Kako se koristi Atorvastatin 20?

Filmsko obložene tablete, 20 mg.

Jedna tableta sadrži

  • aktivna tvar - atorvastatin (u obliku kalcijeve soli atorvastatina) - 20 mg
  • pomoćni sastojci - laktoza monohidrat, mikrokristalna celuloza, natrij kroskarmeloza, hipromeloza 2910, polisorbat 80, kalcijev stearat, kalcijum karbonat
  • sastav školjke - hipromeloza 2910, polisorbat 80, titanov dioksid (E 171), talk

Bijele okrugle bikonveksne filmom obložene tablete. U pauzama su tablete bijele ili gotovo bijele boje.

Farmakodinamika

Hipolipidemični agens iz grupe statina. Glavni mehanizam djelovanja atorvastatina je inhibicija aktivnosti 3-hidroksi-3-metilglutaril koenzima A- (HMG-CoA) reduktaze, enzima koji katalizira pretvorbu HMG-CoA u mevalonsku kiselinu. Ova transformacija je jedan od najranijih koraka u lancu sinteze holesterola u tijelu. Suzbijanje sinteze holesterola atorvastatina dovodi do povećane reaktivnosti LDL receptora (lipoproteini niske gustine) u jetri, kao i u vanhepatičkim tkivima. Ovi receptori vežu LDL čestice i uklanjaju ih iz krvne plazme, što dovodi do nižeg LDL kolesterola u krvi.

Antisklerotski učinak atorvastatina posljedica je djelovanja lijeka na zidove krvnih žila i krvnih komponenti. Lijek inhibira sintezu izoprenoida, koji su faktori rasta ćelija unutarnjih obloga krvnih sudova. Pod utjecajem atorvastatina poboljšava se širenje krvnih žila ovisnih o endotelu. Atorvastatin snižava holesterol, lipoproteine ​​niske gustine, apolipoprotein B, trigliceride. Izaziva porast HDL holesterola (lipoproteini visoke gustoće) i apolipoproteina A.

Djelovanje lijeka se u pravilu razvija nakon 2 tjedna primjene, a maksimalan učinak postiže se nakon četiri sedmice.

Farmakokinetika

Apsorpcija je velika. Vrijeme postizanja maksimalne koncentracije je 1-2 sata, maksimalna koncentracija kod žena je 20% veća, AUC (površina ispod krivulje) je 10% niža, maksimalna koncentracija u bolesnika s alkoholnom cirozom 16 puta, AUC je 11 puta veći od normalne. Hrana neznatno smanjuje brzinu i trajanje apsorpcije lijeka (za 25% i 9%, respektivno), ali smanjenje LDL kolesterola slično je korištenju atorvastatina bez hrane. Koncentracija atorvastatina ako se primjenjuje u večernjim satima niža je nego ujutro (približno 30%). Otkrivena je linearna veza između stupnja apsorpcije i doze lijeka.

Bioraspoloživost - 14%, sistemska bioraspoloživost inhibitorne aktivnosti protiv HMG-CoA reduktaze - 30%. Niska sistemska bioraspoloživost nastaje zbog presistemskog metabolizma na sluznici gastrointestinalnog trakta i tokom "prvog prolaza" kroz jetru.

Prosječna zapremina raspodjele je 381 l, veza s proteinima plazme je 98%. Metabolizira se uglavnom u jetri pod djelovanjem citokroma P450 CYP3A4, CYP3A5 i CYP3A7 uz stvaranje farmakološki aktivnih metabolita (orto- i parahidroksilirani derivati, produkti beta-oksidacije). Inhibicijski učinak lijeka protiv HMG-CoA reduktaze približno je 70% određen aktivnostima cirkulirajućih metabolita.

Izlučuje se u žuči nakon jetrenog i / ili vanhepatičkog metabolizma (ne podliježe teškoj enterohepatičkoj recirkulaciji).

Poluživot je 14 sati. Inhibicijska aktivnost protiv HMG-CoA reduktaze traje oko 20-30 sati, zbog prisustva aktivnih metabolita. Manje od 2% oralne doze utvrđeno je u urinu.

Ne izlučuje se tokom hemodijalize.

Indikacije za upotrebu

Indikacije za upotrebu atorvastatina su:

  • hiperholesterolemija, kao dodatak prehrani za liječenje bolesnika s povišenim nivoom ukupnog kolesterola, LDL kolesterola (lipoproteini niske gustine), apolipoproteina B i triglicerida, kao i za povećanje HDL kolesterola (lipoprotein visoke gustoće) u bolesnika s primarnom hiperholesterolemijom i nasljednim nasljednim ne-nasljedna hiperholesterolemija), kombinovana (mješovita) hiperlipidemija (Fredrickson tip IIa i IIb), povišena razina triglicerida u plazmi (Fredrickson tip III), u slučajevima kada prehrana nema dovoljan učinak.
  • za snižavanje ukupnog kolesterola i LDL kolesterola u bolesnika s homozigotnom nasljednom hiperholesterolemijom u slučajevima kada nema dovoljno reakcija na dijetu ili druge mjere koje nisu lijekovi.
  • za profilaksu kod pacijenata bez kliničkih znakova kardiovaskularne bolesti, sa ili bez dislipidemije, ali s višestrukim faktorima rizika od koronarne srčane bolesti, poput pušenja, hipertenzije, dijabetes melitusa, niskog HDL holesterola (HDL-C) ili s ranim koronarna bolest srca u porodičnoj anamnezi (da bi se smanjio rizik od smrtnosti od koronarne srčane bolesti i nefatalnog infarkta miokarda, umanjila rizik od moždanog udara).

Farmakološko djelovanje

Farmakološki učinak je hipolipidemski.

Aktivna supstanca blokira enzim HMG-CoA reduktazu, koji sudjeluje u sintezi kolesterola i aterogenih lipoproteina u jetri, a također povećava koncentraciju receptora jetrene ćelije koji luče LDL. Uzimanje lijeka u dozi od 20 mg dovodi do smanjenja ukupnog kolesterola za 30-46%, lipoproteina niske gustine za 41-61%, triglicerida za 14-33% i povećanja antiaterogenih lipoproteina visoke gustoće.

Propisivanje lijeka u maksimalnoj dozi od 80 mg dovodi do smanjenja rizika od neispravnosti u kardiovaskularnom sustavu, smanjenja smrtnosti i učestalosti hospitalizacija u kardiološkoj bolnici, uključujući i bolesnike visokog rizika.

Doza lijeka prilagođava se ovisno o razini LDL-a.

Maksimalna efikasnost postiže se mesec dana nakon početka lečenja.

Farmakokinetika: apsorbira se iz gastrointestinalnog trakta, dostižući maksimalnu koncentraciju u plazmi nakon 1-2 sata. Prehrana i doba dana ne utiču na efikasnost. Prevozi se u stanju vezanom za protein plazme. Oksidira u jetri uz stvaranje farmakološki aktivnih metabolita. Izlučuje se sa žuči.

U bolesnika starijih od 65 godina, u usporedbi s mladim pacijentima, učinkovitost i sigurnost lijeka su slične.

Smanjena funkcija bubrežne filtracije ne utječe na metabolizam i izlučivanje lijeka i ne zahtijeva prilagođavanje doze.

Teška disfunkcija jetre je kontraindikacija za upotrebu atorvastatina.

Zašto tablete Atorvastatin 20

Indikacije za upotrebu:

  • metabolički poremećaji lipoproteina i drugih lipidemija,
  • čista hiperholesterolemija,
  • čista hipertrigliceridemija,
  • miješana i neodređena hiperlipidemija,
  • prevencija kardiovaskularnih događaja kod visoko rizičnih pacijenata,
  • koronarna bolest srca (angina pektoris, infarkt miokarda),
  • pretrpio moždani udar.

Farmakološka svojstva

Farmakokinetika

Apsorpcija je velika. Poluvrijeme eliminacije je 1-2 sata, Cmax kod žena je 20% veći, AUC je 10% niži, Cmax u bolesnika s alkoholnom cirozom jetre 16 puta, AUC je 11 puta veći od normalnog. Hrana neznatno smanjuje brzinu i trajanje apsorpcije lijeka (za 25 i 9%, respektivno), ali smanjenje LDL kolesterola slično je korištenju atorvastatina bez hrane. Koncentracija atorvastatina ako se primjenjuje u večernjim satima niža je nego ujutro (približno 30%). Otkrivena je linearna veza između stupnja apsorpcije i doze lijeka. Bioraspoloživost - 14%, sistemska bioraspoloživost inhibitorne aktivnosti protiv HMG-CoA reduktaze - 30%. Niska sistemska bioraspoloživost nastaje uslijed presistemskog metabolizma u gastrointestinalnoj sluznici i tijekom "prvog prolaza" kroz jetru. Prosječni volumen raspodjele je 381 l, veza s proteinima plazme je veća od 98%. Metabolizira se uglavnom u jetri pod djelovanjem citokroma CYP3A4, CYP3A5 i CYP3A7 uz stvaranje farmakološki aktivnih metabolita (orto i parahidroksilirani derivati, produkti beta oksidacije). In vitro, orto- i para-hidroksilirani metaboliti imaju inhibitorni učinak na HMG-CoA reduktazu, uporediv sa onim atorvastatina. Inhibicijski učinak lijeka protiv HMG-CoA reduktaze približno je 70% određen aktivnostima cirkulirajućih metabolita i traje oko 20-30 sati zbog njihovog prisustva. Poluvrijeme eliminacije je 14 sati. Izlučuje se u žuči nakon jetrenog i / ili vanhepatičkog metabolizma (ne podliježe teškoj enterohepatičkoj recirkulaciji). Manje od 2% oralne doze utvrđeno je u urinu. Ne izlučuje se tokom hemodijalize zbog intenzivnog vezanja na proteine ​​u plazmi. Sa zatajenjem jetre u bolesnika s alkoholnom cirozom (Child-Pyug B), Cmax i AUC značajno se povećavaju (16, odnosno 11 puta). Cmax i AUC lijeka u starijih osoba (65 godina stariji) su 40 i 30%, viši od onih u odraslih bolesnika mladog doba (nema klinički značaj). Cmax kod žena je 20% viši, a AUC je 10% niži od onih u muškaraca (nema kliničku vrijednost). Bubrežni zatajenje ne utječe na koncentraciju lijeka u plazmi.

Farmakodinamika

Atorvastatin je hipolipidemično sredstvo iz grupe statina. To je selektivni konkurentski inhibitor HMG-CoA reduktaze, enzima koji 3-hidroksi-3-metilglutarilni koenzim A pretvara u mevalonsku kiselinu, a koja je prekursor sterola, uključujući holesterol. Trigliceridi i holesterol u jetri uključeni su u sastav lipoproteina vrlo niske gustoće (VLDL), ulaze u plazmu i transportiraju se u periferna tkiva. Lipoproteini niske gustine (LDL) nastaju iz VLDL tokom interakcije sa LDL receptorima. Smanjuje nivo holesterola i lipoproteina u plazmi zbog inhibicije HMG-CoA reduktaze, sinteze holesterola u jetri i povećanja broja „jetrenih“ LDL receptora na ćelijskoj površini, što dovodi do povećanog unosa i katabolizma LDL-a. Smanjuje stvaranje LDL, uzrokuje izražen i trajan porast aktivnosti LDL receptora. Smanjuje LDL kod pacijenata s homozigotnom porodičnom hiperholesterolemijom, koja obično nije podložna terapiji lijekovima za snižavanje lipida. Smanjuje nivo ukupnog holesterola za 30-46%, LDL - za 41-61%, apolipoprotein B - za 34-50%, a trigliceridi - za 14-33%, uzrokuje porast nivoa holesterola-lipoproteina visoke gustoće i apolipoproteina A. Doza ovisi o razini LDL kod pacijenata s homozigotnom nasljednom hiperholesterolemijom, rezistentnom na terapiju drugim lijekovima za snižavanje lipida. Značajno smanjuje rizik od razvoja ishemijskih komplikacija (uključujući razvoj smrti od infarkta miokarda) za 16%, rizik od ponovne hospitalizacije za anginu pektoris, praćenu znakovima miokardijalne ishemije, za 26%. Nema kancerogene i mutagene efekte. Terapeutski učinak postiže se 2 tjedna nakon početka terapije, dostiže maksimum nakon 4 tjedna i traje tijekom cijelog razdoblja liječenja.

Doziranje i primjena

Iznutra, uzimajte u bilo koje doba dana, bez obzira na unos hrane. Prije početka liječenja trebali biste preći na dijetu koja osigurava smanjenje lipida u krvi, i promatrati je tokom cijelog razdoblja liječenja.

U prevenciji koronarne bolesti srca Početna doza za odrasle je 10 mg jednom dnevno. Dozu treba mijenjati u razmaku od najmanje 2-4 tjedna pod kontrolom lipidnih parametara u plazmi. Maksimalna dnevna doza je 80 mg u 1 dozi. Uz istodobnu primjenu ciklosporina, maksimalna dnevna doza atorvastatina je 10 mg, sa klaritromicinom - 20 mg, s itrakonazolom - 40 mg.

Atprimarna hiperholesterolemija i kombinovana (mešovita) hiperlipidemija 10 mg jednom dnevno. Učinak se manifestuje u roku od 2 sedmice, maksimalni učinak se opaža unutar 4 sedmice.

Athomozigotna porodična hiperholesterolemija početna doza je 10 mg jednom dnevno, zatim povećanje do 80 mg jednom dnevno (smanjenje LDL-a za 18-45%). Prije početka terapije, pacijentu se mora propisati standardna hipoholesterolemijska dijeta, koju mora poštivati ​​tokom liječenja. Uz zatajenje jetre, doza se mora smanjiti. Za djecu od 10 do 17 godina (samo dječaci i menstruacijske djevojčice) sa heterozigotnom porodičnom hiperholesterolemijom, početna doza je 10 mg 1 puta dnevno. Dozu treba povećati ne ranije od 4 tjedna ili više. Maksimalna dnevna doza je 20 mg (primjena doza preko 20 mg nije proučavana).

Starije osobe i pacijenti s bubrežnom bolešću promjena režima doziranja nije potrebna.

Pacijenti s oštećenom funkcijom jetre mora biti pažljiva u vezi sa usporavanjem eliminacije leka iz organizma. Klinički i laboratorijski pokazatelji rada jetre moraju se pažljivo nadzirati i, uz značajne patološke promjene, dozu treba smanjiti ili otkazati.

Koristite u kombinaciji s drugim ljekovitim spojevima. Ako je potrebna istodobna primjena atorvastatina i ciklosporina, doza atorvastatina ne smije biti veća od 10 mg.

Nuspojave

Iz nervnog sistema: nesanica, glavobolja, astenski sindrom, malaksalost, vrtoglavica, periferna neuropatija, amnezija, parestezija, hipestezija, depresija.

Iz probavnog sistema: mučnina, proliv, bolovi u trbuhu, dispepsija, nadimanje, zatvor, povraćanje, anoreksija, hepatitis, pankreatitis, holestatska žutica.

Iz mišićno-koštanog sistema: mijalgija, bolovi u leđima, artralgija, grčevi u mišićima, miozitis, miopatija, rabdomioliza.

Alergijske reakcije: urtikarija, pruritus, kožni osip, bulozni osip, anafilaksija, polimorfni eksudativni eritem (uključujući Stevens-Johnsonov sindrom), Lailleov sindrom.

Sa hemopoetskih organa: trombocitopenija.

Sa strane metabolizma: hipo- ili hiperglikemija, povećana aktivnost serumske CPK.

Endokrini sistem: dijabetes melitus - učestalost razvoja ovisit će o prisutnosti ili odsutnosti faktora rizika (glukoza na glavi ≥ 5,6, indeks tjelesne mase> 30 kg / m2, povišeni trigliceridi, povijest hipertenzije).

Ostalo: zujanje u ušima, umor, seksualna disfunkcija, periferni edem, debljanje, bol u grudima, alopecija, slučajevi razvoja intersticijskih bolesti, posebno kod dugotrajne upotrebe, hemoragični moždani udar (kada se uzima u velikim dozama sa inhibitorima CYP3A4), sekundarno zatajenje bubrega .

Kontraindikacije

preosjetljivost na bilo koju komponentu lijeka

aktivne bolesti jetre, pojačana aktivnost "jetrenih" transaminaza (više od 3 puta) nepoznatog porijekla

žene reproduktivne dobi koje ne koriste odgovarajuće metode kontracepcije

djeca mlađa od 18 godina (djelotvornost i sigurnost nisu utvrđeni)

istodobna primena sa inhibitorima HIV proteaze (telaprevir, tipranavir + ritonavir)

nasljedna intolerancija na galaktozu, manjak laktaze ili oslabljena apsorpcija glukoze i galaktoze

Atorvastatin se može propisati ženi reproduktivne dobi samo ako se pouzdano zna da nije trudna i informirana je o potencijalnoj opasnosti lijeka za plod.

istorija bolesti jetre

teška neravnoteža elektrolita

endokrini i metabolički poremećaji

teške akutne infekcije (sepsa)

opsežna operacija

Interakcije lijekova

Istodobnom primjenom ciklosporina, fibrata, eritromicina, klaritromicina, imunosupresiva, antifungalnih lijekova (povezanih s azolima) i nikotinamida, povećava se koncentracija atorvastatina u plazmi i rizik od miopatije s rabdomiolizom i zatajivanjem bubrega.

Antacidi smanjuju koncentraciju za 35% (učinak na LDL holesterol se ne mijenja).

Istodobna primjena atorvastatina s varfarinom može pojačati učinak varfarina na parametre koagulacije krvi u prvim danima (smanjenje protrombinskog vremena). Ovaj efekat nestaje nakon 15 dana istodobne primjene ovih lijekova.

Istodobna primjena atorvastatina s inhibitorima proteaze poznatim kao inhibitori CYP3A4 praćena je porastom koncentracije atorvastatina u plazmi (uz istodobnu upotrebu s eritromicinom, Cmax atorvastatina se povećava za 40%). Inhibitori HIV proteaze su inhibitori CYP3A4. Kombinirana upotreba inhibitora proteina HIV-a i statina povećava razinu statina u krvnom serumu što u rijetkim slučajevima dovodi do razvoja mijalgije, a u izuzetnim slučajevima do rabdomiolize, akutne upale i raspada prošaranih mišića, što dovodi do mioglobulinurije i akutnog zatajenja bubrega. Posljednja komplikacija u trećini slučajeva završava smrću.

Koristite atorvastatin s oprezom i u minimalnoj efikasnoj dozi s inhibitorima HIV proteaze: lopinavir + ritonavir. Doza atorvastatina ne smije prelaziti 20 mg dnevno ako se uzima zajedno s inhibitorima HIV proteaze: fosamprenavir, darunavir + ritonavir, fosamprenavir + ritonavir, sakvinavir + ritonavir. Doza atorvastatina ne smije prelaziti 40 mg dnevno ako se uzima zajedno s inhibitorom HIV proteaze nelfinavirom.

Kada se digoksin koristi u kombinaciji sa atorvastatinom u dozi od 80 mg / dan, koncentracija digoksina povećava se za oko 20%.

Povećava koncentraciju (kada se propisuje s atorvastatinom u dozi od 80 mg / dan) oralnih kontraceptiva koji sadrže noretisteron za 30% i etinil estradiola za 20%.

Učinak smanjenja lipida u kombinaciji s kolestipolom je bolji od onog za svaki lijek zasebno, uprkos smanjenju koncentracije atorvastatina za 25% ako se primjenjuje istodobno s kolestipolom.

Istodobna primjena s lijekovima koji smanjuju koncentraciju endogenih steroidnih hormona (uključujući ketokonazol, spironolakton) povećava rizik od smanjenja endogenih steroidnih hormona (treba biti oprezan).

Primjena soka od grejpfruta tijekom liječenja može dovesti do povećanja koncentracije atorvastatina u plazmi. Zbog toga je za vrijeme liječenja potrebno izbjegavati sok od grejpa.

Posebna uputstva

Atorvastatin može izazvati porast serumskog CPK-a, što bi trebalo uzeti u obzir u diferencijalnoj dijagnozi boli u grudima. Treba imati na umu da povećanje KFK za 10 puta u usporedbi s normom, praćeno mijalgijom i mišićnom slabošću može biti povezano s miopatijom, liječenje treba prekinuti.

Istodobnom primjenom atorvastatina s citokromskim inhibitorima proteaze CYP3A4 (ciklosporinom, klaritromicinom, itrakonazolom) početnu dozu treba započeti s 10 mg, s kratkim tijekom liječenja antibioticima, aorvastatin treba prekinuti.

Potrebno je redovito nadzirati pokazatelje rada jetre prije liječenja, 6 i 12 tjedana nakon početka lijeka ili nakon povećanja doze, te periodično (svakih 6 mjeseci) tijekom čitavog razdoblja upotrebe (do normalizacije stanja pacijenata čija razina transaminaze prelazi normalnu vrijednost ) Povećanje „jetrenih“ transaminaza opaženo je uglavnom u prva 3 meseca primene lekova. Preporučuje se otkazivanje lijeka ili smanjenje doze s povećanjem AST i ALT više od 3 puta. Primjenu atorvastatina potrebno je privremeno prekinuti u razvoju kliničkih simptoma koji sugeriraju prisutnost akutne miopatije ili uz prisustvo faktora koji predisponiraju za razvoj akutnog zatajenja bubrega uslijed rabdomiolize (teške infekcije, snižen krvni tlak, opsežna operacija, trauma, metabolički, endokrini ili teški poremećaji elektrolita) . Pacijente treba upozoriti da se moraju odmah obratiti liječniku ako se pojave neobjašnjivi bolovi ili mišićna slabost, posebno ako ih prate nelagoda ili vrućica.

Postoje izvještaji o razvoju atoničkog fasciitisa uz primjenu atorvastatina, međutim, veza s primjenom lijeka je moguća, no još nije dokazana, etiologija nije poznata.

Uticaj na skeletne mišiće. Kada se koristi atorvastatin, kao i drugi lijekovi ove klase, opisani su rijetki slučajevi rabdomiolize sa sekundarnim akutnim zatajenjem bubrega uzrokovane mioglobinurijom. Istorija bubrežnog zatajenja može biti faktor rizika za rabdomiolizu. Stanje takvih bolesnika treba pažljivo nadgledati zbog razvoja manifestacija skeletnog mišića.

Atorvastatin, kao i drugi statini, u rijetkim slučajevima može dovesti do razvoja miopatije, koja se očituje mišićnom boli ili mišićnom slabošću u kombinaciji s povećanjem razine kreatin fosfokinaze (CPK) više od 10 puta od gornje granične vrijednosti. Kombinovana upotreba većih doza atorvastatina s lijekovima kao što su ciklosporin i snažni inhibitori izoenzima CYP3A4 (npr. Klaritromicin, itrakonazol i inhibitori proteaze HIV-a) povećava rizik od miopatije / rabdomiolize. Kada se koriste statini, zabilježeni su rijetki slučajevi imuno-posredovane nekrotizirajuće miopatije (IONM), autoimune miopatije. IONM karakterizira slabost u proksimalnim mišićnim skupinama i porast razine serumske kreatin kinaze, koji traju uprkos prestanku uzimanja statina, nekrotizirajući miopatija se otkriva tijekom biopsije mišića, što nije praćeno ozbiljnom upalom, a poboljšanje dolazi kada se uzimaju imunosupresivi.

Razvoj miopatije treba posumnjati u bolesnika s difuznom mijalgijom, bolovima ili slabošću mišića i / ili izrazitim povećanjem razine CPK. Pacijente treba upozoriti da odmah trebaju obavijestiti svog liječnika o pojavi neobjašnjivih bolova, bolova ili slabosti u mišićima, posebno ako ih prate nelagodnost ili vrućica, kao i ako se simptomi mišića nastave nakon prestanka upotrebe atorvastatina. S izraženim porastom razine CPK, dijagnosticiranom miopatijom ili sumnjom na miopatiju, liječenje atorvastatinom treba prekinuti.

Rizik od razvoja miopatije tijekom liječenja lijekovima ove klase povećava se istodobnom primjenom ciklosporina, derivata vlaknaste kiseline, eritromicina, klaritromicina, inhibitora proteaze virusa hepatitisa C, telaprevira, kombinirane primjene inhibitora HIV proteaze (uključujući sakvinavir + ritonavir, ritinavir + ritonavir, ritonavir + ritonavir, ritonavir + ritonavir darunavir + ritonavir, fosamprenavir i fosamprenavir + ritonavir), nikotinska kiselina ili antifungalna sredstva iz grupe azola. Razmatrajući pitanje održavanja kombinacije terapije atorvastatinom i fibrinske kiseline derivata, eritromicin, klaritromicin, sakvinavir u kombinaciji s ritonavirom, lopinavir u kombinaciji s ritonavirom, darunavirom u kombinaciji s ritonavirom, fosamprenavir ili fosamprenavir u kombinaciji s ritonavirom, antifungalna agenti iz grupe azolima ili nikotinske kiseline kod doziranja za smanjenje lipida liječnici trebaju pažljivo odmjeriti predviđene koristi i potencijalne rizike i pažljivo ih nadzirati stanje pacijenata za otkrivanje bilo kakvih znakova i simptoma bolova u mišićima, bolova ili slabosti u mišićima, posebno tijekom prvih mjeseci terapije, kao i tijekom povećanja doze svakog od ovih lijekova. Ako trebate koristiti atorvastatin s navedenim lijekovima, trebali biste razmotriti mogućnost upotrebe atorvastatina u nižim početnim i održavajućim dozama.

U takvim je situacijama potrebno periodično utvrđivati ​​aktivnost kreatin fosfokinaze (CPK), međutim takva kontrola ne garantuje sprječavanje teške miopatije.

U bolesnika s hemoragičnim moždanim udarom ili lakunarnim infarktom, primjena Atorvastatina moguća je tek nakon utvrđivanja omjera rizik / korist, treba razmotriti potencijalni rizik ponovljenog hemoragičnog moždanog udara.

Žene reproduktivne dobi trebaju koristiti pouzdane metode kontracepcije. Budući da su kolesterol i tvari sintetizirane iz kolesterola važne za razvoj ploda, potencijalni rizik inhibiranja HMG-CoA reduktaze prelazi korist od upotrebe lijeka tokom trudnoće. Kada majke koriste lovastatin (inhibitor HMG-CoA reduktaze) s dekstroamfetaminom u prvom tromjesečju trudnoće, poznato je rađanje djece s deformacijom kostiju, traheoezofagealnom fistulom i atrezijom anusa. U slučaju trudnoće tijekom terapije, lijek treba odmah prekinuti, a pacijente treba upozoriti na potencijalni rizik za plod.

Neki dokazi govore da statini kao klasa povećavaju glukozu u krvi i kod pacijenata koji su pod visokim rizikom za nastanak dijabetesa mogu uzrokovati porast šećera u krvi, što zahtijeva i odgovarajuće liječenje. Međutim, koristi statina u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti nadmašuju neznatno povećanje rizika od razvoja dijabetesa, tako da upotrebu statina ne treba prekinuti. Postoje razlozi za periodično praćenje glikemije kod bolesnika u riziku (glukoza na glavi 5,6 - 6,9 mmol / l, indeks tjelesne mase> 30 kg / m2, povećani trigliceridi, hipertenzija), prema trenutnim preporukama.

Značajke djelovanja lijeka na sposobnost upravljanja vozilima ili potencijalno opasne mehanizme: s obzirom na nuspojave lijeka, treba biti oprezan pri upravljanju motornim vozilima ili drugim potencijalno opasnim mehanizmima.

Predoziranje

Simptomi specifični znakovi predoziranja nisu utvrđeni. Simptomi mogu uključivati ​​bol u jetri, akutno zatajenje bubrega, produženu upotrebu miopatije i rabdomiolizu.

Liječenje: ne postoji specifičan protuotrov, simptomatska terapija i mjere za sprječavanje daljnje apsorpcije (ispiranje želuca i unos aktivnog uglja). Atorvastatin se u velikoj mjeri veže na proteine ​​plazme, pa je rezultat toga hemodijaliza neefikasna. S razvojem miopatije, praćene rabdomiolizom i akutnim zatajivanjem bubrega (rijetko) - trenutna prekid lijeka i uvođenje diuretskog i natrijevog rastvora bikarbonata. Rabdomioliza može dovesti do razvoja hiperkalemije, koja zahtijeva intravensku primjenu kalcijevog klorida ili kalcijevog glukonata, infuziju glukoze s inzulinom, uporabu izmjenjivača kalijevih jona ili, u teškim slučajevima, hemodijalizu.

Proizvođač

RUE Belmedpreparaty, Republika Bjelorusija

Pravna adresa i adresa zahteva:

220007, Minsk, Fabricius, 30,

t./f .: (+375 17) 220 37 16,

Ime i država nositelja potvrde o registraciji

RUE Belmedpreparaty, Republika Bjelorusija

Adresa organizacije koja prihvata žalbe potrošača na kvalitetu proizvoda na teritoriji Republike Kazahstan:

KazBelMedFarm LLP, 050028, Republika Kazahstan,

Almaty, st. Beysebaeva 151

+ 7 (727) 378-52-74, + 7 (727) 225-59-98

Adresa e-pošte: [email protected]

I.O. Zamjenik generalnog direktora za kvalitet

Doziranje i primjena

Prije nego što započne liječenje Atorvastatinom, pacijenta treba prebaciti na dijetu koja osigurava smanjenje lipida u krvi, što se mora poštivati ​​tokom liječenja lijekom.

Iznutra, uzimajte u bilo koje doba dana (ali u isto vrijeme), bez obzira na unos hrane.

Preporučena početna doza je 10 mg jednom dnevno. Zatim se doza odabire pojedinačno, ovisno o sadržaju kolesterola - LDL. Dozu treba mijenjati u intervalu od najmanje 4 tjedna. Maksimalna dnevna doza je 80 mg u 1 dozi.

Homozigotna nasljedna hiperholesterolemija

Raspon doza isti je kao i kod drugih vrsta hiperlipidemije. Početna doza odabire se pojedinačno, ovisno o težini bolesti. U većine bolesnika s homozigotnom nasljednom hiperholesterolemijom, optimalan učinak primjećuje se kod upotrebe lijeka u dnevnoj dozi od 80 mg (jednom).

Poremećena funkcija jetre

Kod pacijenata sa oštećenom funkcijom jetre treba biti oprezan u vezi sa usporenim uklanjanjem lijeka iz tijela. Kliničke i laboratorijske parametre treba pažljivo nadzirati, a ako se otkriju značajne patološke promjene, dozu treba smanjiti ili liječenje prekinuti.

Interakcija s drugim lijekovima

Istodobnom primjenom ciklosporina, fibrata, eritromicina, klaritromicina, imunosupresiva, antifungalnih lijekova (vezanih za azole) i nikotinamida, povećava se koncentracija atorvastatina u plazmi (i rizik od miopatije).

Antacidi smanjuju koncentraciju za 35% (učinak na LDL holesterol se ne mijenja).

Istodobna primjena atorvastatina s inhibitorima proteaze poznata kao inhibitori CYP3A4 citokroma P450 praćena je porastom koncentracije atorvastatina u plazmi.

Kada se digoksin koristi u kombinaciji sa atorvastatinom u dozi od 80 mg / dan, koncentracija digoksina povećava se za oko 20%.

Povećava koncentraciju za 20% (kada se propisuje s atorvastatinom u dozi od 80 mg / dan) oralnih kontraceptiva koji sadrže noretindron i etinil estradiol. Učinak smanjenja lipida u kombinaciji s kolestipolom je bolji od onog za svaki lijek pojedinačno.

Istodobnom primjenom varfarina, protrombinsko vrijeme se smanjuje u prvim danima, međutim, nakon 15 dana, ovaj se pokazatelj normalizira. U vezi s tim, pacijenti koji uzimaju atorvastatin s varfarinom trebali bi biti vjerojatniji nego protrombinsko vrijeme za kontrolu.

Primjena soka od grejpfruta tijekom liječenja atorvastatinom može dovesti do povećanja koncentracije lijeka u krvnoj plazmi. S tim u vezi, pacijenti koji uzimaju lijek trebali bi izbjegavati piti ovaj sok.

Simptomi predoziranja

Specifični znakovi predoziranja nisu utvrđeni. Simptomi mogu uključivati ​​bol u jetri, akutno zatajenje bubrega, produženu upotrebu miopatije i rabdomiolizu.

Ne postoji specifičan protuotrov, simptomatska terapija i mjere za sprječavanje daljnje apsorpcije (ispiranje želuca i unos aktivnog uglja).Atorvastatin se u velikoj mjeri veže na proteine ​​plazme, pa je rezultat toga hemodijaliza neefikasna. S razvojem miopatije, praćene rabdomiolizom i akutnim zatajivanjem bubrega (rijetko) - trenutna prekid lijeka i uvođenje diuretskog i natrijevog rastvora bikarbonata. Rabdomioliza može dovesti do razvoja hiperkalemije, koja zahtijeva intravensku primjenu kalcijevog klorida ili kalcijevog glukonata, infuziju glukoze s inzulinom, uporabu izmjenjivača kalijevih jona ili, u teškim slučajevima, hemodijalizu.

Pogledajte video: Amla vs. Drugs for Cholesterol, Inflammation, and Blood-Thinning (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar