Hipoglikemijski lijek Invokana - učinak na tijelo, upute za upotrebu

Postoje lijekovi za dijabetes koji ne samo da pomažu u snižavanju razine glukoze u krvi, već također izbjegavaju pretilost kao učestalu popratnu bolest. Jedan od takvih alata, prema uputstvu za upotrebu, je Invokana. Ovaj lijek ima visoku cijenu u odnosu na vršnjake, ali stručnjaci i pacijenti bilježe njegovu efikasnost.

Obrazac za sastav, sastav i pakovanje

Dostupne u obliku tableta u obliku kapsula obloženih žutim ili bijelim filmom. Na rezu - beli. Postoje dvije vrste doziranja: 100 i 300 mg aktivne tvari.

  • 102 ili 306 mg kanagliflozina hemihidrata (ekvivalent 100 ili 300 mg kanagliflozina),
  • MCC - 39,26 ili 117,78 mg,
  • bezvodna laktoza - 39,26 ili 117,78 mg,
  • kroskarmeloza natrijum -12 ili 36 mg,
  • Hyprolose - 6 ili 18 mg,
  • magnezijum stearat -1,48 ili 4,44 mg.

Pakirano u kartonsku ambalažu od 1, 3, 9 ili 10 blistera od 10 tableta.

INN proizvođača

Međunarodno ime je kanagliflozin.

Proizvođač - Janssen-Ortho, Portoriko, nositelj trgovačke potvrde - Johnson i Johnson, SAD. U Rusiji postoji predstavništvo.

Cijena za 30 tableta od 100 mg kanagliflozina kreće se od 2500 rubalja. Lijek s većom koncentracijom aktivne tvari košta od 4.500 rubalja.

Farmakološko djelovanje

Hipoglikemijsko sredstvo. Po svojstvima je inhibitor transportera glukoze ovisnog o natrijumu drugog tipa. Povećava izlučivanje hormona bubrezima, što dovodi do smanjenja njegove koncentracije u krvi. Diuretski efekt koji se javlja u ovom slučaju pomaže u smanjenju pritiska i dovodi do gubitka kilograma, što je posebno važno za dijabetes tipa 2. Rizik od hipoglikemije u liječenju "Invokoy-om" je minimalan, to potvrđuju studije. Uz to, poboljšava se izlučivanje inzulina beta-ćelijama gušterače.

Farmakokinetika

Maksimalna koncentracija postiže se nakon 1-2 sata. Poluvrijeme eliminacije je od 10 do 13 sati. Bioraspoloživost lijeka je 65%. Izlučuje se bubrezima u obliku posebnih metabolita, kao i putem probavnog trakta.

Šećerna bolest tipa 2 kod odraslih, kao monoterapija i u kombinaciji sa hipoglikemijskim lijekovima (uključujući inzulin).

Upute za upotrebu (metoda i doziranje)

Liječenje uvijek započinje tabletama sa minimalnom koncentracijom. Koristite jednom dnevno prije prvog obroka. Doziranje od 100 ili 300 mg, ovisno o individualnim potrebama tijela.

U kombinaciji s inzulinom i derivatima sulfonilureje, doza ovih lijekova se može smanjiti.

Ako ste propustili sastanak, zabranjeno je uzimanje dvije tablete istovremeno.

Osobe starije od 60 godina i osobe s oslabljenom funkcijom bubrega trebaju koristiti lijek s oprezom i pod nadzorom liječnika.

Nuspojave

  • Zatvor
  • Žeđ, suha usta
  • Polyuria
  • Infekcije mokraćnog sustava
  • Urosepsis
  • Pollakiuria
  • Balanitis i balanoposthitis,
  • Vaginalne, gljivične infekcije,
  • Thrush,
  • Rijetko je dijabetička ketoacidoza, hipoglikemija, edemi, alergije, zatajenje bubrega.

Posebna uputstva

Učinak „Invokany“ na tijelo dijabetičara tipa 1 nije proučavan, stoga je prijem zabranjen.

Koristite s oprezom kod pacijenata s povišenim hematokritom.

Ako u povijesti ketoacidoze postoji povijest, uzmite je pod liječničkim nadzorom. U slučaju razvoja patologije potrebna je hitna hospitalizacija. Nakon stabilizacije zdravstvenog stanja, terapija se može nastaviti, ali s novom doziranjem.

Ne provocira razvoj malignih tumora.

Prijem inzulina i lijekova koji povećavaju njegovu proizvodnju povećava vjerovatnoću za razvoj hipoglikemije.

Sa smanjenim pritiskom, posebno kod starijih osoba starijih od 65 godina, koristite oprezno.

Sam lijek ne utječe na sposobnost vožnje. Ipak, kombiniranim liječenjem, pacijenta treba upozoriti na povećan rizik od hipoglikemije. Pitanje potrebe za upravljanjem vozilom odlučuje ljekar.

POMOĆ. Lijek je dostupan samo na recept!

Usporedba s analogima

Ovaj alat ima nekoliko analoga koji će biti korisni za upoređivanje svojstava.

Forsiga (dapagliflozin). Inhibira apsorpciju glukoze, smanjuje apetit. Cijena - od 1800 rubalja. Proizvođač: Bristol Myers, Portoriko. Od minusa - zabrana pristupa starijim osobama, djeci i trudnicama.

„Baeta“ (eksenatid). Usporava pražnjenje želuca, što doprinosi gubljenju kilograma. Nivo glukoze je stabilizovan. Trošak dostiže 10 000 rubalja. Proizvođač - Eli Lilly & Company, SAD. Alat se otpušta u olovkama štrcaljke, što je pogodno za neovisne injekcije. Veliki popis kontraindikacija i nuspojava.

Victoza (liraglutid). Pomaže u smanjenju težine i uspostavljanju stabilne razine glukoze. Proizvodi dansku kompaniju Novo Nordisk. Cijena je oko 9000 rubalja. Dostupno u olovkama za štrcaljke. Propisan je i za dijabetes i za gojaznost povezane s njim.

NovoNorm (repaglinid). Hipoglikemijski efekat. Proizvođač - „Novo Nordisk“, Danska. Trošak je mnogo niži - od 180 rubalja. Takođe pomaže u održavanju normalne težine pacijenta. Lijek nije prikladan za sve, postoje mnoge kontraindikacije.

„Guarem“ (gvarska guma). Propisan je za gojaznost kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2. Snižava glukozu u krvi Koristite kao rješenje za oralnu primjenu. Producent "Orion", Finska. Cijena je oko 550 rubalja po pakovanju granula. Glavni nedostatak su nuspojave, uključujući proliv. Ali ovo je vrlo efikasan lek.

"Diagninid" (repaglinid). Propisana je za normalizaciju nivoa glukoze i održavanje težine pacijenta. Cijena paketa od 30 tableta iznosi oko 200 rubalja. Učinkovit i jeftin alat, ali ima niz kontraindikacija. Dakle, nije propisan trudnicama, dojiljama, starijim osobama i djeci. Neophodno je slijediti dijetu i obavljati set fizičkih vježbi kako biste postigli puni učinak.

Prelazak na drugi lijek moguć je samo uz dozvolu liječnika. Samo-lijek je zabranjen!

Pacijenti primjećuju praktičnost upotrebe jednom dnevno, visoku djelotvornost i odsutnost hipoglikemije kao nuspojave.

Tatjana: „Imam dijabetes. Pokušao sam puno stvari da se lečim, lekar mi je savetovao da probam Invokana. Dobar lek, bez neželjenih efekata. Cijena je visoka, da, ali učinkovitost proizvoda nadoknađuje sve. Tako sam zadovoljan prelaskom na njega. "

George: „Doktor me savjetovao da isprobam novi lijek Invokana. Rekao je da ima dobre kritike. Zaista se šećer dobro smanjio i normalno je. Došlo je do nuspojava u obliku osipa, doza lijeka je promijenjena. Sada je sve u redu. Zadovoljan sam. "

Denis: „Nedavno sam prešao na Invokana. Dobar je lijek za dijabetes, održava glukozu u normalu. Za mene je glavno da nema hipoglikemije, pogotovo jer pijem samo ove tablete, bez inzulina. Odlično se osjeća, sve odgovara. Jedini negativan je visoka cijena i potreba da se unaprijed naruči u ljekarni. Ostalo je odličan lijek. "

Galina: „Počela sam uzimati ovaj lijek i imala sam stomak. Otišao sam kod specijaliste, propisao mi lijek i dežurni ljekar prilagodio dozu. Sve je prošlo. Sada se i dalje liječim ovim lijekom. Vrlo uspješno - razina šećera postala je stabilna, bez ikakvog oklijevanja. Glavna stvar je ne zaboraviti na dijetu. "

Olesya: „Deda mi je prepisan„ Invokan “. U početku je vrlo dobro govorio o lijeku, volio je sve. Tada je skoro imao ketoacidozu, a ljekar je otkazao sastanak. Sad je djedovo zdravlje normalno, ali liječi se insulinom. "

Opće informacije, sastav i oblik objavljivanja

Invocana je lijek s hipoglikemijskim učinkom. Proizvod je namijenjen oralnoj primjeni. Invokana uspješno koriste pacijenti s dijabetesom tipa II.

Lijek ima dvogodišnji rok trajanja. Čuvajte lijek na temperaturi koja ne prelazi 30 ° C.

Proizvođač ovog lijeka je Janssen-Ortho, tvrtka sa sjedištem u Portoriku. Pakiranje izrađuje kompanija Janssen-Silag koja se nalazi u Italiji. Nositelj prava na ovaj lijek je Johnson & Johnson.

Glavna komponenta lijeka je kanagliflosin hemihidrat. U jednoj tableti lijeka Invokana nalazi se oko 306 mg ove aktivne tvari.

Uz to, u sastavu tableta lijeka se nalazi 18 mg hidroprolize i bezvodna laktoza (oko 117,78 mg). Unutar jezgre tablete nalazi se i magnezijum stearat (4,44 mg), mikrokristalna celuloza (117,78 mg) i natrijum karmeloza (oko 36 mg).

Školjka proizvoda sastoji se od filma koji sadrži:

  • makrogol
  • talk u prahu
  • polivinil alkohol
  • titanijum-dioksid.

Invokana je dostupna u obliku tableta od 100 i 300 mg. Na tabletama od 300 mg prisutna je ljuska s bijelom bojom, na tabletama od 100 mg ljuska je žute boje. Na obje vrste tableta s jedne strane nalazi se gravura „CFZ“, a na poleđini su brojevi 100 ili 300, ovisno o težini tableta.

Lijek je dostupan u obliku blistera. Jedan blister sadrži 10 tableta. Jedno pakovanje može sadržavati 1, 3, 9, 10 blistera.

Indikacije i kontraindikacije

Lijek je propisan pacijentima koji imaju dijabetes tipa II.

Lijek se može koristiti:

  • kao neovisno i jedino sredstvo za liječenje bolesti,
  • u kombinaciji sa drugim lijekovima za snižavanje šećera i inzulinom.

Među kontraindikacijama za upotrebu, zagovornici se ističu:

  • ozbiljno zatajenje bubrega,
  • lična netrpeljivost Kanagliflosin i druge komponente leka,
  • netolerancija na laktozu,
  • starost do 18 godina
  • ozbiljno zatajenje jetre
  • dijabetes tipa I
  • hronično zatajenje srca (3-4 funkcionalne klase),
  • dojenje
  • dijabetička ketoacidoza,
  • trudnoća

Hipoglikemijski lijek Invokana - učinak na tijelo, upute za upotrebu

Invokana je trgovački naziv za lijek koji se uzima za snižavanje glukoze u krvi.

Alat je namijenjen pacijentima koji pate od dijabetesa tipa II. Lijek je efikasan i u okviru monoterapije, i u kombinaciji s drugim metodama liječenja dijabetesa.

Yeva je napisao 13. jula 2015.: 215

Ako je * hipoglikemijski lijek Invokan (canagliflozin) u Rusiji primio potvrdu o registraciji *, to znači da je prošao test, ali FDA je upozorila na rizik od razvoja ketoacidoze kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 koji uzimaju lijekove nove generacije - inhibitore SGLT2. pročitajte upozorenje:
http://moidiabet.ru/news/amerikancev-predupredili-o-riske-oslojnenii-pri-prieme-rjada-lekarstv-ot-diabeta

Julia Novgorod napisala je 13. jula 2015.: 221

O riziku od razvoja ketoacidoze.

Na temelju principa djelovanja lijeka logično je smatrati da je lijek u tom pogledu siguran za bolesnike s dijabetesom tipa 2 s dobro očuvanom funkcijom gušterače, za koje je glavni uzrok hiperglikemije prekomjerna proždrljivost, a izuzetno je opasan u slučajevima kada je funkcija pankreasa već znatno smanjena - da čak i stroge prehrambene prakse ne mogu osigurati šećere ispod bubrežnog praga.

A oni slučajevi ketoacidoze koji su zabilježeni tijekom ispitivanja, u velikoj se mjeri mogu izbjeći promišljenim pristupom propisivanju ovog lijeka, uzimajući u obzir princip njegovog djelovanja i stanje specifičnih pacijenata - ili su ljudi namjerno odabrani za testiranje u različitim fazama T2DM-a, kako bi kasnije dati precizne preporuke.

Irina Antyufeeva napisala je 14. jula 2015. godine: 113

Za Juliju Novgorod

Julia, ne može se nazvati uzrokom SD-2 - neskromnom ležernošću. Dijabetičari tipa 2 nisu ništa ljepši od dijabetičara tipa 1. Upravo mnogi pacijenti oboljeli od dijabetesa melitusa tipa 2 imaju više od vlastitog inzulina, a inzulin je jedan od glavnih faktora koji formiraju masnoću.

Sad o invokanu. Šta sam o njemu pronašao na internetu: on uklanja višak šećera iz krvi mokraćom. Kao rezultat toga, osoba prima, prvo, skup gljivičnih bolesti u perineumu, i drugo, bubrezi, koji rade u ovom načinu, brzo se onesposobljavaju. Oni koji su imali vremena isprobati evokvanu žale se na peckanje tokom mokrenja i probleme s kožom. Iako se šećer u krvi znatno smanjuje.
Možda bi ga trebalo koristiti kao hitni, privremeni lijek u nekim slučajevima kada će drugi lijekovi biti neučinkoviti, ali ne i trajni.
I još mnogo toga. Italija je odbila koristiti analog ovog lijeka, s obzirom na to da je onkološka bolest pronađena u jednom od učesnika kontrolne grupe. Nakon toga, Johnson i Johnson su promijenili ime i ponudili ga Rusiji.

Irina Antyufeeva napisala je 14. jula 2015.: 212

Evo još sa interneta:

Rezultati istraživanja i diskusija. Canagliflozin "nevin„Namijenjen je kontroli razine glukoze u krvi kod odraslih s dijabetesom tipa 2. "Invokana"- prvi inhibitor transportnog proteina natrijuma glukoze 2 (SGLT2), odobren za ovu indikaciju. Kanagliflozin blokira reapsorpciju glukoze putem bubrega, povećavajući izlučivanje, što smanjuje nivo glukoze u krvi. Sigurnost i efikasnostInvokana„Izučavan je u devet kliničkih ispitivanja koja su uključivala 10.285 volontera sa dijabetesom tipa 2. Lijek je ispitivan i sa samostalnom primjenom i u kombinaciji s drugim lijekovima koji se koriste za liječenje dijabetesa tipa 2: metforminom, sulfonilureom, pioglitazonom i inzulinom.
Lijek se ne smije koristiti za liječenje dijabetesa tipa 1 kod pacijenata s ketoacidozom i oštećenom funkcijom bubrega.
Otkrivene najčešće nuspojavenevin"Bilo je kvasnih infekcija vagine i infekcije mokraćnog sustava. Zbog činjenice da lijek izaziva diuretski učinak, može smanjiti intravaskularni volumen, što dovodi do ortostatske ili posturalne (nagli pad pada krvnog tlaka pri prelasku u uspravni položaj) hipotenzije. To može dovesti do simptoma poput vrtoglavice ili nesvjestice, a ovi simptomi su najčešće u prva tri mjeseca terapije.
Zaključci Canagliflozin "nevin"Namijenjen je kontroli razine glukoze u krvi odraslih s dijabetesom tipa 2, ali nuspojave identificirane u kliničkim ispitivanjima treba uzeti u obzir prilikom propisivanja.

Posebni pacijenti i upute

Invokana je kontraindicirana trudnicama i djeci mlađoj od 18 godina. Lijek ne smiju uzimati dojeće žene, jer Kanagliflosin aktivno prodire u majčino mlijeko i može negativno uticati na zdravlje novorođenčadi.

Upotrebljava se s oprezom kod osoba starijih od 75 godina. Propisana im je minimalna doza lijeka.

Ne preporučuje se propisivanje lijeka pacijentima:

  • sa oštećenim funkcionisanjem bubrega teškog stepena,
  • sa hroničnim zatajivanjem bubrega u poslednjem terminalnom stadiju,
  • na dijalizi.

Lijek se uzima s oprezom kod ljudi s blagim zatajenjem bubrega. U tom se slučaju lijek uzima u minimalnoj dozi - 100 mg jednom dnevno. S umjerenom bubrežnom insuficijencijom također je osigurana minimalna doza lijeka.

Zabranjeno je uzimanje lijeka kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1 i dijabetičkom ketoacidozom.Neće se primijetiti potrebni terapijski učinak od uzimanja lijeka u posljednjem stadiju hroničnog zatajenja bubrega.

Invokana nema kancerogeni i mutageni uticaj na pacijentovo telo. Nema podataka o učinku lijeka na reproduktivnu funkciju osobe.

Kombinovanim liječenjem lijekovima i drugim hipoglikemijskim lijekovima preporučuje se smanjenje doziranja lijekova kako bi se izbjegla hipoglikemija.

Budući da Kanagliflozin ima snažan diuretski učinak, tijekom njegove primjene vjerovatno je smanjenje intravaskularnog volumena. Pacijenti koji imaju znakove u obliku vrtoglavice, arterijske hipotenzije, trebaju prilagoditi dozu lijeka ili njegovo potpuno ukidanje.

Smanjenje intravaskularnog volumena češće se javlja u prvih mjesec i pol dana od početka liječenja lijekom Invocana.

Povlačenje lijeka je potrebno zbog mogućih slučajeva pojave:

  • vulvovaginalna kandidijaza kod žena,
  • candida balanitis kod muškaraca.

Više od 2% žena i 0,9% muškaraca imalo je ponovljene infekcije tokom uzimanja lijeka. Većina slučajeva vulvovaginitisa pojavila se kod žena tijekom prvih 16 tjedana od početka liječenja lijekom Invocana.

Postoje dokazi o uticaju lijeka na mineralni sastav kostiju kod ljudi sa kardiovaskularnim bolestima. Lijek može smanjiti čvrstoću kostiju, što rezultira rizikom od prijeloma u navedenoj skupini bolesnika. Potrebni su pažljivi lijekovi.

Zbog visokog rizika od razvoja hipoglikemije uz kombinirano liječenje lijekom Invokana i inzulinom, preporučuje se izbjegavanje vožnje.

Interakcija s drugim lijekovima i analogima

Aktivna supstanca lijeka malo je osjetljiva na oksidativni metabolizam. Iz tog razloga, efekat drugih lekova na delovanje kanagliflozina je minimalan.

Lijek stupa u interakciju sa sljedećim lijekovima:

  • Fenobarbital, Rifampicin, Ritonavir - smanjenje efikasnosti Invokana, potrebno je povećanje doze,
  • Probenecid - odsustvo značajnog efekta na efekat leka,
  • Ciklosporin - odsustvo značajnog efekta na lek,
  • Metformin, varfarin, paracetamol - nije bilo značajnog efekta na farmakokinetiku kanagliflozina,
  • Digoksin je manja interakcija koja zahtijeva praćenje pacijentovog stanja.

Sljedeći lijekovi imaju isti učinak kao Invokana:

  • Glucobay,
  • NovoNorm,
  • Jardins
  • Glibomet,
  • Pioglar
  • Guarem
  • Victoza
  • Glukofag,
  • Metamin
  • Formin,
  • Glibenklamid,
  • Glurenorm,
  • Glidiab
  • Glykinorm,
  • Zlatan
  • Trazenta,
  • Galvus
  • Glutazon

Mišljenje pacijenta

Iz recenzija dijabetičara o Invokanu možemo zaključiti da lijek dobro snižava šećer u krvi, a nuspojave su prilično rijetke, ali lijek je visok, što prisiljava mnoge da pređu na analogne lijekove.

Video materijal o vrstama, simptomima i liječenju dijabetesa:

Trošak lijeka u ljekarnama kreće se od 2000-4900 rubalja. Cijena analoga lijeka je 50-4000 rubalja.

Proizvod se daje samo na recept liječnika.

Preporučeni ostali povezani članci

Invokana: upute za upotrebu, cijena, recenzije i analozi

Postoje lijekovi za dijabetes koji ne samo da pomažu u snižavanju razine glukoze u krvi, već također izbjegavaju pretilost kao učestalu popratnu bolest. Jedan od takvih alata, prema uputstvu za upotrebu, je Invokana. Ovaj lijek ima visoku cijenu u odnosu na vršnjake, ali stručnjaci i pacijenti bilježe njegovu efikasnost.

Julia Novgorod napisala je 14. jula 2015.: 214

Irina Antjufejeva, nikada nisam pisala o uzrocima T2DM - oni su uglavnom daleko izvan okvira ove teme.

Pisao sam o slučajevima kada će upotreba ovog leka biti sigurna u smislu ketoacidoze. Jer nikome nije tajna da među svim pacijentima koji imaju T2DM ne postoji tako mala kategorija pacijenata kod kojih čak i samo pridržavanje dijeta daje vrlo dobre rezultate, ali oni ne mogu biti prisiljeni da slijede dijetu na bilo koji način - tako da: ovaj lijek će biti najefikasniji a najsigurniji su po pitanju ketoacidoze.

Tablete Invokana obložene su. 300 mg 30 kom., Pakiranje

Podaci o nuspojavama opaženim tijekom kliničkih ispitivanja1 kanagliflozina s frekvencijom od ≥2% sistematizirani su u odnosu na svaki organski sustav ovisno o učestalosti pojave pomoću sljedeće klasifikacije: vrlo česte (≥1 / 10), česte (≥1 / 100,

Gastrointestinalni poremećaji:
Česte: zatvor, žeđ2, suha usta.

Kršenja bubrega i mokraćnih putova:
Česte: poliurija i pollakiurija3, peremptorijsko mokrenje, infekcija mokraćnih puteva4, urosepsija.

Kršenja genitalija i mliječne žlijezde:
Česte: balanitis i balanoposthitis 5, vulvovaginalna kandidijaza 6, vaginalne infekcije.

1 Uključujući monoterapiju i dodavanje terapiji metforminom, derivatima metformina i sulfoniluree, kao i metforminom i pioglitazonom. 2 Kategorija „žeđ“ uključuje pojam „žeđ“, a pojam „polidipsija“ takođe pripada ovoj kategoriji.

3 Kategorija „poliurija ili pollakiurija“ uključuje izraze „poliurija“, a izrazi „povećanje volumena izlučenog urina“ i „nokturija“ također su obuhvaćeni ovom kategorijom.

4 Kategorija „infekcije mokraćnih puteva“ uključuje pojam „infekcije mokraćnih puteva“, a uključuje i izraze „cistitis“ i „infekcije bubrega“.

5 Kategorija „balanitis ili balanoposthitis“ obuhvata pojmove „balanitis“ i „balanoposthitis“, kao i izraze „candida balanitis“ i „genitalne gljivične infekcije“. 6 Kategorija „vulvovaginalna kandidijaza“ uključuje izraze „vulvovaginalna kandidijaza“, „vulvovaginalne gljivične infekcije“, „vulvovaginitis“, kao i izraze „vulvovaginalne i genitalne gljivične infekcije“.

Ostale neželjene reakcije koje su se razvile u placebo kontroliranim ispitivanjima kanagliflozina s učestalošću

Nuspojave povezane sa smanjenjem intravaskularnog volumena

Učestalost svih nuspojava povezanih sa smanjenjem intravaskularnog volumena (posturalna vrtoglavica, ortostatska hipotenzija, arterijska hipotenzija, dehidracija i nesvjestica) bila je prema rezultatima generalizirane analize u bolesnika koji su primali diuretike „petlje“, bolesnika s umjerenom zatajenjem bubrega (GFR od 30 do 2) i bolesnika starijih od 75 godina, uočena je veća učestalost ovih nuspojava. Tijekom provođenja studije o kardiovaskularnim rizicima, učestalost ozbiljnih nuspojava povezanih sa smanjenjem intravaskularnog volumena nije se povećala primjenom kanagliflozina, slučajevi prestanka liječenja uslijed razvoja nuspojava ove vrste bili su rijetki.

Hipoglikemija kada se koristi kao dodatak terapiji inzulinom ili sredstvima koja pojačavaju njenu sekreciju

Kada se koristi kanagliflozin kao dodatak terapiji inzulinom ili derivatima sulfoniluree, češće se izvještava o razvoju hipoglikemije.

To je u skladu s očekivanim porastom učestalosti hipoglikemije u slučajevima kada se lijeku, čija primjena ne prati razvoj ovog stanja, dodaje inzulin ili lijekovi koji pojačavaju njegovu sekreciju (na primjer, derivati ​​sulfoniluree).

Laboratorijske promene

Povećana koncentracija kalija u serumu
Slučajevi povećane koncentracije kalija u serumu (> 5,4 mEq / L i 15% veća od početne koncentracije) zabilježeni su u 4,4% bolesnika koji su primali kanagliflozin u dozi od 100 mg, u 7,0% bolesnika koji su primali kanagliflozin u dozi od 300 mg i 4,8% pacijenata koji su primali placebo.

Povremeno je uočeno izraženije povećanje koncentracije kalija u serumu kod pacijenata s oštećenom funkcijom bubrega umjerene težine, koji su prethodno imali porast koncentracije kalija i / ili koji su primali nekoliko lijekova koji smanjuju izlučivanje kalija (diuretici koji štede kalijum i inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin (ACE)).

Općenito, povećanje koncentracije kalija bilo je prolazno i ​​nije zahtijevalo poseban tretman.

Povećane koncentracije kreatinina u serumu i uree
Tijekom prvih šest tjedana nakon početka liječenja došlo je do neznatnog prosječnog porasta koncentracije kreatinina (Udio bolesnika sa značajnijim smanjenjem GFR-a (> 30%) u usporedbi s početnom razinom zabilježenom u bilo kojoj fazi liječenja bio je 2,0% - uz primjenu kanagliflozina u dozi 100 mg, 4,1% pri korištenju lijeka u dozi od 300 mg i 2,1% pri primjeni placeba. Ova smanjenja GFR-a često su bila prolazna, a na kraju studije primjećeno je slično smanjenje GFR-a kod manje pacijenata. za bolesnike s umjerenim zatajivanjem bubrega, udio bolesnika s značajnijim smanjenjem GFR-a (> 30%) u usporedbi s početnom razinom primijećenom u bilo kojoj fazi liječenja bio je 9,3% - uz uporabu kanagliflozina u dozi od 100 mg, 12,2 % - kada se koristi u dozi od 300 mg, i 4,9% - kada se koristi placebo. Nakon prestanka kanagliflozina, ove promjene u laboratorijskim parametrima pretrpjele su pozitivnu dinamiku ili se vratile na prvobitnu razinu.

Povećani lipoprotein niske gustine (LDL)
Zabilježeno je povećanje koncentracije LDL ovisnog o dozi s kanagliflozinom.

Prosječne promjene LDL-a kao postotak početne koncentracije u usporedbi s placebom bile su 0,11 mmol / L (4,5%) i 0,21 mmol / L (8,0%) kod primjene kanagliflozina u dozama od 100 mg odnosno 300 mg. .

Prosječna početna koncentracija LDL bila je 2,76 mmol / L, 2,70 mmol / L i 2,83 mmol / L s kanagliflozinom u dozama od 100 i 300 mg, odnosno placebo.

Povećana koncentracija hemoglobina
Kada se koristi kanagliflozin u dozama od 100 mg i 300 mg, uočeno je lagano povećanje prosječne procentne promjene koncentracije hemoglobina s početne razine (3,5%, odnosno 3,8%) u usporedbi s blagim padom placebo grupe (-1,1%).

Zapaženo je usporedno lagano povećanje prosječne promjene u broju crvenih krvnih zrnaca i hematokrita od polazne vrijednosti.

Većina pacijenata pokazala je porast koncentracije hemoglobina (> 20 g / l), koji se dogodio kod 6,0% pacijenata koji su primali kanagliflozin u dozi od 100 mg, u 5,5% pacijenata koji su primali kanagliflozin u dozi od 300 mg, a u 1 0% pacijenata koji su primali placebo. Većina vrijednosti ostala je u granicama normale.

Smanjena koncentracija mokraćne kiseline u serumu
Primjenom kanagliflozina u dozama od 100 mg i 300 mg primijećeno je umjereno smanjenje prosječne koncentracije mokraćne kiseline s početne razine (−10,1%, odnosno -10,6%) u usporedbi s placebom, uz korištenje kojega je došlo do blagog porasta prosječne koncentracije od početne (1,9%).

Pad koncentracije mokraćne kiseline u serumu u grupama kanagliflozina bio je maksimalan ili blizu maksimalne u 6. tjednu i trajao je tokom terapije. Zabilježeno je prolazno povećanje koncentracije mokraćne kiseline u urinu.

Prema rezultatima kombinirane analize upotrebe kanagliflozina u dozama od 100 mg i 300 mg, pokazano je da incidencija nefrolitijaze nije povećana.

Kardiovaskularna sigurnost
Nije bilo povećanja kardiovaskularnog rizika kod kanagliflozina u usporedbi s placebo skupinom.

Invokana: recenzije, cijena, upute za uporabu

Lijek Invokana neophodan je za liječenje dijabetesa tipa 2 u odraslih. Terapija uključuje kombinaciju stroge prehrane, kao i redovno vježbanje.

Glikemija će biti značajno poboljšana zahvaljujući monoterapiji, kao i kombinovanom liječenju s drugim hipoglikemijskim lijekovima.

Kontraindikacije i karakteristike upotrebe

Lijek Invokana ne može se koristiti u takvim uvjetima:

  • preosjetljivost na kanagliflozin ili drugu supstancu koja je korištena kao pomoćna tvar,
  • dijabetes tipa 1
  • dijabetička ketoacidoza,
  • ozbiljno zatajenje bubrega
  • ozbiljno zatajenje jetre,
  • trudnoća i dojenje,
  • djeca mlađa od 18 godina.

Tokom trudnoće i dojenja nisu provedena ispitivanja reakcije tijela na lijek. U eksperimentima na životinjama nije pronađeno da kanagliflozin ima indirektno ili direktno toksično djelovanje na reproduktivni sistem.

Međutim, svejedno, upotreba lijeka od strane žena u ovom razdoblju njihovog života nije preporučljiva, jer je glavni aktivni sastojak u stanju prodrijeti u majčino mlijeko, a cijena takvog liječenja može biti neopravdana.

Doziranje i primjena

Lijek se preporučuje za oralnu upotrebu jednom dnevno prije doručka.

Za odrasle dijabetičare tipa 2 preporučena doza iznosi 100 mg ili 300 mg jednom dnevno.

Ako se kanagliflozin koristi kao dodatak drugim lijekovima (pored inzulina ili lijekova koji povećavaju njegovu proizvodnju), tada su moguća niža doziranja kako bi se smanjila vjerojatnost hipoglikemije.

U nekim slučajevima može postojati velika vjerojatnost pojave neželjenih reakcija. Mogu biti povezane sa smanjenjem intravaskularnog volumena. To može biti posturalna vrtoglavica, arterijska ili ortostatska hipotenzija.

Govorimo o takvim pacijentima koji:

  1. dodali su i diuretike,
  2. imati problema sa funkcionisanjem umjerenih bubrega,
  3. oni su u starosti (preko 75 godina).

S obzirom na to, ove kategorije bolesnika trebaju konzumirati kanagliflozin u dozi od 100 mg jednom prije doručka.

Oni pacijenti koji će osjetiti znakove hipovolemije liječit će se uzimajući u obzir prilagođavanje ovog stanja prije početka terapije kanagliflozinom.

Pacijenti koji prime 100 ml lijeka Invokan i dobro ga podnose, a također trebaju dodatnu kontrolu šećera u krvi, bit će prebačeni u dozu do 300 mg kanagliflozina.

Ako pacijent iz bilo kojeg razloga propusti dozu, tada ga mora uzeti što prije. Međutim, zabranjeno je uzimanje dvostruke doze tokom 24 sata!

Neželjeni efekti lijeka

Provedene su posebne medicinske studije čiji je cilj prikupljanje podataka o štetnim reakcijama od upotrebe lijeka. Primljene informacije sistematizirane su ovisno o svakom organskom sistemu i učestalosti pojavljivanja.

Treba se usredotočiti na najčešće negativne efekte upotrebe kanagliflozina:

  • problemi sa probavnim traktom (zatvor, žeđ, suha usta),
  • kršenja bubrega i mokraćnih putova (urosepsis, zarazne bolesti mokraćovoda, poliurija, pollakiurija, perremptory nagon za ispuštanjem urina),
  • problemi s mliječnim žlijezdama i genitalijama (balanitis, balanoposthitis, vaginalne infekcije, vulvovaginalna kandidijaza).

Ova nuspojava na tijelo temelji se na mototerapiji, kao i tretmanu u kojem je lijek suplemenjen pioglitazonom, kao i sulfonilurejom.

Uz to, neželjene reakcije pacijenta sa šećernom bolešću tipa 2 uključuju i one koje su se razvile u pokusima kontroliranim placebom kontroliranim kanagliflozinom s učestalošću manjom od 2 posto.

Govorimo o neželjenim reakcijama koje su povezane sa smanjenjem intravaskularnog volumena, kao i urtikarijom i osipima na površini kože.

Treba napomenuti da kožne manifestacije same po sebi s dijabetesom nisu rijetkost.

Glavni simptomi predoziranja lijekom

U medicinskoj praksi do danas još nisu zabilježeni slučajevi prekomjerne konzumacije kanagliflozina. Čak su se i one pojedinačne doze koje su dosezale 1600 mg kod zdravih ljudi i 300 mg dnevno (tokom 12 tjedana) kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 normalno tolerirale.

Ako se dogodila činjenica predoziranja lijeka, onda je cijena izdanja provođenje standardnih potpornih mjera.

Metoda liječenja predoziranja biće uklanjanje ostataka aktivne tvari iz pacijentovog probavnog trakta, kao i primjena tekućeg kliničkog praćenja i terapije, uzimajući u obzir trenutno stanje.

Kanagliflosin se ne može ukloniti tokom četverosatne dijalize. S obzirom na to, nema razloga da se kaže da će se tvar izlučiti peritonealnom dijalizom.

Invokana i uspješno liječenje dijabetesa

U konzervativnom liječenju šećerne bolesti tipa 2, liječnici propisuju Invokan, lijek koji kontrolira šećer u krvi, sprječava razvoj dijabetičke kome i produžava period remisije osnovne bolesti.

Ovo hipoglikemijsko sredstvo za veću efikasnost treba kombinirati s pravilnom prehranom, potpunim odbacivanjem loših navika i dodatnom terapijom lijekovima. Konzervativni tretman je dug, ali daje pozitivne rezultate u ukupnom blagostanju.

Ovu činjenicu dokazuju brojni pregledi pacijenata i ljekara.

Opći opis i upute za upotrebu lijeka Invokana

Ovaj hipoglikemijski lijek dostupan je u obliku gustih tableta obloženih žutim školjkastim mliječama, koji su namijenjeni za oralnu primjenu u punom toku. Pacijenti mogu upotrebljavati lijek Invokan kao neovisno sredstvo za liječenje ili kao dio složene terapije u kombinaciji s primjenom inzulina.

Aktivna komponenta lijeka Invocan je kanagliflozin hemihidrat, koji je odgovoran za koncentraciju glukoze u krvi. Njegova je svrha pacijentu prikladna za dijabetes tipa 2.

Ali s ovom bolešću prve vrste ove vrste imenovanje je strogo kontraindicirano.

Sintetske supstance u hemijskoj formuli Invocana produktivno se apsorbiraju u sistemsku cirkulaciju, razgrađuju u jetri i izlučuju bubrezima urinom.

Ne preporučuje se Invokana ženama tijekom trudnoće i dojenja. Medicinska ograničenja odnose se i na sledeći klinički prikaz:

  • preosjetljivost na aktivne tvari,
  • dijabetička ketoacidoza,
  • starosna ograničenja do 18 godina,
  • komplicirano zatajenje bubrega,
  • zatajenje srca
  • ozbiljno zatajenje jetre.

Posebno je vrijedno istaknuti ograničenja koja se tiču ​​trudnica i dojilja. Kliničke studije lijeka Invokana za ove skupine bolesnika nisu provedene, tako da se liječnici s oprezom postavljaju samo iz neznanja.

Ako je liječenje neophodno, nema kategoričke zabrane prema uputama lijeka Invokan, samo je da se pacijent mora pažljivo nadzirati tijekom liječenja ili profilaktičkog tečaja.

Korist za plod bi trebala biti veća od potencijalne prijetnje intrauterinim razvojem - samo u tom slučaju imenovanje je učinkovito.

Lijek se neprilično prilagođava u tijelu, ali na samom početku konzervativna terapija može izazvati nuspojave. Češće se radi o alergijskoj reakciji u obliku hemoragičnog osipa i jakog svrbeža kože, znakova dispepsije i mučnine.

U tom slučaju treba prekinuti oralno davanje lijeka Invocan, zajedno sa stručnjakom, odabrati analog, promijeniti sredstvo za liječenje. Slučajevi predoziranja opasni su i za pacijenta, jer zahtijevaju trenutno simptomatsko liječenje.

Način primjene, dnevne doze lijeka Invokana

Dnevna doza lijeka Invokana je 100 mg ili 300 mg kanagliflozina hemihidrata, koji su prikazani jednom dnevno. Oralna primjena za pacijente starije od 18 godina indicirana je prije doručka - isključivo na prazan stomak. U kombinaciji s inzulinom, dnevne doze trebaju se prilagođavati pojedinačno kako bi se isključio i značajno smanjio rizik od hipoglikemije.

Ako je pacijent zaboravio uzeti jednu dozu, tada je potrebno na prvo sjećanje na prolaz piti tabletu. Ako je svijest o preskakanju doze došla tek drugi dan, oralno uzimanje dvostruke doze strogo je kontraindicirano. Ako je lijek propisan djeci, adolescentima ili umirovljenicima starijim od 75 godina, važno je smanjiti dnevnu dozu na 100 mg.

Budući da lijek ima izravan utjecaj na kemijski sastav krvi, nemoguće je sistemski precijeniti propisane dnevne standarde Invokana. Inače, pacijent očekuje ispiranje želuca umjetnim povraćanjem, dodatnim unosom sorbenata, simptomatskim liječenjem strogo iz medicinskih razloga.

Analozi lijeka Invokana

Navedeni lijek nije pogodan za sve pacijente, a popis nuspojava naveden u uputama još jednom dokazuje opasnost takvog imenovanja uz redovno kršenje medicinskih preporuka. Postoji potreba za nabavkom analoga, među kojima su se sljedeći lijekovi dobro pokazali:

Recenzije o lijeku Invokana

Navedeni lijek popularan je kod pacijenata koji pate od dijabetesa tipa 2. Svi pišu na medicinskim forumima o visokoj efikasnosti Invokana, dok se sjećaju da su šokirani šokantnim stopama.

Trošak lijeka je visok, oko 1.500 rubalja, ovisno o gradu kupovine i ocjeni ljekarne.

Oni koji su ipak stekli takvu akviziciju, bili su zadovoljni preuzetim kursom, jer se šećer u krvi stabilizovao tokom jednog mjeseca.

Pacijenti sa šećernom bolešću navode da Invokan-ov medicinski proizvod ne garantuje potpuni oporavak, međutim vidljiva poboljšanja u opštem stanju „dijabetičara“ su očigledna.

Nestaju mnogi neugodni simptomi, na primjer, suha sluznica i stalni osjećaj žeđi, a pacijent se ponovno osjeća kao punopravna osoba.

Mnogi pacijenti s dijabetesom opisuju slučajeve kada svrbež kože prođe i nestane unutarnja nervoza.

Negativne bilješke o Invokani nalaze se u njihovoj manjini, a u sadržajima na medicinskim forumima odražavaju samo visoku cijenu ovog lijeka, prisutnost ne u svim gradskim ljekarnama.

Općenito, lijek je pristojan, jer pomaže kroničnom dijabetičaru da kontrolira šećer u krvi, izbjegava krajnje nepoželjna pogoršanja, komplikacije i smrtonosnu dijabetičku komu.

Irina Antyufeeva napisala je 14. jula 2015: 17

Kao dijabetičari tipa 2, ne sviđa mi se što ovaj lijek ne smanjuje otpornost stanica na inzulin, ne regulira i ne suzbija prekomjernu proizvodnju gušterače gušterače vlastitog inzulina (zbog čega gušterača kod dijabetesa tipa 2 i dalje radi s preopterećenjem i brzo se iscrpljuju, prevodeći ih u teško invalide ovisne o inzulinu koji nisu navikli da se ograničavaju ni na što).
Osim toga, sve stečene nuspojave od uzimanja računa.
Mislim da možete odlučiti uzimati ga samo u slučaju netolerancije na druge lijekove ili - i nakratko - u ekstremnim slučajevima, kada nema ništa drugo.

Julia Novgorod napisala je 14. jula 2015.: 117

Pa, recimo da, za razliku od većine lijekova za T2DM, on čak i ne potiče proizvodnju inzulina i doprinosi gubljenju kilograma, što znači da je dugoročno otpornost ogroman plus, dok lijekovi koji smanjuju otpornost na inzulin zapravo nisu puno.

Čitao sam na internetu oduševljenja našeg bivšeg sunarodnjaka koji živi u Njemačkoj, koji se nedavno razbolio od T2DM i prihvatio neprijateljstvo potrebe da se ograniči na hranu: bez posebne koristi je isprobao sve vrste postojećih lijekova za snižavanje šećera, šećer je bio ogroman i već je bilo pitanje inzulin - ali to je bio lijek ove grupe koji mu je omogućio da, ne uskraćujući sebi gastronomske užitke, zaista smanji ne samo razinu šećera, već i težinu. Mislim da nijedan lijek iz drugih farmakoloških grupa bez dijeta nije sposoban za to.

Irina Antyufeeva napisala je 14. jula 2015.: 36

Ne radi se o insulinofobiji. Zavisnost od inzulina s izraženom rezistencijom, to je imunitet ćelija na inzulin (što je glavni znak CD-2) je teška invalidnost. Inzulin se dovodi u tijelo, ali stanice ga još uvijek ne primjećuju, ne uklanja se uzrok CD-2. Ćelije i dalje gladuju, otuda letargija, osećaj neprekidnog umora i nezasitne gladi. Visoki SC (budući da glukoza ne ulazi u ćelije) čini svoje destruktivno djelovanje.

Nedavni napredak i izgledi za prevenciju dijabetesa tipa 1

Trenutno je moguće procijeniti rizik od razvoja dijabetesa tipa 1 ne samo u porodicama pacijenata, već i u općoj populaciji. Paralelno s tim, traga se za novim načinima medicinske intervencije u pretkliničkom stadijumu dijabetesa. Napredak na ovim područjima pokrenuo je novu eru u prevenciji dijabetesa tipa 1.

Registracija na portalu

Daje vam prednosti u odnosu na redovne posjetioce:

  • Takmičenja i vrijedne nagrade
  • Komunikacija sa članovima kluba, konsultacije
  • Vijesti o dijabetesu svake sedmice
  • Forum i prilika za diskusiju
  • Tekstualni i video chat

Registracija je veoma brza, traje manje od jednog minuta, ali koliko je sve korisno!

Informacije o kolačićima Ako nastavite koristiti ovu web stranicu, pretpostavljamo da prihvatate upotrebu kolačića.
U suprotnom napustite stranicu.

Ostavite Svoj Komentar