Dijetna supa

Osnova mnogih terapijskih, profilaktičkih i wellness dijeta su vegetarijanske supe od prirodnog zrelog povrća. Njihova svakodnevna upotreba obnavlja ljudski metabolizam, postepeno čisti tijelo, aktivira procese sagorijevanja masti. Spanać, šampinjoni, rajčica, krastavci, bundeva, mrkva, tikvice i bijeli kupus odlični su za pravljenje takvih supa. Zbog sočnosti, arome i meke teksture u kuvanom obliku, ovi proizvodi služe kao izvrsna osnova za juhe. Često ih pire u blenderu sa svježim biljem, začinima.

Prednosti povrtnih juha za mršavljenje

Jela koja dijetetičari preporučuju za mršavljenje nazivaju se tzv „Tabela broj 5“. Takođe, takva hrana je sjajna za rehabilitaciju tijela nakon posta, uklanjanje efekata gastritisa i vraćanje kiselosti želuca. Profesionalni nutricionisti savjetuju da sami pripremite dijetalnu povrtnu juhu za dijabetes i pankreatitis. Imaju nizak glikemijski indeks: smeđa riža, grašak, pasulj, leća. Na temelju ovih komponenti posebno kremno djeluju krem ​​juhe, koje pozitivno djeluju na razinu šećera u krvi.

Sadržaj kalorija i hranjiva vrijednost

Mirisna jela i jela koja se pripremaju od zrelog povrća odlikuju se niskim kalorijskim vrijednostima. Takva hrana sadrži puno vitamina (grupe B, PP, K), važne kiseline, vlakna. Dijetne supe za mršavljenje pravo su skladište mikro i makro elemenata, među kojima su posebno važni: bakar, željezo, magnezijum, natrijum, kalijum. Prosječni kalorični sadržaj ovih paprikaša, juha i pire krumpira kreće se od 12 do 80 kcal na 100 grama gotovog proizvoda.

Kuhanje:

  1. Samljeti celer. Nasjeckajte zeleni luk. Ulijte tavu za prženje. Možete umočiti silikonsku četkicu i namazati je, ali što je najvažnije, nemojte je previše sipati.
  2. Stavite nasjeckanu hranu. Pržiti.
  3. Prokuhajte vodu. Sjeckajte špinat i stavite ga u tečnost. Dodajte pečeno.
  4. Prelijte kipućom vodom preko rajčice - ovaj postupak će vam pomoći da lako uklonite kožu. Paradajz ogulite i mletite krupnom rernom. Pošaljite u juhu.
  5. Sve prokuhajte i kuhajte četvrt sata.
  6. Sipajte sok dobijen od limuna.

Na pilećim zalihama

Za jelo za mršavljenje sa masnim mesom se ne preporučuju, ali ipak možete koristiti životinjski protein. U ove svrhe je pogodna piletina. Ako kuhajte grickalicu od ptice, koristeći samo juhu koja ostaje nakon kuhanja, dobit ćete lagano, ali hranjivo jelo. Dijetalna pileća supa može se konzumirati nekoliko puta dnevno.

Kuhanje laganog jela od tikvica

Tikvice je hranljivo i lako probavljivo povrće. Na njegovoj osnovi dobiva se ukusna, dijetalna ragu.

Da bi supa bila posebno nježna, koristite mlado voće. Njihova je pulpa ukusnija i nema potrebe za sječenjem sjemenki.

Kako praviti dijetalnu supu

Kada gubi na težini i za vrijeme ljekovite ili restorativne prehrane, ljudskom tijelu su potrebne samo zdrave namirnice koje ne sadrže masnoće, što pozitivno djeluje na probavni, kardiovaskularni sistem. Recepti za dijetalne supe mogu se razlikovati ovisno o njihovoj namjeni. Dakle dijabetičari bi trebali jesti bilo koju vrstu gulašnog obroka na bazi mahunarki, a ljudima koji su imali operaciju savjetuje se jesti samo vrlo lagane obroke.

Izvan prehrane se u čaša može dodati kuhana govedina, piletina, pureća prsa. Na bazi mesnog ili ribljeg juha možete kuhati čorbu, savršenu za jednostavan dan posta. Iz takvih laganih jela često se stvara jelovnik za frakcijsku ishranu, koja pomaže u smanjenju težine. U ovom slučaju dodajte krišku raženog hljeba, kuhano pileće jaje u prilog ili kao prilog supi.

Riblja dijeta supa

Prilikom odabira ribe za kuhanje, opredijelite se za sorte s niskim udjelom masti - tijekom dijete ne možete koristiti puno masnoće.

Koje su prednosti povrćastih supa?

  1. Juhe općenito, a povrće posebno, organizmu pruža sitost već duže vrijeme. Kad ste na dijeti, to postaje posebno važno, jer ćete zahvaljujući osjećaju punoće pojesti manje kalorija i kao rezultat toga brže smršavite.
  2. Juhe od povrća zasićene su vitaminima A, B, E i D, koji su neophodni za pravilno funkcionisanje cijelog tijela na dijeti. Tijekom kuhanja povrće ne gubi svoja korisna svojstva pa ćete od takve juhe dobiti ne samo zasićenost, već i mnoštvo blagodati.
  3. Česta upotreba povrtnih supa značajno smanjuje vjerovatnoću od srčanih bolesti i raka.

Pasulj od pasulja

Ova supa, zbog velike količine graha, zasićena je bjelančevinama što je vrlo važno za prehranu i vježbe za mišićnu masu i gubitak kilograma. Takođe, grahova supa bogata je vitaminima A, PP, B, gvožđem i fosforom. Lako se probavlja i dobro se probavlja.

  • Grah unaprijed kuhajte dok se potpuno ne skuva. Možete koristiti konzervirani grah, ali svježi zadržava više hranjivih sastojaka i vitamina, pa je poželjno.
  • U tavi zagrijte puter dok ne bude tečan i u njega ubacite sitno seckani češnjak i luk. Sauté do zlatne boje.
  • Dodajte narezani krompir u kipuću vodu u tavi. Dodajte prženi češnjak i luk.
  • Po želji šampinjone možete lagano pržiti i dodati ih u tavu. Međutim, vrijedno je uzeti u obzir da će kalorijski sadržaj takve supe biti malo veći.
  • U supu dodajte već kuhan pasulj, sol i biber. Za ukus možete dodati lovorov list, bosiljak i drugo bilje koje volite.
  • Kuhajte na srednjoj vatri trideset minuta.
Kalorični sadržaj62
Vjeverice4,0 g
Masti1,8 g
Ugljikohidrati10,0 g

Italijanska supa od bosiljka

Ova aromatična i ukusna dijetalna juha od povrća stigla nam je iz sunčane Italije. Zahvaljujući upotrebi velike količine bosiljka koji ima blagotvoran učinak na gastrointestinalni trakt i velikog broja vitamina poput A, B2 i C, blagotvorno djeluje na imuni sistem i potiče gubitak kilograma.

  1. Pržite zeleni luk nakon sečenja.
  2. U tavi kuhajte povrtni luk, dodajte grašak (konzervirani) i prženi luk. Kuhajte petnaest minuta.
  3. Zeleni grašak zdrobite na griz, dodajte so i biber u juhu po ukusu. Po želji možete dodati začine, ali ne zaboravite da su u pitanju dodatne kalorije. Donesite kuhati.
  4. Za ukus možete dodati kremu sa malo masti. U juhi stavite bosiljak i peršun po ukusu. Promiješajte i poklopite pet minuta.

Kalorični sadržaj49
Vjeverice3,0 g
Masti1.2 g
Ugljikohidrati8,0 g

Juha od leće

Leća je poznata po bogatom sadržaju skoro svih korisnih elemenata u tragovima: fosfora, kalijuma, kalcijuma, gvožđa, joda, cinka, omega-3 i omega-6 masnih kiselina, vitamina B, PP i A. Također se razlikuje po niskom kaloričnom udjelu. Zbog toga će dijetalna supa s lećama povoljno utjecati na gubitak kilograma, kao i pozitivno utjecati na zdravlje.

  • Leću namažite unaprijed, najbolje noću, tako da kad prokuha, ona dobro omekša. Zatim kuhajte dok ne skuha.
  • U šerpu sa rastopljenim maslacem dodati sitno seckani češnjak i luk i pržiti dok ne dobiju zlatno smeđu boju.
  • U tavi kuhajte juhu po vašem izboru - možete je koristiti na kostima, piletini ili samo povrću. Po želji dodajte narezane (ne!) Krumpire. Takođe, u šerpu bacite sve preostale sastojke - leću, luk i beli luk.
  • Kuhajte prije kuhanja krumpira.
Kalorični sadržaj52.5
Vjeverice2,3 g
Masti2.4 g
Ugljikohidrati5,6 g

Kupusna supa

Od svih prikazanih supa u izboru, ova je najlakša i najmanje kalorična, ima manje od dvadeset kalorija po sto grama. Međutim, mali sadržaj kalorija podrazumijeva i malu količinu proteina, masti i ugljikohidrata, tako da ćete zasići takvu supu morat ćete pojesti više od jedne tanjira. Ova supa široko je rasprostranjena u kuvanju - jednostavna je za pripremu, niskokalorična je i nealergijska. Kako biste raznovili ukus, kupus možete zamijeniti brokolijem.

  1. Krompir nasjeckajte i bacite u lonac sa ključalom vodom.
  2. U tavi pržite nasjeckani luk i mrkvu. Dodajte ih u tavu.
  3. Nasjeckajte kupus / brokoli i dodajte u supu.
  4. Kuvajte deset minuta. Juha mora prokuhati prije nego što je isključite. Za posluživanje koristite peršin ili bosiljak.
Kalorični sadržaj16.3
Vjeverice0,4 g
Masti0,6 g
Ugljikohidrati2,5 g

Juha od tikvica

Ova juha je pogodna samo za ljubitelje tikvica, jer zahvaljujući specifičnom ukusu ovog povrća, cijela supa dobija poseban okus i aromu, koju će cijeniti samo pravi ljubitelj tikvica. Takva se supa mora pripremiti isključivo na povrtnom juhu, jer će gljive, piletina ili meso ubiti okus tikvica.

  • Tikvice narežite na velike kocke i bacite u lonac s kipućom vodom. Kuhajte na povrtnom čorbu dok ne skuha.
  • Gotove tikvice obrišite kroz sito ili tucite mikserom. Dodajte brašno. U juhu dodajte sol i biber, po želji dodajte lovorov list i začine ili začinsko bilje. Donesite kuhati.
  • Prilikom posluživanja, ukrasite zelenilom, a za ukus možete dodati kiselo vrhnje s malo masnoće.

Kalorični sadržaj41
Vjeverice2.1 g
Masti1.6 g
Ugljikohidrati4,5 g

Culantro supa od mrkve

Ne vrijedi razgovarati o prednostima mrkve - pravi je spasitelj zbog nedostatka vitamina i regulator metabolizma ugljikohidrata, što je toliko važno u prehrambenoj prehrani. Mrkva je bogata i karotenom (vitamin A), koji utiče na lepotu kože, kose i važan je za regeneraciju oštećenih ćelija. Mrkva se odlično slaže sa svim povrćem, tako da će ionako juha na bazi mrkve ispasti ukusna.

  1. Oguliti i narezati na pola kilograma mrkve. Sitno nasjeckajte jedan veliki luk, jedan krompir narezajte na kockice.
  2. Stavite veliku posudu na štednjak i u nju ulijte kašiku maslinovog ulja. Ubacite nasjeckani luk u tavu i pirjajte do zlatno smeđe boje.
  3. U tavu dodajte sitno sjeckani cilantro i krompir. Pirjajte pržiti pet minuta.
  4. Ubacite mrkvu u tavu i sve sastojke izlijte u jedan i pol litre biljnog juha ili vode.
  5. Kuhajte do vrenja, a zatim smanjite vatru i, pokrivši poklopcem, ostavite još 15-20 minuta prije nego što kuhate mrkvu.
  6. Kad su svi sastojci mekani, juhu uklonite s vatre i gnječite je blenderom dok ne postane glatka. Posolite i poslužite vruće.
Kalorični sadržaj20
Vjeverice0,4 g
Masti0,2 g
Ugljikohidrati2,9 g

Juha od peršina hladna

Mnogi ljudi znaju za divna svojstva peršina. Sadrži vrlo veliku količinu askorbinske kiseline koja je bogata vitaminom C i štiti od infekcija. Peršun se može koristiti kao ukras, posipajući ga juhom, a može se praviti glavni sastojak koristeći njegov korijen.

  • Korijen peršuna naribajte na krupnoj rerni, to je oko 250 g.
  • Sitno nasjeckajte jedan luk i tri češnja belog luka.
  • Na štednjak stavite veliku posudu, dodajte kašiku maslinovog ulja. Zatim u šerpu naribajte luk, peršun i češnjak i, povremeno miješajući, pržite u ulju.
  • U šerpu sipajte četiri šolje obranog ili nemasnog mlijeka, dodajte prstohvat soli, promiješajte i dovedite do ključanja.
  • Kad se juha prokuha, maknite je s vatre i gnječite u blenderu dok se ne dobije homogena masa.
  • Ohladite i poslužite ohlađeno. Za ukus možete posipati prstohvat limunove kore.
Kalorični sadržaj19
Vjeverice0,7 g
Masti0,1 g
Ugljikohidrati4.2 g

Luk čorba sa belim lukom

Mnogi podcjenjuju prednosti i vrijednosti luka, dodajući ga kao ukras ili mali dodatak jelu, ali rijetko ga koriste kao glavni sastojak. Međutim, luk može biti pravi nalaz za supu. Sadrži željezo, kalcijum, vitamin B koji ne isparava tokom toplinske obrade, zbog čega će luk od luka biti ne samo ukusan i dijetalni, već i koristan. Postoji klasičan recept za luk s čorbom, koji nam je stigao iz Francuske. Uopće nije dijetalna, ali nevjerovatno ukusna. Stoga su ljubitelji niskokaloričnih jela izmislili vlastiti sličan recept, koji ima ukus vrlo blizu francuskom originalu.

  1. Sitno nasjeckajte tri luka, dva korijena peršuna, sedam ili osam češnja češnjaka (manje ako ne želite jak ukus u juhi).
  2. U šerpu sipati žlicu maslinovog ulja i dodati sve sastojke.
  3. Povrće pirjajte pet minuta. Začinite solju i biberom. Možete dodati bosiljak ili drugo bilje po ukusu.
  4. Sipajte u četiri šolje povrtnog bujona, pomiješajte i kuhajte prije kuhanja.
  5. Uklonite posudu sa vatre, gnječite je mikserom dok ne postane glatko. Poslužite vruće.

Kalorični sadržaj44
Vjeverice1.4 g
Masti2,7 g
Ugljikohidrati4,0 g

Paradajz supa

Sama rajčica je niskokalorična, jedan rajčica ne sadrži više od dvadeset kilokalorija. Takođe je bogata kalijem, fosforom, gvožđem, kalcijumom i drugim korisnim elementima u tragovima. Juha na bazi rajčice bit će ukusna i nemasna. Između ostalog, bit će vrlo zadovoljan.

  • Uzmite kilogram rajčice u vlastitom soku. Samljeti ih u blenderu do glatka. Možete uzeti gotov pire od rajčice.
  • Sipajte paradajz pire u duboku tepsiju. Dodajte mu kašiku juhe od pola litre povrća ili gljiva, ovisno o tome koliko tanke juhe želite dobiti.
  • Dodajte svježi bosiljak, sol i papar. Možete dodati žličicu šećera. Kuhajte do ključanja, povremeno miješajući.
  • Poslužite vruće sa pita kruhom ili prepečenim tostom.
Kalorični sadržaj20
Vjeverice4,9 g
Masti0,3 g
Ugljikohidrati1,0 g

Suština mršavljenja s juhama od povrća

Juha se obično naziva tečno jelo u obliku dekocije sa mesom, povrćem, ribom i začinskim biljem. U supe se nalaze jela poput pire-juhe, borsch, juha od kupusa, supa od cikle, mekota, riblja supa i druga.

Prema medicinskim istraživanjima, najkorisnije su juhe od povrća, pileći juha s rezancima, riblja čorba, krem ​​juha od gljiva.

Vitaminske povrtne supe dobro je jesti u bilo koje doba dana. Lagana dijetalna juha brzo se apsorbuje u tijelu, zasitivši je korisnim tvarima. Kalorični sadržaj povrća u juhama vrlo je nizak, a energija koju tijelo troši na svoju probavu prilično je visoka. Zbog toga nastaje proces „negativnih kalorija“ u kojem je energija za preradu supe mnogo veća od količine energije u povrću.

Osnovno pravilo ove prehrane je da je važno jesti povrtnu supu 7 dana, a potom obavezno napraviti pauzu. Dijetu možete ponoviti nekoliko puta. U prosjeku, tjednim boravkom u povrtnim juhama, možete se riješiti 4 do 7 kilograma viška kilograma.

Kalorični sadržaj i sastav juha s povrćem

Dijeta na juhi od povrća veoma je korisna ne samo za mršavljenje, nego i kao profilaksa protiv gastrointestinalnih bolesti. Bilo koja povrća supa sadrži mnogo vitamina i hranljivih sastojaka.

Juhe za mršavljenje kuhaju se od povrća, koje se dijele u nekoliko glavnih skupina: niskokalorični - kupus, krastavci i rajčice, koji sprečavaju nagomilavanje masnih ćelija - mahunarke, mrkva i jabuke, juhe koje sagorijevaju masne naslage - prva jela od avokada, kupusa i bilo koje pečenje začini.

Prosječni kalorični sadržaj juhe od povrća iznosi oko 43 kcal na 100 grama hrane. U svom sastavu, supe mogu biti od različitih povrća, gljiva i bilja. Različite vrste juha od povrća sadrže nekoliko sastojaka.

Najčešći su krompir, kupus, repa, šargarepa, paprika, luk i bilje.Krompir sadrži vitamine grupe B, PP, E, D, U, koji se nakon kuhanja čuvaju u juhi.

Luk dodan u juhu sadrži maksimalnu količinu minerala, esencijalnih ulja, vitamina A, B i C, octene i fosforne kiseline, enzima.

Ali u mrkvi tijekom toplinske obrade, gruba dijetalna vlakna pretvaraju se u škrob, a vitamini se u potpunosti probavljaju. Ipak, prednost kuhane šargarepe je u tome što ima mnogo više antioksidanata od sirove mrkve. To znači da je kuhana mrkva korisna i za prevenciju Alzheimerove bolesti i razvoj karcinoma. Treba voditi oprez pri kuhanju kuhane mrkve dijabetičarima, jer ima visok udio glukoze.

Dakle, očigledno je da se dijeta od juhe od povrća koristi ne samo za gubitak kilograma, nego je i propisana u ljekovite svrhe. Takve juhe kuhaju se samo u vodi ili pilećem juhu. Mesni juha se ne koristi za pripremu takvog prvog tečaja. Kao dio prvih jela za mršavljenje, dodaju i prženje od luka i mrkve. Ovi sastojci se kuhaju u juhi. Po ukusu možete dodati sol, začinjene začine ili začinsko bilje.

Korisna svojstva juhe od povrća

Juhe su korisne u bilo kojem obliku, bez obzira na to jesu li dijetalne ili za dnevni meni. Za normalno funkcioniranje organizma, posebno za rad želuca i crijeva, supe su jednostavno nezamjenjive.

Prvi obroci povrća savršeno obnavljaju ravnotežu tekućine u tijelu, imaju preventivna i stimulativna svojstva.

Uz to, supe stabilizuju krvni pritisak. Sadrže mnogo korisnih elemenata u tragovima, vitamina i vlakana. U procesu kuhanja, vlakno se kuha iz povrća, koje ostaje u juhi. Vlakna pomažu u poticanju gastrointestinalne pokretljivosti. Za bolesne osobe, brodovi su korisni i zato što se lako probavljaju. Uz hladnu, povrtne juhe na pilećem juhu značajno olakšavaju tijek bolesti, ublažavajući napade kašlja i djeluju kao pomoćni antipiretik. Juhe, zahvaljujući svojim sastojcima, uklanjaju štetne toksine i štite organizam od infekcija i bakterija.

Poboljšavajući rad probavnog trakta i crijeva, supe sprečavaju pojavu tako neugodnih posljedica u radu tijela kao što su zatvor, nadimanje i gastritis. Za dijetsku hranu takva su jela nezamjenjiva i korisna, jer pomažu u nakupljanju energije za potpuno funkcioniranje tijela.

Glavne prednosti povrća supe su:

  • aktiviranje probave,
  • normalizacija krvnog pritiska,
  • efekat zagrevanja
  • poboljšanje apetita
  • visoka stopa asimilacije u stomaku.

Ništa manje korisne su i juhe od povrća od povrća. Dijeta na takvim juhama korisna je kod bolesti želuca i dijabetesa.

Prednost pileće čorbe je da može smanjiti upalni proces u tijelu. Ovo je posebno važno za grip, grlobolju ili SARS.

Pileći juha savršeno aktivira želudac, žučni mjehur i gušteraču, što je posebno korisno kod niske kiselosti, pankreatitisa i dijabetesa. Ujedno ukapljuje ispljuvak u bronhijima, što pomaže eliminaciji sluzi kroz mokri kašalj i inhibira zarazne procese. Osim toga, pileća čorba pozitivno deluje na nervni sistem i povećava ukupni ton organizma.

Juhe od pire-a, zbog svoje kremaste konzistencije, imaju pozitivan uticaj na rad gastrointestinalnog trakta. Oni efikasno istovaraju tijelo, što je važno kada slijedite dijetu. Zbog jednoličnosti, brzo se probavljaju i apsorbuju.

Dodatna prednost juha od pire-a i krem-juha je ta što regulišu vodeno-solni balans u organizmu.

Jedna od najpopularnijih povrća supa na svijetu je juha od graška. Ovo prvo jelo često se koristi za mršavljenje i dijetu. Sastav ove supe može sadržavati široku paletu povrća i začina. Uz to se mogu staviti čak i salata, dimljene kobasice, svinjska i goveđa rebra. Međutim, recept za takvu juhu od graška nije prikladan za gubitak kilograma. Općenito, prednosti grahove supe su sljedeće:

  • normalizacija metabolizma
  • pomoći u stabilizaciji šećera u krvi,
  • pozitivan uticaj na rad srca,
  • jačanje imunološkog sistema
  • normalizacija krvnog pritiska,
  • pomoć u borbi protiv depresije.

Uz to, juha od graška pomaže u efikasnom i pravilnom smanjenju tjelesne težine, opskrbljujući tijelo kalijumom, magnezijumom, proteinima, ugljikohidratima i fosforom.

Za vegetarijance koji žele smršavjeti, vegetarijanska supa je idealna. Sadrži malo kalorija, ali prilično je hranjiva. Korisna je i propisana dijeta za bolesti gastrointestinalnog trakta (u obliku jušne kaše), kao i za dijabetes. Vegetarijanske ili mršave juhe mogu se pripremati s povrćem, žitaricama ili rižom.

Vrijedno je napomenuti velike prednosti luka od juhe. Luk sadrži maksimalnu količinu hranjivih sastojaka koji imaju izraženo baktericidno svojstvo. Ima puno kalcijuma, vitamina i željeza. Jača zube, kosti i stabilizira količinu hemoglobina.

Luk s lukom idealan je za one koji žele smršati i poboljšati metabolizam. U terapeutske svrhe korisna je kod bolesti gastrointestinalnog trakta, dijabetesa, pankreatitisa, upalnih procesa i onkologije. Osim toga, juha od luka ima vrlo rafiniran ukus.

Kako biste maksimalno očuvali korisna svojstva u juhama, prilikom pripreme potrebno je grublje nasjeckati povrće. Tako ćete uštedjeti maksimalnu količinu hranjivih sastojaka u povrću. Takođe, nasjeckano povrće treba odmah koristiti za pravljenje supa, jer sjeckani sastojci brzo gube korisna svojstva.

Štetna supa od povrća

Uprkos očiglednim korisnim svojstvima povrtnih supa, u nekim slučajevima postoji i šteta od njihove upotrebe. Činjenica je da preljev za vrijeme obroka, ulazeći u želudac, razrjeđuje želudačni sok, što dovodi do smanjenja probavnih procesa. S tim u vezi, ne preporučuje se istovremeno mešati čvrstu i tečnu hranu istovremeno. Ne preporučuje se piti nakon obroka. Treba imati na umu da toplinska obrada smanjuje količinu hranjivih sastojaka u povrću.

Pileći brod može biti štetan u slučaju akutnog pankreatitisa, čira i visoke kiselosti zbog svog stimulativnog svojstva. Također, nutricionisti zabranjuju njegovu upotrebu kod urolitijaze i gihta.

Važno je zapamtiti kako pravilno kuhati čorbu. Moderni mesni proizvodi mogu sadržavati antibiotike i stimulanse rasta temeljene na hormonskim komponentama, tako da u procesu pripreme ulaze u juhu u potpunosti. Zbog toga je važno prilikom kuhanja prvu vodu isprazniti i zamijeniti novom.

Osnova kuhanja povrtne juhe

Prilikom pripreme zdrave juhe od povrća, važno je da sve sastojke pravilno odaberete. Ako se meso uzima kao osnova juha, tada se treba pridržavati nekoliko pravila za kuhanje zdravog juha:

  • kožu peradi prije kuhanja juhe,
  • koristite nemasno meso
  • pirjajte povrće i dodajte juhi na samom kraju kuhanja,
  • koristite otopljenu vodu
  • ispustite prvu vodu i napunite bistru vodu u lonac za kuhanje čorbe,
  • odaberite mlado meso.

Juhe od povrća za mršavljenje i dijeta pripremaju se samostalno kod kuće isključivo od svježih proizvoda. Kao začini koriste se prirodno bilje i začini, dodaje se minimalna količina soli. Kuhanje supe ne bi trebalo da traje mnogo vremena, u suprotnom gubi hranjive sastojke. Takve juhe i supe pripremaju se za jedan obrok. Ne preporučuje se ponovno kuhanje.

Za štedljivu dijetu, bolje je kuhati supe s pireom sjeckanjem povrća u blenderu. Da biste učinkovito izgubili kilograme, važno je pripremiti supe od kompatibilne hrane. Ribe i jaja se posebno ne mogu kombinirati u jednom jelu. Neki nutricionisti ne preporučuju kombiniranje rajčice u juhi s krompirom, hljebom ili žitaricama koje sadrže škrob. Zbog toga recenzije supa sa paradajzom nisu uvijek pozitivne.

Juha od karfiola od povrća

Kupus ima ugodan slatkast okus, tako da će djeca rado jesti supu od ovog povrća. Ukusno ga je koristiti s cijelim kriškama povrća ili na kraju kuhanja pobijediti mikserom i dobiti kremastu masu koja će izgledati kao slatki desert.

Uz bolesti probavnog trakta

Gastritis, peptički čir, patologija žučnog mjehura, jetre itd. zahtijevaju prijem gustih obloga od gulaša. Za njihovu pripremu bolje odgovaraju škrobni krompir, kuhane i pirjane mahunarke, te kukuruz. Ove proizvode treba kuhati dok konzistencija ne omekša snažno ili sjeckati mikserom, a zatim vratiti do vrenja. Upotreba soli, začina i bilja tokom kuhanja se ne preporučuje.

Sagorevanje masti

Recepti od povrtnih supa za dijetu usmjerenu na gubitak kilograma, često sadrže puno začinjenih začina koji savršeno potiču proces sagorijevanja masti. Da biste smršali i doveli lik u pravilan oblik, napravite čorbu od bijelog kupusa, brokule, gljive, celera, mrkve. Korijen đumbira, ljuta kajenska paprika, curry savršeni su kao začini. Nutricionisti preporučuju dodavanje žitarica takvim juhama: heljda, riža. Često se pire od masnoće spiruju: prije toga povrće se umače u rafinirano maslinovo ulje kako bi bilo što mekše.

Niskokalorična

Minimalni broj kalorija su lagane juhe kuhane na bazi povrća. Da biste napravili osnovu za takvo jelo, krompir, šargarepa, kupus, gljive itd. oguliti, iseći na velike kocke i kuhati u blago zasoljenoj vodi 50-60 minuta, pokriti poklopcem. Da biste poboljšali ukus, možete dodati peršin, kopar (uključujući stabljike), rerne češnjaka, papriku. U pripremljeni luk stavite kuhane japanske rezance shirataki (9 kcal / 100 grama), pola jajeta, celer. Takva hrana se preporučuje za dane posta, izlazak iz posta.

Recept za supu za mršavljenje

Klasične juhe, juhe i juhe, koje karakterizira nizak sadržaj masti, ugljikohidrata, aktiviraju procese sagorijevanja masti i pozitivno djeluju na probavni trakt, pripremaju se na bazi aromatičnog i sočnog povrća. Često stavljaju proklijalu pšenicu, grašak koji sadrži puno hranjivih sastojaka. Imajte na umu da se umaci ne mogu dodavati hlebima, jer se u protivnom gubi čitav njihov učinak. Hladne supe poput kefira okroška pripadaju i dijetalnim.

Sa celerom

  • Vrijeme: 1 sat.
  • Obrok po kontejneru: 6 osoba.
  • Sadržaj kalorija: 14 kcal / 100 grama.
  • Namjena: ručak.
  • Kuhinja: italijanska.
  • Poteškoća: lako.

Lagane tople juhe na bazi sočnog povrća s velikim masnim udjelom vode sjajne su za mršavljenje. Jedna porcija prvog jela sadrži mnogo vitamina, korisnih hemijskih elemenata. Vrlo je lako kuhati ga pomoću multi-kuhala: podesite način "gašenja", stavite sve komponente odjednom, prelijte prokuhanom vodom i postavite tajmer na 50-60 minuta.

Sastojci

  • celer - 100 g
  • Peking kupus - 200 g,
  • crveni luk - 100 g,
  • paradajz - 150 g
  • slatka crvena paprika - 100 g,
  • kopar - 1 hrpa,
  • tikvice - 250 g
  • limun - 1 kom.

Način kuhanja:

  1. Narežite limun, iscijedite sok kroz sito.
  2. Stabljike celera prelijte vodom, isperite, gornjim tvrdim slojem uklonite oštrim nožem. Izrežite na tanke kriške.
  3. Iz glave kupusa isjecite štapić, rastavite lišće, narežite ih na srednje velike komade.
  4. Ogulite luk suhe ljuske, isjecite krajeve, nasjeckajte na male kockice.
  5. Rajčice stavite u kipuću vodu 5-10 sekundi, uklonite koru, isecite stabljiku. Samljeti pulpu.
  6. Luk paprike narežite, izvadite stabljiku, semenke i nasjeckajte gustom slamom.
  7. Tikvice temeljito isperite čistom spužvom, odrežite krajeve. Voće narežite po dužini na četvrtine, izvadite semenke. Meso narežite na srednje kocke.
  8. Sipajte kopar hladnom vodom, narežite stabljike. Samljeti, pokriti vlažnim peškirom dok ne bude obeleženo.
  9. Prokuhajte slanu vodu, tamo stavite kupus.
  10. Pričekajte dok ponovo proključa, dodajte celer, smanjite vatru.
  11. Nakon 5-8 minuta dodajte preostalo povrće, 1 kašika. l limunov sok.
  12. Nakon pola sata uklonite juhu sa vatre, sipajte kopar, ostavite da stoji ispod poklopca 10 minuta.

  • Vrijeme: 40-50 minuta.
  • Obrok po kontejneru: 6 osoba.
  • Sadržaj kalorija: 43 kcal / 100 grama.
  • Namjena: ručak.
  • Kuhinja: francuska
  • Poteškoća: lako.

Bogat pire od juhe savršeno zadovoljava glad i pogodan je za kreiranje dijeta zasnovanih na frakcijskoj ishrani. Jelo izlazi nežno, gusto, ima bogatu aromu. Da biste poboljšali ukus, dodajte začine po ukusu tokom kuvanja. Dakle, sa začinom od hmelja-suneli-a, češnjak, gljive i karfiol savršeno se kombiniraju. Umjesto soli, možete koristiti soja sos (1 kašika po litri).

Sastojci

  • mrkva - 200 g
  • cvjetača - 500 g,
  • svježi šampinjoni - 300 g,
  • luk - 200 g,
  • mlijeko 1% - 500 ml,
  • maslinovo ulje - 2 kašike. l

Način kuhanja:

  1. Ogulite mrkvu, naribajte.
  2. Ogulite luk suhe ljuske, nasjeckajte.
  3. Zagrejati tavu, sipati maslinovo ulje, dodati luk, mrkvu. Prolazan do zlatno narandžaste boje.
  4. Gljive operite, uklonite prljavštinu, pijesak, uklonite kožicu, isjecite na kriške.
  5. Cvjetaču rastavite na cvjetove, isperite.
  6. Zagrijte 0,5 litara vode, dodajte kupus, gljive, pirjani luk i šargarepu. Kuhati dok sastojci ne omekšaju, samljeti podmazivnim mikserom.
  7. Sipajte u mlijeko, prokuhajte, neprestano miješajući.

  • Vrijeme: 1.5 sata.
  • Obrok po kontejneru: 6-7 osoba.
  • Sadržaj kalorija: 29 kcal / 100 grama.
  • Namjena: ručak.
  • Kuhinja: francuska
  • Poteškoća: lako.

Klasična juha od luka važan je dio dijeta za brzo mršavljenje. Zapamtite da ga možete kuhati samo na vodi bez dodavanja mesa, žitarica, škroba i slabo probavljenog povrća poput patlidžana. Ne preporučuje se stavljati puno soli: ona zadržava tekućinu, usporava proces čišćenja organizma od toksina, toksinaza koji luk luk i uključuje u jelovnik dijeta.

Sastojci

  • luk - 600 g,
  • poriluk - 300 g,
  • biljno ulje - 4 kašike. l.,
  • bijeli kupus - 300 g.

Način kuhanja:

  1. Izvadite suhu ljusku od žarulja, odrežite krajeve. Isečene na velike kocke.
  2. Por operite pod mlazom hladne vode, izvadite rizome, isjecite na tanke kolutove.
  3. Kupus narežite na manje komade.
  4. Luk dodajte u biljnom ulju dok ne omekša.
  5. Kombinirajte sve komponente, napunite vodom (1,5 litara na 1 kg povrća).
  6. Juhu prokuvajte na srednje jakoj vatri pola sata.

Bonna supa za mršavljenje

  • Vrijeme: 1 sat.
  • Obrok po kontejneru: 6 osoba.
  • Sadržaj kalorija: 15 kcal / 100 grama.
  • Namjena: ručak.
  • Kuhinja: nemačka
  • Poteškoća: lako.

Čuvena bonska dijeta koja se temelji na istoimenoj supi usmjerena je na brzo mršavljenje. Do gubitka kilograma dolazi zbog aktiviranja procesa sagorevanja masti u tijelu. Pokreće ga zagrijavanjem začina. Jelo ima uravnotežen sastav, koji čovjeku pruža sve potrebne hranjive sastojke tokom ishrane. Druga dva korisna svojstva su diuretički i efekti čišćenja, koji takođe doprinose gubljenju kilograma.

Sastojci

  • luk - 400 g,
  • velika mrkva - 1 kom.,
  • zelena paprika - 2 kom.,
  • paradajz - 200 g
  • bijeli kupus - 500 g,
  • beli luk - 6 zuba.,
  • celer - 200 g
  • cilantro - 1 hrpa,
  • zeleni luk - 1 grozd,
  • lovorov list - 3 kom.,
  • čili paprika - 1 kom.,
  • mljeveni korijander - 1 žličica,
  • kari - 2 tsp.,

Način kuhanja:

  1. Ogulite lukovice, uklonite krajeve, nasjeckajte slamke.
  2. Mrkvu ogulite, sitno narežite na rernu.
  3. Od kupusa isjecite stabljiku, listove narežite džemom.
  4. Ogulite režnjeve češnjaka.
  5. Rajčice stavite u kipuću vodu 8-10 sekundi, uklonite koru, uklonite stabljiku. Samljeti pulpu u blenderu, dodajući režnjeve luka.
  6. Bele paprike operite, odvojite stabljiku, uklonite sjemenke, isjecite na male trakice.
  7. Uklonite korijen celera, stabljike narežite na tanke ploške.
  8. Smanjite strelice zelenog luka, nasjeckajte.
  9. Sipajte kilantro pod tekuću vodu, sitno ga nasjeckajte.
  10. Izrežite čili, lagano uklonite sjemenke, usitnite.
  11. Sjediniti sastojke, dodati curry, mljeveni korijander, lovorov list.
  12. Ulijte tri litre ključale vode, kuhajte na srednjoj vatri nakon ključanja 15-20 minuta.
  13. Prije posluživanja dodajte nasjeckani cilantro, zeleni luk.

  • Vrijeme: 40 minuta.
  • Obrok po kontejneru: 4 osobe.
  • Sadržaj kalorija: 12 kcal / 100 grama.
  • Namjena: ručak.
  • Kuhinja: ruska.
  • Poteškoća: lako.

Vrlo lagan prvi tečaj koji pomaže da se oslobodite gladi tokom stroge prehrane, a da pritom ne oštetite tijelo. TTakvu mršavu supu možete jesti u neograničenim količinama: ima vrlo malo kalorija, veliku količinu vitamina C, kalijuma, fosfora. Ne dodajte sol tokom kuhanja - zamijenite ga sojinim umakom, čime će povrće biti manje svježe.

Sastojci

  • bijeli kupus - 700 g,
  • korijen celera - 200 g,
  • mrkva - 2 kom.,
  • luk - 200 g,
  • peršun - 1 grozd.

Način kuhanja:

  1. Kupus rastavite u odvojene listove, isperite, narežite na velike komade.
  2. Ogulite mrkvu, isecite na tanke kriške.
  3. Uklonite koru celera iz kore kore povrća, isjecite je na sitne kockice.
  4. Ogulite luk, isecite krajeve, iseckajte na trakice.
  5. Peršin prelijte hladnom vodom, sitno nasjeckajte.
  6. Kombinirajte sve komponente, napunite dvije litre vode, stavite na srednju vatru.
  7. Nakon ključanja kuhajte još 20 minuta.

Povrće sa piletinom

  • Vrijeme: 40-50 minuta.
  • Obrok po kontejneru: 3-4 osobe.
  • Sadržaj kalorija: 24 kcal / 100 grama.
  • Namjena: ručak.
  • Kuhinja: ruska.
  • Poteškoća: lako.

Laganu pileću povrtnu supu sa mesnim okruglicama mogu jesti osobe koje pate od gastrointestinalnih bolesti, a koje su na strogim dijetama. Zapamtite da se meso peradi može koristiti samo bez kože: sadrži 212 kcal na 100 grama i povećaće energetsku vrijednost jela gotovo tri puta. U povrće se tijekom kuhanja ne mogu dodavati začini. Preporučljivo je učiniti bez soli.

Sastojci

  • pileći file - 400 g,
  • mrkva - 300 g
  • luk - 300 g,
  • peršun - 1 grozd,
  • pileće jaje - 1 kom.

Način kuhanja:

  1. Ogulite mrkvu, naribajte.
  2. Luk izvadite iz luka, isjecite na tanke trakice.
  3. Peršin isperite pod tekućom vodom, sitno ga nasjeckajte.
  4. Kokošje filete očistite od ostataka filmova, jezgara i kože. Samljeti mikserom ili brusilicom za meso.
  5. Razbijte jaje, izvadite protein. Dodajte žumance mlevenom mesu, promiješajte.
  6. U šerpu sipajte 2 litre vode, uključite srednje jake vatre, dodajte povrće.
  7. Nakon ključanja dodati pileće mesne okruglice: isjeći mljeveno meso u malene kuglice i bacati u kipuću juhu.
  8. Prije posluživanja pospite nasjeckanim peršunom.

Gljiva dijetalna supa

  • Vrijeme: 50-60 minuta.
  • Obrok po kontejneru: 5-6 osoba.
  • Sadržaj kalorija: 24 kcal / 100 grama.
  • Namjena: ručak.
  • Kuhinja: francuska
  • Poteškoća: lako.

Bogat pire krumpir od juhe ističe se bogatom aromom gljive, savršeno udovoljava gladi. Jelo izlazi nježno, niskokalorično. Dobro je prilagođen dijetama na povrću, sadrži mnogo korisnih tvari. Da biste gotovi prvi jelo učinili aromatičnijim i gustim, pržite gljive prije dodavanja ostalim proizvodima u maloj količini maslinovog ulja. To neće oštetiti dijetu i neće unositi dodatne kalorije.

Sastojci

  • šampinjoni - 700 g
  • mlijeko s malo masti - 500 ml,
  • luk - 2 kom.,
  • smrznute divlje gljive - 300 g,
  • cvjetača - 500 g,
  • Hmelj Suneli - 1 žličica,
  • dimljena paprika - 1 žličica.
  • cilantro - 1 hrpa.

Način kuhanja:

  1. Cilantro operite, nasjeckajte, uklonite stabljike.
  2. Šumske gljive se odmrzavaju u vrećici pod mlazom hladne tekuće vode.
  3. Ogulite luk, izvadite krajeve, nasjeckajte.
  4. Gljive isperite pod hladnom vodom, uklonite prljavštinu, pijesak i druge nečistoće. Odvojite noge, prerežite ih na pola. Nožem uklonite kore iz šešira, isjeckajte ih na tanke kriške.
  5. Karfiol podijelite na cvjetove, presavijte ga u štapić i isperite pod tekućom vodom.
  6. Izvadite šumske gljive iz kesa, bacite ih u drugar, pustite da tečnost proključa, isperite.
  7. Kombinirajte sve sastojke u plitkoj tavi ili tavi, prelijte 500-600 ml prokuhane vode, stavite na srednju vatru.
  8. Pirjajte dok svi sastojci ne omekšaju, dodajte dimljenu papriku, hmelj - suneli.
  9. Povrće samljeti ručnim mikserom dok ne postane glatko.
  10. Sipajte u mleko. Stalno miješajte, kuhajte. Nakon 5 minuta sklonite sa vatre.
  11. Prije posluživanja pospite nasjeckanim cilantrom.

  • Vrijeme: 1.5 sata.
  • Obrok po kontejneru: 3-4 osobe.
  • Sadržaj kalorija: 34 kcal / 100 grama.
  • Namjena: ručak.
  • Kuhinja: ruska.
  • Poteškoća: lako.

Bogata i gusta pasulj od pasulja našla je primjenu u terapijskim dijetama. Ima diuretski efekat i propisuje se osobama koje pate od urolitijaze, patologija bubrega, oticanja tkiva. Juhe od pasulja korisne su za gastritis, čir na želucu. Za upotrebu u terapijskim dijetama dopušteno je dodati u jelo malu količinu krumpira, svježih šampinjona.

Sastojci

  • bijeli sušeni pasulj - 150 g,
  • mrkva - 1 kom.,
  • luk - 1 kom,
  • beli luk - 3 zuba.,
  • peršun - 1 grozd,
  • zeleni luk - 1 grozd.

Način kuhanja:

  1. Grah prije kuhanja namočite preko noći (10-12 sati) tako da nabubri i omekša.
  2. Mrkvu isperite, ogulite, narežite na srednje kockice.
  3. Ogulite luk, isecite krajeve, nasjeckajte sa slamkama.
  4. Ogulite češanj češnjaka, iscedite kroz presu.
  5. Peršun s vodom, stabljike narežite, sitno nasjeckajte.
  6. U tavu stavite pasulj, sjeckanu mrkvu. Ulijte 1,5 litra ključale vode, kuhajte na srednje jakoj vatri.
  7. Nakon 30-40 minuta, nakon što omekšaju sastojke, dodajte peršin, češnjak i luk. Kuhajte još 15 minuta.
  8. Isperite zeleni luk, nasjeckajte strelice.
  9. Poslužite jelo, posuto nasjeckanim zelenim lukom.

Za i protiv dijetne supe

Gubitak kilograma, rehabilitacija tijela nakon operacija i bolesti gastrointestinalnog trakta zahtijevaju unos niskokalorične hrane. Povrće priloga, koje se toliko često nalaze u jelovnicima prehrane, vrlo je dobro za zdravlje, ali imaju i niz nedostataka. Pogledajte pozitivne i negativne osobine dijeta sa juhom:

Posuđe sadrži mnogo važnih vitamina, minerala, hranljivih sastojaka.

Stalni osećaj gladi. Takva se hrana probavlja vrlo brzo, sadrži malo kalorija.

Jednostavnost pripreme, skladištenja.

Stroga ograničenja prehrane sa strogom dijetom supa.

Pijenje velike količine tečnosti poboljšava probavni trakt, bolju apsorpciju hrane.

Minimalno maksimalno trajanje dijeta Dugo konzumiranje samo tečne hrane nepovoljno utječe na stanje želuca.

Odlična opcija za rehabilitaciju tijela, stabilizaciju kiselosti želuca, čišćenje od toksina, toksina.

Ljetna supa od povrća u sezoni

Ljeto je sjajno vrijeme da svaki dan izmislite nešto novo u kuhinji. Priroda je prepuna svijetlih boja koje želite uhvatiti, stvarajući novo kulinarsko remek-djelo. Juha od povrća lagano je i zadovoljavajuće jelo koje se ne samo brzo kuha, već i odmah jede. Ova verzija supe je smaragdno zelena, kao i samo ljeto!

Sastojci:

  • voda - 1,5 l.,
  • brokoli - 200 gr.,
  • poriluk - 1 stabljika.,
  • stabljika celera - 2 kom.,
  • svježi ili smrznuti grašak - 300 gr.,
  • sol, biber, lovorov list,
  • biljno ulje - 2-3 kašike. l.,
  • jogurt s niskim udjelom masti - 200 gr.

Kuvanje:

  • Pržite luk i celer u tavi sa biljnim uljem, nasjeckanim u bilo kojem obliku.
  • U loncu zakuhajte vodu, dodajte zeleni grašak, kuhajte 10 minuta.
  • Sadržaj prebacite u šerpu, dodajte cvatovke brokule, sol, biber i lovorov list i kuhajte još 10 minuta.
  • Izvadite lavrushku, pomiješajte juhu mikserom.
  • Prilikom posluživanja izlijte jogurt u kašičicu na svaki tanjir kako biste stvorili lijepe mrlje.

Da bi juha bila gušća i zasićenija, prženo povrće začinite je sa kašikom brašna, razblaženo sa malom količinom vode ili povrtnog bujona, promešati do stanja umaka i sipati u šerpu.

Također, za ovu verziju supe možete ostaviti općenito nekoliko malih cvjetova brokule i staviti ih na tanjir.

Lagana juha „tri kupusa“ na juhi od povrća

Za pripremu juhe na povrtnom juhu nisu potrebne posebne vještine: potrebno je samo povrće koje se nalazi u hladnjaku, gomila začinskog bilja i malo začina. Povrće se može koristiti i svježe i smrznuto. Dijetalne supe ne uključuju upotrebu velikog broja začina i soli, jer se u ovom slučaju gubi smisao ideje o zdravoj prehrani.

Sastojci:

  • voda - 1,5 l.,
  • luk, mrkva, stabljika celera - 1 kom.,
  • beli luk (svež ili u prahu) - 3 režnja ili ½ kašike žličice,
  • suho korijenje za juhu (peršin, celer, peršun),
  • 1 hrpa zelenila (kopar, peršun, celer),
  • sol, biber, klinčić, lovorov list,
  • brokoli, karfiol, briselski klice - 200 gr.,
  • jaje - 3 kom.

Kuvanje:

  • Prokuhajte vodu, stavite luk, šargarepu, celer i korijen. Pustite da se pusti pod poklopcem 20 minuta.
  • Dodajte stabljični dio iz grozdja, češnjaka, soli, paprike (5-6 kom.), Lovorovog lista i 2 češnja, kuhajte još 15 minuta.
  • Procijedite juhu, stavite cijele briseljske klice i stavite brokoli i karfiol u malene cvastiće. Kuhajte čorbu 5-7 minuta.
  • Ulijte juhu od povrća u tanjire, stavite polovine tvrdo kuhanih jaja i pospite začinskim biljem.

U biljne juhe nije potrebno stavljati navedeni skup proizvoda. Možete koristiti ono što se nalazi u hladnjaku, na primjer, luk i šargarepa. Umjesto stabljike celera stavljaju korijen, a ponekad se umjesto svježih korijenskih kultura koriste samo osušeni.

I svaki put će juha biti novog ukusa. Gotov povrtni brod se može zamrznuti i koristiti po potrebi 2-3 mjeseca.

Dijetalna supa s piletinom i povrćem za mršavljenje

Pileće meso je dijetetski proizvod i pogodno je za pripremu zdravih obroka. Piletina sadrži malu količinu kalorija, lako se probavlja i pruža tijelu potrebnu količinu proteina. Od piletine se pripremaju juhe i juhe, dodaju se povrće i žitarice. Najniža kalorična porcija piletine je fileti, ona se najčešće koristi u receptima za mršavljenje.

Sastojci:

  • pileći dijelovi - 500 gr.,
  • voda - 2 l.,
  • luk, mrkva - 1 kom.,
  • slatka paprika - 2 kom. (žuta i crvena)
  • krompir - 2 kom.,
  • paradajz - 1 kom.,
  • riža - 2 žlice. l.,
  • sol, začini,
  • zelje.

Kuvanje:

  • Piletinu isperite, stavite u posudu sa vodom, pustite da prokuha.
  • Uklonite pjenu, pirjajte 30 minuta.
  • U tavi pržite luk, šargarepu, dodajte biber i paradajz narezan na kockice. Sipajte u lonac za juhu, pirjajte 5 minuta.
  • Stavite sadržaj tave u tepsiju, dodajte opranu rižu, ostavite da proključa.
  • Nakon 10 minuta u supu dodajte narezani krompir, sol, začine, kuhajte još 15 minuta.
  • Sipajte juhu od povrća s rižom na tanjire, pospite začinskim biljem.

Juhe od povrća cijenjene su zbog visokog sadržaja vlakana, koji ima blagotvoran učinak na probavne procese u tijelu. Iako se mnogo povrća jede sirovo, ova vrsta hrane nije prikladna za sve.

Juhe, koje uključuju povrće, mogu se konzumirati bez ograničenja, i odrasli i djeca. Vrijedi zapamtiti da dugotrajna toplinska obrada smanjuje hranjive vrijednosti proizvoda, pa se povrće ne kuha dugo.

Jelovnik prehrane pomoću povrća supe

Jelovnik prehrane za mršavljenje pomoću povrća supa je osmišljen za tjedan dana. Standardni meni uključuje sledeći redosled:

  • 1 dan - supa, voćni sokovi, čaj ili kafa bez šećera, voće,
  • 2 dana - supa, zelje, povrće,
  • 3 dana - supa, voće i povrće,
  • 4 dan - supa, mleko, povrće,
  • 5 dana - supa, 4-5 rajčica, 500 g kuhane ribe ili pilećeg fileta (može se zameniti jajima),
  • 6 dana - supa, povrće, 500 g kuhane govedine,
  • 7. dan - supa, svježi sok, smeđi pirinač, voće.

Jelovnik se može prilagoditi ovisno o potrebama tijela i uzimajući u obzir moguće kontraindikacije. Preporučuje se jesti supu 5-6 puta dnevno u malim porcijama.

Klasični recepti za supe od povrća

Za dijetu radi gubitka kilograma ili poboljšanja zdravlja, postoji nekoliko klasičnih recepata za povrće juhe.

Luk juha smatra se najpopularnijom. Za njegovu pripremu uzeto je 6 luka koji se prže u maslinovom ulju. Zatim isjecite kupus, nekoliko šargarepe, par paprika i nekoliko stabljika celera. Prženo povrće stavite u zdjelu za supu, začini i sol, dodajte vodu i dovedete do ključanja.

Zanimljiva i ukusna supa za mršavljenje smatra se juha s bosiljkom. Da biste ga pripremili, izrežite luk, pržite ga na maslacu ili maslinovom ulju dok se ne pokaže zlatni ton.

Zatim luku dodajte grašak, povrtni kašu ili prokuhanu vodu i držite na vatri oko 15 minuta. Prebacite sve sastojke u tavu, dodajte malo čorbe, soli i začina pa prokuhajte. Zatim u rashlađenu supu dodajte malo vrhnja s malo masnoće, nasjeckani bosiljak i peršin.

Veoma korisna supa za dijetu je supa od mrkve. Da biste pripremili četiri obroka, trebat će vam 500 g mrkve, 1 luk, 1 krompir, 0,5 litara vode ili juha, cilantro ili peršun. U tavi se greje maslinovo ulje, doda se seckani luk, krompir i zelje, mrkva, luk sa intervalima od 5 minuta. Juha se do vrenja zagrijava i drži na laganoj vatri oko 20 minuta. Nakon što se supa ohladila, usitnjava se blenderom.

Juhe od povrća vrlo su korisne za mršavljenje. Dijeta na biljnim juhama uglavnom doprinosi radu želuca i crijeva, eliminira štetne toksine, zasićujući organizam korisnim tvarima. Rezultati ishrane vidljivi su nakon sedam dana. Ako nastavite jesti racionalno i nakon završetka dijete, rezultat možete dugo sačuvati.

Višekutasta supa od povrća

Spor štednjak uvelike pojednostavljuje pripremu supa: postupak se odvija gotovo bez sudjelovanja domaćice, a nema potrebe oprati površinu štednjaka nakon kuhanja. Predstavljeni recept za juhu od povrća na pilećim zalihama može se smatrati određenim uzorkom pripreme, a proizvode koristite prema vlastitom nahođenju.

Sastojci:

  • crveno pileće meso (filete bedara) - 500 gr.,
  • voda - 2 l.,
  • por, stabljika celera - 2 kom.,
  • tikvice - 300 gr.,
  • smrznuti zeleni grašak - 400 gr.,
  • sol, biber, korijander,
  • krekeri, bilje, beli luk.

Kuvanje:

  • Ulijte piletinu vodom, aktivirajte režim "supe".
  • Nakon pola sata uklonite pjenu i stavite u posudu povrće, sol i začine isječene u bilo kojem obliku.
  • Jednom kada je grašak mekan, supa je spremna. Izvadite piletinu i iseckajte je na sitne komade, a mikserom umutite sadržaj posude.
  • Sipajte juhu na tanjire, stavite krekeri, bilje, komadiće piletine, isjecite češanj bijelog luka.

Juhe od povrća možete konzumirati u bilo koje doba dana. Ako je bolje jesti ugljikohidratnu hranu ujutro, a proteinsku hranu popodne, tada za povrće nema tradicija. Trebali biste slušati svoje tijelo: ovo je često najbolji način odabira vremena obroka.

Ponekad je dobro jesti toplu juhu od povrća odmah ujutro, posebno ako se kuva na mesnom juhu i doda se sir. Takvo jelo dugo osnažuje organizam i ne nanosi štetu.

Vegetarijanska povrća supa sa kupusom

Vegetarijanska jela podrazumijevaju odsustvo životinjskih proizvoda u njima.Pripremljene od biljnih sastojaka, juha i drugih kulinarskih tvorevina nisu niži od mesnih jela i po hrani i u ukusu. Takve se supe kuhaju u juhama od povrća, a kao „punjenje“ koriste se razni darovi prirode: povrće, mahunarke, gljive. Sledi recept za juhu od kupusa.

Sastojci:

  • voda - 2 l.,
  • luk, šargarepa, celer celer - 1 kom.,
  • paradajz - 2 kom.,
  • bijeli kupus - 500 gr.,
  • krompir - 2 kom.,
  • sol, biber, hmelj-suneli, korijen za juhu,
  • zelje - luk, peršun.

Kuvanje:

  • U kipuću vodu stavite set korijena (peršun, celer, pastrnjak), luk i svježi celer. Posolite, dodajte začine. Luk prokuhajte 15-20 minuta.
  • Luk procijedite, u njega stavite sjeckano povrće: rajčicu, šargarepu, kupus i krompir. Kuvajte pod poklopcem na laganoj vatri 15-20 minuta. Za ljubitelje polupečenog kupusa, potrebno ga je spustiti u vodu nakon što se ostalo povrće malo skuva.
  • U pripremljenoj čorbi sitno seckani zeleni luk i peršun.

Vegetarijanska kuhinja prilično je raznolika i ne podrazumijeva samo kuhano povrće na vodi. Proizvodi od povrća mogu se pržiti na suncokretovom ili maslinovom ulju, praviti umake, koristiti različite začine: kurkumu, asafoetidu, curry i druge. S njima jela postaju blistava, začinjena i začinjena ustima.

Minestrone - italijanski klasik

Minestrone je staro jelo koje su pripremili obični Talijani. Ona nema jasne kanone i recepte, jer su ljudi koristili ono što je bilo u kući za ovu supu. Korišteni su ostaci jučerašnjeg jela i jeftinog povrća. Nekome se može činiti čudnim kombinirati grah i tjesteninu u jednom tanjuru, a sama supa nije baš čorba, već ragu, ali svejedno, ovo italijansko jelo vrijedi kuhati.

Sastojci:

  • tikvice - 300 gr.,
  • paradajz - 2 kom.,
  • mrkva, por, stabljika celera - 1 kom.,
  • zeleni grašak - 100 gr.,
  • konzervirani pasulj - 100 gr.,
  • beli luk - 3-4 češnja,
  • krompir - 2 kom.,
  • tvrda tjestenina - 100 gr.,
  • sok od paradajza - 1 šolja,
  • Parmezan - 70 gr.,
  • sol, biber čili,
  • peršun i bosiljak - 1 grozd.

Kuvanje:

  • U dubokoj tavi sa debelim dnom zagrejte maslinovo ulje i u njemu popržite luk, celer i mrkvu.
  • Za 3-5 minuta dodajte sitno seckani beli luk, izmešajte.
  • Mlade tikvice narežite na kockice, dodajte povrću, dodajte nekoliko kašika ulja i pirjajte 10 minuta.
  • U tavu dodajte paradajz i pasulj. Promiješajte s ostalim povrćem, pirjajte 5 minuta.
  • Povrće prelijte hladnom vodom, pričekajte da prokuha.
  • Dodajte krompir i grašak, sok od rajčice, posolite juhu i kuhajte dok krompir ne bude gotov.
  • Sadržaj lagano umutite mikserom tako da pola povrća ostane u komadima.
  • Prokuhajte čorbu, dodajte vode ako je previše gusta. Ulijte tjesteninu i kuhajte dok al dente (2-3 minute. Dok potpuno ne skuvate).
  • Sipajte nasjeckano zelje, stavite čili paprike u tanke kolutove (po vašem ukusu), promiješajte. Nakon 2 minute Minestrone je potpuno spreman.
  • Pospite je ribanom suhom od parmezana.

Minestrone se kuhaju postepenim dodavanjem raznog povrća u tavu u kojoj se polako propada, što jelu daje svoj okus. Povrće može biti vrlo različito, u supu se dodaju kriške dimljenog mesa, umjesto vode možete koristiti juhu i koristiti velike ili male tjestenine tvrdih sorti. Italijanska supa jede se topla i svježa.

Pečena supa sa tikvicama, patlidžanom i slatkom paprikom

Od brojnih povrtnih juha, ovo je možda i najneobičnija verzija prvog jela, ne najlakše za pripremu, ali toliko ukusna da se vrijedi potruditi. Ako postoji želja da juha postane dijetalnija, može se pripremiti na bazi biljnog juha ili vode. Ali bit će mnogo ukusnije ako kao osnovnu supu koristite pileće zalihe. U piliću nema mnogo kalorija da biste brinuli o figuri i to će savršeno nadopuniti jelo.

Sastojci:

  • piletina težina nešto veća od 1 kg,
  • set začina za piletinu,
  • povrće za juhu - korijen celera, luk, mrkva,
  • voda - 2,5 l.,
  • tikvice ili tikvice - 1 mala,
  • patlidžan - 2 kom.,
  • slatka paprika - 3 kom.,
  • paradajz - 2 velika,
  • beli luk - 1 glava,
  • sol, biber,
  • zelje bosiljak i celer.

Pogledajte video: ČAROBNA JUHA ZA MRŠAVLJENJE, DIJETU I ČIŠĆENJE ORGANIZMA (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar