulinom za 50-70%, preostalu potrebu za inzulinom pruža inzulin produženog djelovanja.

Povećanje pacijentove fizičke aktivnosti, promjena uobičajene prehrane ili pridružene bolesti mogu zahtijevati prilagođavanje doze.

NovoRapid ® FlexPen ® ima brži početak i kraće trajanje djelovanja od topljivog ljudskog inzulina. Zbog bržeg početka djelovanja, NovoRapid ® FlexPen ® se u pravilu mora primijeniti neposredno prije obroka, po potrebi se može primijeniti ubrzo nakon obroka.

Zbog kraćeg trajanja djelovanja u usporedbi s ljudskim inzulinom, rizik od razvoja noćne hipoglikemije kod pacijenata koji primaju NovoRapid ® FlexPen ® je manji.

Kao i kod ostalih inzulina, i kod starijih bolesnika i bolesnika s bubrežnom ili jetrenom insuficijencijom koncentraciju glukoze u krvi treba pažljivije kontrolirati i dozu aspart aspart-a individualno prilagoditi.

Poželjno je koristiti NovoRapid ® FlexPen ® umjesto topljivog ljudskog inzulina kod djece kada je potrebno brzo pokrenuti djelovanje lijeka, na primjer, kada je djetetu teško promatrati potrebni vremenski interval između ubrizgavanja i unosa hrane.

Kod prebacivanja pacijenta iz drugih inzulinskih pripravaka u NovoRapid ® FlexPen ®, možda će biti potrebno prilagođavanje doze NovoRapid ® FlexPen ® i bazalni inzulin.

Mere predostrožnosti za upotrebu

NovoRapid ® FlexPen ® i igle su samo za ličnu upotrebu. Nemojte ponovo puniti uložak olovke za špriceve.

NovoRapid ® FlexPen ® se ne može koristiti ako više nije proziran i bezbojan ili je smrznut. Pazite da pacijent izbaci iglu nakon svake injekcije.

NovoRapid ® se može koristiti u inzulinskim pumpama. Epruvete, čija je unutrašnja površina izrađena od polietilena ili poliolefina, testirane su i ustanovljeno da su pogodne za upotrebu u pumpama. U hitnim slučajevima (hospitalizacija, neispravnost uređaja za primenu inzulina) NovoRapid ® za davanje pacijentu može se ukloniti iz FlexPen ® pomoću U100 insulinske šprice.

Trebali biste upozoriti pacijenta o slučajevima u kojima se NovoRapid ® FlexPen ® ne može koristiti:

- s alergijama (preosjetljivost) na inzulin aspart ili bilo koju drugu komponentu lijeka,

- ako započne hipoglikemija,

- ako je FlexPen ® ispušten, oštećen ili zgnječen,

- ako su uslovi skladištenja lijeka prekršeni ili je on bio zamrznut,

- ako je insulin prestao biti transparentan i bezbojan.

Prije upotrebe NovoRapid ® FlexPen ®, pacijent treba:

- provjerite naljepnicu kako biste bili sigurni da je odabrana ispravna vrsta inzulina,

- uvijek koristite novu iglu za svaku injekciju kako biste spriječili infekciju,

- zapamtite da su NovoRapid ® FlexPen ® i igle namijenjene samo za pojedinačnu upotrebu,

- nikada ne ubrizgavajte preparat insulina u ulje,

- svaki put kada promijenite mjesto ubrizgavanja unutar anatomske regije, to će pomoći u smanjenju rizika od pečata i ulceracija na mjestu primjene,

- redovno mjeriti koncentraciju glukoze u krvi.

Pravila davanja lekova

NovoRapid ® FlexPen ® se daje supkutano u prednjem dijelu trbušne stijenke, bedara, ramena, deltoidne ili glutealne regije. Mjesta ubrizgavanja unutar istog područja tijela treba redovito mijenjati kako bi se smanjio rizik od lipodistrofije. Kao i kod svih inzulinskih pripravaka, i supkutano davanje u prednji trbušni zid omogućava bržu apsorpciju u odnosu na primenu na drugim mestima. Trajanje djelovanja ovisi o dozi, mjestu primjene, intenzitetu protoka krvi, temperaturi i razini tjelesne aktivnosti. Međutim, zadržava se brži početak djelovanja u odnosu na topljivi ljudski inzulin bez obzira na mjesto ubrizgavanja.

NovoRapid ® se može koristiti za kontinuirane s / c infuzije inzulina (PPII) u inzulinskim pumpama dizajniranim za infuzije inzulina. FDI treba proizvesti u prednjem trbušnom zidu. Mjesto infuzije treba povremeno mijenjati. Kada koristite inzulinsku pumpu za infuziju, NovoRapid ® se ne smije miješati sa drugim vrstama inzulina.

Pacijenti koji koriste FDI trebaju biti u potpunosti obučeni za korištenje pumpe, odgovarajućeg rezervoara i cijevi sustava. Infuzijski set (epruveta i kateter) treba zamijeniti u skladu s korisničkim priručnikom priloženim za infuzijski set. Pacijenti koji primaju NovoRapid ® sa FDI trebali bi imati dodatni inzulin na raspolaganju u slučaju kvara infuzijskog sustava.

Ako je potrebno, NovoRapid ® može davati iv, ali samo kvalificirano medicinsko osoblje. Za intravensku primjenu koriste se infuzijski sustavi s NovoRapid ® 100 IU / ml s koncentracijom od 0,05 IU / ml do 1 IU / ml inzulina aspart u 0,9% otopini natrijevog klorida, 5% otopine dekstroze ili 10% otopine dekstroze koja sadrži 40 mmol / l kalijum hlorida, koristeći polipropilenske posude za infuziju. Ove otopine su stabilne na sobnoj temperaturi 24 sata. Uprkos stabilnosti neko vrijeme, određena količina inzulina u početku se apsorbuje materijalom infuzijskog sistema. Tokom infuzije insulina potrebno je stalno nadzirati koncentraciju glukoze u krvi.

NovoRapid ® FlexPen ® je olovka za injekciju insulina s dozatorom i bojom označena. Primijenjena doza inzulina, u rasponu od 1 do 60 jedinica, može varirati u koracima od 1 jedinice. NovoRapid ® FlexPen ® je dizajniran za upotrebu sa NovoFine ® i NovoTvist ® iglama dužine do 8 mm. Kao predostrožnost, sa sobom uvek treba imati rezervni sistem za primenu inzulina u slučaju gubitka ili oštećenja NovoRapid ® FlexPen ®.

Pre upotrebe olovke

1. Provjerite naljepnicu kako biste bili sigurni da NovoRapid ® FlexPen ® sadrži pravu vrstu inzulina.

2. Uklonite poklopac sa olovke štrcaljke.

3. Skinite zaštitnu naljepnicu sa igle za jednokratnu upotrebu. Zavijte iglu nežno i čvrsto na NovoRapid ® FlexPen ®. Skinite spoljni poklopac sa igle, ali nemojte ga odbacivati. Uklonite i odbacite unutrašnju kapicu igle.

Za sprečavanje infekcije koristite novu iglu za svaku injekciju. Ne savijajte i ne oštećujte iglu pre upotrebe. Da biste izbjegli slučajne injekcije, nikada ne stavljajte unutrašnji poklopac na iglu.

Provera inzulina

Čak i uz pravilnu upotrebu olovke, mala količina vazduha može se nakupiti u ulošku pre svake injekcije. Da bi se spriječio ulazak mjehurića zraka i osiguralo unošenje ispravne doze lijeka treba:

1. Nazovite 2 jedinice lijeka okretanjem birača doze.

2. Dok držite NovoRapid ® FlexPen ® s iglom prema gore, dodirnite uložak nekoliko puta prstom tako da se mjehurići zraka pomaknu na vrh kertridža.

3. Dok držite NovoRapid ® FlexPen ® sa iglom prema gore, pritisnite dugme za pokretanje do kraja. Selektor doziranja vratit će se na "0".

Kapica inzulina trebala bi se pojaviti na kraju igle. Ako se to ne dogodi, zamijenite iglu i ponovite postupak, ali ne više od 6 puta. Ako inzulin ne dolazi iz igle, to ukazuje da je olovka štrcaljke oštećena i ne biste je trebali koristiti ponovo.

Selektor doze mora biti postavljen na "0".

Sakupite broj jedinica potrebnih za ubrizgavanje. Doza se može prilagoditi okretanjem selektora doze u bilo kojem smjeru dok se ispred pokazatelja doze ne postavi ispravna doza. Prilikom okretanja birača doze vodite računa da ne slučajno pritisnete tipku za pokretanje kako biste spriječili oslobađanje doze inzulina. Nije moguće podesiti dozu koja prelazi broj preostalih jedinica u spremniku.

Ne koristite ljestvicu ostataka za mjerenje doza inzulina.

1. Umetnite iglu sc. Pacijent bi trebao koristiti tehniku ​​ubrizgavanja koju je preporučio ljekar. Da biste napravili ubrizgavanje, pritisnite dugme za početak sve dok se ispred indikatora doziranja ne pojavi „0“. Prilikom davanja lijeka potrebno je pritisnuti samo tipku za pokretanje. Kada se selektor doze rotira, primjena doze se neće dogoditi.

2. Kad uklonite iglu ispod kože, držite dugme za start potpuno pritisnuto. Nakon ubrizgavanja, iglu ostavite ispod kože najmanje 6 sekundi. To će osigurati unošenje pune doze inzulina.

3. Uperite iglu u vanjski poklopac igle bez dodirivanja poklopca. Kad igla uđe, stavite poklopac i odvijte iglu. Odbacite iglu, poštujući sigurnosne mjere i zatvorite olovku štrcaljke kapicom.

Iglo treba izvaditi nakon svake injekcije i nikada ne čuvati NovoRapid ® FlexPen ® sa pričvršćenom iglom. U protivnom, tekućina iz NovoRapid ® FlexPen® može iscuriti, što može dovesti do pogrešne doze.

Negovatelji trebaju biti oprezni pri uklanjanju i bacanju igala kako bi se izbjegao rizik od slučajnog uboda igala.

Koristite NovoRapid ® FlexPen ® s isključenom iglom.

NovoRapid ® FlexPen ® namenjen je samo za pojedinačnu upotrebu.

Skladištenje i njega

NovoRapid ® FlexPen ® dizajniran je za efikasnu i sigurnu upotrebu i zahteva pažljivo rukovanje. U slučaju pada ili jakog mehaničkog naprezanja, olovka štrcaljke može se oštetiti i inzulin može procuriti. Površina NovoRapid ® FlexPen ® može se očistiti pamučnim tamponom namočenim u alkohol. Nemojte uranjati olovku u špricu u alkohol, ne periti i podmazivati, kao ovo može oštetiti mehanizam. Nije dopunjeno punjenje NovoRapid ® FlexPen ®.

Predoziranje

Specifična doza potrebna za predoziranje inzulina nije utvrđena.

Simptomi: hipoglikemija, koja se može razviti postepeno ako se daju previsoke doze u odnosu na potrebe pacijenta.

Liječenje: pacijent može eliminirati blagu hipoglikemiju uzimanjem namirnica koje sadrže glukozu ili šećer. Zbog toga se pacijentima koji imaju dijabetes preporučuje se stalno nositi proizvode koji sadrže šećer. U slučaju teške hipoglikemije, kada je pacijent u nesvijesti, treba davati 500 mcg do 1 mg glukagona u / m ili s / c (može ga davati obučena osoba), ili u / u otopini glukoze (dekstroza) (može ući samo medicinski stručnjak) . Također je potrebno davati dekstrozu iv u slučaju da pacijent ne povrati svijest 10-15 minuta nakon primjene glukagona. Nakon povratka svijesti, pacijentu se savjetuje da uzima hranu bogatu ugljikohidratima kako bi se spriječio ponovni nastanak hipoglikemije.

Interakcija

Hipoglikemijski učinak inzulina poboljšanje oralne hipoglikemika, MAO inhibitori, ACE inhibitori, karbonski inhibitori anhidraze, selektivni beta-blokatori, bromokriptin, sulfonamida, anabolički steroidi, tetraciklini, klofibrat, ketokonazol, Mebendazol, piridoksin, teofilin, ciklofosfamid, fenfluramin, droga litijum salicilati.

Hipoglikemijski učinak inzulina je oslabljen oralnim kontraceptivima, kortikosteroidima, hormonima štitnjače, tiazidnim diureticima, heparinom, tricikličkim antidepresivima, simpatomimeticima, somatropinom, danazolom, klonidinom, „sporim“ blokatorima kalcijevih kanala, diazoksidom, morfijem, fenitoinom.

Beta blokatori mogu maskirati simptome hipoglikemije.

Okreotid / lanreotid može i povećati i smanjiti potrebu za insulinom.

Etanol može i pojačati i smanjiti hipoglikemijski učinak inzulina.

Lijekovi koji sadrže tiolne ili sulfitne skupine, kada se dodaju lijeku NovoRapid ® FlexPen ® mogu izazvati uništavanje inzulina aspart. NovoRapid ® FlexPen ® ne treba mešati sa drugim lekovima. Izuzeci su insulin-izofan i gore navedeni infuzijski rastvori.

Posebna uputstva

Prije dugog putovanja koji uključuje promjenu vremenske zone, pacijent bi se trebao posavjetovati sa svojim liječnikom, jer promjena vremenske zone znači da pacijent mora jesti i davati inzulin u različito vrijeme.

Nedovoljna doza lijeka ili prekid liječenja, posebno s dijabetesom melitusom tipa 1, mogu dovesti do razvoja hiperglikemije i dijabetičke ketoacidoze. Simptomi hiperglikemije obično se pojavljuju postepeno tokom nekoliko sati ili dana. Simptomi hiperglikemije su mučnina, povraćanje, pospanost, crvenilo i suhoća kože, suha usta, pojačano lučenje urina, žeđ i gubitak apetita, kao i pojava mirisa acetona u izdisaju. Bez odgovarajućeg tretmana hiperglikemija može dovesti do smrti.

Preskakanje obroka, neplanirana povećana fizička aktivnost ili doza inzulina koja je previsoka u odnosu na pacijentove potrebe mogu dovesti do hipoglikemije.

Nakon kompenzacije metabolizma ugljikohidrata, na primjer, intenziviranom terapijom inzulinom, pacijenti mogu osjetiti tipične simptome prekursora hipoglikemije, o kojima bi bolesnike trebalo obavijestiti.

Uobičajeni znakovi upozorenja mogu nestati s dugim tijekom dijabetesa.

Posljedica farmakodinamičkih karakteristika analoga inzulina kratkog djelovanja je da razvoj hipoglikemije tijekom njihove upotrebe može započeti ranije nego kod primjene topljivog ljudskog inzulina.

Budući da se NovoRapid ® FlexPen ® treba koristiti u izravnoj vezi s unosom hrane, potrebno je uzeti u obzir veliku brzinu početka učinka lijeka u liječenju bolesnika sa pratećim bolestima ili uzimanja lijekova koji usporavaju apsorpciju hrane.

Istovremene bolesti, posebno zarazne i praćene groznicom, obično povećavaju potrebu tijela za inzulinom. Prilagođavanje doze može biti potrebno i ako pacijent ima pridružene bolesti bubrega, jetre, oštećenu funkciju nadbubrežne žlijezde, hipofize ili štitne žlijezde.

Pri prebacivanju pacijenta na druge vrste inzulina, rani simptomi prekursora hipoglikemije mogu postati manje izraženi u odnosu na one koji su koristili prethodnu vrstu inzulina.

Prenos pacijenta iz drugih inzulinskih preparata

Prijelaz pacijenta na novi tip inzulina ili inzulinski pripravak drugog proizvođača mora se provesti pod strogim liječničkim nadzorom.Ako promijenite koncentraciju, vrstu, proizvođača i vrstu (humani inzulin, životinjski inzulin, analog ljudskog inzulina) inzulinskih pripravaka i / ili način proizvodnje, možda ćete trebati promijeniti dozu ili povećati učestalost injekcija u odnosu na prethodno korištene pripravke inzulina. Ako je potrebno, prilagodba doze može se obaviti već pri prvoj injekciji lijeka ili tijekom prvih tjedana ili mjeseci liječenja.

Reakcije na mjestu ubrizgavanja

Kao i kod ostalih inzulinskih pripravaka, na mjestu ubrizgavanja mogu se razviti reakcije, što se očituje boli, crvenilom, urtikarijom, upalom, hematomom, oticanjem i svrbežom. Redovna promjena mjesta ubrizgavanja u istoj anatomskoj regiji može umanjiti simptome ili spriječiti razvoj reakcija. U vrlo rijetkim slučajevima može biti potrebno otkazati NovoRapid ® FlexPen ®.

Istovremena upotreba lijekova iz tiazolidindionske skupine i pripravaka inzulina

Zabilježeni su slučajevi razvoja hroničnog srčanog zatajenja u liječenju bolesnika s tiazolidindionima u kombinaciji s inzulinskim preparatima, posebno ako takvi bolesnici imaju faktore rizika za razvoj kroničnog zatajenja srca. Ovu činjenicu treba uzeti u obzir prilikom propisivanja kombinirane terapije tiazolidindionima i inzulinskim pripravcima pacijentima. Prilikom propisivanja takve kombinirane terapije potrebno je provesti medicinske preglede pacijenata radi prepoznavanja znakova i simptoma kroničnog zatajenja srca, debljanja i prisustva edema. Ako se simptomi srčane insuficijencije pogoršaju kod pacijenata, liječenje tiazolidindionima mora se prekinuti.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Sposobnost pacijenata da se koncentrišu i brzina reakcije može biti smanjena tokom hipoglikemije, što može biti opasno u situacijama kada su te sposobnosti posebno neophodne (na primjer, tijekom upravljanja vozilima ili rada sa mašinama i mehanizmima). Pacijente treba savjetovati da poduzimaju mjere kako bi spriječili razvoj hipoglikemije tokom vožnje i rada sa mehanizmima. To je posebno važno za bolesnike koji nemaju ili umanjuju simptome prekursora u razvoju hipoglikemije ili pate od učestalih epizoda hipoglikemije.

Doziranje i primjena

Doze Doziranje lijeka NovoRapid ® FlexPen ® je individualno i određuje liječnik u skladu s potrebama pacijenta. Novorapid ® Flexpen ® se obično koristi u kombinaciji sa srednjo delujućim ili dugo delujućim inzulinskim preparatima, koji se daju najmanje 1 puta dnevno. Da bi se postigla optimalna kontrola glikemije, preporučuje se praćenje glukoze u krvi i prilagođavanje doze inzulina.

Pojedinačna potreba za inzulinom kod odraslih i djece obično je od 0,5 do 1,0 jedinica / kg / dan. Uz bazalno-bolusni režim liječenja, 50-70% potrebe za inzulinom zadovoljava NovoRapid ® FlexPen ®, a ostatak - srednje dugotrajne ili dugotrajne insuline. Prilagođavanje doze može biti potrebno kod povećane fizičke aktivnosti, promjene prehrane ili tijekom pridruženih bolesti.

Zbog brzog početka delovanja, NovoRapid ® FlexPen ® treba davati neposredno prije jela ili odmah nakon obroka, ako je potrebno. Zbog kraćeg trajanja djelovanja lijeka NovoRapid ® FlexPen ® ima niži rizik od izazivanja noćnih epizoda hipoglikemije.

Posebne grupe pacijenata

Kao i u slučaju upotrebe drugih inzulinskih pripravaka, kod starijih bolesnika i u bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega ili jetre treba poboljšati nadzor glukoze i individualno prilagoditi dozu aspart inzulina.

Novorapid ® Flexpen ® može imati prednost kada se koristi kod dece u poređenju s rastvorljivim ljudskim insulinom, kada je potrebno brzo djelovanje (na primjer, tijekom injekcija povezanih s unosom hrane).

Prenos sa drugih inzulinskih preparata

Pri prijenosu s druge vrste inzulina možda će biti potrebno prilagođavanje doze NovoRapid ® FlexPen ® i doza osnovnog inzulina.

Novorapid ® Flexpen ® se daje pod kožu prednjeg trbušnog zida, bedra, u deltoidni mišić ramena ili stražnjice. Mjesto ubrizgavanja treba promijeniti čak i unutar iste površine tijela kako bi se smanjio rizik od lipodistrofije. Kao i kod svih inzulina, i subkutano davanje u prednji trbušni zid pruža bržu apsorpciju nego kada se daje drugde. Kao i kod svih inzulina, trajanje djelovanja varira ovisno o dozi, mjestu ubrizgavanja, intenzitetu protoka krvi, temperaturi i razini fizičke aktivnosti. Međutim, brz početak djelovanja u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom zadržava se neovisno o mjestu ubrizgavanja.

Napunjene olovke za štrcaljke NovoRapid ® FlexPen ® dizajnirane su za upotrebu sa NovoFayn ® ili NovoTvist ® iglama dužine 8 mm.

Olovke za injekcije NovoRapid ® FlexPen ® imaju patrone sa različitim bojama, a isporučuju se i upakovane upute sa detaljnim informacijama za upotrebu.

Primjena u infuzijskim pumpama

Novorapid ® FlexPen ® se može koristiti za dugotrajno subkutano uzimanje odgovarajućih infuzijskih pumpi. Produljeno potkožno davanje provodi se u prednjem trbušnom zidu. Mesto ubrizgavanja treba povremeno menjati.

Kada se koristi u infuzijskim pumpama, NovoRapid ® FlexPen ® se ne može miješati sa bilo kojim drugim inzulinskim pripravkom. Pacijenti koji koriste crpne sisteme trebali bi proći detaljnu uputu o upotrebi tih sistema i koristiti odgovarajuće spremnike i cijevi. Infuzijski set (epruvete i kanelule) treba zameniti prema zahtevima priloženim uputstvima. Pacijenti koji primaju NovoRapid ® FlexPen ® u pumpnom sistemu trebaju imati inzulin u rezervi ako sistem ne uspije.

Primena za intravensku primenu

Ako je potrebno, NovoRapid ® FlexPen ® se može davati intravenski, samo liječnik može izvršiti ove injekcije. Infuzijski sustavi za intravensku uporabu (polietilenske vrećice za infuziju) s NovoRapid ® FlexPen ® 100 IU / ml s koncentracijom aspart inzulina od 0,05 IU / ml do 1,0 IU / ml u 0,9% otopinama za infuziju natrijum-klorida, 5% glukoza (dekstroza) ili 10% glukoza (dekstroza) koja sadrži 40 mmol / l kalijum hlorida, stabilna na sobnoj temperaturi 24 sata. Uprkos stabilnosti doze tijekom infuzije, određena količina inzulina može se u početku adsorbirati na infuzijski paket. Tijekom infuzije inzulina potreban je nadzor glukoze u krvi.

Predostrožnosti za rukovanje i odlaganje

Igle i NovoRapid ® FlexPen ® treba koristiti pojedinačno.

Ne punite uložak.

Ne koristite Novorapid ® FlexPen ® ako rastvor nije bistr ili bezbojan ili je olovka brizgalice zamrznuta.

Pacijenta treba obavijestiti o potrebi bacanja igle nakon svake injekcije.

Lijek se može koristiti u infuzijskim pumpama, kako je opisano u odjeljku "Doziranje i primjena". Cijevi čiji su materijali za unutrašnjost napravljeni od polietilena ili poliolefina treba procijeniti prikladnost za upotrebu s pumpama.

U slučaju hitne situacije kod pacijenata koji koriste NovoRapid ® (hospitalizacija ili neispravnost olovke štrcaljke), potrebnu dozu NovoRapid ® može se birati iz FlexPen ® olovke za štrcaljku koristeći inzulinsku štrcaljku na 100 PIECES.

Upute za upotrebu lijeka NovoRapid ® Flexpen ® za pacijenta

Prije upotrebe NovoRapid ® FlexPen ®:

▶ Provjerite na naljepnici da NovoRapid ® FlexPen ® šprica sadrži potrebnu vrstu inzulina.

▶ Za sprečavanje infekcije uvek koristite novu iglu pre svake injekcije.

▶ Novorapid ® FlexPen ® i igle su za individualnu upotrebu.

Insulin NovoRapid: upute, doziranje, upotreba tijekom trudnoće

Pripravci inzulina koriste se za ispravljanje razine glukoze u bolesnika sa šećernom bolešću. NovoRapid je jedan od predstavnika najnovije generacije hipoglikemijskih sredstava. Koristi se kao dio terapije dijabetesa kako bi se nadoknadio nedostatak inzulina ako je njegova sinteza u tijelu narušena.

NovoRapid se malo razlikuje od uobičajenog ljudskog hormona, zbog čega počinje brže djelovati, a pacijenti mogu početi jesti odmah nakon njegovog uvođenja.

U usporedbi s tradicionalnim inzulinama, NovoRapid pokazuje bolje rezultate: kod dijabetičara se glukoza stabilizira nakon jela, a broj i težina noćne hipoglikemije smanjuje.

Snage uključuju i jači učinak lijeka, koji omogućava većini ljudi s dijabetesom da smanje dozu.

Zdravo Moje ime je Galina i više nemam dijabetes! Trebalo mi je samo 3 sedmiceda se šećer vrati u normalu i da ne bude ovisan o beskorisnim drogama
>>Moju priču možete pročitati ovdje.

Farmakološka grupa

NovoRapid se smatra inzulinom ultra kratkog dejstva. Uočava se učinak smanjenja šećera nakon njegove primjene ranije nego kod upotrebe Humulina, Actrapid-a i njihovih analoga. Početak djelovanja je u rasponu od 10 do 20 minuta nakon injekcije.

Vrijeme ovisi o individualnim karakteristikama dijabetičara, debljini potkožnog tkiva na mjestu ubrizgavanja i njegovoj opskrbi krvlju. Maksimalni učinak je 1-3 sata nakon injekcije. Ubrizgavaju NovoRapid inzulin 10 minuta prije jela.

Uslijed ubrzanog djelovanja, on odmah uklanja ulazeći šećer, ne dopuštajući mu da se nakuplja u krvi.

Aspart se obično koristi u kombinaciji s dugim i srednjim djelovanjem inzulina. Ako dijabetičar ima insulinsku pumpu, potreban mu je samo kratki hormon.

Vreme akcije

U poređenju s kratkim inzulinama, NovoRapid djeluje manje, otprilike 4 sata. Ovo je vrijeme dovoljno da sav šećer iz hrane prođe u krv, a potom i u tkivo. Zbog ubrzanog efekta, nakon unošenja hormona ne javlja se odgođena hipoglikemija, posebno opasna noću.

Glukoza u krvi se mjeri 4 sata nakon injekcije ili prije sljedećeg obroka. Sledeća doza leka se daje ne ranije nego što istekne, čak i ako dijabetičari imaju visok šećer.

Veoma je važno: Prestanite se stalno hraniti ljekarnama mafije. Endokrinolozi nas tjeraju da beskrajno trošimo novac na tablete kada se šećer u krvi može normalizirati za samo 147 rubalja ... >>pročitaj priču Alla Viktorovna

Uvodna pravila

NovoRapid inzulin moguće je ubrizgati pomoću olovke za štrcaljku, pumpe i obične insulinske šprice. Daje se samo supkutano. Jedna intramuskularna injekcija nije opasna, ali uobičajena doza inzulina može dati nepredvidiv učinak, obično brži, ali manje dugotrajan učinak.

Prema uputama, prosječna količina inzulina dnevno, uključujući i dugu, ne prelazi jednu jedinicu na kilogram težine.

Ako je broj veći, trebali biste se posavjetovati s liječnikom jer to može ukazivati ​​na zloupotrebu ugljikohidrata, razvijenu otpornost na inzulin, nepravilnu tehniku ​​ubrizgavanja i nekvalitetan lijek.

Dnevne doze ne treba ubrizgati sve odjednom, jer će to neminovno dovesti do naglog pada šećera. Pojedinačna doza treba se izračunati odvojeno za svaki obrok. Obično se za proračun koristi sistem hljeba.

Kako bi se izbjeglo prekomjerno oštećenje kože i potkožnog tkiva na mjestu ubrizgavanja, NovoRapid inzulin treba biti samo na sobnoj temperaturi, a igla bi trebala biti nova.

Mjesto ubrizgavanja stalno se mijenja, isti dio kože možete ponovo koristiti nakon 3 dana i to samo ako na njemu ne ostanu tragovi injekcije. Najbrža apsorpcija karakteristična je za prednji trbušni zid.

Nalazi se na području oko pupka i na bočnim valjcima, pa je preporučljivo ubrizgati kratki inzulin.

Prije upotrebe novih sredstava za unošenje, olovke za brizgalice ili pumpe, morate detaljno proučiti njihova uputstva za upotrebu. U početku je češće mjeriti šećer u krvi. Da biste bili sigurni u ispravnu dozu proizvoda, trebali bi biti svi potrošni materijali strogo jednokratna upotreba. Njihova opetovana upotreba opterećena je povećanim rizikom od nuspojava.

Prilagođena akcija

Ako izračunata doza inzulina nije djelovala, te se pojavila hiperglikemija, ona se može ukloniti tek nakon 4 sata. Prije uvođenja sljedeće porcije inzulina, morate utvrditi razlog zašto prethodni nije djelovao.

Moglo bi biti:

  1. Proizvod s istekom roka trajanja ili nepravilni uslovi skladištenja. Ako je lijek zaboravljen na suncu, smrznut ili je dugo bio na toplini bez termičke vrećice, bocu treba zamijeniti novom iz hladnjaka. Razmažena otopina može postati zamućena, a unutra ima ljuskice. Moguće je formiranje kristala na dnu i zidovima.
  2. Nepravilna injekcija, izračunata doza. Primjena druge vrste inzulina: duga umjesto kratka.
  3. Oštećenje olovke štrcaljke, igla loše kvalitete. Prozirnost igle kontrolira se cijeđenjem kapljice otopine iz špriceva. Djelovanje olovke štrcaljke ne može se provjeriti, zbog čega se zamjenjuje pri prvoj sumnji na lom. Dijabetičar bi uvijek trebao imati rezervni dodatak inzulinu.
  4. Korišćenjem pumpe može se začepiti infuzijski sistem. U ovom slučaju mora se zamijeniti prije planiranog roka. Pumpa obično upozorava na druge kvarove zvučnim signalom ili porukom na ekranu.

Pojačano djelovanje NovoRapid inzulina može se primijetiti kod njegove predoziranja, unosa alkohola, nedovoljnog rada jetre i bubrega.

Zamena NovoRapida Levemir

NovoRapid i Levemir su lijekovi istog proizvođača s temeljno različitim učinkom. Koja je razlika: Levemir je dugačak inzulin, primjenjuje se do 2 puta dnevno kako bi stvorio iluziju lučenja baznog hormona.

NovoRapid ili Levemir? NovoRapid je ultrazvuk, potreban za spuštanje šećera nakon jela. Ni u kojem slučaju se ne može zamijeniti drugim, to će dovesti prvo do hiper-, a nakon nekoliko sati, do hipoglikemije.

Dijabetes zahtijeva kompleksno liječenje, da biste normalizirali šećer, potrebni su vam i dugi i kratki hormoni. NovoRapid inzulin često se kombinira upravo sa Levemirom, jer je njihova interakcija dobro proučena.

Trenutno je NovoRapid inzulin jedini ultrazvučni lijek u Rusiji koji ima aspart kao aktivnu tvar. Godine 2017. Novo Nordisk lansirao je novi inzulin, Fiasp, u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Evropi. Pored aspart-a, sadrži i druge komponente, tako da je njegovo djelovanje postalo još brže i stabilnije.

Takav inzulin pomoći će riješiti problem visokog šećera nakon obroka koji sadrži veliku količinu brzih ugljikohidrata. Mogu ga koristiti i dijabetičari sa nestabilnim apetitom, jer se ovaj hormon može ubrizgati odmah nakon jela, računajući šta se jede.

U Rusiji ga još nije moguće kupiti, ali prilikom naručivanja iz drugih zemalja cijena mu je mnogo viša od cijene NovoRapida, oko 8500 rubalja. za pakovanje.

Dostupni analozi NovoRapida su Humalog i Apidra insulini. Njihov profil djelovanja gotovo se poklapa, uprkos činjenici da su aktivne tvari različite.Promjena inzulina u analogni nužna je samo u slučaju alergijskih reakcija na određenu marku, jer zamjena zahtijeva odabir nove doze i neminovno će dovesti do privremenog pogoršanja glikemije.

Pogledajte video: Novorapid Flexpen 3ml with 4mm needle - Diabetes Type 1 (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar