Tumor gušterače: simptomi, dijagnoza, liječenje

  • Blijeda koža
  • Bol u trbuhu
  • Bol u desnom hipohondriju
  • Umor
  • Svrab kože
  • Izbijeljeni izmet
  • Prehlada
  • Žutilo kože
  • Mračan urin
  • Gubitak apetita
  • Gubitak kilograma
  • Znojenje
  • Slabost
  • Mučnina

Tumor gušterače je tumor koji se nalazi u području gušterače ili epitela gušterače. Može biti ili benigna ili zloćudna. Pravovremenim liječenjem tumor se lako liječi. Ako se tretman zanemari, takvi benigni tumori pankreasa mogu preći u malignost.

Unatoč činjenici da je riječ o vrlo uobičajenoj bolesti, uzroci njezine pojave još uvijek nisu dobro razumljivi. Uzrok mogu biti faktori okoliša, na primjer, loša ekologija ili čest kontakt sa štetnim kemikalijama. Direktni razlozi često se ne mogu utvrditi. Ali postoji niz faktora koji doprinose nastanku tumora gušterače.

Postoje takvi razlozi:

Jedan od najčešćih uzroka ove bolesti je kršenje prehrane i prekomjerna konzumacija bezvrijedne hrane. Takođe, jedan od izvora razvoja bolesti može biti prekomjerna težina.

Često je uzrok pojave tumora u repu gušterače nasljednost. Ako je među rođacima bilo i onih koji su patili od onkološke bolesti, tada se vjerovatnoća za ovu neoplazmu povećava. U riziku su i osobe s dijabetesom.

Klasifikacija

Postoje benigni i maligni (kancerozni) tumori gušterače.

Benigni tumor ima nekoliko vrsta:

  • lipoma
  • fibroma,
  • insuloma (neuroendokrini tumori gušterače),
  • ganglioma
  • neurinoma
  • leiomyoma
  • hemangioma
  • limfangiom
  • adenoma

Simptomatologija

Klinička slika benignog i malignog tumora gotovo je identična. Njihova jedina razlika je da maligni tumor gušterače često napreduje metastazama u jetri.

Klinička slika bolesti manifestuje se u obliku takvih simptoma:

  • gubitak apetita
  • slabost
  • umor,
  • mučnina

Jedan od prvih uzroka cističnog tumora pankreasa je bolna senzacija u predjelu ispod kifoidnog procesa. Ti se bolovi javljaju iznenada i bez razloga, često se pojačavaju u mirovanju.

Benigni tumor u prvim fazama nema izražene simptome i može se razvijati potpuno asimptomatski. Kako se bolest razvija tako se mogu primijetiti takvi znakovi razvoja patološkog procesa:

  • nagli gubitak težine
  • žutost kože,
  • česte bolove u trbuhu,
  • patologija glave gušterače.

Benigni tumor gušterače takođe može uzrokovati bol. To se može olakšati njegovim povećanjem na velike veličine, jer s povećanjem veličine tumora mogu se komprimirati susjedni organi. Također, povećani tumor može komprimirati zajednički žučni kanal, na što mogu ukazivati ​​takvi znakovi:

  • tamni urin
  • svrbež
  • izbijeljeni izmet,
  • pojačano znojenje
  • blijedost kože
  • zimica
  • bol u jetri.

S takvim simptomima trebate odmah potražiti liječničku pomoć, a ne samoliječiti se.

Uzroci tumora pankreasa

Uzroci tumora pankreasa nauci još uvijek nisu sasvim poznati. Stoga se ističu samo faktori rizika koji mogu dovesti do ove onkopatologije. Unatoč tome, do 40% slučajeva svih tumora žlijezde ostaje nepoznate etiologije.

Sve ćelije u tijelu se neprestano dijele i povremeno se pojavljuju one koje imaju slomljenu strukturu DNK. U to vrijeme uključeni su imunološki mehanizmi koji uništavaju atipične stanice. Ako prirodna obrana iz nekog razloga propadne, mutirane stanice i dalje dijele i daju početak stvaranju tumora. Uz to, kako se akumuliraju, pokreće poseban mehanizam koji im omogućava da se sakriju od napada imunološkog sistema. Kad odbrana tijela ipak prepozna tumor, njegova vlastita snaga više nije dovoljna da ga potpuno eliminira. Međutim, u borbi protiv patologije tijela možete sumnjati u rane simptome tumora koji će biti opisani kasnije.

Čimbenici rizika koji mogu izazvati razvoj tumora gušterače mogu se identificirati na sljedeći način:

Pankreatitis hroničnog toka. Kod ove bolesti željezo se nalazi u stanju stalne upale, što je osnova za mutaciju stanica.

Nasleđen pankreatitis.

Dijabetes dovodi do toga da se u krvi stalno održava visoka razina glukoze što povećava rizik od stvaranja tumora u žlijezdi.

Pušenje, što doprinosi trajnoj ishemiji organa.

Čir na želucu koji izaziva kvar u crevnoj mikroflori. To, sa svoje strane, izaziva prekomjerno stvaranje toksičnih elemenata koji dovode do razvoja tumora.

Nepravilna prehrana. Rizik od onkopatologije gušterače povećava se upotrebom mesa koje je podvrgnuto sekundarnoj obradi (kobasice, kobasice, šunka, slanina itd.), Kave, gaziranih pića, prženog crvenog mesa i hrane koja sadrži veliku količinu zasićenih zasićenih masnih kiselina.

Crohnova bolest, ulcerozni kolitis.

Bolesti alergijske prirode.

Bolesti usne šupljine (pulpitis, kariozne lezije zubne cakline, parodontitis).

Intoksikacija tijela hemijskim sredstvima.

Starost preko 60 godina.

Ostale onkopatologije tijela (tumori grlića maternice, grla, crijeva, želuca itd.).

Genetske mutacije u vlastitoj strukturi DNK.

Tumor gušterače u bliskoj rodbini.

Odgođene hirurške intervencije na stomaku.

Hronični pankreatitis, adenom i cista pankreasa ljekari smatraju prekanceroznim stanjima.

Simptomi tumora pankreasa

Simptom tumora gušterače u početnim fazama razvoja onkopatologije ne očituje se.

Međutim, kako malignost raste, pacijent počinje obraćati pažnju na sljedeće simptome:

Bol sa lokalizacijom u gušterači. Ponekad bol može biti pojas, ponekad daje u leđima ili u gornjoj polovini trbuha. Njegovo pojačavanje je karakteristično kada je tijelo nagnuto, a njegovo slabljenje kada su noge pritisnute na stomak. Kako tumor raste, bol će postajati jači.

Ako se tumor razvije u regiji glave organa, tada se kod većine bolesnika dijagnosticira žutica. Žutilo kože prati i jak svrbež, dok urin postaje tamniji, a izmet svjetliji.

Stolica poprima grozan miris, a po konzistenciji je pretežno masna i tekuća.

Gubitak kilograma vrlo je čest simptom, koji ukazuje na zloćudni tumor gušterače. Primjećuje se kod 92% pacijenata. Gubitak kilograma objašnjava se činjenicom da je normalan proces apsorpcije masti u crijevima narušen, jer gušterača ne luči potrebne enzime za taj proces.

Anoreksija se razvija kod 64% pacijenata sa lezijom glave žlezde. Kada se tumor lokalizuje u drugim delovima tela, anoreksija će biti otkrivena samo u 30% pacijenata.

Povraćanje je simptom da je tumor prenio dvanaestopalačno crijevo ili blokirao lumen želuca.

Sekundarni dijabetes melitus s povećanjem volumena izlučenog urina i jakom žeđi česti su simptom ove onkopatologije.

Nisu isključene varikozne vene jednjaka i želuca, koje provociraju unutrašnje krvarenje.

Ponekad se bolest manifestuje simptomima akutnog holecistitisa ili pankreatitisa.

Simptomi se postepeno povećavaju, bol se pojačava kako bolest napreduje. Tumor je sklon metastazama. Šalje atipične ćelije u limfne čvorove (čvorovi su prvi koji su smešteni pored gušterače) prvi su pogođeni), u krvožilni sistem (pogođeni su drugi unutrašnji organi), u peritoneum (pate creva i zdjelični organi).

Uz to, tumor je sam u stanju da raste u žučne kanale, u želudac, u velike žile. To je takozvana penetracija tumora.

Stadiji tumora pankreasa

Postoje četiri stadija tumora pankreasa. Međutim, stadij „rak na mestu“ ili nulti stadij mogu se zasebno uočiti. Osoba ne doživi simptome bolesti, samo mali broj stanica žlijezde podvrgava se mutacijama. Ovaj stadij može se otkriti samo uz pomoć instrumentalnih metoda pregleda (MRI, ultrazvuk, CT).

Glavne faze tumora gušterače su sljedeće:

Prva faza je podijeljena u dvije podstanice - 1A i 1B. U stadiju 1A tumor se nalazi samo u samoj žlijezdi i ne prelazi 2 cm. Ako nije blizu izlaza u dvanaestopalačno crijevo 12 (u ovom slučaju se često javljaju mučnina i proliv), onda neće biti simptoma bolesti. U fazi 1B, tumor postaje veće veličine, ponekad se pojave simptomi žutice, boli, mučnine i povraćanja.

Druga faza je također podijeljena u dvije podstanice - 2A i 2B. Prvi od njih karakterizira klijanje tumora u susjedne organe, u žučnim kanalima, a drugi metastazanjem u regionalne limfne čvorove. U tom slučaju se već mogu pojaviti jaki bolovi u trbuhu, razvijaju se anoreksija, povraćanje i proliv.

U trećem stadijumu bolesti oštećuju se veliki sudovi (jetrena arterija, superiorna mezenterična arterija, celijakija, portalna vena, vene crijeva i drugi organi).

Za četvrti stadij bolesti karakteristične su metastaze na drugim organima, čak i daleko, na primjer, mozak ili jajnici. Simptomi postaju svoj maksimum i velikim dijelom ovise o tome koji je drugi organ zahvaćen tumorima kćeri.

Prognoza bolesti

Prognoza bolesti najčešće je izuzetno nepovoljna. Prosječno trajanje života pacijenata sa malignim tumorom gušterače je od 4 do 6 mjeseci. Samo 3% ljudi živi pet ili više godina. To je zbog činjenice da se tumor žlijezde najčešće dijagnosticira u kasnijim fazama, a velika većina pacijenata su starije osobe koje više ne mogu imati radikalnu operaciju. Međutim, kada se otkrije tumor u nuli u fazi, efikasnost tretmana dostiže 99%.

Dijagnoza tumora gušterače

Dijagnoza tumora gušterače predstavlja određene poteškoće, jer su simptomi bolesti najčešće zamućeni. Ne više od 30% tumora otkrije se prije dobi od 2 mjeseca.

Sledeći laboratorijski testovi omogućavaju sumnju na patologiju raka:

Opšti test krvi ESR i broj trombocita raste, hemoglobin opada.

Biohemijski test krvi pokazuje porast bilirubina u krvi, povećanje broja jetrenih enzima.

Određivanje tumorskih markera u krvi. Marker CA-19-9 ukazuje da se operacija ne otkriva u ranim fazama razvoja tumora. U 50% bolesnika otkriva se marker CA-125. Za kasne faze razvoja onkopatologije, testovi za markere CF-15, CA-494 itd. Bit će pozitivni.

Instrumentalne dijagnostičke tehnike omogućuju utvrđivanje prisustva tumorskog procesa s većim stupnjem vjerovatnoće:

Ultrazvuk trbušne šupljine.

CT i MRI omogućavaju vizualizaciju tumora manjih od 1 cm, a također pomažu u otkrivanju metastaza.

PET pomaže u otkrivanju zloćudnih tumora i njihovih metastaza.

Retrogradna kolangiopankreatografija je invazivna tehnika i može otkriti tumore veće od 2 cm.

Biopsija praćena histološkim pregledom materijala vrši se dijagnostičkom laparoskopijom ili direktno u toku operacije.

Liječenje tumora gušterače

Liječenje tumora gušterače uključuje operativno uklanjanje. Zbog toga se izmijenjena tkiva organa izrezuju. Ako nema kontraindikacija za operaciju, tada je preporučljivo izvršiti radikalno uklanjanje neoplazme i samog gušterače. U ovom se slučaju žučni mjehur, dvanaestopalačno crijevo, dio želuca i crijeva često uklanjaju iz tijela zajedno sa žlijezdom. U roku od 5 godina nakon takve operacije, živi više od 25% pacijenata. Pored potpune resekcije moguća je i distalna i segmentarna resekcija.

U nekim slučajevima nije moguće potpuno ukloniti tumor, ali se operacije još uvijek izvode. Njihov je cilj olakšati život pacijentima. Za to se metastaze mogu ukloniti, eliminirati se opstrukcija žučnog trakta ili creva. Moguće je ukloniti dio tumora tako da prestane pritiskati na živčane završetke i ne nanijeti jaku bol pacijentu.

Što se tiče medicinskog tretmana onkopatologije pankreasa, u tu se svrhu koristi hemoterapija. Namijenjen je suzbijanju rasta atipičnih ćelija. Lijekovi koji se koriste u tu svrhu su Semustin, Fluorouracil, Streptozocin itd. Moguća je kombinacija više lijekova.

Enzimski nedostatak nadoknađuje se upotrebom enzimskih preparata - Creon, Pancitrate, Pancrease.

Svi bolesnici s tumorom gušterače trebali bi se pridržavati prehrane s povećanim sadržajem proteina i masti u njemu, koja će spriječiti razvoj anoreksije.

Zračna terapija može se propisati prije operacije za smanjenje veličine tumora, tijekom njegove primjene kako bi se spriječio ponovni nastanak bolesti, ili ako operacija nije moguća.

Hericijum protiv tumora gušterače

Hericium je gljiva koja raste na panjevima i odmrlim krošnjama. Orijentalna medicina koristi comb hericium (naučni naziv za gljivicu) od davnina. Moderni kineski ljekari propisuju ga za liječenje zloćudnih tumora, izjednačavajući učinak njegove primjene sa zračenjem ili hemoterapijom. Hericium se koristi i ako više nije moguće izvesti operaciju za uklanjanje tumora gušterače.

Zbog uključivanja YA-2 masnih kiselina, fenola, beta-glukana i drugih polisaharida u gljivicu, tijelo može pomoći u borbi protiv onkopatologije. Te iste supstance mogu da pojačaju efekat hemoterapije 2-7 puta.

Japanski naučnici sproveli su eksperiment sa miševima. Glodari su posađeni ćelijama raka, a zatim je formirani tumor liječen hericiumom. Zbog toga je kod nekih miševa zaustavljen rast tumora, a kod nekih je čak i smanjen u veličini.

Hericium se može koristiti u obliku praha, ili kao tinktura. Možete ga kupiti u internetskoj trgovini ili kod travara (najčešće nude gotove tinkture).

Načini primjene gljivice su sljedeći:

Prašak (1 g) promiješajte u čaši tople vode i ostavite 12 sati. Potom se dobijena infuzija podijeli u tri dijela i pije tokom dana, 30 minuta prije jela.

Proizvod možete pripremiti na sličan način, ali u potpunosti ga koristite nakon noćnog odmora na prazan stomak.

Možete pripremiti infuziju od 150 ml votke i 10 g praška.Ovakva infuzija treba izdržati na hladnom mjestu 14 dana. U preventivne svrhe uzimajte čajnu žličicu infuzije 3 puta dnevno, a u terapeutske svrhe uzimajte kašiku 3 puta dnevno.

Drugi način upotrebe Hericiuma: u 150 ml biljnog ili maslinovog ulja, zagrijanog u vodenoj kupelji, trebate dodati 10 g praha i dobro promiješati. Nakon toga, smjesa se uklanja s vatre i drži na toplom mjestu 3 sata. Potom se čuva u frižideru još 5 dana. Uzmite prema shemi opisanoj u trećem paragrafu.

Obrazovanje: diplomirao na prebivalištu u „Ruskom naučnom onkološkom centru po imenu N. N. Blokhin ”i stekla diplomu iz specijalnosti“ Onkolog ”

10 najkorisnijih svojstava šipak

Najefikasniji recept koji će vam pete učiniti glatkim, kao u mladosti!

Anatomski opis

Gušterača je mali organ koji se nalazi neposredno iza stomaka. Obavlja dvije važne funkcije:

  1. Digestivni Tijelo proizvodi enzime. Oni doprinose razgradnji proteina, masti i ugljenih hidrata primljenih hranom. Enzimi se puštaju kroz kanale žlijezde u lumen dvanaestopalačnog crijeva.
  2. Endokrina Gušterača proizvodi hormone koji sudjeluju u metaboličkim procesima. Među njima je i inzulin. Hormon koji može sniziti šećer u krvi. Druga važna supstanca je glukagon. Hormon osigurava porast razine šećera. Ništa manje važno nije proizvodnja gastrina. Ovaj hormon povećava proizvodnju soka pankreasa žlijezdama.

U anatomiji se razlikuju sljedeći dijelovi gušterače:

Najčešće se dijagnosticira tumor glave gušterače.

Uzroci patologije

Tumor gušterače, čiji se simptomi jasno očituju u posljednjim fazama, je maligna tvorba. Patologija je prilično česta u onkologiji. Pošto željezo ima povećano opterećenje. Kao rezultat toga, tijelo se ne može uvijek nositi sa svojim osnovnim funkcijama.

Uzroci tumora u mnogim kliničkim slučajevima ostaju misterija. Međutim, ljekari su identificirali faktore koji pružaju uslove za stvaranje ćelija raka.

Dakle, maligni tumor gušterače može razviti na pozadini:

  1. Pušenje. To je prvi faktor koji izaziva razvoj patologije. Aromatski policiklički ugljikovodici sadržani u duhanskom dimu snažni su stimulator razvoja tumora. Skoro 1/3 svih bolesti raka gušterače pokreće pušenje.
  2. Starost. Ljudi nakon 60 godina više su u riziku od patologije.
  3. Pol. Prema statističkim podacima, tumor ove žlijezde češće se dijagnosticira kod muškaraca.
  4. Dijabetes melitus. Visoki nivo šećera može dovesti do raka pankreasa.
  5. Hronični pankreatitis. Dugotrajna upala često postaje predisponirajući faktor razvoja bolesti. Reaktivne promjene gušterače karakteristične za pankreatitis izazivaju oticanje organa. Odliv enzima je otežan. Sok pankreasa, koji ne ulazi u probavni trakt, štetno djeluje na tkiva organa. Kao rezultat toga, parenhime pankreasa ozbiljno je narušen.
  6. Gojaznost. Prekomjerna težina i povezani poremećaji u tijelu mogu postati izvor raka.
  7. Pothranjenost. Zloupotreba ugljikohidrata, masti stvara pojačano opterećenje na tijelu. Kao rezultat toga, željezo može neispravno raditi. Ishrana bogata voćem i povrćem značajno smanjuje rizik od tumora.
  8. Nasljednost. U prisustvu rodbine koja je prošla ovu patologiju, rizik od nastanka raka žlijezde značajno se povećava.

Prvi znakovi bolesti

Vrlo je teško odrediti period kada se pojave prvi problemi sa gušteračom. Simptomi možda neće biti uočljivi sve do početka 4. stupnja onkologije. A, nažalost, to nije neuobičajeno. Budući da se osjeća samo rastući tumor gušterače. Simptomi patologije izazivaju širenje karcinoma na druga tkiva.

Međutim, postoje znakovi koji omogućavaju sumnju na bolest u početnoj fazi. Oni u potpunosti ovise o lokalizaciji patologije.

Karakteristični su početni problemi s gušteračom, simptomi su sljedeći:

  • onkologija glave - gubitak težine, žutica, masnoća u stolici, bol u trbuhu,
  • rak tijela, repa - gubitak težine, nelagoda u trbuhu.

Patologija koja se razvija u glavi žlijezde osjeti se mnogo ranije od onkologije koja je nastala u drugim odjelima gušterače.

Glavni znakovi

U osnovi, ako govorimo o tumoru gušterače, mogu se primijetiti sljedeći simptomi:

  1. Nelagodnost u epigastričnoj boli. Ovo su prve pritužbe pacijenta. Komunikacija s unosom hrane u pravilu nije praćena. Bol je mnogo jača noću. Kada se lokaliziraju patologije u glavi žlijezde, nelagodnost se javlja u desnom hipohondriju i pupku. Ako je rep oštećen, tijelo gušterače, pacijent doživljava bol u donjem dijelu leđa, interkastralnoj regiji. Nelagodnost prilikom promjene položaja može promijeniti intenzitet. Stoga se ovaj bol često pogrešno pripisuje išijasu.
  2. Paraneoplastični simptomi. Pacijent doživljava slabost, gubitak apetita. Često postoji odbojnost prema masnoj, mesnoj hrani. Pacijent odbija omiljene intoksikacije - kofein, alkohol, duvan. Karakteristično je da su gubitak težine, poremećaj spavanja, Trussov sindrom (migracija tromboze perifernih vena).
  3. Opstruktivna žutica. Dolazi do kompresije žučnog protoka. Kao rezultat toga, pacijentov mokraća i koža postaju tamniji. Izmet se posvjetljuje. Postoji svrab na koži. Žučna kesica je razvučena na dodir, bezbolna.
  4. Poremećaj probave hrane. Potrebna količina enzima i žuči ne ulaze u crevni lumen. Kao rezultat toga, pacijent brzo gubi na težini. Ima sklonost dijareji.
  5. Osećaj težine. Stiskanje dvanaesnika uzrokuje da se pacijent osjeća pune stomaka, čak i s malom količinom hrane pojedene. Moguće burping trulo. Ponekad se pridruži povraćanje hrane.
  6. Krvarenje. Ako tumor raste kroz zidove želuca, ovaj se simptom može primijetiti kod pacijenta. Karakterizira ih povraćanje kašasto crne mase ili izmeta ugljeno-crne boje.
  7. Simptomi hipersplenizma. Pojavljuju se kada tumor pritisne slezenu venu. Pacijent razvija leukopeniju, anemiju, trombocitopeniju. Možda je povećanje veličine slezine - splenomegalija.
  8. Znakovi dijabetesa. Ako su otočići žlijezde koji proizvode inzulin uništeni, tada pacijent osjeća karakteristične simptome. Jaka je žeđ, svrab na koži i sluznici, suha usta.
  9. Ascites. Ovo je kasni znak patologije. Ukazuje na metastaze u peritoneumu, portalnoj veni.

Teško je nazvati bilo koji od navedenih simptoma specifičnih za onkologiju. Zbog toga je neprijatnost povezana s gušteračom obavezan razlog savjetovanja s liječnikom.

Dijagnostičke metode

Samo pregledom može se otkriti tumor.

Čak i pored prisutnosti simptoma (koji mogu karakterizirati drugu patologiju), provode se sljedeća ispitivanja:

  1. Ultrazvučno skeniranje. Ovo je sigurna i visoko informativna metoda. Takva studija omogućuje vam da utvrdite prisutnost upalnog procesa, reaktivne promjene gušterače, njegovo stanje. Ultrazvučnim pregledom se otkriva tumor čija veličina prelazi 2 cm. Osim toga, studija daje predstavu o nivou ehogenosti. Tijekom pregleda utvrđuje se stanje takvog tkiva kao što je parenhim pankreasa. Ultrazvuk otkriva njegove strukturne promjene.
  2. CT. Pregled daje opis veličine, lokacije patologije, zahvaćenosti susjednih organa. Studija je prilično pouzdana kada se otkrije tumor sa 3 cm. Međutim, CT je povezan sa zračenjem rendgenskih zraka. Zbog toga se često ne preporučuje njegovo provođenje.
  3. MRI. Velika informativnost metode kombinirana je s manjim opterećenjem na tijelu.
  4. Biopsija Ovo je najpouzdanija dijagnoza onkologije. Specifično područje tumora uzima se na ispitivanje, koje se pažljivo ispituje pod mikroskopom. Potrebni materijal uzima se na dva načina. Pod nadzorom ultrazvuka, posebna igla se ubacuje u područje tumora. Može se koristiti endoskopska metoda. U usta pacijenta uvodi se posebna tanka cijev.
  5. Krvni test. U onkologiji se otkriva porast određene tvari u njemu. Međutim, ova karakteristika može biti simptomatična za druge bolesti.

Ako se otkrije biopsija ćelija raka, dijagnoza se smatra potvrđenom. Međutim, da bi se odredio stadijum bolesti bit će potrebni dodatni pregledi: rendgen prsnog koša, ultrazvuk jetre.

Lečenje patologije

Ova bolest spada u najteže dijelove onkologije. Do danas, liječnici ne mogu jasno odgovoriti kako izliječiti gušteraču. Poteškoće su povezane sa starijim pacijentima. Pored toga, pacijenti imaju brojne popratne bolesti. Drugi faktor koji otežava liječenje je definicija patologije u kasnijim fazama, kada tumor zahvaća susjedne organe.

Glavni tretman je operacija pankreasa. Posljedice takve intervencije ovise o mnogim faktorima, od kojih je glavni stadij patologije.

Primjenjuje se, ovisno o indikacijama, i drugim metodama liječenja:

  • palijativna operacija
  • zračenje terapija
  • hemoterapija.

Hirurško liječenje

Pod operacijom se misli na Willov postupak. Pacijentu uklanjaju dio žlijezde koji sadrži tumor. Pored njega, isti zahvat podliježu i dio želuca, dvanaestopalačnog crijeva, žučnog mjehura i limfnih čvorova koji se nalaze u blizini gušterače.

Potreba za uklanjanjem tolikog broja organa nastaje zbog anatomske lokacije same žlijezde. Gušterača je usko uz gornja tkiva. S tim u vezi, tumor se vrlo brzo širi na susjedne organe. Njihovo uklanjanje omogućava vam da zaustavite rast patologije.

Nažalost, samo 10-25% oboljelih od raka preporučuje se za operaciju gušterače. Posljedice operacije ne isključuju smrtnost.

Istovremeno, statistika daje sljedeće podatke, ako govorimo o pacijentima s dijagnozom karcinoma gušterače:

  1. Bez operacije, prosječni životni vijek pacijenta je približno 6 mjeseci.
  2. Nakon operacije ovo se razdoblje povećava, ovisno o stadijumu patologije, do 1,5-2 godina.

Palijativna operacija

  • poboljšati kvalitetu života
  • otkloniti nelagodnost boli,
  • boriti se protiv opstruktivne žutice
  • vratiti propusnost dvanaestopalačnog crijeva.

Postoji nekoliko metoda pomoću kojih se može izvesti palijativna operacija. Tumor gušterače, nažalost, nije uklonjen. Međutim, kvaliteta života se neznatno poboljšava.

Glavne metode uključuju:

  1. Endoskopski postavljanje stenta. U lumen suženog kanala uvodi se posebna cijev ili žičani okvir. Proteže žučni kanal. Tako se obnavlja funkcioniranje kanala. Žuč se slobodno izlučuje.
  2. Instalacija odvoda. Značenje operacije je slično prethodnoj. Samo prohodnost žuči ne obnavlja se, već se prikazuje vani - u posebno dizajniranoj kesi.

Analgetici vam omogućavaju da se borite protiv bola. S ozbiljnom nelagodom, pacijentu su propisane opojne tablete protiv bolova:

Dodatni tretmani

Za borbu protiv pankreasne onkologije, pacijent se može lečiti sledećim vrstama radioterapije:

  • zračenje bremsstrahlungom,
  • daljinska gama terapija
  • ozračivanje brzim elektronom.

Zračna terapija može se izvoditi prije, nakon operacije, a ponekad umjesto nje. Očekivano trajanje života pacijenta je 12-13 mjeseci. Ako se zračenje terapija kombinira sa palijativnom hirurgijom, tada je prosječni životni vijek oko 16 mjeseci.

Kemoterapija se koristi kada je nemoguće provesti drugi tretman ili pojačati učinak preuzete terapije. Nažalost, takva metoda omogućava postizanje samo djelomične regresije neoplazme.

Prognoza patologije

U većini slučajeva dijagnoza se postavlja u naprednoj fazi. Pacijent već ima kliničke manifestacije takve patologije kao tumor gušterače. Prognoza ove bolesti je nepovoljna.

Pacijenti umiru od naglo rastuće intoksikacije, kaheksije, crijevne opstrukcije, opstruktivne žutice i niza drugih komplikacija.

Nakon operacije, petogodišnja stopa preživljavanja pacijenata (prema različitim autorima) iznosi 8-35%.

Prevencija patologije

Kako izliječiti gušteraču u onkologiji? Nažalost, to je prilično komplikovano. A ponekad je to nemoguće. Zbog toga treba uložiti sve napore kako bi se izbjegla bolest.

Da biste to učinili, trebali biste poslušati jednostavne preporuke:

  1. Prestanite pušiti.
  2. Uspostavite pravilnu ishranu.
  3. Uklonite štetne učinke okoline (azbestna prašina).
  4. Pravovremeno lečenje bolesti: pankreatitis, dijabetes.
  5. Sustavno se podvrgavaju preventivnim pregledima, pogotovo u prisustvu cista, opterećenih nasljednošću.

Ne dajte ni jednu šansu da se patologija razvije u vašem tijelu. Budite zdravi!

Pogledajte video: Rak pankreasa: jedan od najagresivnijih tumora (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar