Neprijateljska olovka i flekspen u čemu je razlika

Ljudi, recite mi razliku između NovoRapid-Flexpen-a i NovoRapid-Penfill-a.

    posable9905 07. prosinca 2014. 00:24

Fleks u olovkama, penfil u ulošcima. I to je isti inzulin.

    asher199404 07. decembar 2014. 00:26
    asher199404 07. decembar 2014. 00:28

Činjenica da su olovka i kertridži jasni. To je bolje.

    posable9905 07. decembar 2014. 00:30

asher199404, napisao sam istu stvar. Kakva je razlika ako se sipa jedno te isto.

    asher199404 07. decembar 2014. 00:33

Dali su mi Penfill. Iako su prije toga dobijali olovke, a majci sam recept davao šta će dobiti, danas sam došao i vidio u šoku.

    posable9905 07. prosinca 2014 00:38

asher199404, zašto u šoku ?!

    asher199404 07. decembar 2014. 00:40

Zašto su napisali pogrešnu stvar ili dali

    guska 07. decembar 2014. 00:40

Gdje se ubaci uložak i ne ubiju chtoli?

    asher199404 07. decembar 2014. 00:45

Činjenica da razumijem uloške za olovku, ali od samog početka mi niko nije dao olovku. I dali su ga spremni. Šta mogu sada učiniti?

    guska 07. decembar 2014. 01:04

asher199404, uzmi kvaku. Krajnji inzulinski fleks? Ako ne, onda možete pitati endokrinologa, ali ako hitno, onda kupite, u ljekarnama bi trebalo biti

    _7tragic81 07. decembar 2014. 01:04

asher199404, u Moskvi? Dođi sutra, dat ću olovku

    posable9905 07. decembar 2014. 01:11

asher199404, problem nije u onome što radiš, raduj se što si dao))) i trebaš pitati ili kupiti olovku od kraja

    asher199404 07. decembar 2014. 01:18

Da, od samog početka su mi bile propisane olovke za jednokratnu upotrebu. inzulin je završio izbacio olovku, ovoga puta otišao je endokrinologu i pitala je šta je Koliji rekao da je to lantus i Novorapid Felix olovka.

    asher199404 07. decembar 2014. 01:29

Rekla je da je dobro napisala, dođavola, one iste pisanice koje nećete izdvojiti. u četvrtak kod nas nije radila ljekarna, gdje daju lijek. Ostavio sam recept mami za primanje.

    asher199404 07. decembar 2014. 01:30

Danas sam došao da vidim ne olovke, već patrone.

    posable9905 07. prosinca 2014. 01:48

asher199404, to smo razumjeli) ali u redu je samo treba olovka! Dakle, jednokratna dostava je istekla

    marseilles 07. decembar 2014. 10:21

U ekstremnim slučajevima možete koristiti špricu za jednokratnu upotrebu iz boce!

    anastomoza 07. decembar 2014. 11:46

Inzulin je isti, oblik oslobađanja je različit. Takođe u teglama

    antipatija 07. decembar 2014. 12:07

Općenito, čini mi se da doza u jednokratnim olovkama nije osobito točna. po mom mišljenju, bolje je da isti inzulin u kasetama kratko uđe u normalnu finu olovku za višekratnu upotrebu od ove plastične jednokratne upotrebe, već sam mnogo puta primetio da se tamo nešto zaglavilo, a insusi nisu „gotovi“, iako je „klip“ stisnut na nulu. a onda sljedeći put kada se ubrizga taj "zaglavljeni" inzulin .. a ispostavilo se da je jednom kratko i sekundu pauze i uhvatio gipku .. a on sam nije razumio zašto.

    posable9905 07. prosinca 2014. 12:35

antipatija, i dalje fleks ponekad teče! Takođe u patronama koje volim

Razlika u lijekovima

U borbi protiv dijabetesa koriste se dva oblika lijeka. NovoRapid Penfill je predstavljen uložakom (zamenljivim) napravljenim od hidroliznog stakla prve klase, 5 komada u blisteru, upakovanom u kutiju. NovoRapid Flexpen dostupan je u 5 olovki za jednokratnu upotrebu u jednom pakovanju. Uprkos različitom obliku, sadržaj lijekova je identičan - bezbojna tekućina, u 1 ml koje sadrži aspart inzulina u količini od 100 PIECES. Jedan takav mali kontejner sadrži 300 jedinica. (3 ml) tečnost.

Indikacije i kontraindikacije

Lijek je propisan i za inzulinske bolesnike i za bolesnike koji nisu ovisni o insulinu. Razlozi za odbijanje upotrebe:

  • hipoglikemija,
  • netolerancija na aspart inzulin ili druge komponente lijeka,
  • djeca mlađa od 2 godine (zbog nedostatka podataka o istraživanju koji mogu potvrditi sigurnost NovoRapida za ovu dobnu kategoriju).

Vratite se na sadržaj

Primjena

Uvođenje "Flexpen" i "Penfill" provodi se pomoću dvije metode - intravenskom i subkutanom injekcijom. Lekar odabire određenu dozu za svakog dijabetičara. Zbog činjenice da je NovoRapid brzi inzulin, koristi se zajedno s agensom dugog djelovanja. U svakom slučaju, potrebno je kontrolirati razinu šećera i prilagoditi količinu primijenjenog lijeka. Dnevna doza je 0,5-1 jedinica. po 1 kg tjelesne težine. Ako ubrizgavate lijek prije jela, tada inzulin može osigurati tijelu 50 do 70%, ostatak čini analog dugotrajne djelotvornosti.

Potreba za prilagođavanjem doze javlja se u slučaju povećane fizičke aktivnosti, uz promjenu prehrane ili pridružene bolesti. "Flexspen" i "Penfill" koriste se supkutano, birajući najčešće za ubrizgavanje područje prednjeg trbušnog zida (na ovom mjestu komponente lijeka se brzo apsorbiraju). Kako bi se izbjegao razvoj lipodistrofije, potrebna je promjena mjesta ubrizgavanja. Intravenska injekcija je dozvoljena samo posebno obučenom medicinskom osoblju.

NovoRapid se ne sme davati intramuskularno.

Tijekom postupka treba imati na umu da ispod kože igla mora biti najmanje 6 sekundi. Držite pritisnut gumb dok ga ne uklonite. Ovo je potrebno za primanje lijeka u cijelosti, kao i kako bi se spriječilo da krv uđe u iglu ili posudu s lijekom. Kontejner se ne može napuniti insulinom.

Značajke skladištenja

Lijekove "FlexPen" i "Penfill" držite izvan dohvata djece, podalje od izvora topline, na temperaturi 2-8 ° C. Držite u frižideru dalje od zamrzivača, lijek se ne smije zamrzavati. Zaštititi od svetlosti (lek mora ostati u kutiji). Na dršci se mora nositi kapa. Rok trajanja je 30 meseci. Otvorene posude i već korištene olovke za špriceve više se ne mogu stavljati u hladnjak. U ovom obliku mogu se čuvati najviše 28 dana pri temperaturama do 30 ° C.

Nuspojave

Brzi inzulin može izazvati neželjenu reakciju, naime pojavu hipoglikemije. Njegove manifestacije:

  • pojačano znojenje
  • blanširanje kože,
  • neobjašnjiva tjeskoba
  • drhtanje nogu i ruku
  • odvlačenje pažnje
  • loša orijentacija u prostoru,
  • slabost
  • vrtoglavica
  • mučnina
  • glavobolje
  • oštećenje vida,
  • palpitacije srca,
  • pojava pojačanog apetita.

S naglim padom šećera u krvi, pacijent se može onesvijestiti.

Glikemiju prate i konvulzije, gubitak svijesti, oslabljena moždana aktivnost i mogu izazvati fatalan ishod. Možda pojava kvarova u probavnom traktu i alergijske manifestacije. Ponekad dolazi do smanjenja pritiska. Povremeno koža na mestu ubrizgavanja postane crvena i natečena, javlja se svrab. Sve su ove manifestacije nedosljedne i izazivaju ih izlaganjem lijeka dijabetičarima ovisnim o dozi.

Izbor alata

Dijabetičari tipa 1 radije koriste Penfill jer lijek smanjuje nivo glukoze tokom prva 4 sata nakon jela. U slučaju unošenja lijeka direktno pod kožu, nakon 10 minuta, aktivna tvar počinje djelovati. Daljnja 2 sata, učinak lijeka dostiže svoj vrhunac, a nakon još 4 sata trebate ga ponovo unijeti. Uprkos istom sadržaju, neki pacijenti ističu da je lijek u spremnicima prikladniji za upotrebu od FlexPen, čiji uređaj olovke štrcaljke može postati neupotrebljiv u najnepovoljnijem trenutku. Izbor jednog ili drugog lijeka ovisi o individualnim preferencijama pacijenata.

Ovo je lijek s hipoglikemijskim učinkom, koji je analog ljudskog inzulina kratkog djelovanja. Novulinid inzulin proizvodi se metodom rekombinantne DNA biotehnologijom korištenjem soja Saccharomyces cerevisiae, pri čemu se prolin (aminokiselina) u položaju B28 zamjenjuje aspartanskom kiselinom.

Ovaj lek se veže za specifične receptore koji se nalaze na spoljnoj citoplazmatskoj membrani ćelija.

Kao rezultat toga, nastaje kompleks receptora za inzulin koji stimulira neke procese unutar ćelija, uključujući aktiviranje sinteze ključnih enzima (glikogen sintetaza, hekokinaza, piruvat kinaza).

Smanjenje koncentracije glukoze u krvi nastaje kao rezultat povećanja njegovog transporta unutar ćelija, aktiviranja asimilacije tkivima u tijelu, a također zbog poticanja procesa glikogenogeneze, lipogeneze i smanjenja stope stvaranja glukoze u jetri.

Pri zamjeni aminokiseline prolina u regiji B28 aspartanskom kiselinom u lijeku Novo Rapid Flexpen, smanjuje se tendencija molekula da stvaraju heksamere, a ova tendencija je sačuvana u otopini običnog inzulina.

S tim u vezi, ovaj lijek se mnogo bolje apsorbuje supkutanom primjenom, a njegovo djelovanje razvija se mnogo ranije nego u topljivom ljudskom inzulinu.

NovoRapid Flexpen je mnogo efikasniji u smanjenju glukoze u krvi prva četiri sata nakon obroka u odnosu na ljudski inzulin. U osoba sa šećernom bolešću tipa 1, kod primjene ovog sredstva primijećena je niža postprandijalna koncentracija šećera u usporedbi s ljudskim inzulinom.

Novo Rapid Flexpen ima kraće trajanje djelovanja s potkožnim davanjem nego rastvorljivi ljudski inzulin.

Supkutanom injekcijom lijek počinje djelovati za deset do dvadeset minuta, a maksimalni učinak razvija se 1 do 3 sata nakon primjene. Trajanje lijeka je tri do pet sati.

Primjena Novo Rapida Flexpen kod dijabetičara s bolešću tipa 1 smanjuje vjerojatnost nastanka noćne hipoglikemije u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom. Nije primijećen značajan rizik od povećane hipoglikemije tokom dana.

Ovaj lijek u smislu molarnosti je izjednačen sa humanim rastvorljivim inzulinom.

Usisavanje

Sa supkutanom primjenom inzulina, aspart ima 2 puta kraće vrijeme da postigne maksimalnu koncentraciju u krvnoj plazmi nego uvođenjem topljivog ljudskog inzulina.

Maksimalni sadržaj plazme u prosjeku je 492 + 256 mmol / litri, a postiže se kada se lijek primjenjuje bolesnicima sa šećernom bolešću tipa 1 u dozi od 0,15 U / kg tjelesne težine nakon oko četrdeset minuta. Na početni nivo, sadržaj inzulina dolazi 5 nakon injekcije.

Kod šećerne bolesti tipa 2, stopa apsorpcije se blago smanjuje, što objašnjava nižu maksimalnu koncentraciju (352 + 240 mmol / litra) i duži period njenog postizanja (oko jedan sat).

Vrijeme postizanja maksimalne koncentracije inzulina aspart mnogo je kraće nego kod upotrebe topljivog ljudskog inzulina, dok je interindividualna varijabilnost koncentracije za njega mnogo veća.

Farmakokinetika u posebnim kliničkim slučajevima

Rad na farmakokinetici ovog lijeka nije proveden kod starijih pacijenata i kod osoba s oštećenom funkcijom jetre ili bubrega.

U djece u dobi od šest do dvanaest godina, kao i kod adolescenata od 13 do 17 godina, s dijabetesom tipa 1, aspart inzulina se brzo apsorbira u obje dobi, a razdoblje za postizanje maksimalne koncentracije jednako je vremenu u odraslih.

No, između ove dvije dobne skupine postoje razlike u veličini koncentracije, stoga je vrlo važno pojedinačno odabrati dozu lijeka, ovisno o kojoj dobnoj skupini pacijent pripada.

  1. Šećerna bolest ovisna o insulinu (prvi tip).
  2. Dijabetes melitus neovisan o insulinu (tip 2) u fazi rezistencije na oralne hipoglikemijske agense ili s djelomičnom rezistencijom na ove lijekove (kao dio složene terapije), kao i s interkurentnim bolestima.

Novo Rapid Flexpen ima potkožni i intravenski put primjene. Ovaj lijek počinje brže djelovati i ima kraće trajanje djelovanja od topljivog ljudskog inzulina.

Mora se davati neposredno prije jela ili odmah nakon jela (zbog brzog početka djelovanja).

Za svakog pojedinog pacijenta ljekar odabire dozu inzulina pojedinačno, na osnovu sadržaja šećera u krvi. Novo Rapid Flexpen se obično kombinira sa drugim inzulinskim preparatima (dugotrajnog ili srednjeg trajanja), koji se primjenjuju najmanje jednom dnevno.

Obično je dnevna potreba osobe za insulinom između 0,5 i 1 U / kg tjelesne težine. Ova potreba je 50-70% zadovoljna unošenjem lijeka Novo Rapid Flexpen prije obroka, a preostala količina uzima se inzulinom produljenog djelovanja.

Sa uvođenjem temperatura lijeka treba odgovarati temperaturi okoline.

Svaka olovka za šprice za inzulin ima individualnu upotrebu i zabranjeno je ponovno punjenje.

Ako se Novo Rapid Flexpen koristi istovremeno s drugim insulinama u injekcijskim peresima Flexpen, tada je za unošenje svake vrste inzulina potrebno koristiti zasebne sustave ubrizgavanja.

Prije uvođenja ovog lijeka, potrebno je provjeriti ambalažu, pročitati naziv i provjeriti je li vrsta inzulina odabrana pravilno.

Pacijent uvijek mora provjeriti uložak s lijekom, uključujući i gumeni klip. Sve su preporuke detaljno opisane u uputama za sustave primjene inzulina. Gumena membrana mora biti tretirana pamučnim brisom umočenim u etilni alkohol.

Zabranjena je upotreba lijeka Novo Rapid Flexpen ako:

  • uloženi uložak ili olovka špriceva,
  • kertridž je slomljen ili oštećen, jer to može dovesti do curenja insulina,
  • vidljivi dio gumenog klipa je širi od bijele kodne trake,
  • inzulin je skladišten u uvjetima koji ne odgovaraju onima navedenim u uputama ili je bio zamrznut,
  • inzulin je postao obojen ili je otopina mutna.

Za ubrizgavanje, igla se mora umetnuti ispod kože i pritisnuti dugme za početak sve do kraja. Nakon ubrizgavanja, igla mora biti ostavljena ispod kože najmanje 6 sekundi. Dugme olovke štrcaljke mora biti pritisnuto dok igla nije potpuno uklonjena.

Nakon svake injekcije igla se mora izvaditi, jer ako se to ne učini, tada može procuriti tekućina iz uloška (zbog temperaturne razlike) i koncentracija inzulina će se promijeniti.

Punjenje uložaka insulinom zabranjeno je.

Pri korištenju insulinskog sistema za duže infuzije moraju se poštovati sljedeća pravila:

  1. Cijevi s unutarnjom površinom poliolefina ili polietilena moraju proći kontrolu i biti odobrene za upotrebu u pumpnim sustavima.
  2. Određena količina inzulina, uprkos stabilnosti, može se apsorbovati materijalom od kog je sistem načinjen.
  3. Kada koristite Novo Rapid pumpni sistem, on se ne može kombinovati sa drugim vrstama insulina.
  4. Moraju se strogo pridržavati svih preporuka i uputstava liječnika za upotrebu Novo Rapid-a u pumpnom sustavu.
  5. Prije nego što počnete koristiti sustav, morate pažljivo proučiti informacije o mjerama koje treba poduzeti u slučaju bolesti, podizanja ili snižavanja šećera u krvi ili kada se sistem pokvari.
  6. Prije umetanja igle ruke i kožu treba oprati sapunom kako bi se spriječilo da infekcija uđe na mjesto ubrizgavanja.
  7. Prilikom punjenja rezervoara vodite računa da u štrcaljki ili epruveti nema velikih mjehurića zraka.
  8. Zamijenite epruvete i igle samo u skladu s uputama koje ste dobili s ovim infuzijskim setom.
  9. Potrebno je kontinuirano pratiti koncentraciju glukoze kako bi se na vrijeme otkrio mogući raspad inzulinske pumpe i spriječili poremećaji metabolizma ugljikohidrata.
  10. U slučaju neuspjeha sistema pumpi za inzulin, uvijek trebate sa sobom zadržati rezervni inzulin za supkutanu primjenu kako biste spriječili razvoj hiperglikemije.

Nuspojava

Nuspojave lijeka povezane s njegovim učinkom na metabolizam ugljikohidrata su hipoglikemija. Njegove manifestacije:

  • pojačano znojenje
  • blijedost kože
  • tremor, nervoza, osećaj anksioznosti,
  • slabost ili neobičan umor,
  • kršenje koncentracije i orijentacije u prostoru,
  • vrtoglavica i glavobolja
  • snažan osjećaj gladi
  • privremeno oštećenje vida,
  • tahikardija, pad pritiska.

Teška hipoglikemija može dovesti do konvulzija i gubitka svijesti, oštećenja moždanih funkcija (privremenih ili nepovratnih) i smrti.

Nerijetko se javljaju alergijske reakcije, mogu se javiti osip ili osip na koži. Anafilaktički šok je izuzetno rijedak. Generalizirana alergija može se očitovati kožnim osipom, svrbežom, pojačanim znojenjem, probavnim smetnjama, angioedemom, tahikardijom i smanjenim pritiskom, otežanim disanjem.

Lokalne alergijske manifestacije (edemi, crvenilo, svrbež na mjestu ubrizgavanja) u pravilu su privremene i prolaze kroz terapiju.

Rijetko se može javiti lipodistrofija.

Ostale nuspojave uključuju oticanje (rijetko) i oslabljenu refrakciju (rijetko). Te su pojave obično i privremene.

Djelovanje plute lijeka Novo Rapid Flexpen obično ovisi o dozi i javlja se kao rezultat farmakološkog djelovanja inzulina.

Trudnoća i dojenje

Trudnice nemaju puno iskustva s upotrebom Novo Rapid Flexpena. Eksperimenti na eksperimentalnim životinjama nisu otkrili razlike između inzulina aspart i humanog inzulina u embriotoksičnosti i teratogenosti.

Tokom perioda planiranja trudnoće i tokom cijelog razdoblja trudnoće potrebno je pažljivo pratiti stanje žene s dijabetesom i stalno pratiti nivo glukoze u krvi.

U prvom tromjesečju obično se smanjuje potreba za inzulinom, a u drugom i trećem tromjesečju počinje njegovo postepeno povećavanje.

Za vrijeme porođaja i odmah nakon njih, potreba može ponovo pasti. Obično se nakon porođaja brzo vraća na početni nivo koji je bio prije trudnoće.

Tokom dojenja dozvoljeno je bez ograničenja koristiti Novo Rapid Flexpen, jer njegova primjena dojilja ne predstavlja opasnost za bebu. Ali ponekad je potrebno izvršiti prilagođavanje doze.

Predoziranje

Glavni simptom predoziranja je hipoglikemija, u nekim slučajevima može biti potrebna hitna pomoć zbog hipoglikemijske kome.

S blagim stupnjem pacijent se može sam nositi uzimajući hranu šećer, glukozu ili ugljikohidrate. Pacijenti uvijek trebaju imati slatkiše, kolačiće ili voćni sok.

Kod teške hipoglikemije i gubitka svijesti, osoba treba ubrizgati 40% otopinu glukoze intravenski, supkutano ili intramuskularno glukagon u dozi od 0,5-1 mg.

Nakon povratka svijesti, pacijent treba uzimati hranu s ugljikohidratima kako bi se spriječila ponovna pojava hipoglikemije.

Uslovi skladištenja i rok trajanja

Lijek pripada listi B.

Neotvorena pakovanja treba čuvati u frižideru na temperaturi 2-8 stepeni. Ne čuvajte insulin u blizini zamrzivača i ne smrzavajte. Uvek nosite zaštitnu kapu kako biste zaštitili Novo Rapid Flexpen od svetlosti.

Rok trajanja lijeka je 2 godine.

Ne preporučuje se čuvanje započetih olovki za špriceve u hladnjaku. Prikladni su za upotrebu u roku od mjesec dana nakon otvaranja i čuvanja na temperaturi ne većoj od 30 stepeni.

Odredbe za odmor

Novo Rapid Flexpen izdaje se iz ljekarni samo na recept.

Trošak od 100 IU prosječno je u lancu ljekarni 1700-2000r

Lijek NovoRapid (inzulin) potpuno je novi lijek. Nadoknađuje nedostatak ljudskog inzulina i ima nekoliko prednosti u odnosu na druge vrste hormona. Brzo se dobija i u trenu smanjuje šećer. Može se koristiti bez obzira na obrok. Smatra se ultra kratkim inzulinom.

Sastav dijabetičara

NovoRapid dijabetički proizvod (inzulin) proizvodi se u dva oblika - to su zamjenjivi ulošci Penfill i gotove olovke FlexPen.

Sastav uloška i olovke je isti - to je bistra tekućina za injekcije, gdje 1 ml sadrži aktivnu komponentu inzulina aspart u količini od 100 PIECES. Jedan zamjenjivi uložak, poput jedne olovke, sadrži oko 3 ml otopine, što je 300 jedinica.

Kartuše su napravljene od hidroliznog stakla I klase. S jedne strane zatvoreni poliizoprenskim i bromobutilnim gumenim diskovima, s druge strane posebnim gumenim klipovima. U aluminijskom blisteru se nalazi pet zamjenjivih uložaka, a jedan blister je ugrađen u kartonsku kutiju. Na sličan način izrađene su olovke za injekcije FlexPen. Jednokratne su i dizajnirane su za nekoliko doza. U kartonskoj kutiji ih je pet.

Lijek se čuva na hladnom mjestu, pri temperaturi od 2-8 ° C. Ne smije se postavljati u blizinu zamrzivača, niti smije biti smrznuta. Takođe, zamjenjive uložake i olovke za šprice treba zaštititi od sunčeve topline. Ako se otvori NovoRapid insulin (uložak), on se ne može čuvati u hladnjaku, ali treba ga koristiti u roku od četiri nedelje. Temperatura skladištenja ne smije biti veća od 30 ° C. Rok trajanja neotvorenog inzulina je 30 meseci.

Farmakologija

Lijek NovoRapid (inzulin) ima hipoglikemijski učinak, a aktivna komponenta, inzulin aspart, analog je hormona kratkog djelovanja koji proizvodi čovjek. Ova supstanca se dobija pomoću posebne biotehnologije rekombinantne DNK. Ovde se dodaje soj Saccharomyces cerevisiae, a aminokiselina koja se naziva „prolin“ privremeno je zamenjena aspartijskom.

Lijek dolazi u kontakt sa receptorima vanjske citoplazmatske membrane ćelija, gdje formira čitav kompleks inzulinskih završetaka, aktivira sve procese koji se odvijaju unutar stanica. Nakon smanjenja količine glukoze u plazmi dolazi do povećanja unutarćelijskog transporta, povećanja probavljivosti različitih tkiva, povećanja glikogenogeneze i lipogeneze. Brzina stvaranja glukoze u jetri se smanjuje.

Zamjenom aminokiseline prolina aspartanskom kiselinom kada je izložena inzulinu aspart smanjuje se sposobnost molekula da stvaraju heksamere. Ova vrsta hormona bolje se apsorbuje supkutanom masnoćom, utječe na tijelo brže od učinka topljivog standardnog ljudskog inzulina.

U prva četiri sata nakon obroka, inzulin aspart smanjuje nivo šećera u plazmi brže od topljivog ljudskog hormona. Ali efekat NovoRapide sa supkutanom primjenom kraći je od efekta topivog čovjeka.

Koliko dugo djeluje NovoRapid? Ovo pitanje brine većinu ljudi sa dijabetesom. Dakle, efekat leka se javlja nakon 10-20 minuta nakon injekcije. Najveća koncentracija hormona u krvi uočena je 1-3 sata nakon upotrebe lijeka. Alat utječe na tijelo 3-5 sati.

Studije pojedinaca oboljelih od dijabetesa tipa I pokazale su višestruko smanjenje rizika od noćne hipoglikemije prilikom upotrebe NovoRapide, posebno u usporedbi s primjenom topljivog ljudskog inzulina. Pored toga, došlo je do značajnog smanjenja postprandijalne glukoze u plazmi kada je ubrizgan inzulin aspart.

Lijek "NovoRapid": upute za upotrebu

Lijek NovoRapid analog je insulinu. Počinje djelovati odmah nakon injekcije. Doziranje za svakog pacijenta je individualno, a bira ga liječnik. Da bi se postigao najbolji rezultat, ovaj hormon se kombinira sa inzulinom s produženim ili srednjim djelovanjem.

Da bismo kontrolirali glikemiju, stalno se mjeri količina glukoze u krvi i pažljivo se bira doza inzulina. U pravilu, dnevna doza za odrasle i djecu kreće se od 0,5-1 U / kg.

Kada se ubrizga lijek NovoRapid (upute za uporabu detaljno opisuju redoslijed primjene lijeka), čovjekova potreba za inzulinom osigurana je za 50-70%. Ostatak je zadovoljan primjenom dugotrajnog (dugotrajnog) inzulina. Povećanje pacijentove fizičke aktivnosti i promjena prehrane, kao i postojeće popratne patologije, često zahtijevaju promjenu primijenjene doze.

Hormon NovoRapid, za razliku od rastvorljivog čovjeka, počinje djelovati brzo, ali ne kontinuirano. Indicirano je sporo davanje inzulina. Algoritam ubrizgavanja uključuje uporabu lijeka neposredno prije obroka, a ako postoji hitna potreba, lijek se koristi odmah nakon obroka.

Zbog činjenice da NovoRapid djeluje na tijelo kratko vrijeme, rizik od hipoglikemije noću kod pacijenata sa šećernom bolešću značajno je smanjen.

U starijih bolesnika, kao i u osoba s bubrežnom ili jetrenom insuficijencijom, češće se mora pratiti koncentracija glukoze u krvi, a količina inzulina aspart bira se pojedinačno.

Deca "NovoRapid" zamenjuju humani rastvorljivi inzulin, ali samo ako vam je potreban lek brzog delovanja. Koristi se kada dijete ne održava željeni interval između injekcija i hrane. Ako je pacijent prebačen na NovoRapid iz drugih lijekova koji sadrže inzulin, potrebno je prilagoditi dozu kao i bazni inzulin.

Supkutano davanje inzulina (algoritam hormonskog ubrizgavanja detaljno je opisan u uputama za upotrebu) uključuje ubrizgavanje u prednji trbušni, bedreni, brahijalni i deltoidni mišić, kao i u stražnjicu. Područje u kojem se rade injekcije treba promijeniti da se spriječi lipodistrofija.

Unošenjem hormona u prednji dio peritoneuma, lijek se apsorbira brže od injekcija u druge dijelove tijela. Na trajanje hormonskog dejstva utiče doza, mesto ubrizgavanja, stepen protoka krvi, telesna temperatura, nivo fizičke aktivnosti pacijenta.

Sredstvo "NovoRapid" koristi se za duge potkožne infuzije, koje se provode posebnom pumpom. Lijek se ubrizgava u prednji peritoneum, ali mjesta se periodično mijenjaju. Ako se koristi inzulinska pumpa, NovoRapid se ne smije miješati sa drugim vrstama inzulina u njemu. Pacijenti koji primaju hormon pomoću infuzionog sistema trebali bi imati zalihu lijeka u slučaju kvara uređaja.

NovoRapid se može koristiti za intravensku primjenu, ali postupak treba provesti kvalificirani zdravstveni radnik. Za ovu vrstu primjene ponekad se koriste infuzijski kompleksi u kojima se inzulin sadrži u količini od 100 PIECES / ml, a njegova koncentracija je 0,05-1 PIECES / ml. Lijek se razrjeđuje u 0,9% natrijum hlorida, 5- i 10% otopine dekstroze, koja sadrži kalijum hlorid do 40 mmol / L. Spomenuta sredstva čuvaju se na sobnoj temperaturi najviše jedan dan. Uz infuzije insulina, morate redovno donirati krv za glukozu u njemu.

Kako izračunati dozu inzulina?

Da biste izračunali doziranje, morate da znate da je inzulin kombiniran, dug (produžen), srednji, kratak i ultra kratak. Prvi normalizira šećer u krvi. Uvodi se na prazan stomak. Indiciran je osobama sa dijabetesom tipa 1 i 2. Postoje ljudi koji koriste samo jednu vrstu inzulina - produženi. Neki ljudi koriste samo NovoRapid kako bi izbjegli nagli porast glukoze. Kratki, dugi inzulini mogu se istodobno koristiti u liječenju dijabetesa, ali primjenjuju se u različitom vremenu. Za neke pacijente samo kombinirana primjena lijekova pomaže postizanju željenog efekta.

Prilikom odabira produženog inzulina treba uzeti u obzir neke nijanse. Na primjer, potrebno je da bez ubrizgavanja kratkog hormona i osnovnih obroka šećer ostane tijekom cijelog dana na istoj razini samo zbog djelovanja dugog inzulina.

Odabir doze produženog inzulina je sljedeći:

  • Ujutro, bez doručka, izmerite nivo šećera.
  • Ručak se jede, a nakon tri sata određuje se nivo glukoze u plazmi. Daljnja mjerenja vrše se svakog sata prije odlaska u krevet. Prvog dana odabira doze preskočite ručak, ali večerajte.
  • Drugog dana dozvoljeni su doručak i ručak, ali večera nije dozvoljena. Šećer, kao i prvog dana, treba kontrolisati svakog sata, uključujući i noću.
  • Trećeg dana, nastavljaju sa mjerenjima, jedu normalno, ali ne daju kratki inzulin.

Idealni jutarnji indikatori su:

Takve pokazatelje glukoze treba dobiti bez hormona kratkog djelovanja. Na primjer, ako je ujutro šećer u krvi 7 mmol / l, a uveče - 4 mmol / l, onda to ukazuje na potrebu da se doza dugog hormona smanji za 1 ili 2 jedinice.

Često pacijenti koriste Forsham formulu za određivanje dnevne doze. Ako se glikemija kreće u rasponu od 150-216 mg /%, tada se 150 uzima iz izmjerene razine šećera u krvi, a dobiveni broj se dijeli s 5. Kao rezultat, dobiva se jedna doza dugog hormona. Ako glikemija prelazi 216 mg /%, od izmjerenog šećera oduzima se 200, a rezultat se dijeli sa 10.

Da biste odredili dozu kratkog inzulina, potrebno je da izmerite nivo šećera tokom cele nedelje. Ako su sve dnevne vrijednosti normalne, osim večernjih, kratki inzulin se daje samo prije večere. Ako razina šećera skoči nakon svakog obroka, injekcije se daju neposredno prije obroka.

Da biste odredili vrijeme za koje hormon treba davati, glukozu je potrebno prvo izmjeriti 45 minuta prije jela. Zatim bi trebali kontrolirati šećer svakih pet minuta, sve dok njegov nivo ne dosegne razinu 0,3 mmol / l, tek nakon toga trebali biste jesti. Ovaj pristup spriječit će nastanak hipoglikemije. Ako se nakon 45 minuta šećer ne smanji, morate pričekati s hranom dok glukoza ne padne na željenu razinu.

Da bi se odredila doza ultra kratkog inzulina, ljudima koji imaju dijabetes tipa 1 i 2 savjetuje se da pridržavaju dijetu nedelju dana. Pratite koliko i koju hranu konzumiraju. Ne prelazite dozvoljenu količinu hrane. Trebali biste uzeti u obzir i fizičku aktivnost pacijenta, lijekove, prisustvo hroničnih bolesti.

Ultra kratki inzulin se daje 5-15 minuta prije obroka. Kako izračunati dozu NovoRapid inzulina u ovom slučaju? Treba imati na umu da ovaj lijek smanjuje nivo glukoze za 1,5 puta više u odnosu na njegove kratke nadomjestke. Stoga je količina NovoRapida 0,4 doze kratkog hormona. Norma se može preciznije odrediti samo eksperimentom.

Prilikom odabira doze inzulina treba uzeti u obzir i stupanj bolesti, kao i činjenicu da potreba za bilo kojim dijabetičarima u hormonu ne prelazi 1 U / kg. U suprotnom može doći do predoziranja, što će izazvati niz komplikacija.

Osnovna pravila za određivanje doze za dijabetičare:

  • U ranoj fazi šećerne bolesti tipa 1, doza hormona ne smije biti veća od 0,5 U / kg.
  • Kod dijabetesa tipa 1, koji se kod pacijenta opaža godinu ili više, jednokratna primjena inzulina iznosi 0,6 U / kg.
  • Ako dijabetes tipa 1 prati niz ozbiljnih bolesti i ima nestabilne pokazatelje glukoze u krvi, količina hormona je 0,7 U / kg.
  • Kod dekompenziranog dijabetesa melitusa količina inzulina je 0,8 U / kg.
  • Ako je dijabetes ketoacidoza, tada je potrebno oko 0,9 U / kg hormona.
  • Tokom trudnoće, ženi u trećem tromjesečju potrebno je 1,0 U / kg.

Da bi se izračunala pojedinačna doza inzulina, dnevnu dozu treba pomnožiti s tjelesnom težinom i podijeliti s dva, a konačni pokazatelj treba zaokružiti.

Trošak hormona

Lijek NovoRapid izdaje se strogo prema receptu liječnika. Cijena pet patrone Penfill iznosi oko 1800 rubalja. Trošak hormona Flexpen iznosi 2.000 rubalja. Jedno pakovanje sadrži pet olova za inzuline Novorapid. Cijena ovisno o distribucijskoj mreži može se neznatno razlikovati.

Pregledi pacijenata

Kakve su recenzije o NovoRapidu? Kažu da je dobar i blagi inzulin. Djeluje brzo. Pogodno za liječenje dijabetesa tipa 1, kod kojeg je teško smanjiti šećer u krvi. Mnogi pacijenti ga koriste u liječenju dijabetesa tipa 2. Većina dijabetičara smatra da su Flexpen olovke za injekcije vrlo prikladne. Oni eliminiraju potrebu da zasebno kupuju špriceve.

U pravilu pacijenti koriste lijek NovoRapid protiv pozadine djelovanja dugog inzulina, koji pomaže u održavanju normalne razine šećera tokom dana. Pomaže u snižavanju razine glukoze u krvi nakon obroka, što mnogim dijabetičarima olakšava život i omogućava vam da jedete van školskih sati. Neki savjetuju u početnoj fazi bolesti da se koristi samo ovaj hormon.

Postoje ljudi koji kažu da lijek primijenjen na maloj djeci uzrokuje nagle promjene šećera u krvi kod kojih se djeca ne osjećaju dobro. Kako se to ne bi desilo, mnogi roditelji više vole NovoRapida inzulin s dugoročnim učinkom.

Više pacijenata napominje da pogrešno odabrana doza često izaziva pojavu hipoglikemije i pogoršava dobrobit. Da biste izbjegli takve efekte, ne bavite se liječenjem, već potražite pomoć stručnjaka.

Ostavite Svoj Komentar