Tabela hljebnih jedinica (Podaci o vodiču o ishrani)

Naš je članak dizajniran kako bi pomogao “dijabetičarima” da razviju prehrambeni sistem za sebe i efikasno se bore protiv bolesti.

Kod prve i druge vrste dijabetesa morate izračunati potrošeni ugljikohidrate u skladu s "glikemijskim indeksom" i sistemom "Jedinice za hljeb". Pod uslovom da inzulin dobijete umjetno.

Za praktičnost izračuna konzumiranih proizvoda razvijene su tablice koje ukazuju na sadržaj ugljikohidrata u njima u XE sistemu. U jednom "XE" sadrži oko 10-12 grama ugljikohidrata. Tako možete brzo odrediti koliko grama proizvoda trebate konzumirati bez vaganja svakog proizvoda. Ako su proizvodi označeni, tada možete sami izračunati količinu „XE“.

Količina konzumirane "XE" procjenjuje se prema tjelesnoj težini i fizičkoj aktivnosti osobe. O tome koliko je "XE" dnevno potrebno vama, trebali biste saznati od svog liječnika.

Kao što znate, ugljikohidrati su podijeljeni u dvije vrste: jednostavne i složene.

Kada se uzima s hranom. Potrebno je uzeti u obzir njihovu kompatibilnost. Smatra se da ne treba davati više od 5 "XE" po obroku.

Žitarice i hrana iz punog zrna sadrže složene ugljene hidrate. Na primjer, pšenica, zob, ječam i drugi. Takvi ugljikohidrati u organizmu se duže vrijeme probavljaju. Jednostavni ugljikohidrati se apsorbiraju mnogo brže i dramatično povećavaju količinu šećera u krvi.

Upoznajemo vas sa konceptom "glikemijskog indeksa".

„GI“ je stepen apsorpcije ugljenih hidrata od strane tijela.

Pokazuje kako određeni proizvod utječe na promjenu šećera u krvi nakon što ga konzumirate.

Glikemijski indeks zasnovan je na uporednom opisu kako tijelo reagira na određeni proizvod i kako reagira na upotrebu čiste glukoze. "GI" upotrebe potonjeg je 100.

Što je manji „GI“ proizvoda, to će se sporije povećati vrijednost šećera u krvi nakon što ga konzumirate.

Želite li primati najnovije vijesti o web lokacijama na svoje mobilne uređaje? Pratite nas na Yandex Zen!

Ostavite Svoj Komentar