Koliki bi trebao biti šećer u krvi kod zdrave osobe odmah nakon jela?

Koliki bi trebao biti šećer u krvi kod zdrave osobe odmah nakon jela? Možda ovo pitanje zanima sve ljude koji brinu o svom zdravlju. Norma šećera u krvi nakon jela varira od 6,5 do 8,0 jedinica, a to su normalni pokazatelji.

Izraz "šećer u tijelu" znači tvar poput glukoze koja djeluje kao izvor ishrane za mozak, kao i energija koja osigurava puno funkcionisanje tijela svake osobe.

Manjak glukoze može dovesti do različitih negativnih posljedica: oštećenja pamćenja, smanjena brzina reakcije, oslabljena funkcija mozga. Da bi mozak pravilno funkcionirao potrebna je glukoza, a nema drugih analoga za njegovu "prehranu".

Dakle, morate saznati koja je razina šećera u krvi prije jela, a također saznati i koje su normalne vrijednosti glukoze nakon obroka?

Glukoza prije jela

Pre nego što saznate kakav je šećer odmah nakon čovekove hrane, potrebno je razmotriti koji pokazatelji glukoze se smatraju normalnim, ovisno o njenoj dobi, kao i otkriti koja odstupanja od normalnih vrijednosti ukazuju.

Ispitivanje biološke tečnosti za šećer provodi se isključivo ujutro, na prazan stomak. Strogo je zabranjeno prije davanja krvi (otprilike 10 sati) jesti i piti bilo kakva pića, osim obične tečnosti.

Ako je krvni test na prazan stomak pokazao varijacije u vrijednostima od 3,3 do 5,5 jedinica kod pacijenta od 12 do 50 godina, tada je razina šećera u krvi normalna.

Značajke pokazatelja glukoze ovisno o dobi osobe:

  • Postoje određene norme sadržaja šećera u tijelu ovisno o dobi osobe, međutim te vrijednosti ne ovise o spolu osobe.
  • Za malu djecu norma se smatra nivoom šećera koji je ispod trake za odrasle. Gornja granica za dijete mlađe od 12 godina je 5,3 jedinice.
  • Za ljude starije dobne skupine od 60. godine normalni pokazatelji šećera su njihovi. Dakle, njihova gornja granica je 6,2 jedinice. I što starija osoba postaje, viša se transformira gornja traka.

Tokom trudnoće žena može osjetiti skokove šećera u krvi, a u nekim situacijama je to normalno, jer je to povezano s hormonskim procesima koji se dešavaju u tijelu trudnice. Tokom trudnoće šećer može biti 6,4 jedinice, a to je norma.

Ako se šećer nalazi na prazan stomak, koji iznosi od 6,0 ​​do 6,9 jedinica, možemo govoriti o razvoju predijabetičkog stanja. Ova patologija nije potpuni dijabetes, ali neophodna je korekcija životnog stila.

Ako je krvni test na prazan stomak pokazao rezultat veći od 7.0 jedinica, tada možemo govoriti o dijabetesu.

U pravilu su propisane dodatne dijagnostičke mjere za potvrđivanje ili pobijanje preliminarne dijagnoze.

Pogledajte video: Zašto je dobro jesti tri hurme dnevno? (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar