Znakovi dijabetesa u djece od 8 godina: simptomi patologije

Žena u stalnoj brizi o zdravlju svojih susjeda kod kuće često ne primjećuje početne znakove dijabetesa, pripisujući im stres i umor. U međuvremenu, latentna bolest može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Dijabetes melitus (DM), kao jedna od tri najčešće bolesti na svijetu, drugi je nakon malignih novotvorina i bolesti srca i krvnih sudova. Prema stručnjacima, broj dijabetičara za 10-15 godina povećaće se za 2 puta. Uzbunu uzrokuje i činjenica da podmukla bolest dvostruko češće pogađa pravičniji spol.

Glavni uzrok dijabetesa kod žena je gojaznost. I ovdje se ne radi samo o fiziološkim karakteristikama ženskog tijela. Povijesno se dogodilo da je žena, iako je živjela značajan dio svog života u kuhinji, prisiljena da kontaktira hranu češće od ostalih članova domaćinstva. Budući da je trudna, jede za sebe i za bebu i opet pati od pretilosti. Osim toga, dijabetes se nasljeđuje po ženskoj liniji. Zato drage dame moraju znati koji su prvi znakovi dijabetesa kod žena da bi se isprva prepoznala bolest, sprečavajući da „tihi ubojica“ uništi zdravlje i skrati život.

Dijabetes tipa 1

Postoje dve vrste dijabetesa. Poremećen metabolizam ugljikohidrata tipa 1 razvija se kod djevojčica i mladih žena prije i nakon 30 godina sa nasljednom predispozicijom za dijabetes. Okidači mogu biti stres, virusne ili bakterijske infekcije.

Posljedica bolesti postaju procesi u kojima imunološki sustav percipira stanice gušterače kao strane i uništava ih koristeći vlastita antitijela. Kao rezultat toga, žljezdane ćelije zamjenjuju se vezivnim tkivom.

U skladu s tim, gušterača u određenim njenim područjima prestaje proizvoditi hormon inzulin koji je dizajniran za pružanje homeostaze unutrašnjeg okruženja tijela regulacijom razine glukoze u krvi. Autoimuni proces teče nezapaženo, može se proteći mjesecima nakon što je djevojčica doživjela virusnu infekciju. Zdravlje pacijenta naglo se pogoršava, dok se istovremeno manifestiraju sljedeći simptomi šećerne bolesti:

  • Stalna žeđ kao rezultat neimitiranja glukoze. Pacijentica pati od suvog grla, pije puno vode, ali ne može se napiti.
  • Gubitak kilograma, ponekad i do 10 kg mjesečno, uprkos pretjeranom apetitu. Gubitak kilograma rezultat je metaboličkih poremećaja koji se javljaju zbog hormonske neravnoteže. Čini se da tkiva prestaju primjećivati ​​i apsorbirati glukozu.
  • Metalni aftertaste.
  • Česta mokrenja kao rezultat velikih količina pijane tekućine. Alarm prouzrokuje stanje sa 12 mokraća dnevno i dnevnim volumenom urina od 3 litre.
  • Miris acetona u izdisanom dahu. Aceton kao jedan od metabolita normalno se uklanja iz tijela urinom. Kod dijabetesa tipa 1, toksin ostaje u tkivima i otrova ih.

U žena nakon 30 godina, s vremenom, mogu se pojaviti dodatni simptomi u obliku:

  • Niska temperatura (35,5–36,1 ° C).
  • Svrab, posebno u predjelu prepona.
  • Vaginalna infekcija.
  • Konvulzije, gubitak osjeta, ukočenost nožnih prstiju, bol u srcu, teladi zbog oštećenja perifernih živaca. U nedostatku pravodobnog liječenja, često se razvija gangrena.
  • Suva koža s jakim pijenjem i dobrom prehranom, propadanjem gornjeg sloja kože, loše zarastanjem rana i mikro pukotinama.
  • Oslabljen imunitet i kao rezultat čestih prehlada, kožnih lezija gljivičnom infekcijom, trzajem, furunculosisom.
  • Apatija, umor, nervoza, depresija, glavobolje zbog hormonske nestabilnosti.

Laboratorijski test krvi kod pacijenata ovisnih o insulinu pokazuje koncentraciju glukoze veću od 6,1 mmol / L, dok je norma šećera u krvi 4,1-5,9 mmol / L. Ali povišeni nivo šećera javlja se i tokom trudnoće, nakon bolesti ili stresa.

Sprovođenje ponovljenih testova nakon tjedan dana pomaže da se razjasni dijagnoza. Kada se dosegne prag od 8 do 11 mmol / L, glukoza je prisutna u urinu. Uz višak šećera u krvi, neki se dio kombinira s hemoglobinom crvenih krvnih zrnaca. Takav protein se naziva glikovani hemoglobin. Normalno je 4,5-6,5%.

Vidi također: Uzroci i liječenje svrbeža u anusulu

Dijabetes tipa 2

Ako gušterača održava normalnu razinu inzulina, ali stanice ne luče hormon, oni govore o relativnom nedostatku inzulina ili šećernoj bolesti tipa 2. U tom stanju ćelije osjećaju energetski glad, čak i ako su prisutni inzulin i glukoza. Manifestacija patologije karakteristična je za zreliju dob. Koji su znakovi dijabetesa kod žena nakon 40?

Uz opće znakove dijabetesa kod žena, drugu vrstu dijabetesa karakterišu njeni urođeni simptomi, poput:

  • Osteoporoza Kršenje koštane gustoće češće je kod žena nakon 60 godina, ali s dijabetesom se to stanje može pojaviti i kod žena nakon 40 godina.
  • Slab mišićni tonus zbog oslabljenih perifernih živaca i nedostatka vježbe.
  • Debljanje pred kojim su sve dijete nemoćne.
  • Gubitak kose na nogama i njihov izgled na licu.
  • Žuti izrastaji na koži - ksantomi.
  • Oštećenje vida.

Dijabetes tipa 2 javlja se u 90% slučajeva. Zdravim načinom života, bolest se može spriječiti i za ovu intenzivnu fizičku aktivnost ili „gladnu“ dijetu neće trebati. Još jedna stvar je ženskog dijabetesa tipa 1, protiv kojeg nema efikasnih preventivnih metoda.

Liječenje dijabetesa

Sa dijabetesom se ne možete baviti amaterskim aktivnostima. Samo kvalificirana medicinska pomoć može poboljšati kvalitetu života žene. Liječenje dijabetesa je uspješnije u ranim fazama bolesti. Zbog toga žene trebaju pratiti promjene koje se događaju i osjećaje s kojima su popraćene. Na prve znakove dijabetesa kod žena nakon 50 godina, potrebno je položiti testove kako bi se utvrdilo:

  • holesterol i šećer u krvi,
  • urinarni nivo ketona
  • enzimi gušterače.

S nivoom glukoze iznad 7 mmol / L, ljekar može dijagnosticirati predijabetes. Točna dijagnoza može se postaviti nakon što se uzmu u obzir rezultati svih ostalih testova. Kod razine od 10 mmol / l i više, može se govoriti o velikim problemima sa lučenjem inzulina.

Vidi također: Liječenje znojenja kod odraslih

DM može imati različite stupnjeve ozbiljnosti: od prvog do četvrtog. Bolest je neizlječiva, stoga prolazi pod stalnim liječničkim nadzorom.

Tečaj liječenja dijabetesa tipa 2 uključuje:

  • praćenje glukoze u krvi
  • dijeta
  • uzimanje lijekova koji snižavaju glukozu u krvi i poboljšavaju osjetljivost na inzulin na stanice.

Ako strogo slijedite sve propise liječnika, ubrizgavanje inzulina možda neće biti potrebno, jer se hormonska pozadina postepeno normalizira.

Liječenje dijabetesa tipa 1 uključuje:

  • injekcije insulina
  • dijeta
  • časovi fizičkog vaspitanja.

S početkom remisije mora se podržati sportom i terapijskom dijetom. Liječnik odabire taktiku liječenja, uzimajući u obzir individualne karakteristike svakog pacijenta, njegovu dob, vrstu dijabetesa i druge faktore. Simptomi s godinama postaju izraženiji. U 60. godini života moguće je čak i razvoj mliječne kome, pojava problema s bubrezima, vidom i kožom. Preporučljivo je u medicinski tim uključiti iskusnog oftalmologa, kardiologa i nefrologa. Kao dodatak glavnom tretmanu, mogu se koristiti i alternativne metode, ali samo odobrene od strane lekara.

Ako se ne liječi, dijabetes može uzrokovati invalidnost i ranu smrt. Nije ni čudo što bolest ima i drugo ime - „tihi ubojica“. Rezultati jedne velike studije pokazali su da dijabetes smanjuje život žene u prosjeku od 8 godina, 6 puta povećava rizik od razvoja patologija srca i krvnih sudova, dok je kod muškaraca potonji 2-3 puta manji.

Prevencija dijabetesa

Podmukla bolest nekoliko puta povećava rizik od razvoja ozbiljnih bolesti. Da se ne postane njegova žrtva i spriječi razvoj opasnih komplikacija, posebno ako žena ima opterećenu nasljednost, prekomjernu težinu i starije od 40 godina, važno je učiniti prevenciju dijabetesa:

  • Pratite nivo glukoze u krvi, za to uzimajte testove dva puta godišnje. Sa nivoom šećera u zdravih ljudi, dijabetesne komplikacije ne dolazi u obzir.
  • Sve zabavnije kretanje.
  • Stabilizirajte emocionalno stanje, jer depresija samo hrani dijabetes, formirajući začarani ciklus.
  • Uklonite stresore.
  • Pratite krvni pritisak.
  • Riješite se viška kilograma bez dijeta i gladi.
  • Uvedite prave prehrambene navike. Umjesto slastičarskih i pekarskih proizvoda koristite dijabetični kruh ili raženi hljeb. Zaboravite na praktičnu hranu, žestoka pića, začinjena jela.
  • Jedite 5-6 puta dnevno.

Uz drugačiji način života, dijabetičar može imati ozbiljne komplikacije u obliku angiopatije, polineuropatije, dijabetičkog stopala, retinopatije, dijabetičke kome.

Kada ispuni sve zahtjeve, žena koja ima dijabetes bilo koje vrste, imat će dug i pun život.

Dijabetes melitus kod djece. Simptomi dijabetesa kod djeteta. Dijabetes kod dojenčadi. Uzroci razvoja, komplikacija i liječenja dijabetesa u djece

Dijabetes melitus kod djece - Ovo je teška hronična endokrina bolest povezana sa nedostatkom inzulina u tijelu i karakterizira je kršenje svih vrsta metabolizma, ali prije svega ugljikohidrata.

Sa dijabetesom je zahvaćen gušterača deteta. Jedna od funkcija gušterače je održavanje normalne razine šećera u krvi (norma kod djece je 3,3 - 5,5 mmol).

Zbog toga gušterača proizvodi:

  • Hormon glukagon proizvodi α-stanice otočića Langerhansa - on je antagonist inzulina i odgovoran je za pretvorbu glikogena (akumuliranog i pohranjenog u tjelesnom šećeru) natrag u glukozu.
  • P-stanice otočića Langerhansa proizvode hormon inzulin - on potiče prelazak glukoze u glikogen koji se taloži u jetri i mišićima. Takođe je odgovoran za upotrebu glukoze u energetske svrhe, kao i za prenos viška glukoze u masti i proteine.

Dijabetes melitus kod djece može se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, ali posebno se često ova bolest razvija u periodima pojačanog rasta djeteta (u 6, 8, 10 godina i u adolescenciji).

Etiologija dijabetesa do danas nije dobro shvaćena. Međutim, možemo utvrditi faktore rizika koji doprinose nastanku dijabetesa u djece:

  1. Nasljedna predispozicija. Vjerovatnoća primarnog dijabetesa kod djeteta čiji otac ili majka ima dijabetes otprilike je 10-15%.
  2. Kršenje metabolizma ugljikohidrata kod djeteta. Javlja se kada konzumirate veoma veliku količinu lako probavljivih ugljikohidrata (proizvodi od maslaca, kolači, tjestenine ne od čvrste pšenice, krompir, zdrob) i nedostatak proteina i masti.
  3. Gojaznost
  4. Teške infekcije
  5. Fizičko i mentalno preopterećenje djeteta

Patogeneza (razvoj) dijabetesa u djece

U patogenezi dijabetesa kod djece može se razlikovati nekoliko točaka:

  1. Uz nedostatak inzulina, glukoza se prenosi u ćelije, a tijelo počinje koristiti masti i bjelančevine kao izvore energije, koji se oksidiraju ne do krajnjih proizvoda (vode i ugljičnog dioksida), već do međupredmetnih - ketonskih tijela. Kao rezultat toga, povećava se acidoza u krvi (pomak acidobazne ravnoteže tijela na kiseloj strani).
  2. Budući da tijelu nedostaje energije i šećera, u glukagonu se počinje razgradnjom glikogena u glukozu. Razina glukoze u krvi raste - javlja se hiperglikemija. Ali zbog nedostatka ili nedostatka inzulina, glukoza se ne prerađuje i ne ulazi u stanice. Takav začarani krug javlja se u tijelu djeteta koje boluje od dijabetesa.

Šećer se počinje izlučivati ​​iz tijela na neobičan način: putem znojnih žlijezda (otuda i svrbež na koži), te preko bubrega, mokraćom (glukozurije).

Simptomi dijabetesa kod djece

Dijabetes melitus kod djece može imati relativno akutni početak ili se razvijati postepeno.

Za akutna početak karakterizira takozvana trijada simptoma dijabetesa:

  • Polidipsija je povećana žeđ kod djeteta (do 3 litre dnevno), ali edem se ne formira.
  • Poliurija - povećana količina izlučenog urina (do nekoliko litara)
  • Polifagija - povećan apetit deteta. Ali istovremeno je dijete mršavo i uopće se ne oporavlja.

Za postepeno razvoj dijabetesa kod djece je karakterističan: suha koža, grebanje kože, svrbež sluznice u genitalnom području, djeca postaju sklona pojavi pustularnih infekcija.

Tada se razvija mikroangiopatija (aterosklerotska lezija velikih žila detetovog tela), manifestuje se kod dece sa tupim srčanim tonovima, palpitacijama, poremećajem ritma, nedostatkom daha, a zatim se razvija koronarna bolest srca.

Sa strane živčanog sustava dijabetes karakterizira pojava simptoma poput letargije djeteta, apatije, umora, a ponekad i depresije.

U bolesnika s dijabetesom jetra jako pati - razvija se masna lipodistrofija jetre.

At novorođenčad javlja se dijabetes melitus:

  1. Prema vrsti septičkog stanja (dijete je letargično, nemirno, koža blijeda, tahikardija, nestabilna stolica i to nije povezano s hranjenjem dojilje ili dodatnom hranom).
  2. Prema vrsti hipodistrofije (djetetov manjak tjelesne težine na normalno i nije povezan s njegovom prehranom).

Karakterističan je i simptom škrobnih pelena (zbog glukozurije).

Dijagnoza dijabetesa kod djece

Za potvrdu dijagnoze dijabetesa kod djece provode se sljedeći testovi:

  • Krv za šećer (kod djece, norma šećera u krvi je od 3,3 do 5,5 mmol / l)
  • Određivanje glukozurnog profila - određivanje šećera u urinu uzetog iz jednog obroka u drugi.
  • Određivanje ketonskih tela u krvi (mala količina je normalno prihvatljiva) i u urinu (ne bi trebalo da budu normalne).
  • Ispitivanje tolerancije na glukozu - krv se uzima iz vene ujutro, na prazan stomak, a potom djetetu daju vodu sa šećerom. Nakon 2 sata ponovo se uzima krv. Treba obnoviti normalnu razinu glukoze.
  • Određivanje glikoziranog hemoglobina (ovo je hemoglobin koji je zarobio glukozu). Glikovani hemoglobin

Oblici dijabetesa kod djece

  1. Primarni dijabetes je karakterističan za djecu
  2. Sekundarni dijabetes karakterističan je za odrasle, tj. povezane s bilo kojom bolešću gušterače.

Primarni dijabetes može biti:

  • Prediabetes - istovremeno je šećer u krvi na glasu normalan, u urinu nema glukoze, test na toleranciju na glukozu je negativan. Prediabetes se daje djeci sa nasljednom predispozicijom za dijabetes i blizance, ako je jedan od njih dijabetičar. Istovremeno se dijabetes možda neće razviti, ali preporučuje se voditi aktivan način života, pravilnu prehranu (bez viška lako probavljivih ugljikohidrata) i izbjegavati stres.
  • Latentni dijabetes - dok je šećer u krvi norma na post, nema šećera u urinu, ali test za toleranciju na glukozu je pozitivan.
  • Očiti dijabetes - prisutne su sve promjene u krvi i urinu.

Težina otvorenog dijabetesa:

  1. Blagi dijabetes melitus - razina šećera u krvi ne viša od 8 mmol / l, u urinu - ne više od 10-15 g / dan.
  2. Prosječna ozbiljnost šećerne bolesti je razina šećera u krvi od 8 do 14 mmol / l, u urinu - 20-25 g / dan.
  3. Teški dijabetes - nivo šećera u krvi veći od 14 mmol / l, u urinu - 30-40 g / dan. Kod djece sa ovim stepenom dijabetesa češće se javljaju komplikacije.

Komplikacije dijabetesa kod djece

Komplikacije dijabetesa kod djece mogu biti akutne i kasne.

Akutne komplikacije - mogu se pojaviti u bilo kojem periodu bolesti i zahtijevati hitnu njegu.

Akutne komplikacije dijabetesa kod dece su:

    Dijabetička hiperglikemijska koma. Hiperglikemijska koma zasniva se na nedostatku inzulina. Razvija se postepeno: dijete razvija slabost, pospanost, pojačava se žeđ i poliurija. Postoje bolovi u trbuhu, mučnina i može povraćati. Tahikardija (povećani rad srca), krvni pritisak se smanjuje, zjenice su sužene, očne jabučice su meke, miris iz usta (aceton). Tada dolazi do gubitka svijesti.

Što učiniti: primjena inzulina (obično se preporučuje 0,5-1 E na 1 kg tjelesne težine) i hitna medicinska pomoć.

Hipoglikemijska koma. U srcu hipoglikemijske kome je predoziranje inzulina. Razvija se snažno: koža deteta je vlažna, dete je uznemireno, zjenice su proširile i povećao se apetit.

Što učiniti: hraniti dijete (možete dati slatki čaj) ili davati glukozu (20-40%) intravenski 20-30 ml.

Kasne komplikacije dijabetes melitus - razvija se nekoliko godina ili desetina godina nakon nastanka bolesti.

Kasne komplikacije kod dijabetesa kod djece:

  1. Dijabetička oftalmopatija - patološka oštećenja oka kod dijabetes melitusa. Može se očitovati dijabetičkom retinopatijom (oštećenje mrežnice), oštećenjem okulmotornih živaca (što dovodi do strabizma) i progresivnim smanjenjem oštrine vida (zbog atrofije optičkih nerava i ishemijske neuropatije).
  2. Dijabetička artropatija - oštećenje zglobova kod dijabetesa. Karakteriziraju ga bolovi u zglobovima i ograničena pokretljivost zglobova.
  3. Dijabetička nefropatija - oštećenje bubrega kod šećerne bolesti (u analizi urina - proteina). Nakon toga dovodi do razvoja hroničnog zatajenja bubrega.
  4. Dijabetička encefalopatija - dovodi do promene raspoloženja i psihe kod deteta, izraženih brzom promenom raspoloženja, mentalnom neravnotežom i pojavom depresije.
  5. Dijabetička neuropatija - oštećenje nervnog sistema deteta koji ima dijabetes. Manifestira se kao bolovi u nogama u mirovanju i noću, parestezije, omamljenost ekstremiteta, sa strane kardiovaskularnog sistema - asimptomatski infarkt miokarda, trofični poremećaji koji se manifestuju kao čirevi na nogama.

Postoje i druge komplikacije, ali nisu tipične za dijabetes kod djece.

Liječenje dijabetesa kod djece

Medicinski tretman dijabetesa kod djece zasnovan je na nadomjesnoj terapiji inzulinom. Kod djece se koristi inzulin kratkog djelovanja. 1ml sadrži 40 međunarodnih jedinica (IU) inzulina.

Inzulin se ubrizgava supkutano u abdomen, ramena, kukove i stražnjicu. Mjesta ubrizgavanja moraju se izmjeniti kako bi se izbjeglo stanjivanje potkožnog masnog tkiva.

Koriste i inzulinske pumpe (zauzvrat su, ili ih možete sami kupiti na plaćenoj osnovi - u prosjeku 100 000-200 000 rubalja).

Zaključno, dodala bih, ako vam je djetetu dijagnosticiran dijabetes melitus, nemojte očajavati. Treba se usmjeriti na pozitivan način i pomoći djetetu da uđe u novi životni ritam. Pokušajte se pridržavati prehrane i načina života djeteta (barem s njim), tako ćete mu na ovaj način olakšati posao. Želimo vam puno sreće!

Znakovi dijabetesa u djece ovisno o dobi: koja je opasnost od bolesti

Dijabetes je bolest koja pogađa ne samo odrasle, već i djecu različite dobi. Dijagnoza izvedena na vrijeme omogućava vam brzo poduzimanje mjera i sprečavanje razvoja komplikacija, što često dovodi do smrti.

Dijete, posebno ono malo, ne može analizirati svoje stanje i otkriti znakove nastanka bolesti. Stoga bi roditelji trebali kontrolirati njegovo zdravlje.

Za malu djecu normalno je da pije puno vode dnevno, s godinama ta potreba postaje manje izražena. No, ako se počne primjećivati ​​suhoća sluznice usta, dijete stalno traži piće i čak se probudi usred noći, tada je vrijedno obratiti pažnju na to.

Apetit je odličan, ali dijete gubi na težini

Nedostatak apetita već govori o kasnim fazama tijeka bolesti, ali u samom se početku primjećuje samo njegovo jačanje, dok dijete aktivno gubi na težini. Izuzetak su novorođenčad, oni odmah odbijaju jesti čim šećer poraste ili padne.

To je posebno vidljivo kod djece školskog uzrasta. Počinju škiljiti.

Miriše na aceton ili natopljene jabuke

Ovim simptomom morate zgrabiti dijete i požuriti se sa liječnikom. Ti su mirisi karakteristični znak dijabetesa. Znakovi dijabetesa kod djece se brzo manifestiraju, a zadatak roditelja nije da propusti trenutak i brzo poduzmu sve mjere: posavjetovati se s liječnikom radi dijagnoze i liječenja. Ne zanemarujte detetove pritužbe da se ne oseća dobro.

Dijagnoza dijabetesa kod djece

Nakon obraćanja zabrinutih roditelja sa stanjem njihovog djeteta, liječnik propisuje niz studija koje će pomoći potvrditi ili poreći prisutnost bolesti.

Prilikom prvog imenovanja ljekar pažljivo pregledava kožu i sluznicu djeteta, zanima se za promjene u njegovom ponašanju i pita o općem stanju.

Crvenilo može ukazivati ​​na prisustvo bolesti, slično onome što se događa s dijatezom, na obrazima i bradi.

Nisu uzalud oni koji kažu da se unutarnje stanje tijela prikazuje na jeziku, pa ni u ovom slučaju postaje grimizna boja, što signalizira bolest. Komadi gube elastičnost, postaju tanji. Ispitivanja mokraće i krvi uzimaju se na prazan stomak. Krv će vam reći o nivou šećera i inzulina, hemoglobina, glukoze i još mnogo toga. Urin će reći o pokazateljima glukoze u njoj i ketonima.

Istraživanje se može provoditi više puta. Uz prisustvo indikacija, provodi se praćenje pokazatelja za određene vremenske periode. Ako je potrebno, rade test tolerancije na glukozu koji podrazumijeva da dijete pojede određenu količinu glukoze i tada polaže testove svakih 30 minuta, i to samo 4 puta.

Ultrazvuk može isključiti bolesti gastrointestinalnog trakta koje mogu imati slične simptome, ali nisu povezane s dijabetesom.

Posebna se pažnja posvećuje gušterači, jer se upravo u njoj formira potrebni inzulin.

Nakon proučavanja svih rezultata, liječnik će moći donijeti zaključak i izraditi plan usmjeren na ublažavanje stanja, sprečavanje komplikacija i povećanje remisije.

Ako ne obratite pažnju na znakove dijabetesa kod djece, tada se možete pripremiti za činjenicu da će dijete postati invalid, iako ima i strašnijih slučajeva, poput kome ili smrti.

Dijete ili tinejdžer - nema veze, bolest nema razlike. Oboje su skloni problemima sa cerebralnom cirkulacijom i kardiovaskularnim sistemom.

Oni mogu imati zatajenje bubrega i jetre.

Neka djeca gube vid sve do sljepoće. Rane i ogrebotine zarastaju vrlo dugo, a na nogama se razvija mikoza. Novorođenčad do godine često pada u hipoglikemijsku komu. Do kome dolazi i zbog laktacidoze. Ovakvi uvjeti djece u većini slučajeva dovode do smrti.

Sve nuspojave dijabetesa definitivno su opasne po zdravlje, utiču na razvoj djeteta u fizičkom i psihoemocionalnom smislu. Socijalna prilagodba osobe s dijabetesom često je komplicirana zbog prevremeno dijagnosticirane bolesti i neblagovremenog liječenja.

Ovisno o stadiju bolesti i njegovim simptomima, razlikuju se dvije vrste dijabetesa koje uključuju uporabu lijeka koji nadoknađuje inzulin ili mu nije potreban, a dijeta i sistemsko liječenje mogu se odustati.

Simptome dijabetesa u djece inzulinski ovisnog tipa karakteriziraju:

  • nagon da se pije često i puno se piše,
  • gubitak kilograma s povećanim apetitom,
  • infekcije kože i ne zaceljujuće rane,
  • razdražljivost
  • mučnina, ponekad praćena povraćanjem,
  • vaginalna kandidijaza kod djevojčica adolescenata.

Dijabetes koji nije ovisan o insulinu ima simptome kao što su:

  • umor i pospanost,
  • suve sluzokože,
  • smanjen vid
  • mikoza stopala,
  • bolesti desni.

Dijete koje već može jasno izraziti svoje misli i opisati osjećaje, može roditeljima reći kakvu nelagodu doživljava, ali djeca ne mogu jasno komunicirati, pa je zadatak majke i oca pažljivo nadzirati njihovo dijete.

Gubitak kilograma smatra se kasnim znakom bolesti, jer su početni simptomi dijabetesa kod djece prilično opsežni.

Uostalom, sve počinje s lošim zdravljem, stalnom željom za pićem i pretjeranim mokrenjem.

Budući da mnogo korisnih tvari napušta tijelo sa urinom, a on nema vremena da ih napuni, rezultat je dehidracija i nedostatak energije za pun život.

Da bi se nadomjestile rezerve energije, masni sloj počinje trošiti, što dovodi do iscrpljivanja. Ako se otkrije takav simptom, moraju se poduzeti hitne mjere. Svaki ljudski pokret troši puno energije. Da bi normalno postojale, njegove rezerve moraju biti dovoljne.

Hipoklikemijska koma

Javlja se ako ne preduzmete mjere pri njegovim prvim znacima: opća slabost i drhtanje u nogama, praćeni snažnim osjećajem gladi, glavobolje i znojenja.

To je rezultat naglog pada šećera u krvi zbog stresa, velikih fizičkih napora, neuhranjenosti i prekomjerne doze inzulina.

Tada počinju konvulzije, svijest se zbunjuje, dijete doživljava intenzivno uzbuđenje, tada postaje potlačeno.

Ketoacidotska koma

Znakovi stanja koji doprinose padu ove vrste kome su:

  • pospanost i slabost celog tela,
  • nedostatak apetita ili njegovo snažno smanjenje,
  • osjećaj mučnine i povraćanja,
  • kratkoća daha
  • karakterističan miris acetona.

Ako ne obratite pažnju na takvo stanje djeteta, tada će izgubiti svijest, imat će slab puls, neujednačeno disanje i nizak krvni pritisak.

Nagli porast šećera u krvi može dovesti do kome. Ako je dijete odjednom naglo povećalo potrošnju vode, počelo urinirati mnogo češće, a količina urina povećavala se u volumenu, onda je vrijeme da se poduzme akcija.

Nadalje, stanje će se pogoršati, pojavit će se glavobolja, jaka slabost, nestat će apetit i pojaviti se znakovi gastrointestinalnog poremećaja.

Što se bliže komi, to teže postaju znakovi: mokrenje gotovo potpuno prestaje, disanje postaje rijetko i bučno, dijete prestaje reagirati na vanjske podražaje i druge, gubi svijest.

Nažalost, mnoga od ovih stanja su fatalna. Ali s vremenom izvedene manipulacije i medicinska pomoć neće dopustiti nesreću.

Ako ne uzmete u obzir pogrešnu prehranu djeteta, onda oni koji su imali ozbiljne virusne bolesti, poput gripe, ospica ili rubeole, rizikuju razvoj dijabetesa. Znakovi dijabetesa kod djece se često nasljeđuju, pa bi roditelji koji pate od ove bolesti trebali biti pažljiviji prema zdravlju djeteta.

Debela djeca su u riziku i mogu postati dijabetičari za život u bilo kojem trenutku. U adolescenciji tinejdžer mijenja hormonsku pozadinu zbog koje može doći do dijabetesa.

Isti problem se primjećuje kod one djece koja doživljavaju velike fizičke napore.

Sada prelazimo na prehranu, koja na tijelo utječe gore i doprinosi dijabetesu.

Suprotno mišljenju o korisnosti prirodnog svježe cijeđenog soka, nije toliko dobar. Visoki šećer u voću nije dobar.

Ali povrćni sokovi, naprotiv, nose mnogo korisnih tvari za dječje rastuće tijelo. Sve dobrote od kvasnog tijesta ne preporučuju se ni odraslima, a pogotovo djeci.

Izvrsna zamjena će biti proizvodi od skutnog tijesta ili keksa.

Čips, brza hrana i soda koju su voljeli svi tinejdžeri čine mnogo štete i jedan su od čestih uzroka dijabetesa. Možete zaštititi svoje dijete od upotrebe tih proizvoda.

Da biste to učinili, ne morate ih sami jesti i kupovati kući. Prehrana bi trebala biti redovna i cjelovita.

Dobra majka moći će pripremiti jela tako da dijete ne želi doručkovati negdje izvan vlastite kuhinje.

Kako otkriti dijabetes kod dojenčadi

Novorođenčad još uvijek ne mogu govoriti i izražavati svoje emocije s boli i nelagodom samo uz pomoć vrištanja i plakanja. Zadatak pažljive majke je da na vreme primijeti promijenjeno ponašanje bebe i znakove dijabetesa.

U novorođenčadi do godinu dana glavni vidljivi znakovi bolesti su:

  • crijevnih problema kao što su proljev, zatvor, natečenost,
  • urin se posvjetljuje, a nakon sušenja na peleni mrlja od njega postaje viskozna, kao da je šećerna,
  • pelenski osip pojavljuje se na genitalijama i guzici, što se ne može riješiti.

Faza bolesti

Ovisno o tome u kojem se stadiju bolesti otkriva, propisuje se liječenje i prehrana. Ako kod djece nema očiglednih znakova dijabetesa, a otkriva se samo na temelju testova, ponekad ponovljenih, tada je to takozvani „prediabetes“. Bolest otkrivena u ovoj fazi lako se liječi i remisija može biti dugi niz godina.

Latentni dijabetes karakteriziraju sva odstupanja od gore navedene norme: pojačana žeđ, umor, suha koža.

Pravodobna dijagnoza i započeti tretman mogu zaštititi od većine komplikacija i nuspojava bolesti. Poslednja faza je veoma opasna.

Stanje bolesnog djeteta je ozbiljno, ozbiljne komplikacije ne dozvoljavaju da normalno postoji. Veliki procenat dece padne u komu ili umre u ovoj fazi.

Roditelji ne bi trebali odgađati posjetu ljekaru, misleći da će svi problemi nestati sami od sebe. Što se prije dogodi otkrivanje dijabetesa, to će biti lakše liječenje, što djetetu garantira normalno postojanje u društvu.

Simptomi dijabetesa kod male djece

Bolest poput dijabetesa može se očitovati u bilo kojem dobu. Bolest se nalazi čak i kod novorođenčadi - to je urođena priroda patologije, rijetka je. Dijabetes se smatra uobičajenim u djece koja imaju 8-14 godina.

Metabolički procesi mladog tijela mnogo su brži nego kod odraslih. Neformalni nervni sistem može u velikoj meri uticati na šećer u krvi. Mnogo ovisi o starosti, što je tijelo mlađe, to se teže boriti protiv bolesti.

Dijabetes se razvija u djetinjstvu, kao i kod odraslih. Ponašanje bolesti, kako u mladoj tako i starijoj dobi, direktno je povezano s radom slezine. Proizvodnja tvari poput inzulina prilagođava se starosti od 5 godina. Što se tiče kritičnosti, rizik od patoloških znakova povećava se u razdoblju od 6 do 12 godina.

Koji su uzroci dijabetesa

Tačne uzroke dijabetesa kod djece ili odraslih gotovo je nemoguće utvrditi. Svrha imunološkog sistema u tijelu osmišljena je da uništi opasne bakterije i viruse. Ali, postoje neki razlozi ili promjene koji daju poticaj imunološkom sustavu da napadne beta ćelije slezine. Do danas naučnici rade na ovom problemu.

Genetika u velikoj mjeri određuje predispoziciju djetetovog tijela za dijabetes tipa 1, o čemu će biti govora u nastavku. Vrijedno je zapamtiti da su uzroci dijabetesa kod djece različiti, poticaj za pojavu bolesti može biti čak i prijenos obične rubeole ili gripa.

Vrijedi podsjetiti se na takav hormon kao što je inzulin. Ovo je supstanca koja pomaže glukozi da uđe u ćelijsku strukturu iz glavnog sastava krvi, gdje se glukoza koristi kao vrsta goriva. Struktura beta ćelija odgovorna je za proizvodnju inzulina. Smješteni su u gušterači, na osebujnim otočićima Langerhans.

U normalnim uvjetima, nakon jela, određena količina inzulina ulazi u krv. Djelovanje hormona uporedivo je s radom osebujnih tipki koje otključavaju vrata odgovarajućih ćelijskih membrana, kroz koje ulazi glukoza.

Dakle, dolazi do smanjenja koncentracije šećera u ukupnom sastavu krvi. Nadalje, proizvodnja inzulina je malo smanjena, važno je održavati nivo glukoze u tijelu. Vrijedi napomenuti da se rezerve šećera skladište u jetri. Oni se ističu na niskom nivou.

Metabolizam glukoze u insulinu djeluje u obliku povratne informacije, u normalnim uvjetima. Ako je više od 80% beta ćelija uništeno zbog neispravnog rada imunološkog sistema, proizvodnja inzulina neće uspjeti i koncentracija šećera će se povećati. Dolazi do gladi tkiva, jer ne primaju gorivo. Dakle, kod djece postoje znakovi dijabetesa, koji se odnose na prvi tip.

Postoje dvije vrste dijabetesa i kod djece i kod odraslih:

  1. Prvi tip karakterizira smanjenje broja beta ćelija koje su odgovorne za proizvodnju inzulina. On postaje manji ili se stvara vrlo mala količina.
  2. Druga vrsta bolesti određena je proizvodnjom inzulina u normalnim količinama ili, čak, povećanom. Dno crta je da se proizvodi nekvalitetnim i nije u stanju da rastvara pravu količinu glukoze u krvi, zbog toga njegova razina raste.

Kada upoređujemo ove dvije vrste, možemo sa sigurnošću reći da se prva češće javlja u mlađoj dobi. Što se tiče drugog tipa, pojavljuje se u starijoj dobi, posebno u starijoj dobi.

Simptomi i znakovi bolesti koji se javljaju kod mladih i adolescenata

Djeca u dobi od 6 do 13 godina mogu patiti od nedostatka inzulina, jer je rizik od problema prevelik. Dijabetes se može pojaviti iznenada, za samo nekoliko sedmica. Mnogi se roditelji savjetuju da se unaprijed upoznaju sa simptomima patologije kako bi unaprijed poduzeli odgovarajuće mjere.

Postoje određeni simptomi dijabetesa kod djece koje roditelji mogu primijetiti, važno je na njih reagirati i odmah obavijestiti stručnjake.

  1. Danju se povećava apetit.
  2. Kod malog pacijenta možete čuti miris u obliku acetona iz usne šupljine.
  3. Opustite se nakon virusnih infekcija.
  4. Dijete dramatično gubi kilograme.
  5. Pojava slabosti, letargije ili znojenja.
  6. Izraženo pogoršanje zdravlja nakon jela.
  7. Često se javlja mokrenje, posebno noću.
  8. Pojava česte žeđi, dijete želi stalno piti.

Dešava se da se ne pojave svi navedeni simptomi i znakovi. Na primjer, kada dođe do nedostatka inzulina, miris acetona iz usta neće se uvijek pojaviti, to se odnosi i na gubitak kilograma, što se takođe ne događa uvijek sa razmatranom patologijom.

Povećan apetit

To je zbog činjenice da ćelije djetetovog tijela gladuju. Dijete pokušava puno jesti, ali gladovanje ćelija ionako se nastavlja.

Ako se kod nenormalnog gubitka težine dogodi pojačani apetit, što nije normalno, to je zbog loše apsorpcije glukoze i propadanja masnih ćelija da bi se stvorila energija.

Kao zaključak, tipičan znak dijabetesa je gubitak kilograma, praćen povećanim apetitom.

Miris oralnog acetona

Simptom se javlja prilikom raspada masti koju tijelo pohranjuje kao energetski supstrat. Kao rezultat, pojavljuje se prisustvo ketona, uključujući aceton. Sistem mladog tijela pokušava se riješiti takvih otrovnih tvari, uklanjajući ih kroz bronhije ili pluća. Ako je ova patologija dijabetes tipa 2, onda se ovaj simptom možda ne očituje.

Dijete dramatično gubi kilograme

Pad tjelesne težine kod djeteta koje pate od ove patologije uočava se u nedostatku inzulina. Dopunjavanje ćelija praktično ne dolazi. Kao rezultat toga, propadanje masnih ćelija, koje je tijelo stvorilo, kao skladište energije. Ako je dijabetes drugog tipa, onda su takvi simptomi praktično nevidljivi.

Ovaj simptom nastaje zbog povećanja glukoze nakon obroka bogatog ugljikohidratima. Vrijedno je napomenuti da se s povećanom razinom glukoze uvijek pojavljuju slabost i loše zdravlje. S vremenom će kompenzacijska sposobnost slezine dovesti nivo glukoze u normalu. Dijete će biti aktivno aktivno do sljedećeg obroka.

Pojava slabosti i letargije

Ovi simptomi su uzrokovani nepravilnim unosom glukoze. Jaki napadi slabosti i letargije manifestuju se povezani s prisustvom acetona u krvi (ketoacidoza). Dečije telo pokušava da ukloni aceton putem genitourinarnog sistema, tačnije putem bubrega ili znoja. To je popraćeno odgovarajućom povećanom diurezom i pretjeranim znojenjem.

Mokrenje i žeđ

Dijete s dijabetesom počinje piti puno tekućine. Prema istraživanjima mnogih naučnika, dokazano je da ako je razina šećera u krvi povišena, dolazi do osebujnog izvlačenja tekućine iz ćelijske strukture. Tako se razvija dehidracija ćelije.

Djeca se često traže da piju noću, kao i obožavatelj. Akumulirana glukoza može imati štetan učinak na bubrege, zbog čega su česti pozivi za malog, posebno noću. Tako se tijelo pokušava riješiti štetnih toksina.

Kada na vreme ne obratite pažnju na stanje bebe, dete će postati još gore. Biće slab i nesrećan. Često postoji promjena u povećanom apetitu prema averziji prema konzumiranju hrane.

U tom slučaju morat ćete pozvati doktora, ali bolje je ići sa djetetom na potpuni pregled kako biste znali šta i kako dalje.

Pravovremena intervencija stručnjaka pomoći će djetetu, to se mora učiniti, jer dijete može izgubiti svijest ili pasti u komu. Postoje fatalni ishodi.

Kontrola dijabetesa

Danas nema načina da zauvek izleči dete od takve bolesti. Terapija koju je propisao ljekar namijenjena je dugoj normalizaciji metaboličkih procesa u tijelu.

Stanje bebe trebaju stalno pratiti roditelji do određene dobi, to je njihova odgovornost. Kompetentan pristup terapiji smanjuje rizik od komplikacija u budućnosti.

Savremene metode suočavanja sa bolešću poput dijabetesa imaju nekoliko smjerova:

  • trenutno se praktikuje metoda presađivanja ćelija slezine koja je odgovorna za proizvodnju inzulina,
  • razvijaju se metode i lijekovi koji normaliziraju promjene u imunološkom sistemu,
  • razvoj metoda za isporuku inzulina pogodnijih i bezbolnih za djecu.

Da biste izliječili dijabetes, morate se obratiti endokrinolozima. Ako se otkrije početni stadij patologije, tada se ona može prilagoditi.

Na početku liječenja bolesti u djece bit će potrebna pravilna prehrana. Dijeta će trebati biti dogovorena sa specijalistom, sve ovisi o težini bolesti. Važno je pratiti režim kako u ishrani, tako i u uzimanju lijekova. Režim liječenja važno je strogo poštivati, jer će u protivnom učinak terapije biti znatno manji.

Upotreba lijekova

Danas se lečenje dijabetesa kod dece sprovodi pomoću angioprotektora, kao i inzulina. Vitamini se koriste kao pomoćna sredstva. U kombinaciji s drugim lijekovima propisana je upotreba hepatotropnih lijekova i lijekova za intenzivno povlačenje žuči.

Kako koristiti inzulin

Insulin, koji se koristi u liječenju djece oboljele od dijabetesa, ne traje dugo. Takvo je svojstvo svojstveno Protofanu i Actropidu. Sastav se ubrizgava supkutano pomoću posebnih šprica. To je pogodnije, omogućava detetu da brzo nauči kako da daje pravu dozu leka bez ičije pomoći (sve zavisi od starosti pacijenta).

Transplantacija ćelije slezene

Ako je situacija prilično složena, koristi se transplantacija ćelija organa. Postoji ili potpuna zamjena, ili djelomična.

U ovom slučaju postoji rizik da će ćelije novog organa biti odbačene od strane detetovog tela i pojavit će se imune reakcije. Primjer je manifestacija pankreatitisa.

Mogućnost presađivanja organa vrlo je učinkovita uz uporabu embrionalnog organa, njegova struktura daje niži rizik od pojave neželjenih reakcija tijela (odbacivanje).

Veštine roditelja

Roditelji su odgovorni za dijete i njegovo zdravlje, ali kako bi sve radili ispravno, mora se puno naučiti. Ako je dijete vrlo malo, onda netko uvijek mora biti s njim, ili mama ili tata.

Veštine koje će roditeljima trebati:

  1. Biti u stanju donositi odluke ovisno o simptomima hipoglikemije, povišene razine šećera i ketoacidoze.
  2. Biti u mogućnosti koristiti uređaj poput glukometra.
  3. Osigurajte praksu izračunavanja odgovarajućih doza inzulina, ovisno o razini šećera.
  4. Ako je dijete malo, tada će mu morati bezbolno ubrizgati injekcije.
  5. Izvršite hranjenje deteta upotrebom odgovarajuće hrane i, u skladu sa pravilima, možete ohrabriti bebu.
  6. Bavljene održavanjem fizičke aktivnosti, zajedničke aktivnosti fizičkog vaspitanja samo su korisne.
  7. Ispravno postupajte tokom hospitalizacije.
  8. Kompetentno grade odnose sa nastavnicima u školi.

Komplikacije dijabetesa su različite. Jedno dijete postaje letargično i slabo nakon jela, dok je drugo istovremeno veoma uznemireno i agresivno. Simptome dece trebaju jasno shvatiti roditelji, nastavnici i oni s kojima dete komunicira - to je vrlo važno za pravovremenu intervenciju.

Sažetak

Vrijedi zapamtiti da je dijabetes u djece ozbiljna bolest koja ima kroničnu manifestaciju. Nadgledanje metaboličkih procesa u tijelu, posebno glukoze, važno je provoditi redovno i bez prekida. Treba shvatiti da se ova bolest ne liječi - ostaje za život.

Mnoge se majke i očevi nadaju da će uskoro postojati metode liječenja dotične bolesti, ali niko neće moći reći kada će se to dogoditi. Ako pravilno kontrolirate stanje djetetovog tijela, rizik od raznih komplikacija se smanjuje - dijete normalno raste i razvija se.

Kako i zašto se dijabetes pojavljuje kod djece

Dijabetes melitus kod djece zauzima 2. mjesto među svim kroničnim bolestima. Uzroci dijabetesa leže u kršenju metabolizma ugljikohidrata. Neki od njih su dobro proučeni, neki i dalje ostaju misterija, međutim, suština bolesti se ne mijenja s ovoga - odsutnost, nedostatak ili nesposobnost inzulina zauvijek će promijeniti život djeteta i život cijele obitelji.

Šta je dijabetes

Da bismo razumjeli uzroke bolesti, potrebno je shvatiti o čemu se radi. Šećer koji uđe u organizam razgrađuje se na glukozu.

Ona je ta koja je energetska baza za egzistenciju i odraslih i djece. Inzulin je potreban za unos glukoze.

Hormon stvaraju beta ćelije gušterače, a ako je iz nekog razloga ta funkcija poremećena, glukoza ostaje neobrađena.

Vrste i oblici bolesti

Ovisno o uzrocima dijabetesa, klasificira se prema vrsti i obliku. Prije svega, dijabetes je podijeljen u dvije velike grupe:

  • Tip I - autoimuna koja se javlja usled kvara u imunološkom sistemu deteta. Upravo je ova vrsta posebno česta među djecom i vrhunac njene detekcije javlja se u dobi od 5 do 11 godina
  • nije tip I - svi drugi slučajevi bolesti, uključujući nadaleko poznat dijabetes tipa II, spadaju u ovu grupu. Ovi oblici dijabetesa nisu imuni

Oko 10% slučajeva dijabetesa kod djece nije tipa I, što je podijeljeno u 4 oblika:

  1. Dijabetes tipa II - inzulin se proizvodi, ali tijelo ga ne opaža
  2. NAČIN - Nastaje genetskim oštećenjem ćelija koje proizvode inzulin
  3. NSD - dijabetes koji se razvija kod novorođenčadi ili neonatalni dijabetes genetske prirode
  4. Dijabetes nastao zbog genetskih sindroma

Razmotrimo detaljnije uzroke, simptome i metode liječenja za svaku vrstu bolesti.

Dijabetes tipa I - autoimuni

Osnova bolesti je kvar u imunološkom sistemu, kada beta ćelije gušterače počinju doživljavati kao neprijateljske i uništiti ih vlastiti imunitet. Ovaj oblik dijabetesa dijagnosticira se kod 90% bolesne djece i uzrokuje ga kombinacija dva razloga:

  • Genetska predispozicija
  • Izloženost vanjskim faktorima koji provociraju nastanak bolesti

Ti vanjski faktori uključuju:

  1. Zarazne bolesti - gripa, rubeola, kozica, zaušnjaci
  2. Stres - može se pojaviti kada se dijete prilagodi novom timu (vrtić ili škola) ili u nepovoljnoj psihološkoj situaciji u porodici
  3. Prehrana - umjetno hranjenje, konzervansi, nitrati, višak glutena
  4. Niz toksičnih supstanci za beta ćelije, na primjer, rodenticid, koji je otrov kod glodara

U ovom stadiju gušterača se još može nositi sa opterećenjem, ali kada mrtve beta ćelije dosegnu prag od 85%, bolest prelazi u eksplicitnu fazu.

U ovom trenutku 80% djece je primljeno u bolnicu s dijagnozom ketoacidoze ili ketoacidotske kome, kada su tijela šećera i ketona mnogostruko veća od normalnih.

Ovo je stanje osnova za dijagnozu dijabetesa.

Autoimuni dijabetes u djece prije nastanka kome može se posumnjati sljedećim simptomima:

  • Žeđ - postaje vrlo jaka, jer prekomjerna glukoza u krvi počinje crpiti vodu iz stanica tijela
  • Često mokrenje posljedica je povećane žeđi. Ako kod kuće dijete često ide u toalet, onda u delikatnom obliku trebate pitati školske nastavnike ili nastavnike u vrtiću da li se ovdje primjećuju isti problemi
  • Smrzavanje kreveta vrlo je ozbiljan znak, pogotovo ako enureza nije viđena ranije
  • Oštar gubitak težine - kako bi dobio potrebnu energiju, detetovo telo umesto glukoze počinje razgrađivati ​​masti i mišićno tkivo
  • Umor - postaje stalni pratilac zbog nedostatka energije
  • Promjena apetita - javlja se glad, jer tijelo nije u stanju pravilno prerađivati ​​dolaznu hranu, a gubitak apetita znak je početne ketoacidoze
  • Slabljenje vida je direktan rezultat visokog šećera, ali samo starija djeca mogu se žaliti
  • Pojava gljivice - kod djevojčica počinje trbuh, bebe pate od jakog pelenskog osipa
  • Ketoacidoza je po život povećana količina šećera i ketonskih tela, koja se manifestuje gubitkom apetita, mučninom, povraćanjem, bolovima u stomaku, gubitkom svijesti

Dijabetes tipa II

Dugo se smatrala bolešću starijih, ali sada se sve češće tinejdžeri razbole od nje.

Suština bolesti je da pankreas proizvodi dovoljno inzulina, ali to tijelo ne opaža.

Adolescenti imaju veću vjerojatnost da pate od ove vrste dijabetesa, jer tijekom pubertetskog hormona rasta i spolni hormoni počinju inhibirati osjetljivost tkiva na inzulin.

Glavni uzroci bolesti su:

  • Prekomjerna težina i gojaznost
  • Sjedilački način života - za školarce i tinejdžere pretjerana strast za računarom
  • Hormonski lekovi
  • Bolesti endokrinog sistema (ne gušterače)

Pažljiviji odnos prema djeci slijedi u onim porodicama u kojima postoje slučajevi dijabetesa tipa II kod rođaka, dijete je rođeno s težinom manjom od 2,5 kg Za djevojčice prisustvo policističnih jajnika je posebno rizično.

Dijabetes ove vrste se često razvija neprimjetno ili uz lagani porast žeđi, promjenu nivoa šećera i težine.

U 25% slučajeva bolest se manifestuje svim znakovima autoimunog dijabetesa i tu leži glavna opasnost - zbuniti dva oblika za dijagnozu.

Kod dijabetesa tipa II, u testovima nema antitijela na beta ćelije i otkriva se imunost tkiva na inzulin. Ponekad se kod djece sa dijabetesom tipa II pojave tamne mrlje između prstiju ili na pazuhu.

Dijabetes MODY

Nalazi se kod djece mlađe od 10 godina. Glavni uzrok bolesti je oštećenje beta ćelija na genetskoj razini. Prijenos oštećene DNK rodno je neovisan.

Bolest se dijagnosticira samo genetskom analizom, obično ima nekompliciran tijek, u početku se ne uvodi s dodatnim inzulinom, no na kraju može postati ovisna o inzulinu.

Grupa rizika uključuje djecu u čijim porodicama ima nekoliko generacija bolesnika s dijabetesom, slučajeve bubrežnog zatajenja.

NSD - neonatalni dijabetes

Ovaj oblik neimune dijabetesa otkriva se kod djece mlađe od šest mjeseci, rijedak je i ima genetsku prirodu. Postoje dva oblika - prolazni i trajni.

Značajke prolaznog oblika:

  • Intrauterusna retardacija rasta
  • Visoki šećer i dehidracija nakon rođenja
  • Nedostatak kome
  • Liječenje se sastoji od inzulinske terapije u godini i pol dana.
  • Adolescentni dijabetes vraća se u 50% slučajeva

Trajni oblik je sličan prolaznom, ali ima sljedeće karakteristike:

  • Trajna ovisnost o inzulinu
  • Odstupanja u razvoju fetusa uočena su samo povremeno

Dijabetes kao posljedica prisutnosti genetskih sindroma

Komentirao je naš specijalista

Izuzetno je važno rano otkrivanje dijabetesa kod djeteta bilo koje dobi. Posljedice bolesti direktno ovise o težini njenog tijeka i kontroli šećera.

Glavni su nepovratne promjene u svim žilama, posebno bubrežnim i oftalmičkim, na primjer, zamagljivanje leće ili sljepoća.

Neodgovoran odnos prema dječjem dijabetesu dovodi do povećanog rizika od srčanog udara, promjene seksualne funkcije, razvoja parodontalne bolesti, gubitka kose, gubitka sluha i stvaranja neizlječivih čira na nogama. Djeca često doživljavaju psihološke komplekse i poteškoće u prilagođavanju u timu.

Prevencija dijabetesa uključuje praćenje prehrane, održavanje mobilnog načina života, stvaranje ugodnog i mirnog kućnog okruženja za dijete, blagovremenu borbu i zaštitu od zaraznih bolesti, uz prisustvo genetske sklonosti bolesti, potrebno je periodično pregledati endokrinolog. Metode za borbu protiv pojave teških posljedica svode se na strogu kontrolu razine šećera, pravilnu prehranu i gubitak kilograma. Psihološki problemi rješavaju se vaspitanjem ispravnog odnosa prema bolesti.

Pogledajte video: Obeležen Svetski dan bubrega pod sloganom Bolesti bubrega kod dece - sprečimo na vreme! (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar