Doktor endokrinolog u liječenju dijabetesa

U većini slučajeva prve simptome dijabetesa kod pacijenta primijeti liječnik tokom rutinskog pregleda ili nakon primanja testa glukoze u krvi. Ali kako njegova funkcija ne uključuje liječenje ove bolesti, pacijent odlazi liječniku-endokrinolog. Upravo se ovaj specijalista bavi pacijentima koji imaju dijabetes.

Zadaci i funkcije endokrinologa

Prema WHO, svakih 5 sekundi jedna osoba razvije dijabetes. Bolest je dobila status epidemije, a do 2030. zauzeće sedmo mjesto po uzrocima smrti u svijetu.

Gotovo svi znaju za klasične simptome bolesti - jaku žeđ, učestalo mokrenje. Takve kliničke manifestacije trebale bi biti neizostavan razlog posjete porodičnom ljekaru, terapeutu. Oni daju smjer endokrinologu, čije je područje aktivnosti usredotočeno na dijagnostiku, liječenje i prevenciju bolesti endokrinog sustava. Dijabetologija se kao pododjeljak endokrinologije bavi isključivo dijabetesom.

Šta radi specijalista:

  • Provodi istraživanje endokrinog sistema u cjelini.
  • Propisuje skup dijagnostičkih mjera.
  • Dijagnosticira patologiju, oblik i vrstu bolesti, propisuje liječenje (korekcija hormonalne ravnoteže, obnova metabolizma).
  • Ispravlja i odabire pojedinačnu prehranu.
  • Propisuje set preventivnih mjera protiv komplikacija, propisuje dodatno liječenje.
  • Obavlja medicinsko posmatranje.

Endokrinolozi-dijabetolozi odvojeno se bave patologijom kod djece i odraslih. Ovo razlikovanje je potrebno iz nekoliko razloga:

  1. U djetinjstvu se razvija dijabetes tipa 1, a odrasle osobe češće pate od bolesti tipa 2. Principi i pristup u liječenju različitih dobnih skupina su različiti.
  2. Odraslim pacijentima potrebne su druge doze i vrste inzulina.

Gdje započeti s sumnjom na dijabetes?

Ljudi često ne žure sa lekarom sa svojim problemima i nadaju se da će bolest proći sama. No dijabetes je podmukla hronična bolest, a od nje se nije moguće oporaviti.

Samo specijalist može odabrati pravu terapiju za pacijenta, sprečiti njegov razvoj dijabetičke kome i druge komplikacije.

Koje bi bolesti mogle biti razlog posjete endokrinologu:

  • stalna žeđ sa suhim ustima
  • učestalo mokrenje
  • suva i svrbežna koža, gnojni osipi,
  • oštar gubitak težine ili, obrnuto, debljanje,
  • slabost znojenjem,

On primarna Endokrinolog pregleda pacijenta. Nakon što je dodijeljen set dijagnostičkih mjera:

  • klinička analiza krvi i urina,
  • krvni test za toleranciju na glukozu

Ovi jednostavni testovi omogućavaju da 99% utvrdi prisustvo bolesti ili ukloni sumnju na dijabetes.

Ako se preliminarna dijagnoza potvrdi, liječnik propisuje dodatna istraživanja:

  • nivo glukoze u toku dana
  • analiza urina za aceton,
  • biohemijska analiza triglicerida, holesterola,
  • oftalmoskopija za određivanje oštrine vida,
  • sveobuhvatni test urina za brzinu filtracije, albuminuriju, kreatinin, ureu.

Prije nego što započne liječenje, endokrinolog mjeri i pacijentov krvni pritisak, usmjerava ga na rendgen rentgen grudnog koša i donje udove.

Na temelju dobivenih podataka endokrinolog određuje vrstu dijabetesa, stepen razvoja bolesti i propisuje liječenje. Započinje s terapijom lijekovima u kombinaciji sa prilagođavanjem prehrane.

Načini liječenja kod odraslih i djece su isti. Pročitajte o tome ovdje.

Srodni profesionalci

Glavni specijalista koji liječi dijabetes je dijabetolog. Uska specijalizacija liječnika pruža mu mogućnost da samostalno koristi visokotehnološku opremu. Baza znanja omogućava vam da identificirate i analizirate sve patološke procese koji se razvijaju u pozadini dijabetesa.

Nutricionisti, proceduralne sestre, laboratorijski pomoćnici i psiholozi su također uključeni u liječenje i upravljanje pacijentima. Provode individualne i grupne treninge u posebnim programima.

Svaki pacijent mora biti svjestan kliničkih manifestacija bolesti, uzroka hitnih stanja i prve pomoći. Pacijenti moraju naučiti samostalno određivati ​​i kontrolirati razinu šećera u kući.

Kod razvijenih komplikacija pacijentu je potreban godišnji pregled od povezanih stručnjaka:

  1. Komplikacija dijabetes melitusa - retinopanija, kršenje vaskularnih zidova očnog dana i postepeno smanjivanje vida liječi i promatra oftalmolog. Doktor mjeri intraokularni pritisak, procjenjuje oštrinu vida, stanje krvnih žila, prozirnost staklastog tijela i sočiva.
  2. Uz nefropatiju, oštećenje bubrega s oslabljenom filtracijom, pacijentima je prikazano promatranje nefrolog. Doktor procjenjuje stanje nervnih tkiva: njihovu osjetljivost, refleks, mišićnu snagu.
  3. Savjetuju dijabetičke lezije velikih žila, ateroskleroza, venska tromboza vaskularni hirurg.
  4. Uz neuropatije, oštećenja perifernog nervnog sistema, pacijentima je propisan pregled u neuropatolog.

Godišnji pregled pacijenata sa dijabetesom uključuje posjetu ginekologu.

Kliničko praćenje pacijenata sa šećernom bolešću vrši se u okružnim klinikama po mjestu registracije. Za registraciju morate ponijeti pasoš, polisu, SNILS karticu, izjavu.

Specijalizirana pomoć pruža se u endokrinološkim klinikama, okružnim i gradskim bolnicama. U velikim gradovima djeluju posebni dijabetes centri i multidisciplinarne klinike. Osim dijabetologa, s njima se savjetuju ljekari različitih specijalnosti: nutricionisti, vaskularni kirurzi, androlozi, reproduktolozi i genetici.

Kako je primarna konsultacija s endokrinologom (video)

Pri početnom posjetu endokrinologu pacijent s sumnjom na dijabetes šalje se na potrebne testove, a zatim se upoznaje sa suštinom bolesti, načinom liječenja, mogućim komplikacijama i rizicima.

U videu endokrinolog govori o glavnim točkama u vezi s bolešću. Te bi informacije trebao dobiti svaki pacijent koji se savjetuje s liječnikom.

Dijabetes ima posebnost. On postaje doživotni partner. I samo dobar stručnjak može biti glavni mentor i pomoćnik na ovom teškom putu. Samo zajedničkim naporima liječnika i pacijenta mogu se izbjeći neželjene i opasne komplikacije šećerne bolesti.

Doktor endokrinolog u liječenju dijabetesa

Lekar može dijagnosticirati dijabetes ili posumnjati u sličnu dijagnozu. Propisani su odgovarajući testovi, simptomi bolesti su detaljno opisani. Šta dalje činiti i kako to liječiti? Terapeut može razgovarati o glavnim principima terapijskih mjera, ali neće promatrati pacijenta. Onda kakav liječnik liječi dijabetes? Za detaljnije savjetovanje potrebno je da odete endokrinologu.

S gotovo bilo kojim neugodnim simptomima, pacijenti dolaze k terapeutu. Doktor daje uputnicu za pretrage, za ultrazvuk štitne žlijezde, a prema rezultatima istraživanja postavit će dijagnozu. Ali terapeut ne propisuje tačnu terapiju. Mnogi pacijenti ne znaju kod koga liječnika kontaktirati dijabetes. Obično se pacijenti s klinikom takve patologije, terapeuti upute endokrinologu.

Ljekari ovog profila dijagnosticiraju, liječe poremećaje endokrinog sistema i također propisuju preventivne mjere za normalizaciju pacijentovog tjelesnog stanja.

Razmislite o tome koje liječnike treba konzultirati je li dijabetes melitus doprinio komplikacijama na drugim sistemima:

  • Oftalmolog
  • Neurolog
  • Kardiolog
  • Vaskularni hirurg.

Nakon njihovog zaključka, dežurni endokrinolog će propisati dodatne lijekove za poboljšanje stanja organizma oslabljenog bolešću.

Koji liječnik liječi dijabetes tipa 1 i 2? Isti endokrinolozi. Takođe, prema svojoj specijalizaciji, leče i druge bolesti:

  • Gojaznost
  • Borba protiv goluba
  • U slučaju kvara štitne žlijezde,
  • Onkološke patologije endokrinog sistema,
  • Hormonska neravnoteža,
  • Neplodnost
  • Sindrom hipotireoze,
  • Poremećaji u razvoju endokrinih žlijezda kod djece,
  • Endokrinolog-dijabetolog bira dijetu neophodnu pacijentima koji pate od dijabetesa raznih vrsta,
  • Endokrinolog-hirurg obavlja operacije ako je pacijent razvio negativne posljedice: gangrena,
  • Genetski endokrinolog bavi se genetskim bolestima, pruža konsultacije onim pacijentima koji imaju određene genetske patologije i odabire preventivne mjere (gigantizam, patuljstvo).

U pedijatrijskoj endokrinologiji rješavaju se problemi vezani za seksualni razvoj. Bolest se razmatra u starosnoj grupi (djeca i adolescenti). U dijabetologiji dijagnosticiraju, liječe i određuju prevenciju dijabetesa i s tim povezanih komplikacija.

Dalje, saznajemo kada morate posjetiti liječnika koji liječi dijabetes.

Klinička slika bolesti

Morate znati koji su simptomi dijabetesa kako biste na vrijeme došli do terapeuta, prošli pregled, potvrdili dijagnozu i došli do liječnika koji liječi dijabetes. Samo tamo možete spriječiti moguće komplikacije i opasne posljedice. Sljedeći simptomi uvijek upozoravaju na skrivene poremećaje u tijelu:

  1. Neumoljiva žeđ. U početku takav fenomen ne uznemirava pacijente, ali postepeno se žeđ pojačava, pacijent je ne može udovoljiti. Tokom noći pije litre tečnosti, a ujutro mu se čini da još umire od žeđi. Zbog povećanja glukoze u krvi, krv postaje gušća. I voda to razređuje.
  2. Povećani apetit. Dijabetes melitus često se prerušava u bezopasne manifestacije svakodnevnog života. Vrijedno je početi se brinuti s nekontroliranim apetitom. Postupno se njegove manifestacije pogoršavaju. Dijabetičari počinju davati posebnu prednost slatkom i brašnom. Povećanje šećera u krvi s ovom dijagnozom je opasan pokazatelj. Pacijent ne kontrolira uvijek brzu promjenu svojih prehrambenih navika i sklonosti.
  3. Debljanje Prejedanje uzrokuje debljanje. Često se dijagnosticira pretilost II, III stepena. Pacijent ne obraća pažnju na takve alarmantne promjene.
  4. Kod ostalih pacijenata težina može naglo da padne uz kršenje proizvodnje određenih hormona.
  5. Previše česte prehlade i druge bolesti koje ne napuštaju pacijenta zbog smanjenja imuniteta.
  6. Smanjuje se seksualni nagon.
  7. Česte manifestacije kandidijaze.
  8. Mišićna slabost, svrab na koži.
  9. Upala na koži i rane koje je teško zaliječiti.
  10. Oštećen vid, menstrualni ciklus.

Lekar utvrđuje dijabetes prema pritužbama pacijenta, pregledima i pregledima. Primjećuju se simptomi, o kojima pacijent razgovara, obavlja se pregled, specijalist ispituje rezultate testova, njihov recept. Endokrinolog može propisati i druge, detaljnije studije, na osnovu kojih će ispraviti već propisanu terapiju i u slučaju bilo kakvih odstupanja ili komplikacija uputiti specijaliste užeg profila.

Koji tretman propisuje ljekar za dijabetes?

Uobičajene terapijske mjere za dijabetes

Genetski faktor je glavni faktor u razvoju bolesti, ali dijabetes melitus tipa I nasljeđuje se rjeđe od II. Ko liječi različite vrste dijabetesa? Isti endokrinolog.

Kod bolesti tipa I obično se primjećuje teški tok. Tijelo proizvodi antitijela koja uništavaju stanice gušterače koja proizvode inzulin. Gotovo je nemoguće potpuno se riješiti takvog dijabetesa, ali ponekad je moguće vratiti funkciju gušterače. Obavezno ubrizgavajte inzulin. Oblici tableta ovdje su nemoćni zbog uništavanja inzulina u probavnom traktu. Iz dnevnog menija u potpunosti se isključuju šećer, slatka hrana, voćni sokovi i limunade.

Patologija tipa II obično se javlja kada se izgubi osetljivost ćelija na inzulin kada u njima ima viška hranljivih sastojaka. Nije svakom pacijentu dodan inzulin jer ga nije svaki pacijent potreban. Pacijentu se propisuje postepena korekcija težine.

Doktor s dijabetesom uzima hormonske lijekove, lijekove koji potiču lučenje inzulina. Nakon glavnog terapijskog tečaja potreban je i potporni kurs liječenja, u protivnom remisija neće dugo trajati.

Endokrinolog pravi posebnu dijetu za pacijenta. Izuzeto je svako brašno, slatko, začinjeno, začinjeno, masno, alkohol, pirinač, kaša, slatko voće i bobice.

Pacijent treba jesti hranu koja snižava nivo šećera: zeleni grah, borovnice, borovnice. Kuniće meso takođe može sniziti šećer, poboljšati metabolizam. Dijetalna je i nemasna. Selen u hrani poboljšava proizvodnju inzulina. Jetra s vitaminom B1 utiče na proizvodnju glukoze. Skuša sadrži kiseline koje jačaju vaskularni zid. Metabolizam ugljikohidrata regulira mangan (najviše se nalazi u ovsu, pa je zobena kaša na vodi najbolje rješenje). Bioflavonoidi jačaju kapilare, smanjuju propusnost zidova krvnih žila (peršun, zelena salata, divlja ruža). Goveđe srce (vitamini grupe B) utiču na proizvodnju inzulina.

Gladnoća i stroga dijeta ne dovode do pozitivnih rezultata, samo štete pacijentovom zdravlju. Ali, uravnotežena prehrana, koju je sastavio endokrinolog, održavat će potrebnu razinu šećera u krvi i poboljšati dobrobit.

Redovno vežbanje pomoći će poboljšanju cirkulacije krvi, ojačati srce, kontrolirati nivo šećera i uticati na holesterol. Potreba za insulinom slabi.

Nakon konsultacija s endokrinologom, pacijent može piti posebne dodatke vitaminu B (B3 pomaže tijelu da upije krom), C, hrom, cink i magnezijum. Ovi elementi u tragovima i vitamini učestvuju u različitim ćelijskim reakcijama, razgradnji šećera, pojačavaju aktivnost inzulina. Magnezijum je sposoban da snizuje pritisak, a takođe pozitivno deluje na nervni sistem.

Dijabetes melitus je neizlječiva patologija. Karakteriziraju je nepovratne promjene u funkcioniranju štitne žlijezde, doprinosi razvoju nedostatka inzulina, vaskularnim komplikacijama, neuropatijama. Koji ljekar liječi dijabetes? Endokrinolog. Određuje nivo razvoja patologije, propisuje terapiju. Liječnik utvrđuje dijabetes ne samo simptomima, nego i analizom. Ako je endokrinolog propisao mnoge testove i druge pretrage, svi oni moraju biti završeni. To će pomoći stručnjaku da precizno dijagnosticira bolest, utvrdi njegovu vrstu i nivo šećera, prilagodi terapiju i učini je još efikasnijom. Endokrinolog daje i preporuke u vezi sa promjenom načina života, svakodnevnom prehranom i odricanjem od loših navika.

Koji ljekar liječi dijabetes: kome se obratiti?

Dijabetes je jedna od najozbiljnijih bolesti koja pogađa ljude bilo koje životne dobi. Dobro je poznata činjenica da se dijabetes ne može u potpunosti eliminirati za 100%, ali može se u potpunosti kontrolirati na duže vrijeme. Stoga morate znati kojem se liječniku obratiti.

Lokalni, porodični ljekar ili terapeut može otkriti poremećaje metabolizma ugljikohidrata, jer je to obično rezultat testova glukoze. U pravilu se dijabetes dijagnosticira potpuno slučajno, tijekom rutinskog ljekarskog pregleda ili zbog karakterističnih simptoma.

Terapeut ne liječi hiperglikemiju, za borbu protiv bolesti trebate kontaktirati drugog liječnika. Ljekar koji se bavi ovim pitanjem naziva se endokrinolog. Njegova specijalizacija uključuje upravljanje dijabetesom. Liječnik koji vodi liječnik daje upute za laboratorijske pretrage, prema njihovim rezultatima procjenjuje težinu patologije, preporučuje odgovarajući tijek liječenja i prehranu.

Ako postoje komplikacije iz organa i sistema, pacijentu se preporučuje da se konsultuje s drugim ljekarima: kardiologom, oftalmologom, vaskularnim hirurgom, neuropatologom. Po njihovom zaključku, endokrinološki dijabetolog odlučuje o imenovanju dodatnih sredstava.

Doktor se bavi ne samo liječenjem dijabetesa, već i drugim patološkim stanjima:

  1. gojaznost
  2. neplodnost
  3. goiter
  4. osteoporoza
  5. onkološke i druge bolesti štitnjače,
  6. sindrom hipotireoze.

Sam endokrinolog ne može u potpunosti da se izbori sa toliko bolesti, pa je endokrinologija podeljena na uske specijalizacije. Endokrinolog-hirurg liječi dijabetes melitus, kao i njegove komplikacije u obliku gangrene, čireva i po potrebi provodi hirurško liječenje.

Endokrinolog-genetičar prati nasljednost, na primjer, dijabetes, veliki ili patuljasti rast. Ljekari koji se bave ženskom neplodnošću, dijagnosticiraju i liječe bolesti štitnjače nazivaju se endokrinologom-ginekologom, a pedijatrijski endokrinolozi bave se poremećajima endokrinih žlijezda, problemima rasta u djece.

Zahvaljujući podjeli na uske specijalizacije, moguće je duboko prodrijeti u uzroke bolesti, biti kompetentniji po ovom pitanju. Možete saznati koji liječnik liječi dijabetes u registru klinike ili kod terapeuta.

Razlozi posjete endokrinologu

Pacijent treba konzultirati endokrinologa kada ima simptome: stalna žeđ, svrbež kože, nagle promjene težine, česte gljivične lezije sluznice, mišićna slabost, pojačan apetit.

Kada se na licu pojavi nekoliko simptoma o razvoju dijabetes melitusa, najčešće 2 vrste. Samo endokrinolog može odbiti ili potvrditi dijagnozu.

Obično se posetiti ovog lekara prvo konsultujte sa terapeutom, okružnim lekarom. Ako se usmjeri na darivanje krvi, analiza će pokazati povećanje ili smanjenje glikemije, nakon čega će uslijediti uputnica endokrinologu koji liječi ovaj problem.

Kod dijabetesa bilo koje vrste pacijent se registrira, a zatim liječnik određuje vrstu bolesti, bira lijekove, identificira popratne patologije, propisuje lijekove za održavanje, prati analize i stanje pacijenta.

Ako dijabetičar želi živjeti punim životom, mora redovno podvrgavati preventivnim pregledima i darivati ​​krv za šećer.

Specijalisti za dijabetes i njegove komplikacije - koji liječnik liječi?

Dijabetes melitus je bolest koja se može javiti u bilo kojoj dobi. Nažalost, ova bolest dijagnosticira se kod odraslih pacijenata, kao i kod djece.

Bolest se ne može u potpunosti izlečiti, ali pacijent može kontrolisati svoje stanje.

Nakon pojave prvih simptoma dijabetesa mnogi su zainteresirani kod koga se kod liječnika treba posavjetovati o povišenom nivou šećera i drugim manifestacijama ove bolesti.

Kojem liječniku treba kontaktirati visoki šećer u krvi kod odraslih i djece?

Terapeut može otkriti razvoj dijabetesa. To može biti porodični ljekar ili okružni ljekar.

Specijalista donosi zaključak o rezultatima testa krvi (provjerava se na nivou glukoze). Dosta često se ta bolest otkrije slučajno kada pacijent prođe zakazani pregled.

U nekim se slučajevima donosi odluka da se ode u bolnicu zbog slabog zdravlja. Terapeut ne liječi glikemiju. Za borbu protiv bolesti trebate kontaktirati drugog stručnjaka. Liječenje dijabetesa provodi endokrinolog.

On takođe vrši kontrolu nad pacijentom. Na temelju rezultata analiza, liječnik procjenjuje stepen bolesti i propisuje ispravan tretman, kombinirajući ga s dijetom. Ako dijabetes daje komplikacije drugim organima, pacijent mora posjetiti sljedeće specijaliste: kardiologa, kao i oftalmologa, neuropatologa ili vaskularnog hirurga.

Kako se zove liječnik za dijabetes tipa 1 i 2?

Genetski faktor je temeljni u razvoju bolesti. Uprkos tome, dijabetes prvog tipa prenosi se na srodnike rjeđe nego bolest drugog tipa.

Različite vrste dijabetes melitusa liječi isti liječnik - endokrinolog. Kod prve vrste bolesti u većini slučajeva primjećuje se prilično težak tijek.

U tom slučaju se u tijelu stvaraju antitijela. Oni uništavaju stanice gušterače, a takođe proizvode inzulin. Zbog oslabljene proizvodnje hormona u gastrointestinalnom traktu, primjena tableta u ovom slučaju se može isključiti.

Patologija drugog tipa nastaje kada ćelije izgube osjetljivost na inzulin. Istovremeno, hranljivih sastojaka u ćelijama ima u izobilju. Insulin se ne daje svim pacijentima. Pacijentu se često propisuje glatka korekcija težine.

Endokrinolog bira najprikladnije hormonske lijekove, lijekove za poticanje lučenja inzulina. Nakon glavnog postupka liječenja propisan je tečaj održavanja.

Koji specijalist liječi dijabetičko stopalo?

Vrlo često pacijenti koji pate od dijabetesa razvijaju prilično uobičajenu komplikaciju - dijabetičko stopalo.

Kada se kod pacijenta pojave prvi znakovi ove komplikacije, postavlja se pitanje koji liječnik liječi dijabetičko stopalo i koje se metode liječenja koriste.

U većini slučajeva endokrinolog koji je prošao poseban kurs za liječenje ove bolesti liječi dijabetičko stopalo.

Zadatak doktora za liječenje dijabetičkog stopala je da izvrši objektivan pregled pacijenta, kao i odabere optimalan režim liječenja. U procesu dijagnoze liječnik procjenjuje nivo oštećenja vaskularnog sistema, a također utvrđuje uzroke koji doprinose razvoju komplikacija.

Ko se u klinici bavi komplikacijama dijabetesa na oku?

Dijabetes se plaši ovog lijeka, poput vatre!

Potrebno je samo prijaviti se.

S razvojem dijabetičke retinopatije u mrežnici oštećuju se male posude.

To dovodi do odvajanja, sporog umiranja ćelija odgovornih za percepciju slike. Za pravovremenu dijagnozu komplikacija, pacijent mora redovno posjećivati ​​oftalmologa. Nije važno koja je vrsta dijabetesa prisutna.

Rano otkrivanje retinopatije pomoći će u sprječavanju potpunog sljepila. Liječenje se provodi pod nadzorom oftalmologa, kao i uz sudjelovanje endokrinologa. Za održavanje vida, pacijentu su propisani vitamini u injekcijama.

U tom se slučaju provodi liječenje angioprotektorima. U slučaju retinopatije u zadnjim fazama, izvode se hirurške i laserske operacije.

Koji će liječnik pomoći izliječiti neuropatiju?

Dijabetička neuropatija je udruženje sindroma oštećenja različitih dijelova autonomnog i perifernog živčanog sustava.

Poteškoće nastaju zbog kršenja različitih metaboličkih procesa kod dijabetesa. Za dijabetičku neuropatiju karakterističan je nedostatak osjetljivosti, poremećena provodljivost živčanih impulsa. Kliničke manifestacije ove bolesti su različite.

Terapiju dijabetičke neuropatije provode neuropatolozi, endokrinolozi, dermatolozi, kao i urolozi. U ovom slučaju, sve ovisi o karakteristikama manifestacije tegobe. Ključni razlog za razvoj dijabetičke neuropatije je povišena glukoza u krvi.

To na kraju dovodi do promjene u strukturi, principima funkcioniranja nervnih ćelija. Specijalisti aktivno koriste različite fizioterapeutske metode za liječenje dijabetičke neuropatije: lasersku terapiju, električnu stimulaciju živaca, kao i fizioterapijske vježbe.

Istovremeno pacijenti uzimaju lijekove grupe B, antioksidante, lijekove koji sadrže cink ili magnezijum.

Ako dijabetičku neuropatiju prati jaka bol, pacijentu se propisuju posebni lijekovi protiv bolova, kao i antikonvulzivi.

Endokrinolozi o dijabetesu: odgovori na pitanja i savjeti

Problemi s razinom šećera s vremenom mogu dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi s vidom, kožom i dlakom, čirevi, gangrena pa čak i kancerozni tumori! Ljudi su poučavali gorko iskustvo da normaliziraju nivo šećera.

Odgovori endokrinologa na najoštrija pitanja dijabetičara:

Ko će pomoći u borbi protiv bolesti

Otkriti dijabetes može biti samo terapeut (porodični ljekar, okrug) prema rezultatima ispitivanja krvi na glukozu. Ovo oboljenje može se otkriti sasvim slučajno, tokom rutinskog pregleda ili zbog određenih simptoma.

Terapeut ne liječi glikemiju. Za borbu protiv bolesti, za pomoć ćete morati potražiti drugog stručnjaka. Pa koji doktor liječi dijabetes? Ovo je endokrinolog. Njegova je specijalizacija za kontrolu dijabetesnih bolesnika.

Prema rezultatima testova, lekar će procijeniti stepen bolesti i propisati ispravan tretman u kombinaciji sa ishranom. U slučaju kada dijabetes daje komplikacije drugim organima, pacijent treba posjetiti tako uske stručnjake:

  • oftalmolog
  • neuropatolog
  • kardiolog
  • vaskularni hirurg.

Prema njihovom zaključku o zdravstvenom stanju nadležnih organa, endokrinolog odlučuje o imenovanju dodatnih lijekova za održavanje normalnog funkcioniranja tijela.

Endokrinolozi liječe ne samo dijabetes tipa I i II, već i druge bolesti, uključujući:

  • gojaznost
  • goiter
  • problemi sa štitnjačom
  • onkologija endokrinog sistema,
  • hormonalni poremećaji
  • osteoporoza
  • neplodnost
  • sindrom hipotireoze.

Toliko se bolesti ne može nositi s jednim endokrinologom. Stoga je endokrinologija podijeljena na uske specijalizacije.

  1. Endokrinolog hirurg. Bavi se dijabetesom. Ako se dogodi komplikacija u obliku čira, gangrene, on odlučuje da li će morati na operaciju ili ne.
  2. Endokrinolog genetičar. Ljekar koji prati probleme s nasljednošću. Ovo je dijabetes, patuljasti rast ili veliki rast.
  3. Endokrinolog-dijabetolog. Ovaj će vam liječnik pomoći da odaberete pravu prehranu i prehranu za dijabetes tipa I, tipa II.
  4. Endokrinolog-ginekolog rješava problem muške i ženske neplodnosti.
  5. Endokrinolog-tiroidolog. Specijalista koji se bavi dijagnosticiranjem i liječenjem bolesti štitnjače.
  6. Dečiji endokrinolog. Specijalizira se za patologiju endokrinih žlijezda. Bavi se problemima razvoja i rasta djece.

Odjeljak o uskim specijalizacijama omogućava stručnjacima da prodre dublje u jednu vrstu bolesti, te time budu kompetentniji u svojim stvarima.

Razlozi za kontaktiranje endokrinologa

Potencijalni pacijent treba da se posavetuje sa endokrinologom ako ima neki od ovih simptoma:

  • oštar set ili pad kilograma,
  • stalna žeđ
  • nekontrolirani apetit,
  • česta pojava gljivičnih oboljenja (gnoj),
  • česte bolesti gripa i SARS-a,
  • suha usta
  • mišićna slabost
  • svrbež kože.

Uz nekoliko simptoma, možemo govoriti o razvoju dijabetes melitusa tipa II. Potvrditi ili odbiti ovu dijagnozu može samo endokrinolog.

U našoj zemlji postupak posete endokrinologu nije jednostavan. Upućivanje na specijaliste specijaliste može se dobiti samo preko terapeuta. Prvo je otići kod okružnog policajca. Nakon prolaska krvne pretrage na glukozu i otkrivanja glikemije uslijedit će upućivanje endokrinologa.

Ovaj će specijalista provesti svoje istraživanje radi potvrđivanja ili pobijanja dijagnoze. Otkrivši dijabetes bilo koje vrste, pacijent se registrira, a zatim liječnik djeluje u skladu sa slijedećim principima:

  • određivanje vrste dijabetesa (I ili II),
  • izbor lekova
  • prevencija pratećih bolesti,
  • potporna dijeta
  • praćenje testova i stanje pacijenta.

Pacijent pod nadzorom liječnika moraće se pridržavati tih principa, ako želi živjeti normalan, pun život.

Kako se izboriti sa dijabetesom

Dijabetes melitus je dvije vrste, I i II. Razlikuju se u uzimanju inzulina.

Dijabetes tipa 2 je lakši od prvog i smatra se neovisnim o inzulinu. Čuvši takvu dijagnozu, ne očajavajte. To se neće dogoditi u potpunosti, ali držati razvoj bolesti pod kontrolom sasvim je moguće. Dijeta je glavna metoda liječenja. Odbijanje slatke, masne, začinjene i brašnaste hrane omogućit će održavanje razine šećera u prihvatljivim granicama. Prednost treba dati povrću, mršavom mesu, soku bez šećera. Za umak popijte kašu, ali nemojte da ih se zaokupite.

Moguće je uzimati lijekove u kombinaciji s dijetom za normalizaciju razine glukoze u krvi.

Važno je stalno pratiti svoje zdravlje i na vrijeme uzimati testove. Pridržavajući se takvih preporuka, možete primijetiti promjene u pokazateljima šećera i pravovremeno promijeniti metodologiju liječenja.

Dijabetes tipa 1 naziva se inzulinsko ovisan. Šećer u krvi je visok. Jedna dijeta ih ne smanjuje, pa je propisan insulin. Doziranje i broj primjena može propisati samo endokrinolog. Samo-lijek je strogo zabranjen. Uz bilo kakve promjene dobrobiti, bolje je konzultirati se s liječnikom.

Posebnu pažnju treba obratiti na dijabetes kod djece. Nasljednost je glavni razlog pojave ove bolesti. Djeca čiji roditelji imaju dijabetes prijavljena su kod pedijatrijskog endokrinologa. Otkrivši dijabetes, propisano je lečenje.

Kada se pojave prvi simptomi bolesti, idite odmah liječniku. Dijabetes melitus kod djece razvija se brže nego kod odraslih. Ne možete odlagati ispitivanje. Moguće su komplikacije koje djetetu neće omogućiti normalan život.

Opće preporuke za borbu protiv dijabetesa tipa II i tipa 2 uključuju:

  • lagani sportovi (trčanje, hodanje),
  • aktivnosti na otvorenom
  • dijeta
  • istovremeno uzimati lekove,
  • Pridržavanje dnevne rutine
  • lična higijena
  • davanje insulina u dozama koje je propisao lekar,
  • unos vitamina
  • prozračivanje sobe,
  • šetnje na svežem vazduhu,
  • imunoterapija.

Integrirani pristup liječenju garantira uspješan rezultat. Redovni odlasci endokrinologa, nakon svih njegovih uputa, odlazak drugim specijalistima pomoći će da se bolest provjeri.

Zanemarivanje preporuka lekara i njegova dobrobit omogućit će bolest da pređe u teži stadij. U tijelu će se početi pojavljivati ​​komplikacije koje će spriječiti čovjeka da živi polnim životom i sposobnom.

Komplikacije dijabetesa

Propisivanje tretmana na vrijeme pomoći će u izbjegavanju neugodnih posljedica. Nepažnja prema vašem tijelu prepun je razvoja takvih problema:

  • smanjen vid
  • odvajanje mrežnice,
  • kardiovaskularni zastoj
  • trofični čir
  • gangrena
  • vaskularna razaranja
  • arterioskleroza arterija,
  • laktacidoza
  • peckanje u nogama
  • zatajenje bubrega
  • dijabetička koma.

Razvoj popratnih bolesti pogoršava stanje pacijenta koji boluje od dijabetesa bilo koje vrste.Neblagovremeno traženje pomoći često vodi hirurškim intervencijama i smrti.

Bilo koju bolest je lakše spriječiti nego nositi se sa njenim posljedicama. Endokrinologija je industrija koja se neprestano razvija, a provodi istraživanja o uzrocima dijabetesa. Radi na izumu efikasnih lijekova za borbu protiv bolesti.

Neupitno pridržavanje preporuka endokrinologa pomoći će dugi niz godina za održavanje normalnog funkcioniranja tijela.

Značajke

Prema endokrinolozima, među bolestima uzrokovanim poremećajima metabolizma dijabetes je drugi najčešći, a drugi po pretilosti u ovom pokazatelju. Prema nedavnom istraživanju, trenutno jedna od deset osoba na Zemlji boluje od dijabetesa.

Štaviše, mnogi pacijenti možda čak i ne sumnjaju na ozbiljnu dijagnozu, jer dijabetes melitus često napreduje u latentnom obliku. Nerazvijeni oblik dijabetesa predstavlja veliku opasnost za ljude, jer ne omogućava pravovremeno otkrivanje bolesti, a često se dijagnosticira tek nakon što se kod pacijenta pojave teške komplikacije.

Ozbiljnost šećerne bolesti leži i u činjenici da doprinosi generaliziranom poremećaju metabolizma, što ima negativan učinak na metabolizam ugljikohidrata, proteina i masti. To je zbog činjenice da inzulin proizveden od β ćelija gušterače sudjeluje ne samo u apsorpciji glukoze, već i u mastima i proteinima.

No najveća šteta ljudskom tijelu nanosi upravo visoka koncentracija glukoze u krvi koja uništava zidove kapilara i živčanih vlakana te izaziva razvoj teških upalnih procesa u mnogim unutrašnjim organima čovjeka.

Klasifikacija

Prema modernoj endokrinologiji, dijabetes može biti istinit i sekundaran. Sekundarni (simptomatski) dijabetes razvija se kao komplikacija drugih hroničnih bolesti, poput pankreatitisa i tumora pankreasa, kao i oštećenja nadbubrežne žlijezde, hipofize i štitne žlijezde.

Pravi dijabetes uvijek se razvija kao neovisna bolest i često sam izaziva pojavu pratećih bolesti. Ovaj oblik dijabetesa može se dijagnosticirati kod ljudi u bilo kojoj dobi, kako u ranom djetinjstvu, tako i u starosti.

Pravi dijabetes uključuje nekoliko vrsta bolesti koje imaju iste simptome, ali javljaju se kod pacijenata iz različitih razloga. Neke od njih su vrlo česte, druge se, naprotiv, izuzetno rijetko dijagnosticiraju.

Vrste dijabetesa:

  1. Dijabetes tipa 1
  2. Dijabetes tipa 2
  3. Gestacijski dijabetes
  4. Steroidni dijabetes
  5. Kongenitalni dijabetes

Dijabetes tipa 1 je bolest koja se često dijagnosticira kod pacijenata u djetinjstvu i adolescenciji. Ova vrsta dijabetesa rijetko pogađa osobe starije od 30 godina. Stoga ga često nazivaju i juvenilni dijabetes. Dijabetes tipa 1 nalazi se na drugom mjestu po prevalenciji, otprilike 8% svih slučajeva dijabetesa javlja se upravo u obliku inzulina ovisnom obliku.

Dijabetes tipa 1 karakterizira potpuni prekid izlučivanja inzulina, stoga je njegov drugi naziv dijabetes ovisan o inzulinu. To znači da će pacijentu s ovim oblikom dijabetesa trebati svakodnevno unositi inzulin tokom cijelog života.

Dijabetes tipa 2 je bolest koja se obično javlja kod ljudi zrele i starije životne dobi, izuzetno se rijetko dijagnosticira kod pacijenata mlađih od 40 godina. Dijabetes tipa 2 je najčešći oblik ove bolesti, pogađa više od 90% svih bolesnika kojima je dijagnosticirana dijabetes.

Kod dijabetesa tipa 2 pacijent razvija neosjetljivost tkiva na inzulin, dok nivo ovog hormona u tijelu može ostati normalan ili čak povišen. Stoga se ovaj oblik dijabetesa naziva inzulinski neovisan.

Gestacijski dijabetes melitus je bolest koja se javlja samo kod žena u položaju u 6-7 mjeseci trudnoće. Ova vrsta dijabetesa najčešće se dijagnosticira kod budućih majki koje imaju višak kilograma. Osim toga, žene koje zatrudne nakon 30. godine podložne su razvoju gestacijskog dijabetesa.

Gestacijski dijabetes razvija se kao rezultat oslabljene osjetljivosti unutrašnjih ćelija na inzulin na hormone proizvedene posteljicom. Nakon porođaja žena obično potpuno izliječi, ali u rijetkim slučajevima ta bolest postaje dijabetes tipa 2.

Steroidni dijabetes je bolest koja se razvija kod ljudi koji već duže vrijeme uzimaju glukokortikosteroide. Ovi lijekovi doprinose značajnom povećanju šećera u krvi, što s vremenom dovodi do stvaranja dijabetesa.

Grupa rizika za razvoj steroidnog dijabetesa uključuje bolesnike koji pate od bronhijalne astme, artritisa, artroze, teške alergije, nadbubrežne insuficijencije, upale pluća, Crohnove bolesti i drugih. Nakon što prestanete uzimati glukokortikosteroide, steroidni dijabetes u potpunosti nestaje.

Kongenitalni dijabetes - manifestuje se kod deteta od prvog rođendana. Obično se djeca sa urođenim oblikom ove bolesti rađaju majkama s dijabetesom tipa 1 i 2. Takođe, uzrok urođenog dijabetesa mogu biti virusne infekcije koje majka prenosi u trudnoći ili uzimanje moćnih lekova.

Uzrok urođenog dijabetesa može biti i nerazvijenost pankreasa, uključujući prerano rođenje. Kongenitalni dijabetes je neizlječiv i karakterizira ga potpunim nedostatkom lučenja inzulina.

Njegov tretman sastoji se od svakodnevnih injekcija inzulina iz prvih dana života.

Dijabetes tipa 1 obično se dijagnosticira kod osoba mlađih od 30 godina. Izuzetno je rijetko da se slučajevi ove bolesti zabilježe kod pacijenata starijih oko 40 godina. Dječji dijabetes, koji se najčešće javlja kod djece između 5 i 14 godina, zaslužuje posebnu spomena.

Glavni razlog nastanka dijabetesa tipa 1 je kršenje imunološkog sustava, pri kojem stanice ubojice napadaju tkiva vlastitog gušterače, uništavajući β-stanice koje proizvode inzulin. To dovodi do potpunog prestanka lučenja hormona inzulina u tijelu.

Često se takav kvar u imunološkom sistemu razvija kao komplikacija virusne infekcije. Rizik od pojave dijabetesa tipa 1 značajno se povećava virusnim bolestima poput rubeole, kozice, zaušnjaka, ospica i hepatitisa B.

Uz to, primjena određenih moćnih lijekova, kao i trovanje pesticidima i trovanje nitratima, mogu utjecati na nastanak dijabetesa. Važno je razumjeti da smrt malog broja ćelija koje luče inzulin ne može uzrokovati razvoj dijabetesa. Za pojavu simptoma ove bolesti kod ljudi mora umrijeti najmanje 80% β-stanica.

U bolesnika sa dijabetesom tipa 1 često se opažaju druge autoimune bolesti, odnosno tirotoksikoza ili difuzni toksični gušter. Ova kombinacija bolesti nepovoljno utječe na dobrobit pacijenta, pogoršavajući tijek dijabetesa.

Dijabetes tipa 2 najčešće pogađa zrele i starije ljude koji su prešli 40-godišnju prekretnicu. No danas, endokrinolozi bilježe brzo pomlađivanje ove bolesti kada se dijagnosticira kod ljudi koji su jedva proslavili svoj 30. rođendan.

Glavni uzrok dijabetesa tipa 2 je prekomjerna težina, tako da su osobe koje su pretile osobe posebna rizična skupina za ovu bolest. Masno tkivo, koje pokriva sve unutrašnje organe i tkiva pacijenta, stvara barijeru hormonu inzulinu, što doprinosi razvoju inzulinske rezistencije.

Kod dijabetesa drugog oblika nivo inzulina često ostaje na nivou norme ili ga čak i prelazi. Međutim, zbog neosjetljivosti ćelija na ovaj hormon, ugljikohidrati se ne apsorbiraju u tijelu pacijenta, što dovodi do brzog povećanja šećera u krvi.

Uzroci dijabetesa tipa 2:

  • Nasljednost Ljudi čiji su roditelji ili druga bliska rodbina patili od dijabetesa mnogo su vjerojatnije da će dobiti ovu bolest,
  • Višak kilograma. U ljudi koji imaju višak kilograma, ćelijska tkiva često gube osjetljivost na inzulin, što ometa normalnu apsorpciju glukoze. Ovo se posebno odnosi na ljude sa takozvanim abdominalnim tipom gojaznosti, kod kojih se masne naslage uglavnom formiraju u trbuhu, tj.
  • Nepravilna prehrana. Konzumiranje velike količine masne, ugljikohidratne i visokokalorične hrane iscrpljuje resurse gušterače i povećava rizik od razvoja inzulinske rezistencije,
  • Bolesti kardiovaskularnog sistema. Koronarna bolest srca, ateroskleroza i visok krvni pritisak doprinose neosjetljivosti tkiva na inzulin,
  • Česti stresi. U stresnim situacijama u ljudskom tijelu se proizvodi veliki broj hormona kortikosteroida (adrenalin, norepinefrin i kortizol) koji povećavaju razinu glukoze u krvi te, uz česta emocionalna iskustva, mogu izazvati dijabetes, tj.
  • Uzimanje hormonskih lijekova (glukokortikosteroidi). Negativno djeluju na gušteraču i povećavaju šećer u krvi.

S nedovoljnom proizvodnjom inzulina ili gubitkom osjetljivosti tkiva na ovaj hormon, glukoza prestaje da prodire do stanica i nastavlja da cirkuliše u krvotoku. To tjera ljudsko tijelo da traži druge mogućnosti prerade glukoze, što dovodi do nakupljanja glikozaminoglikana, sorbitola i glikoziranog hemoglobina u njemu.

To predstavlja veliku opasnost za pacijenta, jer može prouzrokovati teške komplikacije, poput katarakte (zamračenje leće oka), mikroangiopatije (uništavanje zidova kapilara), neuropatije (oštećenja živčanih vlakana) i bolesti zglobova.

Kako bi nadoknadio manjak energije koji nastaje uslijed poremećenog unosa glukoze, tijelo počinje prerađivati ​​bjelančevine sadržane u mišićnom tkivu i potkožnoj masti.

To dovodi do brzog gubitka kilograma pacijenta i može uzrokovati ozbiljnu slabost, pa čak i distrofiju mišića.

Intenzitet simptoma kod dijabetesa ovisi o vrsti bolesti i starosti pacijenta. Tako se dijabetes tipa 1 razvija vrlo brzo i može dovesti do opasnih komplikacija, poput teških napada hiperglikemije i dijabetičke kome, za samo nekoliko mjeseci.

Dijabetes tipa 2, naprotiv, razvija se vrlo sporo i možda se neće manifestirati dugo vremena. Često se ova vrsta dijabetesa otkriva slučajno kod pregleda organa vida, provođenja testa krvi ili urina.

No usprkos razlikama u intenzitetu razvoja dijabetes melitusa tipa 1 i 2, oni imaju slične simptome i očituju se sljedećim karakterističnim znakovima:

  1. Velika žeđ i stalan osjećaj suhoće u usnoj šupljini. Pacijent s dijabetesom može dnevno popiti do 8 litara tečnosti,
  2. Polyuria Dijabetičare muči učestalo mokrenje, sve do noćne urinarne inkontinencije. Poliurija kod dijabetesa javlja se u 100% slučajeva,
  3. Polifagija. Pacijent stalno osjeća glad, osjeća posebnu žudnju za slatkom i ugljikohidratnom hranom,
  4. Suva koža i sluznica, što može izazvati jak svrbež (posebno u bokovima i preponama) i pojavu dermatitisa,
  5. Umor, stalna slabost,
  6. Loše raspoloženje, razdražljivost, nesanica,
  7. Grčevi nogu, posebno u telećim mišićima,
  8. Smanjen vid.

Kod šećerne bolesti tipa 1 kod pacijenta dominiraju simptomi poput jake žeđi, učestalog slabog mokrenja, stalnog osjećaja mučnine i povraćanja, gubitka snage, upornog gladovanja, naglog gubitka težine čak i uz dobru prehranu, depresiju i povećanu razdražljivost.

Djeca često imaju noćnu enurezu, posebno ako dijete nije otišlo na toalet prije odlaska u krevet. Pacijenti s ovom vrstom dijabetesa osjetljiviji su na skokove šećera u krvi i razvoj hipo- i hiperglikemije - stanja opasnih po život i zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć.

U bolesnika koji pate od dijabetesa tipa 2, bolest se često očituje jakim svrbežom kože, smanjenom oštrinom vida, stalnom žeđi, slabošću i pospanošću, pojavom gljivičnih infekcija, slabim zarastanjem rana, osjećajem ukočenosti, peckanja ili puzanjem nogu.

Dijabetes tipa 1 i 2 i dalje je neizlječiva bolest. Ali uz strogo pridržavanje svih preporuka liječnika i uspješnu nadoknadu za dijabetes, pacijent može voditi cjelovit način života, baviti se bilo kojim područjem aktivnosti, stvarati porodicu i imati djecu.

Savjeti endokrinologa za pacijente sa dijabetesom:

Nemojte se obeshrabriti kad saznate svoju dijagnozu. Ne biste se trebali previše brinuti zbog bolesti, jer to može samo pogoršati stanje pacijenta. Treba imati na umu da preko pola milijarde ljudi na planeti takođe ima dijabetes, ali istovremeno su naučili i živjeti sa ovom bolešću.

Potpuno isključite lako probavljive ugljikohidrate iz prehrane. Važno je razumjeti da se dijabetes razvija kao rezultat kršenja metabolizma ugljikohidrata. Stoga svi bolesnici s ovom dijagnozom moraju u potpunosti odustati od upotrebe jednostavnih ugljikohidrata, poput šećera i bilo kakvih slatkiša, meda, krumpira bilo koje vrste, hamburgera i druge brze hrane, slatkog voća, bijelog hljeba, pekarskih proizvoda od maslaca, kaše, bijelog riže. Ovi proizvodi mogu odmah povećati šećer u krvi.

Jedite složene ugljikohidrate. Takvi proizvodi, uprkos visokom sadržaju ugljikohidrata, ne povećavaju šećer u krvi, jer se apsorbiraju mnogo duže od jednostavnih ugljikohidrata. Tu se ubrajaju zobena kaša, kukuruz, smeđa riža, tjestenina od pšenične pšenice, hljeb od punog zrna i mekinja i razni orasi.

Ima ih često, ali malo po malo. Frakcijska prehrana posebno je korisna za dijabetes jer omogućuje sprečavanje naglog porasta ili smanjenja šećera u krvi. Stoga se dijabetičarima preporučuje jesti najmanje 5 puta dnevno.

Konstantno pratite nivo glukoze u krvi. To treba obaviti ujutro nakon buđenja i uveče prije odlaska u krevet, kao i nakon osnovnih obroka.

Kako odrediti šećer u krvi kod kuće? U tu svrhu, pacijent bi trebao kupiti glukometar, koji je jednostavan za upotrebu kod kuće. Važno je naglasiti da se kod zdravih odraslih osoba šećer u krvi ne podiže iznad razine od 7,8 mmol / l, što bi trebalo poslužiti kao vodič dijabetičarima.

Pogledajte video: Dr Salih Azabagić, internista-endokrinolog: Šećerna bolest je kuga vijeka! (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar