Hronični parenhimski pankreatitis

Teorijske informacije o parenhimskom pankreatitisu. Ovaj članak nije vodič za akciju.

Pankreatitis je upalna i destruktivna promjena gušterače. Akutni oblik hroničnog pankreatitisa koji se manifestira više od dva puta godišnje, ukazuje na to da postoji upala parenhima pankreasa koja se razvila kao posljedica zloupotrebe alkohola, nepravilne i nesistematične prehrane, kroničnih bolesti gastrointestinalnog trakta i akutnih infekcija, a ne zbog blokiranja glavnog kanala pankreasa. ili abnormalnosti u radu kanala pankreasa.

Parenhimski hronični pankreatitis često se pojavljuje na pozadini prodora čira na želucu, žučne kamenac, aterosklerotskog uništavanja zidova žila pankreasa, kao i nedostatka vitamina i proteina u tijelu.

Uz parenhimski pankreatitis, upalni procesi u pankreasu napreduju izuzetno sporo i slučajno. Kao rezultat toga, organ se atrofira i nedostaje soka i enzima pankreasa.

Etiologija parenhimskog pankreatitisa

Upalni procesi u pankreasu iniciraju izlučivanje pankreasnog soka, kao i lipaze i tripsina, enzima koji čine njegov sastav. Kao rezultat njihove aktivacije dolazi do povećanja vezivnog tkiva, autolize gušterače i ožiljaka. U tim uslovima se nakon nekog vremena sklerotizira pankreas i krvotok krvi u njemu je poremećen.

Razlikuju se sljedeći morfološki oblici parenhimskog pankreatitisa:

  • kalkulatorni parenhimski pankreatitis,
  • sklerotični pankreatitis,
  • edematozni parenhimski pankreatitis.

Može biti i upala pankreasa ograničenou kojem je zahvaćena samo glava ili rep ili je imaju difuzno priroda, koja pokriva žlezdu kao celinu.

U patogenezi bolesti razlikuju se sljedeći faktori:

  • sfinkter neuspjeha Oddija
  • upalna stenoza
  • patologija Vaterovog bradavice,
  • grčevi.

Simptomi parenhimskog pankreatitisa

Simptome bolesti karakterišu sljedeći simptomi:

  • povraćanje, mučnina, pojačane plinove, nadimanje,
  • bol u levom hipohondrijumu ili u epigastriju,
  • zatvor, poremećaji stolice, proliv,
  • značajno smanjenje tjelesne težine
  • pojava dijabetesa.

Dispeptični simptomi istodobno su s parenhimskim pankreatitisom. Dispepsija ima različite oblike manifestacije. Na primjer, može se izraziti kako u odbacivanju masne i visokokalorične hrane, tako i u potpuno suprotnoj manifestaciji, naime: u bulimiji i povećanoj žeđi. Žeđ i stalan osjećaj gladi uz parenhimski pankreatitis u pravilu ukazuju na razvoj dijabetesa.

U akutnom obliku hroničnog pankreatitisa intenzitet boli je visok. Priroda boli može biti pojačana ili navodnjavajuća na srce ili leđa.

Uzroci bolesti

Najčešće se ova bolest javlja zbog pratećih bolesti kao što su:

  • akutni pankreatitis
  • čir na želucu
  • alkoholizam
  • holecistitis
  • često se manifestuje na pozadini daleke žučne kesice.

Najčešće se patologija razvija zbog nepravilnog unosa hrane, neuravnotežene prehrane, a nedostatak vitamina i proteina dovodi do takvih posljedica.

Osim toga, stresne situacije, zapošljavanje na opasnom poslu i česte zarazne bolesti mogu izazvati pogoršanje.

Parenhimski oblik pankreatitisa - šta je to?

Ovaj oblik bolesti karakterizira sporo i upalni proces, čiji je uzrok kršenje sinteze enzima koje proizvodi gušterača. Prekomjerna koncentracija enzima izaziva samo-probavljanje tkiva parenhima s naknadnim nastankom ožiljaka i nabora.

Zbog toga nastaju difuzne promjene na organu. To se izražava u postepenoj zamjeni zahvaćenih područja tkiva vezivnim segmentima s naknadnim gubitkom funkcionalnosti gušterače. Kao rezultat toga, smanjuje se sinteza probavnih enzima u tijelu.

U medicini postoje dve vrste upalnog procesa parenhima:

  • difuzno (opsežno) - utječe na većinu
  • ograničeno - djelomično utječe na glavu ili rep.

Opasnost parenhimskog pankreatitisa je ta što je teško dijagnosticirati u početnoj fazi razvoja. To je zbog činjenice da bolest nema izražene simptome i samo se ponekad manifestira u manjim periodima pogoršanja. Kao rezultat toga, bolest napreduje postepeno i u nedostatku adekvatne terapije može dovesti do atrofije pankreasa.

Glavni oblici

Parenhimski pankreatitis je podeljen u tri glavna oblika. Svaki od njih karakteriziraju određeni klinički znakovi i tijek patološkog procesa:

  1. Edematous. Ovaj se oblik razvija uslijed prekomjernog nakupljanja tekućine u tkivima organa. Pogreške u prehrani djeluju kao provocirajući faktor, koji se pogoršava alkoholom. U rijetkim se slučajevima edematozni oblik razvija kao komplikacija patologija probavnog trakta. Klinički znakovi su izraženi zbog jake intoksikacije. Liječenje ne zahtijeva hiruršku intervenciju i karakterizira ga povoljna prognoza.
  2. Skleroziranje. Razvija se na pozadini začepljenja žlijezdanih kanala, rjeđe zbog popratnih bolesti probavnog sustava. Ovaj oblik karakterizira stvaranje sklerotičnih promjena u organu, što dovodi do značajnog širenja njegovih kanala. Uobičajeni simptomi lezije: bol u lijevom hipohondriju, prisutnost glukoze u mokraći, učestalo mokrenje, žeđ. 5% dijagnosticiranih slučajeva razvija se potpuno asimptomatski. Za liječenje se koriste tradicionalne metode liječenja.
  3. Kalkulatorno. Karakterizira ga taloženje nerastvorljivih kalcijevih soli u žljezdanim kanalima, što može izazvati potpunu blokadu lumena. Ovaj oblik značajno napreduje i može provocirati stvaranje malignog tumora.

Podvrste sa egzokrinom insuficijencijom

Osim morfoloških oblika bolesti, stručnjaci razlikuju dvije podvrste. Svaki od njih karakteriziraju određene patološke promjene koje dovode do djelomičnog ili potpunog gubitka funkcionalnosti pankreasa.

Dijagnoza parenhimskog pankreatitisa s egzokrinom insuficijencijom utvrđuje se smanjenjem sinteze probavnih enzima. Kao rezultat poraza, tijelo nije u mogućnosti proizvesti potrebne enzime u dovoljnim količinama. Ovo izaziva njihov nedostatak u organizmu, što negativno utječe na rad probavnog sistema.

Laboratorijske i hardverske studije, koje se potvrđuju pritužbama pacijenata, pomažu u prepoznavanju podtipa patologije.

Hronični parenhimski bilijarni pankreatitis - šta je to?

Druga uobičajena podvrsta zavisi od bilijara, što treba pažljivo sagledati. Ono čini 50% otkrivenih slučajeva pankreatitisa. Razvoj parenhimskog bilijarno ovisnog pankreatitisa posljedica je hepatobiliarnih poremećaja različite prirode.

Bolest je usko povezana s sporom upalom gušterače, koja se razvija na pozadini urođenih i stečenih patologija organa.

Hronični parenhimski bilijarni pankreatitis - šta je to? Ovu bolest karakterizira djelomično ili potpuno smanjenje učinkovitosti žlijezde za proizvodnju probavnih enzima i hormona.

Kod pankreatitisa bilijarnog tipa izliv žuči iz dvanaestopalačnog creva vraća se natrag u pankreasne kanale. To na kraju dovodi do promjene u strukturi tkiva. Ovu podvrstu karakterišu stalni recidivi koji prijete ozbiljnim zdravstvenim komplikacijama. Karakterističan znak patologije je stalan ili čest osjećaj gorčine u ustima.

Moguće komplikacije zbog razvoja pankreatitisa ovisnog o bilijaru:

  • blokada žučnih kanala,
  • dijabetes melitus
  • dalje širenje upalnog procesa na susjedne organe i tkiva,
  • manjak enzima, što dovodi do neispravnosti svih organa za varenje.

Kod pankreatitisa ovisnog o bilijarju, moguće je kritično smanjenje funkcionalnosti gušterače i do 70%.

Simptomi anksioznosti

Patološke znakove bolesti je često teško prepoznati, jer su slične mnogim bolestima probavnog trakta. Istovremeno, simptomi nisu svijetli, na što mnogi jednostavno ne obraćaju pažnju.

Simptomi parenhimskog pankreatitisa:

  1. Tupi bol u lijevom hipohondriju s ozračenjem u leđima najčešće se osjeća nakon jela začinjene i masne hrane, alkohola i kao posljedica prejedanja.
  2. Mučnina sa čestim povraćanjem.
  3. Poremećaj stolice, s konstipacijom koja se izmjenjuje s proljevom, za fekalije je karakterističan grozan miris, imaju kašastu konzistenciju i ne probavljene ostatke hrane.
  4. Prekomjerna nadutost.
  5. Konstantna pospanost, skrenuta pažnja, što onemogućava koncentraciju na posao.
  6. Značajan gubitak težine koji nastaje kao rezultat nedostatka probavnih enzima, pa toliko hranjivih sastojaka tijelo ne može apsorbirati i proći u izlazu.
  7. Povećana suva koža, crvene mrlje na trbuhu, zbog hipertrofičnih promena potkožnog masnog sloja.

Pojava dva ili više patoloških znakova povod je da se konsultujete s liječnikom i podvrgnete se pregledu. Nemojte odmah smisliti dijagnozu za sebe, jer su ovi simptomi karakteristični za mnoge patologije. A samo iskusni stručnjak može utvrditi uzroke njihove pojave.

Razlozi razvoja

Hronični parenhimski pankreatitis razvija se pod utjecajem određenih provocirajućih faktora.

Najčešća od njih su:

  • holecistitis, kao rezultat prekomjernog taloženja holesterola na stijenkama, žučni mjehur se upali i nabrekne, što dovodi do smanjenog odljeva kiseline i njenog refluksa u žučne kanale, tj.
  • urolitijaza, uslijed koje su putovi odljeva kiseline djelomično ili potpuno blokirani,
  • stvaranje tumora benignih i malignih svojstava,
  • smanjena pokretljivost bilijarnog trakta,
  • prekomjerna konzumacija alkohola, kao i masne i slane hrane,
  • nedostatak prehrane proteina i vitamina,
  • redovan stres
  • kvar štitne žlijezde,
  • nekontrolisanim lekovima
  • redovni smrznuti ili toplotni udar,
  • povrede organa
  • hronične bolesti probavnog sistema.

U nekim slučajevima se parenhimski pankreatitis razvija kao komplikacija nakon prenošene gripe, škrlatne groznice, tonzilitisa.

Dijagnostika

Da bi prepoznao patologiju, ljekar najprije provodi anketu pacijenta na prisustvo karakterističnih znakova. Pored toga koristi se pregled s palpacijom i perkusijama koji vam omogućava da prepoznate bolno područje u lijevom hipohondriju.

Za potvrdu dijagnoze propisane su sljedeće vrste testova i ispitivanja:

  • krvni test za određivanje nivoa crvenih krvnih zrnaca, belih krvnih zrnaca, koncentracije enzima, kao i za otkrivanje nivoa kalcijuma, natrijuma i kalijuma,
  • izmet za određene enzime i nešvareni fragmenti hrane,
  • analiza mokraće za otkrivanje mikrohematurije, proteinurije, cilindrurije,
  • Ultrazvuk je najinformativnija metoda za otkrivanje difuznih promjena gušterače,
  • CT skeniranje s kontrastnim pigmentom omogućava vam da precizno odredite prisutnost kamenja u žučnim kanalima.

Kako tretirati?

Liječenje kroničnog parenhimskog pankreatitisa provodi se u skladu s identificiranom fazom patologije. U početnoj fazi dovoljno je provesti propisani tijek liječenja lijekovima i nakon toga se pridržavati određene prehrane kako biste u potpunosti vratili zdravlje.

Ako se patologija zanemari, što je dovelo do nepovratnih posljedica za gušteraču, provodi se kirurška operacija za odsječenje zahvaćenog područja kako bi se spriječilo dalje pogoršanje situacije.

Liječenje lijekovima

Odabir potrebnih lijekova provodi liječnik na temelju težine identificirane patologije. Njihova doza i način primjene propisani su uzimajući u obzir individualne karakteristike pacijenta.

Glavne vrste lijekova koji se koriste za liječenje parenhimskog pankreatitisa:

  • lijekovi koji smanjuju stvaranje želudačnog soka (Omeprazol, Esameprazole),
  • antispazmodike za ublažavanje bolova (No-Shpa, Papaverin),
  • prokinetici koji poboljšavaju crijevnu pokretljivost i olakšavaju brzi prolazak grudi hrane (Domperidon, Metoclopravid),
  • supstitucijski lijekovi koji čine rezultirajući nedostatak enzima.

Uzroci parenhimskog pankreatitisa

Upalni proces u pankreasu biće kao lokaliziran - na određenom mjestu parenhim je poremećen, ili miješan, kada pati cijeli organ.

Čimbenici koji vode u razvoj hronične bolesti smatraju se:

  1. Etiologija bolesti gastrointestinalnog trakta - masna, pržena, začinjena hrana ne na vrijeme i u velikim količinama, alkohol, kao i prateće patologije ovih organa.
  2. Dugotrajni stres koji utiče na emocionalnu pozadinu.
  3. Paraziti u tijelu.
  4. Zarazne bolesti.
  5. Vaskularna bolest.
  6. Uzimanje antibiotika u dužem periodu.
  7. Ozljeda abdomena.

A takođe, uzrok parenhimskog pankreatitisa je urođena bolest pankreasa.

Razvoj upale parenhima je pojačana proizvodnja enzima pankreasa. Oni, zauzvrat, agresivno djeluju na tkivo gušterače i dovode do zamjene vezivnim tkivom. To se očituje u ožiljcima i daljnjoj atrofiji organa.

Morfološki se razlikuju sljedeće vrste hroničnog parenhimskog pankreatitisa:

Edematozni oblik karakterizira razvoj živih simptoma: povraćanje, koje ne donosi olakšanje, oštri bolovi u trbuhu. Velika količina tekućine u stanicama parenhima doprinosi razvoju intoksikacije tijela. Sklerozirajući oblik očituje se bolom u trbuhu, alergijskom reakcijom u obliku svrbeža kože i žeđi.

Kalkulatorni oblik prati stvaranje kamenaca u kanalima, što je opasno takvim komplikacijama kao što je patologija razvoja maligne bolesti, kao i potpunom blokadom kanala.

Osim toga, razlikuju se hronični pankreatitis s egzokrinom insuficijencijom i pankreatitisom ovisnim o bilijarima.

Pankreatitis s oslabljenom egzokrinskom funkcijom razvija se zbog nemogućnosti tijela da u potpunosti funkcionira. To je zato što se probavni enzimi ne proizvode u dovoljnim količinama.

Hronična upala gušterače neraskidivo je povezana s kršenjem parenhima organa. Bilijarni tip hroničnog pankreatitisa često je uzrokovan pratećim bolestima: oštećenja žučnog mjehura i njegovih kanala, narušena struktura jetre, grčevi i patološka suženja kanala.Ovi faktori utiču na reverzno lučenje žuči, što dovodi do poremećaja tkiva. Osjećaj gorčine u ustima je jasan znak hepatobilijarnog tipa hroničnog pankreatitisa.

Lečenje parenhimskog pankreatitisa

Terapija kronične bolesti pankreasa provodi se sveobuhvatno. Uz pogoršanje bolesti, poželjno je promatrati na gastroenterološkom odjelu u skladu sa strogom dijetom i lijekovima. A tu je i mogućnost hirurške intervencije u prisustvu komplikacija. Liječenje parenhimskog kroničnog pankreatitisa u remisiji provodi se narodnim lijekovima, ne zaboravljajući na pravilnu prehranu, štedljivo djelujući na gušteraču.

Tokom razdoblja pogoršanja isključena je upotreba hrane, osim vode i slabog slatkog čaja prva 2-3 dana. Tada se postupno uvode proizvodi koji su prošli temeljitu toplinsku obradu: povrće, juhe, tekuće žitarice. Masno meso, perad, guste supe, mliječni proizvodi, alkohol potpuno su isključeni kako bi se izbjeglo pogoršanje pacijentovog stanja. Popis onoga što možete jesti s pankreatitisom u fazi remisije opsežan je, kao i predloženi recepti.

Od lijekova propisanih nesteroidnih protuupalnih, antispazmodika, enzima, antiemetičkih i antidijarejskih lijekova. Ako je potrebno, koriste se antibiotici i vitamini.

Uz upalu gušterače može li se koristiti ljekovito bilje? Moguće je, ali počevši od 7. dana oporavka i do remisije. Tu se uključuju kamilica, sukcesija, šargarepa, immortelle, paprika i druge.

Imajte na umu da ako se odmah ne obratite liječniku, pacijentovo se stanje brzo pogoršava, što će dovesti do pankreasne nekroze gušterače, dijabetesa, raka organa, sepse, potpunu bubrežnu disfunkciju i ascites.

Dijagnoza parenhimskog pankreatitisa

Dijagnoza bolesti se vrši laboratorijskim i hardverskim metodama istraživanja. Budući da bol u hroničnom stadiju parenhimskog pankreatitisa nema izraženu boju, ovu bolest gastroenterolozi mogu pogrešno dijagnosticirati kao enterokolitis ili enteritis.

Rendgenskim snimanjem utvrđuje se porast glave gušterače i deformacija petlje dvanaesnika. Opšti test krvi pokazuje umjerenu hipohromnu anemiju s razvojem parenhimskog pankreatitisa. U akutnoj fazi parenhimskog pankreatitisa uočene su disproteinemija, hipoproteinemija, neutrofilna leukocitoza i povišena ESR.

Glikozurija i hiperglikemija prisutni su u krvi u slučaju razvoja dijabetes melitusa istodobno s parenhimskim pankreatitisom.

Kao rezultat ultrazvučne dijagnoze utvrđuje se veličina gušterače, kao i njegova intenzivna sjenka, što odgovara kliničkoj slici bolesti u određenom trenutku.

Terapijska dijeta za parenhimski pankreatitis

Tokom razdoblja liječenja lijekovima, propisana je standardna dijetalna terapija, koja je detaljno opisana u ovom članku.

Uz pogoršanje parenhimskog hroničnog pankreatitisa u prva 2-3 dana, preporučuje se potpuno gladovanje i pijenje 2,5 litre čiste vode dnevno. Hranjive tvari, fiziološka otopina i glukoza pacijentu se daju intravenski. Četvrtog i sljedećih dana pacijent uzima pariranu ili kuhanu hranu bez soli i začina, u malim porcijama, 6-7 puta dnevno. Preporučuje se jesti ribanu hranu. Korisno je piti biljne i bobice dekocija i domaće infuzije.

Nakon što bol nestane i upalni procesi prestanu, spektar medicinske ishrane može se proširiti. Pročitajte više o dozvoljenim i zabranjenim proizvodima tijekom terapije dijetama u ovom članku.

Simptomi parenhimskog oblika bolesti

Parenhimski pankreatitis, kao i bilo koja hronična bolest, karakterizira faze pogoršanja i remisije. Obično se tijekom razdoblja smirenosti pacijent osjeća potpuno zdravo, dok bolest ne napreduje. Kada prođe remisija, dolazi do pogoršanja sa sledećim simptomima:

  • bolovi koji počinju u hipohondrijumu i prelaze u leđa,
  • oštećena gušterača proizvodi minimalnu količinu probavnih enzima, dok hrana ne podliježe potpunoj probavi. Kao rezultat toga razvija se mučnina, zatvor, naizmjenično proljev,
  • zbog činjenice da se hranjive tvari loše probavljaju i ne apsorbiraju, tijelo doživljava glad, uslijed čega osoba počinje gubiti kilograme. Manjak apetita dovodi i do gubitka kilograma. U ovom trenutku izmet dobiva masni sjaj i ima neprevaziđene inkluzije,
  • postoje slučajevi da se patologija gušterače odvija istovremeno sa šećernom bolešću, jer istodobno proizvodi inzulin zajedno s probavnim enzimima. Disfunkcija organa dovodi do smanjene proizvodnje inzulina i povećanog šećera u tijelu.

Dijagnostičke metode

Iskusni specijalist može dijagnosticirati pankreatitis na osnovu simptoma pacijenta. Nije prvi napad najvjerovatnije ukazuje na hroničnu manifestaciju bolesti. Međutim, da bi se razjasnio oblik pankreatitisa, potrebno je proći sljedeće ispitivanje:

  • Ultrazvuk trbušnih organa može tačno odrediti prisutnost deformacije organa ili njegovo povećanje. Ovu vrstu bolesti karakterizira zbijanje organa koje je blago smanjeno, a njegov glavni priliv ne podliježe promjenama.
  • Uz parenhimski pankreatitis, test urina i krvi ukazuje na povećanje količine tripsina, lipaze, amilaze.
  • Krvni test pokazuje visok udio šećera.
  • Angiografija uvođenjem boje omogućuje vam da odredite deformaciju ili sužavanje žila pankreasa.

Terapija bolesti

Tokom liječenja potrebno je uzeti u obzir da:

  • nemoguće je izlečiti hronični parenhimski pankreatitis,
  • treba izbjegavati komplikacije jer uništavaju tkivo gušterače,
  • potrebno je produžiti remisiju bolesti što je duže moguće,
  • zabranjeno je samostalno liječenje, posebno u pogledu faze pogoršanja.

Terapiju parenhimskog pankreatitisa treba provesti u bolnici. Prva dva dana pacijent je stavljen na terapijsku glad, smije im se piti isključivo mineralnu vodu s unaprijed ispuštenim plinovima. Nakon čega je dozvoljeno jesti hranu, za to je potrebna dijeta br. 5. Jaki bolovi ublažavaju No-shpa, Analgin, Novocain.

Za uklanjanje intoksikacije daje se otopina glukoze, ako je bolest uzrokovana nedostatkom probavnih enzima, tada se preporučuje uzimanje takvih lijekova kao što su: Mezim-forte, Pancreatin, Festal. Kada je patologija praćena povećanom proizvodnjom enzima, sljedeći lijekovi pomoći će smanjenju njihovog sadržaja: Gordoks, Kontrikal, Trasilol. Za vraćanje rada gušterače propisan je Metiluracil, Kobamamid. Za ublažavanje upale indicirani su Ortofen ili Diklofenak.

Ako konzervativna terapija ne dovede do očekivanog rezultata, tada će biti potrebna hirurška intervencija koja će vam pomoći da se osjećate bolje gnojnim apscesima i začepljenjem pankreasnih kanala.

Dijetalna hrana

Nakon ublažavanja pogoršanja, dijeta br. 5 pomoći će u potpori gušterače, omogućavajući upotrebu gore navedenih namirnica:

  • sušeni hleb
  • nemasno meso, perad i riba,
  • omlet napravljen od proteina
  • supe od žitarica i povrća,
  • mliječni proizvodi,
  • pareno povrće
  • slatko voće
  • kompoti, žele.

Tabela broj 5 zabranjuje prijem:

  • alkohol
  • kisele supe
  • masno meso, perad, riba,
  • jaja
  • sveže pečenje
  • kisela, slana, pržena hrana,
  • dimljeno meso
  • soda
  • čokolada
  • kafa, kakao.

Dijetalna prehrana temelji se na čestoj i frakcijskoj prehrani i to najmanje 6 puta dnevno jer se na taj način hrana nema vremena nakupljati u probavnom traktu i treba joj manja količina enzima za njenu probavu.

Komplikacija bolesti

Ovu patologiju gušterače moramo liječiti što je brže moguće, u suprotnom može dovesti do svih vrsta komplikacija, među kojima su lideri:

  • dijabetes melitus
  • ascites
  • apsces
  • pleuralni izljev,
  • sepsa
  • oštećena funkcija bubrega,
  • onkologija pankreasa.

Preventivne mjere

Kako ova bolest ne muči pacijenta, treba se pridržavati zdravog načina života, potpuno prestati uzimati alkohol i pušiti, slijediti dijetu, pravodobno liječiti zarazne bolesti i bolesti probavnog trakta, izbjegavati stres i često disati svjež zrak.

Ova patologija zahtijeva hitno liječenje, u protivnom može doći do razaranja organskih tkiva i ozbiljnih komplikacija.

Specijalna dijeta

Kako dijetom liječiti hronični parenhimski pankreatitis? Nećete moći riješiti patologiju bez odgovarajuće prehrambene prilagodbe. Zbog toga se preporučuje pridržavati se sljedećih pravila u hrani:

  1. Odbijte alkohol, pušenje, kao i masnu, slanu, dimljenu, prženu i začinjenu hranu.
  2. Smanjite unos šećera i soli.
  3. Sva hrana treba kuhati i kuhati na pari, dok ju treba usitniti na konzistenciju pire krumpira.
  4. Uz pogoršanje preporučuje se piti više žele i pirjanog voća.
  5. Kašu treba kuhati na vodi.
  6. Hrana ne smije biti hladna ili topla.
  7. Mogu se konzumirati gotovo sve voće, ali ne bi trebale biti kisele.
  8. Zabranjeno je jesti svježi hljeb. Bolje ga je zamijeniti krekerima, hljebom, krekerom.
  9. Meso i riba trebaju biti mršavi. Treba ih prokuhati.
  10. Mliječni proizvodi trebaju imati udio masti manje od 2%, nije dopušteno koristiti sir sa visokim sadržajem šećera i palminog ulja.
  11. Preporučuje se pridržavati se frakcijske prehrane, jesti hranu u malim porcijama 5-6 puta dnevno.
  12. Posuđe treba pripremiti od malog broja sastojaka.

Stroga dijeta s parenhimskim pankreatitisom treba se pridržavati u roku od 1-2 mjeseca nakon kursa lijekovima.

Biljna terapija

Biljna medicina je takođe efikasna metoda liječenja ove bolesti. Ljekovito bilje se koristi u remisiji kako bi se spriječilo ponovno stvaranje patologije. Nemoguće je izliječiti patologiju isključivo liječničkim naknadama, jer one nisu u mogućnosti zamijeniti glavni tretman.

Možete kupiti gotove mješavine ljekovitog bilja u ljekarni. No, ako je potrebno, mogu se pripremiti i samostalno. Da biste to učinili, pomiješajte komponente u jednakim omjerima.

Važeće mogućnosti doziranja:

  • pelin, matičnjak, glog, metvica,
  • Kobasica, pelin, kantarion, kamilica, yarrow,
  • kopar, metvica, besmrtnica, glog, kamilica,
  • Čorbica, pelin, žalfija, klenovina, korijen bademe, neven, potkornjak.

Za pripremu čorbe izlijte 30 g biljne smjese sa 250 ml kipuće vode. Inzistirajte na 40 minuta, bistro. Pijte piće tokom dana u jednakim porcijama. Kompletan kurs - 3 nedelje.

Vježba kao prevencija pogoršanja

Fizioterapijske vežbe takođe pomažu osobi da zaboravi na patologiju i vrati se svom uobičajenom načinu života. Najefikasnije vježbe propisuje lekar u skladu sa individualnim karakteristikama pacijenta.

Ali postoji nekoliko preporuka kojih se treba pridržavati:

  1. Više fizičke aktivnosti, pa je bolje dati prednost hodanju, biciklizmu, jednostavnim fizičkim vježbama.
  2. Ne koristite vježbe disanja: čučnjevi, pritisci na noge.
  3. Zabranjeno je koristiti pojaseve zatezanje tokom treninga.
  4. Jesti 60-90 minuta prije početka vježbanja.

Zaključak

Parenhimski pankreatitis je ozbiljna bolest koja zahtijeva pravovremeno i adekvatno liječenje. Zanemarivanje recepata liječnika ili samoliječenje prijeti ozbiljnim zdravstvenim komplikacijama. Također treba razumjeti da tablete ne mogu riješiti problem bez prilagođavanja prehrane i odustajanja od loših navika. Samo složena terapija je u stanju da spriječi recidiv.

Važne činjenice

U ljudskom tijelu su svi organi anatomski i funkcionalno povezani međusobno i funkcionalno. Na primjer, gušterača djeluje vrlo usko u radu dvanaestopalačnog crijeva, žučnog mjehura i jetre. Proizvodi enzime koji su potrebni za probavu masti, ugljikohidrata i bjelančevina (endokrina funkcija).

Unutar same žlijezde ove su tvari u pasivnom stanju, njihova se aktivacija događa u šupljini dvanaesnika, gdje ulaze u pankreasni sekret i izloženi su žuči i želučanom soku.

U nekim situacijama se kasnije započne kaskada biokemijskih reakcija, što je značajno pojačana sekrecija pankreasa pod uticajem sledećih faktora:

  • obilna gozba sa alkoholom,
  • netočnosti u hrani - masna, pržena, začinjena jela, konditorski proizvodi i drugi proizvodi koji stimulišu sekretornu aktivnost žlijezde,
  • izloženost toksinima, otrovima, određenim lijekovima,
  • stresne situacije
  • mehanička oštećenja žlijezde - ozljede, medicinske manipulacije, operacije.

Kao rezultat značajnog povećanja izlučivanja pankreasa i aktiviranja proteolitičkih enzima dolazi do samoizbacivanja gušterače, što dovodi do razvoja aseptične (neinfektivne) upale. Ishod su najprije edemi, zatim nekroza i fibroza tkiva organa. Sa svakim narednim napadom postoji sve manje i manje funkcionalni parenhim, kako se u žlezdi akumulira više vezivnog tkiva.

Pomoć! Oslobađanje proteolitičkih enzima u krv tokom napada hroničnog pankreatitisa izaziva razvoj destruktivnih promjena u drugim organima i tkivima, na primjer, plućima, bubrezima i nervnom sistemu.

Klinička slika

Gušterača može dugo izdržati zanemarivanje sebe. Karakteristični simptomi se javljaju s ozbiljnim oštećenjem organa kada pacijentu treba hitna medicinska pomoć.

Glavni simptom svih oblika pankreatitisa, uključujući parenhim, je sindrom boli. U razdoblju pogoršanja, bol se javlja iznenada ili na pozadini naduvavanja i nadimanja.

Lokalizirana je u gornjem dijelu trbuha, često poprima pojas, može se dati leđima, ispod lopatica.

Napad intenzivnih bolova traje od nekoliko sati do 1-2 dana. Sledeći simptomi su prateći:

  • nadimanje i prestanak ispuštanja plina,
  • mučnina
  • povraćanje koje pacijentu ne donosi olakšanje, prvo sadrži ostatke hrane iz stomaka, a zatim se pojavljuje dodatak žuči
  • nestabilna stolica, češće tečna, slično masnoj masti, slabo isprana vodom,
  • gubitak kilograma.

Hronični pankreatitis izvan akutne faze očituje se kao blagi bolovi u povlačenju, osjećaj punoće u gornjem katu trbuha, naizmjenični proljev i zatvor. Intenziviranje simptoma isprovocirano je pogreškama u hrani, nepravilnim načinom života. Produljeni postojeći pankreatitis s difuznom sklerozom čitavog parenhima ili pojedinih dijelova dovodi do povećanja volumena organa.

U ovom je slučaju moguće komprimirati zajednički žučni kanal s povećanom glavom gušterače, s razvojem opstruktivne žutice. Promjene vlaknastog tkiva u repu žlijezde dovode do smrti Langerhansovih endokrinih stanica odgovornih za proizvodnju hormona: inzulina i glukagona.

Pažnja! Parenhimski hronični pankreatitis može dovesti do poremećaja endokrine (intrasekretorne) aktivnosti gušterače i razvoja šećerne bolesti.

Istovremeno se pojavljuju znakovi hiper- ili hipoglikemije: žeđ, koža suva i vruća na dodir ili akutni osećaj gladi, drhtanje po tijelu, hladan znoj.

Etiologija i patogeneza bolesti

Do upale parenhima gušterače dolazi zbog izolacije i aktiviranja enzima gušterače - tripsina i lipaze, koji provode autolizu žlijezdovog tkiva, razmnožavanje vezivnog tkiva, kicartikularno naboravanje što kasnije dovodi do skleroze organa i kronične poremećene cirkulacije.
Zarazni pankreatitis karakterizira prodiranje patogena iz lumena dvanaesnika, žučnog trakta ili krvi.

Predisponirajući faktori za razvoj hroničnog parenhimskog pankreatitisa su:

  • upalna stenoza
  • grčevi
  • sfinkter neuspjeha Oddija
  • Vaterov tumor bradavice.

Upalni proces s ovom patologijom je difuzan ili ograničen oštećenjem samo glave žlijezde ili njenog repa.
Parenhimski pankreatitis dijeli se na sljedeće morfološke oblike: edematozni, sklerozirajući i kalkulozni.

Dijetalna terapija

Da biste spriječili pogoršanja bolesti i njeno daljnje napredovanje, potrebno je slijediti dijetu. U ranim danima pogoršanja hroničnog pankreatitisa potpuno je isključen unos hrane. Tijelu se osigurava intravenskim davanjem hranljivih sastojaka - glukoze, fiziološke otopine. Da biste utažili žeđ, dozvoljena je 1% rastvora sode bikarbone. Od četvrtog dana dozvoljena je nezaslađena hrana s malom količinom lako topljivih jednostavnih ugljikohidrata, askorbinske kiseline i B vitamina.
Hrana se uzima u malim porcijama, do 8 puta dnevno.

Korisni proizvodi uključuju voćne sokove, konzerve, šećer, med, sok od brusnice, voćne napitke i bobice bobica.

Otprilike tjedan dana nakon povlačenja napada egzacerbacije, dozvoljena je hrana koja sadrži biljni i mliječni protein, mala količina ugljikohidrata i masti. Hrana mora biti mljevena.

Kako bi se smanjila refleksna ekscitabilnost žučnog mjehura i gušterače, kao i da bi se ograničila motorička funkcija probavnog sustava tokom razdoblja pogoršanja, iz prehrane treba isključiti hranu koja sadrži mnogo biljnih vlakana i vezivnog tkiva. Dovoljna količina proteina u ishrani pomaže poboljšanju pacijentovog stanja, stoga bi trebalo svakodnevno konzumirati 140 g proteina, uglavnom životinjskog porijekla. Ugljikohidrate, naprotiv, bolje je ograničiti na 350-400 grama dnevno. Masnoće se takođe smanjuju i na 80 grama dnevno. Liječenje parenhimskog pankreatitisa mora se kombinirati s uporabom mehanički i hemijski štedljive hrane, kuhane na pari, sjeckane ili pire.

Konzervativna terapija

Liječenje lijekovima bolesti usmjereno je na ublažavanje sindroma boli, ispravljanje intrakretorne i egzokrine insuficijencije gušterače, zaustavljanje upalnog procesa u bilijarnom traktu i borbu protiv pacijentove ovisnosti o alkoholu.
Steatorreja, gubitak tjelesne težine i pojačano stvaranje plinova simptomi su oslabljene funkcije vanjskih žlijezda, koja zahtijeva zamjensku terapiju. Za to se koriste savremeni lijekovi s visokim sadržajem lipaze, koji olakšavaju korekciju steatorreje i potiču apsorpciju vitamina topljivih u masti. To su mikrogranularni pripravci u kapsulama zaštićenim posebnim premazom i sprečavaju deaktivaciju lipaze u kiselom okruženju želuca.
Enzimski i antisekretorni lijekovi imaju analgetski učinak. Povećavaju sadržaj proteaza u crijevnom lumenu, smanjuju lučenje enzima pankreasa i smanjuju pritisak u duktalnom sustavu i tkivima žlijezde.
S razvojem komplikacija hroničnog pankreatitisa indicirano je kirurško liječenje. Za to postoje dvije velike skupine izravnih operacija na gušterači: dreniranje glavnog kanala pankreasa i usmjeravanje na resekciju vlaknastog tkiva žlijezde.

Hronični parenhimski pankreatitis je hronična bolest kod koje se gušterača guši lagano.

Bolest dovodi do smanjenja tkiva organa za probavu, a zatim do gubitka njegove funkcionalnosti.

Zašto i kako nastaje bolest?

Vrlo često se ljudi ovisni o alkoholu razbole od parenhimskog pankreatitisa.

Ali, uz to, uzrok bolesti može biti:

  • zakašnjelo i beskrupulozno liječenje akutnog pankreatitisa,
  • infekcija tijela infekcijom (na primjer, bakterija rickettsia koja uzrokuje tifus, streptokok grupe A, koji provocira pojavu škrlatne groznice),
  • prelazak upale iz žučne kesice u žlijezdu odgovornu za probavu, što se događa s holecistitisom,
  • nenormalna aktivnost paratireoidnih žlijezda, što nastaje zbog pojave Burnettovog sindroma,
  • sistemska hronična arterijska bolest mišićno-elastičnog tipa.

Parenhimski pankreatitis, poput drugih bolesti u hroničnom obliku, prolazi s promjenom perioda remisije s razdobljem pogoršanja.

Kad se bolest povuče, pređući u fazu privremenog poboljšanja blagostanja, patološki procesi se obustavljaju.

Ali nakon nekoliko tjedana ili mjeseci, parenhimski pankreatitis ponovo se pojavljuje, pojavljuju se sljedeći simptomi:

  • bol koja je koncentrirana u lijevoj strani tijela ispod rebara i daje u leđa. Štaviše, bol sa parenhimskim pankreatitisom može biti ili bolna, ne baš izražena, ili značajna, pojavi se nakon uzimanja prekomjerne količine hrane, kao i nakon jela masnog ili sezonskog jela,
  • bolesna nagonima, a time i povraćanjem i proljevom, naizmjenično sa zatvorom. Svi ovi simptomi s parenhimskim pankreatitisom javljaju se zbog nedovoljne proizvodnje enzima iz probavne žlijezde,
  • masna sjajna stolica koja sadrži čestice nepotpuno probavljene hrane. To je posljedica poremećaja probavnog sustava.

Često pacijent s parenhimskim pankreatitisom primijeti da je izgubio puno kilograma.

To se dešava zato što organizam ne apsorbuje korisne supstance iz jedene hrane zbog neispravnosti u pankreasu.

Takođe, uz parenhimski pankreatitis gube kilogrami, jer jaki bolovi u trbuhu izazivaju gubitak apetita.

Upala gušterače gotovo uvijek povlači za sobom smanjenje nivoa inzulina, što rezultira dijabetesom melitusom.

Činjenicu da je njegov pacijent bolestan parenhimski pankreatitis, neki će simptomi reći iskusnom doktoru.

Kada pacijent kaže da prvi put ne doživljava napad bola, ispada da bolest ima hronični oblik.

Ali za potvrdu dijagnoze obavezno se radi ultrazvučni pregled i uzimaju se analize.

Parenhimski pankreatitis je indiciran povećanjem količine amilaze, tripsina i lipaze u urinu.

U tom će se slučaju povećati razina glukoze u krvi. Također, parenhimski pankreatitis će biti indiciran sabijanjem i jedva primjetnim smanjenjem gušterače.

Povremeno se koristi kontrastna rendgenska studija krvnih žila probavne žlijezde koja otkriva parenhimski pankreatitis.

Ako pacijent ima takvu bolest, tada će slika pokazati da su arterije u nekim dijelovima organa proširene.

Kako se bolest liječi?

Liječenje parenhimskog pankreatitisa temelji se na uklanjanju boli, povraćanja i uznemirenih stolica.

No, nakon što se uklone ovi simptomi parenhimskog pankreatitisa, neće biti moguće potpuno obnoviti pogođeni organ.

Uz pomoć liječenja možete samo suzdržati manifestacije parenhimskog pankreatitisa i prilagoditi rad gušterače.

U svakom slučaju, razumno je provoditi terapijske mjere dok ležite u bolnici ili ih barem stalno nadgledate liječnik.

Prije svega, osoba koja boluje od parenhimskog pankreatitisa propisuje liječenje lijekovima koji mogu nadoknaditi nedostatak enzima pankreasa.

Takvi lijekovi su pankreatin, Festal i Creon.

Pored njih, morate uzimati "Metiluracil" ili neki drugi lijek koji regenerira oštećeno područje probavnog organa.

Još jedan pacijent s parenhimskim pankreatitisom treba dijetalni tretman.

Ona je prilično stroga, jer u ranim danima pogoršanja bolesti morate značajno smanjiti hranu i čak je potpuno napustiti.

Tako da tijelo i dalje prima potrebne tvari, postavlja se kapalica kroz koju se u krv unose fiziološka fiziološka otopina i glukoza.

Trenutno ne možete piti običnu vodu. Potrebno ga je zamijeniti s malom količinom od jedan posto otopine sode bikarbone.

Kad je razdoblje pogoršanja parenhimskog pankreatitisa daleko iza, dozvoljeno je jesti žitarice s kuhanim žitaricama, malo zasoljene i minimalno zaslađene te kuhano meso, povrće i voće s niskim udjelom masnoće.

U prehranu možete uključiti jela koja sadrže protein mliječnog porijekla. Ali oni se mogu jesti samo u obliku pire krumpira, kako bi se olakšao rad nezdravog probavnog sistema.

Kod parenhimskog pankreatitisa hranu treba jesti malo po malo, ali 7-8 puta dnevno. Dijetalni tretman zahtijeva upotrebu hrane s malo masti i ugljikohidrata.

Parenhimski pankreatitis može se lečiti narodnim lekovima, pripremljenim prema sledećim receptima:

  1. isjeckajte 300 g belog luka, isto toliko peršuna i 4 oprana limuna zajedno s kockicom u mlincu za meso. Zatim trebate pomiješati sastojke i staviti ih u staklenu posudu, koju morate prekriti tijesnim poklopcem i staviti na hladno mjesto. Nakon 2 tjedna, proizvod će biti spreman za upotrebu. Treba ga jesti po žličicu četvrt sata prije doručka, ručka i večere, isprano ekstraktom trave iz listova brusnice, jagoda, borovnica, suhih mahuna graha i kukuruza od kukuruza,
  2. kombinirajte u jednoj posudi 6 kašika suhog cvijeta smilja sa 3 kašike matičnjaka i jednakom količinom hipericuma. Zatim jednu žlicu mešovitog bilja preliti čašom ključale vode i inzistirati oko sat vremena. Infuziju treba piti u čaši 30 minuta prije obroka. Takav tretman bi trebao trajati nekoliko mjeseci.

Dakle, da biste se mogli nositi sa simptomima parenhimskog pankreatitisa, morate se pridržavati prehrane, uzimati lijekove koji zamjenjuju enzime i obnavljati žlijezdu, te koristiti neka sredstva od ljudi.

U strukturi probavnih bolesti udio od 5,1 do 9% pripada hroničnom pankreatitisu (CP). Ovim bolestima utječe gušterača, započinje upalni proces. Zbog toga nastaju degenerativne promjene u organu. U početku se patološki proces može pojaviti u repu gušterače, njegovoj glavi ili srednjem dijelu. Ishod bolesti je oštećenje cijelog organa. Neki ljudi s kroničnim pankreatitisom na kraju umiru. Smrtnost u svijetu iznosi oko 11%.

Više o bolesti

Pa šta je hronični pankreatitis? Ovim terminom stručnjaci označavaju čitavu grupu bolesti gušterače. Za sve tegobe karakteristične su sljedeće značajke:

  • fazno-progresivni kurs sa epizodama akutnog pankreatitisa,
  • žarišna, segmentarna ili difuzna lezija parenhima gušterače s naknadnom nadomještanjem vezivnog tkiva,
  • promjene u sistemu kanala organa,
  • stvaranje cista, pseudocista, kamenca i kalcifikacija,
  • razvoj endokrine i egzokrine insuficijencije.

O činjenici da postoje različite vrste bolesti svjedoči Međunarodna statistička klasifikacija desete revizije. Hronični pankreatitis ICD-10 dijeli se na:

  • CP alkoholne etiologije (šifra K86.0),
  • ostali CP - infektivna, ponavljajuća, rekurentna, neodređena etiologija (šifra K86.1).

Najčešći uzroci hroničnog pankreatitisa

Najčešće se bolest javlja zbog zloupotrebe alkohola duže vrijeme. Kod muškaraca se hronični pankreatitis pankreasa može razviti ako piju više od 15 godina. U žena se vjerojatnost oboljenja povećava zloupotrebom alkohola više od 10 godina.

Alkohol nije jedini faktor koji pridonosi nastanku hroničnog pankreatitisa. Uzrok bolesti može biti pušenje. Supstance koje ulaze u pluća s dimom prodiru u krv i šire se po tijelu, negativno djeluju na sve unutrašnje organe, uključujući gušteraču.

Ostali uzroci bolesti

Ostali faktori koji uzrokuju hronični pankreatitis (ICD-10 koda - 86.0 i 86.1) uključuju:

  • zloupotreba masne hrane, produžena ishrana bez proteina,
  • razne bolesti gastrointestinalnog trakta (neoplazme, holecistitis itd.),
  • prekomjerna težina, gojaznost,
  • uzimanje određenih lijekova (azatioprin, Furosemid, Prednizolon, sintetički estrogeni, Eritromicin, Ampicilin itd.),
  • infekcija virusima (citomegalovirus, virus hepatitisa B, C i dr.).

Istraživanja provedena posljednjih godina pokazala su da postoji nasljedni hronični pankreatitis gušterače. Ovo je autosomno dominantna bolest s nepotpunom penetracijom (s različitom učestalošću manifestacije gena u fenotipu nosača). Kod bolesnih se osoba nasljedni hronični pankreatitis manifestira prilično rano. Ipak, posljednja faza nastupa kasnije nego kod ostalih oblika bolesti.

Oblici pankreatitisa

Postoje različite klasifikacije bolesti. Jedan od njih je popis sljedećih oblika hroničnog pankreatitisa:

  1. Ponavljajući se. Javlja se u 55-60% slučajeva. Uz ovaj oblik, razdoblja remisije zamjenjuju se pogoršanjima patološkog procesa.
  2. Konstantni bolovi. Ovaj se oblik otkriva mnogo rjeđe (u 20% slučajeva). Uz to, pacijenti se žale na stalne bolove, lokalizirane u gornjem dijelu trbuha i zrače u leđa.
  3. Pseudotumor (ikteričan). Učestalost pojave ovog oblika hroničnog pankreatitisa je 10%. Patološki proces karakterizira razvoj upale u glavi gušterače i komprimiranje zajedničkog žučnog kanala.
  4. Bezbolno (latentno). Obrazac se otkriva u 5-6% slučajeva. Muka s bolešću je blaga ili se uopće ne osjeća. Povremeno se pojavljuju dispeptični poremećaji zbog poremećenog rada pankreasa.
  5. Skleroziranje. Kod ovog oblika boli javlja se bol u gornjem dijelu trbuha. Intenziviraju se nakon jela. Bol prati mučnina, slaba stolica, gubitak težine. Prilikom provođenja ultrazvuka stručnjaci primjećuju smanjenje veličine i zgušnjavanje gušterače.

Prema Marseille-Roman klasifikaciji postoje takvi oblici pankreatitisa poput kalcificirajuće, opstruktivne, parenhimske i fibrozne. S prvim od njih uočava se neravnomjerna lobularna lezija gušterače. U kanalima se pojavljuju pseudociste, ciste, kalcifikacija, kamenje. Šta je opstruktivni hronični pankreatitis? Kod ove vrste bolesti ravnomjerno djeluje unutrašnji organ. Kamenje ne formira, opaža se začepljenje glavnog kanala gušterače.Sa parenhimskim oblikom u parenhimu razvijaju se žarišta upale. Kalcifikacija se ne formira, sistem kanala nije pogođen. Za fibrozu je karakteristična zamjena parenhima unutrašnjeg organa vezivnim tkivom. Zbog ovog procesa, egzo- i endokrini zastoj napreduje.

Simptomi bolesti

Kada govorimo o tome što je kronični pankreatitis, vrijedno je razmotriti znakove ove bolesti. U ranim fazama tokom razdoblja pogoršanja primećuju se napadaji. Karakteriše ih bol u epigastričnoj regiji. U većini slučajeva zrače posteriorno. Herpes pojas je mnogo rjeđi. Kod ljudi koji pate od hroničnog pankreatitisa pojavljuju se napadaji zbog izloženosti provocirajućim faktorima. Unos su masne hrane, alkoholnih i gaziranih pića.

Za bolest je karakterističan i dispeptički sindrom. Otprilike 56% bolesnih ljudi javlja mučninu i povraćanje. U 33% slučajeva je primećen gubitak težine, u 29% - nadimanje, u 27% - smanjenje apetita. Uz bolest, mogu se pojaviti i simptomi poput opće slabosti, umora i smanjene radne sposobnosti.

Tok kroničnog pankreatitisa

Stručnjaci razlikuju 4 faze u razvoju bolesti:

  1. Predklinički stadij. U ovoj fazi bolesni ljudi ne primjećuju simptome hroničnog pankreatitisa. Bolest se često otkriva slučajno tijekom ultrazvučnog pregleda ili računarske tomografije trbušnih organa.
  2. Stadij početnih manifestacija u razvoju takve bolesti kao hronični pankreatitis. Odrasli u ovom trenutku počinju trpjeti prve simptome bolesti. Trajanje bine može biti nekoliko godina. U nekim slučajevima bolest napreduje vrlo brzo.
  3. Stadij razvoja stalnih kliničkih simptoma. Pacijenti pokazuju znakove endokrinog i egzokrinog zatajenja. Ljudi jedu vrlo malo, žale se na bolove u trbuhu.
  4. Završna faza. Bolovi postaju manje izraženi. Ljudi primjetno smršavaju. U završnoj fazi nastaju različite komplikacije hroničnog pankreatitisa zbog atrofije gušterače, endokrine i egzokrine insuficijencije. Jedan od njih je rak imenovanog unutrašnjeg organa.

Ovisno o karakteristikama razvoja kroničnog pankreatitisa, razlikuju se blagi tijek, umjereni stupanj i teški tijek bolesti. S blagim tokom, rijetko se javljaju periodi pogoršanja (1-2 puta godišnje). Bolovi su blagi. Funkcije gušterače nisu narušene.

Šta je umjereni hronični pankreatitis? Ovo je bolest kod koje se uoče 3-4 pogoršanja godišnje. Oni su duži nego kod blagog tijeka pankreatitisa. Kod bolesnih osoba smanjuje se tjelesna težina. Egzokrina funkcija pankreasa je umjereno smanjena, opaža se hiperfermentemija gušterače.

Kod teških bolesti egzacerbacije su česte i dugotrajne. Bol je popraćen teškim dispeptičkim sindromom.

Liječenje bolesti: ciljevi i potrebne mjere

Kod hroničnog pankreatitisa propisana je terapija za postizanje sljedećih ciljeva:

  • smanjenje kliničkih manifestacija bolesti,
  • prevencija recidiva,
  • smanjenje vjerojatnosti komplikacija bolesti.

Specijalisti propisuju liječenje bez lijekova, terapiju lijekovima. Po potrebi se obavlja operativni zahvat. Liječenje kroničnog pankreatitisa kod odraslih može se provesti i kod kuće i u bolnici. Indikacija za hospitalizaciju je prelazak bolesti u fazu pogoršanja, jer je u tom periodu život pacijenta ugrožen i potrebno je parenteralno davanje lijekova.

Liječenje bez lijekova

U liječenju hroničnog pankreatitisa prehrana ima važnu ulogu. S teškim egzacerbacijama naznačeni su gladni dani (1-3 ili više) i obilno alkalno piće. Prema indikacijama propisano je parenteralno ili enteralno (unošenje hranljivih sastojaka u debelo crevo pomoću posebne sonde). Zahvaljujući ovoj mjeri moguće je zaustaviti izlučivanje gušterače, intoksikacija opada i sindrom boli postaje slabiji.

Nakon normalizacije stanja, bolesni se prebacuju na oralnu prehranu. Obroci trebaju biti česti, frakcijski. Dnevni jelovnik sačinjen je od sluzave juhe, pire povrća i kaše od tekućeg mlijeka. Od pića je dozvoljeno pirjano voće, žele, slabi čaj, mineralna voda, brod od šipka.

Obavezno izuzmite sljedeće proizvode:

  • izaziva nadutost,
  • koji sadrže gruba vlakna,
  • stimuliranje proizvodnje probavnih sokova,
  • bogata ekstraktivnim tvarima.

Je li moguće kod hroničnog pankreatitisa imati riblje i mesne juhe, gljive i jake povrća-konzerve, konzerviranu hranu, dimljeno meso, kobasice, masnu ribu i meso, prženu hranu, sirovo voće i povrće, peciva, peciva, smeđi kruh? Svi su ovi proizvodi zabranjeni u pogoršanju bolesti, pa ih treba odbaciti. Takođe morate ukloniti začine, sladoled, alkohol sa svog jelovnika.

Tokom remisije, dijeta se lagano mijenja. Osobe s dijagnozom kroničnog pankreatitisa gušterače mogu jesti tjesteninu, sirovo povrće i voće, meke blage sireve i pečenu ribu. Pire od juhe možete zamijeniti običnim vegetarijanskim juhama (kupus treba isključiti iz sastojaka). Kaša može biti mrvica, gušća.

Farmakoterapija hroničnog pankreatitisa

Zadatak terapije lijekovima u prvom stupnju je osiguranje funkcionalnog odmora gušterače. To se postiže:

  1. Prijem velikih doza savremenih polienzimskih sredstava. Ovi lijekovi uključuju Mezim-Fort, Creon, Pancytrate.
  2. Maksimalna inhibicija lučenja želudačne kiseline primjenom blokatora histaminskih H2 receptora (Ranitidin, Famotidin) ili inhibitora protonske pumpe (Omeprazol, Esomeprazol). Lijekovi se primjenjuju parenteralno ili se uzimaju oralno.
  3. Uvođenje „oktoreotida“ ili „sandostatina“. Ovi lijekovi su sintetski analozi hormona somatostatina. Zahvaljujući njima, hipertenzija u kanalnom sustavu gušterače opada, a zbog toga se bol ublažava i zaustavlja.

Ako terapijske mjere usmjerene na smanjenje lučenja pankreasa nemaju analgetski učinak, liječnici propisuju nes opojne ili opojne analgetike. „Analgin“, „Ketoprofen“, „Paracetamol“ - bilo koji lek za hronični pankreatitis može da propiše lekar iz prve grupe lekova. Od lijekova koji se odnose na opojne analgetike može se odabrati Promedol, Tramal, Fortral.

Liječenje hroničnog pankreatitisa kod odraslih može također uključivati ​​multienzimsku zamjensku terapiju. Indikacije za njegovu upotrebu su izlučivanje više od 15 g masti dnevno s izmetom, proljevom i brzo mršavljenje. Polienzimski preparati su Abomin, Forte-N, Creon, Pancreatin, Festal, Pancreoflat, Digestal, Wobenzym.

Hirurško liječenje bolesti

U nekim slučajevima hroničnog pankreatitisa potrebna je operacija. Indikacije su:

  • bol koja ne prestaje sa lekovima i dijetama,
  • prisutnost apscesa i cista u pankreasu,
  • opstrukcija žučnih kanala koja se ne može riješiti endoskopskom metodom,
  • duodenalna stenoza,
  • fistule u gušterači sa razvojem pleuralnog izliva ili ascitesa,
  • sumnja na rak, nije citološki ili histološki potvrđeno.

„Hronični pankreatitis, simptomi i lečenje kod odraslih“ važna je medicinska tema kojoj treba obratiti pažnju. Ovo je podmukla bolest, progresivan i nepovratan proces. Međutim, lečenje je i dalje neophodno. Omogućuje vam produljenje života bolesnih ljudi, uklanja neugodne simptome svojstvene kroničnom pankreatitisu. Na primjer, u skladu s preporukama o dijeti, odbijanju alkohola i pravilnoj terapiji lijekovima, pacijenti žive do 10 godina. Polovina onih koji ne potraže medicinsku pomoć i nastave piti alkohol, pušiti, nepravilno jesti, umiru prije ovog vremena.

Pogledajte video: Leva lateralna segmentektomija jetre (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar