Dijabetes melitus tipa 1: znakovi, komplikacije, pravilno liječenje

Šećerna bolest tipa 1 (dijabetes ovisan o insulinu) je endokrinološka bolest, za koju je karakteristična nedovoljna proizvodnja hormona inzulina ćelijama gušterače. Zbog toga koncentracija glukoze u krvi raste, nastaje perzistentna hiperglikemija. Odrasli, dijabetesi tipa 1, rijetko kad se razbole. Danas je opšte prihvaćeno da je tip 1 dijabetes mladih. Sada da vidimo zašto imamo dijabetes.

Uzroci i patogeneza

Jedan od uzroka dijabetesa je nasljedna predispozicija. Verovatnoća početka bolesti je mala, ali je i dalje prisutna. Točan razlog još uvijek nije poznat, postoje samo predisponirajući faktori (prenesene autoimune i zarazne bolesti, povreda ćelijskog imuniteta).

Dijabetes melitus nastaje zbog nedostatka beta ćelija gušterače. Ove ćelije su odgovorne za normalnu proizvodnju inzulina. Glavna funkcija ovog hormona je osiguravanje prodora glukoze u ćelije. Ako se inzulin smanji, sva glukoza se nakuplja u krvi i ćelije počinju gladovati. Zbog nedostatka energije, rezerve masti se dijele, uslijed čega osoba brzo gubi na težini. Svi molekuli glukoze privlače vodu u sebe. S velikom koncentracijom šećera u krvi, tečnost se zajedno s glukozom izlučuje urinom. Zbog toga u bolesnika počinje dehidracija i pojavljuje se stalni osjećaj žeđi.

Usled ​​kvarenja masti u tijelu dolazi do nakupljanja masnih kiselina (FA). Jetra ne može „reciklirati“ sve FA-ove, pa se proizvodi raspadanja - ketonska tijela - nakupljaju u krvi. Ako se ne leči, može se dogoditi koma i smrt tokom ovog perioda.

Simptomi dijabetesa tipa 1

Simptomi se vrlo brzo povećavaju: za samo nekoliko mjeseci ili čak sedmica pojavljuje se trajna hiperglikemija. Glavni dijagnostički kriterij s kojim možete posumnjati na dijabetes je:

  • jaka žeđ (pacijent pije puno vode),
  • učestalo mokrenje
  • glad i svrab na koži,
  • snažan gubitak težine.

Kod dijabetesa čovjek može izgubiti 10-15 kg u jednom mjesecu, dok postoje slabost, pospanost, umor, i smanjena radna sposobnost. U početku, bolest obično ima povećan apetit, ali kako bolest napreduje pacijent odbija jesti. To je zbog intoksikacije tijela (ketoacidoza). Dolazi do mučnine, povraćanja, bolova u trbuhu, specifičnog mirisa iz usta.

Dijagnoza i liječenje

Da biste potvrdili dijagnozu dijabetes tipa 1, morate izvršiti sljedeće istraživanje:

  1. Krvni test na šećer (na prazan stomak) - određuje se sadržaj glukoze u kapilarnoj krvi.
  2. Glikozilirani hemoglobin - prosječni šećer u krvi tijekom 3 mjeseca.
  3. Analiza za c peptid ili proinsulin.

Kod ove bolesti glavni i glavni tretman je zamjenska terapija (ubrizgavanje inzulina). Osim toga, propisana je stroga dijeta. Doza i vrsta inzulina propisuju se pojedinačno. Za redovito praćenje šećera u krvi, preporučuje se kupovina mjerača glukoze u krvi. Ako su ispunjeni svi uslovi, osoba može živjeti normalan život (naravno, bit će mnogo ograničenja, ali od njih nema bijega).

Šta je dijabetes tipa 1, zašto je opasan?

Juvenilni dijabetes tipa 1 (T1DM) je bolest povezana s metaboličkim poremećajima, naime, nedostatkom hormona inzulina i povećanom koncentracijom glukoze u krvi. Ovo je autoimuna bolest u kojoj imunitet pogrešno uništava vlastite stanice tijela, pa ih je teško liječiti. Bolest pogađa i odrasle i djecu. Beba može postati ovisna o insulinu nakon virusa ili infekcije. Ako uporedimo statističke podatke za dijabetes tipa 1 i 2, dijabetes tipa 1 pojavljuje se u otprilike jednom u 10 slučajeva.

Dijabetes tipa 1 opasan je ozbiljnim komplikacijama - postepeno uništava cijeli vaskularni sistem. Na primjer, T1DM značajno povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti: ljudi koji pate od hiperglikemije imaju veću vjerojatnost da će pretrpjeti moždani udar i srčani udar. Očekivano trajanje života žene koja boluje od dijabetesa tipa 1 15 godina kraća je nego kod zdrave vršnjakinje. Muškarci s hiperglikemijom u prosjeku žive do 50-60 godina, a umiru 15-20 godina ranije od svojih vršnjaka.

Dijabetičari moraju slijediti prehranu i svakodnevnu rutinu, uzimati inzulin i nadzirati šećer u krvi. U skladu sa svim preporukama endokrinologa, naime ovaj liječnik liječi dijabetes melitus tipa 1 i 2, mogu se izbjeći opasne komplikacije i živjeti normalan život.

Uzroci dijabetesa tipa 1 u djece i adolescenata

Mnogi roditelji pogrešno misle kako su dijabetičari bolesni jer su jeli puno čokolade i šećera. Ako ograničite svoje dijete na slatkiše, možete ga zaštititi od dijateze, a ne od dijabetesa. Djeca dobijaju dijabetes u ranoj dobi ne zbog neuhranjenosti. O tome svjedoče zaključci naučnika koji proučavaju ovaj problem.

  • Teška virusna infekcija prenesena u dobi od 0-3 godine u 84% dovodi do razvoja šećerne bolesti tipa 1, štoviše, ona se češće dijagnosticira kao patologija kada dijete navrši 8 godina.
  • ARVI u akutnom obliku, koji se prenose novorođenčad do 3 mjeseca, uzrokuje dijabetes u 97% slučajeva.
  • U djece sa nasljednom predispozicijom za hiperglikemiju rizik od razvoja bolesti povećava se ovisno o prehrambenim faktorima (prehrana): umjetno hranjenje, rano konzumiranje kravljeg mlijeka, velika težina rođenja (iznad 4,5 kg).

Postoje dvije vršne dobi za otkrivanje dijabetesa u djece - 5–8 godina i adolescencije (13–16 godina). Za razliku od odraslih, dijabetes u djetinjstvu razvija se vrlo brzo i brzo. Bolest se manifestuje akutnim oblikom ketoacidoze (trovanjem ketonskim tijelima formiranim u jetri) ili dijabetičkom komom.

Što se tiče nasljednosti, vjerovatnost prijenosa T1DM je mala. Ako otac pati od dijabetesa 1, rizik od prenošenja djece je 10%. Ako je majka, onda se rizici smanjuju na 10%, a u kasnijim rođenjima (nakon 25 godina) na 1%.

U identičnih blizanaca rizici razbolevanja su različiti. Ako je jedno dijete bolesno, onda se druga bolest javlja ne više od 30-50%.

Komplikacije dijabetesa tipa 1

Pored samog dijabetesa, njegove komplikacije nisu ništa manje opasne. Čak i s malim odstupanjem od norme (5,5 mmol / litra na prazan stomak), krv se zgušnjava i postaje viskozna. Posude gube elastičnost, a naslage se formiraju u obliku ugrušaka na njihovim zidovima (ateroskleroza). Unutrašnji lumen arterija i krvnih žila se sužava, organi ne dobijaju dovoljno hrane, a eliminacija toksina iz ćelija je usporava. Iz tog razloga na ljudskom telu nastaju mesta nekroze, suppuracije. Postoji gangrena, upala, osip i opskrbljivanje krvi udovima se pogoršava.

Povišeni šećer u krvi narušava rad svih organa:

  • Bubrega . Namjena uparenih organa je filtriranje krvi od štetnih tvari i toksina. Kod razine šećera veće od 10 mmol / litra, bubrezi prestaju raditi dobro svoj posao i prolaze šećer u mokraću. Slatko okruženje postaje izvrsna osnova za razvoj patogene mikroflore. Zbog toga upalne bolesti genitourinarnog sistema - cistitis (upala mokraćnog mjehura) i nefritis (upala bubrega) obično prate hiperglikemiju.
  • Kardiovaskularni sistem. Aterosklerotski plakovi, koji nastaju zbog povećane viskoznosti krvi, poravnavaju zidove krvnih žila i smanjuju njihovu propusnost. Srčani mišić miokarda prestaje primati dobru ishranu. Tako dolazi do srčanog udara - nekroze srčanog mišića. Ako bolesna osoba ne boluje od dijabetesa, osjetit će nelagodu i peckanje u grudima tokom srčanog udara. Kod dijabetičara osjetljivost srčanog mišića opada, može neočekivano umrijeti. Isto vrijedi i za krvne žile. Postaju krhki, što povećava rizik od šloga.
  • Oči . Dijabetes oštećuje male posude i kapilare. Ako krvni ugrušak blokira veliku posudu oka, dolazi do djelomične smrti mrežnice i razvija se odvajanje ili glaukom. Te su patologije neizlječive i dovode do sljepoće.
  • Nervni sistem. Pothranjenost povezana s ozbiljnim ograničenjima dijabetesa tipa 1 dovodi do smrti nervnih završetaka. Osoba prestaje reagirati na vanjske podražaje, ne primjećuje hladnoću i smrzava kožu, ne osjeća vrućinu i peče ruke.
  • Zubi i desni. Dijabetes prati bolest usne šupljine. Desni se omekšavaju, povećava se pokretnost zuba, razvija se gingivitis (upala desni) ili parodontitis (upala unutarnje površine desni), što dovodi do gubitka zuba. Uticaj dijabetesa ovisnog o inzulinu na zube kod djece i adolescenata posebno je uočljiv - rijetko vide lijep osmijeh: čak se i prednji zubi pogoršavaju.
  • Gastrointestinalni trakt . Kod dijabetesa beta ćelije se uništavaju, a sa njima i PP stanice odgovorne za proizvodnju želučanog soka. Pacijenti sa dijabetikom često se žale na gastritis (upalu želudačne sluznice), proliv (proliv zbog lošeg probavljanja hrane), oblikuje žučne kamence.
  • Problemi s kostima i zglobovima . Često mokrenje dovodi do lučenja kalcija, zbog čega pate i zglobovi i skeletni sustav, a povećava se i rizik od prijeloma.
  • Koža . Povećani šećer u krvi dovodi do gubitka zaštitnih funkcija kože. Male kapilare začepljuju se kristalima šećera, uzrokujući svrab. Dehidracija kožu čini naboranom i veoma suhom. Pacijenti u nekim slučajevima razvijaju vitiligo - propadanje stanica kože koje stvaraju pigment. U tom slučaju tijelo postaje prekriveno bijelim mrljama.
  • Ženski reproduktivni sistem . Slatko okruženje stvara povoljna tla za razvoj oportunističke mikroflore. Kod dijabetesa tipa 1 tipični su recidivi trbuha. Kod žena se vaginalno podmazivanje slabo luči, što otežava seksualni odnos. Hiperglikemija negativno utječe na razvoj ploda u prvih 6 tjedana trudnoće. Takođe, dijabetes dovodi do preranog početka menopauze. Rana menopauza javlja se u 42-43 godine.

Simptomi dijabetesa tipa 1

Vanjski znakovi pomažu u određivanju dijabetesa jer bolest utječe na funkcioniranje cijelog tijela. U mladih ispod 18 godina dijabetes se razvija vrlo brzo i naglo. Često se dogodi da se 2-3 mjeseca nakon stresnog događaja (SARS, prelazak u drugu zemlju) pojavi dijabetička koma. U odraslih su simptomi blaži, postepeno se povećavaju.

Sljedeći simptomi su razlog za zabrinutost:

  • Čestim mokrenjem, osoba odlazi u toalet nekoliko puta tokom noći.
  • Gubitak kilograma (dijeta i želja za gubitkom kilograma u adolescenciji prepun je brzog razvoja hiperglikemije).
  • Pojava bora nije po starosti, suha koža.
  • Pojačana glad sa nedostatkom kilograma.
  • Letargija, apatija, tinejdžer se brzo umara, u njemu se pojavljuju bolne misli.
  • Slabljenje, oštra glavobolja, problemi sa vidom.
  • Stalna žeđ, suha usta.
  • Specifičan miris acetona iz usta, a u teškom stanju iz organizma.
  • Noćno znojenje.

Ako su primijećeni barem nekoliko simptoma, pacijenta treba odmah poslati endokrinologu.

Mlađe tijelo, brže je koma.

Dijagnoza dijabetesa

Endokrinolog će sigurno propisati sljedeće testove za dijabetes:

  • Test glukoze u krvi . Krv se uzima na prazan stomak, posljednji obrok treba biti ne ranije od 8 sati prije. Norma se smatra pokazateljem ispod 5,5 mmol / litra. Pokazatelj do 7 mmol / l ukazuje na visoku predispoziciju, 10 mmol / litar i više ukazuje na hiperglikemiju.
  • Oralni test tolerancije na glukozu . Ova analiza rađena je za one koji su u riziku od razvoja dijabetesa. Na prazan stomak pacijent uzima otopinu glukoze. Potom nakon 2 sata uzimaju krv za šećer. Obično bi indikator trebao biti ispod 140 mg / dl. Razina šećera u krvi iznad 200 mg / dl potvrđuje dijabetes melitus.
  • Glikozilirani test hemoglobinom A1C . Višak šećera u krvi reagira s hemoglobinom, pa test A1C pokazuje koliko je dugo nivo šećera u krvi u tijelu iznad normalnog. Praćenje se vrši svaka 3 mjeseca, nivo glikoziliranog hemoglobina ne smije prelaziti 7%.
  • Krvni test za antitela . Dijabetes tipa 1 karakterizira obilje antitijela na stanice otočića Langerhans. Uništavaju stanice tijela, pa ih zovu autoimune. Prepoznavanjem ovih ćelija utvrđuje se prisustvo i vrsta dijabetesa.
  • Analiza mokraće - mikroalbuminurija . Otkriva protein u urinu. Pojavljuje se ne samo kod problema s bubrezima, već i kod oštećenja krvnih žila. Visoki nivo proteina albumina dovodi do srčanog udara ili šloga.
  • Retinopatija skrining . Visoka glukoza rezultira blokadom malih posuda i kapilara. Retina oka ne dobiva ponovno punjenje, s vremenom se eksfolira i dovodi do sljepoće. Specijalna digitalna oprema omogućava snimanje stražnjeg dijela oka i uočavanje oštećenja.
  • Test hormona štitnjače. Pojačana aktivnost štitnjače dovodi do hipertireoze - prekomjerne proizvodnje hormona. Hipertiroidizam je opasan jer proizvodi razgradnje hormona štitnjače povećavaju razinu glukoze u krvi, dijabetes je popraćen acidozom (visok aceton u mokraći), osteoporozom (izlučivanje kalcija iz kostiju), aritmijom (zatajenje srčanog ritma).

Dijabetes tipa 1

Dijabetes tipa 1 nije izlečiv, jer se beta ćelije ne mogu vratiti. Jedini način održavanja normalne razine šećera u krvi kod bolesne osobe je uzimanje inzulina, hormona kojeg proizvode beta ćelije otočića Langerhansa.

Prema brzini izlaganja i trajanju efekta, lijekovi sa inzulinom dijele se u kategorije:

  • Kratke glume (Insuman Rapid, Actrapid) . Počinju djelovati 30 minuta nakon gutanja, pa ih je potrebno uzimati pola sata prije jela. Uvođenjem lijeka intravenski, aktivira se nakon minutu. Trajanje efekta je 6-7 sati.
  • Ultra kratka akcija (Lizpro, Aspart). Počnite raditi 15 minuta nakon injekcije. Akcija traje samo 4 sata, tako da se lijek koristi za primjenu djelovanja pumpe.
  • Srednjeg trajanja (Insuman Bazal, Protafan). Efekat se javlja sat vremena nakon primene i traje 8-12 sati.
  • Dugotrajna izloženost (Tresiba). Lijek se primjenjuje jednom dnevno, nema vršnog djelovanja.

Lijekovi se odabiru pacijentu pojedinačno u kombinaciji s drugim lijekovima koji sprečavaju negativne efekte povećane glukoze u krvi.

Novi tretmani za dijabetes tipa 1

Sada naučnici predlažu nove metode liječenja dijabetes melitusa ovisnog o inzulinu. Primjerice, zanimljiva je metoda transplantacije beta stanica ili zamjene cijelog gušterače. Takođe je testirana ili se razvija genetska terapija, terapija matičnim ćelijama. U budućnosti će ove metode zamijeniti svakodnevne injekcije inzulina.

Vježba za dijabetes

Vježbanje dijabetesa tipa 1 jednostavno je potrebno, iako za sport postoje ograničenja. Vježba normalizira krvni pritisak, poboljšava dobrobit, normalizira težinu. Ali u nekim slučajevima fizička aktivnost izaziva skokove u razini glukoze u krvi.

S dijabetesom tipa 1, ne možete se preopteretiti, tako da trening ne bi trebao biti duži od 40 minuta dnevno. Dozvoljeni su sljedeći sportovi:

  • hodanje, vožnja biciklom,
  • plivanje, aerobika, joga,
  • stonog tenisa
  • časovi u teretani.

Svako opterećenje je kontraindicirano ako se otkriju ketoni u urinu - produkti raspada proteina, kao i povišeni krvni pritisak ili problemi s krvnim žilama.

Gdje se dijagnosticira i liječi dijabetes tipa 1 u Sankt Peterburgu, cijene

Ako sumnjate na dijabetes, obavezno uzmite testove, to možete učiniti u klinici Diana u St. Ovdje možete dobiti savjet iskusnog endokrinologa, podvrgnuti stručnom ultrazvuku pankreasa i druge vrste dijagnostike. Trošak ultrazvuka je 1000 rubalja, trošak prijema endokrinologa je 1000 rubalja.

Ako pronađete grešku, odaberite dio teksta i pritisnite Ctrl + Enter

Pogledajte video: Kako liječiti šećernu bolest tipa 2? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar