Dijabetes tipa 1 kod djece - uzroci i liječenje

Dijabetes tipa 1 kod djece je hronična autoimuna bolest koja se javlja kada je poremećen metabolizam glukoze. Hormon inzulin, koji je odgovoran za apsorpciju šećera, proizvodi gušteraču. Kod imunološkog zatajenja uništavaju se beta stanice koje moraju regulirati razinu glukoze, uslijed čega se inzulin uopće ne proizvodi ili se proizvodi u malim količinama. Razina glukoze značajno raste, što dovodi do ozbiljnih komplikacija.

Dijabetes tipa 1 je najčešća endokrina bolest u djece. Počinje akutno i bez pravodobnog i efikasnog liječenja brzo napreduje.

Značajke dječijeg dijabetesa

Odrasli češće obolijevaju od dijabetesa tipa II, u djece se u većini slučajeva dijagnosticira inzulinski ovisan oblik - dijabetes tipa I. Razina inzulina kod prve vrste dijabetesa vrlo je niska, jedini efikasan način održavanja ravnoteže su injekcije.

Sve se bebe rađaju s malom gušteračom, koja se udvostručuje oko otprilike desete godine života. Glavna funkcija ovog organa - sinteza inzulina beta ćelijama - formira se u dobi od pet godina. Tijekom razvoja gušterače, metabolički procesi odvijaju se vrlo aktivno, te u dobi od 5 do 11 godina djeca obično imaju simptome dijabetesa.

Rastuće tijelo treba ugljikohidrate, tako da djeca toliko vole slatkiše. Svakodnevno, na svaki kilogram težine dijete treba dobiti 10 grama ugljikohidrata, što daleko premašuje potrebe odrasle osobe.

Mit da slatkiši i sladoled u velikim količinama dovode do razvoja dijabetesa nije utemeljen. Zdrava i okretna beba lako metabolizira ugljikohidrate i šećer. Prema statističkim podacima, dijabetes tipa 1 uočava se kod preuranjenih i slabih, adolescenata i djece koja su izložena teškim fizičkim naporima. Dijabetes može izazvati virusne bolesti i ospice, rubeolu i zaušnjake uobičajene za djecu.

Ozbiljnost dijabetesa ovisi o dobi - što je dijete mlađe, oštriji su simptomi i veći je rizik od komplikacija. Dijabetes tipa 1 kod djece gotovo je nemoguće izliječiti, ali s pravom podrškom inzulina i zdravim načinom života, razvoj popratnih bolesti može se svesti na najmanju moguću mjeru.

Čimbenici provociranja dijabetesa u djetinjstvu:

  • Nasljednost Dijete čiji roditelji imaju dijabetes rizično je naslijediti predispoziciju.
  • Smanjeni imunitet. Djeca oslabljena čestim virusnim infekcijama sklonija su bolesti.
  • Velika težina rođenja. "Heroji" rođeni s težinom većom od 4,5 kg imaju veću šansu da se razbole od djece s malom tjelesnom težinom.
  • Endokrini poremećaji Telo djeteta koje pati od hipotireoze ili gojaznosti nalazi se kako bi poremetilo gušteraču.

Uzroci dijabetesa u djeteta

Mehanizam bolesti je sljedeći: imunološke stanice prodiru u otočiće Langerhansa u gušterači i utječu na njih. Uzroci autoagresije nisu u potpunosti razumljivi, ali stanice koje sintetiziraju inzulin se uništavaju. Proces stvaranja antitela za zdrave ćelije u vašem telu naziva se autoimunim.

Sklonost takvim bolestima često je nasljedna. Često se kod pacijenata oboljelih od dijabetesa tipa 1 prate i patologije nadbubrežne žlijezde i štitnjače, što ukazuje na sistemsku prirodu.


Manifestacije dijabetesa tipa I kod djece

Simptomi dijabetesa tipa I kod djece su toliko akutni da ih je nemoguće ne primijetiti. Dijete se žali na slabost, vrtoglavica je, napadaji gladi postoje ubrzo nakon jela. Energija nije dovoljna, jer tijelo crpi snagu, uglavnom iz glukoze, a za živčani sistem i mozak to je jedino "gorivo". Inzulin se proizvodi kada "uči" glukozu iz namirnica sa ugljikohidratima. Pod djelovanjem inzulina, stanične membrane prolaze glukozu. Ako ne uspije, taj mehanizam je poremećen, a stanice izgube prehranu.

Šećer koji ne ulazi u ćelije ulazi u krv i mokraću i dijete razvija akutne simptome dijabetesa:

  • Nepobediva žeđ
  • Umor
  • Brzo mokrenje, posebno noću
  • Gubitak kilograma uz normalan apetit
  • Povraćanje
  • Svrab kože i ostali dermatološki problemi, na primjer, furunculosis
  • Loše učenje
  • Razdražljivost, raspoloženje
  • U tinejdžera djevojčica (vaginalna kandidijaza)

Kada vam je potrebna hitna medicinska pomoć?

Ako su prvi znakovi dijabetesa akutni, simptomi mogu biti prijetnji:

  • Grubo povraćanje
  • Dijabetes koji vodi do dehidracije
  • Rijetki duboki udisaji i snažni izdisaji
  • Miris acetona na izdisaju
  • Gubitak svijesti ili nesvjestica s dezorijentacijom u prostoru
  • Brz puls, cijanoza ruku i nogu

Nažalost, dijabetes tipa 1 kod djece često počinje tim manifestacijama koje zahtijevaju hitno djelovanje.

Dijabetes kod novorođenčadi

U novorođenčadi je dijabetes izuzetno rijedak, a problem njegovog pravovremenog otkrivanja je što beba ne može govoriti o tegobama. Teško je utvrditi i da beba prečesto urinira dok je u pelenama.

Simptomi dijabetesa kod djece starije od 1 godine izgledaju ovako:

  • Dijete sa dobrim apetitom ne dobija na težini
  • Brini dok ne popiješ piće
  • Pate od pelenskog osipa koji je teško izliječiti
  • Osušene pelene izgledaju škrobno
  • Urin koji kaplje na pod, stol ili drugu površinu ostavlja ljepljive mjesta
  • Kod akutnih manifestacija kod novorođenčadi počinje povraćanje i dehidracija

Dijabetes kod djece 5-10 godina

U djece u ovom uzrastu manifestacije dijabetesa tipa 1 često su akutne. Roditelji mogu podcijeniti ozbiljnost situacije, jer su simptomi slični onima drugih dječijih bolesti. Treba obratiti pažnju na sljedeće znakove hipoglikemije kod djeteta:

  • Prevelika uzbuđenost i nekontroliranost,
  • Letargija, pospanost, uključujući i dnevnu,
  • Odbijanje hrane, povraćanje od slatkiša.


Teška hipoglikemija je opasna, obiluje i nepovratnim oštećenjima mozga i unutrašnjih organa. Ako sumnjate, potrebno je izmjeriti nivo glukoze i poduzeti odgovarajuće mjere.

Dijabetes u tinejdžerima

Simptomi adolescentne dijabetesa su isti kao i kod odraslih. Bolest se ne razvija tako brzo kao kod beba, latentni period traje od meseca do šest meseci ili duže. Pritužbe na umor, glavobolju i slabost roditelji i ljekari pogrešno smatraju fenomenom vezanim za starost ili umor od školskog rada.

  • U adolescenata sa neotkrivenim dijabetesom hipoglikemija nije praćena nesvjesticama i napadajima,
  • S vremena na vrijeme postoji uporna želja da pojedete nešto slatko,
  • Koža često pati - kičme i ječam se ne mogu izliječiti sredstvima koja su namijenjena za to,
  • Uz ketoacidozu (miris acetona) može doći do mučnine, povraćanja i bolova u trbuhu.

Simptomi već dijagnosticiranog dijabetesa kod adolescenata mogu se očitovati u akutnom obliku, jer je osjetljivost na inzulin smanjena zbog hormonalnih promjena.

Diferencijalna dijagnoza dijabetesa tipa I i tipa 2

Neki faktori rizika za razvoj dijabetesa tipa 1 kod djeteta mogu se svesti na najmanju mjeru, ali najprije morate saznati da li već postoji poremećen metabolizam glukoze i koju vrstu dijabetesa.

Točan odgovor dobit ćemo nakon laboratorijskih ispitivanja krvi na antitijela na stanice otočića Langerhansa, inzulina itd. Kod dijabetesa tipa II raste razina inzulina u krvi prazna u želucu i pod opterećenjem ugljikohidrata - ova vrsta bolesti razlikuje se od različitih vrsta.

Manifestacije dijabetesa tipa 1 i 2

SimptomiDijabetes tipa IDijabetes tipa II
Intenzivna žeđ++
Pojačano mokrenje++
Stalna glad++
Pogoršanje tokom zaraznih bolesti++
Miris acetona na izdisaju+Ponekad
Dijagnostika za preglede bez dijabetesaRetkoPo pravilu
Doba manifestacije bolestiOd detinjstvaObično tinejdžerski
MisaMoguće opcijeVišak
Karakteristična pigmentacija kože, papilomiVrlo rijetkoU većini slučajeva
Djevojke imaju trbuh i kandidijazuRetkoPo pravilu
Povišen krvni pritisakNekarakterističnoPo pravilu
Holesterol i masti u krviNekarakterističnoPo pravilu
Antitela+

Liječenje dijabetesa I tipa kod djece

Liječenje dijabetesa tipa 1 u djece sastoji se u jačanju imunološkog sustava, normalizaciji metabolizma i primjeni inzulina.

Skup mjera se gotovo uvijek sastoji od sljedećih stavki:

  • Terapija inzulinom. Ovisno o vrsti, inzulin se mora davati jednom ili nekoliko puta dnevno.
  • Fizička aktivnost.
  • Održavanje težine kao dijela norme.

Endokrinolog sastavi režim liječenja uzimajući u obzir individualne karakteristike djeteta, njegovo stanje i tok bolesti.

Djeca sa šećernom bolešću tipa I žive po rasporedu koji se gotovo ne razlikuje od rasporeda zdravih vršnjaka. Za nekoliko tjedana obitelj i dijete se naviknu na činjenicu da trebaju izmjeriti šećer u krvi, unositi inzulin, voditi dnevnik i ozbiljno uzimati izbor hrane. Pravila se ne smiju kršiti ni pod kojim uvjetima - dobrobit i razvoj djeteta ovisi o njihovom poštivanju. Postupci traju ne više od 15-20 minuta dnevno, u suprotnom dijete s dijabetesom živi normalno.

Kratkoročni ciljevi liječenja dijabetesa kod djece su osiguranje njegovog normalnog rasta i razvoja, prilagođavanje među vršnjacima. Dugoročno gledano, prevencija komplikacija.

Injekcije insulina

Alternativa injekcijama inzulina za dijabetes tipa I još ne postoji. Pilule su neefikasne zbog enzima koji uništavaju inzulin u stomaku.

Postoje vrste inzulina koji djeluju brzo i sporo. Sa glatkim efektom, efekat traje od 8 sati do dnevno. Brzi inzulin djeluje nekoliko sati. Da biste kontrolirali nivo šećera, morat ćete izračunati dozu inzulina prema glukometru i sastavu hrane.

Inzulin se ubrizgava u posebne šprice sa tankom iglom ili špricom za olovke. Ako je dijete na dijeti sa malo ugljenih hidrata, ne koristite šprice za olovke jer se prvo mora razrijediti inzulin.

Nedavno su se pojavile inzulinske pumpe - mali uređaji s elektroničkim uređajem.

Pumpa je pričvršćena za pojas, od nje odlazi cijev s iglom zaglavljenom ispod kože na trbuhu. Insulin dolazi u malim porcijama.

Prevencija

Trenutno nema načina za sprečavanje dijabetesa s dokazanom efikasnošću, niti su pouzdane metode za uklanjanje bolesti. Dok naučnici razmišljaju o tome kako izliječiti dijabetes tipa 1 kod djece, roditelji bi trebali utvrditi stepen rizika pomoću genetskih testova.

  • Ako postoji razlog za vjerovanje da će beba naslijediti predispoziciju za dijabetes, pokušajte produžiti razdoblje dojenja za barem 6 mjeseci,
  • Ako dijete ima znakove dijabetesa, potrebno je prebaciti ga na dijetu sa malo ugljenih hidrata koja štiti beta ćelije od uništenja.

Pravovremeno otkrivenom dijagnozom i adekvatnim programom liječenja, neke od beta ćelija mogu se sačuvati.

Prehrana za dijabetes tipa 1

Prilagođena prehrana u kombinaciji s drugim mjerama omogućava vam održavanje normalne razine glukoze u krvi, izbjegavanje komplikacija i postizanje stabilne remisije.

Obroci s niskim udjelom ugljikohidrata za djecu s dijabetesom tipa 1 mogu smanjiti dozu inzulina za nekoliko puta. Tradicionalno, službena medicina smatra da udio ugljikohidrata u prehrani treba dostići 60% kalorija. Ali kod takve ishrane neizbježno se događaju skokovi hemoglobina, koji je teško ispraviti injekcijom. Zbog periodičnog povećanja doze inzulina, koncentracija šećera u krvi značajno varira, a to izaziva vaskularne komplikacije i hipoglikemiju. Prehrana sa ograničenjem ugljikohidrata i minimalnim dozama inzulina smanjuje kolebanje glukoze na raspon od 1,0 mmol / L.

Da li je moguće bez inzulina

Mitovi o čudesnim lijekovima koji ublažavaju dijabetes, nažalost, nisu utemeljeni. Autoimune bolesti su neizlječive i jedini pouzdan način održavanja zdravlja je ubrizgavanjem inzulina i niskokaloričnom dijetom.

Sve dok nije izmišljen lijek za dijabetes tipa 1, naviknite se na ideju da dijabetes nije bolest, već način života. Prognoza za djecu s dijabetesom tipa 1 je optimistična, potreba da se prati prehrana i unos inzulina ne može poremetiti normalan tijek života.

Pogledajte video: Šta oboleli od dijabetesa mogu, a šta ne bi trebalo da jedu savetuje prof. dr Katarina Lalić. (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar