Dvofazni NovoMix® 30 FlexPen® Insulin aspart

Aktivni sastojak: 1 ml suspenzije za injekciju sadrži 100 IU / ml inzulina aspart (rDNA) (30% rastvorljivog inzulina aspart i 70% inzulina aspart kristaliziranog s protaminom)

1 olovka za špricu sadrži 3 ml, što odgovara 300 jedinica

1 jedinica (OD) je 6 nmol ili 0,035 mg desolvanog bezvodnog inzulina aspart,

Pomoćne tvari: glicerin, fenol, metakrezol, cink-hlorid, natrijum-hlorid, natrijum-fosfat, dihidrat, protamin sulfat, natrijum-hidroksid, razrijeđena klorovodična kiselina, voda za injekcije.

Farmakološka svojstva

NovoMix ® 30 FlexPen ® je dvofazna suspenzija rastvorljivog inzulina aspart (kratko delujući analog inzulina) i aspart kristalizirani inzulin s protaminom (srednje djelotvorni analog inzulina). Suspenzija sadrži inzulin aspart kratkog djelovanja i prosječno trajanje djelovanja u omjeru 30/70. Uvođenjem istih molarnih doza aspart inzulina je izjednačen s ljudskim inzulinom.

Učinak inzulina za snižavanje šećera je za poticanje unošenja glukoze u tkiva nakon vezivanja inzulina za receptore mišićnih i masnih ćelija kao i inhibiciju oslobađanja glukoze iz jetre.

NovoMix ® 30 FlexPen ® počinje djelovati 10-20 minuta nakon primjene lijeka. Maksimalni učinak razvija se 1-4 sata nakon primjene. Trajanje akcije je do 24 sata.

U kliničkoj studiji koja je trajala 3 mjeseca i uspoređivali primjenu NovoMix ® 30 FlexPen ® i dvofazni humani inzulin 30 prije doručka i večere kod pacijenata s dijabetesom tipa I i tipa II, pokazano je da je s uvođenjem NovoMix ® 30 FlexPen ® glukoze u krvi nakon oba obroka (doručak i večera), bio je značajno niži u usporedbi s davanjem bifaznog humanog inzulina 30.

Prilikom provođenja metaanalize, koja je uključivala 9 kliničkih ispitivanja na pacijentima s dijabetesom tipa I i tipa II, uočeno je da, u usporedbi s dvofaznim ljudskim inzulinom 30, uporaba NovoMix ®30 prije doručka i večere dovodi do znatno bolje postprandijalne kontrole glukoze u krvi (prema prosječno povećanje glukoze u krvi nakon doručka, ručka i večere).

Uprkos činjenici da je glukoza na post bila veća u bolesnika koji su primali liječenje NovoMix ® 30, nivo glikoziliranog hemoglobina, pokazatelja ukupne glikemijske kontrole, bio je isti.

U kliničkoj studiji, bolesnici sa dijabetesom tipa II (341 osoba), koji su podijeljeni u grupe prema randomiziranom principu, primali su samo NovoMix ® 30 ili NovoMix ® 30 u kombinaciji s metforminom ili metforminom, zajedno sa sulfonilureama. Nakon 16 tjedana liječenja, koncentracija HbA 1c u bolesnika koji su primali NovoMix® 30 i metformin ili metformin i sulfonilureju bila je ista. U ovoj studiji, u 57% bolesnika, koncentracija HbA 1c bila je iznad 9%. U ovih bolesnika, prilikom liječenja NovoMixom 30 i metforminomom, smanjenje razine HbA 1c bilo je značajnije nego kod kombinacije metformina i sulfonilureje.

U studiji bolesnika sa šećernom bolešću tipa II, u kojoj kontrola glikemije koja koristi samo oralne hipoglikemijske lekove nije bila efikasna, lečeni su dva puta dnevno NovoMixom 30 (117 pacijenata) ili jednom dnevno dnevno sa inzulinom glargin (116 pacijenata). Nakon 28 tjedana liječenja, NovoMix 30, praćen odabirom doze, razina HbA 1C smanjena je za 2,8% (prosječna vrijednost HbA 1C kada je uključena u studiju = 9,7%). Tijekom liječenja NovoMixom 30, 66% bolesnika doseglo je razinu HbA 1C ispod 7%, a 42% pacijente ispod 6,5%, dok je koncentracija glukoze u plazmi na glavi pala za oko 7 mmol / L (sa 14,0 mmol / l prije tretmana do 7,1 mmol / l).

Prilikom provođenja metaanalize u bolesnika sa dijabetesom tipa II, uočeno je da je kod NovoMix® 30 rizik od razvoja hipoglikemije noću i teške hipoglikemije smanjen u odnosu na bifazni humani inzulin 30. U isto vrijeme rizik od epizoda hipoglikemije tokom dana je bio veći kod pacijenata koji su primali NovoMix ® 30.

Djeca i tinejdžeri. Ispitivanje provedeno na 167 pacijenata u dobi od 10-18 godina usporedilo je efikasnost održavanja postprandijalne glikemijske kontrole davanjem NovoMix 30 obrocima uz korištenje ljudskog inzulina / dvofaznog humanog inzulina 30 s obrokom s inzulinom NPH prije spavanja. Tijekom cijelog razdoblja ispitivanja u obje skupine, koncentracija HbA 1C ostala je na razini koja je bila uključena u studiju, bez razlike u učestalosti hipoglikemije između NovoMix 30 i bifaznog humanog inzulina 30.

U dvostruko slijepom poprečnom presjeku (12 tjedana za svaki tečaj) provedenom na relativno maloj skupini djece (54 osobe) U dobi od 6-12 godina porast broja epizoda hipoglikemije i koncentracije glukoze bio je statistički značajno manji kada su liječeni NovoMixom 30 u usporedbi s dvofaznim ljudskim inzulinom 30. Nivo HbA 1C na kraju liječenja bio je značajno niži u skupini koja je primala dvofazni ljudski inzulin 30 nego u skupini koja je primala NovoMix 30.

Stariji ljudi. Farmakodinamika NovoMix-a 30 nije proučavana u starijih bolesnika. Međutim, provedeno je randomizirano dvostruko slijepo crossover istraživanje koje je uspoređivalo farmakokinetiku i farmakodinamiku inzulina aspart i topljivog ljudskog inzulina u 19 bolesnika sa šećernom bolešću tipa II u dobi od 65-83 godine (prosječna dob 70 godina). Relativne razlike u farmakodinamikama (GIR max, AUC GIR, 0-120 min) nakon primjene aspart inzulina ili humanog inzulina kod ovih bolesnika bile su iste kao kod zdravih pojedinaca ili bolesnika s mladim dijabetesom.

Kod inzulina aspart, prolin aminokiseline na položaju 28 lanca B molekule inzulina zamijenjen je aspartanskom kiselinom, smanjuje stvaranje heksamera, kao što je navedeno u topljivim pripravcima humanog inzulina. U topljivoj fazi NovoMixa 30, udio inzulina aspart iznosi 30% ukupnog inzulina, apsorbira se u krv iz potkožnog tkiva brže od topljivog inzulina dvofaznog ljudskog inzulina. Preostalo 70% nalazi se u kristalnom obliku aspartu protamin-inzulin, čija je duža apsorpcija jednaka ljudskom insulinu NPH. Maksimalna koncentracija inzulina u serumu u krvi nakon uvođenja NovoMix 30 veća je za 50%, a vrijeme da se dosegne je upola manje od dvofaznog humanog inzulina 30. U zdravih dobrovoljaca, nakon supkutane primjene NovoMix 30, u dozi od 0,20 U / kg tjelesne težine, maksimalna koncentracija aspart u serumu postignut je nakon 60 minuta, iznosio je 140 ± 32 pmol / L. Poluživot NovoMix® 30 (t½), koji odražava brzinu apsorpcije frakcije protamina, bio je oko 8–9 sati. Razine inzulina u serumu vratile su se na početnu vrijednost 15-18 sati nakon potkožne primjene. U bolesnika sa dijabetesom tipa 2, maksimalna koncentracija dostignuta je 95 minuta nakon primjene i ostala je iznad početne vrijednosti najmanje 14 sati.

Stariji ljudi. Farmakokinetika NovoMix-a 30 nije proučavana u starijih bolesnika. Međutim, relativne razlike u vrijednostima farmakokinetike nakon primjene inzulina aspart ili humanog inzulina u bolesnika sa šećernom bolešću tipa II (stari 65-83 godina, prosječna dob 70 godina) bile su iste kao u zdravih pojedinaca ili bolesnika s mladim dijabetesom. U starijih i starijih bolesnika brzina apsorpcije opada, što dokazuje i duže vrijeme do postizanja maksimalne koncentracije inzulina u krvi t max (82 min s interkvartilnim rasponom od 60-120 min). Vrijednost C max bila je ista kao u bolesnika s dijabetesom tipa 2 mlađe dobi i nešto niža nego u bolesnika s dijabetesom tipa 1.

Oslabljena funkcija bubrega i jetre.

Farmakokinetika NovoMix® 30 nije ispitivana u bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega ili jetre.

Djeca i tinejdžeri. Farmakokinetika lijeka NovoMix 30 nije ispitivana kod djece i adolescenata. Međutim, kod djece (6-12 godina) i adolescenata (13-17 godina) s dijabetesom tipa 1, proučavane su farmakokinetika i farmakodinamika topljivog aspart inzulina. Brzo se apsorbira kod pacijenata obje grupe, dok su vrijednosti t max bile iste kao i u odraslih. U međuvremenu, vrijednost C max u različitim dobnim skupinama značajno se razlikovala, što ukazuje na značaj pojedinačnog odabira doza inzulina aspart.

Predklinički podaci o sigurnosti.

Predklinički podaci dobiveni na temelju tradicionalnih studija sigurnosti farmakologije, toksičnosti ponovljenih doza lijeka, genotoksičnosti i reproduktivne toksičnosti nisu otkrili poseban rizik za ljude.

In vitro testovi, uključujući vezivanje na inzulinske i IGF-1 receptore i efekte na rast ćelije, inzulin aspart se ponašao poput ljudskog insulina. Studije su također pokazale da je disocijacija vezivanja na inzulinske receptore za inzulin aspart ekvivalentna ljudskom insulinu.

Dozni oblik

Suspenzija za subkutanu primjenu, 100 PIECES / ml

Sadrži 1 ml suspenzije

aktivna supstanca - inzulin aspart 100 U (3,5 mg) (30% rastvorljivi inzulin aspart i 70% inzulin aspart kristaliziran s protaminom),

pomoćne tvari: cink, glicerol, fenol, metakrezol, natrijum hidrogen fosfat dihidrat, natrijum hlorid, protamin sulfat, hlorovodonična kiselina, natrijum hidroksid, voda za injekcije.

Bijela homogena suspenzija tokom skladištenja je stratificirana u prozirni, bezbojni ili gotovo bezbojni supernatant i bijeli talog. Prilikom miješanja sadržaja olovke treba nastati homogena suspenzija.

Doziranje i primjena

NovoMix® 30 FlexPen® je dizajniran samo za potkožno davanje. NovoMix® 30 FlexPen® se nikada ne smije davati intravenski, jer to može dovesti do teške hipoglikemije. Intramuskularna primjena NovoMix® 30 FlexPen® takođe se mora izbegavati. Ne koristite NovoMix® 30 FlexPen® za potkožnu infuziju inzulina (PPII) u inzulinskim pumpama.

Dozu lijeka određuje liječnik pojedinačno u svakom pojedinom slučaju, na osnovu razine glukoze u krvi.

Pacijentima koji pate od dijabetesa tipa 2, NovoMix® 30 FlexPen® može se propisati i kao monoterapija i u kombinaciji s oralnim hipoglikemijskim lijekovima u slučajevima kada razina glukoze u krvi nije dovoljno regulirana samo oralnim hipoglikemijskim lijekovima.

Za pacijente sa dijabetesom tipa 2, preporučena početna doza NovoMix® 30 FlexPen® je 6 jedinica ujutro i 6 jedinica uveče (sa doručkom i večerom, respektivno). Takođe je dozvoljeno uzimanje 12 jedinica NovoMix® 30 FlexPen® jednom dnevno uveče. U potonjem slučaju, međutim, nakon uzimanja 30 jedinica lijeka, preporučuje se prelazak na NovoMix® 30 FlexPen® dva puta dnevno, dijeljenje doze na jednake dijelove (uz doručak i večeru, respektivno). Siguran prijelaz na uzimanje NovoMix® 30 FlexPen® tri puta dnevno moguć je dijeljenjem jutarnje doze na dva jednaka dijela i uzimanjem ova dva dijela ujutro i popodne.

U bolesnika s inzulinskom rezistencijom (na primjer, zbog pretilosti), dnevna potreba za inzulinom može se povećati, a kod bolesnika s rezidualnom endogenom sekrecijom inzulina ona se može smanjiti.

Za podešavanje doze preporučuje se sledeća tabela:

Glukoza u krvi prije jela

Podešavanjedoze NovoMix® 30

NovoMix® 30 FlexPen® treba davati neposredno prije jela. Ako je potrebno, NovoMix® 30 FlexPen® se može dati neposredno nakon početka obroka.

Temperatura primenjenog insulina treba da bude sobna temperatura.

NovoMix® 30 FlexPen® treba davati supkutano u bedru ili prednjem trbušnom zidu. Po želji, lijek se može primijeniti na rame ili zadnjicu.

Potrebno je promijeniti mjesto ubrizgavanja unutar anatomske regije kako bi se spriječio razvoj lipodistrofije.

Kao i kod bilo kojeg drugog pripravka inzulina, trajanje djelovanja NovoMix® 30 FlexPen® ovisi o dozi, mjestu primjene, intenzitetu protoka krvi, temperaturi i razini fizičke aktivnosti. Zavisnost apsorpcije NovoMix® 30 FlexPen® na mjestu ubrizgavanja nije proučena.

Prilagođavanje doze može biti potrebno i ako pacijent ima pridružene bolesti bubrega, jetre, oštećenu funkciju nadbubrežne žlijezde, hipofize ili štitne žlijezde.

Potreba za prilagođavanjem doze može se pojaviti i kod promjene fizičke aktivnosti ili pacijentove uobičajene prehrane. Možda će biti potrebno prilagođavanje doze prilikom prebacivanja pacijenta s jedne vrste inzulina na drugu.

Stariji i senilni bolesnici

NovoMix® 30 FlexPen® može se primjenjivati ​​u starijih bolesnika, međutim, iskustvo s njegovom primjenom u kombinaciji s oralnim hipoglikemijskim lijekovima kod pacijenata starijih od 75 godina je ograničeno.

U bolesnika s bubrežnom ili jetrenom insuficijencijom potreba za inzulinom može se smanjiti.

U starijih bolesnika potrebno je nadzirati razinu glukoze u krvi i prilagoditi dozu aspart inzulina na temelju pojedinačnih podataka.

Djeca i tinejdžeri

NovoMix® 30 FlexPen® se može koristiti za lečenje dece i adolescenata starijih od 10 godina u slučajevima gde se preferira upotreba prethodno mešanog inzulina. Ograničeni klinički podaci dostupni su za djecu od 6 do 9 godina.

Predostrožnosti za upotrebu:

NovoMix® 30 FlexPen® i igle su samo za ličnu upotrebu. Nemojte ponovo puniti uložak olovke za špriceve.

NovoMix® 30 FlexPen® se ne može koristiti ako nakon mešanja ne postane ravnomerno bela i zamućena.

NovoMix® 30 FlexPen® suspenziju je potrebno odmah prije upotrebe miješati. Ne koristite NovoMix® 30 FlexPen® ako je zamrznut. Izbacite iglu nakon svake injekcije.

Nuspojave

Nuspojave opažene kod pacijenata koji koriste NovoMix® 30 FlexPen® uglavnom zavise od doze i nastaju zbog farmakološkog učinka inzulina.

Slijede vrijednosti učestalosti nuspojava identificiranih tijekom kliničkih ispitivanja, za koje se smatralo da su povezane s primjenom NovoMix® 30 FlexPen®. Učestalost je određena na sljedeći način: vrlo često (≥ 1/10), često (≥ 1/100 do

Oblik za puštanje, pakiranje i sastav

Suspenzija za s / c primjenu bijele boje, homogena (bez grudica, pahuljice se mogu pojaviti u uzorku), kada se odvoji, taloži, formirajući bijeli talog i bezbojni ili gotovo bezbojni supernatant, uz lagano miješanje taloga, nastaje jednolika suspenzija.

1 ml
inzulin aspart dvofazni100 komada (3,5 mg)
rastvorljiv u inzulinu30%
kristalinični insulin aspart protamin70%

Pomoćne tvari: glicerol - 16 mg, fenol - 1,5 mg, metakrezol - 1,72 mg, cink hlorid - 19,6 µg, natrijum hlorid - 0,877 mg, natrijum hidrogen fosfat dihidrat - 1,25 mg, protamin sulfat

0,33 mg natrijum hidroksida

2,2 mg, hlorovodonična kiselina

1,7 mg, voda d / i - do 1 ml.

3 ml (300 komada) - ulošci (5) - blisteri (1) - pakovanja od kartona.

Farmakološko djelovanje

To je dvofazna suspenzija koja se sastoji od mješavine analoga inzulina: topljivog inzulina aspart (30% analoga inzulina kratkog djelovanja) i kristala inzulina aspart protamina (70% srednje djelotvornog analoga inzulina).

Do smanjenja glukoze u krvi dolazi zbog povećanja njezinog intracelularnog transporta nakon vezanja infazina aspart dvofazno s inzulinskim receptorima mišićnog i masnog tkiva i istodobne inhibicije proizvodnje glukoze u jetri.

Nuspojava

Sa strane imunološkog sistema: retko - urtikarija, osip na koži, kožni osip, vrlo retko - anafilaktičke reakcije.

Sa strane metabolizma i ishrane: vrlo često - hipoglikemija.

Iz živčanog sistema: rijetko - periferna neuropatija (akutna bolna neuropatija).

Sa strane organa vida: rijetko - greške refrakcije, dijabetička retinopatija.

Sa kože i potkožnih tkiva: retko - lipodistrofija.

Opće reakcije: rijetko - edemi.

Trudnoća i dojenje

Klinička iskustva s trudnoćom su ograničena.

Tijekom razdoblja mogućeg početka trudnoće i tijekom cijelog njenog razdoblja, potrebno je pažljivo nadzirati stanje pacijenata sa šećernom bolešću i nadzirati koncentraciju glukoze u krvi. Potreba za inzulinom u pravilu opada u prvom tromjesečju i postepeno se povećava u drugom i trećem tromjesečju trudnoće. Ubrzo nakon rođenja, potreba za inzulinom brzo se vraća na nivo koji je bio prije trudnoće.

Tokom dojenja može se koristiti bez ograničenja. Davanje inzulina dojiljama ne predstavlja pretnju za bebu. Međutim, možda će biti potrebno prilagođavanje doze.

Upotreba u djece

Ne preporučuje se djeci mlađoj od 6 godina, kao klinička ispitivanja nisu provedena.

Može se koristiti za liječenje djece i adolescenata starijih od 10 godina u slučajevima gdje se preferira primjena miješanog inzulina. Ograničeni klinički podaci dostupni su za djecu od 6 do 9 godina.

Posebna uputstva

Prije dugog putovanja koji uključuje promjenu vremenske zone, pacijent bi se trebao posavjetovati sa svojim liječnikom, jer promjena vremenske zone znači da pacijent mora jesti i davati inzulin u različito vrijeme.

Nedovoljna doza lijeka ili prekid liječenja, posebno s dijabetesom melitusom tipa 1, mogu dovesti do razvoja hiperglikemije ili dijabetičke ketoacidoze. U pravilu se prvi simptomi hiperglikemije pojavljuju postepeno, tijekom nekoliko sati ili dana. Simptomi hiperglikemije su osjećaj žeđi, povećanje količine oslobađanog urina, mučnina, povraćanje, pospanost, crvenilo i suhoća kože, suha usta, gubitak apetita i pojava mirisa acetona u izdisaju. Bez odgovarajućeg liječenja, hiperglikemija kod pacijenata s dijabetesom tipa 1 može dovesti do dijabetičke ketoacidoze, stanja koje je potencijalno fatalno.

Preskakanje obroka ili neplanirana intenzivna fizička aktivnost mogu dovesti do hipoglikemije. Hipoglikemija se takođe može razviti ako je doza inzulina previsoka u odnosu na potrebe pacijenta.

Nakon kompenzacije metabolizma ugljikohidrata, na primjer, s intenziviranom terapijom inzulinom, pacijenti mogu
tipični simptomi prekursora hipoglikemije se mijenjaju, o čemu bi bolesnike trebalo obavijestiti. Uobičajeni znakovi upozorenja mogu nestati s dugim tijekom dijabetesa.

Istovremene bolesti, posebno zarazne i praćene groznicom, obično povećavaju potrebu tijela za inzulinom. Prilagođavanje doze može biti potrebno i ako pacijent ima pridružene bolesti bubrega, jetre, oštećenu funkciju nadbubrežne žlijezde, hipofize ili štitne žlijezde.

Pri prebacivanju pacijenta na druge vrste inzulina, rani simptomi prekursora hipoglikemije mogu se promijeniti ili postati manje izraženi u odnosu na one koji su koristili prethodnu vrstu inzulina.

Prijelaz pacijenta na novi tip inzulina ili inzulinski pripravak drugog proizvođača mora se provesti pod strogim liječničkim nadzorom. Ako promijenite koncentraciju, vrstu, proizvođača i vrstu (humani inzulin, analog ljudskog inzulina) inzulinskih pripravaka i / ili način proizvodnje, možda će biti potrebna promjena doze.

Zabilježeni su slučajevi razvoja hroničnog srčanog zatajenja u liječenju bolesnika s tiazolidindionima u kombinaciji s inzulinskim preparatima, posebno ako takvi bolesnici imaju faktore rizika za razvoj kroničnog zatajenja srca. Ovu činjenicu treba uzeti u obzir prilikom propisivanja kombinirane terapije tiazolidindionima i inzulinskim pripravcima pacijentima. Uz imenovanje takve kombinirane terapije, potrebno je provesti medicinske preglede pacijenata radi prepoznavanja znakova i simptoma kroničnog zatajenja srca, debljanja i prisustva edema. Ako se simptomi srčane insuficijencije pogoršaju kod pacijenata, liječenje tiazolidindionima mora se prekinuti.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i mehanizmima

Sposobnost pacijenata da se koncentrišu i brzina reakcije može biti smanjena tokom hipoglikemije, što može biti opasno u situacijama kada su te sposobnosti posebno neophodne (na primjer, tijekom upravljanja vozilima ili rada sa mašinama i mehanizmima).

Pacijente treba savjetovati da poduzmu mjere kako bi spriječili razvoj hipoglikemije tokom vožnje. Ovo je posebno važno kod pacijenata bez ili smanjenih simptoma prethodnika u razvoju hipoglikemije ili pate od učestalih epizoda hipoglikemije. U tim slučajevima treba uzeti u obzir primjerenost vožnje i obavljanja takvih poslova.

Interakcija lijekova

Postoji veliki broj lijekova koji utječu na potrebu za inzulinom. Hipoglikemijski učinak inzulina poboljšanje oralne hipoglikemika, MAO inhibitori, ACE inhibitori, karbonski inhibitori anhidraze nisu selektivni beta-blokatori, bromokriptin, sulfonamida, anabolički steroidi, tetraciklini, klofibrat, ketokonazol, Mebendazol, piridoksin, teofilin, ciklofosfamid, fenfluramin, droge litijum salicilati .

Oralni hipoglikemijski učinak inzulina je oslabljen oralnim kontraceptivima, glukokortikosteroidima, hormonima štitnjače, tiazidnim diureticima, heparinom, tricikličkim antidepresivima, simpatomimeticima, somatropinom, danazolom, klonidinom, sporim blokatorima kalcijevih kanala, diazoksidom, morfijom.

Beta blokatori mogu maskirati simptome hipoglikemije.

Okreotid / lanreotid može i povećati i umanjiti potrebu tijela za inzulinom.

Alkohol može pojačati ili smanjiti hipoglikemijski učinak inzulina.

Ostavite Svoj Komentar