Insulin Novomix Flekspen i Penfill

U ovom članku možete pročitati upute za upotrebu lijeka NovoMiks. Pruža povratne informacije od posjetitelja stranice - potrošača ovog lijeka, kao i mišljenja medicinskih stručnjaka o uporabi NovoMixa u njihovoj praksi. Veliki je zahtjev aktivno dodavati svoje kritike o lijeku: lijek je pomogao ili nije pomogao da se riješi bolesti, koje su komplikacije i nuspojave primijećene, proizvođač ih možda nije naznačio u napomeni. Analozi NovoMix-a u prisutnosti dostupnih strukturnih analoga. Primjena za liječenje dijabetesa kod odraslih, djece kao i u trudnoći i dojenju.

NovoMiks - hipoglikemijsko sredstvo. To je dvofazna suspenzija koja se sastoji od topljivog inzulina aspart (30% analoga inzulina kratkog djelovanja) i kristala aspart protamin inzulina (70% srednje djelotvornog insulina inzulina). Djelatna tvar NovoMix je inzulin aspart, proizveden metodom rekombinantne deoksiribonukleinske kiseline (DNK) biotehnologije koristeći soj Saccharomyces cerevisiae. Insulin aspart je ekvipotencijalno rastvorljiv ljudski inzulin na osnovu njegove molarnosti.

Do smanjenja glukoze u krvi dolazi zbog povećanja njezinog unutarćelijskog transporta nakon vezanja inzulina za dio inzulinskih receptora mišićnog i masnog tkiva i istodobne inhibicije proizvodnje glukoze u jetri. Nakon potkožnog davanja NovoMix-a, efekat se razvija u roku od 10-20 minuta. Maksimalni učinak uočen je u rasponu od 1 do 4 sata nakon injekcije. Trajanje lijeka dostiže 24 sata.

Sastav

Dvofazna pomoćna sredstva za inzulin (30 Penfill, 30 Flexpen, 50 Flexpen, 70 Flexpen).

Farmakokinetika

Kod inzulina aspart, supstitucija aminokiseline prolina na položaju B28 aspartanskom kiselinom smanjuje sklonost molekula da formiraju heksamere u rastvorljivoj NovoMix frakciji, koja je uočena u topljivom ljudskom inzulinu. S tim u vezi, inzulin aspart (30%) se apsorbira iz potkožne masti brže od topljivog inzulina koji se nalazi u bifaznom ljudskom inzulinu. Preostalih 70% pada na kristalni oblik aspart-protamin-inzulina, čija je stopa apsorpcije jednaka onoj ljudskog neutralnog protamina Hagedorn (NPH inzulina). U zdravih dobrovoljaca, nakon subkutane primjene lijeka NovoMix brzinom 0,2 PIECES na 1 kg tjelesne težine, maksimalna koncentracija inzulina aspart u krvnom serumu postignuta je nakon 60 minuta. Poluživot NovoMix-a, koji odražava brzinu apsorpcije frakcije povezane sa protaminom, bio je 8–9 sati. Razine inzulina u serumu vratile su se na početnu vrijednost 15-18 sati nakon supkutane primjene lijeka. U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, maksimalna koncentracija dostignuta je 95 minuta nakon primjene i ostala je iznad početne vrijednosti najmanje 14 sati.

Indikacije

  • dijabetes melitus koji nije ovisan o insulinu,
  • dijabetes melitus ovisan o insulinu.

Obrasci za izdavanje

Suspenzija za subkutano davanje 100 PIECES u 1 ml u olovci za šprice ili ulošku od 3 ml (ponekad se pogrešno naziva otopina).

Upute za upotrebu i režim doziranja

Lijek se daje supkutano. Ne možete intravenski da uđete u NovoMiks jer to može dovesti do teške hipoglikemije. Intramuskularna primjena NovoMix-a također se mora izbjegavati. NovoMix se ne može koristiti za potkožne infuzije insulina u insulinskim pumpama.

Dozu NovoMix-a određuje liječnik pojedinačno u svakom pojedinom slučaju, u skladu s potrebama pacijenta. Da bi se postigao optimalni nivo glikemije, preporučuje se kontrola koncentracije glukoze u krvi i prilagođavanje doze lijeka.

NovoMix se može propisati bolesnicima sa šećernom bolešću tipa 2 ili kao monoterapija ili u kombinaciji sa oralnim hipoglikemijskim lijekovima, u slučajevima kada je nivo glukoze u krvi nedovoljno regulisan samo oralnim hipoglikemijskim lijekovima.

Za pacijente sa dijabetesom tipa 2 kojima se prvi put propisuje insulin, preporučena početna doza NovoMix-a je 6 jedinica prije doručka i 6 jedinica prije večere. Također je dozvoljeno unošenje 12 jedinica jednom dnevno uveče (prije večere).

Prenos pacijenta iz drugih inzulinskih preparata

Kod prebacivanja pacijenta iz dvofaznog humanog inzulina u NovoMix, treba započeti s istom dozom i načinom primjene. Zatim prilagodite dozu u skladu s individualnim potrebama pacijenta. Kao i uvijek, prilikom prelaska pacijenta na novu vrstu inzulina potrebna je stroga medicinska kontrola tijekom transfera pacijenta i u prvim tjednima upotrebe novog lijeka.

Moguće je pojačati NovoMix terapiju prelaskom sa jedne dnevne doze na dvostruku. Preporučuje se da nakon postizanja doze od 30 jedinica lijeka pređe na upotrebu NovoMixa 2 puta dnevno, podijele doze na dva jednaka dijela - ujutro i navečer (prije doručka i večere).

Prelazak na upotrebu NovoMixa 3 puta dnevno moguć je dijeljenjem jutarnje doze na dva jednaka dijela i uvođenjem ova dva dijela ujutro i za vrijeme ručka (tri puta u dnevnoj dozi).

Za podešavanje doze NovoMix-a koristi se najniža koncentracija glukoze na posti u posljednja tri dana. Da biste procijenili adekvatnost prethodne doze, upotrijebite vrijednost koncentracije glukoze u krvi prije sljedećeg obroka.

Prilagođavanje doze može se provesti jednom tjedno dok se ne postigne ciljna vrijednost gliciranog hemoglobina (HbA1c). Ne povećavajte dozu lijeka ako je u tom periodu primijećena hipoglikemija. Prilagođavanje doze može biti potrebno kod poboljšanja pacijentove fizičke aktivnosti, promjene njegove uobičajene prehrane ili komorbidnog stanja.

Ako je koncentracija glukoze u krvi prije jela manja od 4,4 mmol / l (manja od 80 mg / dl), dozu NovoMixa treba smanjiti za 2 jedinice. Kada je koncentracija glukoze u krvi prije jela 4,4-6,1 mmol / l (80-110 mg / dl), prilagođavanje doze nije potrebno. Ako je koncentracija glukoze u krvi prije jela 6,2-7,8 ​​mmol / l (111-140 mg / dl), dozu treba povećati za 2 jedinice. Na nivou glukoze od 7,9-10 mmol / l (141-180 mg / dl) - povećajte se za 4 jedinice. Ako je koncentracija glukoze u krvi prije jela veća od 10 mmol / l (više od 180 mg / dl) - povećajte se za 6 jedinica.

Pri korištenju inzulinskih preparata, kod pacijenata posebnih grupa potrebno je pažljivo nadzirati koncentraciju glukoze u krvi i individualno prilagođavati dozu inzulina aspart.

NovoMix treba davati subkutano na bedru ili prednjem trbušnom zidu. Po želji, lijek se može primijeniti na rame ili zadnjicu. Neophodno je promijeniti mjesto ubrizgavanja unutar anatomske regije kako bi se spriječio razvoj lipodistrofije.

Kao i kod ostalih inzulinskih pripravaka, trajanje NovoMix-a ovisi o dozi, mjestu ubrizgavanja, intenzitetu protoka krvi, temperaturi i razini fizičke aktivnosti.

