Indeks hrane s niskim glikemijskim sadržajem: popis i tablica

Dijagnoza poput dijabetes melitusa, bez obzira na vrstu, zahtijeva od pacijenta da slijedi posebnu dijetu tokom života. Sastoji se od hrane koja ima nizak glikemijski indeks.

Važni su i principi unosa hrane - hrana je frakcijska, barem pet puta dnevno, u malim porcijama. Nije dozvoljeno gladovati i prejesti - to može izazvati skok razine šećera u krvi. Minimalna dnevna količina tečnosti iznosit će dvije litre.

U nastavku ćemo razmotriti koncept glikemijskog indeksa (GI) s obzirom na tablicu glikemijskih indeksa i popis proizvoda dozvoljenih za dijabetes.

Indeks glikemijske hrane

GI je digitalni pokazatelj utjecaja prehrambenog proizvoda nakon njegove upotrebe na šećer u krvi. Niski glikemijski indeksi proizvoda bit će do 50 PIECES - takva će hrana biti sigurna za dijabetes i činit će glavnu prehranu.

Neka hrana ima pokazatelj 0 jedinica, ali to ne znači da je dopušteno jesti. Stvar je u tome što su takvi pokazatelji svojstveni masnoj hrani, primjerice masti. Sadrži puno holesterola, a uz to je i visok udio kalorija. Ovaj faktor zabranjuje njegovu upotrebu dijabetičarima.

Hrana sa niskim glikemijskim indeksom može povećati njihov učinak uz određenu termičku obradu i konzistenciju. Ovo se pravilo primjenjuje na šargarepu, u sirovom obliku njegova GI iznosi 35 jedinica, a u kuhanoj 85 jedinica.

Tabela za dijabetičare s podjelom GI u kategorije:

  • do 50 komada - nizak,
  • 50 -70 PIECES - srednja,
  • od 70 jedinica i više - visoko.

Prehrambena terapija dijabetesa trebala bi se sastojati isključivo od proizvoda s niskim GI, a u ishrani je dopuštena samo povremena hrana s prosječnim indeksom (ne više od dva puta tjedno).

Proizvodi s visokim GI mogu izazvati prijelaz bolesti na inzulinski ovisan tip kod dijabetesa tipa 2.

Žitarice sa niskim indeksom

Žitarice zasićuju pacijentovo tijelo mnogim korisnim vitaminima, mineralima i vlaknima. Svaka kaša ima svoje prednosti. Heljda - povećava hemoglobin, kukuruzna kaša ima antioksidativna svojstva, uklanjajući proizvode propadanja.

Kuhati žitarice treba biti na vodi, isključujući dodavanje biljnog ulja. Alternativna kaša za preliv - biljno ulje. Što je kaša deblja, to je njen indeks veći.

Biranju žitarica treba pristupiti prilično pažljivo, jer neke imaju GI više od 70 jedinica i malo je vjerovatno da će imati blagotvoran učinak na pacijentovo tijelo. Naprotiv, takve žitarice mogu izazvati hiperglikemiju.

Žitarice sa smanjenim GI:

  1. biserni ječam - 22 jedinice,
  2. smeđa (smeđa) riža - 50 komada,
  3. heljda - 50 komada,
  4. ječmenova kaša - 35 komada,
  5. proso - 50 komada (viskozne konzistencije 60 kom.).

Mnogi ljekari uključuju kukuruzne žitarice na listu dozvoljenih žitarica, ali ne više od jednom sedmično. Sadrži mnogo vitamina i minerala, niskokalorične, ali njegov GI iznosi 75 jedinica. Dakle, nakon jela porciju kukuruzne kaše, trebalo bi obratiti pažnju na šećer u krvi. Ako se povećava, bolje je isključiti takav proizvod iz menija.

Mliječni i kiseli mliječni proizvodi niskog indeksa

Izbor mliječnih proizvoda i mliječnih proizvoda sa niskim glikemijskim indeksom prilično je opsežan. Također bi trebali biti na dnevnom meniju dijabetičara. Na primjer, čaša kefira ili jogurta bit će odlična punopravna druga večera, koja se lako probavlja i neće uzrokovati šiljke šećera noću. Što je posebno važno za dijabetes tipa 1.

Skuve se mogu jesti sirove, ili možete kuhati razne voćne sufle. Da biste to učinili, skuta, jaje i voćni kašu pomiješajte i kuhajte u mikrotalasnoj pećnici deset minuta. Kuhani proizvod može biti ukrašen grančicama mente.

Ne biste se trebali bojati korištenja jaja u gornjem receptu, glavna stvar je ne više od jednog dnevno. GI proteina je 0 IU, žumance ima indeks 50 IU i sadrži povećanu količinu holesterola. Zato se kod dijabetesa ne preporučuje više od jednog jaja na dan.

Takođe, mlijeko nije kontraindicirano dijabetičarima. Iako doktori na meniju preporučuju fermentirane mliječne proizvode, oni su najprobavljiviji i blagotvorno djeluju na funkcioniranje gastrointestinalnog trakta.

Mliječni i mliječni proizvodi s niskim glikemijskim indeksom:

  • punomasno mleko
  • obrano mlijeko
  • sojino mlijeko
  • skuti sir s malo masnoće,
  • skuta masa (bez dodavanja voća),
  • krema 10% masti,
  • kefir
  • jogurt
  • fermentirano pečeno mlijeko,
  • prirodni nezaslađeni jogurt.

Ovakvi proizvodi se mogu konzumirati ne samo svježe, već se mogu koristiti i za pripremu složenih jela - pečenje, sufle i tjestenine.

Meso, riba i morski plodovi

Meso i riba sadrže veliku količinu lako probavljivih proteina. Meso i riba biraju se sa nemasnim sortama, uklanjajući masnoću i kožu s njih. Riblja jela su u nedeljnoj prehrani prisutna i do pet puta. Mesni proizvodi se kuhaju svakodnevno.

Vrijedi napomenuti da je upotreba ribljeg kavijara i mlijeka zabranjena. Dodatno opterećuju jetru i gušteraču.

Opšte je prihvaćeno da je pileća prsa idealno dijabetičko meso, ali to je u osnovi pogrešno. Strani naučnici dokazali su da je pileće meso iz šunke korisno i sigurno. Obogaćen je željezom.

Tabela proizvoda sa niskim GI za meso i kravice:

  1. piletina
  2. teletina
  3. puretina
  4. zečje meso
  5. prepelica
  6. govedina
  7. pileća jetra
  8. goveđa jetra
  9. goveđi jezik.

Od mesa se pripremaju ne samo druga jela od mesa, već i juhe. U tom se slučaju treba pridržavati ovog pravila: nakon prvog ključanja mesa juha se isušuje, sipa se nova voda i već se na nju zajedno s mesom priprema prvo jelo.

Riba i morski plodovi bogati su fosforom i probavljaju se bolje nego meso. Treba ih kuhati na pari i peći u rerni - tako će se sačuvati najveća količina vitamina i minerala.

Riba i morski plodovi s indeksom do 50 PIECES:

Od morskih plodova možete stvoriti mnogo svečanih salata koje će se svidjeti i najzgodnijim gurmanima.

Voće i bobice s indeksom do 50 komada

Izbor voća s niskim indeksom opsežan je, ali morate biti oprezni s njihovom konzumacijom. Stvar je u tome što je konzumiranje voća u prisustvu dijabetesa prve i druge vrste ograničeno - ne više od 150 grama dnevno.

Zabranjeno je praviti sokove od voća, čak i s niskim GI. Sve je to zbog njihovog visokog GI. Az nastaje zbog činjenice da se tijekom prerade vlakna „gube“, što igra ulogu ravnomjernog opskrbe glukoze iz voća u krv. Upotreba jedne čaše takvog napitka može izazvati porast šećera u krvi za 4 mmol / l za samo deset minuta.

U tom slučaju voće nije zabranjeno da se dovede u konzistenciju pire krumpira. Ovu vrstu proizvoda je bolje jesti sirovu ili kao voćnu salatu začinjenu kefirom ili nezaslađenim jogurtom. Kuhanje je potrebno neposredno prije jela.

Voće i bobice s niskim GI:

  1. jabuka
  2. crna i crvena ribizla,
  3. kajsije
  4. kruška
  5. šljiva
  6. jagode
  7. jagode
  8. maline
  9. borovnice
  10. kopriva

Ove proizvode protiv dijabetesa najbolje je konzumirati za doručak jedan ili dva, zbog „lakšeg“ apsorpcije glukoze.

To se događa zbog fizičke aktivnosti čovjeka, koja se javlja u prvoj polovini dana.

GI povrće do 50 jedinica

Važnost povrća ne može se precijeniti. Oni bi trebali biti najmanje polovina dnevne prehrane pacijenta oboljelog od dijabetesa bilo koje vrste. Mnoga jela pripremaju se od povrća - složena priloga, salate, kasike, šnicle i još mnogo toga.

Metoda toplinske obrade ne utječe na povećanje indeksa. A jesti voćne sokove strogo je zabranjeno, tada se preporučuje rajčica naprotiv, u količini od 200 ml. Ne može se samo piti, već se dodaje i pirjati povrće i meso.

Postoji nekoliko izuzetaka od povrća. Prva je kuhana mrkva. Ima indeks od 85 jedinica, ali u sirovom obliku, samo 35 jedinica. Pa ga sigurno možete dodati i u salate. Mnogi su navikli jesti krompir, posebno na prvim jelima. Njegov kuhani indeks je 85 jedinica. Ukoliko se ipak odluči dodati jednom gomolju u jelo, tada ga je potrebno prvo očistiti, isjeći na kockice i namočiti preko noći u hladnoj vodi. Tako će većina škroba ostaviti krumpir, koji utječe na tako visok GI.

Povrće sa niskim GI:

  • luk
  • beli luk
  • sve vrste kupusa - bijeli, crveni, karfiol i brokoli,
  • patlidžan
  • tikvice
  • tikvice
  • paradajz
  • krastavac
  • slatke i gorke paprike,
  • pasulj i leća.

S tako opsežnog popisa možete pripremiti razna priloga dijabetičarima koji neće uzrokovati povećanje šećera u krvi. Sofisticirani prilozi od povrća mogu poslužiti kao puni doručak. A ako se povrće pirja s mesom, tada će poslužiti kao hranljiva i cjelovita prva večera.

Okusne kvalitete jela dopušteno su nadopuniti zelje:

Šećerna bolest tipa 2 obvezuje pacijenta ne samo da bira proizvode sa niskim GI, već i da pravilno zagrijava hranu. Zabranjeno je pržiti i pirjati hranu s velikom količinom biljnog ulja.

Gljive, iako ne pripadaju povrću, takođe su dozvoljene za dijabetes bilo koje vrste. Gotovo sve geografske oznake imaju oznaku od 35 jedinica. Koriste se u salatama, gulašima, teletinama i kao nadjev za dijabetičke torte.

Korisno je kuhati gulaš od povrća. U ovom slučaju dijabetičari mogu mijenjati sastojke prema osobnim ukusnim željama. Tokom kuhanja treba uzeti u obzir vrijeme kuhanja svakog povrća. Na primjer, češnjak se dodaje u posljednjem redu, trebat će vam ne više od dvije minute da se kuha. Sadrži malu količinu vlage i ako je istovremeno istjerate s lukom, tada će češnjak jednostavno biti pržen.

Vitaminsko povrtno varivo za dijabetičare tipa 2 može se pripremiti i sa svježim i smrznutim povrćem. Pravilnim zamrzavanjem povrće praktično ne gubi vitamine.

U videu u ovom članku predstavljeno je nekoliko recepata iz hrane sa niskim GI.

Pogledajte video: Evidence-Based Weight Loss: Live Presentation (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar