Diabeton MV: upute za upotrebu, analozi i recenzije, cijene u ljekarnama Rusije

Diabeton je lijek koji se preporučuje u liječenju dijabetesa tipa 2. Glavni aktivni sastojak je gliklazid, lijek pripada kategoriji lijekova koji potječu od sulfonilureje.

U ljekarni možete kupiti samo lijek Diabeton, kao i lijek Diabeton MV 30 ili 60 mg. MV podrazumijeva modificirano otpuštanje aktivne komponente, a zbog tog učinka tablete za dijabetes djeluju blaže na tijelo.

Ako uporedimo ova dva lijeka, možemo reći da imaju isti sastav. Međutim, jednostavan Diabeton karakteriše brzo otpuštanje, što nije uvijek dobro tokom liječenja "slatke" bolesti.

Zauzvrat, dijabetes sa modifikovanim oslobađanjem ima blagi učinak na tijelo, što povećava efikasnost lijeka. Zato ljekari preporučuju kupovinu tableta s oznakom "MV".

Praksa pokazuje da je Diabeton 30 mg ili 60 mg propisan gotovo svugdje, a ti sastanci nisu uvijek opravdani. U brojnim situacijama je prikladnije koristiti analoge Diabeton.

Dakle, pogledajmo koji je Diabeton nadomjestak najbolji i najefikasniji i kako pravilno uzimati analoge?

Opće informacije o lijeku i njegovim analogima

Diabeton MV 60 mg n30 spada u kategoriju lijekova koji potiču funkcionalnost gušterače, uslijed čega dolazi do intenzivnog povećanja proizvodnje vlastitog inzulina u tijelu.

Treba napomenuti da se lijek ne preporučuje za liječenje dijabetes melitusa, koji se otkriva na pozadini bilo kojeg stupnja pretilosti. U terapiju se uključuje u slučaju otkrivanja simptoma izumiranja funkcionalnosti gušterače.

Diabeton se ne preporučuje za upotrebu ako pacijent ima anamnezu šećerne bolesti tipa 1, preosjetljivosti na lijek ili njegove pomoćne komponente, ketoacidozu, ne smije se piti tijekom dojenja djeteta, u slučaju oslabljene funkcije jetre i bubrega.

Originalni lijek koji se prodaje u ljekarnama i sadrži aktivnu aktivnu tvar gliklazid je Diabeton. Što lijek može zamijeniti, pacijente zanima? Diabeton ima sljedeće analoge:

  • Diabefarm (proizvođač Rusija).
  • Glidiab, gliklazid.
  • Diabinax, Predian.
  • Glioral, Vero-Gliklazid.

Treba napomenuti da analozi lijeka sadrže istu aktivnu komponentu kao Diabeton MV 60 mg n30, međutim mogu se razlikovati u drugim pomoćnim tvarima, odnosno, učinkovitost primjene može biti malo niža.

Važno: o preporučenosti propisivanja originalnog lijeka ili njegovih analoga, odluku donosi liječnik. Lijekove ne možete sami zamijeniti, čak i ako imaju sličan sastav.

Diabefarm - zamjena za Diabeton MV

Diabefarm je lijek za liječenje kronične bolesti, glavni aktivni sastojak je glikazid. Lijek pripada derivatima sulfoniluree, tablete se moraju uzimati oralno.

Lijek morate uzimati tokom obroka, približna doza dnevno je 80 mg. Što se prosječne doze tiče, ona varira u prilično širokom rasponu od 160 do 320 mg.

Doziranje se temelji na starosnoj grupi pacijenta, iskustvu bolesti i težini njegovog toka, kao i koncentraciji glukoze u tijelu.

Lijek sa modificiranim oslobađanjem treba uzimati jednom ujutro. Doziranje je 30 mg. U situaciji kada se preskoči jedna doza lijeka, drugog dana je dvostruka doza strogo zabranjena.

Uputa za upotrebu kaže da uzimanje lijeka može dovesti do razvoja sljedećih nuspojava:

  1. Hipoglikemijsko stanje.
  2. Glavobolja, osjećaj stalnog umora.
  3. Pojačani apetit, pojačano znojenje.
  4. Nerazumna razdražljivost, agresivnost.
  5. Vrtoglavica, konvulzivna stanja.
  6. Kratkoća daha, ubrzan rad srca.

Kontraindikacije: razdoblje gestacije, prva vrsta dijabetesa, ketoacidoza, hipoglikemijska koma, djeca mlađa od 18 godina. Cijena proizvoda varira od 100 do 130 rubalja.

Gliklazid za dijabetes

Analog Diabeton MV 30 mg n30 je lijek Gliclazid - lijek povezan sa sulfonilureama druge generacije. Tablete doprinose prirodnoj proizvodnji inzulina u tijelu, što rezultira nižim vrijednostima šećera.

Karakteristika lijeka je da karakteriše dugotrajno djelovanje, a efekat traje jedan dan. Preporučuje se za liječenje šećerne bolesti tipa 2 i kao prevencija komplikacija patologije.

Kontraindikacije: dijabetes melitus tipa 1, oslabljena funkcionalnost bubrega i jetre, preosjetljivost na lijek, trudnoća i dojenje, djeca mlađa od 18 godina.

Upute za upotrebu lijeka:

  • Početna dnevna doza je 80 mg. Uzimajte dva puta dnevno pola sata prije jela.
  • Tijekom terapije, doza se može prilagoditi za postizanje željenog terapeutskog efekta.
  • Maksimalna doza za 24 sata je 320 mg.

Lijek s modificiranim oslobađanjem Gliklazid uzima se jednom dnevno tokom doručka. Početna doza je 30 mg. Nakon dvije sedmice uzimanja, možete ga povećati na 90-120 mg.

Lijek za liječenje dijabetesa tipa 2 možete kupiti u ljekarni ili ljekarni na kiosku. Cijena je od 100 do 150 rubalja.

Predian za liječenje „slatke“ bolesti

Predijan tablete sa kontroliranim oslobađanjem propisuju se za liječenje dijabetesa tipa 2 kada dijeta sa niskom razinom ugljikohidrata za dijabetičare i tjelesnu aktivnost nije dala željeni učinak.

Lijek se brzo apsorbira u probavnom traktu, maksimalna koncentracija aktivne tvari u tijelu se opaža 2-4 sata nakon primjene. Otprilike 70% lijeka izluči se urinom, 12-15% se izluči zajedno s izmetom u obliku metabolita.

Ne možete uzimati: dijabetes ovisan o insulinu, bilo koji oblik zatajenja bubrega ili jetre, prekomatozno stanje, trudnoću, osjetljivost na lijek ili njegove komponente.

Što se tiče doziranja, tada je Predian propisan da se uzima u istoj dozi kao i Diabeton i slični lijekovi. Uputa za upotrebu kaže da alat ima listu nuspojava:

  1. Tremor ekstremiteta, glavobolja i vrtoglavica.
  2. Bol u mišićima i zglobovima, mučnina i povraćanje.
  3. Poremećaj probavnog trakta.
  4. Razdražljivost i agresivnost.
  5. Hipoglikemijsko stanje.
  6. Alergijske reakcije s manifestacijama na koži.

Treba imati na umu da Diabeton i sve njegove analoge treba uzimati u skladu s dozom koju preporučuje liječnik, a ne sa uputama za upotrebu. Činjenica je da je u uputstvu doza prikazana prosječnim pokazateljima, stoga se ne uklapa u svaki pojedinačni klinički slučaj.

Koji lijek odabrati u određenoj situaciji, odlučuje isključivo lekar. Prilikom propisivanja lijeka uzimaju se u obzir starost pacijenta, iskustvo bolesti i težina njegovog tijeka, povezane patologije, dobrobit pacijenta i ostale nijanse.

Šta mislite o ovome? Koju vrstu lijeka za dijabetes uzimate i pomaže li vam?

Indikacije za upotrebu

Šta pomaže Diabeton MV? Prema uputama, lijek je propisan u sljedećim slučajevima:

  • Šećerna bolest tipa 2 u slučajevima kada druge mjere (dijetalna terapija, fizička aktivnost i gubitak kilograma) nisu dovoljno učinkovite,
  • Komplikacije dijabetes melitusa (prevencija intenzivnom glikemijskom kontrolom): smanjenje vjerojatnosti mikro i makrovaskularnih komplikacija (nefropatija, retinopatija, moždani udar, infarkt miokarda) kod bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2.

Uputa za upotrebu Diabeton MV (30 60 mg), doziranje

Dnevnu dozu lijeka određuje liječnik ovisno o nivou glukoze u krvi, gušterači, prisustvu ili odsutnosti komplikacija.

Lijek je namijenjen samo odraslim osobama. Tableta se uzima cijela za vrijeme prije ili prije jela, ispire se vodom, 1 put dnevno u isto vrijeme.

Standardna početna doza preporučena u uputstvima za upotrebu Diabeton MV - 1 tableta 30 mg 1 put dnevno.

U slučaju odgovarajuće kontrole, lijek u ovoj dozi može se upotrijebiti za terapiju održavanja.

Uz neadekvatnu kontrolu glikemije, dnevna doza Diabeton MV-a može se sekvencijalno povećati na 60 mg, 90 mg ili 120 mg.

Maksimalna dnevna doza je 120 mg.

U nedostatku očekivanog učinka, trebali biste se ponovo posavjetovati s liječnikom kako biste prilagodili liječenje i dozu lijeka.

Prilikom prelaska s Diabetona na Diabeton MV, 1 tableta od 80 mg može se zamijeniti s 1 tabletom od 30 mg Diabeton MV. Pri prelazu preporučuje se pažljiva kontrola glikemije.

Posebna uputstva

Tokom terapije moguć je razvoj hipoglikemije, a u nekim slučajevima i u produženom / teškom obliku, što zahtijeva hospitalizaciju i intravensku dekstrozu nekoliko dana.

Diabeton MB može se propisati samo u slučajevima kada je dijeta pacijenta redovna i uključuje doručak. Vrlo je važno održavati dovoljan unos ugljikohidrata iz hrane, jer se povećava vjerojatnost hipoglikemije s nepravilnom / neuhranjenošću, kao i s konzumiranjem hrane siromašne ugljikohidratima.

Češće se pojava hipoglikemije primjećuje s niskokaloričnom dijetom, nakon snažnog / dužeg fizičkog vježbanja, konzumiranja alkohola ili uz istodobnu upotrebu nekoliko hipoglikemijskih lijekova.

Nuspojave

Uputa upozorava na mogućnost razvoja sljedećih nuspojava prilikom propisivanja Diabeton MV 30-60 mg:

  • Hipoglikemija (kršenje režima doziranja i neadekvatna prehrana): glavobolja, osjećaj umora, glad, pojačano znojenje, jaka slabost, palpitacije, pospanost, nesanica, uznemirenost, agresivnost, anksioznost, razdražljivost, nepažnja, nemogućnost koncentracije i zakašnjela reakcija, depresija, slabljenje vida, afazija, drhtanje, pareza, smetnje osjetila, vrtoglavica, osjećaj bespomoćnosti, gubitak samokontrole, delirij, grčevi, hipersomnija, gubitak svijesti, plitko disanje, skene dikardija.
  • Iz probavnog sistema: dispepsija (mučnina, proliv, osećaj težine u epigastrijumu), smanjen apetit - ozbiljnost se smanjuje uz obroke, retko - disfunkcija jetre (kolestatska žutica, pojačana aktivnost "jetrenih" transaminaza).
  • Iz hemopoetskih organa: inhibicija hematopoeze koštane srži (anemija, trombocitopenija, leukopenija).
  • Alergijske reakcije: svrab, urtikarija, makulopapularni osip.
  • Ostalo: iritacija kože i sluzokože Predoziranje. Simptomi: hipoglikemija, oslabljena svijest, hipoglikemijska koma.

Kontraindikacije

Kontraindicirano je propisivanje Diabeton MV-a u sledećim slučajevima:

  • Dijabetes tipa 1
  • Dijabetička ketoacidoza, dijabetička prekoma, dijabetička koma,
  • Teška bubrežna ili jetrena insuficijencija (u tim se slučajevima preporučuje upotreba inzulina),
  • Istodobna upotreba mikonazola,
  • Trudnoća
  • Dojenje (dojenje),
  • Mlađi od 18 godina
  • Preosjetljivost na gliklazid ili bilo koji od pomoćnih sastojaka lijeka, druge derivate sulfoniluree, sulfonamide.

Zbog prisustva laktoze u sastavu, lijek se ne preporučuje osobama sa urođenom netolerancijom na laktozu, galaktozemiju, sindromom malapsorpcije glukoze / galaktoze.

Ne preporučuje se upotreba lijeka u kombinaciji s fenilbutazonom ili danazolom.

Oprez treba koristiti s nepravilnom i / ili neuravnoteženom prehranom, nedostatkom glukoze-6-fosfat dehidrogenaze, teškim bolestima kardiovaskularnog sistema, hipotireozom, insuficijencijom nadbubrežne ili hipofize, bubrežnom i / ili jetrenom dugom, dugoročnom terapijom glukokortikosteroidima, alkoholizmom, u starijih bolesnika .

Predoziranje

U slučaju predoziranja, može se razviti hipoglikemija (vidjeti nuspojave).

Ako osoba ne ubrizga glukozu na vrijeme, može doći do hipoglikemijske kome. Ako slučajno uzmete veliku količinu lijeka, morate odmah piti slatki čaj i potražiti ljekarsku pomoć.

Po potrebi se provodi simptomatska terapija.

Analozi Diabeton MV, cijena u ljekarnama

Ako je potrebno, Diabeton MV možete zameniti analogom aktivne supstance - to su lekovi:

Prilikom odabira analoga važno je razumjeti da se upute za uporabu Diabeton MV (30 60 mg), cijena i recenzije ne primjenjuju na lijekove sličnog djelovanja. Važno je dobiti konsultaciju s ljekarom i ne izvršiti neovisnu promjenu lijeka.

Cijena u ruskim ljekarnama: Diabeton MV 60 mg 30 tableta - od 331 do 372 rubalja, prema 692 ljekarni.

Čuvati van dohvata dece. Za lijek nisu potrebni posebni uslovi skladištenja. Rok trajanja je 2 godine.

Uslovi izdavanja iz ljekarni se izdaju na recept.

5 komentara za “Diabeton MV”

Moja baka uzima jednu tabletu Diabeton MV-a ujutro oko pet godina. Vrlo zadovoljan. U klinici su pokušali dati analog, a mi smo odbili. Sada kupite za sebe.

Dijabetes u ranoj fazi. 1 tableta je dovoljna za održavanje razine šećera + dijeta, ali ne vrlo stroga.

ne pomaže mi, bolovao sam 9 mjeseci, od 78 kg sam izgubio 20 kg, bojim se da je 2 vrsta prešla na 1, saznat ću uskoro.

Pijenje pola tablete prilično je efikasno i ne izaziva alergije ili druge nuspojave.

Interakcije lijekova Posebna uputstva Trudnoća i dojenje Primjena u djetinjstvu U slučaju oštećenja bubrežne funkcije U slučaju oslabljene funkcije jetre Primjena kod starijih osoba Uvjeti izdavanja iz ljekarni Uslovi skladištenja i rok trajanja Recenzije

Povoljne zamjene za Diabeton MV

Glidiab (tablete) Ocjena: 81 Vrh

Analog je jeftiniji od 168 rubalja.

Vrijednija zamjena za Diabeton, s obzirom da pakovanje ne sadrži 30 tableta (kao u originalnom lijeku), već 60, pa će uz produljeno liječenje biti još korisnije. U sastavu, osim doziranja aktivne komponente, nema značajnih razlika.

Osobno sam se obratio lijeku, ali upozoravam vas odmah - njegovo djelovanje nije brzo. Moj šećer se kretao od 7,5 do 8,2 - zapravo u stvari visok, ali istovremeno relativno nizak, ljudi dobivaju 20. Ali čak i taj nivo šećera Glidiaba smanjen je na normalu tek nakon mjesec dana unosa - proces je išao vrlo sporo. Ali, istodobno je lijek dobar po tome što budući da se šećer postepeno smanjuje, nećete dobiti oštar pad i hipoglikemiju ako odaberete pravu dozu. Pijem samo 1 tabletu pa praktično nemam nikakvih problema, a od bočnih se još uvijek znojim. Sada nastavljam uzimati Glidiab - već četvrti mjesec let je normalan - rijetko se dižem iznad 5,3-5,5 šećera.

Roxanne, ali nisi probao maninil?

Mogu li ga koristiti ako pijem metoformin?

Analog je jeftiniji od 160 rubalja.

Tablete sa modifikovanim oslobađanjem na bazi gliklazida u dozi od 30 mg ili više. Upotrebljava se i kod dijabetesa tipa 2 u slučaju nedovoljne prehrane i / ili fizičke aktivnosti. Postoje kontraindikacije i starosna ograničenja.

Kupio sam zbog povoljne cijene, ali tada sam ipak morao kupiti popularni Diabeton.U slučaju Gliclazida, odabir doze je druga priča. U početku je propisan minimum, ali za mene se pokazalo prilično slabim - šećer se beznačajno smanjio, za 0,5-0,7 mmol. Slaba pomoć kada imate šećer 9,2 mmol. Mislila sam da samo trebate duže uzimati, tada će se efekat postepeno povećavati. Što god bilo - pio sam tri tjedna, i sve bezuspješno. Tada je doza povećana - stvari su krenule nabolje, iako malo, ali nuspojave su odmah izašle - vrlo snažne. U početku su me mučile samo divlje glavobolje, ali nakon nekog vremena tome su se dodale drhtavice i konvulzije, a moj vid počeo je nestašan - sve sam oko sebe vidio kao kroz prljavo, blatno staklo. Naravno, brzo sam se oprostio od Glyclazide-a i prebacio se na Diabeton. To je druga stvar. Šećer se brzo vratio u normalu i nije izazvao gomilu nuspojava, ponekad osjećam maksimalnu slabost.

Diabefarm MV (tablete) Ocjena: 49 Top

Analog je jeftiniji od 158 rubalja.

Još jedan ruski lijek, koji se takođe pokazuje da je puno jeftiniji od Diabetona, mada se po sastavu, načinu upotrebe i indikacijama praktično ne razlikuje od njega. Kontraindiciran mlađim od 18 godina, u toku trudnoće i dojenja.

Diabeton, Diabefarm i kompanija - svi oni uzrokuju hipoglikemiju. Čak i uz minimalnu dozu, osjećala sam se loše, a što sam duže pila, još gore mi je padalo - to je bilo zbog toga što je šećer padao sve više i više. Čudna stvar - pio sam iste dvije tablete, ali iz nekog razloga mi je prvi tjedan šećer pao na oko pet, a čak i nakon nešto više od tjedan dana prestao sam se dizati iznad četiri. U isto vrijeme pojavila se užasna slabost, glava mi se vrtila cijeli dan i odbijala uopće raditi. Do početka četvrte sedmice prijema, onesvijestila se nasred ulice, nakon čega se odlučno sastavila s Diabefarmom.

S obzirom da dijabetes treba stalno uzimati, korisnije je uzimati Diabefarm - to je "brat" Diabetona, kao što se ispostavilo, to košta samo jeftinije. Djeluju na isti način - pijem 2 tablete dnevno, ujutro i navečer, to je dovoljno da šećer držim pod kontrolom. Pomaže već od prvog dana unosa, to je ono što je dragocjeno - šećer se spusti u normalu odmah, iako je ovdje prilično visok, nekada je stizao do 15. Ali morate ga piti svaki dan, u smjeru kazaljke na satu - jednom sam ujutro zaboravio da ga uzmem, pa je šećer odmah naglo skočio, tako da se morate složiti i shvatiti da smo „s Diabefarmom“ cijeli život. Učinak je složen - alat jako dobro pomaže u suzbijanju neuništivog apetita. Prije toga imao sam ozbiljnih problema sa težinom, a kad sam počeo uzimati lijek, bukvalno tjedan dana kasnije primijetio sam da mi se apetit smanjio, imao sam manje i brže se zasičio. Uz to, Diabefarm pomaže mišićima da intenzivno sagorijevaju šećer i uspostavljaju metabolizam ugljikohidrata - općenito, u toku 7 mjeseci ukupno sam smršao 18,3 kg, a proces još uvijek traje. A što se tiče nuspojava - ne biste ih se trebali bojati, ako je doza tačna i nema kontraindikacija, neće vam se ništa desiti - lijek pijem već duže vrijeme, a nisam primijetio ništa ozbiljnije od vrtoglavice.

Upotreba lijeka Diabeton

Lijek Diabeton u konvencionalnim tabletama i modificiranom oslobađanju (MV) propisan je pacijentima s dijabetesom tipa 2, kojima prehrana i vježbanje ne kontroliraju bolest dovoljno dobro. Aktivna supstanca lijeka je gliklazid. Spada u grupu sulfonilureje. Gliklazid stimulira beta ćelije gušterače na proizvodnju i lučenje više inzulina u krv, hormona koji snižava šećer.

Prije svega, preporučuje se propisivanje dijabetesu tipa 2 ne Diabetonu, već lijekovima metformin - Siofor, Glucofage ili Gliformin. Doziranje metformina postepeno se povećava sa 500-850 na 2000-3000 mg dnevno. I samo ako ovaj lijek nedovoljno snižava šećer, dodaju mu se derivati ​​sulfonilureje.

Gliclazid u tabletama sa produženim oslobađanjem djeluje jednolično 24 sata. Do danas, standardi liječenja dijabetesa preporučuju liječnicima da propisuju Diabeton MV svojim pacijentima dijabetesom tipa 2, umjesto sulfoniluree prethodne generacije. Pogledajte, na primjer, članak „Rezultati studije DYNASTY („ Dijabeton MV: promatrački program među pacijentima sa šećernom bolešću tipa 2 u uslovima rutinske prakse “)“ u časopisu „Problemi endokrinologije“ br. 5/2012, autori M. V. Shestakova, O K. Vikulova i drugi.

Diabeton MV značajno snižava šećer u krvi. Pacijentima kao da je prikladno uzimati ih jednom dnevno. Djeluje sigurnije od starijih lijekova - derivata sulfonilureje, no ima štetno djelovanje, zbog čega je dijabetičare bolje da ga ne uzimaju. Pročitajte dolje koja je šteta Diabeton-a, koja pokriva sve njegove prednosti. Web stranica Diabet-Med.Com promovira efikasne tretmane dijabetesa tipa 2 bez štetnih pilula.

  • Liječenje dijabetesa tipa 2: tehnika korak po korak - bez gladi, štetnih lijekova i ubrizgavanja inzulina
  • Siofor i Glucofage tablete - metformin
  • Kako naučiti uživati ​​u fizičkom vaspitanju

Prednosti i nedostaci

Liječenje dijabetesa tipa 2 uz pomoć lijeka Diabeton MV u kratkom roku daje dobre rezultate:

  • pacijenti su značajno smanjili šećer u krvi,
  • rizik od hipoglikemije nije veći od 7%, što je znatno niže nego kod ostalih derivata sulfoniluree,
  • je prikladno uzimati lijek jednom dnevno, tako da pacijenti ne odustaju od liječenja,
  • dok uzimamo gliklazid u tabletama sa produženim oslobađanjem, pacijentova tjelesna težina lagano se povećava.

Diabeton MB postao je popularan lijek protiv dijabetesa tipa 2, jer ima prednosti za ljekare i prikladan je za pacijente. Endokrinolozima je mnogo puta lakše propisati tablete nego motivirati dijabetičare da slijede dijetu i vježbanje. Lijek brzo snižava šećer i dobro se podnosi. Više od 1% pacijenata žali se na nuspojave, a svi ostali su zadovoljni.

Nedostaci lijeka Diabeton MV:

  1. Ubrzava smrt beta stanica pankreasa zbog čega se bolest pretvara u teški dijabetes tipa 1. To se obično događa između 2 i 8 godina.
  2. U vitkih i mršavih ljudi teški dijabetes ovisan o insulinu uzrokuje osobito brzo - najkasnije nakon 2-3 godine.
  3. Ne eliminira uzrok dijabetesa tipa 2 - smanjenu osjetljivost stanica na inzulin. Ovaj metabolički poremećaj naziva se inzulinska rezistencija. Uzimanje Diabetona može ga ojačati.
  4. Snižava šećer u krvi, ali ne smanjuje smrtnost. Ovo su potvrdili rezultati velike međunarodne studije ADVANCE.
  5. Ovaj lek može da izazove hipoglikemiju. Tačno je da je njegova verovatnoća manja nego ako se uzmu drugi derivati ​​sulfoniluree. Međutim, dijabetes tipa 2 može se lako kontrolirati bez ikakvog rizika od hipoglikemije.

Stručnjaci od 1970-ih znaju da derivati ​​sulfoniluree uzrokuju prelazak dijabetesa tipa 2 u teški dijabetes tipa 1 ovisan o inzulinu. Međutim, ovi lijekovi se i dalje propisuju. Razlog je što oni uklanjaju teret s ljekara. Da nema tableta za snižavanje šećera, liječnici će za svaki dijabetičar morati napisati dijetu, vježbe i režim inzulina. Ovo je težak i nezahvalan posao. Pacijenti se ponašaju poput heroja Puškina: „nije me teško prevariti, drago mi je što sam sebe prevario.“ Oni su voljni uzimati lijek, ali ne vole slijediti dijetu, vježbanje, a još više ubrizgavati inzulin.

Destruktivno djelovanje Diabetona na beta ćelije gušterače praktično ne tiče endokrinologa i njihovih pacijenata. O ovom problemu nema medicinskih časopisa. Razlog je taj što većina pacijenata s dijabetesom tipa 2 nema vremena preživjeti prije nego što razviju dijabetes ovisan o inzulinu. Njihov kardiovaskularni sistem je slabija karika od gušterače. Stoga umiru od srčanog udara ili moždanog udara. Liječenje dijabetesa tipa 2 temeljeno na dijeti s niskim ugljikohidratima istovremeno normalizira šećer, krvni tlak, rezultate krvnih pretraga na kolesterol i druge kardiovaskularne faktore rizika.

Rezultati kliničkih ispitivanja

Glavno kliničko ispitivanje lijeka Diabeton MV bilo je istraživanje ADVANCE: Akcija kod dijabetesa i VAskularne bolesti -
preterax i Diamicron MR kontrolirana procjena. Pokrenuta je 2001. godine, a rezultati su objavljeni u periodu 2007-2008. Diamicron MR - pod ovim nazivom gliklazid u tabletama s modificiranim oslobađanjem se prodaje u zemljama koje govore englesko. To je isto kao i lijek Diabeton MV. Preterax je kombinirani lijek za hipertenziju, čiji su aktivni sastojci indapamid i perindopril. U zemljama koje govore ruski jezik prodaje se pod imenom Noliprel. Studija je uključila 11.140 pacijenata sa dijabetesom tipa 2 i hipertenzijom. Gledali su ih ljekari u 215 medicinskih centara u 20 zemalja.

Diabeton MV snižava šećer u krvi, ali ne smanjuje smrtnost kod pacijenata s dijabetesom tipa 2.

Prema rezultatima studije, pokazalo se da tablete tlaka kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 smanjuju učestalost kardiovaskularnih komplikacija za 14%, problema s bubrezima - za 21%, smrtnosti - za 14%. Istodobno, Diabeton MV snižava šećer u krvi, smanjuje učestalost dijabetičke nefropatije za 21%, ali ne utječe na smrtnost. Izvor na ruskom jeziku - članak „Vodeno lečenje pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2: rezultati ADVANCE studije“ u časopisu System Hypertennsion No. 3/2008, autor Yu. Karpov. Izvorni izvor - „ADVANCE Collaborative Group. Intenzivna kontrola glukoze u krvi i vaskularni ishodi kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2 ”u New England Journal of Medicine, 2008, br. 358, 2560–2572.

Pacijentima sa dijabetesom tipa 2 propisuju se tablete za snižavanje šećera i injekcije inzulina ako ishrana i tjelovježba ne daju dobre rezultate. U stvari, pacijenti jednostavno ne žele slijediti niskokaloričnu dijetu i vježbanje. Radije uzimaju lijekove. Službeno se vjeruje da drugi efikasni tretmani, osim lijekova i injekcija velikih doza inzulina, ne postoje. Zbog toga liječnici i dalje koriste tablete za snižavanje šećera koje ne smanjuju smrtnost. Na Diabet-Med.Com možete saznati koliko je lako kontrolirati dijabetes tipa 2 bez „gladne“ prehrane i ubrizgavanja inzulina. Nema potrebe da se uzimaju štetni lijekovi, jer alternativni tretmani dobro pomažu.

  • Liječenje hipertenzije kod pacijenata s dijabetesom tipa 1 i 2
  • Tablete pod pritiskom Noliprel - Perindopril + Indapamid

Tablete sa modifikovanim izdanjem

Diabeton MV - tablete s modificiranim oslobađanjem. Aktivna supstanca - gliklazid - iz njih se oslobađa postepeno, a ne odmah. Zbog toga se 24 sata održava ujednačena koncentracija gliklazida u krvi. Uzimajte ovaj lek jednom dnevno. U pravilu se propisuje ujutro. Uobičajeni dijabeton (bez CF) je stariji lijek. Njegova se tableta potpuno otapa u gastrointestinalnom traktu nakon 2-3 sata. Sav gliklazid koji sadrži odmah ulazi u krvotok. Diabeton MV glatko snižava šećer, a uobičajene tablete, i njihovo djelovanje brzo prestaje.

Moderne tablete sa modificiranim oslobađanjem imaju značajne prednosti u odnosu na starije lijekove. Glavno je da su sigurnije. Dijabeton MV uzrokuje hipoglikemiju (sniženi šećer) nekoliko puta manje nego običan dijabeton i druge derivate sulfonilureje. Prema istraživanjima, rizik od hipoglikemije nije veći od 7%, a obično nestaje bez simptoma. Na pozadini uzimanja nove generacije lijekova rijetko se javlja jaka hipoglikemija s oslabljenom sviješću. Ovaj lek se dobro podnosi. Nuspojave se primjećuju kod više od 1% pacijenata.

Tablete sa modifikovanim izdanjemTablete koje brzo deluju
Koliko puta dnevno uzetiJednom dnevno1-2 puta dnevno
Stopa hipoglikemijeRelativno niskaVisokog
Iscrpljivanje beta ćelija pankreasaSporoBrzo
Povećanje težine pacijentaBeznačajnoVisokog

U člancima u medicinskim časopisima napominju kako je molekul Diabeton MV antioksidans zbog svoje jedinstvene strukture. Ali to nema praktične vrijednosti, to ne utječe na efikasnost liječenja dijabetesa. Poznato je da Diabeton MV smanjuje stvaranje krvnih ugrušaka u krvi. Ovo može smanjiti rizik od moždanog udara. Ali nigdje nije dokazano da lijek zaista daje takav efekat. Nedostaci lijeka za dijabetes, derivati ​​sulfoniluree, navedeni su gore. Kod Diabeton MV-a ti su nedostaci manje izraženi nego kod starijih lijekova. Ima blaži učinak na beta ćelije gušterače. Insulin dijabetesa tipa 1 se ne razvija tako brzo.

Kako uzimati ovaj lijek

Diabeton MV uzima se jednom dnevno, obično uz doručak. Tableta odrezanu od 60 mg može se podeliti u dva dela kako bi se dobila doza od 30 mg. Međutim, ne može se žvakati ili drobiti. Uzmi lijek sa vodom. Web lokacija Diabet-Med.Com promovira efikasne tretmane dijabetesa tipa 2. Omogućuju vam da napustite Diabeton kako ne biste bili izloženi njegovim štetnim efektima. Međutim, ako uzimate tablete, radite to svaki dan bez praznina. Inače će se šećer podići previsoko.

Uporedo s uzimanjem Diabetona, tolerancija na alkohol može se pogoršati. Mogući simptomi su glavobolja, kratkoća daha, palpitacije, bol u trbuhu, mučnina i povraćanje.

Derivati ​​sulfonilureje, uključujući Diabeton MV, nisu lijekovi prvog izbora za dijabetes tipa 2. Službeno se pacijentima preporučuje prije svega tableta metformina (Siofor, Glucofage). Postepeno, njihova se doza povećava na maksimalno 2000-3000 mg dnevno. I samo ako to nije dovoljno, dodajte još Diabeton MV. Ljekari koji propisuju dijabetes umjesto metformina čine pogrešno. Oba leka se mogu kombinovati, a to daje dobre rezultate. Još bolje, pređite na program liječenja dijabetesa tipa 2 odbijanjem štetnih pilula.

Derivati ​​sulfonilureje čine kožu osjetljivijom na ultraljubičasto zračenje. Povećani rizik od opeklina od sunca. Preporučuje se upotreba krema za sunčanje, a bolje je ne sunčati se. Razmislite o riziku od hipoglikemije koju Diabeton može izazvati. Kada vozite ili obavljate opasne radove, testirajte svoj šećer glukometrom svakih 30-60 minuta.

Ko mu ne odgovara

Diabeton MB ne treba nikome uzimati jer alternativne metode liječenja dijabetesa tipa 2 pomažu dobro i ne izazivaju nuspojave. Službene kontraindikacije su navedene u nastavku. Otkrijte i kojim kategorijama pacijenata treba sa oprezom propisati ovaj lijek.

Tokom trudnoće i dojenja, bilo koja pilula za snižavanje šećera je kontraindicirana. Diabeton MV nije propisan djeci i adolescentima jer nije utvrđena njegova učinkovitost i sigurnost za ovu kategoriju bolesnika. Ne uzimajte ovaj lijek ako ste prethodno bili alergični na njega ili na druge derivate sulfoniluree. Ovaj lijek ne bi trebali uzimati pacijenti s dijabetesom tipa 1, a ako imate nestabilan tijek dijabetesa tipa 2, česte su epizode hipoglikemije.

Derivati ​​sulfoniluree ne mogu se uzimati kod ljudi koji imaju ozbiljne bolesti jetre i bubrega. Ako imate dijabetičku nefropatiju - razgovarajte s liječnikom. Najvjerovatnije će savjetovati zamjenu tableta injekcijama insulina. Za starije ljude Diabeton MV zvanično je pogodan ako im jetra i bubrezi rade dobro. Nezvanično, potiče prelazak dijabetesa tipa 2 u teški dijabetes tipa 1 koji ovisi o insulinu.Stoga je dijabetičarima koji žele dugo živjeti bez komplikacija bolje da ga ne uzimaju.

U kojim je situacijama Diabeton MV propisan sa oprezom:

  • hipotireoza - oslabljena funkcija štitne žlijezde i nedostatak njenih hormona u krvi,
  • nedostatak hormona koje proizvode nadbubrežne žlijezde i hipofiza,
  • nepravilna ishrana
  • alkoholizam.

Dijabetonski analozi

Originalni lijek Diabeton MV proizvodi farmaceutska tvrtka Laboratory Servier (Francuska). Od oktobra 2005. godine prestala je dostavljati Rusiji lijek prethodne generacije - Diabeton 80 mg tablete za brzo djelovanje. Sada možete kupiti samo originalne tablete Diabeton MV sa modificiranim izdanjem. Ovaj oblik doziranja ima značajne prednosti, a proizvođač se odlučio koncentrirati na njega. Međutim, gliklazid u tabletama za brzo oslobađanje i dalje se prodaje. Ovo su analozi Diabeton-a, koje proizvode drugi proizvođači.

Naziv lijekaProizvodno preduzećeDržava
Glidiab MVAkrikhinRusija
DiabetalongSinteza OJSCRusija
Gliclazide MVLLC OzoneRusija
Diabefarm MVProizvodnja lijekovaRusija
Naziv lijekaProizvodno preduzećeDržava
GlidiabAkrikhinRusija
Gliklazid-AKOSSinteza OJSCRusija
DiabinaxShreya životIndija
DiabefarmProizvodnja lijekovaRusija

Pripravci čiji je aktivni sastojak gliklazid u tabletama za brzo oslobađanje sada su zastarjeli. Preporučljivo je koristiti Diabeton MV ili njegove analoge. Još bolji je tretman dijabetesa tipa 2 temeljen na dijeti sa niskim udjelom ugljikohidrata. Moći ćete zadržati stabilan normalan šećer u krvi, a nećete trebati uzimati štetne lijekove.

Diabeton ili Maninil - što je bolje

Izvor za ovaj odjeljak bio je članak „Rizici od opće i kardiovaskularne smrtnosti, kao i od infarkta miokarda i akutne cerebrovaskularne nesreće kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2, ovisno o vrsti započete hipoglikemijske terapije“, u časopisu „Dijabetes“ br. 4/2009. Autori - I.V. Misnikova, A.V. Dreval, Yu.A. Kovaleva.

Različite metode liječenja dijabetesa tipa 2 imaju različite učinke na rizik od srčanog udara, moždanog udara i ukupne smrtnosti pacijenata. Autori članka analizirali su informacije sadržane u registru dijabetes melitusa moskovske regije, koji je dio Državnog registra šećerne bolesti Ruske Federacije. Ispitali su podatke o ljudima kojima je dijagnosticiran dijabetes tipa 2 2004. godine. Usporedili su učinak sulfonilureje i metformina ako se liječe pet godina.

Pokazalo se da su lijekovi - derivati ​​sulfonilureje, više štetni nego korisni. Kako su postupili u odnosu na metformin:

  • rizik od opšte i kardiovaskularne smrtnosti udvostručen,
  • rizik od srčanog udara - povećan za 4,6 puta,
  • rizik od moždanog udara povećan je tri puta.

U isto vrijeme, glibenklamid (Maninil) je bio još štetniji od gliklazida (Diabeton). Istina, u članku nije navedeno koji su oblici Manilila i Diabetona korišteni - tablete sa produženim oslobađanjem ili konvencionalne. Bilo bi zanimljivo usporediti podatke s pacijentima s dijabetesom tipa 2 kojima je odmah propisano liječenje inzulinom umjesto tabletama. Međutim, to nije učinjeno, jer takvih pacijenata nije bilo dovoljno. Ogromna većina pacijenata kategorički je odbila ubrizgati inzulin, pa su im propisane tablete.

Često postavljana pitanja i odgovori

Diabeton je 6 godina dobro kontrolirao moj dijabetes tipa 2, i sada mi je prestao pomagati. Povećao je dozu na 120 mg dnevno, ali šećer u krvi je i dalje visok, 10-12 mmol / l. Zašto je lijek izgubio učinkovitost? Kako sada biti tretiran?

Dijabeton je derivat sulfoniluree. Ove tablete snižavaju šećer u krvi, ali imaju i štetan uticaj. Postepeno uništavaju beta ćelije pankreasa. Nakon 2-9 godina njihovog unosa pacijentu, inzulin zaista nedostaje u tijelu. Lek je izgubio svoju delotvornost jer su vam beta ćelije „izgorele“. To se moglo dogoditi i prije. Kako sada biti tretiran? Treba vam ubrizgati inzulin, nema mogućnosti. Zbog dijabetesa tipa 2 pretvorio se u teški dijabetes tipa 1. Otkažite Diabeton, prebacite se na dijetu s malo ugljikohidrata i unosite više inzulina kako bi održali normalan šećer.

Starija osoba već 8 godina boluje od dijabetesa tipa 2. Šećer u krvi 15-17 mmol / l, pojavile su se komplikacije. Uzeo je manin, sada prebačen u Diabeton - bezuspješno. Trebam li početi uzimati amaril?

Ista situacija kao i autora prethodnog pitanja. Zbog dugogodišnjeg nepravilnog liječenja, dijabetes tipa 2 se pretvorio u ozbiljan dijabetes tipa 1. Nijedna pilula neće dati rezultat. Slijedite program dijabetesa tipa 1, počnite ubrizgavati inzulin. U praksi je obično nemoguće uspostaviti pravi tretman za starije dijabetičare. Ako pacijent pokaže zaboravnost i tvrdoglavost - ostavite sve kako je i mirno pričekajte.

Za dijabetes tipa 2, doktor mi je propisao 850 mg dnevno Siofor. Nakon 1,5 mjeseca prebacila se na Diabeton, jer šećer uopće nije pao. Ali, novi lijek je i od male koristi. Da li se isplati otići na Glibomet?

Ako Diabeton ne snizi šećer, onda Glybomet neće biti od koristi. Ako želite sniziti šećer, počnite ubrizgavati inzulin. Za situaciju uznapredovalog dijabetesa još nije pronađen nijedan drugi učinkovit lijek. Prije svega, prijeđite na dijetu s malo ugljikohidrata i prestanite uzimati štetne lijekove. Međutim, ako ste već imali dugu povijest dijabetesa tipa 2 i liječili ste se pogrešno tokom posljednjih godina, onda ćete također trebati ubrizgati inzulin. Jer je gušterača osiromašena i ne može se nositi bez podrške. Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata snižavat će vaš šećer, ali ne prema normi. Kako se komplikacije ne bi razvile, šećer ne bi trebao biti viši od 5,5-6,0 mmol / l 1-2 sata nakon obroka i ujutro na prazan stomak. Nežno ubrizgajte malo inzulina kako biste postigli ovaj cilj. Glibomet je kombinirani lijek. Sadrži i glibenklamid, koji ima isto štetno dejstvo kao i Diabeton. Ne koristite ovaj lijek. Možete uzeti „čisti“ metformin - Siofor ili Glyukofazh. Ali nikakve tablete ne mogu zamijeniti injekcije insulina.

Da li je moguće kod dijabetesa tipa 2 istovremeno uzimati Diabeton i reduksin za mršavljenje?

Kako Diabeton i reduksin međusobno djeluju - nema podataka. Međutim, Diabeton potiče proizvodnju inzulina od strane gušterače. Inzulin zauzvrat pretvara glukozu u masti i inhibira razgradnju masnog tkiva. Što je više inzulina u krvi, teže je smršavjeti. Dakle, Diabeton i reduksin imaju suprotan učinak. Reduxin uzrokuje značajne nuspojave i na njega se brzo razvija ovisnost. Pročitajte članak „Kako smršaviti sa dijabetesom tipa 2“. Prestanite uzimati Diabeton i reduksin. Prebacite se na dijetu sa niskim ugljikohidratima. Normalizira šećer, krvni pritisak, holesterol u krvi i višak kilograma takođe odlazi.

Već dvije godine uzimam Diabeton MV, šećer na glavi zadržava oko 5,5-6,0 mmol / l. Međutim, nedavno je počeo osjećaj pečenja u stopalima i vid pada. Zašto nastaju komplikacije dijabetesa iako je šećer normalan?

Liječnik je propisao Diabeton za visoki šećer, kao i za niskokaloričnu i nemasnu dijetu. Ali nije rekao koliko treba ograničiti unos kalorija. Ako pojedem 2.000 kalorija dnevno, je li to normalno? Ili ti treba još manje?

Gladna dijeta teoretski pomaže u kontroli šećera u krvi, ali u praksi ne. Jer svi pacijenti se odvajaju od nje. Ne treba stalno živjeti od gladi! Naučite i slijedite program liječenja dijabetesa tipa 2. Prebacite se na dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata - ona je srdačna, ukusna i dobro snižava šećer. Prestanite uzimati štetne tablete. Ako je potrebno, ubrizgajte malo više inzulina. Ako vam dijabetes ne ide, tada možete zadržati normalan šećer bez ubrizgavanja inzulina.

Uzimam Diabeton i Metformin da nadoknadim svoj T2DM. Šećer u krvi sadrži 8-11 mmol / L Endokrinolog kaže da je to dobar rezultat, a moji zdravstveni problemi povezani su sa godinama. Ali osjećam da se razvijaju komplikacije dijabetesa. Koji efikasniji tretman možete preporučiti?

Normalni šećer u krvi - kao i kod zdravih ljudi, ne veći od 5,5 mmol / l nakon 1 i 2 sata nakon jela. U bilo kojem većem stepenu razvijaju se dijabetesne komplikacije. Da biste snizili nivo šećera i održali ga stabilno normalnim, proučite i slijedite program liječenja dijabetesa tipa 2. Povez na njega dat je u odgovoru na prethodno pitanje.

Ljekar je propisao da se Diabeton MV uzima noću, kako bi se ujutro na prazan stomak stvorio normalan šećer. Ali upute govore da trebate uzeti ove tablete za doručak. Kome da verujem - uputstva ili mišljenje lekara?

Pacijent s dijabetesom tipa 2 s iskustvom od 9 godina, starost 73 godine. Šećer raste do 15-17 mmol / l, a manin ga ne snižava. Počeo je dramatično gubiti kilograme. Da pređem na Diabeton?

Ako manin ne snizi šećer, onda neće imati smisla od Diabetona. Počeo sam dramatično smršavjeti - što znači da nijedna pilula neće pomoći. Obavezno ubrizgavajte inzulin. Trčanje dijabetesa tipa 2 pretvorilo se u teški dijabetes tipa 1, pa morate proučiti i implementirati program liječenja dijabetesa tipa 1. Ako nije moguće uspostaviti injekcije inzulina starijim dijabetičarima, ostavite sve kako je i mirno pričekajte kraj. Pacijent će živjeti duže ako otkaže sve tablete protiv dijabetesa.

Pregledi pacijenata

Kada ljudi počnu uzimati Diabeton, šećer u krvi im se brzo smanjuje. Pacijenti to bilježe u svojim recenzijama. Tablete sa modifikovanim oslobađanjem rijetko uzrokuju hipoglikemiju i obično se dobro podnose. Ne postoji niti jedan pregled lijeka Diabeton MV u kojem se dijabetičar žali na hipoglikemiju. Nuspojave povezane s iscrpljivanjem gušterače ne razvijaju se odmah, već nakon 2-8 godina. Stoga ih pacijenti koji su nedavno počeli uzimati lijek ne spominju.

Oleg Chernyavsky

Već 4 godine uzimam Diabeton MV 1/2 tabletu ujutro tokom doručka. Zahvaljujući tome, šećer je gotovo normalan - od 5,6 do 6,5 mmol / L. Prethodno je dostizala 10 mmol / l, sve dok nije počela da se liječi ovim lijekom. Nastojim ograničiti slatkiše i jedem umjereno, kao što je ljekar savjetovao, ali ponekad se razgradim.

Komplikacije dijabetesa nastaju kada se šećer drži povišen nekoliko sati nakon svakog obroka. Međutim, nivo glukoze u plazmi na testu može ostati normalan. Kontrolirati šećer na post i ne mjeriti ga 1-2 sata nakon obroka je samoobmana. To ćete platiti ranom pojavom hroničnih komplikacija. Napominjemo da su službeni standardi šećera u krvi dijabetičari precijenjeni. U zdravih ljudi šećer nakon jela ne poraste iznad 5,5 mmol / L. Isto tako trebate težiti takvim pokazateljima, a ne slušati bajke da je šećer nakon jela 8-11 mmol / l odličan. Postizanje dobre kontrole dijabetesa može se postići prelaskom na dijetu sa niskim udjelom ugljikohidrata i ostalim aktivnostima opisanim na web stranici Diabet-Med.Com.

Svetlana Voitenko

Endokrinolog mi je propisao dijabetes, ali ove su se tablete samo pogoršale. Uzimam ga dvije godine, a za to vrijeme sam se pretvorio u pravu staricu. Izgubila sam 21 kg. Vid pada, koža stari pred očima, pojavili su se problemi s nogama. Šećer je čak zastrašujuće mjeriti glukometrom. Bojim se da se dijabetes tipa 2 nije pretvorio u teški dijabetes tipa 1.

U pretilih bolesnika sa dijabetesom tipa 2, derivati ​​sulfoniluree iscrpljuju gušteraču, obično nakon 5-8 godina. Nažalost, vitki i mršavi ljudi to rade mnogo brže. Proučite članak o LADA dijabetesu i poduzmite testove koji su u njemu navedeni. Iako je došlo do neobjašnjivog gubitka kilograma, tada je bez analize sve jasno ... Proučite program liječenja dijabetesa tipa 1 i slijedite preporuke. Odbacite Diabeton odmah. Injekcije inzulina su neophodne, ne možete bez njih.

Andrey Yushin

Nedavno mi je dežurni ljekar dodao 1/2 tablete metformina koju sam već ranije uzimala. Novi lijek izazvao je atipičnu nuspojavu - probavne probleme. Nakon jela osjetim težinu u stomaku, nadimanje, ponekad žgaravicu. Istina, apetit je opao. Ponekad uopće ne osjećate glad, jer je želudac već pun.

Opisani simptomi nisu nuspojave lijeka, već komplikacija dijabetesa koja se zove gastropareza, djelomična želudačna paraliza. Nastaje zbog poremećaja provođenja živaca koji ulaze u autonomni nervni sistem i kontroliraju probavu. Ovo je jedna od manifestacija dijabetičke neuropatije. Posebne mjere moraju se poduzeti protiv ove komplikacije. Pročitajte članak "Dijabetička gastropareza" detaljnije. On je reverzibilan - možete ga se u potpunosti riješiti. Ali liječenje predstavlja mnogo problema. Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata, vježbanje i ubrizgavanje inzulina pomoći će normalizaciji šećera tek nakon što funkcionišete vaš želudac. Diabeton treba otkazati, kao i svi drugi dijabetičari, jer je štetan lijek.

Nakon čitanja članka naučili ste sve što trebate o lijeku Diabeton MV. Ove tablete brzo i snažno snižavaju šećer u krvi. Sada znate kako to rade. Detaljno je opisano gore kako se Diabeton MV razlikuje od derivata sulfoniluree prethodne generacije. Ima prednosti, ali nedostaci ih i dalje nadmašuju. Preporučljivo je preći na program liječenja dijabetesa tipa 2 odbijanjem uzimanja štetnih tableta. Isprobajte dijetu s malo ugljikohidrata - i nakon 2-3 dana vidjet ćete da lako možete zadržati normalan šećer. Nije potrebno uzimati derivate sulfonilureje i patiti od njihovih nuspojava.

Pogledajte video: По быстрому о лекарствах Гликлазид (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar