Dijabetes kod žena nakon 50 godina: glavni simptomi

Dijabetes melitus je sustav bolesti koje se razvijaju u pozadini hroničnog povećanja glukoze u krvi. Patologija je podijeljena u dvije vrste - prvu i drugu. Prva vrsta dijabetesa najčešće se nasljeđuje i uzrokuje nedostatak inzulina u krvi. Drugi tip je najčešći. U 99% slučajeva nije kongenitalni i karakterizira ga višak hormona inzulina koji izlučuje gušterača.

Faktori rizika uključuju nisku fizičku aktivnost, prekomjernu težinu, visok kolesterol i hormonalnu neravnotežu. Stoga su prvi znakovi dijabetesa kod žena nakon 40. godine i stariji vrlo česta pojava.

Značajke bolesti

Glavna značajka razvoja dijabetesa kod žena je metabolički poremećaj u dobi od 40 do 60 godina. Nakon 60 godina, incidencija se postepeno smanjuje i rijetka je kod žena od 70 godina. Manifestacija bolesti u starosti prije svega je povezana s razvojem sklerotičnih lezija pankreasnih žila i kršenjem njegovih funkcija. Glavni hormon koji je uključen u apsorpciju hranljivih sastojaka - inzulin - izlučuje gušterača. Ono „prilagođava“ proteine ​​i ugljene hidrate, dostavlja glukozu, kalijum, magnezijum i fosfate tkivima. Kršenje proizvodnje inzulina - njegov nedostatak ili višak - pre ili kasnije se počinje manifestirati u ženskom tijelu. Najčešće, okidač za pogoršanje je menopauza, depresija ili stres.

Dijabetes izaziva probleme u centralnom nervnom sistemu. Kao rezultat toga, smanjuje se proizvodnja hormona endokrinih žlijezda. Znakovi dijabetesa kod žena od 50 godina manifestuju se i prekomjernom konzumacijom slatkiša i proizvoda od brašna, te gladovanjem - posebno uz nedostatak vitamina E i kroma. Bolest ima složen razvoj i nemoguće je to predvidjeti. Znakovi patologije mogu se pojaviti 10 i više godina. Naučnici su primijetili da je dijabetes svojstven onim ljudima koji su odrasli u nefunkcionalnim porodicama. Od djetinjstva djeca u takvim porodicama jedu jeftinu hranu i jednostavne ugljikohidrate koji nisu korisni za tijelo.

Jedan od prvih znakova dijabetesa kod žena nakon 50. godine je stalni umor.

Simptomi i komplikacije

U većini slučajeva dijabetes je blag, s nejasnim simptomima. Žena možda ni ne sumnja da je bolesna, pa se stoga patologija često dijagnosticira slučajno. Prvi znakovi dijabetesa kod žena počinju se manifestirati u obliku umora ili zamora. To je omogućeno slabom probavljivošću glukoze koja je izvor energije. Pacijenti ne obraćaju pažnju na ove manifestacije, pripisujući ih njihovoj dobi. Može proći godina od početka bolesti do dijagnoze, tokom koje žena pati od simptoma koji nastaju, ali ne obraća se specijalistima. A dijabetes nastavlja svoje "prljavo djelo" i može se manifestirati sljedećim simptomima:

  • Prekomjerna težina - zbog sinteze masnih aminokiselina, pretvorenih iz velikog broja neprobavljenih ugljikohidrata.
  • Stvaranje vanjskih i unutrašnjih čireva - višak glukoze korodira zidove krvnih žila koji gube elastičnost.
  • Razvoj ateroskleroze - zbog abnormalnog rasta tkiva krvožilnog sistema. Kao rezultat toga, krvne žile sužavaju se, stvaraju se ugrušci krvi i krvotok krvi.
  • Povećanje krvnog pritiska - uslijed sužavanja krvnih žila, pojačane stimulacije krvnih sudova, srca i bubrega.
  • Rast karcinoma tumora - zbog aktivnog djelovanja glukoze na tkiva.
  • Nastanak policističnih jajnika, dismenoreja, neplodnost - hormon doprinosi povećanom stvaranju testosterona, koji je uzrok bolesti.

Glavni simptomi dijabetesa kod žena nakon 50 godina su umor, česte glavobolje, vrtoglavica i zamagljen vid. Glavna karakteristika je neprestana žudnja za slatkišima, osjećaj žeđi, učestalo mokrenje i svrbež kože, posebno u ingvinalnoj regiji. Tijekom egzacerbacije pacijenti se rastroje, često gube pamćenje. Pri najmanjim posjekotinama, rane se dugo zacjeljuju, upale su i teško se liječe. Blokada žila i suppuracija dovode do trofičnih neizlječivih čira, a liječnici moraju pribjeći barem - amputaciji udova. Uz napredne komplikacije, osoba može pasti u komu.

Početni simptomi

Statistički podaci pokazuju da se manifestacije bolesti često primjećuju kod onih koji su odrasli u jednoroditeljskim ili disfunkcionalnim porodicama, gdje je dijeta bila jednostavna, a sastojala se uglavnom od ugljikohidrata.

Ostali znakovi dijabetesa kod žena starijih od 50 godina su:

  • Višak kilograma zbog ne probavljivih ugljikohidrata
  • Čirevi, slabo zarastanje tkiva,
  • Ateroskleroza,
  • Dismenoreja,
  • Hipertenzivne manifestacije,
  • Onkološke bolesti
  • Policistični jajnik,
  • Neplodnost i rast testosterona.
Mogu se smatrati najčešćim manifestacijama:
  • Često mokrenje,
  • Glavobolja
  • Oštećenje vida
  • Vrtoglavica
  • Žeđ i glad, loše sitost,
  • Smetanje
  • Svrab kože u intimnom području,
  • Gubitak memorije.
Postepeno, manifestacije se povećavaju i postoji opasnost od komplikacija - do kome ili gangrene.

Alarmantan znak je pojava suppuration, čak i uz manje oštećenje kože.

Razgovarajmo o nekim simptomima koji se pojavljuju kod žena nakon 50 godina, detaljnije.

Značajke dijabetesa kod žena 50+

Glavna funkcija hormona inzulina je transport glukoze u ćelije i tkiva tijela da bi se održalo njihovo djelovanje. Drugi tip dijabetesa karakterizira otpornost na inzulin. Gušterača ne prestaje sintetizirati hormon, ali uslijed kršenja metabolizma ugljikohidrata tkiva i stanice tijela gube sposobnost da ga apsorbiraju. Kako bolest napreduje, glukoza se nakuplja u krvi, razvija se hiperglikemija. U takvim uvjetima gušterača može zaustaviti proizvodnju inzulina, a patologija može preći u oblik ovisan o inzulinu.

U dobi od 50+ žensko tijelo prolazi ozbiljno hormonsko restrukturiranje, ako istovremeno dođe do kršenja metaboličkih procesa, rizik od dijabetesa naglo raste. Hormonske promjene prvenstveno utječu na područje genitalija. U menopauzi se smanjuje funkcionalna sposobnost jajnika, pa sukladno tome smanjuje se proizvodnja visoko aktivnih bioloških supstanci progesterona i estrogena.

Ovi hormoni su aktivno uključeni u proces metabolizma. Pored toga, smanjuje se proizvodnja hormona štitnjače. Uz hormonalni nedostatak, tijelu je puno teže regulirati metaboličke procese. Kao rezultat neuspjeha, stanice gube osjetljivost na inzulin, čija se proizvodnja povećava s godinama. Normativne granice inzulina kod žena u rodnoj dobi kreću se od 3 do 25 μU / ml, tokom menopauze, ove vrijednosti su od 6 do 35 μU / ml.

Promjena hormonskog statusa ima sjajan učinak na tjelesnu težinu. Umjesto izgubljenog estradiola (polnog hormona), estrone se počinje proizvoditi. Njegov glavni proizvođač su masne ćelije. Nastojeći stabilizirati hormonsku ravnotežu, tijelo nastoji da se nagomilava masnoćom. Prekomjerna težina dovodi do metaboličkih poremećaja, što je pokretač (guranje) za razvoj dijabetesa.

Važno! Gojaznost je glavni uzrok dijabetesa tipa 2.

Osim neuspjeha metaboličkih procesa, kod prekomjerne težine, dolazi do taloženja rasta kolesterola na stijenkama krvnih žila, gubi se njihova elastičnost i propusnost. To ometa isporuku kiseonika i glukoze tkivima i ćelijama tijela. Razvija se inzulinska rezistencija, a neiskorišteni šećer ostaje u krvi. Pored hormonalnih metamorfoza koje se javljaju sa ženskim tijelom, sljedeće pojave utječu na pojavu dijabetesa:

  • nevolje (stalan boravak u stanju psihičke napetosti),
  • nepravilnog liječenja hormonskim lijekovima,
  • prisutnost benignih ili malignih procesa u tijelu,
  • disfunkcionalna porodična anamneza (nasljednost).


Velika tjelesna težina jedan je od pokretača „slatke bolesti“ drugog tipa

Postoje razlozi za životni stil:

  • nekontrolisano pijenje,
  • zloupotreba jednostavnih ugljikohidrata (monosaharidi i disaharidi).

Uticaj na pojavu patologije vrši motorička aktivnost. Pad nivoa progesterona doprinosi smanjenju mišićne mase suprotno postotnom porastu masne komponente tijela. Osim toga, fizička aktivnost i troškovi energije smanjuju se s godinama. Međutim, nije svaka žena revidira svoju dnevnu prehranu kako bi postigla svoju usklađenost s potrošenom energijom.Hipodinamija na pozadini pothranjenosti povećava rizik od dijabetesa za nekoliko puta.

Regulatorni šećer

  • HbA1C test krvi - glikovani hemoglobin („slatki protein“). Omogućuje vam praćenje odnosa hemoglobina i glukoze u intervalu do 120 dana.
  • Oralni test tolerancije na glukozu. Krv se uzima na prazan stomak i nakon vježbanja (slatka voda ili hrana). To omogućava procjenu reakcije tijela na glukozu.

Vrijednosti glikiranog (glikoliranog) hemoglobina prema starosnoj kategoriji žena

StarostNormaZadovoljavajući učinakPrecijenjen
do 45 godina& lt, 6.56.5 — 7.0& gt, 7,0
od 45 do 65 godina& lt, 7.07.0 — 7.5> 7,5
65+& lt, 7.57.5 — 8.0> 8,0

Sa stabilno povišenim šećerom (prema rezultatima nekoliko analiza) provodi se dodatni test kako bi se utvrdila koncentracija antitijela na glutamat dekarboksilazu (GAD antitijela). Analiza nam omogućava razlikovanje vrste dijabetesa (prvog ili drugog). Ne bavite se samo-dijagnozom. Jednom precijenjena glukoza ne znači dijabetes. Neophodno je proći kompletan pregled i dobiti mišljenje endokrinologa.

Simptomatologija

U početnom razdoblju razvoja simptomi dijabetesa nisu zabrinjavajući. Često žena sazna za povišen šećer za vrijeme medicinskog pregleda ili kad se obrati liječniku sa pritužbama različite prirode. Primarni znakovi patologije očituju se kao slabost i smanjena učinkovitost. To se događa zbog nemogućnosti tijela da u potpunosti apsorbira glukozu, a kao rezultat toga, nedovoljnog energetskog potencijala.


Neprijatni simptomi se ne mogu zanemariti. Vrhunac možda nije jedini razlog zašto se ne osećate dobro

Žene u menopauzi obično te simptome pripisuju svom novom hormonalnom statusu i ne odlaze ljekaru. Stoga se dijabetes tipa 2 u dobi od 50+ često dijagnosticira samo u fazi izraženih znakova. Ostali simptomi na koje treba obratiti pažnju uključuju:

Merenje šećera u krvi

  • Letargija i pospanost nakon jela. Nakon jela, razina šećera raste i ćelije tijela odbijaju racionalno da ga troše. Visoka koncentracija glukoze u krvi izaziva osjećaj umora i pospanosti.
  • Polidipsija (trajna žeđ). To je uzrokovano željom tijela da spriječi dehidraciju (dehidrataciju) koja se razvija zbog viška šećera u krvi i poremećenog metabolizma ugljikohidrata.
  • Pollakurija (učestalo mokrenje). Volumen urina se povećava zbog smanjene obrnute apsorpcije slobodne tečnosti od bubrega. Taj proces se sprečava povećana glikemija.
  • Nestabilan krvni pritisak. Povećanje pokazatelja je zbog kršenja sastava krvi (prekomjernog kolesterola i šećera).
  • Poligafija (pojačan apetit). Apetit kontrolira hipotalamus (dio mozga) kvantitativnom proizvodnjom inzulina. S hormonskim neuspjehom gubi se kontrola, to uzrokuje kršenje ponašanja u prehrani, žena brzo dobija na težini. U nekim slučajevima promjena apetita je suprotna, što se očituje anoreksijom (gubitak apetita) i smanjenjem tjelesne težine.
  • Promjene regenerativnih svojstava epiderme. Višak glukoze utiče na kožu. Koža postaje suha, često se ljušti i pukne. Svaka oštećenja su dugo ožiljkana (zaceljena). Kada patogeni mikroorganizmi uđu u oštećeno područje, razvija se upala, često gnojne prirode.
  • Hiperkeratoza ili zadebljanje rožnice stratuma s kršenjem procesa uklanjanja kamenca (piling). Karakterizira ga pojačano stvaranje kukuruza koje ne traju dugo. Sa mokrim kalusima često se formiraju suppuration i krvarenja (krvarenja).
  • Hiperhidroza (pretjerano znojenje). Ovaj simptom je povezan ne samo s razdobljem menopauze, već i s kršenjem sinteze glikogena i proteina uslijed zatajenja inzulina.
  • Miris acetona iz usta. Pojavljuje se kao rezultat poremećaja metabolizma lipida i ugljikohidrata, pri čemu dolazi do povećane proizvodnje i nakupljanja ketona (tijela acetona). Nesposobni inzulin ne može da kontroliše sintezu ketona i ima ih puno.
  • Psiho-emocionalna nestabilnost. Neravnoteža hormona izaziva autonomne poremećaje: apatiju ili previše burne reakcije. Izražavaju se nemotivirana razdražljivost, nervoza, suza, učestale promjene raspoloženja, poremećaj (poremećaj spavanja), nerazumna anksioznost.
  • Redovne gljivične infekcije. Kršenje sinteze i prodaje biološki aktivnih tvari u pozadini smanjenog imuniteta izaziva razvoj mikoze. Gljivične infekcije pogađaju nokte, kožu stopala i dlanova.
  • Stanjivanje i krhkost kose i noktiju, hiperemija (starosne mrlje) na koži. Kad metabolički procesi ne uspiju, tijelo gubi sposobnost da u potpunosti apsorbuje (apsorbuje) vitamine i minerale. Njihov nedostatak uzrokuje slične vanjske promjene.


Poremećaj prehrane, najčešće, je pretjerano konzumiranje slatkiša

U nedostatku pravodobne dijagnoze, dijabetes napreduje i najavljuje se novim simptomima:

  • oslabljen vid i pamćenje,
  • brzi gubitak koncentracije, nemogućnost koncentracije,
  • nekontrolirana nehotična kontrakcija mišića tele (grčevi), koja se često javljaju noću,
  • neravnoteža vaginalne flore, uslijed čega se razvija kandidijaza, vaginalna disbioza (sa simptomima koji odgovaraju ovim bolestima: svrbež, iscjedak itd.),
  • smanjen osećaj donjih ekstremiteta i parestezije (ukočenost nogu),
  • kršenje ritmičkog rada srca (aritmija),
  • ugnjetavanje libida (seksualni nagon),
  • djelomična alopecija na glavi (gubitak kose) i hirzutizam (pojava vegetacije) na licu,
  • deformacija zgloba i artralgija (neupalni bol u zglobovima), razvija se pod pritiskom viška kilograma,
  • kratkotrajni gubitak svijesti (nesvjestica) i česte vrtoglavice.

Važno! Manifestacija manifestacije ne bi trebala biti povezana samo s obilježjima menopauze. Ako se ne osjećate dobro, morate proći sveobuhvatni pregled.

Simptomi komplikacija

Stalni pratitelji dijabetesa predstavljaju komplikacije. Razvrstavaju se u kasne, hronične, akutne.Kasne i kronične posljedice bolesti nastaju postepeno i javljaju se, u pravilu, počevši od stadija subkompenzacije, kad postaje teško stabilizirati razinu glikemije.

Akutne komplikacije grupirane su pod općim nazivom dijabetička kriza. Ovo je stanje opasno zbog svoje nepredvidivosti. Pogoršanje blagostanja razvija se u prisilnom načinu rada, a često dovodi do kome i smrti. U nastavku se razmatraju vrste i simptomi dijabetičke krize kod dijabetesa tipa 2.

Hipoglikemija

Razvija se zbog brzog smanjenja koncentracije glukoze u krvi. Kritična razina je 2,8 mmol / L na prazan stomak. Kod drugog tipa dijabetesa takvo se stanje može potaknuti neispravnim unosom lijekova za snižavanje šećera, alkoholnom intoksikacijom i pretjerano aktivnom tjelesnom aktivnošću. Glavni simptomi uključuju:

  • nekontrolirane brze mišićne kontrakcije (drhtanje),
  • neadekvatne psiho-emocionalne reakcije,
  • poremećaj govornog i vizuelnog aparata,
  • hiperhidroza (prekomjerno znojenje),
  • blijeda (ponekad cijanoza) kože,
  • poremećaj srčanog ritma i povišen pritisak.

U posljednjoj fazi čovjek gubi svijest.

Hiperglikemijski

Ima tri glavna oblika (hiperosmolarni, mlečnokislinski, ketoacidotski). Kod šećerne bolesti drugog tipa karakteristična su prva dva oblika (uglavnom za starije pacijente). Okidač (okidač) za razvoj ovog stanja je nagli porast šećera. Simptomi hiperosmolarne krize su polidipsija, pollakurija, dehidracija (dehidracija) tijela, jaka slabost i vrtoglavica.

Uz laktičnu acidotsku krizu, pojavljuju se sljedeći simptomi: proljev (proliv), težina epigastrične (epigastrične) regije, bol u trbuhu, povraćanje, bučno i duboko disanje (Kussmaul-ovo disanje). Pacijentov krvni tlak naglo pada, opskrba krvlju organima i sustavima opada, a razvija se i nesanica.

Ako imate simptome dijabetičke krize, potrebna je hitna medicinska pomoć. Odlaganje može čovjeku koštati života. Dijabetes melitus dijagnosticiran u početnoj fazi može se kontrolirati dijabetičkom dijetom bez pribjegavanja lijekovima. Inače bolest može dovesti do ozbiljnih komplikacija, pa sve do invaliditeta.

Dijagnoza bolesti

Ako žena nakon 50 godina primijeti simptome dijabetesa, onda je to signal za sveobuhvatni pregled cijelog organizma. Obraćajući se lokalnom terapeutu, žena dobija uputnicu za nekoliko specijalista, i to: endokrinologa, kardiologa, psihoterapeuta, gastroenterologa. Da bi dobili tačnu dijagnozu, liječnici moraju utvrditi oblik bolesti, procijeniti opće stanje tijela i utvrditi pridružene komplikacije. Za to su u fazi sledeća ispitivanja:

  • Određivanje nivoa hormona u krvi (inzulina, renina, aldosterona, kortizola, prolaktina) - za određivanje rada štitne žlezde.
  • Praćenje krvnog pritiska tokom dana (pokazatelji hipertenzije su prvi znakovi dijabetesa kod žena nakon 50 godina).
  • Određivanje težine pacijenta i odnosa veličine struka i bokova.
  • Definicija mikroalbunarije - sadržaj proteina u mokraći (znakovi oštećenja bubrega i hipertenzije kod pacijenata sa šećernom bolešću).
  • Ultrazvučni pregled unutrašnjih organa (gušterače, bubrega, jetre) kako bi se utvrdio stepen oštećenja.
  • MRI, CT nadbubrežne žlijezde i hipofize kako bi se isključila Itzingo-Cushingova bolest (pojačana funkcija hipofize koja ima simptome slične dijabetesu).
  • Biohemijski test krvi - određivanje glukoze, ukupnog holesterola, triglicerida (lipidi, derivati ​​glicerola), lipoproteini (složeni proteini), visoke i niske gustine.

Prije polaganja testova morate se pridržavati svih pravila - ne jesti hranu 8 sati, piti samo vodu, isključiti bilo koja druga pića. Tijekom analize uzima se krv iz prsta, a ako je razina glukoze veća od 6,5 mmol po mililitru, tada im se dijagnosticira primarni dijabetes melitus. Kasnije se radi druga analiza kako bi se provjerilo reakcija tijela na šećer. Pacijent pije slatko piće, u roku od dva sata liječnik provjerava razinu šećera u krvi, a ako prelazi 7 mmol, tada to konačno potvrđuje dijagnozu.

Načini i prevencija liječenja

Glavna komponenta za liječenje je dijeta usmjerena na smanjenje tjelesne težine. Bez obzira kojom vrstom posla se pacijent bavi, kalorični sadržaj hrane koju koristi smanjuje se nekoliko puta. Značajno smanjuju ugljene hidrate u ishrani. Hrana se temelji na voću i povrću - u malim porcijama, 4-5 puta dnevno. Fizička aktivnost se postepeno povećava - od laganih opterećenja do dugih fizičkih vježbi. Fizioterapijske vježbe trebaju se sastojati samo od nježnih sportova kao što su: hodanje, plivanje, aerobika, joga. Teške fizičke aktivnosti pogoršavaju stanje i povećavaju rizik od hipertenzivne krize.

U kompleksu lečenja koriste se i lekovi:

  • snižavanje količine glukoze u krvi (Amaryl, Siofor, Maninil) - bigvanidi, tiazolidini,
  • normalizacija krvnog pritiska i smanjenje rizika od srčanog udara (oktadin, rezeprin, pentamin) - antihipertenzivi,
  • snižavanje količine holesterola u krvi (Holetar, Tulip, Simvastol) - statini i fibrati,
  • smanjenje apetita (Ankir-B, Reduxin, MCC) - inhibitora koji poboljšavaju rad crevnog trakta, razgrađujući masti,
  • povećanje metabolizma, uklanjanje viška holesterola, korištenje glukoze (lipoične kiseline).

Prema riječima stručnjaka, nemoguće je u potpunosti riješiti se „šećerne bolesti“. Liječenje je usmjereno na uklanjanje popratnih bolesti i sprečavanje komplikacija u kojima leži opasnost.

Zato je, da biste spriječili prve znakove dijabetesa kod žena nakon 50 godina, važno je osluškivati ​​svoje tijelo i slijediti sva pravila za sprečavanje bolesti. Iz prehrane potpuno isključite brzu hranu i prerađenu hranu napunjenu konzervansima. Jedite samo niskokaloričnu zdravu hranu. Velika korist je respiratorna gimnastika na svježem zraku - smiruje živce i normalizira metaboličke procese. Ako slijedite sve preporuke stručnjaka, riješite se loših navika i sjedilačkog načina života, tada se mogu izbjeći svi neugodni simptomi i opasne manifestacije dijabetesa.

Pogledajte video: Poliurija (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar