Lipodistrofija dijabetesa inzulina

Lipodistrofija se dijagnosticira ako osoba nema masti. Istovremeno, terapeutske prehrane koje je doktor preporučio ne daju rezultate, nivo masti se ne povećava i nakon što jedete visokokaloričnu hranu. Uz bolest, starost i spol osobe nisu važni, međutim, simptomi se mogu razlikovati kod muškaraca i žena.

Nije važno koju hranu pacijent jede, količinu ugljenih hidrata, masti i proteina. Takođe ne dobija na težini u potpunom odsustvu emocionalnih iskustava, fizičke aktivnosti, aktivnog sporta.

Lipodistrofija je opasna patologija, daje ozbiljne posljedice i komplikacije, jer lipidi sudjeluju u važnim metaboličkim procesima u ljudskom tijelu, oni su vitalni.

Temeljna razlika od obične distrofije je ta da ne dolazi do gubitka mišića. Vizualno, osoba ne izgleda iscrpljeno, ali bez liječenja počet će poremećaji u funkcioniranju unutarnjih organa i sistema.

Vrste lipodistrofije, njihove osobine

Uobičajeno je razlikovati nekoliko oblika ove bolesti. Izuzetno je rijetko dijagnosticirati urođenu generaliziranu lipodistrofiju, kod djece je mast prisutna samo na glavi i stopalima nogu. Javlja se češći nasljedni lokalni oblik patologije; kod takvih bolesnika masne naslage su na vratu, licu i prsima. Bolest se javlja i kod muškaraca i kod žena bilo koje životne dobi.

Stečena lipodistrofija retko se otkriva, pogađa samo žene. Odlika - potpuno odsutnost masti, ona počinje nestajati tokom puberteta. Gotovo uvijek pacijenti pate od komplikacija bubrega.

Još jedna stvar je generalizirana lipodistrofija, javlja se kao rezultat prenesenih zaraznih bolesti: hepatitis, pneumonija, difterija. Kada se u tijelu opazi abnormalno funkcioniranje hepatocita odgovornih za metaboličke procese i razgradnju masti, kod čovjeka započinje jetrena lipodistrofija.

Posebno je potrebno izolirati lipodistrofiju kod dijabetes melitusa (inzulinska lipodistrofija), javlja se zbog učestalih injekcija inzulina. Mesto na kojem se ubrizgavanje najčešće daje tokom vremena:

U patogenezi ove vrste lipodistrofije poseban značaj se daje produljenoj traumi tkiva, grananju perifernih živaca zbog fizikalno-hemijskih, mehaničkih i toplotnih iritacija. Takođe je greška isključiti ulogu lokalne alergijske reakcije na davanje hormona.

Ljekari su sigurni da tijelo nekih pacijenata reagira na injekcije nakon par doza inzulina. Međutim, u ogromnoj većini slučajeva ovaj oblik lipodistrofije razvija se tek 10-15 godina nakon početka lečenja. Dubina lezija može varirati od nekoliko milimetara do potpunog odsustva potkožnog tkiva na velikim dijelovima tijela.

Danas još nisu utvrđeni svi faktori koji mogu utjecati na promjenu količine masti. Najvjerojatniji uzročnici su metabolički poremećaji, uključujući hormonske, ovisnosti (pušenje, zloupotreba alkohola), giardijaza, zarazni hepatitis, prejedanje masne i slatke hrane i nezdrava dijeta.

Jednako očit uzrok lipodistrofije je intoksikacija tijela, to uključuje:

  • trovanje u opasnim industrijama,
  • dugotrajan boravak u područjima sa lošom ekologijom.

Kada liječnik dijagnosticira dijabetičku lipodistrofiju, uzroke obično treba tražiti u čestim injekcijama inzulina.

Šta je lipodistrofija?

Lipodistrofija je neprirodan proces u kojem postoji apsolutno ili djelomično odsustvo masnog tkiva. Imajući takvu patologiju, pacijent s dijagnozom dijabetesa ne može povećati masnu masu, čak i ako jede masnu i ugljikohidratnu hranu pasivnim načinom života. A to negativno utječe na izgled: koža je grudast oblik, gubi elastičnost ili obliku jame. Takve šupljine pojavljuju se na rukama, stomaku, stražnjici.

Za razliku od distrofije, lipodistrofija se odnosi samo na masna tkiva, patologija ne utječe na mišiće. S fizičkim naporom razvija se mišićna masa.

Manjak masnog tkiva na tijelu nije znak zdrave, normalne figure. Masne ćelije u tijelu igraju važnu ulogu. Na primjer, masno tkivo na bubregu sprječava izostavljanje vitalnog organa. Čak i ako unutrašnji organ nema vidljivi masni sloj, lipidni sloj je na ćelijskom nivou.

Lipodistrofija je patologija koja pogađa različite starosne dobi ljudi. Može se razviti u novorođenčadi i tada se unutar 10-15 godina pojavi dijabetes melitus.

Kod odraslih se, naprotiv, prvo pojavljuje dijabetes, zatim lipodistrofija, koji se može razviti 5-10 godina nakon dijagnoze. Patologija praktično ne predstavlja prijetnju po zdravlje ljudi, ali kod žena izaziva nelagodu.

Točan uzrok pojave promjena na kožnim tkivima nije poznat. Glavni faktor koji utječe na razvoj patologije jesu promjene u metaboličkim procesima u tijelu.

Osim toga, na razvoj ove patologije utječu:

  • nekontrolisana upotreba steroida,
  • teško trovanje toksinima,
  • virusni hepatitis,
  • loše navike
  • HIV infekcija
  • povrede mesta ubrizgavanja,
  • nasljednost
  • bolesti parazitološkog oblika.

Uz to, veliki utjecaj imaju i pothranjenost, jedenje brzih nogu, pržene hrane i puno slatkiša. Unos alkohola na mjestu ubrizgavanja uzrokuje male opekline tkiva koje utječu na napredovanje lipodistrofije. Važan faktor povećanja ili smanjenja masnog tkiva je prirodni odgovor tijela na ubrizgavanje inzulina.

Prvi signali su crvenilo, stanjivanje kože. Lipodistrofiju kod dijabetesa karakteriziraju atrofija i hipertrofija potkožnog masnog tkiva na onim mjestima tijela na kojima se lijek najčešće primjenjuje.

Postoje slučajevi kada se patologija javlja u blizini mjesta ubrizgavanja. Uz to, simptomi su sabijanje kože, pojavljuju se lipomi i povećava se osjetljivost kože na injekcije.

S oštećenjem unutrašnjih organa, u njihovom funkcioniranju nastaju različite patologije. Ali vanjski znakovi su potpuno odsutni.

Oblik bolesti

Ova patologija ima nekoliko oblika.

  • Dijabetičar koji nastaje na mjestu ubrizgavanja. Nakon injekcije, patologija se može pojaviti za nekoliko tjedana ili nakon nekoliko godina.
  • Jetrena distrofija tokom koje se ćelije jetre transformišu u masne ćelije. Bolest ima hronični oblik i prijeti pojavom ciroze jetre.
  • Ginoidni oblik, koji se još naziva i celulit. Karakterizira ga stagnacija u masnom tkivu, što izaziva slab odliv limfe. Do pojave distrofije dolazi zbog nepravilnog djelovanja estrogena na metabolizam masti.
  • Generalizirano ima prirođenu ili stečenu prirodu.
  • Kongenitalna lipodistrofija primećena je od rođenja bebe.
  • Stečeni oblik pojavljuje se kao posljedica prijašnjih infekcija, na primjer, ospica, kozice, zarazne monokleoze.

Ponekad u isto vrijeme dolazi do povećanja masne kiseline na jednom mjestu tijela, a gubitak masnog sloja na drugom.

Dijabetesna lipodistrofija

Uz loš kvalitet inzulina ili uz nepravilnu primjenu, može se razviti distrofija.

Ima dva oblika:

  • Lipodistrofija, kod koje je masno tkivo djelomično ili potpuno reducirano. Ako patologija pogađa cijelo tijelo, tada se vene snažno prikazuju, a obrazi izgledaju šuplje.
  • Lipohipertrofija, koju karakterizira rast guste kvržice na mjestu ubrizgavanja inzulina (na drugi način, taloženje masnog tkiva na jednom mjestu naziva se wen). Brtve masnog tkiva nastaju ne samo na mestu ubrizgavanja, već i na drugim delovima tela. Depoziti masnog tkiva su guste strukture i najčešće se nalaze prilikom palpacije tkiva. Lipohipertrofija nije uvijek vidljiva na tijelu. Najlakši način za provjeru stvaranja masnog tkiva je prskanje zahvaćenog područja. Na normalnim tkivima to se može učiniti lako.

Oba oblika utječu na izgled osobe, što izaziva depresivne osjećaje posebno kod žena. Oni kompliciraju apsorpciju inzulina u krvi, a to usložnjava ispravan izračun doze lijeka.

Komplikacije

Ovu patologiju karakteriše velika osjetljivost kože na injekcije. Bol se osjeća na mjestima ubrizgavanja, posebno kod žena i djece.

Pogođeni dijelovi tijela blokiraju kvalitativnu apsorpciju lijeka u krv. Pored toga, može se razviti otpornost na inzulin.

Stvaranje masnih naslaga na leđima blokira normalnu cirkulaciju krvi, uzrokujući glavobolje, otežano disanje i probleme sa spavanjem.

Za distrofiju je karakterističan razvoj upalnog procesa na zahvaćenim područjima. Oni postaju skloniji infekciji čak i manjim posjekotinama, što prijeti dugotrajnim gnojnim ranama, pa čak i smrću.

Lipoatrofija je proces koji se ne može liječiti, ali uz pravilnu terapiju moguće je ispraviti i vratiti relativno zdrav izgled tijela. Proces liječenja je dugotrajan, jer je povezan sa potrebom za inzulinom.

Terapija patologije svodi se na upotrebu složenih metoda:

  • posebne fizičke aktivnosti,
  • korekcija napajanja,
  • masaža.

Ultrazvuk se koristi za poticanje cirkulacije krvi u pogođenim područjima. Utječe na dubinu od 10 centimetara. Ultrazvuk se koristi najmanje 10 sesija, kurs se ponavlja nakon 2 mjeseca.

Za ublažavanje bolova, zajedno s insulinom, rade se injekcije otopine novokaina. Vježbajući lomljenje bolnog mjesta s Lidazom.

Uz atrofičnu lipodistrofiju koristi se ultrazvuk minimalne snage u kombinaciji sa hidrokortizonom. Postupak traje do 10 minuta. Ova tehnika liječenja obustavlja patologiju na 2 godine.

U nekim slučajevima su propisani vitamini, koji uključuju gvožđe, hormone, diuretike. Primjena kozmetičke hirurgije, liposukcija daje privremeni rezultat.

Važno je zapamtiti da je prilikom pojavljivanja i najmanjih znakova deformacije kože važno potražiti savjet stručnjaka koji će vam pomoći odabrati pravi tretman. Samo-lijek pogoršava proces terapije.

Prevencija i preporuke

Da biste smanjili rizik od lipodistrofije inzulina, važno je odabrati i uzimati pripravak inzulina. Temperatura lijeka nije viša od tjelesne temperature i nije niža od sobne temperature. Insulin se ne preporučuje za upotrebu u hladnom obliku. Važno je mjesto ubrizgavanja obraditi alkoholom, a nakon par minuta, kada je alkohol ispario, primenjuje se inzulin.

Lijek mora biti visoko pročišćen, nije životinjskog porijekla. Injekcije se ubrizgavaju u različite dijelove tijela, polako i duboko uvodeći iglu. Na istom mjestu radite injekcije do 60 dana. Najjednostavnija preventivna mjera je redovan i pažljiv pregled mjesta ubrizgavanja.

Veliku ulogu igra izbor igala za injekcije. To bi trebale biti posebne, oštre igle ili olovka za štrcaljku. Preporučljivo je mljeti mjesto ubrizgavanja nakon injekcije. Korisno je sistematski ispitati razinu glukoze u krvi, pridržavati se preporučene prehrane, pratiti težinu. Korisno je konzumirati do 3 litre čiste vode dnevno.

Prilikom liječenja lipodistrofije hormonskim lijekovima važno je obratiti pažnju na obnovu jetre.

Patologija se može pojaviti bilo kada. Što se prije otkriva lipodistrofija, to je manje komplikacija i njen utjecaj na izgled.

Pogledajte video: Obesity & Diabetes Explained: The Overflow Phenomenon (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar