Kratko djelujuće insuline za dijabetičare

Insulin je specifičan antidijabetički lek. Unošenjem inzulina u tijelo smanjuje se nivo šećera u krvi, smanjuje se njegovo izlučivanje mokraćom. Doza inzulina ovisi o težini bolesti. Prosječna dnevna potreba je 0,25-0,5-1 jedinica / kg tjelesne težine djeteta.

Medicinska industrija proizvodi razne inzulinske pripravke - inzuline kratkog i dugotrajnog (dugotrajnog) djelovanja. Dozirani inzulin u jedinicama (JEDINICE).

Kratke glumačke inzuline su jasne. 1 ml sadrži 40 jedinica. U bocama je 5 ml, rjeđe 10 ml.

Dugotrajne insuline imaju talog, prije upotrebe ih je potrebno protresti, boca sadrži 10 ml i 5 ml. U inozemstvu proizvode inzulin u 1 ml - 40,80,100,500 jedinica.

Pravila primjene inzulina

1. Daje se subkutani inzulin (inzulini kratkog delovanja mogu se davati intravenski).

2. Debljina potkožnog tkiva između prstiju (na mjestu ubrizgavanja) trebala bi biti najmanje 1 cm. Igla se umetne okomito (pod uglom od 90 °), za malu djecu pod kutom od oko 60 °.

3. Neophodno je izmjenjivati ​​mjesta ubrizgavanja. Medicinska sestra mora znati 10 točaka (ima ih više od 40): prednju površinu bedara, želudac, ramena, potkoljeničku regiju, stražnjicu i tako dalje. Inzulin se ubrizgava na različita mjesta - mentalno uvučene uglove trougla ili poligona.

4. Za potkožne injekcije bolje je koristiti posebnu inzulinsku špricu (u 1 ml ima 40 odjela za U-40.

5. Prije sterilizacije, rastavljena brizgalica i igle se isperu, igle se očiste mandrinom, pa čak i najmanje nečistoće sode u vodi ne smiju kuhati tijekom ključanja, jer se inzulin raspada u alkalnom okruženju.

6. Kada napune štrcaljku inzulinom, oni dobivaju 1-2 jedinice više nego što ubrizgavaju, jer kada se zrak oslobodi i nakon ubrizgavanja, dio inzulina se gubi (dio ostaje u kanalu i igli).

7. Prije napunjevanja štrcaljke s produženim inzulinom, bočica se mora temeljito pomiješati laganim rotacijskim pokretima između dlanova, a bočica treba biti u uspravnom položaju. Snažno protresite.

8. Insulin za injekcije se ne sme davati hladno. Ako se izvadi iz hladnjaka, potrebno je ostaviti je na sobnoj temperaturi (20-22 ° C) ili je ugrijati u vodenoj kupelji (temperatura vode 50-60 ° C).

9. Nikada ne miješajte produženi i kratko djelujući inzulin u istoj štrcaljki. Treba ih primeniti odvojeno.

10. Ne ubrizgavajte inzulin intramuskularno, jer brza apsorpcija iz mišića može dovesti do hipoglikemije.

11. Nepoželjno je davanje inzulina kratkog dejstva pre spavanja, jer se kod djeteta koje spava može otkriti znakove hipoglikemije. Suprotno tome, produženi inzulin najbolje je davati noću (prije spavanja), tako da njegov vrhunac dolazi ujutro, a ne noću.

12. Nakon ubrizgavanja inzulina, dijete se mora hraniti nakon 30-40 minuta i nakon 2 sata.

13. Medicinska sestra nema pravo da na svoju inicijativu menja dozu inzulina.

14. Izbegavajte jednu injekciju velikih doza inzulina (postoji nagli pad šećera u krvi - hipoglikemija).

15. Koža tretirana prije injekcije alkoholom mora se ostaviti da se osuši, jer alkohol inhibira djelovanje inzulina.

16. Ne koristite inzulin koji je istekao istekom roka.

17. Možete čuvati insulin na sobnoj temperaturi (ne više od 25 ° C) 1 mesec, ali na tamnom mestu.

U posljednje vrijeme sve se više radi liječenja dijabetesa koriste posebni uređaji za primjenu inzulina - olovka za špriceve. Ovo je jednostavan, izuzetno zgodan uređaj, spolja spolja sa hemijskom olovkom, na jednom kraju čije je igle, a na drugom tipka. Unutar ove olovke za štrcaljku umetnuta je limenka inzulina, a na prednjem kraju olovke namotana je sterilna tanka igla, prekrivena dvostrukom kapicom. U limenci se nalazi 150 PIECES inzulina i zato nije potrebno svaki put običnom štrcaljkom uzimati inzulin iz boce, već samo injekcije dok konzerva ne završi i tada je možete zamijeniti. Igla se zamenjuje nakon prosečno 10-12 injekcija. Insulin koji se koristi u olovkama štrcaljke nije potrebno čuvati u hladnjaku. Ovo je jedna od pogodnosti: olovku za šprice napunjene insulinom možete ponijeti sa sobom u školu, na izlet, u posjet.

Niste pronašli ono što tražite? Koristite pretragu:

Najbolje izreke:Odneće vas devojka, repovi će rasti, proučavat ćete, rogovi će rasti 9489 - | 7513 - ili pročitajte sve.

Onemogući adBlock!
i osvježite stranicu (F5)

stvarno treba

Koncept inzulina kratkog djelovanja

Čim se uvede takav inzulin, on se rastvara i brzo normalizira metaboličke procese koji su povezani s apsorpcijom glukoze.

Za razliku od lijekova dugog djelovanja, sastoje se samo od čistog hormonskog rješenja bez ikakvih dodataka. Iz naziva je vidljivo da nakon uvođenja počinju raditi što je brže moguće, to jest da u relativno kratkom vremenu snizuju razinu šećera u krvi. Ali istovremeno zaustavljaju svoje djelovanje brže od lijekova srednjeg trajanja djelovanja, kao što se može vidjeti na primjeru sljedeće sheme:

Kada se propisuje ova vrsta inzulina?

Kratki inzulini koriste se sami ili u kombinaciji s hormonima dugog djelovanja. Dozvoljeno je ući do 6 puta dnevno. Najčešće se propisuju u slučajevima:

  • reanimaciona terapija
  • nestabilna potreba tijela za insulinom,
  • hirurške intervencije
  • prelomi
  • komplikacija dijabetesa - ketoacidoza.

Koliko dugo djeluje kratki inzulin i kada dolazi do vrhunca?

Sa supkutanom primjenom primjećuje se najduži učinak lijeka, koji se javlja u roku od 30-40 minuta, baš kada dođe do probave pojedene hrane.

Nakon uzimanja lijeka, vrhunac djelovanja inzulina postiže se nakon 2-3 sata. Trajanje ovisi o primijenjenoj dozi:

  • ako su 4 jedinice - 6 jedinica, vrijeme normalizacije je otprilike 5 sati,
  • ako 16 jedinica ili više, može doći do 6-8 sati.

Nakon isteka djelovanja, lijek se iz tijela izlučuje kontra-hormonskim hormonima.

Vrste preparata sa blagim insulinom

Postoje mnogi pripravci inzulina kratkog djelovanja, među kojima su lijekovi sa stola vrlo popularni:

Imena lijekovaPočetak akcijeVrhunac aktivnostiTrajanje akcije
Actrapid, Gansulin R, Monodar, Humulin, Insuman Rapid GTNakon 30 minuta od trenutka primjene4 do 2 sata nakon primene6-8 sati nakon primjene

Navedeni inzulini smatraju se ljudskim genetičkim inženjeringom, osim Monodara, koji se naziva i svinja. Dostupno u obliku topive otopine u bočicama. Sve su namijenjene za liječenje dijabetesa tipa 1 i 2. Često se propisuje prije lijekova dugog djelovanja.

Lijekovi nisu kontraindicirani trudnicama i dojiljama, jer ova vrsta inzulina ne prodire kroz placentu i u majčino mlijeko.

Ultra inzulin kratkog djelovanja

Ovo je najnoviji izum u farmakologiji. Od ostalih vrsta se razlikuje po gotovo trenutnom delovanju, normalizaciji šećera u krvi. Lijekovi koji se najviše propisuju su:

Imena lijekovaPočetak akcijeVrhunac aktivnostiTrajanje akcije
Apidra, NovoRapid, Humalog5-15 minuta nakon unosa2 do 1 sat od trenutka primjene4-5 sati nakon primene

Ovi lijekovi su analogi ljudskog hormona. Oni su zgodni u slučajevima kada trebate uzimati hranu, ali nije poznata njena količina, kada je teško izračunati dozu inzulina za probavu. Prvo možete jesti, zatim izračunati dozu i narezati pacijenta. Budući je djelovanje inzulina brzo, hrana neće imati vremena da se asimilira.

Ovaj ultrazvučni inzulin dizajniran je za upotrebu kada ljudi koji boluju od dijabetesa prekrše dijetu i jedu više slatkiša nego što je preporučeno. Obično u takvim slučajevima dolazi do naglog povećanja šećera, što može dovesti do zdravstvenih komplikacija. Tada ti lijekovi mogu pomoći. Ponekad, kad pacijent ne može čekati oko 40 minuta, a prije obroka prijeđe puno ranije, ovaj se oblik inzulina može ubrizgati.

Takav inzulin nije propisan pacijentima koji slijede sva pravila u ishrani. Najčešće samo kao hitna pomoć za nagli skok šećera.

Nije kontraindiciran trudnicama s dijagnozom dijabetesa. Dozvoljena je primjena, čak i ako postoji toksikoza trudnoće.

Prednost ultra kratkog inzulina je da može:

  • smanjiti učestalost povišenog šećera u krvi noću, posebno na početku trudnoće,
  • pomoć za brzo normaliziranje šećera kod trudnica tijekom carskog reza,
  • smanjiti rizik od komplikacija nakon jela.

Ovi lijekovi su toliko efikasni da mogu normalizirati šećer u kratkom vremenu, dok se doza daje mnogo manje, što pomaže u sprečavanju različitih komplikacija.

Na osnovu glikemije

Nivo glikemije (mg /%)Forsham formulaPrimjer izračuna
150 do 216(mg /% - 150) / 5Ako je razina šećera u krvi 170 mg /%, izračunavanje je sljedeće: (170-150) / 5 = 4 PIECES
Od 216(mg /% - 200) / 10Ako je razina šećera u krvi 275 mg /%, izračunavanje je sljedeće: (275-200) / 10 = 7,5 PIECES. Možete zaokružiti - 7 ili 8 jedinica.

Proračun doze na osnovu konzumirane hrane

Pojedinačna doza inzulina kratkog djelovanja ovisi ne samo o razini glukoze u krvi, već i o konzumiranoj hrani. Dakle, za proračun vrijedi uzeti u obzir sljedeće činjenice:

  • Mjerna jedinica za ugljikohidrate su jedinice za hljeb (XE). Dakle, 1 XE = 10 g glukoze,
  • Za svaki XE potrebno je unijeti 1 jedinicu inzulina. Za tačniji proračun primjenjuje se ova definicija - 1 jedinica inzulina smanjuje hormon za 2,0 mmol / l, a 1 XE hrane s ugljikohidratima raste do 2,0 mmol / l, tako da za svakih 0,28 mmol / l koji prelaze 8, 25 mmol / l, daje se 1 jedinica lijeka,
  • Ako hrana ne sadrži ugljene hidrate, nivo hormona u krvi praktično ne raste.

Da biste olakšali proračune, preporučuje se vođenje dnevnika poput ovog:

Primjer izračuna: Ako je razina glukoze prije jela 8 mmol / l, a planirano je jesti 20 g ugljikohidratne hrane ili 2 XE (+4.4 mmol / l), tada će se nakon jela razina šećera popeti na 12.4, dok je norma 6. Zbog toga je potrebno uvesti 3 jedinice lijeka tako da indeks šećera padne na 6,4.

Maksimalna doza za jednokratnu primjenu

Svaka doza inzulina podešava lekar, ali ne smije biti veća od 1,0 PIECES, što se izračunava na 1 kg njegove mase. Ovo je maksimalna doza.

Predoziranje može dovesti do komplikacija.

Lekar obično drži sledeća pravila:

  • Ako je dijabetes dijabetesa tipa 1 tek nedavno dijagnosticiran, propisana je doza ne veća od 0,5 jedinica / kg.
  • Uz dobru nadoknadu tokom godine, doza je 0,6 U / kg.
  • Ako se uoči nestabilnost kod dijabetesa tipa 1, šećer se stalno mijenja, tada se uzima 0,7 U / kg.
  • Sa dijagnozom dekompenziranog dijabetesa, doza je 0,8 IU / kg.
  • Uz ketacidozu uzima se 0,9 U / kg.
  • Ako je trudnoća u posljednjem tromjesečju 1,0 jedinica / kg.

Kako ubrizgati kratki inzulin? (video)

Sve vrste inzulina općenito se primjenjuju približno isto prije jela. Preporučuje se biranje onih područja na ljudskom tijelu gdje velike krvne žile ne prolaze, tu su naslage potkožne masti.

S venskim davanjem, djelovanje inzulina će biti trenutno, što je neprihvatljivo u svakodnevnoj terapiji. Zbog toga se preporučuje supkutana primjena lijeka, što doprinosi ravnomjernoj apsorpciji inzulina u krv.

Možete odabrati trbuh, ali ne ubadajte u krugu od 6 cm od pupka. Prije injekcije morate ovo područje oprati i oprati ruke sapunom i osušiti. Pripremite sve što je potrebno za postupak: špricu za jednokratnu upotrebu, bočicu s lijekom i pamučni jastučić. Obavezno provjerite datum isteka lijeka!

Zatim se morate pridržavati sljedećih uputa:

  1. Izvadite poklopac sa šprice, ostavljajući gumenu kapicu.
  2. Obradite iglu alkoholom i pažljivo unesite u bocu s drogom.
  3. Nabavite pravu količinu inzulina.
  4. Izvucite iglu i pustite zrak, vodeći klip špricu dok kapljica inzulina ne kapne.
  5. Pomoću palca i kažiprsta napravite mali pregib kože. Ako je sloj potkožnog masnog tkiva gust, tada uvedemo iglu pod uglom od 90 stepeni, s tankom - igla se mora blago nagnuti pod kutom od 45 stepeni. Inače ubrizgavanje neće biti subkutano, već intramuskularno. Ako pacijent nema višak kilograma, bolje je koristiti tanku i malu iglu.
  6. Polako i glatko ubrizgavajte inzulin. Brzina treba biti jednolika tijekom primjene.
  7. Kada je šprica prazna, brzo izvadite iglu ispod kože i otpustite pregib.
  8. Stavite zaštitnu kapu na iglu štrcaljke i odbacite je.

Ne možete stalno uboditi na istom mestu, a udaljenost od jedne do druge injekcije treba biti oko 2 cm. Alternativne injekcije: prvo u jedno bedro, zatim u drugo, a zatim u stražnjicu. U suprotnom, može doći do sabijanja masti.

Brzina apsorpcije hormona čak ovisi o izboru mjesta. Brži od svih, inzulin se apsorbira iz prednje stijenke trbuha, zatim ramena i stražnjice, a kasnije i s prednje strane bedara.

Najbolje je ubrizgati u trbuh, kako bi se djelovanje desilo brže čim pojedu.

Da biste saznali više o tehnici davanja inzulina, pogledajte ovaj članak ili sledeći video:

Zaključno, vrijedno je napomenuti da ne možete samostalno odabrati lijek kratkog djelovanja, promijeniti njegovo doziranje bez recepta liječnika. Potrebno je, zajedno s endokrinologom, razviti shemu njegove primjene prema režimu i količini uzete hrane. Preporučljivo je stalno mijenjati mjesto ubrizgavanja, pravilno skladištiti lijek, pratiti datume isteka. I pri najmanjim promjenama i komplikacijama obratite se liječniku.

Vrste inzulina

Pripravci inzulina dijele se u skupine ovisno o vremenu izloženosti pacijentovog tijela. Postoji 5 vrsta lijekova - inzulin ultra kratkog djelovanja, kratki, srednji, produženi (produženi) i miješani. Vrijeme njihovog rada u tijelu varira i kreće se od 1 sata do 24 sata. Lijek sa ultrazvukom počinje djelovati za nekoliko minuta i njegov učinak traje od 1 do 3 sata, produženi inzulin djeluje nakon sat vremena i nastavlja spuštati glukozu tijekom 24 sata.

Preparati za inzulin razlikuju se u situacijama u kojima se koriste. Ako produljeni inzulin pomaže pacijentu da održi normalnu glukozu tokom dana, tada se inzulin kratkog djelovanja naziva i inzulinom hrane - on djeluje na tijelo tijekom obroka i sprečava pretvorbu ugljikohidrata dobivenih tijekom obroka u glukozu. Ultra kratki inzulin namijenjen je za nagle skoke glukoze kada ih hitno treba smanjiti.

Pripravci kratkog inzulina

Ne mogu sve kratko djelujuće insuline zamijeniti jedna drugu. Imaju svoje karakteristike u sastavu i učinak na sastav krvi i dobrobit pacijenta. Opća stvar je da sve brze vrste lijekova počinju djelovati oko 30 minuta nakon injekcije. Oni značajno smanjuju količinu glukoze. Djelotvorna je od 3 sata do 8. Nakon prodiranja u organizam, ta sredstva izlučuju kateholamini, STH i neki drugi hormoni. Ali čak i nakon što lijek nestane iz krvi, on nastavlja svoj učinak u stanicama. Imena lijekova i njihovi opisi navedeni su u nastavku.

Ovaj lijek, prema uputstvima, analogan je prirodnom hormonu proizvedenom u ljudskom tijelu. U akciji je najbrži od kratkih. U nekim opisima lijek spada u skupinu ultrazvučnih inzulina. Lijek počinje smanjivati ​​količinu glukoze 15 minuta nakon primjene, ali njegov učinak prolazi nakon 3 sata.

Lijek je propisan u sljedećim slučajevima:

  • Dijabetes tipa 2
  • Netolerancija na hormonske pripravke inzulina drugih vrsta,
  • Povećana glukoza nakon jela,
  • Imunitet ili netolerancija na lekove koji nisu tipa inzulina i snižavaju glukozu,
  • Dijabetes melitus tipa 2 sa otežavajućim komplikacijama tokom kirurškog liječenja i u prisustvu pratećih bolesti.

Doza opisanog lijeka izračunava ljekar. Uzmite ovaj lijek u obliku injekcija supkutano, intravenozno, intramuskularno. Ako se lijek ubrizgava sam, tada pacijent koristi potkožni put primjene. Lijek je propisan za primjenu prije jela i to se razlikuje od ultra kratkog djelovanja inzulina.

Ako izračunavanje doze nije ispravno, kao sporedni učinak mogući su hipoglikemija, hipoglikemijska koma, komplikacija okom, bolno smanjenje potkožnog masnog tkiva (lipodistrofija) i alergije.

Actrapid NM

Ovaj brzi inzulin smanjuje glukozu pola sata nakon injekcije i traje do 8 sati. Prefiks NM prema nazivu ukazuje na to da je lijek sintetski izveden ljudski hormon. Lijek je propisan:

  • Sa dijabetesom tipa 2,
  • Sa imunitetom lijekova za snižavanje glukoze u tabletama,
  • Tokom perioda hirurgije
  • Tokom trudnoće.

Actrapid je propisan za poremećaje metabolizma ugljikohidrata zbog nedostatka dovoljne količine hormona. Daje se s komom kompliciranom jakim kršenjem unutrašnjeg metabolizma. Također, lijek je indiciran za netoleranciju na lijekove životinjskog porijekla.

Lijek se daje svakodnevno od 3 do 6 puta u toku 24 sata. Ako pacijent istovremeno uzima druge vrste umjetnog hormona, to ne bi trebalo utjecati na doziranje. Samo u slučaju upotrebe životinjskih pripravaka, doza se može smanjiti za 10%.

Kontraindikacije su hipoglikemija i tumori gušterače koji stvaraju hormonske tvari.

Insuman Rapid

Lijek prema indikacijama i djelovanju sličan je prethodnom. To je brzo delujući inzulin. Trajanje efekta snižavanja glukoze je pod uticajem ovog leka do 7 sati. Lijek je dostupan u bočicama za inzulinske šprice i u spremnicima za olovke za špriceve sa samostalnom upotrebom.

Lijek se daje 20 minuta prije obroka supkutano. Insuman Rapid odlično ide uz produženi inzulin, koji sadrži proteine ​​niske molekularne težine.

Sastav Insuman Rapid blizu je odgovarajućeg ljudskog hormona. Dobija se djelovanjem soja E. coli.

Humulin Regular

Ovo je ljudski inzulin, koji pripada ICD grupi, dobijen genetskim inženjeringom. Kao i drugi hormoni ove vrste, dostupan je za injekciju pomoću šprice i olovke za štrcaljku. Injekcije se trebaju raditi u abdomenu (područje - 2 cm od pupka), bedru ili nadlaktici. Mjesto ubrizgavanja mora se promijeniti. Cijene pored prethodnog mjesta ubrizgavanja ne bi trebale biti.

Neželjeni efekti kod intolerancije hormona ili predoziranja mogu biti:

  • Smanjite glukozu previše
  • Alergijska reakcija
  • Snažno smanjenje potkožne masti.

Doza lijeka izračunava se na osnovu tjelesne težine. Ovaj lek je dozvoljeno ubrizgati novorođenčadi.

Homorap 40

Ovo je efikasan lijek povezan sa kratkim inzulinama. Njegovo djelovanje počinje 30 minuta nakon primjene i traje do 8 sati. Djelovanje svakog kratkog inzulina ovisi o mjestu njegove primjene, načinu ubrizgavanja, ispravno izračunatoj dozi i individualnoj reakciji na lijek pacijenta.

Lijekovi se koriste u hitnim situacijama komatoznog i pretkomatoznog stanja pacijenta. On je proboo tokom operacije. Lijek je pogodan za liječenje djeteta i trudnice.

Injekcije se stavljaju 3 puta dnevno. Za ubrizgavanje koriste se insulinske pumpe. Injekciju možete napraviti i tako da upišete 1 štrcaljku s inzulinom produljenog djelovanja. Morate imati na umu da se s ovom kombinacijom najprije u špricu stavi kratki hormon, a zatim produženi.

Homorap 40 se ne kombinira sa svim lijekovima. Na primjer, uz istodobni tretman beta blokatorima, potrebno je prilagoditi dozu. Pažljivo pročitajte upute.

Opća svojstva brzog inzulina

Za sve pripravke inzulina kratkog djelovanja vrijede sljedeća pravila za njihovo skladištenje i prijenos:

  • Bočice s lijekom moraju biti zatvorene. Najbolje je držati ih na vratima hladnjaka kako bi bila hladna, ali ne smrzavaju se.
  • U sobi pri temperaturi ispod 30 stepeni hormoni su pogodni za upotrebu ne više od mesec dana. Pri višim temperaturama ne mogu se skladištiti.
  • Uložak sa drogom možete nositi u novčaniku, kozmetičkoj torbi, džepu.
  • Kratki inzulin, i svi ostali, ne podnose izravnu sunčevu svjetlost. Visoke temperature su mu takođe štetne. Ne čuvajte drogu u rukavici automobila ostavljenom na suncu.

Sljedeći simptomi govore da lijek nije prikladan za upotrebu:

  • Otopina u ampuli je zamućena
  • Datum isteka napisan na ambalaži je već prošao,
  • Lijek je smrznut, a sada se odmrzava,
  • U mjehuriću su vidljive kvržice ili pahuljice,
  • Boca se otvorila i u tom je stanju bila više od 1 mjeseca.

Ako pacijent poštuje sva gore navedena pravila skladištenja i transporta, ne bi se trebali pojaviti problemi s korištenjem umjetnog hormona.

Bodybuilding inzulin

U bodybuildingu se umjesto anaboličkih steroida koristi lijek kratkog djelovanja. Njegov učinak je da se glukoza prenosi u mišiće i zbog toga dolazi do njihovog značajnog rasta.

Dozu za bodybuilders pojedinačno bira sportski ljekar. Činjenica je da predoziranje lijeka s nedovoljnom fizičkom aktivnošću dovodi do pretilosti, jer glukoza ulazi ne samo u mišiće, nego i u potkožnu masnoću.

Mehanizam delovanja

U ljudskom tijelu su pojedinačni otočići gušterače odgovorni za proizvodnju inzulina. Vremenom, ove beta ćelije ne nose se sa svojim funkcijama, što dovodi do povećanja koncentracije šećera u krvi.

Kad inzulin kratkog djelovanja uđe u tijelo, pokreće reakciju, koja aktivira preradu glukoze. To pomaže pretvoriti šećer u glukogene i masti. Takođe, lijek pomaže da se uspostavi apsorpcija glukoze u tkivu jetre.

Imajte na umu da takav oblik lijeka u obliku tableta neće donijeti nikakav rezultat kod šećerne bolesti tipa 1. U tom slučaju će se aktivne komponente potpuno raspasti u stomaku. U tom su slučaju potrebne injekcije.

Za praktičnu upotrebu instalirane su špriceve, olovke za ubrizgavanje ili inzulinske pumpe. Inzulin kratkog djelovanja namijenjen je liječenju dijabetesa u početnim fazama.

Kako se uzima inzulin kratkog djelovanja?

Da bi terapija inzulinom kratkog djelovanja bila što korisnija, treba se pridržavati niza određenih pravila:

  • Injekcije su potrebne samo prije jela.
  • Injekcije se daju oralno radi sprečavanja nuspojava.
  • Da bi se inzulin apsorbovao ravnomjerno, mjesto ubrizgavanja mora se masirati nekoliko minuta.
  • Imajte na umu da izbor doze aktivne tvari mora isključivo liječnik.

Svaku dozu inzulina kratkog djelovanja treba izračunati pojedinačno. Da bi se to postiglo, pacijenti bi se trebali upoznati s pravilom. 1 doza lijeka namijenjena je za preradu hrane koja je po vrijednosti jednaka jedinici hljeba.

Također pokušajte slijediti ove smjernice:

  1. Ako je koncentracija šećera u krvi normalna, tada će količina lijeka za smanjenje biti nula. Doza aktivne tvari uzima se na osnovu koliko jedinica hljeba treba preraditi.
  2. Ako je razina glukoze značajno viša od normalne, tada za svaku jedinicu hljeba treba postojati 2 kocke inzulina. U tom slučaju morate ih unijeti prije jela.
  3. Tijekom zaraznih bolesti ili u upalnom procesu doziranje inzulina povećava se za 10% .Vrste inzulina kratkog djelovanja

U posljednje vrijeme ljudima se ubrizgava isključivo sintetički inzulin koji je potpuno sličan ljudskom djelovanju. Mnogo je jeftinije, sigurnije, ne izaziva nikakve nuspojave. Ranije korišteni životinjski hormoni - dobiveni iz krvi krave ili svinje.

Kod ljudi su često izazivali ozbiljne alergijske reakcije. Inzulin kratkog djelovanja dizajniran je za ubrzavanje proizvodnje prirodnog inzulina pankreasa. U tom slučaju osoba mora obavezno pojesti dovoljno hrane kako ne bi izazvala nagli pad koncentracije glukoze u krvi.

Nemoguće je nedvosmisleno reći koji je inzulin kratkog djelovanja bolji. Samo jedan liječnik treba odabrati ovaj ili onaj lijek. To će učiniti nakon dužeg dijagnostičkog pregleda. U ovom slučaju potrebno je uzeti u obzir starost, spol, težinu, težinu bolesti.

Prednost inzulina kratkog djelovanja je činjenica da počinje djelovati u roku od 15-20 minuta nakon primjene. Međutim, djeluje nekoliko sati. Najpopularniji lijekovi su Novorapid, Apidra, Humalag.

Inzulin kratkog djelovanja djeluje 6-8 sati, sve ovisi o proizvođaču i dozi aktivne tvari. Njegova maksimalna koncentracija u krvi javlja se 2-3 sata nakon primjene.

Razlikuju se sledeće kratko delujuće insulinske grupe:

  • Genetski inženjering - Rinsulin, Actrapid, Humulin,
  • Polusintetički - Biogulin, Humodar,
  • Monokomponenta - Monosuinsulin, Actrapid.

Nemoguće je nedvosmisleno reći koji je inzulin kratkog djelovanja bolji. Specifični lijek u svakom slučaju treba propisati lekar. Štoviše, svi imaju različite doze, trajanje djelovanja, nuspojave i kontraindikacije.

Ako trebate da miješate insuline različitog trajanja djelovanja, trebate odabrati lijekove istog proizvođača. Tako će biti efikasnije ako se koriste zajedno. Ne zaboravite jesti nakon primjene lijekova kako biste spriječili razvoj dijabetičke kome.

Doziranje i primjena

Obično se inzulin propisuje za potkožno davanje u bedru, stražnjici, podlaktici ili u abdomenu. U izuzetno rijetkim slučajevima indicirano je intramuskularno ili intravenozno davanje. Najpopularniji su posebni ulošci s kojima je moguće supkutano unijeti određenu dozu lijeka.

Subkutane injekcije treba obaviti pola sata ili sat prije obroka. Kako se ne bi ozlijedila koža, mjesto ubrizgavanja stalno se mijenja. Nakon ubrizgavanja masirajte kožu da biste ubrzali proces primjene.

Pokušajte učiniti sve pažljivo kako aktivne tvari ne bi ušle u krvne žile. To će dovesti do izuzetno bolnih senzacija. Ako je potrebno, inzulin kratkog djelovanja može se pomiješati sa istim hormonom produženog djelovanja. U tom slučaju dežurni ljekar treba odabrati tačnu dozu i sastav injekcija.

Odrasli koji pate od dijabetesa uzimaju od 8 do 24 jedinice inzulina dnevno. U tom se slučaju doza određuje ovisno o obroku. Ljudi koji su preosjetljivi na komponente ili djeca mogu uzeti ne više od 8 jedinica dnevno.

Ako vaše tijelo ne opaža ovaj hormon dobro, tada možete uzeti više doza lijeka. Imajte na umu da dnevna koncentracija ne smije prelaziti 40 jedinica dnevno. Učestalost upotrebe u ovom slučaju je 4-6 puta, ali ako se razrijedi inzulinom s produženim djelovanjem - oko 3.

Ako osoba već dugo uzima inzulin kratkog djelovanja, a sada postoji potreba da ga prebaci na terapiju istim hormonom produženog djelovanja, šalje se u bolnicu. Sve bi promjene trebale biti pod budnim nadzorom medicinskog osoblja.

Činjenica je da ovakvi događaji lako mogu izazvati razvoj acidoze ili dijabetičke kome. Ovakve mjere su posebno opasne za ljude koji pate od zatajenja bubrega ili jetre.

Pravila uzimanja droga i predoziranja

Inzulin kratkog djelovanja u svom je kemijskom sastavu gotovo identičan onome koji proizvodi ljudsko tijelo. Zbog toga takvi lijekovi rijetko uzrokuju alergijske reakcije. U izuzetno rijetkim slučajevima, ljudi osjećaju svrab i iritaciju na mjestu ubrizgavanja aktivne tvari.

Mnogi stručnjaci preporučuju ubrizgavanje inzulina u trbušnu šupljinu. Tako on počne djelovati mnogo brže, a vjerovatnost da će ući u krv ili živac je izuzetno mala. Imajte na umu da nakon 20 minuta nakon injekcije sigurno morate pojesti nešto slatko.

Sat vremena nakon injekcije trebao bi biti cjelovit obrok. U suprotnom, vjerovatnoća za razvoj hipoglikemijske kome je velika. Osoba kojoj se daje inzulin mora jesti pravilno i potpuno. Njegova prehrana trebala bi se temeljiti na proteinskoj hrani koja se konzumira s povrćem ili žitaricama.

Ako sebi unesete previše inzulina, postoji i rizik od razvoja hipoglikemijskog sindroma na pozadini naglog pada koncentracije glukoze u krvi.

Njegov razvoj možete prepoznati po sljedećim manifestacijama:

  • Akutna glad
  • Mučnina i povraćanje
  • Dizzy
  • Zatamnjenje u očima
  • Dezorijentacija
  • Pojačano znojenje
  • Srčana palpitacija
  • Osjećaj anksioznosti i razdražljivosti.

Ako primijetite da imate barem jedan simptom predoziranja inzulinom kratkog djelovanja, odmah treba piti što više slatkog čaja. Kada su simptomi malo oslabljeni, konzumirajte veliku porciju proteina i ugljikohidrata. Kad se malo oporavite sigurno ćete poželjeti zaspati.

Značajke aplikacije

Imajte na umu da uporaba inzulina kratkog djelovanja zahtijeva poštivanje određenih pravila.

  1. Lijekove morate čuvati u frižideru, ali ne u zamrzivaču,
  2. Otvorene bočice ne podliježu skladištenju,
  3. U posebnim boksovima dopušteno je čuvanje otvorenog inzulina 30 dana,
  4. Strogo je zabranjeno ostavljati inzulin na otvorenom suncu,
  5. Ne miješajte lijek s drugim lijekovima.

Prije primjene lijeka provjerite da li se pojavio talog, ako je tečnost postala zamućena. Također stalno pratite poštivanje uvjeta skladištenja, kao i datum isteka. Samo to će pomoći u očuvanju života i zdravlja pacijenata, a također neće dozvoliti razvoj bilo kakvih komplikacija.

Ako postoje neke negativne posljedice od upotrebe, potrebno je odmah konzultirati liječnika, jer odbijanje upotrebe inzulina može dovesti do izuzetno ozbiljnih posljedica.

Često se inzulin kratkog djelovanja koristi u bodybuildingu. Povećava performanse i izdržljivost čovjeka, a upotrebljava se i za vrijeme sušenja. Među nesumnjivim prednostima takvih lijekova može se napomenuti da niti jednim doping testom nije moguće utvrditi ovu supstancu u krvi - ona se odmah rastvara i prodire u gušteraču.

Imajte na umu da je strogo zabranjeno propisivati ​​ove lijekove za sebe, to može dovesti do ozbiljnih posljedica, poput pogoršanja dobrobiti ili smrti. Ljudi koji uzimaju inzulin moraju stalno davati krv radi praćenja njihove koncentracije glukoze.

Uloga inzulina i opća pravila

Inzulin - hormona za čiju proizvodnju u zdravih ljudi je odgovoran gušterača. Njegov prerogativ je regulacija metabolizma ugljikohidrata i razine glukoze u krvi.

1. Doza inzulina (kratkog ili produženog djelovanja) se uvijek daje 25-30 minuta prije obroka.

2. Preduslov - čistoća ruke (operite sapunom) i područje ubrizgavanja (obrišite vlažnom, čistom krpom).

3. Brzina raspodjele inzulina u tijelu varira, ovisno o odabranom mjestu ubrizgavanja. Insulin s produženim oslobađanjem ubrizgava se u kukove i stražnjicu. Injekcija kratkotrajnog insulina u stomak.

4. Da bi se izbjeglo stvaranje brtvi, potrebno je promijeniti točke ubrizgavanjadajući tkivima vremena da se oporave.

5. Inzulin s produljenim djelovanjem temeljno se miješa, za razliku od lijekova velike brzine, koji uopće ne zahtijevaju miješanje.

6. Ne možete miješati insuline različitih djelovanja - postoji veliki rizik od pogreške u doziranju.

Pravila skladištenja droge

Pripravci inzulina čuvaju se u frižideru, ali bočica koja je već pokrenuta može i treba čuvati na sobnoj temperaturi. S obzirom da temperatura okoliša utječe na brzinu apsorpcije inzulina, lijek pohranjen u hladnjaku treba uzeti unaprijed, tako da su očitane temperature jednake sobnoj. Topla jastučnica za grijanje nanesena na mjesto ubrizgavanja ubrzava ovaj proces za pola, a apsorpcija ohlađenog pripravka usporava za 50%.

Kako se izračunava doza?

Nedavno dijagnosticirani dijabetes - 0,5 jedinica po kg tjelesne težine.

Dijabetes I stepena (uz nadoknadu od godinu dana ili više) - 0,6 komada / kg.

Dijabetes I stepena (nestabilna nadoknada) - 0,7 komada / kg.

Dekompenzovani dijabetes - 0,8 U / kg.

Dijabetes kompliciran ketoacidozom - 0,9 U / kg.

Dijabetes u trećem tromjesečju trudnoće - 1,0 jedinica / kg.

Maksimalna zapremina pojedinačne injekcije je 40 jedinica, dnevna doza je 70-80 jedinica.

Proporcionalni omjer doza dana i noći je 2 prema 1.

Primjena inzulina

Priprema za ubrizgavanje

  • Pripremite lijek unaprijed tako što ćete ga izvaditi iz frižidera.
  • Operite ruke.
  • Podesite iglu i potrebne parametre doze u olovci štrcaljke.
  • Vodite računa da u štrcaljku ne uđe zrak, jer u suprotnom postoji rizik od unošenja nepotpune doze.
  • Obrišite mjesto ubrizgavanja čistom, vlažnom krpom. Ako se za te svrhe upotrebljava alkohol, tada je neophodno čekati njegovo potpuno isparavanje, jer alkohol uništava inzulin.

Redoslijed ubrizgavanja inzulina

Kako davati insulin? Obično potkožno (osim u posebnim slučajevima kada se zahtijeva intramuskularno ili intravenski). Da biste to učinili, stvaraju se pregib indeksa i palčevi lijeve ruke. Ugao ulaska igle, isključujući ulazak leka u mišić, - 45 stepeni.

Polako otpustite kapsulu od uloška iz lijeka - ova primjena oponaša prirodni unos hormona u krv i rješava se bolje. Za predviđanje brzine apsorpcije preporučljivo je pridržavati se konzistentne tehnike davanja inzulina.

Nakon pritiska na dugme okidača olovke za štrcaljku, možete osloboditi pregib kože i izvući iglu polovinom njegove dužine, te je držite, računajući do deset. Nakon toga ih izvadite u potpunosti. Ne puštajte dugme za pokretanje sve dok igla nije potpuno uklonjena. Kap krvi, koja se ponekad pojavi na mjestu ubrizgavanja, dovoljna je da se nekoliko sekundi stisnete prstom.

Svako sljedeće mjesto ubrizgavanja treba odabrati najmanje 2 cm od prethodnog. Ne preporučuje se ubrizgavanje inzulina u dobijene plombe - tako da se lijek slabo apsorbuje.

Ostavite Svoj Komentar