U odnosu na dvofazni ljudski inzulin, NovoMix počinje brže djelovati, pa ga treba primijeniti neposredno prije nego što uzme siromaštvo. Ako je potrebno, možete ući u NovoMiks ubrzo nakon uzimanja prosjaka.

Upute za pacijenta

NovoMix i igle namijenjene su samo individualnoj uporabi. Ne punite uložak ili olovku. Za sprečavanje infekcije uvek koristite novu iglu za svaku injekciju. Pacijentu treba naglasiti potrebu da miješa NovoMix suspenziju neposredno prije upotrebe.

Prije upotrebe NovoMix-a, provjerite naljepnicu da biste bili sigurni da je odabrana ispravna vrsta inzulina. Uvek proverite kertridž, uključujući i gumeni klip. Ne koristite kertridž ako ima vidljiva oštećenja ili je vidljiv razmak između klipa i bele trake na spremniku. Za daljnja uputstva, pogledajte upute za korištenje sistema za primjenu inzulina.

Ne možete koristiti NovoMix u sledećim situacijama:

  • ako pacijent ima alergiju (preosjetljivost) na inzulin aspart ili neku od komponenti koje čine NovoMix,
  • ako pacijent osjeća približavajuću hipoglikemiju (nizak šećer u krvi),
  • za potkožnu infuziju inzulina u inzulinskim pumpama,
  • ako je spremnik ili uređaj za umetanje s ugrađenim uloškom ispušten ili je toner oštećen ili zgnječen,
  • ako su kršeni uslovi skladištenja lijeka ili je on bio zamrznut,
  • ako inzulin nakon mešanja ne postane ravnomerno bel i zamućen,
  • ako se u pripremi nakon mešanja nalaze bele grozdovi ili bijele čestice koje se lijepe za dno ili zidove uloška.

Nuspojava

  • urtikarija, osipi na koži,
  • anafilaktičke reakcije,
  • hipoglikemija,
  • periferna neuropatija (akutna bolna neuropatija),
  • poremećaji refrakcije
  • dijabetička retinopatija,
  • lipodistrofija,
  • oticanje
  • reakcije na mjestu ubrizgavanja

Hipoglikemija je najčešća nuspojava. Može se razviti ako je doza inzulina previsoka u odnosu na potrebu za inzulinom. Teška hipoglikemija može dovesti do gubitka svijesti i / ili konvulzija, privremenih ili nepovratnih oštećenja funkcije mozga do smrtnog ishoda. Simptomi hipoglikemije, u pravilu, razvijaju se iznenada. To može uključivati ​​hladan znoj, blijedu kožu, povećan umor, nervozu ili drhtavicu, anksioznost, neobičan umor ili slabost, dezorijentaciju, smanjenu koncentraciju, pospanost, jaku glad, zamagljen vid, glavobolju, mučninu i palpitacije srca. Klinička ispitivanja pokazala su da učestalost hipoglikemije varira ovisno o populaciji bolesnika, režimu doziranja i kontroli glikemije. U kliničkim ispitivanjima nije bilo razlike u ukupnoj učestalosti hipoglikemije kod pacijenata koji su primali inzulinsku terapiju i pacijenata koji su koristili ljudske pripravke inzulina.

Kontraindikacije

  • povećana individualna osjetljivost na inzulin aspart ili bilo koju od komponenti lijeka,
  • djeca mlađa od 6 godina.

Trudnoća i dojenje

Klinička iskustva s primjenom NovoMixa tijekom trudnoće su ograničena. Studije o njegovoj primjeni na trudnicama nisu provedene.

Tijekom razdoblja mogućeg početka trudnoće i tijekom cijelog njenog razdoblja, potrebno je pažljivo nadzirati stanje pacijenata sa šećernom bolešću i nadzirati koncentraciju glukoze u krvi. Potreba za inzulinom u pravilu opada u 1. tromjesečju i postepeno se povećava u 2. i 3. tromjesečju trudnoće. Ubrzo nakon rođenja, potreba za inzulinom brzo se vraća na nivo koji je bio prije trudnoće.

Tokom dojenja, NovoMix se može koristiti bez ograničenja. Davanje inzulina dojiljama ne predstavlja pretnju za bebu. Međutim, možda će biti potrebno prilagoditi dozu lijeka.

Upotreba u djece

Ne preporučuje se djeci mlađoj od 6 godina jer klinička ispitivanja upotrebe NovoMix 30 Penfill ili FlexPen nisu provedena.

NovoMix se može koristiti za lečenje dece i adolescenata starijih od 10 godina u slučajevima kada se preferira upotreba prethodno mešanog inzulina. Ograničeni klinički podaci dostupni su za djecu od 6 do 9 godina.

Primjena kod starijih pacijenata

NovoMix se može primjenjivati ​​u starijih bolesnika, međutim iskustva s njegovom primjenom u kombinaciji s oralnim hipoglikemijskim lijekovima u bolesnika starijih od 75 godina su ograničena.

Posebna uputstva

Prije dugog putovanja koji uključuje promjenu vremenske zone, pacijent bi se trebao posavjetovati sa svojim liječnikom, jer promjena vremenske zone znači da pacijent mora jesti i davati inzulin u različito vrijeme.

Nedovoljna doza ili prekid liječenja, posebno kod šećerne bolesti tipa 1, može dovesti do razvoja hiperglikemije ili dijabetičke ketoacidoze. U pravilu se prvi simptomi hiperglikemije pojavljuju postepeno u toku nekoliko sati ili dana. Simptomi hiperglikemije su žeđ, pojačano mokrenje, mučnina, povraćanje, pospanost, crvenilo i suhoća kože, suha usta, gubitak apetita i miris acetona na izdisaju. Bez odgovarajućeg liječenja, hiperglikemija kod pacijenata s dijabetesom tipa 1 može dovesti do dijabetičke ketoacidoze, stanja koje je potencijalno fatalno.

Preskakanje obroka ili neplanirana intenzivna fizička aktivnost mogu dovesti do hipoglikemije. Hipoglikemija se takođe može razviti ako je doza inzulina previsoka u odnosu na potrebe pacijenta. U usporedbi s dvofaznim ljudskim inzulinom, NovoMix ima izraženiji hipoglikemijski učinak u roku od 6 sati nakon primjene. S tim u vezi, u nekim će slučajevima možda biti potrebno prilagoditi dozu inzulina i / ili prirodu prehrane.

Nakon kompenzacije metabolizma ugljikohidrata, na primjer, intenziviranom terapijom inzulinom, pacijenti mogu osjetiti tipične simptome prekursora hipoglikemije, o čemu bi bolesnike trebalo obavijestiti. Uobičajeni znakovi upozorenja mogu nestati s dugim tijekom dijabetesa. Budući da bi se NovoMix trebao koristiti u izravnoj vezi s unosom hrane, trebalo bi uzeti u obzir i veliku brzinu početka učinka lijeka u liječenju bolesnika koji prate pridružene bolesti ili uzimaju lijekove koji usporavaju apsorpciju hrane.

Istovremene bolesti, posebno zarazne i praćene groznicom, obično povećavaju potrebu tijela za inzulinom. Prilagođavanje doze može biti potrebno i ako pacijent ima pridružene bolesti bubrega, jetre, oštećenu funkciju nadbubrežne žlijezde, hipofize ili štitne žlijezde.

Pri prebacivanju pacijenta na druge vrste inzulina, rani simptomi prekursora hipoglikemije mogu se promijeniti ili postati manje izraženi od onih koji su primijećeni kod prethodne vrste inzulina.

Prenos pacijenta iz drugih inzulinskih preparata

Prijelaz pacijenta na novi tip inzulina ili inzulinski pripravak drugog proizvođača mora se provesti pod strogim liječničkim nadzorom. Ako promijenite koncentraciju, vrstu, proizvođača i vrstu (humani inzulin, analog ljudskog inzulina) inzulinskih pripravaka i / ili način proizvodnje, možda će biti potrebna promjena doze. Pacijentima koji prelaze iz drugih inzulinskih pripravaka na liječenje NovoMixom možda će trebati povećati učestalost injekcija ili promijeniti dozu u odnosu na doze prethodno korištenih inzulinskih pripravaka. Ako je potrebno prilagođavanje doze, ono se može obaviti već pri prvoj injekciji lijeka ili tijekom prvih tjedana ili mjeseci liječenja.

Reakcije na mjestu ubrizgavanja

Kao i kod ostalih inzulinskih pripravaka, na mjestu ubrizgavanja mogu se razviti reakcije, što se očituje boli, crvenilom, urtikarijom, upalom, hematomom, oticanjem i svrbežom. Redovna promjena mjesta ubrizgavanja u istoj anatomskoj regiji smanjuje rizik od ovih reakcija. Reakcije obično nestaju u periodu od nekoliko dana do nekoliko sedmica. U rijetkim slučajevima, NovoMix će možda trebati prekinuti zbog reakcija na mjestu ubrizgavanja.

Antitijela na inzulin

Pri korištenju inzulina moguće je stvaranje antitela. U rijetkim slučajevima, stvaranje antitijela može zahtijevati prilagođavanje doze inzulina kako bi se spriječili slučajevi hiperglikemije ili hipoglikemije.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Sposobnost pacijenata da se koncentrišu i brzina reakcije mogu biti smanjeni za vrijeme hipoglikemije, što može biti opasno u situacijama kada su te sposobnosti posebno potrebne (na primjer, tijekom upravljanja vozilima ili rada sa strojevima). Pacijente treba savjetovati da poduzmu mjere za sprečavanje hipoglikemije za vrijeme vožnje ili rada sa mašinama. To je posebno važno kod pacijenata bez ili smanjenih simptoma prekursora u razvoju hipoglikemije ili pate od učestalih epizoda hipoglikemije. U tim slučajevima treba uzeti u obzir primjerenost vožnje i obavljanja takvih poslova.

Interakcija lijekova

Postoji veliki broj lijekova koji utječu na potrebu za inzulinom. Hipoglikemijski učinak inzulina poboljšati oralni hipoglikemici, inhibitori monoaminooksidaze (MAO inhibitori), angiotenzin konvertirajućeg enzima (ACE inhibitori), ugljene inhibitori anhidraze, selektivni beta-blokatori, bromokriptin, sulfonamida, anabolički steroidi, tetraciklini, klofibrat, ketokonazol, Mebendazol, piridoksin, teofilin, ciklofosfamid, fenfluramin, litijumski preparati, salicilati.

Hipoglikemijski učinak inzulina je oslabljen oralnim kontraceptivima, glukokortikosteroidima (GCS), štitnjačnim hormonima, tiazidnim diureticima, heparinom, tricikličkim antidepresivima, simpatomimeticima, somatropinom, danazolom, klonidinom, blokatori kalcijevih kanala, diazotinotinom, morfijom.

Beta blokatori mogu maskirati simptome hipoglikemije.

Okreotid / lanreotid može i povećati i umanjiti potrebu tijela za inzulinom.

Alkohol može pojačati ili smanjiti hipoglikemijski učinak inzulina.

Zabilježeni su slučajevi razvoja hroničnog zatajenja srca (CHF) u liječenju bolesnika s tiazolidindionima u kombinaciji s inzulinskim pripravcima, posebno ako takvi bolesnici imaju faktore rizika za razvoj CHF-a. Ovu činjenicu treba uzeti u obzir prilikom propisivanja kombinirane terapije tiazolidindionima i inzulinskim pripravcima pacijentima. Prilikom propisivanja takve kombinirane terapije potrebno je provesti medicinske preglede pacijenata radi prepoznavanja znakova i simptoma zatajenja srca, povećanja tjelesne težine i prisustva edema. Ako se simptomi srčane insuficijencije pogoršaju kod pacijenata, liječenje tiazolidindionima mora se prekinuti.

Budući da studije kompatibilnosti nisu provedene, NovoMix se ne smije miješati sa drugim lijekovima.

Analozi lijeka NovoMiks

Strukturni analozi aktivne tvari:

  • NovoMix 30 Penfill,
  • NovoMix 30 FlexPen,
  • NovoMix 50 FlexPen,
  • NovoMix 70 FlexPen.

Analozi lijeka NovoMix farmakološke grupe (insulini):

  • Actrapid
  • Apidra
  • Berlinsulin,
  • Biosulin
  • Brinsulmidi
  • Brinsulrapi
  • Hajde da varamo,
  • Gensulin
  • Depot-insulin C
  • Isofan-Insulin Svjetski kup,
  • Iletin
  • Insulin aspart,
  • Insulin glargin,
  • Insulin glulisin,
  • Insulin detemir,
  • Insulin Isofanicum,
  • Inzulinska traka,
  • Insulin maxirapid,
  • Inutralan rastvorljiv u insulinu
  • Insulin c
  • Svinjski inzulin visoko pročišćeni MK,
  • Inzulinski polulent,
  • Insulin Ultralente,
  • Ljudski inzulin
  • Insulin QMS,
  • Insulong
  • Insulrap
  • Insuman
  • Insuran
  • Intralno
  • Češalj-insulin C
  • Lantus
  • Levemir,
  • Mikstard
  • Monoinsulin
  • Monotar
  • NovoMix 30 Penfill,
  • NovoMix 30 FlexPen,
  • NovoMix 50 FlexPen,
  • NovoMix 70 FlexPen,
  • NovoRapid,
  • Pensulin,
  • Protamin inzulina
  • Protafan
  • Rekombinantni humani inzulin,
  • Rinsulin
  • Rosinsulin,
  • Tresiba,
  • Tujeo SoloStar,
  • Ultratard NM,
  • Homolong
  • Homorap
  • Humalog,
  • Humodar
  • Humulin.

Mišljenje endokrinologa

Svi moji pacijenti sa dijabetesom imaju glukometre kod kuće. Nastojim da naučim sve pacijente kako pravilno koristiti NovoMix, kako pravilno podešavati dozu. Ali, nažalost, nisu svi dijabetičari odgovorni za liječenje. Stoga, postoje slučajevi kada razviju stanje hipo- ili hiperglikemije različite težine. Neki pacijenti čak moraju biti hospitalizirani. Ali generalno, NovoMix se dobro podnosi. Ostale štetne reakcije na njega razvijaju se izuzetno rijetko. Samo ovdje lipodistrofija u područjima primjene lijekova dijabetičarima sa iskustvom ne može se izbjeći.

Opis oblika doziranja

Homogena bijela suspenzija bez grudica. U uzorku se mogu pojaviti pahuljice.

Kada stoji, suspenzija se taloži, formirajući bijeli talog i bezbojni ili gotovo bezbojni supernatant.

Pri miješanju taloga prema postupku opisanom u uputama za medicinsku upotrebu, treba formirati homogenu suspenziju.

Programer i proizvođač ovog alata je danska kompanija Novonordisk. Glavna karakteristika Novomixa je brz početak djelovanja, tako da se lijek može unositi u organizam čak i hranom ili odmah nakon jela. To čini lijek vrlo prikladnim za liječenje djece i adolescenata, kao i za one odrasle koji se ne pridržavaju stroge dnevne rutine.

Sposobnost upravljanja mehanizmima

Ako se iz različitih razloga tijekom uzimanja lijeka razvije hipoglikemija, pacijent se neće moći adekvatno koncentrirati i adekvatno odgovoriti na ono što mu se događa. Stoga vožnju automobilom ili mehanizmom treba ograničiti. Svaki pacijent trebao bi biti svjestan potrebnih mjera za sprečavanje pada šećera u krvi, posebno ako treba voziti.

U situacijama kada se koristio FlexPen ili njegov analogni penfill, potrebno je pažljivo odmjeriti sigurnost i preporučljivost vožnje, posebno kada su znakovi hipoglikemije značajno oslabljeni ili odsutni.

Nozološka klasifikacija (ICD-10)

Razlikovati glavne vrste lijekova ovisno o njihovom vremenu djelovanja i djelotvornosti. Vrijedi napomenuti da postoji mnoštvo kombiniranih lijekova koji mogu zamijeniti određene lijekove odabirom prave doze. Supstance za snižavanje šećera dijele se na sljedeće vrste:

  • kratka akcija
  • srednje trajanje
  • velike brzine
  • dugotrajno djelovanje
  • kombinirana (mješovita) sredstva.

Upotreba tokom trudnoće

Klinička iskustva s primjenom NovoMix® 30 Penfill® / FlexPen® tijekom trudnoće su ograničena.

Ispitivanja upotrebe NovoMix® 30 Penfill® / FlexPen® na trudnicama nisu provedena.

Tokom trudnoće i dojenja kliničko iskustvo s lijekom je ograničeno. Tijekom naučnih eksperimenata na životinjama utvrđeno je da aspart kao ljudski inzulin nije u stanju negativno djelovati na organizam (teratogeni ili embriotoksični).

Kliničko iskustvo s lijekom NovoMix® 30 FlexPen® tokom trudnoće je ograničeno.

Tijekom razdoblja mogućeg početka i tijekom cijelog trajanja trudnoće potrebno je pažljivo praćenje stanja pacijenata s šećernom bolešću i praćenje razine glukoze u krvnoj plazmi. Potreba za inzulinom u pravilu opada u prvom tromjesečju i postepeno se povećava u drugom i trećem tromjesečju trudnoće.

Ubrzo nakon rođenja, potreba za inzulinom brzo se vraća na nivo koji je bio prije trudnoće.

Analozi

susp. d / u. 100 IU / ml uložak 3 ml, gnijezdo. u olovku za štrcaljku, br. 1 65,2 UAH.

susp. d / u. 100 IU / ml uložak 3 ml, gnijezdo. u olovku za štrcaljku, br. 5 332,07 UAH.

Insulin aspart 100 U / ml

određeni broj lijekova utječe na metabolizam glukoze, što bi trebalo uzeti u obzir pri određivanju doze inzulina.

Lijekovi koji smanjuju potrebu za inzulinom: oralni hipoglikemijski lijekovi, oktreotid, MAO inhibitori, neselektivni blokatori β-adrenergičkih receptora, ACE inhibitori, salicilati, alkohol, anabolički steroidi i sulfonamidi.

Lijekovi koji povećavaju potrebu za inzulinom: oralni kontraceptivi, tiazidi, glukokortikosteroidi, hormoni štitnjače, simpatomimetici i danazol. Blokatori adrenoreceptora mogu maskirati simptome hipoglikemije, alkohol - da bi pojačali i produžili hipoglikemijski učinak inzulina.

Nekompatibilnost. Dodavanje određenih lijekova inzulinu može uzrokovati njegovo uništavanje, na primjer, lijekovi koji sadrže tiole ili sulfite. NovoMix 30 Flexpen se ne može dodati u otopine za infuziju.

Razvijen je čitav popis ljekovitih sastojaka koji mogu utjecati na metabolizam šećera u ljudskom tijelu. To se preporučuje uzeti u obzir pri izračunavanju potrebne doze. Preporučuje se svrstavanje među takva sredstva koja smanjuju potrebu ljudskog tijela za hormonom inzulinom:

  • oralni hipoglikemijski,
  • MAO inhibitori
  • oktreotid
  • ACE inhibitori
  • salicilati.

Postoje i takva sredstva koja povećavaju potrebu za dodatnom primjenom inzulina Novomix Flekspen ili njegove varijacije Novomix Penfill. Govorimo o oralnim kontraceptivima, Danazolu i alkoholnim pićima.

Uz to, ne bismo trebali zaboraviti na tiazide, HSC-ove (matične ćelije) kao i upotrebu hormona štitnjače. S obzirom na sve to, želio bih skrenuti pažnju na to koja su ključna obilježja aplikacije, kao i na doziranje predstavljene hormonske komponente.

Razvijene su supstance koje najviše odgovaraju ljudskom insulinu. Svoju akciju mogu započeti samo 5 minuta nakon ubrizgavanja u krv.

Zamjena verzije bez vrha može se provesti ravnomjerno i ne pridonijeti pojavi hipoglikemije. Preparati za inzulin razvijaju se isključivo na osnovu biljnog porijekla.

Sredstva se odlikuju njihovim prelaskom iz kiselih u normalne tvari, potpuno rastvarajući.

Analozi inzulina dobiveni su korištenjem inovativnih tehnologija, uključujući rekombinantnu DNK. Višestruko su stvoreni visokokvalitetni analozi kratkog inzulina i druge radnje, koji su se temeljili na najnovijim farmakološkim svojstvima.

Lijekovi vam omogućavaju da postignete povoljan balans između rizika od pada šećera i postignute ciljne glikemije. Nedostatak proizvodnje hormona može dovesti pacijenta u dijabetičku komu.

Lijek za primjenu u potkožnim masnoćama, namijenjen poboljšanju unosa glukoze, a svojstva su slična ljudskom inzulinu. Lijek je dizajniran za kontrolu hipoglikemijskog djelovanja.

Uporedo sa glavnim funkcijama, lijek provodi filtraciju glukoze u jetri. Akcija započinje gotovo odmah nakon unošenja tvari.

Lijek trebaju koristiti osobe koje pate od dijabetesa tipa 1 i 2, kao i za smanjenje prekomjerne težine, kako bi se spriječila hiperglikemijska koma. Trebali biste prebaciti na drugi lijek ako ste alergični na barem jednu dodatnu supstancu ili ako postoji hipoglikemija.

Postoji veliki broj lijekova koji mogu utjecati na metabolizam šećera u tijelu, što bi trebalo uzeti u obzir pri izračunavanju potrebne doze.

Sredstva koja smanjuju potrebu za hormonom insulinom uključuju:

  • oralni hipoglikemijski,
  • MAO inhibitori
  • oktreotid
  • ACE inhibitori
  • salicilati,
  • anabolika
  • sulfonamidi,
  • koji sadrže alkohol
  • neselektivni blokatori.

Postoje i alati koji povećavaju potrebu za dodatnom upotrebom NovoMix 30 FlexPen insulina ili njegove varijante penfill:

  1. oralni kontraceptivi
  2. danazol
  3. alkohol
  4. tiazidi,
  5. GSK,
  6. hormoni štitnjače.

Hipoglikemije akcija lijeka poboljšati oralni hipoglikemika, MAO inhibitori, ACE inhibitori, karbonski inhibitori anhidraze, selektivni beta-blokatori, bromokriptin, sulfonamida, anabolički steroidi, tetraciklini, klofibrat, ketokonazol, Mebendazol, piridoksin, teofilin, ciklofosfamid, fenfluramin, litijum pripreme etanolsoderzhaschie pripreme .

Upute za pacijenta

doziranje inzulina pojedinačno i određuje liječnik u skladu s potrebama pacijenta. Pošto je efekat NovoMix 30 FlexPen brži od bifaznog humanog inzulina, treba ga primeniti neposredno pre obroka. Ako je potrebno, NovoMix 30 FlexPen može se davati kratko vreme nakon obroka. U prosjeku, pacijentova potreba za inzulinom ovisi o tjelesnoj težini od 0,5 do 1,0 jedinica / kg / dan i može se u potpunosti ili djelomično osigurati unošenjem lijeka NovoMix 30 Flexpen. Dnevna potreba za inzulinom može se povećati kod pacijenata koji imaju otpornost na njega (na primjer, s pretilošću) i smanjiti se kod bolesnika sa očuvanom rezidualnom produkcijom endogenog inzulina. NovoMix 30 FlexPen obično se daje na predelu bedara. Injekcije se mogu raditi u prednjem dijelu prednjeg trbušnog zida, stražnjice ili deltoidni mišić ramena. Kako bi se izbjegla lipodistrofija, mjesto ubrizgavanja treba promijeniti čak i unutar istog područja tijela.

Slično drugim inzulinskim pripravcima, trajanje djelovanja može varirati ovisno o dozi, mjestu ubrizgavanja, brzini protoka krvi, temperaturi i razini fizičke aktivnosti. Zavisnost brzine apsorpcije na mjestu ubrizgavanja nije istražena.

NovoMix 30 FlexPen može se propisati pacijentima sa šećernom bolešću tipa II, i u obliku monoterapije, i u kombinaciji s metforminom, u onim slučajevima kada se nivo glukoze u krvi ne može efikasno kontrolisati koristeći samo metformin.

Preporučena početna doza NovoMix 30 FlexPen u kombinaciji sa metforminom iznosi 0,2 U / kg / dan i treba ga prilagoditi ovisno o pojedinačnoj potrebi za inzulinom, izračunato na osnovu serumske glukoze.

Poremećena funkcija jetre ili bubrega može smanjiti pacijentovu potrebu za insulinom. Značajke djelovanja lijeka NovoMix 30 Flexpen kod djece mlađe od 18 godina nisu ispitivane.

NovoMix 30 FlexPen namijenjen je samo za injekcije. Lijek se ne može unijeti u / u ili direktno u mišić. Da biste izbjegli stvaranje infiltrata, stalno biste trebali mijenjati mjesto ubrizgavanja. Najbolja mjesta za primjenu su prednji trbušni zid, stražnjica, prednja površina bedara ili ramena. Djelovanje inzulina događa se brže uvođenjem njegova ožiljaka u struk.

Doziranje hormonske komponente trebalo bi odrediti isključivo na individualnoj osnovi, što uključuje imenovanje stručnjaka određene doze, ovisno o očiglednim potrebama dijabetičara.

S obzirom na brzinu utjecaja lijeka, snažno se preporučuje uvesti ga, kao što je već napomenuto, neposredno prije konzumiranja hrane. Ako postoji takva potreba, tada će se hormonska komponenta morati uvesti u prilično kratkim intervalima nakon konzumiranja hrane.

Ako istaknete neke prosječne pokazatelje, tada treba upotrijebiti predstavljenu vrstu inzulina, posebno ovisno o težinskoj kategoriji dijabetičara. Govoreći o tome, oni obraćaju pažnju na činjenicu da je od 0,5 do 1 JEDINICA po kilogramu tokom 24 sata.

Potreba se može povećati kod onih dijabetičara koji imaju određenu otpornost na hormonsku komponentu. Može se smanjiti stalnim izlučivanjem vlastite hormonske komponente.

P / c. Nemojte davati NovoMix® 30 Penfill® / FlexPen® iv jer to može dovesti do teške hipoglikemije. Treba izbjegavati i / m primjenu NovoMix® 30 Penfill® / FlexPen®. Ne koristite NovoMix® 30 Penfill® / FlexPen® za potkožnu infuziju inzulina (PPII) u inzulinskim pumpama.

Dozu NovoMix® 30 Penfill® / FlexPen® određuje liječnik pojedinačno, za svaki slučaj, u skladu s potrebama pacijenta. Da bi se postigao optimalni nivo glikemije, preporučuje se kontrola koncentracije glukoze u krvi i prilagođavanje doze lijeka.

Bolesnicima sa šećernom bolešću tipa 2, NovoMix® 30 Penfill® / FlexPen® može se propisati i kao monoterapija i u kombinaciji s oralnim hipoglikemijskim lijekovima u slučajevima kada je razina glukoze u krvi nedovoljno regulirana samo oralnim hipoglikemijskim lijekovima.

Za bolesnike s dijabetesom tipa 2 kojima se prvi propisuje insulin, preporučena početna doza NovoMix® 30 Penfill® / FlexPen® iznosi 6 jedinica prije doručka i 6 jedinica prije večere. Takođe je dozvoljena primjena 12 jedinica NovoMix® 30 Penfill® / FlexPen® jednom dnevno u večernjim satima (prije večere).

Prenos pacijenta iz drugih inzulinskih preparata

Kod prebacivanja pacijenta s dvofaznog humanog inzulina na NovoMix® 30 Penfill® / FlexPen®, treba započeti s istom dozom i načinom primjene. Zatim prilagodite dozu u skladu s individualnim potrebama pacijenta (vidi

u nastavku su preporuke za titraciju doze). Kao i uvijek, prilikom prelaska pacijenta na novu vrstu inzulina potrebna je stroga medicinska kontrola tijekom transfera pacijenta i u prvim tjednima upotrebe novog lijeka.

Jačanje terapije NovoMix® 30 Penfill® / FlexPen® moguće je prebacivanjem sa jedne dnevne doze na dvostruku. Preporučuje se da nakon postizanja doze od 30 jedinica lijeka prebacite na upotrebu NovoMix® 30 Penfill® / FlexPen® 2 puta dnevno, podijelivši dozu u dva jednaka dijela - ujutro i navečer (prije doručka i večere).

Prelazak na upotrebu NovoMix® 30 Penfill® / FlexPen® 3 puta dnevno moguć je dijeljenjem jutarnje doze na dva jednaka dijela i uvođenjem ova dva dijela ujutro i poslijepodne (tri puta dnevno doza).

Da biste prilagodili dozu NovoMix® 30 Penfill® / FlexPen®, koristi se najniža koncentracija glukoze na posti u posljednja tri dana.

Da biste procijenili adekvatnost prethodne doze, upotrijebite vrijednost koncentracije glukoze u krvi prije sljedećeg obroka.

Prilagođavanje doze može se provesti 1 put tjedno dok se ne postigne ciljna vrijednost HbA1c. Ne povećavajte dozu lijeka ako je u tom periodu primijećena hipoglikemija.

Prilagođavanje doze može biti potrebno kod poboljšanja pacijentove fizičke aktivnosti, promjene njegove uobičajene prehrane ili komorbidnog stanja.

Da biste prilagodili dozu NovoMix® 30 Penfill® / FlexPen®, preporuke za njegovu titraciju date su u nastavku (vidi Tabelu 1).

Posebne grupe pacijenata

Kao i uvijek, kod korištenja inzulinskih pripravaka, kod pacijenata posebnih skupina koncentraciju glukoze u krvi treba pažljivije kontrolirati i individualno prilagoditi dozu aspart aspart-a.

Stariji i senilni bolesnici. NovoMix® 30 Penfill® / FlexPen® može se primjenjivati ​​u starijih bolesnika, međutim iskustva s njegovom primjenom u kombinaciji s oralnim hipoglikemijskim lijekovima kod pacijenata starijih od 75 godina su ograničena.

Pacijenti s oštećenom funkcijom bubrega i jetre. U bolesnika s bubrežnom ili jetrenom insuficijencijom potreba za inzulinom može se smanjiti.

Djeca i tinejdžeri. NovoMix® 30 Penfill® / FlexPen® se može koristiti za lečenje dece i adolescenata starijih od 10 godina, kada se preferira mešani inzulin. Ograničeni klinički podaci dostupni su za djecu od 6 do 9 godina (vidi Farmakodinamika).

NovoMix® 30 Penfill® / FlexPen® treba davati subkutano bedru ili prednjem trbušnom zidu. Po želji, lijek se može primijeniti na rame ili zadnjicu.

Neophodno je promijeniti mjesto ubrizgavanja unutar anatomske regije kako bi se spriječio razvoj lipodistrofije.

Kao i kod bilo kojeg drugog pripravka inzulina, trajanje djelovanja NovoMix® 30 Penfill® / FlexPen® ovisi o dozi, mjestu primjene, intenzitetu protoka krvi, temperaturi i razini fizičke aktivnosti.

U odnosu na bifazni humani inzulin, NovoMix® 30 Penfill® / FlexPen® počinje brže djelovati, pa ga treba primijeniti neposredno prije nego što dođe do siromaštva. Ako je potrebno, NovoMix® 30 Penfill® / FlexPen® može se primeniti ubrzo nakon uzimanja prosjaka.

Mjere sigurnosti

NovoMix® 30 Penfill® / FlexPen® i igle su samo za ličnu upotrebu. Nemojte ponovo puniti uložak Penfill® / FlexPen® špric olovke.

NovoMix® 30 Penfill® / FlexPen® se ne može koristiti ako nakon mešanja ne postane ravnomerno bela i zamućena.

Pacijentu treba naglasiti potrebu da miješa NovoMix® 30 Penfill® / FlexPen® suspenziju neposredno prije upotrebe.

Ne koristite NovoMix® 30 Penfill® / FlexPen® ako je zamrznut. Pacijente treba upozoriti da odbace iglu nakon svake injekcije.

NovoMix® 30 Penfill®

- ako je pacijent alergičan (preosjetljiv) na inzulin aspart ili neku od komponenti koje čine NovoMix® 30 Penfill® (vidjeti „Sastav“),

- ako pacijent osjeća pristup hipoglikemije (nizak šećer u krvi) (vidjeti Hipoglikemiju),

- za PPII u insulinskim pumpama,

- ako se uložak ili uložak s postavljenim uloškom ispušte ili je toner oštećen ili zgnječen,

- ako su kršeni uslovi skladištenja lijeka ili je on bio zamrznut,

- ako inzulin nakon mešanja ne postane ravnomerno bel i zamućen,

- ako se u pripremi nakon mešanja nalaze bele grudvice ili se bijele čestice lijepe na dno ili zidove uloška.

- provjerite naljepnicu kako biste bili sigurni da je odabrana ispravna vrsta inzulina,

- uvijek provjerite uložak, uključujući gumeni klip, ne upotrebljavajte uložak ako ima vidljiva oštećenja ili je vidljiv razmak između klipa i bijele trake na spremniku, za daljnja uputstva potražite upute za upotrebu sustava za primjenu inzulina,

- uvijek koristite novu iglu za svaku injekciju kako biste spriječili infekciju,

- NovoMix® 30 Penfill® i igle su samo za ličnu upotrebu.

NovoMix 30 Flexpen je indiciran za dijabetes. Farmakokinetika nije proučavana kod ove kategorije pacijenata:

  • starije osobe
  • deca
  • pacijenti s oštećenom funkcijom jetre i bubrega.

Kategorički se lijek ne smije upotrebljavati kod hipoglikemije, prekomjerne osjetljivosti na aspart supstancu ili na drugu komponentu navedenog lijeka.

Doziranje NovoMix 30 Flexpen strogo je individualno i predviđa imenovanje liječnika, ovisno o očiglednim potrebama pacijenta. Zbog brzine primjene lijeka, mora se davati prije jela. Ako je potrebno, insulin, kao i penfill, treba davati ubrzo nakon jela.

Ako govorimo o prosječnim pokazateljima, tada se NovoMix 30 FlexPen treba primijeniti ovisno o težini pacijenta i iznosit će od 0,5 do 1 JEDINA za svaki kilogram dnevno. Potreba se može povećati kod onih dijabetičara koji imaju inzulinsku rezistenciju i smanjiti se u slučajevima očuvane rezidualne sekrecije vlastitog hormona.

Flexpen se obično daje subkutano na bedru. Injekcije su moguće i:

  • područje trbuha (prednji trbušni zid),
  • stražnjica
  • deltoidni mišić ramena.

Lipodistrofija se može izbjeći pod uvjetom da se navedena mjesta ubrizgavanja izmjenjuju.

Slijedeći primjer drugih lijekova, trajanje izlaganja lijeku može varirati. To će zavisiti od:

  1. doziranje
  2. mjesta ubrizgavanja
  3. stopa protoka krvi
  4. nivo fizičke aktivnosti
  5. telesna temperatura.

Zavisnost brzine apsorpcije na mjestu ubrizgavanja nije istražena.

Pacijentima sa dijabetesom tipa 2, NovoMix 30 FlexPen (i analog penfill-a) može se propisati kao glavna terapija, kao i u kombinaciji s metforminom. Potonje je potrebno u situacijama kada nije moguće smanjiti koncentraciju šećera u krvi drugim metodama.

Početna preporučena doza lijeka s metforminom bit će 0,2 jedinice po kilogramu težine pacijenta dnevno. Količina lijeka mora se prilagoditi ovisno o potrebama u svakom slučaju.

Važno je obratiti pažnju i na razinu šećera u serumu u krvi. Svaka oštećenja bubrežne ili jetrene funkcije mogu smanjiti potrebu za hormonom.

NovoMix 30 Flexpen se ne može koristiti za lečenje dece.

Predmetni lijek se može koristiti samo za potkožne injekcije. Ne može se kategorički ubrizgati u mišić niti intravenski.

- povećana individualna osjetljivost na inzulin aspart ili druge komponente lijeka.

Ne preporučuje se upotreba lijeka djeci mlađoj od 6 godina, jer kliničke studije o uporabi NovoMix® 30 FlexPen® nisu provedene.

Poremećena funkcija jetre može dovesti do smanjenja potreba za inzulinom.

Poremećena bubrežna funkcija može dovesti do smanjenja potreba za inzulinom.

Lijek Novulinum insulin jedan je od mnogih lijekova - zamjena za prirodni ljudski inzulin koji proizvodi gušterača. Kada se vaš sopstveni hormon ne proizvodi dovoljno, morate ga unijeti izvana injekcijom. Za to je potreban i lijek Novomix.

Oblik za oslobađanje i aktivna tvar

  1. Rastvorljivi aspartat
  2. Protamin kristalne šparoge.

Oni čine dvofazni aspart. Proizvod se isporučuje u obliku bijele homogene (bez inkluzija) suspenzije pripremljene za injekcije. Zbog svoje homogenosti, ne odvaja se, ne stvara talog. Međutim, s produženom sedimentacijom moguće je formiranje stada. Ponovo postaje homogena uz miješanje.

Kontraindikacije

hipoglikemija, preosjetljivost na inzulin aspart ili bilo koji sastojak u lijeku

Novomix Flekspen toplo se preporučuje za upotrebu upravo u cilju uklanjanja takvog patološkog stanja kao što je dijabetes.

Farmakokinetika, to jest učinak sastava na ljudsko tijelo, nije proučavan kod takvih kategorija bolesnika kao što su stariji, djeca, kao i bolesnici koji su prethodno imali bilo kakve nepravilnosti u radu jetre i bubrega.

Kategorički se ne preporučuje upotreba hormonske komponente za hipoglikemiju, povećani stupanj osjetljivosti na supstancu aspart, kao i bilo koju drugu supstancu iz predstavljenog lijeka.

povećana individualna osjetljivost na inzulin aspart ili bilo koju od komponenti lijeka.

Ne preporučuje se djeci mlađoj od 6 godina, kao kliničke studije o uporabi NovoMix® 30 Penfill® / FlexPen® nisu provedene.

Troškovi i oprema

Dolazi u prodaju u obliku patrona od 3 ml ili 300 IU. Uključena je i mehanička olovka za ubrizgavanje koja olakšava umetanje. Može da automatski mjeri doziranje. Djeluje kada se u njega ugradi uložak sa lijekovima. Igle za dršku kupuju se zasebno.

Insulin Novomiks 30 flekspen prodaje se u kartonskoj kutiji koja, pored olovke i uloška, ​​sadrži upute za upotrebu proizvoda. Minimalna cijena lijeka je u Moskvi 1500 - 1600 rubalja.

Insulin NovoMiks: doza lijeka za primjenu, pregledi

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Insulin NovoMiks je lijek koji se sastoji od analoga ljudskog hormona za snižavanje šećera. Primjenjuje se u liječenju šećerne bolesti, kako inzulinski ovisne, tako i vrste koje nisu ovisne o insulinu. U trenutku dinje, bolest se širi u svim kutovima planete, dok 90% dijabetičara pati od drugog oblika bolesti, preostalih 10% - iz prvog oblika.

Injekcije inzulina su vitalne, a uz nedovoljnu primjenu dolazi do nepovratnih efekata u tijelu, pa čak i do smrti. Stoga svaka osoba s dijagnozom šećerne bolesti, njegova porodica i prijatelji moraju biti "naoružani" znanjem o hipoglikemijskim lijekovima i inzulinu, kao i o njegovoj pravilnoj upotrebi.

Mehanizam delovanja leka

Inzulin je na raspolaganju u Danskoj u obliku suspenzije, koja se nalazi u ulošku od 3 ml (NovoMix 30 Penfill) ili u olovci od 3 ml (NovoMix 30 FlexPen). Suspenzija je obojena bijelo, ponekad je moguće stvaranje ljuskica. S stvaranjem bijelog taloga i prozirne tekućine iznad njega, samo ga trebate protresti, kao što je navedeno u priloženom uputstvu.

Aktivne supstance lijeka su rastvorljivi inzulin aspart (30%) i kristali, kao i inzulin aspart protamin (70%). Pored ovih komponenti, lijek sadrži malu količinu glicerola, metakrezola, natrijum hidrogen fosfata dihidrata, cinkovog klorida i drugih tvari.

10-20 minuta nakon unošenja lijeka pod kožu, počinje svoj hipoglikemijski učinak. Aspartin inzulina veže se za receptore hormona, tako da glukoza apsorbira periferne ćelije i njegova proizvodnja iz jetre je inhibirana. Najveći učinak primjene inzulina primjećuje se nakon 1-4 sata, a njegov učinak traje 24 sata.

Farmakološka ispitivanja u kombinaciji s inzulinom sa lijekovima za snižavanje šećera druge vrste dijabetičara dokazala su da NovoMix 30 u kombinaciji s metforminom ima veći hipoglikemijski učinak od kombinacije derivata sulfoniluree i metformina.

Međutim, naučnici nisu testirali učinak lijeka na malu djecu, ljude starije dobi i pate od patologija jetre ili bubrega.

Upute za upotrebu lijeka

Samo liječnik ima pravo propisati ispravnu dozu inzulina, uzimajući u obzir razinu glukoze u krvi pacijenta. Treba podsjetiti da se lijek primjenjuje i kod prve vrste bolesti i s neučinkovitom terapijom drugog tipa.

S obzirom da dvofazni hormon djeluje mnogo brže od ljudskog hormona, često se daje prije jela hrane, iako je moguće davati ga i ubrzo nakon što je zasićen hranom.

Prosječni pokazatelj potrebe za dijabetičarom u hormonu, ovisno o njegovoj težini (u kilogramima), iznosi 0,5-1 jedinica djelovanja dnevno.Dnevna doza lijeka može se povećati kod bolesnika neosjetljivih na hormon (na primjer, s pretilošću) ili se smanjiti ako pacijent ima rezerve proizvedenog inzulina.

Najbolje ga je ubrizgati u područje bedara, ali moguće je i u trbušnoj regiji stražnjice ili ramena. Nepoželjno je ubodno na istom mjestu, čak i unutar istog područja.

Insulin NovoMix 30 FlexPen i NovoMix 30 Penfill mogu se koristiti kao glavni alat ili u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima. U kombinaciji s metforminom, prva doza hormona je 0,2 jedinice djelovanja po kilogramu dnevno.

Lekar će moći izračunati dozu ova dva lijeka na osnovu pokazatelja glukoze u krvi i karakteristika pacijenta. Treba napomenuti da disfunkcija bubrega ili jetre može izazvati smanjenje potrebe za dijabetičarem inzulinom.

NovoMix se daje samo supkutano (više o algoritmu primjene inzulina supkutano), strogo je zabranjeno injekcije u mišić ili intravenski. Kako bi se izbjeglo stvaranje infiltrata, često je potrebno promijeniti područje ubrizgavanja. Injekcije se mogu napraviti na sva prethodno naznačena mjesta, ali učinak lijeka se javlja mnogo ranije kada se uvodi u područje struka.

Interakcija s drugim lijekovima

Kod primjene NovoMix 30 injekcija inzulina treba posvetiti značaj činjenici da neki lijekovi utječu na njegov hipoglikemijski učinak.

Alkohol uglavnom povećava učinak inzulina na snižavanje šećera, a blokatori beta-adrenergike maskiraju znakove hipoglikemijskog stanja.

Ovisno o lijekovima koji se koriste u kombinaciji s inzulinom, njegova se aktivnost može i povećavati i smanjivati.

Primjećuje se smanjenje potražnje hormona kada se koriste sljedeći lijekovi:

  • interni hipoglikemijski lekovi,
  • inhibitori monoaminooksidaze (MAO),
  • inhibitore enzima koji pretvaraju angiotenzin (ACE),
  • neselektivni beta-adrenergički blokatori,
  • oktreotid
  • anabolički steroidi
  • salicilati,
  • sulfonamidi,
  • alkoholna pića.

Neki lijekovi smanjuju aktivnost inzulina i povećavaju pacijentovu potrebu za tim. Takav proces se događa kada se koriste:

  1. hormoni štitnjače
  2. glukokortikoidi,
  3. simpatomimetičari
  4. danazol i tiazidi,
  5. uzimaju kontracepcijske tablete interno.

Neki lijekovi općenito nisu kompatibilni s NovoMix inzulinom. Ovo su, prije svega, proizvodi koji sadrže tiole i sulfite. Također je zabranjeno dodavanje u otopinu za infuziju. Korištenje inzulina s ovim sredstvima može dovesti do izuzetno ozbiljnih posljedica.

Pregled troškova i lijekova

Budući da se lijek proizvodi u inozemstvu, njegova cijena je prilično visoka. Može se kupiti sa receptom u ljekarni ili naručiti na mreži na web lokaciji prodavača. Trošak lijeka ovisi o tome nalazi li se otopina u ulošku ili olovci štrcaljke i u kojoj ambalaži. Cijena varira za NovoMix 30 Penfill (5 uložaka po pakovanju) - od 1670 do 1800 ruskih rubalja, a NovoMix 30 FlexPen (5 olovki za špriceve po pakovanju) ima cijenu u rasponu od 1630 do 2000 ruskih rubalja.

Recenzije većine dijabetičara koji su ubrizgali dvofazni hormon su pozitivni. Neki kažu da su prešli na NovoMix 30 nakon korištenja drugih sintetičkih inzulina. U vezi s tim, možemo razlikovati takve prednosti lijeka kao jednostavnost upotrebe i smanjenje vjerojatnosti nastanka hipoglikemijskog stanja.

Pored toga, iako lijek ima značajan popis potencijalnih negativnih reakcija, one se rijetko javljaju. Stoga se NovoMix može smatrati potpuno uspješnim lijekom.

Naravno, bilo je recenzija u koje se neke situacije ne uklapaju. Ali svaki lijek ima kontraindikacije.

Slični lijekovi

U slučajevima kada lijek nije prikladan za pacijenta ili uzrokuje nuspojave, liječnik može promijeniti režim liječenja. Da bi to postigao, prilagodi dozu lijeka ili čak otkaže njegovu upotrebu. Zbog toga postoji potreba za primjenom lijeka sa sličnim hipoglikemijskim učinkom.

Treba napomenuti da preparati NovoMix 30 FlexPen i NovoMix 30 Penfill nemaju analoge u aktivnoj komponenti - inzulin aspart. Ljekar može propisati lijek koji ima sličan učinak.

Ovi lijekovi se prodaju na recept. Stoga je, ako je potrebno, terapija inzulinom, pacijent mora konzultirati liječnika.

Lijekovi koji imaju sličan učinak su:

  1. Humalog Mix 25 sintetički je analog hormona koji proizvodi ljudski organizam. Glavna komponenta je insulin lispro. Lijek ima i kratak učinak regulirajući razinu glukoze i njen metabolizam. To je bijela suspenzija, koja se oslobađa u olovci za štrcaljke koja se zove Quick Pen. Prosječna cijena lijeka (5 olovki za špriceve od po 3 ml) iznosi 1860 rubalja.
  2. Himulin M3 je inzulin srednjeg djelovanja koji se oslobađa u suspenziji. Zemlja proizvođača lijeka je Francuska. Aktivna supstanca lijeka je humani biosintetski inzulin. Efikasno smanjuje koncentraciju glukoze u krvi a da ne uzrokuje pojavu hipoglikemije. Na ruskom farmaceutskom tržištu može se kupiti nekoliko oblika lijekova kao što su Humulin M3, Humulin Regular ili Humulin NPH. Prosječna cijena lijeka (5 olovki za špriceve od 3 ml) jednaka je 1200 rubalja.

Moderna medicina je napredovala, sada je potrebno ubrizgavanje inzulina raditi samo nekoliko puta dnevno. Prikladne olovke za špriceve olakšavaju ovaj postupak više puta. Farmakološko tržište nudi širok izbor različitih sintetskih inzulina. Jedan od poznatih lijekova je NovoMix, koji smanjuje razinu šećera na normalne vrijednosti i ne dovodi do hipoglikemije. Njegova pravilna upotreba, kao i ishrana i fizička aktivnost osigurat će dug i bezbolan život dijabetičarima.

Značajke

Preparat sadrži mješavinu analoga ljudskog inzulina, dobivenih genetskim inženjeringom, različitog trajanja djelovanja. 30% je inzulin aspart - rastvorljiva supstanca koja djeluje u roku od 15 minuta nakon primjene. 70% je protaminirani oblik hormona, koji, kao netopljiva faza, omogućava dugotrajni efekat.

Zbog brzog početka učinka, injekcija se vrši neposredno prije jela.

Maksimalna koncentracija postiže se u roku od 1-4 sata, a ukupno trajanje djelovanja oko 18 sati (od 16 do 24).

Indikacije za upotrebu

Većina bolesnika kojima se propisuje Novomix čine bolesnici sa šećernom bolešću tipa 2, kod kojih se ciljna glikemija i glikovani hemoglobin ne postižu primjenom 2-3 tablete lijekova za snižavanje šećera. Kad se gušterača istroši zbog dugotrajne prekomjerne proizvodnje, imenovanje hormona izvana dovodi metabolizam ugljikohidrata bliže normalnoj.

Kod šećerne bolesti tipa 1 kombinirani inzulini propisuju se rjeđe zbog poteškoća u podešavanju doze ultrasokalne komponente - komponenta dugog djelovanja se također istovremeno povećava, što može dovesti do hipoglikemije. Pacijentima iz ove kategorije je povoljnije koristiti osnovni bolus režim inzulinske terapije.

Nuspojave

Glavna nepoželjna pojava, koja nastaje zbog mehanizma djelovanja inzulina, jeste hipoglikemija. Da bi se spriječilo ovo stanje, doza se izračunava uzimajući u obzir konzumiranu hranu i broj pojedenih hljebnih jedinica. Redovno praćenje razine šećera u krvi pomoći će vam da odaberete optimalnu dozu koja ne uzrokuje hipoglikemijske uvjete.

Od sistemskih reakcija ponekad se pronađu alergijski osipi, neuropatije, privremeni poremećaji vida, edemi.

Čitateljima naše stranice nudimo popust!

Kršenjem tehnike primjene inzulina mogući je razvoj lipodistrofije - stanjivanje potkožnog masnog tkiva. Injekcije u ta područja su bolne, a resorpcija lijeka je teška. Da biste izbjegli pojavu lipodistrofije, preporučuje se ubrizgavanje inzulina u različite točke unutar područja, na primjer, za pomicanje pupka u smjeru kazaljke na satu.

Posebna uputstva

Studije sigurnosti lijeka tokom trudnoće pokazale su da on ne utiče negativno na plod. Međutim, uzimajući u obzir promjenjive potrebe, ovisno o razdoblju i potrebi za preciznijim odabirom doze, preporučuje se prebacivanje na osnovnu bolusnu terapiju inzulinom u vrijeme gestacije.

U periodu dojenja, Novomix se koristi u potpunosti, njegovi su učinci slični učincima ljudskog inzulina.

U starijih bolesnika nema ograničenja upotrebe. Samo treba uzeti u obzir da su u starosnoj grupi starijoj od 65 godina moguće usporavanje apsorpcije lijeka i kasniji razvoj efekta.

Uz prisustvo kroničnih bolesti jetre i bubrega, što dovodi do smanjenja funkcije organa, dolazi do sporog uklanjanja tvari i povećanja njegove koncentracije u krvnom serumu. U takvom slučaju može biti potrebno smanjenje doze Novomixa.

Istodobna primjena određenih lijekova može poboljšati ili oslabiti kliničke učinke inzulina. Oralni hipoglikemiji, neki antihipertenzivi, salicilati, mebendazol, tetraciklin, klofibrat, ketokonazol, piridoksin daju sklonost hipoglikemiji.

Glukokortikoidi, oralni kontraceptivi, tiroksin, antidepresivi, tiazidi, heparin, morfij, nikotin smanjuju efikasnost inzulina.

Prelazak sa drugog insulina

Promjena vrste inzulina, višestrukost pa čak i područje primjene zahtijeva medicinski nadzor, stoga je preporučljivo biti u bolnici ili imati non-stop telefonsku vezu s liječnikom.

Pri prenošenju sa sličnog inzulina doza se ne uvijek podudara s ranije primijenjenom dozom jer je moguće promijeniti broj injekcija i jedinica primijenjenih dnevno.

Nemoguće je pronaći potpunu podudarnost sastava u jednom preparatu.

Dvofazni insulini koji sadrže humane ili analogne hormone imaju sličan učinak: Humulin MZ, Gensulin M30, Humalog Mix25, Insulin lispro dvofazni, Insuman Komb25, Biosulin 30/70, Mikstard 30 NM.

Iskustvo dijabetesa 10 godina. Prvo je uzeo Metformin, a potom Yanumet. Uprkos terapiji, šećer se često dizao, a vid je počeo da se pogoršava. Endokrinolog je insistirao na dodavanju inzulina. Kolya Novomiks Flekspen ima već dve godine, postigao je odlične rezultate u kontroli šećera i glikoliranog hemoglobina.

Yakovleva P., endokrinolog:

Često mi u praksi propisuju dvofazni inzulin. Dajem prednost visokokvalitetnim lijekovima, jer je u protivnom teško garantirati potrebni učinak. Prednosti Novomixa su dobra tolerancija pacijenta, izuzetno rijetka pojava štetnih pojava. Uputa za Novomix, razumljiva pacijentima, osigurava ispravnu primjenu lijeka i visoko pridržavanje liječenja.

Dijabetes uvijek dovodi do fatalnih komplikacija. Prekomjerni šećer u krvi je izuzetno opasan.

Aronova S.M. dao objašnjenja o liječenju dijabetesa. Pročitajte u cijelosti

Pogledajte video: FlexPen Insulin Pen Quick Guide - Zinc: HQMMADV10140064 (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar